فهرست مطالب

نشریه سلامت اجتماعی
سال هشتم شماره 4 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حسین حدادی مقدم، شهنام ابوالقاسمی *، طاهر تیزدست صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    یکی از شاخص های سلامت روان میزان رضایت از زندگی است و مراد از رضایت از زندگی نگرش فرد، ارزیابی عمومی نسبت به کلیت زندگی خود و یا برخی از جنبه های زندگی همچون زندگی خانوادگی و تجربه آموزشی است. هدف از انجام پژوهش حاضر، تعیین رابطه هوش هیجانی، هوش موفق، هوش اخلاقی و هوش فرهنگی و رضایت از زندگی با میانجی گری سلامت روان بود. روش و

    مواد

    این پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل مسیر بود. جامعه آماری را تمامی دانشجویان دانشگاه آزاد تنکابن در سال تحصیلی 99-1398 تشکیل دادند که به روش نمونه گیری به صورت غیر تصادفی و در دسترس تعداد 200 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس رضایت از زندگی، آزمون هوشی فرهنگ ناوابسته، آزمون هوش هیجانی، پرسشنامه های هوش موفق، هوش اخلاقی، هوش فرهنگی و سلامت‌ عمومی در مورد آنها جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS-25 و AMOS-25 با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن دانشجویان پسر، (9/6) 7/27 و دانشجویان دختر (5/6) 8/25 سال بود. با افزایش هوش هیجانی با میانگین (انحراف معیار) (4/0) 3، هوش اخلاقی با میانگین (انحراف معیار) (5/0) 9/3، هوش موفق با میانگین (انحراف معیار) (5/0) 6/2 و هوش فرهنگی با میانگین (انحراف معیار) (6/0) 6/2، میزان رضایت از زندگی با میانگین (انحراف معیار) (6/0) 0/1 افزایش یافت (01/0>P). با افزایش هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی، نمره سلامت روان با میانگین (انحراف معیار) (5/0) 9/2 بهبود یافت (01/0>P). همچنین با بهبود وضعیت سلامت روان، رضایت از زندگی افزایش یافت (01/0>P). سلامت روان نقش واسطه ای در رابطه بین هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی با رضایت از زندگی داشت (01/0>P).

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که با افزایش هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی، میزان رضایت از زندگی افزایش یافت. با افزایش هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی، وضعیت سلامت روان بهبود یافت. همچنین با بهبود سلامت روان، رضایت از زندگی افزایش یافت. سلامت روان در رابطه بین هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی و رضایت از زندگی نقش واسطه ای داشت، به این صورت که با اثر مستقیم هوش هیجانی، هوش اخلاقی، هوش موفق و هوش فرهنگی بر سلامت روان، رضایت از زندگی افزایش یافت.

    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، هوش هیجانی، هوش موفق، هوش اخلاقی، هوش فرهنگی، سلامت روان
  • فرزانه احمدی، کورش گودرزی، نورعلی فرخی، مهدی روزبهانی صفحات 17-29
    زمینه و هدف

    نارسایی‌های قلبی عروقی می‌تواند خصوصیات روان‌شناختی بیماران را تحت تاثیر قرار دهد و هر مداخله‌ای که بتواند وضعیت روانی آنان را تحت تاثیر قرار داده و باعث بهبود آنها شود، منجر به مقابله مطلوب‌تر آنها با بیماری خواهد شد. هدف این پژوهش، مقایسه میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و طرحواره درمانی بر تاب‌آوری بیماران قلبی-عروقی بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش از نوع نیمه‎آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون در قالب دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل نامعادل بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران قلبی-عروقی مراجعه کننده به مرکز پزشکی هسته‌ای در سال 1396 در شهر تهران بود که برای انجام معاینات تشخیصی و اسکن قلب مراجعه نمودند. نمونه‏ پژوهش با تعداد 45 نفر(15 نفر گروه آموزش درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، 15 نفر گروه آموزش طرحواره درمانی و 15 نفر گروه کنترل) به روش نمونه‎گیری غیرتصادفی در دسترس، انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. به منظور گردآوری داده‌های پژوهش از پرسشنامه تاب‌آوری Connor-Davidson استفاده شد. پس از اجرای پیش‎آزمون برای هر سه گروه، گروه های آزمایش با استفاده از پروتکل درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در 12 جلسه و پروتکل طرحواره درمانی در 10 جلسه تحت مداخله درمانی قرار گرفتند. پس از مداخله، پس‏آزمون از هر سه گروه به عمل آمد. داده ها با استفاده از ترم افزار آماری و با استفاده ز آزمون های توصیفی و تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    از بین افراد شرکت کننده در مطالعه در گروه طرحواره درمانی 9 (60%) نفر زن و 6 (40%) نفر مرد، در گروه درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش 8 (53%) نفرزن و 7 (47%) نفر مرد و در گروه کنترل 5 (33%) نفر زن و 10 (67%) نفر مرد بودند. در گروه آزمایش طرحواره درمانی، نمره تاب‌آوری در پیش آزمون با میانگین (انحراف معیار) (4/20) 8/43، به (9/23) 5/58 در پس آزمون افزایش یافت (003/0=P). در گروه آزمایش درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، نمره تاب‌آوری با میانگین (انحراف معیار) (3/20) 7/43 در پیش‌آزمون به (8/22) 5/84 در پس‌آزمون افزایش یافت (002/0=P). در گروه کنترل تغییرات معنی داری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که مداخلات درمانی بر افزایش تاب‌آوری بیماران قلبی تاثیرگذار بوده است اما میزان اثربخشی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش در بیماران قلبی بیشتر از آموزش طرحواره درمانی بوده است. بنابراین، آموزش این مداخلات روانشناختی به عنوان یک مداخله موثر در جهت بهبود تاب‌آوری بیماران قلبی موثر و سودمند است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره ‎درمانی
  • منصور نظری چافجیری، شهنام ابوالقاسمی*، محمدرضا زربخش بحری صفحات 30-42
    زمینه و هدف

    شنوایی یکی از مهم ترین توانایی های حسی انسان می باشد که در سازش یافتگی فرد با محیط نقش به سزایی دارد. اختلال در این حس می تواند برای فرد، مشکلات مهمی از جمله مشکلات روانشناختی به همراه داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین رابطه بین سبک های دلبستگی و سرمایه روان شناختی با افسردگی افراد آسیب دیده شنوایی، با میانجی گری طرحواره های ناسازگار اولیه انجام شد.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش، افراد آسیب دیده شنوایی دارای پرونده فعال در کانون ناشنوایان شهر رشت تحت پوشش سازمان بهزیستی استان گیلان به تعداد 1466 نفر بودند که از بین آنها 305 نفر، با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سرمایه روان‌شناختی، نسخه کوتاه پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه، پرسشنامه افسردگی Beck و مقیاس دلبستگی والدین و همسالان بودند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری با کمک نرم افزارهای SPSS-22 و Lisrel-8.80 انجام شد.

    یافته ها

    ضریب همبستگی طرحواره ای ناسازگار اولیه با افسردگی 784/0 بود (784/0=r) یعنی با افزایش طرحواره های ناسازگار اولیه با میانگین (انحراف معیار) (46/0) 15/3، میزان افسردگی با میانگین (انحراف معیار) 54/2 (55/0) افزایش می یابد (01/0>P). ضریب همبستگی سبک های دلبستگی با افسردگی 322/0- بود (322/0-=r) یعنی با افزایش سبک های دلبستگی با میانگین (انحراف معیار) (40/0) 75/2، میزان افسردگی با میانگین (انحراف معیار) (55/0) 54/2 کاهش می یابد (01/0>P). ضریب همبستگی سرمایه روان‌شناختی با افسردگی 415/0- بود (415/0-=r) یعنی با افزایش سرمایه روان‌شناختی با میانگین (انحراف معیار) (88/0) 49/2، میزان افسردگی با میانگین (انحراف معیار) (55/0) 54/2 کاهش می یابد (01/0>P). همچنین یافته ها نشان داد که اثر مستقیم سبک های دلبستگی با افسردگی 38/0- می باشد. اثر غیرمستقیم در صورت وجود متغیر میانجی طرحواره های ناسازگار اولیه، 538/0- است. همچنین، اثر مستقیم سرمایه روان شناختی با افسردگی، 41/0- می باشد. اثر غیرمستقیم در صورت وجود متغیر میانجی طرحواره های ناسازگار اولیه، 71/0- است. با کاهش نمره طرحواره های ناسازگار، تاثیر سبک های دلبستگی و سرمایه های روان شناختی در کاهش افسردگی بیشتر شد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد با افزایش سبک های دلبستگی و سرمایه روان‌شناختی میزان افسردگی کاهش یافت و طرحواره های ناسازگار در رابطه بین سبک های دلبستگی و سرمایه روان‌شناختی با افسردگی نقش واسطه ای داشت و موجب افزایش این اثر شد.

    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، سبک دلبستگی، سرمایه روان شناختی، طرحواره های ناسازگار اولیه، افسردگی
  • سمانه پناهیان امیری، کلثوم اکبر نتاج*، محمدکاظم فخری صفحات 43-54
    زمینه و هدف

    اختلال نافرمانی مقابله جویانه یکی از اختلال های رفتاری است که مهم ترین آن الگوی پایدار رفتار تکراری منفی گرایی، لجبازی، نافرمانی و خصومت در برابر مظاهر قدرت است که باعث اختلال قابل ملاحظه بالینی در کنش وری تحصیلی، اجتماعی و شغلی فرد می شود. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی بازی‌درمانی بر مشکلات برون‌سازی‌ شده کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه ‌بود.

    روش و مواد

    پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه شهر بابل در سال 1398 که از بین آن ها 60 نفر به صورت هدفمند انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه بازی‌درمانی و گروه گواه، هر گروه 30 نفر گماشته شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه مشکلات رفتاری کودک در سه دوره زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری به دست آمد. بازی درمانی در ده جلسه و به مدت دو ساعت به صورت هفتگی برای گروه آزمایش اجرا شد. در راستای تحلیل استنباطی از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد که با نرم افزار SPSS-22 به اجرا در آمد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن در گروه آزمایش (8/1) 1/9 و گروه گواه برابر با (9/1) 8/9 سال بود. در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) مشکلات برون سازی شده از (5/2) 6/40 در پیش آزمون به (1/2) 6/24 در پس آزمون و (5/2) 6/25 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). اما در گروه گواه آزمایش میانگین (انحراف معیار) مشکلات برون سازی شده از (9/1) 4/39 در پیش آزمون به (1/2) 3/39 در پس آزمون و (2) 4/39 در پیگیری رسید که تفاوتی نداشت. نتیجه‌گیری: مطالعه نشان داد که بازی‌درمانی موجب کاهش مشکلات برون‌سازی شده کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله‌جویانه شد و می توان از این درمان در جهت بهبود مشکلات روان شناختی کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله جویانه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بازی درمانی، مشکلات برون سازی شده، کودکان مبتلا به اختلال نافرمانی مقابله جویانه
  • اثامه قاسمی، فرحناز مسچی*، مانیا اصغرپور، شیدا سوداگر صفحات 55-68
    زمینه و هدف

    چاقی یکی از مشکلات سلامت عمومی در دنیاست که از عوامل خطرساز مهم برای ابتلا به بیماری‌های جسمی و روانی است، از طرف دیگر طرحواره های ناسازگار اولیه یکی از مولفه‌های روانی است که نقش مهمی در کاهش وزن زنان با اضافه‌وزن و چاقی ایفا می‌کند، هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی تحریک الکتریکی جدار جمجمه با جریان مستقیم بر طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مبتلا به چاقی بود.

    روش و مواد

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون با گروه شاهد بود. جامعه‌آماری این پژوهش را تمامی زنان مبتلا به چاقی تشکیل دادند که در سال 1398 به کلینیک‌های روانشناسی شهر تهران مراجعه کردند. تعداد60 نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و شاهد قرار گرفتند. ابتدا پیش آزمون در هر دو گروه اجرا شد. بعد گروه آزمایش مداخله تحریک الکتریکی جدار جمجمه‌ای با جریان مستقیم را طی ده جلسه دریافت نمود، بعد از آن در هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. داده‌ها از طریق آزمون کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در گروه آزمایش، (5/4) 7/32 و در گروه شاهد، (9/4) 6/33 سال بود. میانگین (انحراف معیار) طرحواره های ناسازگار اولیه گروه آزمایش در پیش آزمون (7/19) 3/310 بود که در پس آزمون به (1/18) 1/234 کاهش یافت (001/0>P) و در مرحله پیگیری (4/17) 9/233 بود. اما میانگین (انحراف معیار) گروه شاهد در پیش آزمون طرحواره های ناسازگار اولیه (8/21) 9/310 بود که در پس آزمون به (2/20) 8/310 و در پیگیری به (8/20) 1/310 رسید که تفاوتی نداشتند. نتیجه‌گیری: مطالعه نشان داد که تحریک الکتریکی جدار جمجمه با جریان مستقیم موجب بهبود طرحواره های ناسازگار اولیه زنان مبتلا به چاقی شد.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی جدار جمجمه با جریان مستقیم، چاقی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • فرشته خطیبی، ارسلان خان محمدی اطاقسرا*، محمدکاظم فخری صفحات 69-80
    زمینه و هدف

    اضافه وزن و چاقی، با بسیاری از نشانه های روانشناختی وابسته به وزن در ارتباط است. هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان گروهی شناختی رفتاری بر خودارزشمندی، تاب آوری و تنظیم هیجان زنان چاق شهر آمل بود.

    روش و مواد

    روش این پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و دوره دوماهه پیگیری با گروه گواه بود. 75 نفر از زنان چاق که دارای ملاک های ورود به تحقیق بودند، به روش در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در سه گروه مساوی (دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. جلسات درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان گروهی شناختی رفتاری، هرکدام هفته ای یک بار در 12 جلسه 90 دقیقه ای برگزار گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه خودارزشمندی، پرسشنامه تاب آوری و پرسشنامه تنظیم هیجان فرم کوتاه جمع آوری و از طریق آزمون کوواریانس و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در گروه درمان پذیرش و تعهد (6/6) 9/38، در گروه درمان شناختی-رفتاری (2/6) 7/37 و در گروه گواه (5/6) 4/38 سال بود. در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، میانگین (انحراف معیار) خود ارزشمندی از (4/4) 138 در پیش آزمون به (3/5) 5/149 در پس آزمون و (8/4) 9/149 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P) و در گروه درمان شناختی رفتاری نیز از (3/5) 1/138 در پیش آزمون به (4/5) 9/143 پس آزمون و (2/5) 5/143 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P). در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، میانگین (انحراف معیار) تاب آوری از (7/4) 7/65 در پیش آزمون به (9/4) 7/74 در پس آزمون و (1/5) 4/74 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P) و در گروه درمان شناختی رفتاری نیز از (7/4) 9/65 در پیش آزمون به (5/4) 8/72 پس آزمون و (3/4) 6/73 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P) در گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، میانگین (انحراف معیار) تنظیم هیجان از 9/26 (7/4) در پیش آزمون به (9/4) 7/34 در پس آزمون و (9/4) 7/33 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P) و در گروه درمان شناختی رفتاری نیز از (2/5) 1/27 در پیش آزمون به (3/5) 33 پس آزمون و (3/5) 3/32 در مرحله پیگیری افزایش یافت (001/0>P). نمرات گروه گواه در سه مرحله تفاوتی نداشت. همچنین، مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خودارزشمندی از مداخله شناختی رفتاری موثرتر بود (002/0=P)، اما برای متغیرهای تاب آوری و تنظیم هیجان تفاوتی در اثربخشی دو مداخله یافت نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد هر دو درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان شناختی رفتاری منجر به افزایش خودارزشمندی، تاب آوری و تنظیم هیجان در زنان مبتلا به چاقی شد. دو درمان تفاوت معناداری از نظر تاثیر بر تاب آوری و تنظیم هیجان نداشتند اما درمان پذیرش و تعهد نسبت به درمان شناختی-رفتاری تاثیر بیشتری بر خودارزشمندی داشت.

    کلیدواژگان: زنان چاق، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان شناختی رفتاری، خودارزشمندی، تاب آوری، تنظیم هیجان
  • گلنار صادق نیا، محمدرضا زربخش بحری * شهره قربان شیرودی صفحات 81-91
    زمینه و هدف

    مشکلاتی مانند خودگسستگی، فقدان خودتمایزیافتگی و قربانی قلدری شدن در مدرسه از مشکلات دوره نوجوانی هستند که به مداخلات مناسب و موثر نیاز دارند. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی آموزش مبانی نظریه انتخاب بر تمایز یافتگی خود، خودگسستگی و قربانی قلدری شدن در نوجوانان دبیرستانی بود.

    روش و مواد

    روش تحقیق در مطالعه حاضر آزمایشی و با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر رشت در سال تحصیلی 98-1397 بود، که بنا به اعلام مرکز آمار اداره آموزش و پروش تعداد آنها در آن زمان 52208 نفر بوده است. نمونه تحقیق 60 دانش آموز متوسطه دوم بودند که در مرحله اول به روش تصادفی خوشه ای و در مرحله دوم تصادفی طبقه ای (قرعه کشی) انتخاب شدند. این تعداد به طور تصادفی به دو گروه 30 نفری تقسیم و سپس به قید قرعه به عنوان گروه آزمایش و گروه گواه انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه تمایز یافتگی خود (DSI)، پرسشنامه خودگسستگی و پرسشنامه قلدری در مدرسه Oleus بدست آمدند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس چند متغیری یا مانکوا استفاده شد. ضمنا تمام مراحل تحقیق با نرم افزار SPSS.22 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن شرکت کنندگان در گروه آزمایش، 5/16 (7/4) و در گروه گواه، 6/16 (1/4) سال بود. میانگین (انحراف معیار) خودتمایز یافتگی گروه آزمایش در پیش آزمون (9/24) 8/111 بود که در پس آزمون به (7/29) 1/140 افزایش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) خود گسستگی واقعی-آرمانی گروه آزمایش در پیش آزمون (2/2) 2/10 بود که در پس آزمون به (2/2) 6/6 کاهش یافت (001/0>P). میانگین (انحراف معیار) خودگسستگی واقعی- بایسته گروه آزمایش در پیش آزمون (2/2) 6/10 بود که در پس آزمون به (1/2) 7/6 کاهش یافت (001/0>P) میانگین (انحراف معیار) قربانی قلدری شدن گروه آزمایش در پیش آزمون (2/2) 6/13 بود که در پس آزمون به (7/1) 9/9 کاهش یافت (001/0>P) میانگین (انحراف معیار) قلدری گروه آزمایش در پیش آزمون (1/2) 7/14 بود که در پس آزمون به (8/1) 3/11 کاهش یافت (001/0>P). در گروه گواه تفاوت میانگین (انحراف معیار) نمرات در پیش آزمون و پس آزمون هیچ کدام از متغیرهای مطالعه از نظر آماری معنادار نبود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد آموزش مبانی نظریه انتخاب موجب افزایش خودتمایزیافتگی و کاهش خودگسستگی و قربانی قلدری شدن در نوجوانان دبیرستانی شد.

    کلیدواژگان: نوجوانان، قربانی قلدری شدن، خودگسستگی، خودتمایزیافتگی، نظریه انتخاب
  • فاطمه رضایی کوخدان، فریبرز درتاج*، فاطمه قائمی، محمد حاتمی، علی دلاور صفحات 92-102
    زمینه و هدف

    دیابت از شایع ترین و پرهزینه ترین بیماری های مزمن است که محدودیت های زیادی در فعالیت های بیمار ایجاد می کند. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان شناختی-رفتاری بر اضطراب، کنترل متابولیک و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد. روش و

    مواد

    روش پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پیگیری با گروه شاهد بود. جامعه‌آماری این پژوهش را افراد مبتلا به دیابت نوع دو انجمن دیابت شهر تهران تشکیل دادند که در سال 1398 به این انجمن مراجعه کردند. تعداد60 نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و شاهد قرار گرفتند. گروه آزمایش درمان شناختی-رفتاری را طی هشت جلسه 90 دقیقه ای به صورت هفتگی دریافت نمود. قبل و بعد از مداخله، پرسشنامه اضطراب حالت-صفت، کیفیت زندگی و آزمایش پزشکی در هر دو گروه اجرا شد. داده‌ها از طریق آزمون تحلیل اندازه گیری مکرر و با استفاده از نرم‌افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سن گروه آزمایش (5/10) 1/48 و گروه شاهد (4/9) 8/47 سال بود. در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) نمره اضطراب از (4/14) 5/94 در پیش آزمون به (7/15) 3/84 در پس آزمون و (1/16) 84 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) نمره متابولیک از (7/91) 8/466 در پیش آزمون به (6/99) 4/400 در پس آزمون و (1/100) 1/387 در پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) نمره کیفیت زندگی از (5/19) 6/75 در پیش آزمون به (7/23) 8/90 در پس آزمون و (8/22) 4/90 در پیگیری افزایش یافت (001/0>P) اما در گروه شاهد تفاوتی از نظر اضطراب، متابولیک و کیفیت زندگی تفاوتی در نمرات ایجاد نشد.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که مداخله شناختی-رفتاری موجب کاهش اضطراب و افزایش کنترل متابولیک و بهبود کیفیت زندگی بیماران دیابت نوع دو شد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، اضطراب، کنترل متابولیک، کیفیت زندگی، دیابت
  • مرجان قدیمی، بهرام میرزائیان*، مریم شهیدی صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    ناباروری به عنوان شکست در بارداری پس از یک سال مقاربت جنسی منظم و بدون پیشگیری می تواند مشکلات روان شناختی مختلفی را ایجاد کند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بهزیستی درمانی بر استرس ناباروری و نشخوار ذهنی در زنان نابارور انجام شده است. روش و

    مواد

    پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه و یک دوره پیگیری دو ماهه بود. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 60 بیمار نابارور از کلینیک ناباروری شهرستان ساری به صورت غیرتصادفی انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای گروه آزمایش، بهزیستی درمانی به روش گروهی طی هشت جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد و گروه گواه هیچ گونه مداخله ای دریافت نکردند. ابزارهای به کار رفته در این پژوهش شامل پرسشنامه استرس ناباروری و پرسشنامه نشخوار ذهنی بود. داده های به دست آمده به وسیله تحلیل کوواریانس با نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در گروه آزمایش میانگین (انحراف معیار) استرس ناباروری از (9/5) 2/153 در پیش آزمون به (1/8) 5/140 در پس آزمون و (2/7) 1/136 در مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) استرس ناباروری از (1/13) 2/151 در پیش آزمون به (7/13) 9/150 در پس آزمون و (4/7) 2/156 در مرحله پیگیری رسید که تفاوت معنی دار نبود. میانگین (انحراف معیار) نشخوار ذهنی از (6/7) 7/48 در پیش آزمون به (8/5) 4/41 در پس آزمون و (6/5) 1/41 در مرحله پیگیری کاهش یافت (001/0>P). در گروه گواه میانگین (انحراف معیار) نشخوار ذهنی از (4/7) 1/49 در پیش آزمون به (7/7) 1/48 در پس آزمون و (5/7) 6/47 در مرحله پیگیری رسید که تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    مطالعه نشان داد که بهزیستی درمانی موجب کاهش استرس ناباروری و نشخوار ذهنی زنان نابارور شد.

    کلیدواژگان: بهزیستی درمانی، استرس ناباروری، نشخوار ذهنی، ناباروری
  • مرتضی عبداللهی، علی اصغر کلاهی* صفحات 115-120
    زمینه و هدف

    برای برآورد درست و واقعی آمار ابتلا و مرگ به علت کووید-19 لازم است که داده های خام به میزان بروز تبدیل شود. هدف این مطالعه تحلیل میزان بروز و مرگ به علت کووید-19 در جهان بر حسب کشورها و مناطق شش گانه سازمان جهانی بهداشت می باشد. با گزارش میزان بروز و کشندگی به جای موارد ابتلا و مرگ، درک درست تری از میزان ابتلا و کشندگی به علت کووید-19 بدست می آید، که امکان مقایسه بین کشورها را فراهم می نماید.

    روش و مواد

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی موارد گزارش بروز و کشندگی به علت کووید-19 برای همه کشورهای جهان بصورت تجمعی از ابتدای اپیدمی تا مرداد 1400 استخراج شد. منابع شامل داده ها منتشر شده سازمان جهانی بهداشت، وزارت بهداشت، درمان و آموش پزشکی بود. برای محاسبه میزان های ابتلا و مرگ از جمعیت کشورهای جهان در وب سایت بانک جهانی و سازمان ملل متحد استفاده شد. داده ها وارد نرم افزار Excel شده و میزان ها مورد محاسبه قرار گرفت. در نهایت جداول میزان های ابتلا و مرگ بر حسب رتبه کشورها و مناطق شش گانه سازمان جهانی بهداشت محاسبه و تحلیل شد.

    یافته ها

    کل موارد گزارش شده جهانی 191.773.590 مورد می باشد. چنانچه کشورها بر حسب تعداد موارد گزارش شده به ترتیب بیشتر به کمتر مرتب شود، ایران با 3.603.527 مورد گزارش شده در رتبه 13 جهان قرار دارد. ولی چنانچه جمعیت همه کشورها لحاظ شود و موارد گزارش شده بصورت میزان بروز محاسبه و مرتب شود، در آن صورت بروز بیماری به ازای هر 1000 نفر جمعیت در جهان 6/24، در منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا 4/16 و در ایران 9/42 مورد بدست می آید، که بروز بیماری در ایران به ترتیب 74% از متوسط جهانی و 162% از منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا بیشتر می باشد. با این حال ایران در بین همه کشورها، در رتبه 87 قرار می گیرد. میزان کشندگی به علت کووید-19در ایران 43/2% محاسبه شد. کشندگی در ایران از متوسط جهانی (15/2) و از پنج منطقه سازمان جهانی بهداشت (10/2-22/1%) بالاتر و تنها از منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا (26/3%) پایین تر است. بنابراین میزان کشندگی در ایران بالا ارزیابی می شود. ایران از نظر کشندگی در رتبه 67 جهان قرار گرفته است. ولی کشندگی کووید در ایران نسبت به آبان 1399 کاهش نشان می دهد. کشندگی کووید-19 در آن زمان در ایران برابر 4/5% بود که از نظر رتبه بعد از مکزیک در مقام دوم جهان قرار داشت.

    نتیجه گیری

    از ابتدای همه گیری کووید-19 تا مرداد 1400، بروز بیماری در ایران بالاتر از متوسط جهانی و چهار منطقه آسیای جنوب شرقی، مدیترانه شرقی و شمال آفریقا، غرب اقیانوس آرام و افریقا می باشد، ولی از مناطق آمریکا و اروپا کمتر بوده است. در مورد کشندگی از متوسط جهانی و پنج منطقه سازمان جهانی بهداشت بیشتر و تنها از منطقه مدیترانه شرقی و شمال آفریقا کمتر می باشد.

    کلیدواژگان: بروز، کشندگی، کووید-19، ایران، جهان
  • موسی بامیر صفحات 136-138
|
  • Hossein Haddadi-Moghaddam, Shahnam Abolghasemi, Taher Tizdas Pages 1-16
    Background and Objectives

    One of the indicators of mental health is life satisfaction, and the individual'sattitude toward life satisfaction is the general assessment of the whole of his life or some aspects of life suchas family life and educational experience. The aim of this study was to determine the relationship betweenemotional intelligence, successful intelligence, moral intelligence, and cultural intelligence, and lifesatisfaction with mental health mediation.

    Materials and Methods

    This descriptive-correlational study was a path analysis. The statistical populationconsisted of all students of Tonekabon Azad University in the academic year 2019-2020 who were selectedby non-random sampling method and available to 200 students. Data were collected using a life satisfactionscale, unaffiliated culture intelligence test, emotional intelligence test, successful intelligence questionnaire,moral intelligence questionnaire, cultural intelligence questionnaire, and general health questionnaire. Dataanalysis was performed using SPSS and AMOS software using path analysis method.

    Results

    The mean (SD) age of male students was 27.7 (6.9), and female students were 25.8 (6.5) years.With increasing emotional intelligence with an average (SD) of 3.0 (0.4), moral intelligence withan average(SD) (0.5) 3.9, successful intelligence with mean (SD) (0.5) 6.6, cultural intelligence increased with an mean(SD) of 2.6 (0.6), life satisfaction with mean (SD) 1.0 (0.6) (P<0.01). With the increase of emotionalintelligence, moral intelligence, successful intelligence, and cultural intelligence, mental health improvedwith a mean (SD) of 2.9 (0.5), where lower scores of mental health meant higher mental health level,(P<0.01). Also, with increasing mental health, life satisfaction decreased (low scores in mental health meanhigher mental health) (P<0.01). Mental health has a mediating role in the relationship between emotionalintelligence, moral intelligence, successful intelligence, and cultural intelligence with life satisfaction(P<0.01).

    Conclusion

    The study showed that with increasing emotional intelligence, moral intelligence, successfulintelligence, and cultural intelligence, life satisfaction increased. With increasing emotional intelligence,moral intelligence, successful intelligence, and cultural intelligence, mental health status improved. Also, lifesatisfaction decreased with increasing mental health. Mental health played a mediating role in therelationship between emotional intelligence, moral intelligence, successful intelligence, and culturalintelligence and life satisfaction. Life satisfaction increased with the direct effect of emotional intelligence,moral intelligence, successful intelligence, and cultural intelligence on mental health.

    Keywords: Life satisfaction, Emotional intelligence, Successful intelligence, Moral intelligence, Culturalintelligence, Mental health
  • Farzaneh Ahmadi, Kourosh Goodarzi*, Noorali Farrokhi, Mehdi Roozbahan Pages 17-29
    Background and Objectives

    Patients' psychological characteristics can affect how they deal with cardiovascular problems, and any intervention that can improve their mental state will lead to a better response to the disease. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment therapy and schema therapy on resilience among patients with cardiovascular diseases.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest design, including two experimental groups and an unbalanced control group. Participants included 45 patients with cardiovascular diseases who were referred to the Nuclear Medicine Center for diagnostic examinations and cardiac scans in 2017 in Tehran. Participants were selected via convenience sampling method and were randomly assigned to three groups, each including 15 participants: the commitment training group, schema therapy training group, and the control group. Data were collected via Connor-Davidson resilience questionnaire. After performing the pretest for all three groups, the experimental groups underwent therapeutic intervention in 12 sessions using the commitment and acceptance therapy protocol and the schema therapy protocol in 10 sessions. After the intervention, a posttest was performed in all three groups. Data were analyzed using SPSS software version 21 statistical using descriptive tests and multivariate analysis of covariance.

    Results

    Among the participants in the study in the schema therapy group, 9 (60%) were female, and 6 (40%) were male, in the treatment group based on commitment and acceptance, 8 (53%) were female, and 7 (47%) were male. In the control group, 5 (33%) were female, and 10 (67%) were male. In the schema therapy experimental group, the mean (SD) resilience score in the pretest increased from 43.8 (20.4) to 58.5 (23.9) in the posttest (P=0.003). In the experimental group based on commitment and acceptance treatment, the mean (SD) resilience score increased from 43.7 (20.3) in the pretest to 84.5 (22.8) in the posttest (P=0.002). No significant changes were seen in the control group.

    Conclusion

    The study showed that both commitment and acceptance therapy interventions and schema therapy training effectively increased resilience of individuals with cardiovascular problems, but the effectiveness of commitment and acceptance therapy was more significant than schema therapy education.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Resilience, Schema therapy
  • Mansour Nazari-Chafjiri, Shahnam Abolghasemi*, Mohammadreza Zarbakhsh-Bahr Pages 30-42
    Background and Objective

    Hearing is one of the essentialsensory abilities of humans that play a significant role in adapting a person to the environment. Disruption of this sense can cause problems for the individual, including psychological problems. The aim of this study was to determine the relationship between attachment styles, psychological capital and depression among patients with hearing impairment by mediating primary maladaptive schemas.

    Materials and Methods

    This descriptive correlation and structural equation modelling study was conducted with 305patients with hearing impairments with active files in the Deaf Center of Rasht city affiliated to the Welfare Organization of Guilan Province, who were selected by simple random sampling method. Data collection tools were the Psychological Capital Questionnaire, the short version of Early maladaptive Schemas Questionnaire, the Beck Depression Inventory, and the Parents 'and Peers' Attachment Scale. Data analysis was performed using the Pearson correlation coefficient method and structural equation model using SPSS software version 22 and Lisrel software version 8.80.

    Results

    The coefficient of correlation of the initial maladaptive schema with depression was 0.784 (r=0.784): increased score of the initial maladaptive schema with a mean (SD) of 3.15 (0.46)was associated with an increased depression score with a mean (SD) of 2.54 (0.55). The correlation coefficient of attachment styles with depression was -0.322 (r=-0.232): increased attachment styles score with a mean (SD) of 2.75 (0.40) was associated with a decreased depression score with a mean (SD) of 2.54 (0.55). The correlation coefficient of psychological capital with depression was -0.415 (r=-0.1515): increased psychological capital score with a mean (SD) of 2.49 (0.88) was associated with a decreased depression score with a mean (SD) of 2.54 (0.55). The direct effect of attachment styles with depression is -0.38. The indirect effect in the presence of the mediating variable of the initially incompatible schemas is -0.538. Also, the direct effect of psychological capital with depression is -0.41. The indirect effect in the presence of the mediating variable of the initially incompatible schemas was -0.71. The effect of attachment styles and psychological capitals on reducing depression increased by reducing the score of maladaptive schemas.

    Conclusion

    The study showed that with increasing attachment styles and psychological capital, depression decreased, and maladaptive schemas had a mediating role in the relationship between attachment styles and psychological capital with depression and increased this effect

    Keywords: Hearing Impairment Population, Attachment style, psychological capital, early maladaptive schemas, Depression
  • Samaneh Panahian-Amiri, Kolsoum Akbar-Nataj *, Mohammad-Kazem Fakhri Pages 43-54
    Background and Objective

    Oppositional defiant disorder is one of the behavioral disorders, the most significant manifestation of which is the sustained pattern of repetitive behavior of negativity, stubbornness, disobedience, and hostility to the manifestations of power, which causes significant clinical disruption in academic, social and occupational functioning. The aim of thisstudy was to determine the effectiveness of play therapy on exogenous problems among children with oppositional defiant disorder.

    Materials and Methods

    The present study was of applied and semi-experimental design with pretest-posttest and control group.The statistical population of this study included all children with oppositional defiant disorder in Babol in 2019, among whom 60 were selected purposefully and using random sampling method and categorized in two groups of play therapy and control group, each group received 30 people. Data were collected using child behavioral problems questionnaire in three periods of pre-test, post-test, and follow-up. Play therapy was performed in ten two-hour weekly sessions for the experimental group. Inferential analysis, univariate analysis of covariance was used via SPSS software version 22. The significance level of the tests was 0.05.

    Results

    In the experimental group, the mean (SD) of externalizing problems decreased from 40.6 (2.5) in pre-test to 24.6 (2.1) in post-test, and 25.6 (2.5) in the follow-up (P<0.001). However, in the control group, the mean (SD) of externalizing problems increased from 39.4 (1.9) in pre-test to 39.3 (2.1) in post-test, and 39.4 (0.2) in follow-up, which was not significantly different.

    Conclusion

    The study showed that play therapy reduced exogenous problems among children with oppositional defiant disorder. This treatment can be used to improve psychological problems in children with oppositional defiant disorder.

    Keywords: Play therapy, Exogenous problems, Children with oppositional defiant disorde
  • Osameh Ghasemi, Farahnaz Meschi*, Mania Asgharpour, Sheida Sodaga Pages 55-68
    Background and Objective

    Obesity is among significant public health problems globally that is one of the most critical risk factors for physicaland mental diseases. Early maladaptive schemas include psychological components that play essential roles in weight loss among overweight and obese women. The aim of this study was to determine the effectiveness of transcranial direct current stimulation on early maladaptive schemas of women with obesity.

    Materials and Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, and control group. The statistical population of this study consisted of all women with obesity who were referredto psychology clinics in Tehran in 2019. Sixty patients were selected by convenience sampling method and randomly divided into two groups of experimental and control, each including 30 participants. The experimental group received transcranial direct current stimulation intervention in 10 sessions. Before and after the intervention both groups completed the early maladaptive schema questionnaire. Data were analyzed by covariance test using SPSS software version 22.

    Results

    The mean age of participants inthe experimental group was 32.7 (4.5) and in the control group 33.6 (4.9).The mean (SD) of early maladaptive schemas in the experimental group was 310.3(19.7) in the pre-test, which decreased to 234.1 (18.1) in post-test (P<0.001) and in the follow-up 233.9 (17.4). However, the mean (SD) of the control group in the pre-test was 310.9 (21.8), which reached 310.8 (20.2) in the post-test, which was not statistically significant and was 310.1 (20.8) in the follow-up.

    Conclusion

    The study showed that direct current electrical stimulation of the cranial wall improved the initial maladaptive schemas of obese women

    Keywords: Transcranial direct current stimulation, Obesity, Early maladaptive schema
  • Fereshteh Khatibi, Arsalan Khanmohammadi-Otaghsara*, Mohammad-Kazem Fakhri Pages 69-80
    Background and Objective

    Overweight and obesity are associated with many psychological symptoms. The aim of this study was to compare the effectiveness of group therapy based on acceptance and commitment and cognitive-behavioral group therapy on self-esteem, resilience, and emotion regulation among women with obesity in Amol

    Materials and Methods

    The method of this research was quasi-experimental with pre-test-post-test design and two-month follow-up-period with the control group. 75 women with obesity who met the inclusion criteria were selected by convenience sampling method and randomly assigned to three equal groups (two experimental groups and one control group). Acceptance and commitment group therapy sessions and cognitive-behavioral group therapy sessions were held once a week in twelve 90-minute sessions. The instruments used in this study were a self-esteem questionnaire, a resilience questionnaire and the short-form emotion regulation questionnaire. Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of participants in the acceptance and commitment therapy group was (6.6) 38.9, in the cognitive-behavioral therapy group (6.2) 37.7, and in the control group (6.5) 38.4 years. In the acceptance and commitment treatment group, the mean (SD) of self-worth increased from (4.4) 138 in the pre-test to (5.3) 149.5 in the post-test and (4.8) 149.9 increased in the follow-up stage (P <0.001) and in the group of cognitive-behavioral therapy from (5.3) 138.1 in the pre-test to (5.4) 143.9 post-test and (5.2) 143.5 increased in the follow-up stage (P<0.001), but in the control group from (4.5) 137.8 in the pre-test to (4.5) 139.3 post-test and (3.4) 139.2 in the follow-up stage, the difference was not significant. In the acceptance and commitment treatment group, the mean (SD) of resilience increased from (4.7) 65.7 in the pre-test to (4.9) 74.7 in the post-test and (5.1) 74.4 in the follow-up stage it increased (P<0.001) and in the cognitive-behavioral therapy group from(4.7) 65.9 in the pre-test to (4.5) 72.8 post-test and (4.3) 73.6 increased in the follow-up stage (P<0.001) but in the control group from (4.6) 65.8 in the pre-test to (4.7) 67.7 post-test and (4.7) 67.8 at the follow-up stage, the difference was not significant. In the acceptance and commitment therapy group, the mean (SD) of emotion regulation increased from (4.7) 26.9 in the pre-test to (4.9) 34.7 in the post-test and (4.9) 33.7 in the follow-up stage increased (P<0.001) and in the cognitive-behavioral therapy group from (2.5) 27.1 in the pre-test to (5.3) 33 post-test and (5.3) 32.3 in the stage follow-up increased (P<0.001) but in thecontrol group from (5.7) 26.8 in the pre-test to (5.7) 28.6 post-test and (5.3) 28.4 in the follow-up stage. It turned out that the difference was not significant. The findings confirmed that acceptance and commitment-based group therapy was significantlymore effective than cognitive-behavioral group therapy on self-worth (p=0.002). However, for resilience (p=0.418) and emotion regulation (p=0.152), no significant difference had been found.

    Conclusion

    The study showed that acceptance-based therapy and cognitive-behavioral therapy increase self-esteem, resilience, and emotion regulation in obese women. There was no significant difference between the two treatments in terms of resilience and emotion regulation. However, acceptance and commitment therapy had a more significant effect than cognitive-behavioral therapy in terms of self-esteem.

    Keywords: Acceptance, commitment therapy, Cognitive-behavioral therapy, Emotion regulation, Obesity, Resilience, Self-worth
  • Golnar Sadeghonia, Mohammad-Reza Zarbakhsh-Bahri *, Shohreh Ghorban-Shirood Pages 81-91
    Background and Objective

    Self-differentiation, self-discrepancy, and bullying in school are among problematic behaviors in adolescence that need efficacy and appropriate interventions. The aim of this study was to investigate the effectiveness of teaching the basics of choice theory on self-differentiation, self-disintegration, and victimization of bullying in high school adolescents.

    Materials and Methods

    The research method in the present study was experimental with a pre-test post-test design with a control group and quarterly follow-up. The statistical population of this study included all high school students in Rasht in the academic year 2018-19, which according to the Statistics Center of the Department of Education at that time, included 52208 people. The research sample consisted of 60 high school students selected in the first stage by cluster random sampling method and in the second stage by stratified random sampling. This number was randomly divided into two groups of 30 and then selected by lot as the experimental group and the control group. Data were obtained using self-differentiation questionnaire (DSI), self-dissociation questionnaire, and bullying questionnaire in Oleus school. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data. In addition, all stages of the research were performed with SPSS software.

    Results

    The mean (SD) age of the participants in the experimental group was 16.5 (4.7), and in the control group was 16.6 (4.1) years. The mean (SD) of self-differentiation of the experimental group in the pre-test (24.9) was 111.8, which increased to 140.1 (29.7) in the post-test (P<0.001), but the mean (SD) of the control group in the pre-test (21.9) was 112.5 which in the post-test reached 113.9 (22.5) which was not statistically significant. The mean (SD) of the real-ideal self-discrepancy of the experimental group in the pre-test was 10.2 (2.2), which decreased to 6.6 (2.2) in the post-test (P<0.001), but the mean (SD) of the control group in the pre-test was 8.5 (3.5) which in the post-test reached 7.9 (3.5) which was not statistically significant.The mean (SD) of real self-discrepancy in the experimental group was 10.6 (2.2) in the pre-test, which decreased to 6.7 (2.1) in the post-test (P<0.001), but the mean (SD) of the control group in the pre-test was 10.2 (1.4), which reached 9.7 (1.4) in thepost-test, which was not statistically significant. The mean (SD) of victimization in the experimental group was 13.6 in the pre-test, which decreased to 9.9 (2.2) in the post-test (P<0.001), but the mean (SD) of the control group in the pre-test was 13.3(2.3) which in the post-test reached 13.1 (1.8) which was not statistically significant. The mean (SD) of bullying in the experimental group in the pre-test was 14.7 (2.1), which in the post-test decreased to 11.3 (1.8) (P <0.001) but the mean (SD) in thecontrol group in the pre-test it was 14.9 (2.3) and in the post-test it reached 14.8 (2.2) which was not statistically significant.

    Conclusion

    It can be concluded that teaching the basics of the choice theory was effective on self-differentiation, self-disintegration, and victimization of bullying in high school adolescents.

    Keywords: Adolescents, Victims of bullying, Self-discrepancy, Self-differentiation, Choice theor
  • Fatemeh Rezaei-Koukhdan, Fariborz Dortaj*, Fatemeh Ghaemi, Mohammad Hatami, Ali Delava Pages 92-102
    Background and Objective

    Diabetes is one of the most common and costly chronic diseases that causes many limitations to the patients’ activities. The aim of this study was to determine the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on anxiety, metabolic control, and quality of life among patients with type 2 diabetes.

    Materials and Methods

    The method of the present study was quasi-experimental with a pretest, posttest, and follow-up design with a control group. The statistical population of this study consisted of people with type 2 diabetes in Tehran Diabetes Association, whowasreferred to this association in 2019. A total of 60 people were selected by convenience sampling method and randomly divided into experimental and control groups of 30 people. The experimental group received cognitive-behavioral therapy in eight sessions of 90 minutes per week. Before and after the intervention, the questionnaire of state-trait anxiety, quality of life, and medical tests was performed in both groups. Data were analyzed by analysis of covariance using SPSS software version 22.

    Results

    The mean (SD) age of the experimental group was 48.1 (10.5), and the control group was 47.8 (9.4) years. In the experimental group, the mean (SD) anxiety score decreased from 94.5 (14.4) in the pretest to 84.3 (15.7) in the posttest and 84.1 (16.1) in the follow-up, P<0.001. In the experimental group, the mean (SD) metabolic score decreased from 466.8 (91.7) in the pretest to 400.4 (99.6) in the posttest and 387.1 (100.1) in the follow-up, P<0.001. In the experimental group, the mean (SD) score of quality of life increased from 75.6 (19.6) in the pretest to 90.8 (23.7) in the posttest and 90.4 (22.8) in the follow-up, P<0.001. However, there was no difference in scores in the control group in terms of anxiety, metabolic and quality of life.

    Conclusion

    The study showed that cognitive-behavioral intervention reduced anxiety and increased metabolic control, and improved quality of life in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Cognitive-behavioral, anxiety, metabolic control, quality of life, diabete
  • Marjan Ghadimi, Bahram Mirzaian*, Maryam Shahid Pages 103-114
    Background and Objective

    Infertility as a pregnancy failure after one year of regular sexual intercourse without contraception can cause various psychological problems. The present study was conducted to determine the effectiveness of well-being therapy on the stress of infertility and rumination among women with infertility.

    Materials and Methods

    The present study was quasi-experimental with a pretest, posttest, control group, and a two-month follow-up period. For this purpose, a sample of 60 infertile patients from Hazrat Maryam Infertility Clinic in Sari was randomly selected and randomly assigned to the experimental and control groups. The experimental group received well-being therapy in groups within eight, 90-minute sessions, and the control group did not receive any intervention. The tools used in this study included the Infertility Stress questionnaire and the mental rumination questionnaire. Data were analyzed by covariance analysis using SPSS software version 22.

    Results

    The results showed that in the experimental group, the mean (SD) infertility stress score decreased from 153.2 (5.9) in the pretest to 140.5 (8.1) in the posttest and 136.1 (7.2) in the follow-up stage (P<0.001). In the control group, the mean (SD) infertility stress score increased from 151.2 (13.1) in pretest to 150.9 (13.7) in posttest and 156.2 (7.4) in the follow-up stage, which was not significant. The mean (SD) rumination score decreased from 48.7 (7.6) in the pretest to 41.4 (5.8) in the posttest and 41.1 (5.6) in the follow-up stage (P<0.001). In the control group, the mean (SD) rumination score increased from 49.1 (7.4) in the pretest to 48.1 (7.7) in the posttest and 47.6 (7.5) in the follow-up stage, which was not significant.

    Conclusion

    It can be concluded that well-being therapy reduces infertility to stress and rumination among women with infertility.

    Keywords: well-being therapy, stress of infertility, rumination, infertilit
  • MortezaAbdollahi, Ali-Asghar Kolah* Pages 115-120
    Background and Objective

    To accurately estimate the Covid-19 morbidity and mortality, it is necessary to convert the raw data to the incidence and fatality rate.The purpose of this study is to analyze the incidence and Fatality rate of Covid-19 in the world by countries and six regions of the World Health Organization (WHO). By reporting incidence and Fatality rate instead of morbidity and mortality, a more accurate and realistic understanding of the incidence and fatality due to Covid-19 is obtained, which allows comparisons between countries.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, cumulative numbers of incidence and fatality due to Covid-19 for all countries of the world were extracted from the start of pandemic to august 2021. Sources included data published by the WHO, Ministry of Health and Medical Education of Iran. The World Bank and United Nations websites were used to calculate world morbidity and mortality rates.

    Results

    The total number of reported cases worldwide is 191,773,590. Iran ranks 13th in the world with 3,603,527 reported cases. However, the incidence of the disease is 24.6 per 1000 population in the world, 16.4 in the Middle East and North Africa (MENA) region and 42.9 in Iran. The incidence of the disease in Iran is 74% higher than the global average and 162% higher than in the MENA, respectively. However, Iran rank is 87th among all countries. The fatality rate due to COVID-19 calculated 2.4 % in Iran. The fatality rate in Iran is higher than world (2.15%) and five WHO regions (1.22-2.10%) except NENA region (3.26%). Iran in terms of fatality rate is ranked 67 in the world. However,the fatality rate has decreed from 5.4% in October 2020, which was ranked second in the world after Mexico.

    Conclusion

    From the beginning of the Covid-19 epidemic until August 1400, the incidence of the disease in Iran is higher than the global average and the four regions of South-east Asia, MENA,the western Pacific and Africa, but less than the Americas and Europe. In terms of fatality rate, Iran’s rate is higher than the global average and five regions of the WHO, and only less than the MENA region.

    Keywords: Incidence, Fatality Rate, COVID-19, Iran, World