فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سال شصت و چهارم شماره 1 (پیاپی 175، فروردین و اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/14
  • تعداد عناوین: 38
|
  • علیرضا اخوان رضایت*، مریم عمادزاده، رامین حسین زاده، سلمان سلطانی صفحات 2190-2198
    مقدمه

    صرفنظر از بالا بودن هزینه های درمان ناباروری و عدم دسترسی بسیاری از زوج ها به درمانهای پیشرفته، می توان به نقش ناباروری در بروز مشکلات روانشناختی نیز اشاره نمود. با توجه به اثرات احتمالی مطرح شده ویتامین دی بر ویژگی های اسپرم رابطه ی هدفمند بین این دو مقوله می تواند کمک شایانی به نظام سلامت جامعه کند. این مطالعه باهدف بررسی سطح ویتامین دی در بیماران با اختلال اسپرموگرام و مقایسه آن با گروه کنترل صورت گرفت.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی تحلیلی روی 114 نفر بیماران که شامل دو گروه 57 نفره کنترل و نابارور در بازه سنی 20 تا 59 سال بودند. گروه نابارور مردانی با اختلال باروری بودند و کنترل مردان باروری دارای حداقل یک فرزند کمتر از 5 سال داشتند. اسپرموگرام و سطح ویتامین-دی و فاکتورهای هورمونی مانندLH ,FSH تستوسترون در هر دو گروه کنترل و نابارور بررسی شد.

    نتایج

    پارامترهای تعداد اسپرم و تحرک اسپرم و شکل اسپرم و ویتامین دی بین دو گروه تفاوت معنادار داشتند(p <0.001). در جامعه کلی سطح سرمی ویتامین دی با تعداد  (p=0.021)و تحرک اسپرم(p <0.001) و تستوسترون(P=0.025) همبستگی معنی دار و مستقیم داشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه نتایج مجموعا مطرح کننده ارتباط ویتامین دی با کیفیت اسپرم در مردان است. لذا درمان کمبود ویتامین دی در مردان می تواند یک راه حل رو برای کاهش اختلال ناباروری در مردان باشد.

    کلیدواژگان: ویتامین دی، اسپرموگرام ناباروری
  • محمد ترکمان، کیوان کاکابرایی*، سعیده سادات حسینی صفحات 2199-2208
    مقدمه

    اختلال نارسایی توجه-بیش فعالی از شایع ترین و پرچالش ترین اختلال های دوران کودکی و نوجوانی است. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی دارو درمانی بر کارکردهای اجرایی، مشکلات رفتاری و نشانگان بالینی اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی می باشد.

    روش کار

    پژوهش از نوع آزمایشی با سنجش پیگیری سه ماهه با دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) انجام شد. شرکت کنندگان به شیوه نمونه گیری هدفمند و براساس میزان هوش و نوع اختلال همتا شدند. گروه درمان های دارویی تحت نظر روانپزشک به مدت 12 هفته روزانه دارو دریافت کردند. شرکت کنندگان با مقیاس سوانسون، نولان و پلهام ویرایش چهارم برای سنجش نشانه های بالینی ADHD، آزمون عصب روانشناختی کولیج جهت سنجش کارکردهای اجرایی و مقیاس خودگزارشی مشکلات رفتاری راتر فرم والدین مورد سنجش قرار گرفتند. از تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) برای بررسی فرضیه های پژوهش استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین گروه تجربی و گروه کنترل در تمامی پس آزمون متغیرهای کارکردهای اجرایی، مشکلات رفتاری و نشانگان بالینی و مولفه های آنها تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0≤P).

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که دارو درمانی، مداخله ای اثر گذار برای درمان متغیرهای ذکر شده می باشد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، درمان دارویی، کارکردهای اجرایی، مشکلات رفتاری
  • مژگان بدیعی اول*، بتول بهرامی، میترا رفیعی شفیق صفحات 2200-2208
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی حساسیت زدایی منظم و حساسیت زدایی پویشی بر اضطراب کلی و اضطراب امتحان دانش آموزان انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و جامعه آماری کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه اول مراجعه کننده به یک کلینیک خصوصی روان شناسی شهر مشهد در نیمه اول سال 98 (مبتلا به اختلال اضطراب کلی با همبودی اختلال اضطراب امتحان) بودند که با استفاده از فرمول آماری کوکران، 20 نفر با روش حساسیت زدایی منظم و 20 نفر با روش حساسیت زدایی پویشی و 20 نفر در گروه کنترل به صورت تصادفی قرار گرفتند. درمان طی 11 جلسه 90 دقیقه ای، هفتگی و به صورت فردی برای کلیه افراد (بجز گروه کنترل) توسط نویسنده اول اجرا گردید (به همراه پیگیری 8 ماهه). ابزارهای اندازه گیری شامل پرسش نامه اضطراب بک و اضطراب امتحان ساراسون بود. تجزیه و تحلیل آماری داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS-23 صورت پذیرفت.

    نتایج

    تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد که هر دو روش در بهبود اضطراب امتحان در مرحله پس آزمون و پیگیری (8 ماهه) موثر بوده اند (001/0p <) و همچنین بین دو گروه آزمایش در نمرات پس آزمون و پیگیری (8 ماهه) اضطراب امتحان تفاوت معناداری مشاهده نشد(05/0p>). همچنین نتایج نشان داد که روش حساسیت زدایی پویشی توانسته است اضطراب کلی را در بین آزمودنی ها به طور معنی داری بهبود بخشد (001/0p <)، اما بین دو گروه حساسیت زدایی منظم و گروه کنترل در نمرات پس آزمون و پیگیری (8 ماهه) اضطراب کلی، تفاوت معناداری مشاهده نشد (05/0p>).

    بحث و نتیجه گیری

    حساسیت زدایی پویشی روشی موثر و نوین برای بهبود اختلال اضطراب کلی با و بدون همبودی اضطراب امتحان می باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کلی، اضطراب امتحان، حساسیت زدایی منظم، حساسیت زدایی پویشی
  • زهرا شیرین، شهنام ابوالقاسمی *، محمدعلی رحمانی، شهره قربان شیرودی صفحات 2209-2218

    مقدمه مولتیپل اسکلروزیس، یک بیماری خودایمنی، التهابی، مزمن و پیشرونده است که در آن سیستم ایمنی به سلول های عصبی مغز و نخاع حمله کرده و منجر به آسیب غلاف میلین و آکسون این سلول ها می شود که در نتیجه آن فقدان هدایت صحیح پیام‎های ‎‎عصبی در سیستم اعصاب مرکزی ایجاد می‎‎شود مطالعه حاضر با هدف اثربخشی درمان روان پویشی کوتاه مدت بر درماندگی روان شناختی و عدم تحمل بلاتکلیفی در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس مراجعه کننده به انجمن ام اس تهران بود. روش کار روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون - گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری این مطالعه زنان مبتلا به ام اس بودند که به منظور مشاوره و درمان به انجمن ام اس شهر تهران مراجعه کرده بودند. غربالگری بر اساس مقیاس‎های ‎‎مرتبط انجام شد انجام شد و 45 زن مبتلا به ام اس به صورت نمونه گیری هدفمند و تصادفی انتخاب شدند. سپس آزمودنی ها به طور تصادفی به دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل اختصاص یافتند. گروه آزمایش درمان روانپویشی، طی 8 جلسه 50 دقیقه ای و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss ورژن 27 و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری (مانکوا) نشان داد. نتایج درمان روانپویشی کوتاه مدت بر درماندگی روانشناختی و تحمل بلاتکلیفی زنان مبتلا به ام اس موثر است (05/0 > P) و این نتایج در پیگیری سه ماهه حفظ شد. نتیجه گیری براساس یافته‎های ‎‎این پژوهشمی توان نتیجه گرفت درمان روانپویشی کوتاه مدت منجر به بهبود درماندگی روا ن شناختی و تحمل بلاتکلیفی زنان مبتلا به ام اس می‎‎شود.

    کلیدواژگان: روانپویشی، طرحواره درمانی، روانشناختی، خودتنظیمی‎‎هیجانی، مولتیپل اسکلروزیس
  • امیر عباس قنبری زرندی، داود خورشیدی* صفحات 2210-2217
    مقدمه

    فعالیت ورزشی با شدت متوسط موجب تقویت سیستم ایمنی می شود، در حالی که ورزش شدید می تواند عملکرد سیستم ایمنی بدن را کاهش دهد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تاثیر مکمل سازی جینسنگ بر شاخص های عملکرد سیستم ایمنی پس از ورزش هوازی وامانده ساز در مردان جوان  فعاال بود.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی 20 دانشجوی پسر فعال با میانگین سن  5/2±8/21 سال به شکل تصادفی در دو گروه تجربی و کنترل قرار گرفتند. آزمودنی های گروه تجربی و کنترل به ترتیب روزانه 1036 میلی گرم مکمل جینسنگ یا دارونما (دکستروز) را به مدت 10 روز مصرف کردند. همه آزمودنی ها پس از دوره مکمل سازی در آزمون هوازی شاتل ران شرکت کردند. سطوح سرمی ایمونوگلوبولین های A، G، M و کورتیزول در سه مرحله پایه، پس از  مکمل سازی و بلافاصله پس از آزمون ورزشی اندازه گیری شدند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس در اندازه گیری های تکراری انجام شد.

    نتایج

    پس از آزمون هوازی وامانده ساز تفاوت معنی داری در سطوح سرمی ایمونوگلوبولین A (73/0 =p) ، ایمونوگلوبولین G (86/0 =p)،  ایمونوگلوبولین M (42/0p=) و هورمون کورتیزول (96/0 =p)  بین دو گروه تجربی و کنترل وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه می توان نتیجه گیری کرد که مکمل سازی کوتاه مدت جینسنگ بر پاسخ شاخص های عملکرد سیستم ایمنی به ورزش هوازی وامانده ساز در مردان جوان فعال تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: ورزش وامانده ساز، جینسنگ، ایمونوگلوبولین، کورتیزول
  • نگین اسماعیل زاد، بهمن اکبری* صفحات 2217-2229
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر خودکارآمدی جنسی، رضایت زناشویی و طرحواره‎های ناسازگار اولیه در زوجین با تعارض زناشویی انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون، پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان مراجعه کننده به کلینیک‎های مشاوره شهر رشت بودند. روش نمونه گیری غربالگری و تصادفی ساده بود که طی آن 30 نفر انتخاب شدند و به طور مساوی به دو گروه آزمایش و کنترل اختصاص یافتند. ابزار جمع آوری داده ها مقیاس خودکارآمدی جنسی وزیری و لطفی کاشانی (1392)، رضایت زناشویی انریچ (فاورز و اولسون، 1989)، نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره‎های ناسازگار اولیه یانگ (1989) و مقیاس تعارضات زناشویی ثنایی و براتی (1379) بود. پس از اجرای پیش آزمون، طرحواره درمانی برای گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل بدون دریافت مداخله درمانی، در لیست انتظار قرار گرفت.

    نتایج

    تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد طرحواره درمانی بر خودکارآمدی جنسی، رضایت زناشویی و طرحواره‎های ناسازگار اولیه در زوجین با تعارضات زناشویی موثر است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    طرحواره درمانی می‎تواند با تلفیق زوج درمانی در طراحی دوره‎های درمانی و همچنین اتخاذ تصمیم گیری در راستای تحکیم خانواده در مراکز مشاوره و خانواده درمانی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، خودکارآمدی جنسی، رضایت زناشویی، طرحواره‎های ناسازگار اولیه، تعارض زناشویی
  • شراره بابایی، محمدامین صنعتی، مجید کیوانفر* صفحات 2219-2229
    مقدمه

    ارزیابی و کنترل درد بخش مهمی از درمان کودکان بستری در بخش مراقبت ویژه می باشد و ارتباط بین درد و آثار فیزیولوژیک و روانی ناشی از آن به خوبی شناخته شده است. هدف از این مطالعه ارزیابی درد ناشی از ساکشنلوله تراشه درکودکان تحت تنفس مکانیکیبستری در بخش مراقبت های ویژه می باشد.

    روش کار

    این مطالعه روی 50کودک بستری در بخش مراقبت های ویژه که تحت تنفس مکانیکی بوده، انجام شد.در این بیماران درد بر اساس معیار درد FLACC و اندکس های فیزیولوژیک قبل و بعد از ساکشن لوله تراشه با رعایت پروتوکل استاندارد ساکشن مورد ارزیابی قرار گرفت و بیماران بر اساس نمره کلی درد در یکی از 4 گروه1-بدون درد ، 2- درد خفیف ، 3- درد متوسط ،4- درد شدید قرار گرفتند.

    نتایج

    به طور خلاصه میانگین سنی بیماران  مورد مطالعه 34.44 ماه بوده است و70% (35=n) جنس پسر داشته اند.بیماریهای تنفسی 30% (n=15) شایعترین تشخیص اولیه بوده است. بر اساس معیار دردFLACC فراوانی و شدت درد پس از انجام ساکشن لوله تراشه افزایش داشته است(P-value<0.05). ارتباط بین افزایش ضربان قلب، تنفس و فشار خون سیستولیک و دیاستولیک با افزایش فراوانی و نمره درد پس از ساکشن، معنادار است (P-value <0.001). هم چنین، بیمارانی که نمره درد بالاتری داشته اند دوز داروی آنالژریک کمتری به صورت انفوزیون مداوم دریافت کرده بودند (P-value<0.05).

    نتیجه گیری

    ساکشن لوله تراشه یک مداخله دردناک می باشد و بیماران به دنبال آن تحت دیسترس قرار می گیرند. بنابراین روش های ارزیابی درد و روش های دارویی و غیردارویی جهت کنترل درد  ناشی از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: کودکان، بخش مراقبت های ویژه، ارزیابی درد، تهویه مکانیکی
  • صفورا پورذبیح، مسعود عارف نظری*، بیوک تاجری، احمد دلبری صفحات 2220-2228
    مقدمه

    بیماری آلزایمر یکی از رایجترین بیماری های تحلیل برنده و پیشرونده سلول های مغزی است که با آسیب های روانی مثل بی خوابی و بی قراری همراه است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی طبیعت درمانی بر بی خوابی و بیقراری در بیماران مبتلا به آلزایمر انجام شد.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. از جامعه آماری بیماران مبتلا به آلزایمر در سطح خفیف تا متوسط مراجعه کننده به کلینیک ها و انجمن آلزایمر استان تهران به-صورت دردسترس 20 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. پرسشنامه های پژوهش شامل بی خوابی مورین (1993) و بی قراری کوهن-منسفیلد (1986) بود. طبیعت درمانی به مدت ده جلسه برای گروه آزمایش اعمال شد. داده های پژوهش با استفاده از کواریانس تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس نشان داد که نمرات پس آزمون بی خوابی و بی قراری بیماران مبتلا به آلزایمر در گروه آزمایش به طور معنی داری پایینتر از گروه کنترل بود (P≤0/005).

    نتیجه گیری

    به منظور بهبود بی خوابی و بی قراری بیماران مبتلا به آلزایمر می توان از طبیعت و تکنیک های درمانی مبتنی بر آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آلزایمر، بی خوابی، بیقراری، طبیعت درمانی
  • مریم افلاکی ناصری، محمدرضا زربخش بحری*، شهنام ابوالقاسمی، طاهر تیزدست صفحات 2221-2230

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثربخشی آموزش درمان پاسخ محور و درمان ذهن خوانی بر مهارت اجتماعی کودکان اوتیسم انجام شد. روش تحقیق: در این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این مطالعه، کودکان مبتلا به اوتیسم در یک مرکز کودکان اوتیستیک واقع در شهر لاهیجان بودند. نمونه تحقیق شامل 45 نفر از کودکان 6 تا 13 سال مبتلا به اوتیسم بودند که به شیوه تصادفی ساده از جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه مهارت اجتماعی گرشام و الیوت (1990) بود که توسط مربیان تکمیل شد. پس از اجرای پیش آزمون آزمون، کودکان اوتیسم به صورت تصادفی در سه گروه (یعنی دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) 15 نفره جایگزین شدند. سپس گروه آموزش مفاهیم ذهن خوانی به مدت 10 جلسه و گروه درمان پاسخ محور به مدت 8 جلسه تحت آموزش انفرادی قرار گرفتند. پس از اتمام مداخلات، پس آزمون به عمل آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون آماری تحلیل کوواریانس نشان داد درمان پاسخ محور و درمان ذهن خوانی بر مهارت اجتماعی کودکان اوتیسم موثر است و درمان ذهن خوانی نسبت به آموزش درمان پاسخ محور در میزان مولفه های مهارت اجتماعی اثربخشی بیشتری دارد (01/0> P). استفاده از این دو روش درمانی به درمانگران، روانشناسان و مربیانی که در راستای آموزش به کودکان اوتیستیک پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان پاسخ محور، درمان ذهن خوانی، مهارت اجتماعی، اوتیسم
  • سعید هدایتی زفرقندی، سوزان امامی پور*، امین رفیعی پور صفحات 2229-2236
    مقدمه

     تحقیقات نشان داده است که درمان ذهن آگاهی می تواند ابعاد جدیدی از رابطه ذهن و بدن را مشخص سازد. بنابراین؛ پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی  درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر مهارت های تنظیم هیجان نوجوانان انجام شد.

    روش کار

      پژوهش حاضر ازنوع مطالعات شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری سه ماهه است. جامعه آماری پژوهش حاضر عبارتست از کلیه دانش آموزان پسر دوره اول مدارس دبیرستان در منطقه 13 شهر تهران در سال 1397؛ از این میان به شکل نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش تعداد 40  نفر از  دانش آموزان انتخاب شدند و به صورت تصادفی به 2 گروه 20 نفره گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه ی تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی، کرایچ و اسپینهاوم  (2001) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس و تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار spss نسخه 25 استفاده شد.

    نتایج

     نتایح نشان داد که  درمان ذهن آگاهی بر تنظیم هیجان اثرگذار بود و از نظر آماری معنی دار بوده است (001/0≥P).  همچنین اثر درمان در مرحله پیگیری ثابت باقی مانده است (001/0≥P).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که مداخله ذهن آگاهی می تواند بر متغیر هیجان اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، تنظیم هیجان، نوجوانان
  • محمد زارع نژاد*، فرشید جاودانی، ناصر حاتمی، علیرضا درودچی، نوید کلانی، مهشید البرزی صفحات 2230-2238
    مقدمه

    قصور در پزشکی اقدامی است که یک متخصص پزشکی یا مراقبت های بهداشتی انجام داده و از استانداردها در حرفه اش منحرف می شود و باعث آسیب به بیمار می شود. در این میان قصور پزشکی در رشته زنان و زایمان بخش گسترده ای از شکایات علیه پزشکان را شامل می شود که پیشگیری از وقوع این نوع قصور  نیازمند درک اپیدمیولوژی ان می باشد. در این مطالعه نیز بررسی خطاهای پزشکی در بخش های زنان و زایمان شهرستان جهرم پرداخته شد.

    روش

    مطالعه مقطعی- توصیفی حاضر به بررسی خطاهای پزشکی مربوط به پرونده های ارجاعی به سازمان پزشکی قانونی جهرم در بخشهای زنان و زایمان بین سال های 1381 تا 1397 پرداخت. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه و استفاده از اطلاعات موجود در پرونده های موجود در کمیسیون پزشکی اداره کل پزشکی قانونی شهرستان جهرم بود. اطلاعات در نرم افزار SPSS تحلیل گردیدند.

    نتایج

    16 مورد شکایت در بازه زمانی مورد نظر بر علیه متخصصان زنان ادعا گردیده بود؛ که تعداد 14 پرونده (35/82 درصد) مربوط به زایمان، 1 پرونده  (88/5 درصد) مربوط به عفونت تناسلی و 1 پرونده (88/5 درصد) مربوط به تومور سینه بود.  میانگین سن افراد شاکی برابر 29.81 بود. جوان ترین شاکی 24 سال و مسن ترین 45 سال سن داشتند. رای صادر شده برای 9 مورد (94/52 درصد) از شکایات منجر به اثبات عدم قصور، 3 مورد (64/17 درصد) نشان دهنده بی مبالاتی متخصص زنان و زایمان، 2 مورد (76/11 درصد) قرار منع تعقیب مشمول مرور زمان، 1 مورد (88/5 درصد) منجر به توبیخ کتبی متخصص زنان و زایمان و 1 مورد (88/5 درصد) رضایت شاکی به متخصص زنان و زایمان بود. در سه مورد بی مبالاتی رخ داده، یک مورد مربوط به جا گذاشتن وسایل عمل جراحی در حین عمل سزارین، یک مورد مربوط به فوت نوزاد حین زایمان و یک مورد مربوط به عدم تشخیص تومور سینه بود.

    نتیجه گیری

    اکثر اتهامات قصور پزشکی در پرونده های علیه متخصص زنان و زایمان، مربوط به مدیریت زایمان است. این موضوع لزوم ارایه دوره هایی بر اساس کیس های پیچیده منجر به شکایات برای کادر درمان بخش های زنان و زایمان را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: قصور پزشکی، خطای پزشکی، شکایت، بخش زنان و زایمان، فوت مادر نوزادی
  • سعید بلوچ زاده خورشانه، منصور عبدی*، خلیل غفاری، رحیم حمیدی پور صفحات 2231-2243
    مقدمه

    فقدان آموزش کافی در مورد مسایل مرتبط با ازدواج و اطلاعات ناکافی زوجین ممکن است زندگی زوجین را دچار مشکلات زیادی کند. بنابراین هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی آموزش های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی نگر بر اضطراب/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی در افراد متقاضی ازدواج می باشد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون است. جامعه آماری شامل کلیه افراد مراجعه کننده به کانون زندگی پایدار متقاضی ازدواج شهر اراک در سال 1399 بود واز بین آنان تعداد 60 نفر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی قرار گرفتند. محتوای جلسه های آموزش قبل از ازدواج با تکیه بر اصول و فنون برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی (PICK) به صورت هفتگی دو جلسه 90 دقیقه ای و آموزش چندبعدی بومی نگر به صورت 10 جلسه 40 دقیقه ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه دلبستگی بزرگ سالان هازان و شاور (1987) و پرسشنامه تمایز یافتگی اسکورون (2000) بود و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان داد که بین اثربخشی آموزش های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی نگر بر اضطراب دلبستگی/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی در افراد متقاضی ازدواج تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج به دست آمده، به نظر می رسد که هر دو درمان به یک اندازه بر اضطراب دلبستگی/ اجتناب دلبستگی و تمایزیافتگی اثربخش هستند.

    کلیدواژگان: رویکرد چندبعدی بومی نگر، اضطراب، اجتناب دلبستگی، تمایزیافتگی، ازدواج
  • علی بختیاری، پریسا پورنعمتی* صفحات 2238-2248
    مقدمه

    فعالیت ورزشی باعث افزایش پروتئین ها، آنزیم ها و کارایی میتوکندری در نمونه های انسانی و حیوانی می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه 12 هفته تمرین تناوبی خیلی شدید(HIIT) و تداومی(CT) بر بیان پروتئین های میتوکندریایی AMPK و ERRα در عضله دوقلو رت های سالمند ماده بود.

    روش کار

    در این مطالعه تعداد 36 رت نژاد ویستار سالمند18ماهه(250-350گرم) تصادفی به سه گروه HIIT، تمرین تداومی با شدت متوسط با CT و گروه کنترل تقسیم شدند. تمرین ورزشی در گروه HIIT در هفته اول 16 دقیقه(2 دقیقه با شدت 85 تا 90 درصد VO2max و 2 دقیقه بازیافت (با شدت 45 تا 50 درصد VO2max) آغاز شد و در هفته دوازدهم به 28 دقیقه رسید. برنامه تمرینی در گروه CT با 30 دقیقه (با شدت 65 تا 70 درصد VO2max) آغاز و در هفته دوازدهم به 60 دقیقه رسید. مقادیر بیان پروتئین های AMPK و ERRα  عضله دوقلو به روش وسترن بلات سنجیده شد. از روش آماری تحلیل واریانس-یک راهه برای تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

     بیان پروتئین AMPK در دو گروه HIIT (001/0>p) و CT (01/0>p) در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت. همچنین، مقادیر پروتئین AMPK در گروه HIIT در مقایسه با گروه  CT افزایش معناداری داشت (01/0 >p). بیان پروتئین ERRα  در گروه HIIT (01/0>p) و CT (05/0>p) در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت.

    نتیجه گیری

     HIIT در مقایسه با CT به افزایش بیشتر بیان پروتئین های AMPK و ERRα در عضله دوقلوی رت های سالمند شده است.

    کلیدواژگان: بایوژنزمیتوکندریایی، سالمندی، تمرین تناوبی خیلی شدید، تمرین استقامتی
  • اکرم آژنده، یاسر کاظم زاده*، علی گرزی، ولی الله شاهدی صفحات 2248-2258
    مقدمه

     داروهای استروییدی، در میان جوانان به ویژه در بین ورزشکاران با هدف تقویت ماهیچه ها و بالابردن توانایی جسمی شیوع پیدا کرده است، هدف از پژوهش حاضر تاثیر مصرف پروپولیس و کاسنی درطی هشت هفته تمرین مقاومتی بر برخی شاخص های آپوپتوزی بافت کبد موش های ماده مصرف کننده تستوسترون انانتات بود.

    مواد و روش

     در این مطالعه تجربی، 40 موش‌ ماده با سن 8 هفته و وزن 200 گرم از انستیو پاستور (ایران) تهیه شد. موش‌ها پس از یک هفته آشناسازی به‌طور تصادفی به 5 گروه، 1)گروه کنترل (n= 8)، 2)گروه تمرین (n= 8)، 3) گروه تستوسترون+تمرین (n= 8)، 4) گروه تستوسترون+تمرین+پروپولیس (n= 8) و 5) گروه تستوسترون+تمرین+کاسنی (n= 8) تقسیم شدند. پروتکل هشت هفته‌ای تمرین مقاومتی (نردبان 24 پله با وزنه)، پنج روز تمرین در هفته با دو روز استراحت در هفته که در آن وزنه‌ها، هفته‌ی اول40 درصد وزن بدن موش‌های ماده بود و هر هفته 20درصد وزن بدن اضافه ‌شد و دو جلسه در هفته وزن‌کشی انجام شد. و بعد به موش های گروه تستوسترون، تزریق استرویید (تستوسترون انانتات با دوز 20 میلی‌گرم) سه بار در هفته و مصرف پاک‌کننده‌ها، پروپولیس (400 میلی‌گرم به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن) به شکل گاواژ و کاسنی (6گرم به ازای هر کیلو از وزن بدن) به شکل تزریق سه بار در هفته انجام شد.

    نتایج

     تزریق تستوسترون منجر به افزایش معنی دار بیان ژن BAX کبد رت های ماده تمرین کرده مقاومتی شد، هم چنین بیان ژن BCL-2 بافت کبد در اثر مصرف تستوسترون کاهش یافت که این کاهش معنی دار نبود، مصرف کاسنی و پروپولیس بیان ژن BAX بافت کبد را کاهش معنی دار و بیان ژن BCL-2 بافت کبد را افزایش داد که این افزایش از نظر آماری معنی دار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

     می توان اذهان داشت که مصرف تستوسترون آپوپتوز را در سلول های کبد ایجاد می کند، که ممکن است از این طریق سبب بروز بیماری های کبدی در موش های صحرایی تمرین کرده مقاومتی شود، که مصرف پاک کننده ها (کاسنی و پروپولیس) با کاهش BAX و افزایش BCL-2 بافت کبد و به نوعی مهار آپوپتوز ممکن است نقش محافظتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات مقاومتی، تستوسترون انانتات، آپوپتوز، پروپولیس، کاسنی
  • مهدی بدلی، نازنین شفیعی فر، زهرا بختیاری زاده صفحات 2331-2339
    مقدمه

    بحران کرونا توجه تمامی محیط های آموزشی مانند دانشگاه ها، مدارس و سازمان ها را برای آموزش الکترونیکی سوق داده است اما کیفیت آموزش الکترونیکی و نتایج آن یعنی یادگیری و انگیزش تحصیلی نیز باید مدنظر قرار بگیرد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر آموزش الکترونیکی مساله محور بر میزان یادگیری و انگیزش دانشجویان پزشکی در شرایط کرونا انجام شد.

    روش کار

    روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایش و کنترل بود. از جامعه آماری دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، 32 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شد و با استفاده از روش تصادفی به گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. گروه آزمایش به مدت دو ماه در معرض آموزش الکترونیکی مساله محور قرار گرفت و برای گروه کنترل نیز آموزش الکترونیکی به شیوه مستقیم برگزار شد. از پرسشنامه یادگیری محقق ساخته و انگیزش تحصیلی (والرند و همکاران، 1989) استفاده شد. یافته های پژوهش با استفاده از آزمون کواریانس تحلیل شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که میانگین یادگیری و انگیزش تحصیلی گروه آزمایش به ترتیب از 81/6 و 56/69 در مرحله پیش آزمون به 50/17 و 31/92 در مرحله پس آزمون افزایش پیدا کرد. نتیجه تحلیل کوواریانس نشان داد که پس از حذف اثر پیش آزمون، میانگین نمرات پس آزمون دو گروه اختلاف آماری معناداری داشتند (005/0≥p).

    نتیجه گیری

    نتیجه این پژوهش نشان داد که استفاده از آموزش الکترونیکی رویکرد مساله محوری در شرایط کرونا می تواند بر افزایش میزان یادگیری و انگیزش تحصیلی دانشجویان پزشکی موثر باشد.

    کلیدواژگان: کرونا، آموزش الکترونیکی، یادگیری مساله محوری، یادگیری، انگیزش تحصیلی
  • شکوفه احمدزاده، منصور بیات، کیومرث امینی صفحات 2340-2352
    مقدمه

    شیگلا (Shigella) باسیل گرم منفی روده ای که عفونتهای ناشی از آن مشکلات جدی را در کشورهای پیشرفته و در حال توسعه ایجاد کرده است. شیوع عفونتهای ناشی از شیگلا به دلیل دوز پایین بیماریزایی این باکتری و همچنین انتقال آسان آن از فردی به فرد دیگر و نیز آلوده شدن غیرمستقیم افراد از طریق مصرف مواد غذایی و آب آلوده بسیار آسان است.  جداسازی شیگلا سونیی از مدفوع کودکان, تاثیر و جداسازی عصاره گیاه علف چشمه, جدا سازی مولکولی ژن های تتراسایکلین با روش مالتی پلکس PCR و  تاثیر عصاره بر بیان ژن مقاومت تتراسایکلین باروش مالتی پلکس PCR است.

    روش کار

    از تعداد 60 سوش شیگلا سونیی جدا شده از کودکان مبتلا به اسهال پس از ایزولاسیون سویه ها بر روی محیط های افتراقی و محیط  کشت (MAC) MacConkey Agar از نظر شکل و رنگ کلنی ها بررسی و ثبت شد. ابتدا DNA ی هر یک از نمونه ها توسط کیت استخراج DNA استخراج شد و پس از استخراج نسبت به تکثیر DNA الگو به روش PCR اقدام شد. برای بررسی اثر مقاومت آنتی بیوتیکی گیاه علف چشمه نسبت به ژن استخراج شده مقاوم به داروی تتراسایکلین، MIC عصاره گیاه بر روی غلظت های مختلف باکتری شیگلا سونیی بررسی شد. از سویه هایی که واجد ژن های مقاوم به تتراسیکلین می باشند با در نظر گرفتن  MIC، با استفاده دو گروه تیمار و غیر تیمار، پس از انکوباسیون 18 ساعته stationary lag log با استفاده از کیت استخراج RNA x plus استخراج RNA انجام شد. سپس با استفاده از دستگاه RT-PCR ABI plus  میزان بیان ژنtet A  و tet B در دو گروه تیمار و غیرتیمار تحت تاثیر عصاره گیاه علف چشمه بصورت کمی (عددی) CT خوانده شد و بیان ژن تحت تاثیر تیمار، تفسیر گردید.

    نتایج

    نتایج ایزوله شیگلا سونیی درصد بالایی از بیشترین مقاومت به استرپتومایسین، نالیدیکسیک اسید، تتراسایکلین و آمپی سیلین و کلرامفنیکل با 100%، 100%، 7/86% و 8/91% % و 50 % مشاهده شد. هم چنین بیشترین حساسیت به جنتامایسین و سیپروفلوکساسین با 85% و 6/86% مشاهده شد. نتایج PCR چند گانه نشان داد که، از تمامی 60 ایزوله شیگلا سونیی ، 3 ایزوله فقط دارای ژن tetB (5%)، 55 ایزوله دارای ژن tetA (6/91%)، بودند. نتایج حاصل از آزمون فیشر حاکی از آنست که در سطح خطای 5 درصد ارتباط معناداری بین ژنهای tetA و مقاومت به آنتی بیوتیک ها وجود داشته است(05/0p-value <).  نتایج حاکی از آن بود که در سطح خطای 5 درصد ارتباط معناداری بین ژنهای tetB با مقاومت به آنتی بیوتیک ها وجود نداشته است (05/0p-value =). نتایج حاکی از آن بود که در سطح خطای 5 درصد ارتباط معناداری بین ژنهای مثبت و منفی کلیه ژنها با مقاومت به آنتی بیوتیک ها وجود نداشته است (05/0p-value <).

    نتیجه گیری

    در نتیجه آنکه مقاومت چندگانه در ایزوله های شیگلا به اکثر آنتی بیوتیک ها از جمله تتراسایکلین، کرامفنیکل، آمپی سیلین، کوتریموکسازول، نالیدیکسیک اسید و فلوروکینولون ها و هم چنین سفالوسپورین های نسل سوم در نقاط مختلف جهان رو به افزایش است. پارامتر Fold change نیز بیانگر میزان Fold change   گروه تیمار نشده نسبت به گروه تیمار شده می باشد. میزان Fold Change برای ژن tetA برابر 21/1- که نشان می دهد این ژن در گروه تیمار شده با عصاره گیاه علف چشمه نسبت به گروه غیر تیمار شده 21/1برابر کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: درمان پاسخ محور، درمان ذهن خوانی، مهارت اجتماعی، اوتیسم
  • مرضیه کازرانی*، فاطمه عابدی صفحات 2354-2362
    مقدمه

     گسترش  جهانی سل به علت اپیدمی HIV/AIDS می باشد،توجه به عوامل اپیدمیولوژیک در کنترل این دوبیماری حایز اهمیت است. مطالعه برخی عوامل اپیدمیولوژیک عفونت همزمانHIV و سل، بیماران مراجعه کننده به مرکز بیماریهای رفتاری عفونی مشهد از سال 1383-1391 است.

    روش کار

    دراین مطالعه مقطعی سن، جنس، شغل، محل سکونت ، تحصیلات، وضعیت تاهل، ملیت ، سابقه زندان، اعتیاد و رابطه جنسی مشکوک بررسی شد. در نهایت جداول و نمودارهای  توزیع فراوانی این عوامل رسم شد.

    نتایج

    119 بیمار ایدز، 60 نفر(4/50 %)عفونت همزمان سل وایدز،85% مذکر، 15 % مونث ، 90% ساکن شهر، 10 % ساکن روستا ، 3/3 % بیماران زیر 20 سال،  35 % 21-30 سال، 3/28% 31-40 سال، 30 % 50-41 سال و 3/3 % بالای 50 سال، 81 % متاهل ،3/18 % مجرد ،7/31 % بیکار،7/26 % کارگر، 25% شغل آزاد و 7/16 % بازنشسته،محصل،سرباز وخانه دار،3/73 %دارای سابقه زندان، 60 % با سواد،40 % بی سواد،/38 % دارای رابطه جنسی مشکوک و7/81 % اعتیاد که همگی (100%)از سرنگ مشترک استفاده کرده بودند.تمام بیماران ایرانی بودند.

    نتیجه گیری

    اکثریت افراد مبتلا به عفونت همزمان ایدز و سل در خراسان رضوی را مردان ،جوانان در محدوده سنی 21-30سال ،افراد بیکار، سابقه زندان ،اعتیاد و روابظ جنسی مشکوک تشکیل می دهند.کنترل و ریشه کنی بیماری های ایدز و سل نیازمند عزم ملی و همکاری نهادهای مختلف دولتی و غیر دولتی است.

    کلیدواژگان: سل، HIV، AIDSعفونت همزمان، اپیدمیولوژی
  • سعید صالح، عبدالرضا ادهمی*، شهلا کاظمی پور صفحات 2376-2392
    مقدمه

    تحقیقات زمینه ای به ویژه در ارتباط با افزایش خشونت در جامعه و به خصوص در بین نوجوانان و پیامدهای ناشی از آن در سطح جامعه می تواند دست آوردهای عظیمی در برداشته باشد؛ بنابراین هدف از این تحقیق بررسی و کاووش بسترها و پیامدهای خشونت در نوجوانان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی مشهد می باشد.

    روش کار

    این پژوهش با روش شناسی کیفی و به شیوه ی نظریه زمینه ای در سال 1398 در شهر مشهد انجام شده است. مشارکت کننده گان این پژوهش 17 نفر دانش آموز پسر که در آن ها رفتارهای خشونت آمیز دیده شده است، بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها به وسیله مصاحبه عمیق جمع آوری و با استفاده از مراحل کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    پس از تحلیل و کدگذاری داده ها بر اساس رویکرد گراند تیوری استراوس و کوبین 20 مقوله استخراج گردید که در سه بعد علی، زمینه ای و مداخله گر و همچنین پیامد دسته بندی شدند و از ترکیب سه بعد علی، زمینه ای و مداخله گر فرایند ایجاد و بازتولید خشونت تبیین گردید.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مقوله بندی ها و ابعاد مورد نظر در این تحقیق موجب تبین فرایندهای بازتولید خشونت می گردد و می توان در این ارتباط از آن برای رمینه های تحقیقات مرتبط از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: خشونت، نوجوانان، گراند تئوری، مراکز بهداشتی درمانی
  • مجیب سنایی مهر، حسن میرزاحسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 2448-2458
    زمینه و هدف

    روابط اولیه والدین با کودک و حوادث تروماتیک دوران کودکی در شکل گیری اختلالات وسواسی نقش بسزایی دارد؛ بنابراین هدف این مطالعه تبیین نقش میانجی ذهنیت طرحواره ای والدین ناکارآمد بین طرحواره های ناسازگار اولیه و وسواس فکری عملی بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی با استفاده از روش پژوهش توصیفی-همبستگی و مدل تحلیل مسیر انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی افراد دارای اختلال وسواس فکری و عملی بود که به مراکز درمانی و مشاوره شهر تهران در سال 1397 مراجعه کردند. گروه نمونه ای با حجم 450 نفر با روش غیرتصادفی و هدف مند انتخاب شد؛ اما درنهایت 427 نفر به پرسشنامه ها جواب کامل دادند. در این مطالعه از فرم کوتاه پرسشنامه طرحواره یانگ، پرسشنامه ذهنیت طرحواره ای یانگ و پرسشنامه وسواسی جبری بازنگری شده  استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با ضریب همبستگی پیرسون و مدل تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 22 و AMOS نسخه 22 صورت گرفت. سطح معناداری آزمون ها 0٫05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، ضریب مسیر مستقیم بین حوزه اول به والد ناکارآمد (0٫001>p ، 0٫46=(β ضرایب مسیر بین حوزه پنجم به والد ناکارآمد (0٫001>p ، 0٫79=(β، حوزه اول به مقابله ای ناکارآمد (0٫001>p ، 0٫28=(β، حوزه پنجم به مقابله ای ناکارآمد (0٫002=p ، 0٫30=(β، والد ناکارآمد به وسواس (0٫001>p ، 0٫54=(β و مقابله ای ناکارآمد به وسواس (0٫001>p ، 0٫33=(β مثبت و معنادار است. همچنین اثر غیرمستقیم حوزه اول به وسواس با میانجیگری ذهنیت ناکارآمد (0٫001>p ، 0٫18=β) و اثر غیرمستقیم حوزه پنجم به وسواس با میانجیگری ذهنیت مقابله ایی ناکارآمد (0٫001>p ، 0٫13=β) مثبت و معنادار است شاخص های نکویی برازش محاسبه شده، 0٫045=RMSEA و 0٫94=AGFI مشخص کرد که ذهنیت طرحواره ای مقابله ای ناکارآمد نقش میانجی در تاثیرات طرحواره های سازش نایافته اولیه و اختلال وسواس فکری و عملی دارد.

    نتیجه گیری

    طرحواره های ناسازگار اولیه حوزه اول (طرد و رهاشدگی) و حوزه پنجم (گوش به زنگی افراطی و بازداری) طرحواره ها با نقش میانجی ذهنیت مقابله ایی ناکارآمد تاثیر معناداری بر اختلال وسواس فکری عملی دارند.

    کلیدواژگان: طرحواره، والدین، ناسازگار اولیه، وسواس فکری
  • معصومه خدابخش گرگانی، حمید محمدی فرود* صفحات 2458-2466
    مقدمه

    اختلال وسواس فکری- عملی یکی از رایج ترین اختلالات روان شناختی است که اثر زیادی بر عملکرد و کیفیت زندگی مبتلایان دارد، این پژوهش با هدف پیش بینی سازگاری زناشویی براساس تحمل ابهام و کمال گرایی در بین بیماران مبتلا به اختلال وسواس انجام شد.

    روش

    روش پژوهش همبستگی با رویکرد پیش بینی و طرح رگرسیون بود. از جامعه آماری بیماران مبتلا به اختلال وسواس مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 4 شهر تهران با استفاده از روش تصادفی چند مرحله ای 150 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سازگاری زناشویی (اسپانیر، 1976)، پرسشنامه عدم تحمل ابهام (فریستون و همکاران، 1994)، پرسشنامه کمال گرایی (تری شورت و همکاران، 1995) بود. داده های پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون های پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج ضریب همبستگی نشان داد که سازگاری زناشویی با تحمل ابهام (35/0- =r، 001/0=p) و کمال گرایی (35/0=r، 001/0=p) همبستگی معنی داری دارند. نتایج رگرسیون نیز نشان داد کمال گرایی با ضریب بتای 31/0 بیش از عدم تحمل ابهام با ضرب بتا 22/0 می تواند سازگاری بیماران وسواسی را مورد پیش بینی قرار دهد و همچنین 17 درصد واریانس مربوط به سازگاری ، بر اساس تحمل ابهام و کمال گرایی تبیین می شود.

    نتیجه‌گیری

     سازگاری زناشویی بیماران مبتلا به وسواس با استفاده از عدم تحمل ابهام و کمال گرایی قابل پیش بینی است. بنابراین با بهبود عدم تحمل ابهام و کمال گرایی بیماران مبتلا به وسواس، می توان سازگاری آنها را تقویت کرد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس، سازگاری زناشویی، تحمل ابهام، کمال گرایی
  • لیلا عبائیان، حسن اسدزاده*، بیتا نصرالهی صفحات 2467-2481
    مقدمه

    باتوجه به اهمیت ساختارها و سیستم های کارکردی مغز در آسیب شناسی روانی و با توجه به شکاف تحقیقاتی در مقایسه سیستم های مغزی/رفتاری، این پژوهش با هدف مقایسه سیستم های مغزی/رفتاری در بیماران قلبی و عروقی، افراد وسواس فکری اجباری و افراد عادی انجام شد.

    روش کار

    روش این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا، از نوع علی-مقایسه ای بود، داده ها از 150 نفر شامل 50 نفر افراد سالم، 50  نفر بیمار قلبی و عروقی مراجعه کننده ی به  بیمارستان های علوم پزشکی تهران برای انجام معاینات پزشکی در شهر تهران و50 نفر بیماران وسواس اجباری مراجعه کننده به کلینیک های روانشناسی و روانپزشکی شهر تهران در سال 1397 می باشد جمع آوری گردید. که با روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شده بودند. ابزار سنجش تحقیق شامل پرسشنامه شخصیتی گری-ویلسون بودند. تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی شفه و با کمک نسخه ی 22 نرم افزار spss انجام گرفت.

    نتایج

    تحلیل واریانس نشان داد کهبین ابعاد سیستم های مغزی/رفتاری در بیماران قلبی و عروقی، وسواس اجباری و افراد عادی تفاوت وجود داشت (01/0≥p). آزمون تعقیبی نشان داد که در مولفه های روی آوری، اجتناب منفعل، گروه بیماران قلبی بیشتر از وسواسی بود و در مولفه های اجتناب فعال، خاموشی، جنگ، گریز، سیستم گریز/اجتناب، گروه وسواس بیشتر از سایر گروه ها بود (05/0≥p). در مولفه سیستم فعال ساز رفتاری بیماران قلبی بیشتر از افراد عادی بود اما اختلاف این با گروه بیماران وسواس معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    سیستم های مغزی -رفتاری با بیماری قلبی و عروقی و اختلال وسواس فکری و عملی ارتباط معنی داری دارد و می تواند مولفه های مناسبی در تحلیل روانشناختی بروز این اختلالات باشند.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی و عروقی، وسواس فکری و عملی، سیستم مغزی-رفتاری
  • بهمن معظمی گودرزی، نادر منیرپور*، حسن میرزاحسینی صفحات 2482-2495
    مقدمه و هدف

    روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت (ISTDP) یکی از درمان های موثر برای اختلالات شخصیت است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت بر کاهش علایم و مکانیسم های دفاعی اختلالات شخصیت وسواسی-جبری و اجتنابی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های آزمایشی با طرح تک آزمودنی (A-B-A) است. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمام افراد مبتلا به اختلال های شخصیت در شهر تهران که  در سال 1398 به دو کلینیک روانشناسی مراجعه نمودند تشکیل می دادند. از میان جامعه آماری فوق 6 نفر که تشخیص دو اختلال شخصیت وسواسی-جبری و اجتنابی را بر اساس سیاهه چند محوری بالینی میلون-3 (MCMI-III) و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت DSM (SCID-II) بر اساس ملاک های DSM-5 دریافت می کردند به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر عبارت بودند از: سیاهه چند محوری بالینی میلون-3 (MCMI-III)، پرسشنامه سازوکارهای دفاعی-40 و مصاحبه بالینی ساختاریافته برای اختلالات شخصیت DSM (SCID). همچنین، پروتکل روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت مطابق با رویکرد دوانلو (1995، 2000) هر هفته یکبار به مدت 15 جلسه و هر جلسه به مدت یک ساعت بر روی نمونه ی پژوهش اجرا شد. سنجش آزمودنی ها پس از ارزیابی خط پایه، هر 3 جلسه یکبار صورت گرفت و پس از اتمام جلسات درمانی، 3 ارزیابی پیگیری با فواصل یک ماهه انجام شد. داده ها با استفاده از نمودار چشمی و آزمون فریدمن و نسخه 24 نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. 

    یافته ها

    یافته های به دست آمده نشان داد که درمان روانپویشی فشرده و کوتاه مدت سبب کاهش نشانه های اختلالات شخصیت وسواسی-جبری و اجتنابی می شود (05/0 > p). همچنین، این درمان بر کاهش مکانیسم های دفاعی  ناپخته و نوروتیک و افزایش مکانیسمهای دفاعی پخته در افراد با اختلال شخصیت وسواسی-جبری و اجتنابی معنادار بود (05/0 > p).

    نتیجه گیری

    مطابق با یافته های به دست آمده می توان نتیجه گرفت که درمان روانپویشی فشرده و کوتاه مدت بر کاهش علایم و مکانیسم های دفاعی اختلالات شخصیت وسواسی-جبری و اجتنابی تاثیر معناداری دارد.

    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی فشرده و کوتاه مدت، اختلال شخصیت وسواسی-جبری، اختلالات شخصیت اجتنابی، مکانیسم های دفاعی، اثربخشی
  • حمیده صمدی، حسین مهدیان، مهدی قاسمی صفحات 2497-2510
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی تیاتردرمانی و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی دانشجویان مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان مراجعه‌کننده به مرکز مشاوره دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی مشهد بود بود که از میان آن‌ها تعداد 60 دانشجو به شیوه هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه تیاتردرمانی (20 نفر)، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. هر سه گروه قبل و بعد از مداخلات و سه ماه بعد از پایان دوره درمانی با ‌ پرسشنامه افسردگی بک (1996)(BDI-II) مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده‌ها با نرم‌افزار Spss-21 با روش واریانس آمیخته تجزیه‌وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که هر دو رویکرد تیاتردرمانی و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد در مقایسه با گروه کنترل در کاهش افسردگی تفاوت معناداری داشته‌اند. (% 5)P..

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته‌های پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که تیاتردرمانی و گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر افسردگی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی تاثیر معنادار دارد.

    کلیدواژگان: تئاتردرمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، افسردگی
  • روح الله طاهری، بهمن میرزایی *، ارسلان دمیرچی صفحات 2512-2528
    مقدمه

    به تدریج با افزایش سن تغییرات فیزیولوژیکی در سیستم قلبی و عروقی رخ می‎دهد، این تغییرات موجب بیماری‎های قلبی- عروقی که از عوامل مهم مرگ و میر در ‎سالمندان است، می‎شود. هدف این پژوهش بررسی اثر تمرینات تناوبی و مقاومتی بر بیوژنز میتوکندری میوسیت قلبی رت‎های سالمند بود.

    روش کار

    30 سر رت سالمند 23 ماهه و با وزن 2/437 گرم به صورت تصادفی به 3 گروه، 10تایی، تمرین تناوبی (IT)، تمرین مقاومتی با شدت بالا(HIRT) و گروه کنترل(C) تقسیم شدند. تمرین مقاومتی نردبان با شدت زیاد (80 درصد از MVCC)، و تمرین تناوبی با شدت 40 تا 80 درصد سرعت بیشینه از هفته اول شروع و با30 تا 110درصد سرعت بیشینه از هفته چهارم به بعد ادامه دادند. تمرینات به مدت هشت هفته و 5 روز در هفته اجرا شد.. 72 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی جداسازی بافت قلب انجام شد. تجزیه تحلیل آماری با استفاده از آزمون آنوا و سطح معنی داری 05/0≥P بود.

    نتایج

    یافته ها یافته‎های این تحقیق نشان داد که سالمندی باعث کاهش معنادار بیان AMPK, PGC-1α و TFAM ‎در بافت قلب رت‎های صحرایی سالمند شده است(000/0P=). بعداز هشت هفته مداخله بیان AMPK, PGC-1α, TFAM در هر دو گروه تمرینی نسبت به گروه کنترل افزایش معنی داری یافت،(000/0P=). همچنین بین روش های تمرینی بر بیان ‎AMPK, PGC-1α, TFAM تفاوت معنی داری مشاهده شد(000/0P=).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان می‎دهد تمرینات تناوبی و مقاومتی میتواند بیان پروتیین‎های مرتبط با بیوژنز میتوکندری را بهبود بخشد. بنابراین برخورداری از سطوح منظم تمرینات تناوبی و مقاومتی می‎تواند راه کار مناسبی برای ‎تغییرات مطلوب در عوامل خطرزای قلبی عروقی در افراد مسن باشد.

    کلیدواژگان: بیوژنز میتوکندری ‎، PGC-1α، TFAM ‎، AMPK، ‎تمرینات مقاومتی و تناوبی
  • زهرا باقری*، سامان سلیمان پور، کیارش قزوینی، سید علی اکبر شمسیان، فائزه ثابت صفحات 2530-2540

    بیماری سل یکی از مهمترین عفونت های قابل انتقال در بخش های سیستم بهداشتی می باشد. اطلاع از وجود یا عدم وجود این بیماری در کارکنان بهداشتی که می تواند به صورت نهفته [Latent tuberculosis infection (LTBI)] در بدن فرد باقی بماند، به سیستم بهداشتی کمک می کند تا با شناسایی زود هنگام عفونت سل و استفاده به موقع از کموپروفیلاکسی از بروز بیماری جلوگیری نمایند. به همین دلیل تمامی دانشگاه های معتبر دنیا و اغلب مراکز بهداشتی و درمانی، برنامه هایی را برای جلوگیری از ابتلای این افراد به این بیماری پیش بینی کرده اند که در آن جوانب مختلف از جمله پیشگیری قبل و پس از تماس لحاظ شده است .در این برنامه ها، تست پوستی توبرکولین (TST) جهت بررسی وجود سل نهفته به عنوان روش استاندارد برای تشخیص می باشد. از آنجایی که عوامل مختلفی روی نتایج تست TST تاثیر میگذارند این تست نمی تواند جواب قطعی برای عفونت در فرد باشد. بنابراین، در تست دیگری به نام IGRA (Interferon γ Release Assay) و یا تست QFT (QuantiFERON-TB Gold In tube) که میزان اینترفرون گامای ترشح شده از لنفوسیت های تحریک شده با آنتی ژن های اختصاصی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس سنجیده می شود به صورت اختصاصی تر می توان سل نهفته را بررسی کرد. بنابراین در مطالعه مروری حاضر علاوه بر بررسی تست های در دسترس برای بررسی سل نهفته، نتایج مطالعات مختلف انجام شده در کشور به منظور ارزیابی میزان تشخیص سل نهفته در کارکنان بهداشتی در مراکز مختلف تشخیصی و درمانی، بررسی و مقایسه شده است.

    کلیدواژگان: سل نهفته، تست پوستی توبرکولین، QuantiFERON TB test، کارکنان بهداشتی
  • وحید سپهر، نیوشا مختاری، زهرا شریفی، سید محمد موسوی، الهام صفری، الهه صفری، الناز وفادار مرادی صفحات 2541-2547
    مقدمه

    ویروس هپاتیت سی (HCV) به عنوان عامل مهمی در ایجاد بیماری های مزمن کبدی و کارسینوم سلول های کبدی شناخته شده است. لیکن پلان یکی از تظاهر خارج کبدی عفونت ویروس هپاتیت سی است ، هدف از مطالعه ما بررسی همراهی عفونت هپاتیت سی و بیماری لیکن پلان می باشد.

    روش کار

    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 106 بیمار مراجعه کننده به درمانگاه پوست بیمارستان 22 بهمن در فاصله زمانی سال 96 تا 97 انجام شده است.  گروه بیمار شامل 53 بیمار مبتلا به لیکن پلان و  گروه شاهد شامل 53 بیمار فاقد لیکن پلان که به مقاصد زیبایی مراجعه کرده بودند  ، می باشد. پس از اخذ رضایت آگاهانه،  در هر دو گروه مورد و شاهد آزمایش آنتی ویروس هپاتیت C انجام گرفت. در موارد مثبت، جهت تایید عفونت، آزمایش واکنش زنجیره پلی مراز ویروس هپاتیت سی((HCV.PCRانجام شد. اطلاعات بیماران از طریق چک لیست جمع آوری شد و با نرم افزار  SPSSv24 آنالیز گردید.

    نتایج

     در این مطالعه 55 نفر زن(51.9٪) و 51 نفر مرد (48.1٪) بودند و میانگین سنی 8/7±2/31 سال بود. در 53 بیمار مبتلا به لیکن پلان 1 نفر(1.9٪) و در گروه شاهد 3نفر(5.7٪) از نظر ویروس هپاتیت سی مثبت بودند. تفاوت معناداری بین دو گروه مورد و شاهد در عفونت هپاتیت سی وجود نداشت (618/0 =P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه تفاوت معناداری بین گروه شاهد و مورد مشاهده نشد؛ بنابراین بررسی روتین آنتی بادی هپاتیت سی (C) در همه ی بیماران لیکن پلان ضروری نمی باشد.

    کلیدواژگان: عفونت، لیکن پلان، هپاتیت سی(C)
  • زهرا محبوبی نیه، حسن احدی، حمیدرضا حاتمی، محمدرضا صیرفی صفحات 2548-2559
    مقدمه

    شناسایی عوامل مرتبط با سلامت روانی سالمندان، یکی از موضوعات مورد علاقه حوزه روان شناسی سالمندی است. هدف پژوهش حاضر تعیین رابطه ی امید به زند گی و نگرش مذهبی با سرسختی روان شناختی سالمندان با توجه به نقش میانجی حمایت اجتماعی بود.
     

    روش کار

    این مطالعه از نوع توصیفی-همبستگی بوده که برای تجزیه و تحلیل اطلاعات، از روش مدلیابی معادلات ساختاری استفاده شد. جامعه آماری شامل کلیه سالمندان سطح شهر تهران بود که از میان آن ها 329 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه های سرسختی روانشناختی اهواز، امید به زندگی، نگرش مذهبی  و حمایت اجتماعی پاسخ دادند.

    یافته ها

    مدلیابی معادلات ساختاری نشان داد که مدل فرضی پژوهش دارای برازش مناسبی با داده ها است و همچنین مسیر مستقیم متغیرهای امید به زندگی، نگرش های مذهبی و حمایت اجتماعی به سرسختی روانشناسی معنی دار است (05/0<P). همچنین نشان داده شد که متغیر حمایت اجتماعی دارای اثر واسطه ای معنی داری بین امید به زندگی و نگرش های مذهبی با سرسختی روانشناسی است (05/0<P).

     نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر پیشنهاد می شود که به نقش میانجی حمایت اجتماعی در رابطه ی بین امید به زندگی و نگرش های مذهبی با سرسختی روانشناسی توجه شود و درمانگران این مولفه را در کاربست درمانی خود بگنجانند.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، نگرش مذهبی، سرسختی روان شناختی، سالمندان، حمایت اجتماعی
  • فرنوش بدیهی زراعتی*، جعفر حسنی، مهدی قاسمی مطلق صفحات 2561-2572
    مقدمه

    افراد دارای اضطراب بیماری باورهای غلط و تعابیر نادرستی از سلامتی دارند، پژوهش حاضر به بررسی رابطه فعالیت سیستم های مغزی رفتاری و اضطراب بیماری با نقش واسطه ای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان، می پردازد.

    روش

    روش مطالعه از نوع همبستگی است. جامعه مورد نظر شامل دانشجویان 18 تا 35 ساله دانشگاه بوعلی سینا و پیام نور همدان است که به منظور انجام پژوهش بر روی 399 نفر از دانشجویان با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان  از طریق ابزار سنجش تحقیق شامل 3 پرسشنامه پنج عاملی جکسون، اضطراب بیماری، و راهبرهای نظم جویی شناختی هیجان ارزیابی شدند، سپس داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر، و بر اساس نرم افزار AMOS-21  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    ضرایب همبستگی بین فعال سازی رفتاری و اضطراب بیماری، جنگ و گریز و راهبرد نظم جویی شناختی هیجان سازگارانه، مثبت و معنادار است. اما، ضرایب همبستگی بین فعال سازی رفتاری و جنگ و گریز، فعال سازی رفتاری و راهبرد نظم جویی شناختی هیجان سازگارانه، بازداری رفتاری و راهبرد نظم جویی شناختی هیجان سازگارانه، سیستم جنگ و گریز و اضطراب بیماری، راهبرد نظم جویی شناختی هیجان سازگارانه و اضطراب بیماری، منفی و معنادار است؛ بنابراین می توان گفت با افزایش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان سازگارانه دانشجویان، نمره اضطراب بیماری آنان کمتر می شود.

    نتیجه گیری

    رابطه فعالیت سیستم های مغزی رفتاری و اضطراب بیماری با نقش واسطه ای راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان مورد تایید است و مدل نهایی برازش دارد.

    کلیدواژگان: سیستم های مغزی رفتاری، اضطراب بیماری، راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان
  • مسعود صادقی، زهرا مرادی* صفحات 2573-2586
    مقدمه

    روماتیسم یک عامل شایع دردهای مفصلی و ناتوانی جسمی در بیماران محسوب می شود. مطالعات نشان می دهند که این بیماری معمولا در سنین بالا بروز می کند و در زنان فراوانی بیشتری نسبت به مردان دارد. هدف پژوهش حاضر تاثیر مداخله روان درمانی مثبت گرا بر ناتوانی عملکردی و ادراک درد زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شهر خرم آباد در سال 1398بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه آزمایشی و گواه می باشد. جامعه آماری کلیه زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شهر خرم آباد بود. روش نمونه گیری به صورت در دسترس از بین زنان مبتلا به روماتیسم 40  نفر انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) جایگزین شدند. در شرایط یکسان و همزمان، پیش آزمون با پرسشنامه های ناتوانی عملکردی و ادراک درد از هر دو گروه به عمل آمد. سپس مداخله روان درمانی مثبت گرا رشید و سلیگمن (2013) به مدت 8 جلسه 90 دقیقه ای بر روی گروه آزمایشی اجرا شد ولی گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات مجددا از هر دو گروه پس آزمون گرفته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان دادکه مداخله روان درمانی مثبت گرا بر کاهش ناتوانی عملکردی و ادراک درد بیماران تاثیر معناداری داشته است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه می توان بیان داشت روان درمانی مثبت گرا باعث کاهش ناتوانی عملکردی و ادراک درد در زنان مبتلا به آرتریت روماتویید شده است. لذا در کنار درمان پزشکی می توان از این درمان جهت کاهش ناتوانی عملکردی و ادراک درد این بیماران استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روان درمانی، مثبت گرا، ناتوانی عملکردی، ادراک درد، روماتیسم مفصلی، زنان
  • سحر بیاتی اشکفتکی، رضا احمدی *، مریم چرامی، احمد غضنفری صفحات 2587-2598
    مقدمه و هدف

    طلاق پدیده‌ای است که سلامت روانی و هیجانی نوجوانان را مختل نموده و ممکن است منجر به بروز اختلال رفتار برونی‌سازی شده در آنان شود. بر همین اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خودمتمایزسازی بر پرخاشگری و اجتناب تجربه‌ای نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده انجام گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‌آموزان طلاق دارای اختلال رفتار برونی‌سازی شده بود که در دوره اول و دوم متوسطه در سال تحصیلی 99-1398 در شهر شهرکرد مشغول به تحصیل بودند. در این پژوهش تعداد 40 نوجوان با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایش مداخله آموزش خودمتمایزسازی را طی دو و نیم ماه در 10 جلسه 90 دقیقه‌ای دریافت نمودند. پس از شروع مداخله 4 نوجوان در گروه آزمایش و 3 نوجوان در گروه گواه، از ادامه دریافت مداخله انصراف دادند. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل سیاهه رفتاری کودکان و نوجوانان، پرسشنامه پرخاشگری و پرسشنامه پذیرش و عمل بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه‌گیری مکرر با استفاده از نرم‌افزار SPSS ویرایش 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودمتمایزسازی بر پرخاشگری (59/0) و اجتناب تجربه‌ای (64/0) نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده تاثیر معنادار دارد (p<0/001).

    نتیجه‌گیری

    یافته‌های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش خودمتمایزسازی با بهره‌گیری از فنونی همانند متمایز ساختن باورهای منطقی و غیرمنطقی، مجهز ساختن اعضا به مهارت‌های خاص ارتباطی و پذیرفتن مسئولیت می‌تواند به عنوان یک روش کارآمد جهت کاهش پرخاشگری و اجتناب تجربه‌ای نوجوانان طلاق با اختلال رفتار برونی‌سازی شده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اجتناب تجربه ای، اختلال رفتار برونی سازی شده، خودمتمایزسازی، پرخاشگری، طلاق
  • صدیقه نصیری پور، سیاوش طالع پسند *، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 2600-2608
    مقدمه

    حافظه کاری نقش تعیین کننده ای در  فرآیندهای شناختی سطح بالا مانند استدلال، حل مسیله، هوش و درک زبانی دارد.  هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی کیفیت حافظه کاری در رابطه ی بین عادات خواب و ظرفیت حافظه کاری کودکان بود.

    روش کار

    طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان مشغول به تحصیل در سال تحصیلی 1396- 1395 در مراکز خلاقیت و مهدکودک های منطقه یک شهر تهران بودند. نمونه ی پژوهش حاضر 60 کودک که به شیوه ی در دسترس انتخاب و مقیاس هوش وکسلر کودکان و آزمون وکسلر کودکان پیش دبستانی بر روی آن ها اجرا و مقیاس سنجش عادات خواب کودکان اونز، اسپیریتو و همکاران توسط مادران آن ها تکمیل شد. از نرم افزارهای 22SPSS و8,54  Lisrel  و از روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر برای تحلیل داده ها استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد مسیر ساختاری مستقیم مشکل عادات خواب، مشکل رفتار خواب، مشکل بیدار شدن شبانگاهی، مشکل خواب روزانه به جز مشکل بیدار شدن صبحگاهی بر کیفیت حافظه کاری معنی دار بود. مسیر ساختاری مستقیم مشکل عادات خواب و مشکل بیدار شدن صبحگاهی بر کمیت حافظه کاری معنی دار بود، اما مسیر مشکل رفتار خواب، مشکل بیدار شدن شبانگاهی و مشکل خواب روزانه بر کمیت حافظه کاری معنی دار نبود. بررسی مسیرهای غیر مستقیم نشان داد که مشکل عادات خواب به صورت غیر مستقیم با میانجیگری کیفیت حافظه کاری بر کمیت حافظه کاری اثر داشت.

    نتیجه گیری

    به کمیت و کیفیت خواب کودکان به منظور ارتقای کارکردهای شناختی مخصوصا حافظه کاری باید توجه داشت.

    کلیدواژگان: کمیت حافظه کاری، کیفیت حافظه کاری، اختلال ها خواب، کیفیت خواب
  • علی خواستار، حمیدرضا فرزین، مجید جمشیدیان مجاور* صفحات 2609-2619
    مقدمه

    از دسامبر 2019،  شیوع نوع جدیدی از  ذات الریه با علت نامعلوم برای اولین بار در ووهان، استان هوبیی چین گزارش شد. با توجه به تمرکز فعلی بسیاری از تحقیقات در مورد پاتوفیزیولوژی، تظاهرات بالینی، تشخیص و درمان بیماری کووید-19، جنبه سلامت روانی شیوع بیماری اغلب نادیده گرفته می شود.

    روش کار

    برای انجام این پژوهش، 160 نفر از کارکنان شرکت ها و ادارات بخش دولتی و خصوصی به عنوان جامعه هدف انتخاب شدند. درنهایت کارکنان به 25 سوال که طی یک پرسشنامه کتبی  میان آن ها توزیع شده بود پاسخ دادند. پرسشنامه ها حاوی 25 سوال در زمینه سلامت روان و رفتار بود. ارتباط معنادار میان اطلاعات فردی و پاسخ به هر سوال توسط آزمون خی دو مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    داده ها نشان می دهد که بیش از 39% کارکنان نسبت به شیوع بیماری کووید-19 دچار ترس و اضطراب شده به طوری که از این میان 47/16% دارای ترس بسیار زیاد، 14/23% دارای ترس زیاد هستند که می تواند کارکنان را با مشکلاتی همچون ترس از بیماری و بیگانه هراسی مواجه نماید. همچنین 47/32% اعلام کرده اند که به دلیل شیوع این بیماری دچار تغییرات رفتاری زیادی شده اند. آزمون خی دو نیز در سطح 05/0 ارتباط معنادار میان جنسیت، سن و... با پاسخ به برخی سوالات را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    اطلاعات حاصل از تحقیق ما نشان می دهد که شیوع بیماری کووید-19 در ایران سبب ایجاد تغییرات روانی و رفتاری در میان کارکنان دولتی و خصوصی شده است که نیازمند اقدامات موثرتر مسیولین دولتی و کشوری به منظور حفظ سلامت کارکنان است.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت روان، کروناویروس 2019
  • فروغ آهمه، مریم غلامزاده جفره*، امین کرایی صفحات 2620-2630
    مقدمه

    ناشنوایی درکودکان، ازجمله ناتوانی هایی است که تاثیر بسیاری برروی مادران دارد؛ زیرا مادران نقش مراقبت گری بیشتری در برابر نیازهای جسمی، عاطفی و اجتماعی کودکان دارند.این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی روش درمانی حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و بازسازی شناختی (EMDR) بر بهبود حس صلاحیت والدگری و کاهش انزوای اجتماعی مادران کودکان ناشنوا انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش جزو مطالعات نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. در این پژوهش 30 مادر به شیوه نمونه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. پروتکل درمانی طی 10 جلسه 60 دقیقه ای در گروه آزمایش اجرا شد. شرکت کنندگان هر دو گروه، در ابتدا و انتهای پژوهش، از نظرمتغیرهای حس صلاحیت والدگری و انزوای اجتماعی مورد ارزیابی قرارگرفتند. برای ارزیابی حس صلاحیت والدگری و انزوای اجتماعی از  پرسشنامه تنیدگی والدینی آبیدین (1990) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان حساسیت زدایی با حرکات چشم و بازسازی شناختی منجربه بهبود حس صلاحیت والدگری وکاهش انزوای اجتماعی مادران کودکان ناشنوا هم در مرحله پس آزمون و هم در مرحله پیگیری شده است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان گفت که حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و بازسازی شناختی درمانی غیر دارویی، نسبتا کوتاه و موثر در جهت بهبود حس صلاحیت والدگری وکاهش انزوای اجتماعی است.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و بازسازی شناختی، حس صلاحیت والدگری، انزوای اجتماعی
  • طاهره حاج محمدحسینی، حسن میرزاحسینی*، مجید ضرغام حاجبی صفحات 2631-2641
    هدف

    پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان ذهنی سازی و درمان عاطفه هراسی بر کاهش علایم اختلال شخصیت مرزی و افسردگی بود.

    روش کار

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری در این پژوهش زنان دارای علایم طیف شخصیت مرزی و افسرده مراجعه کننده به مراکزمشاوره شهر قم در محدوده سنی 18-35 و از مرداد ماه تا مهر ماه بودند و با دو پرسشنامه میلون-3(میلون،2013) و افسردگی گلدنبرگ(1971) و براساس معیار های DSM-5 مورد مصاحبه و آزمون قرار گرفتند. سپس هر دو گروه آزمایش در 8 جلسه 90 دقیقه ای هفته ای یک جلسه تحت درمان ذهنی سازی(بتمن و فوناگی، 2016) و درمان عاطفه هراسی(مک کالو، 2003) قرار گرفتند و گروه گواه در لیست انتظار قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس نشان دهنده اثر مثبت و معنادار درمان ذهنی سازی و عاطفه هراسی در افراد افسرده بود

    نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که درمان ذهنی سازی بر کاهش علایم اختلال شخصیت مرزی و درمان عاطفه هراسی بر کاهش علایم افسردگی در افراد مبتلا به افسردگی موثر است.

    کلیدواژگان: افسردگی، اختلال شخصیت مرزی، درمان ذهنی سازی و درمان عاطفه هراسی
  • نرگس آزاد منش، فاطمه شهابی زاده *، الهام شهرکی، محمد رضا اسدی یونسی صفحات 2643-2657
    مقدمه

    بیماران لوپوس اریتماتوی سیستمیک یکی از بیماری‌های مزمن و ناتوان کننده است با ایجاد اضطراب در فرد باعث نگرانی و تنش در پاسخ به شرایط تهدید کتتده می‌گردد. لذا استفاده از رواندرمانی‌های مناسب در جهت کاهش پیامدهای روانشناختی این بیماری اهمیت فراوانی دارد، بر این اساس هدف این پژوهش مقایسه اثر بخشی درمان پذیرش و تعهد (اکت) و فراتشخیصی یکپارچه بر اضطراب و نشانه‌های جسمی بیماران لوپوس اریتماتوی سیستمیک بود.

    روش کار

     پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به لوپوس اریتماتوی سیستمیک بود که در سال 1399 به کلینیک روماتولوژی بیمارستان امام علی زاهدان و مطب‌های خصوصی روماتولوژی این شهر مراجعه کردند. از بین این افراد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادف در دو گروه آزمایش (اکت و فراتشخیصی) و کنترل گمارده شدند. آن‌ها به پرسشنامه اضطراب بک و پرسشنامه نشانه‌های بیماری لوپوس پرالتا – رامزی و همکاران پاسخ دادند. جهت تحلیل داده‌ها تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر به روش آمیخته استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که هر دو درمان اکت و فراتشخیصی یکپارچه تاثیر معناداری بر کاهش اضطراب و نشانه‌های بیماری لوپوس بیماران گروه آزمایش داشتند. نتایج همچنین نشان داد که بین اثربخشی دو درمان در کاهش اضطراب و نشانه‌های بیماری لوپوس تفاوت معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    درمان‌های اکت و فراتشخیصی یکپارچه نقش مهمی در کاهش اضطراب و نشانه‌های جسمانی بیماری لوپوس دارند، از این رو می‌توان از این روش‌ها در کنار درمان‌های پزشکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوی سیستمیک، اضطراب، نشانه های جسمانی، درمان پذیرش و تعهد (اکت)، درمان فراتشخیصی یکپارچه
  • سیما افسری راد، مژگان عارفی*، محسن گلپرور صفحات 2658-2668
    مقدمه

     ترغیب افراد به ازدواج و پایداری نظام خانواده، از الویت‌های هر جامعه‌ای به شمار می‌رود. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی برنامه غنی‌سازی ازدواج اولسون بر مسیولیت‌پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج انجام گرفت.

    روش کار

     روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه‌ آماری این پژوهش شامل کلیه‌ افراد داوطلب ازدواج بود که از مهرماه تا آذرماه 1398 به منظور مشاوره پیش از ازدواج به مراکز مشاوره و خدمات روان‌شناختی در سطح‌ شهر اصفهان مراجعه نموده بودند. در این پژوهش تعداد 30 زوج با روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 زوج). گروه‌ آزمایش برنامه غنی‌سازی ازدواج اولسون (7 جلسه) را طی دو ماه دریافت نمود. پرسشنامه‌های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه‌ شخصیتی کالیفرنیا (1987) و پرسشنامه همدلی (جولیف و فارینگتون، 2006) بود. داده‌های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل کوواریانس توسط نرم‌افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

     نتایج نشان داد که برنامه غنی‌سازی ازدواج اولسون بر مسیولیت‌پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج تاثیر دارد (0001/0>p). بدین صورت که این بسته توانسته منجر به بهبود مسیولیت‌پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج شود.

    نتیجه گیری

     بر این اساس برنامه غنی‌سازی ازدواج اولسون با بهره‌گیری از مفاهیمی همچون مهارت‌های ابراز کردن و گوش دادن فعال، آموزش حل تعارض، آموزش حل مسئله و بهبود ارتباط جنسی می‌تواند به عنوان روشی کارآمد در جهت بهبود مسیولیت‌پذیری و همدلی در افراد داوطلب ازدواج مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: افراد داوطلب ازدواج، برنامه غنی سازی ازدواج اولسون، مسئولیت پذیری، همدلی
  • محمد زارع نژاد*، مهدی فروزش، ناهید محمودی، علیرضا درودچی، نوید کلانی صفحات 2669-2679

    هدف از پژوهش حاضر ارزیابی کمال گرایی و مولفه های آن در افراد خواستار تغییر جنسیت و افراد تغییر جنسیت داده در مراجعین به پزشک قانونی استان فارس بود. روش پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای و جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به دیسفوریای جنسیتی در مراجعه کننده به اداره کل پزشکی قانونی فارس بود که وجود  اختلال دیسفوریای جنسیتی آنان توسط کمیسیون روانپزشکی اداره کل استان فارس در مورد وی محرز شده بود. نمونه پژوهش شامل 66 نفر از افراد خواستار تغییر جنسیت (38 نفر) و تغییر جنسیت داده (28 نفر) بودند که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و پرسشنامه کمال گرایی فراست پاسخ دادند. میزان کمال گرایی 66 فرد دارای دیسفوریای جنسیتی بین 46/2 تا 11/4 بدست آمد که میانگین آن 44/0±17/3 بود. تمام زیر گزینه های کمال گرایی با هم و با نمره کل کمال گرایی دارای همبستگی با سطح معناداری 0.01 بودند. بیشترین همبستگی بین کمال گرایی و استانداردهای فردی به میزان 0.930 و کمترین میزان همبستگی بین نگرانی در مورد اشتباهات و استانداردهای فردی به میزان 0.341 بدست آمد. در این مطالعه مشخص گردید که بین کمال گرایی و متغیر جنسیت در افراد عمل کرده و عمل نکرده همبستگی وجود نداشت. از آنجایی که این مطالعه برای اولین بار ادر جامعه ایرانی انجام شده است، نیازمند تکرار در نمونه های مختلف، با حجم نمونه بیشتر است. تا بتوان یافته های آن را با اطمینان بیشتری تفسیر نمود.

    کلیدواژگان: دیسفوریای جنسیتی، تغییر جنسیت، کمال گرایی، پزشکی قانونی
  • رضوان شکرانی، غلامرضا منشئی* صفحات 2670-2680
    مقدمه و هدف

    بیماری های فیزیولوژیک مزمن، می توانند برای افراد مبتلا آسیب روان شناختی ایجاد نمایند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان ذهن آگاهی بر کیفیت خواب و فاجعه پنداری درد در زنان مبتلا به پوکی استخوان شهر اصفهان صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری 45 روزه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام زنان مبتلا به پوکی استخوان شهر اصفهان در بازه زمانی مهرماه تا دی ماه سال 1397 بود که به مراکز ارتوپدی خصوصی مراجعه کرده بودند. تعداد نمونه در پژوهش 26 زن مبتلا به پوکی استخوان بود که به شیوه نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. گروه آزمایش مداخلات درمانی مربوط به ذهن آگاهی را در 8 جلسه طی دو ماه به صورت هفته ای یک جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. این در حالی بود که گروه گواه هیچگونه مداخله روان شناختی را در طول پژوهش دریافت نکرد. سپس افراد هر دو گروه تحت پس آزمون قرار گرفتند. مرحله پیگیری نیز پس از 45 روز اجرا شد. ابزارهای مورد استفاده شامل مقیاس فاجعه پنداری درد (سالیوان و همکاران، 1995) و پرسشنامه کیفیت خواب پترزبورگ (بویس، رینالدز، برمن و کوپفر، 1989) بود. پس از جمع آوری پرسشنامه ها و استخراج داده های خام، تجزیه و تحلیل داده های حاصل از این پژوهش توسط نرم افزار (SPSS) ویرایش 23  با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که درمان ذهن آگاهی بر کیفیت خواب (77/0) و فاجعه پنداری درد (83/0) در زنان مبتلا به پوکی استخوان در مراحل پس آزمون و پیگیری اثر معنادار دارد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    بر این اساس می توان از درمان ذهن آگاهی در جهت بهبود کیفیت خواب و فاجعه پنداری درد در زنان مبتلا به پوکی استخوان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان ذهن آگاهی، کیفیت خواب، فاجعه پنداری درد، پوکی استخوان
|
  • Alireza Akhavanrezayat *, Emadzadeh Maryam, Ramin Hosseinzadeh, Salman Soltani Pages 2190-2198
    Introduction

    Despite the high costs of infertility treatment and the lack of access to advanced treatment for many couples, the role of infertility in the occurrence of psychological and social problems can also be mentioned. Considering the possible effects of vitamin D on the characteristics of sperm, a purposeful relationship between these two categories can be of great help to the community health system. The aim of this study was to evaluate the level of vitamin D in patients with spermogram disorder and compare it with the control group.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 114 patients were divided into two groups of 57 controls and infertile in the age range of 20 to 59 years and the infertile group were men with fertility disorders.The control group included fertile men with at least one child under the age of 5. Spermograms and levels of vitamin-D and hormonal factors such as LH and FSH, testosterone in both control and infertile groups were evaluated and comparisons were made between the two groups.

    Results

    Sperm count parameters and sperm motility and sperm shape Vitamin D were a significant difference between the two groups (P <0.001). It was also found that vitamin D had a significant and direct correlation with testosterone in the patient group (P = 0.001).

    Conclusion

    These results suggest the possible relationship between vitamin D and sperm quality in men. Therefore, treatment of vitamin D deficiency in men can be a solution to reduce infertility disorder in men.

    Keywords: Vitamin D, Spermogram, Infertility
  • Mohammad Torkman, Keivan Kakabraee *, Saeedeh Alsadat Hosseini Pages 2199-2208
    Introduction

    Attention Deficit Hyperactivity Disorder is one of the most common and challenging disorders in childhood and adolescence. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of drug therapy on executive functions, behavioral problems and clinical symptoms of attention deficit / hyperactivity disorder.

    Methods

    This experimental study was performed by measuring quarterly follow-up with two experimental and control groups (15 people in each group). Participants were matched by Purposive sampling method based on their level of intelligence and type of disorder. The psychotherapy group received medication daily for 12 weeks. Participants were assessed using the Swanson, Nolan, and Pelham Fourth Edition Scale to assess the clinical signs of ADHD, the College Neuropsychological Test to assess executive function, and the Rutterform Behavioral Problems Self-Report Scale. Multivariate analysis of variance (MANOVA) has been used to test the research hypotheses.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental group and the control group in all post-test variables of executive functions, behavioral problems and clinical symptoms and their components (P≤0.05).

    Conclusion

    According to the results, it seems that drug therapy is an effective intervention to treat the mentioned variables.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Drug Treatment, Executive functions, Behavioral Problems
  • Mozhgan Badiee Aval *, Batoul Bahrami, Mitra Rafiee Shafigh Pages 2200-2208
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of systematic desensitization and expressive desensitization on general anxiety and exam anxiety in students.

    Material and Methods

    The present study was a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design and the statistical population was all high school students referred to a private psychology clinic in Mashhad in the first half of 2020 (suffering from generalized anxiety disorder with comorbid exam anxiety disorder) using the Cochran statistical formula 20 people with systematic desensitization method and 20 people with expressive desensitization method and 20 people in the control group were randomly assigned. The treatment was performed in 11 sessions of 90 minutes, weekly and individually for all individuals (except the control group) by the first author (with 8-month follow-up). Measurement tools included the Beck-II Anxiety and the Sarason exam Anxiety Questionnaires. Statistical analysis of data was performed using SPSS-23 software.

    Results

    Multivariate analysis of covariance showed that systematic desensitization and expressive desensitization methods were effective in improving exam anxiety in the post-test and follow-up phase (8 months) (p <0.001) and also between the two experimental groups in post-test and follow-up scores (8 months) exam anxiety did not show a significant difference (p> 0.05). The results also showed that the expressive desensitization method significantly improved the general anxiety among subjects (p <0.001), but there was not observed a significant difference between the two groups of systematic desensitization and control group in the post-test and follow-up scores (8 months) (p <0.05).

    Conclusion

    expressive desensitization is an effective and new way to improve general anxiety disorder with and without correlation of exam anxiety.

    Keywords: general anxiety, exam anxiety, systematic desensitization, expressive desensitization
  • Zahra Shirin, Shahnam Abolghasemi, Mohammad Ali Rahmani, Shohreh Ghorban Shiroudi Pages 2209-2218
    Introduction

    Multiple sclerosis is an autoimmune, inflammatory, chronic, and progressive disease in which the immune system attacks nerve cells in the brain and spinal cord, damaging the myelin sheath and axons of these cells, resulting in a lack of proper conduction of nerve messages in the nervous system. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of short-term psychotherapy on psychological distress and intolerance of uncertainty in women with multiple sclerosis referred to the MS Society of Tehran.

    Materials and Methods

    The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test-control group and quarterly follow-up. The statistical population of this study was women with MS who referred to the MS Society of Tehran for counseling and treatment. Screening was performed based on related scales and 45 women with MS were selected by purposive and random sampling. Subjects were then randomly assigned to two experimental groups and one control group. The experimental group underwent psychotherapy for 8 sessions of 50 minutes and the control group was placed on a waiting list. Data analysis using SPSS software version 27 and multivariate analysis of covariance (MANCOVA) showed.

    Results

    Short-term psychotherapy is effective on psychological helplessness and uncertainty tolerance of women with MS (P <0.05) and these results were maintained in the quarterly follow-up.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that short-term psychotherapy treatment improves psychological helplessness and tolerance of uncertainty in women with MS.

    Keywords: Psychotherapy, Schema therapy, Psychological, emotional self-regulation, Multiple Sclerosis
  • Amir Abbas Ghanbari Zarandi, Davood Khorshidi * Pages 2210-2217
    Introduction

    Moderate-intensity exercise boosts immune system, while intense exercise can reduce the immune system function. The purpose of this study was to investigate the effect of ginseng supplementation on immune system function indices after exhaustive aerobic exercise.   

    Methods

    In this semi-experimental study, 20 active male students with the mean age of 21.8±2.5 years were randomly divided into experimental (n=10) and control (n=10) groups. Subjects of the experimental and control groups respectively received 1036 mg of ginseng supplement or placebo (dextrose) daily for ten days. All subjects were participated in the aerobic shuttle run test after supplementation period. SerumIgA, IgG, IgM and cortisol levels were measured in three phases; baseline, after supplementation and after aerobic exercise test. Data were analyzed by repeated measure ANOVA.

    Results

    There were no significant differences in serum levels of IgA (P=0.73), IgG (P=0.86), IgM (P=0.42) and cortisol (P=0.96) between experimental and control groups following exhaustive aerobic exercise test.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that short-term ginseng supplementation has no effect on the response of immune system function indices to exhaustive aerobic exercise in young males.

    Keywords: Exhaustive exercise, Ginseng, Immunoglobulin, Cortisol
  • Negin Ismaeilzadeh, Bahman Akbari * Pages 2217-2229
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of schema therapy on sexual self-efficacy, marital satisfaction and early maladaptive schemas in couples with marital conflict.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test, follow-up and control group. The statistical population of the study included women referring to counseling clinics in Rasht. The sampling method was simple screening and random in which 30 people were selected and equally divided into experimental and control groups. Data collection tools were Vaziri and Lotfi Kashani Sexual Self-Efficacy Scale (2013), Enrich Marital Satisfaction (Favers and Olson, 1989), the short version of Young's Early maladaptive Schemas Questionnaire (1989) and the Sanai and Barati Marital Conflict Scale (2000). After the pretest, the treatment schema was performed for the experimental group and the control group was placed on a waiting list without receiving any medical intervention.

    Results

    Data analysis using analysis of covariance showed that schema therapy is effective on sexual self-efficacy, marital satisfaction and early maladaptive schemas in couples with marital conflicts (p < strong> <0.05).

    Conclusion

    Schema therapy can be considered by combining couple therapy in designing treatment courses as well as making decisions in order to strengthen the family in counseling and family therapy centers. Key words: Schema therapy, sexual self-efficacy, marital satisfaction, early maladaptive schemas, marital conflict

  • Sharareh Babaei, Mohammad Amin Sanati, Majid Keyvanfar * Pages 2219-2229
    Introduction

    Pain assessment and control are essential parts of the treatment of children admitted to the intensive care unit. Moreover, the connection between pain and its physiological/ psychological effects is important. This study aims to evaluate the pain caused by endotracheal tube suctioning in mechanically ventilated children admitted to the intensive care unit.

    Materials and methods

    This study was performed on 50 hospitalized children who were under mechanical ventilation. In these patients, the pain was assessed according to FLACC pain criteria and physiologic indices before and after endotracheal tube suctioning following the standard suction protocol. Patients were divided based on the overall pain score as no pain, mild pain, moderate pain, and severe pain.   

    Results

    In summary, the average age of the patients was approximately 34 months, and 70% (n = 35) were male. Respiratory diseases (30%, n =15) were the most common initial diagnosis. According to FLACC pain criteria, the frequency and severity of the pain increased after endotracheal tube suctioning (p-value <0.05). The relation between increasing pulse rate, respiration rate, and systolic/diastolic blood pressure with enhancing distribution and pain level after suction is meaningful (P-value <0.001). Also, the patients with higher pain scores received lower doses of analgesic drugs by continuous infusion (P-value <0.05).    

    Conclusion

    Endotracheal tube suctioning is a painful intervention and patients are distressed following it. Therefore, pain assessment methods and pharmacological and non-pharmacological methods to control the resulting pain are recommended.

    Keywords: Pediatric, Intensive Care Units, Pain measurement, Mechanical Ventilation
  • Safoura Pourzabih, Masoud Arefnazari *, Biouk Tajeri, Ahmad Delbari Pages 2220-2228
    Introduction

    Alzheimer's disease is one of the most common progressive and progressive diseases of brain cells, which is associated with psychological damage such as insomnia and Agitation. The aim of this study was to determine the effectiveness of Ecotherapy on insomnia and Agitation in patients with Alzheimer's disease.

    Method

    The research method was semi-experimental with pre-test-post-test design with control group. From the statistical population of patients with Alzheimer's disease in mild to moderate levels referred to clinics and Alzheimer's Association of Tehran province, 20 people were selected and randomly assigned to two experimental and control groups. The research questionnaires included Morin's insomnia (1993) and Cohen-Mansfield's Agitation (1986). Ecotherapy was administered to the experimental group for ten sessions. The research data were analyzed using covariance.

    Results

    The results of covariance analysis showed that post-test scores of insomnia and Agitation of patients with Alzheimer's in the experimental group were significantly lower than the control group (P≤0 / 005).

    Conclusion

    In order to improve the insomnia and Agitation of patients with Alzheimer's disease, nature and its treatment techniques can be used.

    Keywords: Alzheimer's, insomnia, Agitation, EcoTherapy
  • Maryam Aflaki, Mohammadreza Zarbakhsh Bahri, Shahnam Abolghasemi, Taher Tizdast Pages 2221-2230

    The aim of this study was to compare the effectiveness of response therapy and mind reading therapy training on children's social skills Autism was performed. The research method in this study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of this study was children with autism in an autistic children center located in the city of Al-Hijan. The sample consisted of 45 children aged 6 to 13 years with autism who were selected by simple random sampling from the statistical population. Data collection tool was Gersham and Elliott (1990) Social Skills Questionnaire by Coaches completed. After the pre-test, children with autism were randomly divided into three groups (ie, two groups) Experimental and a control group (15 people were replaced. Then the mind reading concepts training group for 10 sessions And response-oriented treatment group underwent individual training for 7 sessions. Upon completion of the interventions, post-test to Action was taken. Data analysis using covariance analysis statistical test revealed response-based therapy and treatment Mind-reading affects the social skills of children with autism, and mind-reading therapy is more responsive to treatment therapy It is more effective in the amount of social skills components (P <0.01.) The use of these two therapies to Therapists, psychologists and educators recommended for educating autistic children.

    Keywords: Response-based therapy, social skills, Autism, mind reading
  • Saed Hedayatizafarghandi, Susan Emamipour *, Amin Rafiepoor Pages 2229-2236
    Introduction

     Research has shown that the treatment of self-awareness can reveal new dimensions of the relationship between mind and body. Therefore; The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness-based therapy on adolescents' emotion regulation skills.

    Methods

     The present study is a quasi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group and a three-month follow-up period. The statistical population of the present study is all male students in the first year of high school in the 13th district of Tehran in 1397; Among them, 40 students were selected by purposive sampling based on inclusion criteria and were randomly divided into 2 groups of 20 in the control and experimental groups. The research instruments included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire by Garnewski, Kreich and Spinhaum (2001). Analysis of covariance and repeated measures analysis of variance using SPSS software version 25 were used to analyze the data.

    Results

      The results showed that mindfulness treatment was effective on emotion regulation and was statistically significant (P≥0.001). Also, the effect of treatment in the follow-up stage remained constant (P 000.001).

    Conclusion

     It seems that mindfulness intervention can affect the emotion variable.

    Keywords: Mindfulness, Excitement
  • Mohammad Zarenezhad *, Farshid Javdani, Naser Hatami, Alireza Dorodchi, Navid Kalani, Mahshid Alborzi Pages 2230-2238
    Introduction

    Medical malpractice is an act committed by a medical or healthcare professional who deviates from the standards in his or her profession and causes harm to the patient. Meanwhile, medical malpractice in the field of obstetrics and gynecology includes a wide range of complaints against physicians, and prevention of this type of malpractice requires an understanding of its epidemiology. In this study, medical errors in gynecology and obstetrics departments of Jahrom city were investigated.

    Method

    A cross-sectional-descriptive study was conducted to investigate medical errors related to referral cases to Jahrom Forensic Medicine Organization in the gynecology and obstetrics departments between 2002 and 2018. The method of data collection was based on the questionnaire and the use of the information in the files in the medical commission of the General Directorate of Forensic Medicine of Jahrom city. The data were analyzed in SPSS software.

    Results

    Sixteen complaints have been lodged against Obstetrician and gynecologist specialists in the evaluated period; Of the 14 cases (82.35%) related to childbirth, 1 case (5.88%) was related to genital infection and 1 case (5.88%) was related to breast tumor. The average age of the plaintiffs was 29.81. The youngest complainant was 24 years old and the oldest was 45 years old. Votes issued for 9 cases (52.94%) of complaints leading to failure to prove negligence, 3 cases (17.64%) indicating negligence of obstetrician and gynecologist, 2 cases (11.76%) of the ban on prosecution due to the time, 1 case (5.88%) resulted in a written cautation to gynecologist and 1 case (5.88%) resulted in the plaintiff's consent to the obstetrician. There were three cases of negligence, one involving the placement of surgical instruments during a cesarean section, one involving the death of a baby during childbirth, and one involving the absence of a diagnosis of a breast tumor.

    Conclusion

    Most of the medical malpractice charges in cases against obstetricians and gynecologists are related to labor management. This demonstrates the need to provide courses based on complex cases leading to complaints for the obstetrics and gynecology department.

    Keywords: Medical malpractice, Medical error, Complaint, Obstetrics, gynecology, Infant, Maternal Death
  • Saeed Baluchzadeh Khorshaneh, Mansour Abdi *, Khalil Ghafari, Rahim Hamidipour Pages 2231-2243
    Introduction

    lack of adequate education on issues related to marriage and insufficient information of couples are that may cause many problems in couples' lives. Therefore, the purpose of this study was to compare the effectiveness of premarital education through the method of awareness program and interpersonal selection and multidimensional indigenous approach on anxiety / avoidance of attachment and differentiation in individuals seeking marriage.

    Methods

    The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design. The statistical population included all people who referred to the Center for Sustainable Life seeking marriage in Arak in 2020, and among them 60 people were randomly selected and randomly divided into three experimental groups of interpersonal knowledge and selection program (20 people), group Indigenous training (20 people) and control group (20 people) were included. Content of premarital education sessions based on the principles and techniques of the Interpersonal Awareness and Selection Program (PICK) were two weekly sessions of 90 minutes and multidimensional indigenous training in 10 sessions of 40 minutes. Data collection tools were Hazan and Shaver Adult Attachment Questionnaire (1987) and Scuron Differentiation Questionnaire (2000). Analysis of covariance test using SPSS software version 22 was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is no significant difference between the effectiveness of premarital education through knowledge program and interpersonal choice and the multidimensional indigenous approach on attachment anxiety / avoidance of attachment and differentiation in marriage seekers.

    Conclusion

    According to the results, it seems that both treatments are equally effective on attachment anxiety / avoidance of attachment and differentiation.

    Keywords: Indigenous Multidimensional Approach, Anxiety, Avoidance of Attachment, Differentiation, Marriage
  • Ali Bakhtiyari, Parisa Pournemati * Pages 2238-2248

    Exercise activities increase the proteins, enzymes and mitochondrial functions in humans and animal samples. The purpose of this study was comparison of 12-weeks high-intensity interval training (HIIT) and continuous training (CT) on mitochondrial proteins of AMPK and ERRα in gastrocnemius muscle in elderly rats. In this study 36 elderly Wistar rats 18 months (250-350g) were randomly divided into three groups: HIIT, CT, and control group. Exercise in the HIIT group was started in the first week of 16 minutes (2 minutes at 85-90% VO2max and 2 minutes’ recovery period at 45-50% VO2max), which reached 28 minutes in the 12th week. The training program in the CT group was 30 minutes (at 65-70% VO2max) and was reached to 60 minutes in the 12th week. The expression levels of AMPK and ERRα proteins in gastrocnemius muscles were assessed by Western blot method. One-way ANOVA was used to analyze the data. The protein expression of AMPK was significantly increased in the HIIT (P<0.001) and CT (P<0.01) group compared to control group. Also, the proteins of AMPK were significantly increased in the HIIT group compared to CT group (P<0.05). The expression of Tfam was significantly increased in the HIIT group (P<0.01) and CT group (P<0.05) compared to the control group. HIIT compared to CT has a greater increase in expression of AMPK and ERRα proteins in the gastrocnemius muscle of elderly rats.

    Keywords: Mitochondria biogenesis, Aging, High-intensity interval training, Continuous Training
  • Akram Azhandeh, Yaser Kazemzadeh *, Ali Gorzi, Shahedi Valiollah Pages 2248-2258
    Introduction

     Steroid drugs have become popular among young people, especially among athletes with the aim of strengthening muscles and increasing physical fitness. The aim of this study was to investigate the effect of propolis and chicory consumption during eight weeks of resistance training on some indicators of liver tissue apoptosis in female mice consuming testosterone enanthate.

    Methods and Materials: 

    In this experimental study, 40 female mice aged 8 weeks and weighing 200 g were prepared from Institut Pasteur (Iran). Mice were randomly divided into 5 groups after 1 week of introduction 1) control (n = 8), 2) exercise (n = 8), 3) testosterone + exercise (n = 8), 4) testosterone + exercise + Propolis (n = 8) and 5) testosterone + exercise + chicory (n = 8). Eight-week resistance training protocol (24-step ladder with weights), five days of training per week with two days of rest per week, in which weights were 40% of female rats' body weight in the first week and 20% of body weight was added every week and two sessions per week, weighing was performed. Injection of steroids (Testosterone Enanthate at a dose of 20 mg) three times a week and the use of cleansers, propolis (400 mg per kg of body weight) in the form of gavage and chicory (6 g per kg of body weight) in the form of injections three times done per week.

    Results

     Testosterone injection resulted in a significant increase in liver BAX gene expression in trained female rats. Also, BCL-2 gene expression decreased in liver tissue due to testosterone consumption, which was not significant. Chicory and propolis significantly reduced liver tissue BAX gene expression, BCL-2 gene expression increased liver tissue, which was not statistically significant.

    Discussion and Conclusion

     It can be thought that testosterone consumption causes apoptosis in liver cells, which may lead to liver disease in resistance-trained rats, which use cleansers (chicory and propolis) by lowering BAX and increasing BCL-2 liver tissue and somehow inhibit apoptosis may play a protective role.

    Keywords: Osteoarthritis, Cardiovascular Disease, Aerobic training, MSCs, Wnt, β-Catenin signaling
  • Mahdi Badali *, Nazanin Shafieifar, Zahra Bakhtyarizadeh Pages 2331-2339
    Introduction

    Corona crisis has attracted the attention of all educational environments such as universities, schools and organizations for e-learning, but the quality of e-learning and its results, such as learning and academic motivation must also be considered. The aim of this study was to determine the effect of problem-based e-learning on the learning and motivation of medical students in coronary conditions.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with experimental and control groups. From the statistical population of medical students of Ardabil University of Medical Sciences, 32 students were selected using available sampling method and were randomly divided into experimental and control groups. The experimental group was exposed to problem-oriented e-learning for two months and the e-learning group was directly exposed to the control group. A researcher-made learning questionnaire and academic motivation (Vallerend et al., 1989) were used. Research findings were analyzed using covariance.

    Results

    The results showed that the average learning and academic motivation of the experimental group increased from 6.81 and 69.56 in the pre-test stage to 17.50 and 92.31 in the post-test stage, respectively. The results of analysis of covariance showed that after removing the effect of pretest, the mean scores of posttest of the two groups were statistically significant (p≥0.005).

    Conclusion

    The results of this study showed that the use of e-learning's problem-Based approach in coronary conditions can be effective in increasing the learning and academic motivation of medical students.

    Keywords: Corona, E-learning, Problem based learning, Learning, academic motivation
  • Shokofeh Ahmadzadeh, Mansour Bayat *, Kumarss Amini Pages 2340-2352
    Introduction

    Shigella is a gram-negative intestinal bacillus whose infections have caused serious problems in developed and developing countries. The prevalence of Shigella infections is very low due to the low dose of pathogenicity of this bacterium as well as its easy transmission from one person to another and also the indirect contamination of people through the consumption of contaminated food and water. Objective of isolation of Shigella sonnei from children's feces, Effect and isolation of spring grass extract, Molecular isolation of tetracycline genes by multiplex PCR, Effect of extract on tetracycline gene expression by multiplex PCR.

    Methods

    Out of 60 Shigella sonnei strains isolated from children with diarrhea after isolation of strains on different media and MacConkey Agar (MAC) medium in terms of shape and color of colonies were examined and recorded. First, the DNA of each sample was extracted by a DNA extraction kit, and after extraction, the DNA of the template was amplified by PCR. To investigate the effect of antibiotic resistance of spring grass to the extracted gene resistant to tetracycline, MIC of plant extract on different concentrations of Shigella sonnei was investigated. Strains with tetracycline-resistant genes were treated with MIC, using both treatment and non-treatment groups, and after incubation for 18 hours, stationary lag log was performed using RNA extraction kit x plus RNA extraction. Then, using RT-PCR ABI plus device, the expression of tet A and tet B genes in the treated and untreated groups under the influence of spring grass extract was read quantitatively (numerically) CT and the expression of the gene under the influence of treatment was interpreted.

    Results

    Shigella sonnei isolated results showed a high percentage of the highest resistance to streptomycin, Nalidixic acid, tetracycline and ampicillin and chloramphenicol with 100%, 100%, 86.7%, 91.8% and 50%. Also, the highest sensitivity to gentamicin and ciprofloxacin was observed with 85% and 86.6%, respectively. Multiple PCR results showed that out of all 60 Shigella sonnei isolates, 3 isolates had only tetB gene (5%) and 55 isolates had tetA gene (91.6%).

    Conclusion

    The results of Fisher test indicate that there was a significant relationship between tetA genes and antibiotic resistance at 5% error level (p-value <0.05). The results showed that at the 5% error level there was no significant relationship between tetB genes and antibiotic resistance (p-value = 0.05). The results showed that at the 5% error level, there was no significant relationship between positive and negative genes of all genes with antibiotic resistance (p-value <0.05).

    Keywords: Shigella sonnei, spring grass plant, Aqueous extract, tetracycline resistance gene, PCR
  • Marziye Kazerani, Fatemeh Abedi Pages 2354-2362

    HIV-TB co-infection is a major public health threat. HIV complicates every aspect of TB including presentation. The aim of this study was the assessment of some epidemiologic factors HIV-TB co-infection in patients referred to the infection- behavioral disorders center of Mashhad (2002-2012)

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, demographic information includes age, sex, occupation, residence, educational level, marital status, nationality, history of the prison, addiction and sex were gathered. Charts and Figures of drowned.

    Results

    119 patient’s HIV/ AIDS was determined, 60 (%50/4) had HIV-TB co-infection, % 85 male and %15 female, Iranian. % 90 urban, %10 rural areas. %3.3 under 20 years, % 35 were 21-30 years, % 28/3 were 31-40 years, %30 were 41-50 years and %3.3 over 50 years of age. % 81 were married and %18.3 were single. %31.7 unemployed, % 26.7 were workers, % 25 were freelance job and % 16.7 were free-retired (students, men, and housewives). %73/3 had a history of the prison. %60 were literate and 40% were illiterate, %38/3 had suspicious sex. %81/7 had a history of addiction, %100 had shared needles.

    Conclusions

    The majority of people infected with HIV-TB in Khorasan Razavi are men, young ،people aged 21-30 years and unemployed, prison, drug addicts and suspicious sex. Control and eradication of diseases such as AIDS and tuberculosis require national commitment and cooperation of various government and non-governmental institutions.

    Keywords: Tuberculosis, HIV, coinfection, Epidemiology
  • Seed Saleh, Abdolreza Adhami *, Shahla Kazemipoor Pages 2376-2392
    Introduction

    Field research, especially in relation to the increase of violence in society and especially among adolescents and its consequences at the community level can have great achievements; Therefore, the purpose of this study is to investigate the contexts and consequences of violence in adolescents referring to health centers in Mashhad.

    Material and Methods

    This research was conducted with qualitative methodology and in the field of grounded theory in 1398 in Mashhad. Participants in this study were 17 male students in whom violent behaviors were observed, who were selected by purposive sampling. Data were collected through in-depth interviews and analyzed using open, axial and selective coding steps.

    Results

    After analyzing and coding the data based on the approach of Strauss and Cobain Grand Theory, 20 categories were extracted which were classified into three dimensions: causal, contextual and intervening as well as outcome. The process of creating and reproducing violence was explained.

    Conclusion

    It seems that the categories and dimensions in this study explain the processes of reproduction of violence and in this regard it can be used for related research.

    Keywords: violence, Adolescents, Grand Theory, Health centers
  • Mojib Sanaeemehr, Hasan Mirzahoseini *, Majid Zargham Hajebi Pages 2448-2458
    Background

    Obsessive-compulsive disorder is a debilitating anxiety disorder. These schemas are not always active and their effects are not tangible; But when they are activated, the person engages in coping styles to reduce the unpleasant emotions that result from it and is placed in a state called mindfulness. Schema therapy assumes that what ultimately has little to do with the various symptoms of psychopathology are maladaptive mindsets. According to studies can be found that it is possible to use early maladaptive schemas to explain the symptoms of psychopathology. Therefore, incompatible mindsets must play a mediating role between early incompatible schemas and signs. Early parent-child relationships and traumatic childhood events have played a significant role in the development of obsessive-compulsive disorder; So, The aim of this study was to explain the mediating role of dysfunctional parental schematic mentality between early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder.

    Methods

    This study was performed using a descriptive-correlational research method and structural equation modeling. The statistical population included all people with obsessive-compulsive disorder who had referred to medical and counseling centers in Tehran in 1397.   In this study, the Young Schema Questionnaire-Short Form, the Schematic Mindset Questionnaire and the revised Algebraic Obsessive Questionnaire were used. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and structural equation modeling using spss.22 and AMOS.22 software. The significance level of the tests was considered 0.05.

    Results

    The results showed that the direct path coefficient between the first domain to the dysfunctional parent (p < /em><0.001, β=0.46) was positive and significant, and the path coefficients between the fifth domain to the dysfunctional parent (p < /em><0.001, β=0.79), the first domain to an inefficient coping (p < /em><0.001, β=0.28); the fifth domain to an inefficient coping (p < /em>=0.002, β=0.30), dysfunctional parent to Obsessive-compulsive disorder (p < /em><0.001, β=0.54) and dysfunctional coping with obsessive-compulsive disorder (p < /em><0.001, β=0.33) (β=0.33) were positive and significant.  Also, schematic mentality of dysfunctional parents played a mediating role in the effects of early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder (RMSEA=0.045, AGFI= 0.94)

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the schematic mentality of dysfunctional coping has a mediating role between early maladaptive schemas and obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: Schema, parents, early maladaptive schema, Practical obsessive-compulsive disorder
  • Masomeh KhodaBakhsh Garakani, Hamid Mohammadi Frud* Pages 2458-2466
    Introduction

    Obsessive-compulsive disorder is one of the most common psychological disorders that has a great impact on the performance and quality of life of patients. The study was conducted to predict adjustment based on tolerance for ambiguity and perfectionism among patients with obsessive-compulsive disorder.

    Method

    The research method was correlation with forecasting approach and regression design. From the statistical population of patients with obsessive-compulsive disorder referring to counseling centers in District 4 of Tehran, 150 people were selected as a sample using a multi-stage random method. Research tools included adaptability (Spanier, 1976), ambiguity intolerance (Freiston et al., 1994), perfectionism (Terry Short & et al., 1995). The research data were analyzed using SPSS and Pearson correlation coefficient and multiple regression.

    Results

    The results of correlation coefficient showed that marital adjustment with ambiguity tolerance (r = -0.35, p = 0.001) and perfectionism (r = 0.35, p = 0.001) had significant correlation. have. The results of regression also showed that perfectionism with beta coefficient of 0.31 can predict the marital adjustment of obsessive patients more than the intolerance of ambiguity with beta multiplication of 0.22 and also 17% variance related to marital adjustment, based on tolerance. Ambiguity and perfectionism are explained.

    Conclusion

    adjustment of patients with obsessive-compulsive disorder can be predicted using intolerance and ambiguity. Therefore, by improving the intolerance of ambiguity and perfectionism of obsessive-compulsive patients, their compatibility can be strengthened.

    Keywords: Obsession Disorder, Marital compatibility, Tolerance of ambiguity, Perfectionism
  • Laila Abaeian, Hasan Asadzadeh *, Bita Nasrollahi Pages 2467-2481
    Introduction

    Considering the importance of brain structures and functional systems in psychopathology and considering the research gap in comparing brain / behavioral systems, this study aimed to compare brain / behavioral systems in cardiovascular patients, individual’s Compulsive obsessions and ordinary people were performed.

    Methods

    The research method was applied in terms of purpose and 2-comparative in terms of implementation method. Data from 150 people including 50 healthy people, 50 cardiovascular patients referring to Tehran medical sciences hospitals for medical examinations in Tehran and 50 obsessive-compulsive patients referring to psychology and psychiatric clinics in Tehran in 1397 Was collected. Research samples using the method in Doss were reduced. The Gary-Wilson personality questionnaire was used as a research tool. Data were analyzed using analysis of variance and Scheffe post hoc test.

    Results

    Analysis of variance showed that there was a difference between the dimensions of brain / behavioral systems in cardiovascular patients, obsessive-compulsive disorder and normal people (p≥0.01). Post hoc test showed that in the components of passive avoidance, the group of heart patients was more than obsessive and in the components of active avoidance, extinction, war, escape, escape / avoidance system, the group of obsessive was more than the other group Was (p≥0.05). In the component of behavioral activation system, heart patients were more than normal people, but this difference was not significant with the group of obsessive-compulsive patients.

    Conclusion

    Cardiovascular disease and obsessive-compulsive disorder have a significant relationship and can be appropriate components in psychological analysis of the occurrence of these disorders.

    Keywords: Cardiovascular Disease, Obsessive-compulsive disorder, Brain-behavioral system
  • Bahman Moazzami Goudarzi, Nader Monirpor *, Hasan Mirzahoseini Pages 2482-2495
    Introduction and objective

    Intensive and short-term dynamic psychotherapy (ISTDP) is one of the effective treatments for personality disorders. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of ISTDP on reducing the symptoms and defensive mechanisms of obsessive-compulsive and avoidant personality disorders.

    Method

    The present study is an experimental research with a single experimental design (A-B-A). The statistical population of the present study consisted of all individuals with personality disorders, Tehran who referred to two psychology clinics in Tehran in 2019. Among the above statistical population, 6 people were diagnosed with obsessive-compulsive and avoidant personality disorders based on the Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III) and Structured Clinical Interview for DSM Disorders (SCID-II) based on the on DSM-5 criteria were selected by purposive sampling method. The instruments used in this study were: Millon Clinical Multiaxial Inventory (MCMI-III), Defensive Mechanisms Questionnaire-40 and Structured Clinical Interview for DSM Disorders (SCID). In addition, ISTDP protocol was applied to the research sample according to the Davanlo (1995, 2000) approach for 15 sessions once a week and each session for one hour. Subjects were assessed after baseline assessment, once every 3 sessions, and after the treatment sessions, 3 follow-up assessments were performed at one-month intervals. Data were analyzed using eye charts and Friedman test and version 24 of SPSS software.

    Results

    The results showed that ISTDP reduces the symptoms of obsessive-compulsive and avoidant personality disorders (p <0.05). Also, this treatment was significant in reducing, immature and neurotic defensive mechanisms and Increasing mature defensive mechanisms in individuals with obsessive-compulsive and avoidant personality disorders (p <0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that ISTDP has a significant effect on reducing the symptoms and defensive mechanisms of obsessive-compulsive and avoidant personality disorders.

    Keywords: ISTDP, Obsessive-Compulsive Personality Disorder, Avoidant Personality Disorders, Defensive Mechanisms, Effectiveness
  • Hamide Samadi, Hossain Mahdiyan, Mahdi Ghasemi Pages 2497-2510
    Introduction

    The purpose of the present study was to compare the effectiveness of Psychodrama and Group Therapy Based on Acceptance and Commitment on Students' Depression with Social Anxiety Disorder.

    method

    Among students referred to Mashhad University of Medical Sciences counselling center. 60 students were selected through purposeful sampling in this quasi-experimental study and randomly divided into three groups of Psychodrama (N=20), Group Therapy Based on Acceptance and Commitment (N=20) and control group (N=20). All participants were evaluated before and after the intervention and three months after the end of intervention. Beck Depression Inventory (1996) (BDI-II) were used for data collection. Data analyzed by SPSS-21 software using Mixed Variance analysis.

    Results

    The results showed that both theatrical and group therapy approaches based on acceptance and commitment had a significant difference in reducing depression compared to the control group. (% 5) P

    Discussion and Conclusion

    According to the research findings, it can be concluded that theater therapy and group therapy based on acceptance and commitment have a significant effect on depression in people with social anxiety disorder.

    Keywords: Psychodrama, Acceptance Commitment, Depression
  • Behnaz Amoozgar Shahidi, Majid Jahangirfard*, Niloufar Iman Khan, Sedigheh Toutian Pages 2512-2528
    Introduction

    Physiological changes in the cardiovascular system occur gradually with age These changes cause cardiovascular disease, which is a major cause of death in the elderly. The aim of this study was to evaluate the effect of intermittent and resistance training on mitochondrial biogenesis of cardiac myocytes in elderly rats.

    Methods

    30 -old rats 23-month weighing 437.2 g were randomly divided into 3 groups: 10, intermittent training (IT), high intensity resistance training (HIRT) and control group (C). Were divided. High-intensity ladder resistance training (80% of MVCC), and intermittent training with 40 to 80% of maximum speed started from the first week and continued with 30 to 110% of maximum speed from the fourth week Exercises were performed for eight weeks and 5 days a week. 72 hours after the last training session, cardiac tissue isolation was performed. Statistical analysis using ANOVA test had a significance level of P ≥ 0.05.

    Results

    Results The findings of this study showed that aging significantly reduced the expression of AMPK, PGC-1α and TFAM in the heart tissue of elderly rats (P = 0.000). After eight weeks of intervention, the expression of AMPK, PGC-1α, and TFAM increased significantly in both training groups compared to the control group (P = 0.000). Also, there was a significant difference between the training methods on the expression of AMPK, PGC- 1α, TFAM (P = 0.000).

    Conclusion

    The results show that periodicity and resistance improve the expression of proteins associated with mitochondrial biogenesis. Therefore, having regular levels of intermittent and resistance training can be a good solution for favorable changes in cardiovascular risk factors in the elderly.

    Keywords: Mitochondrial biogenesis, PGC-1α, TFAM, AMPKResistance, periodic exercises
  • Zahra Bagheri *, Saman Soleimanpour, Kiarash Ghazvini, Seyed Aliakbar Shamsian, Faezeh Sabet Pages 2530-2540

    Tuberculosis is one of the most important communicable infections in the health system. Knowing the presence or absence of the disease in health workers who can remain latent [LTBI] helps the health system by early detection of TB infection and timely use Prevent chemoprophylaxis from occurring. For this reason, all prestigious universities in the world and most health care centers have developed programs to prevent these people from developing the disease, including various aspects of prevention including before and after contact. These programs are tuberculin skin test (TST) to check for the presence of occult tuberculosis as a standard method of diagnosis. Since various factors influence the results of the TST test, this test may not be the definitive answer for infection in the individual. Therefore, in another test called IGRA (Interferon γ Release Assay) or QFT test (QuantiFERON-TB Gold In tube), the level of interferon gamma secreted by lymphocytes stimulated with specific Mycobacterium tuberculosis antigens is measured. More specifically, latent TB can be examined. Therefore, in this review study, in addition to reviewing available tests for latent tuberculosis, the results of various studies conducted in the country to evaluate the latency of latent tuberculosis among health workers in different diagnostic and treatment centers are compared.

    Keywords: Latent tuberculosis, tuberculin skin test, QuantiFERON TB test, health workers
  • Vahid Sepehr, Niusha Mokhtari, Zahra Sharifi, Seyed Mohammad Mousavi, Elham Safari, Elahe Safari, Elnaz Vafadar Moradi Pages 2541-2547
    Introduction

    Hepatitis C virus (HCV) is an important factor in the development of chronic liver disease and liver cell carcinoma.  Lichen planus is an extrahepatic manifestation of hepatitis C virus infection, the aim of our study was to investigate the association between hepatitis C infection and Lichen planus disease. Materials&

    Methods

    This case-control study was performed on 106 patients referred to the dermatology clinic of 22 Bahman Hospital between 1396 and 1397. The patient group consisted of 53 patients with lichen planus and the control group consisted of 53 patients without lichen planus who had referred for cosmetic purposes. After obtaining informed consent, hepatitis C antivirus test was performed in both case and control groups. In positive cases, hepatitis C virus polymerase chain reaction (HCV.PCR) test was performed to confirm the infection. Patients' information was collected through a checklist and analyzed by SPSSv24 software.

    Results

    The study included 55 women (51.9%) and 51 men (48.1%). The mean age was 31.2 ± 7.8 years. In 53 patients with Lichen Plan, 1 person (1.9%) and in the control group, 3 patients (5.7%) were positive for hepatitis C virus. There was no significant difference between the two groups of cases and control in hepatitis C infection (P = 0.618).

    Conclusion

    It seems that there was no significant difference between the control group and the case; therefore, routine testing of hepatitis C antibodies is not necessary in all patients with lichen planus.

    Keywords: Infection, Lichen Planus, Hepatitis C
  • Zahra Mahbobi Nieh, Hasan Ahadi, Hamidreza Hatami, Mohammad Reza Sirafi Pages 2548-2559
    Introduction

    Identifying factors related to the mental health of the elderly is one of the topics of interest in the field of geriatric psychology. The purpose of the present study was to determine the relationship between life expectancy and religious attitudes with psychological hardiness of elder peoples with regard to the mediating role of social support.

    Methods

    This study was a descriptive-correlational study and structural equation modeling method was used for data analysis. The statistical population consisted of all elder people in Tehran, 329 of whom were selected by convenience sampling method and They responded to Ahwaz psychological hardiness questionnaires, life expectancy, religious attitudes, and social support scales.

    Results

    Structural equation modeling showed that the hypothetical model of research has a good fit with the data and also the direct path of life expectancy variables, religious attitudes and social support to psychological hardiness was significant (P <0.05). It has also been shown that social support variable has a significant mediating effect between life expectancy and religious attitudes with psychological stubbornness.

    Conclusion

    Based on the results of this study, it is suggested to consider the mediating role of social support in the relationship between life expectancy and religious attitudes with psychological hardiness and therapists to incorporate this component in their therapeutic practice.

    Keywords: Life expectancy, Religious attitude, Psychological Hardiness, Elderly, Social Support
  • Farnush Badihi Zeraati *, Jafar Hasani, Mahdi Qasemi Motlagh Pages 2561-2572
    Introduction

    People with anxiety disorder have misconceptions and misconceptions about health. The present study investigates the relationship between the activity of behavioral brain systems and disease anxiety with the mediating role of cognitive emotion regulation strategies.

    Method

    The study method is correlational. The study population includes students aged 18 to 35 years from Bu Ali Sina University and Payame Noor University of Hamadan. In order to conduct research on 399 students, they were selected by convenience sampling method. Participants were assessed using a research assessment tool including 3 Jackson Five Factors Questionnaire, Anxiety Anxiety, and Cognitive Emotion Regulation Guides, then the data were analyzed using path analysis method, based on AMOS-21 software. Took.

    Results

    The correlation coefficients between behavioral activation and disease anxiety, war and escape and cognitive emotion regulation strategy are adaptive, positive and significant. However, correlation coefficients between behavioral activation and warfare, behavioral activation and adaptive cognitive emotion regulation strategy, behavioral inhibition and adaptive cognitive emotion regulation strategy, disease escape and anxiety system, adaptive emotion regulation cognitive strategy and anxiety The disease is negative and significant; Therefore, it can be said that with the increase of cognitive regulation strategies of adaptive emotion of students, their anxiety anxiety score decreases.

    Conclusion

    The relationship between the activity of behavioral brain systems and disease anxiety with the mediating role of cognitive emotion regulation strategies is confirmed and the final model fits.

    Keywords: Behavioral brain systems, illness Anxiety, Emotion recognition regulation strategies
  • Masoud Sadeghi, Zahra Moradi * Pages 2573-2586
    Introduction

    Rheumatism is a common cause of joint pain and physical and mental disability in patients. Studies show that the disease usually occurs in old age and is more common in women than men. The aim of the present study was to investigate the effect of positive psychotherapeutic intervention on functional disability and pain perception of women with rheumatoid arthritis in Khorramabad. The research method is semi-experimental with pre-test and post-test design with experimental and control group. The statistical population was all women with rheumatoid arthritis in Khorramabad. The available sampling method was selected from 40 women with rheumatism and randomly assigned to two experimental and control groups (20 people per group). Under the same circumstances, the experiment was conducted with questionnaires for functional disability and pain perception from both groups. Then, positive, psychotherapeutic intervention was performed on the experimental group for 8 90-minute sessions, but the control group did not receive any intervention. After the meetings, both groups were re-tested.

    Results

    The results of multivariate and univariate analysis of covariance showed that positive psychotherapeutic intervention had a significant effect on reducing functional disability and pain perception of patients (P <0.01).

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that positive psychotherapy has reduced functional disability and pain perception in women with rheumatoid arthritis. Therefore, along with medical treatment, this treatment can be used to reduce functional disability and pain perception of these patients.

    Keywords: Psychotherapy, positivism, Functional disability, Pain perception, Rheumatoid arthritis, Women
  • Sahar Bayati Eshkaftaki, Reza Ahmadi*, Maryam Chorami, Ahmad Ghazanfari Pages 2587-2598
    Introduction and purpose

    Divorce is a phenomenon which disturbs the mental and emotional health of the adolescents and it might lead to the emergence of externalized behaviors in them. therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of training self-differentiation on the aggression and experiential avoidance in the adolescents engaged in divorce with externalized behavior.

    Material and methods

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group and two-month follow-up design. The statistical population of the present study included the students engaged in divorce with externalized behaviors who were studying in the first and second year high schools in academic year 2019-20 in the city of Shahrekord. 40 adolescents were selected through purposive sampling mehtod and they were randomly accommodated into experimental and control groups. The experimental group received ten ninety-minute intervention sessions of training self-differentiation during two-and-a-half months. After starting the intervention, 4 adolescents from the experimental and 3 from the control group quitted receiving the intervention. The applied questionnaires in this study included children and adolescents behavioral inventory, aggression questionnaire and acceptance and action questionnaire. The data from the study were analyzed through repeated measurement ANOVA by SPSS software version 23.

    Findings

    the resutls showed that training self-differentiation has significant effect on the aggression (0.59) and experiential avoidance (0.64) in the adolescents engaged in divorce with externalized behaviors (p<0.001).

    Conclusion

    The findings of the present study revealed that training self-differentiation can be used as an efficient method to decrease aggression and experiential avoidance in the adolescents engaged in divorce wiht externalized divorce through employing techniques such as differentiating rational from irrational beliefs, equipping the members with special communicative skills and shouldering the responsibility.

    Keywords: Experiential avoidance, externalized behaivor disorder, Self-differentiation, Aggression, Divorce
  • Sediqe Nasiripoor, siavash Talepasand *, Issac Rahimian Boogar Pages 2600-2608
    Introduction

    Working memory plays a crucial role in high-level cognitive processes such as reasoning, problem solving, intelligence and language comprehension.The purpose of the present study was to investigate the mediating role of working memory quality in the relationship between sleep habits and children's working memory capacity.

    Methods

    The research design was correlational. The statistical population consisted of all students studying in the creativity centers and kindergartens of district one of Tehran city in the year 17-2016. The sample consisted of 60 children who were selected using the Wechsler Intelligence Scale and the Wechsler Preschool Children Scale. SPSS 22 and Lisrel 8.54 and Pearson correlation and path analysis were used for data analysis.

    Results

    Findings showed that the direct pathway of sleep hapits disorder, sleep behavior disorder, night wake disorder, daily sleep disorder, except morning wake disorder, had significant effect on the quality of working memory. The direct path of sleep habits disorder and morning wake disorder to the amount of working memory was significant but sleep behavior disorder, night wake disorder and daily sleep disorder to the amount of working memory was not significant. Evaluation of indirect pathways also showed that among sleeping habits, only impairment of sleeping habits indirectly mediates the quality of working memory affecting the amount of working memory.

    Conclusion

    The quantity and quality of sleep in children should be emphasized in order to improve cognitive functions, especially working memory.

    Keywords: Quality of Working Memory, Quantity of Working Memory, Sleep Disorders, Sleep Quality
  • Ali Khastar, Hamidreza Farzin, Majid Jamshidian-Mojaver * Pages 2609-2619
    Introduction

    Since December 2019, the outbreak of a new type of pneumonia of unknown cause was first reported in Wuhan, Hubei Province, China. Given the current focus of much research on pathophysiology, clinical manifestations, and diagnosis and treatment of covid-19 disease, the mental health aspect of the outbreak is often overlooked.

    Material and Method

    To conduct this study, 160 employees of public and private sector companies and offices were selected as the target population. Finally, the staff answered 25 questions that were distributed to them during a written questionnaire. The questionnaires contained 25 questions on mental health and behavior. A significant correlation between personal information and answer to each question was assessed by the chi-square test.

    Results

    The data show that more than 39% of employees are afraid and anxious about the prevalence of covid-19 disease so that 16.47% of them are terrified, 23.14% have high fears that can cause employees problems such as fear of illness and xenophobia. Also, 32.47% have reported that they have undergone behavioral changes due to the prevalence of this disease. At the level of 0.05, the chi-square test also shows a significant relationship between gender, age, etc. by answering some question.

    Conclusion

    The information obtained from our research shows that the prevalence of covid-19 disease in Iran has caused psychological and behavioral changes among public and private employees, which requires more effective measures by government and national officials to maintain employee health.

    Keywords: COVID-19, Mental health, Coronavirus 2019
  • Frough Ahameh, Maryam Gholamzadeh Jafreh *, Amin Koraee Pages 2620-2630
    Intrudoction

    Deafness in children is one of the disabilities that has a great impact on mothers; Because mothers have a greater role to play in caring for their children's physical, emotional, and social needs.The aim of the present study was to investigate the effectiveness of Eye Movement Desensitization and CognitiveReprocessing Intervention on improving the Sense of parental competence and reducing the social isolation of mothers of deaf children studying in primary school of exceptional schools in Ahvaz.

    Methods

    This research is one of the quasi-experimental studies of pre-test-post-test with control group. In this study, 30 mothers were selected by available sample method and randomly divided into two groups of 15 experimental and control. The treatment protocol was performed in 10 sessions of 60 minutes in the experimental group. Participants in both groups were assessed for variables of parenting competence and social isolation at the beginning and end of the study. Abidin (1990) Parental Stress Questionnaire was used to assess the sense of parenting competence and social isolation.

    Findings

    The results of covariance analysis showed that in the significance level of (P<0/001) the Eye Movement Desensitization and Cognitive Reprocessing Intervention therapy led to improvements Parental Sense of competence Mothers of deaf children in both the post-test and follow-up stages.

    Conclution

     It can be said that Eye Movement Desensitization and Cognitive Reprocessing Intervention of non-pharmacological therapy is relatively short and effective in improving the sense of parental competence and reducing social isolation.

    Keywords: Eye Movement Desensitization, Cognitive Reprocessing Intervention, Sense of Parental competence, Social isolation, Deaf
  • Tahereh Haj Mohamad Hoseini, Hasan Mirzahoseini *, Majiod Zargham Hajebi Pages 2631-2641
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effectiveness of mentalization therapy and emotion therapy treatment in reducing the symptoms of borderline personality disorder and depression.

    Methods 

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group and two-month follow-up. The statistical population in this study were women with symptoms of borderline and depressed personality who referred to counseling centers in Qom in the age range of 18-35 and from August to October with two questionnaires of Milon-3 (Milon) and Goldenberg depression (1971). And were interviewed and tested according to DSM-5 criteria. Then, both experimental groups underwent subjectivization treatment (Batman and Funagi, 2016) and emotion therapy in 8 sessions of 90 minutes per week, and the control group was placed on a waiting list.

    Results

    The results of data analysis by analysis of covariance showed a positive and significant effect of mentalization and emotion therapy in depressed people.

    Conclution

    The results showed that the treatment of subjectivity is effective in reducing the symptoms of borderline personality disorder and the treatment of affective phobia is effective in reducing the symptoms of depression in people with depression.

    Keywords: mentalization therapy, emotion therapy treatment, symptoms of borderline personality disorder, depression
  • Narges Azadmanesh, Fatemeh Shahabizadeh*, Elham Shahraki, Mohammad Reza Asadi Yoonesi Pages 2643-2657
    Introduction

    Systemic lupus erythematosus is a chronic and debilitating disease that is causing anxiety in a person causes anxiety and tension in response to threatening conditions. Therefore, the use of appropriate psychotherapy to reduce the psychological consequences of this disease is very important, Therefore, the aim of this study was to the comparison of effectiveness of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) and Unified Transdiagnostic on anxiety and physical symptoms in patients with systemic lupus erythematosus.

    Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with the control group. The statistical population included all people with systemic lupus erythematosus who were referred to the rheumatology clinic of Imam Ali Hospital in Zahedan and the private rheumatology clinics of this city in 2020 year. 45 people were selected by Purposive sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Participants answered the Beck anxiety Inventory and Peralta- Ramírez et al Lupus Symptoms Inventory (LSI). Repeated measurement analysis of variance by mixed method was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that both act and Unified Transdiagnostic had a significant effect on reducing anxiety and symptoms of lupus in patients in the experimental group. The results also showed that there was no significant difference between the effectiveness of the two treatments in reducing anxiety and symptoms of lupus.

    Conclusion

    Act and unified trans diagnostic therapies play an important role in reducing the anxiety and symptoms of lupus of patients with systemic lupus erythematosus, so these methods can be used alongside medical therapies.

    Keywords: Systemic Lupus Erythematosus, Anxiety, Physical Symptoms, AcceptanceAnd Commitment Therapy (ACT), Unified Transdiagnostic
  • Sima Afsari rad, Mojgan Arefi *, Mohsen Golparvar Pages 2658-2668
    Introduction

    Encouraging people to get married and maintaining a family system is one of the priorities of any society. according to this the present study was conducted with the purpose of Olson's marriage enrichment program on the responsibility and empathy of the marriage volunteers.

    Materials and methods

    It was a quasi-experimental study with pretest, posttest and control group design. The statistical population included all marriage volunteers who attended consultation and psychological service centers for pre-marriage consultation in the city of Isfahan in the third quarter of 2019. 30 couples were selected through multi-stage clustered random sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 couples). The experimental group received seven sessions of Olson's marriage enrichment program during two months. The applied questionnaires included California personality questionnaire (1987) and empathy questionnaire (Jolif and Farington, 2006). The data from the study were analyzed through ANCOVA method via SPSS23 software.

    Results

    The results showed that Olson's marriage enrichment program is effective on the responsibility and empathy in marriage volunteers (p<0.0001) in a way that it succeeded in responsibility and empathy in marriage volunteers.

    Conclusion

    Therefore, Olson's marriage enrichment program can be employed as an efficient method to improve responsibility and empathy in marriage volunteers through applying concepts such as Active expression and listening skills, conflict resolution training, problem solving training and improving sexuality.

    Keywords: Marriage volunteers, Olson's marriage enrichment program, responsibility, Empathy
  • Mohammad Zarenezhad *, Mehdi Frozesh, Nahid Mahmoodi, Alireza Drodchi, Navid Kalani Pages 2669-2679

    The aim of this study was to compare perfectionism in transsexual demanders and transgendered individuals referred to Fars province general administration of forensic medicine. The sample consisted of 66 transsexual volunteers (38) and transgendered people (28) that by purposive sampling method were selected. To measure the variables, Frost perfectionism questionnaire was used. Perfectionism and its components were similar in both groups and on average there was no significant difference between them in perfectionism and its aspects. The perfectionism score in 66 persons was obtained between 2.46 to 4.11 with gender identity disorder was an average of 3.17 ± 0.44, respectively. All the options of perfectionism were correlated together and the total score with a significance level of 0.01. The highest correlation between perfectionism and personal standards of 0.930 and the lowest correlation between worrying about mistakes and individual standards were obtained at a rate of 0.341. Perfectionism and demographic variables showed correlation between education and transgendered people 0.37 and transgender people applying correlation there .041. The correlation between perfectionism and variable transgender people applying for jobs there and transgendered people was observed 0.39. The study showed that there was no correlation that between perfectionism and job status in individuals with sexual dysphoria. There was a relative correlation between perfectionism and variable transgendered people and transgender applicants. Since this is the first study in Iranian society, need to be replicated in larger sample size, so that its findings be interpreted with more confidence.

    Keywords: Perfectionism, Gender dysphoria, transgendered, Forensic Medicine. Fars
  • قezvan Shokrani, Gholamreza Manshaei * Pages 2670-2680
    Propose and Introduction

    Chronic physiological diseases can cause psychological damage to people with the disease. according to this the present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of Mindfulness Therapyon sleeping quality and pain catastrophizing in the women suffering from osteoporosis in the city of Isfahan.

    Method

    The research method was quasi-experimental with pretest, posttest, control group and a 45-day follow-up stage. The statistical population of the study included all female patients with osteoporosis in the city of Isfahan in a period of four months beginning from the third quarter of the year in 2018-19 who referred to private orthopedic clinics. The sample size in the study was 26 patients with osteoporosis who were selected through convenient sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (13 patients in the experimental and 13 in the control groups). The experimental group received ninety-minute therapeutic interventions related to mindfulness during two months once a week while the control group didn’t receive any psychological intervention during the study. Then the people in both groups took the posttest. The follow-up stage was administered after 45 days. The applied instruments included, pain catastrophizing scale (Solivan, et.al, 1995) and Petersbourg sleeping quality questionnaire (Boys, Reynolds, Bermen and Kopfer, 1989). After collecting questionnaires and extracting raw data, data analysis of this study was done via SPSS23 by descriptive statistics and repeated measurements ANOVA.

    Finding

    The results of the study showed that Mindfulness Therapyhas significant effect on sleeping quality (0.77) and pain catastrophizing (0.83) in the women with osteoporosis (p<0.001).

    Conclusion

    Based on this, we can use mindfulness therapy to improve the sleeping quality and pain catastrophizing in patients with osteoporosis.

    Keywords: Mindfulness Therapy, sleeping quality, pain catastrophizing, Osteoporosis