فهرست مطالب

خون - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1400)

فصلنامه خون
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 72، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مریم عابدینی، زهرا معنمدی، علی سلیمانی فریزهندی، صدیقه امینی کافی آباد* صفحات 71-78
    سابقه و هدف

    پلاسمای تازه منجمد، پلاسمایی است که تحت فرآیند انجماد به دمایی که فعالیت پروتئین های ناپایدار آن حفظ شود رسیده است. هدف از مطالعه، بررسی کیفیت فرآورده FFP در طول سال های 1397 و 1398 بوده است.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه توصیفی مقطعی، نتایج کنترل کیفی پارامترهای FFP ادارات کل انتقال خون در EXCEL 2019 جمع آوری شد. با استفاده از MedCalc Statistical Software Version 19.2.6 و روش آماری کای دو، انطباق پارامترهای کیفی به تعداد کل واحدهای مورد ارزیابی بررسی شد. با روش t-test ، مقدارmean ±1 SD  پارامترهای حجم،FVIII  ، تعداد گلبول سفید، گلبول قرمز، پلاکت و پروتئین در سال 1397 و 1398 مقایسه شد.

    یافته ها

    در سال 1397 ، تعداد 18744 و در سال 1398 تعداد18282 واحد FFP از نظر کیفی ارزیابی شده اند. درصد انطباق پارامترهای کیفی FFP ، در سال 1398 نسبت به 1397 افزایش یافته و برای پارامترهای FVIII  ، تعداد گلبول قرمز و پروتئین معنادار است (05/0≤p). میانگین میزان FVIII ، افزایش معنادار و تعداد گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت فرآورده FFP در سال 1398 نسبت به سال 1397 کاهشی معنادار داشت (05/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که بیش از 99% واحدهای FFP ارزیابی شده در طول سال‎های 1398-1397 منطبق با استانداردهای سازمان انتقال خون ایران بوده است. افزایش درصد انطباق پارامترهای کیفی در سال 1398، افزایش میانگین فعالیت FVIII و کاهش معنادار تعداد گلبول قرمز، گلبول سفید و پلاکت فرآورده FFP در سال 1398 به 1397 بیانگر ارتقای فرآیند تولید است.

    کلیدواژگان: پلاسمای تازه منجمد، گلبول سفید، گلبول قرمز
  • مژگان شایگان، محبوبه مستخدمین، مستانه علایی*، الناز ابراهیم زاده، آزیتا چگینی، سعید محمدی صفحات 79-86
    سابقه و هدف

    به دنبال تزریق مکرر خون، آنتی بادی هایی نظیرآنتی بادی های ضد آنتی ژن های RBC ، HLA و آنتی ژن های پلاکتی ایجاد می شوند که منجر به ایجاد عوارضی نظیر مقاومت پلاکتی ایمیون می گردند. در مطالعه حاضر آنتی بادی های ضدHLA  در بیماران هماتوانکولوژیک با و بدون مقاومت پلاکتی بررسی شدند.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی از سال1396 تا 1398 انجام شد. آنتی بادی های ضد HLA در79 بیمار هماتوانکولوژیک مراجعه کننده به مرکز تحقیقات هماتولوژی، انکولوژی بیمارستان شریعتی تهران، با استفاده از آزمایش Panel Reactive Antibody (PRA) به روش لنفوسیتوتوکسیسیتی با کمپلمان ارزیابی شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از SPSS-16 وآزمون 2χ انجام شد.

    یافته ها

    79 بیمار هماتوانکولوژیک شامل34 زن (43%) و 45 مرد (57%) در محدوده سنی 2 تا 83 سال وارد مطالعه شدند. 49 (62%) بیمار دچار مقاومت پلاکتی ایمیون و 30 (38%) بیمار فاقد این عارضه بودند. آنتی بادی های ضد HLA در 39 بیمار (4/49%) مثبت و در 40 بیمار (6/50%) منفی بودند. وفور موارد مثبت PRA بین بیماران با (8/62 %) و بدون (30%) مقاومت پلاکتی تفاوت واضحا معنادار داشت (007/0 =p).

    نتیجه گیری

    نقش آنتی بادی های ضد HLA  در مقاومت پلاکتی مشخص است. وفور این آنتی بادی ها در این مطالعه در دو گروه بیماران هماتوانکولوژیک با و بدون مقاومت پلاکتی تفاوت داشت. حضور این آنتی بادی ها همواره به معنای مقاومت پلاکتی نیست و آنتی بادی هایی که قدرت فعال سازی کمپلمان را ندارند نیز قادر به ایجاد این عارضه می باشند.

    کلیدواژگان: پلاکت ها، آنتی ژن های سازگاری بافتی، HLA
  • فاطمه امیری*، حنانه جام بزرگ، محدثه بیگلری، افشین محمدی، محمد افشاری، سید محمدرضا سیدی صفحات 87-96
    سابقه و هدف

    انتقال خون مانند سایر اقدامات پزشکی، دارای عوارضی نیز می باشد که تحت عنوان واکنش های مرتبط با تزریق خون شناخته می شوند. گزارش این واکنش ها در مدیریت و درمان بیماران کمک کننده است. هدف این مطالعه، بررسی واکنش های مرتبط با انتقال خون در بیماران دریافت کننده خون دارای واکنش در شهر همدان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی و گذشته نگر، اطلاعات 116 فرم گزارش عوارض ناخواسته احتمالی پس از تزریق خون و فرآورده های آن که در سال های 97 و 98 در بیمارستان های شهر همدان تکمیل و به سازمان انتقال خون همدان ارسال شده بود، وارد نرم افزار 16 SPSS گردید. داده ها با استفاده از آزمون های t ، کای دو و دقیق فیشر و سطح معناداری تحلیل شد (05/0 >p-value).

    یافته ها

    طبق نتایج، شایع ترین واکنش ها در یک بیمارستان تخصصی خون و چهار بیمارستان عمومی دیگر، واکنش آلرژیک با 62 مورد (4/53%) و پس از آن واکنش تب زای غیر همولیتیک با 28مورد (1/24%) بود. بین دریافت فرآورده دارای گلبول قرمز و واکنش تب زای غیر همولیتیک رابطه معناداری مشاهده شد (02/0 =p). 68 نفر(6/58%) از بیماران، سابقه قبلی تزریق خون و فرآورده های آن را داشتند.78 نفر (2/67%) از بیماران مورد بررسی، دارای سابقه دریافت خون نبودند.

    نتیجه گیری

    واکنش آلرژیک و واکنش تب زای غیر همولیتیک به ترتیب دارای بیشترین شیوع در گیرندگان فرآورده های خون بودند. دریافت فرآورده دارای گلبول قرمز با بروز واکنش تب زای غیر همولیتیک در گیرنده ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: انتقال خون، واکنش های انتقال خون، سلامت خون
  • سعیده میلانی*، فاطمه یاری صفحات 97-104
    سابقه و هدف

    کشت لنفوسیتی مخلوط ((MLC جهت مطالعه میانکنش بین جمعیت های لنفوسیتی و ترکیبات ناشی از این میانکنش ها به کار می رود. تکثیر لنفوسیت ها در محیط MLC، به علت ترشح سیتوکاین ها در این محیط افزایش می یابد. سیکلوسپورین A به عنوان مهارکننده سیستم ایمنی به کار می رود. تزریق مکرر خون، باعث آلوایمیونیزاسیون لنفوسیت های B می گردد. یکی از روش های تولید آنتی بادی، نامیراسازی لنفوسیت های B می باشد. سیتوکاین ها با افزایش تکثیر لنفوسیت B به نامیراسازی کمک می کنند. با توجه به نقش MLC در تولید سیتوکاین، هدف این مطالعه، تولید MLC و بررسی آن در تکثیر سلول های آلوایمن در حضور و عدم حضور سیکلوسپورین بود. 

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه تجربی، لنفوسیت های خون محیطی دو فرد که یکی حاوی آنتی ژن RhD و دیگری فاقد آن بود  با روش فایکول جداسازی و جهت تولید MLC در معرض هم قرار گرفتند. اثرMLC  تولیدی و سیکلوسپورین بر تکثیر لنفوسیت های آلوایمن با میکروسکوپ و رنگ آمیزی تریپان بلو بررسی شد و نتایج با نرم افزار prism و مقایسه میانگین ها با آزمون t-test جفت شده بررسی گردید (05/0 <p).

    یافته ها

    MLC و سیکلوسپورین باعث افزایش تکثیر لنفوسیت ها با میانگین و انحراف معیار8/197989 ± 440000 در مقایسه با کنترل 8/84852 ± 160000 گردیدند.

    نتیجه گیری

    MLC و سیکلوسپورین به  تکثیر سلول های لنفوسیتی کمک می کنند. با تایید آزمایش های تکمیلی،MLC  و سیکلوسپورین می توانند در تکثیر لنفوسیت های B به عنوان یکی از گروه های سلولی لنفوسیتی، جهت تولید آنتی بادی موثر واقع گردند.

    کلیدواژگان: سیکلوسپورینA، کشت مخلوط لنفوسیتی، انتقال خون
  • الهام جعفری*، شهریار دبیری، غزاله توسلیان، مریم فکری صوفی آبادی ابادی، بهجت کلانتری خاندانی صفحات 105-116
    سابقه و هدف

    ارتباط جهش ژن JAK2 V617F با نیوپلاسم های میلوپرولیفراتیو، اولین بار در سال 2005 گزارش شد. تعیین این جهش ها می تواند در غربالگری و تشخیص بیماران ارزشمند باشد. لذا مطالعه حاضر به بررسی فراوانی جهش ژن JAK2 در بیماران مبتلا به نیوپلاسم های میلوپرولیفراتیو در شهر کرمان در سال 92 تا 97 پرداخت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی توصیفی، 276 بیمار مراجعه کننده به آزمایشگاه بیمارستان باهنر کرمان طی 6 سال با تشخیص نیوپلاسم های میلوپرولیفراتیو با  ABL-BCRمنفی و در زیر گروه های ET ، PV و PMF بررسی و جمع آوری اطلاعات دموگرافیک، بالینی، هیستوپاتولوژیک و آزمایش هایی از جمله جهش JAK2 با مراجعه به پرونده بیماران انجام شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های کای دو، من ویتنی یو و کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد.

    یافته ها

    176 نفر (9/64%) مرد و 100 نفر (1/35%) زن بودند. 101 نفر (6/36%) مبتلا به ترومبوسیتمی اولیه، 81 نفر (3/29%) مبتلا به میلوفیبروز اولیه و 72 نفر (1/26%) مبتلا به پلی سیتمی ورا و 22 نفر (8%) در گروه بیماران میلوپرولیفراتیو بدون دسته بندی مشخص بودند. در 184 بیمار (6/66%) جهش JAK2 وجود داشت. فراوانی موتاسیون در بیماران ترومبوسایتمی اولیه 4/54%، در بیماران میلوفیبروز اولیه 2/59% و در بیماران پلی سیتمی ورا 7/88% بود که تفاوت معنادار بود (016/0 =p).

    نتیجه گیری

    با توجه به قابل مقایسه بودن میزان فراوانی موتاسیون JAK2 V617F در بیماران ایرانی مبتلا به نیوپلاسم های  میلوپرولیفراتیو با گزارش های قبلی و به منظور استانداردسازی تشخیص و کنترل درمان و پیش آگهی، بررسی این موتاسیون همراه با سایر ارزیابی های هیستوپاتولوژیک ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: جهش، میلوفیبروز اولیه، نئوپلاسم ها
  • اکبر هاشمی طیر*، مریم کامروان صفحات 117-126
    سابقه و هدف

    ژل پلاکتی، غنی از فاکتورهای رشد نظیر فاکتور رشد مشتق از پلاکت، فاکتور رشد ترانسفورمینگ، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، فاکتور رشد اپیدرمال و فاکتور رشد فیبروبلاستی می باشد که ماهیت های ترمیمی دارند. در این مطالعه، فاکتورهای رشد در ژل پلاکتی تهیه شده از خون بند ناف و خون محیطی بررسی شدند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد - شاهدی، نمونه خون 30 اهداکننده خون بند ناف و 30 اهداکننده خون محیطی مورد ارزیابی قرار گرفت. از نمونه های جمع آوری شده، ژل پلاکتی(فاکتور رشد پلاکتی) تهیه گردید. سطح فاکتورهای رشد در محلول رویی فاکتور رشد پلاکتی در زمان های مختلف انکوباسیون(0، 5/0، 1، 6 و 24 ساعت) در دمای 37 درجه سانتی گراد با استفاده از الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    ارزیابی الایزا نشان داد که غلظت فاکتورهای رشد مشتق از پلاکت و رشد اندوتلیال عروقی، در محلول رویی ژل پلاکتی خون بند ناف بعد از 6 ساعت انکوباسیون به طور قابل توجهی افزایش یافت (01/0<p). غلظت فاکتور رشد مشتق از پلاکت در ژل پلاکتی خون بند ناف در زمان صفر و 6 ساعت انکوباسیون به ترتیب 1/7 ± 90/38 و 9/10±20/73 نانوگرم در میلی لیتر تعیین شد. هم چنین سطح فاکتورهای رشد ترانسفورمینگ و فاکتور رشد اپیدرمال به دنبال 24 ساعت انکوباسیون ژل پلاکتی به طور معناداری افزایش داشتند (01/0<p). در تمام زمان های مورد مطالعه، سطح فاکتورهای رشد اندازه گیری شده در ژل پلاکتی خون بند ناف بیشتر از ژل پلاکتی خون محیطی تعیین شد.

    نتیجه گیری

    مقدار قابل توجهی از فاکتورهای رشد در ژل پلاکتی خون بند ناف آزاد می شوند که می توانند پروسه ترمیم را واسطه گری کنند.

    کلیدواژگان: خون بند ناف، پلاکت ها، فاکتور رشد
  • رسول اسلامی*، دیاکو حیدری، عارف مهدی پور، سروه حیدری صفحات 127-141
    سابقه و هدف

    هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر تمرینات ورزشی مختلف بر میزان فیبرینوژن پلاسما و بررسی پاسخ حاد و مزمن فیبرینوژن به فعالیت ورزشی بود.

    مواد و روش ها

    در یک مطالعه مروری فرا تحلیلی، برای بررسی مطالعه های انجام شده در مورد تاثیرات تمرینات ورزشی بر فیبرینوژن، جستجو در پایگاه های اطلاعاتی پاب مد، ساینس دایرکت، اسکوپوس، و گوگل اسکولار با کلمات کلیدی مشخص شده بین مقالاتی که طی سال های 2010 تا 2020 منتشر شده بودند، انجام گرفت. پس از غربالگری اولیه، بررسی متن کامل و ارزیابی نقادانه مطالعه ها، مقالاتی که دارای معیارهای ورود به پژوهش بودند، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در نهایت، 22 پژوهش که شامل 33 کارآزمایی با معیارهای ورود به متاآنالیز بود، تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج فراتحلیل نشان می دهد که پاسخ حاد فیبرینوژن به تمرینات ورزشی افزایشی می باشد اما این افزایش معنادار نیست. از طرفی پاسخ مزمن فیبرینوژن به تمرینات ورزشی به صورت معناداری کاهشی می باشد که این کاهش مربوط به تمرینات هوازی و اینتروال با شدت بالا است و پاسخ آن به تمرینات بی هوازی ناچیز می باشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت که تمرینات ورزشی می تواند در تعدیل میزان فیبرینوژن عروق موثر باشد؛ در پژوهش های مختلف، در پاسخ حاد به ورزش، عدم تغییر و یا افزایش سطح فیبرینوژن پلاسما و در پاسخ مزمن به تمرینات ورزشی، کاهش سطح فیبرینوژن پلاسما گزارش شده است. اگرچه باز هم نیاز به مطالعاتی با کیفیت بالا و حجم نمونه کافی در این زمینه احساس می شود.

    کلیدواژگان: تمرینات استقامتی، تمرینات مقاومتی، تمرینات اینتروال با شدت بالا، فیبرینوژن، ویسکوزیته خون
  • معین الدین صفوی*، اکبر صفایی، غلامرضا فتح پور صفحات 142-147
    سابقه و هدف

    آتاکسی تلانژکتازی، یک بیماری همراه با ناپایداری کروموزمومی است که باعث استعداد ابتلا به بدخیمی می شود.

    مورد

    بیمار پسری 7 ساله، ساکن شیراز و مورد آتاکسی تلانژکتازی بود که به دلیل تب و لنفادنوپاتی در بیمارستان بستری شد. آسپیراسیون مغز استخوان 60% بلاست را نشان داد که ایمونوفنوتیپی مطابق با لوسمی لنفوبلاستی حاد سلول T داشت. در بررسی سیتوژنتیک مغز استخوان، اختلالات کروموزومی پیچیده به صورت 42,XY,-5, del(6) (q22), der(8) t(8;17) (q24;q12~q22),t (9;16) (q12;q24),dic (12;14) (p11;q24),+13,-14,-22 دیده شد. علی رغم شیمی درمانی، پس از دو عود لوکمی بیمار فوت کرد.

    نتیجه گیری

    لوسمی لنفوبلاستیک حاد سلول T در زمینه آتاکسی تلانژکتازی، به علت ناپایداری کروموزومی می تواند با اختلالات کاریوتایپی پیچیده همراه باشد که منجر به عود مکرر و پیش آگهی نامطلوب می شود.

    کلیدواژگان: آتلاکسی تلانژکتازی، ناهنجاری های سیتوژنتیک، لوسمی
|
  • M. Abedini, Z. Motamedi, A. Soleimany Ferizhandy, S. Amini Kafi Abad* Pages 71-78
    Background and Objectives

    Fresh frozen plasma is the plasma that retains its unstable protein activity during the freezing process. The purpose of this study was to investigate the quality of FFP products during 1397- 1398.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional descriptive study, quality control results of FFP parameters of blood transfusion departments were collected in EXCEL 2019. The ratio of compliance was investigated using Med Calc Statistical Software and chi squared statistical method. Values of mean ± 1SD, parameters volume, FVIII, WBC, RBC and platelet counts and protein levels were compared by T-test method.

    Results

    In the year 1397, 18744 and in the year 1398, 18282 FFP units were evaluated in terms of quality. The percentage of compliance of FFP quality parameters was increased in 1398 compared to 1397. The differences in the percentage of compliance in FVIII, RBC count and protein parameters were significant (p ≤ 0.05). Mean FVIII increased significantly and the number of  RBC, WBC, and platelets of FFP products in 1398 was significantly decreased compared to 1397 (p ≤ 0.05).

    Conclusions  :

    This study showed that more than 99% of the FFP units evaluated during the years 1397-1398 were in accordance with the standards of the Iranian Blood Transfusion Organization. Also, increase in the percentage of compliance with qualitative parameters in 1398, the increase in the average FVIII activity, and the significant decrease in the number of RBC, WBC and platelets of FFP products in 1398 compared to 1397 were indicative of improvement in the production process.

    Keywords: Fresh Frozen Plasma, WBC, RBC
  • M. Shaiegan, M. Mostakhdemin, M. Alaei*, E. Ebrahinzadeh, A. Chegini, S. Mohammadi Pages 79-86
    Background and Objectives

    Various antibodies such as antibodies against RBC antigens, anti-HLA, and anti-platelet antibodies are developed after repeated blood transfusions and may lead to transfusion reactions such as platelet refractoriness in recipients. In this study, anti-HLA antibodies were evaluated in hemato-oncological patients, with and without simultaneous platelet refractoriness.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, performed from 2017 to 2019, presence of anti-HLA antibodies in patients with hemato-oncological disorders, referred to the HSCT Research Center, Shariati Hospital, Tehran, was assessed using Panel Reactive Antibody (PRA) test based on complement lymphocytotoxicity. Data analysis was performed by SPSS (version 16) and chi-square tests.

    Results

    Of 79 studied patients with hemato-oncological disorders including 34 females (43%) and 45 males (57%) with the age range of 2 to 83 years,  49 were platelet refractory and 30 were not. Anti-HLA antibodies were present in 39 (49.4%) patients and  40 (50.6%) were negative for them. The frequency of panel reactive antibody positive cases was significantly different between patients with platelet refractoriness (62.8%) and those without it (30%) (P = 0.007).

    Conclusions :

    The role of anti-HLA antibodies in platelet refractoriness is well established. Our study also showed a significant difference in this regard among two groups of hemato-oncological patients with and without platelet refractoriness. The presence of these antibodies does not always mean platelet refractoriness, and antibodies without the ability to activate complement can also cause this complication.

    Keywords: Platelets, Histocompatibility Antigens, HLA
  • F. Amiri*, H. Jambbozorg, M. Biglarii, A. Mohammadi, M. Afshari, S.M.R. Seyedi Pages 87-96
    Background and Objectives

    Blood transfusion like other medical interventions has some complications known as blood transfusion reactions. The record of these reactions is helpful in their management and patients treatments. This study has aimed to evaluate the rate of the reactions due to the transfusion of blood components among blood recipients who have had complications in hospitals of Hamadan.

    Materials and Methods

    In this cross sectional and retrospective study, the data of all 116 completed reports of possible reactions after transfusion of blood and blood components during 2018 and 2019 were inserted in to SPSS software version 16. The Data were analyzed using T-test, Chi-square and Fisher’s exact test. The significance level was determined as p < 0.05.

    Results

    Based on the results, in a specialized blood hospital and four general hospitals, allergic reactions make the most common complication with 63 cases (53.4%) followed by febrile non hemolytic reactions with 28 cases (24.1%). A meaningful correlation was observed between RBC containing blood components and febrile non hemolytic reactions (p = 0.02). 68 patients  (58.6% cases) had a history of transfusion of blood products and 78 patients (67.2%) had no history of blood disease.

    Conclusions  :

    Allergic and febrile non hemolytic reactions had the highest prevalence in blood recipients. The administration of products containing RBC was related to febrile non hemolytic reactions of recipients.

    Keywords: Blood Transfusion, Transfusion reactions, Blood sefety
  • S. Milani*, F. Yari Pages 97-104
    Background and Objectives

    Mixed Lymphocytes Culture (MLC), is a method studies the cell-cell interaction between subpopulations of lymphocytes and the production of compounds caused by this interaction. MLC as a source of cytokines can increase B lymphocytes proliferation. Repeated blood transfusions cause B lymphocytes alloimmunization. Cyclosporin A has inhibitory effect on immune system. In alloimmunization, stimulated B lymphocytes can produce antibodies against exposed foreign red blood cell antigens. Immortalization of B lymphocytes can lead to continuous production of monoclonal antibodies. Considering MLC as an important source of cytokines and the presence of B lymphocytes as a group of cells in  peripheral blood cells, the aim of this study was to produce MLC and evaluate its effect on proliferation of alloimmune peripheral blood cells in the presence or absence of cyclosporine A using microscopic evaluation and dye exclusion staining method.

    Materials and Methods

    In an experimental study, RhD antigen positive and negative lymphocytes were exposed together for MLC production. Peripheral blood lymphocytes resulted from two alloimmunized patients was treated with MLC and cyclosporine, and their proliferation was analyzed compared to the control group using microscopy and trypan blue staining method. The results were analyzed by t-test using prism software (p< 0.05).

    Results

    MLC and cyclosporine increased proliferation of lymphocytes with mean value being 440000 (SD: 197989.8) vs 160000 (SD: 84852.8) of control group.

    Conclusions  :

    MLC and cyclosporine increase lymphocyte cells proliferation. By confirmation of additional experiments, MLC and cyclosporine may be used as effective agents in lymphocyte proliferation and antibody production of alloimmune B lymphocytes.

    Keywords: Cyclosporin A, Lymphocyte Culture test٬ Mixed, Blood Transfusion
  • E. Jafari*, Sh. Dabiri, Gh. Tavasolian, M. Fekri Soofiabadi, B. Kalantari Khandani Pages 105-116
    Background and Objectives

    The association of JAK2 V617F mutation with myeloproliferative neoplasms was first reported in 2005. The present study was conducted to evaluate the frequency of JAK2 gene mutation in patients with myeloproliferative neoplasms in Kerman, Iran, from the years 2013 to 2018.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed among 276 patients with primary diagnosis of myeloproliferative neoplasms with subgroups PV, ET, PMF, and ABL-BCR negative referring to bone marrow laboratory of Bahonar Hospital during six years. Demographic, histopathologic, clinical, and JAK2 mutation data were collected. Data were analyzed by K2 test , Mann-Whitney U test and Kolmogorov–Smirnov test.

    Results

    Out of the total number of participants, 176 (64.9%) were male and 100 (35.1%) female with 101 (36.6%) patients having primary thrombocythemia, 81 (29.3%) primary myelofibrosis, 72 (26.1%) polycythemia vera, and 22 (8%) without diagnosis. Of all patients, JAK2 mutation was positive in 184 patients (66.6%). But the results showed that the frequency of positive mutations was 54.4% in primary thrombocytic patients, 59.2% in primary myelofibrosis patients, and 88.7% in polycythemia patients. This difference was statistically significant. ( p = 0.016)

    Conclusions  :

    Considering the comparability of JAK2 V617F mutation rate in Iranian patients with myeloproliferative neoplasms and previous reports, in order to standardize the diagnosis and control of treatment and prognosis, it seems neccessary to evaluate this mutation along with other histopathologic evaluations.

    Keywords: Mutation, Primary myelofibrosis, Neoplasms
  • A. Hashemi Tayer*, M. Kamravan Pages 117-126
    Background and Objectives

    Platelet Gel (PG) is rich in growth factors including Platelet-Derived Growth Factor (PDGF), Transforming Growth Factor (TGF-β), Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Epidermal Growth Factor (EGF), and Fibroblast Growth Factor (FGF) that have healing properties. In this study, the platelet growth factors were evaluated in the platelet gel prepared from umbilical cord blood (CB) and peripheral blood.

    Materials and Methods

    In this case-control study, blood samples from 30 umbilical cord blood volunteers and 30 peripheral blood donors were evaluated. PG was prepared from the collected samples. The concentrations of platelet growth factors in platelet gel supernatant were measured at different storage times (0, 0.5, 1, 6, and 24 hours) using the enzyme-linked immunosorbent assay technique.

    Results

    ELISA assay revealed that the concentration of PDGF and VEGF in CB-PG supernatant was dramatically higher following. 6 hours of incubation of PG (p< 0.01). The concentration levels of PDGF in CB-PG at 0 and 6 hours of incubation were 38.9 ± 7.1 and 73.2 ± 10.9 ng/mL, respectively. Also TGF and EGF levels were significantly increased following 24 hours of incubation (p< 0.01). At all times tested, the level of measured growth factors in CB-PG was higher than the peripheral blood PG.

    Conclusions  :

    A variety of growth factors is released from the platelets at significant levels in CB-PG which can mediate healing process.

    Keywords: Cord Blood, Platelets, Growth Factor
  • R. Eslami*, D. Heidary, A. Mehdipour, S. Heidari Pages 127-141
    Background and Objectives

    The aim of this meta-analytical review was to compare the effect of different exercise training on plasma fibrinogen levels as well as to evaluate the acute and chronic response of fibrinogen to exercise.

    Materials and Methods

    In order to study the effects of exercise training on fibrinogen, a search was conducted in the databases of PubMed, Science Direct, Scopus, and Google Scholar. The search used identified keywords and reviewed articles published between 2010 and 2020. After the initial screening, full-text review and critical evaluation of the studies, the articles that met the inclusion criteria were analyzed. Finally, 22 studies including 33 trials with meta-analysis inclusion criteria were analyzed.

    Results

    The results of meta-analysis show that the acute response of fibrinogen to exercises is incremental, but the increase is not significant. On the other hand, the chronic response of fibrinogen to exercises is significantly reductive, which is related to aerobic exercise and high-intensity interval training and the response to anaerobic exercise is negligible.

    Conclusions 

    In general, it can be said that exercise can be effective in modifying vascular fibrinogen levels. In various studies, in the acute response to exercise, there have been no change or increase in plasma fibrinogen levels but in the chronic response to exercise, a decrease in plasma fibrinogen levels has been reported. However, there is still a need for high quality studies with a sufficient sample size in this field.

    Keywords: Endurance Training, Resistance Training, High Intensity Interval Training, Fibrinogen, Blood Viscosity
  • M. Safavi*, A. Safaei, Gh.R. Fathpour Pages 142-147
    Background and Objectives

    Ataxia telangiectasia is a disease with chromosomal instability that causes susceptibility to malignancy.

    Case:

    The patient was a 7-year-old boy living in Shiraz who had ataxia telangiectasia and was hospitalized due to fever and lymphadenopathy. Bone marrow aspiration showed a 60% blast population that was consistent with acute T cell lymphoblastic leukemia, immunophenotypically. In cytogenetic examination of bone marrow aspiration, complex chromosomal abnormalities as 42,XY,-5,del(6)(q22),der(8)t(8;17)(q24;q12~q22),t(9;16) (q12;q24),dic(12;14)(p11;q24),+13,-14,-22 were observed. Despite chemotherapy, the patient expired after two relapses of leukemia.

    Conclusions 

    T cell acute lymphoblastic leukemia due to ataxia telangiectasia  can be associated with complex karyotype abnormalities leading to leukemia relapse and adverse prognosis.

    Keywords: Ataxia Telangiectasia, Cytogenetic Aberrations, Leukemia