فهرست مطالب

علوم و تکنولوژی محیط زیست - سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 105، اردیبهشت 1400)

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 2 (پیاپی 105، اردیبهشت 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/02/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • امین مساوات، رضا باباخانی* صفحات 1-14
    زمینه و هدف

    مطالعه تاریخی و سیر تحول معماری پل های تاریخی ایران در دوره صفوی زمینه ساز و اثبات کننده این نظریه است که فرم این پل ها تابعی مستقیم از عملکرد اصلی آن ها است. در واقع هدف این پژوهش بررسی رابطه و همبستگی از لحاظ طراحی میان عرض دهانه، ارتفاع دهانه و عرض پایه های چهار پل، سی و سه پل، خواجو، جویی و مارنان است که بر روی رودخانه زاینده رود احداث گردیده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش به علت وجود حجم بالای داده های جمع آوری شده، روش پژوهش براساس کدنویسی با پایتون و کار با الگوریتم های هوش مصنوعی است که پس از برداشت داده های مورد نیاز و انجام محاسبات گوناگون فایل های در قالب CSV تولید و سپس با توجه به برداشت های میدانی، دهانه های چهار پل در نرم افزار شبیه سازی و با استفاده از رابطه کسینوسی تشابه سنجی تمام دهانه ها مورد بررسی قرار گرفت و تمامی نمودارهای آن ترسیم گردید.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش بیان می دارد که شباهت بسیار بالا و رابطه نزدیک فرمی میان عرض و ارتفاع دهانه ها در هر پل با خود آن پل و سه پل دیگر موجود بر روی رودخانه وجود دارد و طراحی این پل ها با وجود اختلاف تاریخی کمتر از یک قرن، کاملا عملکردی و بر اساس استاندارد های موجود، تکنولوژی آن دوره، مصالح دردست و حجم آب زاینده رود و پایداری رودخانه بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه گیری باید بیان نمود که هرچه دوره تاریخی ساخت پل ها معطوف به گذشته است، عرض پل ها بیشتر و براساس نمودارهای ترسیمی دهانه های هر پل، دقت بالایی در طراحی و ساخت دارند، همچنین از 92 دهانه موجود در این چهار پل 75 دهانه با درصد شباهت 70 تا 90 است که شباهت سی و سه پل و خواجو بسیار زیاد و پل جویی و سی سه پل کمترین است. اکنون می توان گفت این پل ها مبتنی بر عملکرد آن و با توجه به استانداردهای موجود در آن دوره، تکنولوژی ساخت، مصالح در دسترس و مناسب با شرایط اقلیمی و محاسبات جریان آب رودخانه طراحی شده است.

    کلیدواژگان: معماری پل، شباهت سنجی، سی سه پل
  • عبدالله بقائی دائمی*، فرزانه اسدی ملک جهان صفحات 15-28
    زمینه و هدف

    بهینه سازی مصرف و جلوگیری از هدر رفت انرژی، یکی از پارامترهای مهم در طراحی ساختمان های سبز و غیرفعال در راستای اهداف توسعه پایدار به شمار می رود. تحقیقات اخیر توجه به مباحث مربوط به بهینه سازی انرژی و کاهش اتلاف حرارتی را نشان می دهد. هدف اصلی مقاله حاضر، ارزیابی عملکرد حرارتی دیوار سبز و بهینه سازی مصرف انرژی بوده که در اقلیم معتدل و مرطوب رشت انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مقاله به صورت آزمایش تجربی و میدانی بر روی یک ساختمان مسکونی دو طبقه دارای پوشش سبز انجام شده است. در این راستا، داده های سه ساعته دما و رطوبت در محیط داخلی و خارجی ساختمان با استفاده از دستگاه دیتالاگر98583  MIC در فصل زمستان و تابستان ثبت گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون تجربی نشان داد که که میانگین دما در محیط داخلی دیوار معمولی و دیوار سبز در فصل زمستان و فصل تابستان به ترتیب حدود 3/17 و 18، 5/30 و 28 درجه سانتی گراد است. بر این اساس، دیوار سبز در فصل زمستان توانست حدود 7/0 درجه سانتی گراد دمای داخلی را در مقایسه با دیوار معمولی گرم تر نگه دارد. در فصل تابستان نیز مشخص شد که دیوار سبز قادر بود تا در حدود 5/2 درجه سانتی گراد دمای محیط داخلی را خنک تر نگه دارد

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که دیوار سبز در فصل زمستان در مقایسه با دیوار معمولی حدود 4 درصد و در فصل تابستان حدود 9 درصد عملکرد حرارتی بهتری را از خود نشان داده است. به طور کلی،دیوار سبز در آب و هوای معتدل هم در زمستان و هم در تابستان می تواند رفتار حرارتی مناسبی را داشته باشد. در نهایت نیز مشخص شد که دیوار سبز در فصل تابستان در مقایسه با فصل زمستان می تواند عملکردی 50 درصد موثرتری را در کاهش تلفات حرارتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آزمایش تجربی، دیوار سبز، اتلاف حرارتی، اقلیم معتدل و مرطوب رشت
  • رحیم شیخی، مهرداد حسینی شکیب*، سعید شوال پور آرانی، عباس خمسه صفحات 29-44
    زمینه و هدف

    امروزه به دلیل آگاهی های رو به افزایش محیط زیستی، اغلب تولید کنندگان صنایع مختلف، از جمله صنعت خودرو توسط مصرف کنندگان، قوانین و الگوهای رقابت جهانی صنایع در سرتاسر جهان تحت فشار قرار گرفته اند و به دلیل افزایش این محرک ها، نوآوری سبز به یکی از ابزارهای استراتژیک مهم در جهت کسب توسعه پایدار در این صنعت تبدیل شده است. این امر در صنعت خودرو مستلزم تمرکز بر شناسایی و چگونگی توسعه توانایی های نوآوری های سبز و اجرای ابتکارات و شیوه های نوآورانه سبز است. از این رو هدف از انجام این پژوهش شناسایی عوامل و شاخص های کلیدی موثر بر ارتقای توانایی های نوآوری سبز در صنعت خودرو است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر که در سال 1399 انجام گرفته، از حیث هدف کاربردی بوده و در پژوهش های کیفی- کمی دسته بندی می گردد. جهت شناسایی عوامل کلیدی موثر بر ارتقای توانایی نوآوری سبز در صنعت خودرو با استفاده از مرور جامع ادبیات و پیشینه پژوهش و روش دلفی، از نظرات اساتید دانشگاه حوزه مدیریت تکنولوژی و نوآوری، مدیران و کارشناسان خبره صنعت خودروسازی کشور استفاده شده است. همچنین برای بررسی برازش مدل نظری پژوهش، روش مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS مورد استفاده قرار گرفته است.

    یافته ها

    در این پژوهش 47 شاخص در قالب 12 عامل کلیدی در زمینه ارتقای توانایی های نوآوری سبز در صنعت خودرو شناسایی و تایید گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده آن است که عوامل کلیدی فشار ذینفعان و الزامات قانونی، تحقیق و توسعه سبز، نوآوری محصول سبز و همکاری های شبکه ای پایدار به ترتیب بیشترین تاثیر را در ارتقای توانایی های نوآوری سبز در صنعت خودرو داشته که مدیران ارشد و سیاست گذاران صنعت خودرو می بایست به این دسته از توانایی ها توجه ویژه ای نمایند و در جهت تقویت این عوامل بکوشند.

    کلیدواژگان: نوآوری، توانایی نوآوری، نوآوری سبز، توانایی نوآوری سبز، توسعه پایدار
  • منا آهنگری، سیده سولماز دشتی*، سید محسن حسین زاده ساداتی صفحات 45-58
    زمینه و هدف

    توسعه گردشگری در پارک ملی، هم برای مدیریت منطقه و هم برای گردشگران مزایای فراوانی به همراه دارد. اما این مساله را در نظر داشت که انجام فعالیت های گردشگری در غیاب برنامه ریزی و مدیریت صحیح و بدون محاسبه ظرفیت برد و توان منطقه برای گردشگری، می تواند بر تجارب گردشگران و از آن مهم تر بر کیفیت و ویژگی های مناطق گردشگری اثر منفی داشته باشد. از این رو شناسایی مناطق مناسب و دارای توان، جهت گسترش و توسعه طبیعت گردی در مناطق حفاظت شده و پارک های ملی، به منظور بهره برداری پایدار از منابع طبیعی اهمیت به سزایی دارد.

    روش بررسی

    این پژوهش با هدف ارزیابی توان اکولوژیکی در پارک ملی کرخه با تاکید بر طبیعت گردی در سال 1392- 1393 صورت پذیرفت. پارک ملی کرخه در امتداد رودخانه کرخه می باشد. تحقیق حاضر از شیوه ای از روش ارزیابی چندمعیاره به نام ترکیب خطی وزن دار WLC و روش AHP با بکارگیری فن آوری GIS به تعیین مناطق مناسب گردشگری در پارک ملی کرخه پرداخته است.

    یافته ها و نتیجه گیری

    معیارهای به کار رفته در مراحل ارزیابی 16 معیار می باشد که در سه طبقه معیارهای فیزیکی، بیولوژیکی و اقتصادی_اجتماعی فرهنگی در نظر گرفته شد. بر اساس خروجی AHP معیار تیپ پوشش گیاهی بیش ترین وزن و معیار شیب کم ترین وزن را به خود اختصاص داد، در نهایت مناطق مناسب برای طبیعت گردی با درجات متفاوتی از توان و مطلوبیت تعیین گردید. طبق نقشه طبقه بندی شده توان طبیعت گردی، حدود 82/35 درصد از پارک ملی کرخه با مساحتی معادل 36/2771 هکتار دارای توان مناسب و 86/37 درصد از پارک ملی کرخه با مساحتی معادل 77/2929 هکتار برای توسعه گردشگری مناسب نمی باشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی چندمعیاره، طبیعت گردی، پارک ملی کرخه، GIS
  • مهرناز طهماسبی، شکوفه رضایی*، علی خانمیرزائی فرد صفحات 59-72
    زمینه و هدف

    در دهه های اخیر استفاده از نانوتکنولوژی در زمینه های مختلف کشاورزی افزایش یافته است و خاک به عنوان یکی از اجزای مهم محیط زیست دریافت کننده انواع نانوذرات می باشد ولی به اثر این ذرات بر بخش زنده خاک توجه کم تری شده است. هدف این پژوهش بررسی اثرات نانو ذرات آهن و نقره روی برخی از شاخص های زیستی خاک بود.

    روش بررسی

    آزمایشی فاکتوریل با پنج سطح نانوذره آهن و نقره (0،20، 50، 100 و 200 mgkg-1) در سه تکرار انجام شد. خاک های آغشته به نانوذرات، با حفظ رطوبت و دما نگهداری و 10، 17 و 30 روز پس از انکوباسیون، فعالیت فسفاتاز اسیدی و قلیایی و تنفس خاک اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     اثر سطوح مختلف نانوآهن، نانونقره و زمان انکوباسیون بر روی تنفس میکروبی خاک، در سطح آماری یک درصد معنی دار گردید. اثرات متقابل فاکتورها به استثناء اثر سه گانه نانوذره آهن و نقره و زمان، تاثیر معنی داری بر تفس میکروبی خاک داشت. در اثرات متقابل نانوذرات آهن و نقره، بیش ترین تنفس میکروبی به میزان 33/47 gCg-1d-)µ) در غلظت 200 (mgkg-1) نانوذره آهن و نقره بدست آمد. در اثر متقابل نانوآهن و زمان، بیش ترین تنفس میکروبی به میزان 37/51 gCg-1d-) µ (در غلظت 100 (mgkg-1) نانوذره آهن پس از 17 روز انکوباسیون بدست آمد و در اثرات متقابل نانو نقره و زمان، بیش ترین تنفس میکروبی (02/49 gCg-1d-1µ) در غلظت 50 (mgkg-1) نانو نقره پس از 17روز انکوباسیون مشاهده شد. بیش ترین فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی به میزان 20/288 (gPNPg-1h-1µ)در غلظت 200 (mgkg-1) نانوذره آهن پس از10روز انکوباسیون بدست آمد.

     بحث و نتیجه گیری:

    نتایج این تحقیق، تاثیر معنی دار نانوذرات بر روی تنفس خاک را نشان داد. تاثیر به غلظت و نوع نانوذرات بستگی داشت. اثر نانوذرات روی فعالیت آنزیم های خاک بسته به نوع نانوذرات و آنزیم متفاوت بود، فعالیت آنزیم فسفاتاز قلیایی تحت تاثیر نانوذره آهن قرار گرفت در صورتی کهنانوذرات روی فعالیت فسفاتاز اسیدی اثر معنی دار نداشتند.

    کلیدواژگان: فسفاتاز اسیدی، فسفاتاز قلیایی، تنفس میکروبی خاک، نانوذرات
  • رسول زمانی احمدمحمودی*، فاطمه قائدامینی، مریم نجفی صفحات 73-86
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت رودخانه پیرغار و همچنین تخلیه آلاینده های مختلف به آن، بررسی کیفی آب رودخانه پیرغار لازم و ضروری به نظر می رسد. از طرفی پهنه بندی آلودگی و ارایه تصویر صحیح از وضعیت کیفی آب های سطحی توسط سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS) باعث می گردد تا هر گونه تصمیم گیری مدیریتی که اثرات محیط زیستی آن به صورت مستقیم یا غیرمستقیم متوجه آب های سطحی کشور باشد، با آگاهی بیش تری اتخاذ گردد.

    روش بررسی

    به همین منظور نمونه های آب از 5 ایستگاه در طول مسیر رودخانه در بهمن ماه 94 برداشت شد و پارامترهای کیفی آب شامل: pH، کدورت، دما، DO، BOD، TS، نیترات، فسفات و کلی فرم مدفوعی مورد آزمایش قرار گرفت. نمونه برداری، آماده سازی و آنالیز نمونه ها، طبق روش استاندارد متد انجام پذیرفت. داده های حاصل با استانداردهای جهانی مقایسه شد و بر اساس شاخص  NSFWQI مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و سپس مسیر رودخانه با استفاده از نرم افزار GIS پهنه بندی گردید.

    یافته ها

    براساس نتایج شاخص  NSFWQIکیفیت آب رودخانه پیرغار در همه ایستگاه ها در وضعیت های متوسط تا خوب قرار دارد. در بهترین وضعیت، شاخص کیفی NSFWQI مربوط به ایستگاه اول با عدد 78 بوده و پایین ترین مقدار مربوط به ایستگاه پنجم با شاخص کیفی 66 می باشد. درنتیجه، آلودگی از ایستگاه 1 به سمت ایستگاه های بعدی بیش تر شده و کیفیت آب کاسته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه جهت مدیریت اصولی آب این رودخانه باید تمهیداتی اندیشیده شود و برنامه پایش کیفی آب در آن استمرار یابد.

    کلیدواژگان: استان چهارمحال وبختیاری، رودخانه پیرغار، GIS، NSFWQI
  • حمیدرضا پازوکی، مهدی سرائی تبریزی*، حسین بابازاده صفحات 87-100
    زمینه و هدف

    در دهه اخیر، در اثر تغییر کاربری اراضی و تخریب پوشش گیاهی، قسمت اعظم نزولات تبدیل به رواناب شده و با ایجاد سیلاب هایی عظیم، باعث خسارات مالی و جانی فراوان می گردد. هدف از این پژوهش، ارزیابی تاثیر رواناب بر فرسایش حوضه آبریز با استفاده از مدل MPSIAC بوده است.

    روش بررسی

    بدین منظور، نخست نقشه های پایه حوضه خدیجه خاتون در سال 1397 نظیر نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی جمع آوری شد. سپس مراحل محاسبه 9 فاکتور مدل شامل زمین شناسی، خاک، آب و هوا، رواناب، پستی و بلندی، پوشش زمین، استفاده از زمین، وضعیت فعلی فرسایش و فرسایش رودخانه ای انجام و فرسایش و رسوب منطقه برآورد و در نهایت، رابطه رواناب و فرسایش حوضه بررسی و مدل برآورد فرسایش و رسوب از روی رواناب تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که میزان فرسایش خاک، 97/5806 تن در سال برابر 58/3 تن در هکتار در سال می باشد. چنانچه ارزش هر تن خاک زراعی معادل 50 دلار در نظر گرفته شود و در صورت مهیا بودن شرایط فرسایش، ارزش 97/5806 تن در سال معادل 5/290348 دلار و به عبارتی 9/11613 میلیون ریال می باشد. در کل حوضه مورد مطالعه، فاکتور هفتم و هشتم مدل MPSIAC از موثرترین عوامل در بروز فرسایش هستند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    نتایج بیانگر این موضوع است که مراتع اطراف حوضه خدیجه خاتون به علت استفاده بیش از ظرفیت، تخریب شده و مراتع کل منطقه به علت شرایط اقلیمی در وضعیت خوبی نیست. همچنین نتایج نشان داد که فاکتور رواناب دارای همبستگی 98/0 خطی با فرسایش می باشد و بیانگر این است که هر چه رواناب زیادتر شود، میزان فرسایش و رسوب دهی نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اشکال فرسایش، پوشش زمین، تیپ فرسایشی، جریان های سطحی، رسوب، مدل MPSIAC
  • سید فاضل قاضوی، فرشته حبیب*، سارا نهیبی صفحات 101-116
    زمینه و هدف

    اخیرا ،رویکرد طراحی اکولوژیک به عنوان بستری به منظور کاهش تخریبات زیست محیطی با تطبیق مدیریت پسماندهای جامد شهری با فرآیندهای محیطی به طور گسترده ای در حال گسترش است. طراحی اکولوژیک سعی دارد با به حداقل رساندن آسیب ها به محیط زیست و فرآیندهای طبیعی حداکثر آسایش را، در ضمن بالا بردن کیفیت زندگی افراد، فراهم آورد. طراحی اکولوژیک می کوشد از طریق به کارگیری مواد طبیعی و همچنین با توجه به مسایل زیست محیطی، با طبیعت سازگاری یابد.

    روش بررسی

    در تحقیق پیش رو، با توجه به تعریف طراحی  پایدار و شناخت انواع  کاربردی آن، جهت رسیدن به بهترین،کاملترین و کاربردی ترین طراحی  برای سایت مورد در نظر در تحقیق،  نقشه های موجود از منطقه اعم از نقشه های هوایی، توپوگرافی، GIS، پوشش های گیاهی، نقشه های فرادست، طرح های توسعه اطراف سایت، بررسی سایت های فعال در لندفیل، بررسی نوع آلاینده ها، مطالعه شاخص های  COD و BOD سایت مذکورمورد مطالعه قرار گرفته است، همچنین با بررسی و شناخت وضع موجود اعم از (محیطی، کالبدی، اقلیم، دید و منظر ،کاربری های اراضی، حمل و نقل، بیولوژیکی) از طریق مشاهده و عکس برداری و مصاحبه با کارکنان سایت و ساکنین محلات مجاور با رعایت اصول و ضوابط حاکم در طراحی محیط های صنعتی، طراحی راهبردی این منطقه با رویکرد اکولوژیک مدار ارایه می گردد. 

    یافته ها

    طرح موجود از نفوذ آلودگی ها به سطوح آب های زیرزمینی جلوگیری می کند و مانع آلوده شدن مناطق شهری اطراف و زمین های کشاورزی می شود. مرمت قسمت های تخریب شده لندفیل، کاهش خطر سرایت بیماری ها توسط جانوران و آلودگی های صوتی و بوهای نامطبوع و انتشار آن در اتمسفر. از طریق تولید بیوگاز از گاز لندفیل و جمع آوری آن وکاهش استفاده از سوخت های فسیلیاین سایت دفن زباله از اصلی ترین منابع تولید گازهای گلخانه ای در کشور می باشد. با جمع آوری و استفاده از گازهای لندفیل به عنوان سوخت و تولید برق از میزان انتشار گازها به اتمسفر کاسته می شود. استفاده حداکثری از بیوگاز در نتیجه استفاده بیشتر از هاضم ها صورت می گیرد. 

    بحث و نتیجه گیری

    ضوابط طراحی عمدتا بر مبنای محدودیت ها و نیازهای موجود تعیین شده و خط مشی طراح را واضح تر نموده و کمک قابل توجهی به جانمایی کاربری ها می کند. استفاده از این ضوابط به تقویت امکانات و بهره گیری از فرصت های موجود کمک کرده و طرح را در معرض تهدیدات کمتری قرار میدهد. بعد از تدوین راهبردها اقدام به طراحی از منظر های گوناگون می شود تا در انتها با بررسی کانسپت ها و مقایسه آنها با یکدیگر و تطبیق با استاندارد های بین المللی  بهترین طرح برای اجرا برگزیده شود. وجود لندفیل یک مرحله اجتناب ناپذیر در مدیریت پسماند است.در زندگی امروزی با توجه به افزایش جمعیت، لندفیل یک جز جدانشدنی در جوامع شده است اما نباید لندفیل ها را به عنوان آخرین کاربری زمین قرار داد، بلکه می بایست ابزاری جهت بوجود آوردن کاربری های جدید برای آن محل باشد. تبدیل مکان های دفن به کاربری های تفریحی ضمن ایجاد مکانی خوشایند  نیازهای ورزشی -تفریحی ساکنان منطقه را نیز برطرف می سازد. به منظور ارتقاء کیفی لندفیل ها و بازگردانی هرچه بیشتر منطقه دفن به شرایط پیش از اختلال لازم است به منطقه به صورت یک موزاییک تخریب شده نگریسته شود و در پی ترمیم آن گام برداشت.

    کلیدواژگان: رویکرد طراحی اکولوژیک، طراحی لندفیل، مواد زاید جامد شهری، مهندسی طراحی محیط زیست، گیاه پالایی، منظر اکولوژیک مدار
  • حسن رضایی، غلام عباس قالهری فلاح*، مختار کرمی صفحات 117-134
    زمینه و هدف

    امروزه صنعت گردش گری به عنوان یکی از بزرگترین صنایع موجود در دنیا به شمار آمده و در صدر صنایع اشتغال زا محسوب می شود. این صنعت وابستگی زیادی به آب و هوای یک منطقه داشته و بسیاری از مقاصد گردش گری با استفاده از همین مورد تبدیل به یک منبع گردش پذیر پر رونق در فصول خاصی شده اند. از طرفی اقلیم یک ناحیه را می توان به عنوان جاذبه طبیعی جهت گردش گری محسوب نمود.شهر نیشابور به دلیل دارا بودن مناظر طبیعی، برخورداری از اقلیم مناسب و منابع آب کافی یکی از مناطقی است که پتانسیل توسعه توریسم را دارا می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش سعی شده است شرایط زیست اقلیمی شهر نیشابور بر اساس شاخص های ترجونگ، اوانز، ترموهیگرومتریک و میسنارد با استفاده از آمار ایستگاه همدید نیشابور طی سالهای 2010-1990 مورد ارزیابی قرار گیرد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد طیف وسیعی از شرایط زیست اقلیمی از داغ تا سرد در طول سال در منطقه حاکم می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی، دوره آسایش شهر نیشابور از ماه می شروع می شود و تا اوایل نوامبر ادامه می یابد. افزون بر این، نتایج به دست آمده از این تحقیق اطلاعات زیست اقلیمی مناسبی برای برنامه ریزان و مسوولین فراهم می کند تا با استفاده از این اطلاعات، فعالیت های توسعه ای مختلف از جمله گسترش صنعت توریسم را به انجام برسانند.

    کلیدواژگان: توریسم، شاخص زیست اقلیمی، اقلیم آسایش، نیشابور
  • کمیل عبدی، سعید کامیابی*، محمدرضا زندمقدم صفحات 135-146
    زمینه و هدف

    از جمله روش های نوین محاسبه جزیره حرارتی شهری و نقش کاربری های مختلف، استفاده از علم سنجش ازدور و تصاویر ماهواره ای است که با استفاده از تشعشع مادون قرمز حرارتی و کاربرد مدل های فیزیکی جهت محاسبه مقدار دمای سطح زمین در نواحی وسیعی انجام می گیرد، لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی الگوی پراکنش دمای سطحی زمین و رابطه آن با ویژگی های خرده اقلیم فضای سبز شهری و پوشش گیاهی در محدوده چهار گانه (مناطق 1،2،3 و منطقه مرکزی) شهزک ر ساری به بررسی و مقایسه  تغییرات حرارتی می پردازد.

    روش بررسی

    برای به دست آوردن جزایر حرارتی شهر از محاسبه رادیانس، ضریب انعکاس و دمای درخشندگی تصاویر در محیط ENVI و تحلیل و پردازش نرم افزار GIS استفاده شده است. داده های مورد استفاده شامل تصاویر ماهواره ای TIRS,OLIسنجنده لندست 7 و 8 درسه برهه زمانی 2009، 2013 و 2017 می باشد

    یافته ها

    نتایج حاصل از پردازش تصاویر ماهواره ای نشان داده است که 45 هکتار از پوشش سبز شهری در مدت 8 سال تغییر کاربری داده شده است.همچنین بر مبنای محاسبه دمای سطح زمین در طول دوره آماری در وضعیت کمینه و بیشینه طی سالهای 2009 تا 2017 روند صعودی داشته که این افزایش دمایی در مناطقی از شهر که از فضای سبز بیشتری برخوردار بوده کمتر دیده شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاکی از آن است که منطقه مرکزی شهر که از لحاظ پوشش و پراکندگی فضای سبز نسبت به دیگر مناطق شهر نامناسبتر است؛ گرمتر می باشد.مکان یابی مناسب جهت احداث فضاهای سبز شهری در این مناطق در سال های آینده می تواند نقش تعدیل کننده ای در دمای سطح شهر  ایفا نماید.

    کلیدواژگان: جزایر حرارتی، پوشش سبز شهری، سنجنده لندست، ساری
  • علیرضا انتظاری، رسول سروستان* صفحات 147-160
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر  به مطالعه و بررسی جریانات سطحی استان خوزستان و پیش بینی آن برای دوره 1398 تا 1407 با استفاده از مدل های سری زمانی است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر در 9 ایستگاه منتخب از استان خوزستان به منظور مقایسه دقت مدل سری های زمانی و پیش بینی مقدار جریانات سطحی انجام شده است. برای این منظور از داده های دبی ماهانه ایستگاه هیدرومتری به مدت 22 سال (1370-1392) استفاده شده است. از مدل سری زمانی فصلی ضربی جریانات سطحی بررسی و بهترین مدل برازش داده شد، صحت و دقت مدل ها به کمک نرمال بودن توزیع باقی مانده ها، فرض ثابت بودن واریانس، نمودارهای مربوط به باقی مانده ها در طول زمان، تایید گردید.

    یافته ها

     یافته های این مطالعه نشان داد، بهترین مدل های برازش شده در ایستگاه های اهواز (1,1,1) (1,0,1) SARIMA، بامدژ (1,1,0) (1,0,1) SARIMA، تله زنگ (1,0,1) (1,1,1) SARIMA، حرمله (1,0,1) (1,1,1) SARIMA، دزفول (2,0,1) (1,1,1) SARIMA، دشت بزرگ (2,0,2) (1,1,1) SARIMA، دوکوهه (2,2,0) (1,1,1) SARIMA، گتوند (2,1,1) (1,0,1) SARIMA و فارسیاب (2,1,1) (1,1,2) SARIMA می باشند؛ که این مدل ها از دقت خوبی برای پیش بینی جریانات سطحی برخوردار بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج جریانات سطحی برای سال های 1398 تا 1407 نشان داد که جریانات سطحی در تمام ایستگاه های منتخب کاهش می یابد و این کاهش در ایستگاه اهواز به بیش ترین و ایستگاه دوکوهه به کمترین مقدار به ترتیب با 78/9 و 58/0 می رسد. همچنین نتایج پیش بینی ماهانه نشان داد که بیش ترین و کم ترین مقدار کاهش جریانات سطحی به ترتیب در آذر ماه با 98/6 و شهریور با 67/1 خواهد رسید.

    کلیدواژگان: پیش بینی، جریانات سطحی، سری زمانی، فصلی- ضربی، خوزستان
  • سید علی بنی هاشمی، محمد خلیل زاده*، علیرضا شهرکی، محسن رستمی مال خلیفه، سید سعیدرضا احمدی زاده صفحات 161-175
    زمینه و هدف

    صنعت ساخت وساز و اجرای طرح های عمرانی، به عنوان یکی از عوامل آلودگی های زیست محیطی به شمار می رود. توجه به اثرات تخریبی و آلودگی های ایجاد شده از اجرای طرح های عمرانی، لزوم ارزیابی اثرات زیست محیطی و شناخت آن ها را در جهت کاهش اثرات، امری ضروری می سازد. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی اثرات زیست محیطی پروژه آب رسانی روستایی در شهرستان بیرجند با استفاده از روش ماتریس لیوپولد ایرانی است.

    روش بررسی

    در این پژوهش ارزیابی اثرات منفی زیست محیطی اجرای پروژه آب رسانی روستایی در شهرستان بیرجند طی سال 1398 در دو محیط فیزیکی-شیمیایی و بیولوژیکی و در فاز ساختمانی با استفاده از روش ماتریس ایرانی انجام پذیرفته است. به این منظور برای ارزیابی اثرات زیست محیطی حالت های اجرایی مختلفی برای اجرای فعالیت های پروژه تدوین شده و به ازای هر کدام از آن ها ماتریس لیوپولد تشکیل گردیده است.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین اثرات زیست محیطی در دوران ساخت در 7 حالت اجرایی موردبررسی بر محیط به میزان 58/1-، 95/1-، 15/2-، 5/2-، 2-، 21/2- و 22/2- است. همچنین تعداد پیامدهای زیست محیطی در آلودگی آب های سطحی و زیرزمینی بیشترین و مناطق حفاظت شده کمترین مقدار را دارند.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تحلیل انجام شده در هیچ یک از ردیف ها و ستون های هفت ماتریس بررسی شده برای حالت های اجرایی، میانگین رده بندی کمتر از 1/3- یافت نشد، لذا انجام پروژه آب رسانی مورد تایید می باشد. برای کاهش اثرات نیز کمترین میزان اثرات زیست محیطی هر فعالیت انتخاب گردید که باعث می شود میانگین اثرات زیست محیطی کل پروژه 52/1- گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی، پروژه های عمرانی، ارزیابی اثرات زیست محیطی، ماتریس لئوپولد ایرانی، شهرستان بیرجند
  • گل آذین رادین مجد، سید علی جوزی*، رخشاد حجازی، محمدجواد امیری، حمیدرضا غفار زاده صفحات 177-191
    زمینه و هدف

    گسترش شهری موجب تغییرات زیربنایی در ساختار و کارکرد بوم شناسی سیمای سرزمین و تغییر تدریجی ساختار مکانی و الگوی سیمای سرزمین می شود. با توجه به اهمیت درک اجزای محیط زیست شهری و چگونگی تعاملات بین این اجزا، هدف از این مطالعه تحلیل گرادیانت شهری- روستایی کلان شهر تهران با استفاده از سنجه های سیمای سرزمین برای کمی کردن الگوی سیمای سرزمین می باشد.

    مواد و روش ها

    اطلاعات تحقیق در سال 1398 گردآوری و از ترکیب آنالیز گرادیانت و سنجه های سیمای سرزمین برای کمی سازی الگوی سیمای سرزمین تهران استفاده شد. نقشه های کاربری اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره لندست 7 و 8 مربوط به سال های 2008 و  2018 در نرم افزار ENVI 5.3به طبقات انسان ساخت، اراضی باز، پوشش گیاهی و آب طبقه بندی شدند. ترانسکت هایی با ابعاد Km4Km* 4 در چهار جهت اصلی، با عبور از منطقه 12 طراحی و برای محاسبه سنجه های تعداد لکه، تراکم لکه، تراکم لبه، درصد سیمای سرزمین، میانگین مساحت لکه ها و متوسط شاخص شکل در سطح سیمای سرزمین و کلاس از روش پنجره متحرک استفاده شد.

    یافته ها

    از سال 2008 تا سال 2018 توسعه شهری موجب افزایش تراکم لکه ها در سیمای سرزمین شده است. به طوری که در ترانسکت مرکزی پیوستگی سیمای سرزمین کاهش و از هم گسیختگی اجزای ساختاری سیمای سرزمین افزایش یافته است. در سطح سیمای سرزمین تعداد لکه ها و تراکم لبه  افزایش و میانگین مساحت لکه ها و متوسط شاخص شکل کاهش یافته است. در سطح کلاس نیز میانگین مساحت لکه های اراضی باز و انسان ساخت افزایش یافته است.

    بحث و نتیجه گیری

    در طول ترانسکت ها علاوه بر تغییرات کاربری ها، شکل و تراکم لکه ها نیز تغییر کرده و روند این تغییرات در طول ترانسکت ها از هم متفاوت است. درصد اراضی انسان ساخت ماتریس غالب در ترانسکت های نزدیک به مرکز تجاری تهران می باشند و مساحت لکه های پوشش گیاهی و آبی از سال 2008 تا 2018 کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: گرادیانت شهری- روستایی، بوم شناسی سیمای سرزمین، سنجه های سیمای سرزمین، کلان شهر تهران
  • فاطمه نوروز، هانیه نیکومرام*، فرهاد غفاری صفحات 193-205
    زمینه و هدف

    کار در معادن زیرزمینی زغال سنگ به دلیل شرایط کاری خاص، وجود ریسک فاکتورهای فراوان و رخداد حوادث متعدد،درزمره یکی از پرمخاطره ترین مشاغل قرار دارد. این مطالعه با هدف بررسی و اولویت بندی علل حوادث در معادن زیرزمینی زغال سنگ ایران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی است که با بررسی 247 گزارش حادثه در معادن زیرزمینی زغال سنگ در سه استان کشور طی یک دوره 11 ساله (1384 تا 1394)، به منظور بررسی و رتبه بندی علل حوادث انجام یافت. در این مطالعه طبقه بندی حوادث عمدتا براساس راهنمای اداره ایمنی و بهداشت معادن آمریکا صورت گرفت، همچنین تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار SPSS انجام پذیرفت.

    یافته ها

    76 و 24 % از حوادث مورد بررسی به ترتیب در بخش استخراج و آماده سازی کارگاه استخراج اتفاق افتاده بودند، به طوری که بیشترین درصد فراوانی رخداد حوادث مربوط به ریزش سقف و کمر بالای کار بوده است. ریزش سقف به هنگام استخراج، نصب استحکامات و تعمیرات به عنوان مهم ترین علل اصلی و عدم انجام مطالعات شناسایی خطر به عنوان مهم ترین علل ریشه ای وقوع حوادث گزارش شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    عدم پایداری سقف کارگاه به عنوان مهم ترین علت واسطه ای وقوع حوادث را می توان با تقویت سیستم های نگه داری و اصلاح تکنولوژی موجود به طور موثر بهبود بخشید. همچنین نهادینه کردن فرآیند شناسایی خطرات و به کارگیری اقدامات کنترلی موثر و مناسب به منظور جلوگیری از وقوع حوادث و کاهش پیامدهای آن در راس برنامه های مدیریت معادن ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: معدن زیرزمینی، زغال سنگ، تجزیه و تحلیل حادثه، علت حادثه
  • سودابه سادات جعفری، طاهره نوایی دیوا* صفحات 207-217
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین آلاینده های محیط زیست در پساب صنایع، رنگ می باشد که برای انسان خطرناک بوده و محیط زیست را آلوده می نماید. هدف از این مطالعه، بررسی کارآیی کامپوزیت پلی انیلین/ سبوس گندم در حذف رنگ اسید رد 18 از محلول های آبی است.

    روش بررسی

    در این مطالعه ، حذف اسید رد 18 از محلول آبی با استفاده از کامپوزیت پلی آنیلین/ سبوس گندم مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور، کامپوزیت به روش پلیمریزاسیون درجا سنتز شد. آزمایش های جذب در سیستم ناپیوسته و در مقیاس آزمایشگاهی انجام   گردید. اثر پارامترهای مختلف شامل مقدار جاذب، pH ، غلظت اولیه رنگ، دما و زمان تماس بر روی میزان جذب بررسی شد. همچنین در ادامه مطالعات سینتیکی و ترمودینامیکی بر روی داده ها انجام گرفت.

    یافته ها

     بیش ترین درصد جذب با استفاده از 1/0 گرم جاذب،  برابر با 100 % بوده است که در 2pH=  و بعد از 2ساعت تماس محلول با جاذب اتفاق افتاده است. هم چنین نتایج نشان می دهد که داده ها متناسب با مدل سنتیکی شبه مرتبه دوم بوده است. اطلاعات آزمایشگاهی با مدل لانگمویر تطبیق داده شد.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نتایج به دست آمده، در این مطالعه یک روش ساده، اقتصادی و موثر برای حذف آلایند ه های مقاوم در برابر تخریب زیست محیطی با استفاده از کامپوزیت پلی آنیلین/سبوس گندم ارایه شده است.

    کلیدواژگان: پلی آنیلین، جذب سطحی، رنگ های سنتزی، سبوس گندم، محلول آبی
  • ثمین ترکمن، جمال الدین سهیلی* صفحات 219-231
    زمینه و هدف

    در معماری دوره اسلامی ایران، بناهای عمومی همانند مسجد- مدرسه ها مکان هایی برای تعاملات افراد با سلیقه ها و تفکرات مختلف بودند، این بناها با عملکردها و فضاهای متنوع خود و با داشتن فضاهایی بینابین که نقش تعیین کننده ای در سازمان دهی عملکردهای متنوع این مکان ها و پیوند بیشتر فرد با آن را داشتند، تشکیل یک کل واحد را می دادند، و تمایل فرد به ماندن در آن مکان را میسر می ساختند. هدف این مطالعه، تحلیل تاثیر مفهوم بینابینیت در ارتقاء حس تعلق به مکان در مسجد- مدرسه های دوره قاجاریه است و به بیان این مطلب می پردازد که چگونه فضای بینابین می تواند در ارتقاء حس تعلق به مکان موثر باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش در تابستان سال 1398 با استفاده از روش تحقیق همبستگی به تحلیل متغیرها، و با مطالعات کتابخانه ای، میدانی و پیمایشی به بررسی مولفه های تاثیرگذار در ارتقاء حس تعلق به مکان و فضای بینابین و سپس به بررسی ارتباط معنادار بین این دو متغیر در نرم افزار Spss 20 پرداخته است.

    یافته ها

     یافته ها و نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که ضریب معناداری بین متغیرهای حس تعلق به مکان و فضای بینابین کمتر از 05/0 بوده و نشان از وجود از رابطه معنادار بین این دو متغیر است.

    بحث و نتیجه گیری

    در نتیجه استفاده از مفهوم بینابینیت می تواند عاملی موثر برای ایجاد حس تعلق به مکان در فضای معماری باشد. زیرا امروزه مفهوم بینابینیت، در طراحی فضاهای معماری بسیار حایز اهمیت است، تا با استفاده از آن بتوان در مکان های عمومی جدید پیوند بین انسان و مکان را قوی ساخت؛ تا در نهایت منجر به بهره برداری بهتر از محیط و تدوام حضور افراد در آن گردید.

    کلیدواژگان: حس تعلق به مکان، بینابینیت، دوره قاجاریه، مسجد- مدرسه صالحیه
  • مهسا دانشیان، حدیثه کشیری*، سید علی اکبر هدایتی، کاوه خسرویانی صفحات 233-246
    زمینه و هدف

    آرسنیک به عنوان یک آلاینده می تواند منجر به بروز مشکلات جدی در آبزیان و انسان گردد. در پژوهش حاضر با توجه به ارزش اقتصادی و بوم شناختی ماهی کلمه دریای خزر (Rutilus caspicus)، به ارزیابی اثرات ژنوتوکسیک آرسنیک بر این گونه با استفاده از آزمون های کامت و میکرونوکلیوس در سال 1395 پرداخته شده است.

    روش بررسی

      ابتدا ماهیان در معرض غلظت های 3، 6 و 9 میلی گرم در لیتر آرسنیک قرار گرفتند. یک تیمار شاهد نیز که فاقد آرسنیک بود، درنظر گرفته شد. نمونه برداری طی روزهای 3 و 7 مواجهه انجام گرفت. به منظور انجام تست میکرونوکلیوس، خون گیری طی دو نوبت انجام و فراوانی میکرونوکلیوس ها تعیین شد. برای انجام آزمون کامت از بافت آبشش ماهیان نمونه برداری و پارامترهای آسیب DNA ارزیابی شد.

    یافته ها

    مواجهه با آرسنیک باعث القای بروز میکرونوکلیوس ها در اریتروسیت ها و آسیب به DNA در بافت آبشش گردید. به نحوی که فراوانی میکرونوکلیوس ها و مقادیر پارامترهای آسیب در تیمارهای مواجهه یافته با آرسنیک در مقایسه با شاهد به طور معنی داری افزایش یافت (05/0≥P). میزان آسیب وارد شده وابسته به زمان و غلظت مواجهه بود. بالاترین میزان پارامترهای آسیب شامل Tail Length، Tail Moment، %Tail DNA و همچنین فراوانی میکرونوکلیوس ها به ترتیب 55/1±1/101، 64/1±11/57، 09/3±45/59 و 58/0±26/2 بود که در تیمار مواجهه یافته با 9 میلی گرم در لیتر آرسنیک مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که غلظت های تحت کشنده آرسنیک می تواند باعث بروز میکرونوکلیوس ها و القای آسیب DNA در ماهی کلمه شود. لذا، می توان بیان داشت که آرسنیک دارای اثرات ژنوتوکسیک بر ماهی کلمه است.

    کلیدواژگان: آرسنیک، ژنوتوکسیک، کامت، میکرونوکلئوس، Rutilus caspicus
  • اسماعیل کهوری پور، افلاطون امیری*، سعید صیادی، زهرا شکوه، سنجر سلاجقه صفحات 247-260
    زمینه و هدف

    مطالعات امکان سنجی وسیله ای است که می تواند وضوح شرایط مورد نظر را برای برنامه ریزان بیشتر سازد، هدف از این تحقیق، شناخت عوامل زمینه ساز تعیین کننده در امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی در سازمانهای دولتی ایران می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نظر غایت، پژوهشی کاربردی می باشد و در زمره تحقیقات کاربردی توسعه ای قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش را دو گروه تشکیل می دهند.گروه اول تعداد 30نفر از خبرگان و گروه دوم را کلیه کارکنان سازمانهای دولتی استان کرمان به حجم 77528 نفر می باشند که  حجم نمونه در این حوزه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 384 نفر تعیین گردید. این پژوهش در سال 1398 انجام شده است، ابزار پژوهش پرسشنامه محقق  ساخته امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی می باشد که روایی آن توسط خبرگان تاییده شده و پایایی آن نیز مورد تایید قرار گرفته است و مقدارآلفای کرونباخ آن برابر با 986/0 می باشد. داده ها با استفاده از نرم افزارspss و Smart Pls مورد تجزیه تحلیل قرار گرفته اند.      

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که عوامل زمینه ساز برون سازمانی و درون سازمانی و مولفه های آنها وضعیت مطلوبی داشته اند و تاثیر آنها نیز بر امکان سنجی استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی مثبت و معنادار می باشد. وعوامل زمانی و تکنولوژیکی به ترتیب با میانگین رتبه های 24/4 و 17/4 بیشترین رتبه را در بین عوامل طمینه ساز برون سازمانی داشته اند و عوامل سبک رهبری و اطلاع رسانی به ترتیب با میانگین رتبه های 38/4 و 31/4 بیشترین رتبه را در بین عوامل زمینه ساز درون سازمانی داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    درنظرگرفتن عواملی که در پژوهش حاضر مورد بررسی قرار گر فته اند و توجه به نقاط قوت و کاستی های این عوامل، می تواند تا حد زیادی مسیر حرکت به سمت استقرار سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را در سازمانهای دولتی ایران روشن کند.

    کلیدواژگان: سیستم مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی، سازمانهای دولتی، امکان سنجی، عوامل زمینه ساز، استان کرمان
  • سارا مرعشی علی آبادی، فاطمه زندی*، خلیل سعیدی، مریم لشکری زاده، بیژن صفوی صفحات 261-273
    زمینه و هدف

    اقتصاددانان توسعه مالی را به عنوان یک عامل مهم تاثیر گذار بر ترجیحات زیست محیطی مورد توجه قرار داده اند که با توجه به سیکل های تجاری متفاوت عمل می کند. در این مقاله با استفاده از روش سری زمانی (ARDL) رابطه شاخص های توسعه مالی بر انتشار دی اکسید کربن در دوره های مختلف رونق و رکود اقتصادی مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش بررسی

    دوره های تجاری اقتصاد ایران با استفاده از مدل مارکوف-سوییچیگ استخراج شده و سپس در چارچوب الگوی خودبازگشتی با وقفه های توزیعی(ARDL)، تاثیرات دوران رکود و رونق در رابطه با توسعه مالی بر کیفیت محیط زیست در بازه زمانی 1394-1349 مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد، نقدینگی(شاخص ژرفای مالی)، در شرایط رونق و رکود اقتصاد، منجر به کاهش آلودگی زیست محیطی در کشور شده است. تسهیلات اعطایی به بخش خصوصی (شاخص کارایی توسعه مالی) در رونق تاثیر مثبت و معنادار بر محیط زیست دارد اما در رکود اثر معناداری بر آلودگی محیط زیست ندارد. نهایتا قدرت اعتباری بانکها (شاخص بنیانی توسعه مالی) در شرایط رونق، آلودگی را افزایش اما در شرایط رکودی باعث کاهش آلودگی زیست محیطی شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به اثرات متفاوت شاخص های توسعه مالی بر انتشار دی اکسید کربن در  شرایط رونق و رکود اقتصادی، در نهایت با توجه به این شاخص ها  و همچنین تلاش کشورهای جهان در جهت کاهش آلودگی زیست محیطی و نتایج حاصل از پژوهش، شاخص ژرفای مالی (نقدینگی) در همه ادوار تجاری موجب کاهش آلودگی شده است پس بهتر است دولتها با توجه بیشتر به این شاخص و استفاده از فرصت نقدینگی در کشور صنایع آلاینده را به سمت صنایع با کیفیت بالاتر و آلایندگی کمتر سوق دهد.

    کلیدواژگان: شاخص ژرفای مالی، شاخص کارایی توسعه مالی، شاخص بنیانی توسعه مالی، انتشار دی اکسید کربن، رکود و رونق اقتصادی
  • رضا جلیل زاده، مهدیه سادات رحمانی* صفحات 275-294
    زمینه و هدف

    اهمیت استنشاق هوای پاک روزبه روز نمود بارزتری پیدا میکند. در هوای آزاد تعدادی از آلاینده ها به عنوان آلاینده های معیار در نظر گرفته شده اند، که یکی از این آلاینده ها ذرات معلق است. هدف از این مطالعه تعیین جنبه های محیط زیستی ذرات معلق در منطقه 9 شهرداری تهران می باشد.

    روش بررسی

    در این تحقیق ابتدا با مراجعه به شهرداری منطقه 9 و دریافت اطلاعات منطقه، فعالیت های شاخص تولیدکننده ذرات معلق شناسایی شد. ریسک های بالقوه  آسیب رسان ناشی از این فعالیت ها شناسایی و با توجه احتمال وقوع، گستره آلودگی، قدرت تشخیص و شدت اثر  بر محیط زیست طبقه بندی گردیدند.

    یافته ها

    7 فعالیت شناسایی و برای هر فعالیت 17 پیامد محیط زیستی از تکنیک EFMEA شناسایی شد. از 17 ریسک شناسایی شده 4 ریسک به ترتیب شامل بیماری های ریوی، بیماری های قلبی، بیماری های گوارشی و بیماری های پوستی دارای بیشترین شدت اثر بوده و رتبه های اول تا چهارم را به خود اختصاص داده اند و 2 ریسک سوانح رانندگی و مخدوش شدن علایم راهنمایی و رانندگی دارای کمترین شدت اثر می باشند و در رتبه های شانزدهم و هفدهم رتبه بندی با روش TOPSIS قرار می گیرند. بر اساس تکنیک EFMEA نیز بیماری های ریوی با عدد 524 و بیماری های قلبی با عدد 423 بیشترین عدد ریسک و مخدوش شدن علایم راهنمایی با عدد 50 و سوانح رانندگی با عدد ریسک 52 کمترین سطح ریسک را به خود اختصاص داده اند.

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به ارزیابی ریسک در این تحقیق، مشخص گردید2ریسک بیماری های ریوی و بیماری های قلبی دارای بیشترین تاثیر بر روی سلامت عمومی افراد منطقه می باشند و با انجام یک رشته از اقدامات کنترلی می توان ریسک های زیست محیطی منطقه را کاهش داد.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، آلودگی هوا، ذرات معلق PM10 و PM2.5، تکنیک EFMEA، تکنیک TOPSIS
|
  • Amin Mosavat, Reza Babakhani * Pages 1-14
    Background and Objective

    The purpose of this study was to investigate the correlation between the design of crater width, crater height and base widths of four poles, Thirty-Three bridges, Khajou, Joey, and Marnan, constructed on the Zayandehrood River, and to explore the relationship between these variables underpins the theory that The form of these bridges is a direct function of their main function.

    Method

    In this study, due to the high volume of data, the research method is based on Python coding and working with artificial intelligence algorithms that, after harvesting the required data and performing various calculations of the files in CSV format, and then considering field harvesting, openings four bridges were simulated in related software using the cosine relation of all openings and plots were plotted.

    Findings

     The findings of this study suggest that there is a high similarity and a close relationship between the width and height of the craters on each bridge with that bridge itself and the three other bridges on the river, and the design of these bridges is less than a century old despite historical differences.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, it should be stated that the more the historical period of the construction of the bridges is focused on the past, the wider the bridges are and according to the drawing diagrams of the openings of each bridge, they have high accuracy in design and construction. The 75-span bridge has a similarity percentage of 70 to 90, which is very similar to the 33 bridges and Khajoo bridge, and the bridge search and thirty-three bridges are the lowest. It can now be said that these bridges are designed based on their performance and according to the standards of that period, construction technology, available materials and suitable for climatic conditions and river water flow calculations.

    Keywords: Bridge, architecture, similarity, Thirty-Three Bridges
  • Abdollah Baghaei Daemei *, Farzaneh Asadi Malekjahan Pages 15-28
    Background and Objective

    Reducing energy consumption by optimizing thermal losses is one of the most predominant parameters for designing sustainable and green buildings towards sustainable development goals. Recent research points to the importance of these issues to provide effective strategies. The main purpose of this study is to evaluate green wall thermal performance as an efficient strategy to reduce heat loss in cold and warm conditions in the humid climate of Rasht.

    Method

    The present study was carried out through experimental measurement on a 2-story residential building of which it has a self-clinging plant attaching directly in the north direction. Through temperature and relative humidity data loggers, indoor and outdoor environmental data were collected.

    Findings

    The results showed that the bare wall and green wall indoor average temperatures in winter and summer are about 17.3 and 18, 30.5 and 28 ° C, respectively. During wintertime, the green wall was able to keep the indoor temperature about 0.7 ° C warmer than a bare wall. In addition, in summer conditions, it was found that the green wall was able to drop the indoor temperature by about 2.5 ° C.

    Discussion and Conclusion

    Based on the findings, the green wall could have 9% thermal performance in summer and 4% in winter conditions. Eventually, green walls have a suitable thermal performance to reduce heat losses in the humid climate of Rasht in both winter and summer. It was found that the green wall in summer in comparison with the winter season could be 50% more effective.

    Keywords: Experimental Measurement, green wall, Heat transfer, Humid Climate of Rasht
  • Rahim Sheikhi, Mehrdad Hosseini Shakib *, Saeed Shavvalpour Arani, Abbas Khamseh Pages 29-44
    Background and Objective

    These days, due to increasing environmental awareness, most manufacturers in various industries, such as the automotive industry, are under pressure by consumers, the rules and patterns of industrial competition around the world, and because of these increasing drivers, green innovation has become one of the most important strategic tools for achieving sustainable development in this industry. In the automotive industry, this issue requires focusing on identifying and developing green innovation capabilities and implementing innovative green initiatives and practices. Therefore, the purpose of this study is to identify the key factors and indicators affecting the promotion of green innovation capabilities in the automotive industry.

    Method

    This study which has been conducted in 1399, is applied in terms of purpose and is classified in the qualitative-quantitative researches. In order to identify the key factors affecting the promotion of green innovation capability in the automotive industry, the opinions of university professors in the field of technology and innovation management, managers, and experts in the automotive industry have been used via comprehensive review of theoretical bases, research background, and Delphi method. Also, to test the fitting of the theoretical model of the research, the structural equation model method has been used by AMOS software.

    Findings

    In this study, 47 indicators in the form of 12 key factors were identified and approved in the field of promoting green innovation capabilities in the automotive industry.

    Discussion and Conclusion

    The results show that the key factors of stakeholder pressure and legal requirements, green R&D, green product innovation, and sustainable networking partnerships, respectively, have had the greatest impact on promoting green innovation capabilities in the automotive industry, that senior executives and policymakers in the automotive industry have to pay special attention to these capabilities, and should try to strengthen these factors.

    Keywords: innovation, Innovation capability, green innovation, Green Innovation Capability, Sustainable development
  • Mona Ahangari, Seyedeh Soolmaz Dashti *, Mohsen Hosseinzadeh Sadati Pages 45-58
    Background and Objective

    Development of tourism in National park has many advantages both for their management and for tourists. But we should consider that tourism activities can have negative effects on tourism experiences and tourist qualities and characteristics in the absence of an appropriate planning and management and without determining the capacity and capability of the area. Therefore, determining suitable areas for expansion and development of tourism in preserved areas and national parks is crucially important for sustainable exploitation of natural resources.

    Method

     The purpose of the present paper was to evaluate the ecological potential in Karkheh National Park with an emphasis on eco-tourism in 2013- 2014 time period. Karkheh National Park is located along Karkheh River. In the present study, a method of multi criteria evaluation called weighted linear combination (WLC) and AHP method, along with GIS technology, was used to locate the tourism suitable areas in Karkheh National Park.

    Discussion and Conclusion

    The criteria used in the evaluation were 16 criteria which were classified in three categories of physical, biological and cultural socio-economic. According to AHP outputs, the criterion of vegetation coverage type accounted for the highest weight and the criterion of slope accounted for the lowest weight. Eventually, areas suitable for ecotourism were determined with different degrees of potential and utility. According to the classified map of ecotourism potential, about 35.82 percent of Karkheh National Park with an area of 2771.36 ha had a suitable potential and 37.86 percent of this park with an area of 2929.77 ha was not appropriate for tourism development.

    Keywords: Multi Criteria Evaluation, Ecotourism, Karkheh National Park, GIS
  • Mehrnaz Tahmasebi, Shokoofeh Rezaei *, Ali Khanmirzaei Fard Pages 59-72
    Background and Objective

    Even though the various application of the nanotechnology in agricultural practices in the last decade their environmental implications have not been addressed enough. Soil biological activities are among the critical soil quality indices due to the rapid reaction with any changes in the soil condition. Therefor the aim of this study was to evaluate the effect of nano-scaled iron and silver particles on some of biological indices in soil.

    Method

    The study was designed as a completely randomized factorial with three replicates, nano-scaled iron and silver in five levels (0, 20, 50, 100 and 200 mgkg-1). Treated soils were incubated in 50% field capacity moisture regime at 25 ˚C. After 10, 17 and 30 days of incubation subsamples were taken acidic and alkaline phosphatase activity as well as microbial respiration were measured. 

    Findings

     The results revealed that nano-scaled iron, nano-scale silver and incubation time significantly (p < 0.01) affected the microbial respiration. The highest microbial respiration was measured (47.33 mgC g-1soil) at 200 mgkg-1 nano-scaled particles after 10 days of incubation. Although the alkaline phosphatase changed during the incubation time, nano-scaled particles and time have no effects on acidic phosphatase during the incubation time. The highest alkaline phosphatase activity (282.2 µg p-Nitrophenol g-1soil h-1) was detected after 10 days in 200 mgkg-1 nano-scaled particles.

    Discussion and Conclusion

    The present study demonstrated a significant effect of the nano-scaled particles and time on soil respiration. This effect depended on the concentration and type of the nanoparticles. Soil respiration increased by incubation time. The effect of nano-scaled particles on the enzyme activities depends to the kind of enzyme and nano-scaled particles. Alkaline phosphatase activity affected by nano-Fe although nano-scaled particles and incubation time had no effect on the acid phosphatase activity.

    Keywords: Acidic, Alkaline Phosphatase Activity, nano-scaled particles, soil respiration
  • Rasool Zamani Ahmadmahmoodi *, Fatemeh Ghaedamini, Maryam Najafi Pages 73-86
    Background and Objective

    Due to the importance of Pireghar River and discharging of various pollutants in this river, investigation of quality of Pireghar River seems to be necessary. On the other hand, the pollution zoning and give a correct image about quality status of surface water by geographic information system (GIS) to make any management decision with more awareness.

    Method

    Water samples from 5 station along the river was collected on February 2015, and water quality parameters namely pH, turbidity, temperature, TS, BOD, DO, nitrate, phosphate, and coliforms was examined. Sampling, preparation and analysis of samples was done according to the standard methods. The resulting data was compared with world standards and then analyzed using NSFWQI index and finally path of river was zoned using GIS.

    Findings

    Based on NSFWQI index Pireghar river water quality was fluctuated between good and medium status at all stations. The highest NSFWQI quality index was related to the first station with quality index of 78 and lowest value was related to the fifth station with quality index of 66. As a result, pollution was increased from the first station to the next stations, and water quality has decreased.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, for regular management of the river`s water some legislation should be determined and its monitoring program should be continued.

    Keywords: Chaharmahal & Bakhtiari Province, Pireghar River, GIS, NSFWQI
  • Hamidreza Pazouki, Mahdi Sarai Tabrizi *, Hossein Babazadeh Pages 87-100
    Background and Objective

    Unfortunately, in recent decade, due to land use change and vegetation cover degradation, most of the rainfall changed into run off and causes abundant loss of life and property by creating enormous floods. The purpose of this evaluation was to study the run off impacts on the erosion of the catchment area using the MPSIAC model.

    Method

    For this purpose, the basic information and maps of the Khadijeh Khatoon basin in 2018 such as topographic and geology maps were collected. Then the calculation steps of nine model factors including surface geology or metrology, soil, climate, run off, topography, land cover, land use, current erosion and river erosion, and erosion and Sediment is estimated. Finally, the relationship between runoff and erosion of the basin was determined and the model of erosion and sediment estimation from runoff was determined.

    Findings

    The results of this study showed that the amount of soil erosion is equal to 5806.97 tons per year and is 3.58 tons per hectare per year. If the value of one ton of agricultural land is equal to 50 US dollars and if the condition of erosion is available, the value of 5806.97 tons per year is equal to 290348.5 US dollars, which is equal to 11613.9 million Rials. The MPSIAC's seventh and eighth factor basins are the most effective factors.

    Discussion and Conclusion

    This conclusion suggests that pastures around Khadijeh Khatoun are not well-conditioned due to over-capacity utilization, and the whole of the region's pastures due to climatic conditions. Also, the results showed that the runoff factor had a linear correlation of 0.98 with erosion, which indicates that the higher the runoff, the increase in the amount of erosion and deposition.

    Keywords: Erosion forms, Erosion types, land cover, MPSIAC model, sedimentation, Surface currents
  • Seyed Fazel Ghazavi, Fereshteh Habib *, Sara Nahibi Pages 101-116
    Background and Objective

    Landfills cause environmental degradation and pollution by producing greenhouse gases such as methane and carbon dioxide and producing leachate as well as contaminating surface and ground water. Recently, the ecological design approach as a framework for reducing environmental degradation by adapting municipal solid waste management to environmental processes is expanding widely. Ecological design strives to maximize comfort by minimizing damage to the environment and natural processes while enhancing people's quality of life. Ecological design strives to adapt to nature through the use of natural materials as well as environmental considerations.

    Method

    In the present study, according to the definition of sustainable design and understanding its applications, in order to achieve the best, most complete and practical design for the site in question, existing maps of the area, including aerial maps, topography , GIS, vegetation, upstream maps, site development plans, survey of active sites in Landfill, survey of contaminant types, study of COD and BOD indices of the site have been studied, as well as review and identification of existing status  (Environmental, Physical, Climatic, Landscape, Land Use, Transportation, Biological) through observation, photography and interviewing strategic design of this area is provided with ecological-based approach by site staff and residents of neighboring neighborhoods in accordance with the principles and principles governing the design of industrial environments.

    Findings

    The existing plan prevents contamination of groundwater levels and prevents contaminated surrounding urban areas and agricultural lands. Restoration of damaged parts of the landfill, reduction of the risk of contamination by animals and noise pollution and unpleasant odors and its release into the atmosphere. The landfill is one of the main sources of greenhouse gas emissions in the country through biogas production from landfill gas collection and reduction of fossil fuel use. By collecting and using Landfill gases as fuel and power generation, the rate of emissions to the atmosphere is reduced. Maximum use of biogas is due to the greater use of digesters.

    Discussion & Conclusion

    Design criteria are mainly based on existing constraints and needs and make the designer's policy clearer and significantly help in locating applications. Applying these criteria will help to enhance opportunities and take advantage of existing opportunities and make the project less threatening. After developing the strategies, designing from different perspectives is done to finally select the best plan for implementation by reviewing the concepts and comparing them with each other and in accordance with international standards. At the end of the study, the three concepts are finally selected and after examining these three concepts together, the winning concept is selected for the execution phase. Landfill is an inevitable step in waste management. In today's growing population, landfill has become an integral part of communities, but landfills should not be used as a last resort, but rather as a mean to create new uses for it. Converting landfills to recreational uses while also providing a pleasant place to meet the recreational and sporting needs of the area's inhabitants. Human landfill contaminates the area and destroys many animals and causes major disturbance in nature. Brings to enhance the quality of the landfills and with as the landfill site becomes more prone to disruption, it is necessary to look at the area as a demolished mosaic and take steps to repair it.

    Keywords: ecological design approach, landfill design, municipal solid wastes. Environmental landscape design, Phytoremediation, Ecological Landscape, Industrial site
  • Hasan Rezaei, Gholamabas Falah Ghalhari *, Mokhtar Karami Pages 117-134
    Background and Objective

    Today the tourism industry is considered as one of the biggest industries in the world and is responsible for the highest percentage of the world’s employment. This industry is very dependent on the climate of a region and many tourism destinations by using this factor have become a renewable and profitable source of tourism in specific seasons. The climate of a region can be one of its natural appeals. City of Neishabour because of its natural landscapes, adequate climate and appropriate water resources is one of the areas with potential for tourism development.

    Method

    In this study we tried to assess Neishabour’s bioclmati conditions according to Terjung, Evanz, Thermohigrometric, and Misnard indices using statistical synoptic data from Neishabour station from the years 1990-2010.

    Findings

    The results obtained indicate that a wide range of bioclimatic conditions from hot to cold exist in this region annually.

    Discussion and Conclusion

    In general, Neishabour’s comfort period starts in month of May and lasts early November. Furthermore, the results of this research are adequate biclimatic information for authorithies and planners in order to use them in various developmental activities such as tourism development.

    Keywords: Tourism, Bioclimatic index, Climatic Comfort, Neishabour
  • Komeil Abdi, Saeid Kamyabi *, Mohammadreza Zandmoghadam Pages 135-146
    Background and Objective

    One of the new methods to calculate the urban heat island and the role of different usages are the science of remote-sensing and satellite images, which are performed using thermal infrared radiation and applying the physical models to calculate the earth’s surface temperature in large areas. Therefore, we involved in a study in this field in the present research aiming at investigating the heat islands and at comparing the thermal degree and the percentage of green space existing in four areas of Sari city.

    Method

    Radians calculation, reflection coefficient, and images’ radiance temperature in ENVI environment and GIS software processing and analysis were used in order to obtain the heat islands of the city. The used data included the satellite images of TIRS, OLI, and Landsat Sensor 7 and 8 in three time intervals of 2009, 2013, and 2017.

    Findings

    The results of satellite images processing have shown that 45 hectares of urban green vegetation has incurred usage change within 8 years. Also, the earth surface temperature during the statistical period in the minimum and maximum positions during the years 2009 to 2017 has had an increasing trend based on the calculation and this rise in temperature was seen less in areas of the city with more green space.

    Discussion and Conclusion

    the results show that the city’s central region, which is less suitable in terms of vegetation and dispersion of green space in comparison with other regions of the city, is warmer. A proper locating to establish urban green spaces in these areas in the coming years can play a moderating role in the city’s surface temperature.

    Keywords: heat island, urban green vegetation, Land Sat Sensor, Sari
  • Alireza Entezari, Rasoul Sarvestan * Pages 147-160
    Background and Objective

    The present study is to evaluate the surface currents of Khuzestan province and its forecast for the period 2019 to 2021 using time series models.

    Material & Methodlogy

    The present study was conducted in 9 selected stations from Khuzestan province in order to compare the accuracy of the time series model and predict the amount of surface currents. For this purpose, the monthly flow data of the hydrometric station for 22 years (1391-2014) has been used. The multiplicative seasonal time series model of surface currents was investigated and the best model was fitted.

    Findings

    The results of these studies show that the best models fitted in SARIMA (1,1,1) (1,0,1), SARIMA, SARIMA (0,1,1) (1,0,1), telephoto SARIMA, Primate (1,0,1) (1,1,1) SARIMA, Dezful (1,0,2) (1,1,1) SARIMA, Plain SARIMA, Dokehe (0,2,2) (1,1,1) SARIMA, Gotvand (1,1,2) (1,0,1) SARIMA (1,1,1) And SARAB (1.1.2) (2.1.1), which had good accuracy to predict surface currents.

    Discussion and Conclusion

    Surveying the annual prediction of surface currents for 2019 to 2029 showed that surface currents in all selected stations decreased and this decrease in Ahwaz station to the highest and the two-hill station to the lowest values reaches to 9.78 and 0/58 respectively; also, the monthly forecast showed that in December, with 6/98 and 1/67, the highest and lowest decreases would occur.

    Keywords: Predictions, Surface currents, Time series, Seasonal-Demand, Khuzestan
  • Sayyid Ali Banihashemi, Mohammad Khalilzadeh *, Alireza Shahraki, Mohsen Rostami M., Seyed Saeedreza Ahmadizade Pages 161-175
    Background and Objective

    The construction industry and the implementation of civil engineering projects are considered as one of the causes of environmental pollution. Considering the destructive effects and the contaminants created by the implementation of the development plans, it is necessary to evaluate the environmental impacts and identify them in order to reduce the impacts. The purpose of this study was to evaluate the environmental impacts of the rural water supply project in Birjand city using the Leopold Matrix Method of Iran.

    Method

    In this study, the environmental impacts of rural water supply project implementation in Birjand city during the year 2019 and in two physical-chemical and biological environments and in the construction phase were evaluated using Iranian matrix method. To this end, various implementation modes have been formulated to evaluate the environmental impacts of the project activities and a Leopold Matrix has been developed for each of them.

    Findings

    The results showed that the average environmental impacts during construction in the 7 execution modes were -1.58, -1.95, -2.15, -2.5, -2, -2.21 and -2.22. Also, the number of environmental impacts on surface and groundwater pollution are highest and protected areas are least.

    Discussion and Conclusion

    According to the analysis performed in none of the seven matrices and columns examined for the executable states, the average rankings were not found to be less than -3.1. So the project execution the supply is approved. To minimize the impacts, the lowest environmental impacts of each activity were selected, which would mean the average environmental impact of the whole project -1.52.

    Keywords: Pollution, Construction Projects, Environmental Impact Assessment, Iranian Leopold Matrix, Birjand
  • Golazin Radyn Majd, Seyed Ali Jozi *, Rokhshad Hejazi, MohammadJavad Amiri, Hamidreza Ghaffarzadeh Pages 177-191
    Background and Objective

    Urban expansion causes fundamental changes in the ecological landscape structure and function and a gradual change in the spatial structure and pattern of the landscape. Due to the importance of understanding the components of urban environment and how to understand the interactions between these components, the aim of this study is the urban-rural gradient analysis of Tehran using landscape metrics to quantify the landscape pattern.

    Method

    Research data were collected in 2019 and the combination of gradient analysis and landscape metrics has been used to quantify the pattern of Tehran landscape. Land use maps of Tehran were classified using Landsat 7 and 8 satellite images related to 2008 and 2018 in ENVI 5.3 in categories of built-in land, open land, vegetation land and water. For the gradients analysis, a number of 4km×4km transects were designed in the four main directions, and passing through region 12 of Tehran. To calculate the mestrics of Number of Patches, Patch Density, Edge Density, Percentage of Landscape, Mean Patch Size and Mean Shape Index on both landscape and class levels used the moving-window technique.

    Findings

    From 2008 to 2018, urban development has increased the Patch Density in the landscape. So in the central transect the continuity of the landscape has decreased and the fragmentation of the structural components has increased. At the level of the landscape, the Number of Patches and the Edge Density have increased dramatically. However, the Mean Patch Size and the Mean Shape Index have decreased. At the class level, the Mean Patch Size of open lands and built-in land has increased.

    Discussion and Conclusion

    Along transects in addition to land use changes, Shape and Patch Density have also changed, and the process of these changes along transects is different. The percentage of built-in lands is the dominant matrix in transects near the commercial center of Tehran, and the area of vegetation lands and water has decreased from 2008 to 2018.

    Keywords: Urban-rural Gradient, Landscape Ecology, Landscape metrics, Tehran Metropolitan
  • Fatemeh Norooz, Hanieh Nikoomaram *, Farhad Ghaffari Pages 193-205
    Background and Objective

    Working in underground coal mines is considered as one of the most dangerous jobs due to the special work conditions, existence of too many risk factors and also the occurrence of various accidents. The aim of this study was to investigate and prioritize the causes of the accidents happened in underground coal mines in Iran.

    Method

    In this descriptive-analytical study, 247 accidents occurred in the underground coal mines of three Iranian provinces during an 11-year period (2004-2015) were assessed to analyze and prioritize the causes of the accidents. The accidents were classified based on the US Mine Safety and Health Administration (MSHA) handbook and the data were analyzed using SPSS software tool.  

    Findings

     76% and 24% of the accidents were occurred in the exploration phase and in the preparation of exploration workshop, respectively, where the highest percentage frequency of the accidents was related to the roof fall. According to results, roof fall in the exploration phase, the installation of fortification and maintenance activities were reported as the most important immediate causes of the accidents. Lack of hazard identification studies was also reported as the most important root cause of the accidents occurrence.   

    Discussion and Conclusion

    Instability of the workshop roof, as the most important intermediate cause, could effectively be improved by strengthening the roof support system and modifying the existing technology in mines. It is also necessary to highlight the hazard identification process and the implementation of control measures in mine management plan to prevent the occurrence of the accidents and to reduce their consequences.

    Keywords: underground mine, coal, accident analysis, accident cause
  • Sudabeh Sadat Jafary, Tahereh Navaei Diva * Pages 207-217
    Background and Objective

    Dye is considered as one of the most important environmental pollutants in industrial wastewater due to its harmful effects on both human and environment. The aim of this study is to evaluate the efficiency of the polyaniline/ wheat bran composite in the removal of acid red 18 dyes from aqueous solutions.

    Method

    In this study, removal of acid red 18 from aqueous solution using wheat born loaded by polyaniline was investigated. For this purpose, composite synthesized through in-situ polymerization processes. Adsorption experiments were performed in batch system at laboratory scale. The effects of various parameters including the amount of adsorbent, pH, initial concentration, temperature, and contact time on adsorption were studied. Further kinetic and thermodynamic studies were performed on the data.

    Findings

    The highest absorption rate by 0.1 g of adsorbent was equal to 100% at pH =2 of the solution after 2-hour contact with absorbent. The results show that the kinetic pseudo-second-order model fits the data. The experimental data were adjusted with Langmuir model.

    Discussion and Conclusion

    According to the results, a simple, economical, and efficient method was presented to remove biodegradation-resistant pollutants using polyaniline/wheat bran composite.

    Keywords: Adsorption, Aqueous solution, Polyanilin, Synthetic dyes, Wheat Bran
  • Samin Torkaman, Jamaleddin Soheili * Pages 219-231
    Background and Objective

    In the architecture of Islamic period of Iran, public buildings such as mosques-schools were places for people to interact with different tastes and thoughts, with their diverse functions and spaces and with in-between spaces that played a decisive role in organizing the diverse functions of these places and linking them more closely. They formed a whole, and made it possible for one to stay in that place. The purpose of this study is to investigate the effect of the in-between spaces on promoting a sense of place in the Qajar mosque-schools and to explore how in-between spaces can be effective in promoting a sense of place?

    Method

    Correlation analysis in Spss software was used to analyze the variables, and with library, field and survey studies to investigate the effective factors in promoting sense of place and in-between spaces.

    Findings

    Results of this study indicate that the coefficient of significance between the variables of sense of place and in-between spaces is less than 0.05 and there is a significant relationship between these two variables.

    Discussion and Conclusion

    The use of in-between spaces can be effective in creating sense of place in architectural space. Because today the concept of in-between spaces is very important in the design of architectural spaces, so that it can be used to reinforce the link between human and place in new public spaces, ultimately leading to better exploitation of the environment and the continued presence of people.

    Keywords: Sense of place, In-Between Space, Qajar Period, Salehiye Mosque- School
  • Mahsa Daneshian, Hadiseh Kashiri *, AliAkbar Hedayati, Kaveh Khosraviani Pages 233-246
    Background and Objective

    Arsenic, as a pollutant, can lead to serious problems in aquatic organisms and human. In the present study, considering the economic and ecological value of Caspian roach, Rutilus caspicus, genotoxic effects of arsenic on this species were assessed using the comet and micronucleus assays in 2016.

    Method

    At first, the fish were exposed to the concentrations of 3, 6 and 9 mg L-1 arsenic. A control treatment without arsenic was also considered. Sampling was done during the 3 and 7th exposure days. To perform micronucleus test, blood sampling was done at two times and micronuclei frequency was determined. To perform comet assay, sampling was done from the fish gill tissue and the DNA damage parameters were assessed.  

    Findings

    Exposure to the arsenic led to the induction of micronuclei formation in the erythrocytes and DNA damage in the gill tissue. So that micronuclei frequency and values of damage parameters in the treatments exposed to arsenic significantly increased compared to the control (P≤0.05). The induced damage level was dependent on the exposure time and concentration. The highest levels of damage parameters including Tail Length, Tail Moment, %Tail DNA and also micronuclei frequency were 101.1±1.55, 57.11±1.64, 59.45±3.09 and 2.26±0.58, respectively which observed in the treatment exposed to 9 mg L-1 arsenic.

    Discussion and Conclusion

    The results from the present study indicated sub-lethal concentrations of arsenic can cause micronuclei formation and induction of DNA damage in Caspian roach. Therefore, it could be stated that arsenic has genotoxic effects on Caspian roach.

    Keywords: Arsenic, Genotoxic, Comet, Micronucleus, Rutilus caspicus
  • Esmaeil Kahoori Pour, Aflatun Amiri *, Saeed Sayadi, Zahra Shokuh, Sanjar Salajeghe Pages 247-260
    Background and Objectives

    Feasibility studies are a tool that can increase the clarity of the conditions for planners. The purpose of this study is to identify the effective and determinant factors in the feasibility of establishment of occupational health and safety management system in Iranian governmental organizations.

    Method

    This research is an applied research in terms of purpose and is in the category of applied development research. The statistical population of this study consists of two groups. The first group consisted of 30 experts and the second group consisted of all employees of governmental organizations in Kerman province with 77528 persons that the sample size in this area was determined using Cochran formula of 384 individuals. This research was conducted in 1398.The research instrument is a researcher-made questionnaire on the feasibility of establishing an Occupational Safety and Health Management System whose validity has been confirmed by experts and its reliability has been confirmed in order to Cronbach's alpha value for feasibility variable for occupational health and safety management system deployment is 0.986. Data were analyzed using SPSS software and Smart Pls.

    Findings

    The findings of the study indicate that intra-organizational and intra-organizational contextual factors and their components have a favorable status and their impact on the feasibility of establishing an Occupational Safety and Health Management System is positive and significant. Technological and temporal factors had the highest ratings with external ratings of 4.24 and 4.17, respectively, and leadership and information style factors with the average ratings of 4.38 and 4.31, respectively, they were the highest among the factors within the organization.

    Discussion and Conclusion

    Considering the factors considered in the present study and considering the strengths and weaknesses of these factors can greatly clarify the path towards the establishment of occupational health and safety management system in Iranian governmental organizations.

    Keywords: Occupational Safety, Health Management System, governmental organizations, Feasibility, Background Factors, Kerman province
  • Sara Marashi Aliabadi, Fatemeh Zandi *, Khalil Saeidi, Maryam Lashkarizadeh, Bijan Safavi Pages 261-273
    Background and Objective

    Protecting the environment and providing solutions to improve the quality of the environment has required countries to conduct studies to study the factors affecting the environment. One of these factors is the financial development of countries, because economists have considered financial development as an important factor influencing environmental preferences, which varies according to business cycles.

    Method

    The present study uses Markov-Switching method and time series data over the period 1394-1349 (1970- 2015) the effects of financial development using depth financial index, financial development efficiency index (privy) and fundamental financial development index (bank) has studied the environment in the economic periods of the Iranian economy.

    Findings

    In this regard, the economic periods of the Iranian economy are extracted using the Markov-Swichig model and then in the framework of econometric models using ARDL, the effects of recession and boom in the economy. The relationship with financial development on environmental quality has been examined.

    Discussion and Conclusion

    The results show that liquidity (financial depth index), in conditions of economic boom and recession, has led to reduction of environmental pollution in the country. Private-sector facilities (financial development efficiency index) have a positive and significant impact on the environment in terms of boom conditions, but under recessionary conditions, private-sector facilities do not have a significant impact on environmental pollution. Finally, the creditworthiness of banks (the underlying indicator of financial development) increases pollution in times of boom, but in a recession has reduced environmental pollution.

    Keywords: depth financial index, financial development efficiency index, fundamental financial development index, Carbon dioxide, Recession, Boom
  • Reza Jalilzadeh, Mahdiyeh Sadat Rahmani * Pages 275-294
    Background and Objectives

    The importance of inhaling the clean air becomes more visible today. In the open air, a number of pollutants are considered as standard pollutants, one of which is particulate matter. The aim of this study was to study the environmental aspects of suspended particles in Tehran Municipality 9th district.

    Method

    In this research, firstly, by referring to the municipality of district 9 and receiving the region information, the activities of the indicator of the producer of suspended particles were identified. Potential damage caused by these activities was identified and given the probability of occurrence, the power of diagnosis and severity of impact on the environment are classified.  

    Findings

     7 activities were identified and for each activity 17 environmental consequences were identified from the EFMEA method. Of the 17 identified risks, 4 risks include lung disease, cardiovascular disease, digestive diseases and skin diseases that have the highest severity and ranked first to fourth and accounted for 2 risk accidents and driving disorder Traffic signs have the least impact intensity and ranked 16th and 17th ranked TOPSIS. Based on the EFMEA technique, pulmonary diseases with 524 and heart disease with 423 numbers have the highest risk numbers and misdiagnosis of driving tips with 50 and driving accidents with a 52-point risk factor.  

    Discussion and Conclusion

    Regarding the risk assessment in this study, it was revealed that 2 risks of pulmonary disease and heart disease have the greatest impact on the general health of the people in the region and by reducing the environmental risks of the area by taking some control measures.

    Keywords: : Risk Assessment, Air pollution, PM1O, PM2O5 Suspended Particles, EFMEA Technique, TOPSIS Technique