فهرست مطالب

مطالعات زبان و ادبیات غنایی - پیاپی 37 (زمستان 1399)

نشریه مطالعات زبان و ادبیات غنایی
پیاپی 37 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • میرجلیل اکرمی*، رشید اسدی ولیلو صفحات 8-24

    نوع غنایی در ادب فارسی هم در نثر و هم در نظم نسبت به دیگر انواع شمول بیشتری دارد. غالب تحقیقات در این حوزه بر شعر تمرکز یافته و به نثر توجه کمتری شده است. این پژوهش سعی دارد با توجه به غفلت مذکور، با معرفی و تحلیل چهار داستان نشان دهد که علت ناشناخته بودن برخی از آن ها چیست؟ و این متون در دوران بعد از اسلام چگونه به حیات خود ادامه داده اند؟ برخی از این داستان ها با اینکه به طور شفاهی در میان مردم رایج بوده، ولی در زبان های فارسی پیش از اسلام مکتوب نشده و جز بن مایه هایی از آن ها به دوران بعد راه نیافته است، حال آن که یونانیان در آثار خود به آن ها اشاره کرده اند. بعضی هم با این که در آثار یونانی ثبت شده، اما سنت شفاهی، آن ها را حفظ و با تغییراتی به دوران بعد انتقال داده است. داستان هایی چون اردشیر و گلنار نیز که به زبان پهلوی بوده، بعد از اسلام فردوسی آن را در شاهنامه، منظوم کرده است. در عین حال، داستان های هزار افسان بیش از ایرانیان، مورد توجه غیرایرانیان قرار گرفته و عرب ها با تغیراتی آن را به الف لیله و لیله ترجمه کرده اند.

    کلیدواژگان: داستان های غیرمنظوم غنایی، آبردات و پانته آ، اردشیر و گلنار، زریادرس و اداتیس، هزار افسان
  • میترا بیغمی* صفحات 26-41

    تاکید نظری فرمالیست ها بر ادبیت و تمهیدات ادبی به کاررفته در متن، اگرچه نافی اهمیت محتوا نیست، نشان دهنده نقاط محوری ای است که به واسطه آن ها متن ادبی از آثار دیگر جدا می شود. مقاله حاضر می کوشد به بررسی کاربردهای دو آرایه اصلی فرمالیستی در دو داستان شاهنامه فردوسی بپردازد. انتساب شاهنامه به ژانر «حماسی» هیچ گاه محل تردید نبوده، اما این بدان معنا نیست که متنی با چنین وسعت که واجد ویژگی های محتوایی گوناگونی است، عاری از مضامین غنایی باشد. در میان این داستان ها تمرکز این جستار بر «زال و رودابه» و «بیژن و منیژه» است. هدف کشف و سپس تلفیق دو عنصر فرمالیستی مهم «آشنایی زدایی» و «برجسته سازی» در آن هاست. مراد فرمالیست ها از اولی ایجاد تغییری اساسی در روند خودکار و متعارف زبان است و در دومی ایجاد وقفه ای شوک آور. با وجود اینکه استفاده از آرایه های فرمالیستی هم به شکل بدیع سنتی و هم در قالب تمهیداتی که بعدها مورد توجه نظریه پردازان واقع شد، در سراسر شاهنامه دیده می شود، در داستان های غنایی مذکور بسامد استفاده از آن ها بالاتر است. نتایج بحث نشان می دهد استفاده از چنین تمهیداتی قدرت جذابیت و ادبیت متن را در جهت جنبه های غنایی بسیار بالا می برد. درآمیختن هر دو شگرد در روایات مذکور بیانگر نگاه هوشمندانه فردوسی به این مساله و ظرفیت های آن بوده است. استفاده از واژگان نامانوس، استفاده از الف اطلاق در پایان مصراع ها، اغراق، آشنایی زدایی مفهومی و واژگانی و برجسته سازی روایی، مهم ترین مصداق های فرمالیستی به کارگرفته شده در این دو منظومه اند. همچنین، هرچند بار غنایی این دو داستان غالب بوده، به دلیل حضور آن ها در بستر اثری حماسی، برخی واژگان و صناعات حماسی نیز با روایت آن درآمیخته که به واسطه تقویت آشنایی زدایی و برجسته سازی در آنها، تفاوتی میان آن ها با سایر داستان های شاهنامه ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: فرمالیسم، آشنایی زدایی، برجسته سازی، شاهنامه، زال و رودابه، بیژن و منیژه، ادبیت
  • زینب حسینی*، نازنین درویشی صفحات 42-59
    یکی از محوری ترین مفاهیم بیان شده در اشعار عرفانی فارسی، عشق است که در قرن هفتم به بنیادی ترین اندیشه مولوی در غزلیات شمس تبدیل شد. عشق در غزلیات شمس دارای شخصیت انسانی با ویژگی های رفتاری خاص است. چیستی صفات انسانی حمل شده بر عشق و نحوه و جایگاه بروز این ویژگی ها در مسیر عرفان با توجه به تلقی مولوی از عشق حایز اهمیت است. در این پژوهش صفات و رفتارهای عشق به عنوان موجودی کنش گر از غزلیات شمس استخراج شد. کنش های عشق در مسیر اعتلای عاشق در رسیدن به حق در پنج مرحله اصلی، که خود شامل سی ویژگی عشق انسان نماست، دسته بندی شد. نتایج نشان می دهد که عشق در تجلی صفات خویش بر عاشق از قهری ترین بروز خود که «خونخوار» است به لطیف ترین نمود خود که «مادر» است حرکت می کند. مولوی پررنگ ترین تصویر عشق را با ویژگی های حوزه «عیش و شادخوای» و نیز «معشوقی» گره زده است و این مفاهیم بیشترین بسامد را دارند. سپس «دشمن» بودن عشق است که با تصاویر «جنگجو»، «خونخوار»، «دزد» و نظایر آن را نشان می دهد و سومین ویژگی مورد توجه مولوی «راهنما» بودن عشق است. شواهد نشان می دهد تصاویری که مولوی در قالب تشخیص از عشق ارایه می دهد، بر جنبه مهرآمیز عشق تاکید دارد که تا اندازه ای با تصویر عشق به عنوان موجودی قهار که در نگاه اول از غزلیات شمس به دست می آید، مغایرت دارد.
    کلیدواژگان: جاندارانگاری، عشق، غزلیات شمس، مولوی
  • طیبه عبدالله زاده، وجیهه ترکمانی باراندوزی* صفحات 60-71

    درباره عشق و ماهیت آن از دیدگاه علم روان شناسی بحثهای زیادی مطرح شده است. در چند دهه اخیر محققان کوشیده اند با توجه به نظریه های مختلف، آثار ادبی را مورد بررسی قرار دهند. یکی از نظریه های مطرح در این باره، نظریه عشق جان لی است. در این نظریه وی، انواع عشق را با رنگهای اصلی مقایسه کرده و سه سبک اصلی نیز برای عشق قایل شده است که عبارتند از: عشق به یک فرد آرمانی، عشق با مفهوم بازی و عشق به معنی دوستی. در بین سرایندگان آثار غنایی ادب فارسی، خواجوی کرمانی در منظومه های «همای و همایون» و «گل و نوروز» مانند دیگر شاعران غنایی، به موضوع عشق و روابط عاشق و معشوق پرداخته است. در این پژوهش سعی شده است که عشق در منظومه های خواجو با نظریه عشق جان لی مورد بررسی و انطباق قرار گیرد. مساله اصلی این تحقیق، پاسخ به این پرسش است که مفاهیم و ویژگی های عشق در این دو منظومه مطابق با کدام نوع عشق در نظریه جان لی است؟ نتیجه این پژوهش نشان می دهد که عشق در این دو داستان عاشقانه با نظریه عشق جان لی به لحاظ ویژگی رمانتیک بودن و برخورداری از سبک پرشور، مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: عشق، همای و همایون، گل و نوروز، نظریه عشق، جان لی
  • مرضیه گلابگیر اصفهانی، زهرا فنایی* صفحات 72-89
    روایت های اسطوره ای و اسطوره نام ها در طول زمان متاثر از حوضچه های معنایی است که در آن تکوین می یابند. ازاین رو، یک متن در دوره های گوناگون دارای دلالت پردازی های متفاوتی می شود. متن های ادبی-هنری در بستر شکل گیری شان بهتر شناخته شده و مناسب تر رمزگشایی می شوند؛ این امر شناخت کامل تری از الگوواره حاکم بر فرهنگ هر دوره را در پی دارد. عاشقانه خسرو و شیرین، در دوره های مختلف ایران تا دوره معاصر همواره مورد توجه قرار گرفته؛ نگارگران، شاعران و نویسندگان زیادی به آن پرداخته اند و یکی از پرکاربردترین اسطوره های متون ادبی-هنری به شمار می آید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی تاثیر عوامل معاصر؛ زمان، فرهنگ جامعه و نوع نگرش خالق بر ارایه روایت به مطالعه بینامتنی و اسطوره کاوی این روایت در متون متفاوت دوره معاصر می پردازد. این پژوهش به شیوه توصیفی-تحلیلی به جست وجوی عوامل تاثیرگذار بر آثار معاصر و نحوه استفاده هنرمند از آن ها برای پاسخ به این پرسش می پردازد: «بستر زمان، فرهنگ معاصر جامعه و نوع نگرش آفریننده چه تاثیراتی بر نحوه ارایه روایت و استفاده از خرده روایت ها ایجاد کرده است؟» نتایج نشان می دهد تحولات، وقایع، ارتباطات و تغییر جامعه به طورمستقیم بر نحوه تفکر آفریننده تاثیر گذاشته و خرده روایت های جدیدی را در ارایه عاشقانه خسرو و شیرین در آثار معاصر ایران باعث شده است.
    کلیدواژگان: اسطوره کاوی، متون ادبی، متون هنری، عاشقانه خسرو و شیرین
  • سهیل فتاحی، موسی پرنیان*، رقیه علوی صفحات 90-102
    در ادبیات فارسی، شاعران و نویسندگان، کمابیش به دانش جغرافی و شناخت اقالیم، کشورها، شهرها، کوه ها، رودها و مانند آن توجه خاصی داشته اند و با این عناصر، مضامین و تصاویر شعری آفریده اند. اعلام جغرافیایی که به دو بخش علم عام و علم خاص تقسیم می شوند، در شعر معاصر نیز بازتاب قابل توجهی دارد. یکی از شاعران موفق معاصر در حوزه غزل، محمدعلی بهمنی است. بهمنی از این عناصر به منظور مضمون سازی و ساخت تصاویر شاعرانه بهره برده است. در این مقاله که به روش توصیفی-تحلیلی و آماری و بر پایه منابع کتابخانه ای است، تلاش شده است که شیوه بهمنی در ساخت مضامین و تصاویر شعری با اعلام جغرافیایی استخراج و بسامد پرکاربردترین اعلام در غزل وی مشخص گردد. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از آن است که بهمنی بیشتر در غزل خود از اعلام عام جغرافیایی بهره برده است؛ اعلامی مانند آسمان، شهر، خانه و کوه بیش از سایر اعلام در غزل وی کاربرد داشته اند. بهمنی تقریبا از همه شگردهای بیانی؛ همچون تشبیه، استعاره مصرحه، استعاره مکنیه، استعاره تمثیلی، کنایه، نماد، تمثیل و مجاز در ساخت مضامین و تصاویر شعری بهره برده است که تشبیه در بین این شگردها، بیشترین کاربرد را دارد.
    کلیدواژگان: اعلام جغرافیایی، غزل معاصر، صور خیال، علم بیان، محمدعلی بهمنی
|
  • MirJalil Akrami *, Rashid Asadi Valiloo Pages 8-24

    The Genre of lyric in Persian literature both in prose and in poetry is more comprehensive than the other types. Unfortunately, most scholars' research in this area, both pre-Islamic and post-Islamic, focuses on poetry and less on prose. Due to this negligence, this research tries to show what is the reason of being unknown for some of these stories by introducing and analyzing four of these stories tries to show how did these texts survive in the post-Islamic era? Some of these stories, although they were verbally prevalent among the people, but were not written in pre-Islamic Persian languages, and only a few of them came to the next era, but the Greeks have brought them in their works. Some although were recorded in the Greek works, but the oral tradition, retained them and brought them to the next era with some changes. The story of Golnar and Ardeshir which is included in the book of Ardeshir Babakan in Pahlavi language, was later directly a reference for Ferdowsi to make it a poem. But Hezarafsan tales have gone a long way and it was important for the non-Persians rather than Persians. Arabs translated it into One Thousands and One Nights alf-Lailat and Laila with some changes.

    Keywords: Lyrical Prose Stories, Aberdat, Pantea, Ardeshir, Golnar, Zaryadres, Adatis, Hezar Afsan
  • Mitra Bighami * Pages 26-41

    Although the formalists' theoretical emphasis on literature and literary arrangements used in the text does not negate the importance of the content, it indicates the central points through which the literary text is separated from other works. The present article tries to examine the applications of the two main formalist arrays in the two stories of Ferdowsi's Shahnameh. The attribution of the Shahnameh to the "epic" genre has never been questioned, but this does not mean that a text of such magnitude, which has a variety of content features, is devoid of lyrical themes. Among these stories, the focus of this article is on "Zal and Rudabeh" and "Bijan and Manijeh". The goal is to discover and then combine the two important formalist elements of "de-familiarization" and "highlighting". The goal of formalists is, first, to bring about a fundamental change in the automatic and conventional process of language, and, second, to create a shocking interruption. Although the use of formalist arrays, both in the traditional novel form and in the form of arrangements that were later considered by theorists, can be seen throughout the Shahnameh, the frequency of their use in these lyrical stories is higher. The results of the discussion show that the use of such arrangements greatly enhances the attractiveness and literature of the text in terms of the attractiveness of the lyrical aspects. Combining both tricks in the mentioned narrations shows that Ferdowsi was aware of this issue and its capacities. The use of unfamiliar words, the use of indicating /ɑ/ at the end of the shutters, the exaggeration, the de-familiarization of the concept and the lexicon, and the emphasis on narrative are the most important formalistic examples used in these two systems. Also, although the lyrical burden of these two stories has been dominant, but due to their presence in the context of an epic work, some epic words and crafts have been mixed with its narration, which, through strengthening familiarity, de-familiarization and highlighting in them, differentiates them from Creates other Shahnameh stories.

    Keywords: Formalism, defamiliarization, foregrounding, Shahnameh, Zal, Rudabeh, Bijan, Manijeh, literariness
  • Zeynab Hosseini *, Nazanin Darvishi Pages 42-59
    Love is one of the most important concepts expressed in Divan-e Shams, where it has a human personality with specific behavioral characteristics. The human traits attributed to love, and the manner of occurrence of these features in the path of mysticism is important given Mowlavi's perception of love. In this research, the traits and behaviors of love as an acting being were extracted from Divan-e Shams, and the actions of love on the path of the lover's uprising in reaching God, were categorized in five main stages. Manifesting its traits to the lover, love moves from its most intense incarnation, which is “bloodthirsty”, to its most delicate expression which is “mother”. The most intense image of love shows characteristics related to ”pleasure” and “being loved” , and these concepts are most frequent. Then there’s “enmity” with images like “aggressive”, “bloodthirsty”, etc. The third feature is love’s being “guide”. These images, emphasizes on the affectionate aspects of love. That is in conflict with the image of love as a powerful being which is seen at the first look at Divan-e Shams.
    Keywords: love, personification, Mowlavi, Divan-e Shams
  • Tayebe Abdollahzade, Vajiheh Torkamani Barandozi * Pages 60-71

    There has been much debate about the nature and nature of love from the perspective of psychology. In recent decades, researchers have tried to study literary works by focusing on various theories; one of the theories in this regard is the theory of love. Is John Lee. In his theory, he compares the types of love with the original colors, and the three main styles of love are given: love to an ideal person, love as a game of love as friendship. Farsi, Kermani Khawaji in "Homay and Homayoun" and "Flower and Nowruz" poems, like other Ghanaian poets, deals with the subject of love and relationships of lover and lover; in this study, we have tried to find love in Khaju's poems with John Lee's theory of love. Examine and adapt. The main question of this research is to answer the following question: What are the characteristics of love in these two poems which correspond to the type of love in Lee's theory? The result of this study shows that love in these two love stories is characterized by John Lee's theory of love. It corresponds to being romantic and having a passionate style. Send feedback History Saved

    Keywords: love, Homay, Homayon, Gol, Nowruz, John Lee's Theory of Love
  • Marzieh Golabgir Esfahani, Zahra Fanaei * Pages 72-89
    Mythological narratives and myths of names are influenced by the semantic pools in which they develop over time. Hence, a text has different meanings in different periods. Literary-artistic texts are better known and more appropriately decoded in the context of their formation; This leads to a more complete understanding of the pattern governing the culture of each period. Khosrow and Shirin's romance has always been considered in different periods of Iran up to the contemporary period; It has been studied by many painters, poets and writers and is one of the most widely used myths in literary and artistic texts. The present study aims to identify the impact of contemporary factors; The time, culture of the society and the type of the creator's attitude towards presenting the narrative deal with the intertextual study and myth-mining of this narrative in different texts of the contemporary period. This research descriptively-analytically seeks the factors influencing contemporary works and how the artist uses them to answer the question: "Has he created sub-narratives?" The results show that developments, events, communications and changes in society have directly affected the creative thinking and have caused new sub-narratives in the romantic presentation of Khosrow and Shirin in contemporary Iranian art works.
    Keywords: Mythology, literary texts, artistic texts, Khosrow, Shirin romance
  • Soheil Fatahi, Musa Parnian *, Roghayeh Alavi Pages 90-102
    In Persian literature writers and poets have had more or less a special interest in geographic knowledge and knowing regions, countries, cities, mountains, rivers and …; and have produced poetic images and themes by means of these elements. Geographic names, which are divided into two categories of general and special, have a wide reflection in contemporary poetry. One of the successful contemporary poets in the field of sonnet is Mohammad Ali Bahmani who has used these elements in producing poetic images and themes. The aim of this article, using an analytical-descriptive approach, has been to extract Bahmani’s techniques in creating poetic images and themes using geographic names and to illustrate the frequency of the mostly used names in his sonnets. The findings of this study shows that Bahmani has mainly used geographical general names among which sky, city, house and mountain have been used more than others. Bahmani has used almost all rhetoric techniques for creating poetic images and themes, while simile has been used more than others.
    Keywords: Theme-making, imagery, Bahmani, Geographic Names