فهرست مطالب

تحقیقات حقوقی - پیاپی 94 (تابستان 1400)

مجله تحقیقات حقوقی
پیاپی 94 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/28
  • تعداد عناوین: 16
|
  • سید حسین صفائی، محمدهادی جواهر کلام*، رضا خودکار، پرویز رحمتی صفحات 11-32

    در این مقاله، تاثیر پرداخت بخشی از دین بر فک جزیی رهن از حیث حقوقی و اقتصادی با تاکید بر حکم جدیدی که در بند «الف» ماده 19 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور مقرر شده، مورد مطالعه قرار گرفته است. نتیجه تحقیق ها در حقوق ما و فقه امامیه نشان می دهد که ماده 783 قانون مدنی به پیروی از فقیهان امامیه، «قاعده تجزیه ناپذیری رهن» را پذیرفته است که به موجب آن، با پرداخت جزیی از دین، هیچ بخشی از وثیقه آزاد نمی شود. در مقابل، بند «الف» ماده 19 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، در فرضی که واحد تولیدی از بانک یا موسسه مالی و اعتباری، اعم از دولتی یا خصوصی، تسهیلات گرفته باشد، نظریه «تجزیه پذیری رهن» را اعمال کرده و حکم قانون مدنی را تخصیص زده است. از حیث تحلیل اقتصادی نیز معلوم می شود که بند «الف» ماده 19 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر در مقایسه با ماده 873 قانون مدنی، می تواند به افزایش ثروت منتهی شده و کارآیی را محقق گرداند.

    کلیدواژگان: تجزیه ناپذیری رهن، تجزیه پذیری رهن، تامین سرمایه، فک جزئی رهن، کارآیی
  • محمدجعفر قنبری، محمدحسین حمیدزاده* صفحات 33-58
    ارتقاء انرژی تجدیدپذیر نیازمند سرمایه گذاری مستقیم قابل توجهی است که در راستای کاستن هزینه سرمایه گذاری، دولت نیز بایستی حامی تولید کنندگان و سرمایه گذاران باشد. از جمله شیوه های شایع و موثر حمایت دولت ها از انرژی پاک، اعطاء یارانه های منوط به استفاده از توان داخلی است. با وجود ضرورت های زیست محیطی و عملی شدن سیاست های صنعتی به واسطه اعطاء این نوع یارانه ، موافقت نامه یارانه ها و اقدامات جبرانی این نوع حمایت مالی را بدون هرگونه کیفیت گذاری و بررسی آثار آن بر محیط زیست و توسعه انرژی تجدیدپذیر ممنوع دانسته است که مورد انتقاد طرفداران محیط زیست قرار گرفته است. در این راستا، نویسندگان متعددی بهره گیری از مقررات موافقت نامه عمومی تعرفه و تجارت (گات) و رویکرد رکن حل و فصل اختلاف را برای رفع ممنوعیت قانونی پیشنهاد نموده اند. پژوهش حاضر با بررسی مقررات گات و رویکرد رکن حل و فصل اختلاف نتیجه می گیرد که منابع یاد شده به جهت عدم شفافیت، کلی نگری، انعطاف پذیری و تردید بر تامین شرایط سلبی و ایجابی، در رفع ممنوعیت قانونی ناکارآمد بوده و مناسب ترین راه حل همان اصلاح مقررات موافقت نامه یارانه ها و اقدامات جبرانی می باشد.
    کلیدواژگان: یارانه منوط به استفاده از توان داخلی، انرژی تجدیدپذیر، ممنوعیت قانونی، سازمان جهانی تجارت
  • علیرضا ایمانی پیرآغاج*، محمد روشن صفحات 59-84
    تحلیل اقتصادی حقوق، عموما با نگاهی دستوری و هنجاری، به حقوق چنانچه باید باشد می نگرد. بدین وصف که باید ها را برای جامعه تعریف و قواعد حقوقی را جهت نیل به آنها هدایت می کند. یکی از شاخه های حقوق که به صورت برجسته زمینه مساعدی برای اعمال تحلیل اقتصادی در آن وجود دارد، نهاد قرارداد است. در حقوق قرارداد، دیدگاه ابزاری - مبتنی بر تحلیل هنجاری- قرارداد را به مثابه ابزاری جهت تحقق کارآیی اقتصادی می نگرد. در نقطه مقابل، دیدگاه اخلاقی، قرارداد را صرفا یک التزام اخلاقی به یک عهد به شمار می آورد، لذا اجرای یک قرارداد به لحاظ جنبه های اخلاقی موجود در آن وظیفه طرفین قرارداد است. سوال اساسی آن است که کدام یک از این دو دیدگاه با قواعد حقوق قرارداد سازگاری بیشتری دارد؟ انتخاب هریک از این دو دیدگاه می تواند منشاء اثرات متفاوتی در حصول اهداف قراردادی گردد. چنانچه حقوق قرارداد، به عنوان یک ابزار سیاست اجتماعی در تقابل با اصل اخلاقی وفای به عهد تلقی گردد، وصف صحیح تری از آن ارایه شده است. همچنین بیان دلایل کاربردی دیدگاه ابزاری باعث غلبه و ترجیح آن بر دیدگاه اخلاقی خواهد گردید.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی حقوق، دیدگاه اخلاقی، دیدگاه ابزاری، تقصیر، غرامات قراردادی
  • جواد اطاعت، محمد تاپاک، حمیدرضا نصرتی* صفحات 85-114

    در ایران از صدر مشروطه تاکنون الگوهای مختلفی همچون انتخابات اصنافی، دو درجه و نظام اکثریتی به مرحله اجراء گذاشته شده است؛ اما هنوز بحث گزینش یک نظام انتخاباتی مطلوب، متناسب با شرایط و ویژگی های جغرافیایی، قومی و فرهنگی در نظام سیاسی ایران یکی از چالش برانگیزترین موضوعات در سال های اخیر بوده است. یکی از حوزه های انتخاباتی که در این خصوص با چالش های بیشتری مواجه می باشد، حوزه انتخابیه نورآباد ممسنی است. انتخابات در این حوزه به جای اینکه باعث فصل منازعه شود، خود موضوع منازعه است. با توجه به این موضوع، بنیاد پژوهش کنونی بر این پرسش نهاده شده است که در حوزه انتخاباتی ممسنی و رستم چه نوع نظام انتخاباتی می تواند تفاهم، همدلی و مشارکت مدنی را جایگزین تفرقه، تشتت و تعمیق شکاف های اجتماعی نماید؟ پاسخ اولیه و یا فرضیه ای که مورد مطالعه قرار گرفت این است که نظام انتخاباتی رای جایگزین (ترجیحی) الگوی مناسبی برای این حوزه انتخابیه است. در این نظام انتخاباتی به جای تاکید بر شکاف های اجتماعی که نامزدهای انتخاباتی برای رای آوری بر آن اهتمام می ورزند، برعکس برای کسب اکثریت مطلق رای دهندگان و یا انتخاب در ترجیحات (اولویت های) بعدی شهروندان، تلاش می کنند بر منافع و ارزش های گروه های مختلف اجتماعی تاکید و خود را بر آن متعهد سازند. با این رویکرد، اجرای این نظام انتخاباتی در درازمدت باعث انسجام اجتماعی شده و بنیان های وحدت را تثبیت و از چندپارچه شدن جامعه جلوگیری به عمل می آورد.

    کلیدواژگان: نظام انتخاباتی اکثریتی، نظام انتخاباتی ترجیحی، طایفه گرایی، حوزه انتخابیه ممسنی و رستم
  • محمد مهدی الشریف*، سید محمد مهدی منصوری طهرانی صفحات 115-140

    پس ازآنکه قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1377 درسیاستی سختگیرانه اصل را برملایت مدیون جز درفرض اثبات اعسار قرار داد وبرای تمامی انواع دیون ضمانت اجرای حبس را درفرض امتناع ازتادیه پیش بینی نمود، ماده22 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 درمقام تعدیل این حکم درخصوص دعوای مطالبه مهریه برآمد وصرفا مطالبه تا 110 سکه یا معادل آن را مشمول این نظام عام دانست ومازاد براین میزان را از این قاعده خارج کرد. با تصویب ق.نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 ونسخ صریح ق.ن.ا.م.م مصوب 1377 نظام جدیدی تاسیس شد که با تفکیک بین دیون مسبوق به دریافت مال ودیون ابتدایی، درقسم اخیر بار اثبات را واژگون کرده و اصل را براعسار مدیون قرار داد وضمانت اجرای حبس را منوط به اثبات ملایت مدیون نمود. با تصویب این نظام جدید، بقای حکم خاص مندرج درماده22 ق.حمایت خانواده درهاله ای از ابهام فرورفت و با توجه به شایع بودن دعاوی مهریه رفع این ابهام ضرورت دارد. هرچند رویه معمول محاکم متمایل به حفظ این ماده به دلیل خاص بودن آن نسبت به احکام عام قانون جدید است اما بنظرمی رسد بنا به دلایل متعدد حکم به نسخ این ماده وحکومت نظام جدید درباب محکومیت های مالی درباب مهریه ترجیح دارد. بربنیاد این دیدگاه، دیگر بین مهریه های کمتر یا بیشتر از 110 سکه تفاوتی وجودندارد و اولا درهرمیزان مهریه اصل براعسار زوج است وثانیا بافرض اثبات ملایت، امکان حبس زوج تا پرداخت دین حتی برای بیش از 110 سکه وجوددارد.

    کلیدواژگان: مهریه، اعسار، ملائت، ماده22 ق.حمایت خانواده، ق. نحوه اجرای محکومیت های مالی
  • فرزانه پورسعید، فرهاد طلایی*، سهراب مختاری صفحات 141-165

    بروز پاندمی کرونا (covid-19) در اوایل سال 2020 میلادی، ضرورت توسعه راهبردهای بشر محور در بحران ها را بدیهی تر نموده است. استانداردهای جهانی کار، الگوهای مدون از رویکرد بشر محور جهت تحقق عدالت اجتماعی می باشند. نظام بین المللی کار در این برهه با چالش جدی تر کار شایسته و آینده کار مواجه گردیده است. در شرایط کنونی، استانداردهایی همچون اشتغال، بهداشت، ایمنی و حمایت کارگران به ویژه در گروه های خاص کاری مهاجرین، زنان، کودکان و دیگر گروه های آسیب پذیر اهمیت بسیاری یافته است. تاب آوری در بحران از سویی مستلزم شناخت و پیاده سازی فرصت های تحقق استانداردهای جهانی کار است و از دیگر سوی رفع خلاها و چالش های اجرای آنها را ضروری ساخته است. این نوشتار با رویکرد توصیفی_تحلیلی به واکاوی آثار بحران کرونا بر استانداردهای جهانی حوزه کار و اشتغال پرداخته و نتیجه می گیرد پاندمی کرونا، مصداق نوظهور بحران و چالش های آینده کار می باشد که چون اشتغال را به نحو غیر قابل پیشبینی دگرگون نموده است، نظام جهانی را ناگزیر به اتخاذ خط مشی می نماید. رویکردهایی چون ترسیم نقشه نوین مشاغل آینده، استانداردسازی و بازبینی هنجارهای موجود کار جهانی همچون تحول ترتیبات کاری (دورکاری) و حمایت از کارگران و بنگاه های اقتصادی، راهبرد اساسی تاب آوری در بحران کنونی خواهد بود.

    کلیدواژگان: کلید واژگان، استانداردهای جهانی کار، بحران، پاندمی کرونا(COVID-19)، سازمان بین المللی کار
  • روح الله اکرمی* صفحات 166-190

    متهمین در دعاوی کیفری گاه از اقرار خود بر می گردند و به همین جهت نظام های حقوقی حسب مبانی خود نسبت به اعتبار چنین رجوعی رویکردهای مختلفی را اتخاذ نموده اند. مذاهب فقهی نسبت به آثار مترتب بر رجوع از اقرار دیدگاه همسانی ندارند و همین اختلاف در مواضع آثار خود را در نظام های حقوقی کشورهای متاثر از حقوق اسلامی بر جای نهاده است.در نوشتار حاضر با روشی تحلیلی توصیفی ضمن واکاوی نگرش فقهی پیرامون مساله مزبور و بازتاب آن در حقوق کشورهای مسلمان، رویکرد قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 را نسبت به این مساله بر اساس مبانی فقه امامیه مورد بررسی قرار داده و مشخص می گردد از یک سو مخالفت با اثرگذاری رجوع از اقرار در سرقت موجب حد و از سوی دیگر تعیین حد جلد و حبس تعزیری برای متهمینی که در جرایم موجب حد رجم و قتل از اقاریر خود بر می گردند در سیاست تقنینی کیفری قابل دفاع نمی باشد.

    کلیدواژگان: اقرار کیفری، رجوع از اقرار، اثبات دعوا، دعاوی کیفری، فقه اسلامی
  • سید محمد حسینی، مهناز بیات کمیتکی*، مهدی بالوی صفحات 191-215

    ماهیت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی در نظام حقوقی، همواره ذهن برخی را به خود مشغول داشته و بحث در خصوص ماهیت و جنس مصوبات این نهاد همچنان محل بحث است. بر این اساس، پرسش اصلی این است که آیا مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی از نوع سیاست گذاری است یا قانون گذاری و یا مقرره گذاری؟ با توجه به اینکه (1) سیاست گذاری تحت لوای حاکمیت قانون معنا می یابد، و (2) قانون گذار دانستن شورای عالی متضمن نفی صلاحیت انحصاری مجلس در امر تقنین است، و همچنین (3) اعمال اختیار مقرره گذاری بنابر صلاحیت های اعطاشده قابل توجیه است. بعید به نظر می رسد که بتوان مصوبات این نهاد را تحت این سه عنوان نام گذاری کرد و برای آ ن ها اثری حقوقی متصور شد. در این نوشتار کوشیده ایم با نگاهی به تعاریف موجود در مورد سه عمل یادشده و از منظری سلبی، عدم قابلیت انطباق این مفاهیم بر مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی را با استناد به مصوبات این نهاد نشان دهیم.

    کلیدواژگان: شورای عالی انقلاب فرهنگی، صلاحیت، سیاست گذاری، قانون گذاری، مقرره گذاری
  • سید غلامرضا آل عقیل*، علیرضا حسنی، مریم آقایی بجستانی صفحات 215-238

    حدوث اسباب زوال ایجاب در حقوق قراردادها موجب سقوط ایجاب می شود این اسباب اعم از ارادی و غیر ارادی است که عدم امکان الحاق قبول به ایجاب از آثار آن می باشد اسباب ارادی زوال ایجاب ممکن است به اراده موجب (مانند رجوع از ایجاب) یا به اراده مخاطب ایجاب (مانند رد ایجاب یا ایجاب متقابل) باشد. فوت ، حجر و ورشکستگی از اسباب غیر ارادی ایجاب محسوب می شود نظر کنوانسیون بیع بین المللی کالا در خصوص هر یک از مصادیق و تطبیق آن با حقوق ایران مورد بحث قرار گرفته است تا مشخص گردد که موضع حقوق ایران در ارتباط با اسباب زوال ایجاب در کنوانسیون تا چه حدی نزدیک می باشد و در موارد اختلاف می بایست به چه ترتیبی عمل گردد؟ و آیا الحاق دولت ایران به کنوانسیون با اشکال مواجه است یا خیر؟ نتیجه این پژوهش بیانگر این بود که علل زوال ایجاب در نظام حقوقی ایران به صراحت مورد پیش بینی و در کنوانسیون نیز مد نظر قرار گرفته است و با بررسی مواد کنوانسیون چهار مورد را می توان یافت که به مانند حقوق ایران سبب زوال ایجاب می گردند که عبارت از عدول از ایجاب ، انقضاء مدت مشخص شده برای قبولی ، رد ایجاب از سوی مخاطب و ایجاب متقابل می باشد. نتیجتا"موضع حقوق ایران در این خصوص نزدیک به کنوانسیون است لذا الحاق دولت ایران به کنوانسیون بلااشکال است ضمن آنکه در موارد اختلافی دولت ایران می تواند از حق شرط استفاده نماید.

    کلیدواژگان: ایجاب، فوت، جنون، ورشکستگی
  • نسرین طباطبائی حصاری*، سروش صفی زاده صفحات 239-266
    تفاوت در مبانی بنیادین نظام های حقوقی و نیازها وخلاء های متفاوت آنها سبب پیدایش الگوهایی از نظام ثبت املاک شده که در عین شباهت ، تفاوت های اساسی دارند و این مساله را مطرح می کند که چگونه می توان -همانند تقسیم نظامهای حقوقی معاصربه خانواده های حقوقی متعدد-نظام های ثبت املاک را نیز به خانواده های حقوقی طبقه بندی نمود؟ هریک از این خانواده ها دارای چه خصایص و ویژگی هایی می باشند و نظام ثبت املاک ایران با کدامیک منطبق است؟ پاسخ به این سوالات در فهم سیستم ثبتی هر کشور و امکان استفاده از راهکارهای حقوقی آن جهت بهبود سیستم ثبتی ایران نقش بنیادین دارد. این پژوهش با رویکردی توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات تطبیقی به این نتیجه رسیده است که برای طبقه بندی نظامهای ثبت املاک در ابتدا به مولفه هایی کلان نیاز است که به عنوان ستون های بنیادین نظام های ثبتی محسوب می گردند. در همین راستا «الگوی ثبتی»، «اثر ثبت بر معاملات» و «دسترسی به اطلاعات» به عنوان شاخص های طبقه بندی معرفی گردیده اند.در وهله ی دوم بر مبنای شاخص های مذکور نظامهای ثبت املاک به سه خانواده ی ثبتی «اراده محور» ، «ظاهر محور» و «مبتنی بر اصالت ظاهر حداکثری»تقسیم بندی شدند.در چارچوب این تقسیم بندی،نظام ثبت املاک ایران شباهت هایی با «خانواده ظاهر محور» دارد؛لیکن برای آنکه جزیی از این خانواده قرار گیرد نیازمند اصلاحاتی است.
    کلیدواژگان: حقوق ثبت، خانواده های حقوقی، اثر ثبت، الگوی ثبت، حقوق املاک و اراضی
  • مجتبی قاسمی*، مصطفی عبدالهی نیسیانی صفحات 267-294

    امروزه سکوها یا پلتفورم های الکترونیکی به عنوان واسطه های اینترنتی در روابط تجاری مصرف کنندگان و فروشندگان شناخته می شوند. این بسترها به عنوان بازی گران اقتصادی بی طرف نقش مهمی را در انعقاد معاملات میان اشخاص، شروط قراردادی و حتی تعیین قیمت کالاها و خدمات در فضای مجازی ایفا می کنند. تاثیر فراوان این بسترها در مدیریت بازار کالاها یا خدمات موردمعامله، پیامدهای شبکه ای، پیامدهای خارجی منفی و دسترسی همگانی مردم به بسترهای مذکور، توجه تنظیم گران را به این پدیده نوظهور جلب کرده است. در این نوشتار با استفاده از شاخص های اقتصادی و ابزارهای حقوقی سعی شده است که رفتار مصرف کنندگان، فروشندگان و سکوهای اینترنتی بررسی و بهترین شیوه تنظیم گری اقتصادی معرفی شود. بر اساس این بررسی، برخلاف تصور بسیاری از دولت مردان، سکوهای اینترنتی با توجه به توانمندی فنی و انگیزه آن ها در ایجاد اعتماد و شفافیت در بستر اینترنتی به عنوان یکی از مهم ترین تنظیم گران بازار کالا و خدمت شناخته می شوند؛ هرچند نباید در مواردی همچون پیامدهای شبکه ای و وضعیت های انحصاری از نقش تنظیم گری دولتی نیز غافل ماند.

    کلیدواژگان: سکوی اینترنتی، تنظیم گری اقتصادی، تجارت الکترونیک، پیامد شبکه ای
  • قدرت الله نوروزی*، مهرداد آقایی صفحات 295-320

    اعلامیه 1972 استکهلم درباره محیط زیست، سرآغازی برای شناسایی حق بر محیط زیست سالم در جامعه بین المللی شد. یکی از حوزه های مهم تضمین این حق، مدیریت پسماند شهری است که بخش عمده آن بر عهده شهرداری ها بوده و دلیل این اهمیت، تماس مستقیم انسان های شهرنشین با پسماند، در زندگی روزمره و تهدید محیط زیست و سلامت آن ها توسط پسماند است؛ به همین جهت تبیین ابعاد و لوازم تضمین حق بر محیط زیست سالم در مدیریت پسماند شهری ضروری به نظر می رسد. این مقاله با رویکردی توصیفی- تحلیلی، بازتاب این حق در قوانین اساسی کشورها و اساسی سازی آن در قانون اساسی ایران را مرور نموده و به تبع آن با تمرکز بر قوانین عادی، تکالیف شهرداری ها در تضمین حق بر محیط زیست سالم برای شهروندان و ساکنان را تبیین می نماید. شهرداری ها به عنوان یک نهاد اداره محلی و یک دستگاه عمومی غیردولتی در تضمین این حق در شهرها و به طور خاص در حوزه مدیریت پسماند شهری نقش اساسی و مهم دارند. پس از مرور این نقش شهرداری ها از حیث قانونی و هم چنین از جهت اصول حقوق شهروندی، نهایتا در یک مطالعه موردی، وضعیت سازمان مدیریت پسماند شهرداری اصفهان در تضمین حق بر محیط زیست سالم تبیین و بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست سالم، حقوق شهروندی، شهرداری، شهرداری اصفهان، مدیریت پسماند شهری
  • احمد حبیب نژاد، زهرا دانش ناری* صفحات 321-349

    حق بر محیط زیست سالم، به عنوان حقوق مندرج در نسل سوم حقوق بشر مورد شناسایی قرار گرفته است و از جمله حق های مترقی و پیشرفته ای است که با نگاه آینده محور، به دنبال حفظ محیط زیست برای نسل های کنونی و آینده است. حق بر محیط زیست سالم، موضوع چندین سند و معاهده بین المللی بوده و به همین دلیل تعهدات دولت ها را در حفاظت از آن به همراه دارد. با این حال، تمامی حق های بشری، زمانی به کارایی می رسند که در رویه قضایی نیز مورد احترام قرار گیرند. بر همین اساس، این پژوهش درصدد است تا با روش توصیفی-تحلیلی ، حمایت قضایی از حق بر محیط زیست سالم را در رویه دادگاه دادگاه اروپایی بررسی کند. بر اساس یافته های این پژوهش، دادگاه اروپایی حقوق بشر به عنوان دادگاهی منطقه ای بر اساس سند موسس یعنی معاهده اروپایی حقوق بشر خود را ملزم به رسیدگی و صدور رای در موارد نقض حقوق بشر از جمله حق بر محیط زیست سالم می داند. از سوی دیگر، مفهوم دموکراسی زیست محیطی در رویه دادگاه به رسمیت شناخته شده است و این دادگاه در آرایی چند به این مفهوم توجه کرده است. اگرچه حق بر محیط زیست سالم صراحتا در متن معاهده اروپایی، مورد اشاره قرار نگرفته است اما رویکرد دادگاه اروپایی نشان می دهد، این دادگاه از طرق مواد دیگر مانند تفسیر پویا از معاهده به حمایت از حق بر محیط زیست سالم می پردازد. این مقاله به دنبال بررسی رویه دادگاه اروپایی حقوق بشر در زمینه حمایت از حق بر محیط زیست سالم است.

    کلیدواژگان: حق بر محیط زیست سالم، دادگاه اروپایی حقوق بشر، تفسیر پویا، دموکراسی زیست محیطی
  • محمدقاسم تنگستانی* صفحات 349-370

    طراحی ساختارهای حکومتی مناسب جهت اعمال قدرت حاکمیت دولت در قالب قوا و نهادهای حکومتی، یکی از الزامات تحقق اصل حاکمیت قانون و حکمرانی خوب است. بررسی سوابق موضوع فوق حاکی از آن است که نظریه پردازی در خصوص ساختارهای حکمرانی در قوه مجریه از سابقه طولانی برخوردار بوده و تا چند دهه گذشته، ساختار مدیریت عالی دادگستری به صورت خاص، چندان مورد توجه نبوده است. ایجاد قوه قضاییه/ دادگستری مستقل، کارآمد و پاسخگو، از نیمه دوم قرن بیستم میلادی مورد توجه نظریه پردازان رشته های حقوق اساسی و مدیریت دولتی و نیز قانونگذاران موسس کشورهای مختلف قرار گرفته است. الگوی غالب در این زمینه، مدل مجریه ای است که براساس آن، وزارت دادگستری وظیفه مدیریت عالی دادگستری را برعهده داشته و از این جهت در برابر نهادها و مقامات سیاسی مربوط، مسئولیت دارد. اما از چند دهه گذشته، نهادهای مستقلی در داخل دادگستری در حال شکل گیری هستند و به تدریج برخی از صلاحیت های وزارت دادگستری را اخذ نموده اند. نهادهای مذکور عمدتا تحت عنوان «شوارهای (عالی) قضایی» شناخته می شوند. یافته-های تحقیق حاکی از آن است که تحول نظام مدیریت عالی قضایی در ایران در جریان اصلاحات قانون اساسی در سال 1368 در جهت عکس تحولات جهانی بوده است.در این نوشتار، با جمع آوری منابع به صورت کتابخانه ای و با روش توصیفی-تحلیلی به بررسی تحول الگوی مدیریت عالی دادگستری به نظام شورایی، با تبیین سیر شکل گیری، ساختار، صلاحیت ها و ارزیابی جایگاه و کارکرد شوراهای قضایی در نظام های حقوقی مختلف می پردازیم.

    کلیدواژگان: دستگاه قضایی، تفکیک قوا، استقلال قضایی، وزارت دادگستری
  • سید سجاد کاظمی*، سجاد حیدری صفحات 371-398

    شورای امنیت سازمان ملل متحد که عهده دار حفظ صلح و امنیت بین المللی بوده متعاقب فعالیت گسترده و مجدد دزدان دریایی در آبراه های مهم بین المللی به ویژه در سواحل سومالی و خلیج عدن که صلح و امنیت بین المللی را با تهدید جدی مواجه کرده اقدام به صدور تعداد زیادی قطعنامه در این راستا نموده است (بیست وسه قطعنامه). ازآنجایی که قطعنامه های شورای امنیت جزء منابع الزام آور حقوق بین الملل محسوب شده و کشورها مکلف به رعایت آن ها همانند دیگر تعهدات مندرج در کنوانسیون ها که عضویت آن ها رادارند، می باشند، لذا در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با به کارگیری ابزار کتابخانه ای به صورت مجزا، «مشخصه ها» و «محدودیت ها» ی قطعنامه های شورای امنیت در رابطه با دزدی دریایی که تحولات و نوآوری های بسیاری درزمینه مبارزه جامعه بین المللی با این پدیده را باعث شده اند، موردبحث و بررسی قرارگرفته است. به طورکلی قطعنامه های شورای امنیت اگرچه راهکارهای متنوعی را در عرصه مقابله موثر با دزدی دریایی پیشنهاد داده که در کوتاه مدت توانسته است بر روند گسترش دزدی دریایی تاثیرگذار بوده و با همکاری کشورهای مختلف امنیت را در برخی از آبراه های بین المللی برقرار سازد اما این امنیت موقتی و شکننده بوده و امنیت تجارت دریایی بین المللی نیازمند راهکارهای بلندمدت دیگری ازجمله اختصاص دادگاه هایی در راستای جلوگیری از بی کیفرمانی مرتکبان دزدی دریایی در کنار روش های به کارگیری شده موجود مانند گشت زنی دریایی و... است.

    کلیدواژگان: شورای امنیت، دزدی دریایی، قطعنامه، همکاری بین المللی، بی کیفرمانی
  • مجید رهائی، سید حسن حسینی مقدم*، مهدی فلاح خاریکی صفحات 399-418

    هدف تحقیق حاضر، بررسی و تحلیل تبعات و پیامدهای فقدان شخصیت حقوقی در گروه منفعت اقتصادی است. توسعه اقتصادی کشور در گرو سرمایه گذاری، استفاده از دانش فنی و تکنولوژی کشورهای پیشرفته در نظام تولیدی و راه یابی به بازارهای جهانی است. دستیابی به این مهم ازطریق شیوه های حقوقی گوناگون مشارکت در فعالیت های اقتصادی و تجاری با نقش آفرینی مقنن می باشد. در حقوق ایران در ماده 107 قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی کشور، گروه اقتصادی با منافع مشترک به عنوان قالب و ظرفیت جدیدی معرفی شد. این گروه یک تاسیس حقوقی است که بین اشخاص حقیقی برمبنای مسئولیت تضامنی به صورت آزادانه تشکیل می شود، افرادی که به منظور استفاده از راه های مناسب برای پیشبرد فعالیتهای اختصاصی مستقل شان دور هم جمع شده اند؛ لیکن شخصیت حقوقی آن از سوی قانون به رسمیت شناخته نشد. وضعیت گروه منفعت اقتصادی این پرسش را به میان می آورد که تبعات فقدان شخصیت حقوقی این گروه چگونه است و جایگاه آن چیست؟ یافته های تحقیق نشان از آن دارد که، برای عدم پذیرش شخصیت حقوقی در گروه منفعت اقتصادی، تبعات منفی مختلفی قابل بیان بوده که از جمله آن ها می توان به بحث مالکیت بر دستاوردها، اموال و دارایی های مادی ومعنوی، تزلزل در بقا، بی اعتمادی اشخاص ثالث و معضلات طرح دعوا له و علیه گروه اقتصادی اشاره نمود.

    کلیدواژگان: شخصیت حقوقی، منفعت اقتصادی، تبعات منفی، انحلال، مالکیت
|
  • Seyyed Hossein Safaii, Mohammadhadi Javaherkalam *, Reza Khodkar, Parviz Rahmati Pages 11-32

    The present study explores the impact of partial payment of the debt on the release of the pledged assets regarding the legal and economic issues, with an emphasis on the new decree stipulated in Article 19 (a) of the Law on the elimination of barriers to competitive production and promotion of the financial system of the country. The results of the research in our law and Imamiyah jurisprudence show that Article 783 of the Civil Code, following the jurisprudents of the Imamiyah, has accepted the "rule of security agreement insolubility", according to which no part of the bail is released through partial payment of debt. By contrast, Article 19 (a) of the law on the elimination of barriers to competitive production and promotion of the financial system of the country, provided that the manufacturing unit has gotten some debt instruments from the a bank or a financial and credit institution, whether public or private, is subject to the theory of "rule of security agreement solubility" making an exception to the rule of the civil code. In terms of economic analysis, it is also clear that Article 19 (a) of the law on the elimination of barriers to competitive production, in comparison with Article 873 of the Civil Code, can lead to an increase in wealth and realize the efficiency.

    Keywords: Security Agreement Insolubility, Security Agreement Solubility, Finance, Release of Part of Bail, Efficiency
  • Mohamadjafar Ghanbari, Mohammadhosein Hamidzadeh * Pages 33-58
    The promotion of the renewable energy calls for substantial direct investment as a sine quo non; in order to reduce the cost of investment, the government should also support the producers and investors. One of the most common and effective methods that the governments apply to support the clean energy is providing local content requirement subsidy. Despite the environmental necessities and the implementation of the industrial policies due to this type of subsidy, Agreement on Subsides and Countervailing Measures has prohibited this type of support without any quality assessment and analysis of its impacts on the environment whatsoever, drawing its fair share of criticisms from the environmentalists. In this regard, several researchers and scholars, have recommended the regulations proffered by the General Agreement Tariffs and Trade (GATT) and the approach adopted by the dispute settlement body as a viable solution. The present study, analyzing the regulations provided by GATT and dispute settlement bodies consequences, concludes that due to the unclarity, generality, flexibility and failing to meet the positive and negative requirements, the aforementioned sources are deficient in removing the legal prohibition. Ergo, the best solution is revising the regulations of the Agreement on Subsides and Countervailing Measures.
    Keywords: local content requirement subsidy, Renewable Energy, legal prohibition, WTO
  • Alireza Imani *, Mohammad Roshan Pages 59-84
    Economic analysis of law generally observes the law, as what it must be, from a prescriptive and normative viewpoint. That is to say, it defines the musts for the society and guides the legal rules in order to achieve them. One of the law branches, which distinctively has an appropriate ground for economic analysis, is the substance of contract. In Contract Law, the instrumental approach – based on normative analysis – considers the contract as an instrument for realization of economic efficiency. On the opposite point, the moral approach considers the contract solely as a moral obligation to fulfil a promise. Therefore, in respect of moral aspects implied by it, implementation of a contract is a duty for the contract parties. An essential question is that which of these approaches is in more conformity with the rules of the Contract Law? Picking either of these approaches may make different effects on attainment of contractual goals. By considering the Contract Law as an instrument of social policy, as opposed to pacta sunt servanda, as a moral principle, a more appropriate description of it can be presented. In addition, stating the functional grounds of instrumental approach will show its prevalence and preference over the moral approach.
    Keywords: Economic analysis of law, Moral approach, Instrumental approach, Fault, Contract remedies
  • Javad Etaat, Mohammad Tapak Pages 85-114

    In Iran, since the beginning of the constitution, various models such as guild elections, two degrees and the majority system have been implemented; But still, the discussion of choosing a favorable electoral system, appropriate to the geographical, ethnic and cultural conditions and characteristics in the Iranian political system has been one of the most challenging issues in recent years. Among these, two cities of Noorabad Mamasani and Rostam have been the most challenging districts for recent years. It is truly a controversial and disputing issue in rather than ending conflicts. Accordingly, current study has been based on this question: “what kind of electoral system can be impose to this constituency to replace disunion, diversity (disagreement) and deepening social gaps by understanding, empathy and civic participation? So, preferential-alternative voting system has been suggested as a proper model for this constituency and studied as a primary answer.In this system, candidates attempt to poll the absolute majority votes that is necessary for entering parliament so it is needed to seek citizens` vote and focus on benefits and values of several social groups as well as commitment to them instead of emphasizing social gaps. So, social cohesion can be achieved and unity basis can be consolidated by implementing this electoral system in a long term but also prevents the breakdown of social bonds.

    Keywords: Electoral System, Majority electoral system, preferential electoral system, Rostam &, Mamasani, electorate (constituency)
  • MOHAMMADMAHDI ALSHARIF *, SEYED MOHAMMADMAHDI MANSOURI TEHRANI Pages 115-140

    The code of “implementation way of monetary convictions enacted in 1377” in a stringent policy imposed the assumption on debtor’s solvency except proving insolvency. In order to that policy, in all kinds of debts, this code sanctioned the detention against the debtor as he refused to pay off the debt. Pursuant to the aforementioned, the code of “family protection enacted in 1391” in its article 22 adjusted that regulation about dowry claim. According to this article only the demand for to amount of 110 golds or the amount of dowries that equals 110 golds was included by the general system of the code of 1377 and the amount of dowry that is upper than what was mentioned was excluded from that general system. Ratification of “I.W.O.M.C enacted in 1394” and the explicit revocation of “I.W.O.M.C enacted in 1377” institutes a new system. This new system consists of the segregation between the debts that are preceded by acquiring property and the preliminary debts. The new system has reversed the burden of proof about the recent kind, in a way that about this kind, it has imposed the assumption on the debtor’s insolvency. Also, about the preliminary debts, according to this code, the sanction of detention is providing the proof of debtor’s solvency. By the ratification of this new system, permanence of the particular provision that is embodied in article 22 of the code of 1377, became vague.

    Keywords: Dowry, Insolvency, solvency, article 22 of family protection code, the code of implementation way of monetary convictions
  • Farzaneh Poorsaied, Farhad Talaie *, Sohrab Mokhtari Pages 141-165

    The emergence of the Corona pandemic )covid-19( in early 2020 has made the need for the development of humanitarian strategies in Crisis more obvious. The international labour system at this time is facing a more serious challenge of decent and future work. In the current situation, standards such as employment, health and safety and workers support, especially for a special group of migrants, women, children and other vulnerable groups, have become very important. crisis resilience, on the other hand requires recognizing and implementing opportunities to meet global standards and on the other hand, has made it necessary to close gaps and challenges in their implementation. This paper uses a descriptive-analytical approach to analyze the effects on the corona crisis on the global standards in the field of Labour and Employment and concludes that Corona pandemic is an emerging example of the crisis and future challenges of work that, because it has transformed employment in on unpredictable way, forces the word system to adopt a policy. approaches such as plotting future jobs, standardizing and reviewing global labour norms, including work arrangement (Telework), and supporting workers and workplaces will be a key resilience strategy in the current crisis.

    Keywords: International Labour Standards, Crisis, Corona Pandemic (COVID-19), International Labour Organization
  • Rouhollah Akrami * Pages 166-190

    The accused persons in criminal cases sometimes Retract from their confessions, and therefore legal systems, depending on their origins, have taken different approaches to the validity of such confessions, depending on their principles. Jurisprudential schools do not have the same view on the impact of confession retreat, and this difference in approach has left its effects in the legal systems of countries affected by Islamic law.In the present article, with a descriptive analytical method, while analyzing the jurisprudential view on this issue and its reflection in the legal systems of Muslim countries, the approach of the Islamic Penal Code adopted in 2013 towards this issue based on the principles of Imami jurisprudence has been studied, and It is clear that, on the one hand, opposition to the effectiveness of retraction of confessionin in theft punishable by prescribed punishment, and on the other hand, Determining a specific flogging and discretionary imprisonment for defendants who Retract their confessions in crimes punishable by Hodoud of stoning and Execution in Legislative criminal policy It is not justifiable.

    Keywords: criminal confession, retraction of confession, Proof of litigation, criminal cases, Imamia jurisprudence
  • Seyed Mohammad Hosseini, M.bayatkomitki*, Mahdi Balavi Pages 191-215

    The nature of the regulations of the supreme council of cultural revolution in the legal system and hierarchy of law sources, have preoccupied some researchers and the recognizing the status of these regulations seems necessary. Therefore, there have been expressed diverse views about the nature of the regulations by scholars to answer this question that whether the nature of these regulations is policymaking, lawmaking or rulemaking? with regard to this issue that the  policymaking is based on the principle of rule of law and predetermined competence of legislature from one side and as well as if we consider this council as a lawmaker institution, we contradict the exclusive competence of parliament in legislating on the other hand, and also with regard to this issue that the devolution of competence for rulemaking is in the legislature competence, therefore it seems unlikely to  consider the regulations of the council as one of the aforementioned titles and imagine legal effect for them. Therefore, in this paper I attend to clear the nature of this regulations and I'll  try to with regard to the council's regulations examine this issue that whether these regulations are adaptable to these notions (policy making, lawmaking and rulemaking) or not?

    Keywords: Supreme Council of Cultural Revolution, Discretion, Policymaking, Lawmaking, Regulation
  • Seyed GholamReza Aleaghil *, Alireza Hassani, Maryam Aqaee Bejestani Pages 215-238

    The consequence of the loss of the offer in contract law is that it offer falls. This is an involuntary and involuntary matter that the impossibility of joining the acceptance of the offer of its effects is the inevitable consequence of the loss of the offer (eg, referring to the offer) or The will of the respondent is the requirement (eg, rejection of offer or reciprocity). Death and bankruptcy. Consideration of the International Convention on the International Sale of Goods regarding any of the examples and its implementation with Iranian law has been discussed to determine that the Iranian law on the causes of the loss of the offer in How close to the Convention is, and in which cases should the procedure be in place? And is there a problem with the Iranian government's accession to the convention? The result of this research is that the reasons for the loss of the offer in the legal system of Iran are explicitly foreseen, and these are also considered in the Convention, and by reviewing the contents of the Convention, four cases can be found which, like Iran's law, causes deterioration It is required to deny the offer, the expiration of the period specified for acceptance, the rejection of the offer by the respondent and the counter offer. And the Iranian law's stance is near the convention. Therefore, the Iranian government is unconditionally annexed to the convention and in cases of dispute the Iranian government can use the right.

    Keywords: offer', death, insanity', bankruptcy
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Soroush Safizade Pages 239-266
    Difference in the basic principles of legal systems and their different needs and gaps has led to the emergence of models of registration system of real estate that, while they are very similar, have fundamental differences and is raising the question that how it is possible to classify registration systems of real estate into legal families, such as the division of contemporary legal systems into multiple legal families. Answering to these questions plays a fundamental role in understanding the registration system of each country and the possibility of using its legal solutions to improve the Iranian registration system. This research, with a descriptive-analytical approach and based on comparative studies, has concluded that in order to classify registration systems of real estate, large components are needed first, which are considered as the basic pillars of registration systems. In this regard, the “registration pattern”, “effect of registration on transactions” and “access to the information” have been introduced as classification indicators. In the second place, based on the mentioned indicators, we divided the real estate registration systems into three families: "Will-oriented registration family", " appearance-oriented registration family " and " registration family based on maximum originality of appearance". Within the framework of this division, the Iranian system of registration of real estate bears similarities to the "appearance-oriented family" but it needs to be reformed in order to be part of that family.
    Keywords: Law of Registration, Legal Families, access to the information, Registration Pattern, Registration System
  • Mojtaba Ghasemi *, Mostafa Abdollahi Neysiani Pages 267-294

    Nowadays, online platforms are known as Internet intermediaries in consumer-seller relationships. These platforms, as independent economic actors, play an essential role in making transactions between individuals, contractual terms and even determining the price of goods and services in the WEB. The considerable impact of these platforms on the related market, the network effects, the negative externalities and the public access to these platforms have attracted the attention of regulators to this emerging phenomenon. Using economic indicators and legal instruments, this paper tries to examine the behavior of consumers, sellers and Internet platforms in order to present the optimal economic regulation. Based on our findings, contrary to bureaucrats’ beliefs, platforms are considered as one of the most important regulators of markets due to their technical capability and motivation to build trust and transparency in the platform. However, the role of government regulation should not be overlooked in cases such as network externalities and monopolistic situations.

    Keywords: Online Platform, Economic Regulation, Electronic trade, externality
  • Ghodratolah Noroozi *, Mehrdad Aghaei Pages 295-320

    The “1972 Stockholm Declaration” on the environment is marked as the beginning of the recognition of the right to a healthy environment in the international community. One of the important areas of guaranteeing this right is urban waste management, that is mostly the responsibility of municipalities, and the reason for this importance is the direct contact of urban people with waste in their daily lives and the threat to the environment and their health by waste; Therefore, the extents and necessities of guaranteeing the right to a healthy environment in urban waste management seems vital. This article reviews the reflection of this right in the constitutions of countries and its constitutionalizing in Iran, with a descriptive-analytical approach; and explains the duties of municipalities in guaranteeing the right to a healthy environment for citizens and residents with a focus on statutes. Municipalities, as institutions of local governance and non-governmental public institutions, have an essential and important role in guaranteeing this right in cities, and in particular in the field of municipal waste management. After reviewing the role of municipalities in terms of law and also in terms of the principles of citizenship rights, finally in a case study, the situation of Isfahan Municipal Waste Management Organization in guaranteeing the right to a healthy environment will be explained and discussed. 

    Keywords: The Right to a Healthy Environment, Citizenship rights, Municipality, Isfahan Municipality, Urban Waste Management
  • Ahmad Habibnezhad, Zahra Danesh Nari * Pages 321-349

    The right to a healthy environment has been recognized as a right in the third generation of human rights and is one of the progressive rights that seeks to preserve the environment for present and future generations. The right to a healthy environment is the subject of several international instruments and treaties and therefore carries with it the obligations of governments to protect it. However, all human rights are effective when they are respected in the judiciary. Accordingly, this study seeks to examine the judicial protection of the right to a healthy environment in the proceedings of the European Court of Justice through a descriptive-analytical method. Based on the findings of this study, the European Court of Human Rights, as a regional court based on the founding document, the European Convention on Human Rights, considers itself obliged to investigate and rule on cases of human rights violations. On the other hand, the concept of environmental democracy has been recognized in the proceedings of the court, and this court has paid attention to this concept in several opinions. Although the right to a healthy environment is not explicitly mentioned in the text of the European treaty, the European Court of Justice shows that the court upholds the right to a healthy environment through other materials, such as a dynamic interpretation of the treaty. This article seeks to review the case law of the European Court of Human Rights in protecting the right to a healthy environment.

    Keywords: Right to a Healthy Environment, European Court of Human Rights, Dynamic Interpretation, Environmental Democracy
  • M.G.tangestani Pages 349-370

    Designing Suitable state structures for applying Power of sovereignty in form of political powers and state institutions is a requisite for observing the Rule of Law and Good Governance. Theorizing about state structures in executive power has long history. For the last few decades, management structure of judiciary has not been paid attention by scholar and legislators.Creation independent, efficient and responsible judiciary has been studied by theorists of public law and public administration and founder legislator in different countries. Predominant model in this issue is executive model. Based on that model, Ministry of justice has duty of managing judicial power in administrative and financial affairs and hence is responsible in front of relevant political institutions and authorities such as parliament and council of ministers. But from a few decades ago, independent institutions are forming in judiciary. That institutions have received some of competences of the Ministry of Justice step by step. That institutions are known as “(Supreme) Judicial Council”. The findings of this research indicate that the evolution of the Judicial Management System in Iran during the constitutional amendments in 1989 was in the opposite direction of global developments.In this essay by collecting resources in a library way and with descriptive analysis method, we study evolution of management system of judiciary to council system through explaining the development of creation, structures, competences and analyzing function of judicial councils in different legal systems.

    Keywords: Judiciary, Separation of powers, Judicial Independence, Ministry of Justice
  • Seyyed Sajjad Kazemi *, Sajjad Heidari Pages 371-398

    United Nations Security Council, which is responsible for maintaining international peace and security, has issued a number of resolutions following the widespread and re-active piracy on important international waterways, particularly off the coast of Somalia and the Gulf of Aden, which pose a serious threat to international peace and security. (Twenty-three resolutions). Since Security Council resolutions are a binding source of international law and states are obliged to comply with them, as well as other obligations under the conventions to which they are party, in this descriptive-analytical study The "limitations" of Security Council resolutions on piracy, which have led to many developments and innovations in the international community's response to the phenomenon, have been discussed. In general, although Security Council resolutions have proposed a variety of strategies to effectively combat piracy, which in the short term have been able to influence the spread of piracy and, with the cooperation of various countries, establish security on some international waterways, this security has been temporary and fragile. And the security of international maritime trade requires other long-term solutions, including the allocation of courts to prevent the impunity of perpetrators of piracy, in addition to the existing methods used, such as patrols, and so on.

    Keywords: Security Council, Piracy, Resolution, International cooperation, Criminal Justice
  • Majid Rahaei, Seyyed Hasan Hosseini Moghaddam *, Mehdi Fallah Kharyeki Pages 399-418

    The purpose of this study is to investigate the consequences of the lack of legal personality in the economic interest group. The economic development of the country depends on the investment, use of technical knowledge and technology of developed countries in the production system and access to global markets. Achieving this is through various legal ways of participating in economic and commercial activities with legislative role. In Iranian law, in Article 107 of the Fifth Economic Development Plan Law, the economic group with common interests was introduced as a new format. This group is a legal establishment formed freely between natural persons on the basis of joint and several liabilities, individuals who have come together to use appropriate means to advance their own independent activities; However, its legal personality was not recognized by law. The status of the economic interest group raises the question of what are the consequences of the lack of legal personality of this group and what is its position? Findings show that the non-acceptance of legal personality in the economic benefit group, various negative consequences can be expressed, including the discussion of ownership of achievements, property and material and spiritual assets, hesitation in survival, distrust of third parties and problems He filed a lawsuit for and against the economic group.

    Keywords: Legal Personality, economic benefit, negative consequences, liquidation, ownership