فهرست مطالب

مدیریت بهداشت و درمان - سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال دوازدهم شماره 3 (پیاپی 41، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فریبا جعفری، اکبر نصراللهی کاسمانی*، علی اکبر فرهنگی، علی دلاور صفحات 7-21
    مقدمه

     این مقاله با توجه به کارکرد اخبار در انعکاس سیاست ها و عملکردهای موثر در بهبود سلامت عمومی، با هدف بررسی چگونگی پوشش محتوای اخبار سلامت به مقایسه ارزش گذاری های رسانه ای شبکه های تلویزیونی ایران و آلمان در اخبار کرونا می پردازد.

    روش پژوهش

    نوع پژوهش توصیفی با روش تحلیل محتواست. نمونه آماری شامل 62 بخش اخبار شبانگاهی می باشد که به صورت غیرتصادفی و هدفمند از دو شبکه تلویزیونی ایران (یک، دو) و دو شبکه آلمان (ZDF ARD,) انتخاب شده اند. با انتخاب ابعاد و موضوعات پوشش خبرهای سلامت، کدنامه خبری تنظیم و 749 خبر از 18 فوریه تا 22 مارس 2020 با تاکید بر خبرهای مربوط به بیماری کرونا تمام شماری، کدگذاری، محاسبه (SPSS) و مقایسه گردید.

    یافته ها

    حدود یک سوم از کل اخبار شبکه های ایران (9/32 % و 4/28 %)، با الگویی مشابه دارای ارزش گذاری هایی بدون مرز روشن با عینیت خبر بوده اند. دو شبکه آلمان به وضوح بر"اخبار سخت" تمرکز کرده و بر "جدایی تفیسیر و خبر" تاکید دااشته اند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد ارزش گذاری با رعایت جدایی بین خبر و تفسیر می تواند راهکاری مناسب برای افزایش اعتبار خبری باشد.

    کلیدواژگان: اخبار سلامت، ارزش گذاری رسانه ای، ایران، آلمان، کووید-19
  • الناز پهلوانی، روح الله زابلی* صفحات 23-35
    مقدمه

    سلامت الکترونیک، استفاده مقرون به صرفه و امن از فناوری های اطلاعاتی و ارتباطاتی برای پشتیبانی از سلامت و زمینه های مرتبط است. این مطالعه با هدف تبیین تجربه خرید آنلاین مشتریان از خدمات سلامت در کووید-19 انجام گردید.

    روش پژوهش

     این مطالعه یک پژوهش کیفی بود که با روش پدیدارشناسی تفسیری انجام گرفت. مشارکت کنندگان افرادی بودند که تجربه خرید آنلاین خدمات سلامت را داشتند. انتخاب نمونه بصورت هدفمند و به روش نمونه گیری در درسترس انجام گرفت. روش گردآوری داده ها مصاحبه های عمیق و نیمه ساختار یافته بود. تحلیل مصاحبه های بر اساس روش پدیدارشناسی تفسیری اسمیت با نرم افزار Max.QDA انجام گردید. برای افزایش قابلیت اعتماد و اطمینان، مقایسه مداوم بین مقولات و زیر مقولات، کدگذاری همتایان و تایید مشارکت کنندگان و توافق کدگذاری داخلی انجام گرفت.

    یافته ها

    تحلیل تجارب زیسته مشارکت کنندگان در ده تم کلی و 37 زیر مقوله طبقه بندی شد که عبارت بودند از آموزش آنلاین و ارتقای سلامت، توسعه مراقبت های تسکینی، بهبود خدمات مراقبت درمنزل، سواد الکترونیک سلامت، رضایت نسبی گیرنده خدمت، ساماندهی تیم های درمانی، نگرش و پذیرش مثبت خدمات آنلاین سلامت، اقتصاد خدمات آنلاین سلامت، اضطراب سلامتی، تبلیغات آنلاین و ترویج سلامت.

    نتیجه گیری

    خدمات آنلاین سلامت در مراقبت های تسکینی، مراقبت های در منزل، مراقبت های سالمندی با محدودیت های کمتری مواجه است. پیشنهاد می گردد تا با فرهنگ سازی و توسعه سواد الکترونیکی سلامت، استفاده از تکنیک های بازاریابی آنلاین در حوزه سلامت و عقد قرارداد مشاوره با بازاریابی آنلاین اثربخشی این خدمات افزایش یابد.

    کلیدواژگان: خرید آنلاین، خدمات سلامت، کووید-19، پدیدارشناسی تفسیری
  • الهام محمدی پور، اسماعیل مزروعی نصرآبادی * صفحات 37-46
    مقدمه

    امروزه در محیط‌های پویا، ریسک‌های موجود در زنجیره تامین افزایش می‌یابد. شرکت‌ها دریافته اند که ریسک زنجیره تامین می‌تواند تاثیر منفی بر عملکرد و بهره‌وری سازمان داشته باشد؛ در نتیجه شناسایی راهبردهای مقابله با ریسک بسیار ضروری است. این موضوع در زنجیره تامین گردشگری سلامت نیز صادق است؛ فلذا هدف اصلی پژوهش شناسایی ریسک‌های زنجیره تامین گردشگری سلامت و تعیین راهبردهای مقابله با آن می‌باشد.

    روش پژوهش

    در فاز اول ریسک‌های زنجیره تامین گردشگری سلامت ازطریق مصاحبه با خبرگان زنجیره تامین گردشگری سلامت بیمارستان آیت‌الله یثربی کاشان شناسایی گردید. نمونه‌گیری به‌صورت قضاوتی و گلوله‌برفی انجام شد و مصاحبه با 18 نفر به صورت چند مرحله‌ای صورت گرفت که حدود 30 ساعت طول کشید. در فاز دوم پنلی متشکل از خبرگان تشکیل شد و راهبردهای مقابله با ریسک‌های شناسایی شده طی 6 جلسه تعیین گردید.

    یافته‌ها

    نتایج حاصل از مصاحبه با خبرگان منجر به شناسایی 75 ریسک گردید که پس از 10 بار مرور مستمر کدهای استخراجی، در قالب 5 دسته کلی ریسک‌های تامین، داخلی، تقاضا، مدیریت زنجیره تامین و خارجی طبقه‌بندی شد و در نهایت از طریق تشکیل پنل خبرگان، برای هر ریسک راهبردهای مقابله مشخص گردید.

    نتیجه‌گیری

     نتایج پژوهش رویکرد جدیدی در خصوص ریسک‌های زنجیره تامین گردشگری سلامت ارایه نموده و آن نگاه زنجیره تامین است. تعداد 36 ریسک جدید در زنجیره تامین گردشگری سلامت شناسایی شدند که ریسک‌های خارجی و تامین بیشتر مورد تاکید قرار گرفته‌اند. بنابراین بررسی ریسک‌های زنجیره تامین گردشگری سلامت و تعیین راهبردهای مقابله برای کشورهایی که علاقه‌مند به توسعه و بهبود این صنعت هستند، بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: ریسک، ریسک زنجریسک، ریسک زنجیره تامین، راهبرد مقابله.یره تامین، گردشگری سلامت، راهبرد مقابله
  • سارا نوریان زواره، زهرا صادقی آرانی* صفحات 47-59
    مقدمه

    امروزه مهم ترین سرمایه سازمان ها و میزیت رقابتی آنها منابع انسانیتوانمند و با کیفیت است. علیرغم این مهم به ویژه در بخش بهداشت و درمان، به ریسک های منابع انسانی پرداخته نشده است و در این زمینه خلاء تحقیقاتی و کاربردی قابل توجهی وجود دارد. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی واعتبارسنجی ریسک های حوزه سرمایه انسانی در بخش بهداشت و درمان ارایه مدل جامع از این ریسک ها انجام می شود.

    روش پژوهش

    برای این منظور در گام اول ابعاد و شاخص های مدل ریسک های منابع انسانی با استفاده از روش مرور نظام مند، از ادبیات نظری استخراج گردید. پس از آن از تکنیک دلفی برای اعتبارسنجی و ارایه مدل نهایی ریسک های منابع انسانی در بخش بهداشت و درمان استفاده شد.

    یافته ها

    در فاز اول و مررور نظام مند مدارک علمی 1050 مدرک در جستجوی اولیه به دست آمده که پس از پالایش 67 سند مرتبط یافت شده که با بررسی این اسناد 271 ریسک منابع انسانی شناسایی شد. پس از حذف موارد تکراری و ادغام موارد مشابه تعداد ریسک منابع انسانی به 139 ریسک تقلیل یافت که در فاز دوم و با روش دلفی مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. پس از انجام 2 راند دلفی، 4 مضمون اصلی، 14 مضمون فرعی و 134 مفهوم در رابطه با ریسک های منابع انسانی حوزه بهداشت و درمان شناسایی و اعتبارسنجی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده از شناسایی و اعتبارسنجی ریسک های حوزه منابع انسانی در بخش بهداشت ودرمان ریسک های اصلی این حوزه شامل «ریسک سرمایه های انسانی»، «ریسک عملیاتی منابع انسانی»، «ریسک دیدگاه های کارکنان نسبت به واحد منابع انسانی» و «ریسک های فردی کارکنان واحد منابع انسانی» می باشد. مدل جامع ریسک های منابع انسانیدر حوزه بهداشت و درمان که در این پژوهش ارایه شده است می تواند ابزاری برای ارزیابی و اولویت بندی ریسک های منابع انسانی در سازمان های زیرمجموعه این بخش باشد و نتایج آن نیز می تواند مبنای انجام اقدامات مدیریت ریسک منابع انسانی در این سازمان ها قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریسک های منابع انسانی، تکنیک دلفی، مرور نظام مند، بخش بهداشت و درمان
  • مهتاب معتمد، هادی بهرامی*، جاوید پیمانی صفحات 61-71
    مقدمه

    اندازه گیری به عنوان یکی از اهداف مهم در حیطه رشد، متخصصان را قادر به بررسی تغییرات و تشخیص تاخیرهای رشدی و کسب بینش در مورد راهکارهای آموزشی می کند. یکی از معتبرترین و مهم ترین مقیاس های سنجش رشدی در کودکان خردسال توسط ادوت برونه و ایرن لزین در فرانسه طراحی شده است ؛ اما استفاده از این مقیاس در ایران  منوط به بررسی روایی و پایایی آن است. پژوهش حاضر به منظور بررسی ساختار عاملی، پایایی و روایی این مقیاس در خردسالان ایرانی مادران شاغل در مراکز درمانی با توجه به موقعیت شغلی آنها انجام یافته است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر در مقوله طرح های توصیفی و زمینه یابی قرار می گیرد. همچنین با توجه به مقایسه مولفه های مقیاس ذهنی حرکتی در دو جنس طرح از نوع علی مقایسه ای نیز می باشد. نمونه پژوهشی شامل 536 کودک خردسال مادران شاغل در مراکز درمانی مادران شاغل در مراکز درمانی (327 دختر و  209 پسر) با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس است.

    یافته ها

    نتایج آلفای کرونباخ نشان دهنده پایایی مناسب خرده مقیاس ها بود. ضریب پایایی برای هر یک از خرده مقیاس ها با استفاده از آلفای کرونباخ عبارت بودند از: خرده مقیاس کنترل وضعیت بدن 0/76، خرده مقیاس هماهنگی چشمی حرکتی 0/74، خرده مقیاس زبان گفتاری شنیداری 0/58، خرده مقیاس اجتماع پذیری 0/77 و آلفای کرونباخ به دست آمده برای کل مقیاس 0/89 است. با روش تحلیل عاملی تاییدی 4 عامل استخراج گردید. این 4 عامل عبارتند از: کنترل وضعیت بدن، هماهنگی چشمی حرکتی، زبان گفتاری شنیداری و اجتماع پذیری.

    نتیجه گیری

     بر طبق نتایج این پژوهش مقیاس رشد ذهنی حرکتی کودکان برونه و لزین واجد ویژگی های روان سنجی مورد نیاز برای کاربرد در پژوهش های روان شناختی در رابطه با خردسالان است.

    کلیدواژگان: ساختار عاملی، رشد ذهنی حرکتی، خردسالان، مراکز درمانی
  • حامد یگانه، حسین پرورش *، محسن دهقانی، محمدرضا سلیمانی صفحات 73-86
    مقدمه

    ارزیابی عملکرد همواره فرایندی اساسی و مهم برای همه سازمان‌ها و به خصوص برای نظام‌های مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست پیمانکاران بخش صنعت بوده است. هدف از تحقیق حاضر ساخت و تعیین ویژگی‌های روان‌سنجی پرسشنامه‌ی ارزیابی عملکرد نظام‌های مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست پیمانکاران بخش صنعت است.

    روش پژوهش

     روش اجرای این پژوهش از نوع کیفی و کمی است که در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه اساتید که در زمینه موضوع سابقه کار پژوهشی دارند بود که بوسیله در دسترس نمونه‌ها انتخاب شدند روش جمع‌‌آوری در بخش کیفی شامل مصاحبه و مرور مقالات موجود بود. در بخش کمی جامعه آماری شامل کلیه کارشناسان HSE بودند که بوسیله نمونه‌گیری خوشه‌ای تعداد 350 نفر بر اساس فرمول کوکران انتخاب شدند. اطلاعات پژوهش از طریق پرسشنامه محقق ساخته بر اساس بخش کیفی جمع‌آوری گردید. برای بررسی روایی مقیاس از روش‌های روایی محتوا، همگرا و تحلیل عوامل استفاده شد. پایایی مقیاس به به‌وسیله روش‌های همسانی درونی و پایایی تنصیفی بررسی گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش‌های آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 22 و لیزرل نسخه 8 استفاده گردید.

    یافته‌ها

     نتایج تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد که پرسشنامه محقق ساخته از هفت عامل تشکیل‌شده و روایی آن در دامنه 80 تا 100 درصد و پایایی با روش آلفای کرونباخ 0/91 به دست آمد. تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم نیز مدل هفت عاملی را تایید کرد. این پرسشنامه به همراه فرم کوتاه مقیاس ارزیابی عملکرد HSE پیمانکاران بخش پتروشیمی اجرا شد که با 65 آیتم از پایایی و روایی مناسبی برخوردار بود.

    نتیجه‌گیری

     در مطالعه حاضر مدل ارزیابی عملکرد نظام های مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست پیمانکاران بخش صنعت ارایه گردید. گویه‌های تدوین شده قادر است عملکرد نظام های مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیست پیمانکاران بخش صنعت را ارزیابی نماید.

    کلیدواژگان: هنجاریابی، مدیریت بهداشت، ایمنی و محیط زیستی، پیمانکاران بخش صنعت
  • ساره نیک ابادی، حسین ذبیحی *، آزاده شاهچراغی صفحات 87-101
    مقدمه

    این تحقیق به بررسی تاثیر ابعاد و چیدمان فضایی اتاق های بستری بر بهبود بیماران با رویکردی میان دانشی در تحلیل محیط میتنی بر علوم داده پرداخت.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر به روش ترکیبی (Mixed method) از مرور شواهد مطالعات پیشین و کدنویسی در محیط برنامه نویسی پایتون انجام گرفت. داده‌های تحقیق شامل مشخصات دموگرافیک، شرح حال بیماران و ویژگی های محیطی بود که از طریق سیستم HIS بیمارستان (Hospital Information System)  و مشاهده میدانی گردآوری شد. این مطالعه به صورت مقطعی در سال 98 و با حجم نمونه 330 بیمار در بیمارستان امید انجام شد. همبستگی داده‌ها از طریق ترسیم نقشه‌های حرارتی و آزمون مجذور کای با سطح معنی‌داری (α < 0.05) سنجیده شد.

    یافته‌ها

    بر اساس آزمون Chi-squared دو ویژگی شامل تعداد تخت‌ها و چشم‌انداز قابل مشاهده از پنجره با مدت بستری بیماران همبسته بودند. هم‌چنین طبق نقشه حرارتی فاصله اتاق‌ها از ایستگاه پرستاری و ورودی بخش به ترتیب با مقادیر همبستگی 0.69 و 0.76 در مقایسه با وسعت اتاق‌ها با مقدار همبستگی0.5 ارتباط بیشتری با مدت بستری بیماران داشتند. تاثیر طول اتاق نسبت به عرض آن به ترتیب با مقادیر همبستگی 0.52 و 0.48 بیشتر بود. میان دو ویژگی‌های راست یا چپ دست بودن و هم‌چنین موقعیت تخت‌ها نسبت به پنجره با مدت بستری بیماران ارتباط معناداری یافت نشد.

    نتیجه‌گیری

     نتایج کلی تحقیق تاثیر چیدمان محیط بر بهبود بیماران را تایید کرد. هم‌چنین این تحقیق گامی در توسعه حوزه طراحی مبتنی بر شواهد ارایه کرد.

    کلیدواژگان: چیدمان فضایی، طول مدت بستری، اتاق بیمار، تحلیل داده، طراحی مبتنی بر شواهد
  • سیامک باران دوست، کمال سخدری *، علی داوری صفحات 103-116
    مقدمه

    امروزه نوآوری در مدل کسب و کار (BMI) یکی از راه حل‌های اساسی کسب و کارها جهت پاسخگویی به پویایی‌های محیطی و افزایش توان رقابت پذیری بنگاه‌هاست. پژوهش حاضر با هدف ارایه چارچوبی برای نوآوری در مدل کسب و کارهای تثبیت شده صنایع دارویی با رویکرد تفکر طراحی (DT) است.

    روش پژوهش

    رویکرد پژوهش حاضر از نوع کیفی و استقرایی-اکتشافی است و از نظر هدف کاربردی است. با توجه به راهبرد مطالعه موردی صنایع دارویی، مصاحبه نیمه ساختار یافته به عنوان روش ‌جمع‌آوری داده‌ها انتخاب شد. روش ‌نمونه‌گیری غیراحتمالی و از نوع ‌نمونه‌گیری هدفمند و مبتنی بر روش ‌نمونه‌گیری گلوله برفی انتخاب شده است. جامعه آماری این پژوهش؛ مدیران، مشاوران (داخلی و خارجی) و کارکنان شرکت‌ها و کسب و کارهای تثبیت شده صنایع دارویی بودند که تخصص ‌آنها مرتبط با حوزه‌های طراحی، نوآوری، R&D، مدیریت و توسعه کسب و کار بوده است. به منظور تحلیل داده‌ها از شیوه نگاشت شناختی استفاده شده است.

    یافته‌ها

    براساس دیدگاه صاحبان فرایند و ادبیات نظری موجود، چارچوب یکپارچه فرایند BMI صنایع دارویی با رویکرد DT دارای پنج مرحله به ترتیب 1- شروع، 2- الهام گرفتن، 3- ایده پردازی، 4- ادغام و 5- پیاده سازی است.

    نتیجه‌گیری

    DT رویکردی است که با ترکیب سایر ابزارهای BMI می‌تواند موجب نوآوری در مدل کسب و کارهای تثبیت شده صنایع دارویی گردد.

    کلیدواژگان: مدل کسب و کار (BM)، نوآوری در مدل کسب و کار (BMI)، تفکر طراحی (DT)، صنایع دارویی
  • لیدا صادقی، سید جمال الدین طبیبی *، نادر خالصی صفحات 117-124
    مقدمه

    نبود ساختار مناسب در مدیریت تجهیزات پزشکی می تواند باعث اتلاف منابع بهداشت شود. این مقاله به دلیل اهمیت تجهیزات پزشکی، در پیشگیری، تشخیص و درمان بیماران با هدف بررسی چالش‌های ساختار مدیریت تجهیزات پزشکی در ایران نوشته شد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر مطالعه‌ای مروری است که از طریق جستجو در منابع علمی معتبر از جملهSpringer ،Elsevier Pubmed, Google scholar و سایر منابع اطلاعاتی فارسی نظیرMagiran, SID ،Irandoc انجام گرفته است. برای جستجو در منابع انگلیسی مذکور از کلید واژه‌هایی چونFormality - Concentration - Medical Equipment Managemen و Complexity برای جستجو در منابع فارسی از کلید واژه‌هایی هم‌چون مدیریت تجهیزات پزشکی، تمرکز، رسمیت، پیچیدگی، استفاده شد.

    یافته‌ها

    ساختار مدیریت تجهیزات پزشکی می‌توانند عملکرد یک بیمارستان را بهبود بخشند و به معنای دیگر می‌توانند مبنای ارزیابی واحدهای بیمارستانی قرار گیرند. عملکرد تجهیزات پزشکی در بیمارستان به دلیل تضمین ایمنی بیمار، در جهت ماموریت اصلی بیمارستان بسیار حیاتی است و ضعف در عملکرد این بخش و عدم توجه به مولفه‌های حیاتی در این بخش می‌تواند بیمارستان‌ها را با شکست یا عملکرد غیراثربخش مواجه سازد.

    نتیجه‌گیری

    طراحی الگوی ساختار مدیریت تجهیزات پزشکی دولتی برای اصلاح ساختار حوزه مذکور و مدیریت بهینه تجهیزات پزشکی مورد نیاز می‌باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت تجهیزات پزشکی، پیچیدگی، رسمیت، تمرکز
|
  • Fariba Jafari, Akbar Nasrollahi Kasmani *, AliAkbar Farhangi, Ali Delavar Pages 7-21
    Introduction

    In light of the function of news in reflection of politics and practice relevant to health and with the aim of the analyses of health news coverage this article deals with a comparison of media valuations in Corona news of Iranian and German television programs. 

    Methods

    The study is descriptive with content analyses of newscasts. The sample comprises 62 news broadcasts of four networks that were chosen non randomly from two Iranian (Networks One and Two) and two German channels (ARD and ZDF). After the choice of dimensions and themes of the health news a code sheet was created by which 749 news related to health, mainly to Corona, and aired from February 18th to March 22nd, 2020 were encoded and analyzed (with SPSS).

    Results

    Almost a third of all health news on Iran's Networks One and Two (32.9% and 28.4%, respectively) featured ratings with no clear distinction from actual news content. The two German broadcasters generally concentrated on the hard facts and largely adhered to the separation rule between news and commentary.For news about health-related human and material capacities and shortages, the rate of positive ratings in Iranian networks was higher than for all health news (Network One 13.3% vs. 10.7% and Network Two 22.8% vs.11.5%).The main feature of political news related to health is the high proportion of negative ratings in Iranian channels and on ZDF.

    Conclusion

    To build confidence in the news, the separation between messages and comments can play an appropriate role.

    Keywords: Health News, Media Comment, Valuation, Iran, Germany, Covid-19
  • Elnaz Pahlevani, Rouhollah Zaboli * Pages 23-35
    Introduction

    E-health is the cost-effective and secure use of information and communication technologies to support health .The study aimed to explain the customer's online shopping experience of health services during the Covid-19.

    Methods

    This study was a qualitative research that was performed by interpretive phenomenology. Participants in the study were individuals who had experience purchasing health services online. Sample selection was done purposefully by available sampling method. Data collection method was in-depth and semi-structured interviews. The data analysis were performed based on interpretive phenomenological method using Max.QDA software. Continuous comparisons between categories and subcategories, peer and member check, and internal coding agreement were performed.

    Results

    This study showed that 10 general themes and 37 subcategories on customer online shopping experience of health services during the covid-19 pandemic. The main themes were online education and health promotion, development of palliative and supportive care, improvement of home care, e-health literacy, relative satisfaction of service recipients, organization of medical teams, positive attitude and acceptance of online health services, online health services economy, Health anxiety, online advertising and health promotion.

    Conclusion

    Online health services face fewer restrictions on palliative care, home care, and geriatric care. It is suggested to increase the effectiveness of these services by creating a culture and developing e-health literacy, using online marketing techniques in the field of health and concluding a consulting contract with online marketing.

    Keywords: online shopping, Health services, Covid-19, Interpretive Phenomenology
  • Elham Mohammadipour, Esmaeil Mazrouinasrabadi * Pages 37-46
    Introduction

    Today, in dynamic environments, the risks in the supply chain increase. Companies have realized that risk in the supply chain can have a negative impact on the performance and productivity of the organization; therefore, it is essential to identify risk management strategies. This is also true in the health tourism supply chain; therefore, the main purpose of this study is to identify the risks of the health tourism supply chain and to determine the strategies to deal with the identified risks.

    Methods

    In the first phase, the risks of health tourism supply chain were identified through interviews with experts of Ayatollah Yathribi Hospital in Kashan, and in the second phase, a panel of experts was formed and strategies to deal with identified risks were determined.

    Results

    The results of interviews with experts led to the identification of 75 risks in the form of 5 general categories of supply, internal, demand, supply chain management and external risks, which were finally identified through the formation of a panel of experts for each risk coping strategies.

    Conclusion

    This study has presented a new approach to health tourism supply chain risks. Thus, most of the identified risks are related to the category of internal risks. Therefore, paying attention to the causes of risk can prevent their occurrence.

    Keywords: Risk, Supply Chain Risk, Health Tourism, Coping Strategy
  • Sareh Noorian Zavare, Zahra Sadeqi Arani * Pages 47-59
    Introduction

    Today, the important asset of organizations and their competitive advantage is capable and quality human resources. Despite, the risks of human resources have not been addressed especially in the health sector, and there is a significant research and practical gap in this area. Therefore, the present study aims to identify the risks of human capital in the health sector and provide a comprehensive model of this Risks.

    Methods

    For this purpose, in the first step, the dimensions and indicators of the human resources risk model were extracted from the theoretical literature using the systematic review method. The Delphi technique is then used to validate the final model of human resource risks in the healthcare sector.

    Results

    In the first phase and systematic review of scientific documents, 1050 documents were obtained in the initial search, which were found after refining 67 related documents. Which by examining these documents, 271 risks of human resources were identified. After eliminating duplicates and merging similar these, the number of human resources risks was reduced to 139 risks, which was validated in the second phase by Delphi method. After 2 rounds of Delphi, 4 main themes, 14 sub-themes 1, 4 sub-themes 2 and 134 concepts (risks) related to human resource risks in the field of health were identified and validated.

    Conclusion

    According to the identification and validation of human resources risks in the healthcare, the critical risks include human capital risks, operational risk of human resources, risk of attitude on the human resources unit and individual risks of employees of the human resources unit. The comprehensive model of human resource risks in the field of health that is presented in this study can be a tool for assessing and prioritizing of human resource risks in the organizations under this section and its results can be the basis for human resource risk management action in these organizations.

    Keywords: Human Resource Risks, Delphi Technique, Systematic Review, Health sector
  • Mahtab Motamed, Hadi Bahrami *, Javid Peymani Pages 61-71
    Introduction

    Measurement as one of the important objectives in developmental domains enables the scholars to study developmental changes and retardation and provides insights into educational solutions. One of the most important and reliable scales for measuring development in younger children was designed by Brunet and Lezine in France; But, to use it in Iran, its reliability and validity are required to be assessed. The present research was carried out to study factor structure, reliability and validity of the scale for Iranian infants of mothers who work at medical centers by considering their job position.

    Methods

    This is a descriptive survey project. Also, given the comparison of the elements of mental and motor scale for two genders in the project, it is also causal-comparative. The research sample include 536 younger children of mothers who work at medical centers (327 girls and 209 boys) selected by convenience sampling.

    Results

    The results of Cronbach’s Alpha showed an acceptable level of reliability for most of sub scales. Reliability coefficient for each of subscales included: positional control of body 0.76, ocular-motor co-ordination 0.74, listening and speaking language subscale 0.58, sociability subscale 0.77, and Cronbach’s Alpha for total scale 0.89. By using factor analysis, we extracted 4 factors: positional control of body, ocular-motor co-ordination, listening and speaking language, and sociability.

    Conclusion

    Results of this study showed that children mental and motor development BRUNET-LÉZINE scale has the psychometric properties to be utilized in psychological researches about younger children.

    Keywords: Factor Structure, Psycho-Motor Development, younger children, medical centers
  • Hamed Yeganeh, hossein Parvaresh *, mohsen dehghani, mahmood soltani Pages 73-86
    Introduction

    Performance appraisal has always been a fundamental and important process for all organizations, especially for the health, safety and environmental management systems of industrial contractors. The aim of the present study is to construct and determine the psychometric characteristics of the questionnaire of performance evaluation of health، safety and environmental management systems of steel contractors.

    Methods

    The method of this research is qualitative and quantitative. In the quantitative section، the statistical population included all professors who have research research on the subject، which were selected by the available samples. The collection method in the qualitative section included interviewing and reviewing existing articles. In the quantitative section، the statistical population included all of HSE experts who were selected by cluster sampling of 350 people based on Cochran's formula. The research information was collected through a researcher-made questionnaire based on the qualitative section. Content validation methods، convergence and factor analysis were used to evaluate the validity of the scale. The reliability of the scale was assessed by internal consistency and purity reliability methods. Descriptive and inferential statistical methods were used to analyze the data using SPSS software version 22 and LISREL version 8.

    Results

    The results of exploratory factor analysis showed that the researcher-made questionnaire consisted of seven factors and its validity was in the range of 80 to 100% and reliability was obtained by Cronbach's alpha method of 0.91. The second-order confirmatory factor analysis also confirmed the seven-factor model. This questionnaire was implemented along with the short form of HSE performance evaluation scale for petrochemical contractors، which had a good reliability and validity with 65 items.

    Conclution

     In the present study, a model for evaluating the performance of health, safety and environment management systems of industrial contractors was presented. The developed items are able to evaluate the performance of health, safety and environment management systems of industrial sector contractors.

    Keywords: Standardizatio, Environment management, Safety AndEnvironmental performance, Steel contractors
  • Sareh Nikabadi, Hossein Zabihi *, Azadeh Shahcheraghi Pages 87-101
    Introduction

    The study focused on examining the role of the spatial layout of hospital rooms on improving patients' outcomes with an interdisciplinary approach based on data science.

    Methods

    The present research was mixed-method and done through coding in the Python programming environment. The research data included demographic characteristics, patients' history, and environmental characteristics collected through the health information system of the hospital (HIS) and field observation. This was a crosssectional done in 2019 with a sample volume of 330 patients in the Omid hospital. Data correlation was measured by drawing a Heat map and chi-square test with a significant level of (α <0.05). The data clustering was done using the Cluster map.

    Results

    According to the Chi-squared test results, two environmental characteristics including the number of beds and the view of windows were correlated with the length of hospital stay (LOS). According to the Heat map, the rooms' distance from the nursing station and the ward entrance with the correlation values of 0.69 and 0.76, respectively, compared with the size of the rooms with a correlation value of 0.5 was more correlated to the LOS. The effect of the room length compared to width was greater with 0.52 and 0.48 values, respectively. Either right or left-handedness of the rooms and the beds' distance of the window, did not correlate significantly with LOS.

    Conclusion

    The results confirmed the effect of rooms' spatial layout on patients' recovery. This research was a (EBD). step in the development of evidence-based design

    Keywords: Spatial layout, Inpatient room, Data analysis, Length of stay, Evidencebaseddesign
  • Barandoost S, Sakhdari K*, Davari A Pages 103-116
    Introduction

    Todays, business model innovation (BMI) is one of the basic business solutions to respond to environmental dynamics and increase the competitiveness of firms. The present study aims to provide a framework for innovation in the business model of the pharmaceutical industry with a design thinking (DT) approach.

    Methods

    The approach of the present study is qualitative and inductive-exploratory and is applied in terms of purpose. According to the strategy of case study of pharmaceutical industry, semi-structured interview was selected as the method of data collection. Non-probabilistic sampling method has been selected from purposive sampling method based on snowball sampling method. Statistical community of this study; Managers, consultants (internal and external) and employees of established companies and businesses in the pharmaceutical industry, specializing in the areas of design, innovation, R&D, business management and development. Cognitive mapping method has been used to analyze the data.

    Results

    Based on the view of the process owners and the existing theoretical literature, the integrated BMI process framework of the pharmaceutical industry with the DT approach has five stages: 1- start, 2- inspiration, 3- idea generation, 4- integration and 5- implementation.

    Conclusion

    DT is an approach that can be combined with other BMI tools to innovate in the established pharmaceutical business model.

    Keywords: Business model, business model innovation, Dsign thinking, Pharmaceutical Industry
  • Lida Sadeghi, SeyedJamaledin Tabibi *, Nader Khalesi Pages 117-124
    Introduction

     The lack of a proper structure in the management of medical equipment can cause a waste of health resources. This article was written due to the importance of medical equipment in the prevention, diagnosis and treatment of patients with the aim of investigating the challenges of the medical equipment management structure in Iran.

    Methods

    The current research is a review study that was conducted through searching in reliable scientific sources such as Springer, Elsevier Pubmed, Google scholar and other Persian information sources such as Magiran, SID, Irandoc. Keywords such as Medical Equipment Management, Concentration, Formality and Complexity were used to search Persian & English sources.

    Results

    The structure of medical equipment management can improve the performance of a hospital and in another sense can be the basis for the evaluation of hospital units. The performance of medical equipment in the hospital is very vital to the main mission of the hospital due to guaranteeing the patient's safety, and the weakness in the performance of this department and the lack of attention to the vital components in this department can make the hospitals face failure or ineffective performance.

    Conclusion

    The design of the model of the management structure of government medical equipment is needed to improve the structure of the mentioned area and the optimal management of medical equipment.

    Keywords: Complexity, Formality, concentration, Medical equipment managemen