فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی - پیاپی 50 (تابستان 1400)

پژوهشنامه ادبیات تعلیمی
پیاپی 50 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پروین رضایی * صفحات 1-30

    تعلیم و تربیت از دیرباز اهمیت بسیاری داشته است و شاعران و نویسندگان در ضمن آثار خود همواره به این مهم توجه کرده‏اند. نزاری قهستانی ازجمله شاعرانی است که به اهمیت آموزه‏های تعلیمی توجه کرده است؛ به‌طوری‌که غزلیات خود را بسیار به نوع تعلیمی آمیخته است؛ درنتیجه اشعارش سرشار از مضامین و معانی تعلیمی و حکمی است. نگارنده در این پژوهش بر آن است تا به روش توصیفی  تحلیلی و با ابزار کتابخانه به بررسی و تحلیل محتوایی  آماری آموزه‏های تعلیمی در غزلیات حکیم نزاری بپردازد. حاصل مطالعه و بررسی این پژوهش نشان می‏دهد که نزاری در غزلیاتش خوانندگان را به فضایل مهم اخلاقی و انسان‏ساز مانند صبر، توبه، مهربانی، عفو، خلق نیک، قناعت و وفای به عهد دعوت می‏کند و از رذایلی مانند کینه، حرص، مکر و حیله، غرور و عجب، آزار دیگران، ظلم، حب دنیا و ریا و... برحذر می‏دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوایی، مضامین تعلیمی، نزاری قهستانی، غزل
  • شهین قاسمی* صفحات 31-59

    رومن یاکوبسن از برجسته ‏ترین نظریه‏ پردازان فرمالیسم روسی در نظریه الگوی ارتباط کلامی خویش اعلام کرد هرگونه ارتباط کلامی بین راوی و روایت‏ شنو (مخاطب) بر وجود شش عامل فرستنده، گیرنده، مجرای ارتباطی، تماس، رمز و موضوع استوار است. یکی از نقش‏های ارتباطی در الگوی اخیر، «نقش ترغیبی» است. جهت‏ گیری پیام در نقش ترغیبی به‏ سوی مخاطب است و گوینده می‏کوشد تا با کاربرد جمله های امر و نهی و منادا، با مخاطب ارتباط برقرار کند. در غزلیات عطار، در جایگاه گونه‏ ای متن دارای ارتباط کلامی، باتکیه ‏‏بر الگوی یاکوبسن سه نقش ترغیبی در محورهای «پیام، درون‏مایه و مخاطب» دیده می‏شود؛ به‏ گونه‏ ای‏که در ورای هریک از محورهای نام‏برده، شاعر با استفاده از ابزارهای زبانی به ترغیب پیامی در مخاطب می‏پردازد. این مقاله به ‏شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره‏ گیری از منابع کتابخانه ‏ای به بررسی شیوه های اخلاق ترغیبی و محورهای آن در غزلیات عطار براساس نظریه ارتباط کلامی رومن یاکوبسن می‏پردازد. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که ترغیب در غزلیات عطار جایگاه ویژه ‏ای دارد و درون‏مایه های نقش ترغیبی بیشتر در سه محور دینی و حکمی، اجتماعی و فرهنگی نمود یافته است؛ شاعر در پس این نقش‏ها به ترغیب موضوعاتی مانند ترک دنیا، دوری از ریا و شادمانی و... می‏پردازد. علاوه‏بر رعایت امتیازات و آرایه ‏های کلامی، که ارزش ادبی فراوانی برای این اثر آفریده است، کاربست مناسب و پربسامد ترغیب، در جایگاه یک شیوه آموزشی، بر غنای تعلیمی غزلیات عطار افزوده ‏است.

    کلیدواژگان: اخلاق ترغیبی، عطار، مخاطب، ارتباط کلامی، رومن یاکوبسن
  • سیمین آرامی، علی دهقان*، ژیلا صراطی، حسین حاجی زاده صفحات 60-90

    خسرو و شیرین نظامی گنجوی برای آموزش اخلاق سروده نشده است؛ اما مسئله «اخلاق» در رفتار شخصیت های داستان‏های غنایی این اثر ویژگی‏های منحصربه‏ فردی می‏یابد؛ زیرا در تنگنای روابط عاطفی و گاهی بیرون از اختیار و اراده عاشقانه، جایگاه اخلاق و کنشگر آن در موقعیت نامتعارف قرار دارد. آثار نظامی از دیدگاه تربیتی و اخلاقی بررسی شده است؛ اما در این مقاله رفتار اخلاقی اشخاص منظومه در چارچوب یک نظریه علمی تحلیل می‏ شود. تیوری رشد اخلاقی لارنس کلبرگ ازجمله رویکردهای روان‏شناسانه و شناخت‏ گرایانه به مسئله اخلاق است که پژوهش‏های مختلفی بر مبنای آن انجام شده است. هدف اصلی این پژوهش نیز کاربرد نظریه رشد اخلاقی کلبرگ در رفتار شخصیت‏های داستان خسرو و شیرین و پاسخ به این پرسش است که «آیا درجات اخلاقی اشخاص داستان یادشده را می‏توان با مراحل رشد اخلاقی کلبرگ تفسیر و تحلیل کرد؟». با بررسی این موضوع به ‏روش توصیفی  تحلیلی در داستان خسرو و شیرین، شش گروه یا مولفه اخلاقی مهم مربوط به رفتار شخصیت‏های داستان شناسایی شده است. هریک از آن مولفه ‏ها، کنش‏های متعددی را شامل می‏شود. هر کنش بر انگیزه یا استدلال خاصی استوار است که در تبیین تئوری کلبرگ نیز دیده می‏شود.

    کلیدواژگان: نظامی، خسرو و شیرین، رشد اخلاقی، کلبرگ
  • صدیقه درستی، مجتبی صفرعلیزاده*، شهریار حسن زاده صفحات 91-114

    اشعار تعلیمی بخش رایج و گسترده ادب فارسی است که به شان اثر و اندیشه دارنده آن در جنبه‏ های تعلیمی به‏ صورت نظری و عملی، از دیدگاه ادبی، اهمیت داده است. هدایت ‏نامه میرزا عبدالرحیم شیروانی متخلص به حزین، از سخن‏سرایان قرن دوازدهم هجری قمری سرشار از آموزه ‏های تعلیمی دوره قاجار است. این منظومه خطی که در شمار آثار ارزشمند اخلاقی حکمی است، تاکنون شناخته نشده است. هدایت ‏نامه برای هدایت طالبان معرفت، اثری تعلیمی است که مضامین و معانی تعلیمی آن برپایه معارف دینی و فرهنگ اجتماعی و آموزه‏های اخلاقی قرار گرفته است و شاعر به‏ اقتضای گفتمان رایج آموزشی به ایفای مسئولیت فکری و هنری پرداخته است. نگارندگان در این پژوهش بر آن‏اند تا ضمن معرفی اجمالی منظومه هدایت ‏نامه، جایگاه و تاثیر آموزه ‏های دینی و اخلاقی به‏ کاررفته در این اثر را بررسی کنند. نتایج به‏ دست ‏آمده در این پژوهش بیانگر این است که شاعر فردی پرمایه بوده و به ‏اقتضای موقعیت، در حکایات خود معیارهای تعلیمی را بیان کرده است. در این اثر آموزه ‏های اخلاقی مثبت نیکی به والدین، دعا، شکرگزاری، تقوا، امید، وفای به عهد و... فراوانی بسیاری دارد.

    کلیدواژگان: آموزه‏ های تعلیمی، عبدالرحیم شیروانی، منظومه هدایت ‏نامه
  • غلامحسین گیاهی، حمیدرضا سلیمانیان*، حسن دلبری صفحات 115-139

    یکی از شگردهای سعدی برای بازنمایی آموزه‏ های تعلیمی و اخلاقی در باب هفتم بوستان، استفاده از تقابل ‏سازی‏های دوگانه در سطح واژگان و معانی است. او می‏کوشد با ذکر موضوعات اندرزی و اخلاقی مطلوب، مجموعه ‏ای از کنش‏های رفتاری و گفتاری نیک را به مخاطب خود انتقال دهد و در ادامه، متضاد آن مسایل را بازنمایی کند تا بر قدرت ممیزه اخلاقی مخاطبانش بیفزاید. در این پژوهش، با استفاده از منابع کتابخانه ‏ای و روش توصیفی تحلیلی، کیفیت بازتاب تقابل‏ها در باب هفتم بوستان با رویکرد به نظریه تقابل‏های دوگانه کاویده شده است. نتایج پژوهش نشان می‏دهد کلیت این باب، بازنماینده تقابل میان خیر و شر در سطح کلان است. سعدی در گام بعدی، ذیل هر مولفه به مصداق‏هایی اشاره می‏کند تا گستره بینش و شناخت مخاطب تقویت شود. همچنین، شخصیت‏هایی که این تقابل‏ها را منعکس می‏کنند، در دو دسته حقیقی و مجازی جای می‏گیرند. درمجموع، سعدی قصد دارد با فراهم کردن بسترهای اخلاقی لازم برای تزکیه درونی افراد، شهر جسم و جان آن‏ها را به مدینه فاضله‏ای بدل کند که براساس بایدهای اخلاقی بنا شده است.

    کلیدواژگان: سعدی، بوستان، تضاد، تقابل‏ های دوگانه، مفاهیم اخلاقی و تعلیمی
  • حسن لکزیان، اکبر شعبانی* صفحات 140-164

    شعر معاصر در حوزه لفظ و محتوا تغییرات بنیادینی را نسبت به دوره کلاسیک تجربه کرده است. در زمینه مضمون و محتوا، شاعران از اشاره مستقیم به اخلاقیات پرهیز کرده و آن را به عنوان ابزاری برای بازنمایی مسایل سیاسی و اجتماعی به کار گرفته اند که این امر، بر چندلایگی و پیچیدگی شعرها افزوده است. حمید مصدق، یکی از نمایندگان برجسته شعر سمبولیسم اجتماعی در دوران معاصر، از این روش سود برده است و در شعر «درفش کاویان» با انعکاس مجموعه ای از آموزه های اخلاقی و ارتباط آن با مسایل سیاسی و اجتماعی، گامی جدید در شرح و طرح مضامین تربیتی برداشته است. او در سطح ژرف ساخت، با استفاده از ظرفیت های تعلیمی مواردی همچون خدامحوری، اتحاد مردم، خودباوری، عدم انفعال فکری و رفتاری، نفی جبرگرایی و... مخاطبان خود را برای ساختن دنیایی بهتر و مطابق با موازین عدالت محور ترغیب کرده است. بررسی شعر «درفش کاویان» با روش توصیفی تحلیلی و رویکرد به مبانی نظریه کنش های گفتاری جان سرل نشان می دهد که استفاده از کنش های اظهاری، ترغیبی، عاطفی، تعهدی و اعلامی منتج به بازنمایی مفهوم کلان اخلاقی «ظلم ستیزی» شده است و دیگر آموزه های تعلیمی برای تقویت این مفهوم بنیادی به کار گرفته شده اند.

    کلیدواژگان: حمید مصدق، شعر معاصر فارسی، تعلیم و تربیت، ظلم ستیزی، کنش های گفتاری، جان سرل
  • معصومه هاشم پور، یوسف نیک روز*، اطهر تجلی اردکانی صفحات 165-187

    شاهنامه شاهکاری ادبی از فردوسی است. او در این اثر ارزشمند، با آگاهی از تفاوت های طبیعی کودک و جوان و پیر به بررسی ابعاد مختلف ادبیات تعلیمی می پردازد تا بتواند مفاهیم و مقاصد منظور خود را که سرشار از نکات تعلیمی ناب است، به بهترین شکل ممکن برای خوانندگان بیان کند. شناخت ویژگی های نسل های مختلف می تواند نقش مهم و کاربردی ادبیات تعلیمی را نشان دهد. درواقع تفاوت مضامین تعلیمی، برخاسته از تفاوت در دوره های زندگی، فکری، قدرت بدنی و آگاهی های ناشی از تجربه آموزی آنان در جامعه است. در این جستار، پژوهشگر می کوشد جلوه ادبیات تعلیمی و شاخصه های آن را ازنظر تفاوت نسل ها در شاهنامه واکاود. با بررسی موضوعاتی مانند نام خواهی، نیک نامی، نیکوکاری، شجاعت، آینده نگری، فضیلت علم و دانش، پند و اندرز و... مشخص شد که فردوسی مضامین تعلیمی را در رابطه با هر نسل چگونه به کار برده است. فردوسی باتکیه بر آموزه های تعلیمی کودکان را به هنرآموزی، جوانان را به آگاهی آموزی و نصیحت پذیری و پیران را به کیاست، تدبیر، نصیحت گری و راهنمایی دعوت می کند.

    کلیدواژگان: شاهنامه، ادبیات تعلیمی، کودک، جوان، پیر
|
  • Parvin Rezaei Pages 1-30

    Education has long been of great importance and poets and writers have always paid attention to this issue in their works. Nazaari Ghohestani is one of the poets who knows the value of applying educational teachings. As he has mixed her lyric poems with a kind of teaching and her poems are full of educational and moral themes and meanings. In this research, the author intends to study and analyse the content-statistical content of the educational teachings in Hakim Nazaari's lyric poems by descriptive-analytical method and with library tools. The result of this study shows that Nazaari in her sonnet invites important moral and humanizing virtues such as patience, repentance, kindness, forgiveness, good behavior and kindness, contentment and fidelity to the covenant And he Forbids and warns against vices such as hatred, greed, cunning and deceit, pride and wonder, persecution of others, oppression, High interest to worldly belongings, etc.

    Keywords: Content Analysis, educational themes, Nazaari Ghohestani, lyric
  • shahin Ghasemi * Pages 31-59

    Roman Yakubsen, one of the most prominent theorists of Russian formalism in his theory of verbal communication model, stated that any verbal communication between the narrator and the narrator is based on six factors: sender, receiver, communication channel, contact, code and subject. One of the communication patterns in the recent model is the "persuasive role". The orientation of the message is in the role of persuasion towards the audience and the speaker tries to communicate with the audience by using the sentences of command, prohibition and supplication. , "Theme" and "audience" are seen in such a way that beyond each of the mentioned axes, the poet uses language tools to persuade a message in the audience. The present article descriptively-analytically and using library resources examines the methods of persuasive ethics and its axes in Attar's lyric poems based on Roman Yakubsen's theory of verbal communication. The results of the present study show that persuasion has a special place in Attar's lyric poems. More persuasive role in three axes; Religious and legal, social and cultural, and behind these roles, the poet encourages issues such as: leaving the world, avoiding hypocrisy and happiness, and so on. In addition to the observance of theological points and arrays that have created a lot of literary value for this work, the appropriate and frequent use of persuasion as an educational method has added to the educational richness of his sonnets.

    Keywords: persuasive ethics, Attar, Audience, Verbal Communication, Roman Jacobsen
  • Simin Arami, Ali Dehghan *, ZHila Serati, Hosein Hajizadeh Pages 60-90

    Analysis of behaviors of Khosrow and Shirin Nezami characters based on Kleberg's theory of moral development Even though the main point of Nizami s Khosrow & Shirin of is not ethics and morality, the morality issue is a unique feature of characters behaviors in his poems. Because in the dilemma of relationships and sometimes beyond the authority of love, ethics and morality get stuck in unconventional situations. In terms of the ethics and morality, Nizami’s works of literature have been studied before. Yet In this study, ethical behavior of characters of the poem and their morality is analyzed according to a scientific theory. Lawrence Kohlberg's stages of moral development is one of the psychological and cognitive approaches to the ethics and morality and various studies have been done according to this approach. The main purpose of this study is to evaluate the behaviors of characters of Khosrow and Shirin according to the moral stages of Lawrence Kohlberg. This approach has not been used in Panj Ganj before. According to our results, regarding the behavior of characters, six group or six main ethical components were identified. Each of these components include various behaviors. Each behavior is due to specific motivation or logic which is also describable by Kohlberg’s theory

    Keywords: Nezami, Khosrow Shirin, moral development, Kohlberg
  • seddighe dorosti, Mojtaba Safaralizadeh *, Shahryar Hasanzadeh Pages 91-114

    The educational poems of the common and extensive part of Persian literature, which has made the dignity of the work and the thought of its holder in the educational aspects theoretically and practically important from a literary point of view. The guide letter of Mirza Abd al-Rahim Shirvani, nicknamed Hazin, is one of the orators of the twelfth century AH, one of the teachings of the Qajar period. This linear system, which is one of the valuable moral works, is a ruling and has not been known yet. In order to guide the Taliban, knowledge is an educational work and the educational themes and meanings of this system are based on religious knowledge, social culture and moral teachings, and the poet has played an intellectual and artistic responsibility according to the common educational discourse. In this study, the authors intend to briefly introduce the system of guidance and examine the status and impact of religious and moral teachings used in this work. The results obtained in this research indicate that the individual poet is rich and has expressed educational criteria in his anecdotes according to the situation. In this work, the positive moral teachings of kindness to parents, prayer, gratitude, piety, hope, fulfillment of the covenant, etc. have a high frequency.

    Keywords: teachings, Hedayatnameh, Abdolrahim Shirvani
  • gholamhosein giahy, hamidreza soleimanian *, hasan delbary Pages 115-139

    The most prominent feature of Saadi's Boostan is its educational and moral background. As much as he is a poet in love in the mirror of lyric poems, he talks about the ways to reach perfection and moral prosperity in the garden. One of Saadi's tricks in Boostan, especially the seventh chapter, to represent the educational and moral teachings, is to use the dual contrast between verbal and semantic clusters. He tries to give his audience a correct understanding of the virtues by mentioning the desired counseling and moral issues, and then to represent the opposite of those issues in order to increase the power of the moral distinction of his audience. In this research, using library resources and descriptive-analytical method, the quality of reflection of contrasts in the seventh chapter of Saadi's Boostan has been investigated. For this purpose, the theory of dual contrasts and also the frameworks of the industry of contradiction in traditional Persian rhetoric have been used. The results show that the totality of this chapter represents the opposition between good and evil at the macro level. In the next step, Saadi points to examples under each component to enhance the audience's vision and knowledge. Also, the characters that reflect these contrasts fall into two categories: real and virtual. The main place of these confrontations is the city of the body and soul of man, whose transformation into an utopia or anti-utopia is directly related to the moral category of self-creation

    Keywords: English Saadi, Boostan, Conflict, Double Contradictions, Ethical, Educational Concepts
  • hasan lakzian, akbar shabany * Pages 140-164

    Contemporary poetry in the field of words and content has experienced fundamental changes compared to the classical period. In terms of content, poets have avoided referring directly to ethics and have used it as a tool to represent political and social issues, which has added to the complexity and complexity of the poems. Hamid Mosaddegh, as one of the prominent representatives of the poetry of social symbolism in the contemporary era, has benefited from this method and in the poem "Derafsh-e-Kavian" by reflecting a set of moral teachings and its connection with political and social issues, a new step in description and The design has removed the educational themes. At the deep construction level, he has encouraged his audience to build a better world in accordance with justice-oriented standards, using the educational capacities of such things as: God-centeredness, unity of people, self-belief, intellectual and behavioral passivity, negation of determinism, etc. Examining the poetry of "Derafsh-e-Kavian" with a descriptive-analytical method and approach to the basics of John Searle's theory of speech actions shows that the use of expressive, persuasive, emotional, obligatory and declarative actions has resulted in representing the macro moral concept of "oppression" and other doctrine. Teaching methods have been used to reinforce this fundamental concept.

    Keywords: Hamid Mosaddegh, contemporary Persian poetry, education, Oppression, Speech Actions John Searle
  • masoumeh hashempou, yousef nikrouz *, Athar Tajali Pages 165-187

    "Shahnameh" is a literary masterpiece in which Ferdowsi, with the knowledge of the natural differences between children, young and old, examines the different dimensions of didactic literature; In this way, he can express his desired concepts and goals, which are full of pure educational points, to his readers in the best possible way. Understanding the characteristics and features of different generations can show the important and practical role of didactic literature that the difference in educational topics arises from differences in life, intellectual, physical strength and knowledge resulting from their experience in society. In this article, the researcher tries to analyze the effect of didactic literature and its characteristics from the perspective of generational differences in Epopee . Topics such as: unwillingness, good name, charity, courage, foresight, virtue of science and knowledge, advice, etc were examined and thus it was determined how Ferdowsi has used educational themes in relation to each generation. Relying on the educational teachings, Ferdowsi invites children to learn art, young people toawareness training and advisability , the elders to be wise, prudent, counseling and guidance.

    Keywords: Epopee Of Ferdowsi, didactic literary, child, young, old