فهرست مطالب

پژوهشهای تولیدات دامی - پیاپی 34 (زمستان 1400)

فصلنامه پژوهشهای تولیدات دامی
پیاپی 34 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 20
|
  • زهرا قاسمی، خسرو قزوینیان*، محمود احمدی همدانی، خاطره کفشدوزان صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    بهبود عوامل موثر در تولید جوجه های گوشتی یکی از مهم ترین اهداف صنعت پرورش طیور در کل دنیا می باشد. امروزه مکمل های طبیعی رشد جهت رسیدن به عملکرد بهینه طیور ارایه شده است که در این میان می توان به پری بیوتیک ها و گیاهان دارویی اشاره کرد که به منظور بهبود سرعت رشد و یا سلامتی پرندگان مورد استفاده قرار گرفته اند. این تحقیق به منظور بررسی تاثیر آنتی بیوتیک، پری بیوتیک و صمغ دانه خرنوب بر عملکرد، خصوصیات لاشه، سیستم ایمنی و فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این پژوهش آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با استفاده از 300 جوجه گوشتی سویه راس 308 انجام شد. جوجه ها در 6 تیمار و 5 تکرار (هر تکرار 10 جوجه) توزیع شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) شاهد با جیره پایه بر اساس کاتالوگ (فاقد آنتی بیوتیک و هرگونه محرک رشد)، 2) آنتی بیوتیک ویرجینیامایسین 100میلی گرم بر کیلوگرم جیره، 3) پری بیوتیک سلماناکس 25 میلی گرم بر کیلوگرم جیره، 4) پری بیوتیک سلماناکس 50 میلی گرم بر کیلو گرم جیره، 5) صمغ دانه خرنوب 25 میلی گرم بر کیلو گرم جیره و 6) صمغ دانه خرنوب 50 میلی گرم بر کیلو گرم جیره.

    یافته ها

    نتایج نشان داد صمغ دانه در هر دو دز تاثیری بر خوراک مصرفی نداشته و بیشترین افزایش وزن در تیمار سلماناکس پری بیوتیک 50 میلی گرم در کیلوگرم مشاهده شد. بهترین ضریب تبدیل خوراک در تیمار سلماناکس پری بیوتیک 50 میلی گرم در کیلوگرم مشاهده گردید.  درصد سینه به طور معنی داری  با افزودن 50 میلی گرم پری بیوتیک در مقایسه با گروه شاهد بیشترین بود (0/05<p). وزن بورس فابریسیوس و تیتر آنتی بادی تولید شده بر علیه نیوکاسل با افزودن 50 میلی گرم پری بیوتیک  نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشتند (0/05<p). همچنین میانگین غلظت کلسترول و LDL در گروه های سلماناکس و صمغ دانه خرنوب در سطوح 50 میلی گرم، کاهش معنی داری نسبت به گروه شاهد داشت.

    نتیجه گیری

    اگرچه افزودن صمغ دانه خرنوب در جیره جوجه های گوشتی بر عملکرد، خصوصیات لاشه اختلاف معنی داری را نسبت به شاهد ایجاد نکرد ولی نسبت به گروه آزمایشی حاوی آنتی بیوتیک بازدهی بهتری داشت. با توجه به اثرات مثبت پری بیوتیک و صمغ دانه خرنوب، می توان با استفاده از این ترکیبات به عنوان محرک رشد، زمینه حذف آنتی بیوتیک ها از جیره طیور را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: پری بیوتیک، جوجه گوشتی، صمغ دانه، عملکرد، ویرجینیامایسین
  • معصومه قیامتیون، مازیار محیطی اصلی*، نریمان میراعلمی صفحات 11-20
    مقدمه و هدف

    چندین دهه است که آنتی بیوتیک ها به طور گسترده در تولید حیوانات جهت افزایش رشد استفاده می شوند. با این حال، تمایل به کاهش استفاده از آنتی بیوتیک ها در مواد خوراکی وجود دارد و در حال حاضر در اروپا قوانین جدیدی برای ممنوعیت استفاده از آن ها وضع شده است. در نتیجه، بیماری های مهم اقتصادی، مانند آنتریت نکروتیک NE  جوجه ها، که توسط کلستریدیوم پرفرینجنس ایجاد می شوند، شایع تر شده اند. جایگزین های آنتی بیوتیک های محرک رشد با اثر بر میکروفلور روده می توانند بر سلامت دستگاه گوارش و عملکرد جوجه های گوشتی موثر باشند. این آزمایش با هدف مقایسه ی اثرات افزودنی های خوراکی جایگزین آنتی بیوتیک در پیشگیری از آنتریت نکروتیک تحت بالینی در جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها

    آزمایش با استفاده از 336 قطعه جوجه ی گوشتی نر یک روزه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با 7 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1- شاهد منفی (جیره بر پایه ذرت- کنجاله ی سویا، بدون افزودنی)؛ 2- شاهد مثبت (جیره حاوی گندم و پودرماهی، بدون افزودنی)؛ 3- آنتی بیوتیک (جیره شاهد مثبت+باسیتراسین-روی)؛ 4- پروبیوتیک (جیره شاهد مثبت+پروبیوتیک)؛ 5- پری بیوتیک (جیره شاهد مثبت+پری بیوتیک)؛ 6- فیتوبیوتیک (جیره شاهد مثبت+فیتوبیوتیک)؛ و 7- اسید آلی (جیره شاهد مثبت+اسید آلی) بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزودن آنتی بیوتیک یا جایگزین های آن به جیره ی شاهد مثبت اثری بر میانگین مصرف روزانه خوراک، افزایش وزن روزانه ی جوجه ها، ضریب تبدیل غذایی در کل دوره و وزن نسبی اندام های داخلی نداشت (0/05>p). بررسی جمعیت باکتریایی سکوم ها در سن 41 روزگی نشان داد که جوجه ها به بیماری آنتریت نکروتیک تحت بالینی مبتلا شدند. شمار کلستریدیوم پرفرینجنس در جوجه های تغذیه شده با فیتوبیوتیک یا آنتی بیوتیک به طور معنی داری کمتر از جوجه های گروه شاهد منفی و شاهد مثبت بود (0/05>p). جوجه هایی که پروبیوتیک، پری بیوتیک و اسید آلی را در جیره دریافت کردند، نسبت به تیمار شاهد مثبت، شمار کلستریدیوم پرفرینجنس کمتری در سکوم ها داشتند (0/05<p)، هر چند اختلاف آن ها با تیمار شاهد منفی معنی دار نبود (0/05>p).

    نتیجه گیری

    طبق بررسی نتایج در سنین 29 و 41 روزگی، افزودن فیتوبیوتیک در مقایسه با آنتی بیوتیک، شمار لاکتوباسیل ها را افزایش داد در حالیکه شمار کلستریدیوم پرفرینجنس و کلی فرم ها را کاهش داد. بنابراین، فیتوبیوتیک می تواند جایگزینی مناسبی برای آنتی بیوتیک، جهت بهبود سلامت دستگاه گوارش و پیشگیری از آنتریت نکروتیک تحت بالینی در جوجه های گوشتی باشد.

    کلیدواژگان: آنتریت نکروتیک، اسید آلی، پروبیوتیک، پری بیوتیک، فیتوبیوتیک
  • رسول میرزائی، حسین جانمحمدی*، مجید علیایی، سید علی میرقلنج صفحات 21-29
    مقدمه و هدف

    استفاده از  منابع مختلف کلسیم با اندازه ذرات مختلف در مزارع پرورش مرغان تخم گذار و همچنین اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه آن بر عملکرد تولید پرنده و کیفیت تخم مرغ، سبب توجه به  بررسی اثرات نوع منبع کلسیم و اندازه ذرات آن در عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ در مرغان تخم گذار، شده است.

    مواد و روش ها

    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات آن بر عملکرد تولید و کیفیت تخم مرغ مرغان تخم گذارهای- لاین W-80 انجام شد. بدین منظور تعداد 192 قطعه مرغ تخم گذار با وزن بدن و تولید مشابه انتخاب شد و آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل (2×3) با سه منبع کلسیم (صدف معدنی، صدف دریایی، کربنات کلسیم) و دو اندازه ذرات (1- ریز: با ذرات <2 میلی متر  و 2- مخلوط: مخلوطی از ذرات > 2 و 2-4 میلی متر)، در 4 تکرار و 8 پرنده در هر تکرار به مدت 8 هفته از سن 50-42 هفتگی انجام شد.

    یافته ها

    نتایج  نشان داد که کربنات کلسیم کمترین میزان انحلال پذیری و ذرات ریز در مقایسه با ذرات درشت انحلال پذیری بیشتری داشتند (0/05>p). اثر اصلی منبع کلسیم بر میزان مصرف خوراک معنی دار بود (0/05>p). اثرات اصلی و متقابل  منبع کلسیم و اندازه ذرات آن بر ضریب تبدیل خوراک، وزن تخم مرغ، تعداد تخم مرغ شکسته معنی دار نبود (0/05<p). اثرات اصلی و متقابل منبع و اندازه ذرات کلسیم بر صفات کیفیت داخلی تخم مرغ از قبیل درصد سفیده، درصد زرده، واحد هاو و شاخص زرده معنی دار نبود، ولی pH سفیده تخم مرغ به صورت معنی داری  تحت تاثیر اصلی منبع کلسیم تفاوت نشان داد (0/05>p)، که کم ترین pH مربوط به جیره حاوی صدف معدنی و بیشترین pH مربوط به جیره صدف دریایی بود. اثر اصلی و متقابل منبع کلسیم و اندازه ذرات بر صفات کیفیت خارجی تخم مرغ، وزن نسبی پوسته، ضخامت پوسته، خاکستر پوسته، معنی دار نبود (0/05<p)، ولی وزن مخصوص تخم مرغ به صورت معنی داری تحت تاثیر اثرات اصلی منبع کلسیم قرار گرفت (0/05>p) و کمترین و بیشترین مقادیر به ترتیب مربوط به صدف معدنی و صدف دریایی بود.

    نتیجه گیری

    نتیجه نهایی نشان داد که کربنات کلسیم کمترین انحلال پذیری را در بین منابع کلسیم مورد استفاده در این تحقیق داشته و ذرات ریز در مقابل ذرات درشت انحلال پذیر تر بودند. با این حال، تفاوت معنی داری بین صفات کیفیت داخلی و خارجی تخم مرغ و عملکرد تولید پرندگان با استفاده از منابع مختلف کلسیم و اندازه ذرات مختلف مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: انحلال پذیری، کیفیت تخم مرغ، مرغ تخم گذار، منابع کلسیم
  • سلمان کمال پور، نظر افضلی، حسین نعیمی پور یونسی*، فاطمه گنجی صفحات 30-39
    مقدمه و هدف

    استفاده از آنزیم فیتاز در تغذیه طیور سبب افزایش زیست فراهمی فسفر، بهبود قابلیت هضم نیتروژن و اسیدهای آمینه و انرژی قابل متابولیسم ظاهری و در نهایت بهبود عملکرد طیور می شود. هدف از این آزمایش بررسی اثرات سطوح مختلف آنزیم فیتاز و ویتامین D3 بر خصوصیات تولیدی و کیفیت تخم بلدرچین ژاپنی بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 540 قطعه بلدرچین ژاپنی تخم‎گذار در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل با 9 تیمار، 4 تکرار و 15 قطعه پرنده در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار بدون فیتاز وIU 1500 ویتامین D3، 2- تیمار حاوی FTU 500 فیتاز و  IU 1500 ویتامین D3، 3- تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز و IU 1500 ویتامین D3، 4- تیمار بدون فیتاز و IU 2000 ویتامین D3، 5- تیمار حاوی FTU 500 فیتاز و IU 2000 ویتامین D3، 6- تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز وIU 2000 ویتامین D3، 7- تیمار بدون فیتاز و IU 2500 ویتامین D3، 8- تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز و IU 2500 ویتامین D3 و 9- تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز و IU 2500 ویتامین D3. طول دوره آزمایش 56 روز بود که یک دوره چهارده روزه پیش آزمایش جهت انتخاب بلدرچین های یکنواخت از نظر تولید در نظر گرفته شد. در طول دوره آزمایش صفات عملکردی (درصد تولید تخم، میانگین وزن تخم، میانگین مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک) و نیز صفات کیفی تخم بلدرچین (شاخص شکل، واحد هاو، شاخص زرده، وزن زرده و سفیده، وزن پوسته، ضخامت پوسته) و شاخص های خونی (کلسترول، آلبومین، HDL، گلوکز، پروتیین تام، کلسیم و فسفر) مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از نظر درصد تولید تخم، میانگین وزن تخم، واحد هاو، وزن پوسته، وزن زرده و ضخامت پوسته، تیمار 9 (تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز و IU 2500 ویتامین D3) نسبت به گروه شاهد (تیمار یک) مقادیر بالاتری را نشان داد (0/05>p). ترکیب سطوح مختلف آنزیم فیتاز با سطح 2000 و 2500 ویتامین D3 موجب افزایش غلظت کلسیم و فسفر خون در مقایسه با تیمار یک (سطح صفر آنزیم و 1500 ویتامین D3) گردید (0/05>p).

    نتیجه گیری

    این آزمایش نشان داد که افزودن آنزیم فیتاز به همراه افزایش میزان ویتامین D3 (تیمار حاوی FTU 1000 فیتاز و IU 2500 ویتامین D3) در جیره بلدرچین های تخم‎گذار موجب بهبود درصد تولید و میانگین وزن تخم، کیفیت تخم بلدرچین و افزایش غلظت کلسیم و فسفر خون می شود.

    کلیدواژگان: آنزیم فیتاز، بلدرچین ژاپنی، فراسنجه های خونی، کیفیت تخم بلدرچین، ویتامین D
  • مریم فنودی، سید جواد حسینی واشان*، محسن مجتهدی، احمدرضا راجی صفحات 40-51
    مقدمه و هدف

    تغذیه و مواد خوراکی بخش اصلی هزینه های دوره پرورش را تشکیل می دهند معرفی مواد خوراکی جدید و ضایعات کشاورزی به عنوان بخشی از جیره می تواند گام موثری در کاهش هزینه تولید باشد. استفاده از ضایعات توت خشک بدلیل داشتن ترکیبات مغذی ارزشمند می تواند در تغذیه طیور موثر باشد بنابراین هدف از اجرای این آزمایش، ارزیابی اثرات استفاده از سطوح مختلف ضایعات توت خشک و مکمل آنزیم تجاری بر عملکرد رشد، خصوصیات لاشه، شاخص های بیوشیمیایی خون، پاسخ ایمنی و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی بود.

    مواد و روش ها

    این آزمایش با تعداد 320 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه راس- 308 در هشت تیمار آزمایشی با تعداد چهار تکرار و تعداد 10 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل انجام گردید. جوجه ها با تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح ضایعات توت خشک (صفر، 2/5، 5، 7/5 درصد) و دو سطح آنزیم (صفر و 0/1 درصد) برای سه دوره تغذیه ای آغازین (10-1 روزگی)، رشد (24-11 روزگی) و پایانی (42-25 روزگی) تغذیه شدند. در 42 روزگی، تعداد 2 قطعه جوجه از هر تکرار ذبح و خونگیری و نمونه گیری از لاشه انجام شد. به منظور ارزیابی ریخت شناسی روده، قطعه یک سانتی ار ناحیه ژژنوم جوجه ها جمع آوری شد و در فرمالین تثبیت شد.

    یافته ها

    که در دوره آغازین تیمار حاوی 7/5 درصد در مقایسه با 2/5 درصد ضایعات توت خشک، باعث افزایش مصرف خوراک روزانه شد (0/05>p). تیمار حاوی 2/5 درصد ضایعات توت راندمان لاشه را در مقایسه با شاهد افزایش داد. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت و آنزیم باعث کاهش چربی محوطه بطنی و افزایش درصد بورس فابرسیوس و طحال و عیار پادتن خون جوجه گوشتی بر ضد SRBC در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). در بخش اثرات اصلی آنزیم، درصد ران تحت تاثیر سطح آنزیم قرار گرفت. تیمارهای حاوی 5 و 7/5 درصد ضایعات توت خشک همراه با آنزیم باعث افزایش ارتفاع پرز و سطح جذب روده جوجه گوشتی در مقایسه با شاهد شد (0/05>p). اثرات متقابل ضایعات توت خشک و آنزیم باعث کاهش غلظت کلسترول، LDL و افزایش غلظت HDL خون در مقایسه با شاهد شدند (0/05<p).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که استفاده از ضایعات توت خشک تا سطح 7/5 درصد به همراه آنزیم بدون تاثیر بر عملکرد، باعث کاهش غلظت لیپیدهای خون و افزایش جذب پرز ریخت شناسی روده جوجه گوشتی شد.

    کلیدواژگان: ارتفاع پرز، شاخص تولید، ضریب تبدیل خوراک، کلسترول، گلوکز
  • مهدی نژاد خیرالله، علی نوبخت* صفحات 52-59
    مقدمه و هدف

    استفاده از افزودنی های غذایی مختلف در جیره های غذایی حیوانات مزرعه ای از جمله طیور، نقش مهمی در بهبود سطح سلامتی، افزایش مقدار تولیدات و بهبود کیفیت فرآورده های تولیدی آنها دارد. امروزه افزودنی های تهیه شده از تولیدات میکروبی و گیاهان دارویی از جمله افزودنی رایج مورد استفاده در تغذیه  جوجه های گوشتی می باشند. این تولیدات اثرات سویی بر عملکرد جوجه ها نداشته و استفاده از آنها در جیره های جوجه های گوشتی مورد استقبال مصرف کنندگان قرار گرفته است. این آزمایش به منظور بررسی اثرات استفاده از ترکیبات پادزیست، سین بیوتیک و پودر نعناع برعملکرد، صفات لاشه و شاخص های خونی جوجه های گوشتی انجام شد.

    مواد و روش ها:

     در این آزمایش تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه Ross -308  در 5 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار، در قالب طرح کاملا تصادفی دردو دوره آزمایشی شامل: رشد (11 تا 24 روزگی) و پایانی (25 تا 42 روزگی) مورد استفاده قرار گرفتند. جیره های غذایی شامل: 1) جیره شاهد (بدون افزودنی)، 2) جیره حاوی پادزیست (100 قسمت در میلیون در هر کیلوگرم از جیره)،  3) جیره حاوی سین بیوتیک (0/5 و 0/25 گرم در کیلوگرم در دوره های رشد و پایانی)، جیره حاوی پودر نعناع (1 درصد جیره) و 5) جیره حاوی سین بیوتیک (0/5 و 0/25 گرم در کیلوگرم در دوره های رشد و پایانی)، + 1 درصد پودر نعناع بودند.

    یافته ها:

     در پایان آزمایش نتایج حاصله نشان داد که استفاده از پودر نعناع در دوره‏ رشد، وزن‏ نهایی جوجه ها را در مقایسه با سایر جیره های آزمایشی کاهش داد (0/05<p). در دوره ‏ پایانی، استفاده از تمامی افزودنی‏ ها (نعناع، سین‏بیوتیک و پادزیست) نسبت به گروه شاهد، میانگین افزایش وزن روزانه را بهبود داده وموجب کاهش ضریب ‏ تبدیل‏ خوراک شدند (0/05<p). در ‏کل دوره آزمایش، استفاده از تمامی افزودنی‏ها در مقایسه با شاهد، میانگین افزایش وزن روزانه ‏را بهبود دادند (0/05<p). تیمارهای آزمایشی بر مصرف خوراک روزانه اثر نداشتند. تیمارهای آزمایشی به طور معنی‏داری وزن نسبی بورس‏فابریسیوس را نسبت به تیمار شاهد کاهش دادند (0/05>p). به طوری که کمترین وزن نسبی بورس ‏فابریسیوس مربوط به تیمار نعناع و بیشترین مقدار مربوط به تیمار شاهد بود. تیمار نعناع + سین‏بیوتیک غلظت  LDLرا نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی کاهش داد (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    به طور کلی استفاده از افزودنی ها در سطوح توصیه شده می تواند اثرات سودمندی بر رشد، سطح ایمنی و صفات خونی جوجه های گوشتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: افزودنی ها، سطح ایمنی، ضریب تبدیل خوراک، گیاهان دارویی ​​​​​​​
  • حسن فضائلی*، فغان شریفی مهر، رسول پیرمحمدی، مهدی نیک بختی، محسن آهنگران صفحات 60-69
    مقدمه و هدف

    یکی از اقلام مهم در جیره گاوهای شیری، ذرت سیلویی است اما محدودیت آب، توسعه کشت آن را با چالش مواجه ساخته است. طی سال های اخیر، گیاهان مشابهی مانند سورگوم معرفی شده است که ضمن نیاز آبی کمتر، در خاک‏های نسبتا شور نیز عملکرد تولید مناسبی دارد. این پژوهش به منظور بررسی اثر جایگزینی سطوح مختلف سیلاژ ذرت با سیلاژ سورگوم در جیره غذایی گاو شیرده اجرا شد.

    مواد و روش ها:

     سورگوم رقم اسپید فید و ذرت علوفه ای هر یک به وسعت دو هکتار کشت گردید و به طور جداگانه سیلو شد. چهار جیره غذایی (تیمار) با نسبت ثابت 24 درصد سیلاژ (در ماده خشک) تنظیم شد که در آن ها سیلاژ سورگوم با نسبت های صفر، 33، 66 و 100درصد جایگزین سیلاژ ذرت گردید. تعداد 32 راس گاو شیرده با میانگین روزهای شیردهی 44 روز بر حسب تولید شیر به دو گروه (بلوک) با میانگین تولید شیر 34/11 و 28/20 کیلوگرم تقسیم شدند و گاوهای هر بلوک نیز بین 4 جیره آزمایشی توزیع شدند. مواد مغذی هر یک از چهار جیره غذایی متناسب با نیاز مواد مغذی گاوها در هر بلوک تصحیح شد.

    یافته ها: 

    جیره های غذایی اثر معنی داری بر مقدار مصرف روزانه ماده خشک نداشت اما در هر تیمار، گاوهایی که در بلوک با تولید شیر بالاتر قرار داشتند ماده خشک بیشتری مصرف کردند  (0/05<p) میانگین روزانه تولید شیر خام و شیر تصحیح شده (بر اساس 3/5 درصد چربی) تحت تاثیر جیره غذایی قرار نگرفت اما تفاوت بین بلوک ها در طول آزمایش ادامه داشت. از نظر بازده خوراک (کیلوگرم شیر تصحیح شده تولیدی به ازای هر کیلوگرم ماده خشک مصرفی) در تولید شیر تفاوت معنی داری بین گروه های دریافت کننده جیره های آزمایشی مشاهده نشد. غلظت چربی، پروتیین، لاکتوز، کل ماده جامد، ماده جامد بدون چربی و نیتروژن اوره ای شیر تحت تاثیر جیره غذایی قرار نگرفت اما با مصرف سیلاژ سورگوم نسبت کل اسیدهای چرب اشباع در شیر کاهش نشان داد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که از سیلاژ سورگوم رقم اسپید فید می توان به جای سیلاژ ذرت در جیره غذایی گاو شیرده، با تولید شیر تا حدود 35 کیلوگرم، استفاده نمود اما از آنجایی که سیلاژ سورگوم نسبت به سیلاژ ذرت محتوی نشاسته کم  و انرژی زایی کمتری دارد، لازم است  کسری نشاسته و انرژی جیره جبران شود.

    کلیدواژگان: اسپید فید، سیلاژ سورگوم، عملکرد، گاو شیرده
  • مائده فیض*، تقی قورچی صفحات 70-77
    مقدمه و هدف

    سیستم نورفور در کشورهای دانمارک، ایسلند، نروژ و سوید برای پیش بینی  تامین موادمغذی، احتیاجات نگهداری، تولید شیر، رشد و آبستنی در گاو توسعه یافته است. با توجه به تنوع در تجزیه شکمبه ای NDF و تاثیر آن بر عملکرد حیوانات، دانش در مورد قابلیت هضم NDF در علوفه برای تغذیه موثر نشخوارکنندگان حیاتی است. هدف از این پژوهش مقایسه تجزیه پذیری علوفه های یونجه، کاه گندم و سیلاژ ذرت و برآورد غلظت الیاف نامحلول در شوینده خنثی هضم ناپذیر (iNDF) و  بالقوه قابل هضم (pdNDF) با استفاده از سیستم نورفور (Norfur) است.

    مواد و روش ها: 

    فراسنجه های تجزیه پذیری ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده خنثی به روش in situ و با استفاده از سه راس گوسفند بالغ فیستولاگذاری شده در فواصل زمانی صفر، 2، 4، 8، 16، 24، 48 و 96 ساعت در یک طرح کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. برای سنجش iNDF سه گرم از نمونه ها داخل کیسه های پلی استر تا 288 ساعت انکوبه شدند.

    یافته ها :

    بطور کلی نتایج این پژوهش نشان داد که اختلاف معنی داری بین سه علوفه یونجه، سیلاژ ذرت و کاه گندم از نظر تجزیه پذیری ماده خشک (DM) و NDF وجود دارد. ناپدید شدن شکمبه ای DM و NDF در زمان های انکوباسیون 0 تا 96 ساعت در علوفه یونجه بیشترین (به ترتیب 72/35 و 56/81درصد) و در کاه گندم کمترین (به ترتیب 45/72 و 35/39درصد) بود. نرخ ثابت تجزیه بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری در سطح 5 درصد نداشت. تجزیه پذیری موثر در نرخ عبورهای 2، 5 و 8 درصد نیز بین تیمارهای آزمایشی بطور معنی داری متفاوت بود (0/0001>p). تجزیه پذیری موثر و غلظت NDF بالقوه قابل هضم در یونجه بیشترین و در کاه کمترین بود. اختلاف معنی داری بین فراسنجه های pdNDF و iNDF  در کاه گندم نسبت به سیلاژ ذرت و یونجه مشاهده شد و علوفه یونجه بخش بالقوه قابل هضم بالاتری داشت (0/0001>p). بیشترین غلظت iNDF مربوط به کاه گندم و پس از آن سیلاژ ذرت و کمترین غلظت در یونجه بعد از 288 ساعت انکوباسیون بود (به ترتیب 55/31، 28/81 و 12/94درصد از  NDF).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش با استفاده از سیستم نورفور برای تعیین تجزیه پذیری الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کمترین مقدار iNDF و بیشترین مقدار pdNDF متعلق به یونجه در مقایسه با کاه و سیلاژ ذرت بود که نشان دهنده هضم پذیری بالاتر علوفه یونجه است.

    کلیدواژگان: الیاف نامحلول در شوینده خنثی، تجزیه پذیری، علوفه، نورفور
  • وحید یکانی، حامد خلیلوندی بهروزیار*، رسول پیرمحمدی، مریم دنیادوست چلان، بهرام محتشمی صفحات 78-88
    مقدمه و هدف

    ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر به عنوان محصولات جانبی اغلب سرشار از پروتیین های با کیفیت بالا هستند و می توانند توسط آنزیم های پروتیازی تولید شده توسط میکروارگانیسم ها، هیدرولیز شوند. این پژوهش، با هدف تولید پپتیدهای زیست فعال از ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر، از طریق تخمیر زیستی توسط باکتری های باسیلوس سابتلیس، باسیلوس لیکنیفورمیس، قارچ آسپرژیلوس اورایزا، و هیدرولیز توسط اتوکلاو، انجام پذیرفت. هم چنین، ارزیابی منابع پروتیینی ایزوله و هیدرولیز شده در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت.

    مواد و روش ها:

     ضایعات گوشت مرغ ابتدا چربی گیری شده و سپس از طریق فرآیند استخراج قلیایی و رسوب اسیدی، پروتیین آن جداسازی شد. میکروارگانیسم ها نیز در محیط کشت اختصاصی، کشت داده شده و سپس به پروتیین جداسازی شده در مرحله قبل، افزوده شدند و فرآیند هیدرولیز تخمیری انجام گرفت. هم چنین از دستگاه اتوکلاو نیز برای انجام هیدرولیز استفاده شد. منابع پروتیین جداسازی شده و هیدرولیز شده، برای تعیین مقادیر پروتیین خام، ماده آلی، خاکستر، ماده خشک، عصاره اتری، و میزان گاز تولیدی در شرایط برون تنی، مورد ارزیابی آزمایشگاهی قرار گرفتند. درنهایت، داده های حاصل از ارزیابی آزمایشگاهی با استفاده از مدل آماری طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزار 4/9SAS   مورد تجزیه وتحلیل آماری قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تولید و ارزیابی منابع پروتیینی ایزوله و هیدرولیز شده نشان داد که در طی هیدرولیز، تغییرات جزیی در ترکیب شیمیایی ایجاد شد اما میزان تولید پپتیدهای با وزن مولکولی پایین، افزایش (0/01>p). هم چنین، مشخص شد که تولید پپتیدهای زیست فعال از منابع مختلف با روش های مختلف دارای کارایی متفاوتی است. به طوری که در بین محصولات ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر، بیشترین میزان پپتیدهای با وزن مولکولی پایین، توسط باکتری باسیلوس سابتلیس (به ترتیب 1/227 و 0/786 میکروگرم بر میلی لیتر)  تولید شد. اتوکلاو نیز منجر به شکستن پیوندهای شیمیایی ضعیف و افزایش تولید پپتیدهای کوچک گردید. هم چنین، نتایج حاصل از تولید گاز در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که هیدرولیز ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر با استفاده از قارچ اورایزا منجر به افزایش میزان گاز تولیدی (به ترتیب 139/77 و 189/21) گردید و تمام تیمارهای هیدرولیزی منجر به بهبود قابلیت هضم ماده خشک شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی تحقیق نشان داد که هیدرولیز ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر از طریق تخمیر زیستی و هیدرولیز توسط اتوکلاو، میزان تولید پپتیدهای زیست فعال را افزایش داد و باکتری باسیلوس سابتلیس بیشترین میزان پپتید را تولید کرد. هم چنین، تیمار آسپرژیلوس اورایزا نسبت به سایر تیمارها، بیشترین افزایش را در میزان گاز تولیدی و بخش قابل تخمیر ایجاد نمود که نشان دهنده تاثیر مثبت تولید پروتیین هیدرولیز شده با این روش در افزایش فعالیت زیستی پروتیین ضایعات گوشت مرغ و پودر آب پنیر است.

    کلیدواژگان: آنزیم های پروتئازی، پودر آب پنیر، پروتئین ایزوله، ضایعات گوشت مرغ، قابلیت هضم
  • الناز قنبری، جمال سیف دواتی*، طاهر یلچی، حسین عبدی بنمار، رضا سید شریفی صفحات 89-99
    مقدمه و هدف

    استفاده از محصولات باغی و زراعی مانند پوسته بادام (Almond Hull) یک راه حل مفید برای جبران کمبود علوفه و کاهش آلودگی زیست محیطی است. این پژوهش برای بررسی اثر جایگزینی منبع نیتروژن غیرپروتیینی آهسته رهش (نیتروزا) با اوره در جیره های حاوی پوسته بادام به منظور، تامین منبع فیبر غیر علوفه ای ارزان قیمت به همراه نیتروژن سهل الوصول بر سنتز پروتیین میکروبی و تعادل نیتروژن در گوسفند انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این تحقیق با استفاده از 4 راس گوسفند نر بالغ در قفس های متابولیک و در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 19روزه انجام شد. مصرف خوراک و دفع روزانه مدفوع و ادرار اندازه گیری شد.

    یافته ها:

     جیره های آزمایشی حاوی 36 درصد از کل پروتیین خام آن ها از مکمل های نیتروژنی غیر پروتیینی بودند. بخش نیتروژن غیر پروتیینی در تیمار اول فقط از اوره تامین شد. این بخش در تیمار دوم از 24 درصد اوره و 12 درصد نیتروزا، در تیمار سوم از 12 درصد اوره و 24 درصد نیتروزا و در تیمار چهارم فقط از نیتروزا تامین شد. آلانتویین تحت تاثیر جیره های آزمایشی تفاوت معنی داری بین تیمارها نشان داد (0/05>p). میزان آلانتویین در تیمار 3 و 4 بیشتر از تیمار 2 بود. گزانتین و هیپوگزانتین تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت وتفاوتی مشاهده نشد (0/05<p). اسید اوریک، کل مشتقات پورینی دفع شده و کل مشتقات پورینی جذب شده، تولید نیتروژن میکروبی و ساخت پروتیین میکروبی تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار گرفته و تفاوت معنی داری بین تیمارها مشاهده شد (0/05>p). اثر جیره های آزمایشی بر قابلیت هضم ماده خشک، پروتیین خام، چربی خام و ماده آلی تحت تاثیر جیرهای آزمایشی قرار نگرفتند و تفاوت معنی داری بین تیمار ها مشاهده نشد (0/05<p). قابلیت هضم الیاف نامحلول در شوینده خنثی تحت تاثیر جیره های آزمایشی تفاوت معنی داری بین تیمارها نشان داد (0/05>p). تیمار 4 تفاوت معنی داری با تیمار 1 و 3 داشت، اما بین تیمار 4 با 2 اختلاف معنی داری مشاهده نشد. افزودن پلی اتیلن گلیکول با سه برابر وزنی به نمونه اثر منفی بر فعالیت میکروبی گذاشته و حجم گاز تولیدی در سرنگ های شیشه ای کاهش یافت (0/05>p).

    نتیجه گیری

     استفاده از نیتروزا در جیره های حاوی پوسته بادام به عنوان یک منبع فیبر غیر علوفه ای ارزان قیمت که از پروتیین خام پایین برخوردار است از نظر افزایش ساخت پروتیین میکروبی و بهبود قابلیت هضم الیاف جیره می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: اوره، پوسته بادام، قابلیت هضم، گوسفند مغانی، نیتروزا
  • امید فلاح پور، یدالله چاشنی دل*، اسدالله تیموری یانسری، حمید دلدار صفحات 100-108
    مقدمه و هدف

    سطوح بالای ایزوفلاوون ها در جیره حاوی سویای خام و فرآورده های آن می تواند اثرات نامطلوبی بر سطح فراسنجه های هورمونی تولید مثل و پیرو آن، بروز ناهنجاری در باروری دام داشته باشد. لذا در این مطالعه بازه زمانی 8 هفته ای (3هفته قبل تا 5 هفته پس از تلقیح)، برای بررسی این ترکیبات فیتواستروژنی بر عملکرد تولید مثل خارج از فصل میش افشاری انتخاب گردید.

    مواد و روش ها: 

    تعداد 60 راس گوسفند ماده نژاد افشاری 3 تا 4 ساله و با میانگین وزن 3 ± 60 کیلوگرم و امتیاز بدنی 2/5 تا 3 در قالب سه تیمار 20 راسی شامل 1 یا شاهد (حاوی کنجاله پنبه دانه)، 2 و 3 به ترتیب حاوی کنجاله سویا و سویای کامل اکسترود شده در قالب طرح کاملا تصادفی برای پژوهش انتخاب شدند. خون گیری در سه گامه (قبل و بعد از سیدر برداری و 12 روز پس از تلقیح)، از طریق ورید وداج و قبل از تغذیه صبح انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از میانگین نرخ زایش و زاد آوری تفاوت معنی داری در بین تیمارهای آزمایشی نداشتند. اما نرخ بره زایی بین تیمار 2 (90 درصد) و 3 (60 درصد)  تمایل به معنی داری داشت (0/0639=p). فراوانی جنسیت بره ها بین تیمارها تفاوت معنی داری داشت، به طوری که فراوانی بره های نر در تیمار 1 و 2 و 3 به ترتیب 70/6، 66/6 و 33/3 درصد بود (0/0374=p). بیشترین ماده زایی در تیمار حاوی سویای کامل اکسترود شده با 66/7 درصد و کمترین آن مربوط به تیمار شاهد با 29/4 درصد بود. هورمون های جنسی استروژن و پروژسترون و همچنین انسولین خون بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی داری نداشت. غلظت کلسترول خون بین تیمار شاهد و تیمار 2 در مقایسه با تیمار 3 در بازه زمانی یک روز قبل از سیدر برداری (0/0279=p) و 2 روز بعد از آن (0/0382=p) تفاوت معنی داری داشت. بیشترین مقدار کلسترول در تیمار حاوی سویای اکسترود شده در دوگامه اول خون گیری (80/730  و 79/470 میلی گرم در دسی لیتر) و کمترین آن در تیمار حاوی کنجاله سویا  70/08 و 70/84 میلی گرم در دسی لیتر بود.

    نتیجه گیری:

     نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان داد، تیمارهای آزمایشی بر فراسنجه های تولیدمثلی در میش های افشاری های تاثیر معنی داری نداشت. علی رغم آثار سوء حضور طولانی مدت فیتواستروژن های فرآورده های سویا بر فراسنجه های تولید مثلی میش ها، در بازه زمانی کوتاه فلاشینگ و در این سطح جایگزینی، کاهش معنی داری نسبت به تیمار شاهد مشاهده نشد. تجزیه و تحلیل نهایی داده ها نشان داد به دلیل تداخل اثر فیتواستروژن های گیاهی، اسیدهای چرب و سایر عوامل موثر بر تولیدمثل میش، برای کسب نتیجه بهتر و محدود کردن اثر عوامل موازی، استفاده از ترکیبات فیتواستروژنی استخراج شده از سویا، می تواند پاسخ مطمین تری ارایه نماید.

    کلیدواژگان: جیره فلاشینگ، سویای کامل اکسترود شده، فیتواستروژن، عملکرد تولیدمثل، میش
  • مهدی نظری، حسین دقیق کیا*، ابوذر نجفی، مهدیه مهدی پور، جمیله امامی صفحات 109-117
    مقدمه و هدف

      طی انجماد اسپرم تولید گونه های فعال اکسیژن و کاهش فعالیت آنتی اکسیدانی، موجب آسیب به ساختار های عملکردی اسپرم می شود. بیشترین تنش به دلیل تولید فراوان گونه های فعال اکسیژن و عدم نفوذپذیری آنتی اکسیدان ها به داخل میتوکندری، متوجه این اندامک می شود. در این مطالعه اثرات افزودن 4 سطح ترکیبی از آنتی اکسیدان 4،2-دی نیتروفنول که یک آنتی اکسیدان هدفمند میتوکندریایی است و لوتیولین که از قوی ترین ترکیبات فلاونوییدی با خاصیت آنتی اکسیدانی و ضدمیکروبی را دارد، در رقیق کننده لیک بر پایه لسیتین مورد ارزیابی قرار گرفت.

    مواد و روش ها:

     بدین منظور نمونه های منی از 15 خروس سویه راس با سن 28 هفته به روش مالش پشتی-شکمی جمع آوری شدند. نمونه های منی پس از ارزیابی اولیه باهم مخلوط و پس از رقیق سازی و افزودن سطوح مختلفی به ترتیب تیمار 1 (0/5 نانومولار 4،2-دی نیتروفنول + 0/75 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 2 (0/5 نانومولار 4،2-دی نیتروفنول + 1 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 3 (0/75 نانومولار 4،2-دی نیتروفنول + 0/75 میکرومولار لوتیولین)، تیمار 4 (0/75 نانومولار 4،2-دی نیتروفنول + 1 میکرومولار لوتیولین) از آنتی اکسیدان ها، نمونه ها ابتدا برای تعادل دمایی در دمای 4 درجه سانتی گراد بمدت 2 ساعت نگهداری شده و پس از لود شدن در پایوت های 0/25 میلی لیتری در فاصله 7 سانتی متری بوسیله بخار ازت منجمد و سپس در داخل ازت مایع غوطه ور شدند. پس از یخ گشایی، نمونه ها از نظر فراسنجه   های عملکردی و بیوشیمیایی اسپرم مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان دادند که افزودن تیمار های 2 و 3 به رقیق کننده لیک طی انجماد و یخ گشایی اسپرم خروس باعث افزایش معنی دار فراسنجه های تحرک کل و حرکت پیش رونده گردید و همینطور تیمار 3 سبب افزایش معنی دار سرعت اسپرم در خط مستقیم و  معیار مستقیم بودن حرکت اسپرم نیز شد، تیمار 2 و 3 زنده مانی را نیز بصورت معنی داری نسبت به گروه شاهد افزایش داد و سبب کاهش میزان مالون دی آلدهید مایع منی و اسپرم های با ریخت شناسی غیر طبیعی طی انجماد و یخ گشایی شد (0/05>p)  همینطور تیمار 3 توانست میزان یکپارچگی غشا پلاسمایی نسبت به گروه کنترل افزایش بدهد (0/05>p).

    نتیجه گیری: 

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که استفاده ترکیبی این دو آنتی اکسیدان سبب هم افزایی خاصیت هر دو آنتی اکسیدان شده و سبب بهبود فراسنجه های کیفی و کمی اسپرم خروس طی مرحله انجماد و یخ گشایی شده است.

    کلیدواژگان: اسپرم، پروتئین جفت نشده، تنش اکسیداتیو، فلاونویید
  • فاطمه یوسفی، عبدالله میرزایی*، حسن شریفی یزدی، ابوالفضل حاجی بمانی شورکی صفحات 118-125
    مقدمه و هدف

    در صنعت پرورش گاو شیری همزمان با انتخاب گاوهای پرتولید، اهمیت شناسایی ژنوتیپ مقاوم به بیماری ها از جمله ورم پستان نیز تاکید شده است. پلی مورفیسم ژن بتادیفنسین گاو می تواند به عنوان یکی از نشانگرهای مولکولی در انتخاب گاوهای شیری مقاوم به ورم پستان مورد استفاده قرار گیرد. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط موتاسیون نقطه ای ژن بتا-دیفنسین و وقوع ورم پستان بالینی در گاوهای شیری با استفاده از روش RFLP-PCR در جهت شناسایی ژنوتیپ مطلوب ژن بتادیفنسین گاو شیری مقاوم به ورم پستان بود.

    مواد و روش ها: 

     از مجموع 73 گاو ماده (32 راس دارای سابقه بیماری ورم پستان و 41 راس فاقد سابقه) در یک گاوداری صنعتی نمونه خون در لوله های حاوی ضد انعقاد EDTA اخذ شد. پس از استخراج DNA، و تکثیر ناحیه دارای پلی مورفیسم ژن بتادیفنسین گاو (393 جفت باز)، جهت تشخیص سریع پلی مورفیسم در ناحیه 2239 توالی ژن (تبدیل باز C به T)، محصولات PCR، توسط آنزیم اندونوکلیاز (NlaIII (Hin1II)) هضم آنزیمی شد. بررسی آماری نتایج مطالعه به وسیله آزمون مربع کای (Chi-square) انجام گرفت.

    یافته ها: 

    فراوانی آلل های مربوط به ژن بتادیفنسین درمورد آلل C و آلل T در جمعیت گاوهای مورد مطالعه به ترتیب 0/68 و 0/32 بود. نتایج این مطالعه بیان گر ارتباط بین موارد ابتلا به بیماری ورم پستان و وجود پلی مورفیسم در ژن بتادیفنسین بود. بطوریکه، موارد ابتلا به بیماری ورم پستان در گاوهای دارای آلل T نسبت به گاوهای فاقد آن  از نظر عددی کمتر بود.

    نتیجه گیری: 

    برخی از پلی مورفیسم های ژن بتادیفنسین، می تواند در برنامه های تولید مثلی به عنوان نشانگر مولکولی جهت انتخاب گاوهای شیری به منظور کاهش تعداد موارد ابتلا به بیماری ورم پستان بالینی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بتادیفنسین، پلی مورفیسم، گاو شیری، ورم پستان
  • سپیده حیدری، عبدالله محمدی سنگ چشمه*، اکرم عیدی، فاطمه کوهکن، اوا توردا صفحات 126-133
    مقدمه و هدف

    امروزه آندوتوکسمی یکی از مهم ترین علل ناباروری در حیوانات مختلف یا انسان در اثر عفونت های مختلف باکتریایی است که این روند ناشی از ورود لیپوپلی ساکارید موجود در دیواره سلولی باکتری های گرم منفی به داخل گردش خون می باشد.لیپوپلی ساکارید در فرآیندهای پاتوژنی که منجر به ورم پستانی و التهاب رحم می شود، دخالت دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی التهاب ناشی از لیپوپلی ساکارید و اثر محافظتی کامپفرول که یک فلاونویید طبیعی است و دارای خواص ضد التهابی و آنتی اکسیدانی می باشد بر قابلیت تکوین برون تنی تخمک گوسفند انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای این منظور تخمک ها  در محیط کشت بلوغ در آزمایش اول با غلظت های صفر، 1 0/0 ،  1 /0  ، 1 و 10 میکروگرم در میلی لیتر از لیپوپلی ساکارید، در آزمایش دوم  با غلظت های صفر، 1 /0  ، 1 و 10 میکرومولار از کامپفرول و در آزمایش سوم با غلظت های صفر، 1 /0  ، 1 و 10 میکرومولار از کامپفرول به همراه لیپوپلی ساکارید به مدت 24 ساعت کشت داده شدند. بعد از بلوغ برون تنی، تخمک های بالغ شناسایی و با اسپرم انکوبه شده لقاح داده شدند و درصد تسهیم و بلاستوسیست بررسی شد.

    یافته ها:

     نتایج بدست آمده نشان داد غلظت های 1 و 10 میکروگرم در میلی لیتر از لیپوپلی ساکارید منجر به کاهش معنی دار درصد بلاستوسیست در مقایسه با گروه کنترل شد (05<0/p)، اما مکمل سازی محیط کشت بلوغ با غلظت های مختلف کامپفرول تاثیری بر درصد تسهیم و بلاستوسیست تخمک ها نشان نداد (05/0>p). به علاوه نتایج مربوط به غلظت های مختلف کامپفرول به همراه لیپوپلی ساکارید نشان می دهد که کامپفرول اثر معنی داری بر درصد تسهیم و بلاستوسیست تخمک ها در شرایط التهاب ناشی از لیپوپلی ساکارید ندارد (05/0>p).

    نتیجه گیری:

     به طور خلاصه با توجه به داده های به دست آمده می توان نتیجه گرفت، لیپوپلی ساکارید وابسته به غلظت اثرات منفی بر تکوین تخمک گوسفند دارد و کامپفرول در بهبود این اثرات موثر نیست.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، بلاستوسیست، بیماری عفونی، عملکرد تولیدمثلی، گوسفند
  • حمیدرضا میرزایی الموتی*، بهنام رستمی، بهمن فرجمند، مینا وزیری گهر، عباس بهاری، کامیلا ولی پور صفحات 134-140
    مقدمه و هدف

    نگرانی ها در ارتباط با سموم قارچی در شیر و فرآورده های آن جهانی است و مراکز کنترل کیفی محصولات دامی به طور مداوم آن ها را کنترل و پایش می کنند و در صورت وجود مقادیر بیش از حد مجاز، عرضه کنندگان اخطار دریافت می کنند. آفلاتوکسین ها مواد سمی تولید شده روی فرآورده های کشاورزی هستند که برخی از آنها اثرات جهش زایی و سرطان زایی دارند. این مواد ترکیبات ثانویه قارچ ها هستند که از نظر ساختمان شیمیایی و منشاء تولید و اثرات بیولوژیکی متفاوت هستند. بازده انتقال آفلاتوکسین B1 از خوراک به M1 در شیر در گاوهای کم تولید 1 تا 2 درصد و در گاوهای پرتولید، تا 6 درصد گزارش شده است که با توجه به افزایش تولید شیر گاوهای امروزی اهمیت آن بیشتر نیز خواهد شد. لزوم توجه به این سموم و پایش مداوم آنها بایستی از برنامه های اصلی بخش نظارت و کنترل کیفی فرآوردهای کشاورزی و دامی باشد.  پژوهش حاضر به منظور ارزیابی و پایش سم آفلاتوکسین M1 در شیر ارسالی به سکوهای جمع آوری شیر در شهرستان زنجان طی چهار فصل سال انجام شد.

    مواد و روش ها

    نمونه گیری شیر از سکوهای جمع آوری به طور تصادفی در یکی از روزهای هر فصل انجام شد. نمونه ها سانتریفیوژ شدند و لایه چربی رویی برداشته شد و شیر باقیمانده در فریزر نگهداری شد. پس از یخ گشایی غلظت آفلاتوکسین M1 در شیر باقی مانده با روش الایزای رقابتی تعیین شد. داده های به دست آمده در فصول مختلف در قالب طرح کاملا تصادفی آنالیز آماری شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که همه نمونه ها به سم آلوده بودند، ولی میزان آلودگی از حد مجاز جهانی (ng/L 500) کمتر بود. 18/5 درصد از نمونه ها، غلظتی بیشتر از حد مجاز اروپا (ng/L 50) داشتند که کمترین میزان آلودگی در فصل بهار (صفر درصد) و بیشترین میزان در فصل زمستان (35/3 درصد) ثبت شد. هیچ یک از نمونه ها غلظتی بالاتر از حد مجاز جهانی و ایران را نداشتند. میانگین غلظت سم در کل نمونه ها 44 (16 تا 129) و در بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب 25، 52، 34 و 64 نانوگرم در لیتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت سم آفلاتوکسین M1 در شیر نمونه های ارزیابی شده کمتر از حد مجاز جهانی بود ولی به دلیل آلودگی تعدادی از نمونه ها به ویژه در فصل زمستان توجه به کنترل و پایش مداوم شیر و توصیه های ویژه به عرضه کنندگان ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین شیر، گاوداری سنتی، پایش شیر، کنترل کیفی شیر
  • مصطفی محقق دولت آبادی*، اعظم رحیمی رضایی صفحات 141-147
    مقدمه و هدف

    دیفنسین ها پپتیدهای ضد میکروبی کوچکی هستند که نقش مهمی در ایمنی ذاتی به عهده دارند. از این رو، ژن های کدکننده آنها می توانند به عنوان نشانگر، در انتخاب به کمک نشانگرها، به بهبود صفت اقتصادی دام های اهلی کمک بسزایی کنند. از این رو، هدف از این تحقیق بررسی ارتباط بین چند شکلی تک نوکلیوتیدی جایگاه 2239 ناحیه اینترون ژن بتا4-دیفنسین با صفات تولید شیر و تعداد سلول های بدنی در گاوهای هلشتاین بود.

    مواد و روش ها

    برای این منظور، در مجموع تعداد 182 راس گاو شیری هلشتاین انتخاب و DNA ژنومی استخراج شد. سپس، با استفاده از آغازگرهای مناسب قطعه ای به طول 393 جفت باز، در برگیرنده جهش جایگاه مورد نظر (از جایگاه 2100 الی2493 ژن بتا-4 دیفنسین به شماره دسترسی AF008307.1)، توسط تکنیک واکنش زنجیره پلی مراز تکثیر شد. سپس محصولات تکثیر شده از این ناحیه از اینترون ژن بتا4-دیفنسین توسط تکنیک تفاوت فرم فضایی رشته های منفرد (SSCPs) و متعاقبا، تعیین توالی مورد بررسی قرار گرفت. برای بررسی ارتباط بین چند شکلی تک نوکلیوتیدی  با صفات تولید شیر و تعداد سلول های بدنی از رویه مدل خطی عمومی (GLM) نرم افزار SAS (نسخه 9/1) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش حضور سه الگوی متفاوت SSCP در جمعیت مورد بررسی را نشان داد که نتایج تعیین توالی وجود چندشکلی تک نوکلیوتیدی جایگاه 2239 (جایگزینی C با T) در این ناحیه را تایید کرد. فراوانی ژنوتیپ های CC، CT و TT شناسایی شده بر اساس توالی های بدست آمده در جمعیت مورد مطالعه به ترتیب 0/79، 0/13 و 0/08 بود. ارتباط معنی داری بین ژنوتیپ جهش جایگاه 2239 ژن بتا 4-دیفنسین و صفات تولید شیر، درصد چربی، درصد پروتیین و تعداد سلول های بدنی در نمونه های مورد بررسی مشاهده نشد. اگرچه، تمایل نزدیک به معنی داری بین ژنوتیپ ها و مقدار تولید شیر مشاهده شد (0/1=p). میانگین تولید شیر و تعداد سلول های بدنی برای ژنوتیپ TT نسبت به ژنوتیپ های دیگر بیشتر بود در صورتی که ژنوتیپ های CT و CC  به ترتیب کمترین تولید شیر و تعداد سلول های سوماتیکی را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش، ارتباط معنی داری بین ژنوتیپ های شناسایی شده با صفات تولیدی شیر و تعداد سلول های بدنی مشاهده نشد ولی این ارتباط برای صفت مقدار تولید شیر روزانه تمایل به معنی داری نشان داد. همچنین نتایج نشان داد ژنوتیپ های TT و CT برای این جهش به ترتیب دارای بیشترین و کمترین مقدار تولید شیر بودند.

    کلیدواژگان: تعداد سلول های بدنی، چندشکلی تک نوکلئوتیدی، ژن بتا4-دیفنسین، صفات تولید شیر، SSCP
  • آریا ساعدی*، سعید حسنی، فرهاد شادکام، جمشید پیشکار، هدی کریمی بیرگانی صفحات 148-155
    مقدمه و هدف

    بیومتری برخی شاخص های بدن می تواند مشخصه ای برای یک نژاد خاص باشد. در میان این ویژگی ها می توان، به شاخص های سر و گردن اسب اشاره کرد. این شاخص ها، علاوه بر این که در نژاد های مختلف اسب تفاوت هایی را با یکدیگر نشان می دهند، در عملکرد و زیبایی حیوان نیز تاثیر‏گذار هستند. بلند بودن طول سر و گردن در اسب‏ ها، باعث انعطاف پذیری حیوان شده و قابلیت عملکردی آن را افزایش می‏ دهد. شرایط پرورش، سن، جنس و تغذیه اسب‏ ها، عوامل مهمی برای صفات ساختار بدن هستند.

    مواد و روش ها

    هدف از این تحقیق، بررسی اثر عوامل محیطی بر صفات بیومتری ناحیه سر و گردن اسب های تروبرد استان گلستان بود. بدین‏ منظور، صفات نواحی سر و گردن 105راس اسب نژاد تروبرد به ‏صورت تصادفی مورد اندازه ‏گیری قرار گرفتند. اسب‏‏ های مورد مطالعه قرار گرفته شده در مجموع، شامل 66 نریان و 39 مادیان دارای سنین 2 تا 4 سال بودند. اسب‏ های متعلق به شهرستان‏های گنبدکاووس، آق‏قلا و بندرترکمن به ‏ترتیب 61، 24 و 20‏راس بودند. بر اساس استاندارد سان‏جیاکومو و با استفاده از متر نواری خصوصیات بیومتری متعلق به 13صفت از نواحی سر و گردن اسب‏ ها شامل طول‏ سر، طول‏ گوش، فاصله چشم‏ ها، فاصله گوش تا چشم، فاصله چشم تا انتهای فک ‏پایین، فاصله چشم تا دهان، پهنای‏ فک، محیط‏ پوزه، محیط ابتدای گردن، محیط وسط گردن، محیط انتهای گردن، طول خارجی گردن و طول داخلی گردن مورد اندازه‏ گیری قرار گرفتند. آمار توصیفی، تجزیه واریانس و مقایسه میانگین‏‏ های حداقل مربعات به ‏ترتیب و با استفاده از رویه Means، روش مدل‏ های خطی عمومی (GLM) و آزمون توکی-کرامر در سطح معنی‎داری 5% توسط نرم‏افزار آماری SAS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‏ ها: 

    پس از آنالیز داده‏ ها، نتایج این پژوهش نشان داد که صفات طول‏ سر، فاصله چشم‏ ها، محیط ‏پوزه، محیط ابتدای گردن، محیط انتهای گردن و طول‏ خارجی گردن پراکندگی و ضریب تغییرات کمتری در مقایسه با سایر صفات داشتند. در این تحقیق، بیشترین و کمترین ضریب‏ تغییرات به ‏ترتیب برای صفت عرض‏ فک (14/68%) و صفت طول‏ سر (4/29%) برآورد شد. مقایسه میانگین های حداقل مربعات نشان داد که، سن روی صفات فاصله بین گوش تا چشم (05/0>p) و محیط ابتدای گردن (0/01>p)، جنس روی صفات فاصله بین چشم ها (0/05>p)، عرض فک (0/01>p)، محیط پوزه (0/01>p)، محیط انتهای گردن (0/01>p)، محیط وسط گردن (0/01>p) و محیط ابتدای گردن (0/01>p) و منطقه پرورش روی صفات طول سر (0/01>p)، فاصله بین چشم ها (0/05>p)، عرض فک (0/05>p)، محیط پوزه (0/05>p)، محیط انتهای گردن (0/01>p)، محیط وسط گردن (0/01>p)، محیط ابتدای گردن (0/01>p) و طول بالای گردن (0/01>p)  اثر معنی ‏دار داشت.

    نتیجه گیری

    به‏ طور کلی نتایج این بررسی نشان داد که، مقادیر صفات بیومتری نواحی سر و گردن اسب‏ های تروبرد بیشتر از سایر اسب‏ های ایرانی بود و عوامل محیطی سن، جنس و منطقه پرورش بر روی این صفات موثر بودند. نتایج این تحقیق می‏ تواند شاخص مناسبی برای مقایسه، انتخاب‏ و اصلاح‏ نژاد اسب‏ های تروبرد باشد.

    کلیدواژگان: اسب تروبرد، استان گلستان، صفات بیومتریک، ضریب تغییرات، عوامل محیطی
  • مجید رحیمی، آرش جوانمرد*، عباس رافت، کریم حسن پور صفحات 156-163
    مقدمه و هدف

      امروزه، در پرورش حیوانات اهلی از جمله بز و گوسفند، دستیابی به روشی دقیق، آسان و مقرون به صرفه، پیش انتخاب جنسیت جنین، دارای اهمیت اقتصادی خاصی می باشد. اخیرا، DNAی آزاد جنینی شناور در پلاسمای خون، بعنوان کاندیدای مناسبی برای روش تعیین جنسیت غیر تهاجمی در دام ها و گونه های حیات وحش در خطر انقراض، معرفی شده است. بدین منظور، هدف از پژوهش حاضر، تعیین جنسیت جنین بز به کمک DNAی آزاد جنینی شناور در پلاسمای خون بزهای آبستن بود.

    مواد و روش ها: 

    در این راستا، در مجموع، تعداد 21 حیوان آزمایشی شامل 17 بز ماده که دوره ی آبستنی بعد شش هفتگی را تجربه می کردند، 2 بز غیرآبستن و 2 بز نر (کنترل منفی) انتخاب شدند. در ادامه تحقیق، بزهای ماده با استفاده از روش سیدرگذاری در واژن، همزمان سازی فحلی انجام و سپس در معرض جفت گیری طبیعی قرار گرفتند. عدم بازگشت به فحلی مجدد به عنوان شاخص موفقیت در آبستنی تلقی شد. همچنین در ماه های آخر از روش سونوگرافی برای تایید ابستنی استفاده شد. متعاقبا، پس از جداسازی پلاسمای خون بز ماده، استخراج cffDNA با استفاده از دستورالعمل های آزمایشی متداول موجود صورت گرفت. آغازگرهای این پژوهش بر اساس ژن آمیلوژنین، مستقر در کروموزوم X و Y، طراحی شد. واکنش زنجیره ای پلی مراز با استفاده از روش های استاندارد موجود بهینه سازی شد.

    یافته ها:

      نتایج مولکولی حاصله، وجود دو باند در جنین نر (باند ژن AMELX با اندازه ی bp 171 و باند ژن AMELY با اندازه ی bp 111) و یک باند در جنین ماده (باند ژن AMELX با اندازه ی bp 171) را نشان داد. همچنین بزهای آبستن در اواخر دوره ی آبستنی غلظت DNA جنینی بالاتری را نسبت به دوره های قبلی نشان دادند.

    نتیجه گیری:

     با مقایسه ی نتایج تعیین جنسیت مولکولی پیش از تولد جنین های تحت آزمایش، با نتایج عملی پس از تولد، دقت تعیین جنسیت با استفاده از ژن آمیلوژنین، حساسیت، ویژگی و صحت، 0/83، 0/93 و 0/93 به دست آمد. شاید با کاربری تکنیک حاضر، بتوان در بررسی های مدیریتی تخمین بز جایگزین در گله (سیستم پرورش داشتی) و یا کنترل فروش بزهای آبستن مازاد، یا پیش بینی تعداد بزهای نر در زایش آتی (سیستم پرواربندی) استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بز، تعیین جنسیت، آمیلوژنین و cffDNA
  • محبوبه راشدی، علی اسماعیلی زاده*، محمدرضا محمد آبادی، حامد خراتی کوپایی صفحات 164-171
    مقدمه و هدف

    گوسفند بلوچی یکی از بهترین نژادهای پشمی ایران به شمار می رود، این نژاد در برابر آب وهوای خشک وکمبود علوفه دارای قابلیت تحمل بالایی می باشد. در پژوهش حاضر اثر جیره حاوی دانه شاهدانه بر میزان بیان ژن نوروپپتید Y  (NPY) در بافت های قلب، کبد، بیضه، عضله راسته و چربی پشت گوسفند نژاد بلوچی مورد بررسی قرار گرفت.  NPY یکی از مهم ترین ژن های دخیل در تنظیم اشتها و تنظیم تعادل انرژی است و قابل توجه ترین اثر آن تحریک مصرف خوراک است.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه 12 راس بره نر به شکل تصادفی به دو گروه مساوی تقسیم شدند، گروه اول با جیره شاهد (بدون شاهدانه) و گروه دوم با جیره حاوی 10 درصد شاهدانه تغذیه شدند. پس از پایان دوره 110 روزه پرواربندی و  کشتار دام ها، RNA از بافت ها استخراج شد. پس از آزمون کیفیت و کمیت RNA استخراج شده و سنتز cDNA انجام گرفت. به منظور تایید سنتز cDNA از واکنش PCR برای تکثیر قطعه ای از ژن کنترل β-actin به طول112 جفت باز استفاده شد. در نهایت واکنش Real Time PCR جهت مقایسه میزان بیان ژن NPY بین گروه های مورد مطالعه انجام شد. میزان تغییرات بیان ژن در بافت های مورد مطالعه با نرم افزار REST  آنالیز شدند.

    یافته ها

    نتایج بررسی آماری نشان داد که تغییرات بیان ژن NPY  در بافت های کبد و چربی پشت بین گروه های تیمار و شاهد در سطح پنج درصد معنی دار بود. همچنین مشخص شد که بیان ژن NPY در کبد و قلب بره های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به ترتیب 9/82 و 1/03 برابر بیشتر بود. از طرف دیگر بیان ژن NPY در بافت های چربی، ماهیچه و بیضه بره های گروه تیمار شاهدانه نسبت به گروه شاهد به ترتیب 6/49 ، 2/73 و 1/18 برابر کاهش یافت.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج بدست آمده می توان اظهار کرد که افزودن دانه شاهدانه به جیره از راه افزایش فعالیت بافت کبد و تغییر فعالیت بافت چربی می تواند بر توان تولید حیوان اثر گذار باشد. با توجه به این که ژن NPY مرتبط با تنظیم اشتها و تعادل انرژی است اثرات شاهدانه می تواند بر توان تولیدی بره ها از طریق مکانیسم های مولکولی است در بافت کبد دارای نقش زیستی قابل توجهی باشد.

    کلیدواژگان: انتقال دهنده عصبی، بیان ژن، کبد، گوسفند بلوچی
  • احمد تمروسی، غلامرضا داشاب*، محمدحسین بناء بازی، علی مقصودی صفحات 172-184
    مقدمه و هدف

    ظهور نسل جدید توالی یابی ترانسکریپتوم به بهبود صحت کلی پیش بینی بیان ژن های مختلف با استفاده از توالی های کوتاه RNA-Seq کمک کرده است.این فناوری می تواند یک دیدگاه جامع تری نسبت به ژنومیک عملکردی در بسیاری از گونه ها با یک توالی ژن منحصر به فرد داشته باشد. هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی دلایل ساختاری بیان متفاوت ژن های میتوکندری در دو زیر گونه گاو هلشتاین و کلیستانی شامل ژن های ND3، ND4، ND4L،ND5  و ND6 بود که در فرآیندهای مهمی از جمله متابولیسم انرژی در مقابله با تنش های زیستی و غیرزیستی و نیز مقاومت به بیماری نقش دارند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از داده های RNA-Seq مربوط به ادغام 40 نمونه از مرکز گاو شیری دانشگاه ویسکانسین آمریکا (Bos taurus) و 45 گاو ماده کلیستانی (Bos indicus) در مزرعه گوجایتپیر شهر باهاوالپور واقع در ایالت پنجاب پاکستان استفاده شد. برای انجام این مطالعه جهت بررسی سطح پوشش ترانسکریپتومی و اختلافات ژنتیکی در بین پنج ژن میتوکندری که شامل نواحی چندشکلی، نواحی حذف و اضافه، نواحی اتصال  و درصد انواع جایگزینی های نوکلیوتیدی انتقالی و تقاطعی از نرم افزارهای IGB،  MEGA6و DnaSPV.5 استفاده شد.

    یافته ها

    بیشترین ناحیه و طول حذف در تمام ژن های مورد مطالعه مربوط به ژنوم هلشتاین و بیشترین طول و ناحیه اتصال مربوط به گاو کلیستانی بود. بیشترین تعداد نواحی حذف در گاوهای هلشتاین و کلیستانی مربوط به ژن ND4 به ترتیب با 74 و 66 نقطه و کمترین نواحی حذف مربوط به ND4L به ترتیب با 9 و 4 ناحیه حذف بودند. ژن های ND4 و ND4L هیچ ناحیه اتصال نداشتند، اما ژن های ND5 و ND6 در دو  نژاد هلشتاین و کلیستانی به ترتیب با 1 و 2 ناحیه اتصال موجب افزایش ژنوم به ترتیب با طول 11 و 22 جفت باز شدند. بالاترین سطح پوشش ترانسکریپتومی در ژن های ND3 و ND4 و کمترین پوشش در جایگاه ژن ND6 مشاهده شد. تعداد نواحی چندشکل در جایگاه ND5 بیشتر از سایر ژن ها و برابر با 38 ناحیه چندشکلی بود. همچنین، نتایج نشان داد که درصد جانشینی انتقالی در بازها بیشتر از جانشینی تقاطعی هست که می تواند دلیل پایداری تغییرات در طی تکامل باشند. بنابراین، برخی از دلایل ساختاری ژن های میتوکندری که در دو زیرگونه هلشتاین و کلیستانی بیان متفاوت داشتند، می تواند مربوط به حذف و اضافه، نواحی چندشکلی، سطح پوشش ترانسکریپتومی و نوع و میزان جایگزینی های انتقالی و تقاطعی باشند که در طی تکامل دو زیرگونه بوجود آمده است.

    نتیجه گیری

    انتخاب شدید برای تولید شیر در گاوهای هلشتاین نسبت به نژاد کلیستانی منجر به کاهش طول ژنوم میتوکندری و تغییرات در ساختار نوکلیوتیدی برخی ژن های میتوکندری شده که نتیجه آن تغییر بیان ژن ها و عکس العمل متفاوت به شرایط متفاوت محیطی می باشد.

    کلیدواژگان: بیان ژن، پوشش ترانسکریپتومی، حذف و اضافه، کلیستانی، هلشتاین
|
  • Khosro Ghazvinian*, Mahmood Ahmadi Hamedani, Khatereh Kafshdouzan Pages 1-10
    Introduction and Objective

    Improving the effective factors in the production of broiler chickens is one of the most important goals of the poultry industry in the whole world. Today, natural growth supplements have been introduced to achieve optimal poultry performance, including probiotics and medicinal plants that have been used to improve growth rate or bird health.

    Material and Methods

    This experiment was conducted in a completely random design with 300 Ross 308 broilers to investigate the effects of antibiotics, prebiotics and locust bean gum on performance, carcass characteristics, immune system and blood parameters of broilers. Chickens were distributed in 6 treatments and 5 replications (10 replicates per chick). The experimental groups were as following: 1) the control with basal diet (no antibiotics and no growth stimulator); 2) treatment  with virginiamycin antibiotic (100 mg/kg of diet); 3) treatment  with celmanax prebiotic (25 mg/kg of diet); 4) treatment  with celmanax prebiotic (50 mg/kg of diet); 5) treatment  with locust bean gum (25 mg/kg of diet); and 6) treatment  with locust bean gum (50 mg/kg of diet).

    Results

    The results showed that seed gum in both doses without affecting the feed intake, the highest weight gain was observed in Salmanax prebiotic treatment in dose of 50 mg/kg. The best feed conversion ratio was observed in Salmanax prebiotic treatment of 50 mg/kg. The percentage of breast was significantly higher with the addition of 50 mg of prebiotics compared to the control group (p<0.05). Fabricius bursa weight and antibody titer produced against Newcastle were significantly increased by adding 50 mg of prebiotics to the diet in compare of control group (p<0.05). Also, the mean concentrations of cholesterol and LDL in Salmanax and mustard seed gum groups at 50 mg levels were significantly lower than the control group.

    Conclusion

    Although the addition of carob seed gum to broiler diets on yield did not cause a significant difference in carcass characteristics compared to the control, it was more effective than the experimental group containing antibiotics. Due to the positive effects of prebiotics and carob seed gum, it is possible to use these compounds as growth stimulants to eliminate antibiotics from poultry diets.

    Keywords: Broiler, Locust, Performance, Probiotics, Virginiamycin
  • Masoumeh Ghiamatiun, Maziar Mohiti Asli*, Nariman Miralami Pages 11-20
    Introduction and Objective

    Antibiotics have been widely used in animal production for decades to promote growth. Although there is a trend toward reducing antibiotics in diets and now in Europe new laws have been passed to ban their use. As a result, economically important diseases such as enteritis necrosis (NE), which is caused by Clostridium perfringens in chickens, have become more prevalent. The alternatives to antibiotic growth promoters could affect gut health and performance by their impact on intestinal microflora. The purpose of this experiment was to compare the efficacy of some feed additives as alternatives to antibiotic for preventing of subclinical necrotic enteritis in broilers.

    Material and Methods

    The study was conducted using 336 one-day-old male broiler chicks in a completely randomized design with 7 treatments, 4 replicates and 12 chicks per replicate. The treatments included: 1) Negative control (NC, corn-soybean meal-based diet without any feed additive); 2) Positive control (PC, diet containing wheat and fish-meal without any feed additive); 3) Antibiotic (PC diet + zinc-bacitracin); 4) Probiotic (PC diet + probiotic); 5) Prebiotic (PC diet + prebiotic); 6) Phytobiotic (PC diet + phytobiotic); and 7) Organic acid (PC diet + organic acids).

    Results

    The results indicated that addition of antibiotic or its alternatives to the PC diet did not affect average daily feed intake, average daily gain, feed conversion ratio and relative weight of internal organs (p>0.05). Evaluation of cecal bacterial population at d 41 showed that chickens were infected by subclinical necrotic enteritis. The count of Clostridium perfringens was significantly lower in broilers fed either phytobiotic or antibiotic than in broilers recieved either NC or PC treatments. Broilers fed probiotics, prebiotics or organic acid in their diet had lower counts of Clostridium perfringens in cecal contents than those fed PC diet (p<0.05), however the difference was not significant when compared to NC treatment (p>0.05).

    Conclusions

    According to the sampling results on days 29 and 41, addition of phytobiotic compared to antibiotic, increased the number of lactobacilli while reduced the count of Clostridium perfringens and coliforms. Therefore, phytobiotic can be a suitable alternative for antibiotic to promote gastrointestinal health and prevent subclinical necrotic enteritis in broilers.

    Keywords: Necrotic enteritis, Organic acid, Phytogenic, Prebiotic, Probioticiotic
  • Rasool Mirzaei, Hossein Janmohammadi*, Majid Olyayee, Seyed Ali Mirghelenj Pages 21-29
    Introduction and Objective

    The use of different sources of calcium with different particle sizes in laying hens and also the effects of calcium source type and size on bird production performance and egg quality, due to the effects of calcium source type and particle size on production performance and Egg quality has been reduced in laying hens.

    Material and Methods

    This experiment was performed to investigate the effect of using different sources of calcium and its particle size on production performance and egg quality of Hy lin, W-80 Leghorn hens. For this purpose, 192 laying hens with similar body weight and production were selected And experiment in a completely randomized design with factorial arrangement (2 × 3) with three sources of calcium (lumyashel, oyster shel, calcium carbonate) and two particle sizes (1- fine with particles <2 mm and 2-mixture, ‌‌ a mixture of Particles < 2 and 2-4 mm), 4 replicates and 8 birds per replicate were performed for 8 weeks from 42-50 weeks of age.

    Result

    The results showed that calcium carbonate had the lowest solubility and fine particles were more soluble than large particles (p<0.05). The main effect of  calcium source on feed intake was significant(p<0.05).  The main and interaction effects of calcium source and its particle size on feed conversion ratio, egg weight and number of broken eggs were not significant (p> 0.05). The effect of main and interactions of source and particle size on the characteristics of internal traits of eggs (Albumen percentage, yolk percentage, Albumen height, HU unit and yolk index) did not significant (p> 0.05). But albumen pH showed a significant difference,The lowest pH was related to the diet containing lumyashel with a value of 9 and the highest pH was related to the oyster shell(p<0.05). The main and interaction effecs of calcium source and particle size on egg external quality, shell percentage, shell thickness, shell ash were not significant (p>0.05), but the specific gravity of eggs was significantly affected by the main effects of the calcium source (p<0.05), and the lowest and highest values were for lumyashell and oester shel.

    Conclusion

    The final result showed that calcium carbonate had the lowest solubility among the calcium sources used in this study and fine particles were more soluble than large particles. However, no significant difference was observed between internal and external egg quality traits and production performance of birds using different calcium sources and different particle sizes.

    Keywords: Calcium Source, Egg Quality, Laying Hen, Solubility
  • Salman Kamalpour, Nazar Afzali, Hossein Naeimipour Younesi*, Fatemeh Ganji Pages 30-39
    Introduction and Objective

    The use of phytase enzyme in poultry nutrition increases the bioavailability of phosphorus, improves the digestibility of nitrogen and amino acids and apparent metabolizable energy, and ultimately improves poultry performance. The aim of current study was to evaluate the effects of different levels of phytase and vitamin D3 on the production and quality characteristics of Japanese quail eggs.

    Material and Methods

    540 laying Japanese quails were used in a completely random design with factorial arrangement with 9 treatments, 4 replications and 15 birds per replication. Experimental treatments included: 1. Phytase-free and 1500 IU vitamin D3, 2. Treatment containing 500 FTU phytase and 1500 IU vitamin D3, 3. Treatment containing 1000 FTU phytase and 1500 IU vitamin D3, 4. Treatment without Phytase and containing 2000 IU Vitamin D3, 5. Treatment containing 500 FTU phytase and 2000 IU vitamin D3, 6. Treatment containing 1000 FTU phytase and 2000 IU vitamin D3, 7. Treatment without Phytase and containing 2500 IU Vitamin D3, 8. Treatment containing 500 FTU phytase and 2500 IU vitamin D3, 9. Treatment containing 1000 FTU phytase and 2500 IU vitamin D3. Each treatment was assigned to four replicates of 15 birds according to a completely randomized design with factorial arrangement. The experiment duration was 56 days, with a 14-day pre-test period to select uniform quails for production. During the experiment, functional traits (egg production percentage, average egg weight, average feed intake, feed conversion ratio) as well as quality traits of quail eggs (shape index, haugh unit, yolk index, yolk and white weight, shell weight, shell thickness) Blood parameters (cholesterol, albumin, HDL, glucose, total protein, calcium and phosphorus) were examined.

    Results

    The results of the experiment showed that in terms of egg production percentage, egg weight, haugh unit, egg shell weight and thickness, treatment 9 (treatment containing FTU 1000 phytase and 2500 IU of vitamin D3) showed higher values than the control group (treatment 1) (p<0.05). Also in analyzing blood indices, different levels of phytase enzyme with 2500 vitamin D3 levels (treatments 7, 8 and 9) increased blood calcium and phosphorus concentrations compared to control treatment.

    Conclusion

    The results of this study showed that Addition of phytase enzyme along with increased vitamin content (treatment containing 1000 FTU phytase and 2500 IU of vitamin D3) in Japanese quail diet, improve the percentage of production and average egg weight, quality of quail eggs and increases blood calcium and phosphorus.

    Keywords: Blood parameters, Egg quality, Japanese quail, Phytase enzyme, Vitamin D
  • Maryam Fanoodi, Seyyed Javad Hosseini Vashan*, Mohsen Mojtahedi, AhmadReza Raji Pages 40-51
    Introduction and Objective

    Nutrition and feedstuffs are the main part of the costs in the breeding of roiler chicekn. Introduce of new feedstuffs and agricultural wastes as part of the diet can be an effective step in reducing production costs. The use of dried surplus mulberry due to its valuable nutrients can be effective in poultry nutrition.The purpose of this experiment was to investigate the effects of using different levels of dried surplus mulberry and multi-enzyme supplementation on growth performance, carcass characteristics, blood indices, immune response and intestinal morphology in broiler chickens.

    Material and Methods

    Three hundred twenty 1-day-old Ross 308 broiler chicks were used in a completely randomized design with factorial arrangement. The experimental treatments included 4 levels of mulberry (0, 2.5, 5, 7.5- %) and 2 levels of multi-enzyme (0 and 0.1%). Eight dietary treatments had 4 replicates and 10 birds in each replicate. At 42 days of age, 2 chickens were slaughtered from each replicate and blood samples and carcass coonents were taken. In order to evaluate the intestinal morphology, a 1 cm piece of chickens's jejunum was collected and fixed in formalin.

    Resutls: 

    The results were revealed that interaction effects in diet contained 7.5% of dried surplus mulberry compared to 2.5% of mulberry increased the amount of feed intake at the starter period (0-10 days; p<0.05). The carcass efficiency was higher in birds fed 2.5% of mulberry compared to other treatments. The treatment with 5 and 7.5% dried surplus mulberry with enzyme decreased abdominal fat percentage and increased the percentage of burs of fabricus, spleen and anti-SRBC titer compared to control group (p<0.05). The carcass efficiency and abdominal fat percentages were affected by the enzyme supplementation (p<0.05). The treatments of 5 and 7.5% dried surplus mulberry with enzyme, increased the villus height and absorption area of intestine in comparison to control group (p<0.05). The interaction effects of dried surplus mulberry and multi-enzyme were significantly decreased cholesterol, LDL and increased HDL concentration in comparison to control group (p<0.05).

    Conclusion

    It is concluded that using dried mulberry surplus with enzyme may decrease blood lipid and improve immune response and intestine morphology without effect on growth performance of broiler chickens.

    Keywords: Cholesterol, Feed conversion ratio, Glucose, Production index, Villus height
  • Mehdi Nejadkhirollah, Ali Nobakht* Pages 52-59
    Interoduction and Objective

    The use of food additives in the diets of farm animals such as poultry has an important role in improving the level of their health, increasing the amount of their products and improving their products quality. Nowadays, feed additives prepared from microbial products and medicinal plants are among the common additives used in feeding of broiler chickens. These products don’t have any adverse effects on broiler health, and their use in the diet of broilers has been welcomed by consumers.This experiment was conducted to investigate the effects of antibiotic, symbiotic, pepermint powder and mixture of symbiotic and pepermint powder on performance, carcass traits and blood parameters of broilers.

    Material and Methods

    In this experiment 240 Ross 308 broilers were used in 5 treatments, 4 replicates and 12 chicks in each replicate in two experiment period include: growth (11 to 24 days), and finish (25-42 days), in a completely rondomised design. Experimental diets included: 1) control group (without any additives), 2) antibiotic (100 ppm.kg diet), 3) symbiotic (0.5 and 0.25 g.kg diet in growth and finish periods), 4) pepermint powder (1% of diet), and 5) symbiotic (0.5 and 0.25 g.kg diet in growth and finish periods) + peppermint (1% of diet).

    Results

    The results showed that in growth period, using of pepermint powder significantly reduced the amount of final weight (p<0.05). In finish period, all additives in contrast to control group, increased the amount of daily weight gain and improved feed conversion ratio (p<0.05). In totall experiment period, all additives increased the amount of daily weight gain (p<0.05). Experimental groups had no effects on the amount of daily feed intake. Experimental groups incontrast with control group, significantly reduced the amount of bours fabrisious relative weight (p<0.05). So, the the lowest relative weight blonged to peppermint treatment, whereas the highest it blonged to control group. Symbiotic + peppermint group significantly reduced the level of blood LDL (p<0.05).

    Conclusion

    Finally using of feed addtives in diets of broiler chicks such as current experiment recommended doses can be having benifical effects on their performance, immunity and blood parameters.

    Keywords: Additives, Feed conversion ratio, Immunity level, Medicinal plants
  • Hassan Fazaeli*, Foghan Sharifimehr, Rasoul Pirmohammadi, Mahdi Nikbakhti, Mohsen Ahangari Pages 60-69
    Introduction and Objective

    Corn silage is becoming one of the main popular feeds for dairy farms, but due to high water demand, sustainability of corn silage production is coming to be constraint. Sorghum has been considering alternative silage crop with significant forage production and lower water requirement. Therefore, this experiment was plant to replace corn silage by sorghum silage in the diet of dairy cows.

    Material and Methods

    Sorghum (Speed feed Var.) and corn were planted (two hectares for each) and the forge obtained was ensiled separately. Four diets (treatments) contained 24 percent silage (DM basis) formulated in which corn silage replaced with 0.00, 33, 66 and 100% with sorghum silage. 32 lactating cows (average 44 days in milk) were divided into two blocks with average daily milk of 34.11 and 28.20 kg and then the cows of each block allocated to four experimental diets. Nutritive values of the diets adjusted to the requirements of cows in each block.

    Results

    Average daily dry matter intake was not statistically affected by the experimental diets but the cows in high milk yield blocks consumed higher dry matter (p<0.05). The fresh milk and 3.5FCM yield did not affected by the treatments but the average milk yield was different between the blocks throughout the experiment. Feed efficiency based on the kg of milk yield per kg dry matter intake was not affected by the treatments and between the blocks as well. Milk compositions including fat, protein, lactose, solid non fat, total solid and milk urea nitrogen were not affected by the treatments but total saturated fatty acids were decreased by inclusion of sorghum silage in the diets (p<0.05).

    Conclusion

    In general, results showed that the corn silage could be replaced by sorghum silage (speed feed var.) in the diets of lactating cows (with daily milk yield about 30kg). However, due to the lower starch and lower energy content in sorghum silage than the corn silage, the diets should be supplemented with starch sources to compensate the energy balance, when use sorghum silage.

    Keywords: Lactating cow, Performance, Sorghum silage, Speed feed
  • Maedeh Feyz*, Taghi Ghorchi Pages 70-77
    Introduction and Objective

    The Norfur system developed in Island, Norway, Sweden and Denmark for predicts nutrient supply and requirement for maintenance, milk production, growth and pregnancy in cattle. Due to the diversity in ruminal degradation of NDF and its effect on animal performance, knowledge of NDF digestibility in forage is critical to the effective feeding of ruminants. The aim of this study was to compare the degradability of alfalfa, wheat straw and corn silage and to estimate the concentration of  indigestible neutral detergent fiber (iNDF) and potential digestible NDF (pdNDF) using the Norfur system.

    Material and Methods

    Degradability parameters of dry matter and neutral detergent fiber with in situ method using three ruminal fistulated sheep at intervals of 0, 2, 4, 8, 16, 24, 48 and 96 h was evaluated in  a complete randomized design. To measure of iNDF, three grams of samples were incubated in nylon bags for up to 288 h.

    Results

    there was a significant difference between the three alfalfas, corn silage and wheat straw in the degradability of dry matter and NDF. Rumen disappearance of DM and NDF during incubation periods of 0 to 96 h was highest in alfalfa forage and lowest in wheat straw. Rapid and slow degradable fractions of dry matter in alfalfa, wheat straw and corn silage were 24.50, 6.57 and 22.20% and 48.30, 41.43 and 45.00%, respectively. There was no significant difference in rate of degradation between the experimental treatments at the 5% level. Effective degradability at 2, 5 and 8% rates of outflow from the rumen was also significantly different between experimental treatments (p<0.0001). Effective degradability and potentially digestible NDF concentrations were highest in alfalfa and lowest in wheat straw. There was a significant difference between pdNDF and iNDF parameters in wheat straw compared to corn and alfalfa silage and alfalfa forage had a higher potential for digestibility (p<0.0001). The highest concentration of iNDF was in wheat straw and then in corn silage and the lowest concentration were in alfalfa after 288 hours of incubation (55.31, 28.81 and 12.94% of NDF, respectively).

    Conclusion

    According to the results of this study, using the Norfur system to determine the degradability of neutral detergent fibers, the lowest amount of iNDF and the highest amount of pdNDF belonged to alfalfa compared to corn silage and wheat straw, which indicates higher digestibility of alfalfa forage.

    Keywords: Degradability, Forage Norfur, Neutral detergent fiber
  • Vahid Yekani, Hamed Khalilvandi Behroozyar*, Rasoul Pirmohammadi, Maryam Donyadoost Chalan, Bahram Mohtashami Pages 78-88
    Introduction and Objective

    Chicken meat waste and whey powder as by-products are often rich in high quality proteins and can be hydrolyzed by protease enzymes produced by microorganisms. The aim of this study was to produce bioactive peptides from chicken meat waste and whey powder by bio-fermentation by Bacillus subtilis, Bacillus licheniformis, Aspergillus oryzae, and hydrolysis by autoclave. Also, isolated and hydrolyzed protein sources were evaluated under in vitro condition.

    Material and Methods

    Chicken meat wastes were first degreased and then their protein was isolated through alkaline extraction and acid precipitation. The microorganisms were cultured in a specific culture medium and then added to the protein isolated in the previous step, and the fermentation hydrolysis process was performed. An autoclave was also used for hydrolysis. Isolated and hydrolyzed protein sources were evaluated in vitro to determine the amounts of crude protein, organic matter, ash, dry matter, ether extract, and the amount of gas produced in vitro. Finally, the data obtained from the laboratory evaluation were statistically analyzed using a completely randomized statistical model using SAS 9.4 software

    Results

    The results of production and evaluation of isolated and hydrolyzed protein sources showed that during hydrolysis, minor changes were made in the chemical composition, but the production of low molecular weight peptides increased. Also, it was found that the production of bioactive peptides from different sources by different methods has different efficiencies. Among the products of chicken meat waste and whey powder, the highest amount of low molecular weight peptides was produced by Bacillus subtilis (1.227 and 0.786 μg / ml, respectively). Autoclave treatment also led to the breaking of weak chemical bonds and increased production of small peptides. Also, the results of in vitro gas production method showed that hydrolysis of chicken meat waste and whey powder using Oryzae, increased the amount of gas produced (139.77 and 189.21, respectively) and all hydrolysis treatments improved the digestibility of dry mater.

    Conclusion

    The general results of the study showed that hydrolysis of chicken meat waste and whey powder through bio-fermentation and hydrolysis by autoclave increased the production of bioactive peptides and Bacillus subtilis produced the highest amount of peptides. Also, Aspergillus oryzea treatment compared to other treatments made the largest increase in the amount of gas production and fermentable part, which shows the positive effect of hydrolyzed protein production by this method in increasing the biological activity of chicken meat waste and whey protein.

    Keywords: Chicken meat waste, Digestibility, Isolated protein, Protease enzymes, Whey powder
  • Elnaz Ghanbari, Jamal Seifdavati*, Taher Yalchi, Hossein Abdi Benemar, Reza Seyedsharifi Pages 89-99
    Introduction and Objective

    Using horticultural and agricultural products such as almond hull is a useful way to compensate for feedstuff shortages and reduce environmental pollution. This study was conducted to investigate the effect of slow-release non-protein nitrogen replacement (Nitrosa) with urea in diets containing almond hulls on microbial protein production and nitrogen balance in sheep in order to provide an inexpensive non-forage fiber source with easily accessible nitrogen.

    Materail and Methods:

    This study was performed using four adult sheep weighing 49.33 ± 4.59 which were kept in metabolic cages were assigned in a 4×4 Latin square design in four 19-days periods. Feed intake and daily excretion of feces and urine were measured. Four rations were tested with the same raw protein and energy content, which contained 36% of the total crude protein content of non-protein nitrogen supplements. Only urea was used in the first treatment. In the second treatment, 24% of the crude protein required by urea and 12% by Nitrosa were provided. In the third treatment of urea and Nitrosa, respectively, 12 and 24%, and in the fourth treatment, Nitrosa was used only to provide 36% of the total crude protein needed in four periods. Each period included 14 days of habit and 5 days of measurements.

    Results

    Allantoin showed a significant difference between treatments under the influence of experimental diets. So that treatment 3 had a significant difference with treatment 1 and 2, but did not differ with treatment 4. Also, treatment 2 had a significant difference with treatment 4 (p<0.05). Xanthine and hypoxanthine were not affected by diets (p>0.05). Uric acid, total purine derivatives excreted and all purine derivatives absorbed microbial nitrogen production, and microbial protein production under experimental diets showed a significant difference between treatments (p<0.05). The dry matter digestibility, crude protein, crude fat, and organic matter were not affected by the experimental syringes and there was no significant difference between the treatments (p>0.05). The digestibility of insoluble fiber in neutral detergent under the influence of experimental diets showed a significant difference between treatments (p<0.05). Treatment 4 had significant differences with treatment 1 and 3 and there was no difference between treatment 4 and 2.

    Conclusion

    Based on the results Using Nitrosa in diets containing almond hull as a low-cost non-forage fiber source also low-protein can be useful in improving the digestibility of fiber.

    Keywords: Almond hull, Moghani sheep, Nitrosa, Urea
  • Omid Falahpour, Yadollah Chashnidel*, Asdolah Teymori Yanesari, Hamid Deldar Pages 100-108
    Introduction and Objective

    High levels of isoflavones in the diet containing raw soy and its products can have adverse effects on the level of reproductive hormonal parameters and subsequent, abnormal fertility in livestock. Therefore, in this study, an 8-week period (3 weeks before to 5 weeks after inoculation) was selected to evaluate these phytoestrogenic compounds on off-season reproductive performance of Afshari ewes.

    Material and Methods

    60 Afshari sheep of 3 to 4 years old with an average weight of 60 3 3 kg and a body score of 2.5 to 3 in the form of three treatments of 20 heads including 1 or control (containing cottonseed meal), 2 and 3 respectively Soybean meal and extruded whole soybeans were selected in a completely randomized design for the study. Blood sampling was performed in three steps (before and after cider sampling and 12 days after inoculation), through the venous vein and before morning feeding.

    Results

    The results of mean fertility and regeneration rates were not significantly different between experimental treatments. However, the fertility rate between treatment 2 (90%) and 3 (60%) tended to be significant (p = 0.0396). The frequency of sex of lambs was significantly different between treatments, so that the frequency of male lambs in treatments 1, 2 and 3 were 70.6, 66.6 and 33.3%, respectively (p = 0.0374). The highest nutrient content in the treatment contained extruded whole soybean with 66.7% and the lowest was related to the control treatment with 29.4%. The sex hormones estrogen and progesterone as well as blood insulin were not significantly different between the experimental treatments. Blood cholesterol concentration was significantly different between control treatment and treatment 2 compared to treatment 3 in the period one day before cider removal (p = 0.0279) and 2 days after (p = 0.082). The highest amount of cholesterol was in the treatment containing extruded soybeans in the first blood sampling step (80.730 and 79.470 mg / dl) and the lowest was in the treatment containing soybean meal (70.08 and 70.84 mg / dl).

    Conclusion

    The results of the present study showed that experimental treatments had no significant effect on reproductive parameters in Afshari ewes. Due to the effects of long-term presence of phytoestrogens of soy products on Ewes reproductive parameters, in a short period of flushing and at this level of replacement, no significant reduction was observed compared to the control treatment. Final analysis of the data showed that due to the interference of the effects of plant phytoestrogens, fatty acids and other factors affecting the reproduction of ewes, to obtain better results and limit the effect of parallel factors, the use of phytoestrogens extracted from soy, can provide a more reliable answer.

    Keywords: Ewe, Extruded Full Fat Soy, Flushing Diet, Phytoestrogen, Reproduction performance
  • Mehdi Nazari, Hossein Daghigh Kia*, Abouzar Najafi, Mahdieh Mahdipour, Jamileh Emami Pages 109-117
    Introduction and Objective

    During sperm freezing, the production of reactive oxygen species and the reduction of antioxidant activity cause damage to sperm. Most of the stress is due to the high production of reactive oxygen species and the impermeability of antioxidants to mitochondria. In this study, the effects of four levels of a combination of 2, 4- dinitrophenol which is a targeted mitochondrial antioxidant and Luteolin antioxidants, which are among the strongest flavonoid compounds with antioxidant and antimicrobial properties, were evaluated in lecithin-based Lake Extender.

    Material and Methods

    For this purpose, semen samples from 15 roosters were collected by dorso-abdominal massage method. Semen samples are mixed together after initial evaluation after diluting and adding different levels, treatment 1 (0.5 nanomolar 2, 4- dinitrophenol + 0.75 micromolar Luteolin), treatment 2 (0.5 nanomolar 2, 4- dinitrophenol + 1 micromolar Luteolin), treatment 3 (0.75 nanomolar 2, 4- dinitrophenol + 0.75 micromolar Luteolin) and treatment 4 (0.75 nanomolar 2, 4- dinitrophenol + 1 micromolar Luteolin), of antioxidants, samples were frozen by nitrogen vapor. After thawing, the samples were evaluated for sperm performance parameters.

    Results

    The results of the present study showed that the addition of treatments 2 and 3 to the leak diluent during freezing and thawing of rooster sperm significantly increased the parameters of total motility and progressive movement and also treatment 3 significantly increased sperm velocity in a straight line and the criterion of direct sperm motility. Also, treatments 2 and 3 significantly increased survival compared to the control group and reduced the amount of semen malondialdehyde and sperm with abnormal morphology during freezing and thawing (p<0.05). Also, treatment 3 was able to increase membrane integrity. Plasma increase compared to the control group (p<0.05).

    Conclusion

    The results of the present study show that the combined use of these two antioxidants has increased the properties of both antioxidants and improved the quality and quantity of sperm.

    Keywords: Flavonoid, Mitochondria, Oxidative stress, Sperm, Uncoupling
  • Fateme Yousefi, Abdolah Mirzaei*, Hassan Sharifiyazdi, Abolfazl Hajibemani Pages 118-125
    Introduction and Objective

    In the dairy industry, it is important to identify the genotypes resistant to mastitis while select high-yielding dairy cows. Bovine β-difensin gene polymorphism can be used as a molecular marker in the selection of mastitis-resistant dairy cows. The aim of this study was to investigate the relationship between point mutation of β4-difensin gene and the occurrence of clinical mastitis in the dairy cows using RFLP-PCR method and identification of superior genotype of dairy cows β-difensin gene for mastitis resistance.

    Material and Methods

    blood sample (with EDTA anticoagulant) was taken from total 73 cows (32 with a history of mastitis and 41 with no history of mastitis) in an industrial dairy farm. After DNA extraction amplification of the region of bovine β-difensin gene (393 bp) was performed. PCR products were digested by endonuclease (NlaIII (Hin1II)) for rapid detection of polymorphism in the 2239 region of the β-difensin gene (C to T conversion). Statistical analysis was performed by Chi-square test.

    Results

    Allele frequencies were 0.68 and 0.32 for C and T, respectively. Statistical analysis was performed by Chi-square test. The results of this study indicate the association between number of mastitis and polymorphism in the β-difensin gene. In other words, the incidence of mastitis was  numerically lower in cows with T allele than in cows without it (p=0.07).

    Conclusion

    It can be concluded that the bovine β-difensin gene can also be used as a molecular marker in the selection of dairy cows to reduce the incidence of mastitis.

    Keywords: β-difensin, Dairy cow, Mastitis, Polymorphism
  • Sepideh Heydari, Abdollah Mohammadi Sang Cheshmeh*, Akram Eidi, Fatemeh Kouhkan, Eva Tvrda Pages 126-133
    Introduction and Objective

     Nowadays, endotoxemia is considered as one of the fundamental causes of infertility in different animals or humans due to various bacterial infections because of the entry of lipopolysaccharide (LPS) in the membrane of the gram-negative bacteria’s wall into the blood. This study aimed to evaluate the inflammation caused by LPS and the protective effect of kaempferol (KAE), which is a natural flavonoid with anti-inflammatory and antioxidant properties on oocytes developmental competence.

    Material and Methods

    For this purpose in oocyte maturation medium, in the first experiment with concentrations of 0, 0.1, 0.1, 1 and 10μg/ml of  LPS, in the second experiment with concentrations of 0, 0.1, 1 and 10 μM of  KAE and in the third experiment with concentrations of  0, 0.1, 1 and 10 μM of  KAE  with  LPS  were cultured for  24  hours. After in vitro maturation, mature oocytes were identified and fertilized with incubated sperm, and the rates of cleaved oocyte and oocytes reached to blastocyst stage were analyzed.

    Results

    The treatment with 1 and 10 μg/ml of LPS significantly reduced blastocyst rate compared to the control group (p<0.05), but supplementation of oocyte maturation medium with different concentrations of KAE had no effect on the rates of cleaved oocyte and oocytes reached to blastocyst stage (p>0.05). In addition, the results of different concentrations of KAE with LPS show that KAE  did  not has no significant effect on the rates of cleaved and blastocyst oocyte inflammatory conditions caused by lipopolysaccharide (p>0.05).

    Conclusion

    In summary, the data presented here have shown that LPS exhibits detrimental effects on sheep oocyte development in a dose-dependent manner and KAE is not effective in ameliorating these effects.

    Keywords: Antioxidant, Blastocyst, Infectious disease, Sheep, Reproductive function
  • Hamidreza Mirzaei Alamouti*, Behnam Rostami, Bahman Farajmand, Mina Vazirigohar, Abas Bahari, Kamila Valipour Pages 134-140
    Introduction and Objective

    There is a global concern about presence of mycotoxins in milk and dairy products and governmental quality control centers continuously qualify and monitor these products, and milk producers might charge bill if their products are contaminated with aflatoxins. The current project was conducted to qualify and monitor aflatoxin M1 in milk supplied to milk-collecting- stations in Zanjan’s area during all seasons of the year.

    Material and Methods

    Milk samples were randomly collected a day in each season. Milk sample tubes were centrifuged, and top layer of fat was harvested, and aflatoxin M1 of milk was determined by ELISA method.

    Results

    All samples had contamination with aflatoxin M1; however, contamination was lower than that of global standard (500 ng/L). 18.5 percent of the samples had contamination with aflatoxin M1 based on European limits (50 ng/L), with 0 percent in spring and 35.3 percent in winter. The mean concentration of aflatoxin M1 in samples was 44ng/L (16 to 129) and its content was 25, 52, 34, and 64 ng/L in spring, summer, fall, and winter respectively.

    Conclusions

    Although aflatoxin M1 concentration of collected milk samples was lower than the limit, but continuous qualifying and monitoring of milk supplied to dairy factories or traditional market must be done and producers should try to keep a low level of toxins in their products.

    Keywords: Aflatoxin M1, Milk monitoring, Milk quality control, Traditional dairy farming
  • Mustafa Mijahjehj Dolatabady*, Azam Rahimirezaei Pages 141-147
    Introduction and Objective

    Defensins are small antimicrobial peptides that play an important role in innate immunity. Therefore, their coding genes can be used as markers in selecting markers to help improve the economic quality of domestic animals. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between C2239T SNP of the intron region of the beta-4-defensin gene with milk production traits and the somatic cell count in Holstein cows.

    Material and Methods

    For this purpose, genomic DNA was extracted from 182 dairy cows. Then, using a suitable primer pairs, a 393 bp fragment from intron of bovine B4-defensin sequence (2100 to 2493) was amplified by the polymerase chain reaction. Then, the amplified fragment was screened by single strand conformation polymorphism (SSCP) and DNA sequencing methods. The associations between genotypes of the SNP with SCC and milk production traits were analyzed using the GLM procedure of SAS (9.1).

    Results

      A total of 3 distinct SSCP patterns (A, B and C) were observed which confirmed single nucleotide polymorphism (substitution of C to T) at position 2239 upon sequence analysis in the population. The frequencies of CC, CT and TT genotypes were 0.79, 0.13 and 0.08, respectively. No significant difference was observed between SNP genotypes and milk production traits and SCC. However, the genotypes were tended to associate with milk yield (p=0.10). The highest average milk yield and somatic cell count were found in the TT genotype, whereas the lowest ones for average milk yield and somatic cell count were CT a CC genotypes, respectively.

    Conclusion

    In this study, no significant relationship was observed between the identified genotypes with milk production traits and the number of body cells, but this relationship showed a significant tendency for the amount of daily milk production. The results also showed that TT and CT genotypes for this mutation had the highest and lowest milk production, respectively.

    Keywords: B4-defensin gene, Milk production traits, Single nucleotide polymorphism, Somatic cell count, SSCP
  • Aria Saedi*, Saeed Hassani, Farhad Shadkam, Jamshid Pishkar, Hoda Karimi Birgani Pages 148-155
    Introduction and Objective

    Biometric measures of some body dimensions can be used as indicator of a particular breed. Among these characteristics, the horse's head and neck regions dimensions are of particular importance. These characteristics, in addition to showing differences among breeds of the horses, may also affect the performance and beauty of the animal. The long head and neck in horses makes the animal more flexible and increases the performance. Rearing conditions, age, sex and nutrition of the horses are important factors for body dimension traits.

    Material and Methods

    This study was conducted to investigate the effect of some environmental factors on biometric traits of the head and neck of Thoroughbred horses in Golestan province. For this purpose, the head and neck regions dimensions of 105 randomly selected Thoroughbred horses were measured.  The studied horses included 66 stallions and 39 mares ranging from 2 to 4 years of age. The number of horses in Gonbad Kavous, Aq Qala and Bandar Turkmen counties were 61, 24 and 20, respectively. According to the San Giacomo Standard and by using a tape meter, 13 biometric dimensions of the horses head and neck regions, including Head Length (HL), Ear Length (EL), Eye to Eye Width (EEW), Ear to Eye Length (EED), Eye to Jaw Length (EJL), Eye to Mouth Length (EML), Jaw Width (JW), Muzzle Circumference (MC), Head Neck Circumference (HNC), Neck Midpoint Circumference (NMC), Neck Body Circumference (NBC), Upper Neck Length (UNL) and Neck Down Length (NDL) were measured. Descriptive statistics, analysis of variance and comparison of least squares means (LSM), were obtained using Means procedure, General Linear Models (GLM) and Tukey-Kramer Test at a significant level of 5% by SAS statistical software, respectively.

    Results

    The results indicated that HL, EEW, MC, HNC, NBC and UNL traits were lower dispersion and coefficient of variations compared to other traits.The highest and the lowest coefficients of variation were estimated for JW (14.68%) and HL (4.29%), respectively. Analysis of variance showed that the effect of age on EEL (p<0.05) and NBC (p<0.01), sex on EEW (p<0.05), JW (p<0.01), MC (p<0.01), HNC (p<0.01), NMC (p<0.01) and NBC (p<0.01) and rearing area on HL (p<0.01), EEW (p<0.05), JW (p<0.05), MC (p<0.05), HNC (p<0.01), NMC (p<0.01), NBC (p<0.01) and UNL (p<0.01) traits were significant.

    Conclusion

    The results of this study showed that, the biometric dimensions of the head and neck regions of Thoroughbred horses were higher than those for other Iranian horses and environmental factors such as age, sex and rearing area had significant effects on these traits. The results of this study can be used for comparing, selecting and breeding of Thoroughbred horses of Golestan province.

    Keywords: Thoroughbred horse, Biometric traits, Coefficient of variation, Environmental factors, Golestan province
  • Majid Rahimi, Arash Javanmard*, Abbas Rafat, Karim Hasanpur Pages 156-163
    Introduction and Objective

    To date, sex determination technique in domestic animal has economic benefits. Recently, circulating free DNA (cfDNA) highlighted as suitable candidate for non-invasive sex determination in livestock and endangered wild life animals. Based on this motivation, the objective of this report was the potential usefulness of free fetal DNA in maternal blood for prenatal fetal gender determination in pregnant goats.

    Material and Methods

     In this respect, a total of 21 animals, including 17 pregnant females with a gestation period of six weeks, unborn goats and 2 males (negative controls) were selected. During the running experiment, estrous synchronization  was performed by intravaginal CIDR. The animals not returned to estrus was considered as an indicator of success in pregnancy. Also in the last months, ultrasound method was used to confirm pregnancy. In the next phase, cffDNA was extracted from the blood plasma of female goats using the available common experimental protocol. The primers in this experiment were designed based on AME gene located on X and Y chromosomes. The polymerase chain reaction was optimized based on available standard methods.

    Results

    The observation addressed existence of two fragment in the male embryo (171 bp AMELX gene band and 111 bp AMELY gene band) and one fragment in the female embryo (171 bp AMELX gene band). Here, most of findings was in line of similar pervious literatures and sex determination based on AME gene in case of sensitivity, specificity and accuracy indices indicated 0.83, 0.93 and 0.93 respectively.

    Conclusion

    On this basis, the results opened a new horizon of the potential usefulness of free fetal DNA in maternal blood for prenatal fetal gender determination in pregnant goats.

    Keywords: AMEL, cfDNA, Goat, Sex determination also in the last months, ultrasound method was used to confirm pregnancy
  • Mahbobeh Rashedi, Ali Esmailizadeh*, Mohammadreza Mohammadabadi, Hamed Kharrati Koopaee Pages 164-171
    Introduction and Objective

    Baluchi sheep is one of the best wool breeds in Iran, it is well-known as high tolerance breed against dry weather and lack of forage. In this study, the effects of supplementing diet with cannabis seed on NPY gene expression in heart, liver testis, back fat and longissimus muscle tissues in Baluchi sheep were investigated. NPY is one of the most important genes involved in regulating appetite and energy balance and its most notable effect is stimulating feed intake.

    Material and Methods

    12 Baluchi male lambs were randomly divided into two groups. The first group was fed a control diet containing 14 percent crude protein and the second group was fed a diet containing 14 percent crude protein and supplemented with 10 percent Cannabis seed. At the end of the 110 days fattening period, the animals were slaughtered and tissue samples were collected and properly frozen for RNA extraction. Total RNA was extracted from tissues and cDNA was constructed following RNA quality and quantity control. In order to approve cDNA synthesis, PCR reaction was used to amplify a fragment of β-actin control gene with a length of 112 bp. Real Time PCR was performed to evaluate NPY gene expression. Gene expression data were analyzed by REST software.

    Results

    The outcomes of statistical analysis indicated that the fold change of NPY gene expression between control and treatment group was significant for liver and back fat tissues (p<0.05).  Moreover, we found that NPY gene expression was 9.82 and 1.03 times higher in liver and heart of the lambs treated with Cannabis seed compared with the control group, respectively. In back fat, longissimus muscle and testis gene expression levels decreased 6.46, 2.73 and 1.18 times between treatment and control groups, respectively.

    Conclusion

     It may be concluded that addition of Cannabis seed to the diet affects the lamb fattening performance through the increased liver tissue activity and modifying fat tissue metabolism. Due to the fact that the NPY gene is associated with the regulation of appetite and energy balance, the effects of cannabis on the production capacity of lambs through molecular mechanisms can play a significant biological role in liver tissue.

    Keywords: Baluchi sheep, Gene expression, Liver, Neurotransmitter
  • Ahmad Tamroosi, GholamReza Dashab*, MohammadHossein Banabazi, Ali Maghsoudi Pages 172-184
    Introduction and Objective

    The advent of the new generation of transcriptome sequencing has helped to improve the overall accuracy of different gene expression predictions using short RNA-Seq sequences. This technology can provide a more comprehensive view of functional genomics in many species with a unique gene sequence. The aim of this study was to investigate the structural reasons for different expression of mitochondrial genes in two subspecies of Holstein and Cholistani cattle, including ND3, ND4, ND4L, ND5 and ND6 genes, which are involved in important processes such as energy metabolism against stress. Biological and non-biological as well as disease resistance are involved.

    Material and Methods

    In this study, RNA-Seq data were used to integrate 40 samples from the University of Wisconsin Dairy Cattle Center (Bos taurus) and 45 Christian cows (Bos indicus) at the Gujaratpir farm in Bahawalpur, Punjab, Pakistan. IGB, MEGA6 and DnaSPV.5 software were used to investigate the level of transcriptome coverage and genetic differences among the five mitochondrial genes, which included polymorphic regions, deletion and addition regions, binding regions and the percentage of transitional and transversional nucleotide substitutions.

    Results

    The highest deletion region and length in all studied genes was related to Holstein genome and the highest length and binding region was related to Cholistani cattle. The highest number of deletions in Holstein and Cleistani cows were related to ND4 gene with 74 and 66 points, respectively, and the lowest deletions were related to ND4L with 9 and 4 deletion sites, respectively. The ND4 and ND4L genes had no binding regions, but the ND5 and ND6 genes in the Holstein and Cleistian breeds with 1 and 2 binding regions increased the genome by 11 and 22 bp, respectively. The highest level of transcriptome coverage was observed in ND3 and ND4 genes and the lowest level was observed in ND6 gene locus. The number of polymorphic regions in ND5 locus was more than other genes and equal to 38 polymorphic regions. The results also showed that the percentage of transitional substitution in bases is higher than transversional substitution which can be the reason for the stability of changes during evolution. Therefore, some of the structural reasons for mitochondrial genes that were expressed differently in both Holstein and Cholistani subspecies could be related to deletion and addition, polymorphic regions, transcriptome coverage level, and type and amount of transitional and intersecting substitutions during the evolution of the two subspecies.

    Conclusion

    Intense selection for milk production in Holstein cows compared to the Cholistani breed has led to a reduction in the length of the mitochondrial genome and changes in the nucleotide structure of some mitochondrial genes, resulting in altered gene expression and different responses to different environmental conditions.

    Keywords: Addition, deletion, Cholistani, Gene Expression, Holstein, Transcriptome Coverage