فهرست مطالب

روانشناسی پیری - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1400)

نشریه روانشناسی پیری
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرناز شش بلوکی، همایون هارون رشیدی* صفحات 199-210

    سالمندی فرایند زیستی است که تمام موجودات زنده از جمله انسان ها آن را تجربه می کنند، از این رو توجه خاص و پیشگیری از اختلالاتی نظیر باورهای فراشناختی و نارسایی هیجانی در سالمندی بسیار مهم است. بنابراین این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت بر باورهای فراشناختی و نارسایی هیجانی سالمندان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمام سالمندان با نارسایی هیجانی شهر اهواز در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر مرد سالمند (60 تا 70 سال) بود که با روش نمونه گیری در دسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج مطالعه انتخاب شدند. گروه آزمایش هشت جلسه هفتگی 90 دقیقه ای درمان مبتنی بر شفقت دریافت نمودند. پرسش نامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل باورهای فراشناختی ولز و کارترایت هاتون و نارسایی هیجانی تورنتو بود. داده ها با  استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره (آنکوا) در سطح 05/0 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان در مرحله پس آزمون بین گروه های آزمایش و کنترل از نظر باورهای فراشناختی و نارسایی هیجانی تفاوت معنی داری وجود داشت (001/0>P). به عبارت دیگر مداخله مبتنی بر شفقت باعث کاهش باورهای فراشناختی و نارسایی هیجانی سالمندان شد. منطبق با یافته های پژوهش حاضر می توان مداخله مبتنی بر شفقت را به عنوان یک روش کارا جهت کاهش باورهای فراشناختی و نارسایی هیجانی سالمندان پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، درمان مبتنی بر شفقت، سالمندان، نارسایی هیجانی
  • میر جواد مجرد آذر قره باغی، جلال دهقانی زاده* صفحات 211-228

    افزایش سن باعث اختلالات جسمانی و شناختی سالمندان شده و با سلامتی آنها تداخل می کند. از جمله اختلالاتی که در حال حاضر توجه متخصصان را به خود جلب کرده است، اختلالات شناختی سالمندان است که از مشکلات شایع این دوران است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر تمرینات ورزش مغزی بر تعادل و کنترل بازداری رفتاری سالمندان دارای اختلال شناختی بود. پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش تمامی سالمندان دارای اختلال شناختی خفیف شهرستان ارومیه در سال 1399 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر سالمند 60 الی 80 سال (98/1±69/77) مبتلا به اختلال شناختی خفیف بوده که بر اساس معیارهای ورود به پژوهش و به صورت در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. شرکت کنندگان آزمون برخاستن و حرکت کردن زماندار (TUG) ماتیاس و همکاران و آزمون برو نرو هافمن را برای ارزیابی تعادل پویا و کنترل بازداری رفتاری در پیش آزمون و پس آزمون به طور مشابه هم انجام دادند. گروه آزمایش طی سه جلسه 30 دقیقه ای در هفته، برای هشت هفته به اجرای تمرینات ورزش مغزی دنیسون و دنیسون پرداختند. داده ها از طریق آزمون تحلیل کوواریانس یکراهه  در نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شد. نتایج نشان داد که با کنترل نمره پیش آزمون، بین نمرات آزمون برخاستن و حرکت کردن زماندار و کنترل بازداری رفتاری دو گروه تجربی و کنترل در پس آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (001/0P=) . بر اساس یافته های پژوهش می توان پیشنهاد کرد با توجه به سهولت اجرای تمرینات ورزش مغزی، مربیان ورزشی و توانبخشی می توانند به منظور بهبود تعادل و کنترل بازداری رفتاری سالمندان دارای اختلال شناختی از آن استفاده کنند.

    کلیدواژگان: ورزش مغزی، تعادل، کنترل بازداری رفتاری، سالمندان، اختلال شناختی خفیف
  • ذبیح الله کاوه فارسانی*، منیژه کاوه، سپیده قدرتی جابلو صفحات 229-245

    در سال های اخیر علاقه روزافزونی به بررسی تاثیر عواطف مثبت در بهبود سلامت افراد جامعه بویژه سالمندان پیدا شده است. افزایش هیجان های مثبت یکی از راهکارهای مناسب برای مقابله با پیامدهای تغییرات در سلامت (جسمی و روانی) سالمندان است. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی رابطه باورهای لذت بری و خوش بینی با شادکامی فاعلی در سالمندان از طریق نقش میانجی رضایت از زندگی انجام شد. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان ساکن شهرستان های شهرکرد و فارسان در سال 1399-1398 بودند که از بین آنها 200 نفر از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه های شادکامی فاعلی لیوبومیرسکی و لپر، باورهای لذت بری بریانت، رضایت از زندگی داینر و همکاران و جهت گیری زندگی شی یر وکارور پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای 23SPSS و 23AMOS و روش های همبستگی پیرسون و تحلیل مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج رابطه مثبت و معنادار بین خوش بینی، رضایت از زندگی و باورهای لذت بری با شادکامی فاعلی را نشان دادند (001/0P<). همچنین اثر غیرمستقیم باورهای لذت بری و خوش بینی از طریق رضایت از زندگی بر شادکامی فاعلی مورد تایید قرار گرفت (05/0P<). بنابراین پیشنهاد می شود مشاوران و روان شناسان حیطه سالمند با بکارگیری تدابیری مثل مهارت های لذت بری و خوش بینی در جهت افزایش شادکامی فاعلی سالمندان در کارهای آموزشی و بالینی خویش با آنها گام بردارند.

    کلیدواژگان: باورهای لذت بری، خوش بینی، رضایت از زندگی، شادکامی فاعلی، سالمندی
  • مریم فلاحت پیشه بابلی، فرشته موتابی*، محمدعلی مظاهری تهرانی، لیلی پناغی، محمود حیدری صفحات 247-267

    دوران میانسالی و سالمندی، از مهم ترین دوره ها در زندگی انسان ها به شمار می روند و افراد در این دوران با برخی از ناتوانی های جسمانی، جنسی و روانی مواجه می شوند. توجه به این دوران مهم، به علت افزایش جمعیت سالخورده در ایران، امری ضروری به شمار می رود. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف شناسایی تجارب زیسته افراد متاهلی که دوران میانسالی و سالمندی خود را سپری می کردند انجام شد. بدین منظور، 16 شرکت کننده (بر اساس اصل اشباع داده ها) با روش نمونه گیری هدفمند، از میان افراد سالمند و میانسال شهر تهران انتخاب شدند و با آنها مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته انجام شد تا تجارب زیسته آنها شناسایی شود. در نهایت مصاحبه ها با روش ون منن (رویکرد پدیدارشناسی تفسیری) مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته ها به دو دسته «چالش ها» و «تکالیف تحولی» دسته بندی شدند. مضامین اصلی در بخش چالش ها شامل «دغدغه آینده خانواده»، «رابطه همسران»، «چالش های فردی»، و «اتخاذ نقش های جدید توسط همسران» بود.  مضامین اصلی به دست آمده در تکالیف تحولی نیز شامل «تکالیف تحولی معطوف به فرزندان»، و «تکالیف تحولی معطوف به زوج» بود. در نهایت می توان نتیجه گرفت که چالش ها و تکالیف تحولی ای که افراد میانسال و سالمند با آنها مواجه هستند، بیشتر معطوف به خانواده و روابط است. متخصصان با استفاده از نتایج پژوهش حاضر و به منظور افزایش کیفیت زندگی افراد میانسال و سالمند، می توانند بسته های آموزشی ای را بر مبنای چالش ها و تکالیف تحولی زندگی این افراد طراحی نمایند. همچنین درمانگرانی که در حوزه سالمندان فعالیت می کنند، می توانند از یافته های پژوهش حاضر در جهت پیشبرد جلسات درمانی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: چالش، تکالیف تحولی، میانسال، سالمند، تجارب زیسته
  • رضا متقی، علیرضا ماردپور*، شیرعلی خرامین صفحات 269-282

    از جمله مشکلات دوران سالمندی مشکلات کیفیت و کمیت خواب می باشد، خواب یکی از مهم ترین رفتارهای ترمیم کننده سلامتی می باشد و باعث ایجاد احساس خوب در فرد می گردد. هدف این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش بهداشت خواب بر کیفیت خواب و شاخص های فیزیولوژی فشارخون، ضربان قلب و اکسیژن اشباع در خون سالمندان مبتلا به اختلال بی خوابی بود. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش سالمندان مبتلا به بی خوابی کانون جهان دیدگان شیراز در سال 1398 بودند که از میان آنها 40 نفر با احتساب شرایط ورود به پژوهش با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. سالمندان با میانگین سنی 48/70 سال که مبتلا به بی خوابی بودند با شاخص کیفیت خواب پیتزبورگ، دستگاه فشارسنج خون و دستگاه پالس اکسیمتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت مداخله 4 جلسه 45 دقیقه ای آموزش بهداشت خواب بر اساس طرح اسپای، قرار گرفتند و گروه گواه آموزشی دریافت نکردند. تجزیه و تحلیل داده ها با بسته آماری SPSS-23و روش های آماری تحلیل کوواریانس تک متغیره انجام گردید. یافته ها نشان دادند که آموزش بهداشت خواب منجر به بهبود کیفیت خواب، فشارخون سیستولیک و اکسیژن اشباع در خون سالمندان مبتلا به بی خوابی شد (05/0>P)، اما بر فشارخون دیاستولیک و ضربان قلب تاثیری نداشته است. نکته حایز اهمیت این است که اثر بخشی آموزش بهداشت خواب و پایبندی سالمندان به آن، نیازمند گذشت زمان بوده تا بتواند بر اکسیژن اشباع در خون در سه ماه بعد تاثیرگذار شود. مطالعه حاضر نشان داد که درمان بی خوابی با آموزش بهداشت خواب باعث بهبود کیفیت خواب و سلامت جسمی و روانی سالمندان می شود. ازاین رو، به کلیه مسیولین و دست اندرکاران پشتیبانی از سالمندان به ویژه حیطه توان بخشی توصیه می شود که از فنون بهداشت خواب به منظور حمایت از سالمندان استفاده کنند.

    کلیدواژگان: بهداشت خواب، کیفیت خواب، اختلال بی خوابی، شاخص های فیزیولوژی، سالمندان
  • ارغوان شریعت*، احمد غضنفری، احمد یارمحمدیان، کمال صولتی، مریم چرامی صفحات 283-300

    دوران سالمندی در مقایسه با دیگر دوره های زندگی زمان مناسبی برای یافتن معنا و رشد شخصی است. وجود معنا در زندگی سالمندان عامل مهمی برای ادامه زندگی آنها است و معنایابی در زندگی، نقش مهمی در بهداشت روانی دوران سالمندی و کیفیت زندگی آنان دارد. بنابراین این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی بر افسردگی و ویژگی های روان شناختی مثبت سالمندان شهر اصفهان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه سالمندان بالای 60 سال شهر اصفهان بود. در ابتدا دو مرکز از میان کانون بازنشستگان دبیران آموزش و پرورش انتخاب و بر اساس ملاک های ورود و خروج، تعداد 40 سالمند به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به نسبت برابر (20 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند. گروه آزمایش 11 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش معنادرمانی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزار گردآوری داده ها مقیاس های افسردگی سالمندان یاساویچ و همکاران و ویژگی های روان شناختی مثبت رشید بود. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS نسخه 23 انجام شد. نتایج تحلیل کواریانس تک متغیری نشان داد معنادرمانی سبب بهبود افسردگی و ویژگی های روان شناختی مثبت سالمندان می شود (05/0P<). بر اساس یافته های این پژوهش می توان از معنادرمانی به عنوان یک روش موثر در کلینیک های مشاوره و روان شناسی جهت داشتن احساس خوب روان شناختی و در نتیجه کاهش احساس پوچی و افسردگی سالمندان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: معنادرمانی، افسردگی، ویژگی های روان شناختی مثبت، سالمندان
  • مونا شریفی فردشاد، مریم بهرامی هیدجی*، شیدا سوداگر، پیمان حسنی ابهریان، سعید ملیحی الذاکرینی صفحات 301-315

    با توجه به پدیده جهانی سالخوردگی جمعیت، مراقبت از جمعیت سالمند برای حفظ کیفیت زندگی آنها، یک ماموریت مهم برای سیستم بهداشتی جامعه به شمار می آید. بنابراین این موضوع دارای اهمیت بسیار است که تجربه داشتن یک زندگی طولانی با یک کیفیت مطلوب همراه باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف ارایه یک مدل از بررسی نقش واسطه ای خودمراقبتی در رابطه بین فعالیت های روزمره زندگی و سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی سالمندان انجام شد. جامعه پژوهش شامل سالمندان بالای 60 سال ساکن شهر تهران در سال 1399 بود که از بین آنها 243 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی- فرم کوتاه، توانایی خودمراقبتی افراد سالمند سودرهام و همکاران، سرمایه اجتماعی اونیکس و بولن و فعالیت های روزمره زندگی ماهونی و بارتل بود. برای تحلیل مدل علی از تحلیل مسیر با استفاده از نسخه 24 نرم افزار AMOS استفاده شد. استفاده شد. یافته ها نشان داد که فعالیت روزمره زندگی (01/0>P، 547/0=β)، سرمایه اجتماعی (01/0>P، 178/0=β) و خودمراقبتی (01/0>P، 420/0=β) می توانند کیفیت زندگی را در سالمندان پیش بینی کنند. همچنین میانجیگری خودمراقبتی در رابطه بین فعالیت روزمره زندگی، سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی تایید شد. با توجه به نتایج پژوهش حاضر می توان گفت ارتقاء خودمراقبتی از طریق برنامه های آموزشی مرتبط با سلامتی، اقدام موثری برای افزایش کیفیت زندگی سالمندان است.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، فعالیت های روزمره زندگی، سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، سالمند
|
  • Farnaz Shesh Boloki, Homayoon Haroon Rashidi * Pages 199-210

    Aging seems to be a biological process all living beings, including humans, experience. Hence, it is important to pay careful attention to the elderly and to prevent disorders such as meta-cognitive beliefs and alexithymia among the elderly. Therefore, the current study was to consider the effectiveness of compassion-based therapy on meta-cognitive beliefs and alexithymia in the elderly. It was a quasi-experimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of the study consisted of all the elderly men with alexithymia living in Ahvaz, Iran in 2020. The sample consisted of 30 elderly men (60 to 70 years old) selected by convenience sampling method and according to the inclusion and exclusion criteria. The experimental group received eight weekly 90-minute sessions of compassion-based therapy. The questionnaires applied in the current study included Toronto Alexithymia Scale and Wells and Cartwright-Hatton’s Meta-Cognitions Scale. Data were analyzed using analysis of covariance (ANCOVA) at the confidence level of 0.05. The results showed that there was a significant difference between experimental and control groups in terms of meta-cognitive beliefs and alexithymia in the elderly (p<0.001). Put in other words, compassion-based therapy resulted in a decrease of meta-cognitive beliefs and alexithymia in the elderly. According to the findings of the present study, compassion-based therapy can be suggested as an efficient method in order to reduce meta-cognitive beliefs and alexithymia in the elderly.

    Keywords: alexithymia, compassion-based therapy, elderly, Meta-Cognitive Beliefs
  • Mir Javad Mojarad Azar Gharabaghi, Jalal Dehghanizade * Pages 211-228

    Aging causes physical and cognitive impairment, which in turn, interfere with the aged people’s health. As a common complication in the elderly, cognitive impairment has attracted the attention of many specialists. Therefore, the purpose of the current study was to investigate the effectiveness of a period of brain gym exercises on the balance and inhibitory control in the elderly with mild cognitive impairment. This was a quasiexperimental study with pretest-posttest and control group design. The statistical population of this study consisted of all the elderly with mild cognitive impairment living in Urmia, Iran in 2020. The sample included 30 elderly with mild cognitive impairment, aged from 60 to 80 years (77.69±1.98), selected using convenience sampling method and according to the inclusion criteria, and assigned randomly into two groups of experimental and control with 15 members each. To evaluate the balance and inhibitory control in pre-test and post-test, participants were instructed to perform the Mathias et al.’s Timed Up and Go (TUG), and Hoffman’s Go/No Go test. The experimental group were asked to perform three 30-minute sessions of Dennison and Dennison’s brain gym exercises a week for eight weeks. The data were analyzed using the Analysis of Covariance (ANCOVA) in SPSS-24. The results indicated that after controlling of the pre-test scores, there was a significant difference between the control and experimental groups in terms of Timed Up and Go and inhibitory control (P=0.001). Based on the findings of the current study, due to the ease of implementation of brain gym exercises, they can be used by sports and rehabilitation Coaches in order to improve the balance and inhibitory control of the elderly with cognitive impairment.

    Keywords: Brain Gym, balance, inhibitory control, elderly, mild cognitive impairment
  • Zabihollah Kavehfarsani *, Manijeh Kaveh, Sepideh Ghodrati Jabloo Pages 229-245

    In recent years, there has been a growing interest in studying the impact of positive emotions on improving the health of people in the community, especially that of the elderly. The increase of positive emotions seems to be one of suitable coping strategies to contend the effects of the changes in (physical and mental) health of the elderly. Therefore, the purpose of the current research was to evaluate the relationship of savouring beliefs and optimism with subjective happiness through the mediating role of life satisfaction. This was a descriptive study of correlational and structural equations modeling (SEM) type. The study population consisted of the elderly living in Shahrekord and Farsan in 2019-2020, among whom 200 were selected using convenience sampling method. Participants completed Lyubomirsky’s Subjective Happiness Scale, Bryant’s Savoring Beliefs Inventory, Diener’s Satisfaction with Life Scale, Scheier and Carver’s Life Orientation Test. Utilized to analyze the data was the structural equation modeling in SPSS (version 24) and AMOS (version 24) software. The results showed a positive and significant relationship between optimism, life satisfaction and savouring beliefs with happiness (P<0.001). Besides, the indirect effect of savoring beliefs and optimism on happiness through life satisfaction was approved (P<0.001). Therefore, it is suggested that counselors and psychologists working in the field of geriatrics apply measures such as savouring beliefs and optimism in their educational and clinical activities in order to increase subjective happiness of the elderly.

    Keywords: Savouring beliefs, optimism, life satisfaction, happiness, elderly
  • Maryam Falahatpishe Baboli, Fereshte Mootabi *, Mohammadali Mazaheri Tehrani, Leili Panaghi, Mahmood Heydari Pages 247-267

    Middle and old age are two of the most important periods in human life, and people in this period face some physical, sexual and mental disabilities. Due to the increasing population of the middle and old age people in Iran, paying attention to this important period seems necessary. Therefore, the present study was to identify the lived experiences of middle and old age married people. To this end, 16 participants (based on the principle of data saturation) were selected by purposive sampling method among the middle and old age people living in Tehran. Participants were interviewed using semi-structured in-depth interviews to identify their lived experiences. Finally, the interviews were analyzed using the Van Mannen method (interpretive phenomenological approach). Findings were divided into two categories: “challenges” and “developmental tasks”. The main themes in the challenges section were “concerns about family’s future”, “spouse relationship”, “individual challenges”, and “taking new roles by spouses”. The main themes obtained in developmental tasks included “developmental tasks focused on children”, and “developmental tasks focused on couples”. As a result, it can be concluded that the challenges and developmental tasks middle and old age people facing appear to be more focused on family and relationship. Applying the results of the present study, experts can design educational packages based on the challenges and developmental tasks these people facing in their lives, in order to increase the quality of life in middle and old age people. Besides, therapists working in the field of the elderly can take advantages of the findings of the present study to lead the process of therapeutic sessions.

    Keywords: Challenge, developmental tasks, middle-aged, aged, lived experiences
  • Reza Mottaghi, Ali Reza Maredpour *, Shirali Kharamin Pages 269-282

    One of the problems of the elderly seems to be problems with the quality and quantity of sleep. Sleep is one of the most important health-restoring behaviors, and makes a person feel good. The aim of this study was to determine the effectiveness of sleep hygiene education on sleep quality and physiological parameters of blood pressure, heart rate and oxygen saturation in the blood of elderly people with insomnia. This was a quasi-experimental study with pretest-posttest and follow-up design with a control group. The study population consisted all the elderly with insomnia in Shiraz in 2019, from which 40 were selected using random sampling method and according to inclusion criteria, and were assigned into experimental and control groups. The elderly with a mean age of 70.48 years with insomnia were assessed by the Pittsburgh Sleep Quality Index, Blood Pressure Monitor and Pulse Oximeter. The experimental group underwent the sleep hygiene training based on Spa plan for four weekly 45-minutes sessions, and the control group did not receive any training. Data were analyzed using univariate analysis of covariance in SPSS-23 statistical package. The results showed that sleep hygiene training improved sleep quality, systolic blood pressure and oxygen saturation in the blood of the elderly with insomnia (P<0.05), but it had no effect on diastolic blood pressure and heart rate. It is noteworthy that the effectiveness of sleep hygiene education requires time for affecting the oxygen saturation in the blood in the next three months. The present study showed that insomnia treatment through sleep hygiene education improves sleep quality and physical and mental health of the elderly. Therefore, all officials and stakeholders, especially who works in the field of rehabilitation, are recommended to apply the sleep hygiene education in order to support of the elderly.

    Keywords: Sleep hygiene, sleep quality, insomnia, physiological indicators, the elderly
  • Arghavan Shariat *, Ahmad Ghazanfari, Ahmad Yarmohammadian, Kamal Solati, Maryam Chorami Pages 283-300

    The elderly age seems to be a proper time for finding the meaning of life and personal growth compared to other periods of life. The existence of meaning in life of the elderly is an important factor for the continuation of their life and finding meaning in life serve an important role in mental health and quality of life of the elderly. Therefore, this research aimed to investigate the effectiveness of logotherapy on depression and positive psychological characteristics of the elderly living in Isfahan. The research method was semi-experimental with pretest-posttest and follow-up design with a control group. The participants included all the elderly aged above 60 years old living in Isfahan. First, two centers were selected among Retired Teachers Associations and then, 40 participants were selected purposefully based on inclusion and exclusion criteria and were randomly assigned with an equal ratio into the experimental and control groups (20 participants each). The experiment group were exposed to the Logotherapy for 11 90-minute sessions, while control group did not receive any intervention at this time. Measurs consisted of Yasavage et. al’s elderly depression scale and Rashid’s positive psychological characteristics scale. Utilized to analyze of the data was SPSS-23 software. Analysis of Covariance (ANCOVA) demonstrated that logotherapy has a significant role in improving depression and positive psychological characteristics of the elderly (P<0.05). According to the findings of the current research, logotherapy can be used as an efficient method at counselling and psychotherapy centers in order to creat good feeling in the elderly, in turn leading to the decrease of their inanity feeling and depression.

    Keywords: logotherapy, Depression, positive psychological characteristics, elderly
  • Mona Sharifi Fardshad, Maryam Bahrami Hidaji *, Sheida Sodagar, Peyman Hassani Abharian, Saied Malihialzackerini Pages 301-315

    According to population aging phenomenon all around the world, taking care of the older population is an important mission of the community health system to maintain their quality of life. Thus, it seems important that the experience of a long life is accompanied by desirable quality of life. Therefore, this study aimed to provide a quality of life model based on activity of daily living and social capital with the mediating role of self-care in the elderly. The population of the study included all the elderly aged over 60 living in Tehran in 2020, among whom 243 were selected through convenience sampling. Data were collected using the World Health Organization Short-Form Quality of Life (World Health Organization), Self-Care (Soderhamn), Social capital (Onyx and Bullen) and Activity of daily living (Mahoney and Barthel) questionnaires. Path analysis was used to analyze the causal model in AMOS-24. The results demonstrated that activity of daily living (β=0.547, p>0.01), social capital (β=0.178, p>0.01) and selfe-care (β=0.420, p>0.01) can predict quality of life in the elderly. Moreover, the mediating role of self-care in the relationship between activity of daily living and social capital with quality of life in the elderly was confirmed. According to the results of the present study, it can be said that the promotion of self-care through the health-related training programmes, appears to be an effective step in order to improve the quality of life in the elderly.

    Keywords: self-care, activity of daily living, Social Capital, quality of life, elderly