فهرست مطالب

دانش علفهای هرز - سال هفدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه دانش علفهای هرز
سال هفدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین حاجی ابایی*، حمید رحیمیان، حسن علیزاده، مصطفی اویسی صفحات 1-10
    به دلیل خطرات زیست محیطی و بروز مقاومت علف های هرز، بررسی تلفیق علف کش ها با روش های دیگر غیرشیمیایی نظیر بستربذر زودهنگام (SSB) در کنترل علف های هرز سیب زمینی ضروری است. لذا آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پردیس کشاورزی دانشگاه تهران در سال های 2-1391 و 3-1392 اجرا شد. کرت اصلی در سه سطح 1- تهیه بستربذر مرسوم، 2- SSB + پاراکوات و 3- SSB + گلایفوسیت بود. عامل فرعی، چهار علف کش ریم سولفورون، متریبوزین، پندیمتالین و مخلوط ریم سولفورون + نیکوسولفورون بود. نتایج اثر متقابل نشان داد بهترین تیمار از نظر کنترل کل علف های هرز، SSB + پاراکوات و کاربرد متریبوزین بود که باعث کاهش 4/95 درصد تراکم و 3/83 درصد وزن خشک کل علف های هرز شد و دارای عملکرد غده به میزان 8/31 تن در هکتار بود؛ لذا این تیمار، مقرون به صرفه ترین تیمار در کنترل علف های هرز سیب زمینی بود زیرا که علاوه بر کنترل بهتر علف های هرز نسبت به سایر تیمارهای مورد مطالعه، به دلیل خسارت کمتر به بوته سیب زمینی، باعث عملکرد مطلوب تری شد.
    کلیدواژگان: بانک بذر، کنترل شیمیایی، غده سیب زمینی
  • ابراهیم ممنوعی، ابراهیم ایزدی دربندی*، مهدی راستگو، محمدعلی باغستانی، محمد حسن زاده صفحات 11-26

    به منظور بررسی اثر کودهای آلی و ماده افزودنی هیدرومکس بر ماندگاری علف کش نیکوسولفورون در خاک، آزمایشی با استفاده از روش زیست سنجی در سال 95-1394 در  دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب بلوک کامل تصادفی با سه تکرا بود که تیمارهای آزمایش شامل کاربرد کودهای آلی و زیستی در چهار سطح کود گاوی، ورمی کمپوست، مایکوریزا و شاهد بدون کاربرد کود آلی، مقادیر کاربرد علف کش نیکوسولفورون (40 و 80 گرم ماده موثره در هکتار) و کاربرد و عدم کاربرد ماده افزودنی هیدرومکس بودند. برای تعیین مقدار نیکوسولفورون در خاک، در فواصل زمانی صفر، دو، پنج، هشت، 16، 30، 60 و 90 روز پس از سمپاشی از عمق صفر تا 15 سانتی متری خاک نمونه گیری انجام و پس از انتقال به گلخانه، با استفاده از گیاه محک شاهی با آزمون زیست سنجی، مقدار باقیمانده علف کش تعیین شد. نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار نیکوسولفورون، سرعت تجزیه علف کش، کاهش و مقدار پسماند آن در خاک، افزایش یافت. کاربرد هیدرومکس، باعث کاهش سرعت تجزیه علف کش و افزایش نیمه عمر آن شد. همچنین کاربرد ماده افزودنی با مقادیر کاهش یافته علف کش، سبب کاهش باقیمانده علف کش شد. بیشترین سرعت تجزیه (071/0 میکروگرم در کیلوگرم خاک در روز) و کمترین نیمه عمر نیکوسولفورون (76/9 روز)، در تیمار کاربرد کود گاوی و کاربرد نیکوسولفورون  به مقدار 40 گرم ماده موثره در هکتار به همراه هیدرومکس مشاهده شد.بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه، کاربرد کودهای آلی و زیستی به همراه مقادیر کاهش یافته نیکوسولفورون  و ماده افرودنی هیدرومکس قادر هستند ماندگاری آن را در خاک کاهش دهند.

    کلیدواژگان: سرعت تجزیه، شاهی، کود گاوی، ماندگاری، نیمه عمر
  • حمیدرضا ساسان فر*، اسکندر زند، محمد جمالی، پیمان ثابتی، پرویز شریفی زیوه، اسحاق کشتکار، محمدحسین زمانی صفحات 27-44
    به منظور بررسی کارآیی دو علف کش جدید مزوتریون+نیکوسولفورون و بنتازون+ام سی پی آ بر مهار علف های هرز پهن برگ مزارع ذرت، آزمایش های مزرعه ای در استان های البرز، فارس و کرمانشاه در سال 1397 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل کاربرد مزوتریون+نیکوسولفورون 7/0، یک و 3/1 لیتر ماده تجاری در هکتار، بنتازون+ام سی پی آ 5/1، دو و 5/2 لیتر ماده تجاری در هکتار + وجین باریک برگ ها، مزوتریون+اس- متالاکلر+تربوتیلازین 5/4 لیتر ماده تجاری در هکتار، نیکوسولفورون دو لیتر ماده تجاری در هکتار، بروموکسینیل+ام سی پی آ 5/1 لیتر ماده تجاری در هکتار + وجین باریک برگ ها، ریم سولفورون+نیکوسولفورون 175 گرم ماده تجاری در هکتار، نیکوسولفورون دو لیتر ماده تجاری در هکتار + بروموکسینیل+ام سی پی آ 5/0 لیتر ماده تجاری در هکتار و شاهد وجین دستی علف های هرز بودند. 45 روز پس از سم پاشی، تراکم و وزن خشک علف های هرز به تفکیک گونه بررسی شد. بر اساس نتایج، تیمارهای مزوتریون+اس- متالاکلر+تربوتیلازین، نیکوسولفورون + بروموکسینیل+ام سی پی آ و بروموکسینیل+ام سی پی آ با کارآیی بیش از 85 درصد، موثرترین ترکیبات در کنترل علف های هرز پهن برگ در سه منطقه آزمایش بودند. نیکوسولفورون و ریم سولفورون+نیکوسولفورون نیز با حدود 90 درصد کاهش وزن خشک علف های هرز، کارآیی مناسبی در استان های فارس و البرز داشتند. همچنین کارآیی بنتازون+ام سی پی آ به میزان 5/2 لیتر در هکتار در استان های فارس و البرز، بیش از 85 درصد و در استان کرمانشاه بین 70 تا 85 درصد بود. در مقایسه با تیمارهای آزمایش، کارآیی مزوتریون+نیکوسولفورون در هیچ یک از دزهای به کار رفته برای کنترل علف های هرز رضایت بخش نبود. همچنین در استان کرمانشاه، بروموکسینیل+ام سی پی آ و نیکوسولفورون + بروموکسینیل+ام سی پی آ به همراه وجین دستی با حدود 122 درصد و در استان فارس، نیکوسولفورون با 211 درصد نسبت به شاهد بدون تیمار، بیشترین افزایش عملکرد دانه ذرت را نشان دادند.
    کلیدواژگان: بنتازون+ام سی پی آ، پس رویشی، کنترل شیمیایی، مزوتریون+نیکوسولفورون
  • حسین ادیم، لیلا فهمیده*، براتعلی فاخری، حمید نجفی زرینی، حمیدرضا ساسان فر صفحات 45-63

    یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana Durieu)، یکی از علف هایهرز مشکل ساز برای بسیاری از محصولات زراعی و به خصوص گندم می باشد، اما کاربرد گسترده و مداوم علف کش ها، منجر به بروز مقاومت این علف هرز به علف کش ها در مناطق مختلف کشور شده است. این پژوهش با هدف آنالیز مقایسه ای پروتیوم بین بیوتیپ های حساس و مقاوم یولاف وحشی به علف‎کش های بازدارنده ACCase و ALS با استفاده از طیف سنجی جرمی متوالی (MS/MS) و تکنیک iTRAQ انجام شد. نتایج این بررسی از نظر مقایسه پروتئین های افتراقی نشان داد که 138 پروتئین در بیوتیپ مقاوم و 93 پروتئین در بیوتیپ حساس دارای بیان افتراقی DEPs می باشند که براساس آنالیز هستی شناسی ژن (GO)، در سه دسته اصلی شامل کارکردهای مولکولی (MF)، فرایندهای بیولوژیکی (BP) و اجزای سلولی (CC) مورد مطالعه قرار گرفتند. همچنین آنالیز مسیرهای غنی سازی با استفاده از KEGG نشان داد که غنی ترین مسیرها شامل مسیرهای متابولیک، متابولیسم کربوهیدرات ها و متابولیت های ثانویه بودند. در بیوتیپ مقاوم و در بین پروتئین های مسیول پاسخ دفاعی، سوپراکسید دیسموتاز (Q0DRV6) و در بین پروتئین های مسیول سم زدایی، سیتوکروم  P450(Q6YSB4) تنظیم افزایشی داشتند. پروتئین های اصلی درگیر در فرآیند فتوسنتز شامل petA، psaA، زیرواحد بزرگ رابیسکو (rbcL)، کلروفیل a-b وسیتوکروم b6 (petB) در بیوتیپ مقاوم، تنظیم کاهشی داشتند، در حالی که در بیوتیپ حساس، پروتئین های psaB، psaA، psbD، psbB و petB دارای تنظیم افزایشی بودند. علاوه بر این، سایر پروتئین ها مانند پروتئین مرتبط با مقاومت به شوری (Q6K4S7) نیز در بیوتیپ مقاوم دارای تنظیم افزایشی بود که به نظر می رسد این پروتئین ها می توانند در بروز مقاومت به علف‎کش نقش داشته باشند.

    کلیدواژگان: پروتئومیکس، مقاومت مبتنی بر جایگاه غیرهدف، هستی شناسی ژن
  • علیرضا باقری*، زهره حیدری صفحات 65-77
    به منظور شناسایی بذر علف های هرز به کمک رهیافت بینایی ماشین، از دو روش شبکه عصبی مصنوعی و آنالیز تشخیص متعارف استفاده شد. بذرهای تاج خروس ریشه قرمز (Amaranthus retroflexus)، تاج خروس خوابیده (Amaranthus blitoides)، سلمه تره (Chenopodium album)، قدومه (Alyssum hirsutum) و خردل وحشی (Sinapis arvensis) جمع آوری شد و پس از ثبت تصاویر آن ها، خصوصیات مربوط به شکل هر بذر استخراج شد. داده های استخراج شده، به صورت خام و استاندارد شده درآمدند. همچنین با استفاده از روش رگرسیون گام به گام، مهم ترین خصوصیات شکلی بذرها نیز شناسایی شدند. نتایج نشان داد که دقت شناسایی شبکه عصبی ساخته شده از داده های خام و استاندارد مربوط به 13 متغیر پیشگو، به ترتیب 36/84 و 34/83  درصد و برای شبکه عصبی ساخته شده از داده های ورودی خام و استاندارد حاصل از رگرسیون گام به گام، به ترتیب 30/84 و 39/83 درصد بود. دقت شناسایی روش آنالیز تشخیص متعارف نیز بر اساس کل داده های خام و استاندارد ورودی، به ترتیب 90/84 و 70/84 درصد بود. همچنین دقت شناسایی بذرها با استفاده از هر دو داده خام و استاندارد حاصل از رگرسیون گام به گام در این روش، 6/82 درصد بود. بیشترین دقت شناسایی در هر دو روش (با بیش از 95 درصد دقت)، به علف های هرز قدومه و تاج خروس ریشه قرمز تعلق داشت. علاوه بر این، بالاترین دقت شناسایی بذرهای سلمه تره در هر دو روش، بالاتر از 87 درصد بود. این امر نشان می دهد که استفاده از خصوصیات شکلی در مدل های تشخیص الگو، دارای پتانسیل خوبی در شناسایی بذرهای این علف های هرز بود.
    کلیدواژگان: شناسایی هوشمند بذر، شکل بذر، هوش مصنوعی، یادگیری ماشین
  • حمیدرضا ساسان فر*، اسکندر زند، محمدحسین زمانی، اسحاق کشتکار، علی جومی صفحات 79-98

    این پژوهش با هدف بررسی مقاومت علف‏ های هرز باریک برگ مشکل ساز شامل یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana) چچم یک‏ساله (Lolium rigidum) و خونی‎‏واش معمولی (Phalari minor) به علف کش های رایج مزارع کلزا در سال 1398، در موسسه تحقیقات گیاه‏پزشکی کشور به‏صورت طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد. بدین منظور، 29 توده یولاف وحشی زمستانه، 15 توده چچم و هشت توده خونی‏واش از مزارع کلزا در استان‏های فارس، مازندران و اردبیل جمع‏آوری شدند. گیاهچه های هر سه گونه علف هرز پس از رشد در شرایط کنترل شده، در مرحله دو تا سه برگی در معرض دزهای توصیه‏شده علف‏کش‏های هالوکسی‏فوپ-آر-متیل، ستوکسیدیم، سیکلوکسیدیم و کلتودیم قرار گرفتند. چهار هفته پس از سم‏پاشی، اندازه‏گیری درصد وزن‏تر، وزن خشک و زنده مانی گیاهان در مقایسه با شاهد انجام شد. بر مبنای کاهش وزن‏تر 7/86، 7/66 و 60 درصد توده های چچم به‏ترتیب به علف‏کش‏های هالوکسی‏فوپ-آر-متیل، ستوکسیدیم و سیکلوکسیدیم مقاومت نشان دادند. همچنین 25 درصد از توده‏های خونی‏واش بر مبنای کاهش وزن‏تر، به علف‏کش هالوکسی‏فوپ-آر-متیل مقاومت داشتند و 5/12 درصد از توده‏ها در گروه مشکوک به مقاومت به ستوکسیدیم قرار گرفتند. ازبین 29 توده‏ یولاف وحشی زمستانه، براساس وزن‏تر، 31 درصد از توده‏ها در گروه مقاوم به هالوکسی‏فوپ-آر-متیل قرار گرفتند. تنها یکی از توده های یولاف وحشی در گروه مقاوم به کلتودیم قرار گرفت. بروز مقاومت قطعی در سایر توده‏های یولاف وحشی زمستانه به سه علف‏کش دیم مورد آزمایش تایید نشد. درکل، مقاومت علف های هرز باریک‏برگ به باریک برگ کش های رایج در محصولات تناوبی پهن برگ مانند کلزا توسعه یافته است. لذا توصیه می شود ضمن رعایت تناوب زراعی، کاربرد علف‏کش های با مکانیزم عمل یکسان محدود شود.

    کلیدواژگان: بازدارنده ACCase، چچم یک‏ساله، خونی واش، مقاومت به علف‏کش، یولاف وحشی زمستانه
  • ابراهیم ممنوعی، ابراهیم ایزدی دربندی*، مهدی راستگو، محمدعلی باغستانی، محمد حسن زاده، حوریه نصیرلی صفحات 99-110

    نیکوسولفورون از گروه علفکش هایی است که دارای پسماند خاکی است و باقیمانده آن در خاک قادر است به محصولات حساس در تناوب زراعی خسارت وارد کند. به منظور بررسی ماندگاری علف ‏ کش نیکوسولفورون در خاک تحت تاثیر تجزیه زیستی و شیمیایی در شرایط کنترل شده، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال زراعی 95-1394 انجام شد. فاکتور اول شرایط استریل و غیر استریل خاک و کود در دو سطح ، فاکتور دوم کاربرد کودهای آلی و زیستی در چهار سطح کود گاوی، کود ورمی کمپوست و کود زیستی مایکوریزا (با نسبت دو درصد وزنی) به همراه شاهد بدون کاربرد کود و فاکتور سوم زمان های نگهداری نمونه ها در انکوباتور در هشت سطح صفر (0)، 4، 8، 16، 35، 50، 80 و 100 روز بود. نتایج نشان داد تجزیه نیکوسولفورون در شرایط استریل از طریق فرایند هیدرولیز شیمیایی و در شرایط غیراستریل از طریق فرایند هیدرولیز شیمیایی و تجزیه زیستی است. در شرایط بدون کاربرد کودهای آلی، سرعت تجزیه علف کش نیکوسولفورون در حالت استریل و غیر استریل تفاوت معنی داری ندارد. اما با کاربرد کودهای آلی، سرعت تجزیه افزایش و باقیمانده علفکش کاهش یافت. کمترین باقیمانده نیکوسولفورون از کاربرد کود گاوی در شرایط غیر استریل) 01/0 میکروگرم در کیلوگرم) و استریل) 03/0 میکروگرم در کیلوگرم (حاصل شد. بیشترین سرعت تجزیه نیکوسولفورون از کاربرد کود گاوی در شرایط غیر استریل و کمترین سرعت تجزیه در غیاب کاربرد کودهای آلی و شرایط استریل (018/0 میکروگرم در کیلوگرم در روز) مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنالیز دستگاهی، پسماندعلف کش، هیدرولیز، نیمه عمر
  • ساسان عبدالهی لرستانی، مصطفی اویسی*، حسن علیزاده، حمید رحیمیان صفحات 111-126

    علف هرز کاتوس (Cynanchum acutum L.)، در سال های اخیر به شدت مزارع نیشکر را مورد تهاجم قرار داده است. شناخت رفتار جوانه زنی بذر این علف هرز موجب بهره مندی از زمان بهینه مبارزه می شود. در این پژوهش، میزان جوانه زنی بذرهای کاتوس طی پنج نوبت قطع میوه، هر دو هفته یک بار طی 14 تا 70 روز پس از میوه دهی و در پنج سطح دمایی 10، 20، 30، 40 و 50 درجه سلسیوس در موسسه تحقیقات و آموزش نیشکر در سال 1396 مطالعه شد. نتایج نشان داد بذر کاتوس تا روز 14 پس از میوه دهی قادر به جوانه زنی نبود. از روز 42 پس از میوه دهی به بعد، سرعت جوانه زنی روند افزایشی پیدا کرد و در 56 روز پس از میوه دهی به بیشترین مقدار خود یعنی 70/19 بذر در روز رسید. در همین زمان بیشترین جوانه زنی بذرهای کاتوس در دمای نزدیک به 30 درجه سلسیوس و برابر با 97 درصد بدست آمد. با برازش مدل دو تکه ای بر داده های سرعت جوانه زنی، دمای کمینه، بهینه و بیشینه جوانه زنی بذرهای رسیده به ترتیب برابر با 1/18، 6/32، و 57 درجه سلسیوس بدست آمد. بذرهای حاصل از قطع میوه طی 28 و 42 روز پس از میوه دهی، نیازمند دمای جوانه زنی بالاتر بودند و با افزایش روزهای پس از تشکیل تا رسیدگی کامل میوه، با روند کاهشی همراه گردید. بر اساس یافته های این پژوهش، لازم است تا برنامه ریزی مناسب برای استفاده از روش قطع اندام های هوایی به عنوان یک راهکار مدیریتی و حداکثر تا هفته دوم پس از میوه دهی کاتوس صورت گیرد تا از تولید بذرهای با توانایی جوانه زنی جلوگیری شود.

    کلیدواژگان: دمای کاردینال، رسیدگی بذر، سرعت جوانه زنی، علف هرز چندساله، مدل دو تکه ای
  • محسن الهی نژاد، حمید رحیمیان، مصطفی اویسی صفحات 127-147

    به‌منظور ارزیابی نقش تراکم بوته و کاربرد غلظت‌های کاهش‌یافته علف‌کش در الگوی توزیع عمودی سطح برگ در پروفیل تاج‌پوشش لوبیا قرمز درکشت مخلوط ارقام لوبیا، آزمایشی به‌صورت کرت‌های دو بار خردشده با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران در سال 1395 انجام شد. در این آزمایش، غلظت‌های علف‌کش ایمازتاپیر در پنج سطح (صفر، 25، 50، 75 و 100 درصد از غلظت توصیه‌شده به همراه تیمار وجین دستی) به‌عنوان کرت‌های اصلی، تراکم‌ بوته لوبیا در سه سطح (40، 50 و 60 بوته در مترمربع) به‌عنوان کرت فرعی و سیستم کشت خالص رقم ایستاده و کشت مخلوط رقم ایستاده و رونده با نسبت 50 درصد از هر رقم به‌صورت مخلوط در ردیف به‌عنوان کرت فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت علف‌کش، میزان زیست‌توده لوبیا در لایه‌های مختلف افزایش پیدا کرد و بیشترین میزان آن در سیستم کشت مخلوط و تراکم کاشت 60 بوته در مترمربع در تیمار وجین دستی به میزان 228 گرم در مترمربع در لایه 30-40 سانتی‌متر مشاهده شد و کمترین مقدار در سیستم کشت خالص و تراکم کاشت 40 بوته در مترمربع در غلظت صفر درصد به میزان 123 گرم در مترمربع در لایه 40-50 سانتی‌متر به‌دست آمد. اثرات متقابل مصرف علف‌کش و سیستم کشت و مصرف علف‌کش و تراکم کاشت، بر عملکرد لوبیا معنی‌دار بود و همچنین با افزایش غلظت علف‌کش و تراکم بوته، عملکرد دانه لوبیا افزایش یافت. نتایج بررسی زیست‌توده علف‌هرز هم نشان داد که علف‌کش ایمازتاپیر به‌تنهایی توانست تا 65 درصد زیست‌توده علف‌هرز را کاهش دهد و در شرایط استفاده از سیستم کشت مخلوط و افزایش تراکم، این میزان تا 75 درصد افزایش یافت. این حالت نشان می‌دهد که افزایش توان رقابتی گیاه زراعی از طریق افزایش تراکم کاشت و استفاده از سیستم کشت مخلوط به‌جای سیستم تک‌کشتی می‌تواند از طریق تشکیل سریع‌تر و بیشتر تاج پوشش گیاهی، منجر به کاهش زیست‌توده تولیدی علف‌هرز شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع، تاج پوشش، تداخل، غلظت های کاهش یافته علف کش، لوبیا
  • محمدحسن هادیزاده، حسین ثابت زنگنه، محمد فریدون پور، عبدالعزیز حقیقی، فرخ الدین قزلی صفحات 149-163

    یکی از اثرات منفی علف‏کش های دارای پسماند، گیاه سوزی آن‌ها بر گیاهان حساس در تناوب است. این پژوهش در مزارع پژوهشی مراکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، خوزستان ، فارس و گلستان طی سال های 1395-1397 به اجرا در آمد. گیاهان تناوب، بلافاصله پس از برداشت گندم یا در پاییز کشت شدند. تناوب ها از میان گیاهان زراعی تابستانه ذرت، پنبه، ماش، کنجد و سویا و پاییزه چغندرقند پاییزه، کلزا، شبدر، گندم، جو، باقلا و نخودفرنگی انتخاب شدند. نتایج آزمون تی-استیودنت حاکی از اثر بازدارندگی معنی‏دار بقایای تریاسولوفورون+دایکمبا (لینتور WG70%) بر وزن خشک ریشه و ساقه و عملکرد (6/14 تا 63 درصد کاهش) ذرت در مشهد، اهواز و داراب بود و خسارت به عملکرد ماش در اهواز و گنبد (6/5 تا 29درصد کاهش) معنی‏دار شد. عملکرد کنجد در اهواز 46 درصد و عملکرد سویا و نخودفرنگی در گنبد به‌ترتیب 12 و 16 درصد کاهش معنی‏دار داشتند. عملکرد کلزا فقط در اهواز (31 درصد) آسیب دید، ولی در مشهد، داراب و گنبد خسارت علف‏کش معنی‏دار نبود. کاهش عملکرد چغندرقند پاییزه در اهواز،46 درصد و در گنبد، پنج درصد بود. فاصله‏ کاربرد علف‏کش تا سبز شدن گیاهان تابستانه، 146-90 روز و برای گیاهان پاییزه 311-222 روز بسته به منطقه و گیاه تناوبی بود. پنبه، شبدر، گندم، جو و باقلا، خسارت معنی‏داری از بقایای علف‏کش تریاسولوفورون+دایکمبا ندیدند.

    کلیدواژگان: زیست سنجی، ساقه، ریشه، نشانگان ظاهری خسارت، وزن خشک
  • ابراهیم ممنوعی، پرویز شیمی، احمد آئین، آرش صیاح صفحات 165-174

    به‌منظور بررسی اثر علف‌کش‌ها در کنترل علف‌های‌هرز حنا در جنوب کرمان، آزمایشی به‌صورت طرح بلوک‎ کامل تصادفی با سه تکرار در سال‌های 1394-1393و 1395-1394 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ترفلان (تریفلورالین، 48 درصد EC) به مقدار دو و 2/5 لیتر در هکتار مخلوط با خاک، استامپ (پندیمتالین، 33 درصد EC) به مقدار سه و چهار لیتردر هکتار بعد از نشا و قبل از رویش علف‌های‌هرز، پرسوییت (ایمازتاپیر، 10 درصد SL) 5/0، 6/0، 7/0 و 8/0 لیتر در هکتار + سیتوگیت (یک لیتر درهکتار) در مرحله دو تا چهار برگی علف‌های‌هرز پهن برگ + گالانت سوپر (هالوکسی فوپ آر متیل استر، 8/10 درصد EC) به مقدار 750 میلی لیتر در هکتار در مرحله سه برگی علف‌های‌هرز باریک برگ، گراماکسون (پاراکوات، 20 درصد SL) سه لیتر در هکتار در مرحله‌ 15 تا10 سانتی‌متری علف‌های‌هرز به‌صورت حفاظت شده و شاهد وجین و بدون وجین علف‌های‌هرز در طول فصل رشد بود. نتایج سه چین نشان داد که کاربرد تیمار با علف‎کش‎ ها باعث کاهش معنی ‎دار تراکم و وزن خشک علف‌ها‌هرز تاج ‎خروس سبز (Amaranthus viridis L.)، خرفه (Portulaca oleracea L.) و پنجه مصری (Dactyloctenium aegypticum L.) شد. مطلوب‎ترین تیمار‎ها در کنترل این علف‌های‎هرز به‌ترتیب کاربرد علف‌کش ایمازتاپیر (8/0 لیتر)، پندی متالین (چهار لیتر) و تریفلورالین (5/2 لیتر) بودند. کاربرد ایمازتاپیر (8/0 لیتر در هکتار)+ هالوکسی‌فوپ توانست وزن خشک تاج ‎خروس (69 تا 76 درصد)، خرفه (67 تا 76 درصد) و علف پنجه‌ای (83 تا 84 درصد) کاهش دهد. همچنین این تیمار، وزن خشک حنا در چین اول، دوم و سوم به‌ترتیب 90، 76 و 79 درصد افزایش داد. بنابراین این تیمار به عنوان تیمار برتر معرفی می‌شود.

    کلیدواژگان: ایمازا تاپیر، تاج‎خروس، خرفه، علف‎کش، وزن خشک
  • محسن دهقانی، علی مختصی بیدگلی، سعیدرضا یعقوبی صفحات 175-185

    این آزمایش به‌صورت اسپلیت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک‌ کامل تصادفی با سه تکرار در فضای سبز شهر قم در سال 1397 انجام شد. عامل اصلی، زمان مصرف علف‌کش در فصول بهار و تابستان و عامل فرعی، ترکیب فاکتوریلی از علف‌کش‌های توفوردی + ام سی پی آ (U46 Combi Fluid, SL 67.5%) با دز 5/1012 گرم ماده موثره در هکتار، بروموکسینیل اکتانوات+ ام سی پی آ + اتیل هگزیل استر (Bromicide MA, EC 40%) با دز 600 گرم ماده موثره در هکتار، تری بنورون متیل (Granstar, DF 75%) با دز 15 گرم ماده موثره در هکتار و بنتازون + دیکلورپروپ (Basagran DP, SL 56.6%) با دز 1132 گرم ماده موثره در هکتار و مواد افزودنی شامل مویان‌های مختلف دی اکتیل سولفوسوکسینات سدیم و اسید اولییک اتوکسیلات با غلظت سه در هزار و کاربرد سولفات آمونیوم و تیمار شاهد بدون کاربرد مواد افزودنی بود. نتایج نشان داد که با وجود کاهش موثر وزن خشک گل قاصد توسط برخی تیمارها، صدمه شدیدی نیز به چمن وارد شد. در اختلاط اولییک اسید اتوکسیلات یا سدیم سولفوسوکسینات با سولفات آمونیوم با بنتازون+ دیکلورپروپ در فصل بهار، ماده خشک گل قاصد به‌ترتیب از 337 در تیمار شاهد به 6/81 و 100 گرم در مترمربع کاهش یافت. همچنین در اختلاط اولییک اسید اتوکسیلات و سولفات آمونیوم با تری بنورون متیل در فصل تابستان، ماده خشک گل قاصد از 298 در تیمار شاهد به 113 گرم در مترمربع کاهش یافت که موارد مذکور، کمترین صدمه را در چمن در قیاس با سایر تیمارها داشتند.

    کلیدواژگان: مویان، مدیریت علف هرز، نیتروژن، وزن خشک
|
  • Hossein Hajiabaee *, Hamid Rahimian Mashhadi, Hassan Alizadeh, Mostafa Oveisi Pages 1-10
    Due to the existence of environmental hazards and the herbicide resistance, it is necessary to investigate the integration of herbicides with other non-chemical methods such as stale seedbed (SSB) in weed control of the potato field. This experiment was conducted as a split-plot based on randomized complete block design by three replications in at the Research Farm of Agriculture and the Natural Resources University of Tehran in 2013 and 2014. The main plots were in three levels: 1- conventional seedbed preparation, 2- SSB + Paraquat, and 3- SSB + glyphosate. Sub-plots were four treatments included the application of rimsulfuron, metribuzin, pendimethalin, and rimsulfuron + nicosulfuron herbicides. The results of interaction showed that according to the total weed control, the best treatment was SSB + paraquat and application of metribuzin, reducing 95.4% of density and 83.3% dry weight of total weeds and it had a tuber yield of 31.8 T ha-1. Therefore, this treatment was the most cost-effective of weed control in potato, because, it showed a better control of weeds, and cause of less injury to potato, so it produced the higher yield.
    Keywords: Chemical control, Potato tuber, Seedbank
  • Ebrahim Mamnoie, Ebrahim Ezadi Darbandi *, Mehdi Rastgoo, MohamadAli Baghestani, Mohamad Hasanzade Pages 11-26

    Nicosulfuron belongs to the group of herbicides that has soil residue and its residue in the soil cause damage to sensitive crops in crop rotation.. In order to study the nicosulfuron herbicide persistence in the soil under biological and chemical degradation of nicosulfuron herbicide in soil, under controlled conditions, an experiment was carried out in a factorial randomized complete block design with three replications during 2015-2016. The first factor included conditions of sterile and non-sterile soil and fertilizer, the second factor included the application of organic and bio-fertilizers at four levels of cow manure, vermicompost, mycorrhiza (2 % w/w) and control treatment without fertilizer, the third factor also included incubating periods at eight levels 0, 4, 8, 16, 35, 50, 80, 100 days. The results showed that nicosulfuron degradation was chemical hydrolysis under sterile conditions, and was biodegradation and chemical hydrolysis under non sterile conditions. Nicosulfuron degradation rate was not significant difference in control treatment (without organic fertilizers application) under conditions of sterile, non-sterile fertilizer and soil, But increased with application of organic and bio-fertilizers and deacresed residue herbiced. The lowest residue rate was obtained from the application of cow manure under non-sterile (0.01 mg/kg/ day) and sterile 0.03 mg/kg/ day) conditions. The highest and the lowest degradation rate were obtained from the application of cow manure under non-sterile conditions and control treatment under sterile conditions. Also the lowest and the highest half-life was obtained by 15.33 and 38.5 day from the application of cow manure under non-sterile conditions respectively.

    Keywords: Half-life, ‎HPLC, Hydrolysis, Residue
  • Hamidreza Sasanfar *, Eskandar Zand, Mohammad Jamali, Peyman Sabeti, Parviz Sharifiziveh, Eshagh Keshtkar, Mohammad Hosein Zamani Pages 27-44
    Field experiments were conducted to evaluate the efficacy of mesotrione+nicosulfuron and bentazon+MCPA, two new herbicides, in the control of broad-leaved weeds of corn in Alborz, Fars and Kermanshah provinces in 2018. The treatments consisted of mesotrione+nicosulfuron at three doses of 0.7, 1 and 1.3 L ha-1, bentazon+MCPA + weeding grass species at three doses of 1.5, 2 and 2.5 L ha-1, mesotrione+s-metolachlor+terbuthylazine at 4.5 L ha-1, nicosulfuron at 2 L ha-1, bromoxynil+MCPA at 1.5 L ha-1 + weeding grass species, rimsulfuron+nicosulfuron at 175 g ha-1, nicosulfuron at 2 L ha-1 + bromoxynil+MCPA at 0.5 L ha-1 and hand weeding control. Density and dry weight of weeds were evaluated 45 days after spraying. The results showed that mesotrione+s-metolachlor+terbuthylazine, nicosulfuron + bromoxynil+MCPA and bromoxynil+MCPA were the most effective herbicides (efficacy>85%) in control of broad-leaved weeds in all the studied provinces. Also, nicosulfuron and rimsulfuron+nicosulfuron controled broad-leaved weeds most effectively (by roughly 90% reduction in weeds dry weight) in Fars and Alborz provinces. The efficacy of 2.5 L ha-1 bentazon+MCPA in Fars and Alborz provinces were over than 85%, while this treatment led to 70% to 85% weeds control in Kermanshah province. The efficacy of none of the applied rates of mesotrione+nicosulfuron did not lead to a satisfactory control of broad-leaved weeds compared to the commonly used herbicide treatments. Moreover, bromoxynil+MCPA, nicosulfuron + bromoxynil+MCPA and manual weeding in Kermanshah and nicosulfuron in Fars resulted in the highest increase in corn grain yield by approximately 122% and 211% compared to the untreated control, respectively.
    Keywords: Bentazon+MCPA, Chemical control, mesotrione+nicosulfuron, post emergence
  • Hossein Adim, Leila Famideh *, Barat Ali Fakheri, Hamid Najafi Zarrini, Hamidreza Sasanfar Pages 45-63

    Winter wild oat is one of the most problematic weeds in many crops, especially wheat; however, the widespread and continuous application of herbicides has led to its resistance to herbicides in different parts of the country. This study was conducted to compare the proteome between susceptible and resistant biotypes of wild oats to ACCase and ALS inhibitors using Tandem Mass Spectrometry (MS/MS) and the iTRAQ techniques. The results of this study in terms of comparing the differential proteins identified 138 Proteins with Differential Expression (DEPs) in resistant biotypes and 93 DEPs in susceptible biotypes. Also, based on the results of Gene Ontology analysis (GO), proteins with differential expression under herbicide treatments in susceptible and resistant biotypes were classified in three main categories including molecular functions (MF), biological processes (BP) and cellular components (CC). Analysis of differential protein enrichment pathways using KEGG showed that the richest pathways included metabolic pathways, carbohydrate metabolism, and secondary metabolites. Among the proteins responsible for the defense response, superoxide dismutase (Q0DRV6) and among the proteins responsible for herbicide detoxification, cytochrome P450 (Q6YSB4) had up-regulation in resistant biotype. The major proteins involved in photosynthesis including petA, psaA, large RuBisCo subunit (rbcL), chlorophyll a and b and cytochrome b6 (petB) in the resistant biotype had down-regulated, while in the susceptible biotype, psaB, psaA, psbD, psbB and petB proteins had up-regulated. In addition, a salinity-related protein, such as Q6K4S7 protein, was up-regulated in resistant biotypes, and it appears that these proteins may play a role in herbicide resistance.

    Keywords: Gene Ontology, NTSR, Proteomics
  • Alireza Bagheri *, Zohreh Heydari Pages 65-77
    In order to identify weed seeds by machine vision approach, two methods of artificial neural network (ANN) and canonical discriminant analysis (CDA) were applied. The seeds of Amaranthus retroflexus, Amaranthus blitoides, Chenopodium album, Alyssum hirsutum, and Sinapis arvensis were collected and the images of these seeds were recorded. The obtained images were processed and then characteristics related to the shape of each seed were extracted. The extracted data were in in the raw and standardized forms. In addition, main shape characteristics of the seeds were identified by stepwise regression. The results showed that the accuracy of the ANN constructed from the raw and the standard data were 84.30% and 83.39%, respectively. Identification accuracy of ANN was 84.30% and 83.39% for the raw and standard data extracted from stepwise regression. The results of CDA method showed that the identification accuracy of total raw and standard data were 84.9% and 84.7% respectively. Identification accuracy of this method was 82.6% for both raw and standard data extracted from stepwise regression. The highest identification accuracy in both methods (more than 95%) was belonged to A. retroflexus and A. hirsutum. In addition, the seed identification accuracy of C. album in both methods was higher than 87%. This suggests that the use of shape features in pattern recognition models had reliable potential in identifying the seeds of these weeds.
    Keywords: Artificial intelligence, Machine learning, seed identification, Seed shape
  • Hamidreza Sasanfar *, Eskandar Zand, MohammadHosein Zamani, Eshagh Keshtkar, Ali Joumi Pages 79-98

    This study was conducted to investigate the resistance of problematic grass weeds including winter wild oat (Avena ludoviciana), annual ryegrass (Lolium rigidum) and canary grass (Phalari minor) to commonly used herbicides in canola fields at Iranian Research Institute of Plant Protection in 2019 in a completely randomized design with four repetitions. For this purpose, 29 accessions of wild oat, 15 accessions of ryegrass and 8 accessions of canary grass were collected from canola fields located in Fars, Mazandaran, and Ardabil provinces. Seedlings of the weed species, after growing under controlled conditions, were exposed to the recommended doses of haloxyfop-R-methyl, sethoxydim, cycloxydim and clethodim herbicides at 2-3 leaf stage. Fresh weight, dry weight, and survival percentage of plants were measured four weeks after treatment. Based on fresh weight reduction, 86.7%, 66.7% and 60% of annual ryegrass accessions were resistant to haloxyfop-R-methyl, sethoxydim and cycloxydim, respectively. Also, 25% of canary grass accessions were resistant to haloxyfop-R-methyl, based on fresh weight loss, while 12.5% of accessions were classified as suspected resistant to sethoxydim. Of 29 wild oat accessions, 31% were resistant to halloxypop-R-methyl based on fresh weight reduction. Only one wild oat accession was resistant to clethodim. The occurrence of definite resistance in other wild oat accessions to the three dim herbicides was not confirmed. Generally, resistance of narrow-leaved weeds to some commonly used graminicides in broadleaf crops such as canola has been developed. Therefore, it is recommended to restrict application of herbicides with the same mechanism of action, while following crop rotation.

    Keywords: Annul ryegrass, Accase Inhibitors, canary grass, Herbicide resistance, winter wild oat
  • Ebrahim Mamnoie, Ebrahim Izadi Darbandi *, Mehdi Rastgoo, MohamadAli Baghestani, Mohamad Hasanzade, Horieh Nassirli Pages 99-110

    Nicosulfuron belongs to the group of herbicides that has soil residue and its residue in the soil cause damage to sensitive crops in crop rotation.. In order to study the nicosulfuron herbicide persistence in the soil under biological and chemical degradation of nicosulfuron herbicide in soil, under controlled conditions, an experiment was carried out in a factorial randomized complete block design with three replications during 2015-2016. The first factor included conditions of sterile and non-sterile soil and fertilizer, the second factor included the application of organic and bio-fertilizers at four levels of cow manure, vermicompost, mycorrhiza (2 % w/w) and control treatment without fertilizer, the third factor also included incubating periods at eight levels 0, 4, 8, 16, 35, 50, 80, 100 days. The results showed that nicosulfuron degradation was chemical hydrolysis under sterile conditions, and was biodegradation and chemical hydrolysis under non sterile conditions. Nicosulfuron degradation rate was not significant difference in control treatment (without organic fertilizers application) under conditions of sterile, non-sterile fertilizer and soil, But increased with application of organic and bio-fertilizers and deacresed residue herbiced. The lowest residue rate was obtained from the application of cow manure under non-sterile (0.01 mg/kg/ day) and sterile 0.03 mg/kg/ day) conditions. The highest and the lowest degradation rate were obtained from the application of cow manure under non-sterile conditions and control treatment under sterile conditions. Also the lowest and the highest half-life was obtained by 15.33 and 38.5 day from the application of cow manure under non-sterile conditions respectively.

    Keywords: Half-life, ‎HPLC, Hydrolysis, Residue
  • Sasan Abdolahi Lorestani, Mostafa Oveisi *, Hassan Alizadeh, Hamid Rahimain Mashhadi Pages 111-126

    Swallow-wort (Cynanchum acutum) in recent years has aggressively infested sugarcane fields. Understanding seed germination behavior of this weed will save time to control it. In this investigation, germination of seeds was studied at five fruit cutting time with two weeks intervals at 14 to 70 days after fruiting (DAF) at five temperature levels 10, 20, 30, 40 and 50°C in Sugarcane research and training institute in 2017. The results showed that swallow-wort seeds were not able to germinate by the 14 DAF. From the 42 DAF thereafter, germination rate showed increasing trend and reached its highest value at 56 DAF, with 19.70 seeds per day. At the same time, the highest germination of swallow-wort seeds was 97% at temperature of approximately 30°C. By fitting the segmented model to the germination rate data, the minimum, optimum and maximum germination of mature seeds were 18.1, 32.6, and 57°C, respectively. Seeds from fruit at the 28 and 42 DAF required higher germination temperatures and showed decreasing trend with increasing the days from formation to complete ripened fruit. Based on the results of this study, it is necessary to plan for utilizing different methods of control such as removal the above ground organs as a management strategy and at maximum the second week after swallow-wort fruiting, to prevent production of seeds with ability of germination.

    Keywords: Cardinal temperature, germination rate, perennial weed, Seed Maturity, Segmented model
  • Mohsen Elahinejad, Hamid Rahimian, Mostafa Oveisi Pages 127-147

    To evaluate the effects of plant density and reduced herbicide concentrations on the vertical distribution pattern of leaf area in red bean canopy profile in mixed bean cultivars, an experiment was conducted in a double-cropping plot design with 3 replications in the research farm of Tehran University in 2016. In this experiment, the reduced concentrations of herbicide at 5 levels (0%, 25%, 50%, 75% and 100% of recommended concentration with hand weeding treatment) were the main plots, bean plant density at three levels (40, 50 and 60 plants). M / s) were sub plots and pure cultivation system of standing cultivar and 50%-50% mixed cultivation in row of standing and creeping cultivars were sub-plot. The results showed that herbicide concentration increase resulted in the bean biomasses increase in different layers and the highest bean biomass (228 g/m2) was observed in the intercropping system and 60 plants/m2 density f in the hand weeding treatment in 30-40 cm layer and the lowest (123 g/m2) was obtained in pure planting system and 40 plants/m2 density at 0% of herbicide concentration in 50-40 cm layer. The interactions of herbicide application and cultivation system and also herbicide application and planting density were significant on bean yield and with increasing the herbicide concentration and plant density, bean seed yield increased. Based on the results of weed biomass analysis, imazapapir alone was able to reduce weed biomass up to 65%, and this was increased up to 75% under mixed cropping system and increase in density conditions. This suggests that increasing crop competitiveness by increasing plant density and using a mixed crop system instead of a single-crop system, can reduce weed biomass through faster and greater crop formation.

    Keywords: Beans, canopy distribution, height, interference, reduced concentrations of herbicides
  • MohammadHassan Hadizadeh, Hossein Sabet Zangeneh, Mohammad Fereidoonpour, Abdolaziz Haghighi, Farrokhdin Ghezeli Pages 149-163

    One of the negative effects of herbicide residuals is their phytotoxicity on subsequent susceptible crops in rotation. In order to study the phytotoxic residue effects of triasulfuron +dicamba (Lintur® WG70%) on 12 rotational crops, four experiments were carried out at field research stations of Khorasan razavi (Mashhad), Khuzestan (Ahwaz), Fars (Darab) and Golestan (Gonbad-Kavous) provinces in Iran. Rotational crops were planted in sprayed plots (with 170 g Lintur®) or in control plots (without spraying) immediately after wheat harvesting (as second crop) or in autumn. The rotational plants were selected from the summer crops including maize, cotton, mung bean, sesame and soybean, and fall crops including sugar beet, canola, clover, wheat, barley, faba bean and green pea. Results of t-student test showed the significant negative effect of triacsulfuron+dicambba residues on maize at Mashhad, Ahwaz and Darab in terms of root and shoot dry weight and yield (14.6 to 63% yield reduction). Damage to mung bean was significant in Ahwaz and Gonbad (5.6% -29% yield loss). Sesame yield in Ahwaz decreased 46% and soybean and green pea yields in Gonbad decreased by 12% and 16%, respectively. Rapeseed yield was damaged only in Ahwaz (31%) but in Mashhad, Darab and Gonbad the herbicide damage was not significant. Autumn planted sugar beet was significantly damaged in Ahwaz (46% yield) and in Gonbad (5%). The interval between herbicide application and emergence of summer crops was 90-146 days and for autumn crops was 222-311 days, depending on the rotational plants and experimental regions. Herbicide residue of triasulfuron + dicamba did not have significant damage on cotton, clover, wheat, barley and faba beans in related experiments.

    Keywords: Bioassay, length, root, shoot, visual damage symptoms, weight
  • Ebrahim Mamnoie, Parviz Shimy, Ahmad Aein, Arash sabba Pages 165-174

    To study the effect of herbicides on weed control in henna in south Kerman province, an experiment was carried out in randomized complete blocks design (RCBD) with 3 replications in 2014-2015 and 2015-2016. Treatments included trifluralin (Treflan, 48% EC) at 2 and 2.5 Lha-1, per-transplant, pendimethalin (Stomp, 33% EC) at 3 and 4 Lha-1 pre weed emergence and after transplanting, imazethapyr (Pursuit, 10% SL) at 0.5, 0.6, 0.7 and 0.8 Lha-1 + Cytogate at 1 Lha-1 at 2 to 4 leaf stage of broadleaf weeds + haloxyfop –R- methyl- ester (Gallant, Super 10.8% EC) at 750 ml ha-1 in the 3 leaf stage of narrow-leaf weeds, gramoxone (paraquat, 20% SL) at 3 Lha-1 and 10 -15 cm stage of weeds with protection cover over henna, hand weeding and weed free. Results of combined analysis in three-cutting henna showed that herbicide applications significantly reduced density and dry matter of amaranth (Amaranthus viridis), purslane (Portulaca oleracea) and Egyptian grass (Dactyloctenium aegypticum. The Best treatments for weeds control was the imazethapyr (0.8 ha-1), pendimethalin (4 Lha-1) and trifluralin (2.5 Lha-1) applications, respectively. Application of imazethapyr (0.8 ha-1) + haloxyfop decreased amaranth (69-76%), purslane (68-74%) and Egyptian grass (60-73%) biomass. Also, this treatment increased henna biomass in the first, second and third harvest by 90, 76 and 79 %, respectively. Therefore, this treatment is introduced as the superior treatment.

    Keywords: Amaranth, biomass, herbicide, imazethapyr, purslane
  • Mohsen Dehgani, Ali Mokhtassi-Bidgoli, Saeed Reza Yaghoobi Pages 175-185

    A split-factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in a landscape of Qom in 2018. The main factor was the time of herbicide application in spring and summer and sub-factors were factorial combination of 1052.5 g ai.ha-1 2,4-D+MCPA (U46 Combi Fluid, SL 67.5%), 600 g ai.ha-1 Bromoxynil octanoate + MCPA + ethylhexyl ester, 15 g ai.ha-1 tribenuron methyl, and 1132 g ai.ha-1 bentazone + dichlorprop and 0.3% of dioctyl sulfosuccinate sodium salt and oleic acid ethoxylate adjuvants and ammonium sulfate (VI) and the control treatment. Results showed that although some treatments caused an effective loss in dandelion dry weight, they also caused severe damage to the lawn. Mixing oleic acid ethoxylate or sodium sulfosuccinate with ammonium sulfate with bentazone + dichloroprop in the spring resulted in the reduction of the dry matter of dandelion from 337 in the control treatment to 81.6 and 100 g.m-2, respectively. Also, mixing oleic acid ethoxylate and ammonium sulfate with tribenuron methyl in summer reduced dandelion dry matter from 298 in the control treatment to 113 g.m-2, which had the least damage to the grass compared to other treatments.

    Keywords: Adjuvant, dry weight, nitrogen, weed management