فهرست مطالب

پژوهش های باستان شناسی ایران - پیاپی 29 (تابستان 1400)

نشریه پژوهش های باستان شناسی ایران
پیاپی 29 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/08
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیروان محمدی قصریان* صفحات 7-32

    از نظر جغرافیایی، غرب ایران در مجاورت دو منطقه از مهم ترین نواحی دنیای باستان در ارتباط با مطالعات ساختار اجتماعی و پیچیدگی های اجتماعی قرار گرفته است؛ خوزستان و بین النهرین (بین النهرین شمالی و جنوبی) ازجمله مناطق دنیای باستان هستند که بعد از پشت سر گذاشتن روندی طولانی مدت در ارتباط با پیچیدگی های اجتماعی، به ویژه از دوره آغازنوسنگی به بعد، در هزاره 4 پ.م. به پیچیده ترین سطح ممکنه رسیده و سرانجام در این دوران به مرحله شهرنشینی رسیدند. باوجود گزارش نوعی ساختارهای پیچیده ابتدایی در دوران نوسنگی، اما در اواخر هزاره پنجم و اوایل هزاره چهارم پیش ازمیلاد و هم زمان با دوره گودین VII است که برای اولین بار شواهد ملموس و متقنی از وجود جوامع پیچیده و سلسله مراتبی در مناطق غرب ایران آشکار می گردد. این روند که با احداث سازه های معماری نظیر محوطه کارگاهی دوره VII گودین شروع می شود با ساختن سازه معروف بیضوی شکل اواخر هزاره 4 پ.م. (دوره VI/1) در گودین تپه به بالاترین سطح خود می رسد، ولی همانند بین النهرین و جنوب غرب ایران به مرحله شهرنشینی ختم نمی گردد. پژوهش حاضر در پی آن است که جوامع دوره نوسنگی و مس وسنگ غرب ایران دارای چه ساختار اجتماعی بوده و میزان پیچیدگی های آن به نسبت مناطق همجوار در چه سطحی است؟ روش پژوهش در این مقاله روشی تحلیلی-تفسیری است که با استفاده از شواهد و داده های باستان شناختی نظیر: معماری، آیین تدفین، الگوی استقرار، سفال و ابزارهای سنگی، توکن های شمارشی، پیرک گلی، مهر و... سعی دارد ساختار اجتماعی جوامع غرب ایران را مورد مطالعه قرار دهد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که به غیر از عوامل مهمی نظیر شرایط ویژه و محدودیت های جغرافیایی غرب ایران که در عدم ورود آن به مرحله شهرنشینی نقش کلیدی و اساسی داشته، عوامل دیگری نظیر: عوامل آیینی-مذهبی و مکان و مجتمع های یادمانی و آیینی نیز می توانسته در این امر سهیم باشند.

    کلیدواژگان: پیچیدگی های اجتماعی، دوره مس وسنگ، بین النهرین، شهرنشینی
  • سجاد علی بیگی* صفحات 33-58
    پخت وپز و آماده سازی غذا یکی از مسایل مهم در زندگی روزمره انسان است و از دوره نوسنگی که ظروف سفالی ابداع شد، تحول بنیادی در شیوه معیشت انسان نیز ایجاد گردید. از این زمان به بعد بود که الگوی غذایی انسان دگرگون شد و امکان پختن و آب پز کردن گوشت که پیشتر تنها می شد به شکل کباب شده مورد استفاده قرار گیرد، تغییرات جدی به خود دید. به استناد مطالعات فنی و تکنولوژیکی سفال، به نظر می رسد که تا پیش از دوره مس وسنگ جدید، اغلب ظروف سفالی با کاربردهای گوناگون و فرم های متنوع، آمیزه همگن و در مواردی کم تنوعی داشتند، اما از این زمان به بعد بود که مردمان روزگار باستان با انتخاب و استفاده از آمیزه خرده سنگ ظروف مخصوص پخت وپز خود را ساخته و به طور ویژه برای آشپزی از آن ها استفاده نموده اند. درواقع به نظر می رسد پس از چند هزاره، سفالگران و آشپزان در گستره وسیعی از ایران پی برده بودند که ظروف با اشکال خاص و آمیزه ای ویژه چون خرده سنگ می تواند در پخت وپز کاراتر باشند و روند حرارت رسانی به ظروف و آماده سازی غذا را ارتقا بخشند. از همین روست که از حدود 3500 پ.م. رفته رفته در میان بقایای باستان شناختی دسته خاصی از سفال ها ظاهر می شود که علاوه بر فرم و آمیزه ویژه آن ها، به دلیل سطح دودزده به روشنی برای امور پخت وپز مورد استفاده قرار گرفته اند و باستان شناسان آن ها را ظروف «آشپزخانه ای» می خوانند. در این تحقیق با بررسی صدها نمونه سفال آشپزخانه ای از دوره مس وسنگ جدید تا دوره اسلامی از محوطه های مختلف ایران این پرسش مورد بررسی قرار گرفته که آیا ارتباطی میان فرم، آمیزه و کاربرد ظروف مخصوص پخت وپز وجود داشته و این که چرا آمیزه خرده سنگ تنها در ظروف سفالی آشپزخانه ای به کار رفته است؟ بررسی های حاکی از این است که با توجه به این که ظروف با کف مدور و فاقد پایه، حرارت را بهتر از سایر ظروف در سطح سفال پخش می کنند و خرده سنگ ها بهتر از هر ماده افزوده دیگری می تواند در جذب و باز پس دادن حرارت موثر باشند، این نوع فرم و آمیزه برای ظروف پخت وپز انتخاب شده و به شکل فراگیری مورد استفاده قرار گرفته است. براساس شواهد موجود، سفالگران به خاصیت این نوع آمیزه در تسهیل و بهبود عمل آوری و آماده سازی غذا پی برده و برای حدود شش هزار سال آن را در گونه خاصی از ظروف که از قضا کاربرد اولیه آن ها تنها به عنوان ظروف پخت وپز بوده، مورد استفاده قرار داده اند. با توجه به این که این نوع آمیزه در انواع دیگری از ظروف چون کاسه، کوزه، بشقاب، لیوان و... که با پخت وپز در ارتباط مستقیم نیستند مورد استفاده قرار نگرفته، می توان پی برد که این موضوع آگاهانه و از روی تجربه و شناخت طولانی مدت حاصل شده است. نمونه های کشف شده ساج های گلی دوران پیش ازتاریخ که با لایه های متناوب شن، سنگ ریزه و گل رس ساخته شده اند، چنین تفسیری را تایید می کند.
    کلیدواژگان: پخت وپز، ظرف آشپزخانه ای، آمیزه خرده سنگ، ساج های گلی، غذا
  • عباس رزم پوش، کریم حاجی زاده باستانی*، رضا رضالو، بهروز افخمی صفحات 59-80
    مساله «سفال مثلثی» اواخر عصر آهن و تاریخ گذاری آن با وجود تجدیدنظرهای متعدد، هنوز هم با ابهامات و تناقضاتی همراه است که موجب ناهم خوانی در گاهنگاری محوطه های دوره مذکور در منطقه شمال غرب ایران شده است. در این نوشتار با هدف از بین بردن ناهم خوانی های موجود، اقدام به بازبینی همه جانبه مساله سفال مثلثی شده  و این پرسش مطرح است؛ در منطقه شمال غرب ایران کدام یک از گونه های سفالی مرتبط با سبک سفال مثلثی اواخر عصر آهن رواج داشته و هر یک از این گونه ها قابل انتساب به چه مقطعی از تاریخ منطقه است؟ برای این کار ابتدا تاریخچه کوتاهی از چگونگی شکل گیری نظرات مرتبط، ارایه شده و سپس بافت باستان شناختی سفال مثلثی در محوطه حسنلو مورد بازبینی قرار گرفته است. در ادامه به صورت مستقل و بدون توجه به بافت های لایه نگاشتی یافته های سفالی، یک گونه شناسی تطبیقی و گاهنگاری جدید از سفال های مثلثی ارایه شده است. نهایتا طبقه بندی حاصل از دو بخش قبل که مربوط به شمال غرب ایران است برای تطبیق با یافته های هم زمان خود در نواحی جنوبی تر در ایران غربی استفاده شده و به نتایجی در رابطه با سبک های سفال مثلثی و دوره های رواج این نوع سفال منجر شده است. در نتیجه این پژوهش، سبک های سفالی موردبحث به شکل جدیدی تفکیک شده و گونه سفالی «مثلثی-دالبری کلاسیک» که پیش تر با گونه مثلثی کلاسیک در ظروف کلاسیک و هم چنین با سفال های منقوش دالبری درهم آمیخته و موجب سردرگمی شده بود، معرفی شده است؛ بدین ترتیب درک ما از دوره های استقراری حاوی این سفال ها نسبت به قبل واضح تر خواهد شد و تمایز مواد فرهنگی دوره های متفاوت آن قابل فهم شده و در نتیجه می توان توالی استقراری محوطه های حاوی این سفال ها، به ویژه در منطقه شمال غربی ایران را به صورت دقیق تر به دست آورد. به عنوان مثال، می توان گفت یافته های لایه فرسایشی و غیراستقراری 3الف در محوطه حسنلو نشانه هایی از تمام دوره تاریخی پس از اورارتو تا دوره سلوکی را در خود دارد. هم چنین در محوطه زیویه در اواخر عصر آهن، علاوه بر مواد فرهنگی اصلی دوره مانا نشانه های اندکی از سفال های دوره بعد را می توان مشاهده کرد؛ هرچند که وجود این سفال ها لزوما نمی تواند به معنی وجود استقرارهای گسترده هم زمان با آن ها در محوطه باشد.
    کلیدواژگان: سفال مثلثی، سفال منقوش اواخر عصر آهن، شمال غرب ایران، حسنلو، زیویه
  • عاطفه رسولی*، میثم میری آهو دشتی صفحات 81-96

    تدفین حیوانات سنتی است که در اواخر هزاره دوم پیش ازمیلاد در نقاط مختلف فلات ایران، به ویژه شمال و شمال غرب ایران رواج داشته است. هدف از این پژوهش توضیح و تبیین سنت قربانی حیوانات برای طبقات اجتماعی خاص در عصر آهن است. نکته اساسی این است که همه این حیوانات خفه شده و بعد در کنار صاحب گور دفن شده اند تا در دنیایی دیگر مورد استفاده صاحب خود قرار گیرند. اما این مساله ظاهرا در مورد تدفین سگ به دست آمده از محوطه گوهرتپه واقع در شمال ایران، صدق نمی کند؛ زیرا این سگ سرش بریده شده و بعد به حالت چمباتمه درون خمره قرار داده شده است. ازجمله پرسش های پژوهش حاضر این است که، چرا در بعضی از محوطه های عصر آهن منطقه شمال و شمال غرب ایران، حیواناتی چون سگ و اسب را قربانی می کردند؟ و چرا سگ مکشوف از محوطه گوهرتپه به مانند تدفین انسانی به شکل چمباتمه و در داخل خمره سفالی و همراه با هدایای تدفینی مخصوص خود سگ قرار داده شده است؟ فرضیه پژوهشی حاضر در پاسخ به این پرسش این است که در بعضی از گورهای عصر آهن منطقه شمال و شمال غرب ایران، حیواناتی چون اسب و سگ را در کنار صاحب گور که از افراد برجسته جامعه بودند، دفن می کردند تا در دنیای دیگر مورد استفاده صاحب خود قرار گیرند. هم چنین قرار گرفتن تدفین سگ درون خمره و همراه با هدایای تدفینی مخصوص سگ، نشان می دهد که صاحب سگ از ارزش والایی در جامعه برخوردار بوده است؛ زیرا ابعاد گور بسیار وسیع بوده و در کنار صاحب گور تعداد زیادی ابزارهای جنگ و اشیاء زینتی زرین نیز به دست آمده است. در این پژوهش با استفاده از روش میدانی و مشاهدات عینی به بررسی تدفین خمره ای سگ و مقایسه آن با دیگر تدفین های حیوانی در این منطقه، پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد که این تدفین یک نوع سنت قربانی در هزاره اول پیش ازمیلاد است و این احتمال وجود دارد که با سر حیوان بر طبق مراسم خاصی در قربانی حیوانات رفتار می شده است و دلیل کم بودن این نوع تدفین، قربانی کردن حیوانات برای تعداد کمی از افراد خاص و یا بالاترین فرد یک جامعه ازلحاظ موقعیت اجتماعی بوده است.

    کلیدواژگان: سنت قربانی، تدفین سگ، هزاره اول، گوهرتپه
  • علیرضا هژبری نوبری*، حسین ناصری صومعه، فاطمه مختاری پور، بهزاد مهدی زاده صفحات 97-118

    باستان شناسی اجتماعی، شاخه ای از باستان شناسی است که داده ها را از منظر جامعه شناسی مورد بحث قرار داده و ساختار اجتماعی، رفتار اجتماعی و روند تکامل جوامع گذشته را مطالعه می کند؛ این شاخه، هم چنین به تحلیل و تفسیر نظام های اجتماعی گذشته براساس بقایای مادی برجای مانده از آن ها می پردازد. در مورد گورستان ها  این گرایش باستان شناسی، مجال بحث بیشتری دارد؛ چراکه گورستان ها به نوعی آینه تمام نمای عصر خود هستند. در عصر آهن به دلیل رواج تدفین گورستانی در اکثر مناطق ایران، بحث های مربوط به نوع اجتماع، اعتقادات و مذهب مردمان آن عصر نیز قوت می گیرد. در این گورستان ها، ساختار چینش قبور و اشیاء درون آن ها دارای مفاهیم و نمادهایی است که می تواند بخشی از ابهامات موجود درخصوص فرهنگ مردمان عصر آهن را برطرف کند. گورستان عصر آهن مسجد کبود (با نام محلی «گوی مچید»)، یکی از مهم ترین این گورستان هاست که داده های مطالعاتی این پژوهش بر کاوش های این گورستان استوار است. این محوطه برای اولین بار در سال 1378 ه‍.ش. توسط معتمدی و از سال 1379 تا 1382 ه‍.ش. به مدت چهار فصل توسط نگارنده اول، مورد کاوش قرار گرفت و درمجموع 108 گور طی این کاوش ها مطالعه شده است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: نشانه های وجود رتبه بندی یا طبقات اجتماعی در گورستان عصر آهنی مسجد کبود تبریز چیست؟ فرضیه مطرح شده این است که تفاوت در ساختار معماری قبور از نظر فرم و مصالح، تنوع و تعدد اشیاء و نحوه چیدمان آن ها در داخل گور از نشانه های موجود جهت طبقه بندی نسبی رتبه های اجتماعی در این گورستان است. در این پژوهش، تلاش گردیده با توجه به تنوع ساختاری قبور در فرم و مصالح و هم چنین اشیاء تدفینی به مطالعه تمایزات اجتماعی افراد دفن شده، پرداخته شود. مقایسه ساختار و گورآوندهای قبور نشان می دهد، با توجه به این که در کنار اجساد برخی از قبور از اشیاء تدفینی شان زا و هم چنین اشیاء تدفینی ساده استفاده شده درحالی که در برخی از قبور هیچ شییی قرار داده نشده و حتی گاه، سازه ای برای آن ها تعبیه نشده است؛ لذا می توان بر این اساس به رتبه بندی نسبی موقعیت اجتماعی اجساد پرداخت و یا به معیارهایی که برای تعیین رتبه افراد در زمان زندگی به کار می رفته اند، اشاره کرد.

    کلیدواژگان: عصر آهن، گورستان مسجد کبود، مفاهیم و نمادها، رتبه بندی اجتماعی
  • ابراهیم رایگانی*، سید مهدی موسوی کوهپر صفحات 119-141

    پل بندهای ارجان در جنوب غرب ایران از روزگار ساسانی تا دوران حاکمیت اعراب مسلمان، ازجمله سازه های آبیاری و آبرسانی است که موردتوجه جغرافیانگاران و مورخان سده های نخست تا میانه اسلامی قرار گرفت. پل بند بالایی ارجان سازه ای عظیم با کاربری های متفاوت بوده که برخی منابع جغرافیایی و تاریخی به توصیف آن پرداختند. پس از تخریب پل بند بالایی، نمونه کوچک تر آن در پایین دست رودخانه احداث گردید که از این پل بند داده های باستان شناسی اندکی به دست آمده است. از ساختار سازه ای پل بندهای دوگانه ارجان آثار اندکی برجای مانده است و پژوهش پیش رو براساس چنین ضرورتی مبنی بر مستند نمودن تاثیر پل بند فوقانی در اقتصاد ارجان صورت گرفته است. هدف از پژوهش پیش رو، تحلیل موجودیت پل بند بالایی در رونق اقتصاد کشاورزی ارجان روزگار ساسانی و سده های اولیه اسلامی است. این مقاله در پی پاسخ گویی به این پرسش برآمده است که جایگاه پل بند بالایی در رونق و شکوفایی اقتصاد کشاورزی منطقه ارجان در بازه زمانی عصر ساسانی و سده های نخستین اسلامی چگونه بوده است؟ متون تاریخی توصیف نسبتا مغشوش از پل بندها به خصوص پل بند بالایی ارایه نمودند. پاسخ به پرسش پژوهش با بررسی متون تاریخی، تحلیل میزان آب دهی و خروجی دهانه کانال های مشابه قنات انجام گرفته است. تمامی داده های پژوهش از بررسی های پیمایشی باستان شناسانه و داده های پایه ای هیدرولوژیکی امروزین مسیر رودخانه مارون حاصل شده است. این مهم با محاسبه میزان آب حوضچه پل بند ارجان در شرایط آبادانی و فعال آن به سرانجام رسیده است. نتیجه آن که میزان آب دهی پل بند ارجان موجب آبیاری مصنوعی نسبتا وسیعی در زمین های بخش شمالی دشت ارجان می گردید و نمونه موردی گندم به عنوان محصولی که متون در مورد آن به طور مکرر سخن یاد کرده اند؛ براساس نیاز آبی و محاسبه نرم افزار Optiwat از موفقیت قابل توجهی در این منطقه برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: پل بند، ارجان، اقتصاد کشاورزی، آبیاری، دوران ساسانی و سده های نخست اسلامی
  • محسن سعادتی* صفحات 143-164
    یکی از فرم های رایج سفالینه ها در جهان اسلام، ظروف سفالی موسوم به «فقاع» است که از لحاظ فرم، تکنیک، کاربری، گاهنگاری و دامنه جغرافیای دارای ابهامات فراوانی است. این پژوهش براساس داده های کاوش باستان شناسی خیابان «بابک» شهر ری و هم چنین شواهد و داده های پراکنده فقاع از کاوش های پیشین ری، به ویژه بقایای کوره فقاع در منطقه دیلمان شهر ری، به عنوان تنها و مهم ترین مدارک از وجود کوره فقاع در ایران، بررسی شده است. مطالعه و شناخت دقیق این سفال و شاخصه های آن، از مهم ترین اهداف این پژوهش است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به چند پرسش است؛ 1- کوزه فقاع در چه برهه زمانی در ایران و جهان اسلام رواج داشته و در چه زمانی استفاده از آن منسوخ گردیده است؟ 2- کاربرد دقیق این نوع کوزه چیست و ازلحاظ گونه شناسی به چند دسته تقسیم می شود؟ 3-خاستگاه کوزه فقاع براساس شواهد باستان شناختی موجود کجاست؟ کوزه فقاع براساس شواهد باستان شناختی از قرون نخستین اسلامی تا پایان قرن هشتم هجری قمری رواج داشته؛ پژوهشگران مختلف طی سالیان متمادی کاربری های متفاوتی برای این کوزه مطرح کرده اند که به نظر می رسد با توجه به دو عامل زمان و منطقه جغرافیایی از این کوزه، با کاربردهای متفاوت استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با توجه به بدست آمدن فقاع در مناطق مسکونی و خانگی، از این کوزه در مصارف خانگی استفاده شده است. تزیینات بدنه و دهانه بسیار باریک آن، نشان دهنده نگه داری مواد ویژه ای در دورن آن است. کوزه فقاع براساس فرم، شکل و هم چنین تزیینات بدنه، به سه گونه تقسیم می شود؛ فقاع اولیه (قرون نخستین اسلامی تا اواخر قرن سوم هجری قمری)، فقاع میانی (قرن چهارم تا ششم هجری قمری) و فقاع متاخر (قرون هفتم و هشتم هجری قمری). در ایران این کوزه از شهرهای مهمی چون: ری، نیشابور، شوش، جیرفت، تخت سلیمان، جرجان، سلطانیه و اوجان (بستان آباد) و در خارج از ایران از مناطقی هم چون: فسطاط، اسکندریه، اورشلیم، صیدا، دمشق، بعلبک، طرابلس، حمص، رقه، تفلیس، سامرا، مرو، بلخ، لشکری بازار، غزنه، سمرقند، خجند و تاشکند به دست آمده است. کاوش های باستان شناسی در خیابان «دیلمان» شهر ری بقایای معماری دو کوره را نمایان کرد که شواهدی از قبیل کوزه و جوش کوره فقاع نشان دهنده تولید انبوه این کوزه در منطقه ری است.
    کلیدواژگان: کوزه فقاع، مراکز تولید، گونه شناسی، گاهنگاری، کاوش های باستان شناسی، شهر ری
  • سید مجید مفیدی شمیرانی*، سیده فائزه اعتماد شیخ الاسلامی، محمدابراهیم زارعی، سید رضا مرتضایی صفحات 165-182
    یکی از جنبه های موفق هر فضای جمعی پایداری است. از نمودهای پایداری، ماندگاری توام با پویایی در گذر زمان می باشد. نظام محله محور در ساختار بافت قدیمی شهر همدان، نشانگر محله هایی پویا در گذار سالیان متمادی در این شهر است. در مرکز این محلات که از هم جواری آنان ساختار شهر شکل گرفته است، عمدتا میدانچه ای سرباز، محصور و مشجر با هم جواری مسجد، حمام و بازارچه و سایر فضاهای عمومی پیرامونی قرار دارد؛ که در اصطلاح بومی همدان با عنوان «چمن» شناخته شده و با بهترین موقعیت دسترسی گره ارتباطی چند معبر مهم شهری است. ساختار مرکز محلات همدان براساس پاسخ گویی به نیازهای جسمی و روحی انسان شکل گرفته و برآورده کننده جامع نیازهای ضروری اهالی می باشد؛ این ساختار سبب ایجاد خرد اقلیم مناسب با افزایش آسایش حرارتی در فضای باز مشجر و محصور، ایجاد مرکز تجمع و مامن تعاملات اجتماعی اهالی محله، کاهش سفرهای بین شهری و خودکفایی اقتصادی محله می شود. کهن الگوی چمن، می تواند به عنوان الگویی مطابق با فرهنگ اسلامی و در سازگاری با شرایط اقلیمی در ساختار شهر احیا شده و در طراحی شهرهای جدیدالاحداث به عنوان شهری با الگوی ایرانی اسلامی مورداستفاده قرار گیرد. پرسش اصلی این پژوهش بدین قرار است: ساختار اصلی مرکز محلات کهن شهر همدان چیست؟ راهبرد پژوهش تاریخی-تفسیری و مبتنی بر گردآوری اطلاعات با مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. برای انجام مطالعات کتابخانه ای شناسنامه منابع پژوهشی شامل: مشخصات کلی منبع، چکیده، تصویر، فرآیند پژوهش و موارد ارجاع، تهیه شده است. به منظور انجام مطالعات میدانی، شناسنامه کالبدی واجد ویژگی های کالبدی، محیطی، فرهنگی و اقتصادی تنظیم گردیده است. در بافت شهری از دوران قاجار تا پهلوی اول، همدان از قوی ترین و پویاترین مرکز محلات برخوردار بوده که سبب انسجام نظام محله محور در شهر شده است. مسجد و حمام از عناصر ثابت و جزو لاینفک محلات بوده است.
    کلیدواژگان: همدان، چمن، مرکز محله، میدان، فضای باز محله ای
  • بهاره تقوی نژاد*، احمد صالحی کاخکی صفحات 183-202
    بقعه باباافضل کاشانی که در روستای مرق، حدود 40 کیلومتری شمال غرب شهرستان کاشان واقع شده، ازجمله بناهایی است که یک محراب گچ بری منسوب به قرن هشتم هجری قمری را، در خود جای داده است. پژوهش حاضر، به بررسی و تحلیل ساختار (شکل کلی)، نقش مایه های گیاهی، هندسی، کتیبه ها و ترکیب بندی آن ها در محراب گچ بری مذکور، می پردازد و بر آن است تا با تبیین ویژگی های شاخص بصری، در نقوش و ترکیب بندی طرح های به کاررفته در این محراب و مقایسه آن با نمونه هایی از گچ بری های تاریخ دار یا منتسب به دوره ایلخانی، به تاریخ گذاری دقیق تری برای محراب مذکور دست یابد؛ لذا پرسش اصلی این پژوهش را می توان چنین تبیین نمود: تزیینات شاخص موجود در محراب گچ بری بقعه باباافضل کاشانی کدام است و ویژگی های شاخص تزیینات (گیاهی، هندسی و کتیبه) محراب را در کدام یک از محراب ها یا گچ بری های تاریخ دار یا منسوب به قرن هشتم هجری قمری می توان پی جویی نمود؟ روش یافته اندوزی بر پایه پژوهشی میدانی (عکاسی-آنالیز خطی تصاویر) و با استناد به منابع مکتوب صورت گرفته که به روش تاریخی-تطبیقی؛ به تحلیل داده های به دست آمده از نمونه های مطالعاتی می پردازد. نتایج مطالعات حاکی از آن است که نقش مایه های گیاهی (اسلیمی و ختایی) و به ویژه تزیینات منحصربه فرد آن ها (استفاده از آژده کاری های هندسی، فرم اشک)، ترکیب بندی های چندسطحی، متراکم و فاقد زمینه، قرارگرفتن کتیبه ثلث حاشیه محراب در پس زمینه ای از نقوش گیاهی (ساقه ختایی با گل نیلوفر/ لوتوس)، نحوه ساخت وساز حروف کتیبه ثلث و استفاده از نقوش هندسی در محراب باباافضل، با دیگر محراب ها و گچ بری های تاریخ دار قرن هشتم هجری قمری (بالاخص در استان های اصفهان و تهران) مشابهت بسیار دارد. به لحاظ ساختاری نیز، فرم قوس (زاویه دار) در طاق نمای دوم محراب باباافضل، با محراب های گچ بری یا کاشی کاری زرین فام (قرون هفتم و هشتم هجری قمری) شباهت داشته که موارد فوق، می تواند بر ساخت محراب در بازه زمانی اوایل قرن هشتم هجری قمری، تاکید نماید.
    کلیدواژگان: دوره ایلخانی، بقعه باباافضل کاشانی، محراب های گچ بری، نقوش، ترکیب بندی، کتیبه
  • حمید افشار، هایده خمسه*، محمد بهرام زاده صفحات 203-221
    شناخت معماری مذهبی یهودیان تهران، یکی از جنبه های مهم از شناخت شهر به منزله داده مهم باستان شناختی است. معماری مذهبی یهودیان تهران به دلایلی ازجمله عدم تمایل یهودیان به ارایه اطلاعات در این زمینه و هم چنین عدم وجود معماری شاخص و چشمگیر در حوزه معماری مذهبی، کمتر موردتوجه پژوهشگران قرار گرفته است و از این رو، ضرورت بررسی در این حوزه احساس می گردد. این تحقیق از نوع پژوهش های بنیادی است. داده های پژوهش به شیوه مطالعه میدانی و تحقیق کتابخانه ای جمع آوری شده و با روش توصیفی-تحلیلی ارایه شده است. پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1- رویکرد معماری کنیسه های تهران نسبت به شرایط اجتماعی و سیاسی دوران قاجاریه و پهلوی اول چگونه بوده است؟ 2-شاخصه و وجه تمایز معماری کنیسه های دوران قاجار و پهلوی اول چیست؟ با توجه به عدم وجود اطلاعات قابل توجه در این حوزه، پژوهش حاضر با بررسی تطبیقی معماری 7 کنیسه باقی مانده از دوران قاجار و پهلوی اول که بخشی از آن در محله قدیمی یهودیان تهران (عودلاجان) ساخته شده و بخش دیگر آن خارج از محله مذکور ساخته شده اند و تقسیم بندی آن ها در سه دوره متمایز، روند تغییر و تحول معماری مذهبی یهودیان تهران و نحوه تاثیر پذیری آن از شرایط اجتماعی و سیاسی دوران قاجاریه و پهلوی اول را مورد نقد و بررسی قرار خواهد داد. هم چنین وجه تمایز و مشخصه کنیسه های قاجاری و پهلوی را بررسی و مشخص خواهد کرد. گفتنی ست، معماری مذهبی یهودیان تهران به شدت تحت تاثیر شرایط اجتماعی و سیاسی حاکم بر این اقلیت بوده و از معماری مسکونی پیرامون خود تاثیر پذیرفته است. بر این اساس، نوع نگاه به معماری مذهبی و عدم تمایل به دیده شدن کنیسه در بافت شهری با تغییرات سیاسی پس از مشروطه و آزادی عمل بیشتر یهودیان، تغییر کرد و موجب به وجود آمدن سطحی از برون گرایی و تمایل به ساخت بناهای مذهبی با شکوه در ادوار بعدی شد.
    کلیدواژگان: معماری، کنیسه، یهودیان، قاجاریه، پهلوی اول
  • هانی زارعی*، سمیه شیروانی دشتک صفحات 223-244

    «آینه کاری» هنری است حاوی قطعات کوچک و بزرگ آینه با نقوش متنوع از اشکال منظم هندسی و تابع الگوهای مشخص، چنان که می توان آن را هنر ایرانی-اسلامی تلقی کرد. بافت تاریخی شهر شیراز بناهای مختلف از دوره های گوناگون در دل خود جای داده است که در این بین، خانه هایی که به دوره قاجار تاریخ گذاری می شوند از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. تالارآینه یکی از بخش های پرتزیین در خانه های تاریخی شیراز محسوب می شود و از این میان عناصر آینه کاری آن شاخص است. در مقاله حاضر به ویژگی های فنی و تزیینی آینه کاری تالارآینه در خانه های تاریخی شیراز پرداخته شده و هدف از آن، شناخت و معرفی ویژگی های فنی و تزیینی عناصر آینه کاری است. این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی نگارش شده و روش جمع آوری اطلاعات آن کتابخانه ای، میدانی و گفت وگو با استادان آینه کار ازطریق تحقیقات و مشاهدات مستقیم بوده است. مهم ترین پرسش های پژوهش عبارتنداز: 1. ویژگی های تزیینی آینه کاری در معماری تالار آینه خانه های تاریخی شیراز چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟ 2. ویژگی های فنی آینه کاری در معماری تالار آینه خانه های تاریخی شیراز چیست و به چند دسته تقسیم می شود؟ نتایج این پژوهش نشان می دهد، فنون آینه کاری ارایه شده بر بدنه سقف و دیوار با آینه نقره ای، جیوه ای، سربی و آینه جام در کنار شیشه رنگین، کاغذ ابر و باد و خوشنویسی، ورق طلا و ورشو استفاده شده است و به طور کلی می توان در 12 گروه شامل: فنون آینه گچ، آینه کاری تخت، آینه کاری برجسته، نگینی، الماسه، حکاکی، خراش، حجم محدب و مشبک، دو لا سه لا، تسمه و کاربندی، سری سازی، نقاشی پشت آینه و نقاشی روی آینه قرار داد. مجموع نقوش را می توان در پنج گروه کلی شامل: نقوش هندسی شامل قاب بندی و گره، نقوش گیاهی، مناظر طبیعی و جانوری، کتیبه نویسی، نقش مایه اشیاء، قرار داد.

    کلیدواژگان: خانه های قاجاری شیراز، تالارآینه، آینه کاری، فنون آینه کاری، ویژگی تزئینی
  • محمدحسن زال*، عابد تقوی صفحات 245-263

    موزه ها، نهادهایی فرهنگی محسوب می شوند که ویژگی های فرهنگی اقوام و ملل مختلف را به طور جمعی و یکجا به نمایش می گذارند. موزه ها از منظر موضوعی و ساختاری گونه های مختلفی دارند که موزه های باستان شناسی و مردم شناسی در گروه نخست و موزه های استاندارد و موزه خانه های تاریخی در گروه دوم قرار می گیرند. موزه خانه های تاریخی از مرمت احیا و تغییر کاربری بناها و خانه های سنتی ایجاد می شوند که یکی از راهکارهای وارد کردن بناهای سنتی به چرخه حیات، بهره گیری و محافظت از آن ها محسوب می شوند. مازندران ازجمله استان های تاریخی ایران است که در آن موزه خانه های تاریخی متعددی احداث شده است. هدف اصلی پژوهش حاضر واکاوی چالش های عملکردی فراروی موزه خانه های تاریخی در مازندران است. در پژوهش پیش رو، سه موزه صنایع دستی ساری، موزه تاریخ آمل و موزه گنجینه بابل به عنوان نمونه موردی انتخاب شده اند. گردآوری داده ها با روش مطالعات اسنادی و میدانی انجام شده است. از این رو، اساسی ترین پرسش مطرح شده در این پژوهش عبارتنداز: سه موزه یادشده، به عنوان نمونه موزه های حاصل از مرمت و احیاء بناهای تاریخی در مازندران، تا چه اندازه مطابق با استانداردهای موزه ای و موزه های استاندارد عمل می کنند؟ و چالش های اساسی این گونه از موزه ها کدامند؟ مطالعات میدانی در این پژوهش ازطریق طراحی و توزیع پرسشنامه محقق ساخت و گردآوری دیدگاه های متخصصان دو حوزه معماری و باستان شناسی انجام شده است. متغیرها و ابعاد مورد بررسی در پرسشنامه، حوزه های ساختار فیزیکی، ساختار حفاظتی، کیفیت عملکرد و امکانات جانبی را دربر می گیرد. برای پردازش داده ها از نرم افزار آماری SPSS و برای تحلیل داده ها نیز از آماره های توصیفی و آزمون های استنباطی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد، مولفه های کیفیت عملکرد در وضعیت مطلوب تری قرار دارند، اما با توجه به سطح میانگین آن ها، این بخش نیازمند ارتقاء اساسی است. هم چنین تمام معیارهای مرتبط با شاخص ساختار فیزیکی، در وضع نامطلوبی قرار دارند که این امر نشان دهنده عدم تطابق ساختار فیزکی ابنیه تاریخی با ساختار فیزیکی موزه های استاندارد است. بازتاب این مشکلات را می توان از رضایت و یا عدم رضایت مخاطبان و بازدیدکنندگان از موزه نیز دریافت؛ بنابراین وضعیت موجود باید ازسوی نهادهای مرتبط هم چون سازمان میراث بهبود یابد.

    کلیدواژگان: خانه موزه های تاریخی، تغییر کاربری، چالش های عملکردی، مازندران
|
  • Sirvan Mohammadi Ghasrian * Pages 7-32

    Central western Iran located just beside tow of the most important regions regarding social structure studies. These area are northern/southern Mesopotamia and southwestern Iran(Khuzistan). from the Neolithic period onwards, mentioned areas experienced continues complexity which reached the maximum level in Late Chalcolithic period and lead to Urbanization (fourth millennium B.C) finally. Although there are some rare evidences related to primary social complexity of Neolithic period societies of western Iran, but it is in late chalcolithic (Godin VII) period that exact and considerable documents of social complexity became clear. During this time, for the first time we see apparent issue concerning complex and hierarchical communities. This process was started by building those special structure of Godin VII period seems to have an industrial role in this period. it was continues and even more developed in succeeding period in Godin VI/1-V period. the complexity of central western Iran communities raised to its maximum level at the end of fourth millennium B.C. during Godin V period, those well-known circular compound structure of Godin Tepe was built. Although the central western Iran reached to extreme level of social complexity at the end of fourth millennium B.C, but they did not reach urbanization process at least. The main goal of current paper is investigation the social structure of central western Iran societies in Neolithic and chalcolithic period. comparing with neighboring areas and particularly northern and southern Mesopotamia and southwestern Iran, this paper want to know that central western communities of western Iran was at what level of complexity in Neolithic and chalcolithic period? to reach this goal, we study and analyzed archaeological documents like architecture, clay token and figurines, seals, burial custom and….at the end we concluded that beside geographical issues which has key role urbanization process, role of religion, believe, communal structure and … should not be neglect.

    Keywords: social complexity, Chalcolithic, Mesopotamia, Urbanization
  • Sajjad Alibaigi * Pages 33-58
    Technical studies of pottery show that before the Late Chalcolithic period, potter used homogeneous and limited inclusion. But with the beginning of the late Chalcolithic period, potter used gird inclusion in making cocking pot intentionally. Producing cooking pot during a long time in a vast region of Iran, give this experience to them that using gird as inclusion can play a catalyzed role during the cooking process and improvement it. So from the Late Chalcolithic period, some typical smoke face ware called “Cooking Pot” appeared. In This study, based on investigation many cooking pots from Late Chalcolithic to Islamic periods from different parts of Iran, we would try to answer this question that is there any relation between, shape, inclusion, and function of cooking pot? Also, we would like to know for which reason the gird inclusion was used just in the cooking pot. Our investigation showing that round based ware disperses the heat better than others. Also, gird inclusion can play the absorbed and recession process influentially. This form and inclusion were used for cooking pot afterward and became a common technique gradually. Archaeological evidence demonstrated that potter knows about the advantages of gird inclusion during food preparing and used it intentionally during around 6 millenniums. Regarding using other inclusion in ware such as bowls, jars, and cup … that has not any relation with cooking, it becomes clear that gird inclusion used intentionally. This typical ware was made for a specific function, distinguished without laboratory analyses in archaeological contexts. It should be noted; we don’t mean that no other pots used for cooking. But it can be assured; the pot with gird inclusion is used only for food preparation. What reinforced this hypothesis is discovering many prehistoric hearth (Saaj) produced with repeated gravel layers and covered by clay plaster. The gravel used for absorbed heat slowly and uniformly, not as a temper to prevents cracking of hearth (Saaj).
    Keywords: Cooking, Cooking pot, Gird inclusion, Food, Clay Hearth (Saaj)
  • Abbas Razmpoush, Karim Hajizadeh Bastani *, Reza Rezaloo, Behrouz Afkhami Pages 59-80
    The matter of the pottery tradition so-called "Triangular Ware" of the late Iron Age and its dating, despite numerous re-examinations and revision by the scholars, still has some ambiguities and inconsistencies. This causes an incongruity of dating the Iron Age sites of this region. This paper presents a new insight into the Iron Age Triangle Ware of the region and reviews all aspects of this pottery tradition. The main question is in which periods and how long this pottery tradition was common in Northwestern Iran and what is the position of this special ware among the pottery assemblages of the late Iron Age in this region? Based on the typology of the Triangle Ware found at the sites of Hasanlu, Ziwiyeh and Bukan area, we found out that these potteries belong to some diagnostic types of wares in consecutive historical periods from the late 7th to the 4th and 3rd centuries BC. The beginning and the end of this date corresponds to the time span attributed to 350 years erosion deposits of Hasanlu IIIa, indicating the presence of three pottery styles in this layer. The final results of the study are proposed as follows: First, the Classic Triangle pottery (Mannaean pottery) which was common in the southern part of the Lake Urmia basin dates back to the late 7th and early 6th century BC. Second, Yellow-Brown-Orange Pottery in Median-Early-Achaemenid period, and at the same time, the monochrome and bichrome "Triangle-Festoon Ware" that is introduced as a latest kind of the Triangle Ware, are traced back to Late Median and Early to Middle-Achaemenid period in Western Iran. Third, Western Triangle Ware (non-Classic Triangle Ware), is prevailing in the mid-late Achaemenid period, and lasts until 275 BC. Identifying this pottery with the Classic Triangle-Festoon Ware in the Western Iran shows an overlap between them in the early 5th century BC.
    Keywords: Triangle Ware, Late Iron Age Painted Ware, North Western Iran, Hasanlu, Ziwiyeh
  • Atefeh Rasouli *, Meysam Miri Ahoodashti Pages 81-96

    Burial of animals along with their owners is a tradition that is common in the late second millennium and early first millennium BC in different parts of the Iranian plateau, especially in the north and northwest of Iran. In this study, human burial studied along with the burial of a dog, which obtained from Gohar Tepe site located in Behshahr city of Mazandaran province. The dog in squatted form, buried inside a jar, which placed at the bottom of the skeleton. The purpose of this study is to explain the tradition of animal sacrifice to high-level individuals in the Iron Age society because little research has done on the tradition of the sacrificial iron age in the north of Iran. The questions that can express in this research are why the dog was beheaded, and it was buried in the form of human burial and buried inside a jar with burial vessels. The current research hypothesis is that the dog's head was cut off during the burial, indicating a sacrificial tradition. Also, the burial of a dog in a jar and fetal posture shows that the owner has a high value in society. In this research, dog burial discovered from Gohar Tepe site investigated using a field study method. The results show that the dog placed in a jar without a head, and according to the available evidence, can be said that the dog was sacrificed and buried within its owner, this unique burial shows the type of sacrifice tradition in the first millennium BC in the north of Iran. According to archaeological studies, in the late second millennium BC, due to the migration from the Caucasus to the Iranian plateau, various developments are formed. such as a cemetery tradition, metalworking, and pottery in the Iron Age sites, especially in the north and northwest of Iran, which one of these developments is the burial tradition

    Keywords: Sacrifice tradition, Archaeology, Gohar Tepe
  • Ali Reza Hejebri Nobari *, Hossein Naseri Someeh, Fatemeh Mokhtaripour, Behzad Mehdizadeh Pages 97-118

    Social Archaeology is a branch of Archaeology that discusses on data from the perspective of sociology, and studies the structure of past societies and their evolutionary process. Regarding cemeteries, this archeological branch needs more discussion. In the Iron Age, due to the prevalence of the cemeteries in most parts of Iran, discussions about the kind of community, beliefs and religion of the people of that societies are also gaining strength. In these cemeteries, the structure of the graves and objects inside them (grave goods) has concepts and symbols that can resolve some of the existing confusion about the culture of the peoples of the Iron Age. The cemetery of Blue Mosque (locally called Göy Meçid) is one of the most important of these cemeteries. The objects which obtained from this cemetery graves due to the variety in type and the difference in their Abundance, represent the social distinctions of buried persons. Comparison of the structure of graves and of the graves goods indicated that some of them have more valuable and objects than other graves, and as a result their social status is high, while in some graves no objects have been placed. Based on these cases, they can indicated to socially ranked and referred to the criteria used to determine the rank of individuals in their lifetime. Social Archaeology is a branch of Archaeology that discusses on data from the perspective of sociology, and studies the structure of past societies and their evolutionary process. Regarding cemeteries, this archeological branch needs more discussion. In the Iron Age, due to the prevalence of the cemeteries in most parts of Iran, discussions about the kind of community, beliefs and religion of the people of that societies are also gaining strength. Based on these cases, they can indicated to socially ranked and referred to the criteria used to determine the rank of individuals in their lifetime.

    Keywords: Iron Age, Blue Mosque cemetery, concepts, symbols, social rankings
  • Ebrahim Raiygani *, Seyed Mehdi Mousavi Kouhpar Pages 119-141

    Arjan weir-bridges in southwestern Iran from the Sassanid era to the rule of Muslim Arabs are among the irrigation and water supply structures that were considered by geographers and historians of the first to middle Islamic centuries. The upper weir-bridge of Arjan is a huge structure with different uses that some geographical and historical sources have described. After the destruction of the upper weir-bridge, a smaller sample was built downstream of the river. There are few traces of the structural buildings of Arjan double weir- bridges; The forthcoming research is based on such a necessity to document the impact of these weir-bridges on Arjan's economy. The purpose of the forthcoming research; Analysis of the existence of an upper weir-bridge in the prosperity of the agricultural economy of Arjan in the Sassanid era and the early Islamic centuries. This article seeks to answer these questions: What is the description of these bridges (mostly upper weir-bridge) in historical texts? And what is the position of double weir-bridges and especially upper weir-bridge in the prosperity of the agricultural economy of Arjan region during the Sassanid era and the first centuries of Islam? Historical texts provide a relatively confusing description of bridges, especially the upper weir-bridge. Answer to the second question by reviewing historical texts, analyzing the discharge and outlet of canals similar to Qanats with the help of studies from archaeological surveys and basic hydro-logical data of today's Maroon River route and calculating the amount of water in Arjan Weir-Bridge Basin under modern conditions and Its activation has come to an end. The result is that the amount of irrigation of Arjan weir-bridge caused relatively extensive artificial irrigation in the lands of the northern part of Arjan plain and the case of wheat as a product that the texts have repeatedly mentioned; Based on water needs and calculation of OPTIWAT software has been a significant success in this area.

    Keywords: weir-bridge, Arjan, agricultural economics, Irrigation, Sassanid era, the first Islamic centuries
  • Mohsen Saadati * Pages 143-164
    One of the common forms of pottery in the Islamic world is a pottery vessel called "Fuqqāʿa", which has many ambiguities in terms of form, technique, use, chronology and geographical scope. The present research has been conducted according to the data obtained from the archaeological excavation of Babak Street in the city of Rey, as well as the scattered Fuqqāʿa evidence and data from the previous excavations of Shahr-e Rey, especially the remains of the Fuqqāʿa kiln in district of Shahr-e Rey, as the only and the most important evidence of the existence of a Fuqqāʿa kiln in Iran. The careful study and identification of this pottery and its characteristics are among the most important objectives of this research. The current study seeks to answer several questions: 1- At what point in time did the Fuqqāʿa jar become popular in Iran and the Islamic world, and when did its use become obsolete? 2- What has been the exact use of this jar, and typologically, to how many categories is this type of jar divided? 3- Where is the origin of Fuqqāʿa jar based on the existing archaeological evidence? According to archeological evidence, the Fuqqāʿa jar has been popular since the first Islamic centuries until the end of the eighth century AH. this jar may have been applied for domestic uses. Its body decorations and the very narrow opening indicate the preservation of special materials in it. According to the form, shape and body decorations, Fuqqāʿa jar is divided into three types: the early Fuqqāʿa (from the early Islamic centuries to the end of the third century AH); the middle Fuqqāʿa ; and the later Fuqqāʿa (7th and the 8th centuries AH). archaeological excavations on Deilaman Street in Rey have revealed the architectural remains of two kilns that the existence of evidence such as Fuqqāʿa jars and furnace welding suggest the mass production of this type of jar in Rey region.
    Keywords: Fuqqāʿa Jar, typology, Use, Chronology, Shahr-e Rey
  • Seyed Majid Mofidi Shemirani *, Seyedeh Faezeh Etemad Sheykholeslami, Mohamadebrahim Zarei, Seyed Reza Mortezai Pages 165-182
    Vernacular community centers, ancient heritage in Hamadan city One of the most successful aspects of any collective space is its sustainability. The signs of the stability of each space, the stability and durability along with the dynamism of that space over different generations. The neighborhood-centered system in the historic city of Hamedan represents dynamic neighborhoods over the years in the city. The historic city of Hamedan is composed of neighborhood of 50 communities. Most of these communities having wooded squares and markets and public spaces surrounding the squares are named in local idiom of Hamadan as "Chaman". Chaman space is open, enclosed and wooded square of the core of community in the best location to access where urban node of several major passages connecting, center of association with the best position of the communication node, social interactions of the neighborhood residents is. What is the main structure used in the center of the ancient neighborhoods of Hamedan? The main question of this research is with the assumption that "The Chaman spaces have been the major architecture pattern in the old neighborhood center of Hamadan." The research strategy is a historical- interpretation based on library studies with the production of a birth certificate and field studies by providing a physical, environmental, cultural and economic identification of the grass space. In the urban context of the Islamic period, the texture of the city of Hamedan has had the strongest and most vibrant center of the neighborhoods, which has led to the integration of the neighborhood system in the city of Hamedan. The lawn space is designed and tailored to all human existential dimensions and is a comprehensive supplier of essential needs of the people. Therefore, the lawn structure, in addition to the greenery, has cultural-religious spaces and commercial spaces, is responsive to the needs of the local, religious, and cultural needs of the locals. The mosque and bath were a constituent element.
    Keywords: Hamadan, Chaman, community centers, square, open space
  • Bahareh Taghavi Nejad *, Ahmad Salehi Kakhki Pages 183-202
    Kashan is one of the regions that, due to its historical background, has benefited from the existence of these stucco mihrabs in the course of the historic period. The tomb of Baba Afzal Kashani, located in the village of Marq in Karkhan, is one of the buildings that has been adorned with a stuccoed mihrab of the eighth century AH. The present study deals with the analysis of the structure , plant and geometric designs, inscriptions and their composition in the aforementioned stucco mihrab and intends to emphasize its assignment to the eighth century AH by explaining the characteristics of the visual features of the designs and their composition used in this mihrab and comparing it with some samples of dated plaster works. So the main question of this research are as follows: What are the significant features of the decorations of the mihrab of Baba Afzal Tomb and to what extent are these characteristics similar to the mihrabs or the plaster works of eighth century AH? The data was collected through field research, i.e. photography- linear analysis of the images, and based on written resources which analyze the data obtained from the study samples through a comparative historical approach. The results show that plant motifs, i.e. arabesque and khataie, and especially their unique decorations, i.e. using geometric, tear-like ajdekari, multi-level, dense and unstructured compositions, thuluth inscription of the mihrab border in a background of plant motifs (khate stem with lilies), the method of creating the thuluth inscription letters and the way to use geometric motifs in the tomb of Baba Afzal are similar to other mihrabs and plaster works of eighth century, especially those located in Isfahan and Tehran. It is worth noting, however, that in structural terms, the arch shape (angular form) in the second blind arcade of the mihrab of Baba Afzal is similar to stucco mihrabs or the golden tiling (seventh and eighth centuries) of Kashan.
    Keywords: tomb of Baba Afzal, stucco mihrabs, motifs, composition, Inscription
  • Hamid Afshar, Haede Khamse *, Mohammad Bahramzadeh Pages 203-221
    Understanding the religious architecture of the Jews of Tehran is one of the important aspects of knowing the city as an important archaeological data. The religious architecture of the Jews of Tehran has received less attention from researchers due to reasons such as the disinclination of the Jews to provide information in this field and the lack of significant architecture in the field of religious architecture and for this reason, there is less knowledge about them than other religious minorities who have been studied extensively in the field of religious architecture and hence, the need for study in this filed is palpable. Due to the lack of significant information in this area, the present study compares the architecture of the 7 remaining synagogues of the Qajar and first Pahlavi eras. Some of these synagogues were built in the old Jewish neighborhood of Tehran (Oudlajan) and the other part of it has been created outside the mentioned neighborhood; and their division into three distinct periods, the process of change and evolution of the religious architecture of the Jews of Tehran and how it is influenced by the social and political conditions of the Qajar and first Pahlavi periods will be reviewed. We will also examine and distinguish between Qajar and Pahlavi synagogues. It is worth mentioning that the religious architecture of the Jews of Tehran has been strongly influenced by the social and political conditions of this minority and has been influenced by the residential architecture around it. Accordingly, the view of religious architecture and the reluctance to show the synagogue in the urban context changed with the post-constitutional political changes and the greater freedom of action of the Jews, and caused a level of extraversion and a desire to build magnificent religious buildings in later periods. This research is of fundamental research type. Research data were collected through field study and library research and presented by descriptive-analytical method.
    Keywords: Architecture, Synagogue, Jews, Qajar, First Pahlavi
  • Hani Zarei *, Somayeh Sirvani E Dashtak Pages 223-244

    Mirroring is an art that contains small and large pieces of mirror with various patterns of regular geometric shapes and subject to specific patterns, as it can be considered as Iranian-Islamic art. The historical context of Shiraz city has different buildings from different periods in its heart, among which the houses that are dated to the Qajar period have a special place. Among these, its mirror elements are significant. In the present article, the technical and decorative features of the mirror work of the Hall of Mirrors in the historical houses of Shiraz are discussed and its purpose is to recognize and introduce the technical and decorative features of the mirror elements. This research has been written in a descriptive and analytical way, and the method of collecting information from that library, field, and conversation with mirror professors has been through direct research and observation. The most important research question is: What are the technical and decorative features of mirror work in the architecture of the Mirror Hall of Shiraz Historical Houses and how many categories are it divided into? The results of this study show that the mirroring techniques presented on the body of the ceiling and walls with silver, mercury, lead and cup mirrors along with colored glass, cloud and wind paper and calligraphy, gold leaf and washer have been used and can be used in general. In twelve groups, including gypsum mirror techniques; Flat mirror work; Prominent mirror work; Diamonds; Engraving; Scratch; Convex and lattice volume; Two by three; Belt and use; Serialization; He put the painting behind the mirror and the painting on the mirror. The sum of the patterns can be divided into five general groups: geometric patterns including framing and knots; Plant motifs; Natural and animal landscapes; Inscription; Playing objects. Keywords: Shiraz Qajar Houses, Mirror Hall, Mirror, Mirror Techniques, Decorative Feature.

    Keywords: Shiraz Qajar Houses, Mirror Hall, Mirror, Mirror Techniques, Decorative Feature
  • Mohammad Zaal *, Abed Taghavi Pages 245-263

    Museums are cultural foundations that display the cultural characteristics of different nations collectively. Museums have different types from a thematic and structural point of view, with archeological and anthropological museums in the first group and historical buildings museums in the second group. Historical building museums are created by restoring and changing the use of traditional buildings that one of the ways to bring traditional buildings into the life cycle is to use and protect them. Mazandaran is one of the historical provinces of Iran where several historical houses and museums have been built. The main purpose of this study is to investigate the functional challenges facing the museum of historical houses in Mazandaran. In the present study, three museums have been selected as a case study: The museum of the handicrafts of Sari, the Historical museum of Amol, and the museum of the Ganjineh of Babol. Data collection was done by documentary and field studies. Field studies in this research have been done by designing and distributing a researcher-made questionnaire and collecting the views of experts in the fields of architecture and archeology. The variables and dimensions examined in the questionnaire are the areas of physical structure, protective structure, performance quality and ancillary facilities. SPSS statistical software was used for data processing and descriptive statistics and inferential tests were used for data analysis. The results show that the components of performance quality are in a more favorable condition, but according to their average level, this sector needs a fundamental upgrade. Also, all the criteria related to the physical structure index are in an unfavorable position that this indicates the incompatibility of the physical structure of historic buildings with the physical structure of standard museums. The reflection of these problems can be obtained from the satisfaction or dissatisfaction of the audience and visitors of the museum. Therefore, the current situation should be improved by relevant institutions such as the Heritage Organization.

    Keywords: House of Historical Museums, functional change, Functional Challenges, Mazandaran