فهرست مطالب

تحقیق در علوم دندانپزشکی - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1400)

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 70، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/12
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علیرضا جعفری نعیمی، حسین میرکاظمی* صفحات 243-251
    سابقه و هدف

     یکطرفه کشیدن دندان به عنوان یک گزینه درمانی بالقوه برای اصلاح مال اکلوژن کلاس دو subdivision پیشنهاد شده است، تا از اکثر عوارض جانبی مرتبط با مکانیک نامتقارن اجتناب کرد، اما شکل قوس پس از درمان ممکن است متقارن نباشد. هدف از انجام این مطالعه بررسی دقیق این ناقرینگی در تمامی ابعاد و تعیین اثرات پس از درمان کشیدن پرمولر یک طرفه بر روی قوس دندانی فک بالا در مال اکلوژن های کلاس دو subdivision است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه cohort گذشته نگر، 34 بیمار که دارای مال اکلوژن کلاس دو subdivision و تحت درمان ارتودنسی ثابت در بیماران بزرگسال با کشیدن دندان قرار گرفته بودند، انتخاب شدند. پس از این که این افراد از نظر سن و جنس match شدند به دو گروه درمان شده با کشیدن یک طرفه  و کشیدن دو طرفه در فک بالا تقسیم گشته و تقارن قوس دندانی در این دو گروه با استفاده از قالب های سه بعدی دیجیتال فک بالا ارزیابی شد. تغییرات قدامی-خلفی، عمودی و عرضی قوس دندانی و میزان جابجایی دندان های مولر و کانین ثبت شد و تغییرات اینکلینشن دندان های اینسایزورها نیز در رادیوگرافی لترال سفالومتری مورد مطالعه قرار گرفت. برای هر شاخص با توزیع نرمال از از آزمون test-T  و k^2  و برای داده های خاص با توزیع غیرعادی از آزمون Mann-u Whitney استفاده شد.

    یافته ها

    میزان عدم تقارن دندانهای مولر در گروه کشیدن یک طرفه در بعد قدامی خلفی 55/4 میلی متر و در بعد عرضی 15/0 میلی متر بیشتر از گروه کشیدن دوطرفه بود که از نظر آماری معنی دار بود.(0/001 ≤p). اما در بعد عمودی مولرها از نظر آماری تفاوت معنی داری نشان ندادند. میزان عدم تقارن دندانهای کانین در گروه کشیدن یک طرفه در بعد قدامی-خلفی 60/0میلیمتر، در بعد عمودی 58/0 میلی متر و عرضی 0/18 میلی متر بیشتر از گروه کشیدن دوطرفه بود که از نظر آماری معنی دار بود (0/0001 ≤p). تفاوت شیب دندان های قدامی بالا در دو گروه نیز از نظر آماری معنی دار بود.

    نتیجه گیری

    در گروه کشیدن یک طرفه، میزان جا به جایی دندان مولر در سمت کشیدن نسبت به سمت نکشیدن از لحاظ آماری به طور معنی داری در جهت کانستریکشن، اینتروژن و حرکت قدامی بیشتر بود؛ همچنین جابجایی دندانی کانین در سمت کشیدن از لحاظ آماری به طور معنی داری در جهت خلفی، اینتروژن و کانستریکشن بیشتر بود.

    کلیدواژگان: : مال اکلوژن کلاس دو، - Class II subdivision، کشیدن یک طرفه، تقارن قوس
  • مهناز حاتمی، عباس فلاح تفتی، نیره نوروزی*، علیرضا دانش کاظمی صفحات 252-258
    سابقه وهدف

    اپاسیتی سرامیک های دندانی، نقش مهمی در ظاهر نهایی رستوریشن های تمام سرامیک دارد. قابلیت پوشانندگی سرامیک های زیرکونیا با ترنسلوسنسی بسیار بالا به خوبی مشخص نشده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اپاسیتی دو نوع زیرکونیای با ترنسلوسنسی بسیار بالا (zolid fx, و DD cubeX2) و گلاس سرامیک لیتیوم دی سیلیکات (IPS e.max CAD LT) بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی،30 عدد دیسک سرامیکی با ضخامت mm1و قطرmm 10 در دو گروه زیرکونیای با ترنسلوسنسی بسیار بالا (zolid fx وDD Cubex2) و یک گروه گلاس سرامیک لیتیوم دی سیلیکات (IPS e.max CAD LT) به روش CAD-CAM تهیه شد(n=10). جهت تعیین نسبت کنتراست (CR) ، مقادیرY هر نمونه بر روی زمینه سیاه و سفید توسط اسپکتروفتومتر اندازه گیری شد. داده ها با آزمون های One way ANOVA وTukey post hoc تحلیل شدند. سطح معنی داری 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین CRدر سه گروه IPS e.max CAD LT ، zolid fx و DD Cubex2 به ترتیب 0/002 ± 0/97، 0/004 ± 0/96، 0/005 ± 0/96بود. میان این مقادیر در هر سه گروه تفاوت معنی دار وجود نداشت.(0/2=P)

    نتیجه‌گیری

    به نظر می رسد با توجه به محدودیت های مطالعه حاضر ، میزان اپاسیتی هر سه نوع سرامیک مشابه باشند.

    کلیدواژگان: اکسید زیرکونیوم، گلاس سرامیک، اسپکتروفتومتری، فاکتور اپاسیتی
  • مائده ملکشاه، نیره امینی*، ناهید عسکری زاده صفحات 259-265
    سابقه و هدف

    با توجه به اینکه 67 تا 90 درصد پوسیدگی های دندانی در سنین  5 تا 17 سال مربوط به سطوح اکلوزال بوده ، استفاده از فیشور سیلنت در کاهش پوسیدگی موثر گزارش شده است . این تحقیق با هدف ارزیابی کلینیکی فیشور سیلنت های انجام شده روی مولر های اول دایمی در سال های 95 تا 97 در بیماران مراجعه کننده به بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران در سال 1398 انجام شد.

    مواد و روش ها

     در این تحقیق توصیفی مقطعی پرونده های بیمارانی که فیشورسیلنت مولر اول دایمی در آنها طی سال های 95 تا 97  توسط دانشجویان دندانپزشکی انجام شده بود استخراج و مورد بررسی قرار گرفتند. قبل از شروع ارزیابی، دندانها با مسواک و خمیر دندان تمیز شدند. وضعیت فیشور سیلنت با کمک یک سوند و آینه دهانی  روی یونیت دندانپزشکی انجام گردید. داده ها توسط نرم افزار آماری 25 SPSS  پردازش و جهت تعیین اثر متغیر ها از مدل رگرسیون لوجستیک استفاده شد. در این مطالعه P<0/05 معنی دار در نظر گرفته شد .

    یافته ها

    از 160 دندان فیشور سیلنت شده ،  20/6 درصد (33) گیر کامل فیشور سیلنت  ، 43/8درصد (70)  ، نیمی از سیلنت را از دست داده و    35/6  درصد (57) ، تمام فیشور سیلنت را از دست داده بودند .

    نتیجه گیری

      به نظر می رسد بیش از نیمی از دندان ها در طی زمان فیشورسیلنت را از دست دادند، بیش از 68 درصد مواد فاقد پوسیدگی بودند.

    کلیدواژگان: پیت و فیشور سیلنت، گیر، پوسیدگی دندانی، پیگیری
  • طاهره نصرت زهی*، ابوالفضل پاینده، امید بلوچی صفحات 266-275
    سابقه و هدف

    درد آتیپیک صورتی  به صورت احساس دردمخاط دهان بدون هیچگونه اختلال مخاطی قابل مشاهده، در حین معاینات کلینیکی مشخص می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان بیماران مبتلا به درد آتیپیک صورت مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی زاهدان و مقایسه آن ها با افراد سالم است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه موردی- شاهدی بر روی 48 بیمار مبتلا به درد آتیپیک صورت مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی زاهدان و 96 فرد سالم انجام گرفت. روش جمع آوری داده ها  نسخه فارسی پرسشنامه شاخص ارزیابی وضعیت سلامت عمومی دهان (GOHAI) و اطلاعات دموگرافیک بیمار بود. پرسشنامه شامل 12 پرسش مربوط به کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان با 5 گزینه بود.اطلاعات توسط نرم افزار SPSS 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در گروه مورد 31/9% (15 نفر) از بیماران مرد و 68/1% (32 نفر) زن، همچنین در گروه شاهد 36/1% (35 نفر) از افراد مرد و 63/9% (62 نفر) زن بودند. (0/05<P) میانگین نمره پرسشنامه GOHAI در بیماران 10/68±27/85 و در گروه کنترل 6/84±45/49 بود که نشان می دهد میانگین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در افراد سالم بالاتر و تفاوت  بین دو گروه سالم و بیمار از لحاظ آماری معنادار بود (0/001>P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد  کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در افراد مبتلا به درد آتیپیک صورت ضعیف تر از افراد سالم است که نشان دهنده نیاز به مراقبت جهت حفظ سلامت دهان در افراد مبتلا به درد آتیپیک صورت می باشد.

    کلیدواژگان: درد آتیپیک صورتی، کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان، درد دهانی صورتی
  • ماندانا خطیبی، فرناز حاجی فتاحی، امیرعلی خانقاهی، سیده صبا شریف زاده* صفحات 276-283
    سابقه و هدف

    پیگمانتاسیون ملانینی منتشر مخاط دهان به هر نوع تغییر رنگ قهوه ای تا سیاه منتشر و مسطح در حد ماکول و پچ (patch) که به صورت فیزیولوژیک یا پاتولوژیک باشد، اطلاق می گردد. این نما از نظر زیبایی، تصور ابتلاء به بدخیمی و احتمال ارتباط با بیماری های سیستمیک بویژه اختلالات غدد درون ریز اهمیت دارد. مطالعات داخلی اندکی در این رابطه انجام شده که دارای کاستی هایی بوده و نیز در این گروه سنی کمتر مطالعه شده است، بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی پیگمانتاسیون های ملانینی منتشر مخاط دهان و عوامل مرتبط در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در سال 98-1397 انجام شد.

    مواد و روش ها

    دراین تحقیق cross sectional ؛ بر اساس مطالعه آزمایشی تعداد 788 نفر به روش نمونه گیری مستمر از میان   دانشجویان دندانپزشکی دانشکده دندانپزشکی آزاداسلامی، جامعه مورد بررسی را تشکیل دادند. تشخیص موارد به صورت کلینیکی بود. عوامل مرتبط مورد بررسی شامل : سن، جنس، محل بروز، مصرف سیگار، رنگ پوست ، بیماری سیستمیک، ژنتیک و سندرمیک، بیماری التهابی مخاطی (لیکن پلان) بود. پس از جمع آوری داده ها وبااستفاده از نرم افزار  SPSS(version 11)شیوع پیگمانتاسیون ملانینی منتشر مخاط دهان در نمونه ها تعیین و نقش عوامل مرتبط با آزمون کی دو و آنالیز رگرسیون تعیین گردید.

    یافته ها

    ابتلاء به پیگمانتاسیون ملانینی منتشر مخاط دهان میان 788 نفر از دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران 28/4 درصد بود. وجود پیگمانتاسیون در مردان بیشتر از زنان بود و رنگ پوست تیره و مصرف سیگار ارتباط معناداری با بروز پیگمانتاسیون داشت. (0/01>P) 

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شیوع پیگمانتاسیون ملانینی منتشر مخاط دهان در دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران قابل توجه بوده  و با رنگ پوست تیره و مصرف سیگار ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: پیگمانتاسیون ملانینی منتشر، پیگمانتاسیون فیزیولوژیک، مخاط دهان، مصرف سیگار
  • آرزو ریانی، مریم زمان زاده*، بهاره غلامپور صفحات 284-291
    سابقه و هدف

    تالاسمی بیماری شایع ارثی است که به علت شیوع بالا در ایران یکی از مشکلات بهداشتی- درمانی محسوب می گردد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی سطح سلامت دندانی و نیازهای درمانی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور در شهر بندرعباس انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه موردی- شاهدی  حاضر بر روی 80 بیمار تالاسمیک مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر بندرعباس صورت گرفت. گروه کنترل شامل 80 فرد سالم بود که از نظر سنی و جنسی مشابه گروه بیماران انتخاب شدند. دامنه سنی افراد شرکت کننده بین 4 تا 22 سال و با میانگین 14/8± 12/36سال بود. در پرسشنامه ابتدا اطلاعات دموگرافیک افراد ثبت شده و سپس با استفاده از معاینه کلینیکی میزان پوسیدگی و نیازهای درمانی تعیین گردید. داده ها از طریق آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی و با نرم افزار SPSS- 21  مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها

    میزان  DMFT دندانهای دایمی در بیماران تالاسمی 5/07 ± 5/04 و در گروه کنترل 3/57 ± 2/9 بود که براساس آزمون من ویتنی اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود داشت (0/015= P).  این میزان در دندانهای شیری برای گروه تالاسمیک و کنترل به ترتیب برابر با  3/36 ± 5/59 و 2/99 ± 4/05 بود(0/044= P). در بررسی نیازهای درمانی، نیاز به ترمیم (0/027= P) و درمان ریشه 013./0= P) در بیماران تالاسمی بالاتر بود. همچنین بین میزان DMFT و تعداد دفعات مسواک زدن در هر دو گروه بیماران تالاسمی (0/011=P)  و گروه کنترل (0/0001>P) اختلاف آماری معنی داری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان بالاتر DMFT در مبتلایان به تالاسمی ماژور، آموزش بهداشت، اقدامات پیشگیری و درمان های دندانپزشکی برای این بیماران ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تالاسمی ماژور، پوسیدگی دندان، DMFT
  • فهیمه رشیدی میبدی، علی وطن دوست، مریم کاظمی پور* صفحات 292-301
    سابقه و هدف

    کمبود اطلاعات دندانپزشکان در زمینه تشخیص و درمان ضایعات اندو-پریو یکی از دلایل اصلی خارج کردن دندان ها می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع ،مطالعه حاضر با هدف بررسی آگاهی و عملکرد دانشجویان سال آخر دندانپزشکی شهر یزد پیرامون افتراق ضایعات اندو-پریو و درمان موثر این ضایعات انجام گرفت.

    مواد و روش ها

      مطالعه حاضر از نوع توصیفی-مقطعی بود.  ابزار مورد استفاده در این مطالعه پرسشنامه ای محقق ساخته و سه قسمتی شامل: اطلاعات دموگرافیک دانشجویان (سن، جنس و معدل کل)، 14 سوال در رابطه با آگاهی دانشجویان نسبت به تشخیص افتراقی ضایعات اندو-پریو و 4 سوال عملکردی در این زمینه بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 و آزمون آماری T-test وANOVA  و ضریب همبستگی پیرسون، تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از 52 دانشجوی شرکت کننده در مطالعه، 23 نفر (23/44%) مرد و 29 نفر (76/55%) زن بودند. میانگین سنی نمونه های مورد بررسی 09/2±19/25 با دامنه تغییرات 36-23 سال بود. به طور متوسط شرکت کنندگان 2/60% از میزان آگاهی مورد نظر را دارا بودند. بین میزان آگاهی دانشجویان با سن ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد (028/0=P). بین میزان آگاهی دانشجویان با جنس (734/0=P) و معدل کل (237/0=P) و همچنین بین میزان عملکرد آن ها با سن (949/0=P)، جنس (061/0=P) و معدل کل (284/0=P) ارتباط معنی دار آماری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر میزان آگاهی و عملکرد دانشجویان دندانپزشکی مورد مطالعه نسبت به تشخیص و درمان ضایعات اندو-پریو به ترتیب در سطح خوب و متوسط بود. پیشنهاد میگردد در جهت ارتقای آگاهی و عملکرد دانشجویان در این زمینه مداخلات آموزشی و راهکارهای مناسب اتخاذ گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، تشخیص، دانشجویان دندانپزشکی، درمان، ضایعات اندو -پریو
  • هامون صبری*، فرزین سرکارات، درسا آقاجانی صفحات 302-310
    سابقه و هدف

    هدف اولیه جراحی های ارتوگناتیک بهبود پارامتر های زیبایی و استتیک صورت و دندانی و تبدیل آن به یک استاندارد بالینی قابل قبول است. که اغلب با هدف ثانویه بهبود عملکرد اکلوژن همراه است. جراحی های ارتوگناتیک بایمگزیلاری (Bimaxillary) برای تصحیح ناهنجاری های فکی-صورتی بیماران مبتلا به مال اکلوژن کلاس III  یکی از روش های معمول درمان است و طرح ریزی درمان نیازمند آگاهی کامل از آداپتاسیون بافت نرم در برابر حرکات بافت استخوانی زیرین می باشد. لذا، یک طرح درمان جامع باید بتواند هم نتایج فانکشنال و هم زیبایی را بر مبنای فاکتور های پروگنوستیک جراحی ارتوگناتیک، در بر گیرد .

    مواد و روش ها

    ا ین مطالعه ی مروری از طریق جست و جو با واژگان کلیدی "جراحی ارتوگناتیک" و "ماگزیلا"و "بافت نرم "و" بینی"در پایگاه های PubMed و  Google scholar در مطالعات چاپ شده طی سال های2012-2021 صورت گرفت. و در نهایت 14 مطالعه مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    مطالعات حاکی از آن بود که تغییرات در بافت نرم و سخت بینی و ماگزیلا تقریبا بعد از تمامی جراحی های استیوتومی ماگزیلا رخ خواهد داد.  افزایش عرض آلار و تغییر زاویه نازولبیال به طور مکرر گزارش شده است. روش های پیشگیرانه ی رایج مانند Alar Cinch suture در پیشگیری از این تغییرات تاثیر چندانی نداشته است. همچنین بروز این تغییرات ممکن است در راستای بهبود زیبایی صورت عمل کند که وابسته به نژاد و قومیت بیماران و استاندارد های زیبایی رایج در میان آنها می باشد.

    نتیجه گیری

    ارزیابی فانکشنال و زیبایی شناختی بینی باید به عنوان بخشی از فرایند تشخیص و طرح درمان برای جراحی ارتوگناتیک در نظر گرفته شود و همچنین استراتژی های مرتبط برای مدیریت این تغییرات  باید با بیماران در میان گذاشته شود. تاثیر Cinch Suture بر کنترل تغییرات بیس آلار چالش برانگیز و نیاز به مطالعات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: جراحی ارتوگناتیک، ماگزیلا، بینی، بافت نرم، استئوتومی لفورت
  • اعظم نحوی، مریم امیدخدا، پرستو نامدار* صفحات 311-318
    سابقه و هدف

    دندان نهفته به دندانی اطلاق می گردد که در زمان مقرر قادر به رویش در حفره دهان نیست و یکی از مشکلات چالش برانگیزی است که ارتودنتیست با آن روبرو است.طرح درمان برای هر بیمار بستگی به خصوصیات صورتی و دنتواسکلتال وی ،هزینه و مخاطرات درمان ، ترجیح بیمارو تجربه ارتودنتیست دارد. یکی از دندانهایی که به ندرت دچار نهفتگی می گردد ، کانین مندیبل است. در این مقاله هدف گزارش موردی از  نهفتگی یکطرفه کانین مندیبولر و درمان آن مورد بررسی قرار می گیرد.

    معرفی مورد

      بیمار دختر 15 ساله ای بود که با شکایت اصلی عدم رویش کانین راست مندیبل و بهم ریختگی دندانهای قدامی در فک پایین مراجعه کرده بود.طی بررسی تاریخچه پزشکی، مشکل خاصی گزارش نگردید. درمعاینه رادیوگرافی نهفتگی کانین راست پایین مشهود بود .درمان وی به کمک اکسپوژر جراحی توام با اعمال نیروی ارتودنسی جهت به قوس آوردن کانین نهفته به صورت موفقیت آمیز انجام گردید.

    نتیجه گیری

    هر چند میزان وقوع کانین نهفته مندیبل بسیار نادر است ، اما کلینیسین ها باید با مدیریت و تکنیک های درمان آن آشنا باشند تا بتوان آن را محل  مناسب در قوس دندانی هدایت نمایند. در نتیجه گیری ذکر شود که این مورد چرا نادر بوده و گزارش شده است و فالوآپ بیمار نیز ذکر شود

    کلیدواژگان: نهفتگی کانین، اکسپوز جراحی، ارتودنسی
|
  • Hossein Mirkazemi* Pages 243-251
    Background and Aim

    Asymmetric extractions have been proposed as potential treatment options to correct Class II subdivision malocclusion, suggesting that most side effects associated with asymmetrical mechanics can be avoided, however the post-treatment arch form may not be symmetrical. Therefore, the aim of this study was to determine the post-treatment effects of unilateral premolar extraction on the maxillary dental arch in Class II subdivision malocclusions.

    Material and Methods

    Thirty-four patients with Class II subdivision malocclusion were treated for tooth extraction were selected. Patients were divided into two groups treated with unilateral and bilateral extractions in the maxilla.  Dental arch symmetry was assessed using maxillary digital 3D casts and anterior-posterior, vertical and transverse changes of upper dental arch was calculated. The amount of displacement of the molars and canines were recorded and the changes in inclination of incisors was also measured on lateral cephalography. The T-test and  test was used for each index with normal distribution and Mann-u Whitney test was used for specific data with abnormal distribution.

    Results

    The amount of molars asymmetry in the unilateral extraction group in the transverse dimension was 0.15 mm and in anterior-posterior dimension 4.55 mm more than bilateral extraction group which was statistically significant (p≤0.001).  However, in the vertical plane, the molars showed statistically insignificant differences.   The amount of canines’ asymmetry in the unilateral extraction group in the transverse, vertical and anterior-posterior dimension was 0.18 mm, 0.58 mm and in 0.60 mm respectively, when compared with bilateral extraction group which was statistically significant (p≤0.0001). The difference in the inclination of the upper anterior teeth at the end of treatment was also statistically significant.

    Conclusion

    The effect of unilateral premolars extraction on the symmetry of the dental arch form is significantly different from bilateral premolars extraction.  Asymmetry of the molars at the end of treatment, the amount of anterior displacement of the molars on the extraction side and the amount of posterior canine displacement on the traction side were clinically significant.

    Keywords: Arch symmetry, Asymmetry, Cl II subdivision, Unilateral extraction, Digital 3D casts
  • Mahnaz, Abbas Fallahtafti, Nayerh Norouzi*, ALIREZA Daneshkazemi Pages 252-258
    Background and Aim

    The opacity of dental ceramics has important role in final appearance of all ceramic restorations. opacity of super high translucent zirconia is not clearly determined.The aim of this study was evaluating the opacity of two super high translucent zirconia (zolid fx and DD cubeX2) and lithium disilicate reinforced glass ceramic(IPS e.max CAD LT).

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 ceramic discs with 1 mm thickness and 10 mm diameter in two groups of super high translucent zirconia (zolid fx and DD cubex2) and one group of lithium disilicate reinforced glass ceramic (IPS e.max CAD LT) were fabricated(n=10). For determining the contrast ratio (CR), spectrophotometer was used to measure Y parameters of each sample in black and white backgrounds. One-way ANOVA and Tukey Post Hoc statistical tests were used to analyze the data. Level of significancy was 0.05.

    Results

    The mean of CR in the three groups of IPS e.max CAD LT ، zolid fx and DD Cubex2 were 0.97 ± 0.002, 0.96 ± 0.004 and 0.96 ± 0.005 respectively. Significant differences were not found in the CR values of three groups (P = 0.2).

    Conclusion

    Regarding the limitation of this study, Opacity of three ceramic were similar.

    Keywords: Zirconium oxide, Glass ceramic Spectrophotometry, Opacity Factor
  • Maedeh Malekshah, Nayereh Amini *, Nahid Askarizadeh Pages 259-265
    Background and Aim

    Considering that 67 to 90 percent of dental caries in the age of 5 to 17are related to occlusal surface on molars,the use of fissure sealant has been reported as effective in reducing caries. The aim of this study was to assess the clinical effectiveness of fissure sealants placed on permanent first molars between 2016 and 2018 in pediatric department of Dental Faculty, Tehran Medical Sciences , Islamic Azad University.

    Materials and methods

    In this cross sectional descriptive study, the files of patients in whom the first permanent molars fissure sealant was performed by dental students during 2016 to 2018 were extracted and assessed. Before the evaluation, the teeth were cleaned using tooth brush and paste . Fissure sealant retention was evaluated with probe and dental mirror on a dental chair.Data were processed by SPSS25 statistical software and logistic regression model was used to determine the effect of variables.In this study, P<0.05 was considered significant.

    Results

    In 160 fissure sealants done , Complete retention 20.6% (33 teeth), partially retention loss 43.8 % (70teeth) and complete retention loss was  35.6 % (57 teeth) .

    Conclusion

    It seems, more than half teeth , last fissure sealant retention during time, more than 68 percent have no caries.

    Keywords: Pit & fissure sealant, Retention, Dental caries, Follow-up
  • Tahereh Nosratzehi*, Abolfazl Payanedeh, Omid Baluchi Pages 266-275
    Background & Aim

    AFP (Atypical Facial Pain) is indicated as a pain sensation of oral mucosa without any visable mucosal lesions during clinical examination. The aim of this study was to evaluate of oral health related quality of life among patients with Atipical Facial pain,referred to Zahedan dental school and compare it with healthy people.

    Material and Methods

    This cross-sectional study was performed on 48 AFP patients at Zahedan dental school and 96 healthy people. collection method was General Oral Health Assessment Index (GOHAI) questionnaire and demographic data. questionaire included 12 questions about oral health-related quality of life with 5 options.the data was analysed in spss software.

    Results

    In case group 31.9% (15 people) of the patients were men and 68.1% (32 people) were women, and in control group 36.1% (35 people) of the patients were men and 63.9% (62 people) were women. the mean score of GOHAI in patients was 27.85±10.68 and in control group was 45.49±6.84 which indicators that the mean of oral health related quality of life between the two groups was statistically significant (P<0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that oral health-related quality of life in AFP patients is weaker than healthy people wich indicates that need for care to maintain of oral health of individuals who are Atipical Facial Pain.

    Keywords: Atypical Facial Pain, Oral Health, Life quality, Orofacial pain
  • Mandana Khatibi, Farnaz Hajifattahi, Amirali Khanghahi, Seyedeh Saba Sharifzadeh* Pages 276-283
    Background & Aim

    The diffused melanotic pigmentation of oral mucosa is referred to any kind of brownish to black diffused and flattened macular and patch in physiologic or pathologic form. This view is important in aesthetic terms, the perception of malignancy, and association with systemic diseases, especially the endocrine glands diseases. Little local studies have been carried out that have many shortcomings; and in this age group, no research has been done in Tehran; hence, we made a study aimed to determine the frequency of the diffused melanotic pigmentation of the oral mucosa and related factors in dental students of Islamic Azad University of Tehran in 2018-2019.

    Material and Methods

    This Cross-Sectional fstudy was performed by cross sectional method. according to a pilot study, 788 subjects were selected and examined through sequential sampling method. The cases were diagnosed clinically. The studied relevant factors included age; sex; smoking, skin color, systemic, syndromic, genetic diseases, as well as inflammatory mucosal diseases (Lichen Planus), etc. After collecting data, the incidence of diffused melanotic pigmentation of oral mucosa was determined by the software spss (version 11), and the role of its related factors was determined by using Chi Square test and regression analysis.

    Results

    The distribution of diffused melanotic pigmentation of oral mucosa among 788 dental students of Islamic Azad University was 28.4%. Pigmentation in men was more prevalent than in women. Dark skin color and smoking had a significant correlation with the incidence of pigmentation (p-value<0.01).

    Conclusion

    the prevalence of diffused melanotic pigmentation of oral mucosa in dental students of Islamic Azad University of Tehran is considerable and in a significant relationship with the dark skin and smoking.

    Keywords: Diffused Melanotic Pigmentation, Pigmentation, Oral Mucosa, Dental Students
  • Arezoo Rayani, Maryam Zamanzadeh*, Bahareh Gholampour Pages 284-291
    Background and Aims

    Thalassemia is a common hereditary disease which is one of the health problems in Iran due to its high prevalence. The aim of this study was to evaluate the dental health and treatment needs of patients with major thalassemia in Bandar Abbas.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 80 thalassemic patients referred to Bandar Abbas health centers. The control group consisted of 80 healthy individuals who were selected by age and sex similar to the patient group. The age range of participants was between 4 and 22 years old with an average of 12.36 ± 14.8 years. The demographic data were recorded in the questionnaire and then the caries and dental needs were determined by clinical examination. Data were analyzed by descriptive and analytical statistics using the SPSS-21 software.

    Results

    The mean DMFT of permanent teeth in thalassemia and control group was 5.04 ± 5.07 and 2.9 ± 3.57 respectively, which according to Mann-Whitney test, there was a significant difference between the two groups (P value = 0.015). This rate in deciduous teeth for thalassemia and control groups was 5.59 ±3.36 and 4.05± 2.99, respectively (P value = 0.044). In thalassemia patients, the need for restoration (P value = 0.027) and root canal treatment (P value = 0.013) were higher. There was also a significant difference between DMFT and frequency of tooth brushing in both groups of thalassemia and control group (<0.0001).

    Conclusion

    Due to the higher level of DMFT in patients with thalassemia major, health education, preventive measures and dental treatments are necessary for these patients.

    Keywords: Thalassemia major, Dental caries, DMFT
  • Fahimeh Rashidi Meybodi, Ali Vatandoost, Maryam Kazemipoor* Pages 292-301
    Background and Aims

    Lack of dentists' information about the diagnosis and treatment of endo-perio lesions is one of the main reasons for dental removing. Considering the importance of this issue, the present study aimed to investigate the knowledge and practice of senior dental students in Yazd about differentiation of endo-perio lesions and effective treatment of these lesions.

    Material and Methods

    The present study was descriptive-cross-sectional. The instrument used in this study was a researcher-made and three-part questionnaire including: demographic information of students (age and sex), 14 questions that assessed student's knowledge about differential diagnosis of endo-perio lesions and 4 performance questions in this regard. Data were analyzed using SPSS software version 17, T-test, ANOVA statistical test and Pearson correlation coefficient. The significance level in this study was 0.05.

    Results

    In this study, out of 52 students that participated, 23 (44.23%) were male and 29 (55.76%) females. The mean age of the samples was 25.19±2.09 with the age range of 23-36 years. On average, participants had 60.2% knowledge. There was a significant relationship between students' knowledge and age (P-value=0.028). There was no significant relationship between students' knowledge and sex (P-value=0.734), total GPA (P-value=0.237) and also between their performance and age (P-value=0.949), sex (P-value=0.061) and total GPA (P-value=0.284).

    Conclusion

    According to the results of this study, the knowledge and practice of studied dental students regard diagnosis and treatment of endo-perio lesions was moderate. It is recommended that educational interventions and appropriate strategies be adopted to promote students' knowledge and practice.

    Keywords: Dental students, Diagnosis, Endo-perio lesions, Knowledge, Treatment
  • Hamoun Sabri*, Farzin Sarkarat, Dorsa Aghajani Pages 302-310
    Background and Aim

      The primary aim of orthognathic surgery is to improve the aesthetic parameters of the face and dentition and to transform it into an acceptable clinical standard, which is often associated with the secondary aim of improving occlusal function. The most common treatment option for maxillofacial abnormalities in Class III malocclusion patients is bimaxillary surgery, treatment planning of which requires complete knowledge of soft tissue adaptation with the underlying hard tissue movements,so a complete treatment plan should be included both functional and esthetic results according to orthogenatic surgical prognosthic factors.

    Material and Methods

    This review study was conducted by searching the keywords "orthognathic surgery", "maxilla", "soft tissue" and "nose" in Medline library and Google scholar databases among the studies published between the years 2012 and 2021. Finally, 14 studies were selected and reviewed.

    Results

    Review of the previous studies have shown that changes in the soft tissue of maxilla and nose occurred after almost all maxillary osteotomies. Widening of alar width (AW) and alteration of nasolabial angle (NLA) have been reported frequently. Common preventative methods such as Alar Cinch suture have had little effect on preventing these changes. Conversely, the occurrence of these alterations may improve the beauty of the face, which depends on the race and ethnicity of patients and the perception of the aesthetic standards among them.

    Conclusion

    Functional and aesthetic evaluation of the nasal soft tissue should be considered as a part of the diagnosis and treatment planning for orthognathic surgeries and also the strategies considering the management of these changes should be shared with patients. The effect of Alar cinch suture on the control of alar base changes is challenging and requires further study.

    Keywords: orthognathic surgery, maxilla, nose, soft tissue, Lefort Osteotomy
  • Azam Nahvi, Maryam Omid Khoda, Parastoo Namdar* Pages 311-318
    Background and Aim

    Impacted teeth are those with a delayed eruption time or that are not expected to erupt completely based on the clinical and radiographic assessment. It is a challenge for orthodontists. The treatment plan for each patient depends on his or her facial and dentoskeletal characteristics, cost and risks of treatment, patient's preference, and the orthodontist's experience .Mandibular canine impaction is regarded as a rare phenomenon. The aim of this study was to report the treatment of a case with unilateral impaction of the mandibular canine.

    Case Report

    A 15-year-old girl presented with complaints of a non erupted canine in the right lower quadrant and anterior  irregular teeth.There was no significant medical history . On radiographic examination, the right lower permanent canine was impacted. Surgical exposure and orthodontic traction was performed and canine was brought satisfactorily to occlusion

    Conclusion

    Although, the incidence of mandibular canine impaction is very rare, but clinicians need to be familiar with its management and treatment techniques, so that it can be guided to a suitable place in the dental arch.

    Keywords: Canine Impaction, .Orthodontic management, Surgical Management