فهرست مطالب

پژوهش در نشخوار کنندگان - سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

مجله پژوهش در نشخوار کنندگان
سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مسعود ایوبی فر، اشور محمد قره باش*، جواد بیات، فریبا فریور صفحات 1-23
    سابقه و هدف

    مصرف گیاهان و علوفه های مرتعی و فرآورده های فرعی کشاورزی با کیفیت پایین در نشخوارکنندگان، به دلیل قابلیت هضم پایین و کمبود مواد مغذی نمی تواند عملکرد حیوان را حفظ کند. از این رو، به نظر یافتن منابع جدید خوراکی که ممکن است پتانسیل استفاده به عنوان خوراک دام را داشته باشند، ضروری می باشد. بنابراین، یک راه جهت کاستن از این کمبودها استفاده از علوفه های در حال رشد مانند کنگر می باشد. کنگر از مهمترین گیاهان مرتعی بوده که می تواند در تغذیه دام استفاده شود. کنگر گیاهی شناخته شده با ارزش تغذیه ای بالا بوده و قابلیت انخاب بالایی تسط حیوانات علفخوار دارد. به آب هوای سرد و خشک مقاوم بوده و در برابر تغییرات دمایی بسیار سازگار می باشد. این گیاه با توجه به این خصوصیات در بسیاری از مناطق خشک و نیمه خشک پراکنش داشته و می تواند در تغذی نشخارکنندگان مورد استفاده قرار بگیرد. لذا، هدف از انجام این مطالعه، بررسی تاثیر استفاده از افزودنی های مختلف بر ترکیب شیمیایی، خصوصیات تخمیری و مولفه های تولید گاز و قابلیت هضم سیلاژ کنگر در شرایط برون تنی بود.

    مواد و روش ها

    علوفه کنگر در مرحله گلدهی برداشت و توسط چاپر به قطعات حدود 4-3 سانتی متری خرد شد. گیاه کنگر جمع-آوری شده در سه تکرار در کیسه های پلاستیکی به صورت دستی فشرده و سیلو شدند. سیلوهای پر شده در دمای اتاق نگهداری و برای مدت 3، 7، 21 و 45 روز سیلو شدند. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) سیلاژ کنگر (شاهد، بدون افزودنی)، 2) سیلاژ کنگر + افزودنی ملاس (5 درصد ماده خشک)، 3) سیلاژ کنگر + افزودنی اسید آلی (10 درصد ماده خشک)، 4) سیلاژ کنگر + افزودنی آرد جو (10 درصد ماده خشک) و 5) سیلاژ کنگر + افزودنی قصیل جو (20 درصد ماده خشک) بودند. بعد از سپری شدن زمان معین سیلو کردن، سیلوها باز و نمونه ها با هم مخلوط و در دمای 60 درجه سانتی گراد در آون به مدت 48 ساعت خشک شدند. ترکیب شیمیایی نمونه ها با استفاده از روش های استاندارد تعیین شد. به منظور برآورد فراسنجه های تولید گاز، از آزمون تولید گاز استفاده شد. قابلیت هضم برون تنی نمونه ها با استفاده از روش کشت بسته تعیین شد. داده ها توسط نرم افزار SAS تجزیه شدند. برای مقایسه میانگین ها از آزمون حداقل تفاوت معنی دار (LSD) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که افزودنی های مختلف تاثیر معنی داری بر ترکیب شیمیایی سیلاژ کنگر داشت (05/0<P). از این نظر سیلاژ کنگر + آرد جو دارای ماده خشک و ماده آلی بالاتر بود. بین تیمارهای آزمایشی از نظر فراسنجه های تخمیری pH و نیتروژن آمونیاکی نیز اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0<P). از این لحاظ تیمار سیلاژ دارای افزودنی ملاس از pH پایین تری برخوردار بود. از نظر پایداری هوازی سیلاژهای حاوی افزودنی اسید آلی بالاترین (42 ساعت) و سیلاژهای دارای افزودنی قصیل جو پایین ترین (5/31 ساعت) پایداری هوازی را داشتند. در بین تیمارها از نظر پارامترهای تولید گاز اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0<P) و تیمار دارای افزودنی آرد جو در روز 3 پس از سیلو، بالاترین مقدار پتانسیل تولید گاز، قابلیت هضم ماده آلی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر را داشت. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی در میان تیمارهای مختلف معنی دار بود (05/0<P). سیلاژ شاهد روز 7 پس از سیلو دارای بالاترین میزان عامل تفکیک و بازده تولید توده میکروبی بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی، نتایج نشان داد که استفاده از افزودنی های مختلف در مقایسه با تیمار شاهد تاثیر قابل ملاحظه ای بر ارزش تغذیه ای سیلاژ کنگر داشت.

    کلیدواژگان: افزودنی های مختلف، ترکیب شیمیایی، فراسنجه های تولید گاز، قابلیت هضم برون تنی، سیلاژ کنگر
  • رضا نوریان*، محمدرضا ملکی، بهناز مکریان صفحات 25-37
    سابقه و هدف

    برر سی میزان شیوع بیماری های انگلی زیونوز در نشخوارکنندگان بزرگ (گاو) و کوچک (گوسفند و بز)، که درصد قابل قبولی از منابع پروتیینی با منشاء دامی کشور را تامین می نمایند، بسیار حایز اهمیت می باشد و در این میان انگلهای کبدی از جایگاه ویژه ای برخوردارند، چرا که میتوانند در طول زمان موجب بروز ضررهای اقتصادی فراوانی گشته و خسارات مستقیم و غیر مستقیم زیادی را به بار آورند. بیماری های انگلی بدلیل ویژگیهای متفاوت اپیدمیولوژیکی و زیست شناسی، از جمله گسترش وسیع و تنوع پادگنی و دارا بودن مکانیسم های فوق العاده متنوع و بغرنج در مقابل دستگاه ایمنی مشکلات عدیده ای را جهت پیدایش واکسنهای موثر ایجاد کرده اند و چون بیماری های انگلی اغلب بصورت مزمن بروز کرده و نشانیهای بالینی آشکاری نشان نمی دهند، کمتر باعث مرگ و میر در گله گردیده و عمدتا در طول زمان موجب بروز ضررهای اقتصادی فراوان می گردند .لذا هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان شیوع انواع آلودگی های انگلی موجود در کبد (فاسیولا، کیست هیداتید، دیکروسلیوم و سیستی سرکوس) و ریه (کیست هیداتید و استرونژیلوس ها)دام های کشتار شده در کشتارگاه زیاران استان قزوین می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد و با هدف نمونه برداری مقطعی در چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان انجام گردید و در مجموع از 95156 راس دام شامل 54864 راس گوسفند، 22579 راس بز و 17713 راس گاو پس از کشتار، توسط بازرسین بهداشتی دامپزشکی، بازرسی از لاشه به عمل آمد. در طی این مطالعه از کبد و ریه دام های ذبح شده از طریق مشاهده ماکروسکوپی بازرسی به عمل آمد.

    یافته ها

    از مجموع کبد و ریه های بازرسی شده در طول مطالعه، میزان آلودگی به انگل های کبدی (فاسیولا، کیست هیداتید، دیکروسلیوم و سیستی سرکوس) و انگل های ریوی (کیست هیداتید و استرونژیلوس ها)، در گوسفند 81/4 درصد ، در بز 92/1 درصد و در گاو 93/1 درصد تشخیص داده شد. که در این میان گوسفند با بیشترین میزان آلودگی به انگل، دارای اختلاف معنی داری نسبت به گاو و بز می باشد (05/0<P). همچنین فراوانی آلودگی به انگل های کبدی و ریوی در فصل بهار 17/6 درصد، در فصل تابستان 80/7 درصد، در فصل پاییز 77/10 درصد و در فصل زمستان 50/10 درصد تعیین گردید. که بیشترین میزان آلودگی فصلی به انگل های کبدی و ریوی در بین نشخوارکنندگان، مربوط به فصل پاییز و کمترین مربوط به فصل بهار می باشد. در بررسی کبدهای بازرسی شده، بیشترین میزان آلودگی انگلی مربوط به بیماری دیکروسلیازیس بود که به ترتیب شیوع آن در کبد گوسفند 02/6 درصد، در بز 34/5 درصد و در گاو 78/6 درصد تشخیص داده شد. همچنین در بررسی ریه های بازرسی شده بیشترین ضایعات مربوط به بیماری هیداتیوز (کیست هیداتید) بود که به ترتیب شیوع کیست هیداتیک در ریه گوسفند 51/0 درصد، در بز 52/0 درصد و در گاو 58/0 درصد تشخیص داده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده نشان دهنده فراوانی نسبی بیماری های انگلی در نشخوارکنندگان بزرگ و کوچک منطقه می باشد، که به دلیل زیونوز بودن اینگونه بیماریها، بکارگیری روش های مدیریتی مناسب جهت پیشگیری و یا کنترل بیماری توسط مراجع ذیصلاح بسیار حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: استرونژیلوس، دیکروسلیوم، سیستی سرکوس، فاسیولا، کیست هیداتید
  • سمیه بخشعلی زاده، سعید زره داران*، علی جوادمنش صفحات 39-57
    سابقه و هدف

    ورم پستان یک بیماری التهابی در گاوهای شیری است که در پاسخ به قرار گرفتن در محیطی با عوامل عفونی رخ می دهد. این بیماری التهابی، خسارات اقتصادی فراوانی را بر صنعت گاو شیری وارد می کند. در دهه های اخیر، از امتیازدهی سلول های بدنی به عنوان روشی غیرمستقیم برای کنترل ورم پستان استفاده شده است. مقاومت در برابر بیماری های عفونت زا به صورت توانایی پاسخ ایمنی حیوان در جلوگیری از تکثیر عوامل بیماری زا پس از ایجاد عفونت تعریف می شود. مطالعات نشان داده اند که حیوانات، توانایی ژنتیکی متفاوتی برای ایجاد پاسخ ایمنی در برابر بیماری ورم پستان دارند. مقاومت ژنتیکی به ورم پستان شامل سازوکارهای بیولوژیکی به هم پیوسته ای است که در نتیجه تفاوت های موجود در پاسخ به ورم پستان ایجاد می شود و سطوح مختلف پاسخ ایمنی را فعال و تنظیم می کند. درک بهتر سیستم ایمنی بدن و مسیرهای متابولیکی درگیر در پاسخ به عوامل مختلف بیماری زا ممکن است به عنوان روشی مکمل برای کنترل بیماری استفاده شود. تحقیقات متعددی سازوکارهای ژنتیکی موثر بر امتیازدهی سلول های سوماتیک را در گاوهای شیری مورد بررسی و ارزیابی قرار داده اند. بسیاری از ژن های کاندیدای موثر بر امتیازدهی سلول های سوماتیک معرفی شده است، اما هنوز روابط پیچیده ی بین ژن ها و مسیرهای موثر بر آن به طور کامل مشخص نشده است. هدف اصلی این تحقیق، یکپارچه سازی و فراتحلیل نتایج حاصل از تحقیقات اخیر در زمینه مطالعات پویش ژنومی به منظور دست یابی به مجموعه ای از ژن-های مهم و مسیرهای غنی شده در ارتباط با بیماری ورم پستان می باشد.

    مواد و روش ها

    جستجو برای مجموعه مطالعات پویش ژنومی در گوگل اسکولار با استفاده از کلید واژه های گاوهای شیری، مطالعات پویش ژنومی و امتیازدهی سلول های بدنی انجام شد. مجموعه ژن های حاصل در جمعیت های مختلفی از نژادهای گاوهای شیری (نژاد هلشتاین و فریزین و گاوهای قرمز رنگ) در 11 مطالعه مستقل از سال 2011 تا 2019 در دسترس بود. تعداد 218 ژن از مطالعات قبلی مطالعات پویش ژنومی، مورد بررسی قرار گرفت. با استفاده از نمودار ون، تعداد ژن های مشترک در گاوهای شیری مورد بررسی قرار گرفت. سپس، تمامی ژن های قابل دسترس با استفاده از روش فراتحلیل با هم ترکیب و ارزیابی شدند. برای تجزیه و تحلیل هستی شناسی ژن ها و مسیرهای KEGG از پلاگین ClueGO v2.5.4 و برای تجسم ژن ها و تعاملات پروتیین - پروتیین از پلاگین CluePedia v1.5.4 در نرم افزار Cytoscape v3.7.2 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که ژن های U6، DCK و NPFFR2 به عنوان اصلی ترین ژن های کاندیدا، نقش مهمی در مقابله با عفونت و عوامل بیماری زا در بروز بیماری ورم پستان دارند. فرآیندهای بیولوژیکی، اجزای سلولی، عملکرد مولکولی و مسیرهای مرتبط مورد شناسایی قرار گرفت. مهمترین مسیرهای فرآیند بیولوژیکی، اجزای سلولی و عملکرد مولکولی به ترتیب رشد سلولی مزانشیمی (4e-92/3P=)، غشای پلاسمایی آپیکال (3e-83/2P=) و املاح: فعالیت همزمان کاتیونی (4e-71/3P=) بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج این پژوهش نشان داد که فراتحلیل مبتنی بر ترکیب مطالعات مستقل، مهمترین ژن های کاندیدا و مسیرهای مقابله با ورم پستان را آشکار می نماید. این اطلاعات پایه های محکمی را برای توسعه درمان های جدید ورم پستان فراهم می-کند. بنابراین، شناسایی ژن های مهم و غنی سازی عبارات هستی شناسی ژن ها (با توان و صحت بالا) می تواند نقش موثری در ارزیابی ژنومی و طراحی برنامه های اصلاح نژادی با هدف کنترل ورم پستان در گاوهای شیری داشته باشد

    کلیدواژگان: نمره سلول های بدنی، فراتحلیل، گاوهای شیری، مطالعات پویش ژنومی
  • بهزاد اخلاقی*، ابراهیم قاسمی، مسعود علیخانی، حسن رفیعی صفحات 59-74
    سابقه و هدف

    گاوهای یک بار زایش نسبت به چند بار زایش عموما به pH پایین، غلظت بیشتر اسیدهای چرب فرار و ایجاد اسیدوز شکمبه ای پس از زایش حساسیت بیشتری دارند که احتمالا به علت تفاوت در الگوی تغذیه ای و تنوع در مصرف مواد مغذی می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی نسبت اسیدهای چرب امگا-6 و امگا-3 در جیره ها با یا بدون پوسته انار به عنوان یک منبع غنی از آنتی اکسیدان، بر مصرف مواد مغذی، رفتار تغذیه ای و جداسازی گاوهای یک بار زایش هلشتاین است.

    مواد و روش ها

    گاوهای هلشتاین یک بار زایش (تعداد = 12) به طور تصادفی به یک طرح مربع لاتین با ترتیب فاکتوریل 2×2 از تیمارها تقسیم شدند. هر دوره 28 روز با 21 روز عادت دهی به جیره و 7 روز برای جمع آوری داده و نمونه ها به طول انجامید. جیره (5/1 درصد ماده خشک) حاوی چربی کلسیمی روغن ماهی (CaFO) یا چربی پالم (PAF) همراه با پوسته انار (+PP، 7/8 درصد ماده خشک) یا بدون پوسته انار (-PP) بود.

    یافته ها

    برای گاوهای تیمار PAF، مصرف کربوهیدرات های غیرالیافی و چربی بالاتر از تیمار CaFO بود. همچنین مصرف ماده خشک، انرژی، ماده آلی، پروتیین، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، کربوهیدرات های غیرالیافی و چربی در گاوهای مصرف کننده جیره های +PP نسبت به گاوهای -PP بالاتر بود. مصرف ذرات باقیمانده بر الک 8 میلی متر، سینی، peNDF8 در گاوهای تیمار +PP نسبت به تیمار -PP بالاتر بود. گاوهای تغذیه شده با تیمار PAF نسبت به CaFO زمان نشخوار کمتری بر اساس دقیقه بر کیلوگرم الیاف شوینده خنثی، peNDF8 و peNDF1.18 مصرفی داشتند. همچنین گاوهای تیمار PAF زمان جویدن کمتری بر اساس دقیقه بر کیلوگرم peNDF8 و peNDF1.18 مصرفی نسبت به تیمار CaFO داشتند. در گاوهای تیمار -PP نسبت به تیمار +PP جداسازی بر علیه قطعات بلند و peNDF1.18 و به نفع ذرات متوسط بیشتر بود. گاوهای تیمار -PP تعداد دفعات مصرف خوراک بیشتر و طول و فاصله هر وعده مصرف خوراک کمتر داشتند. زمان نشخوار و جویدن بر اساس دقیقه بر کیلوگرم peNDF1.18 مصرفی در گاوهای تیمار -PP کمتر از تیمار +PP بود.

    نتیجه گیری

    در شرایط این آزمایش و در گاوهای یک بار زایش، گاوهای مصرف کننده PAF زمان جویدن و نشخوار کمتری بر اساس دقیقه بر کیلوگرم peNDF مصرفی نسبت به تیمار CaFO داشت اما رفتار جداسازی و الگوی خوردن تحت تاثیر قرار نگرفت. افزودن پوسته انار باعث افزایش مصرف مواد مغذی، کاهش جداسازی بر علیه قطعات بلند و الیاف جیره، و همچنین کاهش تعداد وعده ها و افزایش مدت زمان هر وعده مصرف خوراک گردید.

    کلیدواژگان: پوسته انار، منبع اسید چرب، رفتار تغذیه ای، گاوهای شیری
  • محمد مهدی معصومی پور*، فرهاد فرودی، ناصر کریمی، محمدرضا عابدینی، کاظم کریمی، مجید کلانتر صفحات 75-91
    سابقه و هدف

    بکارگیری جیره های کم کلسیم در سطح مزرعه برای کاهش ابتلای گاوها به تب شیر با مشکلاتی همراه است. سطح کلسیم جیره باید از طریق محدودیت های کمی و کیفی کاهش یابد که بر تولید و سلامتی گاوها اثر منفی دارد. نمک های آنیونیک نیز گران قیمت بوده، نیاز به مصرف طولانی مدت داشته و ایجاد مخلوط همگن و کنترل مصرف آنها مشکل است. علاوه بر آن افزودن این نمک ها به جیره گاوها باعث کاهش خوشخوراکی، کاهش مصرف ماده خشک، افزایش توازن منفی انرژی و افزایش غلظت اسیدهای چرب غیر استریفه پلاسما می گردد. تقسیم بندی گاوها برای استفاده از یک جیره خاص نیز کار سخت و پرهزینه ای است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف این تحقیق معرفی یک روش با مزایای بیشتر به منظور محدود کردن دسترسی کلسیم در دوره انتظار زایمان گاوها و بررسی تاثیر آن بر تولید شیر، غلظت پلاسمایی کلسیم و ناهنجاری های تولیدمثلی گاوهای تازه زا در شرایط گرمای تابستان بود.مواد و روش ها: تعداد 60 راس گاو انتظار زایمان در 3 گروه آزمایشی در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با مشاهدات تکراری در واحد زمان با لحاظ اثر دام و شکم زایش استفاده شدند. زمان آزمایش فصل تابستان و مدت عادت پذیری به جیره 15 روز و دوره آزمایش 45 روز از 15- تا 30+ روز بعد زایش گاوها بود. جیره های آزمایشی شامل: 1) شاهد با کلسیم پایین (44/0%Ca=)، 2) آنیونیک با کلسیم معمولی(1%Ca=)، 3) شاهد+ زیولیت غنی شده بودند. از هفته دوم بعد زایش گاوها با یک جیره معمولی اوایل شیردهی تغذیه شدند. اختلاف کاتیون-آنیون جیره ها به ترتیب 100+ ، 100- و 100+ میلی اکی والان گرم بر کیلوگرم و میزان مصرف نمک آنیونیک و مکمل زیولیت در جیره های 2 و 3 به ترتیب برابر 8/2 و 5/1 درصد ماده خشک جیره بود. صفات مورد اندازه گیری شامل تولید و ترکیب شیر، غلظت کلسیم تام و یونیزه پلاسما، امتیاز وضعیت بدنی و فراوانی برخی اختلالات تولید مثلی بعد زایمان بودند.یافته ها: مصرف ماده خشک و انرژی در بین تیمارها تفاوت معنی داری نشان داد (01/0P≤). درصد چربی شیر در جیره دارای زیولیت بیشتر از بقیه (01/0P≤)، و میزان تولید شیر خام و تصحیح شده جیره آنیونیک بیشتر از دو جیره دیگر بود . غلظت پلاسمایی کلسیم کل و کلسیم یونیزه در جیره زیولیت در زمان زایمان با جیره های کم کلسیم و آنیونیک مشابه و در ساعات 6، 12 و 24 بعد از زایمان با تفاوت معنی دار بالاتر بود (01/0P≤). فراوانی هیپوکلسیمی در گاوهای مسن و در جیره شاهد بیشتر، اما در جیره زیولیت کمتر بود (01/0P≤). بیشترین امتیاز وضعیت بدنی بعد زایش (98/2) برای جیره دارای زیولیت و کمترین (86/2) برای جیره شاهد بود (01/0P≤). فراوانی اختلالات تولیدمثلی بعد زایمان شامل سخت زایی، جفت ماندگی، متریت و جابجایی شیردان در گاوهای مسن بیشتر و در جیره های زیولیت و آنیونیک کمتر از شاهد بود، همچنین بیشترین موارد حاملگی موفق و کمترین موارد حذف گاو از گله در جیره های یاد شده مشاهده شد (01/0P≤).نتیجه گیری: نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف ماده خشک و انرژی در جیره دارای زیولیت نسبت به جیره شاهد و آنیونیک بهبود یافت و غلظت پلاسمایی کلسیم کل و کلسیم یونیزه آن نیز در زمان زایمان مناسب و بعد از آن بیشتر بود. این امر باعث کنترل بهتر هیپوکلسیمی و تب شیردر گله با اثر مثبت بر تولید شیر و سلامتی گاوها شد. همچنین امتیاز وضعیت بدنی آنها را بهبود و فراوانی اختلالات تولیدمثلی آنها را کاهش داد. بنابراین به نظر می رسد جیره دارای زیولیت جایگزین مناسبی برای جیره های رایج باشد.

    کلیدواژگان: گاو تازه زا، زئولیت، هیپوکلسیمی
  • خلیل زابلی*، محمدجواد الیاسی صفحات 93-105
    سابقه و هدف

    عنصر روی در تنظیم بسیاری از فرآیندهای متابولیکی بدن نقش دارد و کمبود آن می تواند سبب کاهش اشتها و به تبع آن، کاهش مصرف خوراک شود. همچنین، کمبود عنصر روی، رشد و وزن گیری حیوان را کاهش می دهد. نیاز روزانه گوساله های شیرخوار به عنصر روی در حدود 33 میلی گرم در کیلوگرم ماده خشک جیره است. در حالیکه غلظت این عنصر در شیر گاو، بسیار کم و در حدود 5-3 میلی گرم در هر کیلوگرم شیر می باشد. لذا به نظر می رسد که استفاده از مکمل روی در جیره ممکن است سبب بهبود عملکرد گوساله های شیرخوار شود. بر این اساس، این پژوهش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف عنصر روی بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی و شکمبه-ای در گوساله های شیرخوار نژاد هلشتاین انجام شد.مواد و روش ها: این پژوهش با استفاده از 18 راس گوساله تازه متولد شده هلشتاین، از سن 4 روزگی تا از شیرگیری (70 روزگی) در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل گروه شاهد (جیره پایه)، تیمار 2 (جیره پایه به اضافه مقدار 30 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم از ماده خشک جیره به صورت سولفات روی) و تیمار 3 (جیره پایه به اضافه مقدار 60 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم از ماده خشک جیره به صورت سولفات روی) بودند. گوساله ها در داخل باکس های انفرادی با کف سیمانی قرار داشتند و در طول دوره آزمایش، روزانه دو وعده شیر در ساعات 8:00 و 19:00 دریافت می کردند. استارتر پلت شده و آب تازه نیز به صورت آزاد در اختیار گوساله ها قرار داشت. از روز 15 آزمایش مقدار 5 درصد کاه گندم خرد شده و 5 درصد یونجه خرد شده به ترکیب استارتر اضافه شد. مقدار ماده خشک مصرفی به صورت روزانه و تغییرات وزن گوساله ها هر دو هفته یکبار ثبت شد. در روز آخر آزمایش (70 روزگی) قبل از وعده غذایی صبح، از گوساله ها از طریق سیاهرگ وداج خونگیری شد تا غلظت عناصر معدنی سرم خون (روی، کلسیم، فسفر، آهن و مس) و نیز فراسنجه های هماتولوژی خون (غلظت هموگلوبین، تعداد گلبول های قرمز، تعداد گلبول های سفید و درصد هماتوکریت) اندازه گیری شود. همچنین، در روز پایانی آزمایش، 3 ساعت بعد از خوراک دهی صبح، از گوساله ها (با استفاده از لوله مری و پمپ خلاء) مایع شکمبه گرفته شد تا غلظت اسیدهای چرب فرار شکمبه تعیین شود.یافته ها: نتایج نشان داد استفاده از سطوح مختلف عنصر روی، اثر معنی داری بر ضریب تبدیل غذایی در گوساله ها در زمان از شیرگیری نداشت. اما افزایش وزن روزانه در تیمارهای 30 میلی گرم و 60 میلی گرم روی (به ترتیب 29/724 و 00/765 گرم در روز) به طور معنی-داری بیشتر از گروه شاهد (به ترتیب 29/628 و 83/1532 گرم در روز) بود. همچنین، ماده خشک مصرفی روزانه در تیمار 60 میلی گرم روی (41/1692 گرم در روز)، به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد (به ترتیب 29/628 و 83/1532 گرم در روز) بود. مصرف مکمل روی سبب افزایش معنی دار غلظت عنصر روی در سرم خون گوساله ها در تیمارهای 30 میلی گرم و 60 میلی گرم روی (به ترتیب 184/1 و 168/1 میلی گرم بر لیتر) شد. هیچ تفاوت معنی داری بین غلظت سایر عناصر معدنی خون (کلسیم، فسفر، آهن و مس) در بین تیمارها مشاهده نشد. همچنین، مصرف مکمل روی اثر معنی داری بر فراسنجه های هماتولوژی خون نداشت. غلظت کل اسیدهای چرب فرار، اسید استیک، اسید پروپیونیک، اسید بوتریک و نسبت اسید استیک به اسید پروپیونیک در شکمبه نیز تحت تاثیر مصرف مکمل روی قرار نگرفت. نتیجه گیری: به طور کلی، نتایج نشان داد، استفاده از جیره پایه حاوی 68/29 میلی گرم عنصر روی در هر کیلوگرم ماده خشک، برای تامین نیاز گوساله های شیرخوار هلشتاین کافی بود. استفاده از مکمل روی سبب افزایش وزن روزانه آنها شد.

    کلیدواژگان: اسیدهای چرب فرار، عنصر روی، گوساله شیرخوار، هماتولوژی
  • رضا کمالی*، یدالله چاشنی دل، اسدالله تیموری یانسری، مختار مهاجر صفحات 107-122
    هدف

    استفاده از منابع خوراکی مرسوم در جیره دام سبب شده است که علاوه بر افزایش تقاضا و افزایش قیمت دلیلی برای واردات آن شود. از طرف دیگر، استفاده از بقایای صنایع غذایی و عمل آوری آنها می تواند منابع قابل اعتمادی از مواد مغذی را در جیره دام تامین نماید. از این رو این آزمایش به منظور بررسی عمل آوری امواج الکترومغناطیس ماکروویو بر پودر ضایعات کشتارگاهی طیور نوع مرسوم (تجاری) بر رشد، فراسنجه های شکمبه، تولید پروتیین میکروبی و ابقا نیتروژن در بره های پرواری انجام شد.

    مواد و روش ها

    تعداد 15 راس بره نر آمیخته دالاق با میانگین وزن 7/2±3/29 در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تیمار غذایی و 5 تکرار استفاده شد. تیمارها شامل: 1- کنجاله سویا، 2- پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، 3- پودر ضایعات کشتارگاهی طیور ماکروویو شده بودند. آزمایش 14 روز دوره عادات پذیری و برنامه های بهداشتی و 70 روز دوره پروار که هر 14 روز وزن کشی بوده است. خوراک دهی درساعات ساعت 7:00 و 19:00 انجام شد. مصرف خوراک روزانه، وزن اولیه، وزن نهایی اندازه کیری و ثبت گردید. اندازه ‎گیری پروتیین میکروبی تولید شده در شکمبه از طریق تخمین مشتقات پورینی دفع شده بواسطه جمع آوری ادرار محاسبه گردید. در روز پایانی آزمایش سه ساعت بعد از خوراک دهی صبح با استفاده از لوله معدی و پمپ خلا مایع شکمبه گرفته شد. سپس از آن برای شمارش جمعیت باکتری و پروتوزوا، تعیین غلظت اسید های چرب فرار، تعیین غلظت نیتروژن آمونیاکی و pH مایع شکمبه استفاده گردید.

    یافته ها

    پودر ضایعات کشتارگاهی طیور ماکروویو شده در جیره بجای کنجاله سویا تفاوت معنی داری بر مقدار مصرف ماده خشک نداشته است. افزایش وزن روزانه و افزایش وزن کل دوره در تیمار پودر ضایعات کشتارگاهی طیور ماکروویو شده در مقابل تیمار بدون فراوری به ترتیب برابر 324/0 و 7/22 کیلوگرم در مقابل 277/0 و 4/19 کیلوگرم دارای تفاوت معنی داری و بهبود صفات بوده است (05/0<P). همجنین ضریب تبدیل و کارایی خوراک بین تیمار 3 و 2 به ترتیب برابر 446/7، 135/0 و 455/8، 119/0 است که اختلاف معنی دار در سطح 07/0<P و 08/0<P مشاهده گردید. بیشترین جمعیت باکتری ها (109×8/28 میلی لیتر) در تیمار کنجاله سویا مشاهده گردید که تفاوت معنی دار با سایر تیمارها داشت (05/0<P). اختلاف معنی دار بین تیمارها در جمعیت پروتوزوا دیده نشد. pH مایع شکمبه بین تیمار 1و 3 بترتیب 73/6 و 79/5 بوده است (05/0<P). غلظت نیتروژن آمونیاکی مایع شکمبه ببن تیمارها تفاوت معنی دار نداشته است. درصد استات، پروپیونات و نسبت استات به پروپیونات در تیمار پودر ضایعات کشتارگاهی طیور فرآوری شده به ترتیب یرابر 8/65، 8/18 و 5/3 بودکه برای صفات فوق نسبت به سایر تیمارها به ترتیب کمترین، بیشترین و کمترین می باشد و تفاوت معنی دار بوده است (05/0<P). اختلاف معنی داری در بین تیمارها در ساخت پروتیین میکروبی مشاهده نگردید. ابقا ظاهری نیتروژن در تیمار مایکروویو شده 129/27 گرم در روز بوده که اختلاف معنی دار با سایر تیمارها نداشته است و برای تیمار کنجاله سویا و تیمار پودر ضایعات کشتارگاهی طیور نوع مرسوم بترتیب کمترین (861/24 گرم در روز) و بیشترین (148/32 گرم در روز) بود(06/0>P)

    نتیجه گیری

    این پژوهش نشان داد که تاثیر فراوری پودر ضایعات کشتارگاهی طیور از طریق مایکروویو بر صفات عملکرد رشد، بهتر از نوع بدون فراوری بوده است. جایگزینی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور نوع مرسوم (تجاری) و نوع فراوری شده با مایکروویو با کنجاله سویا بر صفات عملکرد رشد اختلاف معنی دار نداشته است. همچنین جایگزینی ضایعات کشتارگاهی طیور نوع مرسوم (تجاری) و نوع ماکروویو شده با کنجاله سویا در جیره بره های پروار بدون ایجاد شرایط نامطلوب بر فراسنجه های شکمبه ای و ابقا ظاهری نیتروژن می تواند تا 10 درصد ماده خشک جیره، جایگزین کنجاله سویا شود و سبب کاهش تقاضا برای کنجاله سویا و کاهش واردات گردد.

    کلیدواژگان: ابقا نیتروژن، پروتئین میکروبی، پودر ضایعات کشتارگاهی طیور، عملکرد رشد، ماکروویو
  • علیرضا عبدپور*، رضا سید شریفی، آکو محمدی صفحات 123-138
    سابقه و هدف

    یکی از مهمترین شاخص های مهم اقتصادی در فرآیند تولید محصولات کشاورزی، شاخص کارایی می باشد. با توجه به افزایش روز افزون رقابت و پیچیده شدن روابط اقتصادی بین واحدهای تولیدی، امروزه اندازه گیری کارایی تولید بخصوص در واحدهای دامی درجهت ایجاد برنامه ریزی های لازم و اتخاذ تصمیم های بهینه در فرآیند مدیریت اینگونه واحدها از اهمیت شایانی برخوردار می باشد. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی کارایی های فنی، تخصیصی و اقتصادی و تعیین عوامل تاثیر گذار بر آنها در گاوداری های صنعتی استان کردستان انجام شده است.

    مواد و روش ها

    داده های این پژوهش مربوط به سال 1398 بوده که جمع آوری آمار و اطلاعات آن با روش مطالعه اسنادی، مصاحبه حضوری انجام شده است. در این تحقیق جهت تجزیه و تحلیل های مربوط به کارایی و مشخص نمودن عوامل تاثیر گذار بر آنها از نرم افزار های Deap 2.1 و Eviews 9 استفاده شد. برای طراحی مدل تحلیل پوششی داده ها، متغیر های اصلی مورد استفاده در تحقیق شامل، اندازه گله، خوراک و کنسانتره، نیروی انسانی، بهداشت، تولید شیر و تولید کود دامی و مجموع درآمدهای مختلف تعیین گردید. کارایی گاوداری های صنعتی در چارچوب کارایی فنی با بازده ثابت به مقیاس، کارایی فنی با بازده متغیر به مقیاس، کارایی مقیاس، کارایی تخصیصی و کارایی اقتصادی بررسی گردید. محاسبات کارایی با فرض حداقل نمودن هزینه های تولید در قالب عملکرد گاوداری های صنعتی استان کردستان انجام و نتایج به صورت سالانه حاصل شد. جهت تعیین عوامل موثر بر مقدار کارایی های بدست آمده از آنالیز رگرسیون توبیت و آماره والد استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که کارایی فنی با بازده ثابت نسبت به مقیاس 814/0 و با بازده متغیر نسبت به مقیاس 943/0 می باشد. کارایی مقیاس این واحد های دامپروری 859/0 محاسبه شد که در آن 22 واحد پرورش گاو شیری با بازده افزابشی نسبت به مقیاس و 2 واحد آن با بازده کاهشی نسبت به مقیاس گزارش گردید. مقدار کارایی فنی در حالت کلی 824/0، کارایی تخصیصی 818/0 و کارایی اقتصادی 680/0 محاسبه شد. در ارزیابی کلی، کارایی تولید شیر در شهرستان بیجار بیشترین و در شهرستان قروه کمترین مقدار را در بین دیگر شهرستان های این استان به خود اختصاص دادند. کاهش سن مدیران و افزایش نیروی انسانی خانوار در کارایی فنی و همچنین کاهش سن و افزایش سرمایه های ثابت و جاری در کارایی اقتصادی از تاثیرگذاری مثبت و معنی داری برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی در استان کردستان از نظر کارایی فنی 34%، کارایی تخصیصی 14% و کارایی اقتصادی 24% ، واحدهای پرورش گاو شیری در سطح کارا فعالیت داشته و بقیه واحدها ناکارا می باشند. با توجه به شرایط گاوداری ها و وضعیت موجود اقتصاد ایران در کوتاه مدت بهتر است واحدهای دامداری اندازه گله خود را با فروش دام های شیری مسن و تلیسه های نژاد بومی کاهش داده و در تامین و تخصیص نهاده های تولیدی بصورت بهینه بازنگری های لازم را انجام دهند.

    کلیدواژگان: استان کردستان، تولیدشیر، رگرسیون توبیت، کارایی
|
  • Masoud Aiubifar, Ashoormohammad Gharehbash *, Javad Bayat, Fariba Farivar Pages 1-23
    Background and objectives

    Intake of poor quality plants of rangelands and pasture grasses and agriculture by products by ruminants is usually low to maintain animal performance because of their poor digestibility and nutrient deficiency. So, it seems essential to explore new feed resources, which may have potential as an animal feedstuff. So, one possible way to reduce this alimentary deficit is to use of naturally growing forages including Gundelia tournefortii (G. tournefortii). G. tournefortii is one of the most important rangeland plants that can be used to feed livestock. G. tournefortii are known to be a plant with high nutritional value and water content, and are therefore likely to be highly selective for consumption by native herbivores. It is very resistant to cold and dry weather and tolerates high temperature changes. Therefore, due to their diversity, they are able to propagate in large ecological areas and can be dry and semi-arid areas, often as part of forage and even a relatively good source of protein for ruminants. The aim of this study was to evaluate the effect of adding different additives on chemical composition, fermentation characteristics, gas production and digestibility parameters of G. tournefortii silage in a completely randomized design.

    Materials and methods

    Whole forage Gundelia tournefortii were harvested and chopped with a conventional forage harvester under farm condition to length of 3-4 cm. Representative of Gundelia tournefortii forage samples were packed manually, in triplicate into plastic bags. The filled silos were stored at ambient temperature and allowed to ensile for 3, 7, 21 and 45 days. The following treatments were: 1) Gundelia tournefortii silage without any additives (control), 2) control + molasses (5% of DM), 3) control + organic acid (1% of DM), 4) control + barley meal (10% of DM) and 5) control + barley silage (20% of DM). After designated ensiling times, silos were opened and the ensiled forage was mixed thoroughly and then were dried at a 60°C in oven for 48 h and then ground to pass through a 2 mm screen for later analysis.

    Results

    Results showed that different additives had effect on chemical composition of G. tournefortii silage significantly (p<0.05). Treatment G. tournefortii + barley meal had highest dry matter (DM) and organic matter (OM) content compared with others. Fermentation characteristics of silage were affected by different additives (p<0.05) and G. tournefortii treated with molasses had lowest pH. The highest and lowest aerobic stability was observed in organic acid treated silage (42 h) and barley treated silage (31/5), respectively. There were significantly differences among treatments on gas production parameters (P<0.05) and barley meal treated silage (on day 3) had highest gas production potential, organic matter digestibility (OMD) and short chain fatty acid (SCFA). In vitro digestibility of DM and OM were affected by additives (P<0.05). Treatment control (on day 7) had highest partitioning factor, and microbial crud protein efficiency.

    Conclusions

    Overall, these results indicated that in vitro gas production and digesibilty of G. tournefortii silage were improved by the application of molasses and barley silage as additive and its aerobic stability was improved by using acis asetic.

    Keywords: Different Additives, Chemical composition, gas production, Digestibility in Vitro, Gundelia tournefortii silage
  • Reza Nourian *, Mohammad Reza Maleki, Behnaz Mokrian Pages 25-37
    Background and objectives

    The prevalence of zoonotic parasitic diseases in large and small ruminants, which provide an acceptable percentage of protein sources of animal origin, is significant. In the meantime, liver parasites have a special place, because they can cause a lot of economic losses and also cause a lot of direct and indirect damages. Parasitic diseases have created many problems for the development of effective vaccines due to different epidemiological and biological characteristics, including the wide spread and diversity of antibodies and having extremely diverse and complex mechanisms against the immune system. These diseases often occur chronically and show no obvious clinical signs, cause less mortality in the herd, and mainly cause significant economic losses over time. This study aimed to determine the prevalence of various parasitic infections in the liver (Hydatid cyst, Cysticercosis, Fasciola, and Dicrocoelium) and lungs (Hydatid cyst and Strongyloides) of slaughtered animals in industrial slaughterhouses in Qazvin province.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was carried out in four seasons of spring, summer, autumn and winter in Qazvin province. A total of 95,156 head of livestock, including 54,864 sheep, 22,579 goats and 17,713 cattle, were inspected after slaughter. During this study, the liver and lungs of slaughtered animals were inspected by macroscopic observation.

    Results

    The pollution rate of liver parasites (Hydatid cyst, Cysticercosis, Fasciola, and Dicrocoelium) and lung parasites (Hydatid cyst and Strongyloides) in sheep, goat, and cattle were 4.81 percent, 1.92 percent, and 1.93 percent respectively. The sheep with the highest pollution rate, have a significant difference compared to cattle and goats (P<0.05). Also, liver and lung parasites' pollution rate was 6.17 percent in spring, 7.80 percent in summer, 10.77 percent in autumn, and 10.50 percent in winter. Also, liver and lung parasites' pollution rate was 6.17 percent in spring, 7.80 percent in summer, 10.77 percent in autumn, and 10.50 percent in winter. The highest and lowest rate of infection was observed in autumn and spring (P≤0.05). In inspected livers, the highest rate of parasitic infection was related to dicrocoeliasis; it’s prevalence in sheep, goats, and cattle was 6.02 percent, 5.34 percent, and 6.78 percent respectively. Also, in inspected lungs, the most lesions were related to hydatid disease, the prevalence in sheep, goats, and cattle was 0.51 percent, 0.52 percent, and 0.58 percent respectively.

    Conclusion

    This study shows the prevalence of parasitic diseases in large and small ruminants in this region. Due to these diseases zoonotic nature, the use of appropriate management methods to prevent or control these diseases is crucial.

    Keywords: Cysticercus, Dicrocoelium, Fasciola, Hydatid cyst, Strongylos
  • Somaieh Bakhshalizadeh, Saeed Zerehdaran *, Ali Javadmanesh Pages 39-57
    Background and objectives

    Mastitis is an inflammatory disease in dairy cows that occurs in response to infectious factors. This inflammatory disease have a high negative economic impact on dairy industry. In recent decades, somatic cell score has been used as an indirect method to control mastitis. Resistance to infection disease may be defined as the ability of an animal to have an immune response to prevent the spread of pathogens after infection. Previous studies showed that animals differ in their genetic ability for immune competence. Genetic resistance to mastitis involves interconnected biological mechanisms that result from differences in the response to mastitis that activate and regulate different levels of the immune response. A better understanding of the immune system and the metabolic pathways involved in responding to various pathogens may be used as a complementary approach to control of the disease. Several studies have been evaluated genetic mechanisms affecting somatic cells score in dairy cows. Many candidate genes affecting somatic cells score has been introduced. But the complex relationships between genes and pathways that affect them have not been fully identified yet. The main purpose of this study is to integrate the results of recent genome-wide association studies on somatic cells score using meta-analysis to obtain a set of important genes and pathways.

    Materials and methods

    In this study, a search for the genome-wide association studies dataset in Google Scholar was performed using the keywords Dairy cows, Genome wide association studies, and Somatic cells score. Gene sets were available in different populations of dairy cow breeds (Holstein and Friesian breeds and red cows) in 11 independent studies from 2011 to 2019. 218 candidate genes for somatic cells score were found from genome-wide association studies. The number of common genes in dairy cows was examined using Venn diagram. Then, all available genes were combined and evaluated using meta-analysis. The ClueGO v2.5.4 plugin were used to conduct gene ontology analysis and KEGG pathways. The CluePedia v1.5.4 plugin in Cytoscape v3.7.2 were used to visualize genes and protein-protein interactions.

    Results

    The results showed that U6, DCK, and NPFFR2 genes as the key candidate genes have an important role in combating infection and pathogens in the development of mastitis. Some biological processes, cellular components, molecular functions, and related pathways were identified. The most important biological process, cellular components and molecular function pathways were mesenchymal cell development (P=3.92e-04), apical plasma membrane (P=2.83e-03), and solute: cation symporter activity (P=3.71e-04), respectively.

    Conclusion

    Generally, the results of this study showed that meta-analysis based on a large number of original data revealed the most important candidate genes involved in the fight against mastitis pathways, this information provides a solid foundation for the development of new treatments for mastitis. Therefore, identification of important genes and gene ontology term enrichment (with high power and accuracy) can play an effective role in genomic evaluation and design of breeding programs aimed at controlling mastitis in dairy cows.

    Keywords: Somatic cells score, meta-analysis, Dairy cows, Genome wide association
  • Behzad Akhlaghi *, Ebrahim Ghasemi, Masoud Alikhani, Hassan Rafiee Pages 59-74
    Background and objective

    Primiparous cows are generally more sensitive to low pH, higher concentrations of volatile fatty acids, and postpartum ruminal acidosis than multiparous cows, possibly due to differences in feeding patterns and variation in nutrient intake. The aim of this study was to evaluate the ratio of omega-6 and omega-3 fatty acids in diets with or without pomegranate peel as a rich source of antioxidants, on nutrient intake, chewing behavior, and sorting activity of primiparous Holstein cows.

    Materials and methods

    Primiparous Holstein cows (n = 12) were randomly divided into a Latin square design with a 2 × 2 factorial arrangement of treatments. Each period lasted 28 days with 21 days of adaptation to the diet and 7 days for data collection and sampling. The diet (1.5% dry matter) contained calcium salts of fish oil (CAFO) or palmitic acid-enriched fat (PAF) with (+ PP, 8.7% dry matter) or without (-PP) pomegranate peel.

    Results

    Fats and nonstructural carbohydrate intakes were greater in palmitic acid-enriched fat -fed cows thancalcium salts of fish oil -fed cows. Also, intake of dry matter, energy, organic matter, protein, neutral detergent fiber, nonstructural carbohydrate and fats in cows supplemented with +PP diets were greater than cows fed –PP diets. Consumption of particles retained on 8-mm sieve, pan, peNDF8 in cows on +PP diets were greater than those in -PP cows. Cows fed palmitic acid-enriched fat treatment had less rumination time per kg of neutral detergent fiber, peNDF8 and peNDF1.18 than calcium salts of fish oil -fed cows. Also, palmitic acid-enriched fat treated cows had less chewing time per kg of peNDF8 and peNDF1.18 than cows in calcium salts of fish oil treatments. Sorting activity against long particle and peNDF1.18 and in favor of medium particle were higher in cows fed –PP diets than those in cows fed +PP treatments. Eating meal number per day increased and time between meals and duration of each meal decreased in –PP-fed cows than those in +PP-fed cows. Rumination and chewing time per kg of peNDF1.18 intakes were greater in –PP cows than +PP cows.

    Conclusion

    Under the conditions of this experiment and in primiparous cows, palmitic acid-enriched fat -fed cows had less chewing and rumination times per kg of peNDF intake than calcium salts of fish oil treatment however, the sorting activity and chewing pattern were not affected. Pomegranate peel increased nutrients intake, reduced sorting against long portions and fiber, as well as reduced the meals number and increased the duration of each meal.

    Keywords: Pomegranate peel, fatty acids sources, chewing behavior, lactation cows
  • Mohammadmehdi Masoumipour *, Farhad Foroudi, Naser Karimi, Mohammadreza Abedini, Kazem Karimi, Majid Kalantar Pages 75-91
    Background and objectives

    Applying low-calcium to control milk fever have many problems in practice. Dietary Ca levels should be reduced by quantitative and qualitative methods such as limiting feed intake, which negatively affects the milk production and health of the cows. Anionic salts are also expensive and should be consumed before calving for a long period. It is also difficult to produce a homogeneous diet for selected cows in special section of a farm. In addition, add these salts to cows' diets reduces the palatability of the diet, decrease dry matter intake, conversely, increase negative energy balance and the concentration of non-esterified plasma fatty acids. Therefore, as an important goal of this research, it seems vital to introduce a method that solves the problems and have many advantages to improve productive traits and health related factors of fresh cows during a hot full stressed summer.

    Materials and methods

    Study was performed by 60 Holstein cows near calving in 3 experimental groups using a completely randomized statistical design with repeated measurements in time. Study was done in summer season, adaptation and experimental period were 15 and 45 days from -15 to +30 after calving time, respectively. Experimental diets including: 1) Low-Ca or control diet (Ca=0.44%), 2) Anionic diet (Ca=1%), 3) Control +enriched Zeolite diet. From second week after calving the cows were fed with a fresh milking diet The DCAD of diets were +100, -100, +100 mEq/kg DM respectively. The Anionic and Zeolite supplementation were used at level of 2.8 and 1.5% based on daily DMI of cows. Experimental traits were included milk production and compositions, total and ionized plasma calcium and some reproductive disorders.

    Results

    According to the results, consumption of DM and energy between diets were significantly different. Fat percentage of zeolite diet was higher than others but raw and corrected milk yield of anionic diet was the highest (P≤0.01). Plasma and ionized Ca concentration of zeolite diet were the same with two other diets at calving time but at 6, 12 and 24 hours after that were significantly higher than others (P≤0.01). The frequency of severe and subclinical hypocalcaemia was higher in control diet and older cows, but in zeolite diet was lower than others (P≤0.01). The highest BCS was for zeolite (2.98) and the lowest (2.86) for control diet (P≤0.01). The frequency of postpartum disorders (calving difficulty, retained placenta, endometritis, and abomasum displacement) was significantly lower in zeolite and anionic diets than control (P≤0.01). Highest percent of ssuccessful pregnancy, inversely, lowest percent of culled cows from herd observed in zeolits and anionic diets (P≤0.01).

    Conclusion

    According to the results, improved dry matter and energy consumption was observed in zeolite diet compared to anionic which had a direct effect on milk productive traits. Improved total and ionized Ca plasma concentrations during calving and after that and better control on hypocalcaemia and related problems in the herd, with highest BCS and a significant reduction in the frequency of postpartum disorders are of the advantages of zeolite diet. So the proposed method of calcium restriction using zeolite supplement seems to be successful and can be used as an alternative for common methods.

    Keywords: Hypocalcaemia, Fresh cow, Zeolite
  • Khalil Zaboli *, Mohammad Javad Elyasi Pages 93-105
    Background and objectives

    Zinc is involved in the regulation of many metabolic processes and zinc deficiency resulting in low appetite, consequently decreased feed intake. Also, zinc deficiency decreases the growth and weight gain of the animal. It has been reported that the daily requirement of zinc for suckling calves is 33 mg/kg DM. While, the amount of this element in cow’s milk is 3-5 mg/kg. Therefore, zinc supplementation may improve the performance of suckling calves. So, this study was performed to investigate the effect of different levels of zinc on performance and some blood and ruminal parameters in Holstein suckling calves.

    Materials and methods

    This study was conducted using 18 newborn Holstein calves from 4 days of age to weaning (70 days) in a completely randomized design. Experimental treatments were treatment 1 (control, basal diet), treatment 2 (basal diet plus 30 mg / kg DM as zinc sulfate) and treatment 3 (basal diet plus 60 mg/ kg DM as zinc sulfate). The calves were housed in individual pens with cement floors and were offered with whole milk (approximately at 10% of weight) in two equal meals daily at 8:00 and 19:00 during the experimental period. They had free access to the pelleted starter and fresh-water. After 15 days, chopped wheat straw (5 %) and alfalfa (5%) were added to their starter. Daily feed and ort were measured to estimate daily dry matter intake and animals were weighed fortnightly to obtain average daily gain. Blood samples were taken from the jugular vein at the end of the trial (day 70) before the morning feeding for measurement of blood mineral (Zn, Ca, P, Fe, and Cu) status and the hematological parameters (hemoglobin concentration, red blood cell count, white blood cell count and hematocrit %). Also, the ruminal fluid samples were collected on day 70, 3 h after the morning feeding, by stomach tube and a vacuum pump for determination of ruminal volatile fatty acids concentrations.

    Results

    The results showed that the use of different levels of zinc had no significant effect on feed conversion ratio in weaning calves. However, average daily gain in treatments 2 and 3 (724.29 and 765.00 g / day, respectively) and dry matter intake in treatment 3 (1692.41 g / day), were significantly (P<0.05) higher than the control treatment (628.29 and 1532.83 g / day, respectively). Supplementation of zinc significantly increased (P<0.05) serum zinc concentration in treatments 2 and 3 (1.184 and 1.168 mg / l, respectively). However, no significant differences were observed among treatments for the concentration of other minerals in blood serum (calcium, phosphorus, iron and copper). Also, supplementation of zinc had no significant effect on blood hematological parameters. Ruminal total volatile fatty acids, acetic acid, propionic acid, and butyric acid concentrations, and acetic acid: propionic acid ratio were not affected by zinc supplementation.

    Conclusion

    Generally, the results showed that a basal diet containing 29.68 mg Zn/kg DM can supply the zinc requirement of Holstein suckling calves. But, zinc supplementation improved the performance of these animals.

    Keywords: hematology, suckling calf, volatile fatty acids, Zinc
  • Reza Kamali *, Yadollah Chashnidel, Asadollah Teymouri Yansari, Mokhtar Mohajer Pages 107-122
    Objective

    The use of conventional feed sources in livestock diets has caused that in addition to increasing demand, prices and imports also increase. On the other hand, the use of feed industry residues and their processing can provide reliable sources of nutrients in livestock diets. Therefore, this experiment was performed to investigate the processing of microwave electromagnetic waves on poultry byproduct meal on growth performance, rumen parameters, microbial protein production and nitrogen retention in fattening lambs.

    Materials and Methods

    Fifteen mixed male lambs with an average weight of 29.3±2.7 were used in a completely randomized design with 3 feed treatments and 5 replications. Treatments include: 1- Soybean meal, 2- poultry byproduct meal, 3- Microwave poultry byproduct meal. The experiment consisted of 14 days of adaptation and 70 days of fattening. Weighing was done every 14 days. Feeding was done at 7:00 and 19:00. Daily feed intake, initial weight, final weight were measured and recorded. Measurement of microbial protein produced in the rumen was calculated by estimating purine derivatives excreted through urine collection. On the last day of the experiment, three hours after the morning feeding, ruminal fluids were taken using a stomach tube and a vacuum pump. Then it was used to calculate the population of bacteria and protozoa, to determine the concentration of volatile fatty acids using standard internal solution and gas chromatography, to determine the concentration of ammonia nitrogen and the pH of ruminal fluid.

    Results

    The use of microwave poultry byproduct meal in the diet instead of soybean meal in dry matter intake was not significantly different. Daily weight gain and total weight gain in microwave poultry byproduct meal treatment was against treatment of process without 324.3 and 22.7 kg versus 0.277 and 19.4 kg, respectively, with significant difference and improved traits (P <0.05). Also, feed conversion rate and feed efficiency between treatments 3 and 2 were 7.446, 0.135 and 8.455, 0.119, respectively, which showed a significant difference at the level of P <0.07 and P <0.08. The highest bacterial population (28.8*109 ml) was observed in soybean meal treatment and was significantly different from other treatments (P <0.05) but no significant difference was observed between treatments in protozoan population. Rumen pH between treatments 1 and 3 were 6.73 and 5.79 respectively (P <0.05). There was no significant difference in ammonia nitrogen concentration in ruminal fluid between treatments. The percentage of acetate, propionate and the ratio of acetate to propionate in treatment of processed poultry byproduct meal are 65.8, 18.8 and 3.5, respectively, which are the lowest, highest and lowest traits in comparison with other treatments, respectively (P<0.05). There was no significant difference in microbial protein production between treatments. The apparent nitrogen retention in the microwave treatment was 27.129 g / day which was not significantly different from other treatments and its lowest amount (24.861 g / day) was for soybean meal treatment and its highest amount was for conventional treatments with poultry byproduct meal was 32.148 g / day (P> 0.06).

    Conclusion

    This study showed that the effect of poultry byproduct meal processing by microwave method on growth performance traits was better than poultry byproduct meal without processing. Microwave replacement of conventional poultry byproduct meal with soybean meal did not differ significantly in growth performance traits. Also, replacing microwave and microwave poultry byproduct meal with soybean meal in the diet of fattening lambs without creating unfavorable conditions on rumen parameters and apparent nitrogen retention can replace soybean meal with up to 10% dry matter, reduce soybean meal demand and imports.

    Keywords: Growth performance, Microbial protein, Microwave, poultry byproduct meal, Nitrogen retention
  • Alireza Abdpour *, Reza Seyedsharifi, Ako Mohammadi Pages 123-138
    Background and purpose

    One of the most important economic indicators in the process of agricultural production is efficiency index. Due to the increasing competition and complexity of economic relations between production units, today measuring the efficiency of production, especially in livestock units to create the necessary planning and make optimal decisions in the management process of such units is of great importance. The aim of this study was to evaluate the technical, allocative and economic efficiencies and determine the factors affecting them in industrial farms in Kurdistan province.

    Materials and Methods

    The data of this research is related to the year 2019, in which statistics and information were collected through documentary study and face-to-face interviews. In this study, Deap 2.1 and Eviews 9 software were used to analyze the performance and determine the factors affecting them. To design the data envelopment analysis model, the main variables used in the study, including herd size, feed and concentrate, manpower, health, milk production and livestock manure production and the sum of different incomes were determined. The efficiency of industrial farms was evaluated in the framework of technical efficiency with constant return to scale, technical efficiency with variable return to scale, scale efficiency, allocation efficiency and economic efficiency. Performance calculations were performed assuming the minimization of production costs in the form of performance of industrial farms in Kurdistan province and the results were obtained annually. To determine the factors affecting the amount of performance obtained, Tobit regression analysis and parent statistics were used.

    Results

    The results showed that technical efficiency with constant efficiency compared to the scale is 0.814 and with variable efficiency compared to the scale is 0.943. The scale efficiency of these livestock units was calculated to be 0.859 in which 22 dairy cattle breeding units with incremental returns to scale and 2 units with decreasing returns to scale were reported. The amount of technical efficiency in general was calculated as 0.824, allocation efficiency as 0.818 and economic efficiency as 0.680. In the general evaluation, milk production efficiency in Bijar city had the highest and in Qorveh city the lowest amount among other cities of this province. Decreasing the age of managers and increasing household manpower in technical efficiency as well as decreasing age and increasing fixed and current investments in economic efficiency had a positive and significant effect.

    Conclusion

    In general, in Kurdistan province, in terms of technical efficiency of 34%, allocation efficiency of 14% and economic efficiency of 24%, dairy cattle breeding units are operating at an efficient level and the rest of the units are inefficient. Given the conditions of farms and the current state of the Iranian economy in the short term, it is better for livestock units to reduce their herd size by selling older dairy cattle and native heifers and optimally reviewing the supply and allocation of production inputs. Do the necessary.

    Keywords: Efficiency, Kurdistan province, Milk production, Tobit regression