فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری - سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه پژوهش های جغرافیایی برنامه ریزی شهری
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد مولائی قلیچی، رحمت الله فرهودی، سعید زنگنه شهرکی*، کرامت الله زیاری، احمد پور احمد صفحات 1-28

    رشد و گسترش کالبدی-فضایی شهرها در سراسر جهان، زمانی اتفاق افتاد که شهرها توانایی ارایه خدمات به جمعیت شهری به سرعت در حال رشد خود را نداشتند و این امر موجب پراکنده رویی و از بین رفتن اراضی لبه شهرها، افزایش شهرک های غیرقانونی و حاشیه ای شد. رشد شهر به مثابه یک فرامسیله متاثر از موضوعات متعدد و متنوع بسیاری است. علاوه بر عوامل فضایی موضوعاتی مانند ساختارهای اجتماعی- اقتصادی، تصمیم سازان (ارگان ها، سازندگان، مالکان)، تصمیم ها (اهداف، راهبردها، سیاست ها) و نظامات (از قبیل تفکیک زمین و روندهای قانونی) نیز بر رشد شهر اثرگذارند. سیاست های مدیریت رشد شهری در برابر رشد سریع و بی رویه حومه ها و مقابله با چالش هایی مانند پراکنده رویی مطرح شده است. درواقع مدیریت رشد به عنوان استفاده هوشمندانه از ابزار برنامه ریزی، قوانین و ابزارهای مالی دولت ها برای جهت دهی به رشد و توسعه شهری است. هدف از پژوهش توصیفی -تحلیلی حاضر بررسی و تحلیل بازیگران مدیریت رشد شهری در کرج است. از روش مکتور نیز برای سنجش مواضع و قدرت بازیگران بهره گرفته شده است. نتایج پژوهش نشان داد که اثرگذارترین بازیگر، دولت است. درواقع از تفاضل میزان اثرگذاری دولت از میزان اثرپذیری آن از دیگر بازیگران، عدد 469 به دست می آید؛ در حالی که این عدد برای توسعه دهندگان 214- است؛ بنابراین قدرت نسبی دولت از همه بازیگران دیگر بیشتر است و بازیگر مسلط محسوب می شود.

    کلیدواژگان: پراکنده رویی، مدیریت رشد شهری، مکتور، کرج
  • حسن حکمت نیا*، میرنجف موسوی، نوبخت سبحانی، سینا سلمان زاده صفحات 29-50

    طی سال های اخیر، توجه به آسیب های اجتماعی در فضاهای شهری بسیار افزایش یافته و این امر بر کم و کیف زیست پذیری تاثیر گذاشته است. شهر شاهین دژ به عنوان شهری کوچک اندام با آسیب های اجتماعی مواجه بوده و به همین دلیل بررسی آن از ضرورت و اهمیت خاصی برخوردار است. هدف این پژوهش به دنبال شناسایی میزان اثرگذاری آسیب های اجتماعی بر زیست پذیری شهر شاهین دژ و اثرپذیری از این شهر است. این پژوهش کاربردی و توصیفی-تحلیلی است. نتایج پژوهش براساس دیدگاه های شهروندان نشان می دهد وضعیت بیشتر شاخص های مورد مطالعه کمتر از 3 است و زیست پذیری در شهر مورد مطالعه در وضعیت خوبی قرار ندارد. همچنین نتایج حاصل از روش دیمتل فازی براساس دیدگاه خبرگان و برنامه ریزان شهری نشان می دهد، شاخص های آسیب های اجتماعی مانند بیکاری با امتیاز 93/4، بیگانگی و بی هویتی اجتماعی با امتیاز 64/4 و مدیریت ناکارآمد با امتیاز 57/4 به ترتیب در جایگاه های اول تا سوم از لحاظ اهمیت واقع شده اند و نقش مهمی در کاهش زیست پذیری شهر شاهین دژ دارند؛ بنابراین در بخش علی یافته های پژوهش مشخص شد که درآمد نامناسب، نابرابری اجتماعی و بیکاری در جایگاه های نخست واقع شده اند و نشان دهنده میزان اثرگذاری آن ها بر زیست پذیری فضاهای شهری و شاخص های اثرپذیر هستند. همچنین در بخش معلول نتایج گویای آن است که کمبود امکانات بهداشت و سلامت جزء اثرپذیرترین شاخص ها و متاثر از مولفه های اثرگذار هستند. در پایان کار با هدف کاربردی سازی پژوهش و بهبود زیست پذیری در راستای کاهش آسیب های اجتماعی راهکارهایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، زیست پذیری، فضاهای شهری، شهر شاهین دژ
  • صابر محمدپور*، مهرداد مهرجو صفحات 51-74

    نحوه چیدمان کاربری ها و توزیع فعالیت ها در سطح شهر، از عوامل تاثیرگذار بر الگوهای حمل ونقل شهری است. از آنجا که تقاضای سفر از پراکنش کاربری های عمده از جمله محل کار، مراکز آموزشی، مراکز تفریحی یا مراکز خدماتی مشتق می شود، بخشی از کاهش حجم تقاضا از مجرای اعمال سیاست های ساماندهی کاربری زمین، قابل حصول است. به این منظور، اطلاعات مربوط به رفتار ترافیکی و ویژگی های اجتماعی- اقتصادی 384 نفر از شهروندان شهر رشت جمع آوری شد. هدف پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر، تبیین مزیت های استفاده از مدل ترکیبی تصمیم گیری WASPAS در بررسی متغیرهای اقتصادی- اجتماعی و الگوهای کاربری زمین در تولید سفرهای درون شهری شهر رشت است. برای شناسایی شاخص های مناطق هدف تولید سفر از مطالعات مرتبط با حوزه برنامه ریزی شهری و حمل ونقل درون شهری استفاده شد. براین اساس، 11 معیار و 40 زیرمعیار شناسایی شدند که مبنایی برای گردآوری اطلاعات مربوط به مناطق تولید سفر در شهر رشت بودند. برای به دست آوردن امتیاز هر معیار که دارای چند زیرمعیار است، از روش شاخص مرکزیت استفاده و نمره هر معیار با توجه به زیرمعیارهای آن محاسبه شد. سپس با استفاده از مدل ارزیابی تولید وزنی تجمعی به اولویت بندی مناطق شهر رشت براساس تولید سفر پرداخته شد. با استفاده از وزن دهی آنتروپی شانون در گام دوم یافته های پژوهش مشخص شد معیارهای رشد فشرده با وزن 3/0 و اختلاط کاربری با وزن 25/0 بیشترین وزن و تاثیر را در تولید سفر دارند. نتایج این پژوهش نشان می دهد، مناطق 2، 1 و 3 به ترتیب قابلیت بیشتری برای تولید سفر دارند و مناطق 4 و 5 قابلیت تولید سفر کمتری دارند؛ به گونه ای که خروجی حاصل از مدل به خوبی با واقعیت های موجود منطبق است. برای کاهش جذب و تولید سفرهای شهری از منطقه درون شهری به منطقه دیگر شهر می توان براساس توزیع عادلانه کاربری های اقتصادی- اجتماعی از اصول و ضوابط حاکم بر مکان یابی کاربری ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فعالیت های اقتصادی- اجتماعی، الگوی کاربری زمین، تولید سفر، حمل ونقل شهری، شهر رشت
  • کیوان باقری، نجمه نیسانی سامانی*، محمدرضا جلوخانی نیارکی، آرا تومانیان، لیلا حاجی بابایی صفحات 75-92

    رشد جمعیت و افزایش نیاز بشر به بهداشت و درمان، سبب افزایش تولید پسماندهای پزشکی شده است. در این میان جمع آوری و انتقال به مراکز دفن این پسماندها در کمترین زمان ممکن لازم است. یکی از ضروری ترین فاکتورهای مسیریابی وسایل نقلیه جمع آوری پسماند زمان سفر است. محاسبه زمان سفر به پارامترهای فراوانی بستگی دارد. رویکردی که همه پارامترهای تاثیرگذار در این امر را لحاظ و همچنین میزان تاثیر آن ها را تعیین می کند، می تواند به محاسبه دقیق زمان سفر و به تبع آن یافتن مسیر مناسب منجر شود. هدف اصلی این مقاله، تخمین دقیق زمان سفر با به کارگیری همه پارامترهای تاثیرگذار در پیمودن یک معبر برای وسایل نقلیه جمع آوری پسماند پزشکی است که با توجه به نیاز به یادگیری مکانی زمانی از الگوریتم های شبکه عصبی مصنوعی استفاده شده است که به نوعی نوآوری پژوهش نیز است. درواقع علاوه بر پارامترهای ایستا، به منظور به دست آوردن داده های پویا که یکی از محدودیت های اصلی این رویکرد است، از داده های لحظه ای دوربین های سازمان کنترل ترافیک و گوگل استفاده شده است. از داده های واقعی زمان سفر که وسایل نقلیه به منظور جمع آوری پسماند درمانی صرف کرده اند، به عنوان خروجی شبکه عصبی استفاده شده است. مدل پیشنهادی استفاده شده شبکه عصبی مکانی-زمانی (ST-ANN) نام دارد؛ زیرا لحظه حرکت وسیله نقلیه دو پارامتر زمان و مکان مشخص است. از پارامتر مکان ویژگی های ایستا و از پارامتر زمان ویژگی های پویای مربوط به آن گذر مشخص می شود. در این پژوهش، از بازه های زمانی 30 دقیقه ای استفاده شد. سپس این نتایج بر پایه زمان روز ترکیب تا زمان سفر پیش بینی شدند. در اجرای ST-ANN به منظور تعیین معماری مناسب 24 ترکیب متفاوت از اجزای آن اجرا شد و از تعداد 937 یال، 70، 15 و 15 درصد آن به ترتیب برای نمونه آموزشی، اعتبار سنجی و کالیبره کردن مدل استفاده و درنهایت با ضریب هم بستگی 91 درصد زمان سفر هر یال برآورد شد. از طرفی نتایج پژوهش با مدل های دیگر و با دو معیار ضریب هم بستگی (R2) و خطای میانگین مربعات (MSE) بررسی و مشاهده شد R2 به مقادیر 11/0، 08/0 و 02/0 و MSE به مقادیر 278، 190 و 26 بهبود یافته اند.

    کلیدواژگان: پسماند پزشکی، زمان سفر، شبکه عصبی مصنوعی مکانی زمانی، مسیریابی
  • کاوه رحیم زاد مدنی، مجتبی رفیعیان*، هاشم داداش پور صفحات 93-117

    رویکرد شهر فراگیر با تمرکز بر گروه های آسیب پذیر، اقلیت ها و افراد محروم خواهان برقراری عدالت و کاهش نابرابری ها در عرصه های مختلف است. هدف اصلی پژوهش حاضر ارزیابی و تحلیل فضایی میزان فراگیری فضاهای شهر تهران به منظور بررسی وضعیت گروه های آسیب پذیر در دستیابی به خدمات شهری است. افراد آسیب پذیر در پژوهش کمی حاضر شامل زنان، کودکان، سالمندان، بی سوادان، بیکاران، مهاجران و خانوارهای دارای معلولیت هستند که به عنوان گروه های هدف ارزیابی شده اند. همچنین در این پژوهش با مقایسه و اعتبارسنجی از سه روش مختلف از روش های داده کاوی فضایی به نام های تحلیل مولفه های اصلی، خوشه بندی طیفی و همچنین نگاشت خودسازمان ده استفاده شده است. اعتبارسنجی و ارزیابی گزینه های مختلف در خوشه بندی، با استفاده از چهار شاخص ارزیابی درونی روش های خوشه بندی و مقایسه بهترین روش و بهینه ترین تعداد خوشه ها انجام شده است. براساس نتایج این پژوهش، روش نگاشت خودسازمان ده و همچنین پنج خوشه به عنوان بهترین گزینه انتخاب شدند. بر مبنای خروجی های نهایی، حدود 31 درصد از مساحت اراضی دارای جمعیت شهر تهران دسترسی پذیری کمتر از متوسط دارند که توزیع فضایی آن ها نشان دهنده از استقرار بیشتر این مناطق در نواحی نزدیک به مرز و همچنین مناطق غربی و جنوبی است. از سوی دیگر مناطق مرکزی و شمالی شهر تهران، دسترسی پذیری مناسب و بسیار مناسبی دارند که حدود 40 درصد از مناطق مسکونی تهران را تشکیل داده اند. نتایج تحلیل گروه های آسیب پذیر نیز بیان کننده سکونت بیش از 30 درصد زنان، کودکان و بی سوادان در مناطق دارای سطوح دسترسی پذیری پایین تر از متوسط است. درمجموع با ارزیابی اطلاعات استخراج شده از میان گروه های آسیب پذیر، به ترتیب مهاجران، سالمندان و بیکاران بهترین شرایط و همچنین خانوارهای دارای معلولیت، زنان و بی سوادان وضعیت نامناسب تری از سایر گروه ها دارند.

    کلیدواژگان: داده کاوی فضایی، دسترسی پذیری، شهر فراگیر، نگاشت خودسازمان ده، تهران
  • امیرحمزه شهبازی*، علیرضا شهبازی، زینب سرگزی، حسین بخشانی صفحات 119-141

    شادمانی شالوده زندگی خوب و سلامت روان است. نبود یا ضعف آستانه های لازم احساس شادمانی، چالش برانگیز و آسیب زاست. رتبه شادمانی ایران در میان 69 کشور جهان 61 است. این پژوهش پیمایشی معطوف سه هدف است: سنجش میزان شادمانی شهروندان، تحلیل پراکنش  فضایی  شادمانی در 46 محه لشهر زاهدان و تحلیل رابطه شادمانی شهروندان، با سطح اقتصادی، اجتماعی و کالبدی محله شان. این پژوهش، کاربردی، توصیفی- تحلیلی، با نمونه برداری تصادفی دومرحله ای است. مدل های تحلیل عبارت اند از: کولموگروف-اسمیرنوف، شاپیرو-ویلک، U مان ویتنی، کروسکال والیس، کای دو، تست نشانه، مدل فی، وی کرامرز و جدول متقاطع. حجم نمونه 386 واحد از 46 محله است که بر پایه جایگاه اقتصادی- اجتماعی و کالبدی  به پنج سطح تفکیک شده اند. یافته ها با سطح معنا داری 000/0 نشان می دهد، میزان شادمانی شهروندان، نامطلوب است (65 درصد، خیلی کم، کم، تا متوسط). همچنین 26 درصد  ساکنان محله های تراز 1 و 2 شهر، میزان شادمانی خود را زیاد تا خیلی زیاد می دانند. از سوی دیگر 55 درصد  ساکنان محله های تراز 4 و 5، میزان شادمانی شان را زیاد تا خیلی زیاد می دانند. ارتباط معکوس فوق میان سطح اقتصادی، اجتماعی و کالبدی محله با میزان شادمانی وجود «پدیده شادمانی فقیرانه» را آشکار کرده است. براساس دو آزمون تکمیلی، 28 درصد جمعیت فارس و در مقابل 42 درصد جمعیت بلوچ میزان شادمانی خود را زیاد تا خیلی زیاد می دانند. همچنین رابطه میان سطح بندی محله ها و بافت قومیتی آن ها در سطح معناداری  003/0 تایید شد. این پدیده ها می تواند ناشی از مقایسه کیفیت زندگی با همسایگان هم تراز، نه اقشار بالاتر و همچنین روحیه تقدیرگرایی نسبی اقوام غیرفارس باشد. نوآوری پژوهش حاضر آشکارسازی «پدیده شادمانی فقیرانه» و ارتباط قومیت و احساس شادمانی است.

    کلیدواژگان: فقر شادی، شادی فقیرانه، زاهدان، قشربندی اجتماعی، شادمانی
  • علی اسکوئی ارس، هادی حکیمی* صفحات 143-163

    ارزیابی شاخص های سرزندگی شهری به عنوان روشی برای پی بردن به میزان شادابی، نشاط و حیات اجتماعی شهروندان هر جامعه است، اما بررسی وضعیت مولفه های سرزندگی در میان ساکنان سکونتگاه های غیررسمی از درجه اهمیت بیشتری برخوردار است؛ چراکه بیشتر ساکنان این نواحی اقشار کم برخوردار و آسیب پذیر در جوامع هستند و ضرورت توجه به وضعیت حیات و زیست پذیری آنان بیشتر از شهروندان سایر نقاط شهری اهمیت دارد. هدف اصلی پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر، ارزیابی میزان اهمیت شاخص های سرزندگی شهری در میان ساکنان سکونتگاه های غیررسمی محله سیلاب تبریز است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش  پرسش نامه و آزمون های رگرسیون چندمتغیره، آماره t تک نمونه ای و کروسکال استفاده شده است. داده های پژوهش با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی گردآوری شده و حجم نمونه هم براساس فرمول کوکران معادل 305 نفر برآورد شده است. شاخص های تعیین شده در این پژوهش، به ترتیب شاخص «روانی- اجتماعی» با 4 گویه، شاخص «کالبدی-فضایی» با 9 گویه و شاخص «تسهیلات رفاهی و خدماتی» با 9 گویه هستند. نتایج تحلیل داده ها و  پرسش نامه ها حاکی از آن است که از نظر ساکنان محله سیلاب تبریز در میان مولفه های مورد مطالعه، مولفه روانی-اجتماعی با میانگین 43/2 بیشترین اهمیت را دارد. همچنین مولفه تسهیلات رفاهی-خدماتی با میانگین 18/2 در رتبه دوم و مولفه کالبدی-فضایی با میانگین 39/1 در رتبه سوم قرار گرفته اند. رتبه بندی مذکور بیانگر آن است که میزان اهمیت مولفه های سرزندگی شهری از نظر شهروندان محله سیلاب تبریز یکسان نیست. یافته های دیگر پژوهش نشان می دهد که میان شاخص روانی- اجتماعی ساکنان محله سیلاب تبریز و میزان سرزندگی در این محله، با بهره گیری از مولفه های «تفریح و شادی کودکان» با مقدار بتای 469/0 و «فعالیت گروه های فرهنگی» با مقدار بتای 398/0 رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: تبریز، زیست پذیری، سرزندگی شهری، سکونتگاه های غیررسمی، سیلاب قوشخانه
  • سید هادی حسینی*، فاطمه خوشدل صفحات 165-187

    هدف این مقاله، تحلیل تطبیقی سرمایه اجتماعی در دو گونه بافت شهری ارگانیک و برنامه ریزی شده است. برای این منظور شهر لار در قالب دو محدوده لار قدیم و لار جدید به عنوان محدوده پژوهش انتخاب شد. این پژوهش به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسش نامه محقق ساخته انجام شد. جامعه آماری شهروندان بالای 15 سال و نمونه آماری 380 نفر است. سرمایه اجتماعی در شهر از طریق مولفه های روابط اجتماعی، شبکه اجتماعی، اعتماد بین فردی، اعتماد نهادی، مشارکت اجتماعی و هنجارهای مشترک اجتماعی سنجیده شد. یافته های پژوهش نشان می دهد، در هر دو محدوده لار قدیم و لار جدید تراکم جمعیت و اختلاط کاربری اراضی تقریبا مشابه و در هر دو در حد متوسط است و سرانه کاربری های خدماتی و عمومی در لار جدید بیشتر از لار قدیم است. براساس نتایج، وضعیت سرمایه اجتماعی شهروندان شهر لار (هر دو محدوده) 59/3 است و در میان مولفه های سازنده سرمایه اجتماعی، به استثنای هنجارهای اجتماعی، در سایر مولفه ها، میانگین امتیاز بالای میانگین است. تحلیل مقایسه ای سرمایه اجتماعی در لار قدیم و جدید نشان می دهد که تفاوت معناداری میان آن ها وجود دارد. تحلیل مولفه های سازنده سرمایه اجتماعی نیز نشان می دهد، در هر شش مولفه مورد مطالعه، نه تنها تفاوت معناداری میان دو محدوده لار قدیم و جدید وجود دارد، بلکه در بیشتر آن ها (جز هنجارهای اجتماعی) وضعیت امتیازها در لار قدیم بیشتر از لار جدید است. در هر دو محدوده، رابطه معکوسی میان سرمایه اجتماعی و دسترسی به خدمات عمومی وجود دارد و با کاهش فاصله شهروندان با این خدمات، سرمایه اجتماعی شهروندان افزایش یافته است. در هر دو محدوده رابطه مستقیم و معناداری میان سابقه سکونت در شهر و سرمایه اجتماعی وجود دارد. سابقه سکونت در محل و تعلق به مکان از جمله متغیرهای مهمی بوده است که بر سرمایه اجتماعی در هر دو محدوده تاثیرگذار بوده اند. تاثیر کاربری مذهبی نیز که از طریق میزان تعاملات مردم با مساجد سنجیده شد، نشان داد که در هر دو محدوده، به جز مولفه هنجارهای اجتماعی، در سایر مولفه ها هم بستگی مستقیم و معناداری میان دو متغیر وجود دارد.

    کلیدواژگان: بافت ارگانیک، بافت برنامه ریزی شده، سرمایه اجتماعی، لار قدیم، لار جدید
  • مریم رضایی*، نگین صادقی، شهرام عزیزی صفحات 189-209

    امروزه تقویت کارآفرینی و ایجاد بستر مناسب برای توسعه آن از ابزار پیشرفت اقتصادی کشورها، به ویژه کشورهای درحال توسعه است. همچنین بسترسازی برای کارآفرینی در وجوه مختلف آن می تواند اهمیتی راهبردی در نظام عملکرد مدیریت بخش عمومی و سازمان های متصدی در مدیریت شهری باشد. در شهرها کارآفرینی یکی از کلیدهای اساسی توسعه اقتصادی و درآمدزایی محسوب می شود؛ شهرها به عنوان مراکز دانش و تولیدات خاص، محل تسهیل تفکر خلاقانه و نوآورانه و آفرینش گر فرصت های ارزنده برای اشتغال و کارآفرینی هستند؛ بنابراین در محیط های شهری باید شرایطی خاص برای کارآفرینی و شکوفایی اقتصادی فراهم شود. براین اساس، هدف کلی پژوهش کاربردی و توصیفی-هم بستگی حاضر بررسی عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی شهری در راستای دستیابی به اقتصاد پایدار با مطالعه موردی شهر نجف آباد است. برای جمع آوری داده ها از روش پیمایشی و کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارآفرینان شهر نجف آباد، خبرگان، کارشناسان و استادان کارآفرینی و مدیران امور شهری است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و بهره گیری از آزمون هایی مانند ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره انجام شده است. متغیرهای اصلی پژوهش شامل عوامل اقتصادی-حمایتی، عوامل انسانی- اجتماعی، عوامل زیرساختی و کارآفرینی شهری است. یافته ها نشان می دهد میان سه متغیر اصلی پژوهش با کارآفرینی شهری رابطه وجود دارد و از میان آن ها، متغیر عوامل اقتصادی-حمایتی با ضریب تاثیر 655/0 مهم ترین متغیر موثر بر کارآفرینی در راستای دستیابی به اقتصاد پایدار شهری است. به طورکلی، محدوده مورد مطالعه با داشتن قابلیت های بسیار می تواند پتانسیل تبدیل شدن به یک شهر کارآفرین را داشته باشد. فراهم کردن تسهیلات حمایتی و اقتصادی نیز می تواند بیشترین نقش را در این زمینه ایفا کند.

    کلیدواژگان: اقتصاد پایدار، توسعه اقتصادی، شهر نجف آباد، کارآفرینی شهری
  • احسان حیدرزاده*، محمدرضا حقی، نیوشا زرین صفحات 211-229

    سواحل یکی از ارکان هویت بخش به شهرهای بندرگاهی هستند که بازتاب ارزش های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی آن شهر به شمار می آیند. اگرچه بخشی از نوار ساحلی شهرها کارکردهای غیرشهری دارند، همچنان محدوده های وسیعی از آن ها را می توان به مثابه فضای شهری دانست. از همین رو، پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر با هدف تحلیل رضایتمندی شهروندان از فضاهای نوار ساحلی شهرها، به استخراج نظرات کاربران این فضاها در شهر بوشهر پرداخته و مبتنی بر مطالعات اسنادی و مشاهدات میدانی از طریق پرسش نامه است. جامعه هدف پژوهش، ساکنان شهر بوشهر است که 100 نفر از آن ها به روش نمونه گیری هدفمند بررسی شدند. در ادامه، داده ها در نرم افزار SPSS وارد شدند و تحلیل آن ها به کمک مدل تحلیل عاملی اکتشافی و مدل رگرسیون چندمتغیره خطی صورت گرفت. نتایج تحلیل نشان می دهد پنج عامل سرزندگی، آسایش محیطی، پایداری اکولوژیکی، حضورپذیری و نفوذپذیری به ترتیب بیشترین تاثیر را بر سطح رضایتمندی مردم از فضای نوار ساحلی دارند. همچنین نتایج تفصیلی تر نشان می دهد از میان چهار محدوده مورد مطالعه، نوار ساحلی جفره بالاترین امتیاز و نوار ساحلی نفتکش کمترین امتیاز را کسب کرده اند. با توجه به امتیاز عوامل مختلف، اولویت مداخله برای نوار ساحلی جفره به عامل پایداری اکولوژیکی، نوار ساحلی ریشهر به عامل آسایش محیطی و نوارهای ساحلی لیان و نفتکش به عامل سرزندگی مربوط هستند که براساس آن ها راهبردهایی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: سواحل خلیج فارس، شهرهای ساحلی، فضای تفریحی، نوار ساحلی، شهر بوشهر
  • رسول افسری، مصطفی بهزادفر*، رضا خیرالدین صفحات 231-265

    در جامعه کنونی امنیت مهم ترین پیش شرط فضاهای شهری زیست پذیر و با کیفیت است. لزوم پرداختن به مقوله امنیت یکی از مولفه های مهم و تاثیرگذار در سرزندگی و ادامه حیات فضاهای شهری در مناطق اسکان غیررسمی است که سبب انجام این مطالعه با هدف تبیین مدل مفهومی و فرایند شکل گیری امنیت فضایی در این مناطق شده است. فرایند شکل گیری و تکوین امنیت فضایی تاکنون در مطالعات صورت گرفته بررسی نشده و مراحل مختلف شکل گیری آن تبیین نگردیده است؛ از این رو هدف اصلی پژوهش حاضر ضمن بررسی شاخص ها و معیارهای موثر بر امنیت فضایی، تبیین فرایند شکل گیری و تکوین امنیت فضایی در مناطق اسکان غیررسمی است. رویکرد روش شناسی پژوهش بر مبنای روش آمیخته (کمی و کیفی) است. فرایند انجام پژوهش بدین صورت بوده است که در بخش اول، ابتدا با بررسی ادبیات نظری، منابع کتابخانه ای و اینترنتی مانند پایگاه های اطلاعات علمی، مجلات تخصصی مرتبط با حوزه امنیت و اسکان غیررسمی معیارها و شاخص های موثر در شکل گیری امنیت فضایی (امنیت مکان بنیاد) شناسایی و احصا شد. در بخش دوم، به منظور برقراری ارتباط و توالی میان ابعاد و شاخص ها، ارایه مدل ساختاری و تبیین مراحل شکل گیری از روش معادلات ساختاری تفسیری بهره گرفته شد. نتایج به دست آمده مدل یکپارچه امنیت فضایی در 4 سطح اصلی تقسیم بندی شد که ضوابط طراحی شهری و طراحی محیطی به عنوان تاثیرگذارترین عوامل و بازتولید و ترمیم امنیت به عنوان تاثیرپذیرترین عوامل شناسایی شدند. در بخش بعدی، با توجه به نتایج مدل تفسیری و نظر خبرگان فرایند شکل گیری و تکامل امنیت فضایی در سکونتگاه های غیررسمی به ترتیب در چهار مرحله بلوغ اولیه امنیت (تولید امنیت)، بلوغ ثانویه امنیت (نظارت و حفاظت از امنیت)، امنیت تصرف و درنهایت مرحله بلوغ کامل امنیت (بازتوانی، ترمیم و بازسازی) شناسایی شد.

    کلیدواژگان: امنیت فضایی، اسکان غیررسمی، فرایند شکل گیری امنیت
  • احمد زنگانه*، سیمین تولایی، محمد سلیمانی مهرنجانی، واحد احمد توزه صفحات 267-285

    زوال شهری ماهیتی پیچیده و چندبعدی دارد و دربرگیرنده ابعاد محیطی، اجتماعی، اقتصادی، کالبدی و ذهنی است که در پاسخ گویی به نیاز شهروندان ناتوان و درمانده است و موجب ناپایداری و تهدید شهروندان و زیست پذیری شهر می شود. در پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر به بررسی وضعیت زوال بخش مرکزی ارومیه طی یک دوره 30 ساله از سال های 1365-1395 پرداخته شده است. راهبرد پژوهش از نوع قیاسی و در چهارچوب روش های تحلیلی و هم بستگی با تاکید بر نگرش سیستمی بوده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات و داده ها از شاخص های تراکم جمعیتی، امنیت عمومی- اجتماعی و جمعیت فعال در بعد ویژگی های اجتماعی، شاخص میزان جابه جایی جمعیت و حس تعلق ساکنان به محله، در بعد تعامل اجتماعی، شاخص کیفیت بناها، میزان سازگاری کاربری ها، استخوان بندی ساختمان ها و میزان نفوذپذیری کالبدی در بعد کالبدی و شاخص دسترسی به فضاهای عمومی و دانه بندی اراضی در بعد کیفیت محیط و شاخص های میزان دسترسی به خدمات بهداشتی، میزان دسترسی به خدمات آموزشی، میزان دسترسی به خدمات فراغتی و میزان دسترسی به خدمات فرهنگی در بعد خدماتی استخراج شد تا وضعیت زوال شهری در منطقه مرکزی شهر ارومیه با استفاده از روش تحلیل عاملی بررسی شود. نتایج پژوهش از روش تحلیل عاملی بر اساس شاخص نهایی مرکب نشان می دهد که امتیاز نهایی به دست آمده در بخش مرکزی ارومیه در دوره 1385 با افت محسوس در مقایسه با دو دوره 1365 (53/6) و 1375 (73/6) به میزان 91/5 رسیده است که این امر نشان دهنده شروع زوال و افت در این بخش است. همچنین در دوره 1395 میزان شاخص نهایی با افت شدید در مقایسه با دوره 1385 و دوره های دیگر به 85/4 رسیده و این امر موجبات زوال بیشتر این محدوده را فراهم کرده است. به عبارت دیگر در فاصله زمانی سال های 1365 و 1375 کیفیت منطقه افزایش چشمگیری داشته است، اما هرچه از سال 1375 به 1395 حرکت کردیم، شاخص مرکب به شدت کاهش یافته که این امر نشان دهنده فرسوده شدن منطقه مدنظر است.

    کلیدواژگان: بخش تجاری مرکزی (CBD)، زوال شهری، ارومیه
|
  • Mohamad Molaei Qelichi, Rahmatollah Farhoudi, Saeed Zanganeh Shahraki *, Keramatollah Ziari, Ahmad Pour Ahmad Pages 1-28

    Physical-spatial rapid growth of urban areas across the world, happened when cities doesn’t have the ability to provide services to growing urban population and this issue led to urban sprawl, destructing the edges of cities and increasing illegal and marginal settlements. A city is affected by diverse factors. In addition to spatial factors, issues such as socioeconomic structures, decision-makers (organs, builders and owners), decisions (goals, strategies, policies) and regimes (such as land subdivision and legal trends) impact on city growth. Urban growth management policies have been proposed against the rapid growth of the suburbs and facing challenges such as urban sprawl. In fact growth management is use of planning tools and financial roles of states for directing urban growth and development. The purpose of this research is to study and analysis of urban growth management actors in Karaj city. The main method used in this study is descriptive-analytical method. Also MACTOR method was used to measuring the positions and power of the actors. The results of this study showed that the most influential actor is the state and the most effective actor is developers. In fact, the difference between the degree of effectiveness for the state and its impact from other actors is 469, while the number is 214 for developers. Therefore, the relative power of the state is greater than the other, and is dominant actor.

    Keywords: urban sprawl, urban growth management, Mactor, Karaj City
  • Hasan Hekmatnia *, Mirnajaf Mousavi Pages 29-50

    Over the recent years, social pathology in urban areas has attracted increasing attention affecting the quantity and quality of livability. As a small city, Shahindej has faced social harms, thereby making this study of a special significance. To this end, the current study endeavors to explore the impact and effectiveness of social pathology on the livability in Shahindej city. The type of study is applied, employing a descriptive-analytic research method. Based on the citizens' views, the results of the study reveal that the majority of the investigated indexes are below three and the livability status in the city under investigation is not satisfactory. The results obtained through Fuzzy Dematel, from the viewpoints of experts and urban planners, indicate that the three most important social pathology indexes include unemployment (4.93), alienation and social non-identity (4.64) and inefficient administration (4.57), respectively and play a major role in reducing the livability in Shahindej. Hence, the research findings in the causal section reveal that inadequate income, social inequality and unemployment are ranked among the top factors indicating their effectiveness on the livability of urban areas and the resulting indexes. As to the effect section, the results indicate that the inadequate hygiene and health facilities are among the most influential indexes affected by the causal factors. To make the research translational and improve the livability standard, the authors conclude by offering certain courses of action to alleviate social pathology.

    Keywords: Social Pathology, livability, Urban areas, Shahindej city
  • Saber Mohammadpour *, Mehrdad Mehrjou Pages 51-74

    The layout of land uses and the distribution of activities in the city are factors influencing urban transportation patterns. For this purpose, information related to traffic behavior and socio-economic characteristics of 540 residents of four residential areas of Shiraz was collected. The purpose of this study is to explain the advantages of using the combined model of WASPAS decision in the study of socio-economic variables and land use patterns in the production of intercity travel, Rasht city. Weight production technique is a very accurate technique and its decision matrix is ​​based on objective data and is used to decide on very sensitive issues. The research method is descriptive-analytical. Studies related to urban planning and intra-city transportation were used to identify the indicators of the target areas of travel production. Based on this, 11 criteria 40 have been identified and a basis for collecting information related to travel production areas in Rasht city. In order to obtain the score of each criterion that has several sub-criteria, the central index method was used and the score of each criterion was calculated according to its sub-criteria. Then, using the model of evaluation of cumulative weight production, priority was given to the areas of Rasht city. The results of this study show that regions two, one and three are more capable of producing travel, respectively. And areas four and five are less likely to produce less travel. In such a way that the output of the model corresponds well to the existing realities.

    Keywords: Socio-economic variable, Land use Pattern, travel production, Rasht City, WasPas
  • Keyvan Bagheri, Najmeh Neisani Samani *, Mohammadreza Jelokhani, Ara Toomanian, Leila Hajibabai Pages 75-92

    Travel time data is important for most of the vehicle routing problems (VRP) aimed at modeling time constraints like customer time window as well as time objectives, such as minimizing travel time and waiting time. One of the most important advantages of precise travel times in VRPs is the reduction of total travel time and increasing route reliability, which with more accurate travel time data better removes time constraints. The obvious reasons for not using variable travel time in VRP are related to three factors. First, conventional VRP algorithms cannot consider variable travel time without major structural changes. Second, all parameters affecting travel time are often not used. Third, collecting the required data is very difficult. Therefore, designing appropriate models with enough accuracy in predicting travel time based on the effective variables is a necessity in the transportation planning process.In this paper, the appropriate variables for measuring the impact of spatial-temporal and traffic factors on the travel time of medical waste collection vehicles in a single route were defined and by examining and implementing the proposed model, the impact of these variables on the travel time was measured. To estimate the travel time, we used the proposed model called spatial-temporal neural network (ST-NN) which can examine the effect of variables at any moment of the travel time. The study area is Tehran metropolis with its entire urban passages network. The required data were first pre-processed and then entered into the neural network algorithm as model inputs. The model was

    Keywords: travel time, Medical waste, spatial-temporal artificial neural networks, Routing
  • Kaveh Rahimzad Madani, Mojtaba Rafeian *, Hashem Dadashpour Pages 93-117

    The inclusive city approach focuses on vulnerable groups, minorities, deprived and rejected individuals, and calls for justice and the reduction of inequality in various fields. The main goal of this study is to measure and spatial analysis of the Inclusiveness of Tehran Urban spaces to assess the Accessibility of vulnerable groups to urban services. Vulnerable People include women, children, the elderly, the illiterate, the unemployed, immigrants, and families with disabilities who are assessed as target groups. The method used in this research is quantitative and by comparing and validating three different methods of spatial data mining methods Such as principal component analysis, spectral clustering, and self-organizing maps. Validation and evaluation of different options in clustering have been done using 4 internal clustering evaluation indicators and comparison between the best method and the most optimal number of clusters. Results, show the self-organizing maps method and also 5 number of clusters have been selected as the best option from other options. Based on the final outputs, about 31 percent of the residential area in Tehran has a lower than average accessibility, most of which are located in the marginal spaces and near the border of the city. Also, most of the central and northern areas of Tehran have good and very accessible access, which constitutes nearly 40percent of Tehran's residential areas. The results of the analysis of vulnerable groups also indicate that more than 30 percent of women, children and the illiterate live in areas with lower than average accessibility levels.

    Keywords: Inclusive city, Spatial Data Mining, Self-organizing Maps, Accessibility, Tehran Metropolis
  • Amir Hamzeh Shahbazi *, Alireza Sahbazi, Zainab Sargazi, Hosain Bakhshani Pages 119-141

    Happiness is the foundation of a good life and mental health. Lack or weakness of the necessary thresholds of feeling of happiness,is challenge and harm. Iran is one of the 10 most depressed countries and its happiness rank among 69 countries is 61. This survey research focuses on three objectives first, measuring the happiness of citizens, second, analyzing the spatial distribution of happiness in 46 neighborhoods of Zahedan and third, analyzing the relationship between citizens' happiness and the economic, social and physical level of their neighborhood. Models of analysis include Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk, Mann-Whitney, Kruskalovalis, Kaido, Testing, Modalfi, Vickramers, and Cross-tabulation. The sample size is 386 units from 46 neighborhoods;. Findings with a significance level of 0.000 show: the level of citizens' happiness is undesirable (65%, very low, low, to moderate). Also, 26% of the residents of the first and second level neighborhoods of the city consider their happiness to be high to very high. But 55% of the residents of level four and five neighborhoods find their happiness to be very high.The above inverse relationship between economic and social level. The physicality of the neighborhood, with their level of happiness, revealed the existence of a "phenomenon of poor happiness." Moreover, it showed two additional tests; First, 28% of the population of Fars and 42% of the population of Baluch consider their happiness to be high to very high. Second, the relationship between the leveling of neighborhoods and their ethnic context was confirmed at the significance level of 0.003.

    Keywords: Lack of happiness, Poor happiness, Zahedan, social stratification, Happiness
  • Ali Oskouee Aras, Hadi Hakimi * Pages 143-163

    Paying attention to the indicators of urban vitality can improve the social-economic, cultural, psychological, physical, and physical dimensions, etc. of the inhabitants of informal settlements. Therefore, the present study was conducted with developmental-applied nature and descriptive-analytical method to measure and evaluate urban vitality indices among residents using SPSS software and multivariate regression tests, one-sample t-test and Kruskal. The required data were collected using library studies and field research, and the sample size was estimated to be 305 according to Cochran's formula. The results show that there is a significant relationship between the psychosocial index of the residents of the Seilab neighborhood of Tabriz and the level of urban vitality in this neighborhood using the components of children's recreation and happiness and cultural activities. Other findings showed that among the studied components, the psycho-social component with an average (2.43) has the first rank and then the welfare-service component with an average (2.18), the second rank, and finally the component. Physical-spatial with an average of (1.39) ranked third. Finally, it can be concluded that the situation of the components of urban vitality has not been the same for the citizens.

    Keywords: Urban Vitality, livability. Informal settlements, Seilab Qoshkhane, Tabriz
  • Seyyed Hadi Hosseini *, Fatemeh Khoshdel Pages 165-187

    the purpose of this paper is comparative analysis of social capital in the organic and planned urban textures. This research has been done by survey method and using a questionnaire. The statistical population of the study is citizens over 15 years old living in the old and new textures of Lar city and the statistical sample is 380 people (180 samples in the old Lar and 200 samples in the new Lar). According to the results, the social capital of the citizens of Lar city (both areas) is equal to 3.59 and among the components of social capital, with the exception of social norms, in other components, the average score is above average. Comparative analysis of social capital in old and new Lar showed that there is a significant difference between them. The analysis of the components of social capital also shows that in all 6 components studied, not only there is a significant difference between the old and new Lar, but in most of them (except social norms) the status of scores in The Old Lar are higher than the new Lar. In both areas, there is an inverse relationship between social capital and access to public services, and as the distance of citizens to these services decreases, the social capital of citizens has increased. In both areas, there is a direct and significant relationship between the Duration of residence in the city and social capital

    Keywords: Social capital, Organic Texture, Planned Texture, Old Lar, New Lar
  • Maryam Rezaee *, Negin Sadeghi, Shahram Azizi Pages 189-209

    Nowadays Promoting entrepreneurship and creating the proper context for its development is one of the tools of economic progress for countries, especially developing countries. Entrepreneurship support can also be of strategic importance to the performance management system of the public sector and organizations involved in urban management.In cities, entrepreneurship is one of the esential keys to economic development and sustainable income generation. Cities, as centers of knowledge and specialty products, are places for facilitating creative and innovative thinking and creating valuable opportunities for employment and entrepreneurship. Therefore, in urban environments a certain conditions must be provided for entrepreneurship and economic prosperity. Accordingly, the overall purpose of this study is to investigate the factors affecting the development of urban entrepreneurship in order to achieve sustainable economy through a case study of Najafabad. To this end, and with regard to the above, the main question in this study is what are the essential factors that contribute to creating urban entrepreneurship and achieving sustainable economic development in Najafabad city?

    Keywords: Economic Development, Urban Economy, urban entrepreneurship, Najafabad City
  • Ehsan Heidarzadeh *, MohammadReza Haghi, Niusha Zarrin Pages 211-229

    Beaches are one of the pillars of identity in port cities that reflect the social, cultural and economic values of the city. Although part of the coastline of cities has non-urban functions, a large area of them can still be considered as urban space. Therefore, the present study aiming to analyze the citizens' satisfaction about the coastal strip spaces of cities, has extracted the opinions of users of these spaces in Bushehr. The research approach is descriptive-analytical and based on documentary studies and field observations through a questionnaire. The target population of the study is the residents of Bushehr, 100 of whom were interviewed by purposive sampling. The data were then entered into SPSS software and analyzed using exploratory factor analysis model and linear multivariate regression model. The results of the analysis show that the five factors of "Vitality", "Environmental Comfort", "Ecological Sustainability", "Presence" and "Permeability" have the greatest impact on the level of people's satisfaction about a coastal strip space, respectively. Also, more detailed results show that among the 4 areas studied, the coastal strip of Jofreh has the highest score and the coastal strip of the Naftkesh has the lowest score. Also based on factors scores, the priority of intervention for the coastal strip of Jofreh is related to the "Ecological Sustainability", for the coastal strip of Rishahr is "Environmental Comfort" and for the coastal strips of Lian and the Naftkesh are "Vitality", which on the basis of these, strategies have been proposed.

    Keywords: Recreational Space, Coastal Strip, Coastal Cities, Factor Analysis Model, Persian Gulf Coasts
  • Rasoul Afsari, Mostafa Behzadfar *, Reza Kheyroddin Pages 231-265

    the main question of this study is what are the indicators and criterions affecting spatial security and what and how is the process of formation and development of spatial security in informal settlements. The method of the present research is descriptive-analytical and the methodological approach is based on a mixed-method (quantitative and qualitative). We conducted this research in this way: In the first section of this research, by examining the theoretical literature, library and Internet resources such as scientific databases, specialized journals related to the field of security and informal housing, and research projects conducted by related organizations, we were able to identify and survey the effective criterions and indicators that are influential to the formation of spatial security (location based security). Then; in order to make a connection and sequence between dimensions and indicators, the structural model was presented and the stages of formation were explained using the interpretive structural equations approach. The results of the integrated spatial security model were classified and graded into four main levels, in which the principles of urban design and environmental design identified as the most influential factors. In the next section, according to the results of the interpretive model and the opinion of experts, the process of formation and transformation of spatial security in informal settlements was identified in four stages, respectively; The primary maturity of security (producing security), the secondary maturity of security (monitoring and protection of security), the security of occupation and finally the stage of complete maturity of security.

    Keywords: spatial security, Informal Settlements, security formation process
  • Ahmad Zanganeh *, Simin Tavallaei, Mohammad Soleimani Mehranjani, Vahed Ahmad Toozeh Pages 267-285

    The concept of urban decline is in fact the spatial focus of problems, which manifests itself in the form of high levels of unemployment, poverty and environmental pollution. Urban decline is complex and multidimensional in nature, including economic, social, physical, environmental and mental dimensions. In this study, the deterioration of the central part of Urmia over a period of 30 years from 1986 to 2016 has been investigated. The type of research based on the applied purpose and its strategy has been deductive and in the framework of analytical methods and correlation with emphasis on systemic approach. To analyze information and data, 3 indicators of population density, public-social security and active population in the dimension of social characteristics, 2 indicators of population displacement and sense of belonging to residents in the neighborhood, in the dimension of social interaction, 4 indicators of building quality, amount Land use compatibility, building ossification and physical permeability in physical dimension and 2 indicators, access to public spaces and land grading in environmental quality, 4 indicators of access to health services, access to educational services, access to services Leisure and the amount of access to cultural services in the service dimension has been extracted to investigate the situation of urban decline in the central region of Urmia using factor analysis, SPSS and GIS. The results of the factor analysis method based on the "composite final index" show that the final score obtained in the central part of Urmia in the period 1385 with a significant decrease

    Keywords: urban decline, central part (CBD), Factor analysis method, GIS, Urmia