فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 19 (بهار و تابستان 1400)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 19 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/20
  • تعداد عناوین: 14
|
  • عبدالله نصری*، محمد حیدری فرد صفحات 1-27

    راسل در باب ذهن و بدن ابتدا اذعان به وجود عالم بود فرانمود کرده و فارغ از داده های حسی و ظاهری که از اشیاء بر ذهن نمودار است، عینیت مستقل ذات اشیاء را می پذیرد. اما در ادامه با اعتباری دانستن این عینیت و تقلیل آن به آنچه داده حواس و تجربه مستقیم نفس است، تفسیری متفاوت از اعیان نموده و درصدد تقارب عین و ذهن برمی آید. سرانجام امور ذهنی را به امور فیزیکی تحویل نموده و این همانی ذهن و مغز را می پذیرد. شهید مطهری در مقابل با جانبداری از تجرد نفس با قرایت صدرالمتالهین، وحدت سعی نفس را که شامل نفس و بدن توامان است پذیرفته و هرگونه تقریری از ادراک و حافظه را مبنی بر فیزیکالیسم رد می نماید. در دیدگاه وی بدن و ابزارهای آن معد ادراکاتی اند که توسط نفس انجام می گیرد. در نتیجه، با اتخاذ مبانی فلسفه اسلامی که اولا توسط ملاصدرا بیان شده و در آثار مطهری بازنمود یافته اند، می توان مبانی فیزیکالیستی راسل را در این باب نقد نمود.

    کلیدواژگان: ذهن، ماده، فیزیکالیسم، تجرد نفس، ادراکات ذهنی، حافظه
  • احمدعلی حیدری*، معین احمدی صفحات 29-52

    نظریه وجود آموزه های نانوشته در فلسفه افلاطون که مبتنی بر دو اصل یا مبدا هستی شناختی «واحد» (The One) و «ثنایی نامتعین» (The Indefinite Dyad) است، با پژوهش های اخیر مکتب توبینگن قوام پیدا کرده است. آموزه های نانوشته به صورت شفاهی، در آکادمی افلاطون محل گفت و شنود بوده است و به عقیده  دانشوران مکتب توبینگن شواهد آن در آثار ارسطو و افلاطونیان موجود است. مستندات آنان نشان می دهد این دو اصل بنیادین مبدا تبیین مسایل دیگر فلسفه افلاطونی بوده و سنگ بنای مابعدالطبیعه اوست. نقش اصل «واحد» تعین بخشی به تمام چیزها و اصل «ثنایی نامتعین» منشا تکثر و ابهام است. «واحد» یا «خیر» نه تنها یک اصل هستی شناختی بلکه علت تمام امور نیک است. به این ترتیب در آثار افلاطون «واحد-خیر» که نظام بخش عالم و الگوی عدالت است، نقشه راه پولیس (اجتماع سیاسی) و تعین بخش کثرات است. نفس و پولیس از طریق عدالت مکنون در طبیعت که از این دو اصل پیروی می کند، می توانندآینه عالم باشند و به وحدت و عدالت نزدیک شوند.

    کلیدواژگان: آموزه های نانوشته، افلاطون، مکتب توبینگن، واحد، ثنائی نامتعین، سیاست
  • بمانعلی دهقان منگابادی*، عبدالکریم عطایی، محمدعلی حیدری مزرعه آخوند صفحات 53-78

    این پژوهش به دنبال تبیین مفهوم معنای زندگی و تبیین مولفه های حیات معنادار و نیز لوازم معناداری بر اساس قرآن کریم است. بدین منظور، ضمن بررسی نظرات متفاوت پیرامون این موضوع، به روش توصیفی- تحلیلی به تبیین مساله از منظر قرآن با استفاده از تحلیل آیات پرداخته شده است. بر اساس بررسی های انجام شده، هر چند در قرآن به هر سه مفهوم از معانی حیات یعنی معنا به مثابه ارزش زندگی، معنا به مثابه هدف زندگی و معنا به معنی کارکرد و نقش انسان در عالم خلقت، اشاره شده است، آنچه مشهود است این است که قرآن تنها معنا به مثابه هدف زندگی را به عنوان معنای زندگی حقیقی در نظر گرفته و بر همین اساس قرب و لقاء الهی را به عنوان معنا و هدف حیات انسانی معرفی کرده است. سوال اصلی پژوهش بر این مبنا استوار است که مهمترین مولفه های موثر بر حیات معنادار و لوازم آن از دیدگاه قرآن کریم چیست. شناخت، نگرش توحیدی، ایمان، عبودیت و لوازم آن، آرامش و رضایت، مولفه های معناداری حیات است که طی فرآیند تحقیق، بدان دست یافته ایم.

    کلیدواژگان: قرآن، معنای زندگی، لوازم معناداری، معنای معنا، حیات معنادار، هدف خلقت
  • عبدالعلی شکر*، غلامرضا شاملی صفحات 79-105

    ارایه شناخت متقن از جهان هستی، از اهداف محوری سه مشرب فکری مشایی، اشراقی و صدرایی بر پایه اصول و مبانی خویش است. سوال اساسی در این نوشتار این است که وجه تمایز هستی شناسی حکمت متعالیه صدرایی نسبت به دو مکتب مشایی و اشراقی چیست؟ در پاسخ باید توجه داشت که بارقه های اصالت وجود در مکتب مشایی، برخلاف حکمت متعالیه، خالی از رسوبات تفکر ماهیت گرایانه نیست . اصول هستی شناسی این مشرب تحت تاثیر هیات بطلمیوسی نضج یافته است. مکتب اشراق نیز متاثر از نگرش اصالت ماهوی است. بدین قرار هستی شناسی این دو مکتب مبتنی بر پایه های لغزان است. حکمت متعالیه با ابتنای بر اصول مبرهنی همچون اصالت وجود، تبیینی متمایز از جهان و مراتب آن ارایه می نماید. مبانی هستی شناسی حکمت متعالیه بر پایه های عقلانی استوار بوده و حتی قادر است برخی از مبانی عرفانی مانند وحدت وجود را نیز صبغه عقلانی بخشد و زمینه های تقریب این دو مشرب را نیز فراهم نماید. صدرالمتالهین با مبنای اصالت وجود و تحلیل اصل علیت، امکان ماهوی را به امکان فقری بازگرداند و وجود را به مستقل و رابط تقسیم کرد. هستی شناسی مبتنی بر این نگرش، انحصار در هستی را به ضلع نخست آن اختصاص می دهد و از این رهگذر به مرز وحدت وجود نزدیک می شود. بررسی و تعمیق این دستاورد با روش تحلیلی مقایسه ای از اهداف این نوشتار است. نتایج نشان می دهد که هستی شناسی حکمت متعالیه برخلاف حکمت مشایی و اشراقی فارغ از رسوبات کثرت زای ماهوی و مبتنی بر اصول مستحکم بوده و وحدت حقیقی هستی را بازنمایی می کند.

    کلیدواژگان: هستی شناسی حکمت متعالیه، حکمت مشایی، حکمت اشراقی، وجود رابط و مستقل، ملاصدرا
  • محمد دانش نهاد*، محمدحسن وکیلی صفحات 107-130

    رابطه ذهن و عین یکی از مباحث اساسی در هستی شناسی و معرفت شناسی است که در حکمت متعالیه در ذیل بحث علم مطرح می گردد و غالب حکما تطابق عین و خارج را امری الزامی می دانند به گونه ای که اگر تطابق برداشته شود، ارتباط انسان با واقع قطع می شود و تمام علوم و ادراکات بشری بی ارزش می گردد و پایان آن چیزی جز سفسطه و انکار واقعیت نخواهد بود. علامه طباطبایی در برخی از آثار خود بر لزوم تطابق تاکید نموده است اما در آثار دیگر خود قایل به عدم تطابق است، بدون آن که چنین دیدگاهی را مستلزم انکار وجود ذهنی و یا سفسطه و انکار واقعیت بداند. به نظر می رسد که ایشان در مواردی که بر لزوم تطابق تاکید نموده است در مقام بیان نظر مشهور حکما بوده است نه نظر خود، چرا که چنین آثاری کتابهای درسی و مرسوم حوزه بوده است و در این موارد نظریه مشهور تبیین می گردد. لذا نظریه خاص ایشان در این رابطه بر عدم لزوم تطابق است. این پژوهش از سویی در صدد آن است که تطابق بین عین و ذهن را رد نماید چرا که دلیلی بر تطابق وجود ندارد بلکه ادله ای نقلی و تجربی(شهودی) بر عدم تطابق وجود دارد و از سوی دیگر اشکالاتی را که در رابطه با عدم تطابق به وجود می آید در ذیل بحث قول به سفسطه پاسخ دهد. اگر این رابطه به درستی تبیین گردد، بسیاری از مشکلاتی که در باب مکاشفات، تعبیر خواب و تجسم اعمال و معاد جسمانی وجود دارد برطرف می گردد.

    کلیدواژگان: ذهن، خارج، علامه طباطبایی، سفسطه
  • سکینه کریمی*، مهدی منفرد صفحات 131-160

    از جمله نظریاتی که در رابطه زمان و وجود مطرح است، نظریه حال باوری است. حال باوران معتقدند که اولا تنها اشیایی که در زمان حال قرار دارند؛ موجودند و سایر اشیاء موجود نیستند. ثانیا موجودیت اشیاء مطلق و نامقید است. آن ها نظریات رقیب مانند جاودانگی، امکان باوری و آینده ممنوع را در این رابطه به چالش می کشند. حال باوران برای واقعیت داشتن همه هویات وجودی نظیر سقراط که در گذشته بوده و سال 3000 که در آینده خواهد بود، توجیه مناسبی ندارند. هم چنین، وفق حال باوری نمی توان از ارتباط برخی هویات غیرزمان مند مانند «آبراهام لینکن بلندتر از ناپلیون بناپارت است.» و صدق سازهای آن ها سخن گفت. از این رو، در این نوشتار، به روش تحلیل فلسفی با تاکید بر رابطه زمان و وجود نخست؛ براهین حال باوران که شامل شهود، تجربه، پیش بینی، تیغ اکام و نسبیت گرایی است، استخراج شده با بازسازی براهین مخالفین نشان داده شده است که حال باوران با وجود مفهوم سازی جدید از زمان مطلق و طرح حال باوری بدیل که قایل به نوعی زمان مطلق از نوع (B-theory) است و فروکاستن حال باوری قوی به نوع ضعیف آن، به دلیل گذرا بودن زمان، عدول از اصول اولیه خود در باور به زمان از نوع (A-theory)  و قایل بودن به وجود هویات غیرزمان مند از جمله کلیات در حل مسئله تغییر در ارتباط با نسبت های موقت زمانی، ارجاع گزاره ای و صدق سازها ناکام مانده اند.

    کلیدواژگان: حال باوری، زمان، وجود، جاودانگی
  • فرزین حق پرست*، پریسا هاشم پور، رضا قدردان قراملکی صفحات 161-190

    خانه مکانی است که وقوع زندگی روزمره را در خود گرفته است. با این حال در خانه سازی معاصر ایران، به لحاظ هستی شناسی توجه کمتری به سبک زندگی دینی و مفاهیم معنوی هم چون خلوت که ریشه در باورها و اعتقادات دینی ما دارد، شده است. این پژوهش نخست به بررسی نظری مفهوم سبک زندگی و مفهوم خلوت پرداخته؛ سپس تاثیر و رابطه این مفاهیم با سبک زندگی دینی بررسی شده است. بدین منظور قشر اجتماعی طلاب، به دلیل پایبندی بیشتر به آموزه های دینی، انتخاب شده است. روش تحقیق کیفی و رویه عملی آن تکمیل پرسشنامه توسط طلاب می باشد. یافته های تحقیق لزوم انطباق رویکردهای مطرح شده توسط اندیشمندان غربی در ارتباط با خلوت، با هستی شناسی اسلامی و سبک زندگی دینی را نشان می دهد. چرا که تفاوت در هستی شناسی اندیشمندان غربی و مسلمان منجر به رویکرد متفاوت در قبال سبک زندگی و مفهوم خلوت می گردد. بنابراین باید با استفاده از سبک زندگی دینی هم در هستی شناسی مسکن سنتی و هم در نظریات خانه سازی غربی، مسکن مناسب برای یک خانواده ایرانی طراحی کرد.

    کلیدواژگان: خانه ایرانی، هستی شناسی معماری، خلوت، سبک زندگی، طلاب
  • فریده آفرین* صفحات 191-216

    هدف مقاله حاضر روشن کردن رابطه امر واقعی و واقعیت در شرح دلوز بر مبنای فعل های تخیل از نقد اول و سوم کانت است. این رابطه، از رهگذر فعل های تخیل یعنی سنتز و شاکله در نقد اول و نیز تکوین در نقد سوم قابل توضیح است. مطابق خوانش دلوز، مولفه محوری در نقد اول کمیت اشتدادی، ریتم و شاکله است. او به جای کمیت امتدادی متوجه رابطه بین تغییرات بی نهایت کوچک کمیت های اشتدادی در خود ماده ادراک است. دلوز به واقعیت یعنی احساس بر مبنای کمیت اشتدادی زیر کمیت امتدادی و به ریتم در ادراک استتیکی به عنوان مبنای سنتز تکیه می کند. شاکله، قاعده ای است زمانی برای تولید مصداق مفهومی در تجربه. دلوز براین اساس، شکل گیری ایده یعنی امر واقعی را توضیح می دهد.تشریح امر والا، به هم ریختن سنتز بازتولید و از دست رفتن معیار اندازه گیری، تنظیم هماهنگی آشوب بر اساس ریتم، حد تخیل و نیز تکوین ایده عدم تناهی در قوه فوق محسوس به تعبیری همان شدت محض است که پویایی های مکانی-زمانی، شدت و روابط دیفرانسیل هستنده را رقم می زند و بنیاد فعل وی را تعین می بخشد. دلوز با تاکید بر فعل دیگری از تخیل، یعنی تکوین ایده عدم تناهی یا امرواقعی در موقعیت های حدی، قادر می شود وجه معرفت شناختی تخیل را به هستی شناختی تغییر دهد.

    کلیدواژگان: امر واقعی، تخیل، واقعیت، شاکله سازی، کمیت اشتدادی
  • یوسف حیدری چناری * صفحات 217-243

    اندیشه درباره مبدا هستی و نحوه آفرینش جهان از مهمترین و قدیمی ترین مسایل فلسفی است. این نوشتار می کوشد با روش توصیفی- تحلیلی، مساله رابطه خدا و جهان را در هستی شناسی افلاطون و ملاصدرا بررسی کند و وجوه تشابه و تمایز آن را دریابد. پرسش اصلی این است که رابطه وجودی خدا با جهان از دیدگاه این دو فیلسوف چگونه است؟ تفاسیر مختلفی از دیدگاه افلاطون با توجه به بیان رمزی و تمثیلی اش، ارایه می شود. در تفسیر دقیقتر، خدای افلاطون علاوه بر نظم دهندگی، دارای صفاتی چون تجرد، خیر، وحدت، ثبات، بخل نداشتن و زیبایی است که خدای ملاصدرا نیز متصف به این صفات است. ملاصدرا برخی صفات دیگر مثل معطی الوجود و پاداش دهندگی را نیز برگرفته از دین و عرفان برای خدا قایل است. او مخلوقات را با مراتب مختلف تشکیک وجودشان، عین ربط و فقر به وجود مستقل واجب الوجود می داند که در نظام وحدت شخصی وجود، آنها مراتب فیض و تجلی حق تعالی هستند. رابطه خدا با جهان در سه تفسیری که از افلاطون ارایه می شود، از سنخ رابطه ناظم با جهان منظم محسوسات و یا صاحب سایه با سایه و یا از سنخ رابطه عله العلل با آفریده هایش است. اما این رابطه در نظام تشکیک وجود ملاصدرا از سنخ رابطه وجود مستقل با وجودات ربطی و در نظام وحدت وجودی اش از سنخ رابطه موجود با جلواتش است.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، خدا، جهان، وجود، ملاصدرا، افلاطون
  • کاملیا طالعی بافقی، مریم سلطانی کوهانستانی*، اسماعیل سعاتی خمسه صفحات 245-270

    واژه یونانی اتوس (ἦθος) نخست در آثار شعرا و هنرمندان قرن های هشتم تا پنجم پ.م، به معنای «سرشت و عادت» و «ارایه محسوس کیفیات شخصیتی و روحی» و سپس در آرای برخی از فلاسفه و بیش از همه در آرای هراکلیتوس، افلاطون و ارسطو با معانی متفاوت به کاربرده شده است. هایدگر، با انتقاد از تلازم اتوس و انضباط اخلاقی افلاطون و ارسطو که به زعم او، به سلب قدرت آشکارگری هستی و دور شدن انسان از جایگاهش در هستی و سکنی گزینی غیراصیل می گردد و با تاسی از هراکلیتوس، منش مبتنی بر تفکر اصیل انسان را در رابطه با فوزیس، به معنای کلیت هستنده ها، اتوس می نامد. او برای تبیین اتوس خود، با عاریه گرفتن خصیصه هایی از لوگوس هراکلیتوسی به تقویت لوگوس و اتوس ارسطویی پرداخته و نشان می دهد انسان به عنوان «شبان هستی» باید شیوه سکنی گزیدنی را انتخاب نماید که در لوگوس کیهانی به آن ارجحیت داده شده است؛ زیرا لوگوس، بر اساس اتوس اصیل خود را بر انسان آشکار می سازد و در صورت فقدان بروز اتوس مناسب، هستی از انسان روی برمی گرداند و انسان بی خانمان می شود. به زعم هایدگر، چون اتوس او از خصلت آشکارگری و نه اخلاقی برخوردارست به یمن هستی متجلی شده و انسان را در جوار خدایان سکنی می دهد که البته تلقی او در این خصوص کاملا قابل قبول نیست؛ زیرا هرچند که هایدگر نظام فلسفی خود را مبرا از هرگونه گرایش های اخلاقی و مذهبی می داند ولی التزام دازاین برای دست یابی به ذات اصیل و نخستین، سکنی گزینی و همبودی اش با دیگر هستنده ها و طبیعت به عنوان یک کل را غایتی متعهدانه و مسیولانه می توان انگاشت.

    کلیدواژگان: اتوس، هایدگر، لوگوس، آشکارگری، هراکلیتوس
  • محمد اکبری، محمدعلی اسماعیلی* صفحات 271-298

    نظریه «الهیات سلبی» به مثابه نظریه ای مهم و پرطرفدار در حوزه خداشناسی، در کنار دیدگاه هایی نظیر «نظریه زبان نمادین»، «اشتراک لفظی»، «اشتراک معنوی» و «الهیات تمثیلی» مطرح است. این پژوهش تقریر، مقایسه و ارزیابی الهیات سلبی در حوزه هستی شناسی صفات الهی در اندیشه ابوجعفر محمدبن علی بن حسین بن موسی بن بابویه قمی مشهور به «شیخ صدوق» (306 381ق) اندیشمند مشهور امامی وسعدیا بن یوسف گایون مشهور به «سعدیا بن یوسف فیومی» (883-943م)، الهی دان برجسته یهودی است. پژوهش حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به تحلیل عقلانی این دو دیدگاه پرداخت. به باور این دو شخصیت، نظریه زیادت صفات بر ذات الهی در سایه بساطت و ترکیب ناپذیری ذات الهی صحیح نیست. سعدیا نظریه سلبی انگاری صفات ثبوتی را در خصوص صفات حیات مطرح نمود، در حالی که شیخ صدوق این نظریه را با انگیزه توجیه نظریه عینیت صفات با ذات الهی مطرح نمود. براساس یافته های پژوهش پیش رو «غفلت از مولفه های نظریه عینیت»، «ناسازگاری درونی نظریه نیابت» و «لزوم ثبوت مقابل صفات کمالی» مهمترین آسیب های این دو دیدگاه است.

    کلیدواژگان: الهیات سلبی، هستی شناسی صفات، الهیات ایجابی، شیخ صدوق، سعدیا گائون
  • رضا اکبریان، حسنی همایون* صفحات 299-322

    در سنت مشایی- توماسی، مسایل مربوط به معرفت، به عنوان یکی از مسایل مابعدالطبیعه بررسی می شد و این گونه با تاثیر برخی مبانی وجودشناختی در آن ها، نه تنها رابطه وثیقی بین این دو حوزه برقرار می گشت، بلکه معرفت شناسی هموراه موخر از وجودشناسی قرار می گرفت. اما در دوران مدرن فلاسفه ای چون دکارت و تابعان او با انگیزه دست یافتن به مبانی یقینی برای علم، به عنوان اولین مساله مابعدالطبیعه، چگونگی بدست آمدن معرفت را مطرح نمودند و این گونه نگاه انتقادی ایشان به علم باعث ایجاد روندی جدید گشت و مسایل معرفت بی نیاز از مابعدالطبیعه هویت یافتند. مریتن به عنوان فیلسوف نوتوماسی معاصر که قایل است در تمام مسایل فلسفی باید به دیدگاه های توماس بازگشت داشته باشیم، قایل است قرار دادن معرفت به عنوان اولین موضوع فلسفه، منجر به ایده آلیسم می گردد. او معتقد است این فلاسفه با بررسی احوال ابژه ذهنی و ارزیابی آن به عنوان معلوم، از مابإزای آن یعنی موجود خارجی غافل گشتند و این گونه با حذف علیت شیء خارجی بر ابژه ذهنی، به ایده آلیسم روی آوردند. این درحالی است که از نظر مریتن می توان با پایندی به سنت در مورد تاخر معرفت شناسی از وجودشناسی، پاسخگوی مسایل انتقادی در باب علم که در واقع بررسی اعتبار علم است، بود. بر این اساس او به معرفی ریالیسم انتقادی می پردازد که در آن ضمن توجه به شیء خارجی به عنوان معلوم اصلی و تاثیر آن در ایجاد ابژه، عقل به عنوان اعتبار بخش این فرایند معرفی می گردد.

    کلیدواژگان: معرفت شناسی، وجودشناسی، رئالیسم انتقادی، ایده آلیسم، وجود، عقل، ژاک مریتن، توماس آکویینی
  • سعیده معصومی*، محمد شکری، علی مرادخانی صفحات 323-347

    رولان بارت از پیشگامان نشانه شناسی تصویری بود؛ نشانه شناسی تصویری به تبیین و تحلیل تصویر در چارچوب نظام های دلالتی و در جستجوی راهی برای ترجمه تصاویر به زبان گفتار است. وی آخرین کتابش، اتاق روشن، را به تاملات درباره عکاسی اختصاص داد، و باور داشت که عکس بیش از آنکه واقعیت را منعکس یا بازنمایی کند، بر آن دلالت دارد، نشانه ها و چیزهایی که بر بیننده در مقام خواننده عکس مهم تلقی می شود، مبنای تفسیر و واکاوی قرار می گیرد. بخش نخست کتاب، در پی توصیف و تفسیر عکس های مختلف جهت دستیابی به ذات عکس و بخش بعدی پیرامون عکس باغ زمستانی است و درباره دوران سوگواری در غیاب و مرگ مادر است. در پژوهش حاضر  به این سوالات پاسخ داده می شود، نخست، منظور بارت از حقیقت عکس درباره مرگ چیست؟ دو اینکه، تفاوت عکس پرتره و پرتره نقاشی چیست؟ در نهایت، چگونه یک عکس، نشانه هایی از هستی و مرگ را توامان تفسیر می کند؟ روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و جمع آوری اطلاعات، با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است. ابتدا، ابزارهای رویکرد نشانه شناسی در تحلیل متون، بیان شده و سپس سازوکار، نقش و اهمیت این ابزارها در تحلیل و خوانش عکس، تشریح و تبیین شده است.

    کلیدواژگان: رولان بارت، نشانه شناسی تصویری، اتاق روشن، تصویر مرگ، عکس باغ زمستانی
  • مهران رضایی*، محمداسماعیل قاسمی طوسی صفحات 349-374

    سوره توحید، محفوف در مضامین عمیق فلسفی و هستی شناسانه است، که با توجه به سنخ استدلالی آن، تفاسیر فلاسفه اسلامی، مستمسک خوبی برای فهم می باشد. پژوهش حاضر در پی آن است که استدلال ها و نکات مربوط به «لم یولد» را، از منظر فلاسفه اسلامی (با محوریت تفاسیر هستی شناختی ابن سینا، ملاصدرا و علامه طباطبایی)، مورد تحلیل مستقل و نقد تطبیقی قرار دهد. روش پژوهش، تحلیلی- توصیفی است.در طول پژوهش از نماد ها و جداول برای بازنویسی منطقی استدلال ها بهره گیری شده است. مبتنی بر یافته های پژوهش، استدلال ابن سینا [نفی مولودیت خداوند، مبتنی بر ناسازگاری لذاته بودن با مولودیت و نیاز به غیر]، جامع نمی باشد؛ این استدلال، با لحاظ مقدمات دیگر قابلیت اصلاح و تقریر نو دارد.  استدلال علامه طباطبایی [نفی مولودیت خداوند، مبتنی بر ناسازگاری صمدیت با مولودیت و نیازمندی]، بدلیل متفرع شدن بر «صمدیت» قابلیت نقد دارد. با ملاحظه انتقادی- ترکیبی استدلال ابن سینا و علامه طباطبایی می توان استدلال جدیدی را سامان داد. استدلال اول ملاصدرا [نفی مولودیت مبتنی بر تناقض مابین اقدم بودن واجب با تقدم والد]، بدلیل دخالت غیر ضروری مساله «اولویت»، قابل نقد و اصلاح است. استدلال دوم ملاصدرا [نفی مولودیت بدلیل استلزام امکان] پسندیده است.

    کلیدواژگان: سوره توحید، خداوند، ابن سینا، ملاصدرا، آنتولوژی
|
  • Abdoolah Nasri *, Mohamad Heidarifard Pages 1-27

    As for the mind and body, Russell first acknowledges the existence of the universe, and, regardless of the sensory and visual data from objects on the mind, accepts the independent objectivity of the nature of things. But then, by considering this objectivity as non- factual and reducing it to what has given by senses and by the direct experience of the soul, interpreted the objective things differently and seek to bring the object and the mind closer together. Eventually, he reduced mental matters to the physical affairs, and accepts the union of e mind and the brain. Martyr Motahhari, on the other hand, by accepting the abstraction of the soul by reciting Sadr al-Muta'allehin, accepts the effortful unity of the soul, which includes the soul and the body, and rejects any interpretation of perception and memory based on physicalism. In his view, the body and its parts are the perceptual tools  that is performed by the soul. As a result, by adopting the foundations of Islamic philosophy, which were first expressed by Mulla Sadra and represented in Motahhari's works, one can critique Russell's physiological foundations in this regard.

    Keywords: Mind, Matter, Physicalism, Abstraction, Mental Perceptions, Memory
  • Ahmadali Heydari *, Moein Ahmadi Pages 29-52

    The theory that holds there are unwritten doctrines in Plato's philosophy, which is based on two ontological principles of the One and the Indefinite Dyad, was consolidated by Tübingen School. The unwritten doctrines were orally discussed at Plato's academy, and according to scholars of the Tübingen School, there is evidence in the works of Aristotle and the Platonists that proves this. Their documentation shows that the explanation of other subjects in Plato's philosophy, as well as his metaphysics, is rooted in these two principles. The One determines everything, and the Indefinite Dyad is the origin of indeterminacy and multiplicity. The One or Good is not only an ontological principle but the cause of all good. Thus, in Plato's works, One-Good, which is regulative in the cosmos and the model of justice, is the road map for polis (political community) and determines the multiplicity. Through latent justice in nature that follows these two principles, soul and polis can be mirrors held up to the universe and can approach unity and justice.

    Keywords: Unwritten Doctrines, Plato, Tübingen School, The One, the Indefinite Dyad, Politics
  • Bemanali Dehghan Mogabadi *, Abdolkarim Ataee, Mohammad Ali Heydari Mazrea Akhound Pages 53-78

    This study seeks to explain the concept of meaning of life and the components of meaningful life as well as meaningful materials based on the Holy Quran.  For this purpose, while examining different views on this issue, the problem has been explained from a Quranic perspective by descriptive-analytical methods using verse analysis. According to previous studies, although in the Quran all three concepts of the meanings of life namely meaning as the value of life, meaning as the purpose of life and meaning as the meaning of function and the role of man in the world of creation is mentioned, what is evident is that the Quran considers the only meaning as the purpose of life, which is the meaning of real life, and accordingly introduces divine meeting and esteem as the meaning and purpose of human life. The main question of the research is based on what are the most important components affecting meaningful life and its materials from the perspective of the Holy Quran.  Cognition, monotheistic attitude, faith, worship and its necessities, peace and contentment are the meaningful components of life that we have achieved during the research process.

    Keywords: Quran, Meaning of Life, Meaningful Requisites, Meaning of the Meaning, Meaningful Life, Purpose of Creation
  • Abdol-Ali Shokr *, Gholamreza Shameli Pages 79-105

    Providing a strong knowledge of the universe is one of the central goals of tree following Peripatetic philosophical schools: The Peripatetic, the Illumination and Sadra. The main question in this article is what is the difference between the ontology of Sadra's transcendent theosophy with the Peripatetic and Illumination school of thought. In response, it should be noted that the sparks of the Principality of existence in the peripatetic school, unlike transcendent wisdom, are not free from the sediments of principality of Quiddity. The ontological principles of this approach have been shaped by Ptolemy's theory. The school of Illumination is also influenced by the attitude of principality of Quiddity. Thus, the ontology of these two schools is based on slippery foundations. Transcendent wisdom offers a distinct explanation of the world and its levels based on obvious principles such as the originality of existence. The ontological foundations of transcendent wisdom are based on rational foundations and can even rationalize some mystical foundations such as the unity of existence and provide the grounds for the approximation of these two sects. Based on the principality of existence and the analysis of the principle of causality, Mulla Sadra returned the quiddity based  contingency to the contingency based on poverty in the sense of existential dependence and need and divided existence into copulative existence and non-copulative existence. An ontology based on this approach restricts existence to non-copulative existence and thus approaches the unity of existence. The results show that the ontology of transcendent theosophy, contrary to Peripatetic philosophy and Illumination wisdom, is free from essential sediments and based on strong principles, and represents the true unity of existence.

    Keywords: transcendent theosophy Ontology, Peripatetic philosophy, Illumination wisdom, copulative, non-copulative existence, Mulla Sadra
  • Mohammad Daneshnahad *, Mohammadhasan Vakili Pages 107-130

    The relationship between mind and intellect is one of the basic issues in ontology and epistemology that arises in the transcendentalist wisdom below the discussion of science, and most of the wise think that it is imperative to match the objective and the external, in such a way that, if matched, the connection of man is effectively disconnected and All science and human perceptions become worthless and its end is nothing but stinginess and denial of reality. Allameh Tabatabai, although he emphasized the necessity of conformity in parts of Al-Hikmah and Nahi al-Hikmah, but under the thirteenth chapter, the wisdom and wise reasoning of Al-Hakma and his other works such as the principles of philosophy and the method of realism and the scientific and objective monotheism constituted a mismatch , Without requiring such a view to deny subjective existence or sophistry and denial of reality. It seems that he emphasized the necessity of adaptation in terms of the necessity of adaptation, as he expressed the famous comment of Hekma, not his own opinion, because Badayat al-Hikmah and Nahih al-Hakma were the traditional textbooks of the field, and in this case the famous theory is explained. Therefore, his special theory in this regard is the lack of conformity. This study, on the one hand, seeks to reject the correspondence between the same and the mind, because there is no reason to conform, but there are transitive and experimental (intuitive) adjectives on the mismatch, and on the other hand, the mistakes in relation to the mismatch It follows that the answer to the slander promise is discussed below. If this relationship is correctly explained, many of the problems that exist regarding apocalypse, the interpretation of dreams, and the embodiment of physical resurrection and extinction are eliminated.

    Keywords: Mind, Out, Allameh Tabatabai, Sassfat
  • Sakineh Karimi *, Mahdi Monfared Pages 131-160

    Presentists argue that only present entities exist absolutely and unrestrictedly. Presentism, which itself is a temporal analog of the modal doctrine of actualism, is an ontological idea about time and existence against theories such as eternalism, possibilism, and growing block theory. Thus, presentists deny the existence of atemporal or timeless entities and describe presentism as a version of the (A-theory), which makes a difference between present, past, and future. Also presentists are not able to ontologically, justify the existence of some entities such as Socrates and the year 3000 in the past and the future and the relations involving non-present objects like ‘Abraham Lincoln was taller than Napoleon Bonaparte’. However, presentism is altered via the addition of an abstract four-dimensional manifold of ersatz time, which is a type of (B-theory) series, to identify all ontological entities and justify the dynamic world. This inquiry is an attempt to put a completely different perspective on presentism and, the result obtained that despite the new conceptualization of time, there is an inconsistency between time and being in presentism. Therefore, presentists have failed to determine the ontological identification of cross-temporal relations, reference and propositions, and truth-makers. Also, whatever the final outcome of the debate between presentism and other views significantly eternalism, according to ersatz presentism, it is hard to make sense of the idea that things change from one moment to the next.

    Keywords: Presentism, Time, existence, Eternalism
  • Farzin Haghparast *, Parisa Hashempour, Reza Ghadrdan Gharamaleki Pages 161-190

    Most of daily life of human takes place in House. However, in contemporary Iranian housing has been paid less attention to religious lifestyles ontologically. This study first examines the concept of lifestyle and the concept of privacy; then the impact of these concepts with the ontology of house architecture is examined. For this purpose, the social stratum of clerics has been selected because of their greater adherence to religious teachings. The method is qualitative research and its practical procedure is completing questionnaire by clerics. Findings show that the approaches proposed by Western thinkers in privacy should be consistent with Islamic ontology and religious lifestyle. In fact, by incorporating religious lifestyle into both the ontology of traditional Iranian housing and Western housing theories, it is possible to design suitable housing for an Iranian family.

    Keywords: Iranian House, Architecture Ontology, Privacy, Lifestyle, Clerics
  • Farideh Afarin * Pages 191-216

    The Clarification of the relation between the real and reality according to Deleuze's reading of acts of imagination in Kant's first and third critiques is dued in this research.According to Deleuze's reading, the central concepts in both critiques are the rhythm,schema, and genesis.Deleuze in reading Kant with an accentuation on intensive quantity relies on rhythm as a changing and dynamic criterion beneath the synthesis. He also emphasizes on schemas as the rule of production, the temporal determination that helps to produce something in experience, in space and time. In the third critique, when the sublime occurs, the domination of understanding is destroyed and the imagination, with a transcendental genesis, produces the pure schema in the shadow of the free play of the faculties.The ontological schema as an idea synthesizes the relation between conceptual and temporal-spatial determinations or intensive and extensive quantities or mathematical and dynamic sublime.Overally, the relation between the infinite small changes of intensive quantities gives the genesis to the idea.The genesis of Pure and infinitive idea through the occurance of sublime will be formed to the foundation of acts of beings in the existence in accordance to acts of imagination.That is deleuze`s ontological turn from epistemological view.

    Keywords: The Real, Imagination, Reality, Schematism, Intensive Quantity
  • Yousof Heidari Chenari * Pages 217-243

    The idea of the origin of the universe and how it was created is one of the most important and oldest philosophical issues. This article tries to study the issue of the relationship between God and the world in the ontology of Plato and Mulla Sadra with a descriptive-analytical method and to find its similarities and differences. The main question is what is the existential relationship of God with the world from the point of view of these two philosophers? Different interpretations of Plato's view are offered according to his symbolic expression. In a more accurate interpretation, Plato's god, in addition to order, has attributes such as celibacy, goodness, unity, stability, avarice and beauty, which are also characterized by Mulla Sadra's god. Mulla Sadra also attributes some other attributes to God, such as the gift of existence and reward . He considers creatures with different degrees of their existence, poverty to independent existence, to be obligatory, which in the system of personal unity of existence, they are the levels of grace and manifestation of God. In Plato's three interpretations about the relationship between God and the world is of the type of the moderator's relationship with the regular world of sensations, or of the possessor of the shadow with the shadow, or the causal with his creations. But in the Mulla Sadra's Idea ,this relation is relation of independent existence with relational beings and in the system of his unity of existence is relation existing with his predecessors.

    Keywords: Ontology, God, World, existence, Mulla Sadra, Plato
  • Camellia Talei Bafghei, Maryam Soltani Kouhanestani *, Esmail Saadati Khamseh Pages 245-270

    The Greek word ethos (ἦθος) was first used as the meanings of "nature and habit" and "tangible presentation of personality and spiritual qualities" in the works of poets and artists of the eighth to fifth centuries B.C, and then it has been used in the views of some Greek philosophers most of all in the view Heraclitus, Plato and Aristotle with different meanings. Heidegger criticizes the correlation of ethos with Plato's and Aristotle's moral discipline, which, in his view, leads to the deprivation of the revealing power of Being and man's departure from his place in existence and causes the unauthentic dwelling. Heidegger under the influence of Heraclitus, calls the character based on authentic human thinking in relation to phúsis (φύσις), in the sense of the whole beings as "ethos". To explain his ethos, he borrowed some features from the Heraclitus logos to reinforce the Aristotelian logos and ethos, and indicates that man as the "shepherd of the Being" must choose the dwelling method/way which is preferred in the cosmic logos. Because the logos reveals himself to man on the basis of the his authentic ethos, and in the absence of a suitable ethos appearance, the Being turns away from man and man becomes homeless. According to Heidegger, since ethos is not a moral, it can manifests the Being to the man and man dwells next to the gods which of course his consideration in this regard is not entirely acceptable; because, although Heidegger considers his philosophical system to be free from any moral and religious tendencies, but Dasein's commitment to attaining the authentic and primordial essence, his dwelling and being-with-others and being-with nature as a whole can be considered as committed and responsible end.

    Keywords: Ethos, Heidegger, Logos, Disclosedness, Heraclitus
  • Mohammad Akbari, Mohammad Ali Esmaeili * Pages 271-298

    The theory of "negative theology" is considered as an important and popular theory in the field of theology, along with views such as "symbolic language theory", "verbal sharing", "spiritual sharing" and "allegorical theology". The ontological field of divine attributes in the thought of Abu Ja'far Muhammad ibn Ali ibn Husayn ibn Musa ibn Babawiyah Qomi known as "Sheikh Saduq" (301-381 AH) is a famous Imami thinker and Saadia ibn Yusuf Gawon known as "Saadia ibn Yusuf Fayumi" (883-943 AD) . The present study used a descriptive-analytical method to rationally analyze these two perspectives. According to these two personalities, the theory of the multiplicity of attributes on the divine essence is not correct in the light of the simplicity and incompatibility of the divine essence. Sa'diya proposed the theory of negative imagery as evidence of the attributes of life, while Sheikh Saduq proposed this theory with the motive of justifying the theory of the objectivity of attributes with the divine essence. According to the findings of the present study, "neglect of the components of the theory of objectivity", "internal incompatibility of the theory of representation" and "the need for proof versus perfection" are the most important harms of these two views.

    Keywords: Negative theology, Ontology of Attributes, Positive Theology, Sheikh Saduq, Sadia Gaun
  • Reza Akbarian, Hosna Homayoon * Pages 299-322

    Maritain, as one of the neothomist philosophers, believes in the return to Thomas Aquinas’s views in all philosophical fields. One of the topics of interest to Maritain is modern epistemology, which has not only been isolated from metaphysics but also prioritized and is the first topic raised in the works of Descartes. Maritain argues that this primacy has led to idealism and the perversion of philosophy, since epistemology is one of metaphysical issues and should be raised after metaphysical premises, in particular ontology. Maritain presents critical realism, which is based on reality and existence as rational truth that expressed in sensory terms, against modern philosophers views. That is to say, the sense and experience of human being is the first encounter with the external world, but that reason dominates all levels of perception and validates human perceptions, intends the existence of the object behind its empirical appearance. The most important comprehension of reason, then, is the existence which beside quiddity forms  basic structure of any object. Accordingly, all modern epistemological views are either realistic or idealistic, but are rejected as idealists, because they ignore the role of external reality or “thing” in shaping mental “object”.

    Keywords: epistemology, Ontology, Critical Realism, Idealism, existence, Reason, Jacques Maritain, Thomas Aquinas
  • Saeideh Masoumi *, Mohammd Shokry, Ali Moradkhani Pages 323-347

    Roland Barthes was one of the pioneers of visual semiotics; Visual semiotics is the explanation and analysis of images in the context of signification systems and the search for a way to translate images into spoken language. He devoted his latest book, The Camera Lucida, to reflections on photography and believed that the photograph signified, more than it reflected, or represented reality. Signs and things that are considered important to the viewer as a reader of the photo, are the basis for interpretation and analysis.

    Keywords: Roland Barthes, Visual Semiotics, Camera Lucida, Image of the Death, The Winter Garden Photograph
  • Mehran Rezaee *, Mohammad Esmaeel Ghasemitoosi Pages 349-374

    The Surah of Tawhid is filled with deep philosophical and ontological contents, which according to its argumentative category, the interpretations of Islamic philosophers are strong-hold for understanding. The present study seeks to analyze and critic the reasonings and points related to »nor was begotten «  from Islamic philosophers` perspectives (focusing on the ontological interpretations of Avicenna, Mulla Sadra, and Allameh Tabatabai). The research method is analytic-descriptive. Throughout the research, symbols and tables have been used to logically rewrite the arguments. Based on the research findings, Avicenna's reasoning [denial of God's birth, based on the incompatibility of God`s Essence with birth and the need for others] is not comprehensive; This reasoning by considering other preliminaries can be revised and re-interpreted. Allameh Tabatabai's reasoning [denial of God's birth, based on the incompatibility of God`s Eternity with birth and need], can be criticized because of the ramifying of Eternity. New reasoning can be arranged by considering the combined critical reasoning of Avicenna and Allameh Tabatabai. Mulla Sadra's first reasoning [denial of birth based on the contradiction between precedence of existence and parental precedence] can be criticized and corrected due to the unnecessary involvement of the issue of "priority". Mulla Sadra's second reasoning [denial of birth due to the implication of possibility] is favorable.

    Keywords: the Surah of Tawhid, God, Avicenna, Mulla Sadra, Anthology