فهرست مطالب

سلامت و بهداشت - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1400)

مجله سلامت و بهداشت
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 51، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/09
  • تعداد عناوین: 11
|
  • محمدرضا سمرقندی، عبدالله درگاهی *، حسن ذوالقدر نسب، رحیم موسوی، علی پی خوشیان صفحات 325-339
    زمینه و هدف

    فنل یکی از آلاینده های آلی موجود در پساب صنایع بوده و به شدت برای انسان و محیط زیست سمی است و بنابراین قبل از تخلیه آن به محیط زیست، باید مورد تصفیه قرار گیرد. هدف از این مطالعه بررسی مقایسه ای کارایی پودر آلویه ورای اصلاح شده با اسید سولفوریک در حذف بیس فنل A از محلول‫های آبی می‫باشد.

    روش کار

    این تحقیق به روش آزمایشگاهی و به صورت ناپیوسته انجام گرفت. ابتدا گیاه آلویه ورا تهیه و برگ این گیاه چندین بار با آب مقطر برای حذف ناخالصی‫های موجود شسته شد و در فور در دمای 120 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت خشک و با الک استاندارد ASTM با مش 50  دانه بندی گردید. تغییرات pH (11-3)، مقدار جاذب (g/L 1-5)، زمان تماس (min 10-90) و غلظت بیس فنل A (mg/L 10-50) بررسی شد. بهینه سازی آزمایشات و تحلیل داده ها در فرایند جذب جهت حذف بیس فنل A با استفاده از طراحی مرکب مرکزی (CCD) انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که با افزایش زمان تماس و دوز جاذب میزان جذب ترکیب فنلی افزایش می یابد. حداکثر جذب بیس فنل A در pH برابر با 3 و غلظت اولیه بیس فنل A 10 میلی گرم در لیتر به دست آمد. بر اساس آنالیز واریانس نتایج آزمایشات از بین مدل های مختلف، مدل درجه دوم (Quadratic) جهت برآورد حذف بیس فنل A توسط فرایند جذب با جاذب اصلاح شده مورد برررسی انتخاب شد. ضریب رگرسیون خطی (R2) بین آزمایشات و مقادیر مختلف پاسخ در مدل 96/0 بود. مقدار بهینه برای متغیرهای مورد بررسی شامل 6= pH، دوز جاذب: g/L 2/4، زمان تماس: min 65 و غلظت بیس فنل A  برابر mg/L 40 بدست آمد که در این شرایط راندمان حذف BPA برابر 06/87 درصد بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان داد که فرایند جذب با جاذب اصلاح شده قادر به حذف بیس فنل A با راندمان نسبتا بالا می‫باشد. همچنین از این روش می‫توان برای تصفیه فاضلاب‫های صنایع نفت و پتروشیمی حاوی ترکیبات فنلی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: فرایند جذب، بیس فنل A، آلوئه ورا، محلول های آبی
  • سمیه خدایاری، فرشید کفیل زاده ** صفحات 340-348
    زمینه و هدف

    در جهان سالانه میلیاردها عدد مرغ مصرف می شود و میلیاردها تن، پر مرغ تولید می گردد. حدود 5 تا 7 درصد وزن مرغ را پر و حدود 90 درصد از پر را کراتین تشکیل می دهد. پر، پروتئین خالصی از کراتین است که بسیار نامحلول و سخت تجزیه است. برخی از باکتری‫ها توانایی تولید آنزیم کراتیناز برای تجزیه کراتین را دارند. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر رشد باکتری باسیلوس مگاتریوم سویه SKH14 جداسازی شده از خاک و اندازه گیری فعالیت آنزیمی کراتیناز انجام شد.

    روش کار

    نمونه های خاک در ظروف استریل پلاستیکی جمع آوری گردید. تعداد 7 ایزوله باکتریایی  بر روی محیط اختصاصی پر رشد کرده که از این تعداد، 5 ایزوله تجزیه واضحی را نشان دادند و برای تست‫های بیوشیمیایی و توالی 16S rRNA و اندازه گیری فعالیت کراتینازی انتخاب گردیدند. سپس  این 5 باکتری تعیین توالی گردیدند و  Accession در بانک ژنی برای هر کدام از آنها با عنوان سویه ای جدید تعیین شد. 5 باکتری از نظر میزان تولید آنزیم کراتیناز مورد بررسی قرار گرفت و قوی ترین سویه از نظر تولید آنزیم کراتیناز  بهینه سازی گردید.

    یافته ها

    تعداد 5 ایزوله متعلق به سویه های مختلفی از باسیلوس ها بودند که هر 5 ایزوله، تجزیه کننده پر، در زمان‫های متفاوت  بودند. بیشترین فعالیت آنزیمی مربوط به باکتری Bacillus megaterium SKH14  با میزان 01/18 واحد بر میلی لیتر در دقیقه و کمترین میزان مربوط  به باکتری Bacillus felexus SKH4  با میزان 81/10 واحد بر میلی لیتر در دقیقه گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    تجزیه پر بوسیله ایزوله Bacillus megaterium SKH14 نشان داد که این باکتری قدرت پروتیازی زیادی دارد و قادر به تجزیه کراتین کامل است.

    کلیدواژگان: آنزیم کراتیناز، باسیلوس مگاتریوم، کراتین، پر
  • فروزان رضایی، سید فرزاد متولی حقی *، کامران اکبرزاده، محمود فاضلی دینان، امید دهقان، معصومه اسلامی فر، سید حسن نیکوکار صفحات 349-357
    زمینه و هدف

    مگس‫ها به دلیل سازگاری با محیط‫های مختلف در سراسر دنیا دیده می‫شوند. مگس‫های سینانتروپ به دلیل ارتباط نزدیک با زندگی انسان قادر به انتقال انواع پاتوژن ها و عوامل بیماری‫زا به انسان هستند. مطالعه حاضر با هدف تعیین آلودگی باکتریایی مگس‫های سینانتروپ مهم موسکا دومستیکا و لوسیلیا سریکاتا در شهرستان قایمشهر انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی بود. جمع آوری نمونه از چهار نقطه شهرستان قایمشهر با استفاده از تله طعمه ای به صورت ماهانه انجام شد. در مجموع 384 مگس از دو گونه موسکا دومستیکا و لوسیلیا سریکاتا در شرایط استریل جهت تعیین آلودگی باکتریایی در محیط کشت‫های مختلف باکتری مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    از مجموع 260 نمونه آلوده به باکتری‫های بیماری‫زا، 1/61 درصد آلودگی مربوط به مگس خانگی و 8/38 درصد آلودگی مربوط به لوسیلیا سریکاتا بود. بیشترین میزان آلودگی به باسیل های گرم مثبت (6/22%) مربوط به مگس خانگی و بیشترین میزان آلودگی به کوکوس‫های گرم مثبت (7/26%) مربوط به لوسیلیا سریکاتا بوده است. اشرشیا کلی گونه غالب در نمونه ها بود و کمترین درصد آلودگی مربوط به کلبسیلا بود.

    نتیجه گیری

    جهت جلوگیری ازگسترش عفونت‫های باکتریایی توسط مگس‫ها کلیه اقدامات کنترلی مگس‫ها در اماکن جمع‫آوری زباله، بیمارستان‫ها و کشتارگاه‫ها، به منظور تامین سلامت  جامعه و ایجاد محیطی سالم و بی خطر، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آلودگی باکتریایی، سلامت عمومی، Musca domestica، Lucilia sericata، قائمشهر
  • مریم فیض عارفی، فاطمه رستمی، امین بابایی پویا، محسن مهدی نیا، اعظم کرمی مسافر، مصطفی میرزایی آبادی * صفحات 358-367
    زمینه و هدف

    آزمایشگاه های تحقیقاتی یکی از ارکان مهم آموزش و پژوهش در دانشگاه ها به شمار می‫روند.  به علت وجود ریسک‫ها و تنوع فعالیت‫های آزمایشگاهی، پیشگیری از حریق در این فضاها جهت تامین ایمنی افراد و تجهیزات  حایز اهمیت است. لذا مطالعه حاضر به منظور بررسی کارایی حفاظت‫های فعال و غیرفعال در کاهش ریسک حریق در آزمایشگاه های علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 38 آزمایشگاه علمی تحقیقاتی یک دانشگاه علوم پزشکی بررسی شده است. جهت بررسی ریسک حریق، روش ارزیابی ریسک حریق FRAME  بکار گرفته شد. بدین منظور ابتدا ریسک حریق ساختمان، افراد و فعالیت آزمایشگاه ها محاسبه سپس حفاظت های فعال و غیرفعال موجود در آزمایشگاه ها  و کارایی آنها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    63 درصد آزمایشگاه‫ها دارای تجهیزات حفاظتی نامناسب بودند. همچنین نتایج نشان داد سطح ریسک محاسبه‫شده برای کارکنان برای همه آزمایشگاه ها بالاتر از 1 است، بنابراین تاسیسات حفاظتی موجود جهت حفاظت از کارکنان در هیچ یک از آزمایشگاه ها مناسب نبود. نتایج در ارتباط با ریسک حریق فعالیت نتایج نشان داد تنها در 18 آزمایشگاه (13/39%) تاسیسات حفاظتی موجود کارایی مناسب را داشتند.

    نتیجه گیری

    بکارگیری همزمان حفاظت های فعال و غیرفعال در کاهش ریسک تاثیر بیشتری دارد. با توجه به بالابودن ریسک حریق برای افراد در همه آزمایشگاه ها، توصیه می‫شود انجام اقدامات مدیریتی و مناسب جهت کاهش ریسک تا حد قابل قبول در اولویت برنامه های ایمنی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: حفاظت‫ های فعال و غیرفعال، FRAME، آزمایشگاه، حریق
  • باقر عسگرنژاد نوری، ناطق عباسقلیزاده *، فهیمه الیکی، ولی نعمتی صفحات 368-384
    زمینه و هدف

    اتخاذ شیوه های نوین و حل خلاقانه مسایل و معضلات سازمانی یکی از ویژگی های بارز رهبران تحول‫آفرین است. رهبری تحول آفرین این توانایی را دارد که ایجاد شادکامی فردی و سازمانی و شور و اشتیاق شغلی را در کارکنان به وجود آورد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای اشتیاق شغلی در ارتباط بین سبک رهبری تحول آفرین و شادکامی سازمانی است.

    روش کار

    جامعه آماری شامل کارکنان بیمارستان های شهر اردبیل به تعداد 450 نفر که از بین 10 بیمارستان شهر اردبیل به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی و با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان، 210 نفر به عنوان نمونه بصورت در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد رهبری تحول آفرین باس و آولیو (2000)، پرسشنامه اشتیاق شغلی سالواناوا و شوفلی (2001) و پرسشنامه شادی آکسفورد استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش های همبستگی جزیی و رگرسیون چندگانه بر اساس نرم افزار SPSS-19 انجام شد.

    یافته ها

    طبق نتایج بدست آمده شادکامی سازمانی و اشتیاق شغلی توسط ابعاد سبک رهبری تحول آفرین پیش بینی می‫شود. نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظات فردی می توانند تغییرات مربوط به شادکامی سازمانی را به صورت معنی دار پیش بینی کنند. همچنین نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظات فردی می توانند تغییرات مربوط به اشتیاق شغلی کارکنان را پیش بینی کنند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج بدست آمده، شادکامی سازمانی توسط ابعاد اشتیاق شغلی تبیین می شود؛ به گونه ای که شوق‫داشتن به کار و جذبه در کار می توانند تغییرات مربوط به شادکامی سازمانی کارکنان را پیش بینی کنند. نهایتا سبک رهبری تحول‫آفرین بر شادکامی سازمانی با نقش میانجی اشتیاق شغلی کارکنان تاثیر داشت.

    کلیدواژگان: سبک رهبری تحول آفرین، اشتیاق شغلی، شادکامی سازمانی، بیمارستان
  • فضل الله غفرانی پور، فضل الله احمدی، سعیده غفاری فر * صفحات 385-396
    زمینه و هدف

    برقراری ارتباط نامناسب شایعترین دلیل شکایت بیماران از پزشکان می‫باشد. علیرغم انجام مداخلات متعدد برای آموزش مهارت‫های ارتباطی به پزشکان، یا تاثیر این مداخلات در میزان رضایت بیماران ، این مقوله مورد بررسی قرار نگرفته و یا افزایش میزان رضایت بیماران مختصر بوده است. با توجه به اینکه انجام مداخلات مبتنی بر تیوری‫ها و مدل‫های تغییر رفتار منجر به افزایش اثر بخشی مداخلات آموزشی می‫شود، در این مقاله نقش مداخله آموزشی مبتنی بر مدل پرسید پروسید بر افزایش میزان رضایت بیماران به تفکیک هر یک از مهارت‫های ارتباطی کارورزان پزشکی گزارش می‫شود.  

    روش کار

    در این مطالعه، در قالب بخشی از یک مطالعه نیمه تجربی، در بخش داخلی جنرال مرکز آموزشی درمانی شریعتی تهران، با استفاده از پرسشنامه روا و پایا شده، میزان رضایت به ترتیب 242، 231، 223 و 254 بیمار از مهارت‫های ارتباطی 70 کارورز، در مقاطع زمانی پیش، بلافاصله، دو هفته و چهار هفته بعد از مداخله، سنجیده و تحلیل و. قوی‫ترین و ضعیف‫ترین مهارت‫های ارتباطی کارورزان تعیین شدند.

    یافته ها

    در هر 4 مقطع زمانی در انجام این پژوهش، میزان رضایت بیماران از مهارت‫های ارتباطی کارورزان بین 31 تا 50 از 70 بود. بیماران از رفتار گرم، دوستانه و توام با احترام کارورزان بیشترین میزان رضایت را داشتند و کمترین میزان رضایت آنها مربوط به مهارت کارورزان در بها دادن به نظرات آنها در فرایند تصمیم گیری برای تشخیص و درمان مشکلاتشان بود.

    نتیجه گیری

    میزان رضایت بیماران از مهارت‫های ارتباطی کارورزان در این پژوهش در حد متوسط رو به بالا بود. پیشنهاد می‫شود مبتنی بر نتایج رضایت سنجی بعمل آمده، به کارورزان پس خوراند سازنده ارایه شود تا در سایه ارتقاء مهارت‫های ارتباطی موجبات افزایش رضایت بیماران فراهم گردد.

    کلیدواژگان: رضایت بیمار، مهارت‫های ارتباطی، کارورز پزشکی
  • سجاد مظلومی، حشمت الله نورمرادی، زهره تازیک، سودابه قدسی، علی عمار لویی* صفحات 397-404
    زمینه و هدف

    سازمان جهانی بهداشت، سالک را جزء شش بیماری مهم مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیری معرفی نموده است. به دلیل شیوع بالای بیماری طی سال های اخیر در شهرستان مهران و تبدیل شدن به یکی از مناطق پرخطر، این مطالعه با هدف تعیین وضعیت شیوع سالک در شهرستان مهران طی سال های 96-1392 صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی، کلیه پرونده های مراجعه کننده های مبتلا به سالک به مراکز خدمات جامع سلامت شهرستان مهران از سال 96-1392 بررسی شدند. اطلاعات موردنیاز از قبیل جنسیت، شغل، محل سکونت، سن مربوط به افراد مبتلا جمع آوری شده و توسط نرم افزار Excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    در این مطالعه، تعداد افراد مبتلا طی سال های 1392 تا  1396 برابر 2037 نفر بودند که 16/56% (1144 نفر) مرد و 7/69% (1419 نفر ساکن شهر بودند. گروه سنی 10-0 سال با 70/29% (605 نفر) بیشترین درصد فراوانی ابتلا را داشتند. از بین مشاغل نیز خانه داران با 10/27% (277 نفر) طی سال های 94 تا 96 بیشترین درصد فراوانی ابتلا را داشتند.

    نتیجه گیری

    انجام اقداماتی نظیر توجیه مسیولین در مورد اهمیت بیماری سالک بخصوص خطر همه گیر شدن آن، اجرای برنامه های کنترل ناقلین و مخازن با بسترسازی مناسب، توجه بیشتر به آموزش کارکنان ارایه دهنده خدمات بهداشتی درمانی و توجه به آموزش جامعه بخصوص در مناطق آندمیک می تواند در کنترل این بیماری موثر واقع شود

    کلیدواژگان: سالک، فراوانی، شیوع، شهرستان مهران
  • صادق رحمانی*، مسعود یزدان پناه صفحات 405-415
    زمینه و هدف

    فن آوری های جدید جزء مهمی از استراتژی های سازگاری مورد استفاده توسط خانوارهای روستایی برای مقابله با اثرات تغییرات آب و هوایی است. هدف از این تحقیق، بررسی عوامل موثر بر پذیرش روش های نوآورانه سازگاری در سیستم های کشاورزی فاریاب توسط کشاورزان شهرستان ممسنی در استان فارس است.

    روش کار

    این مطالعه یک تحقیق کاربردی بود که با روش پیمایشی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش 4033 کشاورز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی متناسب، نمونه ای به حجم 351 کشاورز بر اساس جدول کرجسی و مورگان انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه بر اساس مدل مفهومی جمع آوری شد. اعتبار صوری پرسشنامه توسط هییت کارشناسان و ضریب اطمینان آلفای کرونباخ پایایی را از خوب تا عالی، به طور کلی 7/0 تا 78/0 نشان می دهد.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که متغیرهای اندازه مزرعه و تمایل به حفاظت از آب و درک خطرات اجتماعی ناشی از کمبود آب، به طور مثبت و قابل توجهی با کاشت گیاهان مقاوم در برابر خشکی در ارتباط هستند. این متغیرها می‫توانند 22 درصد از انتخاب گزینه های سازگاری کشاورزان را در شرایط کمبود آب تبیین نمایند. همچنین اندازه مزرعه و تمایل به حفاظت از آب، تعیین کننده های مهم در پذیرش الگوی کشت جدید به عنوان یک اقدام سازگاری هستند. این متغیرها 23 درصد از واریانس پذیرش نوآوری را پیش بینی کردند. درک خطرات زیست محیطی ناشی از کم آبی، ریسک پذیری و آگاهی درباره پیامدهای کمبود آب نیز اثر قابل توجهی بر سازگاری داشتند. این عوامل 33 درصد از واریانس پذیرش سیستم های آبیاری تحت فشار را پیش بینی می نمایند.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج کشاورزان تمایل بالایی به حفاظت از آب داشته و اطلاعات، درک خطرات و عواقب ناشی از کمبود آب نیز در میان آنان بالا می‫باشد.

    کلیدواژگان: سازگاری، تغییرات آب و هوایی، کمبود آب، تمایلات ریسکی، درک ریسک، روش های نوآورانه
  • سید جمال صادقی، افسانه طاهری *، فرح لطفی کاشانی، نسترن شریفی صفحات 416-431
    زمینه و هدف

    رفتار ایمنی باعث ارتقاء سطح ایمنی و بهداشت کارکنان، عموم جامعه و محیط می‫شود. هدف این پژوهش تعیین نقش واسطه ‫ای فرسودگی شغلی در رابطه بین استرس درک شده، درگیری کار و خانواده و هوش هیجانی با رفتار ایمنی کادر بهداشت و درمان شهرستان مهاباد بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر از نوع مدل‫سازی معادلات ساختاری بود که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای200 نفر از کارکنان بهداشت و درمان شهرستان مهاباد را بررسی کرد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های رفتار ایمنی، استرس درک شده، درگیری کار و خانواده، فرسودگی شغلی و هوش هیجانی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (روش مدل معادلات ساختاری) با نرم افزارهای Smart-PLS3.2.9 و SPSS-25 و آزمون بوت استراپ انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از برازش مدل ساختاری تحقیق و نیز ارتباط منفی و معنی دار استرس درک شده، درگیری کار و خانواده و فرسودگی شغلی با رفتار ایمنی و همچنین ارتباط مثبت و معنی دار هوش هیجانی با رفتار ایمنی بود. همچنین نتایج نشان داد که فرسودگی شغلی در رابطه بین استرس درک شده، هوش هیجانی و درگیری کار و خانواده با رفتار ایمنی کادر بهداشت و درمان نقش میانجی دارد.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که استرس درک شده، درگیری کار و خانواده و هوش هیجانی قادر به پیش بینی رفتارهای ایمنی پرسنل بهداشت و درمان است. به نظر می‫رسد که سیستم مدیریتی سازمان می‫تواند با مدیریت بهینه این عوامل مهم، سطح ایمنی شاغلین خود را ارتقا دهد.

    کلیدواژگان: رفتار ایمنی، استرس درک شده، هوش هیجانی، درگیری کار و خانواده، فرسودگی شغلی
  • نوشین بیرجندی، فاطمه کرمی، داوود توکلی صفحات 432-444
    زمینه و هدف

    در زمینه بهداشتی از نانوذرات نقره در ساخت مواد پاک کننده و شوینده استفاده می شود. با درنظرگرفتن مشکلات و اثرات منفی محیط زیستی در روش های معمول سنتز نانوذرات نقره، این مطالعه تجربی با هدف استفاده از روشی سازگار با محیط زیست برای ساخت نقره به فرم نانو با خاصیت ضدمیکروبی و کاربرد آن در تولید شوینده انجام شد.

    روش کار

    در این تحقیق به منظور سنتز نانو ذرات نقره از روش انفجار الکتریکی سیم و دستگاه PNC در محلول آب مقطر به عنوان محیط پلاسما استفاده شد. اندازه، خواص ساختاری، مورفولوژی و ریخت شناسی به ترتیب با دستگاه‫های پراش اشعه ایکس (XRD)، طیف سنج مادون قرمز (FTIR)، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) مورد آنالیز و بررسی قرار گرفتند. برای تهیه شوینده، روش حاصل از پیش تست های مختلف که بهترین نتیجه را داشت به کار برده شد و در نهایت آزمون فعالیت ضدمیکروبی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده با استفاده از روش های میکروسکوپی نشان داد که نانو ذرات نقره سنتزشده کروی شکل و دارای میانگین اندازه ذرات 40 نانومتر بودند و در محلول آب مقطر پایدار ماندند. نتایج آزمون ضد میکروبی نیز نشان داد شوینده حاوی نانو ذرات نقره به ترتیب دارای بیشترین و کمترین خاصیت ضدمیکروبی در برابر باکتری های استافیلوکوک کواگولاز و ای‫کولای بوده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج حاصله انفجار الکتریکی سیم، روشی مناسب و سازگار با محیط زیست برای تولید نانوذرات نقره است. تولید شوینده با استفاده از نانو ذرات نقره سنتزشده به این روش همراه با خاصیت ضدمیکروبی آن، پیشرفت خوبی در زمینه بهداشت و پزشکی محسوب می شود.

    کلیدواژگان: شوینده، نانو ذرات نقره، محیط زیست، خاصیت ضد میکروبی، انفجار الکتریکی سیم
  • بهروز نباوند ساریخانبیگلو، سینا خردیار، کیهان آزادی، مریم اوشک سرائی صفحات 445-457
    زمینه و هدف

    ویژگی‫های شخصیتی افراد می‌تواند الگوهایی برای پیش‫بینی رفتار و حالت‫های روانی آنان فراهم آورد. ویژگی‌های فردی و شخصیتی از جمله عواملی هستند که می‌توانند بر تعارض میان حسابرس و مدیریت صاحبکار تاثیر بگذارند. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی‌های شخصیتی بر تعارض میان حسابرس و مدیریت با نقش تعدیلگر جنسیت می‌باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی بود و جامعه آماری آن 5020 نفر حسابرسان شاغل طی سال 1398 در موسسات حسابرسی و سازمان حسابرسی در کل ایران بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی و با استفاده از جدول مورگان، تعداد نمونه 357 نفر انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه فرم کوتاه آزمون شخصیتی نیو و پرسشنامه تعارض استفاده شده در پایان نامه حیرانی بود. تایید روابط بین متغیرها، با تحلیل عاملی تاییدی و تکنیک مدلسازی با استفاده از نرم‌افزار Smartpls3 انجام شد.

    یافته‌ ها

     یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین و کمترین میانگین ویژگی‫های شخصیتی در بین حسابرسان به ترتیب برون‌گرایی (92/49) و روان‌رنجوری (92/23) بود. از میان پنج عامل شخصیتی، روان‌رنجوری رابطه معنادار و منفی، و برون‌گرایی رابطه معنادار و مثبت با تعارض میان حسابرس و مدیریت صاحبکار داشت. ضریب تعیین روان رنجوری 14/0- و برونگرایی 56/0 بود. همچنین نتایج نشان داد جنسیت نقش تعدیلگر در رابطه میان برون‌گرایی حسابرس و تعارض با مدیریت صاحبکار داشته و ضریب تعیین آن 110/0 بود. در این بین مردان برون‌گرا در مقایسه با زنان برون‌گرا، بیشتر دچار تعارض با مدیریت صاحبکار می‌شدند.

     نتیجه‌ گیری

     پژوهش حاضر نشان داد که مردان برون‌گرا در مقایسه با زنان برون‌گرا، بیشتر دچار تعارض با مدیریت صاحبکار می‌گردند، بنابراین مردان با ویژگی شخصیتی برونگرا (که ویژگی شخصیتی غالب در بین حسابرسان می‫باشد) ارتباط مناسبی با مدیریت صاحبکار نخواهند داشت. در این رابطه بکارگیری بیشتر حسابرسان زن در سطوح بالاتر حسابرسی، می تواند میزان تعارض با مدیریت صاحبکار را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: مدل پنج عاملی شخصیت، جنسیت، تعارض، حسابرس
|
  • M.R Samarghandi, A* Dargahi*, H Zolghadr Nasab, R Mosavi, A Peykhoshian Pages 325-339
    Background & objectives

    Phenol is one of the organic pollutants in industrial effluents and is highly toxic to humans and the environment, so it must be treated before being discharged into the environment. The aim of this study was the comparative investigation of the performance of aloe vera powder modified with sulfuric acid in removing bisphenol A from aqueous solutions.

    Methods

    This research was performed in a laboratory method in batch system. First, aloe vera was prepared and its leaves were washed several times with distilled water to remove impurities. It was dried in the oven at 120  for 24 h and was sieved  with standard ASTM 50 mesh. Changes in pH (3-11), adsorbent dosage (1-5 g/L), contact time (10-90 min) and bisphenol A concentration (10-50 mg / L) were investigated. Optimization of experiments and data analysis in the adsorption process to eliminate base phenol A was performed using central composite design (CCD).

    Results

    The results showed that the adsorption rate of phenolic compound increases with increasing contact time and adsorption dose. The maximum adsorption of bisphenol A was obtained at pH of 3 and the initial bisphenol A concentration of 10 mg/L. Based on the analysis of variance of test results from different models, the second-order (Quadratic) model was selected to estimate the removal of bis phenol A by the adsorption process using the modified adsorbent. The linear regression coefficient (R2) between the experiments and the different values ​​of the response in the model was 0.96. The optimal value for the studied variables included pH of 6, adsorbent dose of 4.2 g/L, contact time of 65 min and bis phenol A concentration of 40 mg/L. Under these conditions, the efficiency of BPA removal was 87.06%.

    Conclusion

    The results showed that the adsorption process using the modified adsorbent is able to remove the bisphenol A with relatively high efficiency. This method can also be used to treat wastewater from oil and petrochemical industries containing phenolic compounds.

    Keywords: Adsorption Process, Bisphenol A, Aloe Vera, Aqueous Solutions
  • S Khodayari, F* Kafilzadeh* Pages 340-348
    Background & objectives

    Billions of chickens are consumed annually in the world and about billions of tons of chicken feathers are produced. About 5 to 7 percent of the chickenchr('39')s weight is feather and about 90 percent of the feathers are keratin. Feather is a pure keratin protein that is highly insoluble and difficult to break down. Some bacteria have the ability to produce the keratinase enzyme to break down keratin. The aim of this study was to determine the factors affecting the growth of SKH14-isolated bacilli megatrium strain SKH14 and to measure the enzymatic activity of keratinase.

    Methods

    Soil samples were collected in sterile plastic containers. Seven bacterial isolates were grown on a specific environment, of which 5 showed clear decomposition and were selected for biochemical tests, 16S rRNA sequencing and keratin measurement activity. These five bacteria were then sequenced and GeneBank accession number was assigned for each of them as a new strain. Five bacteria were tested for keratinase production and the strongest strain was optimized for keratinase production.

    Results

    Five isolates were belonged to different strains of bacilli, and all five isolates were feather decomposer at different times. The highest enzymatic activity was reported in Bacillus megaterium SKH14 with 18.01 units per ml and the lowest in Bacillus felexus SKH4 with 10.81 units per ml.

    Conclusion

    The complete decomposition of Bacillus megaterium SKH14 isolate showed that this bacterium has high protease activity and is able to decompose complete keratin.

    Keywords: Keratinase Enzyme, Bacillus megaterium, Keratin, Feather
  • F Rezaie, S.F* Motevali Haghi*, K Akbarzadeh, M.R Fazeli Dinan, O Dehghan, M Eslamifar, S.H Nikookar Pages 349-357
    Background & objectives

    Flies are found worldwide because of adapting to different environments. Synanthropic flies are able to transfer a variety spectrum of pathogens and pathogenic factors to humans because of their close relationship with human life. The present study was aimed to determine the bacterial contamination of Musca domestica and Lucilia sericata as the main type of synanthropic flies in the Ghaem-Shahr city.

    Methods

    Samples were collected from four locations in Ghaem-Shahr city, on a monthly basis and using a bait trap. A total of 384 flies were recruited from two species of Musca domestica and Lucilia sericata in the sterile conditions to determine bacterial contamination in different bacteria medium.

    Results

    Out of 260 samples infected with pathogenic bacteria, 61.1% were related to household flies and 38.8% were related to the Lucilia Sericata. The highest rate of contamination with gram-positive bacilli (22.6%) and gram-positive cocci (26.7%) were related to household flies and Lucilia sericata, respectively. Escherichia coli was the dominant species and the lowest contamination rate was related to Klebsiella sp.

    Conclusion

    To prevent the spread of bacterial infections by flies and providing public health and creating a healthy and safe environment, control measures are required at landfills, hospitals and slaughterhouses.

    Keywords: Bacterial Contamination, Public Health, Musca domestica, Lucilia sericata
  • M Feiz-Arefi, F Rostami, A Babaei-Pouya A, M Mahdinia, A Karami-Mosafer, M* Mirzaie Ali Abadi* Pages 358-367
    Background & objectives

    Research laboratories are important parts of universities. The risks and variety of laboratory activities have made the issue of fire protection one of the major safety challenges in the laboratory, and fire prevention is important to ensure the safety of people and equipment. Therefore, the present study was performed to evaluate the efficacy of active and passive fire protection in scientific laboratories of Hamadan university of medical sciences.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, the FRAME fire risk assessment method was used to assess the fire risk. Data were collected using a checklist and the resulting data was entered into the FRAME calculation program. First, the fire risk of buildings, people and laboratory activity were calculated and ranked according to the level of risk. The efficiency of active and passive protections available in laboratories was also evaluated.

    Results

    The results showed that 63% of laboratories had inadequate protective equipment, and the calculated level of risk for staff in all laboratories is higher than 1. So, the existing protection facilities were not suitable to protect staff in all laboratories. The results related to fire risk of activity showed that only in 18 laboratories (39.13%), the existing protection facilities had good performance.

    Conclusion

    Simultaneous use of active and passive protection is more effective in reducing risk. Due to the high risk of fire for people in all laboratories, it is recommended taking appropriate management measures to be prioritized by safety programs to reduce the risk to an acceptable level.

    Keywords: Active, Passive Protection, FRAME, Laboratory, Fire
  • B Asgarnezhad Nouri, N* Abbasgholizadeh*, F Oleykie, V Nemati Pages 368-384
    Background & objectives

    Adoption of new methods and creative solution of organizational problems is one of the most prominent characteristics of transformational leaders. Transformational Leadership has the ability to create personal and organizational happiness and a passion for the job at the staff. The purpose of this study was to investigate the mediating role of job passion in the relationship between transformational leadership style and organizational happiness.

    Methods

    The sample population included 450 people from 10 hospitals of Ardabil, among them 210 samples were selected by random cluster sampling using the Morgan sampling table. To collect data, the standard questionnaire of Transformation Awarding Bass and Avlioe (2000), Salanova & Shaufelichr('39')s Job Excitement Questionnaire (2001) and Oxford Happiness Questionnaire were used. Data analysis was performed using Pearson correlation and multiple regressions based on SPSS19 software.

    Results

    According to the results, organizational happiness and job passion are predicted by transformational leadership style dimensions. Ideal influence, inspirational motivation, mental stimulation and individual considerations can significantly predict changes in organizational happiness. Also, Ideal influence, inspirational motivation, mental stimulation, and individual considerations can predict changes in employee and job passion.

    Conclusion

    According to the results, organizational happiness is explained by the dimensions of job enthusiasm; in such a way that the enthusiasm for work and the attractiveness of work can predict changes in organizational employee happiness. Eventually, transformational leadership style influenced organizational happiness with the mediating role of employee career enthusiasm.

    Keywords: Transformational Leadership Style, Job Passion, Organizational Happiness, Hospital
  • F Ghofranipour, F Ahmadi, S* Ghaffarifar* Pages 385-396
    Background & objectives

    Improper communication is the most common reason for patients to complain to doctors. Despite numerous interventions to teach communication skills to physicians, the effect of these interventions on patient satisfaction has not been studied or the increase in patient satisfaction has been slight. Given that conducting interventions based on theories and models of behavior change leads to increased effectiveness of educational interventions, in this paper the role of an educational intervention based on PRECEDE PROCEED model on increasing patientschr('39') satisfaction with each of the communication skills of medical interns is reported.

    Methods

    This study was conducted as a part of a larger quasi-experimental research at internal medicine ward of Shariati Hospital affiliated to Tehran University of Medical Sciences. Applying a valid and reliable questionnaire, satisfaction rate of 242, 231, 223, and 254 patients with communication skills of 70 interns, was assessed and analyzed before, immediately, two weeks and four weeks after the intervention. Data were analyzed and the strongest and weakest communication skills of the interns were determined.

    Results

    In each of the four periods of assessment in this study, the patientschr('39') satisfaction with internschr('39') communication skills ranged from 31 to 50 (from a whole of 70). Patients had the highest degree of satisfaction with warm, friendly, and respectful behavior of interns. Patientschr('39') least satisfaction was related to internschr('39') skills in considering their opinions in the decision making process to diagnose and treat their medical problems.

    Conclusion

    In this study, patientschr('39') satisfaction with internschr('39') communication skills was medium to high. It is recommended that in order to improve internschr('39') communication skills and to increase patientschr('39') satisfaction, interns should be provided with constructive feedback, based on the results of the satisfaction surveys.

    Keywords: Patient Satisfaction, Communication Skills, Medical Intern
  • S Mazloomi, H Nourmoradi, Z Tazik, S Ghodsei, A* Amarloei* Pages 397-404
    Background & objectives

    WHO has identified Leishmaniasis as one of the six major diseases in tropical and subtropical regions. Due to the high prevalence of this disease during recent years in the Mehran Township and becoming one of the high-risk areas, this study aimed to determine the status of Leishmaniasis in the Mehran Township during 2013-2017.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, the data of all Leishmaniasis disease patients referred to the health centers of Mehran Township were investigated during 2013-2017. Required data such as gender, job, place of residence, and age of patients were collected and analyzed by Excel software.

    Results

    In this research, the numbers of people with Leishmaniasis were 2037 during the years of 2013 to 2017, of which 56.16% (1144 people) were men and 69.70% (1419 people) were residents in the urban area. The age group of 0-10 years with 29.70% (605 people) had the highest prevalence rate. From job perspective, housewives had the highest percentages with 27.10% (277 people) during 2015 to 2017.

    Conclusion

    Performing actions such as justifying the authorities about the importance of the disease especially the risk of it becoming epidemic, implementation control programs for carriers and reservoirs with appropriate establishment, paying more attention to the training of health care providers in the public and private sectors, and paying attention to community education especially in the endemic areas can be effective in controlling this disease.

    Keywords: Leishmaniasis, Frequency, Prevalence, Mehran Township
  • S* Rahmani*, M Yazdanpanah Pages 405-415
    Background & objectives

    New technologies are an important part of adaptation strategies used by rural households to cope with climate change impacts. The purpose of this survey is to examine the factors affecting on acceptance of adaptation innovation methods among farmers in  irrigated farming systems of Mamassani County of Fars province.

    Methods

    This study was an applied research conducted with survey method. The statistical population of this study was 4033 farmers, among them 351 farmers was selected based on the Krejcie and Morganchr('39')s table and using a random-quota sampling method. Data were collected through a questionnaire based on the conceptual model. The face validity of the questionnaire was confirmed by a panel of experts and Cronbach alpha reliability coefficients indicated good-to-excellent reliability in the range of 0.70-0.78.

    Results

    The results of logistic regression showed that the variables of farm size and intention to water conservation and perception of social risks of water scarcity are positively and significantly related to planting new drought-resistant crop practices. These variables can explain the 22 % of farmerschr('39') adaptation choices in water scarcity condition. The two variables of farm size and the intention to water conservation are important determinants in the adoption of new cropping as an adaptation measure. These variables predicted 23% of variance of acceptance innovation to adaptation. The perception of environmental risk of water scarcity, risk taking and knowledge about consequences of water scarcity had significant effects on adaptation. These predicted 33% of variance Pressurized Irrigation System.

    Conclusion

    According to the results, farmers have a high desire to protect water and information, risk perception and consequences of water scarcity are also high among them.

    Keywords: Adaptation, Climate Change, Water Scarcity, Risk Taking, Risk Perception, Innovative Methods
  • S.J Sadeghi, A* Taheri*, F Lotfi Kashani, N Sharifi Pages 416-431
    Background & objectives

    Safety behavior improves the level of safety and health of employees, the general public and the environment. The aim of this study was to determine the mediating role of burnout in the relationship between perceived stress, work and family conflict and emotional intelligence with the safety behavior of health and treatment staffs in Mahabad.

    Methods

    The present study was a modeling of structural equations that examined 200 patients of health and treatment staffs in Mahabad city, selected by random sampling method. Safety behavior, perceived stress, work and family conflict, burnout, and emotional intelligence questionnaires were used to collect data. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics (structural equation modeling method) with Smart-PLS3.2.9 and SPSS-25 software and Bootstrap test.

    Results

    The findings indicated a fitting of structural model of the research and also the negative and significant relationships of perceived stress, work-life conflict and burnout with safety behavior, as well as a positive and significant relationship of emotional intelligence with safety behavior. The results also showed that burnout plays a mediating role in the relationship between perceived stress, emotional intelligence and work-life conflict with the safety behavior of health and treatment staffs.

    Conclusion

    The present study showed that perceived stress, work-life conflict and emotional intelligence are able to predict the safety behaviors of health and treatment staffs. It seems that the management system of the organization can improve the safety level of its staffs by optimally managing these important factors.

    Keywords: Safety Behavior, Perceived Stress, Emotional Intelligence Work-Life Conflict, Burnout
  • N. Birjandi, F. Karami, D. Tavakoli Pages 432-444
    Background & objectives

     

    In the field of health, silver nanoparticles are used to make detergents. Considering the negative environmental problems in the conventional methods of synthesizing silver nanoparticles, this experimental study was conducted with the aim of using an environmentally friendly method for the production of silver in the form of antimicrobial nanoparticles and its application in detergent production.

    Methods

    In this research, in order to synthesize silver nanoparticles, the method of electrical explosion of wire and PNC device was used in distilled water solution as a plasma medium. Size, structural properties and morphology were investigated by X-ray diffraction (XRD), Infrared spectroscopy (FTIR), atomic force microscopy (AFM) and scanning electron microscopy (SEM), respectively. To prepare the detergent, the method selected by various pre-tests, which had the best result, was used and the antimicrobial activity test was finally performed.

    Results

    The results obtained using microscopic methods showed that the nanosized silver particles were spherical and had a mean particle size of 40 nm and remained stable in distilled water solution. The results of the antimicrobial test showed that the detergent containing silver nanoparticles had the highest and lowest antimicrobial activity against staphylococcal coagulase and colonic bacteria, respectively.

    Conclusions

    Based on the results, electrical wire explosion is an appropriate and environmentally friendly method for producing silver nanoparticles. The detergent production using synthetic silver nanoparticles, along with its antimicrobial properties, is a good advancement in health and medicine.

    Keywords: Detergent, Silver Nanoparticle, Environment, Antimicrobial Properties, Electrical Explosion of Wire
  • B .Nabavand Sarikhanbeigloo, S. Kheradyar, K. Azadi, M. Ooshaksaraie Pages 445-457
    Background & objectives

     

    Individual and personality traits can provide patterns for predicting their behavior and mental states and are among the factors that can affect the conflict between auditor and client management relationships. This present study aimed at investigating the effect of personality traits on the conflict between the auditor and client management with the mediating role of gender.

    Methods

    The present study adopted a descriptive-analytical approach, and its statistical population included 5020 auditors working in auditing firms and auditing organizations in Iran during 2019. Using a random sampling method and Morgan table, a sample of 357 people was selected. Data were collected through Neo-Five Factor Inventory (NEO-FFOI) and Heyrani Conflict Questionnaire. Confirmatory factor analysis and modeling technique using Smartpls3 software were used to confirm the relationships among variables.

    Results

    The results showed that the highest and the lowest mean personality traits among auditors were "extraversion" (49.92±4.99) and "neuroticism" (23.92±5.26), respectively. Among the five personality factors, neuroticism had a significant and negative relationship, and extraversion had a significant and positive relationship with the conflict between the auditor and client management, and gender had a mediating role in the relationship between the auditor extraversion and conflict with client management. The determination coefficients of neuroticism and extraversion were respectively, -0.14 and 0.56. Gender had a mediating role in the relationship between auditor`s extraversion behavior and conflict with client management and its determination coefficient was 0.110. In the meantime, extraversion men experienced more conflict with the client management than extraversion women.

    Conclusion

    The findings showed that extroverted men are more in conflict with client management than extroverted women, so men with extroverted personality traits (which is the dominant personality trait among auditors) will not have a good relationship with client management. Therefore, it is suggested that by employing more female auditors at higher levels of auditing, the amount of conflict with client management is reduced.

    Keywords: Five-factor Model of Personality, Gender, Conflict, Auditor