فهرست مطالب

روانشناسی ورزش - سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

مجله روانشناسی ورزش
سال ششم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فرزین باقری شیخانگفشه*، رضا شباهنگ، معصومه کوکلی، سیده فرناز صدیقیان، دانیال علیزاده صفحات 1-13
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش سه گانه تاریک شخصیت و استحکام روانی در پیش بینی نگرش به دوپینگ در بدنسازان مرد انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهش بدنسازان مرد شهر رشت در سال 1398 بودند که از میان آن ها 230 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های نگرش به بهبود عملکرد پتروسزی و آیدمن، سه گانه تاریک شخصیت جوناسون و وبستر و استحکام روانی شرد و همکاران جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون چندگانه از طریق نرم افزار SPSS نسخه 24 تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد ماکیاولیسم (625/0=r)، رفتار ضداجتماعی (468/0=r) و خودشیفتگی (420/0=r) با نگرش به دوپینگ همبستگی مثبت و معنادار داشتند. از سویی دیگر، اطمینان (478/0-=r)، پایداری (480/0-=r) و کنترل (570/0-=r) با نگرش به دوپینگ همبستگی منفی و معنادار داشتند. همچنین متغیرهای سه گانه تاریک شخصیت و استحکام روانی 6/52 درصد از تغییرات نگرش به دوپینگ بدنسازان مرد را پیش بینی کردند (01/0>P).

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد بدنسازان دارای رگه های تاریک شخصیت نگرش مثبت تری نسبت به استفاده از داروهای غیرمجاز و دوپینگی از خود نشان می دهد. ورزشکارانی که طول مدت ورزش حرفه ای خود از استحکام روانی مناسبی برخوردارند کمتر به سمت داروهای دوپینگی کشیده خواهند شد.

    کلیدواژگان: نگرش به دوپینگ، سه گانه تاریک شخصیت، استحکام روانی، بدنسازی
  • مهتا اسکندرنژاد*، زهرا حسین زاده، فریبا ملائی زنگی صفحات 15-27
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های سرسختی، منبع کنترل، اضطراب کرونا و تعیین ارتباط بین آنها در بانوان فعال و غیرفعال ورزشی می باشد.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر از نوع علی-مقایسه ای و همبستگی است که جامعه آماری آن را بانوان فعال و غیرفعال ورزشی شهرستان ارومیه تشکیل دادند که از این بین تعداد 180 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شد. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های سرسختی روانشناختی، منبع کنترل و اضطراب کرونا استفاده شد. برای تحلیل داده ها نیز از روش آماری تی مستقل و همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان داد که تفاوت معناداری بین دو گروه فعال و غیرفعال ورزشی در متغیرهای سرسختی، منبع کنترل و اضطراب کرونا وجود دارد. همچنین بین دو گروه در ضریب همبستگی اضطراب کرونا با منبع کنترل و ضریب همبستگی سرسختی و منبع کنترل تفاوت معنادار و در ضریب همبستگی اضطراب کرونا و سرسختی تفاوت غیرمعنادار مشاهده شد.

    بحث و نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که شرکت در فعالیت های ورزشی باعث ایجاد زمینه های رشد ویژگی های شخصیتی در بانوان شده و ممکن است زمینه کاهش اضطراب کرونا را در آنها کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب، فعالیت ورزشی، شخصیت
  • حسن شایانی، رسول زیدآبادی*، لاله همبوشی صفحات 29-44
    هدف

    شناسایی عوامل موثر بر موفقیت ورزشی از جمله چالش های روانشناسی ورزشی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری بین ذهن آگاهی ورزشی با ادراک از موفقیت ورزشکاران با توجه به نقش میانجی تعهد به تمرین انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. تعداد 205 نفر (با میانگین سنی 80/13±67/23) از ورزشکاران رشته های تیمی و انفرادی به صورت داوطلبانه در این پژوهش شرکت نمودند. برای جمع آوری اطلاعات، از پرسش-نامه های ادراک از موفقیت ورزشی، تعهد به تمرین و پرسش نامه ذهن آگاهی ورزشی استفاده شد. برای بررسی روابط ساختاری بین متغیرها از روش آماری مدل سازی مسیری ساختاری با استفاده از نرم افزار Smart PLS2.0 و Spss22 استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان دهنده ارتباط مثبت و معنی دار بین ذهن آگاهی ورزشی و تعهد به تمرین با ادراک از موفقیت ورزشکاران بود. همچنین ذهن آگاهی ورزشی از طریق متغیر واسطه ای تعهد به تمرین نیز موجب تغییر در ادراک از موفقیت ورزشکاران شد به طوریکه وجود متغیر میانجی تعهد به تمرین اثر کل را به طور معنی داری افزایش داد (85/4=t).

    نتیجه گیری

    توجه ویژه به مقوله ذهن آگاهی ورزشی حایز اهمیت می باشد، چرا که افزایش ذهن آگاهی ورزشی نه تنها به طور مستقیم، بلکه به طور غیرمستقیم از طریق افزایش تعهد به تمرین موجب افزایش ادراک از موفقیت ورزشکاران می شود.

    کلیدواژگان: ورزش تیمی و انفرادی، ذهن آگاهی ورزشی، پایبندی به ورزش، عملکرد ورزشی
  • مهدی شهبازی، راضیه هژبرنیا* صفحات 45-72

    هدف از این مطالعه بررسی نقش تصمیم گیری در عملکرد ورزشی به صورت مروری منظم می باشد. مطالعات با استفاده از عبارات جست وجوی تعریف شده در عنوان مقالات، در پایگاه های فارسی و انگلیسی مشخص شده، بدون بازه زمانی بازیابی گردید. به طور کلی 2453 مقاله انگلیسی و 753 مقاله فارسی بدست آمد. از بین آنان 114 مقاله مرتبط با موضوع مطالعه انتخاب و پس از بررسی متن کامل مقالات، 35 مقاله انگلیسی و 5 مقاله فارسی انتخاب گردید. این مطالعات در سه گروه مطالعاتی که مرتبط با انجام برخی تمرینات و اثرگذاری بر دقت، سرعت و کیفیت تصمیم گیری (16 مطالعه)، مطالعاتی که مرتبط با ارزیابی تصمیم گیری تحت شرایط فشار (3 مطالعه) و مطالعاتی که مرتبط با ارزیابی تصمیم گیری پس از مشاهده کلیپ یا تصاویری از صحنه های واقعی بازی (20 مطالعه) تقسیم شدند. نتایج حاصل از مطالعات نشان داد که توانایی تصمیم گیری میتواند سطح مهارتهای ورزشی افراد را متمایز کند. استفاده از کلیپها یا عکسهایی مرتبط با صحنه های واقعی ورزشی و یا برنامه تمرینی غیر خطی میتوانند باعث بهبود سرعت و دقت تصمیم گیری بازیکنان شوند. همچنین تصمیم گیری تحت شرایط فشار در افراد جوان باعث میشود که گزینه های کمتری برای آنان در زمینه بازی وجود داشته باشد و نیز استفاده از کلیپهای ویدیویی دو بعدی و سه بعدی میتواند جهت سنجش و مقایسه تصمیم گیری بازیکنان در رشته های مختلف ورزشی مورد استفاده قرارگیرند در حالی که مزایای استفاده از کلیپهای ویدیویی سه بعدی بیشتر میباشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، ورزش، کلیپ های ویدیویی، بررسی منظم
  • لیلی علیزاده*، حسن محمدزاده صفحات 73-87
    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر رویکرد آموزشی حس بازی بر تصمیم گیری، حمایت و اجرای مهارت های بسکتبال در دانش آموزان دختر بود.

    روش ها

    جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دختر مقطع اول متوسطه شهرستان ارومیه بودند که تعداد چهل نفر از آن هایی که قبلا سابقه بازی بسکتبال نداشتند و از نظر جسمانی سالم بودند با میانگین سنی (3±06/13) به صورت تصادفی در گروه های مورد نظر (گروه سنتی و گروه حس بازی، هر گروه بیست نفر) قرار گرفتند. روش پژوهش از نوع پیش آزمون و پس-آزمون بود و اطلاعات به صورت میدانی و از طریق آزمون های مهارتی بسکتبال ایفرد و ابزار سنجش عملکرد بازی جمع آوری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چندمتغیره نشان داد که دانش آموزان در یادگیری مهارت های پایه به روش سنتی بهتر بوده اند اما در مورد مولفه های تصمیم گیری و حمایت گروه حس بازی به طور معناداری بهتر از گروه سنتی بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی رویکرد مبتنی بر حس بازی کارآمدی بهتری در توسعه عملکرد بازی نشان داد و یافته ها پیشنهاد می کند که استفاده از فرآیند پرسش و پاسخ در قالب بازی های تعدیل شده روش تمرینی مناسبی برای پیشبرد عملکرد بازی در دانش آموزان هستند.

    کلیدواژگان: حس بازی، آموزش غیرخطی، راهبردهای بازی
  • مالک احمدی*، فرزاد امیر رضائیه، صفا عسگری، مهدی مرادزاده صفحات 89-102

    هدف از پژوهش حاضر، آزمون مدل ارتباطی بین رفتارهای کنترلی معلم، ناکامی از نیازهای روان شناختی اساسی و بدرفتاری در کلاس تربیت بدنی، بر اساس نظریه خودمختاری بود. نوع پژوهش توصیفی-همبستگی بود که به روش مقطعی انجام گردید. تعداد 585 دانش آموز پسر دوره دوم متوسطه، یک سری پرسش نامه خود گزارشی که رفتارهای کنترلی معلم، ناکامی از نیازها، و بدرفتاری در تربیت بدنی را می سنجید، تکمیل کردند. نتایج تحلیل عامل تاییدی و مدل یابی معادلات ساختاری نشان داد اثر مستقیم دو بعد استفاده کنترلی از جوایز و پاداش، و رفتار کنترلی بیش از حد بر بدرفتاری در تربیت بدنی، به ترتیب به طور منفی و مثبت، معنادار می باشد. علاوه بر این، اثر غیر مستقیم دو بعد دیگر شامل ملاحظات شرطی منفی و تهدید، از طریق نقش میانجی ناکامی از نیازها، بر بدرفتاری در تربیت بدنی معنادار می باشد. درکل، این یافته ها بیانگر آن است که رفتارهای کنترلی معلم عاملی مهم در پیش بینی بدرفتاری دانش آموزان در کلاس تربیت بدنی است. معلم تربیت بدنی می تواند با اجتناب از رفتارهای ملاحظات شرطی منفی، تهدید، و رفتارهای کنترلی بیش از حد، و با استفاده کنترلی از جوایز و پاداش میزان بدرفتاری در تربیت بدنی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: رفتار کنترلی معلم، نیاز روان شناختی، نظریه خودمختاری، بدرفتاری، تربیت بدنی
  • منیژه عربی*، علیرضا صابری، مرضیه میرحسینی صفحات 103-115
    هدف پژوهش

    موضوع توجه از مهم ترین و پیچیده ترین عوامل موثر در آموزش و یادگیری است و یکی از فراوان ترین مشکلات در میان کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی که موجب کاهش کارایی آنان در یادگیری می شود، فقدان توجه است؛ در این راستا هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرینات تعادلی بر توجه پایدار کودکان با اختلال نارسایی توجه /بیش فعالی است.

    روش پژوهش

    سی کودک با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی از میان کودکان 7 تا 10 ساله ای که به مرکز درمانی بعثت شهر کرمان مراجعه کرده بودند، انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه کنترل و تجربی تقسیم شدند. طرح تحقیق شامل گروه تجربی همراه با گروه کنترل و روش آن نیمه تجربی بود. تمرینات تعادلی به مدت 8 هفته بر گروه تجربی انجام گرفت. توجه پایدار شرکت کنندگان با استفاده از نرم افزار عملکرد مداوم سنجیده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های ناپارامتریک یومن ویتنی و ویلکاکسون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، تمرینات تعادلی باعث بهبود معنی دار مولفه های توجه پایدار کودکان با اختلال نارسایی توجه/ بیش فعالی شده است.

    نتیجه گیری

    تمرینات تعادلی را می توان در کنار سایر روش های درمانی به عنوان روشی اثربخش برای بهبود توجه این کودکان به کاربرد.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، توجه پایدار، تمرینات تعادلی
  • محسن رجائی*، شیلا صفوی، مهدی قادریان صفحات 117-130
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر خطای ادراک بینایی و تعداد کوشش های تمرین بر تسهیل یادگیری مهارت حرکتی بود.

    روش ها

    تعداد 32 دانش آموز با میانگین سنی 9/0± 43/10 انتخاب و بر اساس نوع خطای بینایی (ادراک بزرگ تر هدف و ادراک کوچک تر هدف) به دو گروه 16 نفره تقسیم شدند.شرکت کنندگان هر گروه پس از انجام 30 کوشش تمرینی جهت آشنایی با اجرای مهارت شوت تیله از فاصله 65 سانتیمتری مرکز هدف، تعداد 540 کوشش مربوط به گروه خود را طی 6 جلسه انجام دادند سه آزمون انتقال بدونه دایره های اطراف به شکلی که پس از هر 180 کوشش یک آزمون یادداری به عمل آمد. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مرکب با اندازه های تکراری و آنوای یک راهه استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج تفاوت معناداری را بین گروه تمرین با خطای بینایی بزرگ و کوچک نشان داد که وابسته به میزان پیشرفت افراد است (05/0<P).

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر با تایید فرضیه نقطه چالش پیشنهاد می کند برای بهبود دقت هدف گیری ابتدا افراد با خطای بینایی (هدفی که بزرگ به نظر می رسد) تمرین کنند و با افزایش مهارت با خطای بینایی (هدفی که کوچک به نظر می رسد) تمرین کنند.

    کلیدواژگان: ادراک، عمل، خطای ابینگهاوس، یادگیری حرکتی
  • مهین عقدایی، مریم کاویانی*، آزیتا رضایی صفحات 131-142
    هدف

    نوع تمرکز توجه بیرونی بر وضعیت فیزیولوژیکی و روان شناختی افراد حین دویدن اثر دارد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر بازخورد توجهی مسافت و زمان بر اقتصاد دویدن و درک فشار افراد مبتدی بود.

    روش ها

    چهل وپنج نفر دانشجوی دختر (30-20 سال) دویدن روی تردمیل را انجام دادند. شرکت کنندگان داوطلبانه انتخاب شدند. به منظور اندازه گیری سرعت بیشینه ، سرعت تردمیل با 2 کیلومتر بر ساعت شروع شد و پس از هر دقیقه سرعت2 کیلومتر بر ساعت افزایش یافت. این روند تا خستگی ارادی شرکت کننده ادامه داشت. شرکت کنندگان به صورت همگن بر اساس سرعت بیشینه به 3 گروه (15 نفری) زمان، مسافت و کنترل تقسیم شدند. به منظور ارزیابی تاثیر بازخورد توجهی به افراد گروه مسافت، بازخورد میزان مسافت (مسافتی که در هر دقیقه و درمجموع 6 دقیقه پیمودند) و به افراد گروه زمان بازخورد زمان (هر دقیقه یک بار و در کل زمان 6 دقیقه، بازخورد مدت زمان دویدن داده شد) و گروه کنترل هیچ گونه بازخوردی دریافت نکردند. با دستگاه تجزیه گازهای تنفسی و کمربند ضربان قلب به مدت 6 دقیقه ، اطلاعات فیزیولوژیک و ضربان قلب ثبت شد. از آزمون درک فشار بورگ برای درک خستگی افراد استفاده شد.

    نتایج

    بین میزان اکسیژن مصرفی ، ضربان قلب ، حجم تنفسی و تواتر تنفس و درک فشار بورگ در سه گروه بازخورد توجهی مسافت، بازخورد توجهی زمان و گروه کنترل تفاوت معناداری وجود نداشت(p<0/05).

    نتیجه گیری

    احتمالا بهره مندی از بازخورد توجهی مسافت و زمان در شرایط آزمایشگاهی، سطح مهارت و نوع مهارت تاثیر متفاوتی بر میزان انرژی مصرفی و درک فشار افراد مبتدی نداشت.

    کلیدواژگان: اکسیژن مصرفی، دویدن، مقیاس بورگ، ضربان قلب
  • مریم صالحی*، امین امینی، زهرا نعمتی صفحات 143-155
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر تجسم هدایت شده بر اضطراب رقابتی و استرس ادراک شده دختران بسکتبالیست بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون، پس آزمون بود. جامعه ی آماری تحقیق حاضر شامل دانشجویان بسکتبالیست دانشگاه تهران بود که از نظر جسمانی و عصب شناختی از سلامت کامل برخوردار بودند و هیچ کدام با آموزش تجسم هدایت شده آشنایی نداشتند. از این جامعه 40 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در دو گروه 20 نفره به عنوان گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 4 هفته، هر هفته سه جلسه و هر جلسه 50 دقیقه تحت آموزش تجسم هدایت شده قرار گرفتند، ولی گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکردند. آزمودنی ها در ابتدا و انتهای پژوهش به وسیله ی پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن (1983) و پرسشنامه چندبعدی اضطراب رقابتی بشارت (1388) مورد آزمون قرار گرفتند. آنالیز داده ها با تحلیل کوواریانس انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد استرس ادراک شده و اضطراب رقابتی بین گروه آزمایش و کنترل معنادار بود (001/0≥p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به-دست آمده، تمرینات تجسم هدایت شده تاثیر معناداری بر متغیرهای روانشناختی منتخب داشت و از این روش برای کاهش استرس ادراک شده و اضطراب رقابتی ورزشکاران بسکتبالیست می توان بهره برد.

    کلیدواژگان: تجسم هدایت شده، استرس ادراک شده، اضطراب رقابتی، دختران بسکتبالیست
  • مرضیه حاجی پور، جواد عینی پور * صفحات 157-168
    هدف

    تاب‌آوری یکی از بزرگ‌ترین قابلیت‌های عصر حاضر قلمداد می‌گردد. این پژوهش با هدف بررسی تعیین میزان اثربخشی آموزش تاب‌آوری بر انعطاف‌پذیری شناختی زنان ورزشکار تکواندوکار شهر کرج انجام شد.

    روش‌ها:

    این پژوهش از نوع تحقیق نیمه‌آزمایشی و از لحاظ هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه زنان ورزشکار تکواندوکار شهر کرج بود که در ابتدا به‌صورت تصادفی خوشه‌ای چند باشگاه انتخاب و سپس در مرحله بعد، با اجرای پرسشنامه انعطاف‌پذیری شناختی دنیس و وناروال (2010)، افراد دارای انعطاف‌پذیری شناختی پایین مشخص شدند. سپس از بین آن‌ها، تعداد 32 نفر به عنوان نمونه در دو گروه آزمایشی و گواه(هر گروه 16 نفر) به صورت تصادفی ساده انتخاب و جایگزین شدند. پس از اجرای پروتکل آموزش تاب‌آوری به‌مدت 12 جلسه 45 دقیقه‌ای مجددا پرسشنامه‌ مذکور به‌عنوان پس‌آزمون برای هر دو گروه اجرا شد. برای تجزیه ‌و تحلیل یافته‌ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    نتایج

    نتایج آزمون نشان دادکه اثر مداخله بر متغیر وابسته انعطاف‌پذیری شناختی معنی‌دار است.

    نتیجه‌گیری:

    آموزش تاب‌آوری به دلیل توسعه تجارب واقعی، بررسی تجربی افکار و کمک به اصلاح افکار باعث اقزایش انعطاف‌پذیری اشخاص می‌‌شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، انعطاف پذیری شناختی، تکواندو، سلامت روان، افسردگی
  • ایمان صفائی*، نسیم شنوائی اصل صفحات 169-187

    پژوهش حاضر باهدف بررسی ارتباط هویت ورزشی با ترس از شکست و ناکامی بازیکنان باشگاه های فوتبال با میانجی گری هوش اخلاقی انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش تعداد 255 نفر از بازیکنان فوتبال باشگاه های ورزشی لیگ بیرجند بود. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه هوش اخلاقی، پرسشنامه ارزیابی ترس از شکست در عملکرد، پرسشنامه ناکامی و پرسشنامه هویت ورزشی بود و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل یابی با رویکرد تحلیل مسیر انجام شد.نتایج نشان داد که هویت ورزشی از طریق متغیر میانجی هوش اخلاقی بر ترس از شکست و ناکامی تاثیر معنی دار دارد. همچنین تحلیل اثرات مستقیم متغیر پیش بین بر متغیر های ملاک نشان داد هویت ورزشی تاثیر منفی بر ترس از شکست و ناکامی دارد. با این توصیف که میزان این تاثیر بر احساس ناکامی معنی دار بود اما بر متغیر ترس از شکست غیر معنی دار بود. بعلاوه یافته ها نشان داد اثرات غیرمستقیم هویت ورزشی از طریق متغیر میانجی هوش اخلاقی بر ترس از شکست و ناکامیمنفی و معنی دار بود. نتایج نشان داد اثرات کل هویت ورزشی از طریق متغیر میانجی هوش اخلاقی بر ترس از شکست و ناکامی منفی و معنی دار بود. نتیجه گیری: بنابراین نتایج نقش مهم و تعیین کننده میانجی گری هوش اخلاقی را در ارتباط بین دو متغیر هویت ورزشی با ترس از شکست و ناکامی در بازیکنان فوتبال تایید کرد. لذا تقویت ارزش های اخلاقی با افزایش هوش اخلاقی سبب درک بیشتر ورزشکار از هویت ورزشی خود گشته و درنتیجه موجب کاهش ترس از شکست و ناکامی او می شود.

    کلیدواژگان: هویت ورزشی، ترس از شکست، ترس از ناکامی، هوش اخلاقی
|
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe *, Reza Shabahang, Masoomeh Kukli, Seyedeh Farnaz Sedighian, Danial Alizadeh Pages 1-13
    Purpose

    The aim of this study was to determine the dark triad personality and mental toughness in predicting doping attitudes in male bodybuilders.

    Methods

    The present study is a descriptive correlational study. The study population consisted of male bodybuilders in Rasht in 2019 among whom 230 were selected by convenience sampling method. Data were collected using Performance Enhancement Attitude Scale Petróczi & Aidman’s, Dark Triad Scale Jonason & Webster’s, and Sports Mental Toughness Questionnaire Sheard et all. Data were analyzed using correlation test and multiple regression using SPSS software version 24.

    Results

    The results showed that Machiavellianism (r=0.625), psychopathy (r=0.468) and narcissism (r=0.420) had a positive and significant correlation with doping attitude. On the other, confidence (r=0.478), constancy (r=-0.480) and control (r= -0.570) were negatively and significantly correlated with doping attitude. Also, the variables of dark triad personality and mental toughness predicted 52.6% of the changes in attitudes toward doping in male bodybuilders (P<0.01).

    Conclusion

    The findings showed that bodybuilders with dark veins showed a positive attitude towards the use of illicit drugs and doping. Athletes who reduce the length of their professional exercise from adequate mental strength were drawn due to doping drugs.

    Keywords: Doping attitude, Dark triad personality, Mental toughness, Bodybuilders
  • Mahta Eskandarnejad *, Zahra Hoseinzadeh, Fariba Mollaei Zangi Pages 15-27
    Purpose

    The aim of this study was to compare the characteristics of stubbornness, source of control, coronary anxiety and determine the relationship between them in active and inactive women.

    Methods

    The method of the present study was causal-comparative and correlational. The statistical population consisted of active and inactive women in sports in Urmia, from which 180 people were selected as a statistical sample. In order to collect data, psychological hardiness, control source and coronary anxiety questionnaires were used. Independent t-test and Pearson correlation were used for data analysis.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between active and inactive sports groups in the variables of stubbornness, source of control and coronary anxiety. Also, a significant difference was observed between the two groups in the correlation coefficient of corona anxiety with the control source and the correlation coefficient of stubbornness and the source of control.Moreover, a non-significant difference in the correlation coefficient of corona anxiety and stubbornness was observed.

    Discussion

    It can be concluded that participation in sports activities causes the development of personality traits in women and may reduce the field of coronary anxiety in them.

    Keywords: Covid-19, anxiety, Exercise, personality
  • Hasan Shayani, Rasool Zeidabadi *, Laleh Hamboushi Pages 29-44
    Purpose

    One of the most important challenges in sport psychology is the identification of factors affecting the success of the sport. The aim of this study was to investigate the structural relationships between sport mindfulness and perception of athletes' sport success regarding mediating role of commitment to exercise.

    Methods

    The present study is descriptive and correlational. For this purpose, 205 athletes (average age: 23.67±13.80) from different team and individual disciplines participated in this study voluntarily. The Sports Success Perception Questionnaire, Sports Commitment Questionnaire and Sports Mindfulness Questionnaire were used to collect information. To investigate the structural relationships between variables, the statistical method of structural path modeling using Smart PLS2.0 and Spss23 software was used.

    Results

    The results showed that the positive and significant relationship between sport mindfulness and commitment to exercise with perceived success. In addition Sport mindfulness changes the athletes' perceived success by affecting the mediating variable of commitment to exercise, So that the presence of the mediating variable of commitment to exercise significantly increased the total effect (t=4.85).

    Conclusion

    It is important to pay special attention to sports mindfulness, because increasing sports mindfulness not only directly but also indirectly increases athletes' perceived success by increasing their commitment to exercise.

    Keywords: Team, individual sports, Sports Mindfulness, Adherence to sports, sport performance
  • Mehdi Shahbazi, Razieh Hojabrnia * Pages 45-72

    The aim of this study was to investigate the role of decision making in sports performance as a systematic review. The studies were retrieved using the search terms defined in the titles of the articles specified in the Persian and English databases without time interval. A total of 2453 English and 753 Persian articles were selected. Among them, 114 articles related to the subject of the study were selected and after reviewing the full text of the articles, 35 English articles and 5 Persian articles were selected. These studies are divided into three groups of studies related to performing certain exercises and affecting on accuracy, speed and quality of decision making (16 studies), studies related to decision evaluation under stress conditions (3 studies) and studies related to post-decision evaluation after watching clips or pictures of real scenes of the game (20 studies).The results of studies showed that the ability to make decisions can differentiate the level of sports skills of individuals and the different training programs provide a slight improvement in how young players make decisions. Using clips or photos related to real sports scenes or a non-linear training program can improve the speed and accuracy of players' decisions. Also, making decisions under pressure in young people makes there fewer options for them in the field of play, and the use of 2D and 3D video clips can be used to measure and compare players' decisions in disciplines.

    Keywords: Decision Making, Exercise, Video Clips, Systematic Review
  • Leily Alizadeh *, Hasan Mohammadzadeh Pages 73-87
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effects of game sense pedagogy on decision making, supporting and implementing basketball skills in female students. The statistical population of the study was Urmia secondary school girl students.

    Methods

    Subjects were 40 students (each group= 20 people) who did not already have a history of basketball playing and were physically health with an average age of 13.06±3. AAHPERD basketball skills test and game performance assessment instrument were used to collect data.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that students were better at learning of basic skills in the traditional method, but in terms of decision-making and supporting components, the game sense group was significantly better than the traditional group.

    Conclusion

    In general, the game sense approach has shown better performance in game performance development, and the findings suggest that using a questioning process based on a modified game framework is an appropriate training method for improving game performance in students.

    Keywords: game sense, Nonlinear pedagogy, game strategies
  • Malek Ahmadi *, Farzad Amirrezaiyeh, Safa Asgari, Mehdi Moradzadeh Pages 89-102
    Purpose

    According to self-determination theory (SDT), the aim of this study was to examine the relationship model of teachers controlling behavior, basic psychological needs thwarting and misbehavior in physical education classes.

    Method

    The research was correlational-descriptive with cross-sectional way. A number of 585 male students from secondary schools (age range: 15-17 years old) completed a series of self-reported questionnaires which assess teachers controlling behavior, need thwarting and misbehavior in physical education.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis and structural equation modeling, showed that the direct effect of controlling use of praise and rewards, and excessive controlling behavior was negatively and positively significant on misbehavior respectively. In addition, the indirect effect of negative conditional regards and intimidation, via mediating role of needs-thwarting, on misbehavior in physical education was significant.

    Conclusion

    Overall, these findings suggest that teachers controlling behavior is an important factor in anticipation of student's misbehavior is physical education. Physical education teachers could avoid negative conditional regards, intimidation and excessive controlling behavior, and apply controlling use of praise and rewards, in order to reduce misbehavior in physical education.

    Keywords: Teachers controlling behavior, Self-determination theory, Psychological needs, Misbehavior, physical education
  • Manijheh Arabi *, Alireza Saberi, Marzieh Mirhosseini Pages 103-115
    Purpose

    Attention is the most important and complex factors in teaching and learning issues and is one of the most common problems among children with attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) that reduces their efficiency in learning. The present study examined the impact of balance exercises on the sustained attention in children with ADHD.

    Methods

    thirty seven to ten ADHD children who were referred to the BESAT health center of Kerman City, were selected and randomly divided into control and experimental groups. A quasi-experimental design with clinical method were used in this study. The experimental group was performed balance exercises for eight weeks. Sustained attention were assessed using the Continuous Performance Software. Analyzing the data was performed using Mann-Whitney U and Wilcoxon tests.

    Results

    The results showed that balance exercise caused significantly improvement on Sustained attention component in children with ADHD.

    Conclusion

    Balance exercises can be used in conjunction with other therapies as an effective way to improve the children's attention.

    Keywords: attention deficit, hyperactivity disorder, sustained attention, balance exercises
  • Mohsen Rajaei *, Shila Safavi, Mehdi Ghaderiyan Pages 117-130
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of visual illusion and the number of practice attempts on facilitating motor skill learning.

    Methods

    A number of 32 students with a mean age of 10.43 ± 0.9 were selected and divided into two groups of 16 based on the type of visual illusion (target appears larger and the target appears smaller).The participants of each group, after performing 30 training attempts to get acquainted with the execution of marble shooting skills from a distance of 65 cm from the target center, performed 540 attempts related to their group in 6 sessions; Three retention tests were performed in such a way that one test was performed after every 180 attempts. To analyze the data, a Mixed ANOVA with repeated measures and one-way ANOVA was used.

    Results

    The results showed a significant difference between the exercise group with large and small visual illusions, which depends on the level of rate of progress of individuals (P <0.05).

    Conclusion

    The results of the present study, by confirming the challenge point hypothesis, suggest that in order to improve the accuracy of targeting, first people

    Keywords: perception, action, Ebbinghaus Illusion, motor learning
  • Mahin Aghdaei, Maryam Kavyani *, Azita Rezaei Pages 131-142
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the effect of spatial and temporal attentional feedback on physiological and psychological scales in running among inexperienced women.

    Methods

    Forty-five students (20 to 30 years old) took part in the study. In order to measure the participant’s Vmax, the speed of the treadmill started at 2 km / h and increased to 2 km / h after every one minute. This process continued until the fatigue will appear. According to the results of the maximum speed test, the participants were divided into 3 groups: temporal (n = 15), spatial (n = 15), and control group (n = 15). Feedback was given to the spatial group including the amount of distance that they traveled per minute (totally in 6 minutes), and the temporal feedback group (once per minute, total time 6 minutes), and the control group did not receive any feedback. During running, heart rates, Vo2max, and oxygen consumption were assessed. The Borg pressure perceived test was also used to measure perceive fatigue.

    Results

    Results showed that there was no significant difference between oxygen consumption (VO2), heart rate (HR), respiratory volume (VE), respiratory frequency (BF), and the Borg pressure in the three groups of spatial feedback, temporal feedback, and control group. (p >0/05).

    Conclusion

    The results revealed that the effect of spatial and temporal feedback in laboratory conditions, skill level, and type of skill had no significant effect on the energy consumption and perceived pressure in inexperienced participants.

    Keywords: Oxygen Consumption, Running Performance, Borg scale, heart rate
  • Maryam Salehi *, Amin Amini, Zahra Nemati Pages 143-155
    Purpose

    The purpose of the present study was to investigate the effect of guided imagery oncompetitive anxiety and perceived stress in girls basketball players.

    Methods

    The present study was quasi-experimental with pre-test design, post-test. The statisticalpopulation of the present study included female basketball students of the University of Tehran whowere physically and neurologically healthy and none of them were familiar with guided visual training.Forty people randomly selected and divided into two groups (experimental and control groups). In thisstudy, the experimental group received guided imagery training for four weeks, three sessions perweek and each session for 50 minutes, but the control group did not received psychological training.Subjects were tested by Cohen's Perceived Stress Questionnaire (1983) and Bischart's CompetitiveAnxiety Questionnaire (2009). Data was analyzed by analysis of covariance.

    Results

    The results showed that perceived stress and competitive anxiety between the experimentaland control groups were significant (P ≥ 0.001), and this method can be used to reduce perceivedstress and competitive anxiety of basketball athletes.

    Conclusion

    guided imagery exercises had a significant effect on the selected psychological variablesand this method can be used to reduce perceived stress and competitive anxiety of basketballathletes.

    Keywords: Guided imagery, perceived stress, competitive anxiety, girls basketball
  • Marzeyeh Hajipour, javad eynypour * Pages 157-168
    Purpose

    Resilience is considered one of the greatest capabilities of the present age. The aim of this study was to determine the effectiveness of resilience training on cognitive flexibility of female taekwondo athletes in Karaj.

    Methods

    This research was a quasi-experimental research and applied in terms of purpose. The statistical population of this study included all female taekwondo athletes in Karaj. At first, clusters of several clubs were randomly selected and then, with the implementation of Dennis and Venarval's cognitive flexibility questionnaire (2010), individuals with low cognitive flexibility were identified. Then , among them, 32 people were selected and replaced as a sample in two experimental and control groups (16 people in each group) by simple random sampling. After implementing the resilience training protocol for 12 sessions of 45 minutes, the questionnaire was administered again as a post-test for both groups. Analysis of covariance was used to analyze the findings.

    Results

    The test results showed that the effect of intervention on the dependent variable of cognitive flexibility was significant.

    Conclusion

    Resilience training increases people's flexibility due to the development of real experiences, empirical study of thoughts and helping to correct thoughts.

    Keywords: Resiliency, cognitive flexibility, Taekwondo, Mental Health, Depression
  • Iman Safaei *, Nasim Shanavaei Asl Pages 169-187

    The aim of this study was to investigate the relationship between sports identity and fear of failure of football club players mediated by moral intelligence. This research was a descriptive correlational study. The statistical population of this study was 255 football players of Birjand League sports clubs. instruments included the Moral Intelligence , the Performance Fear Assessment,, the Failure, and the Sports Identity Questionnaire. modeling method with a path analysis approach was used.The results showed that sports identity has a significant effect on fear of failure through the mediating variable of moral intelligence. Also, the analysis of the direct effects of the predictor variable on the criterion variables showed that sports identity has a negative effect on fear of failure. It was described that the effect of this effect on the feeling of failure was significant but was not significant on the variable of fear of failure . The results showed that the effects of total sports identity through the mediating variable of moral intelligence on fear of failure and failure were negative and significant.

    Conclusion

    Therefore, the results confirmed the important and decisive mediating role of moral intelligence in the relationship between the two variables of sports identity with fear of failure in football players. Therefore, strengthening moral values and, consequently, increasing moral intelligence, causes the athlete to understand more about his sports identity, and as a result, reduces his fear of failure. .

    Keywords: Sports identity, Fear of failure, Fear of fail, moral intelligence