فهرست مطالب

مهندسی بهداشت حرفه ای - سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

مجله مهندسی بهداشت حرفه ای
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داوود افشاری، محمد رمی، کامبیز احمدی انگالی، غلامعباس شیرالی، نرگس آزادی* صفحات 1-7
    سابقه و هدف

    اندازه گیری ظرفیت انجام کارفیزیکی یکی از مباحث مهم فیزیولوژی کار است که به منظور تناسب بین کاروکارگر استفاده می شود. اجزای ترکیب بدنی از جمله عوامل تاثیر گذار برحداکثر ظرفیت هوازی است که نیاز است با استفاده از روش های مستقیم و دستگاهی تعیین گردد و بر اساس نتایج حاصل از این روش ها مدلی جهت پیش بینی تخمین ظرفیت انجام کار فیزیکی ارایه گردد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی 50 نفر از دانشجویان مرد به صورت تصادفی انتخاب شدند.به منظور برآورد حداکثر ظرفیت هوازی از پروتکل بروس و تردمیل استفاده شد. اجزای ترکیب بدنی افراد هنگام تست با استفاده از دستگاه اندازه گیری شد. ارتباط بین متغیرها با استفاده  از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد بررسی قرار گرفت.در نهایت مدلی جهت پیش بینی حداکثر اکسیژن مصرفی بر اساس آنالیز رگرسیون خطی ارایه گردید.

    یافته ها

    میانگین سن در دانشجویان 2.08±21.36 سال می باشد.میانگین حداکثر ظرفیت هوازی دانشجویان (ml/kg/min) 4.75±44.01 برآورد شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که بین حداکثرظرفیت هوازی و اجزای ترکیب بدنی ارتباط معنا دار و منفی وجود دارد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که تخمین ظرفیت انجام کار فیزیکی نیاز به روابط و معادلاتی دارد که از دقت و اعتبار قابل قبولی برخوردار باشد. لذا بر اساس نتایج مطالعه حاضرو مدل ارایه شده متغیرهای شاخص توده بدنی،درصد چربی بدن و نسبت دور کمر به لگن نقش موثری در تخمین ظرفیت انجام کار فیزیکی داشته و می توان بر اساس مدل ارایه شده حداکثر اکسیژن مصرفی را با دقت بالایی تخمین زد.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: ظرفیت انجام کارفیزیکی، اجزای ترکیب بدنی، آزمون تردمیل
  • مصطفی میرزایی علی آبادی، طالب عسکری پور، حامد آقائی* صفحات 8-15
    سابقه و هدف

      بررسی سیستماتیک حوادث در سیستم های فنی اجتماعی مانند صنعت معدن می تواند در کاهش حوادث حایز اهمیت باشد. در این مطالعه قصد داریم تا ارتباط میان فاکتورهای انسانی مشارکت کننده در حوادث معدن را با یک رویکرد سیستماتیک بررسی نماییم.

    مواد و روش ها

    حوادث رخ داده در یک مجتمع بزرگ معدن سنگ آهن واقع در جنوب کشور در یک دوره 7 ساله جمع آوری و سپس مهمترین حوادث غربال شد. با استفاده از یک تیم آنالیز حادثه و براساس چارچوب تجزیه و تحلیل فاکتورهای انسانی و طبقه بندی آن، فاکتورهای شرکت کننده در هر حادثه شناسایی و طبقه بندی شد. در مجموع داده های بررسی مربوط به 154 حادثه جمع آوری شد. در ادامه، داده ها با استفاده از رگرسیون لجستیک توسط نرم افزار SPSS 16 آنالیز گردید.

    یافته ها

    خطاهای مبتنی بر مهارت دارای بیشترین فراوانی در بین اعمال ناایمن بود. نواقص محیط فیزیکی، طراحی نامناسب عملیات و فرایند های سازمانی بیشترین فراوانی شناسایی در عوامل سازمانی حوادث منتخب بودند. در کل سیستم، وجود برخی نواقص در سطوح بالایی نقص در سطح  پایین تر را پیش بینی کردند که شامل جو سازمانی و نظارت ناکافی، فرایند های سازمانی و طراحی نامناسب عملیات، نظارت ناکافی و محیط فیزیکی، طراحی نامناسب عملیات و محیط فیزیکی می باشند.

    نتیجه گیری

    خطاهای مبتنی بر مهارت، مشکلات نظارتی و فرایند های سازمانی جز نواقص با فراوانی بالا در ایجاد حوادث در صنعت معدن می باشند. تحلیل ارتباط میان فاکتورهای علیتی در سطوح مختلف در اتخاذ استراتژی های مناسب برای کاهش حوادث حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: فاکتورهای انسانی، تجزیه و تحلیل فاکتورهای انسانی و طبقه بندی آن، حوادث معدن
  • ایرج محمدفام، کامران غلامی زاده* صفحات 16-23
    زمینه و هدف

    در جهان امروز به دلایل مختلف، در بسیاری از سازمان ها حوادث ناشی از تخلفات عمدی رخ می دهد. یکی از اهداف این حوادث ایجاد ضربه به پایه های صنعتی کشورها است. جهت به حداقل رساندن ریسک این گونه تهدیدات، طراحی و پیاده سازی برنامه های شناسایی و ارزیابی ریسک مربوط به این گونه تهدیدات امری ضروری است. هدف از این مطالعه ارزیابی ریسک مربوط به تهدیدات آگاهانه به دور روش FMEA معمولی و فازی و مقایسه نتایج حاصل از دو روش مذکور است.

    مواد و روش ها:

    در این مطالعه برای شناسایی و ارزیابی خطرات از روش FMEA و FMEA فازی استفاده شد. برای اولویت بندی و انتخاب تکنیک بهینه از روش TOPSIS استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار متلب صورت گرفت.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد در روش FMEA فازی باوجود بالا بودن زمان و هزینه اجرا و همچنین نیازهای آموزشی بالاتر، به دلیل سطح دقت بالای نتایج، امکان برآورد دقیق تر سطوح ریسک و درنتیجه اولویت بندی کاراتر واحدها فراهم می شود؛ بنابراین خروجی این مطالعه رویکرد FMEA فازی را به عنوان روش برتر معرفی کرد.

    نتیجه گیری:

    یافته های این مطالعه نشان داد استفاده از رویکرد فازی می تواند به کاهش عدم قطعیت منجر گردد. این امر به افزایش کارایی و درنتیجه بهره وری سازمان ها می انجامد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک امنیتی، حملات تروریستی، FEMA، TOPSIS
  • هادی آب نیکی، علیرضا میرمحمدصادقی*، حمیدرضا حسن پور صفحات 24-31
  • حسین عموئی، مهناز میرزا ابراهیم تهرانی*، سید علی جوزی، احمد سلطان زاده صفحات 32-40
    مقدمه و هدف

    یکی از راهکارهای افزایش ضریب ایمنی می تواند تکیه بر ارزیابی و تحلیل تاب آوری سیستم باشد. مطالعه حاضر با هدف توسعه مدل ارزیابی تاب آوری ایمنی در صنایع فرآیندی با رویکرد پدافند غیرعامل بر اساس روش دلفی طراحی و انجام شده است.

    روش کار

    مطالعه حاضر یک بررسی مقطعی بود که در فاز 19 پارس جنوبی در سال 99-1397 انجام شده است. این مطالعه دلفی طی سه دور و با مشارکت 18 نفر از متخصصین در زمینه های مهندسی شیمی و فرآیند، ایمنی، بهداشت حرفه ای و محیط زیست (HSE) انجام شده است.  

    یافته ها

    پس از سه دور مطاله دلفی، مدل ارزیابی تاب آوری ایمنی بر اساس سه مولفه آمادگی، احتمال وقوع و پیامد رویداد توسعه یافت. بر اساس این نتایج، مولفه آمادگی شامل پارامترهای آمادگی سخت افزاری، آمادگی نرم افزاری، آمادگی پدافندی و دسترسی به منابع بیرونی بودند. مولفه احتمال وقوع شامل چهار پارامترهای تواتر وقوع رویداد، داده های تجربی، داده های بازرسی فنی و صلاحیت حرفه ای افراد و مولفه پیامد رویداد شامل پنج پارامتر آسیب انسانی، آسیب دارایی، آسیب فرآیند، آسیب زیست محیطی و آسیب استراتژیک بود. در این مطالعه دلفی، همه افراد تیم خبرگان مدل ارزیابی تاب آوری شامل مولفه های تاب آوری و پارامترهای هر یک از مولفه ها را با حداقل 75% سطح پذیرش تایید نمودند.

    نتیجه گیری

    مبتنی بر نظرات پنل خبرگان، نتایج این مطالعه دلفی بیانگر این بود که این مدل نیمه کمی توسعه یافته دارای قابلیت اطمینان مناسبی برای ارزیابی تاب آوری ایمنی در صنایع فرآیندی می باشد. بنابراین، استفاده از این مدل می تواند به برآورد قابل قبولی از میزان تاب آوری ایمنی در صنایع فرآیندی کمک نماید.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ایمنی، صنعت فرآیندی، مدل نیمه کمی، روش دلفی
  • سمیرا میرزایی طوسی، بهرام کوهنورد، زهرا زمانیان* صفحات 41-49
    مقدمه

    اهمیت بررسی نوبت کاری به ویژه در بخش بهداشت و درمان از پیامدهای زیان بار و جبران ناپذیری است که به آن نسبت داده می شود. نوبتکاری به ویژه شب کاری منجر به خستگی و متعاقبا اثرات سوء بر سلامتی، هوشیاری و عملکرد می شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نوبت کاری و بار کاری ذهنی بر خستگی پرستاران بخش های مراقبت ویژه انجام پذیرفت.

    روش کار

    در این مطالعه تحلیلی و مقطعی 144 پرستار بخش های مراقبت ویژه در سه بیمارستان شهر شیراز به صورت نمونه گیری سرشماری شرکت نمودند. مقیاس های خستگی ذهنی SP  (Samn-Perelli) و بارکاری ذهنی ناسا به مدت2 هفته در ابتدا و انتهای هر شیفت کاری تکمیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میزان خستگی ذهنی و بارکاری ذهنی با نوع شیفت های کاری ارتباط معنادار دارند(P<0.05). همچنین بین میانگین ساعت خواب طی دو هفته گذشته (r= -0.24, P <0.01)، میانگین خستگی ذهنی و بارکاری ذهنی (P<0.01, r=0.25)، عدم بهره مندی از اوقات فراغت(P<0.01,r=-0.22)، و داشتن برنامه ورزشی منظم(P<0.01, r=-0.3)، با خستگی ذهنی ارتباط معنادار وجود داشت.

    نتیجه گیری

    بارکاری ذهنی و برنامه نوبتکاری بر خستگی پرستاران بخش های مراقبت ویژه تاثیرگذار می باشد. اما به نظر می رسد که عواملی دیگری نیز بر خستگی پرستاران تاثیر گذار است. لازم است مطالعات بیشتری در بررسی اثر عوامل مرتبط با سبک زندگی و  فردی و اثر آن بر خستگی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: مراقبت ویژه، پرستار، خستگی، نوبتکاری، بارکاری ذهنی
  • محمدحسین بهشتی، ابوالقاسم اسماعیلی، الهام محمودی، احسان رضائیان* صفحات 50-57

    از گذشته تاکنون، سرمایه گذاری در حوزه ایمنی و بهداشت یک امر هزینه بر و اجتناب ناپذیر تلقی می شده و فاکتور هزینه همواره بعنوان مانعی برای دستیابی به ایمنی و بهداشت بوده است. تصمیم گیرندگان این حیطه باید نشان دهند که اینگونه مداخلات نه تنها در دستیابی به اهداف خود اثربخشی دارند، بلکه از نظر اقتصادی نیز دارای کارایی بالایی هستند. ما در این پژوهش بدنبال تعیین مدلی بهینه برای تحلیل اقتصادی طرح های ایمنی و بهداشت شغلی هستیم. به منظور تعیین مدل بهینه از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و نرم افزار Expert Choice® استفاده شد. بدین منظور ابتدا بر اساس مرور مطالعات پیشین، مدل و ابزار های ارزیابی اقتصادی پروژه های OSH شناسایی شدند. در ادامه با در نظر گرفتن 7 معیار اساسی، بهینه ترین مدل انتخاب گردید.با مرور منابع علمی و پس از غربالگری یافته ها، تعداد 20 مدل/ ابزار شناسایی شد. ابتدا مشخصات این مدل ها با استفاده از یک ماتریس تصمیم گیری استخراج و ارزیابی گردید. از این بین، 4 مدل برای اولویت بندی با AHP شناسایی شد. معیار دقت و صحت مدل با وزن نهایی 0.490 و معیار جامعیت مدل با وزن نهایی 0.076، به ترتیب بیشترین و کمترین میزان اهمیت را در مدل سازیAHP داشتند. پس از اولویت بندی گزینه ها، مدل ROHSEI، روش جعبه ابزار (ToolKit)، ابزار Productivity Assessment، روش بالقوه (Potential Method)  به ترتیب وزن های 0.320، 0.281، 0.240، 0.159 را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، اقتصاد ایمنی، هزینه حوادث، تحلیل سلسله مراتبی
  • آرمان امیری، پیام رشنودی*، سید مرتضی موسوی، لیلا شادیان خانکدنی صفحات 58-65
    سابقه و هدف

    با شیوع کووید- 19، استرس و اضطراب فراوانی در میان افراد جوامع مختلف ایجاد شد. در ایران نیز همچون دیگر کشور ها، شیوع این ویروس منجر به پیامدهای روانی زیادی بر اقشار مختلف جامعه از جمله پرستاران شده است. هدف این مطالعه بررسی میزان استرس شغلی در پرستاران مواجعه یافته با  کووید -19 بیمارستان های آموزشی شهرستان اهواز می باشد.
    مواد و

    روش

    این مطالعه به صورت موردی - شاهدی در بین 335 نفر از پرستاران، در دو بخش هدف (مواجهه یافته با بیماران  covid-19) و گروه کنترل (مواجهه نیافته با بیماران  covid-19) انجام شد. جهت ارزیابی  استرس شغلی از پرسشنامه اوسیپو استفاده شد. آنالیزهای آماری مناسب در سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    استرس شغلی به ترتیب با میانگین 56/22 ±59/190و 52/21±07/183در بین دو گروه (هدف و کنترل) تفاوت میانگین معنی داری داشته(p<0.05) به طوریکه استرس شغلی در گروه هدف بیشتر از گروه کنترل بوده است(p<0.05). میانگین تمامی مولفه های استرس شغلی بین دو گروه تفاوت معنی داری دارند(p<0.05). همچنین استرس شغلی با متغیر های جنسیت، فعالیت بدنی و وضعیت استخدامی رابطه معنی داری دارد(p<0.05).

    نتیجه گیری

    باتوجه به افزایش میانگین نمره استرس شغلی در اثر مواجهه با کووید-19، در دسترس بودن راه کار های پیشگیری یا درمانی موثر، تقویت سیستم خدمات روانی و همچنین برنامه ریزی مناسب جهت کنترل فاکتور های دموگرافیکی اثر گذار بر استرس شغلی از جمله فعالیت بدنی و  بهبود وضعیت استخدامی پرستاران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: covid-19، استرس شغلی، پرستاران، سلامت جسمی و روانی
|
  • Davood Afshari, Mohammad Rami, Kambiz Ahmadi Angali, Gholamabbas Shirali, Narges Azadi* Pages 1-7
    Background and aim

    Measuring physical work capacity is one of the important topics in work physiology. It is done with the aim of examining the fit between the work and worker. Body composition components are among the factors influencing the maximum aerobic capacity.They need to be determined using direct and instrumental methods and it is necessary to provide a model to predict the estimated  physical work capacity based on the results of these methods.

    Materials and Methods

     In this cross-sectional study, 50male students were randomly selected. To estimate the maximal aerobic capacity, Bruce protocol and a treadmill were used. Subjects’ body composition components were measured using an instrument during the test. Pearson correlation coefficient and regression analysis were used to examine the relationship between the variables. Finally, a model was presented to predict maximal oxygen consumption based on linear regression analysis.

    Results

    The mean of age of students was21.36±2.08 years. Mean of maximal aerobic capacity of students was estimated at 44.01±4.75 (ml/kg/Min). The results of present study revealed a significant and negative relationship between maximal aerobic capacity and body composition components.

    Conclusion

    Since estimating the physical work capacity requires relationships and equations that have acceptable accuracy and validity, a model is presented in this regard based on the results of the present study. The variables of body mass index, body fat percentage and waist-hip ratio play an effective role in estimating physical work capacity and the maximal oxygen consumption can be estimated with high accuracy based on the presented model.

    Keywords: Physical work capacity, body composition parameters, treadmill test
  • Mostafa Mirzaei Aliabadi, Taleb Askaripoor, Hamed Aghaei* Pages 8-15
    Background and Objective

    Systematic analysis of accidents in sociotechnical system is very important to reduce accidents. The present study aimed to analyze the relationships between human factors in mining accidents by using a systematic approach. 

    Materials and Methods

    The accidents occurred in one of the largest mines in Iran that occurred during a period of 7 years (2013-2019) were collected. All contributing factors in each accident were identified using an accident analysis team by Human Factors Analysis and Classification System (HFACS) framework. A total of 154 accidents were collected. The data were analyzed using logistic regression in SPSS Software, version 16.

    Results

    Skill-based errors were the most frequently cited at unsafe acts level. Also, the physical environment, planned inadequate operations, and organizational climate were the most frequently identified deficiency in all accidents. Throughout the overall system components, several factors were determined to the presence of deficiency in other components of system; including organizational climate and inadequate supervision, organizational processes and planned inappropriate operations, inadequate supervision and physical environment, inadequate supervision and physical environment.

    Conclusion

    Skill-based errors, supervision problems, and organizational processes are the most common deficiency in mining industry accidents. Analysis of the relationship between causal factors at different levels of HFACS is to adopting appropriate strategies to reduce the accidents.

    Keywords: Human Factors, Human Factors Analysis, Classification System, Mining Accidents
  • Iraj Mohammadfam, Kamran Gholamizadeh* Pages 16-23
    Background and Objective

    In todaychr('39')s world, for many reasons, accidents occur in many organizations. One of the goals of these events is to hit countrieschr('39') industrial bases. To minimize the risk of such threats, it is necessary to design and implement risk identification and risk assessment programs. The purpose of this study was to evaluate the risks associated with conventional and fuzzy FMEA-aware threats and compare the results of these two methods. M

    Methods and Materials:

    In this study fuzzy FMEA and FMEA methods were used to identify and evaluate hazards. TOPSIS method was used to prioritize the two techniques. Data were analyzed using MATLAB software.

    Results

    The results showed that in the fuzzy FMEA method, despite the high time and cost of implementation and higher educational needs, due to the high level of accuracy of the results, it is possible to more accurately estimate the risk levels and thus to prioritize the units more efficiently. Therefore, the output of this study introduced the fuzzy FMEA approach as the superior approach.

    Conclusion

    It was found that using a fuzzy approach can lead to a reduction of uncertainty. This increases the efficiency and thus the efficiency of the organizations

    Keywords: Security Risk Assessment, Fuzzy Inference System, Terrorist Attacks, FEMA, TOPSIS
  • Hadi Abniki, Alireza Mirmohammadsadeghi*, Hamidreza Hasanpour Pages 24-31
  • Hossein Amouei, Mahnaz Mirza Ebrahim Tehrani*, Seyed Ali Jozi, Ahmad Soltanzadeh Pages 32-40
    Introduction

    One of the ways to increase the safety factor can be based on the analysis of system resilience. The present study aimed to develop a model for assessing safety resilience in process industries with a passive defense approach based on the Delphi method.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in phase 19 of South Pars in 2018-2020.
    This Delphi study was conducted in three rounds with the participation of 18 experts in the fields of chemical and process engineering, safety, occupational health and environment.

    Results

    After three rounds of Delphi study, the safety resilience assessment model was developed based on the three components of preparedness, likelihood and consequence parameters. The findings showed that experimental data, technical inspection and professional competence of individuals were among effective parameters in likelihood component, parameters of human damage, property damage, process damage, environmental damage and strategic and defense damage were among the effective parameters in the consequence component and finally the parameters of hardware preparedness, software preparedness, defense preparedness and external resources were identified as effective parameters in the preparedness component. In this Delphi study, all members of the expert panel confirmed the items in the algorithm, including resilience components, existing sub-indices with 75% acceptance level.

    Conclusion

    Based on the expert panel’s opinions, the results of this Delphi study indicated that this semi-quantitatively model has good reliability for evaluating safety resilience in process industries. Therefore, the use of this model can help to give an acceptable estimate of safety resilience in the process industry.

    Keywords: Resilience, Safety, Process Industry, Semi-quantitative Model, Delphi Method
  • Pages 41-49
    Background

    The importance of examining shift work, especially in the health sector, is one of the harmful and irreparable consequences that is attributed to it. Shifts, especially night shifts, lead to fatigue and consequent adverse effects on health, alertness and performance. The aim of this study was to investigate shift work and mental workload on fatigue of intensive care unit nurses.

    Methods

    In this analytical and cross-sectional study, 144 nurses of intensive care units in three hospitals of Shiraz participated by census sampling. The SP (Samn-Perelli) Mental Fatigue Scale and NASA Mental Workload were completed for 2 weeks at the beginning and end of each shift.

    Results

    The results showed that the amount of mental fatigue and mental workload were significantly associated with the type of work shifts (P <0.05). Also, between the average hours of sleep during the last two weeks (r = -0.24, P <0.01), the average mental fatigue and mental workload (P <0.01, r = 0.25), lack of leisure time (P <0.01, r = -0.22), and having a regular exercise program (P <0.01, r = -0.3), were significantly associated with mental fatigue.

    Conclusion

    The mental workload and shift schedule affect the fatigue of intensive care unit nurses. But there seem to be other factors that affect nurseschr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39'))) fatigue. Further studies are needed to investigate the effect of lifestyle and personal factors and its effect on fatigue.

    Keywords: Intensive care, Nurse, Fatigue, Shift work, Mental workload​​​​​​​
  • Mohammad Hossein Beheshti, Abolghasem Esmaeili, Elham Mahmoodi, Ehsan Rezaieyan* Pages 50-57
    Background and Objective

    Investing in health and safety has long been considered costly and inevitable, and the cost factor has always been a barrier to implementing safety and health interventions. Decision-makers in this area must demonstrate that such interventions are not only effective in achieving their goals but also have high economic efficiency. The present study aimed to determine the optimal model for economic evaluation in occupational safety and health investments.

    Materials and Methods

    The Analytic Hierarchy Process (AHP) method and Expert Choice® software were used to determine the optimal model. First, the OSH economic evaluation models/ tools were identified based on a review of previous studies. Then, considering 7 main criteria, the models were evaluated and the optimal model was introduced.

    Results

    By literature search and screening of the findings, 20 models/tools were identified. then, using a decision matrix, modelschr(chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))39chr(chr(chr('39')39chr('39'))39chr(chr('39')39chr('39')))) specifications were extracted and compared with each other. 4 models were identified for prioritization with AHP. The accuracy and precision with a final weight of 0.490 and the comprehensiveness with a final weight of 0.076 were the most and least important criteria, respectively. After prioritizing the alternatives over the target, the ROHSEI model, ToolKit method, Productivity Assessment tool, and Potential Method weighed 0.320, 0.281, 0.240, and 0.159, respectively.

    Conclusion

    HSE professionals can use ROHSEI as a tool for demonstrating the financial incentives for their goals, allocating limited resources, and improving the economic efficiency of their projects.

    Keywords: economic evaluation, safety economic, accident cost, AHP
  • Arman Amiri, Payam Rashnuodi*, Seyedmorteza Mousavi, Liyla Shadian Khankedni Pages 58-65
    Background and Objective

    The outbreak of Covid-19 has caused a lot of stress and anxiety among people in different communities. Translation results In Iran, as in other countries, the outbreak of this virus has led to many psychological consequences for various segments of society, including nurses. The aim of this study was to evaluate the level of job stress in nurses exposed to covid-19 in Ahvaz educational hospitals.

    Materials and Methods

    This case-control study was conducted on 335 nurses in two sections:  a target group (exposed to covid-19 patients) and a control group (not exposed to covid-19 patients). The Osipow questionnaire was used to evaluate job stress. Appropriate statistical analyzes were conducted in a significance level of 0.05.

    Results

    Job stress with a mean of 190.59 ± 22.56 and 183.07± 21.52, respectively, had a significant mean difference between two groups (target and control) (p <0.05) so that job stress in the target group was higher than the control group (p <0.05). The mean of all components of job stress was significantly different between two groups (p <0.05).Also, the mean of job stress with gender variables, physical activity and employment status was significant (p <0.05).

    Conclusion

    Due to the increase in job stress score that caused by exposing to covid-19, the availability of effective prevention or treatment strategies to deal with COVID-19, strengthening the psychological services system and also appropriate planning to control demographic factors affecting  job stress, including physical activity and improving the employment status of nurses are recommended.

    Keywords: covid-19, job stress, nurses, physical, mental health