فهرست مطالب

ارمغان دانش - سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 148، آذر و دی 1400)

نشریه ارمغان دانش
سال بیست و ششم شماره 5 (پیاپی 148، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/28
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سارا کشتگر*، فریده ایروانپور، بهاره ابراهیمی صفحات 729-743
    زمینه و هدف

    نگهداری اسپرم ها به صورت منجمد در نیتروژن مایع یک روش پرکاربرد برای حفظ طولانی مدت آن ها است. بسیاری از این اسپرم ها پس از ذوب شدن، آسیب دیده و زنده نمی مانند و بسیاری نیز قدرت تحرک خود را از دست می دهند. این آسیب ها ناشی از آسیب به غشا اسپرم و تغییر نفوذپذیری به یون ها به خاطر تغییرات فشار اسمزی، تشکیل کریستال های یخ و افزایش تولید رادیکال های آزاد اکسیژن است. یون کلسیم در فعالیت های فیزیولوژیک اسپرم نقش اساسی دارد و این مطالعه به منظور بررسی تاثیر افزایش کلسیم داخل سلولی بر آسیب های ناشی از انجماد و همچنین بررسی تولید رادیکال های آزاد اکسیژن در اسپرم های تازه و منجمد-ذوب شده انجام شد.

    روش بررسی

    تعداد 35 نمونه سیمن انسان بارور به طور تصادفی به دو گروه تازه و منجمد-ذوب شده تقسیم شدند. اسپرم های گروه دوم به روش های استاندارد انجماد برای یک ماه درنیتروژن مایع نگهداری شدند. اسپرم های تازه و اسپرم های منجمد، پس از ذوب شدن در معرض 10 میکرومولار اینوفور کلسیم (A23187) قرار گرفتند. میزان تحرک، بقا و وضعیت آکروزوم در هر دو گروه در شروع آزمایش و بعد از قرار گرفتن در معرض اینوفور کلسیم بررسی شد. محتوای کلسیم داخل سلول، با روش فلوسیتومتری و استفاده از رنگ فلوروسنت Flou-3/AM و میزان تولید رادیکال های آزاد اکسیژن با استفاده از لومینول و با روش کمی لومینیسنس ارزیابی شد. داده ها با آزمون من-ویتنی با هم مقایسه شدند و 05/0 p<معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

     درصد کل اسپرم های زنده، متحرک و پیشرونده و درصد اسپرم های با آکروزوم سالم پس از پروسه انجماد-ذوب به طور معنی داری کاهش یافت. افزودن A23187 به محیط سبب افزایش کلسیم داخل سلولی اسپرم های زنده شد، اما درصد اسپرم های زنده و متحرک هر دو گروه را کم کرد. تولید رادیکال های آزاد اکسیژن را به ازای سلول های زنده در هر دو گروه بیشتر کرد ولی این افزایش در گروه منجمد-ذوب شده به طور معنی داری از گروه تازه بیشتر بود. نتایج وجود یک رابطه مثبت معنی دار بین کلسیم داخل سلولی و  تولید رادیکال های آزاد اکسیژن را نشان داد.

    نتیجه گیری

    یون کلسیم برای عملکرد طبیعی اسپرم لازم است اما افزایش ورود کلسیم توسط A23187 به اسپرم های تازه یا منجمد-ذوب شده، سبب آسیب بیشتر و کاهش حرکت و بقا می شود. میزان رادیکال های آزاد اکسیژن رابطه مستقیم و معنی داری با کلسیم داخل سلولی دارد. آسیب های ناشی از انجماد با مقادیر زیادتر کلسیم داخل سلولی تشدید می شوند و این مسئله ممکن است به خاطر افزایش تولید رادیکال های آزاد اکسیژن باشد.

    کلیدواژگان: اسپرماتوزوا، انجماد-ذوب اسپرم، کلسیم داخل سلولی، رادیکال های آزاد اکسیژن، آسیب ناشی از انجماد
  • غلامرضا هوشمند، جعفر نیک بخت*، میترا محمودی، عاطفه عرب فیروزجایی، سارا اسدپور، امیرعلی اریمی، ارشاد الماسیان صفحات 744-756
    زمینه و هدف

    کاتاتونی یکی از علایم اصلی بیماری پارکینسون است که به خاطر نقص دوپامین در سیستم خارج هرمی می باشد. به دلیل شیوع بیماری و عوارض ناشی از آن، این مطالعه جهت ارزیابی نقش گالیک اسید بر کاتاتونی ناشی از پرفنازین در موش صحرایی انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 48 موش صحرایی نر نژاد ویستار در محدوده وزنی 220-180 گرم به صورت تصادفی در شش گروه 8 تایی دسته بندی شدند. حیوانات هر گروه تک دوز صفاقی نرمال سالین در دوز ml/kg 5 (گروه 1 ، کنترل منفی)، بروموکریپتین در دوزmg/kg  30 (گروه 2، کنترل مثبت) و گالیک اسید در دوزهای 100، 200، 400 و mg/kg 600 (گروه های 3-6) دریافت نمودند. پس از نیم ساعت، پرفنازین با دوز mg/kg 5 برای ایجاد کاتاتونی به صورت صفاقی تزریق گردید. روش نمره دهی مورپورگو برای ارزیابی سفتی عضلانی حیوانات استفاده گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    تمامی مراحل اجرای پژوهش بر اساس ضوابط کمیته اخلاقی دانشگاه انجام شد. این تحقیق در دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با کد اخلاق IR.MAZUMS.RIB.REC.1398.056  به ثبت رسید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که گروه دریافت کننده گالیک اسید mg/kg 100 کاهش معناداری در پاسخ کاتاتونی بعد از پرفنازین نداشت در حالی که گروه های دریافت کننده گالیک اسید در دوزهای 400 و mg/kg 600 اختلاف معناداری در همه زمانها با گروه کنترل منفی نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که گالیک اسید اثر محافظتی بر روی کاتاتونی ناشی از پرفنازین در موش صحرایی دارد. بنابراین گالیک اسید ممکن است اثر سودمندی بر کاتاتونی در پارکینسونیسم داشته باشد

    کلیدواژگان: گالیک اسید، پرفنازین، کاتاتونی، موش صحرایی
  • رحمن یوسفی، فریبا حافظی*، سعید بختیارپور، بهنام مکوندی صفحات 757-769
    زمینه و هدف

    سرطان از جمله بیماری های صعب العلاج است که در درمان آن علاوه بر درمان  دارویی و پزشکی؛ مداخلات روان شناختی نیز در کاهش پیامدهای روانی آن موثر هستند. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر هیپنوتیزم شناختی-رفتاری و درمان مبتنی بر ذهن آگاهی روی ابعاد ترس از عود در زنان مبتلا به سرطان سینه انجام گرفت.

    روش بررسی

    روش تحقیق نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به مراکز درمانی شهر گرگان در نیمه دوم سال 1398 بود. حجم نمونه با توجه به توان آزمون (80/0)، اندازه اثر (50/0) و سطح اطمینان (05/0) با توجه به جدول کوهن برای گروه نمونه (15نفر) بود. با توجه به ملاک های ورود 45 نفر انتخاب شد. پس از انتخاب گروه نمونه اولیه؛ بصورت تصادفی به سه گروه 15 نفری تقسیم و سپس با گمارش تصادفی دو تا از گروه ها به عنوان گروه مداخله و دیگر گروه به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. ابزار پژوهش  پرسشنامه ترس از عود  بود. گروه های مداخله تحت آموزش گروهی هیپنوتیزم شناختی-رفتاری و درمان گروهی ذهن آگاهی قرار گرفتند. در پایان مداخله پس آزمون روی گروه ها انجام شد. تحلیل داده های با بررسی مفروضه های آماری؛ با روش تحلیل واریانس در نرم افزار spss-24 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که مداخله ها روی ترس از عود تاثیر معنی دار داشته اند. نتایج حاصل از مقایسه نیز نشان داد مداخله هیپنوتیزم شناختی-رفتاری اثربخشی بیشتری  در بهبود ترس از عود داشته است.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش ترس از عود بیماری در مبتلایان به سرطان تحت تاثیر درمان هیپنوتیزم مبتنیبر شناختی-رفتاری بهبود بهتری داشته است. از این رو بکار گیری این پرتکل درمانی برای بیماران سرطانی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سرطان سینه، ترس از عو، . هیپنوتیزم، ذهن اگاهی
  • عین الله قنبری نژاد، کوروش محمدی*، آزیتا امیر فخرایی، کبری حاجی علیزاده صفحات 770-782

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی دو روش آموزش نظریه انتخاب و آموزش خلاقیت بر میزان هیجان اندیشه،تاب آوری و در کارکنان بهداشت و درمان انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه شامل کلیه کارکنان بهداشت و درمان شهرستان یاسوج  درسال 97-1396 بود. با استفاده از روش نمونه گیری مبتنی بر هدف یا در دسترس از بین کارکنان بهداشت و درمان شهرستان یاسوج با توجه به ملاک های درنظر گرفته شده تعداد45 نفر از این افراد به صورت تصادفی انتخاب و به سه گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند (15 نفر برای هر گروه) سپس پرسشنامه های تاب آوری،هیجان اندیشه از هر سه گروه آزمودنی گرفته شد ، گروه آزمایش آموزش خلاقیت درمانی و آموزش نظریه انتخاب را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به مدت 2 ماه دریافت  کردند و گروه کنترل در این مدت آموزشی دریافت  نکردند .یافته های پژوهش نشان داده است بین گروه های آزمایش از لحاظ متغیرهای وابسته سطح 001/0>p تفاوت معنی داری وجود ندارد. بنابراین فرضیه اصلی پژوهش رد گردد؛ یعنی اثربخشی دو روش آموزش نظریه انتخاب و آموزش خلاقیت بر میزان هیجان اندیشه،تاب آوری و در کارکنان بهداشت و درمان یکسان است. ونتایج پژوهش نشان داده است که شرکت در جلسات گروهی و افزایش کنش و واکنش های گروهی و تبادل اطلاعات و تجربه های هریک از کارکنان درجلسات آموزشی وآشنایی با نیازهای اساسی همچنین آشنایی کارکنان مولفه های شخصیتی خلاقیت درمانی شامل (اعتماد به نفس، جسارت ورزی و ریسک پذیری) توانست منجر به  افزایش تاب آوری، پویایی و افزایش بهزیستی روانی در آنها شود.

    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر نظریه انتخاب، آموزش خلاقیت، تاب آوری، هیجان اندیشه
  • حمیدرضا محمدی* صفحات 783-792
    زمینه و هدف

    درمان شکستگی های ساب تروکانتریک برای جراحان استخوان و مفاصل بسیار چالش برانگیز [m1] می باشند. تکنیک های استفاده شده برای درمان این شکستگی ها، جااندازی شکستگی و استفاده از پیچ های دینامیک کوندیلار و پیچ دینامیک هیپ است. هدف این مطالعه مقایسه درمان شکستگی های ساب ترو کانتریک فمور تایپ یک A با پیچ دینامیک کوندیلار و پیچ دینامیک هیپ در بیماران مراجعه کننده به  بیمارستان شهید بهشتی یاسوج از سال 95-  86 و دستیابی به نوعی درمان بهتر که عوارض کمتر و بازتوانی بهتری ایجاد کند می باشد

    روش بررسی

    این مطالعه یک مطالعه بر اساس داده های موجود می باشد که با بررسی پرونده 50 بیمار دارای شکستگی ساب تروکانتریک تایپ یک A بستری شده در بیمارستان شهید بهشتی یاسوج از سال 1386 تا 1395 صورت گرفت. کلا 25 نفر از بیماران از نظر درمانی با پیچ دینامیک کوندیلار (DCS) درمان شده بودند که در یک گروه قرار گرفتند و 25 نفر بیمار که با پیچ دینامیک هیپ DHS درمان شده بودند به طور راندوم انتخاب و در گروه دوم قرار گرفتند. در این دو گروه متغیرهای شکست درمان، درد، میزان دامنه حرکتی مفصل ران در دوره های سه ماهه و شش ماهه مقایسه گردیدند. به منظور بررسی مقایسه ای داده های کمی بین دو گروه شکست درمانی و نوع مداخله درمانی از آزمون های K_S و MANN_WHITNEY U[m2]   استفاده شد و مقایسه داده های کیفی از آزمون کای 2 انجام شد.

    یافته ها

    از این 50 نفر 11 نفر (22%) دچار شکست درمانی شدند که چهار نفر انها (16%) با DHS و هفت نفر انها (28%) با DCS درمان  شده بودند. بین سن (P=0/1) ، جنس (P=0/3) و نوع مداخله)  P=0/9 با شکست درمانی ارتباط معنی دار آماری مشاهده نگردید. شکست درمانی تقریبا  90% در چهار ماه اول و و همگی در بازه زمانی شش ماهه به وقوع پیوسته بود.

    نتیجه گیری

    هر دو روش درمانی (استفاده از DCSوDHS) به شکل مطلوبی در درمان شکستگی های  ساب تروکانتریک تایپ یک A موثر بودند و اختلاف معنی داری از نظر اماری بین انها  مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: شکستگی ساب تروکانتریک فمور، پیچ دینامیک هیپ DHS، پیچ دینامیک کوندیلار DCS
  • نیما اسلام نژاد، فرشته قندهاری*، محسن میرزایی، محبوبه مدنی، محمدرضا مهرابی صفحات 793-814
    زمینه و هدف

    امروزه یکی از مهمترین چالش ها، گسترش سویه های استافیلوکوکوس اوریوس مقاوم به متی سیلین و ونکومایسین است. اکتساب مقاومت آنتی بیوتیکی و تغییرات الگوهای بیماری زایی استافیلوکوکی از مهمترین عوامل حدت به شمار می آید. هدف این مطالعه شناسایی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه های بالینی از چندین بیمارستان سطح شهر تهران در سال 97 بود.

    روش بررسی

    502 نمونه بالینی استافیلوکوکوس اوریوس با استفاده از تست های بیوشیمیایی و تکثیر ژن 16s rRNA با روشPCR  شناسایی و تایید شدند. تمامی جدایه ها از نظر مقاومت به متی سیلین با روش دیسک گذاری و از نظر مقاومت به ونکومایسین با استفاده از روش حداقل غلظت مهار کنندگی بررسی و در نهایت هر دو گروه از نظر مولکولی مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    از 502 جدایه، 168جدایه  MRSA (46/33 درصد) ،6 جدایه VRSA (19/1 درصد) و 2 جدایه دارای مقاومت حد واسط (39/0 درصد) بودند، فراوانی ژن  mecAدر جدایه های MRSA 4/99 درصد ، فراوانی ژن  vanBو vanC1 هرکدام 5/37 درصد و فراوانی ژن vanC3 12/5 درصد در جدایه های VRSA بود. بیشترین  میزان مقاومت جدایه های MRSA از محل کاتتر و بیشترین میزان مقاومت جدایه های VRSAو VISA از محل ترشحات جداسازی شده بودند. در هر دو گروه بیشترین مقاومت مربوط به بزرگسالان بود.

    نتیجه گیری

    استافیلوکوکوس اوریوس  مقاوم به متی سیلین و ونکومایسین تهدید جدی برای سلامت انسان محسوب می شوند. شناسایی صحیح الگوی مقاومتی عفونت ایجاد شده و استفاده از آنتی بیوتیک مناسب می تواند سرعت مقاومت روز افزون این باکتری را کندتر کند.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، MRSA، VRSA، VISA، ژن mecA، ژن van
  • سحر پورعلی، عبدالکریم قدیمی مقدم، نادیا خورشیدیان، محسن عوض پور، جان محمد ملک زاده* صفحات 815-826
    زمینه و هدف

    کودکان زیر دو سال حساس ترین گروه سنی کودکان هستند که به دلیل رشد سریع و نیز انتقال از مرحله انحصاری تغذیه با شیر مادر به شیر مادر و غذای خانواده در معرض خطر اختلال رشد می باشند. اقدامات درمانی برای حل مشکلات تغذیه ای کودکان بویژه در کودکان شیرخوار اکثرا بدون تاثیر چشمگیر است و نشان دهنده نیاز به بررسی های بیشتری است. بنابراین به منظور تامین داده های مبتنی بر شواهد جهت تامین اطلاعات درمانی در اختلال رشد کودکان در این تحقیق الگوی تغذیه تکمیلی کودکان 24- 6 ماه ساکن شهرستان بویراحمد که دارای کمبود وزن برای سن بودند با کودکان بدون افت رشد مقایسه و نتایج بدست آمده تجزیه و تحلیل و گزارش گردیده است.

    روش بررسی

    تعداد 61 کودک مبتلا به کمبود وزن برای سن مراجعه کننده به درمانگاه های تغذیه، اطفال و نیز از لیست کودکان سوی تغذیه ای مراکز بهداشتی درمانی انتخاب و با کودکان سالم شاهد هم جنس مورد بررسی قرار گرفتند. متغیرهای وضعیت اقتصادی اجتماعی، آگاهی، نگرش و عملکرد مادران در خصوص تغذیه کودکان ودریافت غذای 24 ساعته آنان با استفاده از آزمونهای chi2، t و یو مان ویتنی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بین دو گروه کودکان از نظر دریافت انرژی، پروتیین، چربی، آهن، روی و ویتامین A تفاوت معنی دار آماری دیده نشد اما مقدار کربوهیدرات دریافتی کودکان دچار اختلال رشد با کودکان شاهد سالم تفاوت معنی دار آماری نشان داد (p=0.003). مهمترین عوامل مرتبط با اختلال رشد در کودکان مورد بررسی سطح آگاهی مادران مورد بررسی p=.001 تحصیلات مادر (p=.02)، تحصیلات پدر (p=0.033)، دفعات مصرف غذای کمکی (p=.017) و زمان مصرف تنقلات کم ارزش (p=.017) توسط کودکان بود. متغیرهای وضعیت اشتغال والدین، سن شروع تغذیه کمکی، نوع شیر مصرفی بین دو گروه کودکان دچار اختلال رشد و شاهد تفاوت آماری معنی داری نداشت. 

    نتیجه گیری

    اطلاعات تغذیه ای مادر، تعداد دفعات غذای کمکی، رعایت بهداشت درتهیه غذا، زمان مصرف تنقلات و سطح تحصیلات والدین بیشترین ارتباط را با رشد وزنی کودکان مورد بررسی داشتند.

    کلیدواژگان: اختلال رشد، کودکان، کمبود وزن برای سن، توقف رشد، تغذیه تکمیلی
  • عباس یزدانپناه*، علی پاکزاد، پرویز آقایی صفحات 827-837
    مقدمه

    محیط زندگی انسان باید متناسب با وضعیت فیزیکی، روانی و جسمانی او طراحی گردد؛ بطوری که هیچ فشار و آسیبی به وی وارد نشود. همچنین شرایط محیط کار، بهویژه کیفیت انجام دادن کار، حالتها و حرکتهایی که کارمند مجبور است برای انجام آن به بدن خود بدهد، ممکن است باعث اختلالات اسکلتی عضلانی شود.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی وضعیت ارگونومیکی ایستگاه های کار در مرکز بهداشت شهرستان گچساران در سال 98 انجام گرفت.

    روش اجرای تحقیق

      این مطالعه به روش کیفی انجام پذیرفت. جامعه مطالعه شامل کارکنان مرکز بهداشت شهرستان گچساران بود. جهت انتخاب شرکت کنندکان در مطالعه از روش هدفمند غیرتصادفی استفاده شد و این امر تا اشباع داده ها ادامه یافت(10 نفر). ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل محتوای نهفته استفاده گردید.

    نتایج

    یافته ها منجر به استخراج درون مایه اصلی وضعیت ارگونومی مرکز بهداشت و 5 تم اصلی؛ ایستگاه های کار شامل16 کد اختصاصی، دانش ارگونومی شامل7 کد اختصاصی، اختلالات اسکلتی عضلانی شامل 18 کد اختصاصی، عملکرد سازمان شامل13 کد اختصاصی و موانع تحقق شامل8 کد اختصاصی گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    ایستگاه های کار، دانش ارگونومی، اختلالات اسکلتی عضلانی ، عملکرد سازمان و موانع تحقق پنج تم شناسایی شده در پژوهش بود. پیشنهاد می گردد مدیران با تغییر نگرش خود نسبت به ارگونومی ضمن تدوین برنامه ارزیابی ایستگاه های کار، مداخلات موثر را جهت اصلاح ایسگاه های کار اجرا نمایند. و همچنین آموزش های کاربردی اصول ارگونومی به کارکنان ارایه کنند.

    کلیدواژگان: ارگونومی، ایستگاه های کار، مرکز بهداشت گچساران
  • مسعود نبی میبدی، حسین پارسایی*، غلامرضا عبداللهی فرد، سید شاهرخ موسوی صفحات 838-850
    زمینه و هدف

    زردی نوزادان با شیوع 60 درصد در هفته های اول زندگی، از بیماری های شایع دوران نوزادی است که به علت افزایش سطح سرمی بیلی روبین رخ میدهد. فوتوتراپی متداول ترین روش برای درمان زردی نوزادی می باشد. از آنجایی که تاثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرمی در بدن نوزادان به خوبی مشخص نشده در این مطالعه مروری تاثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرمی در هیپربیلی روبینمی نوزادی را مورد بررسی قرار دادیم.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مرور سیستماتیک بر روی مقالات منشر شده در پایگاه های های اطلاعات علمی داخلی (جهاد دانشگاهی، سیویلیکا و نشریات دانشگاه ها) و پایگاه PubMed بدون محدودیت زمانی انجام شد. از میان نتایج جستجو در این پایگاه های اطلاعاتی مطالعاتی که تاثیر فوتوتراپی بر سطح منیزیم سرم در هیپربیلی روبینمی نوزادی را بررسی کرده بودند مرور گردیدند و نتایج این مطالعات گزارش گردید. در کنترل کیفی، مقالات جداگانه توسط دو نویسنده مطالعه و مطالب استخراج شد.

    یافته ها

    در مجموع 221 مطالعه در جستجوی انجام شده استخراج شد. با توجه به معیار های ورود و خروج، 14 مقاله جهت بررسی انتخاب گردید. بررسی این مقالات نشان داد که دراکثر مطالعات انجام شده، فوتوتراپی تاثیر قوی بر کاهش سطح منیزیم سرمی در نوزادان داشت و فقط در یک مطالعه این تاثیر مشاهده نشد. همچنین در اکثر مطالعات مورد بررسی نقش متغیرهای دموگرافیک و بالینی در کاهش منیزیوم سرمی بررسی نشده است.

    نتیجه گیری

      از آنجا که در بین مطالعات مورد بررسی بین فوتوتراپی و سطح منیزیوم سرمی ارتباط معنی داری گزارش شده بود و با توجه به نقش گیرنده NMDA و اثر تحریکی آن در آسیب عصبی ناشی از هیپوکسی و هیپربیلی روبینمی و اهمیت منیزیوم در مهار این گیرنده، در نوزادان مبتلا به زردی، بدن در جهت کاهش آسیب های عصبی افزایش بیلی روبین، سطح منیزیوم خارج سلولی را به عنوان مکانیسم دفاعی افزایش می دهد. نتیجه گرفته میشود که در ادامه با فوتوتراپی و برطرف شدن هیپربیلی روبینمی، سطح منیزیوم سرمی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: فوتوتراپی، منیزیوم سرمی، هیپربیلی روبینمی، مرور سیستماتیک
  • مرضیه حسینی، عبادالله احمدی*، نادر شهامت، مژگان امیریان زاده صفحات 851-866
    زمینه و هدف

    اهمیت دادن به امر تحقیقات و افزایش فعالیت های پژوهشی در هر کشوربسترهای مناسب را برساس توسعه و پیشرفت آن کشور فراهم می کند. این تحقیق با هدف شناسایی مولفه های مرتبط با عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انجام شد.

    روش بررسی

      این تحقیق یک مطالعه کیفی از نوع توصیفی اکتشافی می باشد در این پژوهش از نمونه گیری هدفمند استفاده شد. جمع آوری داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند، چهره به چهره و تماس تلفنی انجام شد. شرکت کنندگان کلیدی پژوهش اعضاء هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج بودند که از بین آن ها تعداد 21 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و مورد مصاحبه قرار گرفتند. هر مصاحبه به طور متوسط بین 40 تا 60 دقیقه طول کشید. همچنین از روش تحلیل مضمون به شیوه آتراید استرلینگ برای تجزیه و تحلیل استفاده شد .

    یافته ها

    در این مطالعه 21 نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج در تحقیق مشارکت داشتند که از این تعداد 9 نفر زن 11 نفر مرد بودند. از نظر رتبه علمی 4نفر در دارای مرتبه استاد تمام، 7 نفر دارای مرتبه دانشیار و 10 نفر  استادیار بودند. در نهایت پس از تجزیه تحلیل داده های مصاحبه و کدگذاری نخست 80 مضمون پایه به دست آمد که پس از آن به  چهارده مضمون سازمان دهنده تقلیل پیدا کرد. در نهایت مضامین فراگیر سیاست گذاری، فردی و موقعیتی به عنوان عوامل مرتبط با عمل کرد پژوهشی هییت علمی شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    رسیدن به یک عملکرد جامع در زمینه پژوهش منوط به توجه به برنامه ریزی های مناسب و درست در این عرصه می باشد. توجه به سیاستگذاری، در این رابطه تمرکز بر عوامل فردی مانند مهارت ها، صلاحیت های پژوهشی، خود تنظمی اساتید و عوامل موقعیتی مانند تفکر تیمی، دانش محوری و جامع محوری می تواند موجبات بهبود عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: اعضای هیات علمی، عملکرد پژوهشی، دانشگاه علوم پزشکی
|
  • Sara Keshtgar*, Farideh Iravanpour, Bahareh Ebrahimi Pages 729-743
    Background

    Sperm cryopreservation in liquid nitrogen is a widely used method of preserving them for a long time. Many of these sperms are damaged and died or lost their motility after thawing. These cryoinjuries are caused by damage to the sperm membrane and changes in permeability to ions due to changes in osmotic pressure, the formation of ice crystals, and increased production of oxygen free radicals. Calcium ions play an important role in the physiological activities of sperm and this study was performed to investigate the effect of increased intracellular calcium on cryoinjuries and the production of oxygen free radicals in fresh and frozen-thawed sperm.

    Materials and Methods

    Thirty-five human sperm were washed and randomly allocated into fresh and frozen-thawed groups. The sperm of the frozen-thawed group were preserved under liquid nitrogen for one month. The effect of 10 µM calcium ionophore A23187 was evaluated on fresh and thawed sperm motility, viability, and acrosome reaction. Oxygen free radicals production and intracellular calcium content were evaluated using luminol and Flou-3/AM staining by chemiluminescence and flowcytometric method, respectively. Data were compared using the Mann–Whitney test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The percentage of live, motile and progressive sperm and the percentage of sperm with intact acrosome decreased significantly after the freezing-thawing process. The addition of A23187 to the medium increased intracellular calcium in live sperm but decreased the percentage of live and motile sperm in both groups. The production of free radicals increased per live cell in both groups, but this increase was significantly higher in the frozen-thawed group than in the fresh group. The results showed a significant positive relationship between intracellular calcium and the production of oxygen free radicals.

    Discussion

    Calcium ions are required for normal sperm function, but increased calcium entry by A23187 into fresh or frozen-thawed sperm causes more damage and reduced motility and survival. The amount of oxygen free radicals has a direct and significant relationship with intracellular calcium. Freezing damage is exacerbated by higher levels of intracellular calcium, which may be due to increased production of oxygen free radicals.

    Keywords: Human spermatozoa, Cryopreservation, Intracellular Calcium, Reactive Oxygen Species, Cryoinjury
  • Gholamreza Houshmand, Jafar Nikbakht*, Mahmoudi Mitra, Atefeh Arab Firozjae, Sara Asadpour, Amirali Arimi, Ershad Almasian Pages 744-756
    Background

    Catatonia is one of the major signs of Parkinson’s disease which is due to impaired dopamine in extrapyramidal system. This study was performed to elucidate the role of Gallic acid (GA) on perphenazine (PPZ)-induced catatonia in rat.

    Methods

    In this experimental study, 48 Wistar male rats weighting 180-220 g were randomly divided into 6 groups (n = 8) in each group. Animals were pre-treated with a single dose of normal saline (5ml/kg), most effective dose of bromocriptine (30mg/kg) and GA (100, 200,400 and 600 mg/kg) via intraperitoneal (IP) route. PPZ (5 mg/kg, IP) was administered after 30 minutes of first injection to induce catatonia. The scoring method of Morpurgo was used to determine the muscular rigidity of animals.

    Ethical consideration

    This study obtained its ethical approval form the Research Ethics Committee. (Code: IR.MAZUMS.RIB.REC.1398.056).

    Results

    The results showed that the 100mg/kg GA treated group had no significant reduction in catatonic responses after PPZ administration in comparison with negative control group while the groups that received 400 and 600mg/kg of GA showed significant difference (p<0.05) at all the time points.

    Conclusion

    The results revealed that GA has protective effect on catatonia induced by PPZ in rats. So GA may be probably helpful for reducing catatonia in Parkinsonism.

    Keywords: Gallic Acid, Perphenazine, Catatonia, Rat
  • Rahman Yousefi, Fariba Hafezi*, Saeed Bakhtiyarpour, Behnam Makvandi Pages 757-769
    Background and Aim

    Cancer is one of the incurable diseases that in addition to drug and medical treatment; Psychological interventions are also effective in reducing its psychological consequences. Therefore, the present study aimed to compare the effectiveness of cognitive-behavioral hypnosis therapy and mindfulness therapy on the dimensions of fear of recurrence in women with breast cancer.

    Methods

    The research method was quasi-experimental. The statistical population of the study was women with breast cancer referred to medical centers in Gorgan in the second half of 1398. Sample size according to test power (0.80), effect size (0.50) and confidence level (0.05) according to Cohenchr('39')s table for the sample group (15 people). 45 people were selected according to the entry criteria. After selecting the prototype group; It was randomly divided into three groups of 15 and then by random assignment two of the groups were considered as intervention group and the other group as control group. The research instrument was the Fear of Recurrence Questionnaire. The intervention groups were trained in cognitive-behavioral hypnosis and group mindfulness therapy. At the end, the intervention was performed on the groups. Data analysis by examining statistical assumptions; Analysis of variance was performed in SPSS-24 software.

    Results

    The results of analysis of variance showed that the interventions had a significant effect on fear of recurrence. The results of the comparison also showed that cognitive-behavioral hypnosis intervention was more effective in improving the fear of recurrence.

    Conclusion

    According to the results of the study, the fear of relapse in cancer patients under the influence of cognitive-behavioral hypnosis treatment has improved. Therefore, the use of this treatment protocol is recommended for cancer patients.

    Keywords: Breast cancer, Fear of recurrence, Hypnosis. Mindfulness
  • Eynolah Ghanbari Nejad, Korosh Mohamadi*, Azita Amir Fakhraei, Kobra Hajializadeh Pages 770-782

    The aim of this study was to compare the effectiveness of two methods of teaching choice theory and creativity training on the level of thought excitement, resilience and in health care workers. The statistical population of the present study was all kidneys of health workers in Yasuj in 2017-17. Using purposive sampling method or available among health workers of Yasuj city according to the criteria, 45 of these people were randomly selected and divided into three experimental and control groups (15 people). For each group) then resilience questionnaires, thought excitement were taken from all three groups of subjects, The experimental group received therapeutic creativity training and selection theory training in 8 sessions of 90 minutes for 2 months and the control group did not receive training in this training period. P> 0 There is no significant difference. Therefore, the main hypothesis of the research should be rejected; That is, the effectiveness of the two methods of teaching choice theory and creativity training on the level of thought excitement, resilience and is the same in health care workers. The results of the research have shown that participating in group meetings and increasing group actions and reactions and exchanging information and experiences of each employee in training sessions and familiarity with basic needs as well as familiarizing employees with personality components of creative therapy including (self-confidence, courage and Risk-taking) could lead to increased resilience, dynamism and increased psychological well-being in them.

    Keywords: Teaching based on choice theory, teaching creativity, resilience, thought of emotion
  • Hamidreza Mohamadi* Pages 783-792
    Background

    Treatment of sub trochanteric fractures is very challenging for bone and joint surgeons. The techniques used to treat these fractures are fracture reduction and the use of condylar dynamic screws and hip dynamic screws. The aim of this study was to compare the treatment of sub trochanteric fractures of type A femur with condylar dynamic screw and hip dynamic screw in hospitalized patients in Shahid Beheshti Hospital, Yasuj, Iran, 2007- 2016 and Access is a better treatment that has fewer side effects and better rehabilitation.

    Material and Methods

    This study is a study based on exist data that was performed by reviewing the files of 50 patients with sub trochanteric fracture type A hospitalized in Shahid Beheshti Hospital, Yasuj, Iran, 2007- 2016. These patients were randomly divided into two equal groups of 25 in terms of treatment with condylar dynamic screw (DCS) and hip dynamic screw (DHS). In these two groups, the variables of treatment failure, pain, and range of motion of the hip in three-month and six-month periods were compared. In order to compare the quantitative data between the two groups of failure therapy and the type of treatment intervention, K_S and MANN_WHITNEY U tests were used and qualitative data were compared from Chi-square test.

    Results

    Of these 50 patients, 11 (22%) failed treatment, of which four (16%) were treated with DHS and seven (28%) with DCS. There was no statistically significant relationship between age (P = 0.1), sex (P = 0.3) and type of intervention (P = 0.9) with treatment failure. Treatment failure (approximately 90%) occurred in the first four months and all within six months.

    Conclusion

    Both treatments (using DCS and DHS) were optimally effective in the treatment of sub trochanteric fractures of type A and no statistically significant differences were observed between them.

    Keywords: Subtrochantric fracture type 1A, dynamic hip screw, dynamic condylar screw
  • Nima Eslamnezhad, Fereshte Ghandehari*, Mohsen Mirzaee, Mahbube Madani, MohammadReza Mehrabi Pages 793-814
    Background & aim

    Today spreading of MRSA and VRSA became one of the most important treatment challenges. Antibiotic resistance development and Staphylococci pathogenicity patterns variations are considered as the significant virulence factors. The purpose of this study is to detect the antibiotic resistance patterns of clinical isolates in Tehran’s hospitals.

    Methods

    This study provides 502 clinical isolates from Tehran’s Hospitals. Detecting and confirming Staphylococcus aureus isolates have been done through biochemical identification and 16s rRNA replication via PCR method. All isolates have been studied with disk diffusion method in terms of Methicillin resistance as well as MIC method in terms of Vancomycin resistance. Finally, both groups have been studied with molecular methods.

    Findings

    After studying 502 S. aureus isolates, 168 MRSA, 6 VRSA, and 2 VISA isolates have been detected. Abundance of mecA in MRSA isolates was 99.4%. In VRSA however, the gene abundance was found to be 37.5 % for vanB, 37.5 % for vanC1, and 12.5 % for vanC3. The most resistant MRSA isolates have been sampled from catheters as well as elders. The most resistant VRSA and VISA isolates have also been detected in discharge and the isolates from elders.

    conclusion

    VRSA and MRSA are considered as a serious threat for human health. Correct detection of the infection resistance patterns and the use of convenient antibiotic can decrease the speed of this bacteria resistance development.

    Keywords: Staphylococcus aureus, MRSA, VRSA, VISA, mecA, van genes
  • Sahar Pourali, Abdolkarim Ghadimi Moghadam, Nadia Khorshididan, Mohsen Avazpour, Janmohamad Malekzadeh* Pages 815-826
    Aim and the Background

    Children under two years of age are the most sensitive age group of children who are at risk of Failure to Thrive (FTT) due to rapid growth and improper transition from the exclusive breastfeeding to and family food. Therapeutic measures to solve children's nutritional problems, especially in infants, are often without significant evidence and indicates the need for further investigations. In order to provide evidence-based data to provide medical information on management of children with failure to thrive, the supplementary feeding pattern of children aged 6-24 months living in Boyer-Ahmad who were underweight was compared with children without growth retardation.

    Methods

    A total of 61 underweight children that referred to pediatric and nutrition clinics, and also from the list of malnourished children in health centers were selected and compared with the same number of healthy children of the same age and sex. The variables of socioeconomic status, knowledge, attitude and practice of mothers regarding child complementary feeding and their 24-hour food intake were assessed and analyzed using Chi Square test, independent samples t test and U Man-Whitney tests.

    Results

    There was no statistically significant difference between the two groups of children in terms of energy, protein, fat, iron, zinc and vitamin A intake, but the amount of carbohydrate intake in children with FTT showed a statistically significant difference with healthy control children (p = 0.003 ). The most important factors related to FTT in children were the nutritional knowledge of the mothers (p = .001), mother's education (p = .02), father's education (p = 0.033), frequency of complementary food consumption (p = .017) and time Consumption of snacks(p = .017) by children. The variables of parental employment status, age of starting complementary feeding, type of milk consumed were not statistically different between the children with FTT and controls.

    Conclusion

    Nutritional information of mothers, frequency of complementary feeding, and food preparation hygiene, time of feeding snacks and education level of parents had the most relationship with growth of children.

    Keywords: Complementary Feeding, Growth Retardation, Low Weight for Age, Failure to Thrive, Children, Infants
  • ABBAS YAZDANPANAH*, ALI PAKZAD, PARVIZ AGHAEIBORZABAD Pages 827-837
    Introduction

    The human environment should be tailored to his physical, mental and physical condition so that no stress or harm can be inflicted on him. It also causes musculoskeletal disorders by doing so, by doing the work, sometimes and simply, that the employee has been instructed to do to his body.

    Objectives

    The purpose of this study was to evaluate the ergonomic status of workstations in Gachsaran health center in year 2019.

    Method of conducting research

     This was a qualitative study. The study population consisted of Gachsaran health center staff. Non-randomized purposeful sampling was used to select participants in the study, which continued until data saturation (n = 10). The data collection tool was semi-structured interview. Data were analyzed using latent content analysis method.

    Results

    The findings led to the extraction of the main themes of ergonomic health center status and 5 main themes; workstations comprising 16 proprietary codes, ergonomic knowledge comprising 7 proprietary codes, musculoskeletal disorders comprising 18 proprietary codes, organizational performance comprising 13 proprietary codes, and realization barriers comprising 8 codes. Became dedicated.

    Discussion and Conclusion

    Workstations, ergonomic knowledge, musculoskeletal disorders, organizational performance and barriers to the realization of five themes identified in the study. It is suggested that managers change their attitude toward ergonomics while developing a workstation evaluation program to provide effective interventions to improve workstations. As well as practical training in providing employees with ergonomic principles.

    Keywords: Ergonomics, Workstations, Gachsaran Health Cente
  • Masoud Nabi Maybodi, Hossein Parsaei*, Gholamreza Abdollahifard, Shahrokh Mousavi Pages 838-850
    Background

    Neonatal jaundice, amongst the most prevalent neonatal ailments with a prevalence of 60%, is defined as elevated serum levels of bilirubin. Phototherapy is the cornerstone for treating neonatal jaundice. The effect of phototherapy on magnesium serum levels is not well studied. Therefore, through this review article, we aim at assessing changes of serum magnesium levels during phototherapy.  

    Material and Methods

    In this systematic review article, domestic databases of University Jihad, Civilica, and university journals in addition to PubMed database are searched without time limit. Studies which assessed the effect of phototherapy on serum magnesium level were reviewed and the results were reported. All articles were separately reviewed by two authors.

    Results

    Two hundred and twenty-two articles were extracted from the mentioned databases. Applying the inclusion and exclusion criteria, 14 articles were selected for thorough assessment. As shown in most of these studies, phototherapy had a significant effect on decreasing serum magnesium levels in neonates. Only one study did not show any significant effect. Most studies have not evaluated demographic and clinical variables in decreasing serum magnesium levels.

    Conclusion

    There is a significant relationship between phototherapy and serum magnesium levels. Considering the role of NMDA receptor and its stimulatory effect in brain damage due to hypoxia and hyperbilirubinemia and the importance of magnesium in its inhibition, the body increases the extracellular magnesium levels during neonatal jaundice to prevent brain damage. It is concluded that after phototherapy, and therefore resolution of hyperbilirubinemia, serum magnesium level is reduced.

    Keywords: Phototherapy, Serum magnesium, Hyperbilirubinemia, Systematic review
  • Marziyeh Hosseini, Ebadolla Ahmadi* Nader Shahamat, Moghgan Amirianzadeh Pages 851-866
    Background and Aim

    Giving importance to research and increasing research activities in each country provides appropriate contexts for the development and progress of that country. This study was conducted to identify components related to the performance of faculty members of Yasuj University of Medical Sciences.

    Methods

    This research is a qualitative study of descriptive-exploratory type. In this study, purposeful sampling was used. Data collection was performed through semi-structured in-depth interviews, face to face and telephone calls. The key participants in the study were faculty members of Yasuj University of Medical Sciences, of whom 21 were selected by purposeful sampling and interviewed. Each interview lasted an average of 40 to 60 minutes. Atrid-Sterling method was also used for analysis.

    Results

    In this study, 21 faculty members of Yasuj University of Medical Sciences participated in the study, which 9 were female and 11 were male. In terms of academic rank, 4 people had full professor, 7 people had associate professor and 10 people had assistant professor. Finally, after analyzing the interview data and first coding, 80 basic themes were obtained, which were then reduced to fourteen organizing themes. Finally, global themes policy, individual and situational were identified as factors related to faculty research performance.

    Conclusion

    to achieve a comprehensive performance in the field of research depends on proper and correct planning in this area. Situations such as team thinking, knowledge-based, and community-oriented can improve faculty members' research performance.

    Keywords: Research performance, Faculty members, Higher Education, University of Medical Sciences