فهرست مطالب

توسعه پرستاری در سلامت - سال دوازدهم شماره 34 (بهار و تابستان 1400)

نشریه توسعه پرستاری در سلامت
سال دوازدهم شماره 34 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی جدیدی، رویا امینی، زهرا مرضیه حسنیان*، زهرا مقصودی، محمدرضا رضوی صفحات 1-11
    مقدمه

    پرستاری بزرگترین حرفه موجود در نظام سلامت می باشد که متاثر از فرایند سیاست گذاری مدیران بخش سلامت می باشد. با این وجود پرستاران نقش کم رنگی در سیاست گذاری خدمات پرستاری دارند. این مطالعه با هدف تبیین چالش های سیاست گذاری حرفه پرستاری در قالب یک مطالعه کیفی انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش کیفی حاضر از نوع تحلیل محتوی بود. جامعه پژوهش شامل مدیران، اساتید و برنامه ریزان پرستاری بودند که به صورت مبتنی بر هدف انتخاب شدند. جهت جمع آوری اطلاعات و استخراج نظر مشارکت کنندگان، مصاحبه های نیمه ساختار یافته با آنان انجام شد. پس از پیاده سازی متن مصاحبه ها تجزیه تحلیل آنها با روش تحلیل محتوی قراردادی صورت گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 14 مصاحبه با تصمیم گیران ارشد پرستاری (10 نفر زن و 4 نفر مرد) انجام شد که متوسط سابقه مدیریت افراد 2/9 ± 3/4 سال بود. 11 نفر از آنها کارشناس و مابقی کارشناس ارشد بودند. پس از تحلیل داده ها در نهایت دو طبقه اصلی «چالش های برون سازمانی و چالش های درون سازمانی » به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد چالش های عمده در سیاست گذاری حرفه پرستاری در دو طبقه اصلی فراسازمانی شامل سیاست های بالادستی معیوب و عدم درک اقتضایات حرفه توسط قانون گذاران و درون سازمانی شامل کمبود صلاحیت سیاست گذاران، تاثیر پذیری از سایر حرفه ها و ضعف در اجرای سیاست ها می باشد که جهت رفع این چالش ها اقدامات متناسب ضروری است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، حرفه پرستاری، تصمیم سازی
  • فرشته عراقیان مجرد*، محمدعلی حیدری گرجی، طاهره یعقوبی صفحات 12-21
    مقدمه

    نشاط و شادی از نیازهای اولیه فطری و ضروری انسان به شمار می رود و می توان آن را از مهم ترین عوامل سلامت خانواده و جامعه انگاشت. از آنجایی که بیشتر وقت دانشجویان در دانشگاه می گذرد نیاز به ایجاد نشاط معنوی در دانشجویان از اهمیت بسزایی برخوردار است. لذا این مطالعه با هدف عوامل موثر بر نشاط معنوی دانشجویان می پردازد.

    روش کار

    مطالعه مروری حکایتی حاضر در سال 1399 انجام شد. برای بدست اوردن مقالات منتخب جهت ورود به تحلیل، پایگاه های داخلی مرکز اطلاعات، پرتال جامع علوم انسانی و پایگاه مجلات نور با ترکیبی از کلید واژه های نشاط معنوی، دانشجویان و پایگاه های خارجی Google Scholar, Pubmed, Scopus با کلید واژه های Spritual vitality, Student از ابتدای سال 1990تا پایان سال 2020 جستجو شدند. ملاک های ورود در این پژوهش شامل مقالاتی بودند که به نشاط معنوی دانشجویان پرداخته بودند، مقالات اصیل پژوهشی به زبان فارسی یا انگلیسی بودند. در نهایت 6  مقاله وارد مطالعه شدند. از این6  مقاله4مقاله فارسی و 2 مقاله انگلیسی بود.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از تاثیر 5 عامل (عوامل جمعیت شناختی، عوامل فردی، عوامل دانشگاهی، عوامل محیطی، عوامل خانوادگی) در ایجاد نشاط معنوی در دانشجویان می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای ایجاد نشاط معنوی نیاز به تلاش خانواده ها برای آموزش و تقویت باورهای دینی و الگوی فرزندان باشند. مسیولین دانشگاه بایستی با برنامه ریزی آموزشی و تفریحی، تقویت تشکل ها و سازماندهی فعالیت های فرهنگی، تشویق دانشجویان برای شرکت در این گونه فعالیت ها موجبات نشاط معنوی دانشجویان و فضای دانشگاه را فراهم کنند.

    کلیدواژگان: نشاط معنوی، دانشجویان، مطالعه مروری
  • زهرا سبزی، اطهر سادات میرکریمی، عارف صالحی، غلامرضا روشندل، عاصمه ایزدپناه* صفحات 22-31
    مقدمه و هدف

    خواب یکی از نیازهای اساسی انسان است. بیماری ها می توانند اثرات منفی بر روی خواب گذاشته و یا بالعکس کیفیت خواب پایین نیز می تواند منجر به بروز علایم بیماری شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت خواب در بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی مراکز آموزشی درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی گلستان مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. نمونه ها از بین بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه قلبی  با تشخیص سندروم کرونری حاد به صورت در دسترس و با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند. برای جمع آوری داده از پرسشنامه روا و پایای اختلال خواب استفاده شد که پرسش نامه مذکور برای بیماران در دو نوبت (روز اول و دوم پذیرش) تکمیل شد. داده ها در نرم افزار spss نسخه 16 با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که میانگین و انحراف معیار نمره اختلال خواب در بیماران بستری در بخش ccu (14/61±46/50 در روز اول، در روز دوم (29/14± 43/54) و اختلال خواب در سطح متوسط بوده است. بین اختلال خواب، سن و تحصیلات ارتباط آماری معنا دار وجود دارد. در بیماران بستری بی سواد شدت اختلال خواب بالاتر بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به اختلال خواب در سطح متوسط در بیماران کرونری، بررسی جامع و کامل از بیمار و تدوین برنامه مراقبتی و اقدامات پرستاری طرح ریزی شده برای بهبود وضعیت خواب بیماران بستری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: اختلال خواب، سندروم کرونری حاد، بخش مراقبت ویژه قلبی(ccu)
  • سیده زهرا معصومی، فرزانه سلطانی، یونس محمدی، آرزو شایان*، فرشته باباحیدریان، فاطمه خلیلی، سمیه مرادی، فائزه فرشچیان، فاطمه نوری صفحات 32-41
    مقدمه و هدف

    رضایتمندی زناشویی حالتی می باشد که طی آن زن و شوهر از ازدواج با یکدیگر و با هم بودن احساس شادمانی و رضایت نمایند. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان رضایت زناشویی در زنان مراجعه کننده به مراکز سلامت همدان انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر، توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی می باشد که بر روی380 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز سلامت شهر همدان انجام شد. انتخاب مراکز سلامت به صورت تصادفی خوشه ای بود بدین صورت که از چهار منطقه جغرافیایی، از هر منطقه چهار مرکز انتخاب شد.  ابزار گرد آوری داده ها،  پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و انریچ بود. از مدل رگرسیون خطی استفاده شد و سطح معناداری P<0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سن زنان در این پژوهش 4/3 ±6/33 و میانگین سن همسران آنها 4/4 ± 8/38 گزارش گردید. میانگین مدت ازدواج افراد 3/3 ± 9/8 بود. با توجه به نتایج مدل رگرسیون خطی، نمره رضایت زناشویی با مدت ازدواج رابطه مستقیم و معنادار داشت، ولی بین رابطه رضایت زناشویی با سن همسر، سن زن، شغل، سابقه نازایی، تحصیلات، تعداد فرزندان، ارتباط معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد میزان رضایت زناشویی در زنان شهر همدان در محدوده متوسط می باشد و مولفه افزایش مدت زمان ازدواج از عواملی بود که در بهبود رضایت زناشویی زنان نقش داشت.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، زنان
  • زهرا آغاسی، فرشته عراقیان مجرد، هدایت جعفری* صفحات 42-53
    زمینه و هدف

    اعتماد جز مهم در ارتباط بین بیمار و پرستار است. از عوامل موثر بر اعتماد بین بیمار و پرستار می توان به عوامل ارتباطی، عوامل حرفه ای موثر و تخصص پرستاران اشاره کرد. با در نظر گرفتن پیامدهای مثبت گوناگونی که اعتماد بیمار به پرستار می تواند به همراه داشته باشد، این مطالعه با هدف تاثیراعتماد به پرستاران در روند بهبودی بیماران انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به صورت مرور روایتی انجام شد. جهت انتخاب مطالعات فارسی در پایگاه های اطلاعاتی مانندMagiran،Mags Noor، SID،   IranMedexبا کلید واژه های اعتماد، بیمار، پرستار، بین سال های 1389 تا 1399 جستجو شد و برای مطالعات به زبان انگلیسی از کلید واژه هایPatient, Nurse, Trust در پایگاه اطلاعاتی direct science ، Scopus, Pubmed بین سال های 2010 تا 2020 استفاده شد. معیارهای ورود به مطالعه شامل بررسی مقالات و پایان نامه های انگلیسی و فارسی و  معیارهای خروج  شامل عدم دسترسی به نسخه کامل مقاله مورد نظر بود. مقالات مروری از مطالعه خارج شدند. پس از جستجو در بانک های اطلاعاتی،68 مقاله وارد مطالعه شدکه در نهایت 15مقاله مورد بررسی قرار گرفت.

     یافته ها

    نتایج نشان داد عوامل ارتباطی و حرفه ای در ایجاد اعتماد بیمار به پرستار موثر می باشند. موانع ارتباطی و مراقبتی از موانع برقراری اعتماد می باشند. پیامد اعتماد بیمار به پرستار شامل پیامدهای روحی و درمانی می باشد.

    نتیجه گیری

    مدیران پرستاری با آموزش دادن به پرستاران و به روز کردن دانش حرفه ای، مسیر تکامل اعتماد در پرستاران و بیماران را جهت مراقبت پرستاری مطلوب هموار نمایند.

    کلیدواژگان: بیمار، پرستار، اعتماد
  • سحر خوش کشت، معصومه ذاکری مقدم* صفحات 54-63
    زمینه و هدف

     با توجه به اهمیتی که روش پژوهش ترکیبی در آینده پژوهش پرستاری خواهد داشت، بررسی چالش‌های پیش روی محققین پرستاری و ارایه راهکارهایی جهت از بین رفتن مشکلات در این حوزه ضروری است. هدف از این مطالعه معرفی اجمالی روش پژوهش ترکیبی و چالش‌های آن در پرستاری می باشد.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به روش مروری و با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی معتبر نظیر Google Scholar, PubMed, Ovid, Magiran, SID,  با کلید واژه روش پژوهش ترکیبی و پرستاری و واژه های متناظر آن به زبان فارسی و انگلیسی بین سال های 2000-2019 انجام شده است.

    یافته‌ ها: 

    در این مقاله سعی شده است ضمن معرفی اجمالی روش پژوهش ترکیبی، پیشینه، تعریف، دلایل انجام، مزایا و معایب، مهم ترین نوع شناسی ارایه شده در پرستاری بررسی شده و به چالش‌های موجود در طراحی و اجرای روش پژوهش ترکیبی پرداخته شود.

    بحث و نتیجه گیری

     مهمترین چالش موجود در زمینه تحقیقات ترکیبی در پرستاری عدم وجود راهنمای جامع و کارآمد در طرح ریزی و اجرای این مطالعات است. لذا پیشنهاد می شود صاحب نظران راهنماهای مناسب را به منظور هدایت محققین جوان در هدایت روش پژوهش ترکیبی طراحی نمایند.

    کلیدواژگان: روش تحقیق، روش پژوهش کمی، روش پژوهش کیفی، روش پژوهش ترکیبی، پرستاری، چالش
  • مهناز شوقی، فاطمه دلفانی* صفحات 64-84
    مقدمه

     پرستاران نقش اساسی در زمینه مراقبت های بهداشتی دارند که با چالش های زیادی در حرفه خود روبرو می شوند و درک و غلبه بر این چالش ها ضروری است. مطالعه حاضر با هدف آشکار کردن مفهوم ابعاد چالش حرفه پرستاری با استفاده از رویکرد راجرز انجام گردید.

    مواد و روش

     در این پژوهش از رویکرد تکاملی تحلیل مفهوم راجرز برای شفاف سازی مفهوم چالش پرستاری استفاده گردید. به این منظور پایگاه های اطلاعاتی معتبر علمی در دسترس مانند ,Medline Proquest Cinahel, Science direct, Google Scholar, SID, Iranmedex  بدون در نظر گرفتن محدوده زمانی با کلید واژه های چالش پرستاری، مشکلات پرستاری و معادل انگلیسی آن ها Nursing Challenge, Nursing Problem مورد جستجو قرار گرفتند. 46 مقاله که مشتمل بر واژه اصلی مطالعه یعنی چالش پرستاری بوده و به صورت متن کامل قابل دسترسی بودند، اعم از مقالات پژوهشی و مروری انتخاب شدند. پس از انتخاب منابع داده‌ها، مقالات به دقت مورد مرور و بررسی عمیق قرار گرفتند و جمع آوری و تحلیل داده ها بر اساس مدل تحلیل مفهوم راجرز انجام گردید.

    یافته ها

     در این مطالعه طبق رویکرد تحلیل راجرز، ویژگی های مفهوم چالش پرستاری در سه بعد آموزش، محیط بالینی و فرهنگی-اجتماعی شناسایی شدند. پیشایندها مشتمل بر عوامل سازمانی، عوامل فردی، عوامل اجتماعی و عوامل حرفه‌ای و پیامدها دربردارنده ی پیامدهای مثبت و منفی بودند.

    نتیجه گیری کلی:

     یافته های مطالعه، مفهوم چالش پرستاری را مورد شناسایی قرار دادند و نشان دادند که آگاهی و رفع چالش ها، امری مهم در پرستاری است.

    کلیدواژگان: چالش پرستاری، تحلیل مفهوم، رویکرد تکاملی راجرز
|
  • Ali Jadidi, Roya Amini, Zahra Marzieh Hassanian*, Zahra Maghsoudi Pages 1-11
    Introduction

    Nursing is the largest profession in the health system, which is influenced by the policy-making process of health managers. Nevertheless, nurses play a diminutive role in nursing profession policy. This study aimed to explain the challenges of nursing profession policy in the form of a qualitative study.

    Materials and methods

    This qualitative research was content analysis. The research population consisted of managers, faculty members and nursing planners who were selected based on the goal. Semi-structured interviews were conducted with them to gather information and extract opinion from the participants. After the implementation of the interviews, their analysis was profession out using conventional content analysis method.

    Findings

    In this study, 14 interviews with senior decision-makers (10 women and 4 men) were conducted, with a mean of 4,3 ± 9,2 years. 11 of them were experts and the rest were senior experts. After analyzing the data, ultimately, the two main categories were "meta-Organizational Challenges and In-Organizational Challenges."

    Conclusion

    This study showed that major challenges in nursing policy-making in the two main meta-organization categories included defective upstream policies and the lack of understanding of profession requirements by legislators, and within the organization, including the lack of policymakers, the impact of other professions And a weakness in the implementation of policies that are necessary to address these challenges of proportional measures.

    Keywords: policy, nursing profession, decision
  • fereshteh araghian mojarad, mohammad ali heydari gorgi, tahereh yaghobi* Pages 12-21
    Introduction

    Happiness and happiness are among the basic and natural needs of human beings and I can consider it as one of the most important medical and community health. Since I spend most of my student time at university. There is a great need to create spiritual vitality in students. Therefore, this study is processed with the aim of influencing studentschr('39') spiritual students.

    Methods

    A review study of an anecdote in 1399 was conducted. To get selected articles to enter the information center database, comprehensive humanities portal and Noor magazines database with a combination of keywords of spiritual publishing, students and external sites Google Scholar, Pubmed, Scopus with Spritual keys Neshat, student from Searched from the beginning of 1990 to the end of 2020. Login in this research includes articles that paid to spiritual students, there are main research articles in Persian or English. Finally, 6 articles have been included in the study. Of these 6 articles, 4 Persian articles and 2 English budget articles.

    Findings

    The findings indicate the effect of 5 factors (cognitive factor, personal factors, academic factors, environmental factors, family factors) in creating spiritual vitality in students.

    Discussion and Conclusion

    In order to create spiritual vitality, there is a need for families to try to teach and strengthen their religious beliefs and childrenchr('39')s role models. University officials should plan for educational and recreational activities, strengthen encouragement and cultural activities of the organization, and involve students in such activities to create spiritual students and the university atmosphere.

    Keywords: spiritual vitality, students, review study
  • *Zahra sabzi, Atharosadat mirkarimi, Aref salehi, gholamreza roshandel, Asemeh izadpanah Pages 22-31
    Introduction & Objective

    Sleep is one of the basic human needs. Diseases can have a negative effect on sleep or, conversely, poor sleep quality can lead to symptoms. Evaluate the study with the aim of determining the quality of sleep in patients admitted to the cardiac intensive care unit of educational and medical centers affiliated to Golestan University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This is a cross-sectional study. Samples were selected according to the inclusion criteria. A valid and reliable questionnaire of sleep disorders in heart patients was used to collect data. Data were analyzed in SPSS software version 16 using descriptive and inferential statistical tests (p <0.05).

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the sleep disorder score in patients admitted to the ccu ward (50.46 ± 61.14 on the first day and 54.43 ± 14.29 on the second day) was moderate. Sleep disorders have a statistically significant relationship with age. There is a statistically significant relationship between sleep disorders and education. In illiterate patients, the severity of sleep disorders was higher.

    Conclusion

    Considering the moderate level of sleep disorders in coronary heart disease patients in this study, a comprehensive and complete examination of the patient and the development of care plan and nursing measures planned to improve the sleep status of hospitalized patients is necessary.

    Keywords: Sleep Disorder, Acute Coronary Syndrome, Cardiac Intensive Care Unit (CCU)
  • Seyedeh Zahra Masoumi, Farzaneh Soltani, Younes Mohamadi, Arezoo Shayan*, FereshtehBabaheydarian, Fatemeh Khalili, Somayeh Moradi, Faezeh Farshchian, Fatemeh Nouri Pages 32-41
    Introduction & Objective

    Marital satisfaction is a state in which a couple feels happy and satisfied with their marriage and being together. The aim of this study was to evaluate the level of marital satisfaction in women referring to Hamadan health centers.

    Materials and Methods

    The present study is a descriptive-analytical cross-sectional study that was performed on 380 women referring to health centers in Hamadan. The selection of health centers was clustered randomly so that from four geographical areas, four centers were selected from each region. Data collection tools were demographic and Enrich questionnaire. The linear regression model was used and the significance level was considered P <0.05.

    Results

    The mean age of women in this study was 33.6± 3.4 and the mean age of their husbands was 38.8± 4.4. The mean duration of marriage was 8.9 ± 3.3. According to the results of linear regression model, the score of marital satisfaction had a direct and significant relationship with the duration of marriage, but there was no significant relationship between marital satisfaction and spouse age, wife age, occupation, infertility history, education, number of children.

    Conclusion

    The results of the present study showed that the rate of marital satisfaction in women in Hamadan is in the average range and the component of increasing the duration of marriage was one of the factors that played a role in improving marital satisfaction of women.

    Keywords: Marital Satisfaction, Women
  • Zahra Aghasi, Fereshteh Araghian Mojarad, Hedayat Jafari* Pages 42-53
    Background and Aim

    Trust is an important component in the relationship between patient and nurse. Factors affecting the trust between the patient and the nurse include communication factors, effective professional factors and nurseschr('39') expertise. Considering the various positive consequences that patient trust in the nurse can have, this study was conducted with the aim of the effect of trust in nurses in the process of patientschr('39') recovery.

    Methods

    This study was a narrative review. To select Persian studies in databases such as Magiran, Mags Noor, SID, IranMedex with the keywords trust, patient, nurse, between1389 to 1399 was searched and for studies in English from the keywords Patient, Nurse, Trust in the database direct science, Scopus, Pubmed were used between 2010 and 2020. Inclusion criteria included review of English and Persian articles and dissertations and exclusion criteria included lack of access to the full version of the article. Review articles were excluded from the study. After searching the databases, 68 articles were included in the study and finally 15 articles were reviewed.

    Results

    The results showed that communication and professional factors are effective in creating patient trust in the nurse. Barriers to communication and care are barriers to building trust. The consequences of the patientchr('39')s trust in the nurse include psychological and therapeutic consequences.

    Result

    By educating nurses and updating their professional knowledge, nursing managers pave the way for the development of trust in nurses and patients for optimal nursing care.

    Conclusion

    Nursing managers should pave the way for the development of trust in nurses and patients for optimal nursing care by educating nurses and updating their professional knowledge.

    Keywords: patient, nurse, trust
  • Sahar Khoshkesht, Masoumeh Zakerimoghadam Pages 54-63
    Background & aim

     ‏Given the importance of the mixed method research in the future of nursing research, it is ‎necessary to examine the challenges faced by nursing researchers and provide solutions to get to the bottom of ‎problems in this area. ‎The aim of this study is to provide  a brief overview of the mixed method research and its challenges in ‎nursing.‎

    Material and Methods

     This study was performed by reviewing and searching in reliable databases such as Google Scholar, ‎PubMed, Ovid, Magiran, SID, with the keywords mixed method research and nursing and its corresponding words in both Persian and English between ‎the years 2000-2019.‎

    Results

     In this paper, we tried to introduce the summary of mixed method ‎research, history, definition, reasons, advantages and disadvantages as well as assessing the most important typology presented in the ‎nursing and addressing challenges in the design and implementation of mixed method research. ‎

    Conclusion

     The most important challenge in the field of mixed method research in nursing is the lack of a ‎comprehensive and effective guideline to designing and implementing these studies. Therefore, it is highly recommended ‎todesign the appropriate guidelines in order to guide young researchers in conducting mixed method ‎research.

    Keywords: Research method, Quantitative research method, Qualitative research method, Mixed method research, ‎Nursing, Challenge
  • Mahnaz Shoghy, Fatemeh Delfani Pages 64-84
    Introduction

     Nurses play the lead role in providing health care and face numerous challenges in their profession. Therefore, understanding and overcoming these challenges is necessary. The current study was carried out to show the concept of dimensions of nursing profession challenge using Rodgers' method.

    Materials and Methods

     The study used Rodgers' evolutionary concept analysis to clarify the concept of nursing challenge. For this purpose, the available and valid scientific databases such as Medline, Proquest Cinahel, Science direct, Google Scholar, SID, Iranmedex were searched without considering the time frame with the keywords Nursing Challenge, Nursing Problems and their English equivalents. 46 papers were selected according to the main concept of the study which was nursing challenge. The selected papers were available in full text, and comprise both research and review articles. Then, we reviewed the papers carefully and data collection and analysis were conducted based on Rodgers' concept analysis model.

    Results

     The study identified the characteristics of the concept of nursing challenge in three education, clinical environment and socio-cultural dimensions. The antecedents consisted of organizational, individual, social and professional factors, and the consequences were either positive or negative.

    Conclusion

     The results identified the concept of nursing challenge and reveled the importance of rising awareness and resolving challenges in nursing.

    Keywords: Nursing challenge, concept analysis, Rodgers' evolutionary approach