فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرامرز سهیلی، سحر جسری، علی اکبر خاصه، فرشید دانش* صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    یکی از روش‏های مهم ارزیابی وب‏ سایت‏های موبایلی کتابخانه‏ های دانشگاهی، روش ‏های ارزیابی کاربرد‎پذیری است؛ کاربردپذیری وب سایت ها، یعنی سهولت و سادگی استفاده از آن ها. هدف این پژوهش ارزیابی کاربردپذیری وب سایت موبایلی کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی برتر ایران است. 

    روش بررسی

    این مقاله به روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش، وب‏ سایت های موبایلی کتابخانه‏ های پنجاه دانشگاه علوم پزشکی برتر ایران است که در رتبه‏ بندی webometrics دانشگاه ها در ژانویه سال 2019 بالاترین رتبه را کسب کرده ‏اند. ابزار مورد استفاده در این مقاله سیاهه ی وارسی است. تجزیه و تحلیل داده ‏ها نیز با روش ‏های آماری توصیفی و استنباطی و با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.

    یافته‏ ها: 

    بررسی داده‏ ها حاکی از آن است که از لحاظ میزان کاربردپذیری وب سایت موبایلی کتابخانه های دانشگاه، دانشگاه های علوم پزشکی کرمان، بیرجند و تهران به ترتیب با 89/23، 84/62 و 81/54 درصد در رده های نخست تا سوم و دانشگاه های نیشابور، گناباد و سمنان به ترتیب با 40، 43/08 و 44/62 درصد در رده های آخر قرار دارند. ارزیابی مولفه‏ های پژوهش نشان داد که«وضعیت رویت سیستم»، «کمک به کاربر در شناسایی، تشخیص و جبران خطاها» و «راهنمایی و مستندسازی» به ترتیب در وضعیت ایده‏ال و مولفه های«پیشگیری از خطا»، «انعطاف پذیری و کارایی سیستم» و «کنترل و آزادی کاربر» به ترتیب در وضعیت نامناسبی قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نفوذ و رواج روزافزون تلفن‏ های همراه هوشمند در زندگی حرفه‏ای دانشگاهیان، ضروری است مدیران و طراحان وب‏ سایت‏های موبایلی کتابخانه‏ های دانشگاهی با درنظر گرفتن یافته‏ های کاربردی پژوهش حاضر کاربردپذیری و اثربخشی وب‏سایت‏های موبایلی جامعه پژوهش را به عنوان یکی از مهم ترین بسترهای اطلاع ‏رسانی سلامت ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: کاربردپذیری، وب سایت موبایلی، کتابخانه ی دانشگاهی، دانشگاه علوم پزشکی
  • جواد میرزایی نصیرآباد، علیرضا محبوب اهری، مهدی زینالی*، رسول برادران حسن زاده، محمدتقی باقری شادباد صفحات 14-25
    زمینه و هدف

    سیستم های سنتی محاسبه و تحلیل بهای تمام شده از کارایی مناسبی برای محاسبه ی بهای تمام شده به روز و تحلیل هزینه های آموزش برخوردار نمی باشد. مطالعه ی حاضر با هدف استقرار سامانه فراسوی بهایابی بر مبنای فعالیت در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی تبریز انجام شده است. 

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک پژوهش چند روشی است که در سال تحصیلی 97-1396 به دنبال طراحی و استقرار سامانه حسابداری فراسوی بهایابی برمبنای فعالیت (Beyond Activity Based Costing System (BABCS در دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی تبریز اجرا شد. ابتدا با استفاده از مدل و نشانه گذاری فرایند کسب و کار (Business Process Modeling Notation (BPMN تعداد 3,729 فعالیت در قالب 384 فرایند شناسایی شد و سپس در نرم افزار Bizagi-Modeler مصور و اصلاح گردید. هزینه های سربار به نسبت عملکرد و زمان فعالیت ها، به مراکز فرایند نهایی و موضوعات هزینه تخصیص پیدا کرد. کار بر روی داده های اولیه در فضای Excel و بهایابی در قالب سامانه بهایابی (Dptsco) انجام شد.  

    یافته ها: 

    نرم افزار نظام نوین مالی مورد استفاده در دانشکده به رغم داشتن قابلیت ثبت و نمایش اطلاعات مربوط به اعتبارات و هزینه کرد، برای تحقق اهداف حسابداری تعهدی همچنان نیازمند بازنگری و ارتقا می باشد. کل هزینه کرد دانشکده در سال مطالعه، معادل 61,872,545 هزار ریال می باشد که 57,159,882 هزار ریال مربوط به آموزش و 4.812.663 هزار ریال سهم فعالیت های امور پژوهش است. براساس نتایج به دست آمده از سامانه ی BABCS میانگین بهای تمام شده ی هر واحد درسی در دانشکده 5.102 هزار ریال و میانگین بهای تمام شده ی تربیت دانشجو 356.092 هزار ریال محاسبه شد. بیشترین و کمترین مقدار بهای تمام شده ی تربیت دانشجو مربوط به رشته ی کارشناسی ارشد مدیریت و اصلاحات در نظام سلامت (MPH) 800.130 هزار ریال و کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت 100,171 هزار ریال محاسبه شد. 

    نتیجه گیری:

     دانشکده ی مدیریت و اطلاع رسانی پزشکی تبریز بیشترین سهم از منابع خود را صرف هزینه حقوق و مزایای کارکنان نموده است، به طوری که با استقرار سامانه فراسوی بهایابی بر مبنای فعالیت و اتصال آن با سایر سامانه های الکترونیکی دانشگاه می تواند نقشی اساسی در مدیریت فرایندها و افزایش کارایی کارکنان و دانشکده داشته باشد.

    کلیدواژگان: فراسوی بهایابی بر مبنای فعالیت (BABCS)، آموزش عالی، هزینه یابی، طرح تحول آموزش پزشکی
  • افشین حمدی پور*، هاشم عطاپور، فاطمه قاسم زاده صفحات 26-38
    زمینه و هدف

    صدمات جاده ای یکی از مهمترین مشکلات بهداشت عمومی و علت اصلی مرگ و آسیب در سراسر جهان است. هدف از پژوهش حاضر بررسی روند انتشارات در حوزه ی حوادث و آسیب های جاده ای و دیداری سازی ساختار علمی آن است. 

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر از نوع علم سنجی، روش انجام آن مقطعی و شامل بازه زمانی 2018-2005 است. 6563 مدرک در حوزه حوادث و آسیب های جاده ای به عنوان جامعه آماری از وبگاه علوم گردآوری و تحلیل شد. دیداری سازی ساختار علمی با نرم افزار Histcite و بررسی ارتباط میان متغیرها با آزمون اسپیرمن انجام گردید. آمار تلفات جاده ای از گزارش سازمان بهداشت جهانی استخراج شد.

    یافته ها:

     کشورهای آمریکا، استرالیا و انگلستان به ترتیب با انتشار 927، 700 و 651 مدرک در رتبه های اول تا سوم قرار داشتند. مدارک این سه کشور به ترتیب 26373، 24447 و 23733 استناد دریافت کرده اند. رتبه تلفات حوادث و آسیب های جاده ای برای این سه کشور به ترتیب 89، 115 و 132 است و میزان تلفات در هر 100 هزار نفر جمعیت برای این سه کشور برابر با 6/10، 4/5 و 9/2 نفر است. ازسوی دیگر، کشورهای لیبی، تایلند و مالاوی (در جنوب شرق آفریقا) رتبه های اول تا سوم را در حوزه حوادث و آسیب جاده ای به خود اختصاص داده اند. تعداد انتشارات این سه کشور به ترتیب 5، 58 و 18 و رتبه انتشارات آن ها به ترتیب 100، 34 و 65 می باشد. مدارک این سه کشور به ترتیب 687، 329 و 104 استناد دریافت نموده اند. میزان تلفات در هر 100 هزار نفر جمعیت برای این سه کشور به ترتیب برابر با 4/73، 2/36 و 35 نفر می باشد.

    نتیجه گیری:

     رابطه ی بین رتبه در میزان انتشارات و رتبه در حوادث جاده ای منفی و معنی دار بود به طوری که کشورهای دارای انتشارات بیشتر، رتبه ی کمتری را در تلفات جاده ای به خود اختصاص داده اند. این موضوع نشان دهنده ی رابطه ی معکوس میان تعداد انتشارات با تعداد آسیب های جاده ای است؛ یعنی هرچه تعداد انتشارات در این حوزه افزایش یابد، رتبه در آسیب ها بهبود خواهد یافت. به نظر می رسد یکی از عواملی که ممکن است در کاهش آسیب ها و حوادث جاده ای موثر باشد مداخله جدی پژوهشگران در انجام تحقیقات این حوزه به منظور بالابردن آگاهی و ایجاد فرهنگ ترافیکی برای شهروندان است.

    کلیدواژگان: آسیب ها، تلفات رانندگی، تصادفات، ایمنی، ساختار علمی، دیداری سازی، علم سنجی
  • مونا سرحدی، محمدامین شایگان* صفحات 39-54
    زمینه و هدف

    برای درمان موثر بیماری آلزایمر (AD: Alzheimer Disease)، تشخیص دقیق این بیماری و مرحله ی پیش از آن، یعنی اختلال شناختی خفیف (MCI: Mild Cognitive Impairment) اهمیت دارد. یکی از مهمترین روش های تشخیص زودهنگام AD، اندازه گیری آتروفی است که برای این کار از انواع اسکنهای مغزی مانند MRI استفاده می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر ارایه یک سیستم تشخیص کامپیوتری به منظور تشخیص زودهنگام AD، با استفاده از الگوریتم های یادگیری ماشین، جهت کمک به پزشکان است. سیستم پیشنهادی با بررسی آتروفی هیپوکامپ تصاویر MRI مغز، اقدام به تشخیص AD نموده و دقت تشخیص این بیماری را نیز افزایش می دهد. 

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از شبکه عصبی کانولوشن و کانتور فعال، عملیات جداسازی هیپوکامپ از سایر بخشهای مغز انجام شد و پس از آن با استفاده از طبقه بند ماشین بردار پشتیبان، سه گروه افراد سالم (NC: Normal Control) به تعداد 44 مورد، افراد مبتلا به AD به تعداد 45 مورد و افراد مبتلا به MCI به تعداد 46 مورد تفکیک گردیدند. 

    یافته ها: 

    روش پیشنهادی در این مطالعه ، در طبقه بندی دوکلاسه AD در برابر NC به ترتیب به میانگین دقت، حساسیت و خاصیت 77/98%، 74/98% و 96/97% دست یافت. همچنین در طبقه بندی دوکلاسه MCI در برابر NC، این روش به ترتیب به میانگین 14/96% دقت، 23/96% حساسیت و 21/88% خاصیت دست یافته است. روش پیشنهادی در مقایسه با نزدیکترین روش رقیب در طبقه بندی AD در برابر NC به ترتیب 64/1% بهبود دقت و 81/2% بهبود حساسیت و در طبقه بندی MCI در برابر NC به ترتیب 9/8% بهبود دقت و 16/2% بهبود خاصیت را نشان داد. این بهبود ناشی از استفاده از الگوریتم بهبودیافته تقطیع ACM، ترکیب ویژگی های استخراجی از تصاویر هیپوکامپ با ویژگی های ایجاد شده از قبل توسط شبکه ImageNet، حذف ویژگی های نامناسب از بردار ویژگی و همچنین استفاده از شبکه عمیق Inception v3  بوده است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج، ترکیب ویژگیهای استخراجی از چندضلعی محیطی هیپوکامپ و ویژگیهای به دست آمده از شبکه عمیق، جهت تشخیص AD و MCI می تواند کاملا مناسب باشد

    کلیدواژگان: بیماری آلزایمر، آتروفی، هیپوکامپ، اختلال شناختی خفیف، شبکه عصبی کانولوشن
  • شیما خسروی، ملیکه بهشتی فر*، امین نیک پور صفحات 55-73
    زمینه و هدف

    حضور مدیریت منابع انسانی شایسته و توانمند از پیش شرط های موفقیت سازمان است. عواملی نظیر تاکید بر ضرورت تاسیس شرکت های دانش بنیان، فعالیت دانشگاه های نسل سوم و فناور و از سویی چالش های تامین منابع مالی بخش سلامت، جذابیت علمی و تکنولوژیکی کشورهای پیشرفته و در نتیجه خروج نیروهای فعال و متخصص از حوزه ی سلامت، اهمیت توجه به سامان دهی سرمایه انسانی را پررنگ تر نموده و با توجه به این واقعیت که روند توسعه ی مدرن سازمان بر اساس پارادایم نوآوری استوار است، علاقه به شیوه های هدایت مدیریت منابع انسانی کارآفرین در حال افزایش است. از این رو هدف این پژوهش پیش بینی الگوی مدیریت منابع انسانی مبتنی بر نظام جامع کارآفرینی سازمانی در نسل سوم دانشگاه های علوم پزشکی کشور می باشد. 

    روش بررسی

    در پژوهش حاضر، با مصاحبه های اکتشافی، الگوی پیشنهادی جهت مدیریت منابع انسانی مبتنی بر کارآفرینی سازمانی پیش بینی و با استفاده از روش تحلیل محتوا تحلیل شد. جامعه ی پژوهش را مدیران پایه و میانی در حوزه ی سلامت تشکیل می دهند که از این میان 20 نفر با روش نمونه گیری غیراحتمالی قضاوتی و گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان داد که در حوزه ی کارآفرینی سازمانی(در کلیه سطوح سازمانی حوزه بهداشت و درمان اعم از صف و ستاد) 4 مقوله ی اصلی و تاثیر گذار برمهارت های نرم و سخت مدیریت منابع انسانی قابل طبقه بندی است؛ که 3 مقوله ی آن شامل شاخه های ساختاری، رفتاری و محیطی در کلیه دستگاه های دولتی و حتی در حوزه صنعت دارای مفاهیم، کدها و اساسا کارکردهای نسبتا مشابه هستند. لیکن در خصوص مقوله چهارم یعنی سرآمدی در حوزه بهداشت و درمان خاصه دانشگاه های علوم پزشکی، مراکز بهداشتی، درمانی و بیمارستان های وابسته کاملا محسوس می باشد.

    نتیجه گیری: 

    راهبردهای سازمانی و تصمیمات در سطوح کلان، نقش بلامنازع و تاثیرگذاری در بسترسازی کارآفرینی سازمانی و در نهایت، تقویت فرایندها و بازخورد منبعث از مدیریت منابع انسانی در سطح سازمان های بهداشتی و درمانی دارند.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه نسل سوم، تحقیق کیفی
  • نیلوفر محمد زاده، سید هادی سجادی، سید حسن سجادی* صفحات 74-83
    زمینه و هدف

    شبکه های اجتماعی که داده های سلامت را در اختیار کاربران قرار می دهد، نه تنها منجر به آموزش آن ها می شود بلکه باعث می شود تا در فرایند تصمیم گیری درباره ی سلامت خود نقش فعال داشته باشند. شبکه های اجتماعی حوزه سلامت علاوه بر ابزاری مناسب برای ارتباط بهتر بیمار با ارایه دهندگان خدمات بهداشتی درمانی، می تواند نقش موثری در ارتباط بیماران مشابه با یکدیگر برای دریافت حمایت های اجتماعی داشته باشد. شبکه های اجتماعی یکی از بزرگترین آثار وب 2 می باشد که ارتباط میان افراد را تسهیل می کند.گسترش شبکه های اجتماعی استفاده از آن ها در حوزه ی سلامت همچنان در سطوح اولیه خود قرار دارد. برای پیاده سازی یک سیستم اطلاعاتی ابتدا نیاز است تا شناخت، طراحی و مدل سازی فرآیندهای مربوط به آن انجام پذیرد. هدف اصلی این مطالعه ارایه مستندات فنی برای توسعه ی شبکه های اجتماعی در حوزه ی سلامت به منظور تسهیل توسعه های آتی می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و به دلیل مرور متون، از نوع توصیفی و همچنین به علت وجود ابعاد فناورانه در مدل سازی به کار برده شده از نوع توسعه ای است. در مطالعه ی حاضر ابتدا ویژگی های استخراج شده پس از ارزیابی توسط متخصصان تایید شدند. سپس باتوجه به ویژگی های مذکور، مدل سازی شبکه در سه سطح داده ای، کارکردی و فرایندی انجام شد. بر اساس مدل سازی های انجام شده، یک پروتوتایپ طراحی شد و مورد ارزیابی قرارگرفت.

    یافته ها: 

    در این پژوهش مستندات فنی برای توسعه ی شبکه های اجتماعی در حوزه سلامت در 3 محور مدل سازی داده ای، مدل سازی کارکردی و مدل سازی فرایندی تهیه شد. در ارزیابی کاربردپذیری مبتنی بر اصول ده گانه ی Nielsen، پروتوتایپ ایجاد شده بر مبنای مدل سازی ها ارزیابی گردید. در نهایت تعداد مشکلات در هرکدام از موارد مدل Nielsen مشخص شد. مورد«وضوح وضعیت سیستم» با 31/26 و «سازگاری و استاندارد ها» با 27/5 به ترتیب با بیشترین و کمترین مشکل همراه بودند.

    نتیجه گیری: 

    نیاز روزافزون و گسترش استفاده از شبکه های اجتماعی، بستر مناسبی را برای استفاده از این ابزار در حوزه ی سلامت و بهره برداری از مزایای آن ایجاد کرده است. مطالعه ی حاضر با تمرکز بر ارایه مستندات فنی برای توسعه ی شبکه های اجتماعی سلامت و برای تسهیل توسعه شبکه های اجتماعی در حوزه ی سلامت انجام شده است.

    کلیدواژگان: شبکه ی اجتماعی سلامت، مدل سازی، پروتوتایپ، ارزیابی
  • نیدا عبدالهی*، محمدرضا نیلی احمد ابادی، صغری ابراهیمی قوام، خدیجه علی آبادی، محمد عسگری صفحات 84-97
    زمینه و هدف

    یادگیری عمیق و پایدار، نیازمند محیط یادگیری ایمن و سالم است و توجه به فرایندهای درهم تنیده ی هیجانی، انگیزشی، شناختی و اجتماعی در فرایند یاددهی-یادگیری حیاتی است. انگیزش پیشرفت تحصیلی و یادگیری خودتنظیم دو مقوله ی مهم در این فرایند است که از هیجان های پیشرفت در محیط یادگیری تاثیر می پذیرد. از این رو هدف این مطالعه، اثربخشی الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه کنترل ارزش هیجان های پیشرفت (CVT)، بر انگیزش پیشرفت تحصیلی و یادگیری خودتنظیم می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش از نوع کمی و با روش نیمه آزمایشی گروه کنترل نامعادل انجام شد. جامعه آماری، یادگیرندگان دختر دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 98-97 بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای در دو گروه آزمایش و کنترل تعیین شدند. گروه آزمایش براساس الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه CVT آموزش داده شد و گروه کنترل این روش آموزش را دریافت نکردند. پرسش نامه ی انگیزش پیشرفت تحصیلی و یادگیری خودتنظیم به صورت پیش آزمون و پس آزمون قبل و بعد از اجرای الگو، بر روی گروه آزمایش و کنترل اجرا شد. داده ها با روش آمار استنباطی و توصیفی، با استفاده از نرم افزار SPSS و کواریانس چند متغیری تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس تک متغیری اثر گروه بر نمره های متغیرهای وابسته نشان می دهد که بین گروه های آزمایش و کنترل در راهبرد شناختی (14/0=η2، 05/0).

    نتیجه گیری

    نتیجه ی حاصل از این تحقیق نشان می دهد که استفاده از الگوی طراحی آموزشی مبتنی بر نظریه CVT، بر راهبردهای شناختی، فراشناخت، باورهای انگیزشی و انگیزش پیشرفت تحصیلی یادگیرندگان تاثیر مثبت دارد.

    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، نظریه کنترل ارزش، هیجان های پیشرفت، انگیزش پیشرفت تحصیلی، یادگیری خودتنظیم
  • جواد نوروزی، افسانه خسروی، بابک هوشمند مقدم، عباسعلی گائینی* صفحات 98-106
    زمینه و هدف

    تولید بیش ازحد رادیکال های آزاد و انباشت آسیب های اکسایشی نقش مهمی در تسریع فرایند پیری دارد. بااین حال، یکی از راهکارهای مبارزه با پیری و بیماری های وابسته به آن، فعالیت بدنی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 12 هفته تمرین مقاومتی بر شاخص های استرس اکسیداتیو (8-iso PGF2α:8-iso-prostaglandin-F2α) و آسیب اکسایشی DNA (8-hydroxydeoxyguanosine: 8-OHdG) در مردان سالمند بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 مرد سالمند به شکل داوطلبانه و هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب و تصادفی در دو گروه تجربی (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم شدند. شرکت کنندگان گروه تجربی به مدت 12 هفته و سه جلسه در هفته به انجام تمرینات مقاومتی پرداختند. در ابتدا و انتهای پژوهش، مقادیر سرمی 8-iso PGF2α و 8-OHdG به روش الایزا سنجش شد. برای مقایسه میانگین های درون گروهی و بین گروهی به ترتیب از روش آماری تی همبسته و مستقل استفاده شد.

    یافته ها: 

    مقادیرسرمی -iso PGF2α (P=0/007) 8 و 8-OHdG (P=0/013) پس از 12 هفته تمرین مقاومتی کاهش معناداری را نشان داد. همچنین اختلاف معناداری در مقادیر سرمی 8- iso PGF2α (P=0/009) و 8-OHdG (P=0/02) بین گروه تجربی و کنترل مشاهده شد.

    نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد که 12 هفته تمرین مقاومتی باعث کاهش مقادیر شاخص های استرس اکسیداتیو (8-iso PGF2α) و آسیب اکسایشی DNA (8-OHdG) در مردان سالمند می گردد. از این رو انجام تمرین مقاومتی منظم می تواند در پیشگیری از آسیب های ناشی از استرس اکسایشی به خصوص در سنین پیری نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، 8-هیدروکسی دزوکسی گوانوزین، 8-ایزو پروستاگلاندین، مردان سالمند
|
  • Faramarz Soheili, Sahar Jasri, AliAkbar Khaseh, Farshid Danesh* Pages 1-13
    Background and Aim

    One of the essential methods of evaluating academic libraries’ mobile websites is the usability analysis method; websites’ usability means their ease and simplicity of use. This study aims to evaluate the usability of the mobile website of the libraries of top medical universities in Iran. This study aims to evaluate the usability of mobile websites of the libraries of top Iranian universities of medical sciences.

    Materials and Methods

    This study was done by the descriptive-survey method. The study’s statistical population includes mobile websites of the libraries of the top 50 universities of medical sciences in Iran, which have gained the highest rank in universities’ webometrics ranking in January 2019. The tool used in this study was a checklist. Data analysis was performed by descriptive and analytical statistical methods and SPSS software.

    Results

    The data analysis showed that in terms of usability of the mobile websites of university libraries, Kerman, Birjand, and Tehran universities of medical sciences were in the first to third ranks with 89.23%, 84.62%, and 81.54%, respectively. Neishabour, Gonabad, and Semnan universities of medical sciences were the last ranks with 40%, 43.08%, and 44.62%., respectively. The evaluation of the research components showed that “system visibility status,” “assisting the user in identifying, detecting and compensating for errors,” and “guidance and documentation” were in the best situation, and components of “error prevention,” “flexibility and system efficiency,” and “User control and freedom” were in their worst condition.

    Conclusion

    Given the increasing influence and popularity of smart cell phones in the professional life of academics, it is necessary for administrators and designers of mobile websites of academic libraries to consider the applicability and effectiveness of mobile websites of the research community, taking into account the practical findings of the present study.

    Keywords: Usability, Mobile Website, University Library, University of Medical Sciences
  • Javad Mirzaei Nasirabad, Alireza Mahboub Ahari, Mahdi Zeynali*, Rasoul Baradaran Hasanzadeh, MohammadTaghi Bagheri Shadbad Pages 14-25
    Background and Aim

    Traditional costing systems are not efficient enough to calculate up-to-date costs and analyze training costs in education organizations. The present study was conducted with the aim of establishing an activity-based costing system in Tabriz School of Management and Medical Informatics.

    Materials and Methods

    The current multi-method study was conducted in academic year 2017-2018, aimed to establish cost accounting system which we called Beyond Activity Based Costing System (BABCS). First, using Business Process Modeling and Notation (BPMN), 3,729 activities inside 384 processes were identified, then illustrated and finalized in Bizagi-Modeler software. Overhead costs, were allocated initially to final activity centers then to cost objects based on the workload and time duration of activities. Data management was conducted in Excel and cost analysis was performed via Dptsco cost accounting platform.

    Results

    Despite the capability of the ongoing accounting system (Nezam Novin) in registering and description of the budget and spending of the faculty, it still needs to be reviewed and upgraded to achieve the objectives of accrual accounting. The total cost of the faculty in the study year is equal to 61,872,545 thousand Rials, of which 57,159,882 thousand Rials are related to education and 4,812,663 thousand Rials are the share of research activities. Based on the results obtained from the BABCS system, the average cost of each course unit in the college was calculated to be 5,102 thousand Rials and the average cost of student education was calculated to be 356,092 thousand Rials. The maximum and minimum cost of student education related to the field of Master of Management and Reforms in the Health System (MPH) was calculated at 800,130 thousand Rials and the Bachelor of Health Information Technology was calculated at 100,171 thousand Rials.

    Conclusion

    Tabriz School of Management and Medical Informatics has spent most of its resources on staff salaries and benefits. Establishment of activity-based costing system and its connection with other Portals and database of the university can play an effective role in managing the work flows and improving staff productivity and efficiency of the faculty organization.

    Keywords: Beyond Activity Based Costing, Higher Education, Costing, Medical Education Transformation Plan
  • Afshin Hamdipour*, Hashem Atapour, Fatemeh Ghasemzadeh Pages 26-38
    Background and Aim

    Road injuries are one of the most important public health problems and the leading cause of death and injury all over the world. The aim of this study is to investigate the trend of publication in the domain of road incidents and injuries and to visualize its scientific structure.

    Materials and Methods

    The present study is of scientometric type, its method is cross-sectional, and it was done during the period of 2005-2018. A total of 6563 records of road accidents and injuries were selected as the statistical population. The data collection tool was the Web of Science database and the HistCite software was used to visualize the scientific structure.

    Results

    The United States, Australia, and the United Kingdom ranked first to third with the production of 927, 700, and 651 documents, and the records of these three countries received 26373, 24447, and 23733 citations, respectively. Besides, the rank of road accidents and injuries for these countries were 89, 115, and 132, and the rate of casualties per 100,000 populations was equal to 10.6, 4.5, and 2.9. On the other hand, Libya, Thailand and Malawi (in South-Eastern Africa) are ranked first to third in the areas under study. The number of publications of these three countries was 5, 58 and 18, and their rank in document publications was 100, 34 and 65, respectively. 

    Conclusion

    The relationship between rank in publications and rank in road accidents was negative and significant; countries with higher publications had a lower rank in road accidents and injuries. This indicates an inverse relationship between the number of publications and the number of road injuries; This means that as the number of publications in this field increases, the rank in injuries will improve. It seems that one of the factors that may be effective in reducing injuries and road accidents is the serious intervention of researchers to conduct research in this area in order to raising awareness and create a traffic culture for citizens.

    Keywords: Injuries, Traffic Crashes, Accidents, Safety, Scientific Structure, Visualization, Scientometrics
  • Mona Sarhadi, MohammadAmin Shayegan* Pages 39-54
    Background and Aim

    For effective treatment of Alzheimerchr('39')s disease (AD), it is important to accurately diagnosis of AD and its earlier stage, Mild Cognitive Impairment (MCI). One of the most important approaches of early detection of AD is to measure atrophy, which uses various kinds of brain scans, such as MRI. The main objective of the current research was to provide a computerized diagnostic system for early diagnosis of AD, using leraning machine algorithms, to help physicians. The proposed system diagnoses AD by examining the hippocampal atrophy of brain MRI images and increases the accuracy of the diagnosis.

    Materials and Methods

    In this study, hippocampus was segmented from the other parts of the brain by using active contour and convolutional neural network and then, three groups of “Normal Controls: NC”, AD and MCI were classified by using the SVM classifier.

    Results

    The proposed method has succeeded in classifying AD against NC with 98.77%, 98.74% and 97.96% in average for accuracy, sensitivity and specificity, respectively. Also in classification of MCI against NC, the mean accuracy, sensitivity and specificity of 96.14%, 96.23% and 88.21% were achieved, respectively. Compared with the nearest rival method, the proposed method showed improvement accuracy and sensitivity of classification AD from NC with 1.64% and 2.81% respectively. Also, in classification of MCI from NC it showed improvement for accuracy with 8.9% and sensitivity with 2.16%, respectively. Improving in results were due to the use of a modified ACM segmentation algorithm, the use of a combination of features extracted from hippocampal images and features already created by the ImageNet network, the removal of inappropriate features from the feature vector, and the use of deep Inception v3 network.

    Concolusion:

     Based on the results, the combination of polygon surrounding the hippocampus features and deep network features can be useful for detection of AD and MCI.

    Keywords: Alzheimer's Disease, Atrophy, Hippocampus, Mild Cognitive Impairment, Convolutional Neural Network
  • Shima Khosravi, Malikeh Beheshti Far*, Amin Nikpoor Pages 55-73
    Background and Aim

    The presence of a competent and capable human resource management is one of the preconditions for the success of the organization. Factors such as the emphasis on the need to establish knowledge-based companies, the activities of third-generation universities and technology, and the challenges of financing the health sector, the scientific and technological attractiveness of developed countries and the consequent withdrawal of active and specialized forces from the field of health, importance. Attention to the organization of human capital is more prominent and due to the fact that the modern development process of the organization is based on the paradigm of innovation, the interest in ways to guide the human resource management of the entrepreneur is increasing. Therefore, the purpose of this study is to predict the human resource management model based on a comprehensive organizational entrepreneurship system in the third generation of medical universities.

    Materials and Methods

    In the present study, with exploratory interviews, the proposed model for human resource management based on organizational  entrepreneurship was predicted and analyzed using content analysis method. The research population consists of basic and middle managers in the field of health, from which 20 people were selected as a sample by non-probability judgment sampling and snowball sampling.

    Results

    The results showed that in the field of organizational entrepreneurship (at all organizational levels in the field of health, including queuing and headquarters) 4 main and effective categories on soft and hard skills of human resource management can be classified. The three categories, including structural, behavioral and environmental branches in all government agencies and even in the field of industry have relatively similar concepts, codes and essentially functions. However, regarding the fourth category, namely excellence in the field of health, especially in medical universities, health centers and affiliated hospitals, it is quite noticeable.

    Concolusion: 

    Organizational strategies and decisions at the macro level have an undisputed and effective role in laying the groundwork for organizational  entrepreneurship and, ultimately, strengthening processes and feedback from human resource management at the level of health organizations.

    Keywords: Human Resource Management, Organizational Entrepreneurship, Third Generation University, Qualitative Research
  • Niloofar Mohammadzadeh, Seyed Hadi Sajjadi, Seyed Hasan Sajjadi* Pages 74-83
    Background and Aim

    Social networks that provide users with health data not only educate them but also play an active role in the health decision-making process. Health social networks, in addition to being a good tool for better patient communication with health care providers, can play an effective role in connecting similar patients with each other to receive social support. Social networking is one of the biggest achievements of Web 2, which facilitates communication between people. Despite the spread of social networks, their use in the field of health is still at its early levels. To implement an information system, it is first necessary to identify, design and model the related processes. The main purpose of this study was to provide technical documentation for the development of social networks in the field of health in order to facilitate future developments.

    Materials and Methods

    This study was an applied research. Due to the review of texts in the first phase, this research was descriptive. It is also a developmental research due to its technological dimensions in modeling and pattern model presentation. First, extracted features were confirmed based on experts’ opinions. Then, according to the identified features, social network modeling was performed at three levels of data, functional and process. Based on the modeling, a prototype model was designed and evaluated.

    Results

    In this research, technical documents were prepared for the development of social networks in the field of health in the three axes of data modeling, functional modeling and process modeling. In the usability assessment by Nielsen model, the created prototype based on modeling was evaluated. Finally, the number of problems in each case of the Nielsen model was determined. The case of "Visibility of system status" with 26.31 and "Consistency and standards" with 5.27 were associated with the highest and lowest problems, respectively.

    Conclusion

    The growing need and expansion of the use of social networks has created a good platform for using this tool in the field of health and exploiting its benefits. The present study focuses on providing technical documentation for the development of health social networks and to facilitate the development of social networks in the field of health.

    Keywords: Healthcare Social Network, Modelling, Prototype, Evaluation
  • Nida Abdolahi*, MohamadReza Nili Nili Ahmadabadi, Soghra Ebrahimi Qavam, Khadijeh Aliabadi, Mohammad Asgari Pages 84-97
    Background and Aim

    Deep and sustainable learning requires a safe and healthy environment. Moreover, paying attention to the intertwined emotional, motivational, cognitive and social processes in the teaching-learning process is vital. Academic achievement motivation and self-regulated learning (SRL) are two important elements in this process that are influenced by the achievement emotions in the learning environment. Therefore, the aim of this study is to evaluate the effectiveness of instructional design model based on control-value theory of achievement emotions (CVT), on academic achievement motivation and self-regulation learning. 

    Materials and Methods

    The research was quantitative and performed by Nonequlment design control group. The statistical population included female second year high school students in Tehran in the academic year of 1997-98, who were selected by multi-stage cluster random sampling in two experimental and control groups. The experimental group was trained according to the instructional design model based on CVT theory and the control group did not receive this training method. The questionnaire of academic achievement motivation and self-regulated learning was administered to the experimental and control groups as pre-test and post-test before and after the implementation of the model. Data were analyzed by inferential and descriptive statistics using SPSS software and multivariate covariance. 

    Results

    The results of univariate analysis of covariance of group effect on the scores of dependent variables show that there is a significant difference between the experimental and control groups in cognitive strategy (F=11/94, P>0/05, η2=0/14), metacognition strategy (F=56/06, P>0/05, η2=0/44), motivational beliefs (F=6/36, P>0/05, η2=0/08) and academic achievement motivation (F=10/69, P>0/05, η2 =0/13). 

    Conclusion

    The result of this study show that the use of instructional design model based on CVT theory has a positive effect on cognitive strategies, metacognition strategies, motivational beliefs and learnerschr('39') academic achievement motivation.

    Keywords: nstructional Design Model, Control-Value Theory, Achievement Emotions, Academic Achievement Motivation, Self-Regulation Learning
  • Javad Norouzi, Afsaneh Khosravi, Babak Hooshmand Moghadam, AbbasAli Gaeini* Pages 98-106
    Background and Aim

    Excessive production of free radicals and the accumulation of oxidative damages play an important role in accelerating the aging process. However, one of the ways to fight against aging and related diseases is through physical activity. The aim of the present study was to investigate the effect of 12 weeks of resistance training on oxidative stress indicators (8-iso-prostaglandin-F2α: 8-iso PGF2α) and oxidative DNA damage (8-hydroxydeoxyguanosine: 8-OHdG) in elderly men.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 30 elderly men were selected voluntarily and purposefully as a statistical sample and were randomly divided into experimental (n=15) and control (n=15) groups. Participants of the experimental group performed resistance exercises three sessions per week for 12 weeks. At the beginning and end of the study, serum levels of 8-iso PGF2α and 8-OHdG were measured by ELISA method. Correlated and independent t-tests were used to compare intragroup and intergroup means, respectively.

    Results

    Serum values of 8-iso PGF2α (P=0.007) and 8-OHdG (P=0.013) decreased significantly after 12 weeks of resistance training. Also, there was a significant difference between the experimental and control groups in serum values of 8-iso PGF2α (P=0.009) and 8-OHdG (P=0.02).

    Conclusion

    It seems that 12 weeks of resistance training reduces the values of oxidative stress (8-iso PGF2α) and oxidative DNA damage (8-OHdG) indicators in older men. Therefore, regular resistance training can play an important role in preventing injuries caused by oxidative stress, especially in old age.

    Keywords: Resistance Training, 8-iso PGF2α, 8-OHdG, Elderly Men