فهرست مطالب

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال دهم شماره 4 (پیاپی 44، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • منصوره تشکری زاده، محمدرضا وهابی، پوراندخت گلکار*، کبری مهدویان صفحات 1-20

    این تحقیق به منظور بررسی اثرات توام و مستقل تنش خشکی و فلز سنگین مس بر روی صفات رویشی (طول ریشه چه، طول ساقه چه، وزن تر و وزن خشک گیاهچه)، درصد اسانس و تجمع مس در ریشه، اندام هوایی و تفاله ی شاتره (Fumaria. Parviflora Lam) در شریط گلخانه انجام شد. در این مطالعه غلظت های مختلف عنصر مس (شاهد، 50، 150، 300 و 400 mg/kg) و سطوح مختلف تنش خشکی (شاهد، 50 % و 75% بر اساس تخلیه درصد رطوبت خاک) بر روی بذور جمع آوری شده از دو منطقه معدنی دراستان کرمان (عسکری و رابر) و در هر منطقه چهار ناحیه (Z1، Z2، Z3 و Z4) به کار رفت. نتایج نشان داد که در همه تیمارها غلظت (mg/kg) 50 مس و بدون تنش خشکی(شاهد) منجر به بیشترین مقدار از نظر صفات رویشی شد. بیشترین درصد اسانس در تیمار با غلظت (mg/kg) 150 مس و تنش متوسط خشکی در ناحیه 3 از معدن مس عسکری و بیشترین میزان غلظت مس در ریشه، اندام هوایی و تفاله ی گیاه در تیمار (mg/kg) 400 مس و تنش شدید خشکی در ناحیه 3 از معدن عسکری مشاهده شد. در مطالعه ی حاضر فلز مس در طی فرایند تقطیر به مقدار زیادی در بافت گیاهی باقی ماند و غلظت عنصر مس در تفاله، تقریبا مشابه غلظت اندام هوایی گیاه قبل از فرایند تقطیر و اسانس گیری بود. بهترین تیمار برای کشت شاتره به لحاظ استفاده از اسانس گیاه، تیمار (mg/kg) 150 مس و تنش متوسط خشکی ارزیابی شد این یافته ها استفاده از گیاه دارویی شاهتره، به عنوان محصول جایگزین برای خاکهایی که به طور ملایم با مس آلوده شده اند را پشتیبانی می کند. همچنین داده های این تحقیق نشان داد که گیاه شاهتره به لحاظ کاستی هایی نظیر رشد کند و کاهش شدید زیست توده در غلظت های بالای مس نمی تواند به عنوان یک گونه کاندید برای گیاه پالایی خاک آلوده به مس باشد.

    کلیدواژگان: تفاله گیاه، کرمان، گلخانه، گیاه پالایی، معدن
  • معصومه قاسمی، مرتضی زاهدی* صفحات 21-32

    یک آزمایش گلدانی به منظور ارزیابی تاثیر تلقیح گیاهان با گونه های مختلف قارچ میکوریزا (Funneliformis mosseae, Rhizophagus irregularis, Claroideoglomus. claroideum, Cl. etanicatum, Glomus versiform, G. fasciculatum, G. caledonium وG. geosporum) بر صفات مرتبط با رشد دو رقم کنجد (یکتا و ناز تک شاخه) در فضای باز مجاور گلخانه های علمی-پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. در این آزمایش برهمکنش میکوریزا و رقم بر میزان آغشتگی میکوریزایی، غلظت فسفر، پتاسیم، آهن، روی، کلروفیل، کارتنویید، کربوهیدرات های محلول و وزن خشک اندام هوایی معنی دار بود. بیشترین میزان آغشتگی میکوریزایی برای هر دو رقم در تلقیح با گونه قارچ Cl. claroideum بدست آمد. در اثر تلقیح گیاهان غلظت فسفر، پتاسیم، آهن و روی در غالب موارد افزایش یافت. بیشترین میزان افزایش غلظت فسفر (72%)، آهن (126%) و روی (%54) به ترتیب به گیاهان تلقیح شده رقم یکتا با گونه های قارچG.fasciculatum ، Cl.claroideum و G.geosporum ولی بیشترین میزان افزایش غلظت پتاسیم (38%) به گیاهان تلقیح شده رقم ناز تک شاخه با گونه های قارچG.fasciculatum ، Cl.etanicatum و F. mosseaeبدون تفاوت معنی دار با یکدیگر تعلق داشت. تلقیح گیاهان با میکوریزا بسته به نوع رقم و گونه قارچ موجب افزایش و یا کاهش محتوای کلروفیل، کارتنویید، قندهای محلول و وزن خشک اندام هوایی گردید. وزن خشک اندام هوایی در رقم یکتا تلقیح شده با گونه هایR. irregularis وF. mosseae به ترتیب 20 و 23 درصد و در رقم ناز تک شاخه تلقیح شده با گونه هایG. fasciculatum و Cl. clarodium به ترتیب 17 و 41 درصد افزایش نشان داد و بر این اساس، این چهار گونه موثرترین گونه های قارچ میکوریزا در همزیستی با ارقام کنجد شناخته شدند.

    کلیدواژگان: کنجد، گونه های میکوریزا، عناصر غذایی، رنگدانه های فتوسنتزی، کربوهیدرات های محلول
  • فرحناز توکلی، محمد رفیعی الحسینی، رودابه راوش*، مرتضی ابراهیمی صفحات 33-44

    کاربرد الیسیتورهای غیرزیستی در مسیرهای بیوسنتزی که منجر به تشکیل و تنظیم متابولیت های ثانویه می شود بسیار حایز اهمیت است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر الیسیتور دمای پایین بر میزان هایپریسین، فلاونویید، فنل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و وزن خشک گل راعی (Hypericum perforatum L) انجام شد. بذر ها از رقم توپاز، شرکتPharmasaat  کشور آلمان با خلوص %99 و قوه نامیه %85  که در پروژه مقدماتی جهت توانایی تولید متابولیت های ثانویه مورد ارزیابی قرار گرفته بودند، تهیه گردید. بذور در محیط کشت MS در ظروف استریل کشت داده شدند و در اتاق رشد با دمای 1±25درجه سانتی گراد و تناوب نوری 8 ساعت تاریکی و 16 ساعت روشنایی با نور فلورسنت نگهداری شدند، این پژوهش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی در سه تکرار اجرا و تاثیر دماهای 4، 8، 16 و 25 درجه سانتی گراد در مدت زمان های 24 ساعت، 72 ساعت و یک هفته مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین میزان هایپریسین در دمای 4 درجه به مدت یک هفته و 72 ساعت به ترتیب با میزان 59/0 و 55/0 میکروگرم بر گرم ماده خشک و بیشترین ظرفیت آنتی اکسیدانی در دمای 4 درجه به مدت یک هفته با میزان 87/0 درصد مشاهده شد. با افزایش دما به 16 درجه (به مدت 24 ساعت) کمترین میزان هایپریسین و ظرفیت آنتی اکسیدانی مشاهده گردید. اعمال دمای 4 درجه به مدت یک هفته سبب افزایش میزان فلاونویید گردید. بیشترین میزان فنل نیز در نمونه های تحت تیمار 4 درجه به مدت یک هفته و 72 ساعت به ترتیب با میزان 65/5 و 03/5 میلی گرم بر گرم ماده خشک حاصل شد. اعمال دمای 4 درجه به مدت یک هفته بیشترین تاثیر را بر وزن خشک گیاه نشان داد. با توجه به افزایش متابولیت ثانویه هایپرسین، فنل، فلاونویید و ظرفیت آنتی اکسیدانی گیاه گل راعی پس از اعمال دمای 4 درجه سانتی گراد (به مدت یک هفته و72 ساعت)، کاربرد این الیسیتور جهت افزایش متابولیت های ثانویه گیاه گل راعی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: الیسیتور غیرزیستی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید، وزن خشک، هایپریسین
  • حمید محمدی*، شهلا مرادی، احمد آقایی صفحات 45-58

    در تحقیق حاضر اثر ملاتونین بر ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک آگاستاکه در شرایط تیمارهای مختلف آبیاری در یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه تجاری واقع در ارومیه در سال 1398 مورد بررسی قرار گرفته است که در آن عامل اول سطوح تنش کم آبی (عدم تنش، تنش کم آبی با تخلیه 40 و 70 درصد رطوبت ظرفیت گلدانی) و عامل دوم غلظت های مختلف محلول پاشی ملاتونین (عدم محلول پاشی، 50 و 100 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که اعمال تنش متوسط سبب افزایش رنگدانه‎های گیاهی، محتوای پرولین، قندهای محلول کل، تعداد و طول شاخه‎های جانبی و وزن خشک اندام های هوایی گردید. کاربرد غلظت های مختلف ملاتونین به ویژه غلظت 100 میکرومولار به صورت محلول پاشی سبب افزایش 58/11 درصدی محتوی کاروتنوییدها و 35/43 درصدی پرولین بخش هوایی و کاهش 23/29 درصدی محتوای پراکسید هیدروژن گردید. ملاتونین احتمالا با محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو و پاکسازی رادیکال های آزاد از طریق تحریک سیستم آنزیمی و غیر آنزیمی منجر به افزایش تحمل گیاه آگاستاکه در برابر تنش کم‎آبی و در نتیجه افزایش رشد و عملکرد شده است.

    کلیدواژگان: آسیب اکسیداتیو، عملکرد، گل مکزیکی، ملاتونین
  • سعید حضرتی*، بهمن تیمورلویی، امیررضا صادقی بختوری، فرهاد حبیب زاد صفحات 59-76

    کم آبی یکی مهمترین تنش های محیطی است که رشد و عملکرد گیاهان زراعی را کاهش می دهد. کودهای آلی مانند کمپوست و ترکیبات معدنی مانند زیولیت می توانند از اثر منفی کم آبی بر گیاهان بکاهند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر سطوح آبیاری (25، 50 و 75 درصد تخلیه رطوبت ظرفیت زراعی) و تیمارهای کمپوست غنی شده با زیولیت (عدم کاربرد کود، کاربرد 4 تن کمپوست، کاربرد 8 تن کمپوست، کاربرد 4 تن کمپوست+10 تن زیولیت و کاربرد 8 تن کمپوست+10 تن زیولیت) بر عملکرد و برخی ویژگی های فیزیولوژیک کینوا بود. این مطالعه در سه تکرار و به صورت اسپلیت پلات در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در سال 1398 انجام شد. در این پژوهش، کم آبی از عملکرد دانه کاست و کمترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری پس از تخلیه 75 درصد رطوبت ظرفیت زراعی، 2024 کیلوگرم در هکتار به دست آمد که در مقایسه با شاهد 8/29 درصد کمتر بود. این کاهش تا حدی ناشی از کاهش وزن هزار دانه بود. تیمارهای کاربرد 8 تن کمپوست، 4 تن کمپوست+10 تن زیولیت و کاربرد 8 تن کمپوست+10 تن زیولیت این صفت را به ترتیب به میزان 9/28، 2/36 و 9/32 درصد افزایش دادند. تیمارهای کمپوست غنی شده با زیولیت، با افزایش تعداد دانه و وزن دانه بر عملکرد دانه افزودند. با توجه به اهمیت اقتصادی عملکرد و ویژگی های کیفی دانه و رشد کلی بوته، تیمار کاربرد 4 تن کمپوست+10 تن زیولیت می تواند به طور مطلوبی عملکرد دانه را هم در شرایط کم آبی و هم در شرایط آبیاری کامل افزایش دهد.

    کلیدواژگان: عناصر غذایی، عملکرد دانه، کم آبی، مواد آلی
  • ندا باغ عنایت، گیتی برزین، مجتبی جعفری نیا*، لیلا پیشکار، ملیحه انتظاری صفحات 77-92

    تنش شوری می تواند رشد و ترکیب متابولیت های ثانویه در گیاهان دارویی را تحت تاثیر قرار دهد. گیاه مریم گلی یک گیاه مهم دارویی و اقتصادی در سطح دنیا می باشد که گونه های متفاوتی از آن در ایران می روید. در پژوهش حاضر آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح  کاملا تصادفی در ده تکرار به اجرا درآمد. تاثیرات غلظت های متفاوت شوری شامل 0، 50، 100 و 150 میلی مولار کلرید سدیم بر روی عملکرد برخی اجزای زنجیره انتقال الکترون فتوسنتزی در دو گونه حساس و مقاوم گیاه مریم گلی از طریق روش JIP- تست مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که با افزایش غلظت شوری از فعالیت کمپلکس تجزیه کننده آب (Fv/Fo) در هر دو گونه کاسته شده است، اما این کاهش در گونه حساس Salvia officinallis بیشتر از گونه مقاوم بوده است. شوری همچنین سبب کاهش انتقال الکترون به پذیرنده های الکترون (φPo، ψo و φEo)، انتقال الکترون به فتوسیستم I (φRo) شد و میزان مراکز فعال واکنش (RC/CS) و شاخص کارایی انتقال الکترون از فتوسیستم II تا I (PI total) با افزایش غلظت شوری کاهش یافت. همچنین نتایج این تحقیق نشان داد که تاثیرات منفی تنش شوری بر این پارامترها در گونه حساس مریم گلی (Salvia officinallis) بیش از گونه مقاوم (Salvia verticillata) بوده است.

    کلیدواژگان: شوری، انتقال الکترون، مریم گلی
  • بهزاد کاویانی*، ناصر نگهدار صفحات 93-102

    شمشاد خزری (Buxus sempervirens auct non L.) درختچه ای سخت ریشه زا است و تکثیر کندی دارد. این گونه ی گیاهی با ارزش به دلیل هجوم نوعی قارچ به نام Calonectria pseudonaviculata، در معرض خطر انقراض قرار دارد. هدف از انجام این تحقیق، بررسی اثر غلظت های مختلف 6-بنزیل آمینو پورین (BAP) و ɑ-نفتالن استیک اسید (NAA) (صفر، 5/0، 1، 5/1 و 2 میلی گرم در لیتر، از هر دو) بر ریزازدیادی شمشاد خزری بود. ضدعفونی ریزنمونه های این گونه بسیار مشکل است. کاربرد تلفیقی ضدعفونی کننده ها پیشنهاد می شود. نتایج ریزازدیادی نشان داد که بیشترین تعداد شاخساره (60/6 در گیاهچه)، در ریزنمونه های سرشاخه ی تیمارشده با 1 میلی گرم در لیتر BAP به دست آمد. بیشترین تعداد گره (50/5 در گیاهچه) و تعداد برگ (با میانگین 10/8 عدد در گیاهچه)، به ترتیب در محیط های غنی شده با 1 میلی گرم در لیتر BAP همراه با 5/0 و 2 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. بالاترین طول ریشه (15/10 سانتی متر در گیاهچه) در ریزنمونه های تیمارشده با 1 میلی گرم در لیتر BAP همراه با 1 میلی گرم در لیتر NAA به دست آمد. همچنین، بیشترین تعداد ریشه (20/8 در گیاهچه)، در ریزنمونه های تیمارشده با 5/0 میلی گرم در لیتر BAP همراه با 1 میلی گرم در لیتر NAA اندازه گیری شد. بعد از تکثیر، گیاهچه ها برای سازگاری به بستری از پیت و پرلیت به نسبت 1 به 1 منتقل شدند. حدود 90 درصد از این گیاهچه ها باززایی شدند و بقا داشتند. این گیاهچه های زنده، از نظر ریخت شناسی شبیه پایه های مادری بودند.

    کلیدواژگان: اکسین، سیتوکینین، ریزنمونه، گیاهان زینتی، کشت درون شیشه ای
  • حبیبه نوری داشلی برون، سارا خراسانی نژاد*، سید جواد موسوی زاده، محمدحسین میرجلیلی صفحات 103-118

    برای بررسی اثر تغییر سطح پلوییدی بر صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و میزان اسانس در گیاه بومی اسطوخودوس افراشته، در این پژوهش از کلشی سین استفاده شد. اسطوخودوس افراشته (Lavandula stricta) از گونه های بومی ایران است که در مناطق جنوبی ایران به صورت خودرو رشد می کند و از آنجایی که یکی از روش های اصلاح گیاهان، ایجاد تنوع با القاء پلی پلوییدی در گیاهان دارویی می باشد، این آزمایش با کاربرد کلشی سین در غلظت های 0، 05/0، 1/0، 2/0 و 4/0 درصد در زمان های 8، 16، 24 و 48 ساعت روی مریستم انتهایی در مرحله رشدی چهار برگی گیاه گلدانی در شرایط گلخانه ای اجرا شد. نتایج فلوسایتومتری نشان داد که پیک های به دست آمده در کلیه نمونه های دیپلویید و تیمارشده، به جز غلظت 4/0 درصد در مدت زمان 48 ساعت، همگی در یک محدوده قرار داشتند. همچنین اعداد حاصل از نرم افزار فلومکس میانگین اندازه ژنوم نمونه های شاهد دیپلویید را برابر 55/0 پیکوگرم و میانگین اندازه ژنوم نمونه تیمارشده با کلشی سین را در غلظت 4/0 درصد در مدت زمان 48 ساعت 73/0 پیکوگرم مشخص کرد. بقیه گیاهان تیمارشده در زمان و غلظت های متفاوت میانگین اندازه ژنوم 57/0 پیکوگرم را نشان داد. نتایج نشان داد که غلظت کلشی سین و مدت زمان اعمال تیمار بر کلروفیل کل و کارتنویید تاثیر معنی داری نداشت ولی نتایج نشان داد که افزایش غلظت و مدت زمان اعمال کلشی سین باعث افزایش وزن هزاردانه بذر، وزن هزارپوشینه با بذر، فعالیت آنزیم های پراکسیداز، پلی فنل اکسیداز، کاتالاز و درصد و عملکرد اسانس گردیده است. باتوجه به نتایج به دست آمده می توان بیان داشت کلشی سین با غلظت 4/0 درصد و مدت زمان 48 ساعت قابلیت القا پلی پلوییدی را دارد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس افراشته، پلی پلوییدی، کلشی سین، فلوسایتومتری، اسانس
  • مسعود تدین نژاد*، محسن دهقانی، فرزاد پارسادوست صفحات 119-132
    فسفر گرچه در بین عناصر پرنیاز کمترین مقدار را در گیاه دارد ولی به دلیل نقش مهمی که در فرایندهای حیاتی گیاه دارد تامین آن در طول دوره رشد گندم ضروری است. این پژوهش به منظور بررسی پاسخ گندم به کاربرد فسفر در مراحل مختلف رشد آن و در شرایط متفاوت شوری آب به صورت گلدانی و در بستر کشت بدون خاک انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه عامل کیفیت آب آبیاری (2 و 8 دسی زیمنس بر متر)، غلظت فسفر (30 و 45 میلی گرم بر لیتر) و پنج مرحله ای از رشد گندم که فسفر دریافت نمود (مرحله گیاهچه ای، پنجه زنی، طویل شدن ساقه ، گلدهی و پرشدن دانه) و سه تکرار انجام شد. گیاهان در پایان مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی برداشت شدند. وزن خشک ریشه، وزن خشک شاخساره، غلظت فسفر شاخساره، کلروفیل و آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز اندازه گیری شد. تنش شوری باعث کاهش 48 درصد غلظت فسفر شاخساره، 40 درصد وزن خشک ریشه و شاخساره و به ترتیب 100 و 50 درصد افزایش کاتالاز و پراکسیداز شد. افزایش غلظت فسفر از 30 به 45 میلی گرم در لیتر باعث 10 و 36 درصد به ترتیب افزایش وزن خشک ریشه و شاخساره شد. بیشترین مقدار کلروفیل، وزن خشک ریشه و شاخساره در اثر استفاده از فسفر در مرحله طویل شدن ساقه و کمترین مقادیر آن ها مربوط به کاربرد فسفر در مرحله گیاهچه ای مشاهده شد. بر اساس این پژوهش بنظر می رسد که کوددهی در طول دوره رشد گندم به ویژه در مرحله طویل شدن ساقه و گلدهی لازم است.
    کلیدواژگان: شوری، فسفر، گندم، مراحل رشد
  • سید عبدالله جعفری، جلال خورشیدی*، محمدرضا مرشدلو، فرحناز هوشیدری صفحات 133-146

    شناسایی گیاهان مقاوم به کم آبی که دارای بازده اقتصادی بالایی نیز باشند، می تواند موجب افزایش بهره وری تولید در شرایط دیم باشد. مرزه (Satureja sp.) از گیاهان دارویی پرکاربرد خانواده نعناع (Lamiaceae) است که تنوع گونه ای زیادی دارد. در این پژوهش عملکرد ماده خشک، محتوی اسانس و تحمل تنش کم آبی پنج گونه مرزه بومی ایران شامل Satureja bachtiarica Bunge.، Satureja sahendica Bornm.، Satureja spicigera (K.Koch) Boiss.، Satureja macrantha C.A. Mey و Satureja mutica Fisch. and C.A.Mey. تحت شرایط دیم و آبی استان کردستان (سنندج) بر اساس شاخص های تحمل تنش به صورت کرت خرد شده در قالب طرح بلوک کاملا تصادفی در سال 1397 در مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان مورد ارزیابی قرار گرفت. بوته ها در مرحله گلدهی برداشت شدند و اسانس گیری از آن ها توسط دستگاه کلونجر به مدت سه ساعت انجام گرفت. نتایج نشان داد که تیمار آبیاری تنها روی ماده خشک تاثیر معنی داری داشت و اثر متقابل گونه و تیمار آبیاری تنها روی محتوی اسانس تاثیر معنی داری گذاشت. ولی هر دو صفت مذکور تحت تاثیر معنی دار نوع گونه قرار گرفتند. بیش ترین میزان اسانس (12/2 درصد) و کم ترین میزان اسانس (48/0 درصد) به ترتیب متعلق به گونه های S. mutica و S. macrantha تحت شرایط دیم بود. بیشترین عملکرد ماده خشک به ازای تک بوته (72/482 گرم) از گونه  S. spicigera و کمترین میزان آن (4/44 گرم) از گونه S. sahendica بدست آمد. بر اساس نتایج تجزیه عاملی و همبستگی ها، شاخص های MP، GMP، STI و HAM برترین شاخص ها جهت شناسایی گونه متحمل به شرایط دیم شناخته شدند و براساس شاخص های مذکور، گونه S. spicigera متحمل ترین و مناسب ترین گونه جهت کشت تحت شرایط دیم استان کردستان تشخیص داده شد.

    کلیدواژگان: اسانس، دیم، عملکرد، گیاهان دارویی
  • قدرت الله شرفی، مهدی چنگیزی، مسعود رفیعی*، مسعود گماریان، شهاب خاقانی صفحات 147-160

    این آزمایش به منظور بررسی اثر تنش خشکی و کود زیستی ورمی کمپوست بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در گلخانه مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خرم آباد به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار به صورت آزمایش گلدانی به اجرا در آمد. فاکتورها شامل میزان کود ورمی کمپوست در سطوح صفر، 30، 50 و 75 درصد حجم گلدان و تنش آبی شامل آبیاری بر اساس 85 (شرایط نرمال رطوبتی به عنوان شاهد)، 70 (تنش متوسط)، و 55 (تنش شدید) درصد رطوبت ظرفیت زراعی بود. نتایج نشان داد که با افزایش شدت تنش خشکی میزان رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a و کلروفیل b)، آنزیم آنتی اکسیدان کاتالاز، پروتئین، متابولیت های ثانویه آلفاترپینن، تیمول و کارواکرول و صفات مورفولوژیک ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، وزن تر و وزن خشک بوته کاهش معنی داری یافت، اما تنش خشکی آنزیم های آنتی اکسیدان پراکسیداز و هیدروژن پراکسیداز، میزان قندهای محلول غیرساختاری و اسید آمینه پرولین را به طور معنی داری افزایش داد. افزایش مصرف ورمی کمپوست موجب افزایش معنی دار کلروفیل b، هیدروژن پراکسیداز، آلفاترپینن، تیمول، کارواکرول، درصد اسانس، ارتفاع بوته، تعداد شاخه های فرعی، وزن تر و وزن خشک بوته شد، اما کلروفیلa و قندهای محلول غیرساختاری را کاهش داد. بر اساس نتایج این آزمایش، تنش خشکی و ورمی کمپوست مستقل از یکدیگر عمل نمودند. با افزایش شدت تنش خشکی علی رغم اقدام گیاه به دفاع آنتی اکسیدانی و تنظیم اسمزی، تولید اغلب متابولیت های ثانویه و رشد گیاه به طور معنی داری کاهش یافت؛ اما مصرف ورمی کمپوست موجب افزایش این صفات شد. نتایج این آزمایش از طرفی حساسیت زیاد آویشن باغی به تنش خشکی و از سوی دیگر اهمیت کاربرد ورمی کمپوست در افزایش تولید و ارزش دارویی این گیاه را تایید نمود.

    کلیدواژگان: آنزیم های آنتی اکسیدان، تنظیم اسمزی، رنگیزه های فتوسنتزی، متابولیت های ثانویه
  • محمدرضا نظرپور، مهراب یادگاری* صفحات 161-176

    هدف از انجام این تحقیق بررسی اثرات شرایط بوم دو منطقه مسجد سلیمان و ایذه (استان خوزستان) و مراحل فنولوژیکی (دوره های رویشی، گلدهی و بذردهی) بر اسانس شاخساره های سه گونه از Artemisia  (دشتی sieberi، کوهی aucheri و معمولی vulgaris) از تیره کاسنی بود. بیشترین ترکیب در اسانس سه گونه شامل آلفا-پینن، کامفن، سابینن، لیمونن، آرتمیزیا-کتون، بورنیول، کاریوفیلن، جرماکرن-دی و بتا-اودسمول بود. بیشترین میزان اسانس (57/2 درصد) در درمنه کوهی در مسجد سلیمان و در مرحله گلدهی و کمترین میزان اسانس (61/1 درصد) در درمنه معمولی در ایذه و در مرحله بذردهی حاصل گردید. بیشترین میزان ترکیبات معطر مانند آلفا-پینن، سابینن و بورنیول (گروه مونوترپن های هیدروکربنه) و کاریوفیلن (سزکویی ترپن هیدروکربنه) در اسانس سه گونه درمنه در پایان مرحله رشد رویشی به دست آمد. با  تغییر منطقه از سردسیر (ایذه) به گرمسیر (مسجد سلیمان)، میزان ترکیبات معطر موجود در اسانس مانند آلفا-پینن و لیمونن از گروه مونوترپن های هیدروکربنه کاهش، ولی ترکیبات سزکویی ترپن مانند کاریوفیلن افزایش یافت. نتایج نشان دهنده اثرگذاری معنی دار منطقه و مرحله رشد بر کمیت و کیفیت اسانس در سه گونه درمنه بود.

    کلیدواژگان: آرتمیزیا، آرتمیزیا-کتون، اقلیم، اسانس
  • مریم چاله کائی، علیرضا عباسی*، علی دهستانی صفحات 177-192

    در این پژوهش تغییرات هورمونی در واکنش گیاه هالوفیت آلوروپوس لیتورالیس (Aeluropus littoralis Parl.) به شوری مورد مطالعه قرار گرفت. بدین منظور تغییرات هورمون های این گیاه هالوفیت در شرایط بدون تنش، تنش شوری ملایم و شدید (به ترتیب صفر، 250 و 600 میلی مولار کلرید سدیم) در چهار بازه نمونه برداری (3، 6، 12 و 24 ساعت پس از تنش) مطالعه شد. نتایج نشان داد که محتوای آبسیزیک اسید (ABA) پس از گذشت یک روز در همه سطوح تنش افزایش یافت، در حالی که میزان جیبرلیک اسید (GA) تحت تنش شدید نسبت به تنش ملایم کاهش محسوسی نشان داد. میزان سالیسیلیک اسید (SA) در ابتدای تنش ملایم نسبت به شاهد کاهش یافت و در تنش شدید این کاهش محسوس تر بود. محتوای جاسمونیک اسید (JA) در آغاز تنش تغییری نداشت. اما، با گذشت زمان بر میزان آن افزوده شد که این افزایش در تنش شدید بیش تر از تنش ملایم و در تنش ملایم بیش تر از شاهد بود. به نظر می رسد گیاه برای پاسخ به تنش حداقل به 24 ساعت زمان نیاز داشته باشد. زیرا، در ابتدای تنش (3 ساعت)، محتوای هورمون ها تغییر کرد که حاکی از درک تنش می باشد، ولی در ادامه سطح هومون ها تغییرات محدودی داشت و در زمان 24 ساعت، گیاه پاسخ کاملا متمایزی در محتوای هورمونی خود نسبت به شاهد ایجاد کرد. نتایج این تحقیق در درک عمیق تر سازوکارهای هورمونی تحمل به شوری، مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: آلوروپوس لیتورالیس، تنش شوری، سازگاری، هالوفیت، هورمون های گیاهی
  • آیدا انصاری، بابک عندلیبی*، مهدی زارعی، فرید شکاری صفحات 193-218

    در دو دهه اخیر آلودگی خاک ها به فلزات سنگین در بسیاری از مناطق زراعی افزایش یافته است. از این رو برای بررسی اثر تعامل قارچ ریشه و پوترسین بر خصوصیات فیزیولوژیکی، غلظت سرب و عملکرد بالنگوی شهری تحت تنش سرب، آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زنجان در سال 1397 انجام شد. آزمایش شامل سرب در چهار سطح (0، 300، 600 و 900 میلی گرم در کیلوگرم خاک از منبع نیترات سرب)، قارچ ریشه در سه سطح (عدم تلقیح، Funneliformis mosseae و Rhizophagus intraradices) و پوترسین در سه سطح (0، 5/0 و 1 میلی مولار) بود. نتایج نشان داد که در بین سطوح سرب، 900 میلی گرم در کیلوگرم باعث بیشترین کاهش در شاخص سبزینگی، محتوی نسبی آب، ارتفاع، وزن خشک گیاه، طول ریشه و عملکرد دانه شد و نشت یونی، غلظت سرب گیاه، کلونیزاسیون و محتوی پرولین را افزایش داد. در تمام سطوح سرب، هر دو گونه قارچ به ویژه F. mosseae موجب افزایش شاخص سبزینگی، محتوی نسبی آب، ارتفاع، وزن خشک گیاه، طول ریشه و عملکرد و کاهش غلظت سرب گیاه شدند. در تمام سطوح سرب، غلظت 5/0 میلی مولار پوترسین نشت یونی و غلظت سرب گیاه را کاهش و محتوی پرولین، وزن خشک گیاه، عملکرد و کلونیزاسیون را افزایش داد. در تمامی صفات، پوترسین با F. mosseae اثر هم افزایی داشت ولی فقط غلظت 5/0 میلی مولار با R. intraradices اثر هم افزایی داشت. به طور کلی، تعامل 5/0 میلی مولار پوترسین با F. mosseae بر رشد گیاه به ویژه در شرایط تنش سرب اثر افزایشی داشت.

    کلیدواژگان: پرولین، پلی آمین، شاخص سبزینگی، فلزات سنگین، کلونیزاسیون
  • فردین قنبری*، مهدی صیدی، سعدالله اکبری، سیمین گراوند صفحات 219-234

    با توجه به اقلیم خشک و کمبود آب در کشور ایران استفاده از موادی که بتواند تحمل گیاه به کم آبی را افزایش دهد از اهمیت زیادی برخوردار است. در این تحقیق اثر اسید سالیسیلیک و کایولین بر تحمل تنش کم آبی در گیاه گوجه فرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. تیمارها شامل محلول پاشی برگی در چهار سطح (شاهد، اسید سالیسیلیک 5/0 میلی مولار، کایولین 5/2 درصد و کاربرد هم زمان اسید سالیسیلیک+کایولین) و دور آبیاری (2، 4، 6 و 8 روز یک بار آبیاری) بود. نتایج نشان داد که افزایش دور آبیاری در گیاه گوجه فرنگی منجر به کاهش رشد و عملکرد در این گیاه شد، به طوری که میانگین عملکرد در دورهای آبیاری 4، 6 و 8 روز یک بار نسبت به شاهد (دو روز یک بار) به ترتیب 9، 11 و 21 درصد کاهش یافت. با افزایش دور آبیاری محتوای رطوبت نسبی، کلروفیل کل، تعرق و فتوسنتز کاهش و مالون دی آلدهید، پرولین، فعالیت آنزیم پراکسیداز و پراکسید هیدروژن افزایش یافت. تیمارهای اسید سالیسیلیک و کایولین تاثیر مثبت و معنی داری بر کاهش آثار تنش کم آبی در گیاه گوجه فرنگی داشتند. کاربرد اسید سالیسیلیک و کایولین با افزایش کلروفیل، محتوای رطوبت نسبی، فعالیت آنزیم پراکسیداز، نرخ فتوسنتز و تعرق سبب بهبود رشد و عملکرد گیاه شدند. بیشترین تاثیر تیمارهای محلول پاشی در شرایط دور آبیاری 6 و 8 روز یک بار مشاهده شد. همچنین نتایج نشان داد که کاربرد هم زمان اسید سالیسیلیک+کایولین اثر هم افزایی نسبت به کاربرد این مواد به صورت جداگانه نداشت. با توجه به نتایج به دست آمده برای کاهش آثار آبیاری طولانی در گیاه گوجه فرنگی استفاده از کایولین یا اسید سالیسیلیک توصیه می شود.

    کلیدواژگان: تعرق، خشکی، فتوسنتز، مالون دی آلدهید، محلول پاشی
  • عبدالله جوانمرد*، مصطفی امانی ماچیانی، علی استادی، احمد آقایی، فرزاد رسولی صفحات 235-250

    به منظور بررسی اثر کاربرد قارچ میکوریزاو چین بر میزان عناصر غذایی ماکرو، میکرو و فعالیت برخی آنزیمهای آنتیاکسیدانی در سطوح مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در زمان و مکان با 12 تیمار و سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه مراغه در سال زراعی 1398 اجرا شد. فاکتور اصلی شامل رژیم های مختلف آبیاری در سه سطح:آبیاری پس از 20 درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w20)، آبیاری پس از 50 درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w50)  و آبیاری پس از 80 درصد حداکثر تخلیه مجاز رطوبتی (w80)  و فاکتور فرعی و فرعی فرعی به ترتیب مصرف و عدم مصرف قارچ میکوریزا و برداشت در دو چین بودند. نتایج نشان داد، بیشترین و کمترین غلظت عناصر غذایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی و کلسیم به ترتیب در تیمار W20  وW80  مشاهده شد. همچنین، غلظت عناصر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، روی و منیزیم با کاربرد قارچ میکوریز بترتیب 4/17، 7/24، 9/20، 6/20، 8/11 و 2/18 درصد نسبت به شاهد افزایش نشان داد. در بین سطوح آبیاری مختلف، بیشترین کلروفیل a (8/0 میلیگرم بر گرم وزن تر)، کلروفیل b (48/0 میلیگرم بر گرم وزن تر) و کلروفیل کل (28/1 میلیگرم بر گرم وزن تر) در آبیاری نرمال بدست آمد. همچنین، بیشترین میزان فعالیت ویژه آنزیمهای آنتیاکسیدانی از قبیل سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و گایاکول پراکسیداز در تنشهای متوسط و شدید و با کاربرد قارچ میکوریزا بدست آمد. بطور کلی، نتایج نشان داد کاربرد قارچ میکوریزا نقش موثری در جذب عناصر غذایی و افزایش مقاومت گیاهان در تنش خشکی ایفا مینماید.

    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، کشاورزی پایدار، کود زیستی، گیاهان دارویی
  • خانی شاکرمی، بهمن زاهدی*، عبدالحسین رضایی نژاد، صادق موسوی فرد صفحات 251-264

    ملاتونین نقش های مهم و متفاوتی در بسیاری از جنبه های رشد و نمو گیاهان دارد. اخیرا مشخص شده که ملاتونین دارای خواص آنتی اکسیدانی است و در فرآیندهای جوانه زنی، بلوغ، پیری، حفاظت سلولی و مقاومت در برابر تنش های زنده و غیر زنده نقش دارد. با این حال نقش آن در فرآیندهای پس از برداشت و روابط آبی گل های بریده تا حالا مشخص نشده است. در این مطالعه اثر غلظت های مختلف ملاتونین در پنج سطح (صفر، 50، 100، 250 و 500 میکرومولار) و در سه زمان (دو، چهار و شش ساعت) به صورت تیمار ضربانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیمار ملاتونین منجر به افزایش عمر گلجایی، افزایش گلچه های باز شده در گل آذین، کاهش تعرق، حفظ تعادل آب، تغییر در کلروفیل، کاروتنویید و میزان ملاتونین درون زا در گل بریده مریم شد. تیمار 250 میکرومولار ملاتونین، منجر به افزایش 5/1 برابری عمر پس از برداشت گل بریده مریم نسبت به تیمار شاهد شد. بالاترین میزان جذب آب و تعرق در تیمار شاهد و پایین ترین میزان جذب آب و تعرق در تیمار 500 میکرومولار ملاتونین مشاهده شد. با افزایش غلظت ملاتونین، میزان ملاتونین درون زا روند افزایشی نشان داد. کاربرد ملاتونین باعث تغییرات مثبت در میزان کلروفیل ها و کاروتنویید شد. نقش ملاتونین در غلظت های بالا (500 میکرومولار) ممکن است شبیه اسید آبسیزیک در بسته شدن روزنه ها و کاهش میزان تعرق باشد و یا در غلظت 100 میکرومولار ملاتونین ممکن است با حفظ رنگیزه های گیاهی باعث افزایش عمر گلجایی شود. همچنین ملاتونین با کاهش پتانسیل اسمزی سلول، باعث جذب آب و حفظ شادابی بافت های گیاه می شود.

    کلیدواژگان: تعادل آب، جذب آب، کلروفیل، میزان تعرق
  • فاطمه شجاعیان کیش، علیرضا یدوی*، محسن موحدی دهنوی، امین صالحی، محمد حمیدیان صفحات 265-282

    به منظور بررسی تاثیر کودهای زیستی بر خصوصیات فیزیولوژیک و غلظت عناصر در کتان تحت شرایط قطع آبیاری در مراحل مختلف رشد، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه یاسوج در سال 1396 انجام شد. رژیم آبیاری در سه سطح (آبیاری کامل، قطع آبیاری در شروع گلدهی تا شروع کپسول دهی و قطع آبیاری در شروع کپسول دهی تا پایان رسیدگی) و کاربرد کود زیستی در چهار سطح (قارچ مایکوریزا، فسفات بارور 2، قارچ مایکوریزا + فسفات بارور 2 و عدم کاربرد کود زیستی) به ترتیب به عنوان عامل اصلی و فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد بیشترین غلظت فسفر (27/8 گرم بر کیلوگرم) و پتاسیم (20/4 گرم بر کیلوگرم) برگ در تیمار کود زیستی مایکوریزا مشاهده شد. در هر دو مرحله نمونه گیری، قطع آبیاری نسبت به آبیاری کامل باعث افزایش قندهای محلول، مالون دی آلدهید و کاهش محتوای آب نسبی برگ و پروتئین محلول برگ گردید. بیشترین پرولین برگ (63/11 میکرومول بر گرم) در تیمار ترکیب هر دو نوع کود زیستی در شرایط قطع آبیاری در شروع کپسول دهی تا پایان رسیدگی دیده شد. هر دو گونه کود زیستی باعث افزایش غلظت قندهای محلول و پروتئین محلول برگ و کاهش میزان مالون دی آلدهید شد. بیشترین عملکرد دانه از کاربرد توام دو نوع کودزیستی (186 گرم در مترمربع) دیده شد. نتایج حاکی از حساسیت زیاد کتان روغنی به تنش خشکی در مرحله کپسول دهی تا رسیدگی می باشد که کاربرد کود زیستی از طریق  بهبود جذب عناصر  غذایی، رطوبت و تغییر در غلظت اسمولیت ها این خسارت تعدیل می گردد.

    کلیدواژگان: پرولین، خشکی، عناصر غذایی، کتان روغنی، مایکوریزا
  • مهسا رفعتی آلاشتی، مهدی برادران فیروزآبادی*، علی دهستانی کلاگر، احمد غلامی، مهدیه پارسائیان صفحات 283-300

    توسعه روزافزون استفاده از نانوذرات نقره در کشاورزی و صنعت موجب توجه به اثرات منفی ناشی از تجمع آن ها در طبیعت شده است. در این پژوهش اثر اسید سیتریک و سولفید هیدروژن بر پاسخ های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه لوبیا سبز تحت تنش نانوذرات نقره مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد تنش نانو نقره باعث کاهش معنی داری در سطح برگ، ارتفاع بوته، وزن خشک برگ و غلاف شد و از طرفی میزان فلاونویید کل، آنتوسیانین و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و گلوتاتیون- اس ترانسفراز را افزایش داد. تنش نانونقره محتوای مالون دی آلدهید و نشت الکترولیت را به شدت افزایش داد که نشان گر آسیب اکسیداتیو و تخریب غشاء سلولی است، در حالی که این مقادیر در گیاهان تیمار شده با اسید سیتریک و سولفید هیدروژن کمتر بودند. همچنین بالاترین شاخص های رشدی به ترتیب در گیاهان شاهد، گیاهان تیمار شده با القاگرها و گیاهان تحت تنش مشاهده شد که بیانگر نقش موثر القاگرها در تخفیف تنش می باشد. نتایج نشان داد اسید سیتریک و سولفید هیدروژن با کاهش تجمع گونه های اکسیژن آزاد و جلوگیری از پراکسیداسیون لیپیدها موجب تعدیل خسارت های ناشی از تنش نانونقره درگیاه لوبیا سبز شده و سبب افزایش میزان رشد و نمو گیاهان تحت تنش شدند. یافته های این پژوهش می تواند برای کاهش خسارت گیاهان در مناطق آلوده با نانوذرات  مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: بیوماس، پراکسیداسیون لیپید، فلز سنگین، نشت الکترولیت
  • وحید اکبرپور*، جواد طاهری مقدس، محمدعلی بهمنیار صفحات 301-314

    به منظور بررسی تاثیر منابع مختلف کربنی (اتانول و متانول) بر برخی خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی بادرنجبویه (Melissa officianlis L.)، آزمایشی گلدانی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه شاهد در سال 1397 انجام شد. تیمارهای محلول پاشی شامل غلظت های مختلف صفر، 15، 30 و 45 درصد از اتانول و متانول بود. نتایج نشان داد که اتانول 15 درصد بیشترین تاثیر را بر تعداد برگ در بوته و فلاونویید کل داشت. هر چه غلظت اتانول از 15 درصد حجمی افزایش یافت از میزان فلاونویید کاسته شد، به طوری که در غلظت 45 درصد اتانول، اثرات بازدارنده آن ظاهر شد. بیشترین ارتفاع گیاه و درصد پروتئین به ترتیب در تیمار 15 درصد متانول و تیمار 45 درصد اتانول حاصل شد. همچنین بالاترین میزان درصد و عملکرد اسانس نیز از تیمار متانول 45 درصد به دست آمد. کاربرد تیمارهای تلفیقی 15 درصد اتانول و 45 درصد متانول، سبب تولید بیشترین میزان عملکرد بیولوژیک، کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل گردید. بنابراین استفاده از ترکیبات الکلی نظیر متانول و اتانول یکی از راهکارهای مناسب در بالا بردن میزان عملکرد و کیفیت گیاه دارویی بادرنجبویه می باشد.

    کلیدواژگان: متانول، اتانول، محلول پاشی، اسانس، بادرنجبویه
|
  • Mansoureh Tashakori Zadeh, MohammadReza Vahabi, Pooran Golkar*, Kobra Mahdavian Pages 1-20

    This study was conducted to investigate the combined and independent effects of drought stress and copper on vegetative traits (root length, stem length, fresh and dry weight of seedling), essential oil content and copper accumulation in roots, shoots and distilled plant material of Fumaria parviflora Lam. In this study, different concentrations of copper (control, 50, 150, 300 and 400 mg /kg) and different levels of drought stress (control, 50% and 75% based on soil moisture percentage discharge) on seeds collected from two mineral regions in Kerman province (Askari and Rabar) and in each region four zones (Z1, Z2, Z3 and Z4) were used. The results showed that in all treatments, the concentration of 50 (mg / kg) copper without drought stress (control) led to the highest value in terms of vegetative traits.The highest percentage of essential oil (0.45) in the treatment with concentration 150 (mg / kg) of copper and medium drought stress in zone 3 of Askari copper mine and the highest concentration of copper in roots, shoots and distilled plant material in treatment with 400(mg /kg) copper and severe drought stress in zone 3 of Askari mine were observed. In this study, the Cu remained in the plant tissue during the distillation process and the concentration of copper in the distilled plant material was almost similar to the concentration of plant shoots before the distillation process. The best treatment for f. parviflora cultivation in terms of plant essential oil, 150 (mg / kg) copper and medium drought stress was evaluatedthese findings support the use of F. parviflora as an acceptable species for soils that are in moderation contaminated with copper. behaviors such as slow growth and severe decline in biomass at high concentrations of Cu, it is concluded that the F. parviflora cannot be a candidate species for the phytoremediation of copper contaminated soil.

    Keywords: distilled plant material, greenhouse, Kerman, mine, phytoremediation
  • Masoumeh Ghasemi, Morteza Zahedi* Pages 21-32

    A pot experiment was conducted to evaluate the effects of inoculation with different mycorrhizal species (Funneliformis mosseae, Rhizophagus irregularis, Claroideoglomus. claroideum, Cl. etanicatum, Glomus fasciculatum, G. caledonium, G. versiform and G. geosporum) on the growth parameters of two sesame cultivars (Yekta and Nas takshakheh). In this experiment treatments were arranged as factorial based on a completely randomized design with three replications. Results showed that the the effects of the interaction between mycorrhizal species and cultivars were significant on colonization rate, the contents of  phosphorus, potassium, iron, zinc, chlorophyll, carotenoids and soluble carbohydrates and also on shoot dry weight. The highest colonization rates in both cultivars were obtained in the plants inoculated by Cl. claroideum. Mycorrhizal inoculation in most cases increased the concentrations of phosphorus, potassium, iron and zinc in the treated plants. Maximum increases in the contents of  phosphorus (72%), iron (126%) and Zinc (54%) were achieved in the plants of Yekta inoculated by G. fasciculatum, G.caledonium and G.geosporum, respectively, while the highest content of potassium (38%) was obtained in the plants of Nas takshakheh inoculated by G. fasciculatum, Cl.etanicatum and Funneliformis mosseae. Mycorrhizal inoculation, depending on the used cultivar and mycorrhizal species, increased or decreased shoot dry weight and the contents of chlorophyll, carotenoids and soluble carbohydrates. Shoot dry weight was increased by 20 and 23% in the plants of Yekta inoculated by Rhizophagus irregularis and Funneliformis mosseae and by 17 and 41% in the plants of Nas takshakheh inoculated by G. fasciculatum and Cl.clarodoium, respectively, and therefore, these four mycorrhizal species were recognized as the most compatible species with sesame plants.

    Keywords: Sesame, mycorrhizal species, nutrient elements, photosynthetic pigments, soluble carbohydrates
  • Farahnaz Tavakoli, Mohammad Rafieiolhossaini, Rudabeh Ravash*, Morteza Ebrahimi Pages 33-44

    The use of Abiotic elicitors is very important in biosynthetic pathways that lead to the formation and regulation of secondary metabolites. The aim of this study was to investigate the effect of Low temperature elicitors on the amount of hypericin, flavonoids, phenol, antioxidant capacity and dry weight of ).Seeds of Topaz cultivar, Pharmasat Germany, with 99% purity and 85% potency, were prepared for the ability to produce secondary metabolites. Seeds were grown in MS medium in sterile containers and stored in a growth chamber at 25±1 ° C with light rotation for 8 hours in the dark and 16 hours of light with fluorescent light. This study was performed as a factorial study in a completely randomized design with three replications and the effect of temperatures of 4, 8, 16 and 25 ° C for 24 hours, 72 hours and one week. The highest amount of hypericin at 4 ° C for one week and 72 hours with 0.59 and 0.55 μg / g dry matter, respectively, and the highest antioxidant capacity at 4 ° C for one week at 0.87% was observed. With increasing temperature to 16 degrees (for 24 hours) the lowest amount of hypericin and antioxidant capacity was observed. Applying a temperature of 4 degrees for a week increased the amount of flavonoids. The highest amount of phenol was obtained in the samples treated at 4 ° C for one week and 72 hours with the amount of 5.65 and 5.03 mg / g dry matter, respectively. Applying 4 ° C for one week had the greatest effect on the dry weight of the plant. Due to the increase in secondary metabolites of hypericin, phenol, flavonoids and antioxidant capacity of H. perforatum after application of 4 ° C treatment (for one week and 72 hours), the use of this elicitor to increase secondary metabolites of H. perforatum Recommended.

    Keywords: Abiotic elicitor, Antioxidant capacity, Flavonoid, Dry weight, Hypericin
  • Hamid Mohammadi*, Shahla Moradi, Ahmad Aghaee Pages 45-58

    In the present study to investigate the effect of melatonin on morphological and physiological parameters of Agastache under different water-deficit stresses used factorial experiment in the form of Randomized Completely Block Design with three replications in the commercial greenhouse, Urmia in 2019. The first factor was the levels of water deficit stress (non-stress, water deficit stress with depletion 40% and 70% FC) and the second factor was the different concentrations of melatonin (0, 50, and 100 µM) on Agastache. Results indicated that Applying stress, especially moderate stress, increases plant pigments, proline content, total sugar, number and length of lateral branches , and ultimately increases the dry weight of shoot. Foliar application of various melatonin concentrations, especially 100 μM, caused an increase of 11.58% in carotenoids and 43.35% in shoot proline content, and a decrease of 29.23% H2O2 contents. Melatonin may have increased Agastache tolerance to water deficit stress by protecting against oxidative damage and scavenging free radicals through stimulating the enzymatic and non-enzymatic systems, resulting in increased growth and yield.

    Keywords: Agastache foeniculum, melatonin, oxidative damage, yield
  • Saeid Hazrati*, Bahman Teymourloui, AmirReza Sadeghi Bakhtouri, Farhad Habibzadeh Pages 59-76

    Water stress is one of the most important environmental stresses that reduces the growth and yield of crops. Organic fertilizers such as compost and mineral compounds such as zeolite can reduce the negative impact of water stress on plants. The aim of this study was to investigate the effect of irrigation levels (irrigation after depletion of 25, 50 and 75% of field capacity (FC)) and compost treatments (control, 4 ton ha-1, 8 ton ha-1, 4 ton ha-1 compost +10 ton ha-1zeolite and 8 ton ha-1 compost +10 ton ha-1 zeolite) on yield and some physiological traits of quinoa. This study was done in three replications and split plot experiment based on a randomized complete block design at the research farm of Azarbijan shahid Madany University in 2019. In this study, water stress reduced seed yield, minimum seed yield was obtained in irrigation after depleting 75% of FC (2024 kg ha-1), which was 29.8% less than the control. This reduction was partly due to a decrease in the 1000-seed weight. Among enriched compost with zeolite treatments, application of 8 ton ha-1compost, application of 4 ton ha-1compost + 10 ton ha-1 zeolite and application of 8 ton ha-1 compost + 10 ton ha-1 zeolite had a significant effect and increased this trait by 28.9, 36.2 and 32.9%, respectively. Enriched compost with zeolite increased grain yield by increasing the number and weight of seeds. Due to the economic importance of grain yield and quality characteristics and overall plant growth, application of 4 ton ha-1compost + 10 ton ha-1 zeolite can optimally increase grain yield in both low water and full irrigation conditions.

    Keywords: Grain yield, Nutrients, Organic matter, Water deficit
  • Nead Bagheenayat, Giti Barzin, Mojtaba Jafarinia*, Leila Pishkar, Maliheh Entezari Pages 77-92

    Salinity stress can affect the growth and composition of secondary metabolites in medicinal plants. Salvia is an important medicinal and economic plant in the world. Different species of Salvia are grown in Iran. In the present study, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with ten replications. The effects of different salinity concentrations including 0, 50, 100 and 150 mM sodium chloride on the performance of the photosynthetic electron transport chain in two sensitive and resistant species of salvia were investigated by JIP-test method. The results of this study showed that with increasing salinity concentration, the activity of oxygen evolving complex (Fv / Fo) decreased in both species, but this decrease was more in susceptible species (Salvia officinallis) than resistant species. Salinity also reduced electron transfer to electron acceptors (φPo, ψo and φEo), electron transfer to photosystem I (φRo), active reaction centers (RC/CS), and performance index for transfer of electrons from photosystem II to I (PI total) decreased with increasing salinity concentration. The results of this study also showed that the negative effects of salinity stress on these parameters in the susceptible species (Salvia officinalis) were more than the resistant species (Salvia verticillata).

    Keywords: Electron transfer, Salinity, Salvia
  • Behzad Kaviani*, Naser Negahdar Pages 93-102

    Common boxwood (Buxus sempervirens auct non L.) is a hard-rooted shrub with slow propagation rate. This plant species is in danger of extinction due to invasion of a type of fungus named Calonectria pseudonaviculata. The purpose of this research was investigation of the effect of different concentrations of BAP and NAA (0, 0.5, 1, 1.5 and 2 mg/L form each two) on micropropagation of B. sempervirens. Sterilization of explants of this species is very difficult. Combined application of disinfectants is proposed. Results of micropropagation showed that the largest number of shoots (6.60/plantlet) was obtained in apical buds expalnts treated with 1 mg l-1 BAP. Maximum number of node (5.50/plantlet) and number of leaf (8.10/plantlet) were obtained in media enriched with 1 mg l-1 BAP along with 0.5 and 2 mg l-1 NAA, respectively. The highest root length (10.15 cm/plantlet) was obtained in explants treated with 1 mg l-1 BAP along with 1 mg l-1 NAA. Also, the largest number of root (8.20/plantlet) was calculated in explants treated with 0.5 mg l-1 BAP together with 1 mg l-1 NAA. After propagation, plantlets were transferred to a bed containing peat and perlite with ratio of 1:1 for acclimatization. About 90% of them were recovered and survived. These survived plantlets were morphologically similar to the mother plants.

    Keywords: Auxin, Cytokinin, Explant, Ornamental plants, In vitro culture
  • Habibeh Nouri Dashlibroon, Sarah Khorasaninejad*, Seyed Javad Mousavizadeh, MohammadHossein Mirjalili Pages 103-118

    In this study, to investigate the effect of ploidy level changing on morphological and physiological traits and the amount of essential oil  of Lavandula stricta as a Iranian  native medicinal plant. In this experiment, gel containing colchicine at five concentrations (0, 0.05, 0.1, 0.2, and 0.4 %) and four times (8, 16, 24 and 48 h) in the final meristem in the four-leaf growth stage of the potted plant under greenhouse conditions. The results of flow cytometry showed that the genome size in all diploid and treated plants with colchicine were in the same range (0.55 and 0.57 pg, respectively), but, it was obtained 0.73 pg for treated plant with 0.4% colchicine in 48 hours and SEM images showed an increase in the density of glandular trichomes and stomata size in them. Also, the results showed that the concentration of colchicine and the time of treatment had no significant effect on chlorophyll and carotenoid, but increasing the concentration of colchicine and the application time increased the weight of 1000-seed, weight of seed with cover, peroxidase, polyphenol oxidase, catalase and percentage and yield of essential oil. According to the obtained results, it can be stated that the application of colchicine at 0.4% for 48 hours has the ability to increase ploidy level of Lavandula stricta plant and increase medicinal value of this plant.

    Keywords: Colchicine, Essential oil, Flow cytometry, Lavandula stricta, Polyploid
  • Masoud Tadayonnejad*, Mohsen Dehqani, Farzad Parsadoust Pages 119-132
    Although phosphorus owns the lowest amount between essential elements in the plant, but due to its important role in the vital processes of the plant, its supply during the growing period of wheat is essential. This study was conducted to investigate the response of wheat to the use of phosphorus in different stages of its growth and in different conditions of water salinity in pots and in soilless culture system. This experiment were performed in the factorial experiment in a completely randomized design with three factors of irrigation water quality (2 and 8 dS / m), phosphorus concentration (30 and 45 mg/l) and the stage of growth of wheat that receives phosphorus (seedling stage, tillering stage, elongation stage of Stem, flowering and seed filling) and three replications. Plants were harvested at the end of the physiological maturation phase. Root and shoot dry weight, shoot phosphorus concentration, chlorophyll and catalase and peroxidase enzymes were measured. Increased salinity decreased 48% phosphorus concentration of shoots, 40% dry weight of roots and shoots and 100 and 50% increase of catalase and peroxidase, respectively. Increasing the concentration of phosphorus from 30 to 45 mg/l caused 10 and 36% increase in dry weight of roots and shoots, respectively. The highest amount of chlorophyll, root and shoot dry weight due to the use of phosphorus was observed in the stem elongation stage and the lowest values were related to the application of phosphorus in the seedling stage. Based on this research, it seems that fertilization is necessary during the wheat growth period, especially in the stage of elongation of the stem and flowering.
    Keywords: Salinity, Phosphorus, Wheat, Growth stages
  • Sayed Abdollah Jafari, Jalal Khorshidi*, MohammadReza Morshedloo, Farahnaz Houshidari Pages 133-146

    Identification of water deficit tolerance plants with a high economic efficiency can led to increase in production under rainfed conditions. Satureja is one of the most widely used medicinal plants belonged to Lamiaceae family which has high species diversity. In this research, dry matter yield, essential oil content and water deficit tolerance in some of Iranian native Satureja species including Satureja bachtiarica Bunge, Satureja sahendica Bornm., Satureja spicigera (K.Koch) Boiss., Satureja macrantha C.A. Mey. and Satureja mutica Fisch. & C.A.Mey. were evaluated under irrigated and rainfed conditions using stress tolerance indices as split plots based on RCB design in 2018, at Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center. Plants were harvested in flowering stage and essential oil was extracted using Clevenger apparatus for three hours. Results indicated that irrigation treatment had significant effect only on dry matter yield. Interaction effect of species and irrigation treatment was significant only on essential oil content, but both mentioned traits were affected by species type. The highest (2.12 %) and the lowest (0.48 %) essential oil content were belonged to S. mutica and S. macrantha species under rainfed condition, respectively. The highest (482.72 g) and the lowest (44.4 g) dry matter yield per plant were obtained from S. spicigera and S. sahendica species, respectively. Based on factor analysis and correlation results, MP, GMP, STI and HAM indices were considered the best indices for identification of tolerant species to rainfed condition and based on mentioned indices, S. spicigera was identified the most tolerable and suitable species for cultivating under rainfed condition of Kurdistan province.

    Keywords: Essential oil, Rainfed, Yield, Medicinal Plants
  • GhodratAllah Sharafi, Mahdi Changizi, Masoud Rafiee*, Masoud Gomarian, Shahab Khagani Pages 147-160

    This experiment was conducted to investigate the effect of drought stress and vermicompost biofertilizer on some morphological, physiological and biochemical characteristics of Thymus vulgaris in greenhouse of Khorramabad Agricultural and Natural Resources Research and Training Center in a completely randomized design with three replications. The pot experiment was performed. Factors included vermicompost fertilizer levels at 0, 30, 50 and 70% of pot volume and water stress including post-discharge irrigation (85 (control), 70 (moderate stress), and 55 (severe stress). The moisture content was the field capacity. The results showed that with increasing drought stress, the amount of photosynthetic pigments (chlorophyll a and chlorophyll b), antioxidant enzyme catalase, protein, secondary metabolites of alpha-terpinene, thymol and carvacrol and morphological traits of plant height, number of sub-branches, fresh weight and dry weight of plants decreased significantly, but drought stress of antioxidant enzymes and hydrogen peroxidase significantly increased the amount of unstructured soluble sugars and amino acid proline. Increased consumption of vermicompost significantly increased chlorophyll b, hydrogen peroxidase, alphaterpinene, thymol, carvacrol, essential oil percentage, plant height, number of sub-branches, fresh weight and dry weight of plant, but chlorophyll a and unstructured soluble sugars reduced. According to the results of this experiment, with increasing the severity of drought stress, despite the plant's antioxidant defense and osmotic regulation, the production of most secondary metabolites and the growth of the thyme stress-sensitive plant decreased significantly; However, consumption of vermicompost increased secondary metabolites, growth and fresh and dry weight of the plant.

    Keywords: antioxidant enzymes, Osmotic regulation, photosynthetic pigments, secondary metabolites
  • MohammadReza Nazarpour, Mehrab Yadegari* Pages 161-176

    To study the effects of differential habitat Masjed-Solieyman and Izeh (Khuzestan province) and phenological stages (vegetative, flowering and seeding stages) on essential oil components of shoot plant of Artemisia sp. belong to the Asteraceae family, this research was carried out in spring of 2020. The most essential oil compounds in three species were Alpha-pinene, Camphene, Sabinene, Limonene, Artemisia-ketone, Borneol, Caryophyllene, Germacrene-D and Beta-eudesmol. The highest content (2.57 %) of essential oil was obtained from Masjed-Solieyman and in flowering stage and smallest content (1.61 %) of essential oil was obtained from Izeh and in seeding stage. The most of compounds such as Alpha-pinene, Sabinene and Borneol as volatile components (monoterpene hydrocarbons) and Caryophyllene (sesquiterpene hydrocarbons) as an important constitute in pharmaceutical industry obtained from end of vegetative stage. In addition, the amounts of volatile components and monoterpene hydrocarbons such as Alpha-pinene and Limonene on essential oils decreased from Masjed-Solieyman (tropical) to Izeh (temperate), however the percentage of sesquiterpene hydrocarbons such as Caryophyllene in the oils increased. The results showed significant effects of phenological stages and habitats on essential oil content and composition in three species.

    Keywords: Artemisia, Artemisia-ketone, Climate, Essential oil
  • Maryam Chalekaei, Alireza Abbasi*, Ali Dehastani Pages 177-192

    Hormonal changes of Aeluropus littoralis (Gouan) Parl. halophyte under none- stress, moderate and severe salinity stress condition (0, 250, and 600 mM NaCl, respectively) at four time-courses (3, 6, 12, 24 h) were studied. The results showed that the Abscisic acid (ABA) content increased after one day at all stress levels, however, Gibberellic acid (GA3) levels also significantly decreased under severe stress compared to mild stress. The level of Salicylic acid (SA) decreased slightly compared to the control at the beginning of mild stress condition, but in severe stress, this decrease was more noticeable. Jasmonic acid (JA) content was not different at the first of stress, but with increased stress time, its content increased and in severe stress, it was more than mild stress and in mild stress, it was more than the control. It seems that the plant needs at least 24 hours to respond to stress because in the first time (3 hours) the content of hormones changed compared to the control, which indicates the perception of stress, but in continues the levels of the hormone had limited changes, and within 24 hours, the plant produced a completely different response to its hormonal content than the control. In conclusion, the results of this study will be useful in providing a deeper understanding of the hormonal mechanism of salinity tolerance.

    Keywords: Adaptation, Aleuropus littoralis, Halophyte, Phytohormons, Salinity stress
  • Aida Ansari, Babak Andalibi*, Mehdi Zarei, Farid Shekari Pages 193-218

    In the last two decades, soil contamination with heavy metals has increased in many agricultural areas. Therefore, in order to investigate the interaction of mycorrhiza and putrescine on physiological characteristics, lead content, and yield of Lallemantia iberica under lead (Pb) stress, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design in the Research Greenhouse of the Faculty of Agriculture, University of Zanjan in 2018. Experiment consisted of Pb in four levels (0, 300, 600, and 900 mg Pb/kg soil) from the source of Pb(NO3)2, mycorrhiza at three levels (no inoculation, Funneliformis mosseae, and Rhizophagus intraradices), and putrescine in three levels (0, 0.5, and 1 mM). The results showed that among the Pb levels, 900 mg/kg caused the greatest decrease in the greenness index, relative water content, height, plant dry weight, root length, and grain yield, and increased electrolyte leakage, plant Pb concentration, colonization, and proline content. At all Pb levels, both fungi, especially F. mosseae, increased greenness index, relative water content, height, plant dry weight, root length, and yield, and decreased plant Pb concentration. At all Pb levels, the concentration of 0.5 mM putrescine decreased electrolyte leakage and plant Pb concentration, and increased proline content, plant dry weight, yield, and colonization. In all traits, putrescine had a synergistic effect with F. mosseae, but only 0.5 mM putrescine had a synergistic effect with R. intraradices. In general, the interaction of 0.5 mM putrescine with F. mosseae had an additive effect on plant growth, especially under Pb stress conditions.

    Keywords: Colonization, Greenness Index, Heavy Metals, Polyamine, Proline
  • Fardin Ghanbari*, Mehdi Saidi, Sadolah Akbari, Simin Gravand Pages 219-234

    Due to the dry climate and water shortage in Iran, the use of substances that can increase the plant's tolerance to water stress is very important. In this study, the effects of exogenous application of salicylic acid (SA) and kaolin (KL) on drought stress tolerance of tomato plants was evaluated in field conditions. Experimental factors included foliar application (including control, 0.5 mM SA, 2.5% KL and simultaneous application of SA + KL) and irrigation intervals (at four levels of 2, 4, 6 and 8 days). The results showed that increasing the irrigation interval in tomato plant led to a decrease in growth and yield in this plant. As compared to the controls, irrigation intervals of 4, 6 and 8 days decreased total yield as much as 9, 11 and 21%, respectively. The relative water content, total chlorophyll, transpiration and photosynthesis decreased while malondialdehyde, proline, peroxidase and hydrogen peroxide increased with the increase of irrigation intervals. Both SA and KL were effective in reducing the adverse effects of drought stress on plant growth and productivity.  Application of SA and KL improved plant growth and yield by increasing chlorophyll, relative water content, peroxidase activity, photosynthesis rate and transpiration. The highest effect of foliar spraying was observed at irrigation intervals of 6 and 8 days. The results also showed that the simultaneous application of SA + KL did not have a synergistic effect on plant growth and productivity in comparison to their separate application. According to the obtained results, the use of KL or SA is recommended to reduce the effects of prolonged irrigation on the tomato plant.

    Keywords: Drought, Foliar application, Malondialdehyde, Photosynthesis, Transpiration
  • Abdollah Javanmard*, Mostafa Amani Machiani, Ali Ostadi, Ahmad Aghaee, Farzad Rasoli Pages 235-250

    In order to evaluation the effects of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) and harvesting time on the macro- and micronutrients and antioxidant enzymes activity of thyme (Thymus Vulgaris L.) in different irrigation levels, a field experiment study was carried out as Split plot in time and place with 12 treatments and three replications at the faculty of Agriculture, University of Maragheh, Iran, in 2019. The first factor was three irrigation levels included irrigation after depletion of 20% maximum allowable depletion (W20), depletion of 50% of maximum allowable depletion (W50) and depletion of 80% of maximum allowable depletion (W80) as severe stress. The sub factor was application and non-application of mycorrhiza and sub sub factor was harvesting time (first and second harvest). The results demonstrated that the highest and lowest content of N, P, K, Zn, Fe and Ca was observed in W20 and W80 irrigation levels, respectively. Also, with application of AMF, the content of N, P, K, Fe, Zn and Mn increased by 17.4, 24.7, 20.9, 20.6, 11.8 and 18.2% compared with untreated control. Among different irrigation levels, the highest content of Chlorophyll a (0.8 mg/g fresh weight), b (0.48 mg/g fresh weight) and total (1.28 mg/g fresh weight) was achieved in the non-stress conditions (W20). Also, the highest antioxidant enzymes activity such as superoxide dismutase, ascorbate peroxidase and guaiacol peroxidases was achieved in the moderate and severe water stress conditions with application of AMF. Generally, the results showed that application of AMF play a main role in improving plant nutrient absorption and increasing resistant to drought stress conditions.

    Keywords: Bio-fertilizer, Drought stress, Medicinal, aromatic plants, Proline, Sustainable agriculture
  • Khani Shakarami, Bahman Zahedi*, Abdolhossein Rezaei Nejad, Sadegh Mousavi Fard Pages 251-264

    Melatonin plays important and different roles in many aspects of plant growth and development. Recently it has been shown that melatonin has antioxidant properties and plays in processes of germination, maturation, senescence, cytoprotection, resistance to biotic and abiotic stress and etc. However, its role in post-harvest processes and water relations cut flowers has not yet been determined. In this study, the effects of different concentrations of melatonin on five levels (0, 50, 100, 250 and 500 µM) and three times (2, 4 and 6 hours) on the cut tuberose cv. Pearl were investigated as pulse treatments. cut flowers were then transferred to distilled water and evaluated daily for vase life and water relations. However, pulse treatments for 4 h with 250 µM melatonin solutions extended vase life and suppressed a reduction in fresh weight during the post-harvest period. The amounts of water uptake and water loss by the cut flowers decreased upon melatonin treatment. The results showed that melatonin treatment resulted in prolonged vase life, increasing the number of opened florets in the inflorescence, reducing water loss and maintaining the water balance in cut tuberose. Treatment of 250 µM melatonin resulted in a 1.5-fold increase in vase life of cut tuberose compared to control treatment. The highest water uptake and water loss were observed in control treatment and the lowest water uptake and water loss were observed in treatment with 500 µM melatonin. As the melatonin concentration increased, endogenous melatonin levels increased. Melatonin application caused a positive change in chlorophyll and carotenoid levels. The role of melatonin at high concentrations (500 µM) may be similar to the abscisic acid in stomata closure and reduced transpiration, or at concentrations of 100 and 250 µM melatonin, possibly maintaining cells membrane integrity, may cause turgidity of cells

    Keywords: Chlorophyll, Water balance, water loss, water uptake
  • Fatemeh Shojaeian Kish, Alireza Yadavi*, Mohsen Movahhedi Dehnavi, Amin Salehi, Mohammad Hamidian Pages 265-282

    In order to investigate the effect of biofertilizer on physiological characteristics and nutrient concentration in linseed under irrigation withholding at different growth stages, a farm experiment conducted as split plot base on randomized complete block design with three replication at research field of Yasouj University in 2017. Irrigation regimes (full irrigation, irrigation withholding at beginning of flowering until beginning of podding, irrigation withholding at beginning of podding to end of maturity) and bio-fertilizer application at four levels (mycorrhiza fungi, Phosphate Barvar2, mycorrhiza arbuscular fungi + Phosphate Barvar2 and non-application of bio-fertilizer) were considered as the main and the sub plots, respectively. The results showed that the highest concentration of phosphorus (8.27 g.kg-1) and potassium (4.20 g.kg-1) in the leaf was observed in the treatment of mycorrhiza bio-fertilizer. In both stages of flowering and seed filling, irrigation withholding compared to full irrigation increased the soluble sugars, malondialdehyde, but reduced the relative water content and soluble protein of leaf.  The highest leaf prolin cintent (11.63 µmol.g-1) was observed in both biofertilizer combination treatments in condition of Irrigation withholding at beginning of podding to end of maturity. Application of both type of biofertilizer increased soluble sugar concentration, soluble protein and reduced malondialdehyde levels. The highest grain yield was observed from application of mycorrhiza+ phosphate Barvar2.The results indicate that linseed is sensitive to drought stress in the encapsulation to ripening stage (58% reduction). This damage modified by application of biofertilizer trough improving the absorption of nutrients and changing the concentration of osmolites.

    Keywords: Droght, Linseed, mycorrhiza, Nutrients, Proline
  • Mahsa Rafat Alashti, Mehdi Baradaran Firouzabadi*, Ali Dehestani Kelagar, Ahmad Gholami, Mahdieh Parsaeian Pages 283-300

    Increasing use of silver nanoparticles in agriculture and industry attracted more attention to the negative effects of their accumulation in environment. In this study, the effect of citric acid and hydrogen sulfide treatment on the morphological and physiological responses of green bean plants under silver nanoparticles stress was investigated. The results showed that nanosilver stress significantly reduced leaf area, plant height, leaf and pod dry weights and made a significant increase in total flavonoids and anthocyanins content and superoxide dismutase and glutathione-S transferase activities. Nanosilver stress increased malondialdehyde content and electrolyte leakage indicating a high oxidative and cell membrane damage, whereas these values ​​were lower in plants treated with citric acid and hydrogen sulfide. Furthermore, the highest growth indices were observed in control plants, plants treated with inducers and plants under stress, respectively, which indicates the effective role of inducers in stress relief. These results showed that citric acid and hydrogen sulfide mitigated the damage caused by nanosilver stress in green bean plants by reducing free oxygen species accumulation and preventing lipid peroxidation leading to increased growth rate in stressed plants. These findings can be used to reduce crop damages in regions contaminated with nanoparticles.

    Keywords: Biomass, electrolyte leakage, heavy metal stress, lipid peroxidation
  • Vahid Akbarpour*, Javad Taheri Moghadas, MohammadAli Bahmanyar Pages 301-314

    In order to investigate the effect of different carbon sources (ethanol and methanol) on some morphological and physiological characteristics of Melissa officianlis L., a pot experiment was conducted in factorial based on completely randomized design with three replications in the research greenhouse of Shahed University in 2018. Foliar treatments included different concentrations of 0, 15, 30 and 45% ethanol and methanol. The results showed that ethanol 15% had the most effect on leaf number per plant and total flavonoid. As ethanol concentration increased by 15%, the flavonoid content decreased, so that at 45% ethanol concentration, its inhibitory effects appeared. The highest plant height and protein percentage were obtained in 15% methanol and 45% ethanol treatments, respectively. The highest percentage and yield of essential oil were obtained from methanol treatment with 45%. The combined application of 15% ethanol and 45% methanol, produced the highest biological yield, chlorophyll a, chlorophyll b and total chlorophyll. Therefore, the use of alcoholic compounds such as methanol and ethanol is one of the appropriate strategies to improve the yield and quality of Melissa officianlis L.

    Keywords: Essential oil, Ethanol, Melissa officianlis, Methanol, Spray