فهرست مطالب

نشریه اصول بهداشت روانی
سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 105، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه شریفان، فاطمه فرهودی، فرزاد اکبرزاده، محمد صادقی بیمرغ، علی عمادزاده* صفحات 437-444
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیرآموزش مراقبین سالمندان مبتلا به اختلالات شناختی با استفاده از اپلیکیشن تلفن همراه بر فشار مراقبتی ناشی از نگهداری بیماران انجام گردید.

    روش کار

    در این مطالعه، 60 نفراز مراقبت کنندگان بیماران سالمند مبتلا به اختلالات شناختی در بیمارستان روان پزشکی ابن سینا شهر مشهد از طریق نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه آزمون و شاهد تقسیم شدند. گروه آزمون علاوه بر دریافت آموزش های معمول، از طریق اپلیکیشن تلفن همراه نیزآموزش هایی را دریافت نمودند ولی گروه شاهد فقط آموزش های معمول را دریافت نمودند. ابزار پژوهش، پرسشنامه فشار مراقبتی 22 سوالی زاریت بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-16 استفاده شد.

    یافته ها

    نمره فشار بارمراقبین بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله تفاوت معنی داری دارد (001/0>P). همچنین مقایسه میانگین نمره فشار بار مراقبتی بعد از مداخله بر حسب گروه و تحصیلات، گروه و جنسیت وهمچنین بر حسب گروه و نسبت مراقبین با سالمندان تفاوت معنی داری داشت. (p=0.037)، (p=0.16)، (p=0.046). ولی در مقایسه میانگین نمره فشار بار مراقبتی بعد از مداخله از نظرگروه و مشکل حرکتی بیماران تفاوت معنی داری مشاهده نشد(174/0=P).

    نتیجه گیری

    آموزش با اپلیکیشن تلفن همراه می تواند درکاهش فشار بار مراقبتی مراقبین از بیماران سالمند مبتلا به اختلالات شناختی، اثر داشته باشد. همچنین میزان فشاربارمراقبتی براساس میزان تحصیلات، جنسیت و نسبت مراقبین با بیمار، متفاوت است. بنابراین استفاده از روش های آموزشی از طریق تلفن همراه که روشی کم هزینه می باشد در محیط های درمانی جهت بیماران و خانواده های آنها توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: اختلالات شناختی، اپلیکیشن، فشار بار مراقبتی
  • الهام آقائی*، سهیلا قمیان صفحات 445-458
    مقدمه

    مطالعه حاضر با هدف تعیین بررسی تغییرات بهزیستی فضیلت گرا در خلال مداخله شناختی مبتنی بر حضور ذهن (MBCT) در یک نمونه غیر بالینی و بررسی فرایند تغییر متغیرهای تمرکززدایی و درک لذت، طراحی شد.

    روش کار

    در این مطالعه، چهل دانشجوی دختر ساکن خوابگاه دانشگاه شاهد تهران در سال تحصیلی 98-1397 با نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و تصادفی در چهار گروه مداخله شناختی مبتنی بر حضور ذهن قرار گرفتند. پروتکل مداخله ای هشت جلسه نود دقیقه ای بود. هر چهار گروه، پیش از مداخله و گروه اول بعد از دو هفته مداخله، گروه دوم بعد از چهار هفته، گروه سوم شش هفته بعد و گروه چهارم هشت هفته بعد از مداخله، پرسشنامه های بهزیستی ریف، تجربه ها (EQ)، و باورهای درک لذت را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 18 ، و آمار توصیفی و تحلیلی انجام شد.

    یافته ها

    ضریب بتای نمره ها پیش از مداخله و هفته های دوم، چهارم، ششم و هشتم نشان دهنده ی فرایند افزایشی بهزیستی در طی جلسات بود و در جلسه هشتم معنادار شد (01/0 =P). زیرمقیاسهای پذیرش خود و تمرکززدایی از جلسه چهارم روندی افزایشی داشت (به ترتیب 000/0 =P، 001/0 =P). خودمختاری و رشد فردی در جلسه ششم (به ترتیب01/0 =P ، 03/0 =P)، زندگی هدفمند در جلسه هشتم (03/0 =P) و متغیر درک لذت از جلسه هشتم (01/0 =P) معنیدار شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه از اثربخشی مداخله شناختی مبتنی بر حضورذهن برای افزایش بهزیستی حمایت نموده است.

    کلیدواژگان: بهزیستی، تمرکززدایی، درک لذت، مداخله شناختی مبتنی بر حضورذهن
  • سهیلا قمیان*، محمدرضا شعیری، حجت الله فراهانی صفحات 459-471
    مقدمه

    اختلال وسواسی جبری ارتباطی (ROCD)، اخیرا در سراسر جهان مورد توجه قرار گرفته است. اختلال ROCD، اختلال ناتوان کننده ای هست که تاثیرات منفی زیادی بر زندگی زوجین بر جای می گذارد. سوال پژوهش کنونی این بود که نشانه ها، علل و پیامدهای اختلال ROCD در نمونه ای از فرهنگ ایرانی چگونه است؟

    روش کار

    در پژوهش کنونی، 47 فرد مشکوک به اختلال ROCD مورد مصاحبه کیفی قرار گرفتند. نسخه پژهشی مصاحبه ساختاریافته بالینی برای DSM-5 (SCID-5-RV)، ابزار مطالعه کنونی بود. افراد نمونه از دانشگاه های مختلف تهران از قبیل دانشگاه تهران، شهیدبهشتی، تربیت مدرس، شاهد، خوارزمی، امیرکبیر، صنعتی شریف و خواجه نصیر در بازه زمانی 2018 تا 2020 بر اساس نمونه گیری نظری و هدفمند انتخاب شدند. روش تحلیل داده های حاصل از مصاحبه کیفی پژوهش کنونی، بر اساس گراندد تیوری با رویکرد گلایزر بود که به صورت دستی نتایج جمع آوری و کدگذاری شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که اختلال ROCD نتیجه سه مقوله ی افکار تکرار شونده راجع به ویژگی های همسر، افکار تکرار شونده راجع به همسر و رفتارهای تکراری راجع به همسر است. فاکتورهای زیربنایی عبارت بود از باورهای وسواسی، شرایط محیطی و اختلالات دیگر، و فاکتورهای آشکارساز عبارت بودند از موقعیت های محرک محیطی و افکار یا تصاویر ذهنی. پیامدهای کوتاه مدت، تفکر، هیجان و رفتار خاص را در بر گرفت؛ و پیامدهای طولانی مدت، تاثیر بر همسر فرد و نشانه های افسردگی و پرخاشگری را شامل شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، می توان گفت بر اساس چهارچوب DSM-5، ROCD نوعی از اختلال OCD با تم ارتباطی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: اختلال وسواسی جبری ارتباطی، فرهنگ، نشانه
  • مینا سادات میرشجاع، فاطمه حسین پور*، محسن قانونی، سجاد صباغی، بهناز بهنام صفحات 473-479
    مقدمه

    تیاتردرمانی یکی از روش های درمانی موثر در آموزش مهارت های ارتباطی می باشد. به دلیل نقص در مهارت های کلامی و غیرکلامی بدن، تنظیم و ابراز هیجانات و درنتیجه متاثر سازی رضایت از زندگی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی این مطالعه با هدف بررسی تاثیر تیاتردرمانی بر مهارت های هیجانی این افراد انجام شد.

    روش کار

    نمونه های این مطالعه کار آزمایی بالینی به صورت تصادفی ساده از بین بیماران مراجعه کننده به مرکز کاردرمانی اعصاب و روان آتیه سمنان انتخاب شدند و در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. تیاتر درمانی در یک برنامه ی 8 جلسه ای طی دو هفته به مدت 60 دقیقه به صورت گروهی اجرا شد. پرسشنامه های هوش هیجانی بار-آن قبل و بعد از مداخله در هر دو گروه انجام شد و نتایج پس از بررسی نرمالیتی طبق آزمون کولموگروف- اسمیرنوف با استفاده از آزمون تی زوجی بررسی شدند.

    یافته ها

    در این مطالعه 20 فرد مبتلا به اسکیزوفرنی که شامل 6 نفر خانم و 14 نفر مرد شرکت کردند. هر یک از افراد به صورت تصادفی ساده در دو گروه درمان و کنترل به تعداد 10 نفر (گروه درمان شامل 5 خانم و 5 آقا، گروه کنترل 1 خانم و 9 آقا) قرار گرفتند. بررسی داده ها نشان داد تفاوت معنیداری در هیچ یک از این خرده مقیاس های پرسشنامه های هوش هیجانی بار-آن در گروه درمان در مقایسه با کنترل با سطح معناداری 5 درصد دیده نشد.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج این مطالعه می توان عنوان کرد تیاتردرمانی در این گروه از بیماران تاثیر چندانی بر هوش هیجانی ندارد؛ اما می توان ازاین روش به صورت مکمل در جهت تغییر رفتار، کاهش علایم افسردگی با استفاده از روش های مختلف مانند ارایه خود، انحراف از نقش و پیش بینی آینده که به آن ها برای صحبت و بازی با دیگران انگیزه می دهد، منجر شود، استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، تئاتردرمانی، عاطفه، هوش هیجانی
  • آزاده گیلانی پور*، شیرین شجاعی فر، فاطمه علی دوستی، محسن نعمتی، مسعود مقدس زاده بزاز صفحات 481-491
    مقدمه

    شناسایی عوامل شناختی و رفتاری عامل چاقی و اضافه وزن و نیز متغیرهای موثر بر روند درمان می تواند به بهبود روند درمان چاقی و دستیابی به نتایج درمانی طولانی مدت کمک کند.

     روش کار

    در این مطالعه توصیفی در سال 1398، 100 داوطلب زن به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور مساوی به دو گروه افراد دارای اضافه وزن و چاق و افراد با وزن طبیعی تقسیم شدند. برای تعیین حجم نمونه در هر گروه از نرم افزار G*Power استفاده شد. در هر گروه، ارتباط ضمنی مثبت، ظرفیت حافظه کاری و تکانشگری اندازه گیری شد. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیره با کنترل اثر سن، تاثیر گروه را بر ارقام ارتباط ضمنی مثبت (59/0=P، 28/0=F) و ظرفیت حافظه کاری (74/0=P، 10/0=F) نشان داد. به عبارت دیگر، گروه های چاق و غیر چاق از نظر ارتباط ضمنی مثبت و ظرفیت حافظه کاری تفاوت معنی داری نداشتند اما نتایج برای متغیر تکانشگری از نظر آماری معنی دار بود (03/0=P، 06/7=F). 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تکانشگری به عنوان یک ویژگی شخصیتی، نقش مهمی در موفقیت یا شکست رژیم گیرندگان دارد. افراد با شاخص توده بدنی بالا که به عنوان چاق طبقه بندی می شوند، بیشتر احتمال دارد که تکانشگری را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: تکانشگری، حافظه کاری، چاقی
  • اعظم اکبری زاده، محمود شیرازی*، غلامرضا ثناگوی محرر صفحات 493-500
    مقدمه

    هدف اصلی این پژوهش بررسی فعالیت سیستم مغزی رفتاری بر شدت درد با نقش  میانجی انعطاف پذیری شناختی در بیماران مبتلا به درد مزمن می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه، تعداد  200 نفر بیمار مبتلا به انواع دردهای مزمن که در سال 1399 به کلینیک های تخصصی و مطب های پزشکان متخصص مغز و اعصاب  شهر زاهدان، مراجعه کرده  بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه جکسون، مقیاس انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال، و پرسشنامه میزان درد ون کورف وهمکاران  (1992) را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر، و نرم افزارهای SPSS22 و AMOS تحلیل شدند.

    یافته ها

    ابعاد سیستم  مغزی رفتاری  با شدت درد ارتباط معنی داری دارند. بطوریکه با سیستم فعال سازی رفتاری (BAS) رابطه معکوس و معنی دار و با سیستم بازداری رفتاری (BIS) رابطه مثبت و معنیداری داشت. همچنین انعطاف پذیری شناختی و شدت درد نیز با یکدیگر رابطه غیرمستقیم دارند؛ بنابراین می توان گفت با بالا رفتن انعطاف پذیری شناختی بیماران، نمره شدت درد آنان کمتر می شود. همچنین انعطاف پذیری شناختی نقش میانجی بین مولفه های جنگ (FFFS) ایفا نمیکند ولی میانجی بین سیستم بهت و گریز (FFS) با شدت درد است (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، بین سیستم بازدارنده رفتار و انعطاف پذیری شناختی  و شدت درد  رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین انعطاف پذیری شناختی  به عنوان متغیر میانجی بر دو مولفه بازداری و ترس و بهت، موثر است.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، شدت، درد مزمن، فعالیت سیستم مغزی رفتاری
  • حکیمه کاید، کبری کاظمیان مقدم* صفحات 501-511
    مقدمه

    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه علی صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی با کیفیت زندگی کاری ازطریق میانجیگری حمایت اجتماعی ادراک شده در پرستاران شاغل شهر دزفول انجام شده است.  

    روش کار

    روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه پرستاران شاغل در بیمارستان های شهر دزفول در سال 1398 تشکیل دادند. از بین جامعه آماری 120 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های حمایت اجتماعی زیمن و همکارانش (1988)، ویژگی های شخصیتی (NEO)، بهزیستی روانشناختی ریف (1989)، کیفیت زندگی کاری والتون (2003) استفاده شد. ارزیابی مدل پیشنهادی با استفاده از تحلیل مسیر انجام گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مسیرهای مستقیم صفات شخصیت، بهزیستی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده به کیفیت زندگی کاری و همچنین صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی به حمایت اجتماعی ادراک شده از لحاظ آماری معنی دار بودند(001/0< p). به علاوه نتایج نشان داد رابطه غیرمستقیم صفات شخصیت و بهزیستی روانشناختی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده با کیفیت زندگی کاری معنی دار بودند (001/0< p).

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج پژوهش نشان داد که به نظر می رسد کیفیت زندگی کاری از عوامل بسیاری از جمله صفات شخصیت،  بهزیستی روانشناختی و حمایت اجتماعی ادراک شده تاثیر می پذیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، حمایت اجتماعی، صفات شخصیت، زندگی کاری
  • طاهره راحت دهمرده، محمود شیرازی*، علی عرب صفحات 513-521
    مقدمه

    وجود فرزند کم توان ذهنی در خانواده تاثیرات منفی و جبران ناپذیری بر والدین بالاخص مادران به جای می گذارد. هدف از این پژوهش اثربخشی طرحواره در مانی بر تحمل پریشانی و تاب آوری مادران دارای دانش آموز کم توان ذهنی در شهر زاهدان بود.

    روش کار

    در پژوهش حاضر 30مادر دارای دانش آموز کم توان ذهنی ،که در مدارس استثنایی  ناحیه 1و 2 این شهر در سال  1399 مشغول به تحصیل بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل، و آزمایش مبتنی بر طرحواره درمانی تقسیم شدند. سپس تمامی شرکت کنندگان قبل و بعد از مداخله دو  پرسشنامه تحمل پریشانی و پرسشنامه تاب آوری (کانر و دیویدسون) را تکمیل نموده وگروه آزمایشی نیز به مدت 8 جلسه دو ساعته تحت آموزش مبتنی بر طرحواره درمانی قرار گرفتند. در این مدت گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری spss (نسخه 22) و شاخص های توصیفی، تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد طرحواره درمانی بر  تحمل پریشانی وتاب آوری موثر است. بدین صورت که این درمان توانسته است تحمل پریشانی وتاب آوری مادران را افزایش دهد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان طرحواره درمانی را به عنوان یک روش کارا جهت افزایش تحمل پریشانی و تاب آوری در مادران دارای دانش آموزکم توان ذهنی پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تحمل پریشانی، کم توان ذهنی، طرحواره درمانی، مادران
|
  • Fatemeh Sharifan, Fatemeh Farhoudi, Farzad Akbarzadeh, Mohammad Sadeghi Bimorgh, Ali Emadzadeh * Pages 437-444
    Introduction

     This study aimed to investigate the effect of educating caregivers of the elderly patients with cognitive disorders using a mobile application on the care burden.

    Materials and Methods

      In this study 60 caregivers of elderly patients with cognitive disorders in Ibn-e-Sina Psychiatric Hospital of Mashhad-Iran, were selected through the convenient sampling method. Then they were divided randomly into experimental and control groups. The experimental group received both routine training and training through the mobile application, but the control group received only routine training. The research tool was the Zarit questionnaire. Data analyzed using SPSS software version 16.

    Results

     The results showed that the score of the caregivers' burden after the intervention was significantly different from before the intervention (P< 0.001). Also, comparing the mean score of caring stress after the intervention was significantly different according to the group and education, according to the group and gender, as well as according to the group and the caregivers' family relationship (P= 0.037, P= 0.16, and P= 0.046, respectively). However, there was no significant difference between the mean score of care load pressure after the intervention of group and patients' movement problems (P= 0.174).

    Conclusion

      It seems that education through mobile application can play an effective role in reducing the care burden. Also, the care burden varies according to the level of education, gender, and family relationship. Therefore, the use of educational methods through mobile applications is recommended as a low-cost method in health care settings for patients and their families.

    Keywords: Application, Care Burden, Cognitive disorders
  • Elham Aghaie *, Soheila Ghomian Pages 445-458
    Introduction

    The aim of this study was to determine the virtuous well-being changes during mindfulness based cognitive therapy (MBCT) in a non-clinical sample and also to investigate the process of changing the variables of decentralization and perception of pleasure. 

    Materials and Methods

    In this study, forty female students living in the dormitory of Shahed University of Tehran in the academic year 2018-2019 were selected based on the convenient sampling method and were randomly assigned to four groups. The intervention protocol was eight ninety-minute sessions. All four groups were evaluated before intervention. While the first group fulfilled them after two weeks, the second group after four weeks, the third group after six weeks, and the fourth group after eight weeks fulfilled the Ryffs Scales of Psychological Well-being (RPWB), completed the perceptions of pleasure perceptions. Data analyzed through descriptive and inferential statistics, and SPSS-18 software. 

    Results

    The beta coefficient of scores before the intervention and the second, fourth, sixth and eighth weeks showed an increasing process of well-being during the sessions. This process became significant in the eighth session (P= 0.01). The subscales of self-acceptance and decentralization from the fourth session had a significant upward trend (P= 0.0001, P= 0.001, respectively). Autonomy and personal growth significantly in the sixth session (P= 0.01, P= 0.03, respectively), purposeful life significantly in the eighth session (P= 0.03) and the variable perception of pleasure from the eighth session (P= 0.03). 

    Conclusion

    The results indicated the effectiveness of mindfulness-based cognitive intervention to increase well-being.

    Keywords: Decentralization, Pleasure perception, mindfulness based cognitive therapy, Well-Being
  • Soheila Ghomian *, MohammadReza Shaeiri, Hojjatollah Farahani Pages 459-471
    Introduction

    Relationship Obsessive-Compulsive Disorder (ROCD) is a debilitating disorder that has many negative effects on couples' lives and new researches are focused on this new theme of OCD. The research question was what were the symptoms, causes, and consequences of the ROCD in a sample of Iranian culture?

    Materials and Methods

    In the present study, 47 individuals with suspected ROCD were interviewed qualitatively. Also, 10 experts participated to evaluate the categories obtained from qualitative interviews. In-depth Interview, Structured Clinical Interview for DSM-5 Research Version (SCID-5-RV), Relationship Obsessive-Compulsive Inventory (ROCI), and Partner-Related Obsessive-Compulsive Symptoms Inventory (PROCSI) were the tools of the present study. Sample individuals were selected from different universities of Tehran such as Tehran University, Shahid Beheshti, Tarbiat Modares, Shahed, Kharazmi, Amirkabir, Sanati Sharif, and Khajeh Nasir in the period 2018 to 2020 based on theoretical and purposeful sampling. The method of analyzing the data obtained from the qualitative interview of the current research was based on grounded theory with a Glazer approach that the results were collected and coded manually.

    Results

    The results showed that ROCD was the result of three categories of repetitive thoughts about the characteristics of the spouse, repetitive thoughts about the spouse, and repetitive behaviors about the spouse. The underlying factors included obsessive beliefs, environmental conditions, and other disorders, and the revealing factors included environmental driver situations and thought or mental imagery. The short-term consequences included specific thinking, emotion, and behavior; and the long-term consequences included the effect on one's spouse and symptoms of depression and aggression.

    Conclusion

    Based on the results, it can be said that according to the DSM-5 framework, ROCD was a type of OCD with a relationship theme.

    Keywords: Culture, Relationship obsessive compulsive disorder, Symptom
  • Minasadat Mirshoja, Fatemeh Hoseinpour *, Mohsen Qanuni, Sajjad Sabbaghi, Behnaz Behnam Pages 473-479
    Introduction

    Theatrical therapy is one of the effective treatment methods in teaching communication skills. Due to the deficiency in verbal and non-verbal skills of the body, regulation and expression of emotions and as a result affecting the life satisfaction of people with schizophrenia, this study was conducted with the aim of the effect of theater therapy on their emotional skills

    Materials and Methods

    In this clinical trial, cases were randomly selected from patients referred to Atieh Psychiatric Occupational Therapy Center and were divided into control and experimental groups. Theatrical therapy was performed in groups for 60 minutes in an eight-session program over two weeks. Bar-on emotional intelligence questionnaires were administered before and after the intervention in both groups and the results were evaluated after normality according to Kolmogorov-Smirnov test using paired t-test.

    Results

    In this study, 20 patients with schizophrenia including 6 females and 14 males participated. Each person was randomly divided into 10 groups of treatment and control (treatment group including 5 women and 5 men, control group 1 woman and 9 men). The data showed that there was no difference in any of these subscales of the Bar-An emotional intelligence questionnaire in the experimental group compared the control group.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that theater therapy in this group of patients has little effect on emotional intelligence; but it can be used as a complement to behavior change, and reducing depressive symptoms by methods such as self-presentation, role deviation, and future predictions that motivate them to talk and play with others.

    Keywords: Cognitive regulation, Emotional intelligence, Schizophrenia, Theater Therapy
  • Azadeh Gilanipour *, Shirin Shojaeifar, Fatemeh Alidoosti, Mohsen Nematy, Masoud Moghaddaszadeh Bazzaz Pages 481-491
    Introduction

    Identifying the cognitive and behavioral factors that cause obesity and overweight, as well as the variables that affect the treatment process can help improve the treatment process of obesity and achieve long-term therapeutic results.

    Material and Methods

    In this descriptive study in 2019, 100 female volunteers were selected using the convenient sampling method and divided equally into two groups: overweight and obese individuals and people with normal weight. G*Power software was used to determine the sample size in each group. In each group, positive implicit association, working memory capacity and impulsivity were measured.

    Results

    Results of the univariate analysis of covariance, by controlling the effect of age, showed the effect of group on positive implicit association figures (P=0.59, F=0.28,) and working memory capacity (P=0.74, F=0.10) was not significant. In other words, obese and non-obese groups were not significantly different in terms of positive implicit association, and working memory capacity. However, results were statistically significant for impulsivity variable (P=0.03, F=7.06).

    Conclusion

    The results of this study suggested that impulsivity, as a personality trait, plays a crucial role in the success or failure of dieters. Individuals with high body mass index, who are classified as obese, are more likely to experience impulsivity.

    Keywords: Impulsivity, Obesity, Working memory
  • Azam Akbarizadeh, Mahmoud Shirazi *, Gholamreza Sanagooye Moharrar Pages 493-500
    Introduction

    This study aimed to assess the activity of the behavioral brain system based on pain intensity with the mediating role of cognitive flexibility in patients with chronic pain.

    Materials and Methods

    In order to conduct research, 200 patients with various types of chronic pain, who had referred to specialized clinics and offices of neurologists in Zahedan in 2020, were selected through the convenient method. Participants fulfilled the Jackson Questionnaire, the Dennis and Vanderwall Cognitive Flexibility Scale, and Van Korf et al. (1992) Pain Scale. Then, the data were analyzed using path analysis method, based on SPSS22 and AMOS-21 software.

    Results

    The results show that the dimensions of the behavioral brain system are significantly associated with pain intensity. It had an inverse and significant relationship with the Behavioral Activation System (BAS) and had a positive and significant relationship with the Behavioral Inhibition System (BIS) (P<0.05). Cognitive paternal flexibility and pain intensity are also indirectly related to each other; therefore, it can be said that as patients' cognitive flexibility increases, their pain intensity score decreases. Also, this study showed that cognitive flexibility does not play a mediating role between the war components (FFFS) but between the FFS system with intensity pain.

    Conclusion

    According to the results of the present study, there is a positive and significant relationship between behavioral inhibition system and cognitive flexibility and pain intensity. Also, cognitive flexibility is a mediating variable on the two components of inhibition and fear.

    Keywords: Behavioral brain system activity, Chronic pain, Cognitive flexibility, Intensity
  • Hakimeh Kayed, Kobra Kazemian Moghadam * Pages 501-511
    Introduction

    The present study aimed to investigate the relationship between personality traits and psychological well-being with the quality of working life through mediation of perceived social support in nurses working in Dezful, Iran.

    Materials and Methods

    The research method was descriptive-correlational. The statistical population of this study was all nurses working in hospitals in Dezful, Iran. Among the statistical population, 120 people were selected through targeted sampling. To collect the data, the social support questionnaire of Zimet et al. (1988), personality traits (NEO), psychological well-being of Reef (1989), Walton's quality of working life (2003). The proposed model was evaluated using path analysis.

    Results

    The findings of the study showed that direct traits of personality traits, psychological well-being and perceived social support to quality of working life as well as personality traits and psychological well-being to perceived social support were statistically significant (P<0.001). The results indicated that indirect relationship between personality traits and psychological well-being was significant through perceived social support with quality of working life (P<0.001).

    Conclusion

    It seems that quality of working life seems to be affected by many factors including personality traits, psychological well-being and perceived social support.

    Keywords: Personality traits, Psychological well-being, Social Support, Working Life
  • Tahereh Rahat Dahmardeh, Mahmoud Shirazi *, Ali Arab Pages 513-521
    Introduction

    The existence of a mentally retarded child in a family leaves negative and irreversible effects on parents, particularly mothers. The purpose of the study was to examine the effectiveness of schema therapy on distress tolerance and resilience of mentally retarded students' mothers living in Zahedan, Iran. 

    Materials and Methods

    In this research, 30 mothers of mentally retarded students, studying in exceptional students in districts 1 and 2 of Zahedan, Iran in 2020, were chosen using the convenient sampling. Then, they were assigned randomly to two control and experimental (schema therapy-based) groups. In the next step, all participants filled out Distress Tolerance Questionnaire and CD Resilience Scale (Connor-Davidson), and the experimental group received eight 2-hour sessions of schema therapy-based training. The Control group received no intervention during the study. The collected data were analyzed through SPSS22 software by using descriptive indicators, univariate and multivariate ANCOVA.  

    Results

    The results showed the significant effect (P<0.05) of schema therapy on distress tolerance and resilience so that this therapy could expand distress tolerance and resilience of mothers.

    Conclusion

    According to the obtained results, schema therapy can be recommended as an efficient method to increase distress tolerance and resilience of mentally retarded students' mothers.

    Keywords: Distress tolerance, Mentally retarded, mothers, Resilience, Schema therapy