فهرست مطالب

طب نظامی - سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 101، تیر 1400)

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 4 (پیاپی 101، تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمیدرضا غلامی، سعید هاشمی، جمیله مختاری نوری* صفحات 283-290
    زمینه و هدف

    توانمندسازی روان شناختی یک رویکرد نوین انگیزش درونی که علاوه بر شایستگی، چهار بعد دیگر شناختی یعنی؛ حق انتخاب، معنی دار بودن، اثرگذاری و اعتماد را شامل شده و در جهت به وجود آوردن فرصت برای شکوفایی استعداد، توانایی و شایستگی کارکنان است. این تحقیق به منظور سنجش توانمندسازی روان شناختی مدیران و ابعاد آن در یگان نظامی منتخب در 1398 انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش کاربردی و با شیوه توصیفی - تحلیلی اجرا شد. جامعه آماری 219 نفر از مدیران در یگان نظامی منتخب که با روش سرشماری انجام شد. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه روان شناختی استاندارد اسپریتزر و میشرا انجام شد. این پرسشنامه شامل ابعاد یا حیطه های شایستگی، حق انتخاب، اثرگذاری و اعتماد است. برای توصیف متغیرهای کمی از میانگین (انحراف معیار) استفاده شد. از آنالیز واریانس برای مقایسه میانگین و از ضریب همبستگی پیرسون برای همبستگی بین متغیرهای کمی استفاده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 219 نفر شرکت کردند. میانگین نمره 8/50 ± 61/23 بود. برمبنای نقطه برش، یافته مهم مطالعه قرار گرفتن 62/7% از مدیران در وضعیت خوب و 1/8% ضعیف بودند. بیشترین نمره در گروه فوق لیسانس قرار داشت. میانگین نمره برحسب تحصیلات و سن تفاوت معنی داری نشان داد. مدیران در حیطه شایستگی (80/80 ± 13/1) و حیطه اعتماد (2/50 ± 10/90) به ترتیب بیشترین و کمترین نمره را کسب کردند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که میزان توانمندسازی مدیران در یگان نظامی منتخب خوب بوده اما با وضعیت عالی فاصله زیادی دارد؛ بنابراین نیاز است در طرح پایش کارکنان حداقل هر سه سال به سنجش سطح توانمندسازی روان شناختی مدیران خود پرداخته و به مقایسه روند این متغیرها بپردازند و برمبنای سطح تحصیلات و سن از طریق فرهنگ سازی، برگزاری کارگاه آموزشی، تشویق مادی و معنوی، بهینه سازی برنامه ها انجام شود و شرایط لازم برای ارتقاء بعد معنی داری و اعتماد درمدیران برنامه ریزی شود. همچنین در انتصاب مدیران بایستی به سطح تحصیلات و تجربه آنان متناسب با سن آن ها توجه گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، مدیر، نظامی، روان شناختی، صلاحیت
  • الهه طهماسبی، محسن یزدانیان*، اسماعیل رفیعی، نوید یراقی، مازیار کرمعلی صفحات 291-302
    زمینه و هدف

     دندانپزشکی مبتنی بر شواهد (EBD) رویکرد جدیدی برای حفظ سلامت و بهداشت دهان می باشد که نیازمند تلفیق مناسب شواهد علمی، تشخیص ها، مهارت های کلینیکی دندانپزشک و همچنین نیازها و اولویت های درمانی بیمار است. پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مراقبت های دندانپزشکی مبتنی بر شواهد (EBD) در مرکز دندانپزشکی شهید شکری انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی و یک مطالعه توصیفی تحلیلی که به روش مقطعی در سال 1398 انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دندانپزشکان شاغل در مرکز دندانپزشکی شهید شکری بودند و به روش نمونه گیری ساده انجام شد. گردآوری داده ها از طریق مطالعه کتابخانه ای و مشاهده میدانی با ابزار پرسشنامه و چک لیست محقق ساخته در زمینه EBD انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS، روش های تحلیل آماری و آزمون همبستگی پیرسون صورت گرفت.

    یافته ها

    میانگین امتیاز آگاهی دندانپزشکان در زمینه EBD معادل 34/27± 0/685 ، امتیاز نگرش 32/73± 0/641  و امتیاز دسترسی منابع شواهد بالینی 33/57± 0/638  بدست آمد. بین سطح آگاهی دندانپزشکان با رشته تحصیلی و سابقه رابطه معنادار بود. بین سطح نگرش با سن و رشته تحصیلی رابطه معنادار بود. در حیطه دسترسی دندانپزشکان به منابع شواهد بالینی بین سطح دسترسی با سن و رشته تحصیلی رابطه معنادار بود. میزان استفاده دندانپزشکان از گایدلاین ها در بخش های منتخب دارای طیف متوسط به بالا بود که در بخش پروتز وضعیت عملکرد دندانپزشکان خوب ارزیابی شد. راهنماهای بالینی (گایدلاین ها) بخش پریو، اندو، ارتودنسی و ترمیم به روز رسانی شدند.

    نتیجه گیری

    درکل وضعیت مراقبت های دندانپزشکی مبتنی بر شواهد در مرکز دندانپزشکی شهید شکری و جزییات این مهارت بر اساس مولفه های آن متوسط ارزیابی شد. نگرش منفی در این زمینه وجود نداشت اما نیاز به تقویت، بسترسازی و ایجاد شرایط مناسب برای فعالیت دندانپزشکان این مرکز در زمینه EBD  وجود دارد. برگزاری دوره های آموزشی جامع، گفتمان سازی، طراحی نظامات استقرار ، ایجاد مکانیسم ارزیابی مبتنی بر EBD  و به روز رسانی گایدلاین ها در مرکز دندانپزشکی شهید شکری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دندانپزشکی مبتنی بر شواهد (EBD)، دندانپزشک، آگاهی، دانش، نگرش، گایدلاین
  • مینو اسدزندی*، لیلا لطفیان، سید مجید حسینی، حسن ابولقاسمی صفحات 303-310
    زمینه و هدف

    تربیت معنوی دانشجویان، توسط اساتید در جایگاه منتور، نیازمند توانمندسازی معنوی و تعمیق معنویت در محیط دانشگاه است. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه توانمندسازی معنوی، بر شایستگی منتورینگ معنوی افسران جنگ نرم انجام شد.

    روش ها

    این کارآزمایی بالینی شاهددار، تصادفی شده، در سال 1398روی 98 نفر از فرماندهان ارتش در شهر تهران انجام شد. فرماندهان بر اساس معیارهای ورود، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تخصیص تصادفی گروهی به دو گروه کنترل و آزمون تقسیم شدند. پس از کسب رضایت آگاهانه کتبی، تکمیل فرم جمعیت شناختی و پرسشنامه سلامت معنوی حرفه ای، مداخله برای گروه آزمون، طی برنامه غیرحضوری با روش چند رسانه ای مبتنی بر مدل قلب سلیم با

    هدف

    جلب اعتماد، دانش افزایی درباره سلامت معنوی، توسعه ارتباط با خدا، خود، مردم و عالم طبیعت و انگیزش اجرا شد. با اهداء نرم افزار آموزشی و پیگیری آموزش ها در شبکه مجازی، به مدت 15 هفته، مداخله ادامه داشت. گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکردند. بعد از چهار ماه (با اتمام زمان مداخله) پرسشنامه مجدد توسط هر دو گروه تکمیل گردید. جهت آنالیز اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار) و روش های آماری تحلیلی (آزمون های ویلکاکسون، من ویتنی، آزمون کای مربع و آزمون دقیق فیشر) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار سلامت معنوی حرفه ای دو گروه قبل از مداخله، اختلاف معناداری نداشت (13/82 ± 254/54 در گروه کنترل و 11/0 ± 257/59 در گروه مداخله) .بعد از مداخله، اختلاف معنی دار آماری از نظر این شاخص در گروه مداخله دیده شد (0/001>P) با 106 واحد افزایش (رسیدن به 68/51 ± 363/12). مقدار ضریب همبستگی (r) بین سلامت معنوی حرفه ای- سلامت معنوی آلیسون برابر با 0/76 و مقدار 0/001>P بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به ضرورت تعمیق معنویت در مراکز اموزشی- نظامی و تاثیر برنامه توانمندسازی معنوی بر شایستگی منتورینگ معنوی فرماندهان، استفاده از این نرم افزار آموزشی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، پرسنل نظامی، توانمندسازی، سلامت، معنویت، منتورینگ
  • فواد عسجدی، نگین کردی، توحید خانواری، ارد مهاجر ایروانی، محمد صمدی* صفحات 311-319
    زمینه و هدف

     کوفتگی عضلانی تاخیری پس از ورزش مقاومتی برونگرا که معمولا جزیی از تمرینات نظامی می باشد، احتمالا در اثر آسیب ساختار عضلانی بوجود می آید. تغذیه با ایفای نقش حیاتی در هر دو فرایند سنتز و کاتابولیسم پروتئین می تواند بر میزان آسیب عضلانی موثر باشد. هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر چهار هفته مکمل یاری مجزا و همزمان لوسین و تورین بر شاخص های کوفتگی عضلانی تاخیری و میزان درک درد عضلانی پس از ورزش مقاومتی برونگرا در مردان جوان غیر ورزشکار بود.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 48 مرد جوان غیر ورزشکار به شکل تصادفی در چهار گروه مکمل تورین + لوسین (2 گرم تورین و 0/1 گرم لوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز)، مکمل تورین (2 گرم تورین در روز)، مکمل لوسین (0/1 گرم لوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز) و دارونما (1500 میلی گرم مالتو دکسترین در روز) قرار گرفتند و به مدت چهار هفته از مکمل و دارونما مصرف کردند. کوفتگی عضلانی تاخیری در عضلات پایین تنه با استفاده از حرکت فلکشن زانو ، با وزنه ای معادل 70 درصد یک تکرار بیشینه و در 3 نوبت 15 تکراری ایجاد گردید. آنزیم های کراتین کیناز و لاکتات دهیدروژناز سرم به روش فتومتری و میزان درک درد عضلانی با استفاده از مقیاس (PAS) در زمان های پیش، بلافاصله بعد 24، 48 و 72 ساعت پس از ورزش مقاومتی برونگرا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    مقایسه تغییرات فعالیت آنزیم کراتین کیناز و میزان درک درد عضلانی نشان داد تفاوت معنی داری در مراحل مختلف پیش و پس از ورزش مقاومتی برونگرا وجود دارد (05/0>P). این تغییرات در گروه لوسین + تورین در زمان های پیش آزمون تا 24 ساعت و 48 ساعت پس آزمون نسبت به گروه های لوسین، تورین و دارونما معنی دار بود (05/0>P). تغییرات فعالیت آنزیم لاکتات دهیدروژناز بین گروه ها در زمان های مختلف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    مصرف همزمان مکمل های لوسین و تورین می تواند سبب کاهش برخی از شاخص های آسیب عضلانی و میزان درک درد عضلانی پس از ورزش مقاومتی برونگرا شود.

    کلیدواژگان: کراتین کیناز، لاکتات دهیدروژناز، کوفتگی عضلانی تاخیری، تورین، لوسین
  • محمد گوشی دهقی، حسین محمودی* صفحات 320-328
    زمینه و هدف

    پرستاری نظامی به آموزش پرستاران در زمان صلح و برای امداد رسانی در بحران ها، حوادث و بلایای طبیعی می پردازد. با این حال این آمادگی باید همیشه در پرستاران نظامی وجود داشته باشد که در صورت وقوع جنگ توانایی حضور موثر در صحنه نبرد برای نجات جان خود، مجروحین و دیگر حاضرین را داشته باشند. لذا این مطالعه با هدف تحلیل مفهوم آمادگی پرستاران نظامی در جنگ انجام شد.

    روش ها

    دراین مطالعه از رویکرد تکاملی راجرز برای واضح سازی مفهوم آمادگی پرستاران نظامی در جنگ استفاده شد. به این منظور پایگاه های  Web of Sciences،Science direct ،Proquest ، Scopus، Pubmed،Magiran ،Iran Medex  وSID  با استفاده از کلمات کلیدی پرستار نظامی، آمادگی، جنگ و معادل های انگلیسی آن مورد جستجو قرار گرفت که 536 مقاله یافت شد. در نهایت پس از بررسی، 12 مقاله برای مطالعه انتخاب گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، ویژگی های مفهوم آمادگی پرستاران نظامی در جنگ در ابعاد آمادگی روانی، آمادگی بالینی و آمادگی مدیریتی شناسایی شدند. پیشایندها شامل آموزش های متنوع، تجربه کافی، برگزاری دوره های تخصصی، جلسات توجیهی و اردوهای نظامی و پیامدها نیز مواردی چون حفظ جان مجروحین، پیشبرد بهتر روند درمان، تخصیص صحیح منابع و امکانات، تطابق با شرایط جنگی و کار گروهی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه مفهوم آمادگی پرستاران نظامی در جنگ را شناسایی نمود و نشان داد که این مفهوم دارای ماهیتی پیچیده، دایمی، متنوع و پویاست و پرستار نظامی نقش مهمی در ارایه مراقبت به مجروحین از جمله ارایه مراقبت با کیفیت در صحنه نبرد و کاهش تلفات ایفا می کند. اطلاع از ویژگی ها، پیشایندها و پیامدهای مفهوم آمادگی پرستاران نظامی در جنگ، باعث ارتقاء جایگاه، اهمیت و کاربرد بیشتر این مفهوم در حرفه پرستاری نظامی می گردد و ابزاری اکتشافی برای بررسی و تحقیق بیشتر و گسترش بدنه دانش موجود در این زمینه به شمار می رود.

    کلیدواژگان: پرستاری نظامی، آمادگی، جنگ، تحلیل مفهوم
  • علی اکبر کیخا، منیر رمضانی، عباس حیدری* صفحات 329-337
    زمینه و هدف

     در خط مقدم مبازه با کووید-19 تیم درمان فشارهای بی سابقه ای را تجربه می کند. در برابر این فشارها کار تیمی مهمتر و چالش برانگیزتر شده است. زیرا در شرایط بحرانی افراد تلاش می کنند تا با هم کار کنند که ممکن است در شرایط عادی چنین کاری را انجام ندهند. لذا این مطالعه باهدف بررسی نگرش و موانع کار تیمی از دیدگاه پرستاران بخش مراقبت های ویژه در همه گیری کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    در مطالعه توصیفی- تحلیلی حاضر 97 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه به روش تمام شماری از مهر تا دی 1399 با توجه به معیارهای ورود انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد سنجش نگرش به کار تیمی و سنجش موانع کار تیمی بود که پس از انجام روایی و پایایی توسط مشارکت کنندگان تکمیل شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تی مستقل با نرم افزار SPSS نسخه 25 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره نگرش پرستاران به کارتیمی 10/4 ± 127/82 بود. میزان موانع موجود برای کار تیمی را 54 (55/67%) نفر زیاد 32 (32/3%) نفر کم و 11 (11/34%) نفر بدون مانع گزارش کرده بودند. بیشترین موانع کار تیمی با مدیران پرستاری، مدیران سازمان، پزشکان مشاور و درمانگر و کمترین موانع با کارکنان رادیولوژی و پرستاران گزارش شد.

    نتیجه گیری

    عملکرد مدیران پرستاری و ضعف روابط درون گروهی از مهمترین موانع کار تیمی در شرایط همه گیری هستند و برای ارایه کار تیمی با کیفیت در شرایط همه گیری باید شرح وظایف و برنامه ها از پیش توسط مدیران سازمان تعیین گردد و پرستاران آموزش های کافی را در این زمینه دریافت کنند.

    کلیدواژگان: کار گروهی، نگرش به کار گروهی، موانع کار گروهی، بخش مراقبت های ویژه، پرستاران
  • حمید محسن آبادی، علی فتحی آشتیانی* صفحات 338-348
    زمینه و هدف

    تاب آوری گرایشی یکی از حوزه های مهم تحقیقات مرتبط نظامی است. با توجه به اهمیت تاب آوری، ساخت ابزارهایی مناسب، برای سنجش و اندازه گیری آن مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه تاب آوری گرایشی بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی و روانسنجی محسوب می گردد. جامعه آماری این مطالعه یکی از واحدهای نظامی مستقر در تهران بود. از این جامعه بر اساس ملاک های ورود و خروج، 310 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده شامل مقیاس تاب آوری گرایشی 15 آیتمی (DRS-15)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) و مقیاس رضایت شغلی عمومی (GJSS) بود. ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین روایی واگرا با پرسشنامه DASS-42 و روایی همگرا با پرسشنامه رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفت و به منظور تعیین اعتبار نیز از روش های آزمون- باز آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های گردآوری شده، با استفاده از نسخه 25 نرم افزار SPSS، نسخه 22 نرم افزار AMOS تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی، مدل سلسله مراتبی این پرسشنامه را تایید کرد که سه عامل مرتبه یک (تعهد، کنترل، و چالش) توسط عامل مرتبه بالاتر تبیین می شوند (0/02=RMSEA، 0/99=TLI، 0/02=SRMR، 0/99=CFI، 0/95=GFI، 1/21=x2/df). همبستگی نمره کل پرسشنامه تاب آوری گرایشی با افسردگی (0/42-)، اضطراب (0/37-)، استرس (0/37-) و رضایت شغلی (0/37) معنی دار بود (0/01> P). همچنین، همسانی درونی عوامل استخراج شده به روش آلفای کرونباخ از 0/87 تا 0/88 بود و اعتبار بازآزمایی پس از فاصله 4 هفتگی تایید شد (تعهد: 0/78=r؛ کنترل: 0/88=r؛ چالش: 0/75=r؛ سرسختی:0/82=r، 0/01> P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، پرسشنامه تاب آوری گرایشی (DRS-15) ابزاری مناسب با خصوصیات روانسنجی قابل قبول برای سنجش سرسختی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، سرسختی، روایی و اعتبار، کارکنان نظامی، ویژگی های روانسنجی
  • مژگان محمدی مهر* صفحات 349-357
    زمینه و هدف

    یکی از چالش های بحران کرونا، مشکلات اقتصادی است که بر اقتصاد دنیا و آموزش وارد شده است. در این میان نقش دانشگاه کارآفرین در اقتصاد دانش محور به عنوان نیروی محرکه تولید، انتقال و توزیع دانش حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر بررسی وضعیت شاخص های دانشگاه کارآفرین در یک دانشگاه علوم پزشکی نظامی در بحران کرونا است.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری تمام اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی نظامی مورد مطالعه بودند. 132 نفر حجم نمونه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد گیب بود. تجزیه و تحلیل داده ها با کمک آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (کولموگروف- اسمیرونف، همبستگی پیرسون و فریدمن) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19 مورد انجام گرفت.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد، وضعیت دانشگاه مورد مطالعه بر اساس 9 شاخص دانشگاه کارافرین از وضعیت نسبتا مطلوبی برخودار است که این شاخص ها عبارتند از: - مولفه های چشم‏انداز، ماموریت و استراتژی دانشگاه- حاکمیت و اداره دانشگاه- چندرشته‏ای فرا رشته ‏ای، قدرت نفوذ، دانش آموختگان، انتقال دانش، مرکز رشد، تامین مالی مخاطرات در تمام شرکت ‏های مشتق از دانشگاه، بین المللی سازی و مولفه آموزش کارآفرینانه و سرمایه گذاری و در دو شاخص شامل - مولفه ساختار و طرح سازمانی و - مدیریت ذی‏نفعان و ارزش‏ های جامعه، وضعیت نامطلوبی داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر، مدیریت ذی‏نفعان و ارزش‏ های جامعه و آموزش کارآفرینانه و سرمایه گذاری بیشترین تاثیر را در توسعه دانشگاه علوم پزشکی نظامی مورد مطالعه در جهت یک دانشگاه کارآفرین داشت. لذا برای مقابله با تاثیرات اقتصادی بحران کرونا توصیه می گردد مسیولان و مدیران دانشگاه بستر مناسبی برای پرورش خلاقیت و کارآفرینی در پاسخ به نیازهای اقتصادی دانشگاه فراهم آورند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشگاه، مدل گیب، کرونا، بحران
  • رحمت چتری پور، کاظمیه صادقی راد، حمید شریفی، رضا جوروند* صفحات 358-366
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه تعیین و مقایسه شیوع سندرم متابولیک در کارکنان نظامی و غیر نظامی و ارتباط آن با سبک زندگی به منظور طراحی مداخلات مناسب جهت پیشگیری از بیماری های قلب و عروق است.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی (توصیفی)، 272 نفر از کارکنان مرد شاغل در استان ایلام، پس از ارایه رضایت نامه کتبی با تکمیل پرسشنامه ای روا و پایا شرکت کردند. نمایه توده بدنی، دور شکم، فشارخون و پارامتر های بیوشیمیایی (شامل HDL، تری گلیسیرید و قند خون) نیز اندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS-22 و آزمون های توصیفی و آماری مناسب تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین سن شرکت کنندگان 5/18 ± 42/8 و 56/99% دارای اضافه وزن یا چاقی بودند. در بررسی سبک زندگی، عوامل خطر مصرف پایین میوه، سبزی و ماهی بیشتر مشاهده شد؛ در اندازه گیری پارامترهای بیوشیمیایی، تمامی شرکت کنندگان تری گلیسیرید بالاتر از 150 میلی گرم در دسی لیتر و 66/54% HDL کمتر از 40 میلی گرم در دسی لیتر داشتند. بر اساس معیارهای پانل ارزیابی و درمان هیپرکلسترومی در بزرگسالان، 41/17 درصد کارکنان دارای سه الی پنج عامل خطر بوده و شیوع سندرم متابولیک در بین افراد نظامی 13/49 درصد و کمتر از سایر مشاغل بود.

    نتیجه گیری

    شیوع سندرم متابولیک بین شرکت کنندگان در مطالعه بالا بوده و بین سبک زندگی و شیوع سندرم ارتباط معنادار وجود دارد؛ به نظر می رسد سبک زندگی پرتحرک پرسنل نظامی، سبب کاهش شیوع سندرم متابولیک در آن ها باشد؛ لذا مداخله آموزشی با تاکید بر سبک زندگی سالم با هدف کاهش عوامل خطر بیماری های قلبی عروقی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: سندرم متابولیک، ATP III، سبک زندگی، پرسنل نظامی، دیابت، سلامت
  • مریم تاجور، بدریه کرمی، بهشته ابراهیمی* صفحات 367-376
    زمینه و هدف

    با توجه به گسترش پیشرونده بیماری کووید-19در سراسر جهان، تعیین ریسک ابتلای افراد به این بیماری در محیط ‌های کاری یکی از موارد ضروری در جهت مدیریت هر چه بهتر اپیدمی این بیماری است. از این رو این پژوهش با هدف ارزیابی ریسک ابتلا به بیماری کووید-19 در کارکنان پرخطر نیروهای انتظامی با استفاده از تکنیک آنالیز سریع خطر انجام شد.

    روش‌ها

    افراد مورد ارزیابی در این پژوهش توصیفی، تحلیلی، مقطعی که در زمستان 1399 در شهر تهران انجام شد، کارکنان شاغل در 3 محیط شغلی پلیس «پ»، پلیس «ر» و پلیس «آ» شهر تهران بودند. تعداد 474 نفر به روش تصادفی انتخاب شدند. جهت جمع‌ آوری داده‌ ها از تکنیک آنالیز سریع خطر استفاده شد. ابزار جمع ‌آوری داده ها پرسش نامه تنظیم شده بر اساس تکنیک مذکور بود که سه مولفه احتمال بیماری، شدت پیامد و سطح باور بهداشتی را شامل می ‌شود. پاسخ ‌ها بر اساس طیف لیکرت نمره‌ دهی شد. سپس نمرات حاصل از برآورد سه مولفه در هم ضرب و حاصل آن معرف شاخص نهایی ریسک ابتلا به بیماری کووید- 19 بود. داده ‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و همچنین با استفاده از تکنیک مذکور مورد غربالگری و تجزیه تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه از تحلیل واریانس و آزمون تعقیبی بن فرونی با سطح معناداری 0/05 استفاده شد.

    یافته‌ها

    براساس یافته‌ ها، نمره شاخص ریسک ابتلای بیش از 95 درصد کارکنان پلیس «پ»، بیش از 88 درصد کارکنان پلیس «ر» و بیش از 93 درصد کارکنان پلیس «آ» بالای عدد 40 (غیرقابل قبول) بود. حداقل (4/86) و حداکثر شاخص ریسک ابتلا (890/62) مربوط به پلیس «ر» بود. بر اساس تحلیل واریانس تک‌ متغیره، بین ریسک ابتلا به کرونا در سه گروه شغلی تفاوت معناداری وجود نداشت (F = 0.13 و P-value = 0.87). در مقایسه سطح سه مولفه موثر در برآورد شاخص ریسک ابتلا، بین مولفه ‌های سطح ابتلا و نگرش بهداشتی فرد در سه گروه شغلی تفاوت معنادار وجود نداشت ولی در مقایسه مولفه سطح شدت پیامد بین سه گروه، تفاوت معنادار وجود داشت. همچنین در گروه شغلی پلیس «پ» %47/2، در گروه پلیس «ر» 45/7% و در گروه پلیس «آ» 35/5% افراد، مشکوک به بیماری بودند.

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج پژوهش هر سه گروه شغلی، پر ریسک و در معرض خطر ابتلا به کرونا بودند؛ بنابراین به ‌منظور کنترل اپیدمی بیماری کووید-19 در این محیط ‌های کاری، کارفرمایان می ‌بایست استراتژی ‌های کنترل عفونت را بر اساس ارزیابی دقیق و فنی از ریسک مواجهه با بیماری، اجرایی نمایند تا با انجام اقدامات کنترلی مناسب، به موقع و کم هزینه از بروز بیماری و به تبع آن از روزهای کاری از دست رفته پیشگیری گردد.

    کلیدواژگان: بیماری کووید-19، نیروهای انتظامی، تکنیک آنالیز سریع خطر
|
  • Hamidreza Gholami, Saeed Hashemi, Jamileh Mokhtari Nouri* Pages 283-290
    Background and Aim

    Psychological empowerment is a new approach to intrinsic motivation in order to create opportunities for the flourishing of talent, ability and competence of employees and managers. This study was conducted to assess the psychological empowerment of managers and its dimensions in the selected military unit.

    Methods

    This applied research was conducted by the descriptive-analytical method. The statistical population of managers in the military unit was selected by the census method. Data collection was based on the standard psychological questionnaire of Spritzer and Mishra. This questionnaire includes the areas of competency, choice, effectiveness and trust. Mean (standard deviation) was used to describe quantitative variables. Analysis of variance was used to compare the means and Pearson correlation coefficient was used to correlate the quantitative variables.

    Results

    219 people participated in this study. The mean score was 61.23 ± 8.50. Based on the cut-off point, the important finding of the study was that 62.7% of managers were in good condition and 1.8% were poor. The highest score was in the masterchr('39')s group. The mean score showed a significant difference in terms of education and age. Managers scored the highest and lowest scores in competency (13.80 ± 1.80) and trust (10.90 ± 2.50), respectively.

    Conclusion

    This study showed that the level of empowerment of managers in the selected military unit is good but far from excellent. Therefore, in the staff monitoring plan, it is necessary to measure the level of psychological empowerment of their managers at least every three years and compare the trend of these variables and based on the level of education and age through culture, holding workshops, material and spiritual encouragement, program optimization. The necessary conditions for the promotion of a meaningful dimension and trust in managers should be planned. Also, in appointing managers, attention should be paid to their level of education and experience appropriate to their age.

    Keywords: Empowerment, Manager, Military, Psychological, Competence
  • Elahe Tahmasebi, Mohsen Yazdanian*, Esmail Rafiei, Navid Yaraghi, Mazyar Karamali Pages 291-302
    Background and Aim

    Evidence-Based Dentistry (EBD) is an approach to preserve the oral health through proper integration of scientific evidence and oral and medical conditions of the patient, clinical skills of the dentist, and the priorities of the patient. This research was conducted to study the Evaluation of Evidence-Based Dental Care (EBD) that was performed at Shahid Shokri Dental Center.

    Methods

    This study was an applied research and a descriptive-analytical one which was done by the cross-sectional method in 2019. The statistical populations were consisted of all dentists working in Shahid Shokri Dental Center and selected by simple sampling method. Data collection was done through library study and field observation by a researcher-made questionnaire and EBD tool. Data analysis was performed using Spss software, statistical analysis methods and Pearson correlation test.

    Results

    The mean score of dentistschr('39') knowledge about EBD was 34.27 ± 0.685; attitude score was 32.73 ± 0.641 and clinical evidence resource access score was 33.57 ± 0.638. There was a significant relationship between the level of knowledge of dentists and their field of study and history. There was a significant relationship between attitude level with age and field of study. In the area of dentists chr('39')access to clinical evidence sources, there was a significant relationship between access level with age and field of study. Dentistschr('39') use of guides in selected sections had a medium to high spectrum, which was evaluated as good by dentists in prosthetics. Clinical guides (guidelines) for the ward, endo, orthodontic and restoration ward were updated.

    Conclusion

    The status of EBD care at Shahid Shokri Dental Center and the details of this skill were assessed based on its average components. There was no negative attitude, but there was a need to strengthen, hospitalize and create the right conditions for EBD dentists. It is recommended to conduct comprehensive training courses, discourse building, system design, and EBD-based assessment mechanisms and update the guidelines at Shahid Shokri Dental Center.

    Keywords: Evidence-based dentistry (EBD), Dentist, Knowledge, Attitude, Guideline
  • Minoo Asadzandi*, Leila Lotfian, Seyed Majid Hosseini, Hassan Abolghasemi Pages 303-310
    Background and Aim

    The spiritual education of students, by professors in the position of mentors, requires spiritual empowerment and deepening of spirituality in the university environment. The aim of this study was to investigate the effect of a spiritual empowerment program on the spiritual mentoring competence of soft war officers.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial was performed in 2020 on 98 army commanders in Tehran. Commanders were selected based on inclusion criteria by available sampling method and divided into two groups of control and test by random group assignment. After obtaining informed written consent, completing the demographic form and occupational spiritual health questionnaire, the intervention was performed for the experimental group during the distance education program with a multimedia method based on the sound heart model with the aim of gaining trust, increasing knowledge about spiritual health, development of communication with God, self, people and the natural world, and motivation. The intervention was performed by donating educational software and following the training in the virtual network for 15 weeks. The control group did not receive any intervention. After four months (at the end of the intervention time), the questionnaire was completed again by both groups. Descriptive statistics (mean, standard deviation) and analytical statistical methods (Wilcoxon and Mann-Whitney tests, Chi-square test and Fisherchr('39')s exact test) were used to analyze the data.

    Results

    There was no significant difference between the mean and standard deviation of the occupational spiritual health of the two groups before the intervention (254.54 82 ± 13.82 in the control group and 257.59 ± 11.0 in the intervention group). After the intervention, there was a statistically significant difference in terms of this index in the intervention group (P <0.001) by 106 units to 363.12 ± 68.51. The correlation coefficient (r) between occupational spiritual health and Allison spiritual health was 0.76 and the value was P <0.001.

    Conclusion

    Due to the necessity of deepening spirituality in military-training centers and the effect of the spiritual empowerment program on the competence of spiritual mentoring of commanders, the use of this educational software is recommended.

    Keywords: Education, Military personnel, Empowerment, Health, Spirituality, Mentoring
  • Foad Asjodi, Negin Kordi, Touhid Khanevari, Orod Mohajer Iravani, Mohammad Samadi* Pages 311-319
    Background and Aim

    Delayed-onset muscle soreness after eccentric resistance exercise, which is usually part of military training, maybe due to damage to muscle structure. Nutrition can play a critical role in muscle damage by playing a vital role in both protein synthesis and catabolism. The aim of this study was to determine the effect of four weeks of separate and concomitant leucine and taurine supplementation on delayed muscle soreness indices and muscle pain perception rate after eccentric resistance exercise in young non-trained men.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 48 non-trained young men were randomly divided into four groups of taurine + leucine supplement (2 g of taurine and 0.1 g of leucine per kg of body weight per day), taurine supplement (2 g taurine per day), leucine supplement (0.1 g leucine per kg body weight per day) and placebo (1500 mg maltodextrin per day) and took supplement and placebo for four weeks. Delayed onset muscle soreness in lower body muscles developed using knee flexion with a weight equivalent to 70% of 1RM (3 sets and 15 repetitions). Serum creatinine kinase and lactate dehydrogenase enzymes were measured by photometry and muscle pain perception rate was measured using the Pain Assessment scale (PAS) at the time before, immediately after, 24, 48 and 72 hours after eccentric resistance training.

    Results

    Comparison of changes in creatinine kinase activity and muscle pain perception rate showed a significant difference in different stages before and after eccentric resistance exercise (P<0.05).These changes were significant in the leucine + taurine group in the pre-test times up to 24 hours and 48 hours post-test compared to the leucine, taurine and placebo groups (P <0.05). Changes in lactate dehydrogenase activity between groups were not significant at different times.

    Conclusion

    Concomitant use of leucine and taurine supplements can reduce some of the indicators of muscle damage and muscle pain perception rate after eccentric resistance exercise.

    Keywords: Creatine kinase, Lactate dehydrogenase, Delayed-onst muscle soreness, Taurine, Leucine
  • Muhammad Gooshi Dehaghi, Hosein Mahmoudi* Pages 320-328
    Background and Aim

    Military Nursing trains nurses in peacetime and provides relief in crises and natural disasters. However, this readiness must always be present in military nurses who are able to be effective on the battlefield in the event of war to save their lives, the wounded and others present. Therefore, this study was conducted to analyze the concept of military nurseschr('39') readiness for war.

    Methods

    In this study, Rogers evolutionary approach was used to clarify the concept of military nurseschr('39') readiness for war. For this purpose, Web of Sciences, Science direct Proquest, Magiran Iran Medex, SID, Pubmed, Scopus databases were searched using the keywords military nurse, readiness, war and its English equivalents that find 536 articles. Finally, after reviewing the articles, 12 articles were selected for the study.

    Results

    In this study, the characteristics of the concept of military nurseschr('39') readiness for war in the dimensions of psychological readiness, clinical readiness and managerial readiness were identified. Priorities included a variety of training, sufficient experience, specialized courses, orientation sessions and military camps, and consequences such as saving the lives of the wounded, better advancing the healing process, allocating resources and facilities, adapting to the conditions of war and teamwork.

    Conclusion

    The findings of the study identified the concept of military nurseschr('39') readiness for war and showed that this concept has a complex, permanent, diverse and dynamic nature and military nurses play an important role in providing care to the wounded, including providing quality care on the battlefield. Plays loss reduction. Knowing the characteristics, antecedents and consequences of the concept of military nurseschr('39') readiness for war, promotes the position, importance and application of this concept in the military nursing profession and is an exploratory tool for further study and research and expand the body of knowledge in this field.

    Keywords: Military nursing, Readiness, War, Concept analysis
  • Aliakbar Keykha, Monir Ramezani, Abbas Heydari* Pages 329-337
    Background and Aim

    Front-line medical teams are experiencing unprecedented stressors as a result of the COVID-19 pandemic. In the face of these pressures, teamwork has become both more important and more challenging. During the crisis, people trying to work together who may not have done so under ‘normal’ conditions. Therefore, this study will be conducted to investigate the attitudes and barriers to teamwork from the perspective of intensive care unit nurses in the COVID-19 pandemic.

    Methods

    In this descriptive-analytical study from October 2020 to January 2021, 97 nurses working in intensive care units were selected according to the inclusion criteria. The data collection tool was a standard questionnaire to assess the attitude towards teamwork and assessment of barriers to teamwork, which was completed by the participants after validity and reliability. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t-test in SPSS software version 25.

    Results

    The mean score of nurseschr('39') attitude to teamwork was 127.82 ± 10.4. The amount of barriers in the workplace for optimal teamwork was reported by 54 (55.67%) high, 32 (32.3%) low and 11 (11.34%) unimpeded. Most barriers to teamwork were reported with nursing managers, organization managers, consulting physicians and therapists and the least barriers were reported with radiology staff and nurses.

    Conclusion

    The performance of nursing managers and the weakness of intra-group relationships are the most important barriers to teamwork in the pandemic situation. In order to provide quality teamwork in the pandemic situation, job descriptions and plans should be provided by the managers of the organization and nurses should receive adequate training in this field.

    Keywords: Teamwork, Attitudes toward teamwork, Barriers to teamwork, Intensive care unit, Nurses
  • Hamid Mohsenabadi, Ali Fathi-Ashtiani* Pages 338-348
    Background and Aim

    Dispositional Resiliency is an important area of military-related research. Due to the importance of resilience, the development of appropriate tools for evaluating and measuring it has been considered by researchers. The purpose of this study was to investigate the factor structure and psychometric properties of the Persian version of the Dispositional Resiliency Scale.

    Methods

    This study is descriptive and psychometric research. The statistical population of this study was one of the military units based in Tehran. From this population, based on inclusion and exclusion criteria, 310 people were selected by the available sampling method. The instruments used were the 15-item Dispositional Resilience Scale (DRS-15), the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-42), and the Generic Job Satisfaction Scale (GJSS). The factor structure of the questionnaire was examined using confirmatory factor analysis. Also, divergent validity was assessed with the DASS-42 questionnaire, and convergent validity was assessed with the job satisfaction questionnaire and in order to determine the reliability, test-retest methods and calculation of Cronbachchr('39')s alpha coefficient were used. The collected data were analyzed using version 25 of SPSS software, version 22 of AMOS software.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis determined hierarchical model that three first-order factors (commitment, control and challenge) are explained by a higher-order factor (χ2/df = 1.21, GFI = 0.95, CFI = 0.99, SRMR = 0.02, TLI = 0.99, RMSEA = 0.02). The correlation of the total score of DRS-15 with depression (-0.42), anxiety (-0.37), stress (-0.37), and job satisfaction (0.37) was significant (P < 0.01). Also, the internal consistency of the factors assessed by Cronbachchr('39')s alpha method was from 0.87 to 0.88, and the test-retest reliability after a 4-week interval was confirmed (commitment: r = 0.78; control: r = 0.88; challenge: r = 0.75; hardiness: r = 0.82, P <0.01).

    Conclusion

    Based on the present study results, the Dispositional Resilience Scale (DRS-15) is a suitable tool with good psychometric properties to measure Hardiness.

    Keywords: Resilience, Hardiness, Validity, reliability, Military personnel, Psychometric properties
  • Mojgan Mohammadimehr* Pages 349-357
    Background and Aim

    One of the challenges of the Corona crisis is the economic problems that have hit the world economy and education. Among these, the role of the entrepreneurial university in the knowledge-based economy as an important driver of knowledge production, transfer and distribution is important. The purpose of this study is to investigate the status of entrepreneurial university indicators in a military medical university in the corona crisis.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study. The statistical population was all faculty members of the University of Medical Sciences. 132 sample sizes were selected by simple random sampling. The data collection tool was Gibb standard questionnaire. Data analysis was performed a descriptive and inferential statistical test using SPSS software version 19.

    Results

    The finding showed that the situation of the studied university based on 9 indicators of the entrepreneurial university was a relatively favorable situation, this included: - the components of the vision, mission, and strategy of the university -university governance and administration - multidisciplinary discipline, influence, graduates, knowledge transfer, growth center, risk financing In all university-derived companies, internationalization and the component of entrepreneurship education and investment in the studied university. It had an unfavorable situation in two indicators, including the component of organizational structure and plan and - stakeholder management and community values.

    Conclusion

    According to the results of the present study, stakeholder management and community values and entrepreneurial education and investment had the greatest impact on the development of the University of Medical Sciences towards an entrepreneurial university. So to deal with the economic effects of the Corona crisis, it is recommended that the officials and managers of the University provide a suitable platform for fostering creativity and entrepreneurship in response to economic needs of the University.

    Keywords: Entrepreneurship, University, Gibb model, Corona, Crisis
  • Rahmat Chatripour, Kazmieh Sadeghi Rad, Hamid Sharifi, Reza Jorvand* Pages 358-366
    Background and Aim

    The purpose of this research was to determine and compare the prevalence of metabolic syndrome in the military and non-military personnel and its relationship with lifestyle to design appropriate interventions to prevent cardiovascular disease.

    Methods

    A total of 272 males employed in Ilam province participated in this cross-sectional (descriptive) study after submitting a written consent by completing a valid and reliable questionnaire. Body mass index, abdominal circumference, blood pressure and biochemical parameters (including HDL, triglycerides, and blood sugar) were also measured. Data were analyzed by SPSS22 software and proper descriptive and statistical tests.

    Results

    The mean age of participants was 42.8 ± 5.18 and 56.99% were overweight or obese. Low consumption of fruits, vegetables and fish were the risk factors in their lifestyle. Regarding the measurement of biochemical parameters, all participants had triglycerides above 150 mg/dL and 66.54% had HDL less than 40 mg/dL. According to Adult Treatment Panel III (ATP III) criteria, 41.17% of personnel had three to five risk factors and the prevalence of metabolic syndrome among military personnel (13.49%) was lower than other occupations.

    Conclusion

    The prevalence of the metabolic syndrome is high among participants in the study. There was a significant relationship between lifestyle and the prevalence of the syndrome. The active lifestyle of military personnel seems to reduce the prevalence of metabolic syndrome in them. Therefore, educational intervention is recommended with emphasis on healthy lifestyle to reduce the risk factors for cardiovascular disease.

    Keywords: Metabolic syndrome, ATP III, Lifestyle, Military personnel, Diabetes, Health
  • Maryam Tajvar, Badrie Karami, Beheshteh Ebrahimi* Pages 367-376
    Background and Aim

    Given the rapid spread of COVID-19 disease around the world, determining the risk of disease in the workplace is one of the essential factors to improve management of this infectious disease. Therefore, this study was conducted to assess the risk of COVID-19 disease in high-risk personnel of the police forces using rapid risk analysis technique.

    Methods

    This study was a descriptive, analytical, and cross-sectional study conducted in Winter 2021 in Tehran. Participants were 474 police officers randomly selected from three different sub-groups including »P« police, »R« police and »A« police (shown as «پ», «ر» and «آ» in Farsi manuscript, respectively). A rapid risk analysis technique was used to collect data. The data collection tool was a questionnaire based on the mentioned technique, which includes three components of disease probability, severity (consequence), and level of health belief. Adjustments and responses were scored based on the Likert scale. Then, the scores obtained from estimating the three components were multiplied and the result represented the final risk index for COVID-19. Data were analyzed using SPSS software version 24 and using the mentioned technique. In this study, Analysis of Variance and Bonferroni post hoc test with a significance level of 0.05 was used.

    Results

    The risk index score of more than 95% of »P« police officers and more than 88% of »R« police officers and more than 93% of »A« police officers were above 40(unacceptable). The minimum (4.86) and maximum (890.62) risk index was related to »R« police. Based on univariate analysis of variance, there was no significant difference between the risk of COVID-19 disease in the three occupational groups (F=0.13 and p-value=0.87). Comparing the level of three components effective in estimating the risk index, there was no significant difference between the components of the level of disease probability and level of health belief in the three occupational groups, however, there was a significant difference in the level of severity (consequence) component of all three groups. In addition, 47.2% »P« police, 45.7% »R« police, and 35.5% »A« police group were suspected to be sick.

    Conclusion

    According to the findings of this study, all three occupational groups were at risk for COVID-19 disease. Therefore, in order to control the COVID-19 epidemic, employers must implement infection control strategies based on accurate and technical assessment of the risk of disease in order to prevent the occurrence of disease and consequently reduce lost working days by performing appropriate, timely, and low-cost control activities.

    Keywords: COVID-19, Police forces, Rapid risk analysis technique