فهرست مطالب

پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی - سال نهم شماره 34 (پاییز 1400)

نشریه پژوهش در یادگیری آموزشگاهی و مجازی
سال نهم شماره 34 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم عمویی، حسن عبدالله زاده* صفحات 9-22

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر برنامه ریزی درسی چند بعدی بر مهارت های اجتماعی و رفتارهای حین بازی کودکان پیش دبستانی بهشهرانجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود .30 دانش آموز  (14دخترو 16پسر) از دانش آموزان پیش دبستانی رنگین کمان بهشهر در سال تحصیلی 1398 به روش در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند و بصورت گمارش تصادفی در دو گروه گواه و آزمایش (هرکدام 15نفر) قرارگرفتند.ابزارهای مورد استفاد،پرسشنامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1999) و رفتار کودکان پیش دبستانی در بازی کوپلن و رابین (1998) بود. گروه آزمایش برنامه درسی چند بعدی (بر اساس بسته یادگیری زمین ما و آنچه در آن است با تاکید بر پروژه سنگ و کوه و پروژه خاک) طی 16 جلسه 2 بار در هفته به مدت2 ماه دریافت کردند. در حالی که به اعضای گروه کنترل این آموزش ارایه نشد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس تک متغیری و چند متغیری استفاده شد . نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر برنامه ریزی درسی چند بعدی در مهارت های اجتماعی و رفتارهای حین بازی کودکان پیش دبستانی تاثیر دارد. همچنین نتایج نشان داد آموزش مبتنی بر برنامه ریزی چند بعدی باعث 5/89% تغییر در نمره های مهارت های اجتماعی و 2/80% تغییر نمره های رفتارهای حین بازی کودکان پیش دبستانی گردیده است. بر این اساس پیشنهاد می شود با توجه به اثربخشی برنامه ریزی درسی چند بعدی بر مهارت های اجتماعی و رفتارهای حین بازی کودکان،بستری مناسب برای دسترسی آموزش همگانی آن در مراکز آموزشی پیش دبستانی ایجاد شود.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی درسی چندبعدی، مهارت های اجتماعی، رفتارهای حین بازی
  • غلامرضا عباسی، جلیل فتح آبادی*، امید شکری، مجید ضرغام حاجبی صفحات 23-38

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی برنامه روانی آموزشی مثبت نگر بر سبک های مقابله و بهزیستی تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. در یک پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل غیرمعادل و همراه با پیگیری دو ماهه، 52 دانش آموز دختر در دو گروه آزمایش (27 نفر) و کنترل (25 نفر) قبل و بعد از برنامه آموزشی به نسخه کوتاه سیاهه مقابله با موقعیت های استرس زا (CISS-SF، اندلر و پارکر، 1994)، سیاهه مشغولیت مدرسه (SEI، سالملا آرو و آپادایا، 2012) و سیاهه فرسودگی مدرسه (SBI، سالملا آرو، کیورا، لیسکینن و نارمی، 2009) پاسخ دادند. از طریق 7 جلسه و هر جلسه دو ساعت، بسته روانی آموزشی مثبت نگر به شیوه گروهی برای گروه آزمایش اجرا شد. نتایج روش آماری تحلیل واریانس مختلط ساده نشان داد که بسته روانی/آموزشی مثبت نگر در افزایش سبک مقابله مسئله مدار و مشغولیت تحصیلی و در کاهش سبک های مقابله هیجان مدار و اجتنابی و فرسودگی تحصیلی ، موثر بود. نتایج این پژوهش همسو با دیگر تلاش های پژوهشی انجام شده ذیل رویکرد آموزش و پرورش مثبت نشان می دهد که مداخله روانی آموزشی مثبت نگر از طریق تغذیه منابع مقابله ای یادگیرندگان و تقویت سرمایه روانی و پرطاقتی روان شناختی آنها با تامین دغدغه ایمنی روانی یادگیرندگان در محقق کردن هدف های پیشرفت تحصیلی آنها نیز موثر واقع می شود.

    کلیدواژگان: برنامه روانی آموزشی مثبت نگر، سبک های مقابله، مشغولیت تحصیلی، فرسودگی تحصیلی
  • منیره عسگری نژاد* صفحات 39-48

    هدف این پژوهش، ارایه مدل ساختاری استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی با تاکید بر واسطه گری تمایل رفتاری، سهولت و سودمندی ادراک شده می باشد. در این تحقیق که مطالعه ای توصیفی پیمایشی است 150نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور تهران در سال تحصیلی 1400-1399 به روش تصادفی طبقه بندی شده انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه استاندارد رضایت کاربر، کیفیت سیستم و استفاده از سیستم رامیرز کرا و همکاران (2017)، قصد رفتاری ونکاتش و بلا (2008)، سودمندی و سهولت دیویس (1989)، هنجار ذهنی و خودکارآمدی عبدالله و وارد (2016) و کیفیت خدمات سیدرال و همکاران (2017) بود. داده ها به کمک روش معادلات ساختاری از طریق نرم افزار پی ال اس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد؛ هرچه دانشجویان کار کردن با سیستم را آسانتر بدانند، از سیستم یادگیری الکترونیکی بیشتر استفاده می کنند. احساس خودکارآمدی، رضایت کاربر، هنجار ذهنی و کیفیت سیستم می توانند در درک آسانی کار با سیستم یادگیری الکترونیکی نقش داشته باشند از سویی کیفیت خدمات و کیفیت سیستم هرچه بهتر باشند سبب می شوند افراد احساس کنند که سیستم یادگیری الکترونیکی سودمند است. رضایت کاربر، کیفیت سیستم، هنجار ذهنی و خودکارآمدی از طریق سودمندی، سهولت ادراک شده و تمایل رفتاری بر استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی اثرگذارند.

    کلیدواژگان: استفاده از سیستم یادگیری الکترونیکی، تمایل رفتاری، سهولت ادراک شده، سودمندی ادراک شده
  • محمود امانپور قرائی*، نازیلا خطیب زنجانی، مرجان معصومی فرد، محمدرضا سرمدی، مهدی محمودی صفحات 49-60

    هدف این پژوهش طراحی و اعتبارسنجی مدل آموزش سرویس دانش آموزان مدارس مبتنی بر یادگیری سیار (ML) می باشد. روش پژوهش تلفیقی و بصورت کیفی و کمی است . جامعه آماری در بخش کیفی شامل اساتید دانشگاه ، کارشناسان حوزه حمل و نقل ، پلیس راهور به تعداد 30 نفر بوده است . نمونه گیری بصورت هدفمند و ابزار جمع آوری اطلاعات علاوه بر مصاحبه ،پرسشنامه محقق ساخته طبق الگوی آموزش الکترونیک خان می باشد که بعد از تایید روایی و پایایی وارد بخش کمی شده که دراین بخش جامعه آماری با استفاده از جدول مورگان (1972) تعداد 389 نفر (از بین 560 نفر شرکت کننده) تعیین شده که به عنوان حجم نمونه به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار جمع آوری در بخش کمی ، پرسشنامه 29 سوالی محقق ساخته که بعد از تایید روایی در بین سرویس مدارس و تاکسی توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد.در آمار توصیفی از شاخص مرکزی و پراکندگی مثل میانگین، انحراف معیار و در بخش استنباطی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی در سطح اطمینان 95% با نرم افزارهای اس پی اس اس 18 و پی ال اس نسخه 3انجام گرفت. بر اساس تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های عمیق و اکتشافی و کدگذاری و تحلیل محتوای متن مصاحبه ها و مطابقت آن ها با مبانی نظری، نتایج نشان داد بعد سازمانی با بار عاملی 589/0 بیشترین و بعد فناوری با بار عاملی 511/0 کمترین اهمیت را دارد

    کلیدواژگان: پداگوژی، ارزشیابی، فناوری، مدیریت
  • فاطمه رحمانی، فریبرز صدیقی ارفعی*، ملیحه رحمانی صفحات 61-74
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر اشتیاق تحصیلی و نشانه های بدریختی بدن دانش آموزان بود. طرح پژوهش از نوع نیمه آزمایشی، با پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه همراه با گروه گواه به شمار می رود. به این منظور تعداد 40 نفر از دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شاغل به تحصیل در مدارس کاشان در سال تحصیلی 99-1398 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی در دو گروه مساوی 20 نفره جایگزین شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت طرح واره درمانی قرار گرفت و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد و در لیست انتظار باقی ماند. شرکت کنندگان، مقیاس اشتیاق تحصیلی و مقیاس اصلاح شده وسواس فکری عملی ییل براون برای بدریختی را در سه مرحله خط پایه، پس از آزمون و پیگیری دو ماهه تکمیل کردند. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس یک راهه تک متغیری با اندازه گیری مکرر و نرم افزار SPSS 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که نمرات گروه آزمایش نسبت به گروه گواه در متغیرهای اشتیاق تحصیلی و بدریختی بدن تغییر یافته و در مرحله پیگیری این تفاوت حفظ شده است. بنابراین می توان نتیجه گیری کرد که طرح واره درمانی به دلیل کارایی بالای آن، به خصوص هنگامی که به صورت گروهی برگزار می شود، ارزان بودن و پذیرش آن توسط دانش آموزان، راهبرد موثری برای افزایش اشتیاق تحصیلی و کمک به افراد دارای نشانه های بدریختی بدن می باشد.
    کلیدواژگان: دانش آموزان، اشتیاق تحصیلی، بدریختی بدن، طرح واره درمانی
  • زهرا ابراهیمی هژیر*، احمد سهرابی، یحیی یاراحمدی، هوشنگ جدیدی صفحات 75-86

    هدف این پژوهش تدوین مدل علی امید به تحصیل بر اساس خودتنظیمی انگیزشی و ادراک حمایت معلم از خودمختاری با نقش واسطه‌ای راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بود. روش پژوهش با توجه به هدف آن از نوع کاربردی و شیوه‌ی اجرای آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش همه دانش‌آموزان پایه دوازدهم دبیرستان‌های سطح شهر همدان است که در سال تحصیلی 99-98 مشغول به تحصیل بودند. از این جامعه با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای چند مرحله‌ای 500 نفر از دانش‌آموزان انتخاب شدند. پرسش‌نامه‌های امید به تحصیل خرمایی و کمری، خودتنظیمی انگیزشی ولترز، معلم به عنوان بافت اجتماعی بلمونت و همکاران و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج به عنوان ابزارهای سنجش مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده‌ها با دو نرم‌افزار SPSS و Amos انجام شد. یافته‌ها بیانگر تاثیر غیرمستقیم و معنادار خودتنظیمی انگیزشی و ادراک حمایت معلم از خودمختاری دانش‌آموزان با میانجی‌گیری راهبردهای تنظیم شناختی هیجان بر میزان امید به تحصیل آنها بود. همچنین، یافته‌ها نشان داد که خودتنظیمی انگیزشی و ادراک حمایت معلم از خودمختاری بر امید به تحصیل دانش‌آموزان تاثیر مستقیم و معنادار دارد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که در مجموع خودتنظیمی انگیزشی و ادراک حمایت معلم از خودمختاری می‌توانند پیش‌بینی مناسبی برای امید به تحصیل دانش‌آموزان از طریق راهبردهای تنظیم شناختی هیجان آنها باشند.

    کلیدواژگان: امید به تحصیل، ادراک حمایت معلم از خودمختاری، خودتنظیمی انگیزشی، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان
  • فرح عالیخانی*، محمدرضا سرمدی، بهمن سعیدی پور، مرجان معصومی فرد، ماندانا گودرزی صفحات 87-99

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های اخلاق حرفه ای در بستر یادگیری الکترونیکی و آموزش از راه دور و طراحی الگوی اخلاق حرفه ای انجام پذیرفته است. جهت دست یابی به این هدف از روش آمیخته اکتشافی با تمرکز بر روش کیفی- کمی بهره گرفته شد. در بخش کیفی به منظور گردآوری داده از روش مصاحبه اکتشافی نیمه ساختاریافته و گروه کانونی استفاده شد و سپس در مرحله دوم از روش کمی به شیوه توصیفی _ تحلیلی و برای گردآوری داده های کمی، پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد. به منظور بررسی وضعیت موجود اخلاق حرفه ای در موسسه آموزش عالی البرز مولفه های شناسایی شده به صورت یک پرسشنامه محقق ساخته مورد نظر سنجی دانشجویان قرار گرفت . برای تحلیل پرسشنامه از آزمون تی تک نمونه ای با ارزش آزمون 5/3 استفاده شد. نتایج نشان داد عوامل و مولفه های اخلاق حرفه ای با تی قابل مشاهده در جدول به طور معناداری بالاتر از میانگین مورد انتظار بوده است. از نظر سطح مطلوبیت ، مولفه های رفتاری و فرآیندی در سطح مطلوب و صرفا مولفه تعامل اخلاق مدار در محیط یادگیری الکترونیکی مربوط به دستیاران آموزشی در سطح نسبتا مطلوب از نظر دانشجویان ارزیابی شده است. با توجه ارایه الگوی اولیه اخلاق حرفه ای مبتنی بر پیشینه تحقیق و مصاحبه با متخصصین آموزش الکترونیکی ، نتایج کیفی و کمی ،الگوی مفهومی اخلاق حرفه ای بدست آمد .

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آموزش از راه دور، آموزش الکترونیکی، محیط یادگیری الکترونیکی
|
  • Maryam Amouie, Hasan Abdollahzadeh * Pages 9-22

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of education based on multidimensional lesson planning on social skills and play behaviors of preschool children in Behshahr. The research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. 30 students (14 girls and 16 boys) from preschool students of Behshahr Rainbow Kindergarten in the academic year 1398 were selected by convenience sampling method and Randomly assigned to the control and experimental groups (15 people each). The experimental group received a multidimensional curriculum (based on our land learning package and what it's with an emphasis on rock and mountain project and soil project) in 16 sessions twice a week for 2 months. While this training was not provided to the members of the control group. Univariate and multivariate analysis of covariance were used to analyze the data. The results showed that education based on multidimensional lesson planning has an effect on social skills and play behaviors of preschool children. The results also showed that multidimensional planning-based education caused 89.5% change in social skills scores and 80.2% change in preschool behaviors scores. Accordingly, it is suggested that due to the effectiveness of multidimensional lesson planning on social skills and behaviors during children's play, a suitable platform for access to public education in preschool educational centers be created.

    Keywords: Multidimensional lesson planning, social skills, in-game behaviors
  • GholamReza Abbasi, Jalil Fathabadi *, Omid Shokri, Majid Zargham Hajebi Pages 23-38

    The aim of this study was to determine the effectiveness of a positive psycho-educational program on coping styles and academic well-being in girl students. In this quasi-experimental study with a pretest-posttest nonequivalent control-group design and followed by two months, 27 girl students in the experimental group and 25 girl students in the control group before and after positive psycho-educational training program, responded to the Coping Inventory for Stressful Situations-Short Form (CISS-SF), School Engagement Inventory (SEI) and the School Burnout Inventory (SBI). The experimental group received 7 sessions of positive psycho-educational training package (2 hour a session). The results of simple mixed ANOVA indicated that in the short and long term, the psycho-educational package was effective in increasing the task-oriented coping style and school engagement and decreasing dimensions of nonadaptive coping styles including emotion-coping style and avoidance coping style and school burnout. The results of the present study consistent with the results of other studies in field of positive education showed that psycho-educational positive intervention by strengthening learners' coping resources and equipping their psychological capital and mental strength was effective in creating skills based on psychological immunization of learners along with other traditional academic skills in them.

    Keywords: positive psycho-educational program, coping styles, Academic Engagement, Academic Burnout
  • Monireh Askarinejad * Pages 39-48

    The purpose of this study is to present a structural model of using e-learning system with emphasis on mediation of behavioral tendency, ease and perceived usefulness.In this research, which is a descriptive survey study, 150 students of Payame Noor University of Tehran in the academic year 2020-2021, who were randomly selected, participated. Measurement tool, standard questionnaire; user Satisfaction, System Quality and Use of System of Ramiers crra et al (2017), Behavioral Tendency of Venkatesh and Bala (2008), Perceived ease, perceived usefulness of Davis(1989), Subjective Norm and Self -efficacy of Abdullah and Ward (2016) and Service Quality of Cidral and et al (2017) . Finally, the data were analyzed using structural equation testing and PLS software. The findings also indicated that factors such as; Feeling of self-efficacy, user satisfaction, subjective norm and system quality can have a direct impact on perceived ease. The quality of service and the quality of the system also make people feel that using an e-learning system is beneficial. Overall ; User satisfaction, system quality, subjective norm and self-efficacy through utility mediation, perceived ease and behavioral tendency were all influential on the use of e-learning system

    Keywords: E-Learning System of Use, Behavioral Tendency, Perceived ease, Perceived usefulness
  • Mahmoud Amanpour Gharaee *, Nazila Khatib Zanjani, Marjan Masoumifard, Mohakad Sarmadi, Mahdi Mahmoudi Pages 49-60

    The purpose of this study is to design and validate a mobile learning (ML) school student education service model. The research method is integrated and qualitative and quantitative. The statistical population in the qualitative section included university professors, experts in the field of transportation, and Rahvar police, numbering 30 people. Purposeful sampling was done through the interview process and the data collection tool, in addition to the interview, was a researcher-made questionnaire consisting of 57 questions according to Khan e-learning model, which was finally confirmed after validity (judgment of experts and professors) and reliability (alpha calculation). Cronbach (0.92) entered the quantitative section in which the statistical population was determined by Morgan (1972) table 389 people (out of 560 participants) who were selected as the sample size by simple random sampling.The collection tool in the quantitative section was a 29-item researcher-made questionnaire based on Khan model for taxi and school service drivers, which was distributed among school and taxi drivers after verifying the validity. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data. In descriptive statistics, the central index and dispersion such as mean, standard deviation and in the inferential part of exploratory and confirmatory factor analysis at 95% confidence level with SPSS software. S18 and PLS version 3 were performed

    Keywords: Pedagogy, Evaluation, Technology, Management
  • Fatemeh Rahmani, Fariborz Sedighi Arfaee *, Maliheh Rahmani Pages 61-74
    The goal of this study was evaluation of the effectiveness of schema therapy on academic enthusiasm and body dysmorphic symptoms in students. The research design was quasi-experimental, with pre-test-post-test with a control group. For this purpose, 40 female students in the sixth grade of elementary school studying in Kashan in 2019-2020 were selected through convenience sampling and assigned randomly to two equal groups of 20 individuals. The experimental group then underwent schema therapy training for 8 sessions and the control group did not receive any intervention and remained on the waiting list. Participants completed the Frederick’s Questionnaire of Academic Enthusiasm and Y-BOCS-BD in three baseline stages, after a two-month test and follow-up. Data were analyzed using univariate one-way analysis of variance and repeated measures with SPSS21 software. Results of the analysis showed that the scores of the experimental group compared to the control group in academic enthusiasm and body dysmorphic symptoms were changed and this difference is maintained in the follow-up phase. Thus it can be concluded that schema therapy due to its high efficiency, especially when it is held in groups, cheapness, and acceptance by students is an effective strategy to increase academic enthusiasm and help people exposed to body dysmorphic symptoms.
    Keywords: students, Academic Enthusiasm, Body Dysmorphic Symptoms, Schema Therapy
  • zahra ebrahimihazhir *, ahmad sohrabi, hooshang jadidi Pages 75-86

    The aim of this study was developing a causal model of academic hope based on motivational self-regulation and perceived teacher support of autonomy with the mediating role of students' cognitive emotion regulation strategies. The research method according to its purpose is practical and the method of implementation is descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all 12th grade high school students in Hamadan in the 2019-2020 academic year. 500 students were selected using multi-stage cluster sampling method. The employed instruments were Kamari and Khormaee academic hope questionnaire, Walters's motivational self-regulation questionnaire, perceived teacher support as the social context of Belmont et al., and the Garnfsky and Craig's cognitive emotion regulation strategies. Data analysis was performed by SPSS and Amos software. The findings showed an indirect and significant effect of motivational self-regulation and perceived teacher autonomy support by mediating role of cognitive emotion regulation strategies on the academic hope of students. The findings also showed that motivational self-regulation and perceived teacher autonomy support have a direct and significant effect on students' academic hope. The results of the present study showed that in general, motivational self-regulation and perception of teacher support for autonomy can be good predictors of students' hope for education through their cognitive emotion regulation strategies.

    Keywords: Hope for Education, Perception of Teacher Sup-port for Autonomy, motivational self-regulation, cognitive emotion regulation strategies
  • Farah Alikhani *, Mohammadreza Sarmadi, Bahman Saeidipor, Marjan Masomifard, Mandana Goodarzi Pages 87-99

    The present study aimed to identify the components of professional ethics in the context of e-learning and distance education and design a model of professional ethics. To achieve this goal, the exploratory mixed method was used with a focus on the qualitative-quantitative method. In the qualitative section, in order to collect data, the semi-structured exploratory interview method and the focus group were used, and then in the second stage, the descriptive-analytical method was used quantitatively and a researcher-made questionnaire was used to collect quantitative data. In order to assess the current situation of professional ethics in Alborz Higher Education Institute, the identified components were surveyed as a researcher-made questionnaire. A one-sample t-test with a test value of 3.5 was used to analyze the questionnaire. The results showed that the factors and components of professional ethics with t visible in the table were significantly higher than the expected average. In terms of desirability, behavioral and process components at the desired level and only the component of ethics-oriented interaction in the e-learning environment related to educational assistants at a relatively desirable level have been evaluated by students. By presenting the initial model of professional ethics based on the background of research and interviews with e-learning experts, qualitative and quantitative results, the conceptual model of professional ethics was obtained.

    Keywords: ”professional ethics”, ”distance education”, ”e-learning”, ”e-learning environment