فهرست مطالب

فیض - سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 122، بهمن و اسفند 1400)

مجله فیض
سال بیست و پنجم شماره 6 (پیاپی 122، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شاداب ابهری، جواد بهارآرا*، سعیده ظفر بالانژاد صفحات 1275-1285
    سابقه و هدف

    سرطان ریه شایع ترین علت مرگ ناشی از سرطان در سراسر جهان است. بربرین یک آلکالویید گیاهی و دارای خواص آنتی اکسیدانی، ضدسرطانی و ضدتوموری می باشد. سیس پلاتین یک القاکننده قوی آپوپتوز در اکثر انواع سلول های سرطانی می باشد. در مطالعه حاضر توانایی بربرین به تنهایی و در ترکیب با سیس پلاتین بر القای آپوپتوز در رده سلولی Calu-6 (دودمان سرطان ریه انسانی) مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی برای بررسی اثرات سیتوتوکسیک ترکیب توام بربرین با سیس پلاتین بر تکثیر سلول های Calu-6 از آزمون MTT استفاده شد؛ جهت بررسی آپوپتوز در سلول های تحت تیمار از رنگ آمیزی DAPI و آزمون Annexin V-FITC استفاده شد؛ تغییرات در سطح بیان نسخه رونوشت ژن های BAX, Caspase 3,9, p53 با تکنیک Real-time PCR ارزیابی شد. داده های کمی حاصل توسط آزمون آماری واریانس یک طرفه ANOVA در سطح معنی داری 0/05<P تحلیل گردید.

    نتایج

    نتایج حاصل از آزمون MTT نشان داد که ترکیب بربرین با سیس پلاتین، تکثیر سلول های Calu-6 را به صورت وابسته به غلظت و زمان، مهار می کند، مشاهدات مورفولوژیک حاصل از روش DAPI و نتایج آزمون Annexin V-FITC نشان دهنده افزایش سلول های آپوپتوتیک در گروه های تیماری بود. نتایج Real-time PCR نشان دهنده افزایش بیان نسخه رونوشت ژن های BAX, Caspase 3,9, p53 در گروه های تیماری بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کاربرد توام بربرین همراه با سیس پلاتین، تکثیر سلول های Calu-6 را مهار می کند و باعث القای آپوپتوز در این سلول ها می شود.

    کلیدواژگان: سرطان ریه، آپوپتوز، بربرین، سیس پلاتین، رده سلولی Calu-6
  • کبری سلیمانی، آسیه عباسی دلویی*، سید جواد ضیاالحق، ایوب سعیدی صفحات 1286-1293
    سابقه و هدف

    ارتباط نزدیکی بین دیابت و بیماری قلبی - عروقی وجود دارد. بیماری قلبی - عروقی شایع ترین علت مرگ ومیر در جمعیت دیابتی است. پاسخ نشانگرهای زیستی، مانندmiRNA  به عوامل محیطی برای بهینه سازی استراتژی های درمان بیماری قلبی طی دیابت مهم است. هدف از این تحقیق، بررسی تاثیر تمرین هوازی و مکمل استویا بر بیان ژن های miR-322 و سایکلین دی 1 در بافت قلب موش های دیابتی نوع 1 بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، 25 سر موش دیابتی نوع 1 با میانگین وزن 300-250 گرم به 5 گروه کنترل سالم، کنترل دیابتی نوع 1، دیابتی نوع 1-مکمل استویا، دیابتی نوع 1-تمرین و دیابتی نوع 1-تمرین- مکمل استویا تقسیم شدند. تمرین هوازی، 5 روز در هفته با سرعت 20 تا 30 متر بر دقیقه و شیب صفر درجه به مدت هشت هفته اجرا گردید. دوز مصرفی مکمل استویا 250 میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به صورت گاواژ بود. کشتار موش ها 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرینی انجام شد و بافت قلب برای آنالیز شاخص ها مورد استفاده قرار گرفت. بیان miR-322 و سایکلین دی 1 بافت قلب به روش Real Time PCR اندازه گیری شد. داده ها به روش آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح 05/0>P  تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    تمرین هوازی، مکمل استویا و کاربرد همزمان تمرین هوازی و مکمل استویا بر بیان ژن miR-322 و سایکلین دی 1 بافت قلب موش های دیابتی نوع 1 تاثیر معنی داری نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مداخله تمرین هوازی به همراه مکمل استویا بر بیان ژن نشانگرهای متابولیک قلبی در دیابت نوع 1 تاثیر ندارد.

    کلیدواژگان: تمرین، استویا، miR-322، سایکلین دی 1، دیابت نوع 1
  • مریم یعقوبی، هانیه جعفری*، پریچهره یغمایی صفحات 1294-1302
    سابقه و هدف

    دیابت بیماری متابولیکی می باشد که سبب کاهش سطح فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی می شود. مشخص شده است که عصاره الکلی گیاه اسپند در روند بهبود بیماری دیابت موثر می باشد. هارمالین، ماده موثره اسپند است که دارای خواص آنتی اکسیدانی می باشد. در این مطالعه از مدل موش های دیابتی تیپ 1 برای بررسی خواص هارمالین استفاده شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی از 40 موش نر نژاد NMRI استفاده شد. موش ها به 5 گروه هشت تایی شامل کنترل (دریافت کننده آب و غذای معمولی)، دیابتی (موش هایی که با استرپتوزوتوسین دیابتی شدند)، شم (موش های دیابتی شده که در طی مراحل آزمایش فقط حلال هارمالین یعنی آب مقطر دریافت کردند)، گروه های تجربی 1 (هارمالین mg/kg50) و 2 (هارمالین mg/kg100) تقسیم شدند. پس از اتمام دوره تیمار، حیوانات به وسیله اتر بیهوش شدند و خونگیری از همه گروه ها انجام شد. میزان گلوکز، انسولین، کلسترول، HDL، LDL، مالون دی آلدیید، آنزیم های سوپراکسیددسموتاز و کاتالاز در سرم خون همه گروه ها موردسنجش قرار گرفت. با استفاده از روش وسترن بلات از بافت پانکراس گروه های مختلف به منظور سنجش تغییرات انسولین نمونه برداری انجام شد.

    نتایج

    میزان انسولین، HDL، سوپراکسیددسموتاز و کاتالاز در گروه های تیمارشده افزایش معنی داری داشت و میزان گلوکز، MDA، LDL و کلسترول در گروه های تیمارشده کاهش معنی داری را نشان داد.

    نتیجه گیری

    تیمار موش های دیابتی شده با هارمالین، می تواند باعث بهبود شرایط موش های دیابتی شود.

    کلیدواژگان: هارمالین، آنتی اکسیدانت، دیابت، آنزیم های آنتی اکسیدان
  • کیانوش محمدی، علی خواجه لندی* صفحات 1303-1312
    سابقه و هدف

    β3-AR و ERK2 از عوامل کلیدی در تنظیم متابولیسم بافت چربی و تبدیل آن به بافت چربی قهوه ای هستند. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر، بررسی تاثیر یک دوره تمرین شنا با دماهای مختلف بر بیان ژن های β3-AR و ERK2 در بافت چربی احشایی موش های صحرایی دیابتی می باشد.

    مواد و روش ها

    تعداد 28 سر موش صحرایی نر 2 ماهه از نژاد ویستار با میانگین وزن 20±200 گرم انتخاب ‏شدند. پس از دیابتی شدن ازطریق محلول استرپتوزوتوسین، به 4 گروه: 1) کنترل سالم، 2) کنترل دیابتی، 3) تمرین شنا دیابتی در آب 5 درجه سانتی گراد و 4) تمرین شنا دیابتی در آب 36 درجه سانتی گراد (هر گروه 7 سر) تقسیم ‏شدند. گروه های تمرینی 5 روز در هفته مطابق با برنامه تمرینی به‏ مدت 4 هفته به تمرین شنا هوازی پرداختند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های آنوای - یک طرفه و تعقیبی - توکی استفاده‏ شد.

    نتایج

    کاهش معنی داری در بیان ژن β3-AR مشاهده شد (0001/0=P) و نتایج نشان دادند که این تفاوت معنی دار در بین جفت گروه های کنترل سالم نسبت به دیگر گروه ها است (0001/0=P). همچنین، بیان ژن ERK2 افزایش معنی داری را نشان داد (0001/0=P)، و نتایج نشان دادند که این تفاوت معنی دار در بین جفت گروه های کنترل سالم با تمرین در آب 36 درجه (001/0=P) و همچنین گروه کنترل دیابتی با تمرین در آب 36 درجه (001/0=P) است.

    نتیجه گیری

    چهار هفته تمرین شنا منجر به کاهشβ3-AR  و افزایش ERK2 شد که می توان نتیجه گرفت این عوامل، نقش مهمی در متابولیسم بافت چربی سفید و تبدیل آن به بافت چربی قهوه ای ایفا می کند.

    کلیدواژگان: ERK2، دیابت، تمرین شنا، بافت چربی احشایی، β3-AR
  • سمیه کارخانه، علیرضا ابریشمی، بابک قرائی، رضا واقعی تبار، مهسا البرزی اوانکی، فریبا صمدیان، علی زارع، لیلا کارخانه* صفحات 1314-1324
    سابقه و هدف

    بنابر مطالعاتی که تابه حال صورت گرفته، ابتلا به ویروس کرونا در بیماران دیابتی نسبت به موارد غیردیابتی پیامدهای بالینی شدیدتری به دنبال داشته است؛ از این رو، مطالعه حاضر با هدف بررسی شدت بیماری و مرگ و میر در بیماران آلوده به Coronavirus 2019 بین این 2 گروه انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مقطعی - تحلیلی حاضر، سوابق بالینی 99 بیمار بستری با تشخیص آزمایشگاهی مثبت کووید 19، از 14 فوریه تا 26 فوریه سال 2020 بررسی شد. بیماران به 2 گروه غیردیابتی (77 نفر) و دیابتی (22 نفر) تقسیم شدند و علایم بالینی، پارامترهای بیوشیمیایی خون، مدت زمان بستری، یافته های سی تی اسکن و میزان مرگ و میر آن ها مقایسه گردید.

    نتایج

    براساس نتایج، بیشتر بیماران مذکر بودند و درمقایسه با بیماران غیر دیابتی، گروه دیابتی به طور معناداری مسن تر بودند (0/01P=). همچنین در گروه دیابتی آنزیم کبدی آلکالین فسفاتاز، ویتامین D و فشار اکسیژن خون افزایش و میزان اشباع هموگلوبین کاهش یافته بود (05/0>P). همراهی با بیماری های قلبی - عروقی در گروه دیابتی به طور معنی داری بیشتر بود (0/05>P). بررسی سایر موارد، تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان نداد.

    نتیجه گیری

    براساس مطالعه انجام شده به نظر می رسد که بیماران دیابتی و غیر دیابتی دارای یافته های بالینی و پاراکلینیک تقریبا مشابه می باشند، از این رو تحقیقات گسترده تر با حجم نمونه های بزرگ تر برای دستیابی به نتایج دقیق تر مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: دیابت شیرین، کووید19، مرگ و میر
  • فاطمه سهرابی*، پروانه شمسی پور دهکردی، سعید آهار، سمیه سهرابی صفحات 1325-1332
    سابقه و هدف

    سلامت جسمانی از مهم ترین سرمایه های انسانی است و شایستگی حرکتی می تواند موجب ارتقای این امر شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر سطوح فعالیت بدنی و بالیدگی جسمانی بر شایستگی حرکتی کودکان 11-8 ساله شهر تهران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی - تحلیلی بود. جامعه آماری، کودکان 11-8 ساله شهر تهران بودند که 205 نفر (105 دختر و 100 پسر) از آن ها به صورت تصادفی انتخاب شدند. ارزیابی سطح فعالیت بدنی با استفاده از پرسشنامه بین المللی سطح فعالیت بدنی (Physical Activity Questionnaire for Children)، شاخص بالیدگی جسمانی ازطریق روش خمیس - روشه و شایستگی حرکتی با استفاده از آزمون شایستگی حرکتی (TMC) ارزیابی شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندعاملی و آزمون تعقیبی بونفرونی تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج تحلیل واریانس چندعاملی نشان داد که اثر اصلی سطح فعالیت بدنی معنادار نمی باشد (74/0 P=). کودکان با بالیدگی دیررس در هر سه سطح فعالیت بدنی دارای میانگین شایستگی حرکتی بهتری بودند. کودکان با سطح فعالیت بدنی بالا دارای میانگین شایستگی حرکتی بهتری نسبت به کودکان با سطح فعالیت بدنی متوسط و پایین بودند. اثر اصلی سطوح بالیدگی جسمانی، معنادار بود (0/001 =P).

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود به منظور رشد شایستگی حرکتی، برنامه جامع و کاربردی در مدارس جهت افزایش سطح فعالیت بدنی و مهارتی در کودکان تدوین شود.

    کلیدواژگان: ورزش، سلامت جسمانی، عملکرد حرکتی
  • غزاله دریاکناری، طیبه دلشاد* صفحات 1333-1341
    سابقه و هدف

    پالپ کپ غیرمستقیم (IPC)، درمانی است که از حیات پالپ دندان محافظت می کند. هدف این مطالعه بررسی میزان موفقیت درمان پالپ کپ غیرمستقیم به عنوان درمانی محافظه کارانه در دندان های دارای پوسیدگی عمیق می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، از بین بیمارانی که در سال 1394 درمان IPC برای آن ها انجام شده بود، 100 بیمار به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. تست های حیاتی پالپ (گرما، سرما و EPT) و تست های پری اپیکال (دق، لمس و جویدن) برای دندان موردنظر و دندان های کنترل انجام شد. همچنین دندان از نظر رادیوگرافیک نیز موردبررسی قرار گرفت و نشانه های موفقیت و یا شکست درمان بررسی شد.

    نتایج

    از بین 100 بیماری که درمان IPC دریافت کرده بودند، 91 دندان بعد از گذشت 4 سال نشانه های موفقیت درمان را داشت و تنها در 9 دندان درمان با شکست مواجه شده بود. به عبارتی دیگر میزان موفقیت درمان 91 درصد و میزان شکست درمان 9 درصد می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، IPC درمان مناسبی برای دندان های دارای پوسیدگی عمیق در هر دو جنس و تمامی سنین می باشد که نوع ماده استفاده شده جهت پوشاندن غیرمستقیم پالپ و نوع ماده ترمیمی استفاده شده جهت ترمیم دندان در میزان موفقیت تاثیری نداشته، بلکه عوامل دیگری ازجمله دقت حین انجام درمان، حذف تمامی پوسیدگی های دیواره آگزیال، ترمیمی باسیل مناسب و محدودکردن باکتری ها در موفقیت بالای درمان موثر می باشد.

    کلیدواژگان: پالپ کپ غیرمستقیم، کلسیم هیدروکساید، ریزنشت، ترمیم، کامپوزیت، آمالگام، تست حیات پالپ
  • کمال اصالت منش، حمیدرضا گیلاسی، اسما زیارتی، محمدجواد آزادچهر، روزبه اصالت منش* صفحات 1342-1353
    سابقه و هدف

    آرتریت روماتویید شایع ترین بیماری التهابی سیستمیک مزمن و اتوایمیون است. با توجه به این که یکی از اهداف مهم درمان این بیماری رسیدن به رمیسیون می باشد، این مطالعه به منظور شناخت عوامل مرتبط با پیش آگهی این بیماری طراحی شده تا درمانی متناسب با شدت آن انتخاب گردد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، پرونده 433 بیمار مبتلا به آرتریت روماتویید توسط چند روماتولوژیست و دستیاران آن ها در مراکز تبریز و کاشان مورد بررسی قرار گرفت و عوامل موثر بر پیش آگهی بیماران با استفاده از آزمون رگرسیون لجستیک مشخص شد.

    نتایج

    متغیر های طول مدت بیماری، DAS28 در اولین مراجعه، رژیم درمانی و مصرف داروی TNF.inhibitors بر پیش آگهی بیماران تاثیر معناداری دارند (05/0P<) و با افزایش یک واحد (سال) در طول مدت بیماری، شانس پیش آگهی ضعیف در بیماران 117/1 برابر افزایش می یابد؛ شانس پیش آگهی ضعیف در بین بیمارانی که فعالیت بیماری در آن ها در ابتدای مراجعه شدید بوده است، 369/2 برابر بیمارانی است که فعالیت بیماری در آن ها متوسط بوده است؛ همچنین شانس پیش آگهی ضعیف در بین بیمارانی که رژیم درمانی آن ها تک دارویی بوده است، 346/9 برابر بیمارانی است که رژیم درمانی دودارویی داشته اند.

    نتیجه گیری

    افزایش طول مدت بیماری، شدیدبودن فعالیت بیماری در ابتدای مراجعه و استفاده از رژیم تک دارویی در شروع درمان، شانس پیش آگهی ضعیف در بیماران را افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آرتریت روماتوئید، پیش آگهی درازمدت، رمیسیون
  • وحید آیتی، حسین مینایی ترک*، سید مسعود موسوی، ایرج نظری، محمد مومن غریبوند صفحات 1354-1360
    سابقه و هدف

    یافتن روشی جهت بررسی دقیق درگیری عروقی در بیماران دیابتی، ضروری است. هدف از این مطالعه، ارزیابی اندکس مچ پا - بازو (ABI) در بیماران دیابتی بدون علایم عروقی اندام تحتانی بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی - تحلیلی در سال 1399 برروی 339 بیمار درمانگاه های بیمارستان های اهواز انجام شد و اندام تحتانی بیماران دیابتی بدون درگیری عروق محیطی و سابقه بیماری های قلبی - عروقی بررسی گردید و اطلاعات دموگرافیک و نکات بالینی شامل: درد، پارستزی، زخم های عروقی، رنگ پریدگی، عدم وجود پرشدگی عروقی، ABI و داپلر عروق تحتانی ثبت شد. از آزمون آماری من ویتنی و t مستقل، همبستگی پیرسون و منحنی راک استفاده شد.

    نتایج

    از 339 داپلر صورت گرفته، 4/12 درصد غیرطبیعی، 7/9 درصد شدید و 7/2 درصد خفیف بود. میانگین ABI در بیماران دارای داپلر غیرطبیعی به صورت معناداری کمتر از طبیعی بود و کمترین ABI در بیماران با درگیری شدید دیده شد (88/0). در بررسی قدرت تشخیصی ABI در تشخیص داپلر غیرنرمال در نقطه برش 085/1، حساسیت و ویژگی آن به ترتیب 5/59 درصد و 5/81 درصد و همچنین ارزش اخباری مثبت و منفی آن نیز به ترتیب 3/31 درصد و 4/93 درصد به دست آمد. دقت کلی تست برابر با 7/78 درصد بود و ABI رابطه مستقیم و معناداری با سن و رابطه معکوس و معناداری با کراتینین نشان داد.

    نتیجه گیری

    کاهش ABI در بیماران با درگیری عروق محیطی و بیماران دیابتی بدون علامت، قدرت تشخیصی بالایی در افتراق موارد خفیف از شدید تنگی در سونوگرافی کالرداپلر ندارد و باید از روش های دیگر هم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اندکس مچ پا - بازو (ABI)، دیابت، سونوگرافی داپلر
  • مرضیه ضیاء، وحید روح اللهی* صفحات 1361-1370
    سابقه و هدف

    هدف از مطالعه حاضر ارتباط بین مولفه های شناختی ویژه در زنان مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی و از نظر هدف کاربردی بود. 62 نفر از زنان مبتلا به MS از نوع عودپذیر و بهبودپذیر در این تحقیق شرکت کردند. برای سنجش مولفه های شناختی، ازجمله حافظه شنیداری / کلامی از تست CVLT-II و برای سنجش عملکرد حرکتی از جمله تعادل، سرعت راه رفتن، تحرک کارکردی به ترتیب از تست هایUp And Go, Foot25-Walk, Berg Balance Scale و برای سنجش میزان نگرانی از افتادن از پرسشنامه مقیاس کارآمدی در افتادن - فرم بین المللی استفاده شد.

    نتایج

    نتایج ضریب همبستگی در این پژوهش نشان داد که بین حافظه شنیداری / کلامی با تعادل (0/669=r)، تحرک کارکردی (771/=r)، ترس از افتادن (0/602=r)، و سرعت راه رفتن (778/=r) و عملکرد حرکتی با تعادل (0/795=r)، تحرک کارکردی (0/820 =r)، ترس از افتادن (0/791=r)،  و سرعت راه رفتن (778/=r) رابطه معنی داری وجود دارد و نتایج رگرسیو  چندمتغیره نشان داد که درصد زیادی از تغییرات در تعادل، تحرک کارکردی، ترس از افتادن و سرعت راه رفتن از روی مولفه های شناختی قابل پیش بینی است (0/001 =P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بین مولفه های شناختی با تعادل، تحرک کارکردی، سرعت راه رفتن و ترس از افتادن رابطه معنی داری وجود دارد و مولفه های شناختی می توانند تا حد زیادی پیش بینی کننده عملکرد حرکتی بیماران مبتلا به MS باشند.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، تعادل، تحرک کارکردی، مولفه های شناختی
  • محمدرضا شریف، حمیدرضا طالاری*، حسین محمدی، حسین اکبری، محمدجواد آزادچهر صفحات 1371-1377
    سابقه و هدف

    ریفلاکس معده به مری در نوزادان، شیوع بسیار بالایی دارد و از طرفی تشخیص آن، نه ازطریق علایم بالینی بلکه ازطریق تست های تشخیصی به خصوص سونوگرافی است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع ریفلاکس فیزیولوژیک و پاتولوژیک معده به مری در نوزادان متولدشده در شهرستان کاشان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تعداد 214 نوزاد جهت بررسی وجود ریفلاکس تحت سونوگرافی قرار گرفتند. به این صورت که ابتدا نوزاد یک ساعت ناشتا بود و سپس شیر مادر یا شیر خشک در حد تمایل به او داده می شد و درنهایت 15 دقیقه به حالت upright  در بغل مادر بود و سونوگرافی انجام شد. داده های جمع آوری شده ازطریق نرم افزار SPSS نسخه 16 و با استفاده از آزمون های کای اسکویر و تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    180 نوزاد (1/84 درصد) مبتلا به ریفلاکس بودند که از این تعداد، 125 نوزاد مبتلا به ریفلاکس فیزیولوژیک و بقیه پاتولوژیک بودند. همچنین نوع ریفلاکس با متغیرهای مرتبط با نوزاد (جنس، وزن و نوع تغذیه) و مادر (سن، سن بارداری و نوع زایمان) رابطه معناداری نداشت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شیوع ریفلاکس (فیزیولوژیک و پاتولوژیک) معده به مری در نوزادان بالا بوده، بنابراین به نظر می رسد که غربالگری ریفلاکس نوزادان با سونوگرافی و پیگیری سیر ریفلاکس فیزیولوژیک نوزادان به سمت بهبودی و همچنین پیگیری درمان ریفلاکس پاتولوژیک در کاهش عوارض درازمدت ریفلاکس مفید باشد.

    کلیدواژگان: ریفلاکس گاستروازوفاژینال، فیزیولوژیک، پاتولوژیک
  • اناهیتا رنجبر، حسین اکبری، سارا اعظمی، آمنه تقدیسی* صفحات 1378-1384
    سابقه و هدف

    در درمان دندانپزشکی، گاهی عوارض درمان به علت عدم وجود ارتباط حرفه ای صحیح با بیمار، منجر به نارضایتی بیمار و شکایت از دندانپزشک می گردد. هدف این مطالعه، ارایه تصویری از قصورهای دندانپزشکی در شهر کاشان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی - مقطعی پرونده های شکایت از دندانپزشکان و دندانسازان شهرستان کاشان طی سال های 1387-1398 بررسی شد. چک لیست مطالعه، شامل متغیرهای مربوط به شاکی، شکایت و درمانگر و نوع درمان، تهیه و تکمیل گردید. تجزیه وتحلیل داده ها توسط SPSS ویرایش 22 و با استفاده از آزمون های آماری کای اسکویر و دقیق فیشر برای متغیرهای کیفی و آزمون های t و آنالیز واریانس برای متغیرهای کمی انجام شد.

    نتایج

    در بین 52 پرونده، در 25 (48 درصد) پرونده رای بر قصور درمانگر داده شده بود. میانگین سنی شاکیان 10/77±42/9 سال و 29 نفر (8/55 درصد) زن بودند. دندانپزشکان مرد (82/7 درصد) بیشتر از دندانپزشکان زن در پرونده ها حضور داشتند. فراوانی شکایات به ترتیب مربوط به: دندانپزشکان عمومی (75 درصد)، دندانسازان (17 درصد) و متخصصان دندانپزشکی (8 درصد) بود. 5/86 درصد شکایات از مراکز خصوصی و 13/5 درصد از مراکز دولتی بودند. علت بیشترین شکایات، نارضایتی از درمان (96/2 درصد) و بیشترین فراوانی قصورات، عدم مهارت دندانپزشک (32/7 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    مهم ترین علت شکایت از شاغلان حرفه دندانپزشکی، عدم ارتباط مناسب با بیمار است. با افزایش دانش و بهبود مهارت های ارتباطی با بیمار می توان مانع طرح بسیاری از شکایت ها شد.

    کلیدواژگان: قصور پزشکی، دندانپزشکی، دندانپزشکی قانونی
|
  • Shadab Abhari, Javad Baharara*, Saeedeh Zafar-Balanezhad Pages 1275-1285
    Background

    Lung cancer is the most common cause of cancer death worldwide. Berberine as a herbal alkaloid has antioxidant, anti-cancer and anti-tumor properties. Cisplatin is a potent inducer of apoptosis in most types of cancer cells. In the present study, investigated the ability of berberine alone and in combination with cisplatin to induce apoptosis in the Calu-6 cell line (human lung cancer cell line).

    Materials and Methods

    In this experimental study, MTT assay was used to evaluate the cytotoxic effects of combination of berberine with cisplatin on Calu-6 cell proliferation; DAPI staining and annexin V-FITC assay were also used to evaluate apoptosis in treated cells; changes in the level of transcripts of BAX, Caspase 3,9, p53 genes were examined by real-time PCR. Quantitative data were analyzed by one-way ANOVA at a significant level of P<0.05.

    Results

    The MTT assay results showed that the combination of berberine with cisplatin inhibits the proliferation of Calu-6 cells in a concentration- and time-dependent manner. Morphological observations obtained from DAPI staining method and annexin V-FITC assay showed an increase in apoptotic cells in the treatment groups. The real-time PCR results showed an increase in the expression of transcripts of BAX, Caspase 3,9, p53 genes in the treatment groups.

    Conclusion

    The results of this research showed that the concomitant use of berberine with cisplatin inhibits the proliferation of Calu-6 cells and induces apoptosis in these cells.

    Keywords: Lung cancer, Apoptosis, Berberine, Cisplatin, Calu-6 cell line
  • Kobra Soleymani, Asieh Abbassi-Daloii*, Seyed Javad Ziaolhagh, Ayoub Saeidi Pages 1286-1293
    Background

    A close link exists between diabetes and cardiovascular disease. cardiovascular disease is the most prevalent cause of mortality and morbidity in diabetic populations. The response of biomarkers such as miRNA to environmental factors is important for optimizing diabetes treatment strategies. This study aimed to evaluate the effect of aerobic training and stevia supplement on the expression of miR-322 and cyclin D1 in heart tissue of type 1 diabetic rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 25 type 1 diabetic rats (weight 300-250 g) were divided into 5 groups; healthy control, type 1 diabetic control, type 1 diabetic – stevia supplement, type 1 diabetic-exercise and type 1 diabetic - exercise - stevia supplement. Aerobic training was performed 5 days a week at a speed of 20 to 30 meters per minute and a slope of zero degrees for 8 weeks. The dose of stevia was 250 mg per kilogram of body weight in gavage. Rats were slaughtered 48 hours after the last training session and Cardiac tissue was used to analyze the indicators. The gene expression of miR-322 and cyclin D1 in cardiac tissue was measured by Real Time PCR. Data were analyzed by One-way ANOVA and Bonferron's post hoc test at the P<0.05.

    Results

    Aerobic training, stevia and the interaction of aerobic training and stevia supplementation had no significant effect on the gene expression of miR-322 and cyclin D1 in the heart tissue of type-1 diabetic rats (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the study, it seems that intervention of aerobic training with stevia supplementation has no effect on the gene expression of cardiac metabolic markers in type 1 diabetes.

    Keywords: Exercise, Stevia, miR-322, Cyclin D1, Type 1 diabetes
  • Maryam Yaghoubi, Hanieh Jafary*, Parichehreh Yaghmaei Pages 1294-1302
    Background

    Diabetes is a metabolic disease that can causes complications such as oxidative stress and decreased levels of antioxidant enzymes. In researches, it has been found that the alcoholic extract of pecan is effective in the treatment of diabetes. Harmaline is an alkaloid of pecan extract, which has antioxidant properties. In this study, models of type 1 diabetic mice were used to evaluate the properties of harmaline.

    Materials and Methods

    In this study, 40 male NMRI mice were used. Mice were divided into 5 groups of eight including control (ordinary food and water recipient), diabetic (mice that became diabetic with streptozotocin), sham (diabetic mice received only the solvent of harmalin, distilled water, during the experimental stages), experimental groups 1(50 mg/kg harmaline) and 2 (100 mg/kg harmaline). At the end of the harmaline treatment period, the animals were anesthetized with ether and blood samples were taken from all groups. Glucose, insulin, lipid profile, malondialdehyde (MDA), superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) were measured in rat serum. Sampling of pancreatic tissue was performed using western blotting method to measure insulin changes in experimental groups.

    Results

    The levels of insulin, HDL, superoxide dismutase and catalase in treatment groups had a significant increase and the levels of glucose, MDA, LDL and cholesterol in treatment groups showed a significant decrease.

    Conclusion

    Treatment of mice with harmaline can improves the condition of diabetic animals.

    Keywords: Harmaline, Antioxidant, Diabetes, Antioxidant enzyme
  • Kianoosh Mohammadi, Ali Khajehlandi* Pages 1303-1312
    Background

    β3-AR and ERK2 are key factors in regulating adipose tissue metabolism and its conversion to brown adipose tissue. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of a period of swimming training with different temperatures on the expression of β3-AR and ERK2 genes in the visceral adipose tissue of diabetic rats.

    Materials and Methods

    28 male 2-month-old Wistar rats with a mean weight of 200±20 g were selected. After diabetic induction through streptozotocin solution, divided into 4 groups: 1) healthy control, 2) diabetic control, 3) diabetic water swimming training 5 °C and 4) diabetic water swimming training 36 °C (n=7 per each group) were divided. The training groups trained aerobic swimming training for 5 days/week for 4 weeks according to Protocol. One-way ANOVA and Tukey Post-hoc tests were used to analyze the data.

    Results

    A significant decrease in β3-AR gene expression was observed (P=0.0001), and the results showed that this difference was significant between pairs of healthy control groups compared to other groups (P=0.0001). Also, ERK2 gene expression showed a significant increase (P=0.0001), and the results showed that this is a significant difference between pairs of healthy control groups with water swimming training 36 °C (P=0.001) and diabetic control group with water swimming training 36 °C (P=0.001).

    Conclusion

    Four weeks of swimming training decreased β3-AR and increased ERK2, which can be concluded to play an important role in the metabolism of white adipose tissue and its conversion to brown adipose tissue.

    Keywords: ERK2, Diabetes, Swimming training, Visceral adipose tissue, β3-AR
  • Somaieh Karkhaneh, Alireza Abrishamib, Babak Gharaeic, Reza Vagheitabar, Mahsa Alborzi Avanaki, Fariba Samadian, Ali Zare, Leyla Karkhaneh* Pages 1314-1324
    Background

    Coronavirus infection in patients with pre-existing diabetes mellitus has been shown to indicate a poorer outcome compared to non-diabetic cases. This study aimed to explore disease severity and mortality in patients infected with Coronavirus 2019 disease (COVID-19) between these two groups.

    Materials and Methods

    The current analytical cross sectional study reviewed the medical records of 99 patients hospitalized with laboratory-confirmed COVID-19 from February 14th to February 26th, 2020. The cases were divided into non-diabetic (n=77) and diabetic (n=22) groups. The differences in clinical symptoms, biochemical parameters, length of hospital stay, CT scan analysis, and the proportion of the patients with the outcome of mortality were compared.

    Results

    The statistical analysis illustrated that most of the patients were male, and compared to non-diabetic, patients with diabetes were significantly older (P=0.01). Results indicated a considerable increase in ALP, vitamin D, pO2 levels of serum and a decrease in SpO2 (P<0.05). The patients with co-existing metabolic disorders, such as cardiovascular diseases were significantly higher in the diabetic group (P<0.05). Statistics evaluation did not show significant differences between the two groups in terms of other assessed factors and CT images.

    Conclusion

    Based on the current study, it seems that diabetic and non-diabetic patients have almost similar clinical and paraclinical findings, so additional investigations with larger sample sizes are needed to achieve more accurate results.

    Keywords: Diabetes mellitus (DM), COVID-19, Mortality
  • Fatemeh Sohrabi*, Parvaneh Shamsipour Dehkordi Pages 1325-1332
    Background

    Physical health is one of the most important human assets and motor competence can improve this. This study aimed to investigate the effect of physical activity levels and physical maturity on the motor competency of 8–11 year-old children in Tehran.

    Materials and Methods

    The present study was a cross sectional- analytical study. The statistical population was children aged 8-11 years in Tehran from which 205 people (105 girls and 100 boys) were randomly selected. Assessment of the level of physical activity using the international physical activity questionnaire for children, index of physical maturity through Khamis-Roche method and motor competency was assessed using the TMC test. Data were analyzed using multifactorial analysis of variance and Bonferroni Post hoc test.

    Results

    The results of multifactorial analysis of variance showed that the main effect of physical activity level was not significant (P =0.74). Children with late adulthood had better mean motor fitness at all three levels of physical activity. Children with high levels of physical activity had better mean motor fitness than children with moderate and low levels of physical activity. The main effect of physical maturity levels was significant (P= 0.001).

    Conclusion

    It is suggested to develop a comprehensive and practical program in schools to increase the level of physical activity and skills in children in order to develop motor skills.

    Keywords: Exercise, Physical health, Motor function
  • Ghazaleh Daryakenari, Tayebeh Delsahd* Pages 1333-1341
    Background

    Indirect Pulp Cap (IPC) is a treatment that preserves pulp vitality. This study aimed to investigate the success rate of indirect pulp cap therapy as a conservative treatment for deep carious lesions in permanent teeth.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, among the patients for whom IPC treatment was performed in 2015, 100 patients were randomly selected. Vital pulp tests (thermal, cold and electrical test) and pre-apical tests (percussion, tactility and chewing) were performed for the target tooth and control teeth. The tooth was examined radiographically and the signs of success or failure of treatment were examined, also.

    Results

    Of the 100 patients who received IPC, 91 had signs of a successful treatment after 4 years, and only 9 had failed. In other words, the success rate of the treatment was 91% and the failure rate of treatment was 9%.

    Conclusion

    According to the results of this study, IPC is an appropriate treatment for teeth with deep caries in both sexes and all ages, the type of the material used to seal the pulp and the restorative material used for dental restoration does not affect the success rate. But the most important factors are to apply the indirect pulp treatment carefully, avoiding bacterial contamination, and to seal the teeth with a hermetic restoration.

    Keywords: Indirect pulp cap, Calcium hydroxide, Microleakage, Dental restorative, Resin composite, Amalgam, Pulp vitality tests
  • Kamal Esalatmanesh, Hamidreza Gilasi, Asma Ziarati, Mohammadjavad Azadchehr, Roozbeh Esalatmanesh* Pages 1342-1353
    Background

    Rheumatoid arthritis is the most common chronic systemic inflammatory and autoimmune disease. Considering that one of the important goals of treatment of this disease is to achieve remission, this study was designed to identify the factors associated with the prognosis of this disease to select a treatment appropriate to its severity.

    Materials and Methods

    In this study, the records of 433 patients with rheumatoid arthritis were examined by several rheumatologists and their assistants in Tabriz and Kashan centers and the factors affecting the prognosis of patients using logistic regression test was determined.

    Results

    Results showed that the variables of disease duration, DAS28 at the first visit, treatment regimen and TNF inhibitors have a significant effect on patients' prognosis (P <0.05) so that with an increase of one unit (year) duration of the disease, the chance of a poor prognosis in patients increases 1.117 times; The chance of a poor prognosis among patients in whom the disease activity was severe at the beginning of the referral is 2.369 times higher than in patients in whom the disease activity was moderate; Also, the chance of a poor prognosis among patients on a mono-therapy regimen is 9.346 times higher than in patients on a double-therapy regimen.

    Conclusion

    Increasing duration of the disease, severe disease activity at the beginning of the visit, lack of commitment to treatment and use of a mono-therapy regimen at the beginning of treatment increase the chance of poor prognosis in patients.

    Keywords: Rheumatoid arthritis, Long-term prognosis, Remission
  • Hossein Minaei* Pages 1354-1360
    Background

    Introducing an accurate method with minimal invasiveness to evaluate vascular involvement in diabetic patients is essential. This study aimed to evaluate the Ankle-Brachial Index (ABI) in diabetic patients without vascular symptoms of the lower extremities.

    Materials and Methods

    A descriptive-analytical study was performed in 2020 on 339 lower extremities of diabetic patients without peripheral vascular involvement and a history of cardiovascular disease, referred to clinics or emergency rooms of selected hospitals in Ahvaz. After recording demographic information and clinical sign/symptom: Pain, paresthesia, vascular ulcers, pallor, no capillary filling, ABI and lower vascular Doppler were recorded, also. Mann-Whitney and independent t-test, Pearson correlation and Rock curve were used to compare data.

    Results

      Out of 339 Dopplers, 42 cases (12.4%) were abnormal and out of these 42 cases, 33 cases (9.7%) were severe and 9 cases (2.7%) were mild. Other findings of the study showed that the mean ABI in patients with abnormal Doppler was significantly lower than patients with normal Doppler (0.93 vs. 1.13). In the study based on the severity of vascular involvement, the lowest ABI was observed in patients with severe involvement (0.88). However diagnostic power of ABI in the diagnosis of abnormal Doppler at the cut-off point of 1.085 was low, that the sensitivity and specificity to 59.5% and 81.5% were obtained, respectively. Its positive and negative predictive values were 31.3% and 93.4%, respectively. The overall accuracy of the test was 78.7%. Finally, it was found that ABI has a direct and significant relationship with age and an inverse and significant relationship with creatinine.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, reduction of ABI in patients with peripheral vascular involvement occurs in asymptomatic diabetic patients but does not have high diagnostic power in diagnosing abnormal Doppler cases and other methods should be used in addition to it.

    Keywords: Ankle-brachial index (ABI), Diabetes, Doppler ultrasound
  • Marziyeh Zia, Vahid Rouhollahi* Pages 1361-1370
    Background

    This study aimed to the relationship between specific cognitive components and balance and functional mobility in women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    The research methodology was descriptive correlational method, and it was practical in terms of objective. 62 women with relapsing and flexible MS were selected using available sampling procedure of the study. To measure the cognitive components including TMT test was used to measure executive performance; auditory/verbal memory was measured using CVLT-II test and in order to assess motor functions including balance, walking speed, and functional mobility Berg Balance Scale, Timed Foot 25-Walk, and Up and Go tests were used, respectively. Falls Efficacy Scale International, to measure the fear of the risk of falling, was used.

    Results

    Correlation coefficient results showed that there is a meaningful relationship between auditory/verbal memory with balance (r=0.669) , functional mobility (r=0.771), fear of falling risk (r=0.602) and walking speed (r=0.778) and between executive performance balance (r=0.795), functional mobility (r=0.820), fear of falling risk (r=0.791)  and walking speed (r=0.778), and with  the results from multiple regression analysis showed that a large percentage of changes in balance, functional mobility, and walking speed are predictable from cognitive components (P=0.001).

    Conclusion

    According to the results in present study, it seems that there is a significant relationship between cognitive components with balance, functional mobility, walking speed and fear of falling, and cognitive components can largely predict the motor function of patients with MS.

    Keywords: Multiple sclerosis, Balance, Functional mobility, Specific cognitive components
  • Mohammadreza Sharif, Hamidreza Talari*, Hossein Mohammadi, Hossein Akbari, Mohammadjavad Azadchehr Pages 1371-1377
    Background

    Gastroesophageal reflux is very common in infants and its diagnosis is not through clinical signs but through diagnostic tests, especially ultrasound. This study aimed to determine the prevalence of physiological and pathological gastroesophageal reflux in neonates born in Kashan.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 214 infants underwent ultrasound to assess the presence of GERD. First, the infant was fasting for one hour, then breast milk or formula was given as desired, and finally for 15 minutes in the mother's arms was upright position and an ultrasound was performed. The collected data were analyzed by SPSS software version 16 using chi-square and independent t-tests.

    Results

    The results showed that 180 neonates (84.1%) had reflux, of which 125 neonates had physiological reflux and the rest were pathological. Also, the type of GERD did not have a significant relationship with the variables related to the infant (sex, weight and type of nutrition) and mother (age, gestational age and type of delivery) (P>0.05).

    Conclusion

    The results showed that the prevalence of gastroesophageal reflux (physiological and pathological) was high in neonates, so it seems that screening for neonatal reflux with ultrasound and following the course of neonatal physiological reflux to recovery and also following the treatment of pathological reflux are useful in reducing long-term reflux complications.

    Keywords: Gastroesophageal reflux, Physiological, Pathological
  • Anahita Ranjbar, Hosein Akbari, Azami Azami, Amene Taghdisi* Pages 1378-1384
    Background

     In dental treatment, sometimes the results and complications of treatment along with the failure of the dentist in establishing a professional relationship with the patient, can lead to dissatisfaction and complaints against the dentist. This study aimed to offering a picture of dental malpractices in Kashan.

    Materials and Methods

     In this descriptive cross-sectional study, we assessed complaints against dentists and experimental dentists between 2008-2019 in Kashan. The study checklist includes complainant and therapist variables, type of treatment, and complaint variables. Data analysis was performed by SPSS-22 and Chi-square and Fisher's exact tests for qualitative variables and t-test and analysis of variance for quantitative variables.

    Results

     The results showed that 25(48%) of 52 complaints were proved to be medical malpractice. The mean age of complainants was 42.9±10.77 and 29 cases (55.8%) were women. Most practitioners that had complained of were male (82.7%). The frequency of complaints was related to general dentists (75%), experimental dentists (17%), and specialists (8%), respectively. 86.5% of complaints were related to private centers and 13.5% were related to governmental centers. The most common cause of complaints was dissatisfaction with treatment (96.2%) and the most type of malpractice was due to lack of expertise (32.7%).

    Conclusion

     According to this study, one of the most important reasons for complaints against dental practitioners is the lack of communication between patients and dentists. Increasing scientific and technical skills and improving communication skills with patients can prevent many complaints.

    Keywords: Medical malpractice, Dentistry, Forensic dentistry