فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های تاریخی
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 50، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم روضاتیان*، اعظم سیامک، مهدی رفیعیایی صفحات 1-17

    میرزاابوطالب فندرسکی از شخصیت های مشهور دوره صفویه بود که در زمان شاه سلیمان اول (صفی دوم) و سلطان حسین صفوی می زیست. او در زمینه علوم مختلف، صاحب آثار بسیاری بود. شباهت نام خانوادگی ابوطالب فندرسکی با یکی دیگر از علمای عصر صفوی، یعنی ابوالقاسم فندرسکی، باعث شده است پژوهشگران در ذکر آثار و احوال آنها دچار اشتباه شوند؛ برای مثال رابطه ای نسبی برای این دو فرض کنند یا برای زمان مرگ ابوطالب فندرسکی، تاریخ های اشتباهی قید کنند. درباره ابوطالب فندرسکی، در عصر خودش و حتی زمان کنونی، اطلاعات اندکی ثبت شده و آگاهی های کمی در دست است. هدف این پژوهش، بررسی زندگی و فضای سیاسی و اجتماعی زمانه این عالم بزرگ و چرایی سکوت منابع و مصادر تاریخی درباره اوست که با روش تحلیل محتوا، یعنی بررسی و مقایسه و نیز نقد و ارزیابی داده های تاریخی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد به طور قطع، این دو عالم بزرگوار پدر و پسر نبوده و به احتمال، رابطه سببی هم نداشته اند. باید در نظر گرفت تعارض های خاندان فندرسک با حکومت، بر سر مسایل مالی، باعث شد در رسانه های آن عصر، نام ابوطالب فندرسکی حذف شود. تاریخ های آمده در منابع مختلف درباره زمان مرگ او، اشتباه است و تاریخ مرگ او در فاصله سال های 1107تا1117ق/1695تا1705بوده است.

    کلیدواژگان: ابوطالب فندرسکی، نسبشناسی، منبعشناسی، تاریخ وفات
  • حمیدرضا پاشازانوس* صفحات 19-33

    تاریخ نگاری در چین، مانند هر کشور دیگری، از فرهنگ آن کشور متاثر است. در چین دست کم از قرن ها پیش از کنفوسیوس، سنت اساس فرهنگ مردم بود که به طور طبیعی بر اندیشه مورخان چینی نیز تاثیر نهاد. جهان بینی سنتی چین از مهم ترین سنت های تاثیرگذار بر ذهن مورخ چینی است که باوجود تحولات سیاسی و انحطاط سیاسی در برخی دوره های تاریخ چین، همچنان شالوده اصلی نگاه سیاسی چینی هاست. در حالی که کشورهای دیگر نام خود را از اقوام ساکن یا ویژگی خاص سرزمین خود گرفته اند، مردم چین از ابتدای هزاره نخست پیش از میلاد، کشور خود را جون گوا (Zhōngguó(中))، سرزمین میانه، خوانده اند. وجود این بینش که از فلسفه کیهان پژوهی چین باستان برخاسته بود، باعث شد امپراتوران چین ادعای «خدایگانی» داشته باشند؛ بنابراین کشورهای اطراف را بربر و باج گزار خود می دانستند که باید «بیایند و متحول شوند»؛ برای نمونه، روایت های مورخان چین باستان درباره شاهان اشکانی و پادشاهان پارس و فرمانروایان محلی ایران بر این نکته تاکید می کند که شاهان ایران همواره برای امپراتوران چین هدایایی در حکم پیشکش می فرستادند و حتی در امور مملکتشان از امپراتور یاری و راهنمایی می خواستند. نظر به اهمیت بررسی این ادعا، مقاله حاضر بر آن است با روش خوانش و بررسی و تحلیل گزارش های متون چینی، ابتدا مفهوم جون گوا را تحلیل کند؛ سپس نوع تعامل شاهان ایرانی با حاکمان چین را در متون چینی واکاوی کند و ماهیت این ادعا را بررسی کند. فرض نویسنده این است که مورخان چینی به واسطه اندیشه خودمرکزبینی نخبگان چین باستان، از عبارت «پیشکش کردن هدایا» فقط با هدف تاکید بر جایگاه «خداگونه امپراتور در سرزمین میانه» استفاده می کردند.

    کلیدواژگان: پادشاهی میانه، ایران، چین، تاریخ نویسی، جهان بینی
  • سید مهدی حبیبی، شکوه سادات اعرابی هاشمی*، سهیلا ترابی فارسانی صفحات 35-51

    در جوامع مختلف، نمادها و کهن الگوها مهم ترین عناصر ساختاری اسطوره ها را تشکیل می دهند. در اسطوره شناسی ایرانی نیز نمادها و کهن الگوها نقش بسیار مهمی برعهده دارند. اسطوره نبرد هوشنگ با مار سیاه یکی از روایت های اسطوره ای است که در شاهنامه نقل شده و نمادها و کهن الگوهایی را در خود جای داده است. به نسبت اهمیت این روایت اسطوره ای، درباره آن پژوهش های چندانی صورت نگرفته است. بررسی ریشه های اسطوره ای و نمادها و کهن الگوهای موجود در این روایت، با کشف بسیاری از رازهای تاریخی ایرانیان باستان همراه است. پژوهش حاضر به روشی توصیفی تحلیلی و براساس داده های کتابخانه ای تدوین شده است. هدف این پژوهش تحلیل اسطوره نبرد هوشنگ و مار سیاه با استفاده از نماد و کهن الگوست. نتایج به دست آمده از آن حکایت دارد که در این اسطوره، مار سیاه جهانسوز نمادی از شرارت و نابودگری و بی نظمی جاویدان است که در برابر هوشنگ، یعنی نماد خیر و دادگری و نظم و آبادگری قرار می گیرد. حاصل این نبرد، رانش مار اهریمنی و کشف آتش و جشنی است که با برتری بر این مار و کشف آتش ارتباط مستقیم دارد. در این اسطوره، کهن الگوهایی همچون نبرد خیر و شر، نبرد قهرمان با مار و اژدها، آتش و رانش اهریمنان، جشن و... درخور مشاهده و بررسی است.

    کلیدواژگان: شاهنامه، هوشنگ، مار، نماد، کهنالگو، جشن سده
  • زهرا محققیان* صفحات 53-71

    یکی از زمینه های بحث درباره خدابانوان عربی واکاوی ویژگی های ایشان در منابع اسلامی است. در این زمینه، به طور ویژه برخی گزارش های مرتبط با الهه عزی درخور توجه است که در روایت های مربوط به انهدامش به مثابه زنی سیاه روی معرفی شده است. در حالی که این خصلت در سایر صفت ها و نمادهای عزی ریشه ندارد. اکنون پرسش های اصلی این نوشتار عبارت است از: خاستگاه چنین خصلتی برای عزی چیست و او برچه اساسی و با چه معیاری در منابع اسلامی چنین صفتی، آن هم تنها در روایت های مربوط به انهدام، به خود گرفته است؟ گزارش های نویسنده های مذکور درصدد گفتن چه مطلبی است و این امر به درک ارزش گذاری الهه ها و خدابانوان مشرکان در فرهنگ اسلامی چه کمکی می کند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد انتساب مذکور بیش از آنکه از امر واقع حکایت کند، نوعی اقتباس و الگوگیری مسلمانان از سنت های توحیدی رایج در منطقه است که در مواجهه با خدایان غیر داشتند. در این مقاله نشان خواهیم داد خاستگاه اصلی این سنت در بین النهرین باستان ریشه دارد که پس از تبعید یهودیان به بابل در میان سامیان هم وارد شد؛ سپس در فرآیندی تکاملی از راه کتاب مقدس و سنت اربابان کلیسا به مسلمانان سده های نخست هم به ارث رسید.

    کلیدواژگان: عزی، الهه سیاه، خدابانوان عرب، منابع متقدم اسلامی، ارواح پلید، شیطان، مسیحیان هلنی
  • محمد حکیم آذر* صفحات 73-91
    در پژوهش های شرق شناسان و پژوهشگران ایرانی و ترکیه ای، رساله خواب نامه از منابع اصلی درباره فرقه حروفیه و اندیشه های رییس این فرقه، میرزافضل الله استرآبادی، است. نویسنده این رساله، نصرالله بن حسن نافجی، در زمان سکونت فضل الله در اصفهان مرید و انیس او بود. از دیگر متون اعتقادی حروفیان مثنویی است در بحر هزج به نام مخزن الرموز که آن نیز اثر نصرالله بن حسن نافجی است و در سال 825ق/1422م نوشته شده است. این دو متن برای شناخت تفکر، الفبای رمزی و تعالیم فرقه حروفیه منابعی مهم هستند. درباره این نویسنده تا امروز هیچ اطلاعی در دست نیست و هر جا اسمی از او آورده اند، به خواب نامه او اشاره کرده و گذشته اند.
    در این پژوهش، نسخه های خطی این دو متن مهم معرفی می شوند. نسخه های این دو متن در کتابخانه های خارج از ایران نگهداری می شوند. غیر از معرفی دو متن یادشده، زندگی نصرالله بن حسن نافجی و زادبوم او که نامی از آن در منابع تاریخی نیامده است، واکاوی می شود؛ همچنین اطلاعات گوناگونی از نظر گذرانده می شود که این گزارش نویس در حوزه موضوعات جغرافیایی و اجتماعی ارایه کرده است. نصرالله به علت زندگی در محیط اصفهان در قرن هشتم و اوایل قرن نهم قمری/پانزدهم میلادی، در رساله خود از رجال و محلات اصفهان آگاهی های ارزشمندی آورده که در این پژوهش به آنها توجه شده است.
    کلیدواژگان: نصراللهبنحسن نافجی، حروفیان، میرزافضلالله نعیمی، خوابنامه، مخزنالرموز
  • سودابه معظمی گودرزی، شهاب شهیدانی*، جهانبخش ثواقب صفحات 93-112

    ایجاد نوسازی فرهنگی براساس الگوهای غربی، از برنامه های حکومت پهلوی دوم بود. تغییر در سبک زندگی زنان، به ویژه در زمینه پوشش و خودآرایی آنها، از اقداماتی بود که در این نوسازی فرهنگی صورت گرفت. برای رسیدن به این منظور، نهادهای فرهنگی دولت پهلوی با کمک رسانه ها، به ویژه مطبوعات، الگوهای جدید خودآرایی و مد را بین قشرهای مختلف تبلیغ می کردند و ترویج می دادند. هفته نامه اطلاعات بانوان در زمره نشریات مربوط به بانوان در دهه سی شمسی/1950م بود که الگوهای پسندیده شده دولت را منتشر می کرد. هدف این مقاله بررسی مولفه ها و چگونگی ترویج الگوهای مد و خودآرایی در نشریه مزبور از سال 1336تا1340ش/1957تا1961م، به روش توصیفی تحلیلی است. یافته پژوهش نشان می دهد این نشریه به علت همسوبودن با سیاست های فرهنگی دولت پهلوی دوم، به ویژه در زمینه پوشش و خودآرایی زنان، در تبلیغ مد و خودآرایی به سبک غربی نقش موثری ایفا می کرد؛ اما هم زمان با آگاهی از پیامدهای تغییر سبک زندگی و نوع پوشش زنان به سبک غربی و بروز بحران های اخلاقی و اجتماعی، تلاش می کرد علاوه بر بهره مندی زنان از خودآرایی و پوشش، آنها را با مفاهیم دیگری از مد و خودآرایی آشنا کند؛ همچنین آنها را به رعایت اصولی همچون سادگی، متانت، وقار، عفت و حیا و رعایت اعتدال براساس باورهای سنتی وادارد. باوجود تلاش وافر، این نشریه برای رواج توامان مدگرایی غربی و صیانت اخلاقی زنان به راه حل مناسبی دست نیافت.

    کلیدواژگان: حکومت پهلوی دوم، اطلاعات بانوان، زنان، خودآرایی، مد
|
  • Maryam Rozatian *, Azam Siamak, Mehdi Rafieiayi Pages 1-17

    One of the famous personalities of the Safavid period was Mirza Aboutaleb Fendereski, who was contemporary with Shah Suleiman and Sultan Hussein. The similarity of the surname of Aboutaleb Fendereski with another scholar, Abolghasem Fendereski, has caused researchers to make a mistake in mentioning their works and circumstances. For example, they assume a relative relationship between the two or give wrong dates for the time of Aboutaleb Fendereski's death. Little is known about Aboutaleb Fendereski since his time. The purpose of the present study is to investigate the life and political and social atmosphere of the time of this great scholar and why historical sources are silent about him. The study was done using the content analysis method by reviewing, comparing, criticizing, and evaluating the historical data. The findings of the study showed that these two great scientists were certainly not father and son and probably did not have a kinship relationship. The Fenderesk family's conflicts with the government over financial issues have also caused the name of Aboutaleb Fendereski to be removed from the media of that time. The dates given in various sources for the time of his death are incorrect and his date of death is between 1107 and 1111 AH.

    Keywords: Aboutaleb, Abolghasem, Fenderski, Sources, Critique
  • Hamidreza Pashazanous * Pages 19-33

    The art of historiography in China, like any other country, is influenced by the country's culture. In China, at least from centuries before Confucius, the tradition was the basis of popular culture, which naturally influenced the thoughts of Chinese historians. One of the most important traditions influencing the minds of Chinese historians was the traditional Chinese worldview, which survived for centuries. While other countries took their name from the tribes that inhabited their land, the Chinese had called their country Zhongguo (Middle land) since the early centuries of the first millennium BC. The emergence of this idea, which was originated from the cosmopolitan philosophy of ancient China, led the Chinese emperors to claim to be ‘Son of God’ and to consider the surrounding countries as barbarians and tax collectors who should “come and develop”. For example, the narrations of ancient Chinese historians about the Arsacid and Sasanids kings of Iran and West Asia emphasized that the kings of Iran always offered gifts to the Chinese emperors and even asked the emperor for help and guidance in the affairs of their country. Considering the importance of this claim, the present study intends to study the nature of the Iranian kings’ interaction with Chinese emperors in Chinese texts by reading, comparing, and analyzing reports of Chinese texts and examining the nature of this claim. The author of the present study assumes that the idea of Zhongguo was used by Chinese historians in their work ‘to offer’ gifts to Chinese emperors only to emphasize the central position of their emperors. The author believes that, according to the idea of the Middle Kingdom, the phrase ‘to offer gifts’ was deliberately used by Chinese historians, merely, to emphasize ‘the central position of their emperors’.

    Keywords: Middle Kingdom, Iran, China, Historiography, Worldview
  • Seyed Mehdi Habibi, Shokouhossadat Arabi Hashemi *, Soheyla Torabifarsani Pages 35-51

    Symbols and archetypes are the most important structural elements of myths in different societies. They also play a significant role in the Iranian mythology. One of the mythical narrations quoted in Shahnameh and includs symbols and archetypes is the myth of 'Houshang's Battle with the Black Snake'. Despite the importance of this mythical narrative, not much research has been done in this area. Assessing the mythical roots, symbols, and archetypes in this narrative could be accompanied by investigating many historical mysteries of ancient Iranians. The present study was carried out in a descriptive-analytical manner and based on library data. The purpose was to analyze the myth of 'Houshang’s Battle with the Black Snake' using symbols and archetypes. The results showed that the black snake burning the world in this myth was a symbol of evil, destruction, and eternal disorder, which was opposed to Houshang as the symbol of goodness, justice, order, and prosperity. The result of such battle was the discovery of a demonic snake and fire and a celebration that was directly related to the superiority of the snake and the discovery of fire. In this myth, archetypes, such as the battle between the good and evil, the battle of the hero with snakes and dragons, the fire and drift of demons, celebrations, etc., could be observed and evaluated.

    Keywords: Shahnameh, Houshang, snake, symbol, Archetype
  • Zahra Mohagheghian * Pages 53-71

    The goddess al-’Uzzā is one of the famous Arabian deities in the pre-Islamic era, whose name is also mentioned in the Qur'an (Najm:19). In some Islamic reports, the destruction of al-’Uzzā has been described in a wonderful way. While most of these traditions describe al-’Uzzā as an idol, in some of them, she appears in the form of a black woman with disheveled hair and is then killed by Muslim soldiers. The main questions of this study are as follows: What is the reason for this altered description and where is the origin of such a forgery? What are the Muslim authors’ reports trying to describe and how does this help to understand the values of deities in Islamic culture?

    Keywords: Al-’Uzzā, Black Woman, Arabian deities, Early Islamic Sources, Early Muslims, Christianity
  • Mohammad Hakimazar * Pages 73-91
    One of the main sources in the research done by Iranian and Turkish orientalists and scholars about the Hurufiya Sect and the thoughts of the head of this Sect, Mirza Fazlullah Estarabadi, is a treatise called "Khabnameh". Its author is Nasrullah Ibn Hassan Nafji, Fazlullah’s disciple and comrade during his stay in Isfahan. Also, another doctrinal text of the Hurufiya Sect is a text called "Makhzan al-Romuz" written by the same author in825  AH. These two texts are important sources for understanding the thoughts and teachings of the Hurufiya Sect. To this day, no information is available about this author and wherever his name has been mentioned, he has been known by his "Khabnameh". In this research, the manuscripts of these two important texts were introduced. Their copies are kept in libraries outside Iran: "Khabnameh" in Vatican Library and "Makhzan al-Romuz" in Rumi Library and Museum in Konya. In this study, in addition to introducing the two mentioned texts, we dealt with Nasrullah Ibn Hassan Nafji and his birthplace, while his name was found not to be mentioned in historical sources. In fact, we considered the various information that this reporter had provided in the field of geographical and social issues.
    Keywords: Nafchi, Nasrullah Ibn Hassan Nafji, Hurufiya Sect, Mirza Fazlullah Na’imi, Khabnameh, Makhzan al-Romuz
  • Soudabe Moazami Goodarzi, Shahab Shahidani *, Jahanbakh Savagheb Pages 93-112

    One of the plans of the Second Pahlavi Government was trying to create a cultural modernization based on Western patterns. One of the measures taken during this process was to change women’s lifestyles, especially their clothing and preening patterns. To this end, the ideological apparatuses of the Pahlavi government promoted new patterns of preening and fashion among various classes of the society. In the meantime, the media, especially the press, had a special role to play in promoting the models. One of the women's magazines in the 1950s that was active for weekly providing government-friendly templates was Etellat-e-Banovan (Women's Information). The purpose of this article was to study the components of this journal and the way of promoting its fashion and preening patterns from 1957 to 1961 by using a descriptive-analytical method. The findings showed that this magazine placed a special value on Western-style clothing and preening which was in line with the cultural policies of the Pahlavi government, especially in the area of women's clothing and preening patterns. However, although being aware of the consequences of this change of lifestyle and Iranian women’s modernization in the face of ethical and social crises, the magazine sought to familiarize Iranian women with Western-style self-realization and clothing, deeming it to be the correct and real concept of fashion and preening. They made women segregate from such principles as simplicity, modesty, dignity, chastity, and moderation.

    Keywords: second Pahlavi government, Etellat-e-Banovan (Women’s Information) Magazine, women, Fashion, preening