فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • روح الله نامدار طالشانی، هانیه رستم زاد*، سید مهدی موسوی صفحات 325-337

    افزایش جمعیت جهان، تغییر سبک زندگی و الگوی مصرف غذا، موجب افزایش تقاضای مواد غذایی با منشاء دریایی شده است. استفاده مناسب از تمامی منابع غذایی دریایی تولید شده، علاوه بر افزایش راندمان تولید، موجب تامین مواد مغذی و تغذیه پایدار انسان می شود. ضایعات استخوانی حاصل از فرآوری آبزیان، منابعی غنی از پروتئین و عناصر معدنی ضروری است که عمدتا مورد مصرف مستقیم انسان قرار نمی گیرند. لذا، جهت استفاده بهینه از این ضایعات، در تحقیق حاضر از استخوان های ماهی تون زرد باله، به عنوان محصول اولیه عمده مورد استفاده درکارخانجات تولید کنسرو ماهی تون، استفاده شد و به منظور دستیابی به بهترین روش خشک کردن آنها، از 3 روش خشک کردن در هوای آزاد، خشک کردن با دستگاه آون و خشک کردن  در دستگاه فریز درایر استفاده شد. پس از تهیه پودرهای استخوان مذکور، مقدار مواد مغذی آن اعم از پروتئین خام، چربی کل، خاکستر، رطوبت و عناصر معدنی (کلسیم، فسفر و منیزیم) اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده حاکی از این بود که مقدار پروتئین (03/31 درصد) و خاکستر (53/49 درصد) پودر استخوان خشک شده با روش فریز درای، دارای اختلاف معنی دار با دو تیمار دیگر است (05/0>P) و عناصر مغذی بیشتری را در خود حفظ خواهد کرد. درصد رطوبت در این تیمار 55/2 درصد و کمتر از سایر تیمارها بود و نسبت به سایر روش ها اختلاف معنی دار را نشان داد (05/0>P) که نشان از فرآیند خشک شدن بهتر استخوان ها با روش فریز درای بود. بررسی میزان کلسیم و منیزیم تیمار خشک شده با دستگاه فریز درای نیز نشان از مقادیر بیشتر و معنی دار نسبت به دو روش دیگر داشت گرچه رابطه معکوس با میزان رطوبت را نشان داد. لذا، می توان با استفاده از روش فریز درایینگ (خشک کردن انجمادی)، اقدام به خشک کردن ضایعات استخوانی ماهی در کمترین زمان ممکن همراه با حداقل آسیب وارده به ترکیب بیوشیمیایی آن نمود.

    کلیدواژگان: خشک کن انجمادی، خشک کردن، پودر استخوان، ضایعات استخوانی، ماهی تون
  • محدثه هاشمی، کبری ضیایی*، سید ولی حسینی صفحات 339-350

    امروزه فقر ریزمغذی ها و اثرات نامطلوب بهداشتی و اجتماعی آن، جزو مسایل مهم جوامع بشری به حساب می آید که بهبود وضیعت تغذیه ای با افزودن ترکیبات ارزشمند و سرشار از این ریزمغذی ها می تواند باعث رفع این نقیصه گردد. از همین رو در پژوهش حاضر پودر استخوان ماهی کپور نقره ای (Hypophthalmichthys molitrix) در چهار سطح 0، 2، 4 و 6 درصد (وزنی/وزنی) جایگزین آرد گندم در فرمولاسیون کیک شد و سپس تغییرات برخی از مهمترین مواد معدنی مورد نیاز انسان مانند منیزیم، روی، سدیم، منگنز، مس، آهن و پتاسیم مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده با افزایش سهم پودر استخوان ماهی در فرمولاسیون کیک، میزان عناصر معدنی شامل منیزیم، روی، منگنز، مس و پتاسیم به طور معنی داری افزایش یافت (p < 0.05) و مقدار آنها در تیمار حاوی 6 درصد پودر استخوان به ترتیب به 08/41، 14/2، 72/4، 07/3 و 104 میلی گرم در هر صد گرم کیک رسید. در حالی که میزان سدیم و آهن روند کاهشی داشت و میزان آن به 46/113 و 3/1 میلی گرم در صد گرم کیک کاهش یافت (p < 0.05). با توجه به اهمیت ریزمغذی ها در سلامت بدن و همچنین با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش، کیک حاوی 6 درصد پودر استخوان ماهی، به دلیل تامین حداکثری نیاز بدن انسان به مواد معدنی مورد اشاره، به عنوان یک میان وعده ی مناسب برای سنین مختلف، مانند کودکان و نوجوانان و بویژه تغذیه ی مدارس، معرفی می گردد. لذا پیشنهاد می گردد که جهت غنی سازی و تولید کیک های خوراکی از این میزان جایگزینی، در فرمولاسیون کیک ها استفاده گردد.

    کلیدواژگان: تغذیه انسانی، پودر استخوان ماهی، فرمولاسیون، کیک، مواد معدنی
  • شیرین جمشیدی*، مریم منصف شکری، محمد حسن زاده صابر صفحات 351-361

    در این تحقیق تشخیص گونه های تاسماهیان براساس تکثیر ژنوم میتوکندری (ناحیه کنترلی D-loop) و  بررسی اختلاف اندازه باند روی ژل آگارز مورد بررسی قرار گرفتند. تعداد کل نمونه های مورد بررسی تاسماهیان دریای خزر و تاسماهی سیبری140 عدد بود. پس از استخراج DNA برای تکثیر ناحیه کنترلی D-loop از آغازگرهایی استفاده شد که آغازگر راست در تمامی گونه ها یکی و آغازگر های چپ متفاوت بودند و این آغازگرهای چپ طوری انتخاب شدند که اندازه قطعه های گونه های مختلف، متفاوت باشد. نتایج بیانگر این بود که برای همه گونه های تاسماهیان دریای خزر و تاسماهی سیبری،  به غیر از فیل ماهی، قطعه مورد نظر تکثیر شده، نشان دهنده گونه برای آن نمونه باشد. این روش به جهت آسان بودن و تشخیص سریع گونه ها، می تواند برای ردیابی تقلب در محصولات شیلاتی حاصل از تاسماهیان و خاویار آنها به کار گرفته شود. اما به جهت اینکه ژنوم میتوکندری تنها وراثت مادری دارد؛ برای ردیابی تکمیلی بایستی بررسی کل ژنوم تاسماهیان برای هر گونه انجام شود تا نقاط موردنظر برای ردیابی اختلاف گونه های تاسماهیان دریای خزر در سطح ژنوم هسته ای هم بدست آمده و بتوان از تلفیق اختلاف در سطح ژنوم میتوکندریایی و هسته ای گونه ها، ارزیابی تشخیصی و بارکدینگ نمونه های مورد نظر در محصولات شیلاتی، بهداشتی و آرایشی حاصل از تاسماهیان دریای خزر را مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: ژنوم میتوکندری، D-loop، تاسماهیان دریای خزر، تاسماهی سیبری، تشخیص
  • محمد اتفاق دوست، حمید نویریان*، میرمسعود سجادی، بهرام فلاحتکار صفحات 363-374

    رنگدانه آستازانتین یکی از مهمترین کاروتنوییدها از نظر ویژگی های آنتی اکسیدانی است و به دلیل تاثیرگذاری مطلوب بر فعالیت های آنتی اکسیدانی، عملکردهای ایمنی و کارایی تغذیه، یک ریز مغذی مهم در رژیم غذایی آبزیان به شمار می آید. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات رنگدانه آستازانتین بر فعالیت های آنتی اکسیدانی و آنزیم های گوارشی میگوی رودخانه ای شرق (Macrobrachium nipponense) انجام شده است. در آزمایش حاضر، 225 قطعه میگو با میانگین وزن 05/0 ± 40/1 گرم به مدت زمان 56 روز با پنج جیره غذایی فرموله شده حاوی سطوح مختلف آستازانتین صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 میلی گرم در کیلوگرم، مورد غذادهی قرار گرفتند. در پایان دوره پرورشی، نمونه های هپاتوپانکراس و روده از میگوهای مورد مطالعه جمع آوری گردیدند و شاخص های آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های گوارشی در نمونه ها توسط کیت های آزمایشی و روش اسپکتروفوتومتری مورد اندازه گیری قرار گرفتند. نتایج مطالعه نشان داد که ظرفیت آنتی اکسیدانی کل در مقایسه با تیمار شاهد به طور قابل توجهی افزایش یافت، در حالی که سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و مالون دی آلدهید در جیره های غذایی حاوی آستازانتین به طور معنی داری کاهش پیدا نمود (05/0p <). با این حال، فعالیت آنتی اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز تحت تاثیر سطوح مختلف آستازانتین جیره غذایی قرار نگرفت (05/0<P). فعالیت آنزیم های گوارشی تحت تاثیر سطوح مختلف آستازانتین قرار گرفتند و با افزایش این رنگدانه در جیره غذایی، فعالیت آنزیم های گوارشی به طور معنی داری افزایش نشان دادند (05/0 <p). در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که افزایش سطوح آستازانتین در جیره غذایی موجب بهبود عملکرد شاخص های آنتی اکسیدانی و فعالیت آنزیم های گوارشی در میگو رودخانه ای شرق می گردد و به کارگیری از جیره غذایی حاوی مقدار 150 میلی گرم در کیلوگرم از این رنگدانه با هدف بهبود شاخص های ذکر شده در این میگو، پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، آستازانتین، کاروتنوئیدها، ایمنی، میگوی رودخانه ای شرق
  • حامد احمدی، سکینه یگانه*، مینا اسمعیلی خاریکی صفحات 375-390
    فیله ماهی با داشتن اسیدهای چرب چند غیر اشباع مستعد فساد است و استفاده از آنتی اکسیدان های طبیعی در زمان نگهداری مورد توجه محققان قرار گرفته است. هدف این تحقیق بررسی تاثیر پروتئین آبکافتی تولید شده از اندرونه کپور معمولی بر ماندگاری و کیفیت فیله کپور معمولی طی نگهداری در یخچال (1±4 درجه سانتی گراد) است. برای این منظور، در ابتدا اندرونه کپور معمولی با آنزیم آلکالاز (غلظت 1 درصد،  دما 55 درجه سانتی گراد و pH 8) در زمان های مختلف 30، 60، 120 و 180 دقیقه آبکافت شد و مقدار IC50 پروتئین آبکافتی (حاصل از 180 دقیقه هیدرولیز) در مهار رادیکال DPPH 01/0±34/1 میلی گرم بر میلی لیتر بدست آمد و IC50 ویتامین C  6/0±78/13 میکروگرم بر میلی لیتر تعیین شد. سپس جهت بررسی تاثیر پروتئین آبکافتی بر ماندگاری فیله کپور معمولی، تیمارهای آزمایش شامل فیله با پوشش پروتئین آبکافتی، با پوشش ویتامین C و شاهد (بدون پوشش) آماده شدند و فراسنجه های شیمیایی (pH TBA و TVB-N) و فراسنجه های میکروبی (TVC و PTC) در فیله های ماهی کپور نگهداری شده در دمای 1±4 درجه سانتی گراد در روزهای صفر، 4، 8، 12، 16 و 20 مورد ارزیابی قرار گرفتند. در طول دوره نگهداری، TBA، TVB-N، TVC و PTC روندی افزایشی داشتند، اما میزان این فراسنجه ها در تیمار شاهد به طور معنی داری بیشتر از تیمار پروتئین آبکافتی و ویتامین C بود (05/0>P). در مجموع، مقایسه پروتئین آبکافتی و ویتامین C نشان داد که در تمامی فراسنجه های مورد بررسی (به جز  TVB-N در برخی روزهای نگهداری)، عملکرد پروتئین آبکافتی در IC50 مشابه با ویتامین C بود و می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان برای افزایش زمان ماندگاری ماهی در یخچال پیشنهاد گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین آبکافتی، ویتامین C، فراسنجه های میکروبی، زمان ماندگاری، کپور معمولی
  • مینا فعال، حامد منوچهری*، رضا چنگیزی، فاطمه بوترابی، محمدرضا خرمی زاده صفحات 391-399

    تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات رسوراترول به عنوان یک پلی فنول طبیعی، بر شاخص های رشد و تغذیه ماهی زبرا (Danio rerio) انجام شد. رسوراترول طی یک دوره 60 روزه روی 120 عدد ماهی زبرا بالغ با وزن تقریبی 3/0±2 گرم و طول 5/0±3 سانتی متر که به صورت تصادفی به 2 گروه اصلی که هر یک شامل 4 زیر گروه فرعی بودند (در کل 8 تیمار) به شرح زیر تقسیم شدند: دو گروه اصلی تحت تاثیر گلوکز افزوده شده در آب آکواریوم (+G) و بدون گلوکز (-G) و هر یک ازین دو گروه به 4 زیر گروه با عنوان (شاهدCTRL=)، (رسوراترولRSV=) با دوزهای 20،10و 30 ماکرو مول بر لیتر بود. ماهیان به صورت تصادفی به تعداد 5 عدد در 24 مخزن (8 تیمار با 3 تکرار) با حجم 3 لیتر توزیع شدند. در پایان دوره میزان وزن بدست آمده، ضریب تبدیل غذایی، نسبت کارایی پروتئین، نرخ رشد ویژه و شاخص رشد بدن و آنزیم های آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، آلانین آمینو تراسفراز (ALT)، آلکانین فسفاتاز (ALP) ارزیابی شدند. براساس نتایج بدست آمده بیشترین میزان ضریب تبدیل غذایی مربوط به گروه رسوراترول20 تحت تاثیر گلوکز (G+RSV30) بود. بیشترین میزان نرخ بازده پروتئین، نرخ رشد ویژه و افزایش وزن بدن مربوط به گروه کنترل بدون گلوکز بود و اختلاف معنی داری در بین تیمارها مشاهده نشد. هم چنین تیمار گروه رسوراترول20 بدون گلوکز (G-RSV20)کمترین میزان آنزیم (ALP) را دارا بود و اختلاف معنی داری با سایر گروه ها مشاهده نشد و تیمار گروه کنترل بدون گلوکز (G-CTRL) کمترین میزان آنزیم های (AST) و (ALT) را دارا بودند و اختلاف معنی داری با سایر گروه ها مشاهده شد (05/0>P). نتایج بدست آمده از این تحقیق حاکی از آن است که رسوراترول اثر مثبتی روی شاخص های رشد و آنزیم های AST و ALT نداشته ولی باعث بهبود عملکرد آنزیم ALP شده است.

    کلیدواژگان: رسوراترول، ماهی زبرا، فاکتور های رشد، شاخصهای تغذیه، آنزیم کبدی
  • مجتبی نادری*، ساجده ناصحی، اسلام مهدی زاده صفحات 392-402

    دوریختی جنسی در صفات اندازشی و پارامترهای رشد کوسه گربه ماهی عربی Chiloscyllium arabicum با استفاده از 381 نمونه (190 عدد کوسه نر و 191 عدد کوسه ماه) در بازه زمانی یک سال (شهریور 98 تا مرداد 99) به منظور کمک به ارزیابی ذخایر جمعیت های آن در آب های استان هرمزگان، خلیج فارس برای اولین بار مطالعه شد. محدوده طول کل برای جنس نر 5/70-7/37 سانتی متر (میانگین 44/6 ±93/58) و برای جنس ماده 6/75-9/37 سانتی متر (میانگین 24/8 ±49/59) برآورد شد. از بین پارامترهای مورد بررسی نسبت میانگین ارتفاع باله پشتی اول به طور معنی داری برای جنس ماده بیشتر بدست آمد (05/0>p). از طرف دیگر نیز سایر نسبت ها به استثنای نسبت فاصله نوک پوزه تا باله دمی، نسبت فاصله نوک پوزه تا باله پشتی دوم، نسبت فاصله نوک پوزه تا ابتدای باله شکمی در جنس ماده بیشتر از جنس نر محاسبه شد (05/0<p). با توجه به مقدار b نوع رشد در جنس ماده به صورت آلومتریک مثبت و در جنس نر به صورت آلومتریک منفی بدست آمد که میزان آن در جنس ماده (23/3) به طور معنی داری بیشتر از جنس نر (93/2) بدست آمد (05/0 <p). در این مطالعه طول کل مجانب و ضریب رشد برای جنس نر و ماده به ترتیب 9/75 سانتی متر، 93/0 در سال و 85/75 سانتی متر ، 94/0 در سال برآورد شد. سن در طول صفر برای جنس ماده 79/0- و برای جنس نر 8/0- محاسبه گردید. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند برای حفاظت و مدیریت این گونه با هدف حفظ تنوع زیستی مفید باشد.

    کلیدواژگان: صفات ریخت سنجی، ضریب رشد، طول کل مجانب، رشد آلومتریک، تنوع زیستی
  • امیر ویسی، حسین اورجی*، غلامرضا رفیعی، فرید فیروزبخش، عبدالصمد کرامت صفحات 401-415

    یکی از مهمترین مشکلات استفاده از پروبیوتیک ها در صنعت آبزی پروری، میزان بالای مرگ و میر آن ها در شرایط فرآوری، انبارداری و حضور در دستگاه گوارش آبزیان است. یکی از جدیدترین روش ها برای محافظت و افزایش پایداری پروبیوتیک ها، روش ریزپوشانی است. ریزپوشانی، پروبیوتیک ها را در مقابل فرآیندهای عمل آوری، شرایط نامساعد دستگاه گوارش و شرایط محیطی مکان ذخیره آن ها محافظت می کند. در این تحقیق ابتدا پروبیوتیک Lactobacillus rhamnosus با پوشش هایی از جنس آلژینات سدیم و کیتوزان ریزپوشانی شد و میزان زنده مانی و توان این پروبیوتیک در تحمل pH صفرا و شرایط شبیه سازی شده معده ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس پروبیوتیک های ریزپوشانی شده با روش اسپری به پلت های(حبه های) غذایی افزوده شد و به مدت 60 روز در اختیار بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن میانگین وزن اولیه (17/0±23/6) گرم قرار داده شد. در پایان دوره آزمایش، نتایج نشان داد که پروبیوتیک های ریزپوشانی شده نسبت به پروبیوتیک های آزاد در برابر شرایط شبیه سازی شده معده ماهی قزل آلای رنگین کمان از میزان مقاومت بیشتری برخوردارند. همچنین نتایج مربوط به بررسی شاخص های رشد نشان داد که ماهیان تغذیه شده با پروبیوتیک های ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم-کیتوزان از لحاظ فاکتورهای رشد از قبیل از قبیل میزان رشد روانه با میانگین (48/0) گرم، افزایش وزن با میانگین (63/0±8/28) گرم و درصد افزایش وزن با میانگین (63/16±37/468) نسبت به ماهیان تیمار شاهد در شرایط بهتری بودند (p>0.05).

    کلیدواژگان: آبزی پروری، پروبیوتیک، ریزپوشانی، رشد، قزل آلای رنگین کمان
  • لاله رومیانی*، فاطمه شماعی صفحات 417-430

    در مطالعه حاضر تاثیر اسانس نعناع فلفلی (Mentha piperita)  در غلظت های 0، 5/0 و 1 درصد و در دماهای 4، 3- و 10- درجه سانتی گراد روی ماندگاری میگوی وانامی (Litopenaeus vannamei) طی 15 روز نگهداری، با استفاده از تحلیل سطح پاسخ، مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه ترکیب اسانس با استفاده از دستگاه GC-MS، منتول را به عنوان فراوان ترین ترکیب موجود در اسانس نشان داد. در مورد شاخص های میزان کل باکتری های زنده (TVC)، میزان کل بازهای نیتروژنی فرار (TVB-N)، پراکسید (PV) ، تیوباربیتوریک اسید (TBA)  و اسیدهای چرب فرار (FFA) غلظت اسانس با سطح بالای F -Value در مقایسه با زمان و دما، به عنوان مهم ترین عامل موثر بر ماندگاری میگو بود .(p <0.05) میگوهای نگهداری شده در دمای 10- درجه سانتی گراد در روزهای هفتم و پانزدهم نگهداری، به ترتیب در غلظت های 5/0 و 1 درصد، در محدوده مجاز برای مصارف انسانی قرار داشتند. بر اساس نتایج میزان کل باکتری های زنده و سپس میزان کل بازهای نیتروژنی فرار مهم ترین فاکتورها در تعیین ماندگاری میگو بودند. ضریب تعیین یا همبستگی رگرسیونی (R2, R2-adj) نشان داد که مدل رگرسیونی به خوبی قادر به تشریح روابط بین متغیرهای زمان، دما و غلظت اسانس و متغیرهای وابسته مورد بررسی است و مدل های بدست آمده مقادیر نزدیک به واقعیت را پیش بینی کردند که می توان از آنها به عنوان روشی جهت کاهش هزینه آزمایش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: مدل سازی، نعناع فلفلی، ماندگاری، روش سطح پاسخ، میگوی وانامی
  • سیده زینب حسینی کوه خیلی، شیلا امیدظهیر*، سید محمد حسینی، عبدالعلی موحدی نیا صفحات 431-441

    کاربرد آفت کش ها همواره با نگرانی هایی در مورد خطرات زیست محیطی ناشی از آنها همراه بوده است. ویستا یک آفت کش جدید و پرکاربرد است که در مزارع برنج برای از بین بردن بیماری بلاست مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش حاضر برای اولین بار محدوده کشندگی و غلظت نیمه کشندگی قارچ کش ویستا را در ماهی آمور (Ctenopharyngodon idella) مورد بررسی قرار داده است. در این پژوهش برای تعیین محدوده کشندگی ابتدا ماهی ها در معرض غلظت های 10،0، 25 ،50، 100، 250 و 500 میلی گرم در لیتر ویستا قرار گرفتند و در مدت زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت تلفات ماهی ها در هریک از گروه ها ثبت شد. سپس به منظور تعیین غلظت نیمه کشندگی، ماهی ها در 5 گروه با سه بار تکرار غلظت های 0، 30، 35، 40 و 45 میلی گرم در لیتر ویستا دریافت کردند و درمدت زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت تعداد تلفات ماهی ها ثبت شد. نتایج به دست آمده با استفاده از روش تجزیه و تحلیل آماری پروبیت ارزیابی شد. در این پژوهش مقادیر غلظت نیمه کشندگی ویستا در زمان های 24، 48، 72 و 96 ساعت به ترتیب 5/60، 1/40، 58/34 و 28/31 میلی گرم در لیتر به دست آمد و حداکثر غلظت مجاز  قارچ کش ویستا 128/3 میلی گرم در لیتر و حداقل غلظت موثر آن 42/28 میلی گرم در لیتر برآورد شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد مقدار غلظت کشندگی قارچ کش ویستا با افزایش مدت زمان آزمایش کاهش پیدا کرد، به طوریکه هرچه زمان آزمایش افزایش یافت، غلظت پایین تری از آن سبب تلفات ماهی ها شد.

    کلیدواژگان: سم شناسی، ویستا، تری سیکلازول، تیوفانات متیل، ماهی
  • پریچهر حناچی*، مرضیه مطلب، مصطفی نوروزی، روشنک زرین قلمی صفحات 443-451

    ریزجلبک ها گروهی بسیار متنوع از گیاهان آبزی هستند که امروزه طیف کاربردی گسترده ای در علم فناوری زیستی یافته اند. این فتوسنتز کنندگان میکروسکوپی، علی رغم نقش گسترده ای که در تولید اکسیژن روی کره زمین ایفا می کنند، به دلیل پراکنش و فراوانی بالایی که دارند تقریبا در تمام آب های روی زمین یافت می شوند. در این پژوهش به منظور بررسی اثر منابع کربن روی ترکیبات بیوشیمیایی از قبیل پروتئین ها، کربوهیدرات ها و آنتی اکسیدان ها از گلوکز و گلیسرول به عنوان منابع کربن آلی استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین کربوهیدرات در نمونه ای با 3گرم/لیتر گلوکز به همراه 5 گرم/لیتر گلیسرول در Monoraphidium و کمترین میزان آن در نمونه کنترل Scenedesmus وجود دارد. کمترین میزان پروتئین مربوط به نمونه حاوی 1 گرم/ لیتر گلوکز در  Scenedesmusو بیشترین میزان در نمونه کنترل Monoraphidium به دست آمد. میزان آنتی اکسیدان که از طریق FRAP محاسبه شد، در نمونه کنترل Monoraphidium بالاترین و در نمونه حاوی 3گرم/لیتر گلوکز در Monoraphidium کمترین میزان را داشت. نتایج نشان داد که استفاده از منابع کربن آلی پیچیده یعنی ترکیب گلوکز و گلیسرول، میزان تولید کربوهیدرات را تحریک می کند ولی تولید پروتئین و آنتی اکسیدان ها را کاهش خواهد داد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، ریزجلبک، گلوکز، گلیسرول، منابع کربن آلی
  • حسین آدینه*، حجت جعفریان، محمد خادمی حمیدی، فاطمه زهرا کریم تبار، زینب صداقت صفحات 453-466
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر نرخ کاهش غذادهی بر کیفیت آب، عملکرد رشد و پاسخ ایمنی ماهی کپور (Cyprinus carpio) در سیستم بیوفلاک و آب تمیز انجام شد. ماهی ها (میانگین وزنی 44/0± 04/9 گرم) در 18 مخزن (50 لیتری) بصورت کاملا تصادفی در قالب طرح فاکتوریل 3×2 شامل؛ استفاده از غذای تجاری 100، 85 و 70 درصد (بترتیب 5/2، 12/2 و 75/1 درصد وزن بدن) در گروه بیوفلاک (BF1، BF2 و BF3) و گروه بدون فلاک (NF1، NF2 و NF3) به مدت 60 روز ذخیره سازی شدند. در پایان آزمایش، غلظت نیتروژن آمونیاک کل (TAN) به طور قابل توجهی در بیوفلاک نسبت به بدون فلاک پایین تر بود. بیشترین عملکرد رشد ماهی و کمترین ضریب تبدیل غذایی در گروه های بیوفلاک با 5/2 و 12/2 درصد غذادهی (BF1 و BF2) بدست آمد. پس از 60 روز، سطح لایزوزیم و ایمونوگلوبولین کل سرم به طور قابل توجهی افزایش و سطح کورتیزول سرم در تیمار BF1 کاهش یافت. این پژوهش نشان داد که کاهش نرخ غذادهی (12/2 تا 5/2 درصد وزن بدن) ماهی کپور معمولی در سیستم بیوفلاک نسبت به آب تمیز می تواند بر عملکرد رشد و پاسخ ایمنی تاثیر مثبت معنی داری داشته باشد.
    کلیدواژگان: نرخ غذادهی، بیوفلاک، کیفیت آب، ایمنی غیر اختصاصی، ماهی کپور معمولی
|
  • Roholla Namdar Taleshani, Haniyeh Rostamzad *, Seyed Mahdi Mousavi Pages 325-337

    Global human population growth, changes in lifestyle and food consumption patterns have led to an increase in demand for marine source foods production. Proper use of all produced seafood sources, in addition to increasing the production efficiency, provides nutrients and sustainable human nutrition. Bone lesions yielded from aquatic processing are rich sources of essential protein and minerals, which are mainly not intended for direct human consumption. Therefore, in order to make the best use of these valuable wastes, at the present study, for the optimal use of these valuable lesions, bone lesions of yellowfin tuna as the raw material for tuna processing factories has been used. In order to achieve the best drying method, three drying methods were considered: drying in the open air, drying in the hot air oven and drying in a freeze dryer. After providing the above-mentioned bone powders, the amount of their nutrients including crude protein, total fat, ash, moisture and main mineral elements (calcium, phosphorus and magnesium) were measured. The results showed that the amount of protein (31.03%) and ash (49.53%) of bone-dried powder by freeze drying method had a significant difference compared to other two methods (P<0.05) and It retains more nutrients in all cases. The moisture content of this treatment was 2.55% which was less than other treatments and there showed a significant difference compared to other methods (P<0.05, indicating a better drying process of bones by freeze drying method. Examination of the amount of calcium and magnesium in the freeze-dried treatment also shows higher and significant amounts of these two elements than the other two methods, however it had negative trend to rate of moisture. Therefore, method of freeze drying, was known as the shortest time for drying the fish bone and conserving its biochemical and nutrients

    Keywords: Freeze dryer, Drying, Bone powder, Bone lesions, tuna
  • Mohadese Hashemi, Kobra Ziyaei *, Seyed Vali Hosseini Pages 339-350

    Deficiency of micronutrients in the diet and their impacts on human health, is an emerging issue in the world. Therefore, fortification of human’s diet could be viable solution to this issue. In this study, silver carp’s bone powder (SCBP) at different levels (0, 2, 4 and 6%; w/w) were used for partial replacement of wheat flour in the cake. Results showed that incorporation of SCBP in the cake, increased the content of Cu, K, Mg, Mn and Zn (P<0.05) in the cake. The content of Cu, K, Mg, Mn and Zn in the treatment with 6% replacement was 3.07, 104, 4.72, 41.08 and 2.14 mg 100 g-1 cake, respectively. However, the content of Fe and Na was reduced, and their contents were reported as 113.46 and 1.30 mg 100 g-1 cake, respectively in the same treatment. These reductions were significantly different compared to control treatment. According to the results, replacement of wheat flour with 6% SCBP is recommended to use in the cake. Thus, this fortified cake could be a logical vehicle of nutrients for preschool children and adolescents.

    Keywords: Human nutritio, Fish bone powder, Formulation, Cake, minerals
  • Shirin Jamshidi *, Maryam Monsef Shokri, Mohammad Hassanzadeh Saber Pages 351-361

    In this study, sturgeon species were identified based on mitochondrial genome amplification (D loop control region) and band size differences by agarose gel. For this purpose, a total of 140 Caspian Sea sturgeons and Siberian sturgeons were selected. After DNA extraction, primers were used to amplify the D-loop control region. The right primers were the same in all species but the left primers were different and they were selected such that the size of different species was distinct. Based on the obtained results, the desired bands for all species of Caspian Sea sturgeon and Siberian sturgeon, except Beluga, were amplified which represents the species for that sample. This method is a useful approach for detection of fraudulent mislabeling of the fishery products including sturgeon and caviar due to its ease and rapid execution. However, since the mitochondrial genome has only maternal inheritance, for additional tracking, the whole genome of sturgeon should be studied for each species in order to obtain the desired points for tracking the differences of Caspian Sea sturgeon at the nuclear genome level, thereby a diagnostic evaluation as well as barcoding of samples of fishery, health and cosmetic products from Caspian sturgeon can be done by combining differences at the mitochondrial and nuclear genome levels of the species. of the species.

    Keywords: Mitochondrial Genome, D-loop, Caspian Sea Sturgeons, Siberian sturgeon, detection
  • Mohammad Ettefaghdoost, Hamid Noverian *, MirMasoud Sajjadi, Bahram Falahatkar Pages 363-374

    Astaxanthin pigment is one of the most important carotenoids in terms of antioxidant properties, and an important micronutrient in the aquatics diet due to desirable effect on antioxidant activity, immunity functions, and feed efficiency. This study was conducted to evaluate the effects of astaxanthin pigment on antioxidant activity, and digestive enzymes of the oriental river prawn (Macrobrachium nipponense). In the present experiment, two hundred and twenty-five prawns with mean weight of 1.40±0.05 g were fed by five formulated diets containing different astaxanthin levels, zero (control), 50, 100, 150 and 200 mg per kg for 56 days. At the end of the culture period, the hepatopancreas, and intestine samples of the studied prawns were collected then antioxidant parameters, and digestive enzymes of the samples were evaluated by experimental kits, and spectrophotometric method. The results of the study showed that total antioxidant capacity increased significantly compared to control treatment, while superoxide dismutase, catalase, and malondialdehyde decreased significantly in diets containing astaxanthin treatments (p < 0.05). However, the antioxidant activity of glutathione peroxidase was not affected by different dietary astaxanthin levels (P>0.05). Digestive enzymes were affected by different astaxanthin levels, and with increasing dietary astaxanthin, digestive enzymes increased significantly (p < 0.05). Finally, the results of this study showed that increasing dietary astaxanthin levels improved the activity of antioxidant parameters, and digestive enzymes of the oriental river prawn, and suggests that diet containing 150 mg/kg of this pigment to improve the mentioned parameters of this prawn. n.

    Keywords: Antioxidant activity, Astaxanthin, Carotenoids, Immunity, oriental river prawn
  • Hamed Ahmadi, Sakineh Yeganeh *, Mina Esmaeili Kharyeki Pages 375-390
    Fish Fillets are perishable due to their poly unsaturated fatty acids and the use of natural antioxidants during storage is of interest to researchers. The aim of this study was to investigate the effect of hydrolyzed protein produced from the viscera of common carp on the shelf life and quality of carp fillets at refrigerator (4±1°C). For this purpose, the common carp viscera were hydrolyzed with alkalase enzyme (concentration 1%, temperature 55 ° C and pH 8) during different times of 30, 60, 120 and 180 minutes and IC50 of hydrolyzed protein (after 180 minutes of hydrolysis) in the DPPH inhibition was obtained 1.34 ± 0.01 mg/ml and the IC50 of vitamin C was determined to be 13.78±0.6 μg/ml. Then, to investigate the effect of hydrolyzed protein on the shelf life of fillets, experimental treatments including fillets with hydrolyzed protein coating, fillets with vitamin C coating and control (without coating) were prepared, and then, chemical parameters (pH, TBA and TVB-N) and microbial (TVC and PTC) parameters were measured in carp fillets kept at 4±1 °C on days 0, 4, 8, 12, 16 and 20. During the storage period, TBA, TVB-N, TVC and PTC had an increasing trend in all treatments, but the level of these indices in the control treatment was significantly higher than those treated by hydrolyzed protein and vitamin C (p<0.05). Overall, comparison of hydrolyzed protein and vitamin C showed that in all studied indices (except TVB-N on some days of storage), the function of hydrolyzed protein in IC50 was similar to vitamin C and can be suggested as an antioxidant to increase shelflife of fish fillet at refrigerator.
    Keywords: protein hydrolysate, vitamin c, Microbial indices, Shelf life, Common carp
  • Mina Faal, Hamed Manouchehri *, Reza Changizi, Fatemeh Bootorabi, MohammadReza Khoramizadeh Pages 391-399

    The present study was performed to determine the effects of resveratrol as a natural polyphenol on growth and nutrition indices of zebrafish (Danio rerio). Resveratrol was performed over a period of 60 days on 120 adult zebrafish with approximate weight of 2 ± 0.3 g and length of 3 ± 0.5 cm, which were randomly divided into 2 main groups, each of which consisted of 4 subgroups (a total of 8 Treatment) were divided as follows: The two main groups under the influence of added glucose in aquarium water (+ G) and without glucose (-G) and each of these two groups into 4 subgroups (control = CTRL) , (resveratrol = RSV ) With doses of 20, 10 and 30 micromole per liter. Fish were randomly distributed in 5 pieces into 24 tanks (3 treatment in 3 replicant) with a water volume of 3 liters. At the end of the period, weight gain, feed conversion ratio, protein efficiency ratio, specific growth rate and body growth index and enzymes of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), alkannin phosphatase (ALP) were evaluated. According to the results, the highest feed conversion ratio belonged to the resveratrol 20 group under the influence of glucose (G + RSV30). The highest rate of protein efficiency ratio, specific growth rate and body weight gain belonged to the glucose-free control group and no significant difference was observed between treatments. Also, the treatment of resveratrol 20 group without glucose (G-RSV20) had the lowest amount of enzyme (ALP) and no significant difference was observed with other groups and the treatment of control group without glucose (G-CTRL) had the lowest amount of enzymes (AST) and (ALT) and a significant difference was observed with other groups (p <0.05). The results of this study indicate that resveratrol did not have a positive effect on growth indices and AST and ALT enzymes but improved ALP enzyme function.

    Keywords: Resveratrol, growth factors, feeding indices, liver enzymes, Zebra fish
  • Mojtaba Naderi *, Sajedeh Nasehi, Slam Mehdizadeh Pages 392-402

    Sexual dimorphim in morphometric characters and some growth parameters of the Arabian carpetshark, Chiloscyllium arabicum was investigated from 381 collected samples (190 males and 191 females) to aim for stock assessments of this population in Persian Gulf for first time. Total length range was estimated 37.7-70.5 cm (mean of 58.93±6.44 cm) for males and 37.9-75.6 cm (mean of 59.49±8.24 cm) for females. First dorsal fin height was obtained higher in female (p < 0.05). Also, all of morphometric parameters except pre-caudal fin length, pre-second dorsal fin length, pre pelvic-fin length were more for female sharks (P>0.05). Male and female sharks showed negative and positive allometric growth respectively. Also, the b value of females (3.23) was more than of male (2.93) (p < 0.05). Asymptotic length (L∞), growth rate (k) and t0 of males were 75.9 cm, 0.93 per year and -0.8; those for females were 75.85 cm, 0.94 per year and -0.79 years respectively. The results derived of this study can useful for determining strategies for further conservation and management policies aimed to preserve the biodiversity of C. arabicum.

    Keywords: morphometric traits, asymptotic length, growth rate, allometric growth, Biodiversity
  • Amir Veisi, Hossein Ouraji *, Gholamreza Rafiee, Faid Firouzbakhsh, Abdolsamad Keramat Pages 401-415

    One of the most important problems in using probiotics in the aquaculture industry is their high mortality rate due to selection of processing conditions before using, storage methods and their adaptation in digestive ducts of aquatic animals. The newest methods to protect and increase the stability of probiotics in intestinal aquatic animal ducts is microencapsulation method. Microencapsulation keep the quality of the probiotics due to production processes, unfavorable gastrointestinal conditions, and environmental storage conditions. In this study, the first Lactobacillus rhamnosus as a probiotic coated with sodium alginate and chitosan, then the viability and potency in tolerating bile pH and stomach simulated conditions in rainbow trout (Oncorhynchu smykiss) were evaluated. After that, microencapsulated probiotics were added to the food pellets by spraying method and were given to rainbow trout juveniles with an average initial weight of 6.23 ± 0.17 g for a period of 60 days. At the end of the experiment, the results showed that the microencapsulated probiotics were more resistant to the stomach simulated conditions in rainbow trout in comparison with the free probiotics treatment as control. Also, the results showed that the growth indices in the treatment, the fish fed feed containing the sodium alginate-chitosan -microencapsulated probiotics had average daily weight gain 0.48 g, weight gain 28.8 ± 0.63 g and weight gain percentage 468.37 ± 16.63% and more efficient than the control treatment (P<0.05).

    Keywords: Aquaculture, Probiotic, Microencapsulation, Growth, Rainbow trout
  • Laleh Roomiani *, Fatemeh Shamaei Pages 417-430

    In the present study, the effect of alcoholic essential oil of Mentha piperita at concentrations of 0, 0.5 and 1% and at 4, -3 and -10 °C on the shelf-life of Litopenaeus vannamei during 15 days of storage, using by response surface method was analyzes. Essential oil analysis using GC-MS showed the menthol as the most abundant compound in essential oil. About total viable count (TVC), the total volatile nitrogen bases (TVB-N), peroxide value (PV), thiobarbituric acid (TBA) and free fatty acid (FFA) concentration of essential oil, with high level of F-value compared to time and temperature, was the most important factor affecting the shelf life of shrimp (p < 0.05). Shrimp kept at -10°C on the 7 and 15th days of storage at 0.5 and 1% concentrations, respectively, were within the allowable range for human consumption. Based on the results, TVC and then TVB-N were the most important factors in determining the shelf life of shrimp. The regression coefficient (R2, R2-adj) showed that, the regression model was able to describe the relationships between the various variables of time, temperature and essential oil concentration and the dependent variables and the obtained models predicted near-realistic values that could be they used it as a way to reduce the cost of testing.

    Keywords: modelling, Modelling, Mentha piperita, shelf-life, Response Surface Method, Litopenaeus vannamei
  • Seyede Zeinab Hosseini Koohkheili, Shila Omidzahir *, Seyyed Mohammad Hosseini, Abdolali Movahedinia Pages 431-441

    The use of pesticides has always been associated with environmental concerns. Vista is a new and widely used pesticide in rice fields for blast disease. The present study investigated the lethal range and median lethal concentration of Vista fungicide in Ctenopharyngodon idella, for the first time. In this study, to determine the lethal range fish were first exposed to the concentrations of 0,10, 25, 50, 100, 250 and 500 mg per liter of Vista, and fish mortality were recorded in each group for 24, 48, 72 and 96 hours. Then, in order to determine median lethal concentration, fishes in 5 groups received concentrations of 0, 30, 35, 40 and 45 mg per liter Vista with three replication, and the number of fish mortality was recorded at 24, 48, 72 and 96 hours. The results were evaluated by probit statistical analysis. In this study, the median lethal concentration of Vista were 60.5, 40.1, 34.58 and 31.28 mg per liter at 24, 48, 72 and 96 hours, respectively. The Maximum Allowable Toxicant Concentration of Vista fungicide was 3.128 mg per liter, and its Lowest Observed Effect Concentration was estimated to be 28.42 mg per liter. The results of this study showed that the lethal concentration of Vista fungicide decreased with increasing test time, so that as the test time increased, a lower concentration of Vista fungicide caused fish mortality.

    Keywords: Toxicology, Vista, Tricyclazole, Methyl Thiophanate, Fish
  • Parichehr Hanachi *, Marzieh Motalleb, Mostafa Noroozi, Roshanak Zarringhalami Pages 443-451

    Microalgae are a very diverse group of aquatic plants that have numerous applications in biotechnology today. These microscopic photosynthesizers, have an extensive role in producing oxygen on Earth, they are found in almost all water sources on Earth due to their high dispersion and abundance. In this study, to investigate the effect of carbon sources on biochemical compounds such as proteins, carbohydrates and antioxidants, sources of organic carbon like glucose and glycerol were used. The results showed that most carbohydrates production was in a sample with 3 g / liter of glucose plus 5 g / Liters of glycerol in Monoraphidium and the lowest amount in the control sample of Scenedesmus. The lowest amount of protein was in the sample contains 1 g / liter of glucose in Scenedesmus and the highest amount in the control sample of Monoraphidium. The amount of antioxidants calculated by FRAP, and it was the highest in the control sample of Monoraphidium and the lowest recorded in the sample containing 3 g / liter of glucose in Monoraphidium. The results of this study indicated that the use organic carbon sources such as a combination of glucose and glycerol stimulates the production of carbohydrates but reduces the production of proteins and antioxidants.

    Keywords: Antioxidant, microalgae, glucose, Glycerol, organic carbon sources
  • Hossein Adineh *, Hojat Jafaryan, Mohammad Khademi Hamidi, Fateme Zhra Karimtabar, Zeynab Sedaghat Pages 453-466
    This study aimed to investigate the effect of reduction of feeding rates on water quality, growth performance, and immune response in bio-floc common carp (Cyprinus carpio) and clean water systems. Fish (9.04 ± 0.44 g mean initial weight) were stocked into 18 tanks (50 L) through a 2×3 factorial design consisting: The use of commercial feed of 100, 85 and 70% (2.5, 2.12 and 1.75 % of body weight) in bio-floc groups (BF1, BF2 and BF3) and non-floc groups (NF1, NF2 and NF3) for 60 days. At the end of the experiment, Total ammonia nitrogen (TAN) concentration was significantly lower in bio-floc compared to non-floc. The highest fish growth performance and the lowest feed conversion ratio were obtained in the bio-floc groups with 2.5 and 2.12% feed intake (BF1 and BF2), respectively. After 60 days, the serum lysozyme and total immunoglobulin levels were significantly increased and serum cortisol levels decreased in the bio-floc groups. This study showed that reducing the feeding rates (2.12 to 2.5% of body weight) have a positive effect on growth performance and immune response in bio-floc common carp culture system compared to clean water system.
    Keywords: Feeding rate, Biofloc, Water quality, Nonspecific immunity, Cyprinus carpio