فهرست مطالب

نشریه توانمندسازی سرمایه انسانی
پیاپی 1 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی دین پناه*، تورج صادقی صفحات 1-12
    هدف عمده این پژوهش بررسی و سنجش نقش مدیریت استراتژیک در رشد و یادگیری سازمان در واحد مدیریت مهندسی شرکت گاز استان خراسان رضوی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است که براساس ماتریس کوواریانس تحلیل می شود. جامعه مورد پژوهش شامل کلیه مدیران و مشاوران و کارکنان واحد مدیریت مهندسی شرکت گاز استان خراسان رضوی است که بر اساس آمار اخذ شده تعداد 215 نفر می باشد که از بین آنها با استفاده نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 138 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. ابزار اندازه گیری مورد استفاده پرسشنامه است که در دو مرحله توزیع گردید و روایی و پایایی آن بررسی و مشخص گردید. برای تحلیل آماری اطلاعات جمع آوری شده، از نرم افزار کامپیوتری SPSS و نرم افزار SmartPLS استفاده گردیده است. با توجه به آمار توصیفی و نتایج بدست آمده از خروجی نرم افزار SmartPLS می توان به این نتایج دست یافت که در بررسی سوالات پژوهش حاضر، پنج مسیر مورد بررسی قرار گرفت.
    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، رشد و یادگیری، سازمان، استراتژی
  • محبوبه سلیمانپور عمران، بهرنگ اسماعیلی شاد*، فاطمه مرتضوی کیاسری صفحات 13-24

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی رابطه توانمند ی روانشناختی و کارآفرینی سازمانی با آزمون نقش میانجی شناسایی فرصت های کارآفرینانه می باشد. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش شناسی، توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه 150 نفر کارکنان اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان خراسان شمالی می باشد که با استفاده از فرمول کوکران 108 نفر به شیوه تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب گردیدند. جهت جمع آوری اطلاعات از دو روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شده است. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه توانمندسازی روانشناختی اسپریتزر (1995)، پرسشنامه کارآفرینی سازمانی مقیمی (1390) و پرسشنامه شناسایی فرصتهای کارآفرینانه پوهاکا (2006) بود. روایی ابزار از نوع صوری و محتوایی بود که مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت. پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 75/0، 81/0 و 82/0 به دست آمد. جهت تجزیه و تحلیل آماری از روش معادلات ساختاری با نرم افزار Lisrel نسخه 8 استفاده گردید. یافته ها نشان داد بین توانمند ی روان شناختی کارکنان و کارآفرینی سازمانی با نقش میانجی شناسایی فرصتهای کارآفرینانه رابطه مثبت معناداری وجود دارد. توسعه کارآفرینی سازمانی نیازمند شناسایی راهکارهای موثری است که بتوانند شرایط لازم برای تحقق آن را فراهم آورند. بر اساس یافته های پژوهش حاضر، با توانمندی روانشناختی کارکنان و ارتقای توانایی تشخیص فرصتهای کارآفرینانه می توان کارآفرینی سازمانی را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سازمانی، توانمندی روانشناختی، فرصتهای کارآفرینانه
  • اعتبار نقدی، بی بی مرجان فیاضی* صفحات 25-36

    سرمایه انسانی در فضای رقابتی امروز جهان، مهم ترین و با ارزش ترین سرمایهء کشورهاست. باتوجه به اهمیت مدیریت استعداد و نقش کلیدی آن در ایجاد مزیت قابتی و تعهد که تاثیر زیادی بر عملکرد شرکت دارند، این پژوهش در راستای بررسی تاثیر مدیریت استعداد بر تعهد کارکنان است. در همین راستا تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از نوع جمع آوری داده، توصیفی و پیمایشی می باشد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و روش نمونه گیری هم به صورت تصادفی ساده بوده و در نمونه ای از بانک های خصوصی واقع در شهر تهران انجام شده است. بررسی نتایج نشان داد که مدیریت استعداد بر تعهد کارکنان تاثیر مثبتی دارد(تایید فرضیه اصلی). همچنین در بررسی فرضیه های فرعی یعنی تاثیر مدیریت استعداد بر تعهد عاطفی و تعهد هنجاری تایید شد اما فرض این که مدیریت استعداد تاثیر مثبتی با تعهد مستمر دارد با توجه به ضریب معناداری 1.65 و قرار گرفتن در دامنه 1.96 و 1.96- رد شد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، تعهد، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری، تعهد مستمر
  • سید علیرضا پورعباس کیائی*، محمد دوستار، مهرداد گودرزوند چگینی صفحات 37-47

    عملکرد سازمانی، نشان دهنده میزان اهداف از پیش تعریف شده است که تاکنون توسط سازمان محقق گردیده است و از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. در این بین، تسهیم دانش به عنوان یک ابزار مهم در تحقق عملکرد سازمانی، می تواند بر روی سرمایه فکری نیز موثر باشد. هدف از اجرای تحقیق حاضر، پاسخ به این پرسش کلیدی است که آیا بین تسهیم دانش و عملکرد سازمانی، با توجه به نقش میانجی سرمایه فکری، رابطه ای وجود دارد؟ این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش از نوع توصیفی، از شاخه همبستگی است؛ از نظر جمع آوری داده ها، تحقیق میدانی محسوب می شود. جامعه آماری در این پژوهش، شامل 28 واحد اداری و درمانی، اقماری و کارگزاری سازمان تامین اجتماعی استان گیلان است که 265 نفر ازکارکنان آنها بر اساس روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس انتخاب شده اند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها که با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری، حاکی از این است که تمامی فرضیات تحقیق حاضر مورد تایید قرار گرفته است. بنابراین، تاثیر مستقیم تسهیم دانش ضمنی و صریح بر عملکرد، تاثیر مستقیم سرمایه فکری بر عملکرد؛ و تاثیر تسهیم دانش ضمنی و صریح از طریق سرمایه فکری بر عملکرد مورد تایید قرار گرفت. بر اساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که با افزایش سطح تسهیم دانش و سرمایه فکری، می توان عملکرد سازمان تامین اجتماعی استان گیلان را افزایش داد.

    کلیدواژگان: تسهیم دانش، سرمایه فکری، عملکرد سازمانی
  • امید صفری*، غلامرضا صفری، فاطمه حسینی صفحات 49-59

    هدف از این تحقیق،مطالعه ارتباط چندگانه بین سرمایه فکری،فن آوری اطلاعات با توان مند سازهای روانشناختی از طریق یادگیری سازمانی کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان ایران بود.جامعه آماری این تحقیق، کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان ایران به تعداد492نفر بودند،که از این تعداد228نفر با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند.جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه های استاندارد سرمایه فکری(بونتیس،1998)،فن آوری اطلاعات(لورتز و همکاران،2004)، توان مندسازی روانشناختی(اسپریتزر ،1995) و یادگیری سازمانی (نیفه،2001) به ترتیب با ضریب آلفای کرونباخ 71/0، 81/0، 86/0 و 78/0انجام گرفت.برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای تجزیه استنباطی داده ها از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون و ریگرسیون استفاده شد.نتایج نشان داد که سرمایه فکری و فن آوری اطلاعات رابطه مثبت و معناداری با توان مند سازهای روانشناختی آزمودنی ها داشتند(51/0 ،34/0r=،01/0 P≤).همچنین نتایج نشان داد که سرمایه فکری و فن آوری اطلاعات قابلیت پیش بینی توان مند سازهای روانشناختی آزمودنی ها را داشتند(26/0 ،12/0= R square).

    کلیدواژگان: سرمایه فکری، فناوری اطلاعات، توانمندسازهای روانشناختی، یادگیری سازمانی، کارکنان، ادارات کل ورزش و جوانان ایران
  • سید محمود زنجیرچی*، نگار جلیلیان، محمدعلی سنگبر صفحات 61-74

    کشو ایران، به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای تولید کننده ی نفت و گاز جهان شناخته شده و صنعت پتروشیمی و فرآورده های نفتی در این کشور ممتاز می باشد. در صنعت پتروشیمی و فرآورده های نفتی، سرپرستان به عنوان رابط بین مدیران و کارکنان، نقش برجسته ای در انجام ماموریت ها و تحقق اهداف سازمانی دارند. با توجه به این که بخش مهمی از سرمایه های انسانی هر سازمان، تحت پوشش و کنترل نیروی سرپرستی می باشد، لازم است تا برای برقراری ایمنی در سازمان بر شایستگی سرپرستان در هدایت رفتارها و کنترل شرایط متمرکز شد. با توجه به اهمیت موضوع، در مطالعه ی حاضر تلاش شد تا با در نظر داشتن مدل شایستگی ایمنی و مطالعه ی پژوهش هایی که تاکنون در این حوزه صورت گرفته است، مولفه های شایستگی ایمنی شناسایی شده و از نظر میزان اهمیت در صنعت پتروشیمی کشور رتبه-بندی گردد تا مهم ترین مولفه ها در نهادینه سازی فرهنگ ایمنی، شناسایی شوند. لازم به ذکر است که در این مطالعه، برای تجزیه و تحلیل داده ها از نظریه ی چشم انداز بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از انجام پژوهش حاکی از آن است که مولفه قضاوت و تصمیم گیری برای سرپرستان شرکت صنعت پتروشیمی در اولویت اول اهمیت و همچنین مولفه های کارگروهی و ارتباطات به ترتیب در اولویت های دوم و سوم اهمیت قرار دارند.

    کلیدواژگان: صنعت پتروشیمی، شایستگی سرپرستان، نظریه ی چشم انداز، ایمنی، بهداشت و محیط
  • طهمورث حسنقلی پور یاسوری، مهشید فیروزابادی*، سیروس بابایی سیاهکلرودی صفحات 75-83
    اندیشمندان مدیریتی بر این عقیده اند که توسعه مدیریت کلید توسعه کشور است تا این اندازه که بسیاری از کشورهای موفق دنیا اذعان دارند که شما مدیر تربیت کنید همه چیز به دنبالش می آید. بنابراین با توجه به اهمیت بحث توسعه مدیران این پژوهش قصد دارد به شناسایی مولفه های تاثیر گذار بر توسعه مدیران در شرکت تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو) بپردازد. در این راستا؛ هدف تحقیق از جنس کاربردی و روش تحقیق، پیمایشی است. داده ها با استفاده از مصاحبه جمع آوری شد. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران، کارشناس مسیول و کارشناسان شرکت ساپکو، روش نمونه گیری گلوگه برفی و اندازه ی نمونه 10 نفر (حد اشباع) است. برای تحلیل کیفی داده های جمع آوری شده از تحلیل محتوا استفاده شده است. نتایج بدست آمده از انجام تحلیل ها حاکی از این است که آموزش، ارزیابی عملکرد، جانشین پروری، حمایت مدیریت ارشد و ابعاد راهبردی سازمان به عنوان ابعاد تاثیر گذار بر فرایند توسعه مدیران شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: توسعه مدیریت، توسعه، مدیریت
|
  • Morteza Dinpanah *, Tooraj Sadeghi Pages 1-12
    The main purpose of this research is to assess and examine the role of strategic management in the growth and learning of organization in the engineering management department of Khorasan Razavi Gas Company. The research hypotheses include a main hypothesis and five sub-hypotheses. The present study is applied from the purpose perspective and from the perspective of data collection method is a descriptive correlation study which is analyzed based on the covariance matrix. The research population consists of all managers, consultants and employees of engineering management departments of Gas Company of Khorasan Razavi province which are 215 people based on the statistics. 138 of them were selected by random sampling method. The instrument used was a questionnaire which was distributed in two stages and its validity and reliability were determined. For Statistical analysis of collected data, SPSS and Smart PLS software were used. Considering the descriptive statistics and the results obtained from the output of Smart PLS software, these results can be obtained. In the examination of the questions of the present study, five paths were investigated, each of the five paths have a positive effect; But in terms of assumptions prove three hypotheses have been ver ified and accepted two hypotheses are not significant
    Keywords: Organization, strategy, strategic management, Growth, Learning
  • Mahboubeh Soleimanpour Omran, Behrang Esmaeili Shad *, Fatemeh Mortazavi Kiasari Pages 13-24

    The purpose of this study is to identify the relationship between psychological empowerment and organizational entrepreneurship with the mediating role of identifying entrepreneurial opportunities. The research is an applied research in terms of purpose and descriptive and correlational type. The statistical population consisted all employees of the general directorate of cooperatives, Labor and Social Welfare of North Khorasan province with 150 people. Using Cochran formula, 108 people were selected randomly. Two types of library and field studies have been used to collect information. The research tool was Spritzer's psychological empowerment questionnaire (1995), Moghimi Organizational Entrepreneurship questionnaire (2011) and Poohaka's entrepreneurial opportunities identification questionnaire (2006). The validity of the tool was of a form and content that was approved by professors and experts. Reliability of cronbach's alpha coefficient is 0.75, 0.81 and 0.82, respectively. Structural equation method was used for statistical analysis using Lisrel version 8 software. Statistical findings showed that there is a positive and significant relationship between the psychological empowerment of employees and organizational entrepreneurship with the role of mediator identifying entrepreneurial opportunities. Organizational entrepreneurship development requires identification of effective strategies that can provide the necessary conditions for it to be realized. Based on the findings of this study, organizational entrepreneurship can be improved with the psychological capabilities of employees and the ability to identify entrepreneurial opportunities.

    Keywords: Organizational Entrepreneurship, Entrepreneurship opportunities, psychological empowerment
  • Etebar Naghdi, Marjan Fayyazi * Pages 25-36

    The fact that manufacturing and service firms are strongly in competition, for survival, there needs to be resources that can surpass new competitors by creating new methods and techniques. Given the importance of talent management and its key role in creating competitive advantage and commitment that have a large impact on firm performance, this study examines the impact of talent management in line with the commitment of its employees. In this regard, the purpose of this study is applied and the type of data collection is descriptive and survey. The questionnaire and a random sampling method and in the case of private banks in the city of Tehran. The results showed that the impact of management's commitment beta is 0.26. In the study hypotheses, talent management and emotional commitment by a factor β 0.26 and a coefficient β 0.30, normative commitment and positive impact associated with the continued commitment by a factor β 0.10.

    Keywords: talent management, commitment, affective commitment, normative commitment, continuance commitment
  • Seyyed Alireza Pourabbas Kiaei *, Mohammad Doostar, Mehrdad Goodarzvand Chegini Pages 37-47

    Organisational performance represent the predefined goals that have already been achieved by the organisation and it has great importance. Meanwhile, knowledge sharing as an important tool in achieving organizational performance can also be effective on intellectual capital. The main objective of research is the key is to answer the key question whether there is relationship between knowledge sharing and organizational performance regarding the mediating role of intellectual capital. The research is applied in terms of objective, and its methodology is descriptive-correlational and it was field in terms of data collection. Statistical population composed of 28 unites of administrative and therapeutic, satellite and brokerage, in which 265 people were selected through convenience method. Data were analyzed through statistical structural equation modeling. Results show that all assumptions were confirmed. Therefore, the impacts of implicit and explicit knowledge sharing on performance, intellectual capital on performance and implicit and explicit knowledge sharing on performance regarding the mediating role of intellectual capital were confirmed. According to these findings, it can be concluded that increasing the level of knowledge sharing and intellectual capital, the performance of the social security organization of Guilan province can be increased. The impact of knowledge sharing on organisational performance with mediating role of intellectual capital in social security organisation of Guilan province

    Keywords: &quot, knowledge sharing, Intellectual Capital, organisational performance&quot
  • Omid Safari *, Gholamreza Safari, Fatemeh Hosseini Pages 49-59

    The aim of this research is the multiple relationship between intellectual capital, information technology (IT) with psychological empowerments throuth The Mediation of Organizational Learning in the Staff of Youth and Sports in Iran. The research statistical population includes the Staff of Youth and Sports in Iran and the number was 492 individuals. From 492 individuals, 228 individuals were chosen as the sample through convenience sampling. Data collection was conducted by the use of standard questionnaires of intellectual capital (Bontis, 1998), information technology (Lortez et al., 2004) and psychological empowerment (Spreitzer, 1995) and Organizational Learning(Nefe, 2001) with Cronbach’s alpha coefficients of 0.71, 0.81,./86 and 0.78. Descriptive statistics were used for data description and Pearson correlation coefficient, regression and structural equations were used for inferential analysis. Results showed that intellectual capital and information technology had a positive and significant relation with psychological empowerments of examinees (P≤0.01, r= 0.34, 0.51). Also, results showed that intellectual capital and information technology had the ability to predict the examinees’ psychological empowerments (R square= 0.12, 0.26).

    Keywords: Intellectual Capital, IT, Psychological Empowerments, Organizational Learning
  • Seyed Mahmood Zanjirchi *, Negar Jalilian, Mohamad Ali Sangbor Pages 61-74

    Today in the industry, supervisors play a critical role in helping organizations and causes to the change of the world, well-directed and to achieve their desired objectives. Iran is one of the largest oil and gas producer countries, and oil, gas and petroleum products in the country is excellent. In oil and gas companies, supervisors as a liaison between management and employees, have a prominent role in the achieving mission and goals of the Company's oil and gas production. In this study, we tried to consider safety competency model, and identify the components of the model in terms of the importance of the oil and gas industry and rank the most important components in the institutionalization of a culture of safety. It should be noted that in this study, to analyze data, theory prospect is used. According to the results of the application of the fuzzy prospect theory, judgment and decision-making criteria for supervisors ranked as first priority and team working and communication were in the second and third priorities.

    Keywords: Petroleum industry, supervisor’s competency, Prospect Theory
  • Tahmoureth Hasan Gholipour Yasouri, Mahshid Firouzabadi *, Sirous Babaei Siahkalroudi Pages 75-83
    Management thinkers are of the opinion that development is the key to the development of the country to the extent that many successful countries of the world acknowledge that you are educating the manager, everything is looking for it. Therefore, considering the importance of the development of the managers, this research seeks to identify the components that affect the development of managers in Iran Khodro (Sapko) Parts Supply Company. In this regard, the purpose of the research is to investigate the applied gender and research method. Data were collected using interviews. The statistical population of the study consisted of directors, responsible expert and experts of Saipko Company, sample of Golubeh snowy and sample size of 10 people (saturation limit). Content analysis has been used for qualitative analysis of collected data. The results obtained from the analysis indicate that training, performance evaluation, successor, senior management support and strategic dimensions of the organization were identified as dimensions affecting the process of development of managers.
    Keywords: Management Development, development, Management