فهرست مطالب

تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران - سال سی و هفتم شماره 6 (پیاپی 110، بهمن و اسفند 1400)

مجله تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران
سال سی و هفتم شماره 6 (پیاپی 110، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 11
|
  • پویا آروین*، رعنا فیروزه صفحات 873-907

    اتنوبوتانی شاخه ای از دانش بومی است که به شناخت نقش گیاهان یک منطقه در دانش افراد بومی آن منطقه می پردازد و بازیابی سنت های غیرمکتوبی است که درخطر نابودی قرارگرفته است. ازاین رو مطالعه ای جهت شناسایی گیاهان دارویی منطقه راز و جرگلان و استفاده از دانش و تجربه اهالی بومی برای معرفی خواص و موارد ناشناخته گیاهان دارویی موردنظر انجام گرفت. اطلاعات مربوط به جنبه های مختلف گیاهان از قبیل مصارف سنتی، نحوه استفاده و زمان جمع آوری نمونه های گیاهی از افراد بومی باتجربه گردآوری شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد، از تعداد 85 گونه گیاه دارویی، 14 گونه به تیره کاسنیان (Asteraceae) تعلق داشته و پس از آن تیره های نعناعیان (Lamiaceae) با 13 گونه و تیره چتریان (Apiaceae) با 11 گونه در رتبه های بعدی قرار گرفتند. گونه شیرین بیان (Glycyrrhiza glabra L.) با 201، آویشن (Thymus transcaspicus) با 191 و درمنه (Artemisia siberi Besser) با 178 به ترتیب بالاترین میزان گزارش استفاده (UR) را نشان دادند. درمنه با 0.77، شیرین بیان با 0.73 و آویشن با 0.69 بیشترین میزان شاخص فراوانی نسبی ثبت (RFC) را نیز به خود اختصاص دادند. پنج فرم زیستی شامل همی کریپتوفیت (38 گونه)، تروفیت (16 گونه)، فانروفیت (16 گونه)، کامفیت (11 گونه) و ژیوفیت (4 گونه) بین گونه ها مشاهده شد. بیشترین قسمت دارویی مورداستفاده گیاهان در این منطقه، اندام هوایی آنها بود و کاربرد عمده گیاهان دارویی به ترتیب به درمان بیماری های گوارشی، عمومی، تنفسی و پوستی تعلق داشت. در ارتباط با شاخص اجماع مطلعین (ICF) گروه بیماری های اسکلتی و عضلانی بیشترین میزان این شاخص (0.96) را در بین سایر گروه ها کسب کرد.

    کلیدواژگان: اتنوبوتانی، گزارش استفاده (UR)، شاخص کمی فراوانی نسبی ثبت (RFC)، شاخص اجماع مطلعان (ICF)، راز و جرگلان
  • مهدی نقی زاده*، رزیتا کبیری، کبری مقصودی صفحات 908-919

    اسید آسکوربیک و ملاتونین به عنوان محرک های زیستی، با تاثیر بر متابولیت های گیاه موجب تحریک بیوسنتز فیتوهورمون ها، تسهیل و افزایش جذب عناصر غذایی، ارتقاء مکانیسم های دفاعی، تحریک رشد ریشه و در نهایت افزایش کیفیت و کمیت محصول تولیدی می شوند. این پژوهش با هدف ارزیابی تاثیر محلول پاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک بر عملکرد دانه و موسیلاژ اسفرزه (Plantago ovate Forssk.)، در سال 1399 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی بردسیر دانشگاه شهید باهنر در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول پاشی با آب مقطر (شاهد)، ملاتونین 100 میکرومولار، اسید آسکوربیک 100 میکرومولار و ملاتونین 100 میکرومولار+ اسید آسکوربیک 100 میکرومولار بودند. اعمال تیمارهای محلول پاشی از زمان استقرار کامل گیاهچه ها (4-3 برگی) تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیک دانه ها ادامه یافت (4 مرتبه به فاصله هر دو هفته یک بار). نتایج نشان داد محلول پاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک (کاربرد تکی و یا توام) موجب افزایش معنی دار تعداد پنجه در بوته، تعداد سنبله در بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله و وزن هزاردانه اسفرزه شد. بیشترین عملکرد دانه از محلول پاشی ملاتونین (59.98 گرم در مترمربع) و ملاتونین + اسید آسکوربیک (61.85 گرم در مترمربع) بدون اختلاف آماری معنی دار با یکدیگر حاصل شد. محلول پاشی اسید آسکوربیک نیز به طور معنی داری افزایش 6.61 درصدی عملکرد دانه را در مقایسه با کنترل به همراه داشت. محلول پاشی اسید آسکوربیک، ملاتونین و اسید آسکوربیک + ملاتونین به ترتیب افزایش 12.29، 19.89 و 23.80 درصدی موسیلاژ را در مقایسه با کنترل به همراه داشت. کاربرد ملاتونین به صورت تکی و یا ترکیبی با اسید آسکوربیک، بدون اختلاف آماری معنی داری با یکدیگر، بیشترین تاثیر مثبت را در افزایش درصد موسیلاژ به همراه داشت. میزان عملکرد موسیلاژ در تیمارهای کنترل، اسید آسکوربیک، ملاتونین و نیز ملاتونین + اسید آسکوربیک به ترتیب 10.03، 13.47، 14.94 و 15.64 گرم در مترمربع بود. براساس نتایج بدست آمده می توان بیان داشت محلول پاشی ملاتونین و اسید آسکوربیک توانست عملکرد کمی و کیفی اسفرزه را بهبود ببخشد و در بین تیمارها، کاربرد توام آنها موثرتر بود.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد گیاهی، درصد موسیلاژ، محرک رشد، گیاه دارویی
  • سمانه ملک پور، سیمین نصرتی*، بیتا بهبودیان، جلال غلام نژاد، محمد آرمین صفحات 920-933

    در مطالعه حاضر، ابتدا تاثیر عصاره آبی گیاهان آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، رازیانه (Foeniculum vulgare Mill.)، رزماری (Rosmarinus officinalis L.) و نعناع فلفلی (Mentha piperita L.)، بر کاهش رشد عامل بیماری پوسیدگی فوزاریومی خیار (Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum (forc)) در شرایط درون شیشه ای، به وسیله آزمون دیسک کاغذی بررسی شد. براساس نتایج، به ترتیب عصاره آبی آویشن باغی، رازیانه، رزماری و نعناع فلفلی در غلظت ppm250 با 24.66، 17.33، 11.66 و 10.33 میلی متر قطر ناحیه بازدارندگی حداکثر فعالیت ضدقارچی را نسبت به شاهد (3.66 میلی متر قطر ناحیه بازدارندگی) نشان دادند. سپس تاثیر عصاره های آبی آویشن باغی و رازیانه روی گیاه خیار رقم ناگین تیمار شده با عامل بیماری F. oxysporum در شرایط گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. عصاره آبی آویشن باغی در غلظت ppm200 با 31% شاخص بیماری بیشترین کاهش علایم بیماری را نسبت به شاهد بیمار با 82.66% و تیمار رازیانه با 42% شاخص بیماری نشان داد. بررسی فعالیت آنزیم های پلی فنل اکسیداز، بتا- 1، 3-گلوکاناز و پراکسیداز در شرایط گلخانه نشان داد که فعالیت هر سه آنزیم روند افزایشی داشته است، به طوری که میزان فعالیت آنزیم ها در تیمار توام عصاره آبی آویشن باغی (ppm200) و بیمارگر به ترتیب از ΔOD/min/mg protein 1.12، 1.11 و 0.27 در روز اول پس از مایه زنی به ΔOD /min/mg protein 5.25، 4.81 و 2.88 در روز دوازدهم افزایش یافت و دارای اختلاف معنی دار با شاهد بود. با توجه به نتایج این تحقیق مشخص شد که عصاره آبی آویشن باغی علاوه بر اثر مستقیم قارچ کشی قادر به افزایش فعالیت آنزیم های دفاعی در گیاه خیار است، در نتیجه القای مقاومت گیاه میزبان در برابر بیمارگر اتفاق می افتد.

    کلیدواژگان: پلی فنل اکسیداز، بتا-3، 1-گلوکاناز، پراکسیداز، عصاره آبی، Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum
  • عبدالکریم نگاری، مجید جامی الاحمدی*، غلامرضا زمانی صفحات 934-953

    گیاهان دارویی یک منبع غنی و ارزشمند از متابولیت های ثانویه هستند که به شدت تحت تاثیر عوامل محیطی به ویژه تنش خشکی قرار می گیرند. در این راستا، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار روی گیاه آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) در گلخانه اجرا شد. فاکتور اصلی شامل سه سطح تامین رطوبت (40، 65 و 90 درصد ظرفیت زراعی خاک گلدان) و فاکتور فرعی سطوح الیسیتوری شامل 1) شاهد: عدم کاربرد الیسیتور، 2) 150 میکرومولار سیکلودکسترین، 3) 75 نانومولار کروناتین + 150 میکرومولار سیکلودکسترین، 4) 150 نانومولار کروناتین + 150 میکرومولار سیکلودکسترین، 5) 150میکرومولار متیل جاسمونات + 150 میکرومولار سیکلودکسترین و 6) 300 میکرومولار متیل جاسمونات + 150 میکرومولار سیکلودکسترین بودند. بجز درصد اسانس، بقیه صفات شامل محتوای پرولین برگ، نشت الکترولیت ها، محتوای نسبی آب، ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، وزن تر و خشک سرشاخه، وزن خشک برگ و ساقه و وزن اسانس همبستگی بسیار معنی داری با یکدیگر داشتند. بیشترین میزان پرولین برگ از برهم کنش الیسیتورها (سطوح 4 و 6) و سطح تامین رطوبت 40% ظرفیت زراعی (به ترتیب 3.88 و 3.94 میکرومول بر گرم وزن تازه برگ) بدست آمد. بیشترین مقدار برای ارتفاع گیاه (28.3 سانتی متر)، قطرتاج پوشش (17 سانتی متر) و محتوای نسبی آب (79%) در سطح تامین رطوبت 90% ظرفیت زراعی مشاهده شد. بالاترین درصد اسانس در تیمار عدم کاربرد الیسیتور (2.67%) و بالاترین وزن اسانس در بوته (0.046 گرم در بوته) در تیمار عدم کاربرد الیسیتور در سطح تامین رطوبت 65% ظرفیت زراعی بدست آمد. تنش ملایم باعث افزایش عملکرد اسانس و تیمارهای الیسیتوری باعث کاهش عملکرد اسانس شدند.

    کلیدواژگان: اسانس، تنش، گیاهان دارویی، متابولیت های ثانویه، هورمون های گیاهی
  • سیده منصوره قدسی مآب، حسن مکاریان*، زیبا قسیمی حق، منوچهر قلی پور صفحات 954-970

    پیش تیمار بذر با پلاسمای سرد و اسید سالیسیلیک از روش های بهبود جوانه زنی بذر و رشد کمی و کیفی گیاهان بشمار می رود. بنابراین، پژوهشی به منظور بررسی اثر پیش تیمار بذر با پلاسمای سرد (صفر و 100 وات به مدت 4 دقیقه) و پیش تیمار بذر و محلول پاشی اسید سالیسیلیک به فرم های میکرو و نانو (صفر و 1.5 میلی مولار اسید سالیسیلیک) برای بهبود رشد و تولید متابولیت های ثانویه در گیاه مریم گلی (Salvia leriifolia Benth.) انجام شد. نتایج نشان داد استفاده از اسید سالیسیلیک به صورت پیش تیمار بذری و محلول پاشی منجر به افزایش معنی دار ارتفاع گیاه، کلروفیل های a و b، فنل کل و اسید کافییک برگ شد. همچنین، پیش تیمار بذر با فرم نانو اسید سالیسیلیک و محلول پاشی فرم میکرو اسید سالیسیلیک و پلاسمای سرد، وزن تر و خشک گیاهچه و آنزیم های فنیل آلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز را به ترتیب به میزان 3.48، 13.3، 227.7 و 277 درصد نسبت به شاهد افزایش داد. پیش تیمار بذری و کاربرد اسیدسالیسیلیک تاثیر مثبتی بر افزایش میزان اسیدهای رزمارینیک و سالویانولیک برگ ها نسبت به شاهد نداشت. براساس نتایج، افزایش فعالیت آنزیم ها در مسیر بیوسنتز اسیدهای فنولیکی، بر افزایش میزان اسید کافییک موثر بود. به طور کلی، یافته های پژوهش حاضر نشان داد پیش تیمار بذری با اسید سالیسیلیک و محلول پاشی نانو اسید سالیسیلیک بیشتر از سایر تیمارها در بهبود صفات رشدی و فعالیت آنزیم های درگیر در بیوسنتز متابولیت های ثانویه نقش داشتند.

    کلیدواژگان: پیش تیمار بذر، تیروزین آمونیالیاز، فنیل آلانین آمونیالیاز، نوروزک (Salvia leriifolia Benth.)
  • مجید شریفی راد* صفحات 971-988

    مشگک (Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss.) یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده چتریان است که استفاده از آن در درمان اختلالات عصبی توصیه شده است. هدف مطالعه حاضر بررسی تغییرات محتوای ترکیب های فیتوشیمیایی و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی عصاره اتانولی گونه D. anethifolia در مراحل مختلف فنولوژی (رویشی، گلدهی و بذردهی) بود. نمونه برداری از سرشاخه های هوایی گیاه در هر مرحله به صورت تصادفی انجام گرفت. محتوای فنل و فلاونویید کل عصاره اتانولی با استفاده از روش اسپکتروفتومتری و فعالیت آنتی اکسیدانی با استفاده از روش به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH تعیین شد. فعالیت ضد باکتریایی عصاره گیاه با استفاده از روش انتشار دیسک بر روی باکتری های گرم مثبت (Staphylococcus aureus و Bacillus subtilis) و گرم منفی (Escherichia coli و Pseudomonas aeruginosa) بررسی گردید. همچنین، فعالیت ضد التهابی عصاره گیاه با استفاده از روش پایداری غشای گلبول قرمز ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بین مراحل مختلف فنولوژی از نظر میزان فنل و فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی تفاوت معنی داری وجود دارد (0.05>P). بیشترین میزان فنل و فلاونویید کل (به ترتیب 1.7 ± 148 میلی گرم معادل اسید گالیک بر گرم وزن خشک و 1.5 ± 97 میلی گرم معادل کویرستین بر گرم وزن خشک) و فعالیت آنتی اکسیدانی، ضد باکتریایی و ضد التهابی در مرحله گلدهی به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد که عصاره گیاهی مورد مطالعه اثر بازدارندگی بیشتری بر باکتری های گرم مثبت در مقایسه با باکتری های گرم منفی دارد. نتایج بیانگر آن است که عصاره اتانولی گونه D. anethifolia می تواند به عنوان یک آنتی اکسیدان، ضد باکتری و ضد التهاب امیدوار کننده در درمان بسیاری از بیماری ها استفاده شود. همچنین، مرحله گلدهی بهترین زمان برداشت جهت بهره برداری دارویی از این گونه معرفی می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، فعالیت ضد باکتریایی، فعالیت ضد التهابی، Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss، فنولوژی
  • مهدی یحیی زاده*، نجمه هادی، زهرا شیرازی، کامکار جایمند، خلیل کریم زاده اصل، مریم مکی زاده تفتی، سمیه فکری قمی، مهشید رحیمی فرد، مینا کوه جانی گرجی، فاطمه عسکری، زهرا بهراد، دیرک زلمار صفحات 989-1000

    گیاهان منشا اصلی تولید متابولیت های ثانویه با ارزش دارویی بالا می باشند. مهمترین عضو این ترکیب های با ارزش، آلکالوییدها با مصارف مختلف دارویی هستند. با توجه به تولید محدود برخی از این مواد در گیاهان، به عنوان روش جایگزین، با شناسایی و انتقال ژن های مسیول سنتز آنزیم های سازنده آلکالوییدها از گیاهان به میکروارگانیسم ها می توان به صورت تجاری این گونه از مواد دارویی را به صورت طبیعی تولید کرد. در این راه، شناسایی ژن های مسیول آنزیم های سنتزکننده قدم نخست چنین اقدامی است. در بین آنزیم های سنتزکننده ترکیب های آلکالوییدی، آنزیم های سیتوکروم P450 نقش مهمی دارند. با توجه به وابستگی این آنزیم ها به وجود شبکه اندوپلاسمی و خصوصیات گلیکوپروتیینی این آنزیم ها، نمی توان آنها را در سیستم های باکتریایی استاندارد بیان کرد. بنابراین می توان از میزبان های یوکاریوتی مانند مخمر یا سلول حشرات برای بیان آنها استفاده کرد. در این تحقیق، با استفاده از توالی آمینو اسیدی شناخته شده کیلانتیفولین سنتاز گیاه شقایق کالیفرنیایی و مقایسه فیلوژنی این توالی با توالی های آمینو اسیدی هومولوگ گیاه مامیران بدست آمده از پایگاه داده بیوانفورماتیک، به صورت نظری شش آنزیم سیتوکروم P450 با درصد هومولوژی بالا مسیول سنتز آنزیم کیلانتیفولین سنتاز در گیاه مامیران (Chelidonium majaus L.) شناسایی شد. برای اثبات عملی کارآیی این آنزیم ها، ژن های آنها در وکتور pPIC3.5 کلون شده و بعد با انتقال این وکتورهای نوترکیب به سلول مخمر Pichia pastoris و در اختیار قرار دادن آلکالویید اسکولریین، تولید آلکالویید کیلانتیفولین توسط میکروب های انتقال ژن داده شده توسط دستگاه LC-MS بررسی گردید. نتایج نشان داد که از بین ژن های کلون و معرفی شده آن آنزیم ها به میزبان مخمر، تنها آنزیم Contig8931 فعالیت کیلانتیفولین سنتازی دارد.

    کلیدواژگان: آنزیم های P450، ایزوکینولین آلکالوئید، تولید میکروبی، مخمر
  • امیرعباس مینایی فر، کامبیز ایرجی، فاطمه راسخ*، نادر تنیده، آیدا ایرجی، مریم رمضانیان صفحات 1001-1010

    به دلیل تشابه بسیاری از گیاهان دارویی و ناآگاهی عطاری ها از علم گیاهشناسی، تقلبات سهوی قابل توجهی در عرضه گیاهان دارویی، به طور مثال ارایه گونه های مختلف دارویی با عنوان بادرنجبویه، درحال وقوع است. هدف از این پژوهش علاوه بر شناسایی گونه های عرضه شده با نام بادرنجبویه، مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان ترکیب های فنولیک این گونه ها می باشد. در این تحقیق گونه هایی که به عنوان بادرنجبویه در عطاری های شهر یزد و شیراز عرضه می شوند، جمع آوری شده و سپس با استفاده از کلیدهای معتبر گیاهشناسی مورد شناسایی علمی قرار گرفتند. در این تحقیق سنجش خاصیت آنتی رادیکالی با آزمون DPPH انجام گرفت. به علاوه، مقادیر فنل تام توسط روش فولین سیکالتو اندازه گیری شد. براساس نتایج حاصل از شناسایی گونه ها، مشخص شد که سه گونه Asperugo procumbens L.، Hymenocrater elegans Bunge و Melissa officinalis L. در شهر یزد به نام بادرنجبویه به فروش می رسند و H. elegans بالاترین درصد عرضه را به خود اختصاص داد. دو گونه M. officinalis و Stachys inflata Benth. نیز به نام بادرنجبویه در شهر شیراز به فروش می رسند که بیشترین عرضه متعلق به گیاه S. inflata بود. همچنین، گونه های M. officinalis  و A. procumbens به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقادیر برای صفات فنل تام و فعالیت آنتی اکسیدانی بودند.

    کلیدواژگان: بادرنجبویه (Melissa officinalis L.)، عطاری، گیاهان دارویی، یزد، شیراز
  • تکتم محتشمی*، علیرضا کرباسی، سیده تینا مرتضوی نیا صفحات 1011-1021

    استفاده از داروهای شیمیایی، بخش جدایی ناپذیر فرایند درمان بیماران می باشد. با این حال، داروهای گیاهی نیز برای درمان بسیاری از بیماری ها و بهبود سلامت بشر در بلندمدت مورد استفاده قرار گرفته اند. عوارض جانبی کم گیاهان دارویی و داروهای گیاهی در مقابل عوارض بالاتر داروهای شیمیایی، مزیتی است که می توان با بهره گیری مناسب از آن به بهبود و توسعه بازار گیاهان دارویی کمک کرد. تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر خرید انواع داروهای گیاهی در شهر مشهد انجام گرفت. داده های مورد نیاز در این مطالعه از طریق تکمیل 150 پرسشنامه توسط مراجعه کنندگان به داروخانه های شهر مشهد در سال 1397 که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، جمع آوری شد. با بکارگیری الگوی توبیت دومرحله ای، نتایج نشان داد که عواملی چون توصیه پزشک، سابقه مصرف داروهای گیاهی در اقوام و تحصیلات، در هر دو مرحله تمایل به خرید و اقدام به خرید داروهای گیاهی دارای تاثیر مثبت و از لحاظ آماری معنی دار می باشند. براین اساس، توجه بیشتر به افزایش آگاهی افراد جامعه و پزشکان به منظور پیشگیری از تداخلات دارویی می تواند گامی موثر در زمینه بهبود مصرف این داروها باشد.

    کلیدواژگان: داروهای گیاهی، تمایل به خرید، الگوی توبیت، مشهد
  • ثریا مددخانی، عزیزالله خیری*، مسعود ارغوانی، محسن ثانی خانی، زینب محکمی صفحات 1022-1039

    کاربرد محرک های زیستی در راستای تولید فرآورده های بیولوژیک سازگار با محیط زیست و در پیوند با کشاورزی نوین می تواند سبب افزایش رشد کمی و کیفی گیاهان و کاهش اثر تنش های محیطی بر آنها شود. به منظور بررسی اثر محرک های زیستی تحت تنش کم آبیاری بر ویژگی های مورفولوژیک و فیتوشیمیایی بادرشبو (Dracocephalum moldavica L.) این آزمایش در سال زراعی 98 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی آزمایش آبیاری (100% و 70% ظرفیت زراعی) و فاکتور فرعی محلول پاشی محرک های عصاره زعفران (0.01% و 0.05%)، عصاره جینسینگ (0.5% و 1%)، آمینو اسید ال- سیستیین (50 و100 میکرومولار) و تیمار شاهد (عدم محلول پاشی) در مراحل 4، 8 و 12 برگی بود. ویژگی های مورفولوژیک و فیتوشیمیایی در مرحله 90% گلدهی گیاهان ارزیابی شدند. در این آزمایش در شرایط آبیاری کامل، بالاترین میزان کلروفیل کل (mg/g FW 35.68)، کاروتنویید (mg/g FW 9.18) و محتوای نسبی آب برگ (83.20%) از تحریک توسط ال- سیستیین با غلظت 50 میکرومولار حاصل شد. در حالی که تحت شرایط تنش آبی بالاترین محتوای فنل کل (mg GA/g DW 33.17)، فلاونویید کل (mg QE/g DW 1.53) و ظرفیت آنتی اکسیدانی (95.37%) از تیمار عدم محلول پاشی محرک های زیستی حاصل شد. بالاترین درصد اسانس (0.38%) مربوط به تیمار 100 میکرومولار ال- سیستیین در شرایط آبیاری کامل بود. اگرچه پارامترهای مورفولوژیکی بادرشبو تحت شرایط آبیاری کامل بیشترین مقدار خود را داشتند اما اعمال تنش کم آبیاری منجر به سنتز مقادیر بالاتری از ترکیب های فنولی، فلاونوییدی و بروز خاصیت آنتی اکسیدانی قوی تر گردید.

    کلیدواژگان: آمینواسید، اسانس، محلول پاشی، تنش خشکی، عصاره جینسینگ، عصاره زعفران
  • سپیده پارسافر، قاسم اقلیما، محمدحسین میرجلیلی، صمد نژادابراهیمی، جواد هادیان* صفحات 1040-1054

    ویژگی های مورفولوژیکی، عملکردی و فیتوشیمیایی گیاه دارویی علف طلایی (Solidago virgaurea L.) در دو رویشگاه پل سفید و سنگده استان مازنداران در مرحله گلدهی کامل در سال 1398 بررسی شدند. صفات ارتفاع بوته، قطر بوته، طول گل آذین، تعداد ساقه، طول و عرض برگ، طول و عرض گلچه شعاعی، طول گلچه لوله ای، قطر گل، قطر نهنج، قطر ساقه، وزن تر و خشک بوته، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک برگ+گل، محتوای فنل کل (به روش فولین سیوکالتو)، فلاونویید کل (به روش آلومینیوم کلراید) و مقدار لیوکارپوزاید (آنالیز کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا) اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان صفات طول گل آذین (40 سانتی متر)، قطر گل (21.1 میلی متر)، وزن خشک بوته (9.44 گرم در بوته)، وزن خشک گل (6.06 گرم در بوته)، وزن خشک برگ+گل (7.22 گرم در بوته) و وزن خشک ساقه (2.22 گرم در بوته) در جمعیت "پل سفید" بدست آمد. همبستگی مثبت و معنی داری بین صفت وزن خشک بوته با صفات ارتفاع بوته، تعداد ساقه، قطر ساقه، قطر گل، وزن تر بوته، وزن تر و خشک برگ، وزن تر و خشک ساقه، وزن تر و خشک برگ+گل و فلاونویید کل مشاهده شد. محتوای فنل کل (26.95 میلی گرم گالیک اسید بر گرم وزن خشک)، فلانویید کل (8.82 میلی گرم روتین بر گرم وزن خشک) و لیوکارپوزاید (2.08 میلی گرم بر گرم وزن خشک) در جمعیت "سنگده" بیشتر از جمعیت "پل سفید" بدست آمد.

    کلیدواژگان: Solidago virgaurea L، عوامل محیطی، صفات مورفولوژیکی و عملکردی، لئوکارپوزاید
|
  • P. Arvin *, R. Firuzeh Pages 873-907

    Ethnobotany is a branch of traditional knowledge that studies the role of plants of a certain district in the knowledge of its indigenous people and is the recovery of unwritten traditions that are in the danger of extinction. Therefore, a study conducted to identify the medicinal plants of Razo-Jargalan district and use of the knowledge and experience of the indigenous to introduce the properties and unknown dimensions of the desired medicinal plants. The information about various aspects of plants such as the traditional uses, how to use, and sampling time of plants were collected from the experienced natives. The results of the present study showed that out of 85 medicinal plant species, 14 ones belonged to the fam. Asteraceae, followed by the fam. Lamiaceae with 13 species and the fam. Apiaceae with 11 species. Liquorice (Glycyrrhiza glabra L.) with 201, thyme (Thymus transcaspicus Klokov) with 191, and artemisia (Artemisia siberi Besser.) with 178 showed the highest use of report (UR). A. siberi with 0.77, G. glabra with 0.73, and Th. transcaspicus with 0.69 had also the highest amount of relative frequency of citation index (RFC). Five life forms including hemicryptophytes (38 species), therophytes (16 species), phanerophytes (16 species), chameophytes (11 species), and geophytes (4 species) were observed among the species. The aerial parts was the most used part of medicinal plants in this region and the main uses of medicinal plants were in the treatment of digestive, general and unspecified, respiratory, and skin diseases, respectively. Regarding the informant consensus factor (ICF), the musculoskeletal diseases group obtained the highest value of this index (0.96) among the other groups.

    Keywords: Ethnobotany, use of report, relative frequency of citation, informant consensus factor, Razo-Jargalan
  • M. Naghizadeh *, R. Kabiri, K. Maghsoudi Pages 908-919

    Ascorbic acid and melatonin as the biostimulants affect the biosynthesis of phytohormones, facilitate and increase the nutrients uptake, enhance the defense mechanisms, stimulate the root growth, and finally, increase the quality and quantity of the product by affecting the plant metabolites. This study was conducted in a randomized complete block design with three replications to investigate the effects of foliar application of melatonin and ascorbic acid on the grain yield and mucilage content of Plantago ovata Forssk. in the research greenhouse of Bardsir Faculty of Agriculture, Shahid Bahonar University of Kerman in 2020. The experimental treatments included the foliar application of distilled water (control), melatonin 100 μM, ascorbic acid 100 μM, and melatonin 100 μM + ascorbic acid 100 μM. The foliar application treatments continued from the time of complete establishment of seedlings (3-4 leaves) to the physiological maturity stage of seeds (four times every two weeks). The results showed that the foliar application of melatonin and ascorbic acid (single and combined application) enhanced the number of tillers per plant, number of spikes per plant, spike length, number of seeds per spike, and 1000-seed weight significantly. The highest grain yield was obtained from the foliar application of melatonin (59.98 g.m-2) and melatonin + ascorbic acid (61.85 g.m-2) without statistically significant differences with each other. The ascorbic acid foliar application also significantly increased the grain yield by 6.61% compared to the control. The foliar application of ascorbic acid, melatonin, and melatonin + ascorbic acid increased the mucilage content by 12.29, 19.89, and 23.80%, respectively compared to the control. The application of melatonin alone or in combination with the ascorbic acid, without statistically significant differences with each other, had the greatest positive effect on increasing the mucilage percentage. The mucilage yield was obtained 10.03, 13.47, 14.94, and 15.64 g.m-2 in the control, ascorbic acid, melatonin, and melatonin + ascorbic acid treatments, respectively. Based on the results, it can be concluded that the foliar application of melatonin and ascorbic acid could improve the quantitative and qualitative yield of P. ovata, and among the treatments their combined application was more effective.

    Keywords: plant growth regulators, Mucilage percentage, Growth stimulant, medicinal plant
  • S. Malekpur, S. Nosrati *, B. Behboodian, J. Gholamnezhad, M. Armin Pages 920-933

    In the present study, first, an in vitro experiment was conducted to study the effects of Thymus vulgaris L., Foeniculum vulgare Mill., Rosmarinus officinalis L., and Mentha piperita L. water extracts on reducing the growth of Fusarium rot disease factor of cucumber (Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum (forc)) by the saturated paper disk method. According to the results, the water extracts of Th. vulgaris, F. vulgare, R. officinalis, and M. piperita at a concentration of 250 ppm with the inhibitory zone diameter of 24.66, 17.33, 11.66, and 10.33 mm, respectively, showed the highest antifungal activity compared to the control (the inhibitory zone diameter of 3.66 mm). Then, it followed by a greenhouse experiment to investigate the effects of Th. vulgaris and F. vulgare water extracts on the cucumber cv. Nagene treated with F. oxysporum. The water extract of Th. vulgaris at a concentration of 200 ppm with the disease index of 31% showed the greatest reduction in the disease symptoms compared to the infected control and the F. vulgare treatment with the disease indices of 82.66 and 42%, respectively. Study on the activity of polyphenol oxidase, β-1, 3-glucanase, and peroxidase enzymes under the greenhouse conditions showed that the activity of all three enzymes had an increasing trend. So that the activity of enzymes in the combined treatment of Th. vulgaris water extract (200 ppm) and pathogen increased respectively from 1.12, 1.11, and 0.27 ΔOD/min/mg protein on the first day after the inoculation to 5.25, 4.81, and 2.88 ΔOD/min/mg protein on the 12th day, and it had a significant difference with the control. Considering the results of this research, it was found that the water extract of Th. vulgaris, in addition to the direct fungicidal effect, could increase the activity of defense enzymes in the cucumber plants resulted in the host plant resistance induction against the pathogen.

    Keywords: Polyphenol oxidase,  (1&, 3) glucanase, peroxidase, plants water extract, Fusarium oxysporum f. sp. radicis-cucumerinum
  • A. Negari, M. Jami Al-Ahmadi *, G. Zamani Pages 934-953

    Medicinal plants are a rich and valuable source of secondary metabolites that are strongly influenced by the environmental factors, especially drought stress. In this regard, a greenhouse experiment was conducted on Thymus vulgaris L. as split plots in a randomized complete block design with three replications. The main plot included three levels of moisture supply (40, 65, and 90% of potting soil field capacity (FC)) and the sub-plot was the elicitors levels including (1) control: without elicitor, (2) 150 µM cyclodextrin (CYC), (3) 75 nM coronatine (COR) + 150 µM CYC, (4) 150 nM COR + 150 µM CYC, (5) 150 µM methyl jasmonate (MJ) + 150 µM CYC, and (6) 300 µM MJ + 150 µM CYC. Except for the essential oil percentage, the other traits including the leaves proline content, electrolyte leakage, relative water content, plant height, canopy diameter, dry and fresh weight of shoots, dry weight of leaves and stems, and weight of essential oil had a very significant correlation with each other. The highest amount of leaves proline was obtained form the interaction of elicitors (levels 4 and 6) and the 40% FC level of moisture supply (3.88 and 3.94 μmol g-1 fresh leaf weight, respectively). The highest amount of plant height (28.3 cm), canopy diameter (17 cm), and relative water content (79%) was observed at the 90% FC level of moisture supply. The highest percentage of essential oil was obtained in the treatment of non-application of elicitor (2.67%) and the highest essential oil weight per plant (0.046 g plant-1) was observed in the treatment of non-application of elicitor at the 65% FC level of moisture supply. The mild stress increased the essential oil yield and the elicitor treatments decreased it.

    Keywords: essential oil, Stress, Medicinal plants, Secondary metabolites, plant hormones
  • S.M. Ghodsi Maab, H. Makarian *, Z. Ghasimi Hagh, M. Gholipoor Pages 954-970

    Seed pretreatment with the cold plasma and salicylic acid is one of the methods to improve the seed germination and quantitative and qualitative growth of plants. Therefore, an experiment was conducted to investigate the effects of seed pretreatment with the cold plasma (0 and 100 W for 4 min) and seed pretreatment and foliar application of salicylic acid in the micro and nano forms (0 and 1.5 mM salicylic acid) to improve the growth and production of secondary metabolites in Salvia leriifolia Benth. The results showed that the use of salicylic acid as seed pretreatment and foliar application increased the plant height, chlorophylls a and b, total phenol, and caffeic acid of the leaves significantly. Also, the seed pretreatment with nano salicylic acid form and foliar application of micro salicylic acid form and cold plasma increased the seedlings fresh and dry weight and phenylalanine ammonialyase and tyrosine ammonialyase enzymes by 3.48, 13.3, 227.7, and 277%, respectively compared to the control. The seed pretreatment and application of salicylic acid did not have a positive effect on increasing the amount of rosmarinic and salvianolic acids of the leaves compared to the control. According to the results, increasing the enzymes activity involved in the biosynthesis of phenolic acids could affect the amount of caffeic acid positively. Overall, the findings of the present study showed that the seed pretreatment with salicylic acid and foliar application of nano salicylic acid could improve the growth traits and activity of enzymes involved in the biosynthesis of secondary metabolites in S. leriifolia more than other treatments.

    Keywords: Seed pretreatment, Tyrosine ammonialyase, phenylalanine ammonialyase, Nowruzak
  • M. Sharifi-Rad * Pages 971-988

    Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss. is one of the medicinal plants belonging to the fam. apiaceae that has been recommended as a treatment for the neurological disorders. The present study was aimed at investigating the changes in the phytochemicals content and the antioxidant, antibacterial, and anti-inflammatory properties of D. anethifolia ethanolic extract at the different phenological stages (vegetative, flowering, and seeding). The plant shoots were collected at each stage randomly. The total phenols and flavonoids contents of the ethanolic extracts were measured using the spectrophotometry method and the antioxidant activity was determined by the DPPH free radical scavenging method. The disk diffusion method was used to investigate the antibacterial activity of the plant extract against Gram-positive (Staphylococcus aureus and Bacillus subtilis) and Gram-negative (Escherichia coli and Pseudomonas aeruginosa) bacteria. Also, the anti-inflammatory activity of the plant extract was assessed using the human red blood cell stabilization method. The results showed that there was a significant difference between the different phenological stages in terms of the total phenols and flavonoids contents and the antioxidant, antibacterial, and anti-inflammatory properties (P <0.05). The highest amount of total phenols and flavonoids (148 ± 1.7 mg Gallic acid equivalents (GAE)/g dry weight and 97 ± 1.5 mg Quercetin equivalents (QE)/g dry weight, respectively) and antioxidant, antibacterial, and anti-inflammatory activities was observed at the flowering stage. The results also showed that the plant extract studied had a greater inhibitory effect on the Gram-positive bacteria than the Gram-negative ones. The results indicated that the ethanolic extract of D. anethifolia could be used as a promising agent with the antioxidant, antibacterial, and anti-inflammatory properties to treat many diseases. Also, the flowering stage could be introduced as the best harvest time for the medicinal use of this species.

    Keywords: Antioxidant activity, Antibacterial activity, Anti-inflammatory activity, Ducrosia anethifolia (DC.) Boiss, phenology
  • M. Yahyazadeh *, N. Hadi, Z. Shirazi, K. Jaimand, Kh. Karimzadeh Asl, M. Makizadeh Tafti, S. Fekri Qomi, M. Rahimifard, M. Gorji, F. Askari, Z. Behrad, D. Selmar Pages 989-1000

    Plants are the main sources of secondary metabolites with high medical value. The most important member of these valuable compounds are alkaloids with the different drug purposes. Concerning the limited production of some of these metabolites in the plants, these medicinal compounds can be produced naturally and commercially with the identification and transfer of alkaloids-producing enzymes corresponding plant genes to the microorganisms as an alternative method. In this way, the characterization of the corresponding genes is the first step. Among the different enzymes involved in the alkaloid biosynthesis, the cytochrome P450 enzymes play an important role. Due to the endoplasmic reticulum (ER) localization of these enzymes and their glycoprotein characters, they cannot be expressed functionally in the standard bacterial systems. Consequently, the heterologous expression aimed to verify the enzymatic activity can favorably be performed using the eukaryotic systems, like yeast or insect cells. Herein, in this study, with employing a phylogenic comparison of cheilanthifoline synthase sequence of Eschscholzia californica Cham. and comparing the sequence with the homolog amino acid sequences of Chelidonium majus L. achieved from bioinformatics databases, six cytochrome P450 enzymes responsible for cheilanthifoline synthase in Ch. majus were identified. To prove the efficacy of these enzymes practically, their genes were cloned into the pPIC3.5 vector. Then, these recombinant vectors were transferred to the yeast cell (Pichia pastoris) and the scoulerine alkaloid was given to its media. Finally, the cheilanthifoline alkaloid microbial production by P. pastoris containing the recombinant plasmids was evaluated by LC-MS. The results of the present study indicated that among the enzymes genes cloned and introduced to the yeast host, only the Contig8931 enzyme had the cheilanthifoline synthase activity.

    Keywords: P450 enzymes, Isoquinoline alkaloids, microbial production, Yeast
  • A.A. Minaeifar, K. Ireji, F. Rasekh *, N. Tanideh, A. Ireji, M. Ramezanian Pages 1001-1010

    Due to the similarity of many medicinal plants and the perfumers ignorance about the science of botany, many unintended frauds are occurring in the supply of medicinal plants, like the presentation of different types of medicinal plants called lemon balm. This study was aimed at identifying the species offered under the name of lemon balm as well as comparing the antioxidant activity and phenolics content of these species. In this study, the species that are offered as lemon balm in the perfumeries of Yazd and Shiraz cities were collected and then scientifically identified using the valid botanical keys. In this study, the anti-radical activity was evaluated by the DPPH test. In addition, the total phenols content was measured by the Folin Ciocalteu method. Based on the results of species identification, it was proved that three species of Asperugo procumbens L., Hymenocrater elegans Bunge, and Melissa officinalis L. are sold in Yazd city under the name of lemon balm and H. elegans had the highest percentage of supply. Two species, M. officinalis and Stachys inflata Benth., also are sold under the name of lemon balm in Shiraz city, where the largest supply belonged to S. inflata. Also, M. officinalis and A. procumbens had respectively the highest and lowest amounts for the traits including total phenols and antioxidant activity.

    Keywords: Melissa officinalis L, perfumeries, Medicinal plants, Yazd, Shiraz
  • T. Mohtashami *, A. Karbasi, S.T Mortazavinia Pages 1011-1021

    The use of chemical drugs is an inseparable part of the patient treatment process. However, the herbal medicines have also been used to treat many diseases and improve human health in the long run. The low side effects of medicinal plants and herbal medicines versus the higher side effects of chemical drugs is an advantage that can be used to improve and develop the market of medicinal plants. The present study aimed at investigating the factors affecting the purchase of various herbal medicines in Mashhad city. The data required in this study were collected by completing 150 questionnaires by the visitors to the Mashhad pharmacies who were selected by random sampling in 2018. Using the two-stage Tobit model, the results showed that the factors such as doctor's prescription, history of herbal medicine use in the relatives, and education have a positive and statistically significant effect on both the desire to buy and buy the herbal medicines stages. Accordingly, more attention to increase the awareness of the community and physicians to prevent the drug interactions can be an effective step to improve the use of these drugs.

    Keywords: herbal medicines, desire to buy, Tobit model, Mashhad
  • S. Madadkhani, A. Kheiry *, M. Arghavani, M. Sanikhani, Z. Mohkami Pages 1022-1039

    The use of elicitors to produce the environmentally friendly biological products and in conjunction with the modern agriculture can increase the qualitative and quantitative growth of plants and reduce the effects of environmental stresses on them. To investigate the effects of biostimulants under the low irrigation stress on the morphological and phytochemical characteristics of Dracocephalum moldavica L., a factorial experiment was conducted in a completely randomized block design in the Zanjan University research farm in three replications in 2019. The main factor was the irrigation (100 and 70% of field capacity) and the sub-factor was the foliar application of elicitors including saffron extract (0.01 and 0.05%), ginseng extract (0.5 and 1%), amino acid L-cysteine (50 and 100 μM), and control treatment (no foliar application) at the four-, eight-, and twelve-leaf stages. The morphological and phytochemical traits were evaluated at the 90% flowering stage of the plants. In the present experiment, the highest amount of total chlorophyll (35.68 mg / g FW), carotenoids (9.18 mg / g FW), and relative leaf water content (83.20%) was obtained under the full irrigation conditions stimulated by the 50 μM L-cysteine treatment. While under the water stress conditions, the highest content of total phenols (33.17 mg GA / g DW), total flavonoids (1.53 mg QE / g DW), and antioxidant capacity (95.37%) was obtained in the no foliar application of elicitors treatment. The highest essential oil percentage (0.38%) was observed in the 100 μM L-cysteine treatment under the full irrigation conditions. Although the morphological parameters of D. moldavica had their highest values under the full irrigation conditions, the low irrigation stress led to the synthesis of higher amounts of phenolics and flavonoids and the stronger antioxidant capacity.

    Keywords: Amino acid, essential oil, Foliar application, low irrigation stress, ginseng extract, Saffron extract
  • S. Parsafar, Gh. Eghlima, M.H. Mirjalili, S. Nejad Ebrahimi, J. Hadian * Pages 1040-1054

    The morphological, yield, and phytochemical characteristics of Solidago virgaurea L. were studied at the full flowering stage in two habitats of Pol Sefid and Sang Deh in Mazandaran province in 2019. The traits including plant height, plant diameter, inflorescence length, number of stems, length and leaf width, length and ray floret width, tubular floret length, flower diameter, receptacle diameter, stem diameter, fresh and plant dry weight, fresh and leaf dry weight, fresh and stem dry weight, fresh and leaf+flower dry weight, and total phenols (by Folin-Ciocalteu method), flavonoids (by aluminum chloride method), and leiocarposide (by HPLC) contents were measured. The results showed that the highest amounts of inflorescence length (40 cm), flower diameter (21.1 mm), plant dry weight (9.44 g plant-1), flower dry weight (6.06 g plant-1), flower+leaf dry weight (7.22 g plant-1), and stem dry weight (2.22 g plant-1) were obtained in the population "Pol Sefid". A positive and significant correlation was observed between the plant dry weight and traits including the plant height, number of stems, stem diameter, flower diameter, plant fresh weight, fresh and leaf dry weight, fresh and stem dry weight, fresh and leaf+flower dry weight, and total flavonoids. The content of total phenols (26.95 mg Gallic acid/g DW), total flavonoids (8.82 mg Rutin/g DW), and leiocarposide (2.08 mg/g DW) was higher in the population "Sang Deh" than "Pol Sefid".

    Keywords: Solidago virgaurea L, environmental factors, morphological, yield traits, Leiocarposide