فهرست مطالب

سیاست متعالیه - پیاپی 33 (تابستان 1399)

نشریه سیاست متعالیه
پیاپی 33 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/16
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسحق سلطانی*، منصور میراحمدی، محمدصادق نصرت پناه صفحات 7-26

    هدف پژوهش حاضر بررسی منشاء حقیقی اعتبارهای آزادی و هستی انسان در قرآن است. در این راستا مبتنی بر روش تفسیری قرآن به قرآن و با تکیه بر تبیینی که علامه طباطبایی از انسان ارایه می دهند، دستیابی به منشاء اعتبارهای آزادی بررسی گردیده و به پیروی از علامه طباطبایی ماجرای هبوط، محور روایت انسان قرار گرفت. نتایج نشان داد که انسان به واسطه بعد روحانی خود، که از سنخ اسماء و خزاین الهی است، خلیفه خداوند بر تمام هستی معرفی شده و همین بعد انسانی در عالم ذر به فقر ذاتی خویش آگاهی یافته و درک می کند که در هیچ یک از شیونی که به واسطه خلافت خداوند بر هستی دارا است، مستقل از خداوند متعال نیست. خلیفه به تبعیت از مستخلف، خویشتن را دارای حق اعمال اراده آزاد و حاکمیت مطلق و حق اعمال تصرف عام می یابد. موجودی که دارای چنین حقی است، یعنی دارای آزادی می باشد، البته نه به وجه استقلالی.

    کلیدواژگان: آزادی، قرآن، علامه طباطبائی، هبوط، انسان شناسی
  • مهدی نادری* صفحات 27-46
    پژوهش حاضر با روش کیفی از نوع هرمنوتیک متن گرا درصدد پاسخ به این سوال است که «نقدهای وارده بر مبانی اندیشه آزادی در دیدگاه آیزایا برلین براساس دیدگاه و آراء علامه جوادی آملی چیست؟». یافته ها نشان داد که اندیشه آزادی در دیدگاه آیزایا برلین ریشه در تفکر اومانیستی و پلورالیستی دارد و نقطه عزیمت دیدگاه علامه جوادی آملی در نقد مذکور، بر اصل «مبداشناسی» استوار است. بر این اساس، انسان به عنوان موجود متناهی، در امر تکوین و تشریع به موجود نامتناهی- خداوند- نیازمند بوده و دامنه نیازمندی انسان به خداوند به امر ارزش گذاری ارزش ها و اولویت بخشی به ارزش ها تسری یافته و انسان برای هدایت، ناگزیر به اطاعت از خداوند و دنبال کردن اوامر و نواهی دین است. امری که مخالف تفکر اومانیستی و پلورالیستی در دیدگاه برلین می باشد.
    کلیدواژگان: آیزایا برلین، علامه جوادی آملی، اومانیسم، پلورالیسم، آزادی
  • محمدرضا جواهری* صفحات 47-68
    هدف پژوهش حاضر ارایه «منظومه فکری آزادی» مبتنی بر اسناد دینی است. با حدیث شناسی واژه «حریت» مشخص شد که تدوین منظومه فکری آزادی برای پاسخ به همه پرسش های آن امکان پذیر است. مطابق متن احادیث اهل بیت(ع)، آزادی و حریت انسان قراردادی و اعطایی از سوی بشر نیست و تنها بر «جعل» الهی استوار بوده و خداوند انسان ها را آزاد قرار داده و آزاد آفریده و استعداد آزاد زیستن به او بخشیده است. با تامل در احادیث امامان درباره آزادی ثابت شد که چرایی و فلسفه آزادی، تکامل معنوی و عبادت خداست و برترین عبادت نیز عبادت احرار و آزادگان است. در ماهیت آزادی و حقیقت آزادگی، صفات ثبوتی و سلبی بسیاری نقش داشته و همه آنها در حدیث اهل بیت(ع) وجود دارد. بدیهی است که در شناخت بایدها و نبایدهای آزادی و آزادگیو وظایف مردم در ارتباط با آزادی و آزادگان، دلایل اهمیت و ضرورت آزادی شناسی و آزادی خواهی و آراستگی به حریت نهفته است.
    کلیدواژگان: آزادی، حریت، حدیث، سیاست متعالیه
  • بهرام دلیر* صفحات 69-88

    هدف پژوهش حاضر بررسی قدرت با رویکرد وجوه سیاسی اسمایی است. این رویکرد صیانت نسبی از مفاسد سیاسی، اقتصادی، اخلاقی و... را به همراه دارد. نتایج پژوهش حاکی از گشودن افق جدید به قدرت سیاسی است، اکثر رویکردهایی که به مطالعه قدرت سیاسی پرداخته اند، قدرت را منهای معنویت و اخلاق دیده اند، اما این پژوهش، قدرت را با معنویت و اخلاق و با اسمای حسنای إلهی که یک بحث عرفانی است، پیوند زده و سه مفهوم تعلق، تحقق و تخلق را در بیان قدرت سیاسی اسمایی به کار گرفته است. صاحب قدرت نباید بر این توهم باشد که قدرت سیاسی خود منهای قدرت حق است، بلکه باید بر این باور باشد که قدرت خلق در طول قدرت حق می باشد. این نگاه به قدرت سیاسی، صیانت نسبی از فساد سیاسی را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: قرآن، قدرت سیاسی، صیانت نسبی، تعلق، تحقق، تخلق، قدرت اسمائی، فساد سیاسی
  • محمدابراهیم روشن ضمیر* صفحات 89-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه نظام اسلامی با نظام های الحادی از منظر قرآن است. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی منظور از کافرانی که قرآن نسبت به ارتباط دوستانه با آنان هشدار داده مشخص و نتایج نشان داد که قرآن تنها از برقراری هرگونه ارتباط دوستانه با کافرانی برحذر می دارد که مواضع خصمانه در برابر نظام اسلامی اتخاذ کرده و به اصطلاح تحت عنوان دشمن قرار می گیرند، نه هر کسی که دیدگاهی غیر از دیدگاه و باور مسلمانان دارد. همچنین میان مشرکان صدر اسلام که با باورها و اعتقادات مسلمانان دشمنی داشتند، با دولت های ملحد غیردینی زمان ما که باورها و اعتقادات دینی را در روابط خود با دیگران لحاظ نمی کنند، تفاوت ماهوی وجود دارد. البته روشن است که هرگونه ارتباطی که منجر به سلطه بیگانگان (اعم از اهل کتاب و مشرک) بر جامعه اسلامی شود، ممنوع است.

    کلیدواژگان: نظام اسلامی، ارتباط با کافر، اهل کتاب، مشرکان، قرآن، دولت های الحادی
  • محمدحسین فتاحیان*، حسین رضاپور صفحات 109-126

    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اساسی است که دیدگاه شیعه در ترسیم رابطه عدالت و امنیت، با تاکید بر اندیشه امام خمینی، کدام مقوله تقدم، تاخر و یا همراهی را دارد؟ روش پژوهش کیفی از نوع تحلیل اسنادی بوده و نتایج نشان داد که عدالت نه به عنوان معارض امنیت، بلکه عدالت به عنوان عرصه و زمینه ظهور و بروز امنیت سیاسی- اجتماعی است. از سوی دیگر، امنیت باید بستر نشر و گسترش عدالت باشد. در اندیشه امام خمینی فقط حکومتی عادل که دارای انگیزه های الهی، اخلاقی و مبتنی بر ارزش های معنوی و انسانی باشد، می تواند امنیت را برقرار و جامعه را مدیریت و اصلاح کند. در تاریخ معاصر مبتنی بر رویکرد اجتهادی امام خمینی، اصل عدالت از جمله اصولی است که دخالت دادن آن به حیات انسانی و معقول فقه منتهی می شود. ایشان استفاده از این اصل را هم در تیوری و نظریه پردازی و هم در عرصه تطبیق، مبنای کار خود قرار داده است. به علاوه اینکه حاصل بررسی اندیشه امام خمینی نشانه های بسیاری پیرامون هم راستایی عدالت و امنیت در اندیشه اسلامی و تفکر و عمل ایشان دارد.

    کلیدواژگان: عدالت، امنیت، امام خمینی، امنیت سیاسی، امنیت اجتماعی.
  • حمید سجادی* صفحات 127-146
    هدف پژوهش حاضر تبیین مبانی نظری امنیت اجتماعی با رویکرد اسلامی، از طریق بازخوانی انتقادی این متون است. در این راستا، تمرکز بحث بر متون امنیت اجتماعی با رویکرد اسلامی بوده و داده ها از طریق مطالعه اسنادی جمع آوری شده اند. همچنین از تحلیل مضمون برای شناسایی مضامین اصلی بهره گرفته شد. برطبق یافته ها، تطبیق ارزش های دینی با هویت اجتماعی و غلبه رویکرد ذهنی به عنوان برجسته ترین مضامین امنیت اجتماعی با رویکرد اسلامی شناسایی شد. علاوه بر این غلبه رویکرد ایجابی، رویکرد هنجاری، رویکرد فردگرایانه، نص محوری، به عنوان مهم ترین مولفه های خروج از مرزهای مفهومی امنیت اجتماعی معرفی گردیدند امنیت اجتماعی با رویکرد اسلامی از یک سو وجوه عینی امنیت اجتماعی را نادیده گرفته و از سوی دیگر از ارتباط وثیق با دغدغه های متحول شونده جامعه بازمانده است. امری که نهایتا آن را از مرزبندی مفهومی امنیت اجتماعی خارج کرده است.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، جامعه محوری، هویت، امنیت جامعه
  • محسن حاکمی*، الهام شیردل، فاطمه حامی کارگر صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر بررسی دیدگاه قرآن در مورد مسئله انتخاب/ انتصاب زنان برای حکومت است. در این راستا، منابع و متون دینی برگرفته از آیات قرآن کریم با روش تحلیل عقلانی- انتقادی بررسی شد. نتایج حاکی از آن است که زنان باید حداکثر مشارکت سیاسی را در حفظ نظام اسلامی داشته باشند. قرآن کریم زن و مرد را دارای یک سرشت و حقیقت واحد انسانی می داند. نقد و بررسی ادله قرآنی مخالفین برای عدم شایستگی زن در تصدی ریاست دولت نشان داد آیات قرآن، منافاتی با اصل حکومت زنان ندارد. همچنین ادله های قرآنی ذکر شده از دیدگاه مخالفان برای حکومت زنان، هیچ گاه جنبه عمومی در همه زمان ها و نزد همه انسان ها، در همه جوانب و جوامع، نداشته است. آیات مورد استناد و با ذکر نمونه قرآنی، نظیر ملکه سباء به عنوان زمامدار موفق، بر این نکته دلالت دارد که از نظر قرآن کریم، منعی برای حضور زنان در این عرصه وجود ندارد. دیدگاه موافقان حکومت داری زنان با ذکر استنادهایی از آیات قرآن بیانگر آن است که هیچ ترجیح جنسیتی برای مردان در تصدی امور، نیست.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، زنان، تصدی حکومت، ریاست جمهوری، مشارکت سیاسی
  • عبدالوهاب فراتی* صفحات 167-182
    پژوهش حاضر با روشی تبارشناسانه و نیز با بهره مندی از روش اجتهادی، اخلاقی بودن کاندیداتوری- ترشیح- را مورد بررسی قرار داده و تاثیر ممدوح یا مذموم بودن ترشیح در کلیت انتخابات را تبیین کرده است. هدف اصلی از طرح این ایده، آگاه نمودن برخی از نامزدهای انتخاباتی- که دچار توهم تکلیف گرایی می شوند- از مذموم بودن اصل نامزدی آنان در فرایند انتخابات است. نتایج پژوهش نشان می دهد که کاندیداتوری به عنوان جزیی از فرآیند انتخابات در اندیشه دینی فارغ از هنجارهای فقهی و اخلاقی نیست و هر کس نمی تواند به هر انگیزه ای خود را نامزد منصبی نماید. به ویژه آنکه روایات زیادی وجود دارد که آدمی را از طلب امارت نهی می کنند و چنین مطالبه ای را حاکی از حرص و ولع به دنیا تفسیر می نمایند. در مقابل، روایاتی که بر چنین مطالبه ای صحه می نهند نیز به شدت احتیاط آمیز و نگران فروکاستن ارزش های اخلاقی هستند. تامل در ادله ترشیح می تواند برخی از نامزدها را که بنا به دلایل دنیوی یا ضعف در شایستگی، در فرایند انتخابات شرکت نموده اند را منصرف، و بدین گونه مانع حضور افراد صالح در این امر مدنی نشوند.
    کلیدواژگان: سقیفه، نامزد انتخابات، اخلاق انتخابات، کاندیداتوری، ترشیح
  • سید علی اصغر علوی* صفحات 183-202

    هدف پژوهش حاضر تبیین و شناسایی مستندات مصلحت در فقه سیاسی شیعه با روش توصیفی- تحلیلی است در این راستا مستندات عام و خاص مصلحت، شامل آیات، روایات، سیره و قواعد دیگر، مورد بررسی قرار گرفت. همچنین با نگاه کاربردی به اصل مصلحت، ضوابط حاکم بر آن در نظام سیاسی مورد بحث قرار گرفت. نتایج نشان داد عقل سلیم با تاکید بر هدفمند بودن شریعت، غرض تشریع الهی را تامین مصالح بندگان دانسته و اسلام به عنوان دینی که پاسخگوی تمامی مسایل فردی، اجتماعی و سیاسی است، علاوه بر تبیین احکام ثابت، به احکام متغیر، مصالح و مفاسد مادی و معنوی هم عنایت دارد. همچنین با واکاوی مستندات مصلحت، پیوند وثیق آن با عملکرد نظام اسلامی در برون رفت از مشکلات اعم از سیاسی، امنیتی و اقتصادی، مشخص شد.

    کلیدواژگان: مصلحت، فقه سیاسی شیعه، شریعت، حکومت
  • غلامرضا ضابط پور کاری*، مرتضی علویان صفحات 203-222
    هدف پژوهش حاضر تبیین نسبت انقلاب اسلامی با جمهوری اسلامی است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که انقلاب اسلامی از جمهوری اسلامی مفهوم عام تری است. نظام جمهوری اسلامی، پایگاه انقلاب می باشد، اما انقلاب اسلامی محدود به آن نیست. چرا که انقلاب خواسته ای الهی است که اگرچه مردم ایران و جمهوری اسلامی آن را تحقق بخشیدند، ولی قرار نیست در این ساختارها محدود بماند. انقلاب اسلامی جریان حقی است که به راه افتاده و جدا شدن ملت ایران و جمهوری اسلامی از این جریان و خارج شدن از این مسیر ممکن است سرعت حرکت این جریان را کاهش بدهد، اما نمی تواند به طور کلی مانع این حرکت شود. از یک سو آموزه های شیعی انقلاب اسلامی به مثابه یک منبع معرفتی برای جمهوری اسلامی عمل می کند و از سوی دیگر جمهوری اسلامی کف خواسته های انقلاب اسلامی است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، جمهوری اسلامی ایران، حکمت متعالیه، حرکت جوهری، تمدن نوین اسلامی
  • ابوالقاسم عظیمی، سید محمد حسینی*، محمد دشتی صفحات 223-244
    پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در چهارچوب علل چهارگانه به دنبال پاسخ به این سیوال بنیادین است که از نظر آیت الله خامنه ای مهم ترین عوامل شتاب دهنده مادی، صوری، فاعلی و غایی تمدن نوین اسلامی چیست؟ نتایج حاکی از آن است که در علل مادی، وجود ایمان، معنویت، عقلانیت و عدالت، در علل صوری، اولویت یافتن ساختارهای تربیتی و اخلاقی، ساختارهای علمی و آموزشی، ساختارهای امت محور و هم افزا در ساختار تمدن نوین اسلامی، در علل فاعلی، تربیت انسان آگاه به جایگاه تاریخی خود، مسئولیت پذیر نسبت به نقش تمدنی، برخوردار از اراده کافی در مقیاس ایجاد تمدن، اهل مجاهدت و مقاومت در تحقق اهداف تمدن نوین اسلامی، در علل غایی، تبیین، ترسیم و معرفی حیات طیبه و سعادت حقیقی جامعه بشری مطابق با آرمان های اسلامی، از جمله مهم ترین عوامل شتاب دهنده ایجاد تمدن نوین اسلامی در اندیشه مقام معظم رهبری هستند.
    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، معنویت، عقلانیت، عدالت
  • محمد شجاعیان*، سید محمود طیب حسینی، فاطمه لطفی صفحات 245-262

    هدف پژوهش حاضر، تبیین کارکردهای اجتماعی و سیاسی نماز جماعت با تاکید بر ایده قدرت نرم است. در این راستا و با روش توصیفی- تحلیلی، مفهوم قدرت نرم و مولفه های آن و نیز کارکردهای اجتماعی و سیاسی نماز جماعت با توجه به مولفه های قدرت نرم و نقشی که نماز جماعت در بسط قدرت نرم جامعه اسلامی دارد، تبیین گردید. نتایج حاکی از آن است که نماز جماعت، با توجه به شرایطی که اسلام برای آن در نظر گرفته است در تقویت حداقل چهار مولفه از مولفه های قدرت نرم تاثیر قابل توجهی دارد: بسط ارزش سیاسی عدالت، تقویت انسجام اجتماعی و کاهش تعارضات، ارتقاء اعتماد اجتماعی و افزایش دانش و بصیرت دینی.

    کلیدواژگان: قدرت نرم، نماز جماعت، عدالت، انسجام اجتماعی، اعتماد اجتماعی
  • سید ابراهیم ربانی، علی شیرخانی*، داود کیانی صفحات 263-280

    هدف پژوهش حاضر پاسخ به ای سوال اساسی است که چگونه آیت الله سیدعلی سیستانی، به عنوان بلندپایه ترین رهبر شیعی مستقر در عراق، منازعه میان شیعیان و سنیان عراق پس از سال 2003م. را مهار کرد؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج حاکی از آن است که آیت الله سیستانی با درک اهمیت و حساسیت موضوع شیعه و سنی و اختلاف های این دو گروه از آغاز تا امروز، و پیامدهای اختلاف این دو گروه بزرگ بر عراق و منطقه، وحدت ملی و دینی عراقی ها را خواستار شد. با توجه به جایگاه پذیرفته شده و نفوذ آیت الله سیستانی در جامعه عراق و تاکید ایشان بر وحدت گرایی ملی- دینی و حل مسالمت آمیز اختلاف ها، شاهد کاهش حجم منازعات خونین شیعه و سنی در عراق هستیم. گفتمان وحدت گرایی ایشان زمینه های منازعه آفرین قومی- فرقه ای را در عراق مهار کرده است.

    کلیدواژگان: عراق، شیعه، اهل سنت، آیت الله سیستانی، مرجعیت دینی، رهبر شیعی، منازعات قومی، منازعات فرقه ای
  • علیرضا ناییج، محمد نگهداری*، رسول نوروزی صفحات 281-296

    هدف پژوهش حاضر پاسخ به این سوال اساسی است که دولت اسلامی چگونه می‎تواند ضمن حفظ عزت خود رابطه‎ای با هدف تالیف قلوب را ایجاد کند؟ پژوهش بر این فرضیه استوار است که با تبیین مولفه‎های عزتمندی در ابعاد بین‎المللی همچون، عدم افشاء اسرار و احتیاجات دولت اسلامی و عدم اتخاذ کفار به عنوان هم راز و نیز تحلیل روش‎های ایجاد یک رابطه دوستانه از جمله، ارایه خدمات علمی، اقتصادی و بشردوستانه و همکاری در عرصه‎های صنایع دفاعی با دولت‎های مختلف بتوان الگویی در جهت تحقق تالیف قلوب دولت‎های غیراسلامی، و در نتیجه امتثال امر به «تعالی ذیل کلمه سواء»، به عنوان مقدمه تبلیغ دین ارایه نمود. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و نتایج نشان داد که عزت باید شامل صلابت و مقاومت بر موضع شخص عزتمند باشد، یعنی دولت اسلامی به راحتی از مواضع اعتقادی- سیاسی خود کوتاه نیاید و در برابر دشمن باشد. در عرصه روابط بین الملل، بازیگران دیگر این ثبات و دفاع از موضع خود را از دولت اسلامی شاهد باشند. دولت اسلامی در مساله تالیف قلوب و جلب محبت نباید گرفتار افراط یا تفریط گردد، چرا که با افراط کشور مقابل ممکن است درخواست های زیاد و نابجایی مطرح نموده و چه بسا دولت اسلامی با مسایل و مشکلات امنیتی مواجه گردد، با تفریط نیز امکان اینکه تعامل محبت آمیز با دولت های غیر مسلمان ایجاد شود؛ کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: دعوت، عزت، تالیف قلوب، سیاست خارجی، روابط بین‎الملل
|
  • Eshagh Soltani *, Mansoor Mirahmadi, Mohammadsadegh Nosratpanah Pages 7-26

    The purpose of the present study is to review the true origin of the validity of human freedom and existence in the Qur’an. In this regard based on the method of the Qur’an to the Qur’an exegesis and relying on the interpretation presented by Allāma Tabātabā’i about humans, the origin of freedom validity is explored. Following Allāma Tabātabā’i, the story of Hobut (the fall of man) is considered as the focus of human narration. The results showed that man due to his spiritual aspect, is akin to the divine names and treasures. He is introduced as the caliph (successor) of God in all existence and this human aspect gains awareness of his innate poverty in the world of Zar so understands that he is not independent from God Almighty in any of the status he has gained as result of His succession. The caliph following his Lord, regards himself of free will, absolute sovereignty, and general authority. Yet he has the right of freedom but is independent.

    Keywords: Freedom, Qur’an, Allāma Tabātabā’i, Hobut (Fall of Man), Anthropology
  • Mahdi Naderi * Pages 27-46
    Using a qualitative method based on textual hermeneutics, the present study aims to answer “what are the criticisms to the principles of the theory of freedom in the view of Isiah Berlin based on the idea of Allāma Javādi ‘Amoli?” The results showed that the idea of freedom in the perspective of Isiah Berlin has a root in humanistic and pluralistic thinking and that Allāma Javādi ‘Amoli’s return point in the above criticism relies on the principle of “the recognition of origin”. Accordingly, a human as a finite being, in Takwin (creation) and Tashri’ (legislation), needs an infinite being that is God. The spread of human needs to God involves the evaluation and prioritization of values too so a human has no choice but to obey God and follow the commands and prohibitions of the religion. This issue is in contrast with humanistic and pluralistic ideas in Berlin’s view.
    Keywords: Isiah Berlin, Allāma Javādi ‘Amoli, Humanism, Pluralism, Freedom
  • Mohammad Reza Javaheri * Pages 47-68
    The purpose of the present study is to display “the doctrine of intellectual freedom” based on religious references. By searching and analyzing the term “Horriyat” in Islamic traditions, it was determined that it is possible to set the doctrine of intellectual freedom to answer all likely questions in this regard. According to the content of Ahādith from Ahl al-Bayt, human freedom and Horriyat is not contractual or presented by mankind but it just relies on the divine “command” as God has created humans and bestowed them the gift of freedom and the free living. Reflection upon the Ahādith of Imams about freedom proved that the cause and philosophy of freedom is the spiritual evolution and praying to God; and that the highest prayer belongs to the free men and women. As for the essence of freedom and the truth of liberty, there are many positive and negative features that all have been mentioned in the Ahādith of Ahl al-Bayt. It is evident that in recognition of freedom and people’s duty about that and free people, the underlying causes and significance of knowing and seeking freedom and having Horriyat is embedded.
    Keywords: Freedom, Horriyat (freedom), Hadith, Transcendental Politics
  • Bahram Dalir * Pages 69-88

    The purpose of the present study is to review power with an approach to the divine political aspects. This approach entails a relative protection against political, economic, ethical, and … corruptions. The results of the study indicate opening a new horizon towards political power as many other approaches in this regard have been free from spirituality and morality. However, this research study associates power with spirituality, morality, and the divine names of God as a mystical discussion and also applies three concepts of dependency, substantiation, and assuming traits in explaining divine political power. Those in power shall not have this illusion that their political power is free from the power of God, but rather they should believe that human power is in line with the divine power. This outlook on power presents a relative protection against political corruption.

    Keywords: Qur’an, Political Power, Relative Protection, Dependency, Substantiation, Assuming Traits, Divine Power, Political Corruption
  • Muhammd Ibrahim Roushanzamir * Pages 89-108

    The purpose of the present study is to review the relationship between Islamic government and Ilhādi (heretical) governments from the view of the Qur’an. In this regard, the descriptive analytical method was used to determine who are the Kafirān (unbelievers) the relationship to whom is warned in the Qur’an. The results showed that the Qur’an just warns against any friendly relationship to the unbelievers who have adopted hostile approaches against the Islamic government and are regarded in the category of so-called enemy so everyone who has a different view and belief from Muslims is not enemy. Moreover, there is a substantive difference between the Mushrikān (polytheists) of early Islam who had animosity against Muslims’ beliefs, and the secular heretical governments in our time who do not consider religious beliefs in their relations to others. Of course, it is evident that any relation that leads to the hegemony of aliens (either people of the book or Mushrikān) over Islamic society is forbidden.

    Keywords: Islamic Government, Communication to a Kafir (unbeliever), People of the Book, Mushrikān (Polytheist), Qur’an, Ilhādi (Heretical) Governments
  • Mohmmadhossin Fattahian *, Hosein Rezapour Pages 109-126

    The purpose of the present study is to answer this main question that in drawing an outline of the relationship between justice and security based on the idea of Imam Khomeyni, what categories have high priority, low priority, or overlap? The method of study was qualitative and documentary and the results showed that justice is not contrary to security, but rather it is a realm for the emergence of political-social security. On the other hand, security should be a ground for spreading and expanding justice. In the idea of Imam Khomeyni, only a just government that has divine and ethical motivations based on spiritual and humanitarian values can establish security and reform the society. In contemporary history and based on the Ijtihādi approach of Imam Khomeyni, justice is among principles that leads to the humanitarian and reasonable existence of Fiqh (Islamic jurisprudence). He has focused on using this principle as a basis in both theory building and compatibility. Moreover, an overview of the ideas of Imam Khomeyni revealed many clues indicating that justice and security are compatible in his Islamic thought and practice.

    Keywords: Justice, Security, Political Security, Social Security
  • Hamid Sajjadi * Pages 127-146
    The purpose of the present study is to explain the theoretical foundations of social security with an Islamic approach by the critical review of the texts in this regard. To this aim, the focus of the study is on the texts about social security with an Islamic approach and the relevant data were collected through documentary research. Besides, thematic analysis was used for the recognition of the main themes. According to the results, religious values were identified to be compatible with social identity and also the mental approach was prevalent as the most outstanding theme in social security with an Islamic approach. Furthermore, the positive, normative, individualistic, and evident rules-centered approaches were introduced to be the most important components in exiting the conceptual territory of social security. On the one hand, social security with an Islamic approach has denied the objective aspects of social security and on the other hand, it has overlooked the transformational concerns of society. Therefore, it has finally exited the conceptual territory of social security.
    Keywords: Social Security, Society-centered, Identity, societal security
  • Mohsen Hakemi *, Elham Shirdel, Fatemeh Hami Kargar Pages 147-166

    The purpose of the present study is to review the perspective of the Qur’an on the election/incumbency of women. In this regard, the religious references and texts based on the verses of the Noble Qur’an were analyzed using an analytical-critical method. The results indicate that women should have high political participation to maintain the Islamic government. The Noble Qur’an regards men and women from the same human essence and truth. The critical analysis of the Qur’anic arguments of the opponents of women’s competence for the presidential incumbency showed that the Qur’anic verses are not contradictory with the women’s governance. Besides, the Qur’anic arguments mentioned by the opponents of women’s governance are not by any means general and for all the time periods among humans and societies. With reference to some Qur’anic verses such as Princess Sabā’ as a successful ruler, it is implied that the Noble Qur’an does not forbid the presence of women in the social realm. The view of those who support women’s government with reference to the Qur’an conveys that there is no gender preference for men’s incumbency.

    Keywords: Noble Qur’an, Women, Incumbency, Presidential, Political Participation
  • Abdulvahhab Forati * Pages 167-182
    Using a genealogical and Ijtehādi method, the present study explores the ethics of candidacy -Tarshih- and its decency or indecency impact on the elections as a whole. The main purpose of raising this idea is to give awareness to some candidates who are obsessed with the illusion of deontology about the indecency of their candidacy in the election process. The results of the study shows that candidacy as a part of the election process in the religious ideology is not free from jurisprudential and ethical norms so every person who has an indecent motivation is not permitted to be nominated for a position. There are many traditions that forbid a human from seeking governance and it is interpreted as greed and acquisitiveness for this world. On the other hand, some other traditions that confirm this request are so cautious about the degradation of ethical values. Reflection on the arguments for Tarshih can make those candidates participating in the election process due to worldly incentives or lack of qualification withdraw and thereby prevent the presence of disqualified people in this civil issue.
    Keywords: Saqifah, Election Candidate, Election Ethics, candidacy, Tarshih
  • Seyed Ali Asghar Alavi * Pages 183-202

    The purpose of the present study is to identify and explain the documentaries about public interest in Shi’ite political Fiqh (jurisprudence) using a descriptive-analytical method. In this regard, the generic and particular documentaries about the principle of public interest involving the Qur’anic verses, traditions, Sirah (biography of the Prophet), and so on were surveyed. Furthermore, with a practical outlook on the principle of public interest, its regulations in politics were discussed. The results showed that common sense with emphasis on the purposefulness of Shari’at (religious guidelines of Islam), holds that the goal of Godly legislations is to provide public interests; and that Islam as a religion responding to all individual, social, and political issues, cares about changeable rules as well as material and spiritual interests and corruptions, in addition to the fixed rules. Besides, the study of documentaries about public interest determined its firm relation to the performance of Islamic government in solving political, security, and economic problems.

    Keywords: public interest, Shi’ite Political Fiqh (Jurisprudence), Shari’at (Religious Guidelines in Islam), Government
  • Qlomreza Zabetpour Kari *, Morteza Alavian Pages 203-222
    The purpose of the present study is to explain the relation between the Islamic revolution and the Islamic republic. The method of study is descriptive analysis and the results showed that the Islamic revolution is a more generic concept than the Islamic republic. The Islamic republic government is a basis for the Islamic revolution but it is not confined to that because revolution is a divine demand that although was substantiated by the Iranian people and the Islamic republic, it is supposed to remain restricted in these structures. Islamic revolution is a right movement that was initiated but if the nation of Iran and the Islamic republic separates from this movement or exits this path it can never totally prevent this movement although it may decrease its speed. On the one hand, Shi’ite instructions of the Islamic revolution are as an insightful source for the Islamic republic, and on the other hand, Islamic republic is the least demanded by the Islamic revolution.
    Keywords: Islamic Revolution of Iran, Islamic Republic of Iran, transcendental wisdom, Substantial Motion, New Islamic Civilization.
  • Abolghasem Azimi, Seyyed Mohammad Hosseini *, Muhammad Dashti Pages 223-244
    The present study is conducted by a descriptive-analytical method in the framework of tetra factors and it aims to answer what are the most important factors in accelerating the corporeal, formal, subjective, and ultimate aspects of the new Islamic civilization from the view of Ayatollāh Kāmeneii. The results convey that the most important accelerating factors for the creation of the new Islamic civilization in the ideas of the supreme leader are as the following: having faith, spirituality, rationality, and justice (corporeal factors); the prioritization of educational/ethical, scientific/educational, and nation-centered/collective structures in the new Islamic civilization (formal factors); educating a human who is aware about his historical state, responsible to his civil role, with enough power of will to create civilization, and is warrior and resistant to fulfill the goals of the new Islamic civilization (subjective factors); explaining, outlining, and introducing pure life and true felicity for human society in accordance with the Islamic goals (ultimate factors).
    Keywords: New Islamic Civilization, Ayatollāh Kāmeneii, Spirituality, rationality, Justice
  • Mohammad Shojaiyan *, Mahmood Tayyebhoseini, Fateme Lotfi Pages 245-262

    The purpose of the present study is to explain social and political functions f Namāz-e Jamā’at (Collective Prayer) with emphasis on the idea of soft power. In this regard a descriptive-analytical method was used to determine the concept of soft power and its components as well as social and political functions of Namāz-e Jamā’at with regard to the components of soft power and the role of Namāz-e Jamā’at in expanding the soft power of Islamic society. The results indicated that considering the conditions regarded for Namāz-e Jamā’at in Islam, it has an outstanding effect in fostering at least four components of the soft power: expanding the political value of justice, promoting social integrity and decreasing conflicts, improving social trust, and increasing religious knowledge and insight.

    Keywords: soft power, Namāz-e Jamā’at (Collective Prayer), Justice, Social Integrity, Social Trust
  • Sayyid Ibrahim Rabbani, Ali Shirkhani *, Davood Kiani Pages 263-280

    The purpose of the present study is to how Ayatollāh Seyed Ali Sistāni as the supreme Shi’ite leader in Iraq handled conflicts between the Iraqi Shi’ites and Sunnis after 2003. The method of study is descriptive analysis and the results indicated that Ayatollāh Sistāni having understood the significance and sensitivity of the subject of Shi’ism and Sunnism and their conflicts from the beginning until today as well as the consequences of the disputes between these two great sects in Iraq and the region, called for the national and religious unity of the Iraqis. With regard to the accepted position of Ayatollāh Sistāni in Iraq, his penetration in his society, emphasis on national-religious integrity, and peaceful settlement of the disputes, we are witnessing a decrease in the bloodshed between the Shi’ites and Sunnis in Iraq. His unitarian dialogue has controlled ethnic-sectarian controversial grounds in Iraq.

    Keywords: Iraq, Shi’ite, Sunni, Ayatollāh Sistāni, Religious Reference, Shi’ite Leader, Ethnic Conflicts, Sectarian Conflicts.
  • Alireza Naeij, Mohammad Negahdari *, Rasool Noroozi Pages 281-296

    The purpose of the present study is to answer how an Islamic government can make a friendly relationship with other states and at the same time sustain its dignity. The research relies on the hypothesis that determining the components of dignity in the international level such as not revealing the secrets and needs of the Islamic state, not adopting the Kuffar (unbelievers) as confidant, and also an analysis of the ways on how to make a friendly relationship with others for giving scientific, economic, and humanitarian services as well as cooperation with different governments in the fields of defense industry can present a model to substantiate friendship of hearts with non-Islamic governments and as result “improvement under the word of commonality” as a premise for advertising religion. The method of study is descriptive analysis and the results showed that dignity should involve persistence on the ideas of the one who has dignity. It means that the Islamic government should not easily give up its theological-political stand against the enemy such that other actors in the realm of international relations witness this stability and self-defense of the Islamic government. However, the Islamic government should not fall into the trap of overindulgence or underindulgence because the opposite country may raise tremendous inappropriate requests by overindulgence and make the Islamic state encounter security problems, and likewise, underindulgence may decrease the possibility of making an affectionate relationship with non-Muslim states.

    Keywords: invitation, dignity, Friendship of Hearts, foreign policy, International Relations.