فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی سبزوار - سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 118، آذر و دی 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
سال بیست و هشتم شماره 5 (پیاپی 118، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/29
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اکبر احمدی آسور، فاطمه فصیح رامندی* صفحات 634-649
    زمینه و هدف

    بیماری نوظهور کووید-19 به عنوان یک بیماری مرتبط با شغل به ویژه برای کادر بهداشت بیان شده است. این مطالعه با هدف بررسی ریسک فاکتورهای موثر بر شیوع بیماری کووید-19 در کارکنان بهداشتی، انجام شد.

    روش کار

    در این پژوهش مروری- روایتی مقالات نمایه شده از دسامبر 2019 تا ژانویه 2021 با کلیدواژه هایی چون Covid-19 وCoronavirus ، Healthcare و Risk Factor در پایگاه داده های الکترونیک Web of Science ،PubMed، Scopus و Google Scholar جستجو شدند. براساس نتایج جستجو 22 مطالعه مرتبط با هدف پژوهش، بررسی گردید.

    یافته ها

     ریسک فاکتورهای شیوع این بیماری در بین پرسنل بهداشتی را می توان به پنج گروه، شامل: ریسک فاکتورهای روان شناختی، زمینه ای، شغلی، اجتماعی و انتقال بیماری تقسیم کرد. پرسنل بهداشتی به عنوان یک گروه پرخطر که در مواجهه مستقیم یا غیرمستقیم با بیماران یا مواد عفونی هستند، سهم زیادی در انتقال بیماری دارند. برای مثال، احتمال انتقال از پزشکان به اعضای خانواده 20/8 درصد و به افراد دیگر 25 درصد برآورد شده است. فاصله به عنوان عاملی مهم در انتقال بیماری مورد توجه است. فواصل کمتر از 20 سانتی متر در معاینات معمول و کمتر از 5 سانتی متر در معاینات دقیق پتانسیل انتقال بیماری به چشم پزشکان را فراهم می کند. سن، رعایت نکردن بهداشت دست، بیماری های زمینه ای و خودایمنی، کیفیت پایین خواب، استرس کاری، کمبود وسایل حفاظتی، حجم بالای کار و تماس نزدیک با بیماران، ریسک فاکتورهای انتقال بیماری کووید-19 هستند.

    نتیجه گیری

     پرسنل بهداشتی می توانند با رعایت نکات بهداشتی و آموزش آن به بیماران، نقش مهمی در کنترل این بیماری داشته باشند.

    کلیدواژگان: کووید19، ویروس کرونا، کارکنان بهداشتی-درمانی، بهداشت
  • زهرا زارع، مینا قلعه نوئی*، ندا مهدوی فر، نفیسه زارع، ساجده اعتمادی صفحات 650-662
    زمینه و هدف

    با توجه به افزایش نگرانی در مورد بیماری همه گیر کووید 19، تعداد فزاینده ای از دانشگاه ها در سراسر جهان فعالیت های آموزشی خود را به تعویق انداخته یا لغو کرده اند. اقدامات پیشگیرانه و سختگیرانه ناشی از کووید19 سلامت روان و عملکرد روانی- اجتماعی افراد را به خطر انداخته است. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط راهبردهای مقابله ای و بهزیستی روانشناختی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار در دوران پاندمی کووید 19 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1400-1399 روی 126 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی سبزوار به روش نمونه گیری به صورت در دسترس و آنلاین اجرا شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک، مقیاس بهزیستی روان شناختی ریف و سبک های مقابله ای بلینگز و موس بود. آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار spss (نسخه 24)، آزمون های توصیفی، تی مستقل، آنالیز واریانس، پیرسون و رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها

    بین میانگین نمره راهبردهای مقابله ای و بهزیستی روانشناختی، ارتباط معناداری مشاهده نشد (0/05>p). نتیجه مطالعه نشان داد دانشجویان با سن بالاتر، سال تحصیلی بالاتر و دانشجویان با واحد کارآموزی در مقابله با استرس ناشی از کووید19، بیشتر از سبک مقابله ای مسئله مدار استفاده می کردند. نتایج آزمون تحلیل رگرسیون حاکی از آن بود که متغیرهای سن، سال و رشته تحصیلی از میان متغیرهای پیش بین دارای قدرت پیش بینی معناداری برای متغیر راهبرد مقابله ای هیجان مدار بودند.

    نتیجه گیری

    به دلیل بحران ناشی از کووید 19 و تاثیر آن بر سلامت روانی پیشنهاد می شود مدیران و برنامه ریزان آموزشی، با برگزاری کارگاه ها و جلسات مشاوره برای دانشجویان باعث ارتقای راهبردهای مقابله ای مسئله مدار در دانشجویان شوند.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، راهبرد مقابله ای، کووید19، دانشجو
  • نکیسا ضرابی اهرابی*، سید مهدی طبایی، مریم جهانشیری مقدم صفحات 663-674
    زمینه و هدف

     استفاده از ترکیبات نانو به طور فزاینده در حال رشد است. استفاده از ترکیبات نانو در فرایندهای پزشکی، کاربرد روزافزونی پیدا کرده است. یکی از جنبه های کاربردی فناوری نانو، استفاده از ترکیباتی نظیر هیدروژل ها، نانولیپوزوم ها، نیوزوم ها و غیره به عنوان یک سیستم تحویل دارو در درمان بیماری سرطان است .هدف از این مطالعه بررسی تاثیر ضدسرطانی نانوذرات نیوزومی حاوی دارو بر رده سلولی سرطانی سینه انسانی MCF-7 است.

    مواد و روش ها

    برای تهیه نیوزوم های کافیین از روش آب پوشانی لایه نازک استفاده شد. مقادیر مشخصی از سورفکتانت، کافیین و کلسترول در اتانول حل گردید و پس از تبخیر با کمک روتاری، در بافر فسفات حل گردید و سپس به کمک سونیکاتور همگن سازی شد. قطر متوسط نیوزوم های کافیین با دستگاه زتاسایزر اندازه گیری شد. اثر سمیت سلولی با روش رنگ سنجی 3، 4، 5 دی متیل تیازول 2- ایل 2، 5 دی فنیل تترازولیوم ارزیابی شد.

    یافته ها

    تیمار سلول های سرطانی سینه انسانی با غلظت های مختلف از داروی نانو شده و داروی آزاد نشان داد که نانودارو توانایی مهار تکثیر سلول های سرطانی را بیشتر از داروی آزاد دارد و غلظت 0/25 میلی گرم بر میلی لیتر از داروی نانونیوزوم تاثیر بیشتری بر کاهش سلول های سرطانی داشته است.

    نتیجه گیری

    نانو ذرات وزیکولی، سیستم هایی پیچیده با امتیازات و عیوب منحصر به فرد هستند که آن ها را از سایر سیستم های کلوییدی مجزا می کند. ترکیبات وزیکولی به عنوان اهداف جدید برای داروهای ضدسرطان در حال تولید می باشند.

    کلیدواژگان: نانو نیوزوم، سمیت سلولی، MTT، کافئین، رده سلولی سرطانی پستان MCF7
  • سودابه الیاسی، جینا خیاط زاده*، سعیده ظفربالانژاد، سپیده الیاسی، محمد علیزاده صفحات 675-687
    زمینه و هدف

     فیبروبلاست ها در تمام دوران زندگی قدرت ترمیم را حفظ می کنند، در تولید عوامل رشد دخالت دارند و در بین سلول های بافت همبند، ظرفیت تمایز به دیگر اعضا خانواده را دارا می باشند. فاکتور رشد شبه انسولین-1 (IGF-1)[1] در تمایز و رشد رده های سلولی مختلف، نقش مهمی دارد. سیلی بینین، فعال ترین ترکیب دانه های گیاه خار مریم است که تاثیر آن بر سلول سرطانی مطالعه شده است. در این مطالعه تاثیر سیلی بینین بر بقای سلولی و بیان ژن IGF-1 در سلول های فیبروبلاست ختنه گاه انسانی (HFF) بررسی شد.

    روش کار

     میزان سمیت محلول سیلی بینین در غلظت های 10، 20، 40 و 60 میکرومولار با آزمون MTT بر سلول های فیبروبلاست انسانی پس از 24 و 48 ساعت و ارزیابی میزان بیان ژن IGF-1، با آزمون Real time -PCR انجام گردید.

    یافته ها

    نیمار سیلی بینین پس از 24 ساعت در مقایسه با کنترل دارای تاثیرات سمی بر فیبروبلاست ها بود. اما پس از 48 ساعت، تفاوت نسبت به کنترل معنادار نبود. پس از 24 ساعت تیمار، در غلظت های 20 تا60 میکرومولار سیلی بینین، به طور معناداری بیان ژن IGF-1 سلول های فیبروبلاست نسبت به گروه کنترل افزایش داشت.

    نتیجه گیری

    سیلی بینین احتمالا به صورت وابسته به غلظت باعث القای بیان ژن IGF-1 پس از تیمار 24 ساعته در سلول های فیبروبلاست می شود. در بررسی سمیت سلولی در غلظت 60 میکرومولار بیشترین مرگ سلولی بعد از 24 ساعت مشاهده شد؛ از این رو برای معرفی سیلی بینین به عنوان محرک تکثیر فیبروبلاست ها نیاز به انجام مطالعات گسترده تر می باشد.

    کلیدواژگان: سیلی بینین، فیبروبلاست انسانی، فاکتور رشد شبه انسولین-1
  • سودابه رضایی، ندا خالدی* صفحات 688-699
    زمینه و هدف

     افزایش بیان ژن FOXO1 در هیپوکمپ و همچنین عامل التهابی TNF-α در افراد دیابتی باعث بیان ژن های درگیر در آپوپتوزشده و سبب تخریب عملکرد اجرایی آن می شود. هدف از پژوهش حاضر، بررسی تاثیر 6 هفته تمرین تناوبی شدید بر بیان ژن FOXO1 در هیپوکمپ و میزان سرمی TNF-α موش های صحرایی دیابتی نر ویستار بود.

    مواد و روش ها

    برای این مطالعه، تعداد 48 سر موش صحرایی نر ویستار (4 هفته ای) با وزن10±150 گرم در 4 گروه 12 تایی: موش های دیابتی، دیابت تمرین، کنترل و کنترل تمرین دسته بندی شدند. به منظور القای دیابت از روش تزریق صفاقی محلول STZ (50 mg/kg) استفاده گردید. پس از یک هفته آشناسازی با محیط و تمرین، پروتکل تمرین تناوبی شدید شامل 3 روز تمرین در هفته به مدت 6 هفته با شدت 50 تا 110 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی انجام شد. 24 ساعت بعد از اتمام تمرین، آزمون عملکردی گرفته شد و 48 ساعت پس از آزمون عملکردی، حیوانات تشریح شدند. بیان ژن FOXO1 با استفاده از تکنیک Real Time PCR ارزیابی گردید.

    یافته ها

    با توجه به نتایج به دست آمده تمرین تناوبی شدید باعث کاهش معنی دار بیان ژن FOXO1 در گروه های تمرین شد (P≤0/01). همچنین پروتئین TNF-α به طور معنی داری کاهش یافت (P≤0/05). افزایش وزن هیپوکمپ همراه با کاهش ژن FOXO1 در گروه دیابت تمرین تناوبی شدید مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش تمرین تناوبی شدید احتمالا با کاهش عوامل آپوپتوزیFOXO1 و التهابی TNF-α از کاهش وزن بافت هیپوکمپ که بر اثر دیابت اتفاق می افتد، جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی شدید، TNF-α، آپوپتوز، زمان رسیدن به واماندگی، تحلیل عصبی
  • سید محمدداود حسینی، شعله امیری*، کوروش نامداری، حسین مولوی صفحات 700-712
    زمینه و هدف

     نگرانی یک مولفه بنیادین شناختی اختلال اضطراب منتشر (GAD) است. GAD اختلالی مزمن است اما مطالعات اندکی در خصوص متغیرهای سبب شناختی این اختلال صورت گرفته است. پژوهش حاضر، در پی بررسی اثربخشی درمان شناختی داگاس بر تحمل نکردن بلاتکلیفی، اجتناب شناختی و باورهای مثبت در مورد نگرانی در GAD بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، مطالعه نیمه آزمایشی همراه با گروه کنترل است. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به GAD مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اصفهان بودند. نمونه آماری پژوهش 30 نفر بودند که به صورت نمونه گیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. تایید تشخیص GAD براساس مصاحبه بالینی ساختاریافته DSM-5 (SCID-5-CV) و تشخیص بالینی انجام شد. برای سنجش در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری از مقیاس نداشتن تحمل بلاتکلیفی، پرسش نامه اجتناب شناختی و پرسش نامه چرا نگرانی استفاده شد. مداخله در قالب 12 جلسه 90 دقیقه ای انجام شد. به منظور تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (مختلط) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان شناختی داگاس باعث کاهش معنادار نمرات میانگین علایم GAD گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهند که شناخت درمانی داگاس بر تحمل نکردن بلاتکلیفی، اجتناب شناختی و باورهای مثبت در مورد نگرانی، تاثر مثبتی داشته و موجب کاهش علایم شده است (0/05>P). این درمان می تواند یکی از گزینه های موثر در کاهش علایم GAD در کنار سایر مداخلات دارویی باشد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی داگاس، تحمل نکردن بلاتکلیفی، اجتناب شناختی، باور مثبت به نگرانی، GAD
  • حانیه بیات، رضا حبیبی پور*، نرگس قبادی، فاطمه گلی پور صفحات 713-727
    زمینه و هدف

    استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس از پاتوژن های فرصت طلب است که اخیرا از مهم ترین عوامل ایجاد عفونت های بیمارستانی است. شیوع این دسته از عفونت ها در کنار افزایش گونه های مقاوم به آنتی بیوتیک به یک معضل نگران کننده مبدل شده است. استفاده از نانوذرات برای مقابله با عفونت های باکتریایی می تواند جایگزین آنتی بیوتیک ها باشد. در این تحقیق خواص ضدباکتریایی نانوذرات نقره داپ شده بر نانوکریستال اکسیدآهن بر باکتری استافیلوکوک اپیدرمیدیس جداشده از عفونت های بیمارستانی بررسی گردید.    

    مواد و روش ها

     ابتدا نانوذرات به روش هم رسوبی شیمیایی ساخته شدند، سپس برای بررسی خاصیت باکتری کشی، غلظت های 0، 20، 40، 60،80 و100 ppm تهیه گردید و تاثیر نانوذرات بر باکتری های ایزوله و استاندارد استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس در زمان های 24، 48 و72 ساعت به روش میکروپلیت تیتر مطالعه شد و سپس داده ها با نرم افزار SPSS-18 در سطح خطای 0/01 بررسی گردید.    

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیرهای زمان، نوع باکتری و غلظت، تاثیر معنی دار بر مهار رشد باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس دارند که غلظت و نوع باکتری تاثیرات به مراتب بیشتری از خود نشان دادند. بیشترین تاثیر ضدباکتری نانوذرات نقره داپ شده با نانوکریستال آهن مربوط به غلظت 100ppm در زمان ماند 48 ساعت بر باکتری استاندارد بود.

    نتیجه گیری

    نانوذرات نقره داپ شده با نانوکریستال آهن بر رشد باکتری استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس موثرند و باعث کاهش رشد آن می شوند. این اثرگذاری نسبت به تاثیر نانوذرات نقره در حالت منفرد که قبلا موردبررسی محققان قرار گرفته است بیشتر می باشد و ترکیب نانوذرات فلزی باهم باعث بهبود اثربخشی آن ها شد.

    کلیدواژگان: نانو ذرات نقره، نانو کریستال آهن، استافیلوکوک اپیدرمیدیس، عفونت بیمارستانی
  • نیلوفر میکائیلی*، شیرین احمدی صفحات 728-739
    زمینه و هدف

    میگرن در زنان یک مسئله مهم سلامتی به شمار می رود. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اضطراب مرتبط با درد، خودکارآمدی درد و راهبردهای مقابله ای در زنان دارای سردرد میگرن و عادی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش علی مقایسه ای بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان مبتلا به سردرد میگرن و کلیه زنان سالم استان کرمانشاه تشکیل می دادند. آزمودنی های پژوهش 30 نفر از زنان مبتلا به سردرد میگرنی مراجعه کننده به کلینیک های روان پزشکی و مغز و اعصاب استان کرمانشاه بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و 30 فرد سالم بود که به شیوه همتاسازی (براساس سن، سطح تحصیلات وضعیت اجتماعی اقتصادی) انتخاب و به پرسش نامه های اضطراب مرتبط با درد، خودکارآمدی درد و راهبردهای مقابله ای پاسخ دادند. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از ابزارهای آمار توصیفی میانگین و انحراف معیار و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (مانوا) تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که زنان دارای سردرد میگرن در میانگین نمرات شناختی، فرار- اجتناب، ترس، فیزیولوژیکی و مقابله هیجان مدار بالاتر از گروه عادی و در متغیرهای خودکارآمدی، مقابله مسئله مدار پایین تر از گروه عادی بودند (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تفاوت زنان دارای سردرد میگرنی در میانگین نمرات شناختی، فرار- اجتناب، ترس و فیزیولوژیکی خودکارآمدی، مقابله مسئله مدار و مقابله هیجان مدار، به کارگیری درمان شناختی رفتاری و آموزش راهبردهای مقابله ای و مدیریت استرس در قالب کارگاه های آموزشی به عنوان درمان های تکمیلی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب مرتبط با درد، خودکارآمدی درد، راهبردهای مقابله ای، میگرن
  • پروانه سارانی علی آبادی*، علیرضا داشی پور، حامد سارانی، افسانه سرابندی نو صفحات 740-751
    زمینه و هدف

    دیابت، یک سندرم متابولیکی است که به طور فزاینده ای درحال جهانی شدن است. امروزه مطالعات زیادی برای تعیین اثرات ضدهایپرگلایسمیک محصولات گیاهی ایمن و ارزان از جمله دارچین متمرکز شده است. این پژوهش به دلیل تناقض در نتایج مطالعات گذشته، با هدف بررسی تاثیر دارچین در دوزهای مختلف بر گلوکز خون ، HbA1C و مقاومت انسولین در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد.

    مواد و روش ها

     این کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور، بر روی 69 بیمار دیابتی مرد و زن، با میانگین گلوکز خون ناشتا 30/44 ± 16/202، درشهر زاهدان انجام شد. آزمودنی های موردپژوهش به سه گروه (دو گروه مداخله دریافت کننده دارچین با دوزهای 2 و 4 گرم و گروه کنترل) تقسیم شدند. آزمودنی ها روزانه 4 کپسول به مدت 12 هفته دریافت می کردند. پس از 8 ساعت ناشتایی، نمونه خون وریدی در شروع مداخله و هفته های 4، 8 و 12 برای اندازه گیری شاخص های گلوکز خون ناشتا، مقاومت انسولین و HbA1C  گرفته شد. از آزمون های ANOVA  یک طرفه وRepeated Measurement و نرم افزار SPSS برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در پایان هفته های 8 و 12، کاهش آماری معناداری در میانگین گلوکز خون ناشتا، HbA1C و مقاومت انسولینی در گروه های تجربی (دریافت کننده دارچین 2 و 4 گرم در روز) در مقایسه با گروه کنترل دیده شد (0/001 > P). همچنین در پایان هفته 12 نیز در متغیرهای گلوکز و  HbA1Cبین دو گروه تجربی دریافت کننده دارچین نیز اختلاف آماری معنادار مشاهده گردید (0/001 > P). 

    نتیجه گیری

     مصرف طولانی مدت دارچین با دوز بالا به عنوان یک مکمل درمانی کم خطر، برای کنترل قند خون و ارتقای سلامت افراد مبتلا به دیابت، موثر می باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع 2، دارچین، گلوکز خون، هموگلوبین گلیکوزیله:مقاومت انسولین
  • بهناز بیگی، حمیدرضا بهرامی، رضا افتخاری گل، احسان موسی فرخانی* صفحات 751-764
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی- عروقی، اصلی ترین عامل مرگ ومیر در سراسر جهان هستند. ارزیابی خطر 10 ساله این بیماری گامی مهم در راستای مدیریت بیماری در آینده می باشد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه مدل های فرامینگهام و گلوبوریسک در ارزیابی خطر حوادث قلبی عروقی در 10 سال آینده است.

    مواد و روش ها

     مطالعه توصیفی- مقطعی با استفاده از داده های پرونده الکترونیک سلامت دانشگاه مشهد با متغیرهای کلسترول کل، لیپوپروتیین با چگالی بالا، فشار خون و دیابت بررسی شد. جامعه آماری افراد با سن 30 سال و بالاتر با حجم نمونه 161828 نفر بود. برای تعیین میزان ارتباط یا وابستگی بین متغیرها از آزمون های t-test و chi-square استفاده شد و سطح معناداری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     در این بررسی 74/1 درصد افراد زن بودند. طبق مدل گلوبوریسک 67/2 درصد از زنان و 79/9 درصد از مردان در گروه کم خطر قرار داشتند درصورتی که طبق مدل فرامینگهام این میزان در زنان و مردان به ترتیب 5/48 و 9/54 درصد بود. براساس مدل گلوبوریسک و فرامینگهام به ترتیب 66/2 و 34/1 درصد افراد 70 سال و بالاتر در گروه پرخطر بودند. همچنین هر دو مدل نشان دادند افراد مبتلا به دیابت و افراد سیگاری در معرض خطر بیشتر CVD در 10 سال آینده می باشند. 

    نتیجه گیری

     با توجه به افزایش بیماری های قلبی- عروقی لازم است از توانایی های این مدل ها در ارزیابی خطر حوادث قلبی- عروقی در 10 سال آینده استفاده شود و اقداماتی در راستای سلامت عمومی جامعه و پیشگیری از حوادث قلبی عروقی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی خطر: بیماری های قلبی، عروقی: ایران
  • امیرعباس مینایی فر*، محمدحسن دشتی خویدکی، فاطمه راسخ صفحات 765-774
    زمینه و هدف

     هدف از این مطالعه، بررسی تاثیرات عصاره گیاه سندانی و تمرین بر هورمون های جنسی در موش های صحرایی نر مبتلا به هیپرلیپیدمی بوده است.

    مواد و روش ها

    35 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی به پنج گروه هفت تایی شامل گروه کنترل سالم (Con)، کنترل هیپرکلسترولمی (Hc)، دریافت کننده عصاره سندانی با دوز mg/kg100، (Ext)، گروه تمرین (E)، دریافت کننده عصاره و تمرین (E- Ext) تقسیم شدند. تمرین به مدت هشت هفته برای 30 دقیقه و سه جلسه در هفته معادل سرعت 17-14 متر بر دقیقه انجام شد. سپس میزان هورمون های تستوسترون، هورمون لوتیینی (LH)، هورمون محرک فولیکی (FSH) و پرولاکتین به روش رادیوایمنواسی و کیت های هورمونی مورد سنجش قرار گرفت. از آزمون آماری ANOVA برای تعیین تفاوت بین گروه ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اختلاف معنی داری بین میزان FSH (p=0/001)، LH (p=0/000)، پرولاکتین (0/000=) و تستوسترون (0/000=) در بین گروه ها بود. نتایج آزمون تعقیبی توکی نشان داد میزان FSH ،LH و تستوسترون بین گروه های E- Ext با Hc(p=0/000) (p=0/001) (p=0/001) ، Ext (p=0/000) (p=0/000) (p=0/008) و E (p=0/000)(p=0/011) (p=0/015) و میزان پرولاکتین در بین گروه های E- Ext با Hc (p=0/015) ، Ext (p=0/046) و E (p=0/012) تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج نشان داد که FSH، LH و تستوسترون در گروه E- Ext نسبت به گروه Hc ، افزایش و پرولاکتین، کاهش داشت.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که مصرف عصاره گیاه سندانی همراه با تمرین می تواند تاثیرات مثبتی روی هورمون های جنسی در موش های مبتلا به هیپرکلسترومی داشته باشد.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، عصاره سندانی، هورمونهای جنسی
  • عزت نوری زاده* صفحات 775-789
    زمینه و هدف

     لیشمانیا اینفانتوم، عامل اتیولوژیک لیشمانیوز احشایی در ایران است. واکسن های موثر و روش های تشخیصی برای کنترل لیشمانیوز لازم است. آنتی بادی های مونوکلونال ابزاری باارزش برای تشخیص، درمان و تعیین ویژگی آنتی ژنی انگل ها مورد استفاده قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه، بهینه سازی شرایط رشد هیبریدهای مولد آنتی بادی مونوکلنال علیه آنتی ژن پروماستیگوت لیشمانیا اینفنتوم است.

    مواد و روش ها

    موش ها توسط آنتی ژن لیشمانیا اینفنتوم واکسینه شدند و تیتر آنتی بادی های آنان توسط روش الایزا تعیین شدند. سلول های طحال موش هایی که به خوبی توسط آنتی ژن لیشمانیا اینفنتوم ایمن شده بودند با سلول های SP2/0 در حضور پلی اتیلن گلیکول ادغام شدند. تاثیر سوپرناتانت سلول های SP2/0 و سلول های ماکروفاژ صفاقی موش ها بر تکثیر سلول های هیبریدوما بررسی شدند.

    یافته ها

    در میان 12 فیوژن درمجموع 26 مونوکلون مثبت بودند که 12 مونوکلون جذب نوری (OD) قابل قبولی داشتند. 4 کلون به عنوان D2 FVI6 8، 8D2 FVI3 ، 6G2 FV4 و 6G2 FV3 تعیین شدند. از این هیبریدها، مونوکلونال آنتی بادی ها علیه لیشمانیا اینفانتوم به دست آمد. همچنین این مطالعه نشان داد که مایع رویی (سلول هایSP2/0 و سلول های ماکروفاژ صفاقی) نقش کلیدی در تکثیر هیبریدوما و تولید آنتی بادی های مونوکلونال دارد که سرشار از فاکتورهای رشد است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد در آینده نزدیک مایع رویی مذکور می تواند به عنوان یک فاکتور رشد برای سلول های سرطانی و غیرسرطانی در مراکز تحقیقاتی در سطح وسیع تری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آنتی بادی های مونوکلونال، لیشمانیا اینفانتوم، کشت سلولی
  • نسرین میرچولی، علی محمد ناعمی* صفحات 790-800
    زمینه و هدف

    تفکر انتقادی، زمینه ایجاد مهارت فهم و ارزیابی دانش جدید را برای فراگیران فراهم می کند که با عوامل گوناگونی از جمله خودپنداره تحصیلی و ساختار کلاس ارتباط پیدا می کند. بر این اساس، پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه خودپنداره تحصیلی و ساختار کلاس با تفکر انتقادی در دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری را تمامی دانشجویان رشته پزشکی دانشگاه علوم پزشکی سبزوار به تعداد 250 نفر تشکیل دادند که تعداد 148 نفر براساس فرمول کوکران و به روش تصادفی نظام دار به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های موردنیاز با استفاده از پرسش نامه های استاندارد تفکر انتقادی، خودپنداره تحصیلی و ساختار کلاس جمع آوری شد و با روش های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با کمک نرم افزار SPSS20 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین متغیرهای خودپنداره تحصیلی و تفکر انتقادی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (p≤0 /001و r=0/519) و این متغیر 25/4 درصد تغییرات تفکر انتقادی دانشجویان را تبیین می کند. همچنین یافته ها حاکی از آن است که متغیرهای ساختار کلاس و تفکر انتقادی رابطه مثبت و معنادار دارند(r=0/628 ;p≤0 /001)و توانسته است 22/4 درصد تغییرات تفکر انتقادی دانشجویان را تبیین کند.

    نتیجه گیری

    خودپنداره تحصیلی و ساختار کلاس، در رشد تفکر انتقادی دانشجویان نقش دارد و این امر می تواند موفقیت تحصیلی دانشجویان را سبب شود؛ بنابراین، با افزایش سطح خودپنداره تحصیلی و بهبود ساختار کلاس می توان زمینه رشد تفکر انتقادی دانشجویان را فراهم ساخت.

    کلیدواژگان: خود پنداره تحصیلی، تفکر انتقادی، ساختار کلاس
  • سارا جوادی، محسن گل پرور*، راضیه ایزدی صفحات 800-813
    زمینه و هدف

    تکانشگری هیجانی از مشکلاتی است که می تواند مشکلات رفتاری نوجوانان را با وخامت بیشتری مواجه کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی- رفتاری و درمان پذیرش و تعهد بر تکانشگری هیجانی نوجوانان دختر دارای مشکلات رفتاری اجرا شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل مادران 120 نوجوان دختر 14 تا 18 سال دارای مشکلات رفتاری در شهر اصفهان در سال 1398 بود. از بین آن ها 60 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی و در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. ابزار پژوهش، پرسش نامه تکانشگری هیجانی بارت بود. شرکت کنندگان گروه های آزمایش در 10 جلسه 90 دقیقه ای، به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در تکانشگری، درمان های غیرفعال سازی حالت خانواده محور، شناختی- رفتاری و پذیرش و تعهد با گروه کنترل، تفاوت معنادار دارند (0/01>p)، ولی بین سه درمان با یکدیگر در کاهش تکانشگری، تفاوت معناداری وجود ندارد (0/05>p) .

    نتیجه گیری

    در مجموع، یافته های این پژوهش نشان داد درمان های غیرفعال سازی حالت خانواده محور، شناختی- رفتاری و پذیرش و تعهد از زمره درمان هایی هستند که می توانند تکانشگری نوجوانان دختر دارای مشکلات رفتاری را کاهش دهند.

    کلیدواژگان: درمان غیرفعال سازی حالت خانواده محور، درمان شناختی رفتاری، درمان پذیرش و تعهد، تکانشگری، نوجوانان
  • نجمه فرهادی، داوود مهربانی، سید ابراهیم حسینی*، سارا هاشمی صفحات 814-825
    زمینه و هدف

    کانابیس، ماده روان گردانی است که مورد سوءمصرف میلیون ها نفر در دنیا قرار می گیرد. با توجه به شیوع ناباروی و مصرف زیاد این ماده در بین جوانان، مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر عصاره کانابیس بر رشد سلول های بنیادی مزانشیمی مشتق از آندومتر موش های صحرایی بالغ انجام گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، سلولهای بنیادی مزانشیمی از آندومتر رحم موش های صحرایی استخراج گردید و پس از کشت و تایید مزانشیمی بودن سلول ها با روش فلوسایتومتری و براساس بیان مارکرهای CD34 و CD90و بیان نشدن مارکر CD105، در پاساژ سوم کشت سلولی، تاثیر کانابیس در غلظت های ng/ml 1000 و 100 در طول مدت 1 الی 8 روز بر میزان رشد این سلول ها محاسبه گردید و نتایج با استفاده از آزمون های ANOVA و توکی آنالیز شدند.

    یافته ها

    سلول های جدا شده از آندومتر، 24 ساعت پس از انتقال، کاملا به کف فلاسک کشت سلولی چسبیدند. مزانشیمی بودن این سلول ها با بیان مارکرهای سطحی CD90، CD105 و بیان نشدن مارکر CD34 تایید گردید. نتایج شمارش سلولی نیز حاکی از رشد سلول های تیمار شده با کانابیس تا روز سوم تیمار مشابه با گروه کنترل بود و از روز چهارم درگروه تیمار با دوز ng/ml100کانابیس افزایش معناداری در سطح 0/05>p و در گروه تیمار با دوز ng/ml1000 در روز سوم نسبت به گروه کنترل کاهش معنادار و از روز چهارم افزایش معناداری در سطح 0/01>p مشاهده گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد سلول های جدا شده از آندومتر، از نوع بنیادی مزانشیمی بودند و عصاره کانابیس احتمالا از طریق گیرنده های کانابینوییدی باعث تحریک رشد این سلول ها می گردد.

    کلیدواژگان: کانابیس، اندومتر، سلول بنیادی، رشد سلولی، موش صحرایی
|
  • Akbar Ahmadi Asour, Fatemeh Fasih Ramndi * Pages 634-649
    Introduction

    Emerging Covid-19 disease has been described as an occupational disease especially for healthcare professionals.  The aim of this study was to investigate the risk factors affecting the prevalence of Covid-19 disease in healthcare workers (HCWs).

    Materials and Methods

    In this review study, indexed studies from December 2019 to January 2021 with the keywords such as Covid-19, Coronavirus, Healthcare and Risk Factor were searched in the electronic databases of Web of Science, PubMed, Scopus and Google Scholar. Based on the search results 22 studies were included in the study.

    Results

    The risk factors for the outbreak of this disease among HCWs can be divided into 5 groups, including psychological, underlying, occupational, social and disease transmission risk factors.  HCWs, as a high-risk group, in direct or indirect exposure to patients or infectious substances, they have a large share in transmitting the disease to others. For example, the probability of transmission from physicians to family members is 20.8% and to others is estimated at 25%. An important factor in the transmission of the disease is distance. Distances <20 cm in routine examinations and <5 cm in detailed examinations by physicians provide the potential for high transmission of the disease to ophthalmologists. Age, lack of hand care, comorbidities and autoimmunity, poor sleep quality, work stress, lack of PPE, workload and close contact to COVID-19 disease have been identified as risk factors for the transmission the disease.

    Conclusion

    HCWs, can by observing health tips and educating patients, will play an important role in controlling COVID-19 disease.

    Keywords: coronavirus, COVID-19, Health, Healthcare worker
  • Zahra Zare, Mina Ghalenoei *, Neda Magdavifar, Nafise Zare, Sajede Etemadi Pages 650-662
    Introduction

    An increasing number of universities around the world have postponed or canceled their teaching activities due to growing concerns about the Covid 19 epidemic. Preventive measures following the Covid Crisis 19 endanger the mental health and psychosocial function of individuals. The aim of this study was to investigate the relationship between coping strategies and psychological well-being and students of Sabzevar University of Medical Sciences during the Covid 19 pandemic.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 126 students in 1399-1400 through available and online sampling. Data collection tools were demographic information questionnaire, Reef Psychological Well-Being Scale, and Blinges-Whames coping styles. Data analysis was performed using SPSS software (version 24), descriptive tests, independent t-test, analysis of variance, Pearson and linear regression.

    Results

    The mean score of psychological well-being of the students participating in the study was 78/5± 81/67   &4/79% had high psychological well-being. The mean score of problem-oriented coping strategies of the students participating in the study was 04/3± 55/15and emotion-oriented strategies were 91/5± 43/18.There was no significant relationship between the mean total score of coping strategies and psychological well-being (0/05<p).The results of the study showed that students with older age, higher academic year and students with internship unit used more problem-oriented coping style in dealing with stress caused by Covid19.‌The results of regression analysis test showed that the variables of age, year and field of study among the predictor variables had significant predictive power for the emotion-oriented coping strategy variable.

    Conclusion

    Due to the crisis caused by covid19 and its impact on mental health, it is suggested that administrators and educational planners,‌by holding workshops and counseling sessions for students, promote problem-based coping strategies in students.

    Keywords: Psychological well-being, coping strategy, Covid19, student
  • Nakisa Zarrabi Ahrabi *, Seyed Mehdi Tabaie, MARYAM JAHANSHIRI Pages 663-674
    Introduction

    The use of nanoparticles in biomedical research have been increasingly developed in recent years. One of the applications of nanotechnology is the use of compounds such as hydrogels, micelles, nanoliposomes, nanofibers and niosomes as a delivery system to treat cancer. The aim of this study was to evaluate the ant antitumor effect of the caffeine-loaded niosomes on MCF-7 human breast cancer cell line.

    Materials and Methods

    The thin film hydrate on method was used to prepare caffeine-loaded niosomes. Certain amounts of surfactant, caffeine and cholesterol were dissolved in ethanol. Rotary evaporation was used to remove solvent from reaction mixture. Sample was dissolved in the phosphate buffer and homogenized with sonicator. The average diameters of caffeine-loaded niosomes were measured using a Zetasizer Nano system.  Finally, the cytotoxicity effect was evaluated by MTT assay.

    Results

    The treatment of breast cancer cells with different concentrations of nano-sized drug and free drug showed that the nanoparticles had the ability to inhibit the MCF7 proliferation more than free drug. 0.25 mg/ml of niosomal drug had a greater effect on reducing of cancer cells viability.

    Conclusion

    Vesicular nanoparticles are complex systems with some advantages and disadvantages which sets these delivery systems apart from other colloid system. Vesicular nanoparticle is being developed as new drug delivery system for cancer treatment.

    Keywords: niosomes, cytotoxic, MTT, caffeine, Breast Cancer Cell Line MCF7
  • Soodabeh Elyasi, Jina Khayatzadeh *, Saeedeh Zafarbalanejad, Sepideh Elyasi, Mohammad ALIZADE Pages 675-687
    Introduction

    Fibroblasts are involved in production of growth factors which are effective on cells’ growth and differentiation. They are the most adaptable cells in connective tissue with significant capacity for differentiation to the other cell group. Insulin-like growth factor-1 (IGF-1) plays an important role in differentiation and growth of different cell lines. Silibinin is extracted from seeds of Silybum marianum, which it's effects in cancer cell lines, have been studied in limited studies. In this study we evaluated the silibinin effect on viability and IGF-1 gene expression in human foreskin fibroblast (HFF).

    Materials and Methods

    The cytotoxic effect of 10, 20, 40 & 60 µM solution of silibinin was evaluated on HFF cells using MTT assay, after 24 & 48 hours. Then, the expression of IGF-1 gene was evaluated by means of real time-PCR.

    Results

    Silibinin had toxic effect on HFF cells in dose-dependent manner after 24 hours of incubation in comparison with control group but no significant difference observed after 48 hours. Besides, after 24 hours of incubation, silibinin with a concentration of 20-40-60 µM significantly increased the IGF-1 gene expression in fibroblast cells in comparison with control group.

    Conclusion

    Based on the results, silibinin significantly induces IGF-1 gene expression in dose dependent manner after 24 hours incubation with HFF cells. However, in cytotoxicity assay, concentration of 60 µM caused the highest rate of cell death after 24 hours. So, before introduction of this compound as a fibroblasts proliferation stimulant, more extensive studies are needed.

    Keywords: Silibinin, human fibroblast, insulin like growth factor-1
  • Soudabeh Rezaei, Neda Khaledi * Pages 688-699
    Introduction

    Increasing the expression of FOXO1 gen in hippocampus as well as inflammatory factor of TNF-α in diabetic individual's causes the expression of genes involved in apoptosis and disrupts its performance. The aim of the present study was investigation of the effect of 6-weeks HIIT on FOXO1 gene expression in the hippocampus and level of serum TNF-α in male Wistar diabetic rats.

    Materials and Methods

    For this study, 48 male Wistar rats (4 weeks old) with 150±10 g weight were categorized in 4 groups of (n=12): diabetic rats, exercise diabetic, control and exercise control. For induction of diabetes, peritoneal injection of STZ solution (50 mg/kg) was used. After a week of familiarization with the environment and practice, HIIT protocol consisted of 3 days per week for 6 weeks with 50% to 110% of maximum oxygen consumption was performed. 24 hours after the completion of the exercise, the functional test was taken and the animals were autopsy 48 hours after the functional test. FOXO1 gene expression was evaluated using Real Time PCR technique.

    Results

    Regarding the results, HIIT significantly decreased FOXO1 gene expression in training groups (P≤0.01). Also, TNF-α protein decreased significantly (P≤0/05). Weight gain of the hippocampus was associated with a reduction in the FOXO1 gene in the diabetic training group.

    Conclusion

    HIIT probably reduce the weight loss of the hippocampal tissue that caused by diabetes, by reducing the FOXO1 apoptotic and inflammatory factors of TNF-α.

    Keywords: High intensity interval training, TNF-α, apoptosis, Time to exhaustion, neuronal loss
  • Seyed MohammadDavud Hosseini, Shole Amiri *, Koroush Namdari, Hossein Molavi Pages 700-712
    Introduction

    Objectives Worry is a fundamental cognitive component of Generalized Anxiety Disorder (GAD). GAD is a chronic disorder. However, few studies have been conducted on the etiologic variables of this disorder. The present study sought to investigate the effectiveness of Dugas’ cognitive therapy on Intolerance of uncertainty, cognitive avoidance, and positive beliefs about worry.

    Materials and Methods

    This study was a semi-experimental study with control group. The statistical population included all people with GAD referred to Isfahan counseling centers. The statistical sample of the study was 30 people who were selected by convenient sampling and were randomly assigned to the experimental group (15) and the control group (15). Diagnosis of GAD was performed based on a structured clinical interview with DSM-5 (SCID-5-CV) and clinical diagnosis. For measuring pre-test, post-test and follow-up, the questionnaire of intolerance of uncertainty, cognitive avoidance questionnaire, and why-worry questionnaire were used. The intervention was completed in the form of 12 sessions of 90 minutes. To analyze the data, repeated variance analysis (mixed) was used.

    Results

    The results showed that Dugas’ cognitive therapy significantly reduced the mean scores of GAD symptoms in the experimental group compared to the control group.

    Conclusion

    The findings of this research indicate that Dugas’ cognitive therapy has had a positive effect on the intolerance of uncertainty, cognitive avoidance and positive beliefs about worry and reduced symptoms (P<0/05). This treatment can be one of the effective ways to reduce the symptoms of GAD along with other drug interventions.

    Keywords: Dugas’ Cognitive Therapy, intolerance of uncertainty, Cognitive Avoidance, Positive believes about worry, GAD
  • Hanieh Bayat, Reza Habibipour *, Narges Ghobadi, Fatemeh Golipour Pages 713-727
    Introduction

    Staphylococcus epidermidis is an opportunistic pathogen and of the most important cause of infectious diseases. The prevalence of these infections, as well as the increase of antibiotic-resistant species, has become a solicitous issue. Using nanoparticles to combat bacterial infections can replace antibiotics. In this study, the antibacterial properties of doped silver nanoparticles on Iron oxide nanocrystal on isolated Staphylococcus epidermidis bacteria from nosocomial infection was studied.

    Materials and Methods

    Firstly, Nanoparticles were prepared by chemical co-precipitation method and were prepared at concentrations of 0, 20, 40, 60, 80 and 100 ppm to determine bactericidal properties. The effect of nanoparticles on isolated and standard strains of Staphylococcus epidermidis at 24, 48 and 72 hours were investigated by microplate titer. Data were analyzed by SPSS -18 software at a 0.01 margin of error.

    Results

    The results showed that time, bacterial type and concentration factors had a significant effect on the growth inhibition of Staphylococcus epidermidis, though the concentration and type of bacterial variables had more significant effects. The most antibacterial effect of doped silver nanoparticles on iron oxide nanocrystals was at 100ppm concentration over a 48-hour time on standard isolate.

    Conclusion

    Doped Silver nanoparticles on Iron nanocrystals affect the growth of Staphylococcus epidermidis and reduce its growth rate. This effect, in comparison to the effects of silver nanoparticles in a single state, which has already been investigated by researchers, is far more advanced and the combination of Metal nanoparticles together cause to improve their effectiveness.

    Keywords: Silver nanoparticles, Iron Nanocrystals, Staphylococcus epidermidis, Nosocomial infection
  • Nilofar Mikaeili *, Shirin Ahmadi Pages 728-739
    Introduction

    Migraines in women are an important health issue. The purpose of this study was to compare pain-related anxiety, pain self-efficacy and coping strategies in women with migraine headache and normal.

    Materials and Methods

    This research was a causal-comparative study. The statistical population of this study was all women with migraine headache and all healthy women in Kermanshah province. 30 migraine headache patients referred to psychiatric and neurological clinics in Kermanshah province were selected by convenience sampling method. 30 healthy subjects were selected based on their (age, level of education and status Socioeconomics) were chosen and questionnaires anxiety associated with pain, pain self-efficacy and coping strategies responded. The collected data were analyzed by means of descriptive statistics, mean and standard deviation, and multivariate analysis of variance (MANOVA).

    Results

    The results showed that women with migraine headache had a significant difference in mean scores of cognitive, escape-avoidance, fear and physiological, self-efficacy, problem-oriented coping and emotional coping with normal group (P<0/001(.

    Conclusion

    Considering the difference between women with migraine in the mean of cognitive scores, escape-avoidance, fear and physiological self-efficacy, problem-oriented coping and emotional coping, the use of cognitive-behavioral therapy and teaching coping strategies and stress management in the form of workshops as supplementary therapies.

    Keywords: pain-related anxiety, pain self-efficacy, Coping strategies, Migraine
  • Parvaneh Sarani Aliabadi *, AliReza Dashipour, Hamed Sarani, Afsaneh Sarabandi No Pages 740-751
    Introduction

    Diabetes is a metabolic syndrome that is increasingly globalized. Many studies are currently focused on the anti-hyperglycemic effects of safe and harmful herbal products including cinnamon. This study was conducted to investigate the effect of cinnamon on blood glucose, HbA1C, and insulin resistance in type 2 diabetic patients because of inconsistency in the results of previous studies.

    Materials and Methods

    This double blind randomized clinical trial was performed on 69 male and female diabetic patients with mean fasting blood glucose level of 202.16 ± 44.30 in Zahedan, Iran. Subjects were divided into three groups (two groups receiving cinnamon recipients with doses of 2 and 4 g and control group). Subjects received 4 capsules daily for 12 weeks. After 8 hours of fasting, blood samples were taken at the beginning of the intervention and weeks 4, 8 and 12 were measured to measure fasting blood glucose, insulin resistance and HbA1c. One-way ANOVA and Repeated Measurement and SPSS software were used to analyze the data.

    Results

    At the end of week 8 and 12, a statistically significant decrease in mean fasting blood glucose, HbA1C and insulin resistance was observed in the experimental groups (Cinnamon 2 and 4 g daily) compared to the control group (P <0.001). Also at the end of week 12, the glucose and HbA1C variables were significantly different between the two experimental groups receiving cinnamon (P <0.001).

    Conclusion

    Long-term consumption of high-dose cinnamon is effective as a low-risk supplement for controlling blood glucose and improving the health of people with diabetes.

    Keywords: Type 2 diabetes: Cinnamon:Blood glucose: Glycosylated hemoglobin: Insulin resistance
  • Behnaz Beygi, Hamidreza Bahrami, Reza Eftekhari Gol, Ehsan Musa Farkhani * Pages 751-764
    Introduction

    Cardiovascular disease is the leading cause of death in the world. The 10-year risk assessment of this illness is an essential step in managing future illness. This study aimed to compare Framingham Risk Score and Globorisk cardiovascular disease prediction models in the next ten years.

    Materials and Methods

    A descriptive cross-sectional study was performed using Mashhad's Electronic Health Record data with total cholesterol, high-density lipoprotein, smoking, blood pressure, and diabetes. The study population was people aged 30 years and older, with a sample of 161,828 people. T-test and chi-square tests were used to determine the relationship of dependence between the variables, and P-value less than 0.05 was considered.

    Results

    The participants included 74.1% females. According to the Globorisk model, 67.2% of females and 79.9% of males were in the low-risk group, while in the Framingham model, this rate was 48.5% and 54.9%, respectively, in females and males. According to the Globorisk and Framingham model, 66.2% and 34.1% of people 70 years and older were high-risk. Both models also showed that people with diabetes and smokers are at higher risk for cardiovascular disease in the next ten years.

    Conclusion

    Considering the increased cardiovascular risk, it is necessary to use the capabilities of these models to assess the risk of disease in the next ten years and take measures to improve the community's general health and prevent cardiovascular events.

    Keywords: Risk Assessments: Cardiovascular diseases:Iran
  • Amir Abbas Minaeifar *, MohamadHassan Dashti Khavidaki, Fateme Rasekh Pages 765-774
    Introduction

    The aim of this study was to evaluate the effect of exercise and Anvillea garcinii extract on sex hormones in male rats with hyperlipidemia.

    Materials and Methods

    35 male wistar rats randomly divided into five groups (n=7 for each group), including: 1) control group (Con), 2) hypercholesterolemia (Hc), 3) Anvillea garcinii extract (Ext; 100 mg / kg), 4) training group (E), 5) Extract-exercise (E-Ext). Exercise was performed for eight weeks, 30 minutes and three sessions per week equivalent to a speed of 14-17 m / min.  Levels of testosterone, luteinizing hormone (LH), follicle-stimulating hormone (FSH) and prolactin were measured by radioimmunoassay and hormone kits. ANOVA test was used to determine the differences between groups.

    Results

    The results showed a significant difference between the levels of FSH, LH, Prolactin and Testosterone between the groups. The results of Tukey post hoc test showed that FSH, LH and Testosterone levels between E-Ext and Hc groups (p = 0.000) (p = 0.001) (p = 0.001), Ext (p = 0.000) (P = 0.000) (p = 0.008) and E (p = 0.000) (p = 0.011) (p = 0.015) and Prolactin level between E-Ext groups with Hc (0.015). There was a significant difference between Ext (p = 0.046) and E (p = 0.012). The results showed all sexual hormones except Prolactin increased in the E-Ext group compared to the Hc group.

    Conclusion

    Consumption of plant extracts along with exercise can have positive effects on sex hormones.

    Keywords: Exercise, Anvillea garcinii extract, sexual hormones
  • Ezzat Nourizadeh * Pages 775-789
    Introduction

    Leishmania (L.) infantum is the etiologic cause of visceral leishmaniasis in Iran. Efficient vaccines and diagnosis methods are required to control leishmaniasis. The aim of this study is produce and optimize monoclonal antibodies against promastigotes forms of L. infantum antigen.

    Materials and Methods

    The mice were vaccinated with the L. infantum antigen and their antibody titers were determined by the ELISA method. Spleen cells of the most immune mouse were fused with SP2/0 in the presence of Poly Ethylene Glycol.The effect of supernatant of SP2/0 and mice peritoneum macrophage cells culture (SSMCC) on hybridoma cell proliferation was studied.

    Results

    Among the 12 fusion, a total of 26 monoclonal were positive.12 of which had acceptable optical absorbance in OD 450 nm. Finally, 4 clones, designated as 8D2 FVI6, 8D2 FVI3, 6G2 FV4 and 6G2 FV3. From these hybrids, anti-promastigotes L. infantum monoclonal antibodies were obtained. SSMCC was shown to play a key role in hybridoma proliferation and of mAb production. It seemed that SSMCC is rich of growth factors.

    Conclusion

    It seems in the near future, this SCCSM can be used as a growth factor for cancerous and non-cancerous cells in research centers at a wider level.

    Keywords: Monoclonal Antibodies, Leishmania Infantum, cell culture
  • Nasrin Mirchooli, Ali Mohammad Naemi * Pages 790-800
    Introduction

    Contemporary scholars believe that critical thinking provides the learner with the ability to understand and evaluate new knowledge, which relates to a variety of extrinsic factors, including academic self-concept and classroom structure. Accordingly, the present study aimed to investigate the relationship between academic self-concept and classroom structure with critical thinking in medical students of Sabzevar University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The present study was a descriptive correlational study. The population of this study included all medical students of Sabzevar University of Medical Sciences in 2018-19 was 250 people. A total of 148 people were selected by systematic random sampling. The required data were collected using standard questionnaires of critical thinking, academic Self-Concept and Classroom Structure. Descriptive statistics, Pearson correlation and regression analysis with SPSS20.

    Results

    The results showed that there is a positive and significant relationship between the variables of academic self-concept and critical thinking (r = 0.519; p≤0.001) and this variable explains 25.4% of changes in students' critical thinking. Also, the research findings indicate that there is a positive and significant relationship between the variables of class structure and critical thinking (r = 0.628; p≤0.001) and this variable is able to explain 22.4% of changes in students' critical thinking.

    Conclusion

    Academic self-concept and classroom structure play a role in the development of students 'critical thinking, and can lead to students' academic success. Thus, with increasing levels of academic self-concept and improve the structure of the classroom can provide them develop critical thinking.

    Keywords: Academic Self-Concept, Classroom Structure, Critical Thinking
  • Sara JAVADI, Mohsen Golparvar *, Rasieh Izadi Pages 800-813
    Introduction

    Impulsivity is one of the problems that can worsen the behavioral problems of adolescents with behavioral problems. The aim of this study was to determine the effectiveness of family mode deactivation treatment, cognitive-behavior therapy and acceptance and commitment therapy on the emotional impulsivity of adolescent female with behavioral problems.

    Materials and Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test and follows up design with a control group. The statistical population included the mothers of 120 adolescent girls aged 14-18 years with behavioral problems, in Isfahan, Iran in 2019. Among them, 60 people were selected using the available sampling method and then randomly assigned in three experimental groups and a control group (15 people for each group). The research instrument was Barrat Emotional Impulsivity Questionnaire. The participants of experimental groups trained in 10 sessions of 90 minutes. Data were analyzed by repeated measures analysis of variance and Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results indicated that, there is a significant difference between family mode deactivation treatment, cognitive-behavior therapy and acceptance-commitment therapy and the control group in emotional impulsivity (P <0.01), but there was no significant difference between the three treatments in reducing impulsivity (P <0.05).

    Conclusion

    Overall, the findings of this study showed that family mode deactivation treatment, cognitive-behavioral therapy, and acceptance and commitment therapy are among treatments that can reduce impulsivity in adolescent female with behavioral problems.

    Keywords: family mode deactivation treatment, Cognitive-Behavior Therapy, Acceptance-Commitment Therapy, Emotional Impulsivity, Behavioral Problems, Adolescent
  • Najmea Farhadi, Davood Mehrabani, Seyed Ebrahim Hosseini *, Sara Hashemi Pages 814-825
    Introduction

    Cannabis is psychoactive substance that is abused by millions of people the world. Due to the high consumption of this substance among young people of reproductive age, the present study was performed to investigate the effect of cannabis on the growth of endometrial mesenchymal stem cells(msc) derived from rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, msc were extracted from the endometrium of rats and after culturing and confirming the mesenchymal nature of the cells by flowcytometry and by expressingCD34 and CD90 and not expressingCD105 markers,in the third passage of cell culture, the effects of cannabis in concentration of100and1000ng/ml were calculated on the growth of these cells within1to8days and the results were analyzed using ANOVA and Tuki tests.

    Results

    Cells isolated from the endometrium adhered to the floor of the cell culture flask24hours after transfer. The mesenchymal nature of these cells was confirmed by the expression of CD90, CD105and non-expression of CD34markers.The results ofcell counts also showed the growth of cells treated with cannabis until the third day of treatment similar to the control group. From the fourth day in the treatment group with a dose of100ng/ml cannabis increased significantly top<0.05and in the treatment group with a dose of1000ng/ml. Third, there was significant decrease compared to the control group and from the fourth day, significant increase was observed atp<0.05.

    Conclusion

    The results showed that the cells isolated from the endometrium were of the msc, and that cannabis probably stimulated the growth of these cells through cannabinoid receptors.

    Keywords: Cannabis, endometrium, stem cells, cell growth, Rat