فهرست مطالب

زیبایی شناسی ادبی - سال دوازدهم شماره 49 (پاییز 1400)

فصلنامه زیبایی شناسی ادبی
سال دوازدهم شماره 49 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • توران ضیاءمطلق*، منیژه فلاحی، رضا فهیمی صفحات 9-41

    سبک شناسی (stylistics) یکی از مهم ترین رویکردهای جدید نقدی است که می کوشد تا از طریق مطالعه ساختار متن و تجزیه و تحلیل عناصر آن بر طبق سه سطح آوایی، نحوی و دلالی به کیفیت ارتباط بین این سطوح پرداخته و به جنبه های ادبی، زیبایی شناسی و عاطفی ورای ساختار متن دست یابد. در این بین، زنده انگاری (Animation) یکی از دیدگاه های حیات ادراکی جمادات ثابت می باشد و بر این باور است که جمادات می توانند موجودیت خویش، خالق و علت موجد و حتی جهان بیرون از خویش را ادراک کنند و با زبان حال خود خداوند را تسبیح گویند. از جمله متون برگزیده ای که شایستگی تحلیل سبک شناسی اشعار پیرامون طبیعت را دارد، غزلیات سعدی شیرازی است. نتایج این جستار نشان می دهد، در سطح آوایی، سعدی از عناصر آوایی علاوه بر زیبایی و جذب اذهان مخاطبین در گوش دادن به موسیقی قصاید، امکان استنباط معانی و مفاهیم را برای آنها فراهم می کند. در سطح ترکیبی، کاربرد ترکیب های منحصربفرد مرتبط با طبیعت، و پویای افعال ترکیبی ابیات شاعر را از نظر شکل دارای زبانی زنده و انعطاف پذیرساخته و یکنواختی و جمود را از آن زدوده است؛ و معنا نیز همسان با فرم نوشتاری، برجسته و تاثیر شگرفی بر مخاطب گذاشته است. در سطح ادبی، بهره گیری از شگردهای زبانی همچون تصویر استعاری، نماد، مفهوم طبیعت سبب خلق تعابیر و تصاویر بی نظیر و موجب مشارکت مخاطب در اثر گردیده و او را طرف فعال معادله ی متن قرار داده است.

    کلیدواژگان: سبک شناسی، زنده انگاری، سعدی، طبیعت، غزلیات
  • یسرا طهماسبی زاده، شاهرخ حکمت*، محمدرضا زمان احمدی صفحات 31-68

    روزبهان بقلی شیرازی به دلیل پرداختن به شطحیات صوفیه به «شیخ شطاح» معروف است. طریقت وی با میراث عرفانی حلاج ارتباط دارد و از سویی ادامه دهنده سنت عرفانی عاشقانه ای است که با سهروردی و ابن عربی پیوند یافته است. این کتاب که آیینه تمام نمای سنت عشق ورزی است پیرامون عشق و انواع آن به نگارش درآمده و سرشار از صور خیال و تصویر سازی های بدیعی و بیانی است. در این پژوهش، این کتاب با هدف شناخت نوع زبان عرفانی روزبهان در مکاشفات، از نظر زیبایی شناسی بررسی شده و نتیجه این است که از نظر موسیقی درونی مهمترین آرایه ها کاربرد سجع و جناس و واج آرایی است و از نظر بیانی، کاربرد تشبیه بلیغ و استعاره مکنیه بیشترین بسامد را دارد. زبان روزبهان بقلی در این کتاب مبتنی بر جملات کوتاه آهنگین بوده و وازگان کاربری وی که در خدمت بیان احساسات عاشقانه و عارفانه قرار دارد، به شکلی به هم پیوسته با عشق در ارتباط است و تمام مفاهیم به کار رفته در آن با عشق و تبعات آن در ارتباط است صور خیال نیز به همین طریق در رابطه مستقیم یا غیر مستقیم با عشق و عاشق و معشوق قراردارد

    کلیدواژگان: روزبهان بقلی، عبهرالعاشقین، مکاشفات، موسیقی درونی، بیان
  • تیمور کرمی، ماه نظری* صفحات 55-67

    بررسی تطبیقی تنوع کارکردهای متناقض نما در اشعار شمس لنگرودی با نظریه بلگرامیتیمور کرمی 1 ماه نظری2چکیدهمتناقض نما یا پارادوکس از فنی ترین صنایع ادبی است، که از تجمیع دو عنصر متضاد در یک موضوع پدید آمده و به خلق معنی جدیدی می انجامد. متناقض نما به سه دسته لفظی(ترکیبی)، دستوری و محتوایی (تحلیلی) دسته بندی می شود. آنچه مغفول مانده است، بررسی رابطه بین دو سوی متناقض نما است.متناقض نمایی در اشعارشمس لنگرودی، به مدد قدرت خلاقه خیال وی به شیوه های گوناگونی بیان شده است. بیان فرا زبانی وی، غیرممکن ها را مجال حضور داده تا بتواند به انتقال مفاهیم و بیان مسایل اجتماعی -فرهنگی بپردازد. این تحقیق که با شیوه توصیفی - تحلیلی با بهره گیری از منابع کتابخانه ای ، با تطبیق نظریه غلامعلی آزاد بلگرامی (شاعر و پژوهشگر هندی قرن یازده هجری) در دسته بندی روابط علت و معلولی دو سوی پارادوکس صورت گرفته است. پرسش اساسی این است. 1- آیا طرفین پارادوکس های بکار برده در اشعار شمس لنگرودی، از یازده گونه رابطه مد نظر بلگرامی برخورداراست؟ 2- کدام نوع از پارادوکس ها در اشعار شمس لنگرودی کاربرد بیشتری دارد؟

    کلیدواژگان: متناقض نما، پارادوکس، بلگرامی، شمس لنگرودی
  • پوران علی زاده* صفحات 83-108
    پارادوکس یا متناقض نما از ترفندهای ادبی است که در کلام شفاهی، فلسفه، منطق و حتی عرصه های زندگی انسان ها حضور دارد و آن جمع شاعرانه دو واژه است که مفهومی متضاد دارد و از نظر عقلی محال و غیرممکن به نظر می رسد. در ادبیات این ترفند، از آرایش های کلامی زیباست که عامل زیبایی آن در حیرتی است که در ذهن مخاطب ایجاد می کند. خواجوی کرمانی از شاعران توانمند قرن هشتم هجری است که بسیار هنرمندانه از این پارادوکس در انتقال مفاهیم و مضامین سود برده است؛ بنابراین پژوهش حاضر به بررسی پارادوکس در دیوان خواجو اختصاص یافته است. روش انجام این تحقیق توصیفی -تحلیلی و بر مبنای مطالعات کتابخانه ای است. نتایج نشان می دهد که خواجوی کرمانی در دیوان اشعار خود به این پارادوکس ها به عنوان یکی از ترفندهای ادبی و شاعرانه نگریسته است و آن ها را از زوایای گوناگون مورد توجه قرار داده. همچنین از شگردهای متنوعی در بیان این عناصر متضاد بهره برده و موجبات برجسته سازی کلام خویش را فراهم نموده است.
    کلیدواژگان: پارادوکس، متناقض نما، دیوان شعر، خواجوی کرمانی
  • مصطفی میردار رضایی* صفحات 101-129

    سبک یعنی تقریر دید ویژه ی هنرمند با زبان ویژه ی خود او، و لذا دید و زبان هر هنرمند یا هنرمندان یک دوره، متفاوت از دیگر هنروران است. سبک شناسی با مولفه ها و ابزارهای مخصوصی که در زمره ی امکانات این دانش است به مقایسه ی برخوردهای ابزاری هنرمندان در مواجهه با تاملات درونی و بیرونی شان می پردازد. این مطالعه، نخست به روش کمی آماری می کوشد تا با نمایش، تحلیل و مقایسه ی عناصر ادبی در تصویرهای شعر شاعران برجسته ی سبک خراسانی و آذربایجانی که به صورت غیرانتخابی (رندومی) از دیوان شان انتخاب شده است، تصویری آماری از سیر پیچیدگی تصویرها (از سبک خراسانی تا آذربایجانی) به دست دهد. در بخش دوم این پژوهش نیز که به روش تحلیل توصیفی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای نوشته شده است، به بررسی سیر معماری مسجد و پیچیده شدن اجزای آن از سبک خراسانی تا پایان قرن ششم پرداخته خواهد شد. نتیجه ی این جستار نشان می دهد که «سادگی و پرهیز از پیچیدگی» برجسته ترین مختصه ی سبکی در هر دو حوزه ی تصویر شعری و معماری مساجد در سبک خراسانی است. در قرن ششم شاهد تحولاتی بزرگ و شگرف در ساحت آفرینش تصویرها و هنر معماری هستیم. اجزا و هندسه ی تصویرهای شعری و مختصات معماری مساجد این قرن پیچیده-تر می شوند و دیگر با سادگی سبک خراسانی قابل قیاس نیستتد.

    کلیدواژگان: سبک، عناصر سبک آفرین، تصویر شعری، معماری، مسجد
  • محمد مرادی*، پوران یوسفی پور، فاطمه غفوری مهدی آباد صفحات 129-164
    محمد بیابانی، زاده اقلیم جنوب ایران است. وی از شاعران نامی و متعهد و اجتماعی است. و از آن جهت که محیط زندگی، فرهنگ و اقلیم طبیعی، تاثیر انکار ناپذیری بر انسان می گذارد. بررسی این گونه تاثیرات در آثار شاعران و نویسندگان تحت عنوان« رنگ اقلیمی یا محلی» قرار می گیرند. رنگ محلی یا صبغه اقلیمی اصطلاحی است که این تاثیرات را در شعر شاعران بیان می نماید. اندوخته های فکری و ذهنی هر شاعر از رهگذر زندگی در اقلیم طبیعی و فرهنگی خاصی، به آفرینش تصاویر شاعرانه ای در شعر او می انجامد، که به آن رنگ محلی یا اقلیمی گفته می شود. رنگ اقلیمی در شعر معاصر بازتاب تجربه ی شخصی شاعران است که رهآورد آشتی و همزیستی انسان با طبیعت است که در شعر معاصر ایران ابتدا در شعر نیما جلوه گر شد و سپس در سرودهای شاعران پس از او مورد توجه و استقبال قرار گرفت. این پژوهش به روش مطالعه ی کتابخانه ای به شیوه تحلیلی -توصیفی در پی پاسخ به این پرسش است که محمد بیابانی چرا و به چه میزان توانسته اقلیم جنوب را در شعر خود، منعکس نماید. نتایج به دست آمده حکایت از این دارد که سوای بوم سروده های او، رنگ اقلیمی در تمام سروده های او پر رنگ است و برجسته ترین ویژگی زبانی سروده های او پس از آرکاییسم، برجستگی رنگ اقلیم و طبیعت جنوب است که نشان از دلبستگی و علاقه و انس شاعر به زیست بوم و فرهنگ کهن سرزمین خود دارد.
    کلیدواژگان: : رنگ اقلیمی، اشعار، محمد بیابانی
  • فاطمه بیگدلی*، محمدعلی داوودآبادی، محمدرضا اسعد صفحات 151-188

    محوری ترین شخصیت ادبیات عرفانی «پیر» است که با عناوین دیگری نیز از قبیل مرشد، مراد، ولی، شیخ، قطب، استاد، مقتدا، دلیل راه، خضر، رند، پیر مغان و... از این شخصیت نام برده شده است. در این مقاله بر آن بوده-ایم تا دریابیم ادبیات منظوم عرفانی تا چه میزانی در شناسایی و معرفی پیر از مقابله و تقابل سازی های توصیفی بهره برده است؟ دلایل این رویکرد چه بوده است؟ و وجوه و عناصر مقابله شده با پیر بیشتر کدامند؟ آثار منظوم عرفانی به ویژه حدیقه الحقیقه سنایی، منطق الطیر عطار، مثنوی معنوی مولوی، و غزلیات حافظ، پیر را با ویژگی های شخصیتی و فردی خاصی که دارد در مقابل شخصیت ها و صفات متفاوتی قرار داده اند. در مقاله حاضر تقابل سازی-های دوگانه ای که در آثار منظوم عرفانی در باره پیر صورت گرفته است با سه رویکرد شخصیت پردازی، استعاره مفهومی و جنبه های تعلیمی و با استفاده از موازین ساختارگرایانه بررسی شده است. دستاورد پژوهش حاضر این است که شاعران مذکور شخصیت ها و صفات متفاوتی را با پیر مقابله سازی کرده اند تا علاوه بر برجسته سازی و تاکید بر تاثیرپذیری او تجربه های شخصی و طریقتی خویش را به صورت پیام های مستقیم و نمادین طریقتی به گوش مخاطبان برسانند و راه های تمیز پیران راستین ازپیران دروغین را برای اهل آن باز گویند و رسالت شاعری و طریقتی اجتماعی خویش را از این راه ادا کنند و در عین حال بر غنای ادبی، بدیعی و زیبایی شناختی آثار خویش نیز بیفزایند.

    کلیدواژگان: پیر، تقابل سازی، ساختارگرایی، شخصیت پردازی، استعاره مفهومی
  • سمایه پروائیان* صفحات 175-214

    مرثیه دراصطلاح بمعنای سرودن شعر در رثای شخص است و از نخستین ادوار شعر فارسی وجود داشته است. اینگونه ادبی در عصر صفوی با حادثه کربلا پیوند خورد و رفته رفته بصورت یک فرهنگ استوار درآمد. از آن زمان شاعران شیعی به سرودن اشعار مذهبی، بویژه اشعار عاشورایی و شرح جزییات وقایع آن، پرداختند. اهلی شیرازی و بابافغانی شیرازی ازجمله شاعران بزرگ عصر صفوی هستند که در رثای امام حسین (ع) و شهیدان کربلا اشعار شورانگیزی سروده اند. در این پژوهش 267 بیت از اشعار عاشورایی شاعران مذکور از دیدگاه تصویرهای ادبی با تحلیل آماری داده ها پژوهیده شده است؛ اهلی شیرازی نسبت به بابا فغانی شیرازی کاربردهای هنریتری دارد.اغلب مرثیه ها اوزان سنگین و لحنی آرام و غم انگیزدارند. بسامد واژگان عربی و نیز واژه هایی با گفتمان عزاداری عاشورا (مانند کربلا، خون، شهید، غم و...) در همه مرثیه ها چشمگیر است. ساختار نحوی بسیاری از جمله ها بضرورت شعر بهم ریخته، ولی این دگرگونیها در شعر متداول بوده و برجستگی محسوب نمیشود. از نظر فکری نیز همه مرثیه ها موید شیعی بودن شاعران است؛ نسبت دادن حادثه عاشورا به فلک که نوعی جبرگرایی است در این اشعار چشمگیر است. مهمترین برآیند پژوهش حاضر آشکارکردن شباهتها و تفاوتهای ادبی مرثیه های این دو شاعر و شناخت دیدگاه آنان نسبت به سیدالشهدا (ع) است .

    کلیدواژگان: مرثیه، امام حسین(ع)، تصویرهای ادبی، اهلی شیرازی، بابافغانی شیرازی
|
  • Touran Ziamotlag *, manizhe fallahi, reza fahimi Pages 9-41

    important critical approaches that, by studying the structure of the text and analyzing its elements, in three levels of aerial, method and rhetoric, the communication between these levels and the literary, aesthetic and emotional aspects of the text structure. Animation is from the perspective of the life of the mosque, and in this belief, the mosques understand their existence, the creator and the cause of the world outside themselves and praise God. Saadi's ghazliat has the ability to analyse the physiology of nature's poetry. The results of this set show that, at the Avi level, Saadi, aviary elements, besides beauty and absorption of the mind, in listening to poetry music, it allows the audience to relate the concept. At a combined level, the application of unique compositions, nature, and dynamics of the combined functions of the abyss in terms of language, life, and unanimity, and the meaning is similar to the writing form, highlighted and significant impact on the audience. At a literary level, the use of linguistic illustrations such as the metaphorical image, symbol, concept of nature, the cause of the creation of expressions, images and participation of the audience has been placed on the active side of the text equation. Revival in words: May the wind, plants, mountains and heavenly crimes be greater. Writers, with an analytical way of describing the cognitive style of the concept of life in Saadi Ghazliat,

    Keywords: Styling, Life Nature, Ghazlia, Saadi
  • Yasra Tahmasbizade, Sharokh Hekmat *, Mohamzamadre Zamanahmadi Pages 31-68

    Roozbehan Baqli Shirazi is known as "Sheikh Shatah" because of his coverage of Sufism. His way is related to Hallaj's mystical heritage and on the other hand it is a continuation of the romantic mystical tradition that is connected with Suhrawardi and Ibn Arabi. This book, which is a full-fledged mirror of the tradition of lovemaking, has been written about love and its types, and is full of imaginative images and novel and expressive illustrations. In this research, this book aims to recognize the type of mystical language of Roozbehan in the Apocalypse, in terms of beauty The science has been studied and the result is that in terms of internal music, the most important arrays are the use of rhymes and phonemes, and in terms of expression, the use of eloquent simile and Meccan metaphor has the highest frequency. The language of Roozbehan Baqli in this book is based on short melodic sentences and his user words, which serve to express romantic and mystical feelings, are inextricably linked with love and all the concepts used in it are related to love and its consequences. It is related that imaginary forms are in the same way in a direct or indirect relationship with love and the lover and the beloved.

    Keywords: Roozbehan Baqli, Abhar al-Asheghin, revelations, internal music, expression
  • Teymour Karami, Mah Nazari * Pages 55-67

    A Comparative Study of the Variety of Paradox Functions in Shams Langroudi's Poems with Belgram's TheoryTeymour karami 1Mah nazri 2AbstractParadox is one of the most technical literary industries that arises from the combination of two opposing elements in a subject and leads to the creation of a new meaning. Paradoxical view is divided into three categories: verbal (synthetic), grammatical and content (analytical). What has been overlooked is the examination of the relationship between the two sides of the paradox. Paradoxical expressions in Shams Langroudi's poems have been expressed in various ways with the help of his creative power of imagination. His metalanguage expression allows the impossible to be present in order to convey concepts and express socio-cultural issues.This research has been done by descriptive-analytical method using library sources, by applying the theory of Gholam Ali Azad Belgrami (Indian poet and researcher of the eleventh century AH) in categorizing the cause-and-effect relations between the two sides of the paradox.This is the fundamental question. 1- Do the two sides of the paradoxes used in Shams Langroudi's poems have eleven kinds of relations considered by Belgrami? 2- What kind of paradoxes are most used in Shams Langroudi's poems?

    Keywords: Contradictory, paradoxical, Belgerami, Shams Langroudi
  • Pouran Alizadeh * Pages 83-108
    Paradox is one of the literary tricks that is present in oral speech, philosophy, logic and even areas of human life, and it is a poetic combination of two words that have a contradictory meaning and seem intellectually impossible. In literature, this trick is one of the beautiful verbal arrangements that its beauty factor is in the astonishment that it creates in the mind of the audience. Khajoo Kermani is one of the powerful poets of the eighth century AH who has used this paradox very artistically in conveying concepts and themes; Therefore, the present study is dedicated to examining the paradox in Khajoo Divan. The method of this research is descriptive-analytical. The results show that Khajoo Kermani in his poetry collection looked at these paradoxes as one of the literary and poetic tricks and considered them from different angles and used various techniques in expressing these contrasting elements. And has provided the means to highlight his word.
    Keywords: paradox, contradiction, poetry divan, Khajoo Kermani
  • Mostafa Mirdar Rezaei * Pages 101-129

    Style means the expression of a particular vision of an artist in his own language, and therefore the vision and language of each artist or artists of a period is different from other artists. Stylistics compares the instrumental attitudes of artists in the face of their internal and external reflections with special components and tools that are among the possibilities of this knowledge. This study, first of all, tries to use quantitative-statistical methods to show, analyze and compare literary elements in the poems of prominent Khorasani and Azerbaijani poets who have been randomly selected from their madness. Get a statistical picture of the complexity of the images (from Khorasani to Azerbaijani style). In the second part of this research, which is written by descriptive-analytical method and using library tools, the architectural course of the mosque and the complexity of its components from Khorasani style to the end of the sixth century will be examined. The result of this study shows that "simplicity and avoidance of complexity" is the most prominent style feature in both the poetic image and the architecture of mosques in the Khorasani style. In the sixth century, we are witnessing great and wonderful developments in the field of creating images and the art of architecture. The components and geometry of the poetic images and the architectural coordinates of the mosques of this century are becoming more complex and can no longer be compared with the simplicity of the Khorasani style.

    Keywords: style, stylistic elements, poetic image, architecture, mosque
  • Mohammad Moradi *, Pooran Yosefipoor, Fatemeh Ghafuri Mehdi Abad Pages 129-164
    The poet Mohammad Biabanizadeh is from the southern climate. A climate that has sided with the sea and the land and is inextricably linked to the scorching heat. He was born in Bushehr and spent his childhood in the same city. The living environment and natural climate seem to have an ineffective effect on Asnan. Which examine these effects in the works of poets and writers under the title of climatic or local color. Local color or climatic character is a term that expresses these effects in the poetry of poets. It is with nature that in contemporary Iranian poetry, it first appeared in Nima's poetry and then in the poems of poets after him, it was noticed and welcomed. This research seeks to answer the question of why and to what extent Mohammad Biabani was able to reflect the southern climate in his poetry through the method of analytical-descriptive library study. And the results indicate that besides Boom His poems are full of climatic colors in all of his poems and the most prominent linguistic feature of his poems after Vazgani Archaism is the prominence of the color of climate and southern nature and his fondness and interest in his ecology.
    Keywords: Climate color, poems, Mohammad Biabani
  • Fatemeh Bigdeli *, MohammadAli Davoodabadi, Mohamadreza Asad Pages 151-188

    The most central character of mystical literature is "Pir", who has been mentioned by other titles such as Morshed, Morad, Vali, Sheikh, Ghotb, Ostad, Moghtada, Dalil Rah, Khezr, Rend, Pir Moghan, etc. In this article, we have sought to find out to what extent the literature of mystical poetry has used descriptive confrontations in identifying and introducing the old? And what are the aspects and elements most confronted with old age? The works of mysticism, especially Hadiqah al-Haqiqah Sanai, Mantiq al-Tair Attar, the spiritual Masnavi of Rumi, and the lyric poems of Hafez, have placed the old man with different personal and personal characteristics in front of different personalities and attributes. In the present article, the dual confrontations that have taken place in the works of mystical poems about the old with three approaches of characterization, conceptual metaphor and educational aspects and using structuralist criteria have been investigated. The achievement of the present study is that the mentioned poets have confronted different personalities and traits with the old man, in addition to highlighting and emphasizing his influence, to convey their personal and methodical experiences to the audience in the form of direct and symbolic messages. And tell the pure ways of the true elders from the false elders to its people, and fulfill their poetic mission and social method in this way, and at the same time add to the literary, original and aesthetic richness of their works.

    Keywords: old, confrontation, Structuralism, Characterization, conceptual metaphor
  • Samayeh Parvaeyan * Pages 175-214

    Lamentation in the term means composing poetry in a person's mourning and has existed since the first periods of Persian poetry. In the Safavid era, this type of literature was linked to the Karbala incident and gradually became a stable culture. Since then, Shiite poets have written religious poems, especially Ashura poems, detailing their events. Ahli Shirazi and Babafghani Shirazi are among the great poets of the Safavid era who wrote exhilarating poems in the mourning of Imam Hussein (AS) and the martyrs of Karbala. In this research, 267 bits of Ashura poems of the mentioned poets have been studied from the perspective of literary images by statistical analysis of data; The people of Shiraz have more artistic uses than Baba Faghani Shirazi. Most of the laments have heavy weights and a calm and sad tone.The frequency of Arabic words as well as words with the mourning discourse of Ashura (such as Karbala, blood, martyr, sorrow, etc.) is significant in all elegies. The syntactic structure of many sentences is necessarily confused with poetry, but these changes are common in poetry and are not considered prominence. Intellectually, all the elegies confirm that the poets are Shiites; Attributing the incident of Ashura to the sky, which is a kind of determinism, is significant in these poems. The most important result of the present study is to reveal the similarities and literary differences between the elegies of these two poets and to know their views on the martyrs.

    Keywords: lamentation, Imam Hussein (AS), literary images, Ahli Shirazi, Babafghani Shirazi