فهرست مطالب

مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی - پیاپی 57 (پاییز 1400)

نشریه مدیریت راهبردی در سیستم های صنعتی
پیاپی 57 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مسعود حقیقی نوجوکامبری، سینا ابویی مهریزی*، مقتد الانام روانبخش صفحات 1-19

    یکی از مهم ترین صنایع ایجاد کننده آلودگی های زیست محیطی، صنعت تولید سیمان و شرکت های فعال در این صنعت می باشد. صنعت سیمان از نظر درجهی اهمیت، همپای صنایعی مانند فولاد و پتروشیمی است و همواره در اقتصاد ملی، برنامهریزیها و سیاستهای کلان و توسعهای نقش بسزایی داشته از کارآیی مطلوب برخوردار است. هدف مقاله حاضر شناسایی موانع پیاده سازی زنجیره تامین سبز با دلفی فازی، وزن دهی و اولویت بندی هریک با تکنیک بهترین - بدترین فازی، ارزیابی و رتبه بندی صنایع سیمان آبیک، اصفهان و تهران در خصوص میزان عملکرد بهره گیری از زنجیره تامین سبز با تکنیک مپک می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها تحقیق میدانی است. مقاله حاضر به دنبال شناسایی موانع پیاده سازی زنجیره تامین سبز در صنایع سیمان کشور می باشد، اکتشافی است. جامعه و نمونه آماری پژوهش حاضر را 12 نفر از مدیران ارشد حوزه لجستیک در شرکت های تولیدکننده سیمان تشکیل می دهند. نتایج حاصل از غربال سازی مولفه ها با دلفی فازی نشان داد، الگوی بومی در پنج بعد و سی و چهار شاخص شناسایی شدند. نتایج حاصل از وزن دهی به موانع پیاده سازی زنجیره تامین سبز با بهترین - بدترین فازی نشان داد، بعد حمایت و پشتیبانی مهم ترین بعد، تکنولوژیکی رتبه دوم و ابعاد اقتصادی، دانش و آگاهی و محیطی به ترتیب رتبه های سوم تا پنجم را کسب نمودند. سپس شرکت های تولیدکننده سیمان با مدل پیشنهادی ارزیابی و با تکنیک مپک رتبه بندی گردیدند. در پژوهش حاضر تلاش نمودیم که با طراحی مدل بومی موانع پیاده سازی زنجیره تامین سبز در صنایع تولیدکننده سیمان تا حدی این مهم را تحقق بخشیم.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، تکنیک دلفی فازی، روش بهترین- بدترین فازی (FBWM)، روش تصمیم گیری چند شاخصه مقایسه ای (MAPPAC)
  • ابراهیم راستی برازجانی فقط، ناصر خانی*، اکبر عالم تبریز صفحات 20-44
    یکی از رویکردهای نوین که می توان با استفاده از آن اثربخشی و کارایی زنجیره تامین را افزایش داد، نوآوری ارزش مشارکتی در زنجیره تامین است. تفاوت بین نوآوری ارزش و نوآوری ارزش مشارکتی، سطح فعالیت آنهاست. با وجود اینکه برخی پژوهش ها اقدام به بیان اهمیت نوآوری ارزش در بخش های مختلف سازمان و تا حدی معرفی نوآوری ارزش مشارکتی نموده اند، تا کنون پژوهشی در زمینه ارایه یک چهارچوب و یا مدل برای مدیریت نوآوری ارزش در سطوح بین سازمانی انجام نشده است. هدف اصلی از تحقیق حاضر، پر کردن این شکاف تحقیقاتی بوده است. در این تحقیق آمیخته با انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران پتروشیمی و نخبگان آکادمیک داده های مورد نیاز جمع آوری و به روش نظریه داده بنیاد برساختی، تحلیل شده اند. انتخاب نمونه ها بر اساس اصول روش نظریه داده بنیاد به روش هدفمند انجام شد. پایایی نتایج از طریق محاسبه دو شاخص ارزیابی و تایید گردیده است. پس از تحلیل داده ها به وسیله نرم افزار مکس کیو دی ای، نظریه ای برای مدیریت نوآوری ارزش مشارکتی در زنجیره تامین پیشنهاد شده است. نظریه پیشنهادی نشان می دهد که چگونه می توان از طریق افزایش انطباق، بهبود ارتباطات، افزایش همکاری، افزایش اعتماد، افزایش تعهد، وابستگی متقابل در عین حفظ استقلال و به طور همزمان کاهش هزینه ها به نوآوری ارزش مشارکتی در زنجیره تامین دست یافت. پس از طراحی نظریه، ابعاد آن از طریق تلفیق رویکرد نظریه داده بنیاد با روش دلفی مورد ارزیابی و تایید قرار گرفت.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، نظریه داده بنیاد، نوآوری ارزش، نوآوری ارزش مشارکتی
  • مصطفی محمودآبادی*، صادق عابدی صفحات 45-57

    در سال های اخیر با توجه به اهمیت پسماند فاضلاب صنعتی، ذینفعان زنجیره تامین انتظار دارند که زنجیره تامین لجستیک معکوس تامین مورد توجه قرار گیرد. بنابراین هدف پژوهش شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر زنجیره تامین لجستیک معکوس پسماند فاضلاب صنعتی در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر بود. پژوهش توسعه ای کاربردی بوده و بصورت آمیخته انجام گرفت. با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند 12 خبره آشنا به پژوهش تعیین گردید. در بخش کیفی برای کدگذاری و شناسایی عوامل از تحلیل مضمون استفاده گردید. برای اولویت بندی عوامل در بخش کمی دیمتل فازی با کمک نرم افزار دیمتل سالور به کار گرفته شد. نتایج حاصل نشان داد که عوامل موثر بر زنجیره تامین لجستیک معکوس پسماند فاضلاب صنعتی شامل 7 مضمون کلی می باشند. تعهد مدیریت، محیط زیست، هزینه، انعطاف پذیری، قوانین و مقررات، اجتماعی و مدیریت کیفیت جامع می باشند. با استفاده از تکنیک دیمتل مشخص گردید تعهد مدیریت تاثیرگذارترین عامل بر دیگر عوامل می باشد و محیط زیست تاثیرپذیرترین عامل بر دیگر عوامل می باشد که خود نشان دهنده تاثیر عوامل دیگر بر این عامل می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، لجستیک معکوس، پسماند فاضلاب صنعتی
  • سلمان عباسی سیر، محمدعلی کرامتی*، محمدرضا معتدل صفحات 58-73

    به دلیل اشاعه رفتار خرید آنی در مصرف کنندگان، مطالعات دانشگاهی آن طی یک دهه اخیر افزایش یافته است. به این دلیل که در فروشگاه های بزرگ بایستی میزان فروش بالا باشد، لذا بررسی رفتار مصرف کننده در خرید آنی نیز باید موردتوجه محققان و مدیران فروشگاه ها قرار گیرد. هدف از انجام مقاله حاضر شناسایی عوامل کلیدی رفتار مصرف کننده در خرید آنی با تاکید بر رعایت اخلاق درفروش با استفاده از تکنیک غربالگری فازی و وزن دهی و اولویت بندی عامل ها با استفاده از روش بهترین - بدترین فازی است. جامعه و نمونه آماری پانزده نفر از کارشناسان ارشد مدل سازی و اساتید دانشگاهی مسلط به مباحث بازاریابی و خرید آنی تشکیل شده است. پس از مرور دقیق مبانی نظری و پیشینه پژوهش شش بعد و چهل شاخص شناسایی شد. نوآوری تحقیق حاضر این است که از منطق فازی و روش تصمیم گیری چند شاخصه جهت شناسایی و اولویت بندی مولفه های اخلاق در فروش خرید آنی استفاده شده است. نتایج حاصل از غربالگری فازی نشان داد، عامل های اخلاق درفروش؛ فیزیکی؛ اجتماعی؛ موقتی؛ نظارتی و فردی، به عنوان ابعاد منتخب حاصل از غربالگری فازی به همراه بیست ویک شاخص با نظر خبرگان انتخاب شدند. همچنین نتایج حاصل از وزن دهی ابعاد با تکنیک بهترین - بدترین فازی نشان داد عامل اخلاق درفروش مهم ترین بعد خرید آنی و عامل فردی رتبه دوم و عوامل فیزیکی، اجتماعی موقتی و نظارتی به ترتیب رتبه های سوم تا ششم را کسب نمودند.

    کلیدواژگان: اخلاق درفروش، خرید آنی، رفتار مصرف کننده، روش بهترین - بدترین فازی، روش غربالگری فازی
  • سمیه شفقی زاده، سعدالله ابراهیم نژاد، مهرزاد نوابخش*، سید مجتبی سجادی صفحات 74-110

    زنجیره های تامین معاصر شبکه های پیچیده ای از فرآیندها هستند که در معرض اختلالات فراوان قرار دارند، یک زنجیره تامین تاب آور با ایجاد قابلیت ها، سریعتر پاسخگوی تغییرات خواهند بود. تاثیر اجزای شبکه زنجیره تامین بر روی یکدیگر در شرایط عدم اطمینان منجر به پیچیدگی و ایجاد اختلالات می گردد. به جهت کاهش اختلالات، در مواجهه با ریسک های ناشی از زنجیره تامین های مدرن باید به سمت رویکرد تاب آوری زنجیره تامین حرکت نمود. هدف از این مقاله تجزیه و تحلیل فرآیندهای شبکه از تامین کننده تا توزیع کننده، متناسب با همگرایی فرآیندها با در نظر گرفتن ترکیبی از فاکتورهای تاب آوری در صنعت خودرو است. طراحی سناریوهای پیشنهادی با ترکیب عوامل تاب آوری تاثیرگذار، بر مبنای نظر خبرگان این صنعت با در نظر گرفتن عوامل آسیب پذیر و اختلالات هر سطح ارایه شده است. ابتدا منابع ریسک های ناشی از زنجیره تامین مانند اختلالات، تاخیرها و عوامل آسیب پذیر شناسایی و سپس بیست و چهار سناریو با ترکیب عوامل تاب آوری انعطاف پذیری، مشاهده پذیری ، سرعت و قابل رویت بودن طراحی گردیده است. زنجیره تامین پیچیده شرکت بر اساس نرخ گذشته سیستم و توابع توزیع آماری شبیه سازی و سپس برای انتخاب سناریوی برتر از تحلیل پوششی داده های شبکه ای استفاده شده است. شاخص های حاصل از هر سناریو یا خروجی شبیه سازی بر اساس تحلیل پوششی داده ها رتبه بندی و کاراترین سناریو انتخاب می شوند. در نهایت با تحلیل های آماری و ایجاد یک مدل رگرسیون بین شاخص های شبیه سازی و کارایی سناریوها به روابط بین متغیرها و کارایی ها پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده های شبکه ای، زنجیره تامین تاب آور، شبیه سازی، فاکتورهای تاب آوری
  • ابوالقاسم غلامرضا تهرانی، هوشنگ اسدالله*، سراج الدین محبی، شهریار عزیزی صفحات 111-131

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر ارزش ویژه برند با تاکید بر عملکرد برند در بازار محصولات آرایشی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه مشتریان محصولات آرایشی در سطح شهر تهران در سال 1397 بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب گردیده اند. نمونه ای شامل550 مشتری از ده برند (می بی لین، اربن دیکی، کاورگرل، ای ون، رولون، ای تود ، مک، لوریال، اوریف لیم، کلینیک) که حدود 80 درصد سهم بازار را دارند، انتخاب گردید. داده های پژوهش با استفاده از پرسش نامه و اطلاعات ثانویه جمع آوری گردید و با استفاده از مدل معادلات ساختاری و تحلیل همبستگی کانونی و بکارگیری نرم افزارهایSPSS ، LISREL، SAS، STATISTICA در سطح برند، فرضیات پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. یافته های تحقیق نشان داد که عواملی مانند آگاهی از برند، طرز تلقی، قیمت مازاد، پتانسیل گسترش برند، نوآوری، توزیع و دسترسی، مزیت، تبلیغات توصیه ای و طرز تلقی کلی بر ارزش ویژه برند با تاکید بر عملکرد برند تاثیرگذار هستند. براساس نتایج آگاهی از برند و طرز تلقی کلی بیشترین تاثیر را بر ارزش ویژه برند در بازار محصولات آرایشی دارند. همچنین نتایج نشان داد که پرمصرف ترین محصول در بین جامعه آماری ویژه چشم و ابرو و مژه و پس از آن گونه می باشد. بررسی های سهم بازار بر اساس حضور حداقل یک محصول از یک برند در سبد مشتری نیز نشان می دهد که سه مارک اتود، لوریل گروپ و رولون به ترتیب بیشترین سهم بازار را دارند.

    کلیدواژگان: ارزش ویژه برند (BE)، عملکرد برند در بازار (BMP)، محصولات آرایشی
  • امیر عباچی، مجتبی طبری*، تورج مجیبی صفحات 132-151
    سرمایه انسانی به عنوان یک دارایی نامشهود و منبع مهم ایجاد مزیت رقابتی در صنعت بانکداری، زمینه را برای بهبود قابلیتهای سازمانی فراهم می آورد. در سال های اخیر، تغییرات سریع و متنوع در محیط های کسب و کار و دغدغه سازمان ها برای رقابت پذیری و حفظ حیات، منجر به معرفی و به کارگیری مفاهیمی نظیر ناب، چابک، تاب آور و سبز و ترکیب آن ها به اشکال مختلف شده است. از آن جایی که پیاده سازی رویکردهای فوق، مستلزم به کارگیری آن ها در مدیریت منابع انسانی سازمان ها است، هدف اصلی این پژوهش، طراحی الگویی است که بتواند به صورت یکپارچه از چهار رویکرد ناب، چابک، تاب آور و سبز در مدیریت منابع انسانی صنعت بانکداری ایران استفاده نماید. جامعه آماری این پژوهش کیفی، 12 نفر از خبرگان حوزه مدیریت منابع انسانی سیستم بانکی و اساتید دانشگاه می باشند، که به روش نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند، برای مطالعه انتخاب شده اند. داده های پژوهش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان گردآوری و با استفاده از روش تحلیل تم، مورد تحلیل قرار گرفته است. تم-های استخراج شده، در قالب الگوی یکپارچه مدیریت منابع انسانی در صنعت بانکداری، متشکل از رویکردهای ناب، چابک، تاب آور و سبز، عوامل زمینه ساز، فرایند و پیامدها ارایه شده است.
    کلیدواژگان: ناب، چابک، تاب آور، سبز، مدیریت منابع انسانی
  • امیررضا احمدی کشاورز، داوود جعفری*، مهران خلج، پرشنگ دوکوهکی صفحات 152-171

    برنامه ریزی برای تخلیه سلول های انبارها یکی از مسایل چالش برانگیز در زمان وقوع بحران است. نیاز به لجستیک اضطراری جهت استفاده موثر از تجهیزات، از اهمیت بالایی برخوردار است. دراین مطالعه یک مدل برنامه ریزی دو هدفه مسیریابی و زمان بندی هم زمان وسایل نقلیه ناهمگن (ظروف پیک) جهت تخلیه سلول های انبار پیک در شرایط اضطراری (عدم انطباق قطعه با برنامه پیک)، به منظور حداقل کردن زمان جابجایی و حداکثر کردن قابلیت اطمینان مسیرها به دلیل ازدحام راهرو های انبار پیشنهاد شده است. برای حل مدل پیشنهادی از روش محدودیت اپسیلون توسعه یافته استفاده شده است. در مدل پیشنهادی امکان ارایه خدمت جهت هر سلول انبار که می بایست تخلیه گردد، توسط ظروف پیک ناهمگن به مناطق لجستیکی/ انبار بازکاری با ظرفیت محدود در نظر گرفته شده است. برای نشان دادن کارایی مدل پیشنهادی، مدل بر روی یک مثال تصادفی اجرا و نتایج محاسباتی ارایه شده است. نتایج حاصل از حل مسئله نشان دهنده وجود تعارض بین توابع هدف استفاده شده می باشد. جهت بررسی مدل در مقیاس بزرگ با توجه به Np-hard بودن مسایل مسیریابی، از سه الگوریتم ازدحام ذرات (PSO)،کلونی مورچگان (ACO) و کلونی زنبور عسل (ABC)، از گروه الگوریتم های هوش ازدحامی استفاده شده و نتایج با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج حل مسئله در مقیاس بزرگ جهت یافتن بهترین مسیر جابجایی نشان دهنده عملکرد بهتر الگوریتم ازدحام ذرات می باشد.

    کلیدواژگان: ازدحام راهروهای انبار، الگوریتم های هوش ازدحامی، ظروف پیک ناهمگن، عملیات پیکینگ، لجستیک اضطراری
  • بیژن علمی*، نقی شجاع، عباس طلوعی اشلقی، سلیمان ایرانزاده صفحات 172-187
    میزان و نوع تخصیص منابع و اتخاذ استراتژیهای لازم برای تامین موثر اقدامات اورژانسی با توجه به نقش حیاتی این مراکز در سیستم سلامت، و میزان توانایی این مراکز در پاسخ موثر به تماسهای اورژانسی یک عنصر مهم در تامین و بازیابی سلامت بیماران محسوب میشود. بهینه ترین موقعیت مکانی اورژانسها با توجه به کنش متقابل بین عوامل، محدودیت‎های محیطی و ویژگیهای رفتاری متفاوت عوامل مختلف مفروض در مسئله را بیابیم. از لحاظ هدف کاربردی و توصیفی با رویکرد مدل سازی تبیینی که در ارایه مدل از نظرسنجی خبرگان استفاده و در اجرای مدل که مبتنی بر کاربست الگوریتم متاهیورستیکال (از نوع ژنتیک) میباشد، داده های عینی و ذهنی ترکیب گردیده متغیرهای عامل و محیطی طی رویکرد ترکیبی شبیه سازی عامل بنیان و الگوریتم متاهیورستیک مدلیزه شده اند. زمان اولیه برای پیمایش یک ساختار اولیه برای 40 نقطه حادثه خیز و 5 ایستگاه برابر با 7860 بوده که پس از بهینه سازی به روش ژنتیک و تولید لیست جدید و نیز جهش آمبولانسها از یک ایستگاه به ایستگاه دیگر نتایج به عددی بین 2700 الی 4000 رسید. استفاده از این نوع بهینه سازی میتواند به سرعت فعالیتها و کاهش هزینه ها کمک شایانی نماید. با توجه به یکسان نبودن ترافیک نقاط، زمان رسیدن آمبولانس به نقاط حادثه خیز برابر نخواهد بود لذا با تغییر نقاط استقرار، بنا بر شرایط با جلو یا عقب رفتن و اختصاصی نمودن خصوصیات آمبولانس ها و نقاط حادثه خیز و ترکیب لیست نقاط میتوان زمان پیمایش کل نقاط حادثه خیز را کاهش داد.
    کلیدواژگان: استقرار، شبکه جاده ای، مدلسازی عامل بنیان، مکانیابی
  • محمدامین خوئی*، امین جمیلی صفحات 188-207

    در دهه های اخیر، نحوه تامین مواد اولیه و انتخاب تامین کنندگان در زنجیره تامین نظام سلامت، چالشی مهم بوده است. زنجیره تامین صنعت دارویی بخشی از این چالش هاست و برای انتخاب تامین کنندگان دارویی در کشور مکانیزم خاصی وجود ندارد. با توجه به افزایش آگاهی زیست محیطی و اجتماعی، انتخاب تامین کننده پایدار از اولویت های شرکت های داروسازی می باشد. لذا هدف پژوهش حاضر، ارزیابی و انتخاب تامین کنندگان پایدار در زنجیره تامین شرکت داروسازی می باشد. این پژوهش یک مطالعه توصیفی بوده و از جنبه هدف کاربردی می باشد. داده های پژوهش از طریق بررسی مبانی نظری، مصاحبه با خبرگان و پرسشنامه جمع آوری شده است. شاخص های ارزیابی تامین کنندگان با رویکرد QFD فازی وزن دهی و اولویت بندی شدند که شاخص های قدرت و ثبات مالی و فنی، اصول چابکی در زنجیره تامین و توانایی های مدیریتی به ترتیب با اوزان 0.155، 0.133 و 0.115 از مهم ترین شاخص های پایدار تامین کنندگان و شاخص های وجود سیاست های مرجوعی، سابقه فعالیت و به کارگیری اصول زنجیره تامین سبز با اوزان 0.059، 0.057 و 0.033 کم اهمیت ترین شاخص های ارزیابی پایداری تامین کنندگان در شرکت های داروسازی متناسب با یافته های این پژوهش می باشند. هم چنین با رویکرد ویکور به ارزیابی و اولویت بندی 4 تامین کننده شرکت داروسازی برکت متناسب با معیارهای پایدار اقدام گردید که دو تامین کننده با امتیاز مناسب پایداری و دو تامین کننده ناپایدار شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تامین کننده پایدار، شرکت داروسازی، QFD فازی، ویکور
  • علی حسن پور، رحمت علیزاده *. سید علی نبوی چاشمی صفحات 208-224

    پژوهش حاضر با هدف، ارایه الگوی مقایسه‌ای و رتبه‌بندی مالی شرکت‌های پتروشیمی با استفاده ازرویکرد تحلیل پوششی داده‌های شبکه‌ای پویا(DNDEA) به دو روش CCR و APاست این پژوهش با توسعه یک مدل DEA شبکه‌ای پویا و به‌منظور مدیریت روابط اساسی بین شاخص‌های اصلی حسابداری و مالی صورت پذیرفت. در مرحله اول، یک مدل رابطه‌ای شامل برگه سود عمده، ترازنامه و شاخص‌های سلامت مالی تحت یک ساختار شبکه پویا ارایه شده است. پس از آن، اثر پویای شاخص‌ها (ناقل‌ها و رابط‌ها) در آن گنجانده شده است تا امتیازات کارآیی به‌درستی برای این چهار زیر ساخت محاسبه شود. سپس با استفاده از دو مدل مذکور به محاسبه پرداختیم و نتایج استخراج شد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی است و جامعه آماری آن، شرکت‌های پتروشیمی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. براساس یافته‌های تحقیق با توجه به معیار‌های پژوهش، کارآیی محاسبه گردید از 18 شرکت پتروشیمی مورد مطالعه در روش CCR دو شرکت و در روش AP یک شرکت بطور متوسط کارآ شناخته شدند. البته نتایج حاکی از میزان همبستگی قوی 71 درصدی دو روش است.

    کلیدواژگان: بورس اوراق بهادار، تحلیل پوششی داده های شبکه ای پویا، صنایع پتروشیمی ایران، عملکرد مالی
  • مرتضی یوسفی، نبی الله محمدی *، هما درودی صفحات 225-239

    امروزه به دلیل پیچیدگی و دخیل بودن عوامل متعدد در بحث انتخاب مواد، تولیدکنندگان در عرصه رقابتی به ابزاری قوی و علمی نیازمندند که تمامی عوامل اثرگذار در انتخاب مواد را شناسایی و میزان اهمیت این عوامل را مشخص نموده و بین آن‌ها تعادل برقرار کنند. در این پژوهش سعی داریم یک رویکرد ترکیبی فازی در جهت شناسایی و اولویت‌بندی عوامل اثرگذار در انتخاب مواد پلیمری خودرو ارایه کنیم. بدین منظور پس از مرور سوابق تجربی با نظرسنجی از خبرگان سازمانی و به‌کارگیری تکنیک دلفی فازی، عوامل مزیت رقابتی اثرگذار در انتخاب مواد را شناسایی و غربال‌سازی کرده و با استفاده از تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی، این عوامل را وزن ‌دهی و اولویت‌بندی نمودیم. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده با تکنیک دلفی فازی پنج شاخص: اقتصادی، فنی، زیست‌محیطی، اجتماعی و تکنولوژی مشتمل بر 29 زیر شاخص مرتبط شناسایی و غربال شدند. سپس میزان اهمیت شاخص‌ها و زیر شاخص‌ها را با تکنیک تحلیل سلسله مراتبی فازی محاسبه نمودیم. نتایج به‌دست‌آمده نشان داد که بیشترین میزان اهمیت مربوط به شاخص‌های فنی و اقتصادی و کمترین میزان اهمیت مربوط به شاخص تکنولوژی است. در ضمن از شاخص اقتصادی مولفه ارزش بازاری، از شاخص فنی مولفه وزن، از شاخص زیست‌محیطی مولفه قابلیت بازیافت و استفاده مجدد، از شاخص اجتماعی مولفه سلامت و ایمنی و از شاخص تکنولوژی مولفه امکانات فعلی، حایز بالاترین درجه اهمیت شدند.

    کلیدواژگان: عوامل اثرگذار بر انتخاب مواد، مواد پلیمری خودرو، رویکرد فازی
|
  • Masoud Haghighi Nojoukambari, Sina Abouiemehrizi *, Moghtadalanam Ravanbakhsh Pages 1-19

    One of the most important industries that cause environmental pollution is the cement industry and companies active in this industry. Cement industry in terms of importance, such as steel and petrochemical industries, and always in accordance with national economic and development plans and policies contributed to the performance is satisfactory. The present study aimed to identify barriers to GSC implementation by FD, weight and prioritize them through the FBWM and evaluation, ranking of Abeyek Cement Industries, Isfahan and Tehran regarding the performance of using the GSC with MAPPAC technique. The present study is a field research in terms of applied purpose and in terms of data collection. The present article is exploratory because it seeks to identify barriers to the implementation of green supply chain in the country's cement industry.The present statistical sample and population consisted of 12 logistics senior managers in cement companies. Results of screening by a FD indicated that a native model had five dimensions and thirty four indices. According to results of weighting barriers to GSC implementation dimensions by the FBWM, the support & covering was the most important dimension of the GSC, then the Technological was put in the second place, dimensions the economic, knowledge and environmental were ranked third to fiveth respectively.The cement companies were then evaluated by the proposed model through MAPPAC technique. In the present study, the native model of barriers to the implementation of green supply chain in cement manufacturing industries has been designed.

    Keywords: Green Supply Chain (GSC), Fuzzy Delphi technique (FD), Fuzzy Best-Worst Method (FBWM), Multicriterion Analysis of Preferences by menas of Pairwise Actions, Criterion comparisons (MAPPC)
  • Ebrahim Rasti Borazjani Faghat, Naser Khani *, Akbar Alem Tabriz Pages 20-44
    One of the new approaches that can be used to increase the effectiveness & efficiency of the supply chain is the Shared Value Innovation in the supply chain. The difference between value innovation and shared value innovation is their level of activity. Although some research has emphasized the importance of value innovation in different parts of the organization & to some extent introduces Shared Value Innovation, so far no research has been conducted to provide a framework or model for managing Value Innovation in inter-organizational levels. The main purpose of the present study was to fill this research gap. In this mixture study, semi-structured interviews with petrochemical managers & academic experts were conducted & analyzed using constructive Grounded theory. Samples were selected by purposive sampling, based on the principles of Grounded theory approach. The reliability of the results is confirmed by calculating two evaluation indices. After analyzing the data using MaxQDA software, a framework for managing Shared Value Innovation in the supply chain has been proposed. The proposed theory shows how to achieve Shared Value Innovation through increasing adoption, improving communication, improving collaboration, enhancing trust, enhancing the commitment, enhancing interdependence while maintaining the independence, & simultaneously reducing costs. After designing the theory, its dimensions were evaluated and confirmed by combining the foundation data theory approach with the Delphi method.
    Keywords: Grounded Theory, Shared Value Innovation, Supply Chain, Value innovation
  • Mostafa Mahmoudabadi *, SADEGH ABEDI Pages 45-57

    In recent years, given the importance of industrial wastewater waste, supply chain stakeholders expect the reverse supply logistics supply chain to be considered. Therefore, the purpose of this study was to identify and prioritize the reverse logistics supply chain of industrial wastewater waste in Gol Gohar Mining and Industrial Company. The research was applied development and was conducted in a mixed way. Using purposive sampling method, 12 experts familiar with the research were identified. In the qualitative section, content analysis was used to code and identify the factors. Fuzzy Dematel was used to prioritize the factors in the quantitative part. The results showed that the factors affecting the reverse logistics supply chain of industrial wastewater include 7 general themes. Commitment to management, environment, cost, flexibility, rules and regulations, social and total quality management. Using Dematel technique, it was determined that management commitment is the most influential factor on other factors and the environment is the most influential factor on other factors, which shows the impact of other factors on this factor

    Keywords: Supply Chain, Reverse logistics, industrial wastewater recycling
  • Salman Abbasi Siar, Mohammadali Keramati *, Mohammadreza Motadel Pages 58-73

    Due to the prevalence of impulse buying behavior among consumers, its academic studies have increased over the last decade. Because of the sales should be high in stores, the study of consumer behavior in impulse buying should be considered by researchers and store managers. The purpose of this paper is to identify the key factors of consumer behavior in impulse buying with emphasis on ethics in sales using fuzzy screening technique and weighting and prioritizing factors using the best-worst fuzzy method. The population and the statistical sample include 15 modeling experts and academic professors who are fluent in impulse buying and marketing topics After a thorough review of the theoretical foundations and research background, 6 dimensions and 40 indicators were identified. The innovation of the present study is that fuzzy logic and multi-attribute decision-building method have been used to identify and prioritize the components of ethics in Impulse buying sales. The results of fuzzy screening showed, ethics factors in sales; physical; social; temporal; regulatory and individual, as selected dimensions of fuzzy screening along with 21 indicators were selected by experts. Also, the results of weighting the dimensions with the best-worst fuzzy technique showed that the ethics factor in sales was the most important dimension of impulse buying and the individual factor was ranked second, and physical, social, temporal and regulatory factors were ranked third to sixth, respectively.

    Keywords: Consumer Behavior (CB), Ethics in sale, Fuzzy Best-Worst Method (FBWM), Fuzzy Screening Method (FSM), Impulse Buying (IB)
  • Somayeh Shafaghizadeh, Sadoullah Ebrahimnejad, Mehrzad Navabakhsh *, Seyed Mojtaba Sajadi Pages 74-110

    Contemporary supply chains are complex networks of processes that are subject to many disruptions; a resilient supply chain will be able to respond more quickly to changes by creating capabilities. The effect of supply chain network components on each other under conditions of uncertainty contributes to complexity and disruption. The supply chain must be pushed towards a resiliency strategy in order to reduce disruptions and deal with issues that arise from the supply chain. The purpose of this paper is to analyze network processes from supplier to distributor, in proportion to the convergence of processes by a combination of resilience factors in the automotive industry. The design of the proposed scenarios with the combination of effective resilience factors is presented, which is based on the opinion of industry experts and also takes the vulnerable factors and disorders of each level into account. First, the sources of supply chain risks such as disruptions, delays and vulnerabilities are identified and then twenty-four scenarios are designed with a combination of resilience factors of flexibility, visibility, velocity, and visibility. The company''s complex supply chain is simulated based on the system''s past rate and statistical distribution functions, and then the network DEA is used to select the superior scenario. The indicators of each scenario or simulation output are selected based on the DEA, ranking the most efficient scenario. Finally, the relationships between them have been explored using mathematical analysis and the creation of a regression model between the simulation indices and the output of scenarios.

    Keywords: Network data envelopment analysis, Resilient Supply Chain, Resilience Factors, Simulation
  • Abolghasem Gholamreza Tehrani, Hooshang Asadollah *, Serajoddin Mohebbi, Shahriar Azizi Pages 111-131

    The aim of this study was to identify and prioritize the factors affecting the special value of the brand by emphasizing the performance of the brand in the cosmetics market. The statistical population of the study was all customers of cosmetic products in Tehran in 1397, which were selected by random sampling cluster sampling method. The sample consisted of 550 customers from ten brands (Mibi Lynn, Erben Dicky, Cover Grill, EVon, Relon, E Tod, McLurray, Oriflame, Clinic), which accounted for about 80 percent of the market share. The research data were collected using questionnaires and secondary information and the research hypotheses were tested using structural equation modeling model and analysis of focal correlation and application of SPSS, LISREL, SAS, STATISTICA software at the brand level. The research findings showed that factors such as brand awareness, attitude, surplus price, brand expansion potential, innovation, distribution and access, advantage, advisory advertising and general perception affect brand equity by emphasizing brand performance. Based on brand awareness results and general perception, they have the greatest impact on brand equity in the cosmetics market. The results also showed that the most widely used product among the statistical community is eye, eyebrow, eyelashes and so on. Market share surveys based on the presence of at least one product from a brand in the customer portfolio also show that the three brands of Etude, Loril Group and Rollon have the largest market share, respectively.

    Keywords: brand equity (BE), brand performance in the (BMP) market, cosmetic products
  • Amir Abachi, Mojtaba Tabari *, Toraj Mojibi Pages 132-151
    Human capital as an intangible asset and an important source of competitive advantage in the banking industry, provides the basis for improving organizational capabilities. In recent years, rapid and diverse changes in business environments and the concern of organizations for competitiveness and survival, led to the introduction and application of concepts such as lean, agile, resilient and green and their combination in various forms. Since the implementation of the above approaches requires their application in human resource management of organizations, the main purpose of this study is to design a model that can use the four approaches of lean, agile, resilient and green as integrated model, in human resources management of the Iranian banking industry.The statistical population of this qualitative study is 12 experts in the field of human resource management of the banking system and university professors, who have been selected for the study by purposive non-probability sampling. Research data were collected through semi-structured interviews with experts and analyzed using the thematic analysis method. The extracted themes are presented in the form of a Integration model of human resource management in the banking industry, consisting of lean, agile, resilient and green approaches, underlying factors, process and consequences.
    Keywords: lean, Agile, Resilient, Green, human resource management
  • AmirReza Ahmadi Keshavarz, Davood Jaafari *, Mehran Khalaj, Parshang Dokouhaki Pages 152-171

    Planning to empty warehouse cells is one of the most challenging issues in times of crisis. The need for emergency logistics for the efficient use of equipment is of great importance. In this study, a dual-objective planning model of routing and simultaneous scheduling of heterogeneous vehicles (picking containers)It has been suggested to evacuate the courier warehouse cells in emergency situations (non-compliance of the piece with the courier schedule) in order to minimize the movement time and maximize the reliability of the routes due to the congestion of the warehouse corridors. The developed Epsilon constraint method has been used to solve the proposed model. In the proposed model, the possibility of providing service for each warehouse cell that should be emptied by heterogeneous peak containers to logistics /warehouse areas with limited capacity is considered.To demonstrates the performance of the proposed model, the model is run on a random example and the computational results are presented. The results of problem-solving indicate a conflict between the objective functions used. In order to investigate the large-scale model, due to the Np-hard routing issues, three Particle Swarm Algorithms (PSO), Ant Colony (ACO), and Bee Colony (ABC), swarm intelligence algorithms were used and the results were compared with each other. The results of large-scale problem solving to find the best displacement path show better performance of the particle swarm algorithm.

    Keywords: Emergency logistics, Heterogeneous Courier containers, Picking operations, Swarm intelligence algorithms, Warehouse corridor congestion
  • Bijan Elmi *, Naghei Shoja, Abbass Toloie Ashlaghi, Soleyman Iranzadeh Pages 172-187
    The amount and type of resource allocation and adoption of necessary strategies to effectively provide emergency measures, given the vital role of these centers in the health system, and the ability of these centers to respond effectively to emergency calls is an important element in providing patients' health. Find the most optimal location of emergencies according to the interaction between factors, environmental constraints and different behavioral characteristics of different factors assumed in the problem. In terms of practical and descriptive purpose, with the explanatory modeling approach, which uses expert opinion polls in presenting the model and in implementing the model, which is based on the application of metaherstical algorithm. Combined objective and subjective data Factor and environmental variables are modeled through a combined approach of factor-based simulation and metaheuristic algorithm. The initial time to navigate an initial structure for 40 accident hotspots and 5 stations was 7860, which after genetic optimization and the production of a new list, as well as the jump of ambulances from one station to another, the results reached a number between 2700 and 4000. Using this type of optimization can help speed up activities and reduce costs. Due to the unequal traffic of the points, the time of arrival of the ambulance to the accident hotspots will not be equal, so by changing the deployment points, according to the conditions and specializing the characteristics of ambulances and accident hotspots and combining the list of points, the total travel time can be Reduced accident hotspo
  • MohammadAmin Khoei *, Amin Jamili Pages 188-207

    In recent decades, the way of raw material supply and supplier selection in the health supply chain has been an important challenge. The supply chain of the pharmaceutical industry is critical and there is no specific mechanism for selecting pharmaceutical suppliers in the country. Due to increasing environmental and social awareness, choosing a sustainable supplier is one of the priorities of pharmaceutical companies. Therefore, the purpose of this study is to evaluate and select sustainable suppliers in the supply chain of the pharmaceutical company. This research is a descriptive study and is applied in terms of purpose. Research data were collected through a review of literature, interviews with experts and a questionnaire. Supplier evaluation indicators were weighted and prioritized with fuzzy QFD approach. The indicators of strength and financial and technical stability, principles of supply chain agility and managerial capabilities with weights of 0.155, 0.133 and 0.115, respectively, are the most important indicators of sustainable suppliers. Then, the indicators of return policy, history, and applying the principles of green supply chain with weights of 0.059, 0.057 and 0.033 are the least important indicators for assessing the sustainability of suppliers in pharmaceutical companies in accordance with the findings of this study. Also, with VIKOR approach, four suppliers of Barakat Pharmaceutical Company were evaluated and prioritized in accordance with sustainable criteria. Two suppliers with appropriate stability points and two unsustainable suppliers were identified.

    Keywords: Stable Supplier, Pharmaceutical Company, Fuzzy QFD, VIKOR
  • Ali hasanpor, rahmat alizadeh *, seyed ali Nabavi Chashmi Pages 208-224

    The aim of this study is to provide a comparative model and financial ranking of petrochemical companies using dynamic network data envelopment analysis (DNDEA) approach by CCR and AP methods. occurred. In the first step, a relational model including major profit sheet, balance sheet and financial soundness indicators is presented under a dynamic network structure. Then, the dynamic effect of indicators (carriers and relationships) is included to calculate the efficiency scores for these four infrastructures correctly. Then we calculated using the two models and the results were extracted. This research is applied in terms of purpose and its statistical population is petrochemical companies listed on the Tehran Stock Exchange. Based on the research findings, according to the research criteria, efficiency was calculated. Out of 18 petrochemical companies studied, two companies were identified in the CCR method and one company in the AP method as moderately efficient. However, the results show a strong correlation of 71% between the two methods.

    Keywords: Iran Petrochemical Industry, DNDEA, Financial Performance, stock exchange
  • morteza yousefi, Nabiollah Mohammadi *, Homa Doroudi Pages 225-239

    Today, due to the complexity and involvement of various factors in the discussion of material selection, manufacturers in the field of competition need a strong and scientific tool that identify all the factors influencing the choice of materials, determine the importance these factors and balance them .In this research, we try to present a fuzzy hybrid approach to identify and prioritize the factors influencing the selection of automotive polymeric materials. For this purpose, after reviewing the experimental records by surveying organizational experts and using fuzzy Delphi technique, we identified and screened the factors of competitive advantage affecting the selection of materials and we weighted and prioritized these factors using fuzzy hierarchical analysis technique. Based on the results obtained by fuzzy Delphi technique, five indicators: economic, technical, environmental, social and technology inclusive of 29 related sub-indicators, identified and Sieved. Then we calculated the importance of indices and sub-indices using fuzzy hierarchical analysis technique. The results showed that the highest importance is related to technical and economic indicators and the least importance is related to technology index. In addition,from the economic index Sub-index the market value, From the technical index Sub-index the weight, From the environmental index Sub-index the recyclability, From the social index Sub-index the health and safety and from the technology index Sub-index the current facilities, obtained the highest degree of importance.

    Keywords: Factors affecting Material Selection, Automotive Polymeric Materials, Fuzzy Approach