فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های فیزیولوژی و مدیریت در ورزش
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مجید خدایی، محمود گودرزی*، مجید جلالی فراهانی، حسن اسدی صفحات 9-20
    رعایت اصول و کدهای اخلاقی در ورزش امری ضروری است که می تواند از بسیاری ناهنجاری های اخلاقی در محیط های ورزشی جلوگیری کند. بدین منظور پژوهش حاضر با هدف شناسایی، به بررسی و اولویت بندی معیارهای مورد نیاز اخلاقی مربیان کشتی ایران می پردازد. پژوهش حاضر ترکیبی از روش های کمی و کیفی است که ابتدا به منظور شناسایی معیارهای اخلاقی با مرور ادبیات مربوط به اخلاق ورزشی از فدراسیون های ورزشی معتبر و انجمن های مربیان ورزشی کشورهای مختلف مورد بررسی اکتشافی قرار گرفت. داده های مراحل بعدی از طریق مصاحبه با افراد متخصص تا رسیدن به اشباع نظری و همچنین بررسی پیمایشی استخراج شد. مراحل تحلیل نیز به ترتیب شامل تحلیل محتوای مصاحبه ها، شاخص لاوشه، تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک آنتروپی است که در هر مرحله معیارها بررسی و تلخیص می شدند. نتایج نشان داد براساس دیدگاه مدیران، مربیان، داوران، کارشناسان و کشتی گیران، لزوم رعایت معیارهای اخلاقی در محیط مسابقات (با وزن 363/0) در اولویت اول اهمیت قرار دارد. پس از آن نیز لزوم رعایت معیارهای اخلاقی در محیط اجتماعی (با وزن 229/0) در رتبه دوم، لزوم رعایت معیارهای اخلاقی در محیط تمرین (با وزن 207/0) در رتبه سوم اهمیت و در نهایت لزوم رعایت معیارهای اخلاقی در محیط خانوادگی (با وزن 199/0) در رتبه چهارم اهمیت قرار دارند. پیشنهاد می شود وزارت ورزش و جوانان و فدراسیون کشتی جمهوری اسلامی ایران معیارهای شناسایی شده را در تدوین نظام نامه اخلاقی مربیان کشتی ایران به کار بندند و از طریق انستیتو بین المللی کشتی که وظیفه آموزش مربیان را دارد، معیارهای اخلاقی را به مربیان سراسر کشور آموزش دهند تا مربیان با وظایف اخلاقی خود آشنا شوند.
    کلیدواژگان: اخلاق ورزشی، اولویت بندی، آنتروپی، تحلیل عاملی، کدهای اخلاقی، مربیان کشتی
  • ستاره امیری، اصغر توفیقی، علیرضا شیرپور، جواد طلوعی آذر* صفحات 21-39

    از جمله فاکتورهای مقابله کننده با ریسک فاکتورهای متابولیکی، CTRP-12 است. چاقی با تنظیم مثبت فاکتورهای فورین و KLF-3 و تنظیم منفی KLF-15 در مهار CTRP-12 نقش بسزایی دارد. تمرین ورزشی بر پیام رسانی سلول های چربی تاثیرگذار است. ازاین رو هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین ورزشی با شدت متوسط (MICT) بر CTRP-12، فورین، KLF-3 و KLF-15 بافت چربی احشایی رت های نر چاق بود. 15 سر رت نر نژاد ویستار، ابتدا به 2 گروه تغذیه با غذای پرچرب (10 سر) و تغذیه با غذای استاندارد (5 سر) تقسیم شدند. پس از 12 هفته، مجددا گروه تغذیه با غذای پرچرب به دو گروه MICT و HFD تقسیم شدند. برنامه تمرینی به مدت 12 هفته، 5 جلسه در هفته و با شدت 50-60 درصد حداکثر سرعت اجرا شد. مقادیر متغیرها به روش الایزا اندازه گیری شد. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون آماری ANOVA و نرم افزار پریزم 5 انجام گرفت. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که HFD سبب افزایش معنا دار مقادیر فورین و KLF-3 بافت چربی احشایی شد (05/0≤p). 12 هفته تمرین MICT سبب کاهش معنا دار مقادیر فورین، KLF-3 و افزایش معنا دار KLF-15 نسبت به گروه HFD شد (05/0≤p). تغییرات CTRP-12 بین گروه های مختلف معنا دار نبود (386/0F=1.032 , P=). 12 هفته MICT مجزا از تغییرات CTRP-12، در کاهش ریسک فاکتورهای سلولی مضر بافت چربی (فورین و KLF-3) و افزایش فاکتورهای مفید بافت چربی (KLF-15) موثر است. ازاین رو پیشنهاد می شود افراد در معرض چاقی برای سازگاری بهتر سلولی، به تمرینات ورزشی با مدت زمان طولانی تر رو بیاورند.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی با شدت متوسط، CTRP-12، فورین، KLF-3، KLF-15
  • حسن قامتی، محمد احسانی*، هاشم کوزه چیان، مرجان صفاری صفحات 41-59

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و تدوین عوامل موثر بر مشارکت مداوم سالمندان به فعالیت های بدنی اوقات فراغت و ارایه الگو بود. جامعه آماری پژوهش متخصصان مدیریت ورزشی و مسیولان ورزش همگانی و اوقات فراغت و همچنین متخصصانی که در زمینه های اوقات فراغت در سالمندان پژوهش فعالیت علمی داشتند، بودند. برای انتخاب نمونه های مصاحبه از روش نمونه گیری هدفمند و به طور مشخص از تکنیک گلوله برفی استفاده شد. در روش گلوله برفی از قبل تعداد افرادی که باید در پژوهش و مصاحبه شرکت کنند، مشخص می شود. در این پژوهش، 20 مصاحبه از 18 نفر صورت گرفت. از ابزار مصاحبه برای جمع آوری دیدگاه های خبرگان علمی و اجرایی استفاده شد و نتایج نشان داد که به ترتیب عوامل شخصی، عوامل ساختاری، عوامل امکانات، عوامل فرهنگی- اجتماعی و اقتصادی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر اوقات فراغت سالمندان ایران هستند.

    کلیدواژگان: سالمندان، عوامل ساختاری، عوامل فرهنگی- اجتماعی، فعالیت بدنی
  • عفیفه جابرزاده انصاری، فرزانه تقیان*، خسرو جلالی صفحات 61-73

    ورزش های شدید و طولانی مدت ممکن است سبب آسیب های عضلانی و بافتی به همراه التهاب شود. به همین منظور در پژوهش حاضر اثر حاد یک جلسه تمرین شدید پس از مصرف 4 هفته مکمل Q10 بر سطح IL10، CRP و برخی فاکتورهای عملکردی در دختران هندبالیست بررسی شد. 20 نفر از بازیکنان نوجوان هندبال باشگاه فرهنگی ورزشی ذوب آهن، به صورت هدفمند و در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی ساده در دو گروه تمرین-دارونما و تمرین-مکمل یاری 10نفره قرار گرفتند. آزمودنی ها طی پروتکل 4 هفته ای در تمرینات هندبال شرکت کردند. در هر مرحله از تمرین شدید، یک مسابقه رسمی هندبال اجرا شد. گروه مکمل به مدت 4 هفته و روزانه 100 میلی گرم مکمل Q10 مصرف کردند. چهار مرحله خون گیری شامل قبل از تمرین شدید، بلافاصله بعد از تمرین شدید، بعد از پایان دوره مکمل گیری Q10 و بلافاصله بعد از تمرین شدید دوم و 24 ساعت بعد از تمرین شدید دوم به مقدار 5 سی سی نمونه خون از ورید پیش قدامی گرفته شد. حداکثر اکسیژن مصرفی با آزمون شاتل ران و توان بی هوازی از طریق آزمون رست اندازه گیری شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون اندازه های تکراری استفاده شد. سطح معنا داری 05/ P≤ در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد، مصرف مکمل Q10 و تمرین تفاوت معناداری را در سطوح اینترلوکین 10 و CRP در سه مرحله نمونه گیری خونی بین دو گروه مکمل و دارونما ایجاد نکرد (05/0≥p). همچنین در بین آزمون های عملکردی دوی 20 متر، چابکی سیمو و vo2max بین دو گروه مکمل و دارونما  مراحل مختلف تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0 ≥p). نتایج نشان داد که یک جلسه تمرین شدید و مصرف 4 هفته مکمل Q10 بر سطح IL-10 و CRP دختران هندبالیست نخبه تاثیر معنا داری ندارد، اما در عملکرد آزمون دوی سرعت 20 متر تاثیر معنا دار است.

    کلیدواژگان: اینترلوکین 10 (IL10)، CRP، کوآنزیم Q10، هندبال
  • وحید سرتیبی، علی محمد صفانیا*، زهرا نوبخت رمضانی صفحات 75-89

    هدف از تحقیق حاضر بررسی ارتباط بین کیفیت خدمات و ادراک ارزش با وفاداری در تماشاگران لیگ برتر فوتبال (مطالعه موردی تماشاگران باشگاه فرهنگی ورزشی تراکتورسازی) بود. این تحقیق از نظر هدف، از نوع تحقیقات کاربردی و به لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه مورد مطالعه تمامی تماشاگران تیم تراکتورسازی تبریز در سال 1396 بودند. با توجه به مشخص نبودن تعداد هواداران تیم تراکتورسازی، از فرمول کوکران برای جامعه نامحدود، 384 نفر در نظر گرفته شد و در تحقیق حاضر بررسی شد. به منظور جمع آوری داده ها و اندازه گیری متغیرهای مدل از پرسشنامه استفاده شد. پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی و روایی آن نیز با استفاده از روایی همگرا (تایید بارهای عاملی و مقدار AVE) و روایی تشخیصی تایید شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و تحلیل عاملی تاییدی و برای ارایه مدل، از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه 20 و lisrel 8.8 استفاده شد.نتایج نشان داد کیفیت خدمات مرکزی با درک ارزش (37/0 12β=">  & 89/4 t=) و درک ارزش با وفاداری (45/0 12β=">  & 99/5t=) رابطه مثبت و معنا داری دارد، یعنی کیفیت خدمات مرکزی از طریق درک ارزش بر وفاداری مصرف کنندگان ورزشی تاثیر مثبت و معنا داری می گذارد.

    کلیدواژگان: درک ارزش، کیفیت خدمات مرکزی، وفاداری مصرف کنندگان
  • صدیقه طاهرزاده، مهدی مقرنسی*، آیت کائیدی، بهرام رسولیان صفحات 91-103
    یکی از عوامل مهم در ابتلا به انواع بیماری ها، اضافه وزن و چاقی است. FNDC5 بیان ژن پروتئین آیریزین در بافت چربی است. هدف از تحقیق حاضر تعیین تاثیر 6 هفته تمرین هوازی و مصرف عصاره آبی دانه زیره سیاه  بر بیان ژن پروتئین FNDC5، سطح سرمی آیریزین موش های صحرایی نر چاق بود. در این تحقیق تجربی، از 24 سر موش صحرایی نر چاق شده، به دنبال 12 هفته رژیم غذایی پرچرب استفاده شد، که به طور تصادفی به چهار گروه 1. کنترل رژیم پرچرب، 2. رژیم پرچرب + تمرین، 3. رژیم پرچرب + عصاره زیره سیاه  و 4. گروه رژیم پرچرب + تمرین + عصاره زیره سیاه تقسیم شدند. گروه های تمرین 5 روز در هفته به مدت 6 هفته تمرین هوازی (تقریبا معادل70٪ - 50% VO2max) انجام دادند. بیان ژن FNDC5، سطح سرمی آیریزین و وزن بدن اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یکطرفه و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنا داری 05/0>α تحلیل شدند. نتایج افزایش معنا دار بیان ژن FNDC5 و سطح سرمی آیریزین (05/0>P) و کاهش معنا دار وزن بدن را در گروه رژیم پرچرب + تمرین + عصاره زیره سیاه نسبت به سایر گروه ها (05/0>P) و افزایش معنا دار بیان ژن FNDC5 گروه تمرین نسبت به گروه کنترل نشان داد (05/0>P). بنابراین، به نظر می رسد تمرین هوازی با شدت متوسط و مصرف عصاره آبی زیره سیاه با افزایش بیان ژن FNDC5 و سطح سرمی آیریزین می تواند موجب کاهش وزن و خطرهای ناشی از چاقی شود.
    کلیدواژگان: آیریزین، تمرین هوازی، زیره سیاه، ژن FNDC5
  • مرجان امیری مقدم، بهرام قدیمی*، زهرا علیپور درویشی صفحات 105-123
    در دنیای امروز، ورزش در ابعاد قهرمانی و حرفه ای به اخلاقیات جدید نیاز دارد، تا براساس آن زمینه سنجش و ارزیابی رفتارهای ورزشی فراهم آید. این پژوهش تدوین توسعه ارزش های اخلاقی را با دلالت هایی بر سازه گرایی و عقلانیت ارتباطی الگوسازی کرد. پس از تایید روایی محتوایی و ساختاری، پایایی ابزار جمع آوری اطلاعات با روش آلفای کرونباخ 89/0 α=تایید شد. روش نمونه گیری هدفمند قضاوتی بود که با استفاده از جدول مورگان150نخبه و صاحب نظر در حوزه اخلاق و ورزش قهرمانی به دست آمد. الگوی مفهومی پژوهش با استفاده از روش الگوسازی معادلات ساختاری با رویکرد کمترین مربعات جزیی و نرم افزارPLS  Smart بررسی شد. الگوی توسعه ارزش های اخلاقی طبق تیوری کنش ارتباطی هابرماس در قالب سه عامل اصلی: ارزش های اخلاق گفتمانی، ارزش های اخلاق نتیجه گرا و ارزش های اخلاق فضیلت گرا و 35 معیار مرتبط تدوین شده است. ضرایب بتای استانداردشده رگرسیون PLS نقش واسط قوی و کامل اخلاق نتیجه گرایی در رابطه بین اخلاق گفتمانی و اخلاق فضیلت گرایی را نشان داد. مقادیر p برای متوسط ضریب مسیر و متوسط ضریب تعیین، کمتر از 05/0 و متوسط عامل تورم واریانس، کمتر از 5 است که نشان دهنده برازش مطلوب الگوی تدوین شده است. ازاین رو توسعه ارزش های اخلاق فضیلت گرایی از برایند حوزه های فرهنگی اقتصادی است و تحت تاثیر اخلاق گفتمانی و نقش واسط اخلاق نتیجه گرایی حاصل می شود.
    کلیدواژگان: ارزش های اخلاق فضیلت گرا، ارزش های اخلاق گفتمانی، ارزش های اخلاق نتیجه گرا، کنش ارتباطی، ورزش قهرمانی
  • حسین حسن بیگی*، عباس نظریان مادوانی صفحات 125-135

    هدف تحقیق حاضر، ارزیابی وضعیت مدیریت خطر در فعالیت های ورزشی مدارس است. این تحقیق توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است که به صورت میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری شامل مدیران مدارس و دبیران ورزش استان قزوین (132نفر) بود که با توجه به روش نمونه گیری هدفمند (مدارس دارای فضای ورزشی)، 96 نفر شامل 39 مدیر مدرسه و 57 دبیر ورزش در تحقیق شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه مدیریت خطر گری (1995) بود که پس از ترجمه و بومی سازی و تایید روایی صوری و محتوا (با نظرخواهی از متخصصان) و پایایی (74/0=α) به کار گرفته شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون تی تک نمونه ای و تی مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد وضعیت مدیریت خطر در ورزش مدارس استان قزوین در سه مولفه ایمنی تجهیزات و تسهیلات، ایاب و ذهاب و رعایت ابعاد حقوقی ضعیف ترین وضعیت و در سه مولفه رعایت قوانین و مقررات، رضایت والدین و نظارت و آموزش بهترین وضعیت را به خود اختصاص داده اند (05/0≤p). بنابراین پیشنهاد می شود مسیولان آموزش و پرورش به منظور کاهش خطرهای فعالیت های ورزشی در مدارس، به تدوین برنامه مدیریت خطر اقدام کنند.

    کلیدواژگان: ایمنی، مدیریت خطر، ورزش مدارس
  • علی اکبرنژاد*، محمدرضا شیرازی، رحمان سوری صفحات 137-146

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر مکمل گلوتامین بر برخی عوامل سیستم ایمنی پس از یک دوره مسابقه شبیه سازی شده در کشتی گیران نخبه بزرگسال بود. پژوهش حاضر نیمه تجربی و به لحاظ هدف کاربردی است. جامعه آماری کشتی گیران نخبه کشور بودند که از بین آنها 16 نفر داوطلبانه با میانگین سن 95/22 سال، قد 25/179 سانتی متر، وزن 22/86کیلوگرم و شاخص توده بدنی 92/23 به دو گروه (N=8) مکمل گلوتامین و کنترل تقسیم شدند. ابتدا از آزمودنی ها خون گیری و اندازه گیری های اولیه به عمل آمد. سپس طی اردوی شش روزه مبادرت به انجام تمرینات یکسان کردند و روزانه مقدار 3/0 گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن گلوتامین یا دارونما مصرف کردند. در پایان، کشتی گیران در محل حاضر شدند و پس از 5 مسابقه در یک روز (طبق قوانین اتحادیه جهانی کشتی)، خون گیری نهایی صورت پذیرفت. یافته های درون گروهی با استفاده از آزمون T وابسته نشان داد گلبول های سفید خون و نوتروفیل های هر دو گروه افزایش معنا داری دارد (05/0≤p). یافته های بین گروهی نیز با استفاده از آزمون T مستقل نشان داد افزایش در گروه مکمل گلوتامین به طور معناداری کمتر از گروه کنترل است (016/0=P). لنفوسیت ها و ایمونوگلوبولین های A نیز کاهش غیرمعنا داری را درون گروه تجربه کرده اند (05/0≤p) که این کاهش باز در گروه مصرف کننده مکمل گلوتامین به طور غیرمعناداری بسیار کمتر از گروه کنترل بوده است (487/0=P و 22/0=P). مقدار مونوسیت ها نیز در هر دو گروه افزایش غیرمعنا دار درون گروهی (05/0≤p) و بین گروهی (66/0=P) را داشته اند. در نهایت با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت مصرف مکمل گلوتامین، تاثیرات سرکوب سیستم ایمنی در مسابقات کشتی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: سیستم ایمنی، شاخص التهابی، گلوتامین، مسابقه کشتی، ورزشکار نخبه
  • حسین زکائی، سید حمید سجادی هزاوه*، فرشاد تجاری، عبدالرضا امیرتاش صفحات 147-160
    هدف از این تحقیق بررسی مدل ارتباطی شبکه های اجتماعی، سواد رسانه ای و سرمایه اجتماعی با هویت اجتماعی دست اندرکاران برنامه های ورزشی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بود. روش تحقیق کاربردی، راهبردی، کمی و همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دست اندرکاران برنامه های ورزشی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بودند و به منظور برآورد حجم نمونه از نرم افزارSPSS Sample Power  استفاده شد که با مدنظر قرار دادن حداکثر متغیر مستقل اثرگذار بر متغیرهای وابسته درگیر در مدل های رگرسیونی پژوهش و درصد خطای 05/0، توان بالاتر از 80/0 و حجم اثر 05/0، حجم نمونه براساس جامعه350 نفری حدود تعداد 324 نفر برآورد شد که به صورت در دسترس انتخاب شدند. گردآوری داده ها به صورت میدانی با کمک پرسشنامه های محقق ساخته شبکه اجتماعی، پرسشنامه سرمایه اجتماعی فورسل و همکاران (2018)، پرسشنامه سواد رسانه ای سیمونز و همکاران (2017) و پرسشنامه هویت اجتماعی صفاری نیا و روشن (1390) صورت گرفت. تحلیل داده ها نیز با رویکرد مدلسازی معادلات ساختاری و در سطح خطای 5 درصد با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 23 و Smart PLS  نسخه 6/2/3 انجام گرفت. یافته ها نشان داد که مدل دارای برازش لازم است، یعنی شبکه های اجتماعی و سرمایه اجتماعی از طریق سواد رسانه ای بر هویت اجتماعی دست اندرکاران برنامه های ورزشی صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران اثر معنااری داشته اند. همچنین پیشنهاد می شود مطالعه ای مشابه روی دست اندرکاران سایر رسانه های ورزشی از جمله خبرگزاری های ورزشی و مسیولان وبلاگ های ورزشی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه های ورزشی، سرمایه اجتماعی، سواد رسانه ای، شبکه های اجتماعی، هویت اجتماعی
  • مهسا پرسش*، سعید احمدی براتی، عبدالحمید حبیبی صفحات 161-169

    با افزایش اضافه وزن سطوح پروتئین های التهابی از جمله پروتئین واکنشگر  Cو رزیستین افزایش می یابد و متعاقب آن التهاب سیستمیک مانع از متابولیسم چربی در عضله اسکلتی می شود و خطر بیماری های قلبی عروقی افزایش می یابد. تحقیق حاضر با هدف بررسی تاثیر 8 هفته فعالیت منتخب هوازی بر تغییرات برخی عوامل خطرزای قلبی عروقی زنان میانسال غیرورزشکار دارای اضافه وزن انجام گرفته است. 30 نفر از زنان میانسال غیرورزشکار (با میانگین سنی 97/6±05/46 سال، وزن 11/9±82/71 کیلوگرم، قد 24/5±9/156 سانتی متر شاخص توده بدن 11/4±2/29 کیلوگرم بر مترمربع) داوطلبانه در این طرح شرکت کردند و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل، تفکیک شدند. سپس گروه تجربی به مدت 8 هفته به تمرینات هوازی (دویدن مداوم با شدت متوسط) پرداختند. نمونه های خون قبل و 24 ساعت پس از پایان پروتکل تمرینی به منظور اندازه گیری سطوح پروتئین واکنشگر C و رزیستین گرفته شد. به منظور مقایسه های بین گروهی از آزمون t مستقل و برای مقایسه های درون گروهی از آزمون t زوجی استفاده شد. نتایج نشان داد تفاوت معنا داری بین گروه تجربی و کنترل در مقادیر پروتئین واکنشگر  C (07/0=P) و رزیستین (064/0 =P) پس از 8 هفته تمرین منتخب هوازی وجود نداشت. با این حال کاهش معنا داری در وزن (001/0=P)  و شاخص توده بدنی (002/0=P) گروه تجربی نسبت به گروه کنترل مشاهده شد. در مجموع نتایج نشان داد که برنامه فعالیت هشت هفته ای هرچند موجب بهبود ترکیب بدنی زنان میانسال دارای اضافه وزن می شود، اما برای دستیابی به نتایج بیوشیمیایی بهتر به دوره های طولانی تری از تمرینات هوازی نیاز است.

    کلیدواژگان: پروتئین واکنشگرC، تمرین هوازی، رزیستین، زنان میانسال
  • سید مجید زارعیان، زینت نیک آئین*، سید کاظم واعظ موسوی صفحات 171-186
    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل کیفی توسعه جایگاه روان شناسی ورزشی در رشته های المپیکی و مدال آور انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف کاربردی و با توجه به ماهیت پژوهش، از نوع پژوهش های کیفی و از نوع نظریه زمینه ای یا مبنایی است. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی افرادی است که در ساختار روان شناسی ورزشی از حیث اجرایی و علمی صاحب نظر و تاثیرگذارند. به روش نمونه گیری (گلوله برفی) 24 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. بعد از 19 مصاحبه اشباع اطلاعاتی حاصل شد، اما برای اطمینان مصاحبه ها تا نفر 24 ادامه پیدا کرد. منظور از رشته های المپیکی و مدال آور، رشته هایی بودند که در المپیک حضور دارند و ایران در این رشته ها فعال است. برای تجزیه وتحلیل مصاحبه ها ابتدا براساس رویکرد گروندد تیوری، مصاحبه ها تحلیل و کدهای هر بخش استخراج شد. نتایج نشان داد که احساس نیاز مسیولان ورزش و مراجع قانون گذار به عنوان شرایط علی، توسعه رشته و ایجاد انجمن روان شناسی ورزشی به عنوان بستر حاکم، ضعف های مدیریتی و کمبود متخصصان به عنوان شرایط مداخله گر، الزام برای ایجاد کمیته های روان شناسی ورزشی در فدراسیون ها به عنوان راهبرد اصلی و بهبود عملکرد و کیفیت زندگی ورزشکاران به منزله پیامد اصلی شناسایی شدند. توسعه روان شناسی ورزش از همه جنبه ها در نهایت می تواند بهره وری فدراسیون های ورزشی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: المپیک، روان شناسی ورزشی، رشته های ورزشی، مدل توسعه
  • فهیمه فتحی، علی صمدی* صفحات 187-198
    هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر سطوح متفاوت آلودگی هوا بر پاسخ مالون دی آلدیید (MDA) و ظرفیت آنتی اکسیدانی تام (TAC) بزاقی به یک پروتکل شبه فوتبال در دختران بالغ نوجوان فوتبالیست بود. در این پژوهش نیمه تجربی، 12 دختر فوتبالیست به صورت هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها در سه نوبت در هوای پاک، سالم و ناسالم به اجرای پروتکل شبه فوتبال بنگسبو پرداختند و قبل و بعد از اجرای هر نوبت نمونه بزاق جمع آوری و برای سنجش MDA و TAC استفاده شد. نتایج نشان داد در هر سه شرایط آب وهوایی (پاک، سالم و ناسالم) مقادیر MDA بزاقی بر اثر اجرای پروتکل شبه فوتبال در حد معناداری افزایش یافت (05/0< P)، ولی تفاوت معناداری از نظر میزان تغییرات MDA در شرایط آب وهوایی گوناگون بر اثر اجرای پروتکل شبه فوتبال مشاهده نشد (733/0=P). همچنین در شرایط آب وهوایی پاک و سالم، TAC بزاقی بر اثر اجرای پروتکل شبه فوتبال در حد معناداری افزایش یافت (05/0< P)، ولی در شرایط ناسالم افزایش آن در حد معنادار نبود (05/0> P). همچنین از نظر میزان تغییرات TAC در شرایط آب وهوایی گوناگون بر اثر اجرای پروتکل شبه فوتبال، تنها بین گروه پاک با ناسالم از نظر میزان افزایش TAC تفاوت معناداری مشاهده شد (026/0=P). یافته های این پژوهش از توصیه عمومی مبنی بر محدود کردن فعالیت های ورزشی و رقابت ها در هوای ناسالم و جابه جایی زمان یا مکان فعالیت ها و رقابت ها به هنگام ناسالم بودن هوا حمایت می کند.
    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، آلودگی هوا، نوجوانان دختر فوتبالیست
|
  • Majid Khodaee, Mahmoud Goodarzi *, Majid Jalali, Hassan Asadi Pages 9-20
    It is necessary to respect ethical codes and principles in sport and this fact can prevent many ethical abnormalities in sport fields. Thus, the present study aimed at identifying, analyzing, and prioritizing ethical criteria necessary for Iranian wrestling coaches. The present study used a kind of mixed method (qualitative and quantitative research methods). Firstly, there was an exploratory review of literature of ethics in sport in reliable sport federations and the associations of sport coaches in different countries to identify ethical criteria. In the second phase, data were collected by interviews with experts until theoretical saturation. The third phase was conducted by a survey. Data were analyzed using content analysis of interviews, Lawshe index, confirmatory factor analysis, and entropy technique. In each phase, the criteria were examined and summarized. The results showed that according to the viewpoints of managers, coaches, referees, experts, and wrestlers, ethical consideration in matches was the first priority (weight: 0.363). Ethical consideration in social environment was the second priority (weight: 0.229), ethical consideration in exercise was the third priority (weight: 0.207), and finally ethical consideration in family was the fourth priority (weight: 0.199). It is suggested that Ministry of Sport and Youth and Wrestling Federation of I.R.I should use these identified criteria to codify ethical constitution for Iranian wrestling coaches. They should also teach these ethical criteria to coaches all around the country with a help from Wrestling International Institute that has the mission to educate coaches so that coaches can recognize their ethical responsibilities.
    Keywords: Entropy, Ethical codes, Factor analysis, Prioritization, sport ethics, wrestling coaches
  • Setareh Amiri, Asghar Tofighi, Alireza Shirpoor, Javad Tolouei Azar * Pages 21-39

    One of the factors that counteracts with risk factors of metabolic disorder is CTRP-12. Obesity plays an important role in the downregulation of CTRP-12 by positive regulation of furin and KLF-3 factors and negative regulation of KLF-15. Training affects adipocytes signaling. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of 12 weeks of moderate intensity continuous training (MICT) on the KLF-15 / KLF-3 / furin / CTRP-12 of visceral adipose tissue in male obese rats. 15 male Wistar rats were divided into two groups: high fat diet (n=10) and standard diet (n=5). After 12 weeks, the high fat diet group was again divided into two groups: MICT and HFD. Training program was performed for 12 weeks, 5 sessions per week with intensity of 50-60% of maximum speed. The values of variables were measured by ELISA method. Data were analyzed using ANOVA and Prism 5 software. The results of this study showed that HFD significantly increased the amount of furin and KLF-3 in visceral adipose tissue (P≤0.05). The 12 weeks of MICT significantly decreased the levels of furin, KLF-3 and significantly increased KLF-15 compared with the HFD group (P≤0.05). Changes in CTRP-12 were not significant between groups (F = 1.032, P = 0.386). 12 weeks of MICT, apart from changes in CTRP-12, was effective in decreasing the risk of adipose tissue cellular factors (furin and KLF-3) and in increasing the beneficial factors of adipose tissue (KLF-15). Therefore, it is recommended that those exposed to obesity should get longer training sessions for better cellular adaptation.

    Keywords: CTRP-12, furin, KLF-3, KLF-15, moderate intensity continuous training
  • Hasan Ghamati, Mohammad Ehsani *, Hashem Kuzechian, Marjan Saffari Pages 41-59

    The aim of this study was to identify and design factors affecting the continuous participation of the elderly in physical activities of leisure time and to provide a model. The statistical population consisted of sport management specialists, authorities of sport for all and leisure time and experts who had research in leisure activities in the elderly. To select interview samples, purposive sampling method and specifically snowball technique were used. In the snowball method, the number of subjects who must participate in the research and interviews is already determined. In this study, 20 interviews were conducted for 18 subjects. Interview was used to collect the viewpoints of the scientific and executive experts. The results showed that personal factors, structural factors, facilities factors and sociocultural and economic factors were the most important ones affecting the leisure time of the elderly in Iran.

    Keywords: physical activity, Sociocultural Factors, structural factors, The elderly
  • Afifeh Jaberzadeh Ansari, Farzaneh Taghian *, Khosro Jalali Pages 61-73

    Extreme and prolonged training may cause muscle and tissue damages along with inflammation. In this study, the acute effect of an intensive training session after 4 weeks of supplementation of Q10 on IL10, CRP and some functional factors in female handball players was investigated. 20 adolescent handball players of the Zobahan Cultural Sport Club were selected by purposive convenience sampling method and randomly divided into two groups of training-placebo and training-supplement (each group = 10 subjects). The students completed a 4-week protocol in handball training. At each stage of the intensive training, a formal handball match was conducted. The supplement group daily received 100 mg of Q10 supplement for 4 weeks. Blood samples were collected in 4 stages: 1-before the intensive training 2-immediately after the intensive training 3-after the end of the Q10 supplementation and immediately after the second intensive training 4- 24 hours after the second intensive training (5 cc of blood sample from the anterior vein). VO2 max was measured by the Shuttle Run test and the anaerobic power was measured by the Rast test. For data analysis, repeated measures test was used. The significance level was considered as P≤0.05. The results showed that Q10 supplementation and training did not make a significant difference in the levels of interleukin-10 and CRP in three stages of blood sampling between the two groups (P≥0.05). Also, there were no significant differences between the two groups in functional tests (20m run, Semo agility test and VO2max (P≥0.05). The results showed that an intensive training session and 4 weeks of Q10 supplementation did not have a significant effect on the level of IL-10 and CRP in elite female handball players, but they had a significant effect on the performance of the 20m test.

    Keywords: CRP, handball, interleukin 10 (IL10), Q10 coenzyme
  • Vahid Sartipi, Ali Mohammad Safania *, Zahra Nobakht Ramezani Pages 75-89

    The aim of this study was to investigate the relationship of service quality and perceived value with loyalty in spectators of football premier league (a case study of the spectators of Cultural Sport Tractorsazi Club). This study was applied in terms of objectives and in terms of data collection, descriptive correlation. The population of this study consisted of all spectators of Tabriz Tractorsizi in 2017. As the number of spectators of Tractorsazi team was not specific, Cochran formula for unlimited population was used to determine the population (N=384). In order to collect data and measure the variables of the model, a questionnaire was used. Its reliability was confirmed by Cronbach alpha coefficient and its CR and validity were confirmed by convergent validity (confirmation of factor load and AVE value) and diagnostic validity. Descriptive statistics and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. Structural equation modeling technique with SPSS version 20 and Lisrel 8.8 were used to provide the model. The results of the study showed a positive and significant relationship between central service quality and perceived value ( 12β="> 0.37 and t=4.89) and also between perceived value and loyalty ( 12β="> 0.45 and t=5.99). That is to say central service quality had a positive and significant effect on sport consumers’ loyalty through perceived value.

    Keywords: central service quality, consumers’ loyalty, perceived value
  • Sedigheh Taherzadeh, Mehdi Mogharnasi *, Ayat Kayedi, Bahram Rasoulian Pages 91-103
    Overweight and obesity are one of the important factors in the prevalence of diseases. FNDC5 is the gene expression of the irisin protein in adipose tissue. The aim of the present study was to determine the effect of 6 weeks of aerobic exercise and aqueous extract of carum carvi on FNDC5 gene expression and serum irisin level in obese male rats. In this experimental study, 24 obese male rats had 12 weeks of high-fat diet and then they were randomly divided into 4 groups: 1. high-fat diet + control 2. high-fat diet + exercise 3. high-fat diet + Carum Carvi extract 4. high-fat diet + exercise + Carum Carvi extract. The exercise groups performed aerobic exercise (approximately 50% - 70% VO2max) 5 days a week for 6 weeks. The gene expression of FNDC5, serum irisin level and body weight were measured. Data were analyzed using one-way ANOVA and Tukey's post hoc tests. The significance level was set at α<0.05. The results showed a significant increase in FNDC5 gene expression, serum level of irisin (P<0.05) and a significant decrease in body weight in the high fat + exercise + Carum Carvi extract group compared to the other groups (P<0.05) and a significant increase in FNDC5 gene expression in the exercise groups compared to the control group (P<0.05). Therefore, it seems that moderate intensity aerobic exercise and aqueous extract of Carum Carvi can decrease body weight and obesity-induced risks by increasing FNDC5 gene expression and serum irisin level.
    Keywords: Aerobic exercise, Carum carvi, FNDC5 gene, Irisin
  • Marjan Amirimoghadam, Bahram Ghadimi *, Zahra Alipordarvishi Pages 105-123
    In today's world, championship and professional sports require new ethics in order to provide a basis for assessing and evaluating sport behaviors. The present study was designed to develop a model for the development of moral values with implications for constructivism and instrumental rationality. Firstly, content and structural validity were confirmed; then, the reliability of the data collection tool was confirmed by Cronbach's alpha (α = 0.89). The sampling method was purposive judgmental obtained by Morgan table for 150 elites in the field of ethics and championship sport. The conceptual model of the study was investigated by structural equation modeling method with partial least squares approach and the Smart PLS software. The model for the development of moral values was formulated according to Habermas's Theory of Communication in the three main factors: discourse moral values, consequential moral values, and virtuosity moral values and 35 relevant criteria. Standardized beta coefficients of PLS regression showed a strong and complete mediating role of the consequential ethics in the relationship between the discourse and virtuosity ethics. The values of P for the mean path coefficient and the mean coefficient of determination were less than 0.05 and the mean factor of inflation variance was less than 5, which indicated the good fit of the developed model. Hence, the development of virtuosity moral values is emerging from the economic-cultural domains and is achieved under the influence of discourse ethics and the mediating role of the consequential ethics.
    Keywords: championship sport, Communication Action, consequential moral values, discourse moral values, virtuosity moral values
  • Hossein Hasanbeigi *, Abbas Nazarian Madavani Pages 125-135

    The aim of this study was to evaluate the status of risk management in school sport activities. The method of this study was descriptive and applied in terms of objectives conducted as a field. The population of the study included school headmasters and sport teachers in Qazvin province (N=132). According to the purposive sampling method (schools with sport facilities), 96 subjects including 39 school headmasters and 57 sport teachers participated in the research. The Risk Management Questionnaire (1995) by Garry was used to collect data after translation, localization and confirmation of face and content validity (using experts’ viewpoints) and reliability (α=0.74). Data were analyzed using one-sample t test and independent t test. The results showed that the risk management in sport in Qazvin province schools had the worst status in safety of equipment and facilities, transportation and compliance with legal aspects and had the best status in compliance with laws and regulations, parental satisfaction and supervision and training (P≤0.05). Therefore, it is suggested that education authorities should provide a risk management plan to reduce the risks of sport activities at schools.

    Keywords: Risk Management, safety, school sports
  • Ali Akbarnejad *, Mohammadreza Shirazi, Rahman Soori Pages 137-146

    The aim of this study was to investigate the effect of glutamine supplementation on some immune system markers after stimulated competitions in adult elite wrestlers. This study was semi-experimental and applied in terms of aims. The statistical population consisted of Iran elite wrestlers and 16 volunteers were divided into glutamine and control groups (mean age 22.95 yrs, height 179.25 cm, weight 86.22 kg, BMI 23.92, 8 subjects each group). Firstly, blood samples were collected and baseline measurements were conducted. Then, the subjects had similar training and consumed glutamine or placebo (0.3 gr/kg of body weight daily) for 6 days. Finally, subjects attended the competition hall and participated in 5 competitions a day (in accordance with United World Wrestling) and their final blood samples were collected. The within-group findings using dependent t test showed that WBC and neutrophils significantly increased in both groups (P≤0.05). Intergroup findings using independent t test showed that the increase in glutamine group was significantly lower than the control group (P=0.016). Lymphocytes and immunoglobulin A insignificantly decreased within the group (P≤0.05) and this reduction was insignificantly much lower in glutamine group than the control group (P=0.22, P=0.487). Monocytes had insignificant within-group (P≤0.05) and intergroup (P=0.66) increases in both groups. It can be concluded that glutamine supplementation balanced the suppressive effects of immune system in wrestling competitions.

    Keywords: Elite Athlete, Glutamine, immune system, inflammatory marker, wrestling competition
  • Hossein Zokaei, Seyed Hamid Sadjdadi Hezaveh *, Farshad Tojari, Abdolreza Amirtash Pages 147-160
    The aim of this study was to investigate the communication model of the social networks, media literacy, social capital and social identity of the sport program makers in the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB). This methodology was applied, strategic, quantitative and correlation. The statistical population consisted of all IRIB sport program makers. SPSS Sample Power software was used to estimate the size of the sample. Considering the maximum independent variable affecting the dependent variables involved in research regression models and error percentage of 0.05, power above 0.80 and the effect size of 0.05, the sample size was estimated to be 324 subjects who were selected from a population of 350 subjects. The subjects were selected by convenience sampling method. Data were collected by the researcher-made social network questionnaire, social capital questionnaire of Forsell et al. (2018), media literacy questionnaire of Simons et al. (2017) and social identity questionnaire of Safari Nia and Roshan (2011). Data were analyzed by structural equation modeling and SPSS23 and Smart PLS3/2/6 with error level of 5%. The findings indicated that the model had the necessary fit which means that social networks and social capital had significant effects on social identity of the sport programs makers of the Islamic Republic of Iran Broadcasting through media literacy. It is suggested that similar researches are conducted on the authorities of other sport media including sport news agencies and the managers of sport weblogs.
    Keywords: Media Literacy, Social Capital, Social Identity, Social Networks, sport programs
  • Mahsa Porsesh *, Saeid Ahmadi Barati, Abdolhamid Habibi Pages 161-169

    Being overweight increases the levels of inflammatory proteins including C-reactive protein and resistin, resulting in systemic inflammation that inhibits lipid metabolism in skeletal muscle and increases the risk of cardiovascular diseases. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of selected aerobic activity on changes in some cardiovascular risk factors in overweight non-athlete middle-aged women. 30 non-athlete middle-aged women (mean age 46.06 ± 6.97 years, weight 71.82 ± 9.11 kg, height 156.9 ± 5.24 cm, body mass index 29.2 ± 4.11 k/m2) voluntarily participated in this project and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group then performed aerobic exercises (continuous running with moderate intensity) for 8 weeks. Blood samples were collected before and 24 hours after the end of the research protocol to measure the levels of C-reactive protein and resistin. Independent t test was used for intergroup comparisons and paired t test was used for within-group comparisons. The results showed no significant differences between experimental and control groups in C-reactive protein (P = 0.07) and resistin (P = 0.064) after 8 weeks of selected aerobic exercise. However, there was a significant decrease in weight (P = 0.001) and body mass index (P = 0.002) of the experimental group compared to the control group. Overall, the results of the present study showed that although the 8-week exercise program improved the body composition of overweight middle-aged women, longer periods of aerobic exercise are needed to achieve better biochemical results.

    Keywords: Aerobic exercise, C-reactive protein, middle-aged women, Resistin
  • Majid Zareiyan, Zinat Nikaeen *, Seyed Kazem Vaezmoosavi Pages 171-186
    The present study aimed to develop a qualitative model for the development of the position of sport psychology in the Olympic and medal-winning fields. The present study was applied in terms of its objectives and a qualitative type according to the nature which used the grounded theory. The statistical population included all those who were influential and expert in the administration and science structure of sport psychology. 24 subjects were selected as the sample by snowball sampling method. After 19 interviews, data saturation was obtained but all the subjects were interviewed to ascertain the saturation. The Olympic and medal-winning sport fields were those present in Olympic Games and Iran is active in these fields. Firstly, interviews were analyzed by the grounded theory approach and codes were extracted from each section. The results showed that to feel the need for sport authorities and legislative authorities was identified as causal conditions; the development of the sport psychology and the establishment of the Association of Sport Psychology as the dominant platform; managerial weaknesses and the lack of specialists as intervening conditions; the need for the establishment of sport psychology committees in federations as the main strategy and improving the performance and quality of life of athletes as the main consequence. Developing the sport psychology in all aspects can ultimately improve the efficiency of sport federations.
    Keywords: Development model, Olympic, sport fields, sport psychology
  • Fahime Fathi, Ali Samadi * Pages 187-198
    The aim of present study was to compare the effect of different levels of air pollution on the response of malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) of saliva to a quasi-soccer protocol in adolescent female soccer players. In this semi-experimental study, 12 female soccer players were selected purposively. The subjects performed the Bangsbo quasi-soccer protocol 3 times in clean, healthy and unhealthy air qualities; saliva samples were collected before and after each test and were used to measure MDA and TAC. The results showed that in all three qualities (clean, healthy and unhealthy), salivary MDA values increased significantly due to the implementation of quasi-soccer protocol (P<0.05), but no significant differences in MDA changes was not observed among different qualities due to the implementation of quasi-soccer protocol (P = 0.733). Also, in clean and healthy air conditions, saliva TAC increased significantly due to the implementation of Bangsbo protocol (P<0.05), but in unhealthy air quality, this increase was not significant (P>0.05). Also, in terms of TAC changes in different air qualities, only a significant difference was observed between clean and unhealthy air qualities in TAC increase (P = 0.026). The findings of the present study supports general recommendations to limit exercises and competitions in unhealthy air quality and to relocate the time or place of activities and competitions when the air quality is unhealthy.
    Keywords: adolescent female soccer players, Air pollution, oxidative stress