فهرست مطالب

مجله سازمان نظام پزشکی جمهوری اسلامی ایران
سال سی و نهم شماره 1 (پیاپی 153، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید علیرضا ناجی*، فاطمه رحیمی باغی، ناصر هرزندی، افشین منیری صفحات 7-16

    ویروس BK (BKV) یکی از پولیوماویروس های عمده انسانی است که معمولا اشخاص در طی دوران کودکی با آن آلوده می شوند. این ویروسها می توانند در اشخاص با ضعف یا نقص سیستم ایمنی اعم از اولیه و یا ثانویه (اشخاص مبتلا به HIV، مبتلایان به انواع سرطان، گیرندگان پیوند عضو بخصوص پیوند کلیه) دوباره فعال شده و موجب رد پیوند در گیرندگان عضو گردند. عمده ترین علایم آلودگی به این ویروس بصورت نفروپاتی مرتبط به BKV در گیرندگان پیوند کلیه، مغز استخوان و همینطوربصورت سیستیت هموراژیک باشد. ویروس BKV  براساس ترادف ژنومی نواحی مختلف، به 4 الی 6 ژنوتیپ و زیر تیپ های مختلف تقسیم میشود.

    کلیدواژگان: پولیوماویروس، ویروس BK، پیوند کلیه، ژنوتایپینگ
  • اردا کیانی*، عاطفه عابدینی، یسنا کیانی، سمیه مدنی صفحات 17-22

    در پی شیوع بیماری ویروسی COVID-19 در جهان، موضوع جا به جا کردن بیماران مبتلا و حفاظت فردی برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری جدید و مرموز به طور جدی مطرح و پیگیری می شود. یکی از مهمترین و جدی ترین پیچیدگی های انتقال مبتلایان به این بیماری، سرایت بیمارستانی (nosocomial) است. بنابراین اولین و مهم ترین مساله پیش رو بررسی ضرورت انتقال بیمار است. همچنین باید احتیاط های مورد نیاز و ضروری برای نقل و انتقال این دسته از بیماران از پیش تعریف و به طور جدی اجرا و پیگیری شود. پروتکل های بهداشتی و احتیاط های مورد نیاز را در چهار بخش اصلی امنیت بیمار، امنیت مراقبین سلامت و کادر درمان، امنیت افرادی که احتمالا در مسیر انتقال حضور دارند و ضدعفونی تجهیزات مورد استفاده بعد از انتقال و جا به جایی می توان دسته بندی کرد. انتقال بیماران بین بیمارستانی و داخل بیمارستان با چالش ها و خطرات مختلفی روبرو می باشد. این مقاله مروری بر پژوهش های میدانی و پروتکل های تعریف شده که در بازه پاندمیک شدن بیماری ویروسی  COVID-19، انجام و پیاده سازی شده اند می پردازد که می توان با در نظر گرفتن شرایط و امکانات کشورمان از آنها برای بهبود شرایط جابه جایی بیماران مبتلا استفاده کرد. این تحقیق با استفاده از موتورهای جستجو در پایگاه های داده معتبر شامل Scopus, Web of Science, PubMed, Science Direct, Google Scholar و مرور مصاحبه های علمی و کنفرانس های برگزارشده در مورد جابه جایی مبتلایان بیماری کرونا و بیماران حاد و یا نیازمند به مراقبت های ویژه، انجام شده است. با توجه به نوپدید بودن این بیماری و عدم وجود شواهد کافی و متقن درمورد ابعاد متعدد و احتمالا ناشناخته این بیماری، از پژوهش ها و پروتکل های تعریف شده در مورد انتقال سایر بیماران مبتلا به بیماری های حاد و واگیردار نیز در این تحقیق استفاده شده است.

    کلیدواژگان: COVID-19، انتقال بیمار، حفاظت فردی، مراقبت ویژه، مراقب سلامت، تجهیزات
  • معصومه بهبودی*، سهراب کهریزی، فریده دوکانه ای فرد صفحات 23-29
    زمینه

    ترس از صمیمیت یک ناتوانی و معلولیت فراگیر اجتماعی است و افرادی که از صمیمیت می ترسند در خطر مشکلات هیجانی به سر می برند. بنابراین ترس از صمیمیت با بهزیستی و سلامت شخص در تضاد خواهد بود. هدف این تحقیق تعیین تفاوت اثربخشی آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج مبتنی بر دو رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی بر ترس از صمیمیت دانشجویان است.

    روش کار

    مطالعه حاضر نیمه آزمایشی بوده و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و با گروه کنترل است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق دانشجویان مجرد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یادگار امام خمینی(ره) شهرری و تعداد نمونه مورد مطالعه برابر با 45 نفر است. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ترس از صمیمیت و دوره آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج با رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی در 8 جلسه 2 ساعته به آزمودنی ها استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحقیق بیانگر آن است که آموزش گروهی مفاهیم مشاوره پیش از ازدواج با دو رویکرد شناختی- رفتاری و واقعیت درمانی بر کاهش ترس از صمیمیت دانشجویان معنادار بوده، اما این دو روش آموزش، از نظر اثربخشی، تفاوت آماری معنا داری با هم نداشته اند.

    نتیجه گیری

    اگرچه هر دو روش آموزش مشاوره پیش از ازدواج شناختی رفتاری و واقعیت درمانی تاثیر معنا داری بر کاهش ترس از صمیمت داشته اند اما اینکه از کدامیک از این دو روش آموزش برای این مهم استفاده گردد، تفاوتی نداشت.

    کلیدواژگان: مشاوره پیش از ازدواج، رویکرد شناختی - رفتاری، واقعیت درمانی، ترس از صمیمیت
  • شهرام وزیری*، اصغر بدایع، فرح لطفی کاشانی صفحات 30-38
    زمینه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم تنظیم هیجانی، مکانیسم های دفاعی و دلبستگی، در پیش بینی علایم سایکوسوماتیک با تعدیل گری جنسیت و سطح پریشانی انجام شد.

    روش کار

    روش تحقیق از نوع تحلیل مسیر بود. به این منظور540 نفر مبتلا به اختلالات روان تنی شهر تهران با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به پرسشنامه های تحمل پریشانی، تنظیم هیجان، مکانیسم های دفاعی و علایم روان تنی  PHQ-15پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها، از تحلیل مسیر با متغیرهای مشاهده شده، استفاده شد.

    یافته ها

    بر اساس مطالعه حاضر، تفاوت های جنسیتی در سهم تنظیم هیجان، سبک های دلبستگی و مکانیسم های دفاعی در پیش بینی علایم سایکوسوماتیک با توجه به سطح پریشانی افراد، یکسان نبود. از لحاظ دلبستگی و تنظیم هیجانی مشخص شد که تفاوت ضرایب مسیر پیش بینی در سطح پریشانی پایین و بالا معنی دار نیست، اما در مکانیسم دفاعی روان رنجور در سطح پریشانی پایین تفاوت معنی داری وجود دارد. در شرایط پریشانی بالا نیز بین هیچ کدام از ضرایب مسیر تفاوت های جنسیتی وجود ندارد و کماکان سطح پریشانی افراد عامل مهمی در سهم سبک های دلبستگی، مکانیسم های دفاعی و تنظیم هیجانی در پیش بینی علایم سایکوسوماتیک است.

    نتیجه گیری

    وقتی سطح پریشانی پایین باشد، زنان روان رنجورتر و علایم سایکوسوماتیک بیشتری نسبت به مردان دارای سطح پریشانی پایین نشان می دهند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، مکانیسمهای دفاعی، سبکهای دلبستگی، علائم سایکوسوماتیک، سطح پریشانی، جنسیت
  • جمیل زرگان*، فرشید غلامی، حمیدرضا گودرزی، اشکان حاجی نورمحمدی، حسین ثباتی صفحات 39-49
    زمینه

    به دلیل مقاوم شدن برخی از میکروارگانیسم های بیماری زا به آنتی بیوتیک های رایج، درمان عفونت های ناشی از آن ها به طور چشم گیری مشکل شده است. این امر توجه محققان را به استفاده از داروهای ضد باکتری استخراج یافته از منابع طبیعی به ویژه جانوران سمی همانند مارها جلب کرده است. در این مطالعه، برای اولین بار اثرات ضد باکتریایی و سمیت سلولی سم خام افعی زنجانی (Vipera albicornuta) در شرایط آزمایشگاهی بررسی گردید.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی اثر ضد باکتریایی غلظت های مختلف سم خام افعی زنجانی بر روی باکتری های استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کولی و باسیلوس سوبتیلس با استفاده از روش های MTT assay، MIC assay، انتشار در دیسک و چاهک مورد بررسی قرار گرفت. به منظور بررسی سمیت سلولی سم خام سلول های HepG2 به مدت 24 ساعت با غلظت های مختلف 50، 100، 200 و 400 میکروگرم بر میلی لیتر سم خام تیمار شدند و با استفاده از روش هایreduction  MTT وNeutral red uptake  درصد بقا و با روش Comet Assay نوع مرگ سلولی تعیین شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، سم خام بر روی باکتری اشریشیا کولی فاقد اثر ضد باکتریایی بوده اما بر روی باکتری های باسیلوس سوبتیلیس و استافیلوکوکوس اوریوس دارای اثر ضد باکتریایی معنی دار می باشد. همچنین نتایج نشان داد سم خام افعی زنجانی در دوزهای 50 تا400 میکروگرم بر میلی لیتر از طریق القای آپوپتوز و نکروز سبب از بین رفتن سلول ها می شود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه نشان داده شد که سم خام افعی زنجانی دارای اثرات ضد باکتری و سایتوتوکسیک است و می تواند جهت مطالعات بعدی مورد بررسی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ضد باکتری، سمیت سلولی، سم مار، افعی زنجانی
  • سید محمدحسین نوری موگهی*، زهرا نادیا شریفی، شبنم موثقی، عطارد سادات مصطفوی صفحات 50-54
    زمینه

    امروزه نیتریک اکساید (NO) به عنوان تنظیم کننده بسیاری از فرآیندهای بیولوژیک سلول های بدن، از جمله سلول های اپی تلیالی روده شناخته شده است. لذا این مطالعه به منظور بررسی تغییرات ارتفاع و تعداد سلول های اپی تلیال دوازدهه موش صحرایی به دنبال تجویز L-Arginine (به عنوان پیش ساز) و (L-NG-Nitroarginine Methyl Ester ,L-NAME) به عنوان مهارکننده سنتز نیتریک اکساید انجام گرفت.

    روش کار

    40 سر موش صحرایی ماده با وزن 250-200 گرم و سن 8 هفته، به 5 گروه 8 تایی تقسیم شدند. به غیر از گروه کنترل، بقیه گروه ها به ترتیب ml/kg2 نرمال سالین، mg/kg200 L-Arginine، mg/kg20 L-NAME و L-Arginine + L-NAME را با همان دوزهای مشابه، به صورت داخل صفاقی به مدت 3 روز دریافت کردند. پس از دو هفته، موش ها با اتر بیهوش و دوازدهه از شکم خارج و در فرمالین 10 درصد فیکس شد. نمونه ها پس از پاساژ بافتی و رنگ آمیزی معمولی (H&E) با میکروسکوپ نوری بررسی شدند. با استفاده از اندازه گیری های مورفومتریک تعداد سلول ها شمرده و ارتفاع آن ها اندازه گیری شد. نتایج با استفاده از نرم افزارSPSS-21 و آزمون One-Way ANOVA آنالیز و p<0.05 به عنوان سطح اختلاف معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    ارتفاع و تعداد سلول های اپی تلیال در گروه دریافت کننده L-NAME افزایش یافته، ولی اختلاف معنی داری با سایر گروه ها نشان نداد (p>0.05). در گروه دریافت کننده L-Arginine نیز ارتفاع سلول های اپی تلیال کاهش یافته، ولی اختلاف معنی داری با سایر گروه ها نشان نداد (p>0.05).

    نتیجه گیری

    با وجود اهمیت NO در عملکرد بسیاری از سلول ها، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که L-Arginine و L-NAME دارای اثرات مختلفی بر ساختار، ارتفاع و تعداد سلول های اپی تلیال دوازدهه است، لکن این تغییرات از نظر آماری معنی دار نبود(p>0.05).

    کلیدواژگان: نیتریک اکساید، L-Arginine، L-NAME، سلول های اپی تلیال دوازدهه
  • فرحناز پاشا*، رکسانا پی سپار، احمد فیروزان، امیرحسین زابلیان صفحات 55-57

    هایپراگزالوری اولیه می تواند منجر به نارسایی کلیه  شود و احتمال عدم تشخیص این مشکل  یا عود در کلیه ی پیوندی شایع است. در این مقاله یک بیمار 36 ساله با سابقه ی عود متعدد سنگ کلیه که منجر به نارسایی کلیوی شده است را معرفی می کنیم که تحت پیوند کلیه قرار گرفته و در عرض یک هفته کلیه پیوندی عملکرد خود را از دست می دهد. در بیوپسی از کلیه ی پیوندی،  تشخیص  بیماری زمینه ای هایپراگزالوری اولیه داده می شود. بستری ها و عوارض متعدد این بیمار ما را بر آن داشت تا با گزارش این مورد، پیشنهاد بررسی مجدد هایپراگزالوری اولیه پیش از پیوند و در مرحله ی نارسایی انتهایی کلیوی را ارایه نماییم.

    کلیدواژگان: نارسایی کلیوی، هایپراگزالوری اولیه، پیوند کلیه
|
  • Pages 17-22

    Following the outbreak of Coronavirus disease 2019 (COVID-19) in the world, the issue of relocating infected patients and personal protection to prevent this new and mysterious disease has been raised and followed up. One of the most important and serious complications of transmission of this disease is nosocomial transmission. Therefore, the first and the most important issue is to examine the need for patient transfer. Also, the necessary precautions for the transfer of this group of patients should be pre-defined and seriously implemented and followed up. The required health protocols and precautions can be categorized into four main categories: patient safety, health care and security staff, safety of those likely to be on the move, and disinfection of equipment used after transfer and relocation. Inter and intra-hospital transportation involves various challenges and risks. This article is a review of field research and defined protocols that have been conducted and implemented during the pandemic period of COVID-19 virus disease, which can be used to improve the mobility of patients by considering the conditions and facilities of our country.This research was conducted using search engines in reputable databases including Scopus, Web of Science, PubMed Science Direct, Google Scholar and review of scientific interviews and conferences held on the transfer of coronary heart disease patients and patients with acute conditions or intensive care requirements. As COVID-19 is a new emerging disease and due to lack of sufficient and convincing evidence on the various and possibly unknown dimensions of this disease, studies and protocols present for the transmission of other patients with acute and infectious diseases have been used in this study.

    Keywords: : COVID-19, Patient transfer, Personal protection, Intensive care, Health care provider, Equipment
  • Pages 23-29
    Background

    Fear of intimacy is a pervasive social disability. People who are afraid of intimacy are at risk for emotional problems. Therefore, the fear of intimacy will be in conflict with the well-being and health of the person. The aim of this study was to determine the difference between the effectiveness of group education of pre-marital counseling concepts based on two cognitive-behavioral approaches and reality therapy on students' fear of intimacy.

    Methods

    This research is a quasi-experimental research and its research design is pre-test, post-test design with control group. The study population of this study included single students of Islamic Azad University, Imam Khomeini Memorial Branch in Shahreri and the number of samples studied is equal to 45 people. In order to collect information, the questionnaire of fear of intimacy and group training course on the concepts of premarital counseling with cognitive-behavioral approach and reality therapy were used in 8 two-hour sessions in the subjects. Analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results of the study indicate that group training on the concepts of premarital counseling with two approaches of cognitive-behavioral and reality therapy has been significant in reducing students' fear of intimacy. But these two training methods were not statistically significant in terms of effectiveness.

    Conclusion

    Although both methods of cognitive-behavioral pre-marital counseling training and reality therapy have a significant effect on reducing fear of intimacy, it does not matter which of these two training methods is used for this important.

    Keywords: Premarital counseling, Cognitive-Behavioral approach, Reality therapy, Fear of intimacy
  • Pages 30-38
    Background

    The aim of this study was to determine the contribution of emotion regulation, defense mechanisms and attachment in predicting psychosomatic symptoms by adjusting gender and level of anxiety.

    Methods

    The research method was path analysis. For this purpose, 540 patients with psychosomatic disorders in Tehran were selected by purposive sampling method. They answered the questionnaires of distress tolerance, emotion regulation, defense mechanisms and psycho-somatic symptoms PHQ-15. To analyze the data, path analysis with the observed variables was used.

    Results

    Findings showed that gender differences in regard to emotion regulation, attachment styles, and defense mechanisms in predicting psychosomatic symptoms were not the same with respect to the level of anxiety in individuals. In terms of attachment and emotional regulation, the difference in predictive path coefficients at low and high anxiety levels is not significant, but there is a significant difference in neuroprotective defense mechanism at low anxiety levels. In conditions of high anxiety, there are no gender differences between any of the path coefficients, and the level of anxiety is still an important factor in the contribution of attachment styles, defense mechanisms and emotional regulation in predicting psychosomatic symptoms.

    Conclusion

    In other words, when the level of anxiety is low, more neurotic women show more psychosomatic symptoms than men with low levels of anxiety.

    Keywords: Emotional regulation, Defense mechanisms, Attachment styles, Psychosomatic symptoms, Level of anxiety Gender
  • Pages 39-49
    Background

    Due to the resistance of some pathogenic micro- drawn researchers' attention to the use of antibacterial drugs developed from natural sources, especially venomous animals such as snakes. In this study, for the first time, the antibacterial effects and cytotoxicity of Zanjani snake venom (Vipera organisms to common antibiotics, treatment of microbial infections has become significantly more difficult. This has albicornuta) were investigated in vitro.

    Methods

    In this in vitro experimental study, the antibacterial effect of different concentrations of Zanjani snake venom on Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Bacillus subtilis was investigated using MTT assay, MIC assay, disk diffusion and well methods. In order to evaluate the cytotoxicity of crude toxin, HepG2 cells were treated with different concentrations of 50, 100, 200 and 400 μg / ml of crude toxin for 24 hours. Survival percentage was determined using MTT reduction and Neutral red uptake methods and cell death was determined by Comet Assay method.

    Results

    According to the results, crude toxin has no antibacterial effect on Escherichia coli but has a significant antibacterial effect on Bacillus subtilis and Staphylococcus aureus. The results also showed that Zanjani snake venom at doses of 50 to 400 μg / ml induces cell death by inducing apoptosis and necrosis.

    Conclusion

    In this study, we showed for the first time that Zanjani snake venom has antibacterial and cytotoxic effects and can be used for further studies.

    Keywords: Antibacterial, Cytotoxicity, Snake venom, Zanjani viper
  • Pages 50-54
    Introduction

    Nowadays Nitric oxide (NO) has known as a regulator of many biological processes in many cells including epithelial cell of gastrointestinal tract. In this study we investigated the effects of L-Arginine and L-NAME on epithelial cell number and height of duodenum in rats.

    Methods

    40 female rats of 200-250 gr weight and 8 weeks old were divided into 5 groups, containing 8 rats in each group. Except the control group, the other groups received normal saline (2 ml/kg), L-Arginine (200mg/kg), L-NAME (20mg/kg) and L-Arginine+L-NAME with same doses Intraperitoneally for 3 days. Two weeks later, duodenum was expelled out and fixed in 10% formalin. After tissue processing, the sections were stained with H&E method. The histological changes were assessed via light microscopy. Cell number and height were evaluated using morphometric and histologic methods. Statistical analysis was made by One-Way ANOVA followed by Tukey post hoc test to evaluate the statistical significance between different groups. P value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    There was an increase in the cell number and height of duodenal epithelium in L-NAME group; also a decrease in the cell height of duodenal epithelium in L-Arginine group. No significant difference was observed between groups (p>0.05).

    Conclusion

    Despite the importance of NO in many cells function, the results demonstrated that L-Arginine and L-NAME has no effect on number and height of duodenal epithelium.

    Keywords: Nitric Oxide, L-Arginine, L-NAME, Epithelial cells of Duodenum
  • Pages 55-57

    Primary hyperoxaluria (PH) causes end-stage renal disease (ESRD). Missed diagnosis or relapse in transplanted kidney is common. We present a 36-year-old man with a history of recurrent renal calculus which progressed to end-stage renal disease. He underwent kidney-transplant surgery. Renal function tests worsened progressively in the first-week post-transplant. Transplanted kidney biopsy demonstrated the underlying PH. His several hospital admissions and complications made us to report this case and suggest re-evaluation of PH before kidney transplant in ESRD.

    Keywords: End-stage renal disease (ESRD), Primary hyperoxaluria (PH), Kidney transplant