فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1395)

  • ویژه نامه 1395
  • تاریخ انتشار: 1395/12/02
  • تعداد عناوین: 20
|
  • مجید قنبری نژاد اسفقن سری، سید مجتبی سجادی*، علی بدیع زاده صفحات 1-11
    زمینه

    کارآفرینی کشاورزی یک فرد یا گروهی با حق استفاده یا بهره برداری از زمین یا سایر عناصر مرتبط مورد احتیاج برای انجام فعالیت کشاورزی می باشد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل روانشناختی موثر بر تمایل به کسب وکارهای کوچک و متوسط در بخش کشاورزی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر یک تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف، کاربردی می باشد، ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این پژوهش، 248 نفر از دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت را شامل می شود. برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب استفاده شده است. روایی پرسش نامه توسط تنی چند از اساتید روش تحقیق و مدیریت مورد تایید قرار گرفت. به منظور تعیین پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده و مقدار آلفای به دست آمده برای کل سوالات تحقیق معادل 88 درصد می باشد که این مقدار نشان دهنده پایایی پرسشنامه است. به منظور تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های تحقیق از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که عوامل روانشناختی (انگیزش، مهارتهای فردی ، نگرش، هنجارهای ذهنی، حمایت محیطی ادراک شده، پویایی محیطی ادراک شده وکنترل رفتاری ادراک شده) از عوامل موثر بر تمایل به کارآفرینی در میان دانشجویان می باشند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، دانشجویان، کارآفرینی دانشگاهی، روانشناختی
  • امین زارع*، علیرضا زارعی، مهسا جمالی، سعیده روستایی صفحات 13-26
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر ادراک سرپرستان از عدالت تعاملی و سبک رهبری خودکامه بر بروز سرپرستی توهین آمیز بود. همچنین تاثیر سبک رهبری خودکامه در نقش متغیر تعدیل گر در رابطه بین ادراک سرپرستان از عدالت تعاملی و سرپرستی توهین آمیز مورد بررسی قرار گرفت.

    روش شناسی

    جامعه آماری پژوهش شامل 126 نفر از سرپرستان شعب بانک سپه شهر شیراز و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه شامل پرسشنامه های عدالت تعاملی نیهوف و مورمن (1993)؛ سبک رهبری خودکامه چنگ و همکاران(2004) و سرپرستی توهین آمیز تپر (2000) بود. روایی و پایایی پرسشنامه های یاد شده با استفاده از روایی صوری، روایی سازه و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و تایید گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار اسمارت پی ال اس نسخه 2 استفاده شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که ادراک سرپرستان از عدالت تعاملی دارای تاثیر منفی و معنادار بر بروز سرپرستی توهین آمیز و سبک رهبری خودکامه در نقش متغیر مستقل، دارای تاثیر مثبت و معنادار بر بروز سرپرستی توهین آمیز بود. همچنین بر مبنای نتایج مشخص شد سبک رهبری خودکامه به عنوان متغیر تعدیل گر، دارای تاثیر مثبت و معنادار اما ضعیف در رابطه بین ادراک سرپرستان از عدالت تعاملی و سرپرستی توهین آمیز می باشد.

    کلیدواژگان: سرپرستی توهین آمیز، سبک رهبری خودکامه، ادراک سرپرستان از عدالت تعاملی
  • رقیه حسن زاده* صفحات 27-36
    هدف 

    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر آرزوهای شغلی بر فرسودگی شغلی کارکنان با نقش تعدیلگری قابلیت فردی کارکنان می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و به لحاظ جمع آوری اطلاعات، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق، شامل 220 کارمند می باشد که 142 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده با فرمول کوکران انتخاب گردید. به منظور بررسی فرضیات مطرح شده در مطالعه حاضر، از پرسشنامه آرزوهای شغلی)شاین، 1985 (، پرسشنامه فرسودگی شغلی)مسلش، 1981 (و پرسشنامه مدل بلوغ قابلیت کارکنان P-cmm)واتس هامفری وهمکاران، 1980) استفاده شد . روایی این پژوهش با تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ تایید شده است و روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد استفاده ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی فرضیات دو متغیره و رگرسیون چندگانه برای بررسی فرضیات سه متغیره می باشد.

    یافته ها

    بین آرزوهای شغلی و فرسودگی شغلی کارکنان رابطه معنادار وجود دارد و همچنین با انجام رگرسیون چندگانه، قابلیت فردی در این معادلات به عنوان تعدیل کننده است.

    نتیجه گیری

    مدیران اداره کل آموزش وپرورش بر روی افزایش سطح آرزوهای شغلی بیشتر تمرکز نمایند؛ زیرا افزایش سطح آرزوهای شغلی کارکنان در سازمان علاوه بر اینکه موجب کاهش فرسودگی شغلی شده منجربه بهبود عملکرد کارکنان سازمان نیز شده است و سطح رضایتشان را از کارشان افزایش میدهد، با توجه به نتایج این تحقیق روحیه قابلیت فردی افراد را نیز در سازمان بهبود می دهد که همین امر موجبات بهبود عملکرد سازمانی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: آرزوهای شغلی، فرسودگی شغلی، قابلیت فردی، مدل بلوغ قابلیت کارکنان
  • مهدی ابراهیمی نژاد، محبوبه عسکری باقر ابادی* صفحات 37-56
    زمینه

    در هر سازمان، عوامل گوناگونی بر عملکرد کارکنان اثر می گذارند که این عوامل بسته به ماهیت و اهداف سازمان متفاوت می باشند. لذا مدیران سازمان بایستی با توجه به آن ها به اهداف اساسی سازمان دست یابند.

    هدف

    شناسایی میزان تاثیر عوامل اثرگذار سازمانی بر عملکرد کارکنان می باشد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش را کلیه ی کارکنان عملیاتی (آتش نشانان) سازمان آتش نشانی شهر کرمان تشکیل می دهند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های محقق ساخته عملکرد با پایایی 799/ 0و عوامل اثرگذار سازمانی با پایایی 889/ . استفاده شد .جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری SPSS24 و Smart PLS 2 استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج آزمون نشان داد که به طور کلی عوامل اثرگذار سازمانی بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت دارند.

    نتیجه گیری

    متغیرهای سازگاری، رهبری و رسالت سازمان بر عملکرد کارکنان تاثیر مثبت داشته اما عامل ارتباط با ذینفعان بر عملکرد کارکنان تاثیری ندارد.

    کلیدواژگان: سازگاری، رهبری، ارتباط با ذینفعان، رسالت سازمان، عملکرد
  • ملیحه سلطانی، حمیدرضا پیکری* صفحات 57-69
    زمینه

    این پژوهش با محوریت مدیریت دانش و درزمینه عوامل موثر بردستاوردهای فردی وگروهی مدیریت دانش در شرکت مخابرات است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر الزام دوجانبه،اعتماد وحفظ وجهه بردستاوردهای ادراک شده فردی وگروهی مدیریت دانش بانقش میانجی تسهیم دانش صورت پذیرفته است.

    روش

    براساس هدف،کاربردی و از نوع توصیفی-همبستگی می باشد.جامعه کارکنان مخابرات استان اصفهان درسال1396به تعداد3100نفر بود و با استفاده از فرمول کوکران،حداقل تعداد342نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب وتعداد351پرسشنامه براساس یک فرآیند نمونه گیری دردسترس، توزیع و داده ها جمع آوری گردید. گردآوری اطلاعات به روش میدانی صورت پذیرفت و ابزارگردآوری، پرسشنامه بومی سازی شده بود.

    یافته ها

    درتجزیه وتحلیل داده ها ازنرم افزار SPSSبرای آمارتوصیفی وSmartPLS برای آمار استنباطی استفاده گردید.ازمدل سازی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیه ها ومدل مفهومی پژوهش استفاده گردید.یافته ها نشان دادکه الزام دوجانبه(5/4,t=55/0=β)،اعتماد(3/2,t=61/0=β)،حفظ وجهه (8/1,t=18/0=β)وتسهیم دانش(8/3,t=45/0=β)بردستاوردهای ادراک شده فردی وگروهی مدیریت دانش تاثیر مثبت ومعناداری دارند.همچنین گویای تاثیر مثبت ومعنادار الزام دوجانبه (3/5, t=52/0=β) واعتماد(9/4, t=64/0=β)برتسهیم دانش بود،اما نشان داد حفظ وجهه برتسهیم دانش تاثیرمعناداری ندارد(31/0, t=04/0=β).

    نتیجه گیری

    الزام دوجانبه، اعتماد و حفظ وجهه بردستاوردهای فردی وگروهی مدیریت دانش تاثیر دارد ولی تسهیم دانش نقش میانجی دراین روابط بازی نمی کند.

    کلیدواژگان: الزام دوجانبه، اعتماد، حفظ وجهه، دستاوردهای ادراک شده فردی و گروهی مدیریت دانش، تسهیم دانش
  • داریوش طهماسبی*، غلامرضا سلیمی، منوچهر گل لاله صفحات 71-83
    زمینه

    سازمان ها در خلاء فعالیت نمی کنند، بلکه دایما تحت تاثیر عوامل و فشارهایی هستند که از داخل و بیرون سازمان، بر آنها تحمیل می شود. بنابراین معنویت و شایعه متغیرهایی هستند که در عملکرد کارکنان و سازمان تاثیر گذاری قابل توجهی دارند.

    هدف

    پژوهش حاضر به بررسی رابطه بین معنویت سازمانی و جلوگیری از ایجاد شایعه در سازمان می پردازد.

    روش

    جامعه آماری حاضر، کارکنان ادارات تربیت بدنی استان تهران است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 220 نفر تعیین شد. همچنین برای جمع آوری داده ها دو پرسشنامه معنویت سازمانی میلیمن و شایعه محقق ساخته بین 220 نفر توزیع گردید. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار پی ال اس و اس پی اس اس تجزیه و تحلیل شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که معنویت و ابعاد آن یعنی(کار با معنا، همسویی کارکنان با اهداف سازمان، احساس همبستگی، فردی) بر شایعه در ادارات تربیت بدنی استان تهران دارای تاثیر معناداری هستند.

    کلیدواژگان: شایعه، عملکرد، معنویت سازمانی
  • محمد ضیاء الدینی* صفحات 85-99
    هدف

    این پژوهش با هدف تاثیر یادگیری سازمانی بر نیاز به کسب موفقیت با میانجی گری خودباوری و مهارت فردی انجام شد.

    روش ها

    جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان رسمی شاغل در سازمان تامین اجتماعی استان خراسان جنوبی تشکیل می دهند که تعداد آنها 350 نفر بودند که از این میان 184 نفر با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. این پژوهش از نوع پژوهش های همبستگی با استفاده از روش های الگویابی معادلات ساختاری بود. جمع آوری اطلاعات از طریق چهار پرسشنامه نیاز به کسب موفقیت، یادگیری سازمانی، خودباوری و مهارت فردی صورت گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که یادگیری سازمانی بر نیاز به کسب موفقیت تاثیر مستقیم، مثبت و معناداری دارد. همچنین یادگیری سازمانی بر نیاز به کسب موفقیت از طریق متغیر میانجی خودباوری تاثیر غیر مستقیم دارد و یادگیری سازمانی بر نیاز به کسب موفقیت از طریق متغیر میانجی مهارت فردی تاثیر غیر مستقیم ندارد. همچنین مهارت فردی بر نیاز به کسب موفقیت کارکنان از طریق متغیر میانجی خود باوری تاثیر غیر مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: انگیزه توفیق طلبی، یادگیری سازمانی، خودباوری، مهارت فردی، کسب موفقیت
  • محسن گرایی، محمد ذاکری* صفحات 101-110
    زمینه

    حکمرانی خوب یکی از رویکردهای اصلی خط مشی گذاری نظام اداری است که در سازمانهای دولتی با کارکردهای راهبردی اهمیتی دوچندان دارد. از این رو پیاده سازی حکمرانی خوب در معاونت راهبردی قوه قضاییه به جهت نقش کلیدی آن در هدایت استراتژیک این قوه و اجرای خط مشیهای قضایی حایز اهمیت است .

    روش

    جامعه آماری این پژوهش را کلیه کارکنان معاونت راهبردی قوه قضاییه در سال 1394 به تعداد 200 نفر تشکیل می دهند که با توجه به جدول مورگان حجم نمونه برابر با 127 نفر به روش تصادفی ساده انتخاب شد. به منظور جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استاندارد استفاده شد که روایی آن به روش صوری و پایایی آن توسط آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو بخش آمار توصیفی شامل نمودارهای فراوانی و آمار استنباطی شامل آزمون کلموگروف اسمیرنوف و مدل معادلات ساختاری در نرم افزار AMOS انجام شد.

    نتایج 

    نتایج نشان داد توانمندسازی در رابطه بین رهبری تحول آفرین و حکمرانی خوب نقش میانجی دارد. همچنین نتایج نشان داد رهبری تحول آفرین بر حکمرانی خوب تاثیرگذار است و توانمندسازی بر حکمرانی خوب نیز تاثیرگذار می باشد. از طرفی تاثیرپذیری توانمندسازی کارکنان از رهبری تحول آفرین نیز مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، توانمندسازی، حکمرانی خوب
  • هرمز مهرانی*، منصوره صادقی صفحات 111-137
    زمینه و هدف

    نتایج پزوهش های متعدد نشان داده است که بانکداری الکترونیک یکی از روش های مفید در جذب و حفظ مشتریان درخدمات بانکداری می باشد.این روش که با استفاده از فناوری پیشرفته شبکه های مخابرات برای انتقال منابع به صورت الکترونیکی در سیستم بانکداری است باعث شده که مشتری بدون نیاز به حضور فیزیکی در بانک، بتواند به خدمات بانکی دسترسی پیدا کند. سریع بودن و قابلیت دسترسی لحظه ای باعث شده است در بسیاری موارد مشتریان از این خدمات استفاده کنند.لذا هدف از این مطالعه بررسی بررسی رابطه بین اعتماد و پذیرش بانکداری الکترونیک از سوی مشتریان شعب بانک سپه استان گلستان می باشد. روش شناسی: روش تحقیق در این پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است . جامعه ی آماری آن،کلیه مشتریان بانک سپه استان گلستان به تعداد 289024 نفر می باشد و تعداد نمونه نیز بر اساس روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از جدول کرجسی و مورگان،384نفر بوده است . ابزار گرداوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه است که از پرسشنامه استاندارد سو و هان که شامل 26 سوال می باشد، استفاده شده است که ضریب آلفای کرونباخ همه آن ها بالای 7/0 بوده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها ازنرم افزار SPSS.21استفاده شده است.

    کلیدواژگان: اعتماد، سودمندی ادراک شده، سهولت استفاده دراک شده، نگرش نسبت به استفاده، نیت رفتاری نسبت به استفاده
  • سید محمدامین احمدی*، علی چیت ساز صفحات 139-155
    زمینه و هدف

    سبک رهبری مدیران عاملی موثر در شکل دهی به وضعیت سرمایه های انسانی در آینده سازمان است. هدف از این پژوهش "تحلیل تاثیر سبک های رهبری بر مدیریت جانشین پروری" است.

    روش

    جامعه آماری شامل کارمندان، کارشناسان و مدیران شرکت پالایش گاز فجر جم می باشند که تعداد آن ها 2452 نفر در سال 1395 با سابقه های شغلی مختلف است که از 205 نمونه در این پژوهش بهره گرفته شده است. این پژوهش به لحاظ هدف جزو پژوهش های کاربردی و از نظر ماهیت و روش جزو پژوهش های ‏توصیفی پیمایشی از نوع میدانی ‏می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آمار توصیفی و استنباطی نیز به وسیله نرم افزار amos انجام گرفته است.

    یافته ها

    طبق نتایج مشاهده شد که سبک های رهبری بر مدیریت جانشین پروری تاثیر دارند و ضریب تاثیر آن 84/0 می باشد همچنین در بین سبک های بررسی شده، سبک رهبری مشارکتی دارای تاثیر بیشتری نسبت به سایر سبک ها بر مدیریت جانشین پروری است (66/0). سبک رهبری دستوری 32/0، سبک رهبری حمایتی 38/0 و سبک رهبری تفویضی نیز دارای ضریب تاثیر 36/0 بر مدیریت جانشین پروری است.

    نتیجه گیری

    مدیران شرکت پالایش گاز فجرجم می توانند در صورت مهم شمردن مدیریت و برنامه های جانشین پروری، با توجه به امکانات و مهیا بودن شرایط، از سبک رهبری مشارکتی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: رهبری، سبک های رهبری، مدیریت جانشین پروری، شرکت پالایش گاز فجر جم
  • داود حق خواه*، مرتضی موسی خانی، غلامرضا معمار زاده صفحات 157-167
    زمینه

    اخلاق هنجار گرا در سال های اخیر مورد توجه اندیشمندان مدیریت قرار گرفته است. در این تحقیق ضمن شناسایی ابعاد مکاتب اخلاقیدر مدیریت دولتی مدل ترکیبی برای کاربرد دررفتار مدیران دولتی ارایه شده است.

    هدف

    تبیین مدل ترکیبی اخلاق وشناخت ازمکاتب اخلاق در راستای وظایف مدیران در سازمان های دولتی می باشد.روش پژوهش: این تحقیق از نوع هدف کاربردی و نوع تحقیق ترکیبی انجام گشته است. درراستای بررسی مدل از جامعه انتخابی نظرات10 نفر خبرگان دانشگاهی وازدستگاه های اجرایی با روش نمونه گیری خوشه ای 130 نفر از مدیران دستگاه های برتر استان خراسان رضوی مورد بررسی قرار گرفت. برای شناخت اولیه مدل از ابزار مصاحبه وپرسشنامه استفاده گردید.

    یافته ها

    بر طبق یافته های مدل تحقیق نشان می دهد مدیران در سازمان های دولتی با توجه به چهار بعد اخلاقی هنجارگرا(فضیلت گرا ،وظیفه گرا ونتیجه گرا ونسبیت گرا) می توانند وظایف خود را در یک نگاه ترکیب گرا با محوریت وظیفه گرایی اثربخش نمایند.

    نتیجه گیری

    این تحقیق نشان می دهد مدیران دولتی سازمان ها از یک ترکیب بهینه برای کاربرد اخلاقیات در سازمانها با محوریت فضیلت گرایی درسازمان های ایران استفاده می نمایند.از طرفی با تغییر وظایف مدیر ترکیب های اخلاقی واولویت های اخلاقی مدیران نیز تغییر می نماید.

    کلیدواژگان: اخلاق ترکیب گرا، اخلاق مدیریت دولتی، ارزش های رقابتی، مکاتب اخلاقی
  • غلامرضا رحیمی*، سید عبدالله حجتی، میر حمید ساداتی صفحات 169-183
    زمینه

    مدیریت دانش یکی از مهم ترین عوامل موفقیت سازمان ها در شرایط رقابتی و عصر اطلاعات است و فناوری اطلاعات با تامین ابزارهایی موثر و کارآمد برای مدیریت دانش از عوامل زیربنایی مهم جهت موفقیت آن به حساب می آید.

    هدف

    ارزیابی تاثیر زیرساخت فناوری به منظور پیاده سازی مولفه های مدیریت دانش

    روش

    روش تحقیق از نوع توصیفی- پیمایشی بوده و حجم نمونه بر اساس جدول مورگان تعداد 140 نفر تعیین شده است. از پرسشنامه محقق ساخته فناوری و پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش استفاده که روایی آن به صورت محتوایی و پایایی آن نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از آزمون های کولموگروف-اسمرینف، همبستگی، رگرسیون چندگانه و فریدمن استفاده شد.

    یافته ها

    همه مولفه های مدیریت دانش به استثنای تشخیص دانش با زیر ساخت فنآوری رابطه معنادار دارند.

    نتیجه گیری

    فناوری یکی از عوامل موثر در پیاده سازی موفقیت آمیز مدیریت دانش در سازمان است و نبود زیرساخت های آن مانند اینترنت، امکانات سخت افزاری و نرم افزاری این روند را کند و پیاده سازی مدیریت دانش در سازمان را ناموفق میگرداند.

    کلیدواژگان: فناوری، اطلاعات، مدیریت، دانش، زیرساخت فناوری، مدیریت دانش
  • حمید شفیع زاده*، جعفر رحیمی صفحات 185-201
    زمینه

    در مشاغلی که افراد آن از هوش اخلاقی بالایی برخوردارند، در دست یابی به سطوح بالای رشد و توسعه، بهتر عمل می کنند. به همین دلیل در چند دهه اخیر، توجه به هوش اخلاقی به یک ضرورت غیرقابل اجتناب تبدیل شده است چرا که از طریق هوش اخلاقی می توانند شاخص های مزیت رقابتی خود از جمله رفتارهای شهروندی سازمانی را بهبود و توسعه دهند.

    هدف

    بررسی رابطه بین هوش اخلاقی و رفتار شهروند سازمانی در میان کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان

    روش

    تحقیق حاضر ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی محسوب می شود.

    یافته ها

    پژوهش نشان داد که وضعیت هوش اخلاقی و رفتار شهروندی سازمانی در میان کارکنان سازمان صنعت، معدن و تجارت استان سمنان، کمی بیشتر از سطح متوسط می باشد که به لحاظ آماری معنادار می باشد. علاوه براین، هوش اخلاقی و تمامی مولفه های آن(درستکاری، دلسوزی، مسئولیت پذیری و گذشت) با رفتار شهروندی سازمانی رابطه مثبت و معنی داری دارد.

    نتیجه گیری

    مدیران ارشد این سازمان می توانند با تقویت هوش اخلاقی کارکنان به بهبود رفتار شهروندی سازمانی کمک کنند.

    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، رفتار شهروند سازمانی، سازمان صنعت، معدن و تجارت
  • نسرین بوداغی خیاوی*، محمد فیضی صفحات 203-213
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین استرس شغلی و فرهنگ سازمانی با سلامت روان کارکنان انجام شده است.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نوع روش های همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان دانشگاه علامه طباطبایی در سال 1395 بود. نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول کوکران 100 نفر تعیین شد و نمونه ها با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. با توجه به اهداف پژوهش، جهت جمع آوری داده ها علاوه بر پرسشنامه مشخصات فردی از سه پرسشنامه استرش شغلی فیلیپ ال رایس، پرسشنامه 28 سوالی سلامت عمومی گلدبرگ و پرسشنامه فرهنگ سازمانی دنیسون استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی پیرسون و رگرسیون همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که بین فرهنگ سازمانی و استرس شغلی با سلامت روان به صورت همزمان رابطه معنادار وجود ندارد. بین فرهنگ سازمانی و سلامت روان رابطه معنادار وجود دارد. بین استرس شغلی و سلامت روان رابطه معنادار معکوس وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب نتیجه گیری می شود که مدیران باید مولفه سلامت روان و زیر مولفه های سازگاری، انطباق پذیری و رسالت سازمان فرهنگ سازمانی را به عنوان عوامل کاهش استرس شغلی در سازمان ها در نظر بگیرند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، فرهنگ سازمانی، سلامت روان، کارکنان دانشگاه
  • رستم قره داغی*، طهماسب کاوسی صفحات 215-232
    زمینه

    این مطالعه نشانگان مهم برنامه درسی مبتنی بر حل مسئله را معرفی کرده است.

    هدف

    پژوهش آمیخته اکتشافی حاضر با هدف تدوین نشانگان برنامه درسی مبتنی بر حل مسئله بر اساس الگوی کلاین (1991) برای ارزشیابی کیفیت برنامه درسی رشته مدیریت دولتی بر اساس نشانگان تدوین شده انجام شده است.

    روش

    ابتدا در مرحله کیفی، از طریق مصاحبه با خبرگان، 36 نشانگر برای عناصر نه گانه الگوی کلاین (1991) تایید شد. سپس در مرحله کمی، با استفاده نشانگان تدوین شده، پرسشنامه ای تهیه و توسط 92 تن از استادان رشته مدیریت دولتی تکمیل شد.

    یافته ها

    کاربست مجموعه تدوین شده در ارزشیابی برنامه درسی رشته مدیریت دولتی حاکی از آنست که اهداف، محتوا، راهبردهای یاددهی یادگیری، مواد و منابع، فعالیت های یادگیری، ارزشیابی، گروه بندی، زمان آموزشی و فضای آموزشی مورد نیاز در این رشته نامطلوب هستند.

    نتیجه گیری

    به منظور ایجاد انگیزه و توجه به برنامه های درسی مبتنی بر حل مسیله، مطالعات ارزشیابی بیشتری در سایر رشته ها و زمینه ها باید انجام شود.کلید واژه گان: ارزشیابی کیفیت، برنامه درسی، رویکرد حل مسیله، عنصر، نشانگر، رشته مدیریت دولتی، دانشگاه آزاد

    کلیدواژگان: کلید واژه گان: ارزشیابی کیفیت، برنامه درسی، رویکرد حل مسئله، عنصر، نشانگر، رشته مدیریت دولتی
  • رضا تقوایی*، علی منصوری، امیر عباس بابکیان پور، الناز خوش لسان صفحات 233-244

    هدف این پژوهش، مطالعه و بررسی تاثیر خودشیفتگی مدیران بر رفتارهای منافقانه در استانداری کرمانشاه است. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش جزء تحقیقات توصیفی از نوع همبستگی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها تحقیقی میدانی و کمی می باشد. حجم جامعه مورد مطالعه 401 نفر از کارمندان استخدام رسمی استانداری کرمانشاه بودند و ابزار گردآوری اطلاعات در این پژوهش پرسشنامه است. برای تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه از آزمون های همبستگی و مدل معادلات ساختاری، موجود در بسته های نرم افزاری SPSS و AMOS استفاده شد. یافته ها نشان می دهد؛ در بین ابعاد رفتار خودشیفتگی مدیران، بیشترین میانگین مربوط به بعد محق بودن و کمترین مربوط به بعد بهره کشی بود. در بین ابعاد رفتار منافقانه مدیران، بیشترین میانگین مربوط به بعد سیاست جذبی مدیریت در قبال منابع انسانی و کمترین مربوط به بعد سیاست دفعی مدیریت در قبال منابع انسانی بود. در نتیجه خودشیفتگی مدیران بر رفتارهای منافقانه اثر مستقیم و معناداری داشت و همچنین ابعاد خودشیفتگی مدیران از جمله اقتدار، خودنمایی، برتری جویی، بهره کشی، محق بودن، خودبسندگی و خودبینی مدیران سبب ارتقای سطح رفتارهای منافقانه در سازمان می شوند. همچنین مولفه اقتدار بیشترین تاثیر را بر رفتارهای منافقانه داشت.

    کلیدواژگان: کلیدواژه گان: &quot، خودشیفتگی مدیران&quot، &quot، رفتارهای منافقانه&quot، اقتدار&quot
  • حسین صمدی میارکلائی، حمزه صمدی میارکلائی* صفحات 245-264
    زمینه

    امروزه کارآفرینی به عنوان یکی از بهترین استراتژی های توسعه اقتصادی، برای توسعه رشد اقتصادی و تقویت رقابت پذیری کشور و سازمان ها در مواجهه با گرایش های فزاینده جهانی سازی نگریسته می شود، برای برخورداری از مزایایی کارآفرینی در سازمان ها بایستی بر عوامل موثر بر فرهنگ کارآفرینی سازمانی تمرکز و سرمایه گذاری کرد

    هدف

    در واقع هدف از این پژوهش تبیین نقش معنویت درمحیط کار بر توسعه فرهنگ کارآفرینی سازمانی با تاکید بر نقش میانجی نوع دوستی و ادب اجتماعی (مولفه های رفتار شهروندی سازمانی) در بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مازندران می باشد.

    روش ها

    روش این پژوهش از نظر نحوه ی گردآوری داده ها، روش توصیفی- پیمایشی و از نظر مقاصد پژوهش، کاربردی است. جامعه ی آماری پژوهش، کلیه کارکنان بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مازندران بوده اند، از میان آن ها با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران تعداد 147 نفر براساس نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، برای تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS و LISREL استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که شکل گیری معنویت درمحیط کار، زمینه را برای بهبود فرهنگ کارآفرینی سازمانی فراهم می کند، نقش معنی دار میانجی نوع دوستی و ادب اجتماعی بر رابطه میان متغیرها نیز تایید شد. هم چنین از مولفه های معنویت در محیط کار جزء کاربامعنا، میان وحدت ویگانگی و هم سویی با ارزش ها با فرهنگ کارآفرینی سازمانی رابطه ی مثبت و معناداری یافت شد.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، فرهنگ کارآفرینی، نوع دوستی، ادب اجتماعی
  • محمد ذاکری*، وحیده بهاورنیا صفحات 265-278
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی برخی از ویژگی های مهم رهبری در حضرت علی (ع) وتبیین الگوی مدیریت معنا در خطبه های امام علی (ع) در نهج‏البلاغه است.

    روش شناسی

    در این راستا، نخست جوانب مختلف مدیریت معنا به عنوان شیوه برقراری ارتباط و رابطه آن با رهبری به صورت کلی عنوان شده و سپس الگوی مدیریت معنا در خطبه های حضرت علی (ع) درنهج البلاغه مطرح شده که شامل چهار عنصر استعاره، زبان ابتکاری،تضاد و داستان می باشد. این پژوهش با استراتژی کیفی و رویکرد بنیادی و به روش تحلیل محتوا و با استفاده از فرم وارسی بسته و پیش سازمان یافته بر اساس چهار مولفه فوق و مبتنی بر خطبه ها و نامه های آن حضرت در نهج البلاغه انجام شده است.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد امام علی(ع) در فرایندهای ارتباطی خود با مردم و کارگزاران حکومت از هر چهار شیوه مدیریت معنا بهره گیری نموده و عنصر داستان در این بین از کاربرد بیشتری برخوردار بوده است.

    نتایج

    حضرت از چهار تکنیک مدیریت معنا جهت هدایت و نفوذ در انسانها به شیوه منحصر به فردی استفاده نموده است و دردوران حکومت خود با کارگزاران و عموم مردم به بهترین نحو ارتباط برقرار کرده است.

    کلیدواژگان: ارتباطات، مدیریت معنا، رهبری، حضرت علی (ع)
  • خسرو نادری هشی*، رضا نجف بیگی صفحات 279-293
    زمینه و هدف

    رفتار سازمانی مثبت گرا اخیرا تبدیل به یکی از مفاهیم کاربردی در سازمان های امروزی شده است و با توجه به این که سازمان های دولتی ایران در زمینه ی مولفه های رفتار سازمانی مثبت گرا توسعه یافتگی قابل قبولی ندارند هدف این مطالعه ارایه مدل رفتار سازمانی مثبت گرا در مدیریت منابع انسانی سازمانهای دولتی ایران بوده است.

    یافته ها

    این مدل چهار بعد نظام مدیریت منابع انسانی شامل نظام جذب، تامین و تعدیل، نظام آموزش و بهسازی، نظام نگهداری و حفاظت و نظام کاربرد را دربر می گیرد که این ابعاد تحت تاثیر رفتار سازمانی مثبت گرا هستند ضمن این که ابعاد رفتار سازمانی مثبت گرا نیز دارای برهمکنش و تاثیرات متقابل می باشند .یافته ها نشان می دهد مدل رفتار سازمانی مثبت گرا متناسب با شرایط سازمان های دولتی تدوین شده است که دارای چهار بعد و 20 مولفه است. برای تحلیل وضعیت موجود مدل بدست آمده در سازمان مدیریت و برنامه ریزی مورد سنجش قرار گرفته و یافته ها نشان می دهد شکاف معنی داری میان وضع موجود و مطلوب مواد قانون مدیریت خدمات کشوری از نظر رفتار سازمانی مثبت گرا وجود دارد که پیشنهاداتی جهت تقویت قانون ارایه شده است.

    کلیدواژگان: &quot، الگوی رفتار سازمانی مثبت گرا&quot، مدیریت سرمایه های انسانی&quot، قانون لایحه خدمات کشوری&quot
|
  • Majid Ghanbarinejad Esfaghansary, Seid Mojtaba Sajadi * Pages 1-11

    Agricultural entrepreneurship is defined as a person or group with the right to use or exploit the land or other related elements required for agricultural activity. The aim of this study was to investigate the psychological factors affecting the tendency towards small and medium businesses in the agricultural sector. The statistical population of this study is graduate students of Islamic Azad University, Rasht Branch. A proportional stratified random sampling method was used to select the sample. To collect the data, a questionnaire, and to analyze the data and test the research hypotheses, the structural equation modeling method has been used. The present research is a descriptive-survey study and can be applied in terms of purpose. The results showed that the psychological factors (motivation, individual skills, attitude, subjective norms, perceived environmental support, perceived perceptual dynamic and perceived behavioral control) are factors influencing the tendency towards entrepreneurship among the students who participated in the survey.

    Keywords: Entrepreneurship, students, Academic Entrepreneurship, Psychology
  • Pages 13-26
    The aim and context

    The purpose of this study is examine the impact supervisors’ perceptions of interactional justice and authoritarian leadership style on abusive supervision. Also examined the effect of authoritarian leadership style as moderator variable in the relationship between supervisors' perceptions of interactional justice and abusive supervision.

    Methodology

    The statistical population of the study consisted of 126 supervisors of Sepah Bank branches in Shiraz and data collecting tool was questionnaires includes standardized questionnaires interactional justice (Neihoff & Moorman, 1993), authoritarian leadership style (Cheng et al, 2004), and abusive supervision (Tepper, 2000). Validity and reliability the questionnaires using face validity, construct validity and Cronbach's alpha were examined To analyze the data, confirmatory factor analysis and structural equation modeling software and smart PLS (version 2) was used. Results and

    conclusion

    The results showed that supervisors’ perceptions of interactional justice has a negative and significant impact on abusive supervision and authoritarian leadership style as independent variable has Positive and significant impact on abusive supervision. It was also found authoritarian leadership style as a moderator variable, has a positive and significant impact but weak in relationship between supervisors' perceptions of interactional justice and abusive supervision.

    Keywords: abusive supervision, authoritarian leadership style, supervisors' perceptions of interactional justice
  • Pages 27-36
    aim

    This present research with regard to aim is applied and at attention information collecting is descriptions of descriptive-analytic.

    method

    The population analyzing, included 220 employees of which 142 were selected by sample random sampling method with kukran formula. for survey pose hypothesis at present study was use of career anchors questionnaire (Shine, 1985), and exhaustion (Maslach, 1981) and employees Capability Maturity Model P-cmm (Watts Humphrey et al., 1980). Validity of research with confirmatory factor analysis and reliability by Cronbach's alpha has been approvingly. descriptive and inferential statistical method working and Pearson correlation coefficient for survey hypothesis of two variables and multiple regression for survey hypothesis of three variables have been used.

    finding

    Between career anchors and exhaustion there is a significant relationship and to accomplish multiple regression of the individual capability of employees in this equal was moderate.

    conclusion

    Managers of top office of education focus more on increasing level of career anchors.

    Keywords: job anchors, exhaustion, individual capabilities, employees Capability Maturity Model
  • Pages 37-56
    Background

    In each of the various factors that affect the performance of the staff of these factors are different depending on the nature and goals of the organization. Therefore, managers should pay attention to it to achieve the fundamental objectives of the organization.

    Objective

    Purpose of this study is to identify the impact of organizational factors on the performance of employees.

    Method

    The research for the purpose and the method of research is descriptive-correlation. The population of this study included all operational staff (Fire) Fire Department in Kerman form. To collect data, a researcher-made questionnaire with reliability performance 0/799 and organizational factors affecting the reliability of the 0/889 Data were analyzed using statistical software SPSS24 science appeared and Smart PLS 2 is used.

    Findings

    The results showed that overall organizational factors have a positive impact on the performance of employees.

    Conclusion

    Adaptability variables, leadership and mission of the organization have a positive effect on employee performance but the agent does not affect communication with stakeholders on the performance of employees.

    Keywords: Adaptability, leadership, communication with stakeholders, the organization's mission, Performance
  • Malihe Soltani, Hamid Reza Peikari * Pages 57-69

    The purpose of this study is to investigate the effect of reciprocal obligation, trust and face maintenance on perceived individual and group achievements of knowledge management with the mediating role of knowledge sharing in the telecommunication company of Isfahan province. The present study is an applied research in terms of the purpose and the method of data collection is descriptive and correlational. The statistical population of this study was3100employees of Isfahan Telecommunication Company in2017among them, at least342people were selected as the statistical sample using Cochran formula and 351questionnaires were distributed based on non-probabilistic sampling process and data were collected. Data gathering method in the present research is field method and data collection tool is a localized. To analyze the data, SmartPls software was used in two levels of descriptive and inferential statistics. The results obtained from structural equations showed that the reciprocal obligation (β=0/55, t=4/5), trust(β=0/61,t=2/3),facemaintenance (β=0/18, t=1/8) and knowledge sharing (β=0/45,t=3/8) have a positive and significant effect on the perceived individual and collective achievements of knowledge management . Also, it shows the positive and significant effect of reciprocal obligation (β=0/52, t=5/3) and trust (β=0/64,t=4/9) on knowledge sharing, but showed no significant effect on knowledge sharing (β=0/04,t=0/31).

    Keywords: Reciprocal obligation, Trust, face maintenance, individual, group perceived achievements of knowledge management, Knowledge sharing
  • Pages 71-83
    Background

    Organizations do not operate in a vacuum, but are constantly affected by factors and pressures imposed on them from within and outside the organization. So The investigation confirmed that spirituality and rumor variables that have a significant impact on the performance of employees and organizations.

    Purpose

    The present study aims to investigate the relationship between organizational spirituality and Prevention of rumors in the organization.

    Method

    The present statistical population is the staff of physical education departments of Tehran province. The sample size was determined using the Cochran formula 220. Two Milliman Organizational Spirituality Questionnaires and a researcher-made rumor distributed among 220 were distributed to collect data. The collected data was analyzed using the PLS and SPSS software.

    Conclusion

    Based on research findings can be concluded that spirituality and its components (meaningful work, employee alignment with organizational goals, solidarity and individual) are rumored to have significant impact on physical education in Tehran province. 

    Keywords: Performance, Rumor, Organization Spirituality
  • Mohammad Zyaadini * Pages 85-99

    This research aims to study The effective factors upon the need to success in staff of the social security organization in South Khorasan Province in 2015. Statistical society of the research includes all employees employed in South Khorasan in the social security organization containing 350 people from which 184 people are selected as sample size by Cochrane modelling. This research is of correlation ones using sampling method of structural equations. Information is gathered by four questionnaires for achieving success, organizational learning, self confidence and individual skill among which questionnaire validity for achieving success is accounted equal. Research general results show that organizational learning has a direct, positive and meaningful effect on achieving success. Also, organizational learning affects achieving necessary success indirectly by medium variable of self confidence. And organizational learning doesn't affect achieving success indirectly by medium variable of individual skill. Also, individual skill affects achieving success indirectly by medium variable of self confidence. And finally some suggestions are presented such as providing necessary conditions for organizational learning by establishing viewpoints, knowledge and mental models of organization's members.

    Keywords: achievement motive, Organizational Learning, self confidence, individual skill, been sucess
  • Pages 101-110
    Purpose

    The aim of this study was to investigate the effect of transformational leadership on good governance with mediating role of empowerment in Judiciary Strategic Deputy.

    Method

    This research, in terms of objective is descriptive, in terms of methodology is the survey, and in terms of nature is a cognitive audience. The population of this study constitutes all employees of Judiciary Strategic Deputy in 2015, to the number of 200 people, and to determine the minimum required sample size by using Morgan table for a limited population was selected 127 people by simple random sampling method. In order to collect data was used of a questionnaire tool. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha. Data analysis was conducted in two parts; descriptive statistics including frequency graphs, and inferential statistics including Kolmogorov-Smirnov test and structural equation modeling in the AMOS software.

    Results

    The results showed that the empowerment in relationship between transformative leadership and good governance has a mediator role. Also, transformational leadership is influencing on the good governance, and also empowerment is influencing on the good governance.

    Keywords: Good governance, Transformational Leadership, Empowerment
  • Pages 111-137

    The results of several studies showed that electronic banking is one of the most useful methods of attracting and retaining customers of banking services. This method uses high technology of communication networks for transferring resources electronically in the banking systems. Because of its speed and on-line accessibility, customers often use this services.So research methodology in this research is descriptive – survey and correlation. Research population consists of customers of Sepah bank branches in Golestan province who are 289024 persons. According to stratified sampling method and kerjsey and Morgan table, sample size is 384.Data gathering instrument in this research is Questionnaire which uses standard Questionnaire of Suh and Han. Chronbach Alpha of all variables were above 0/7. For analyzing data , spss.21 software were used. The result of this research showed that there is positive and meaningful relationship between customers trust and electronic banking acceptance, perceived usefulness , perceived ease of use, attitude toward use, behavioral intention to use and actual use of electronic banking (P≤0/05).The results also showed that there is positive and meaningful relationship between independent sub-variables (P≤ 0/05).

    Keywords: Trust, perceived usefulness, perceived ease of use, Attitude toward use, behavioral intention to use
  • Seyed Mohamad Amin Ahmadi *, Ali Chitsaz Pages 139-155
    Context and Objectives

    Leadership style of managers is an effective factor in shaping the future of human capital in the organization.The purpose of this research is to "analyze the impact of leadership styles on succession management".

    Method

    The statistical population consisted of employees, experts and managers of F.J.Co. Their number is 2452 persons in 1395, of which 205 samples were used in this research. This research is in terms of the purpose of applied research, and in terms of its nature and method, it is a type of field research descriptive research. Data analysis was performed using spss software and descriptive and inferential statistics were also performed by amos software.

    Findings

    According to the results, it was found that leadership styles have an impact on succession management, and its coefficient of influence is 0.84. Also, among the studied styles, participatory leadership style has more influence on succession management (0.66) than other styles. The directorial style is 0.32, supportive leadership style is 0.38, and tacit leadership style has an impact coefficient of 0.36 on succession management.

    Conclusion

    Managers of F.J.Co can use collaborative leadership style, if they consider the management and successor programs, considering the facilities and availability of the conditions.

    Keywords: Leadership, Leadership Styles, Succession Management, Succession, Fajr Jam Gas Refining Company
  • Davoud Haghkhah * Pages 157-167
    context

    normative ethics-oriented in recent years has been of interest to management scholars. In this paper we identify moral dimensions of public administration schools hybrid model for the use of behavior public managers is provided .

    Objective

    To explain the identification of the schools hybrid model ethics ethics in public organizations is in line with management tasks.

    Methods

    This study has been conducted applied research and research combined. In order to determine the model of society of 10 academic experts and Successful organizational executive with cluster sampling of 130 top managers of Khorasan Razavi province were studied. Model interview questionnaire was used for preliminary recognition.

    Results

    According to the findings of the study indicate that managers in public organizations according to four normative ethical dimension can their duties at a glance combined with a focus on task-oriented approach will be effective.

    Conclusion

    This study shows that government managers Organizers of an optimum combination for use in organizations with a focus on virtue ethics in their organizations in Iran. In addition, by changing the composition of the ethical responsibilities of managers Managers are moral priorities change

    Keywords: composition-oriented ethics, morality public administration, competitive values:ethics schools
  • Golamreza Rahimi *, Seed Abdollah Hojati, Mir Hamid Sadati Pages 169-183
    Background

    Knowledge management is one of the most important factors in the success of organizations in a competitive and informal age. Information technology is an important factor in the success of its management by providing efficient and effective tools for knowledge management.

    Objective

    To assess the impact of technology infrastructure on the implementation of knowledge management components

    Method

    The research method is descriptive-survey and the sample size is 140 according to the Morgan table. A researcher-made questionnaire and a standard knowledge management questionnaire were used which its content and reliability were estimated using Cronbach's alpha coefficient. Kolmogorov-Smirnov tests, correlation, multiple regression and Friedman tests were used to analyze the data.

    Findings

    All components of knowledge management, with the exception of knowledge recognition, have a meaningful relationship with technology infrastructure.

    Conclusion

    Technology is one of the effective factors in the successful implementation of KM in the organization, and its lack of infrastructure such as the Internet, the hardware and software facilities will slow down this process and the implementation of knowledge management in the organization is fails.

    Keywords: technology, information, Management, Knowledge, technology infrastructure, knowledge management
  • Pages 185-201
    Background

    Jobs that have a high ethical intelligence, work best for high levels of growth and development. For this reason, over the past few decades, attention to ethical intelligence has become an inevitable necessity because it can, through moral intelligence, improve and develop its competitive advantage indicators, including organizational citizenship behaviors.

    Objective

    relationship between ethical intelligence and organizational citizenship behavior among employees of the organization of industry, mining and trade of Semnan province.

    Methods

    The present research is applied in terms of purpose, and in terms of data collection, a descriptive correlation is considered.

    Findings

    research showed that the status of ethical intelligence and organizational citizenship behavior among employees of the organization of industry, mining and trade of Semnan province is slightly higher than the average level, which is statistically significant. In addition, ethical intelligence and all its components (integrity, compassion, responsibility, and passage) have a positive and significant relationship with organizational citizenship behavior.

    Conclusion

    The senior managers of this organization can help improve the organizational citizenship behavior by reinforcing employee ethical intelligence.

     

    Keywords: : Ethical Intelligence, Organizational Citizen Behavior, Industry Organization, Mine, Trade
  • Pages 203-213
    Background

    Mental health of staff is usually threatened by varied factors in the workplace.

    Objective

    So, the aim of the present study was to investigate the relationship between job stress and organizational culture with mental health of employees.

    Method

    In this study, correlation method was used as the research method. The study population included all staff and employees of Allameh Tabataba’i University. The research sample consisted of 100 participants were determined by using Cochran formula and the samples were selected by simple random sampling. In order to collect required data, Organizational Culture Inventory of Denison (2000), Job Stress Inventory of Rice (1999) and General Health Questionnaire of Goldberg (1979) were used as the research tools. In order to analyze collected data, Pearson correlation and regression were used.

    Findings

    The results of this study showed that simultaneously there is no significant relationship between job stress and organizational culture with mental health of staff. Although, there is no significant relationship between job stress and organizational, a significant relationship can be found between organizational culture and mental health.

    Conclusion

    According to the results, it is concluded that managers should consider mental health and organizational culture as the reducing job stress factors in organizations.

    Keywords: Job Stress, organizational culture, Mental health, university staff
  • ROSTAM GHAREHDAGHI *, Tahmasab Kavosi Pages 215-232
    Background

    This study is introduced important indicators of problem-based curriculum.

    Objective

    The aim of current exploratory mixed method study was to compile indicators of problem-based curriculum on the bases of Klein's model (1991) and evaluating quality of curriculum of Governmental Management discipline based on compiled indicators.

    Methods

    Firstly in qualitative phase, through interviewing experts, 36 indicators were compiled. In quantitative phase, using compiled indicators, a questionnaire were administrated and completed by 92 participants including lecturers in Governmental Management.

    Findings

    Application of compiled indicators in curriculum evaluation of Governmental Management discipline revealed that the purpose, content, teaching- learning strategies, materials and resources, learning activities, evaluation, grouping, educational time and needed educational space in that discipline are unfavorable.

    Conclusion

    In order to motivating attentions to the problem-based curriculums, further evaluation studies should be done in other disciplines and backgrounds. 

    Keywords: quality evaluation, Curriculum, problem-based approach, criteria, indicator, Governmental Management discipline
  • Ali Mansori, Amir Abas Babakian, Elnaz Khosh Lesan Pages 233-244

    The aim of this study was to evaluate the effect of narcissism managers and their hypocritical behavior in the provincial city of Kermanshah.The study of the purpose and the method of descriptive and correlational research component and in terms of field research and quantitative data collection methods. The data collection tool is a questionnaire. The data of correlation analysis and structural equation model, available in SPSS and AMOS software packages were used.Results showed that The behavior of narcissistic executives, the highest mean belonged to the right and the lowest was related to exploitation. Among the hypocritical behavior of managers, the highest mean belonged to the absorption policy for human resources management and waste management policy towards the least related to human resources.The results suggest that narcissistic managers had direct and significant effect on the behavior hypocritical and narcissistic aspects including power management, self-superiority, exploitation, entitlement, self-sufficiency and arrogance managers in improving the level of hypocritical behavior the organization. Hypocritical behaviors had the greatest impact on the component authority.

    Keywords: &quot, Narcissistic Managers&quot, Hypocritical Behavior&quot, Authority&quot
  • Pages 245-264
    Background

    Nowadays, entrepreneurship as one of the best economic development strategy for the promotion of economic growth and enhancing competitiveness in the face are seen of increasing globalization trends, In order to gain benefits from entrepreneurship in organizational.

    Objective

    The goal of this paper is verification the role of spirituality at work on entrepreneurial organizational culture development with the mediator variables of civil virtue and altruism in housing foundation of Islamic revolution of Mazandaran province.

    Methods

    The method used in this study in terms of data collection is descriptive- survey method and in terms of research purposes, it is an applied research. The statistical population of the research consisted of all staffs of housing foundation of Islamic revolution of Mazandaran province. Using Cochran’s sampling formula, 147 staffs were selected as research sample, andLISREL and SPSS software were used for data analyzing.

    Findings

    The research results indicated that formation of spirituality at work paves the way for entrepreneurial organizational culture. Significant role in mediating civil virtue and altruism on the relationship between variables was confirmed. Accordingly, Component of spirituality at workplace, there are positive and meaningful relationships between unity and convergence of values, for by meaningful work, with entrepreneurial organizational culture.

    Keywords: Spirituality at Work, Entrepreneurial Culture, Civil Virtue, Altruism
  • Pages 265-278

    The managers could not work without a good relationship and communication skills to perform well . effective communication is one of the key elements of manager's success . In many ways, the role of communication in leadership could be studied. In different situations, content of communication is different.The aim of this study is to investigate some of the important characteristics of leadership of Imam Ali explaining the meaning management pattern in the sermons of Imam Ali in Nahj al-Balagha.Contains four elements of metaphor, innovative language, contrast and stories.This research is done with qualitative strategy and fundamental approach and content analysis method using packet inspection and pre-organized form .The results showed that Imam Ali in their communication process with the public and government officials utilizes all four meaning management approach and among them ,story element have been more applications.

    Keywords: communication, meaning management, leadership, Imam Ali
  • Khosrow Naderiheshi *, Reaz Najafbeygi Pages 279-293

    Positive Organizational Behavior(POB) and having a positive look to human in order to discover his capabilities have been taken into consideration by many managers. The purpose of this study is to present a model for POB in the governmental organizations of Iran.This model of Positive Organizational Behavior was written and adapted with the governmental organizations and has four aspects and 20 parts. To analyze the current situation, the obtained model was tested in the management and planning organization and the findings have shown that as far as the Positive Organizational Behavior is concerned, there is a meaningful gap between the current situation and the suitable behavior according to what the laws of Country Services Management has set forth and to solve this, some recommendations were given to empower the laws more. The results of this study can be utilized in the evaluation of correct Positive Organizational Behavior in different organizations and can help the experts working in the field of human resources and organizational behavior to improve the current situation.

    Keywords: The pattern of positive organizational behavior, Human Capitals Management, The bill of state service law
  • Atena Ghasemi Pages 295-308

    The organization is made up of a group of people who work together and have a mission ahead of them, requiring a proper strategy to accomplish. Balanced Scorecard is an effective and validated tool for responding to strategy realization. This research studies the effect of balanced scorecard components on individual performance of staff based on the Achilles model. Research has not done so far to investigate the relationship between Balanced Scorecard and individual employee performance, which is considered to be the main innovation in this research. This research is applied in terms of purpose, and in terms of collecting data, a descriptive survey is a survey and correlation. The statistical population of this research is the executives, administrators and staff of the Judiciary Information and Statistics Center. The questionnaire with a Likert range of 46 questions was used to measure the variables of the research. The questionnaire was distributed among 100 executives and staff of the Judiciary Center for Statistics and Information Technology. The study of the impact of each of the components of the balanced scorecard on improving the individual performance of employees based on the Achilles model and the extent of this impact has been analyzed and analyzed.

    Keywords: Balanced Scorecard, Strategic planning, Efficiency, Individual performance