فهرست مطالب

نشریه اندیشه آماد
پیاپی 78 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سکینه داودی، محسن شفیعی نیک آبادی * صفحات 1-29
    زمینه و هدف

    با توجه به نقش کلیدی صنعت هوایی در حفظ و ارتقاء ایمنی، کارایی و قانون مندی در حمل ونقل هوایی این صنعت در پویایی اقتصادی و اجتماعی جامعه جایگاه ویژه ای دارد؛ بنابراین تعمیر و نگهداری قطعات، تامین به موقع تجهیزات و قابلیت اطمینان آن ها برای صاحبان صنایع از اولویت راهبردی هر کشوری به شمار می آید. هدف از پژوهش حاضر، آینده پژوهی نگهداری و تعمیرات صنعت هوایی ایران و پیشنهاد راهبردهای مناسب برای مواجه با هر سناریو است.

    روش

    در پژوهش حاضر، از رویکرد سناریو نگاری با نرم افزار سناریو ویزارد برای پیش بینی آینده های ممکن استفاده و صنعت هوایی به عنوان نمونه موردی انتخاب گردید. این پژوهش برحسب هدف کاربردی و از حیث روش، پیمایشی است که در سطح اکتشافی انجام می شود. جامعه آماری تحقیق شامل کارشناسان و مدیران صنعت هوایی و خبرگان دانشگاهی است که از روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند و روش شبکه ای (گلوله برفی) استفاده شده است.

    یافته ها

    با استفاده از تحلیل متوازن تاثیر متقابل، پنج سناریو قوی از میان عدم قطعیت های کلیدی حاصل از تجمیع نظر خبرگان به دست آمد که سه سناریو به عنوان سناریوهای خوش بینانه، محتمل و بدبینانه انتخاب گردیده و پیشنهاد هایی نیز توسط خبرگان این صنعت ارایه شده است.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، قابلیت اطمینان اجزاء، تخصیص منابع مالی و دسترسی مناسب به سیستم تجهیزات بیشترین تاثیرگذاری را بر آینده نگهداری و تعمیرات صنعت هوایی دارد، به ویژه سه سناریو تیک آف (عروج)، کروز (پیمایش) و استال (فرود) که برای هریک از آن ها تمهیداتی نیز در نظر گرفته و راهبردهایی را متناسب با این سناریوها توسط خبرگان حوزه صنعت هوایی پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: نگهداری و تعمیرات، صنعت هوایی، آیندهپژوهی، سناریو نگاری
  • محمد باقری منش، محمود غلامی، غلامرضا قنبری*، حسین فنایی صفحات 31-46
    زمینه و هدف

    یکی از فعالیت های لجستیکی امور نگهداری یا ذخیره سازی کالاست که در این مقاله سعی شده است ضمن آشنایی با موضوع انبار و انبارداری، در خصوص  ارزیابی آن بر اساس نظام آراستگی پرداخته شود لذا هدف این تحقیق، ارزیابی انبارهای یک سازمان نظامی بر اساس نظام آراستگی است.

    روش

    این تحقیق کاربردی، ازنظر هدف از نوع تحقیقات توصیفی و ازنظر زمان جزو تحقیقات مقطعی است، جامعه آماری پژوهش کلیه کارکنان آمادی فرماندهی آماد و پشتیبانی یکی از نیروهای ارتش جمهوری اسلامی ایران می باشند که به تعداد 250 نفر بوده و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران تعداد 151 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند.در این پژوهش از پرسش‎نامه های بومی سازی شده جهت ارزیابی انبارها ازنظر نظام آراستگی (5اس) موردمطالعه دپوی اصلی استفاده گردید، به‎منظور تحلیل نتایج پرسش‎نامه از نرم افزار اس پی اس اس 24  استفاده گردیده است.

    یافته ها

    آزمون میانگین با توجه به جمع بندی نظرات اعضای نمونه، نشان داد که تنها در بعد پاکیزه سازی، انبارهای سازمان مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی قرار ندارند و در سایر ابعاد نظام آراستگی انبارهای سازمان مورد مطالعه در وضعیت مطلوبی قرار دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که انبارها ازنظر نظام آراستگی وضعیت مطلوبی دارند البته ذکر این نکته ضروری است که با توجه به اینکه میانگین نظرات حدود عدد 3 و در طیف میانی آزمون لیکرت واقع شده، نمی توان گفت که انبارها به طور کامل در وضعیت مطلوب قرارگرفته اند بنابراین به جهت این که بتوان به نتیجه مطلوب دست یافت بایستی اصول اولیه کیفیت گرایی در مقوله نظام آراستگی را بکار گرفت. و در پایان پیشنهاد هایی جهت ارتقا و بهبود عوامل نظام آراستگی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: انبار، آماد، ارزیابی، سازمان نظامی، نظام آراستگی
  • ,
  • محمدصادق احمدی، جمشید صالحی صدقیانی * صفحات 47-76
    زمینه و هدف

    نگهداری و تعمیرات امروزه از مهم ترین بخش ها در برنامه ریزی هر سازمانی محسوب می شود و نقش آن در سازمان ناجا، بیشتر از دیگر سازمان های دولتی است. هدف این پژوهش شناسایی الزامات اجرای TPMدر نت خودروهای سبک ناجا بوده است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی است که با روش کیفی صورت گرفته است. روش های جمع آوری اطلاعات شامل مصاحبه و روش اسنادی (مطالعات آرشیوی) و روش غیر اسنادی (مطالعات غیر آرشیوی) بوده است. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش تحلیل مضمون و کدگذاری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داده اند با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی و تحلیل مضمون های مرتبط با الزامات اجرایی TPMدر نت خودروهای سبک ناجا، درمجموع تعداد 43 مضمون پایه و هفت  مضمون سازنده (شامل: دانش و آموزش، فرهنگی، فرآیند و فناوری، مدیریتی، نیروی انسانی، عملیاتی، برنامه ریزی) یافت شد. با توجه به اصل پارتو و قانون 80/20 از مجموع 43مضمون پایه شناسایی شده، هشت با بیشترین درصد اهمیت شناسایی گردیده است که به ترتیب عبارت اند از آموزش اصولTPMبه کارکنان و عوامل اجرایی، فراهم نمودن زیرساخت های جدید فناوری اطلاعات ازجمله CMMS،  فرهنگ سازی نگهداری در راستای TPM، حمایت و مشارکت مدیران و مسیولین ارشد سازمانی،  پیش بینی محرک های انگیزشی در کارکنان و یگان ها، اقناع استان ها و یگان های مستقل نسبت به اهمیت اجرای TPM، راه اندازی مراکز تعمیراتی جدید و استاندارد متناسب با TPM، اجرای کامل PM.

    کلیدواژگان: الزامات نت بهره ور فراگیر(TPM)، نت (نگهداری و تعمیرات)، خودروهای سبک، ناجا(نیروی انتظامی)
  • علی حسنی آمر، حامد رضایی*، یاسر قاسمی نژاد صفحات 77-101
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این پژوهش سنجش رضایت کارکنان یک سازمان نظامی - انتظامی   از سرویس کارکنان است.

    روش

    این پژوهش از نوع کاربردی با رویکرد توصیفی - پیمایشی است. روش پژوهش آن نیز آمیخته (کیفی و کمی) است. این پژوهش شامل دو بخش شناسایی متغیرهای اثرگذار بر رضایت کارکنان و سپس سنجش آن هاست. در قسمت اول برای جمع آوری داده ها، پس از استفاده از روش اسنادی، تحلیل محتوا انجام شد. سپس برای رعایت تناسب بیشتر با بوم و اقتضایات دانشگاه، پرسشنامه روایی سنجی میان 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و میدانی توزیع و جمع آوری گردید. به منظور روایی سنجی نیز از شاخص CVI استفاده گردید. بدین ترتیب متغیرهای اثرگذار بر رضایت کارکنان احصاء گردید. در بخش دوم، متغیرهای تاییدشده در گام قبل، با استفاده از ابزار پرسشنامه موردسنجش قرار گرفت. جامعه آماری همه کارکنانی بودند که از خدمات ایاب وذهاب استفاده می کردند. نمونه آماری نیز تمام شمار بود.

    یافته ها

    پرسشنامه نهایی پژوهش شامل 33 سوال (15 سوال بعد خودرو تجهیزات خودرو و 18 سوال بعد مدیریت ترابری) در قالب هفت مولفه بهداشت و نظافت و راحتی سفر و ایمنی سفر، کیفیت فنی خودروها، اخلاق حرفه ای، مشتری مداری، نظارت و کنترل و بر اساس گزینه پنج سطحی طیف لیکرت تنظیم گردید و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده، در هر دو بعد خودرو و تجهیزات و مدیریت ترابری نارضایتی وجود دارد، ولی نارضایتی بعد خودرو و تجهیزات بیشتر است و به ترتیب مولفه های بهداشت و نظافت خودرو و کنترل و نظارت و اخلاق حرفه ای و راحتی سفر شرایط بدتری دارند.

    کلیدواژگان: ترابری، رضایت کارکنان، سرویس کارکنان، ایاب و ذهاب، یک سازمان نظامی - انتظامی
  • محمد مهدی رحیمیان اصل، محمدحسن ملکی * صفحات 103-128
    زمینه و هدف

    با افزایش وقوع اختلالات و تغییرات غیرمنتظره در کسب وکار، توسعه زنجیره تامین تاب آور، برگ برنده شرکت های پیشرو برای کسب مزیت رقابتی و تبدیل تهدیدات به فرصت های بی نظیر است. از طرف دیگر، برای توسعه سیستم تاب آور پایش و ارزیابی جایگاه فعلی و برنامه ریزی مسیر بهبود، امری مسلم و غیرقابل اجتناب خواهد بود. هدف پژوهش ارایه مدلی برای ارزیابی میزان تاب آوری زنجیره تامین در صنایع خودروسازی است.

    روش

    پژوهش ازنظر هدف، توسعه ای و ازنظر اجرا، توصیفی است. برای دستیابی به هدف پژوهش، در گام نخست مهم ترین توانمندسازهای تاب آوری زنجیره تامین در خودروسازی شناسایی شدند. سپس با مدل سازی ساختاری _ تفسیری، روابط علی میان آن ها توسط خبرگان تبیین گردید. در مرحله بعد، با روش نظریه گراف و رویکرد ماتریسی میزان تاب آوری زنجیره تامین در حالت های بهینه، فعلی و کمینه در شرکت قطعه سازی پیشگام مشخص و نتایج تحلیل حساسیت شد.

    یافته ها

    میزان تاب آوری زنجیره تامین این شرکت در سطح 23/31% قرار دارد. تحلیل حساسیت نشان داد که توانمندسازهای تسهیم ریسک و درآمد، قابلیت سازگاری و ساختار زنجیره تامین به ترتیب در اولویت اول تا سوم برای بهبود سطح تاب آوری زنجیره تامین شرکت قرار دارند.

    نتیجه گیری

    توانمندسازهای ساختار زنجیره تامین، همکاری، اعتماد، تسهیم اطلاعات و قابلیت آشکاری عوامل کلیدی بوده و موجب تسهیل روند بهبود سایر توانمندسازها می شوند و توانمندساز قدرت مالی معلول بوده و از بهبود دیگر محرک ها حاصل می گردد و روند دستیابی به یک زنجیره تامین تاب آور را تسهیل خواهد کرد.  این مدل به مدیران کمک می کند نتایج مربوط به تصمیمات خود در راستای بهبود تاب آوری زنجیره تامین را ارزیابی کنند.

    کلیدواژگان: تابآوری، زنجیره تامین، مدلسازی ساختاری تفسیری، نظریه گراف و رویکرد ماتریسی
  • مصطفی فرامرزی، سید حمیدرضا پسندیده *، حمیدرضا ایزدبخش صفحات 129-152
    زمینه و هدف

    به دلیل وجود پیچیدگی  و عدم قطعیت عوامل  زنجیره تامین در سازمان هایی که با گستره وسیعی از عوامل درون سازمانی و برون سازمانی درگیر هستند، هر اقدامی برای کاهش یا حذف یک ریسک، می تواند به کاهش یا افزایش دیگر ریسک ها منجر شود. این پیچیدگی ها و سطح بالایی از عدم اطمینان، معلول اختلالات، چالش ها و تهدیدات، در زنجیره ی تامین است. بنابراین وجود یک تصور کلی از ریسک های زنجیره تامین و روابط بین آن ها، می تواند منجر به اخذ راهبرد موثرتر و جامع تر در کاهش، تغییر و یا حذف ریسک ها، گردد. هدف این پژوهش، شناسایی عوامل ریسک و نمایش ساختار روابط ریسک های بالقوه زنجیره تامین آب شرب در یک شرکت آب و فاضلاب شهری نمونه، با رویکرد مدل سازی تفسیری ساختاری[1](ISM) است.

    روش

    بر اساس روش دلفی، و مطالعه سایر پژوهش ها، ریسک های اصلی زنجیره تامین آب شرب شناسایی شد و سپس با رویکرد ISM، از تعداد 12 نفر کارشناس باسابقه حداقل 15 سال در زمینه های فنی و مدیریتی در رده های مختلف خواسته شد پرسشنامه ها را بر اساس شدت هدایت و وابستگی ریسک ها تکمیل کنند.

    یافته ها

    با در نظر گرفتن روایی محتوایی ریسک زنجیره تامین آب و تعیین ریسک های نهایی، ساختار روابط بین ریسک های مدل سازی استخراج شد و روابط مقایسه زوجی بین ریسک ها پس از جمع بندی نظرات کارشناسان به دست آمد.

    نتیجه گیری

    تحلیل ها رتبه و وزن هرکدام از مولفه های سه معیار اصلی را مشخص می نمایند که قابل استفاده برای تمام پروژه های ساخت خصوصا پروژه های بزرگ مقیاس است.

    کلیدواژگان: آب و فاضلاب، تاثیرپذیری، تاثیرگذاری، مخاطرات، زنجیره تامین
  • مهدی اجلی، مهدی همایونفر، بابک زینتی، نیما صابری فرد * صفحات 153-183
    زمینه و هدف

    فشارهای خارجی از سوی قانون گذاران، مشتریان، تامین کنندگان، رقبا، گروه های اجتماعی و رسانه ها به طور فزاینده ای سازمان ها را مجبور می کنند تا فعالیت های مرتبط با محیط زیست را در فرآیندهای تجاری خود دخیل کنند. مدیریت زنجیره تامین سبز موضوعی موردتوجه در میان دانشگاهیان و متخصصین است. این سیستم یکی از نوآوری های اخیر جهت افزایش توانایی مدیریت زنجیره تامین است. هدف اصلی پژوهش حاضر، ارزیابی و رتبه بندی تامین کنندگان سبز با ترکیب تحلیل مسیر و تکنیک های تصمیم گیری (سوارا و تاپسیس) است.

    روش

    روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر روش جمع آوری داده ها، توصیفی- پیمایشی است. بدین منظور، نخست با مرور ادبیات، هفت عامل بحرانی موفقیت در پذیرش سیستم مدیریت زنجیره تامین سبز استخراج شد. جامعه و نمونه آماری پژوهش در خصوص بررسی تاثیرگذاری عوامل بحرانی در صنعت گاز، شامل 80 نفر از خبرگان و متخصصان است که به دلیل محدود بودن جامعه از تمامی اعضای نمونه به منظور جمع آوری اطلاعات پرسشنامه بهره گرفته شد. همچنین نمونه موردبررسی به منظور تکمیل پرسشنامه دوم و اجرای تکنیک سوارا شامل 40 نفر از متخصصان و مدیران صنعت گاز است که به منظور ارزیابی عوامل با استفاده از پرسشنامه از نظرات آن ها بهره گرفته شد. درنهایت از نظرات 12 خبره صنعت به منظور رتبه بندی تامین کنندگان بهره گرفته شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    خروجی تحلیل مسیر حاکی از آن است که تمامی عوامل بحرانی موفقیت در پذیرش سیستم مدیریت زنجیره تامین صنعت موثر هستند. همچنین خروجی تحلیل سوارا نشان داد که عامل بحرانی "مشارکت تمامی کارکنان" با بیشترین وزن به عنوان مهم ترین عامل بحرانی موفقیت و عوامل "تعهد مدیریت ارشد" و "طراحی محصول/فرآیند سبز" در اولویت‎های بعدی ازنظر اهمیت قرار دارند. عامل "اندازه گیری عملکرد" نیز با کمترین وزن به عنوان کم اهمیت ترین عامل بحرانی موفقیت در پذیرش مدیریت زنجیره تامین سبز در صنعت گاز شناسایی شد. در انتها، با به کارگیری تکنیک تاپسیس، رتبه بندی هفت تامین کننده صنعت تعیین و پیشنهاد های کاربردی به مدیران صنعت ارایه شد.

    کلیدواژگان: مدیریت زنجیره تامین سبز، عوامل بحرانی موفقیت، رتبهبندی، تحلیل مسیر، سوارا، تاپسیس
  • اونیریج استوپکا، کارل جرابک، ماریا استوپکوا ترجمه: علی عباسی عقدا، محسن کمالی صفحات 183-199

    این مقاله به بررسی کلی و مشخصات روش های تحقیق در عملیات موجود جهت رسیدگی به فعالیت های توزیع، به خصوص برای بهینه سازی مسیرهای تحویل در مقیاس تدارکات شهری می پردازد. ابتدا ادبیات تفصیلی موضوع شرح داده می شود و سپس روش های مرتبط بالقوه ای که باید به کار گرفته شوند، ارایه می شود. هدف مقاله شناسایی مناسب ترین و بهترین روش های حل مسئله مسیریابی وسایل نقلیه (ازاین پس به عنوان VRP[1]) در مقیاس تدارکات شهری و بهینه سازی آن است؛ یعنی جستجوی کوتاه ترین مسیر ممکن در طی فعالیت های تحویل به مشتری. در این مسئله مهم است که بگوییم فعالیت های مربوط به توزیع (جمع آوری و تحویل) را می توان به شکلی از گراف ها بر روی شبکه های ترابری معین بیان کرد و درنتیجه از روش های منحصربه فرد نظریه گراف استفاده کرد. شبکه ترابری خاص، به عنوان مفهوم اصلی نظریه ترابری، مجموعه محدودی از ریوس و یال ها بوده و نشان دهنده زیرساخت های جاده ای یک شبکه است. هر شبکه باید منسجم باشد، یعنی باید حداقل یک مسیر برای هر جفت راس وجود داشته باشد که آن ها را به هم متصل کند. هر یال و همچنین راس شبکه با یک مقدار مشخص یا مجموعه ای از مقادیر تعریف می شود، برای مثال، طول یال، زمان لازم برای عبور، مقدار کاری که باید روی یال انجام شود و غیره است.

    کلیدواژگان: شبکه ترابری، تحقیق در عملیات، نظریه راف، وظیفه توزیع، مسئله مسیریابی خودرو، تیارکات شهری
|
  • Sakineh Davodi, Mohsen Shafiei Nikabadi * Pages 1-29
    Background and Aim

     Due to the key role of the aviation industry in maintaining and promoting safety, efficiency and legality in aerial transportation, this industry has a special place in the economic and social dynamics of society.  Therefore, maintenance of parts, timely supply of equipment and their reliability for industry owners is a strategic priority of any country.  The purpose of the present study is to study the future of maintenance and repair of Iran's aviation industry and to propose appropriate strategies to deal with each scenario.

    Method

    In the present study, the scenario approach was used with Scenario Wizard software to mediate possible futures and the aviation industry was selected as a case study.  This research is applied in terms of purpose and a survey in terms of method which is done at the exploratory level. statistical society includes aviation industry specialists and managers and university experts that aimed judicative sampling and network (snowball) method has been used.

    Findings

    Using balanced interaction analysis, 5 strong scenarios were obtained and 3 scenarios were selected as optimistic, probable and pessimistic scenarios and also suggestions was presented by this industry experts.

    Conclusion

    based on the research findings, the reliability of components, allocation of financial resources and proper access to the equipment system have the greatest impact on the future of maintenance and repair of the aviation industry, especially the three scenarios of takeoff, cruise and stall (Landing) for every of them measures have been considered and strategies appropriate to these scenarios have been proposed by experts in the field of aviation industry.

    Keywords: Maintenance, repair, Aviation industry, Future research, Scenario planning
  • mohamad bagherimanesh, Mahmud Gholami, Golamreza ghanbari *, Hossein Phanaee Pages 31-46
    Background and Aim

    goods storage or maintenance is One of the logistic activities that it is tried in this article to meet its evaluation based on the arrangement system, while getting acquainted with the subject of warehouse and warehousing. Therefore, the purpose of this research is to evaluate the warehouses of a military organization based on the arrangement system.

    Method

    This applied research is a descriptive research in terms of purpose and sectional research in terms of time. Research’s statistical society is the whole of one of the Islamic republic of iran army forces logistics commandantship staffs which its number is 250 and using Random sampling and Cochran's formula 151 people were selected as members of the sample. In this study, customized questionnaires were used to evaluate the warehouses in terms of arrangement system (5S) studied in the main depot, to analyze the results of the questionnaire SPSS 24 software is used.

    Findings

    The mean test, according to the summary of the opinions of the sample members, showed that only in the cleaning dimension, the warehouses of the studied organization are not in a good condition and in other aspects of the arrangement system, the warehouses of the studied organization are in a good condition.

    Results

    The results showed that the warehouses are in a good condition in terms of arrangement system. Of course reminding this point is essential that regarding average of opinions is about 3 and in mid range likert test is occurred it cannot be said that the warehouses are completely in desired condition. Thus In order to achieve the desired result, the basic principles of quality inclination in the category of arrangement system should be applied. At the end, suggestions were made to upgrade and improve the elements of the arrangement system

    Keywords: warehouse, logistics, evaluation, military organization, arrangement system
  • Mohammad sadegh Ahmadi, jamshid salehi sadghiani* Pages 47-76
    Background and Aim

    Maintenance is one of the most important parts in the planning of any organization today and its role in the NAJA is more than other government organizations. The purpose of this study was to identify the requirements for TPM implementation in the NAJA light vehicle network.

    Method

    This research is applied which has been done with a qualitative method. Data collection methods included interviews and documentary methods (archival studies) and non-documentary methods (non-archival studies). Content analysis and coding methods have been used to analyze the information.

    Findings

    The research findings have shown that according to the results obtained from the review and analysis of themes related to the implementation requirements of TPM in the NAJA’s  light vehicles maintenance, totally 43 basic themes and 7 constructive themes (including: knowledge and education, cultural, process And technology, management, manpower, operational, planning) were found. According to the Pareto principle and the 20/80 law, from total of 43 basic themes identified, 8 themes with the highest percentage of importance have been identified, which include teaching TPM principles to employees and executives, providing new IT infrastructure including CMMS, training Maintenance with TPM direction, support and participation of managers and senior organizational officials, anticipation of motivational stimulants in staff and units, convincing provinces and independent units of the TPM implementation importance, establishing new and standard repair centers in accordance with TPM, Full PM implementation.

    Keywords: TPM, Maintenance, Light vehicles, Naja
  • ali hassany amer, Hamed Rezaee*, Yaser GHasemi Nejhad Pages 77-101
    Background & Aim

    The main purpose of this study is to measure Imam Hussein University staff satisfaction from the services of the staff.

    Method

    This research is of applied type with descriptive-survey approach. Its research method is also mixed (qualitative and quantitative). This research includes two parts: identifying the variables affecting employees satisfaction and then measuring them. In the first part, for data collection, content analysis was performed after using document method. Then, in order to be more appropriate to the environment and requirements of the university, a validity questionnaire was distributed and collected among 10 university and field experts. CVR index was used for validation. Thus, the variables affecting employee satisfaction were calculated. In the second part, the variables confirmed in the previous step were measured using a questionnaire. The statistical population was all employees who used the transportation service. The statistical sample was also a whole number.

    Findings

    The final research questionnaire includes 33 questions (15 questions of vehicle equipment aspect and 18 questions of transport management aspect) in the form of 7 components of hygiene, cleanness and travel comfort and safety, technical quality of vehicles, professional ethics, customer relationship, supervision and control and based on five levels option of Likert spectrum was adjusted and analyzed usin  SPSS software in two levels of  descriptive  statistics and  inferential statistics.

    Conclusion

    According to the obtained results, there is dissatisfaction in both dimensions of car and equipment and transportation management, but dissatisfaction is more in the dimension of car and equipment, and respectively the components of car hygiene and cleanness, control and supervision, professional ethics and travel comfort has worse condition.

    Keywords: transportatio, staff satisfaction, staff service, traffic, a military- law enforcement organization
  • Mohammad Mehdi Rahimian Asl, Mohammad Hassan Maleki * Pages 103-128
    Aim & Background

    by increasing the occurrence of disruptions and unexpected changes in the business, the development of a resistant supply chain is a key opportunity for leading companies to gain a competitive advantage and turn threats into unique opportunities. on the other hand, in order to develop a resistant system, the need to monitor and evaluate the current position and planning of improvement route will be undeniable and inevitable. the purpose of this study is to provide a model for assessing the supply chain resistance in the automotive industries.  

    Method

    In terms of purpose, research is a developmental one. In terms of implementation, it is a descriptive research and from philosophical point of view, it is interpretive. to achieve the research’s goal, in the first step, the most important enablers of supply chain resistance in the automotive industry were identified. then, through interpretive - structural modeling, the causal relationships between them were explained by experts. in the next step, by the graph theory method and matrix approach, the degree of supply chain resistance in optimal, current and minimum conditions in  Pishgam part producing company was determined and the results sensitiveness was analyzed.

    Findings

    The supply chain resistance of this company is at the level of  %31.23. Sensitivity analysis showed that enabling the risk and income sharing, supply chain adaptability and structure are the first to third priority to improve the resistance level of the company's supply chain.

    Conclusion

    Enabling supply chain structure, cooperation, trust, information sharing and openness are key factors and facilitate the improvement process of other enablers. Financial strength enabler is effect and is acquired  from the improvement of other incentives and will facilitate the process of achieving a resistant supply chain. this model helps managers evaluate the consequences of their decisions to improve supply chain resistance.

    Keywords: Resistance, Supply Chain, Interpretative-Structural Modeling, Graph Theory, Matrix Approach
  • Mostafa faramarzi, Seyed Hamid Reza Pasandideh *, Hamid reza Izadbakhsh Pages 129-152
    Aim & Background

     Due to the complexity and uncertainty of supply chain factors in organizations that are involved with a wide range of internal and external factors. Any action to reduce or eliminate a risk can lead to a reduction or increase in other risks. These complexities and high levels of uncertainty are due to disruptions, challenges and threats in the supply chain. Therefore, having a general idea of supply chain risks and the relationships between them can lead to a more effective and comprehensive strategy in reducing, changing or eliminating risks. The purpose of this study is to identify risk factors and show the structure of potential risk relationships of drinking water supply chain in a sample municipal water and wastewater company, with an interpretive structural modeling (ISM) approach.

    Method

    Based on the Delphi method, and studying the other researches, main risks of the drinking water supply chain was identified. Then, with the ISM approach, 12 experts with at least 15 years of experience in technical and managerial fields in different categories were asked to complete the questionnaires based on conduction intensity and risks dependence.

    Findings

    Considering the content validity of water supply chain risk and determining the final risks, the structure of the relationships between modeling risks was extracted and pairwise comparison relationships between risks are obtained after collecting the opinions of experts.

    Conclusion

    The results showed that supply chain risks such as natural phenomena risks, financial credit, customers, social and communications, are at lower levels of the model and have the greatest impact on other risks and are the cause of change or the escalation of higher-level risks such as resource risks, strategy, organizational culture, politics, processes and operations

    Keywords: water, sewage, impressionability, influence, risks, supply chain
  • Mehdi Ajalli, Mahdi Homayounfar, Babak Zinati, nima saberifard * Pages 153-183

    Aim &

    background

    external pressures of the legislators, customers, suppliers, rivals, social groups and media increasingly forces the organizations to include activities related to environment in their business processes. Green Supply Chain management is a considerable subject among the academics and experts. this system is one of the new innovations to increase the supply chain management ability. The main goal of the research is combining evaluation and ranking of green suppliers with the mixture of path analysis and decision making technics(swara and topsis).

    Method

    research method from the aim viewpoint is applied and from the method of data gathering point of view it’s descriptive-survey. For this, first seven success critical agents in acceptance of Green Supply Chain management system was extracted by reviewing the literature. Research’s statistical society and sample for investigating critical agents impact on the gas industry includes 80 experts and specialists that because of the society limitation all of the sample members were used to gather information of the questionnaire. Also the sample which is under reviewing to complete the second questionnaire and perform the swara technic includes 40 experts and managers of the gas industry whom to evaluate the agents using questionnaire their viewpoints were exploited. At last comments of 12 industry’s experts were used to rank the suppliers. Findings and

    Conclusion

    Output of the path analysis indicates that all of the success critical agents is effective in acceptance of Green Supply Chain management system. Also swara analysis output showed that “staff full participation” with highest weight is the most important success critical agent and “senior management obligation” and “product design/ green process” agents are next priorities from the importance viewpoint. Also “performance measurement” agent with lowest weight was identified as least important success critical agent in acceptance of Green Supply Chain management system in gas industry. At last ranking of seven industry suppliers were determined using topsis technic and applied suggestions was presented to industry managers.

    Keywords: Green Supply Chain management, success critical agent, ranking, path analysis, swara, topsis
  • ali abbasi aghda, mohsen kamali * Pages 183-199

    The manuscript discusses the overview and specification of the existing Operations Research methods for their implementation in terms of addressing distribution tasks, in particular to optimize delivery routes at a City logistics scale. First of all, a detailed literature review in a given context is elaborated, while the description of potentially relevant techniques to be applied is presented. The manuscript objective is to identify the most appropriate and benefit methods for their implementation to solve vehicle routing problem (hereinafter as VRP) at a City logistics scale and related optimization operations; i.e. to seek the shortest possible routes during the customer's delivery activities. In this matter, it is important to state that relevant distribution (pick-up and delivery) tasks can be expressed in a form of graphs on specified transport networks, and thereby use the individual techniques of graph theory. The particular transport network, as the basic concept of transport theory, is defined as a finite set of vertices and edges representing the infrastructure of roads of a network. Each network must be coherent, i.e. there must be at least one path for each vertex pair connecting these two vertices. Each network edge as well as vertex is defined by a certain value or set of values, for example, the edge length, the time it takes to pass, the amount of work that needs to be done on the edge, etc.

    Keywords: Transport network, Operations Research, Graph theory, Distribution task, Vehicle routing problem, City logistics