فهرست مطالب

مجله عرفانیات در ادب فارسی (ادب و عرفان)
پیاپی 44 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم رییسی، عطا محمد رادمنش*، قربانعلی ابراهیمی صفحات 13-41

    خرقه یکی از شعایر صوفیه است. متصوفه لباسی را خرقه می دانند که پیر طریقت بر تن مریدی که تحت ولایت او در آمده باشد می پوشاند. خرقه وخرقه دادن پیر به مرید در تمام سلسله های صوفیه به عنوان نماد انتقال آموزه ها ومیراث معنوی و در واقع اجازه تشرف مرید به تصوف است.نماد پردازی عرفانی در شعر فارسی با حکیم سنایی غزنوی آغاز شد. هرچند پیش از سنایی کاربرد تصاویر نمادین در اشعار شاعران عارف امری رایج بود اما به دلیل نداشتن بسامد، ارزش سبک شناختی نداشت. در این پژوهش روش تحقیق، اسنادی و کتابخانه ای است و تحلیل متن از طریق شواهد به دست آمده است. در این روش پس از مطالعه دیوان شمس و یادداشت برداری، مطالب دسته بندی و سپس بررسی و تحلیل و عناصر رمزی تبیین شده است. ضرورت انجام این تحقیق صورت نگرفتن پژوهشی در راستای نمادهای خرقه در دیوان غزلیات شمس است. این پژوهش به تحلیل و بررسی اجزا و رمزهای خرقه پرداخته است. هدف آن بررسی بازتاب نگاه مولانا به خرقه و تحلیل نمادهای آن در دیوان شمس است. این پژوهش مشخص کرده است که نگاه مولانا به خرقه عمدتا نگرشی منفی است. او از یک سو خرقه را نماد جسم، قالب و وجود نفسانی و مظاهر آن می داند و از سویی دیگر نماد زهد ریایی و تزویر و سالوس.

    کلیدواژگان: خرقه، مولوی، نماد، فنا، من مجازی، زهد ریایی
  • سهیلا زینلی*، تورج عقدایی صفحات 42-69

    حکمت نوافلاطونی، یکی از مهم ترین مکاتب فلسفی یونان باستان است که در قرن سوم میلادی، فلوطین آن را به یک نظام فلسفی جامع و منسجم تبدیل کرد و سال های متمادی بر غرب و شرق تسلط یافت. این نظام فلسفی، ابتدا بر فلسفه و سپس بر عرفان مسیحی و تصوف اسلامی تاثیر گذاشت. شباهت های بسیاری در طرز نگرش فلوطین به هستی، با عارفانی چون سنایی، عطار، مولوی و... وجود دارد. در این مقاله برای داده های تحقیق، از روش تحلیلی توصیفی استفاده شده و هدف آن، نشان دادن دیدگاه های مشترک فلوطین و عطار در بیان مسایل فلسفی - عرفانی است. بنابراین این سوال مطرح است که این اشتراکات در بیان چه موضوعاتی است؟ از این رو نویسندگان تلاش دارند با شواهد شعری متعدد از منظومه منطق الطیر و به عنوان بخشی از نتایج پژوهش، نشان دهند که عطار به مثابه عارفی موحد، در جای جای این منظومه، به مسایلی نظیر وحدت وجود، عقل، روح و... که پیش از عارفان مسلمان، در آثار فلوطین آمده، اشاره کرده است. بررسی این شباهت ها، میزان تعامل اندیشه های نوافلاطونی را با آرای عطار نمایان ساخته است.

    کلیدواژگان: اندیشه های نوافلاطونی، فلوطین، عرفان اسلامی، عطار نیشابوری، منطق الطیر
  • معصومه حبیب وند*، محمدصادق تفضلی، حجت الله غ منیری صفحات 70-95

    پژوهش حاضر تحت عنوان: «زیر و زبر» و «ویرانی» در فرهنگ سروده های جلال الدین محمد بلخی (رومی)، در نظر دارد تا از میان رمزها و اصطلاحات عرفانی مولانا (در مثنوی و دیوان کبیر)، با شیوه تحلیلی توصیفی، دو اصطلاح مکرر و برجسته یعنی «زیر و زبر» و «ویرانی» را بررسی کرده و از این طریق ضمن گره گشایی از معنی یا معنایی این دو اصطلاح، مفهوم ابیات وابسته را نیز برای خواننده تبیین نماید. آنچه از این جست و جو به دست می آید عبارت از آن است که: واژگان یاد شده در اشعار مولوی مفهوم نمادین داشته و بایستی ذیل لغات و تعبیرات عرفانی- شهودی، مورد توجه و مطالعه قرار گیرند. همچنین این دو اصطلاح، که اولی بیانگر سرآغاز یک انقلاب درونی، در راستای از بین بردن اوصاف خاکی و بشری، و دومی تجلی پیدایی حیاتی دوباره و سراسر معنوی است، لازم و ملزوم یکدیگر بوده و به تنهایی باعث رشد و تعالی روحی و شخصیتی نمی گردند، ضمن این که گاه پیش می آید که سالک در مرحله «زیر و زبر» مانده و توفیق رهیابی به مرحله «ویرانی» را پیدا نمی کند.

    کلیدواژگان: زیر و زبر، ویرانی، مثنوی معنوی، دیوان کبیر
  • مسعود پاکدل*، مسعود شفیعی صفحات 96-124

    رمز و نماد در ادبیات به معنای پوشیده سخن گفتن در مورد کسی، چیزی و یا مسئله ای است. این پوشیده سخن گفتن، حاوی معنایی باطنی است که هدف از بیان نمادین آن نیز بیان همین معنای باطنی است. در این پژوهش به بررسی نام های نمادین خداوند در «مثنوی معنوی» پرداخته ایم. با توجه به این پژوهش ثابت می شود که مولوی در سه دسته به ذکر نام های نمادین خداوند پرداخته است که عبارت هستند از: نمادهای برآمده از آب، نمادهای برآمده از نور و نمادهای برآمده از حالات بشری. هر یک از نمادهای بالا نیز خود به زیر شاخه هایی تقسیم می شود. از بین موارد مذکور، بیشترین گرایش مولوی به نمادهای برآمده از آب بوده است. علت گرایش وی، عامل گوناگونی، تنوع و پاکی این نماد است.

    کلیدواژگان: نام، رمز، خدا، مولوی، مثنوی معنوی
  • ودود هدائی*، حسین مرادی زنجانی صفحات 125-146

    توجه به جایگاه وجودی انسان، از دیرباز بین ادیان مختلف، مقوله ای مهم و بنیادین تلقی شده است و در بین ادیان توحیدی و عرفان برآمده از آن ادیان، نمونه علوی انسان در قالب انسان کامل، عرضه شده است. مقاله پیش رو با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی ابعاد مختلف این ایده در آرای شیعه و متصوفه پرداخته است. عرفای شیعه و برخی از متصوفه مانند ابن عربی، عقیده داشتند که انسان کامل، خلیفه حق است و مهردار خزانه دنیا و پاسدار عالم وجود است. و چون او از میان برخیزد دنیا به پایان می رسد و آخرت آغاز می شود. انسان کامل همان مهر ابدی است که بر خزانه آخرت زده می شود. از دیدگاه شیعه و قاطبه متصوفه، وجود پیامبر اکرم (ص)، صادر اول یا عقل اول تلقی می شود که دلیل خلقت تمامی عالم و موجودات است. در این مقام، متصوفه با تمسک به حدیث «خلق الله آدم علی صورته» آدم ابوالبشر را نسخه ای مخلوق از صورت عقل اول یعنی حقیقت محمدیه قلمداد می کنند. شیعه نیز ضمن قبول این مدعا، برآن است که تمامی موجودات، تحت امر و اراده این عقل اول قرار دارند. انسان کامل از  نظر شیعه تنها مختص انبیا و ایمه معصومین (ع) است؛ در حالی که نزد متصوفه، پیران و اقطاب صوفیه نیز در دسته انسان کامل جای می گیرد.

    کلیدواژگان: انسان کامل، شیعه، متصوفه، انبیا، امام
  • علی فتح اللهی* صفحات 147-174

    عرفان که همواره شناختی قلبی جهت وصول حقیقت معرفی می شود، پلی مشترک میان عارفان در هر کیش و زبانی است. با ظهور اسلام، شمار بسیاری از عارفان و معرفت جویان در کتاب های خود به بیان مضامین عرفانی مانند: منازل کشف و شهود، قرب الی الله و... پرداخته اند. ادیبان عارف عرب زبان و پارسی گو نیز در قالب نظم و نثر به این مضامین اهتمام ورزیده اند. شیخ عبدالرحیم برعی، شاعر گمنام یمنی- از علمای مجتهد قرن هفتم- در دیوان خویش و شیخ محمود شبستری عارف و شاعر قرن هشتم هجری در منظومه گلشن راز به بسیاری از مضامین عرفانی اشاره داشته اند. جستار حاضر در صدد تطبیق نظرات و آرای عرفانی این دو شاعر بر مبنای مکتب آمریکایی ادبیات تطبیقی، منطبق بر روش توصیفی- تحلیلی است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که مضامین تجلی و فیض حق تعالی، منزه بودن حضرت حق از درک و تشبیه، وحدت وجود، خلقت و آفرینش هستی و حقیقت محمدیه از وجوه مشترک در شعر این دو شاعر عارف است.

    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، عرفان، شیخ محمود شبستری، عبدالرحیم برعی
|
  • Maryam Reisi, Atamohmmad Radmanesh*, Ghorbanali Ebrahimi Pages 13-41

    The cloak is one of the rituals of Sufism. Sufis consider a cloak the gone worn by the old man on the body of a disciple who had come under his guardianship. The cloak and the giving of the cloak by the old man to the disciple in all Sufi dynasties serve as a symbol showing the transmission of teachings and spiritual heritage of Sufism and in fact, the permission of the disciple to enter Sufism. Although before Sanai the use of symbolic images in the poems of mystic poets had been common, but due to lack of frequency, it had no stylistic value. The research method used in the present project is documentary and based on library sources and the text analysis is done through evidence from the texts. In this method, after studying Divan-e Shams and taking notes, the contents are categorized, examined and analyzed for detecting and discussing the cryptic elements. The necessity of conducting this research is due to the fact that no similar study has been done on the symbols of the cloak in Divan-e Shams. This research has analyzed the components and codes of the cloak. Its purpose is to study the reflection of Rumi's view on the cloak and to analyze its symbolic presentation in Divan-e Shams. Results from this study have shown that Rumi's view of the cloak is mainly a negative one. On the one hand, he considers the cloak as a symbol of the body, physical form and corporal existence and its manifestations, and on the other hand, it is a symbol of asceticism, hypocrisy and corruption.

    Keywords: cloak, Rumi, symbol, annihilation, virtual self, asceticism
  • Soheila Zeinali*, Tooraj Aghdaie Pages 42-69

     Neo-platonic philosophy is regarded as one of the most important philosophical schools of ancient Greece that plato in the third century made it into a coherent and comprehensive philosophical system, and it was dominated the east and mitially has influenced and west for perpetual years. This system initially influenced philosophy and Christian mysticism and later Sufism. There is a great number of similarties between plato's views towards existence and mystics such as Sanaee, Attar, Molavi, Ebn- e – Farez, and Jaami. Therefore it has had the mostimpact philosophically on Islamic mysticism. The aim of this research is to show the amount and the state of this impact on Attar by Neo –platonic thoughts. Thus, the main question is how in what manner, it has in made. In 3rd chapter three we show through a number of poetic evidence how Sheikh has been influenced primarily by mystical tradition as well as the environment in which he lived. Attar, like a monotheistic mystic throughout his Masnavis has pointed some issues as existence unity love, beauty, pure good, soul, asceticism, austerity, etc, which appear in plato's works before musli mystics. These similarities, can determine the exact amount of effect of neo-platonic thoughts on Attar. The plata minig has been done by an analytical descriptive approach. thod has been used to analyze the research.

    Keywords: Neoplatonic Thoughts, Plotinus, Islamic Mysticism, Attar Neyshabouri, Manteg al-Tair
  • Masoumeh Habibvand*, MohammadSadegh Tafazoli, Hojatolah Gh Moniri Pages 70-95

    The present study entitled: "Transformation" and "Destruction" in Jalaludin Mohammad Balkhi’s (Rumi) Poetry intends to analyze two of the most common and prominent mystical terms that are "transformation" and “destruction”, in his Masnavi and Divan Kabir, through untying the meanings of these two terms. It also intends to explain the meaning of pieces of verse that are related to these two themes to the reader. What is concluded from this study is that the mentioned terms have symbolic meanings in Rumi's poems and should be studied with regard to their intuitive and mystical senses and interpretations thereof. These two terms, the first of which indicating the beginning of an internal revolution in order to destroy the earthly and human characteristics, and the latter the manifestation of a vital and spiritual life, are essential to the poet’s thought and they are interdependent. It is found that these two states do not necessarily lead to spiritual and personal growth and excellence separately; while sometimes it happens that the seeker of spiritual or mystical truth remains in the stage of "Transformation" and doesn't succeed in reaching the stage of "Destruction".

    Keywords: Transformation, Destruction, Masnavi, Divan Kabir
  • Masoud Pakdel*, Masoud Shafiei Pages 96-124

    The mystery and symbol in literature is used as a way for talking indirectly and mysteriously about someone or something. This hidden or occult talk bears an inner meaning the purpose of which is a symbolic expression of a further implied meaning. In this study, we examined the symbolic names used for God in spiritual text of Rumi’s Mathnavi. According to the findings of the research, it is proved that Rumi has referred to the symbolic names of God under three categories: water-based symbols, light-emblems, and emblems derived from human states. Each of the above symbols is also subdivided into subcategories. Among the above mentioned cases, Rumi's most frequent tendency has been toward using water-emblems. The reason for this tendency is among other things, the diversity and purity of this symbol.

    Keywords: name, password, God, Mathnavi
  • Vadood Hodaei*, Hossein Moradi Pages 125-146

    The paragon of virtue, regardless of how it is presented, is one of the common doctrines of Sufi and Shia. The commonalities and differences of this idea are presented in the form of a holy example of a man or a paragon of virtue. The present study is devoted to a comparative analysis of this idea in the views of Shia and Sufi. Some Shia and Sufi scholars believe that the paragon of virtue is God’s caliph and mediator with the people. If this mediator disappears, the world will disintegrate and the hereafter will begin. The soul of the holy Prophet Muhammad (PBUH) as the first intellect and the absolute paragon of virtue in the universe, is another common intellectual result of Shia and Sufi. All beings in the universe, including angels, prophets, and other human beings, are dependent on the will and command of the first intellect. One of the obvious differences between the two sects in this regard is that the Shia believes that the paragon of virtue is manifested in the soul of divine prophets and infallible Imams, and that other human beings are on the route of self-development and perfection through paragons of virtue, and in proportion to their inner capacity and talents. But in Sufi, in addition to the holy prophets, the elders and dervishes of Sufi are also in the category of paragons of virtue.

    Keywords: paragon of virtue, Shia, Sufi, prophets, Imam
  • Ali Fathollahi* Pages 147-174

    Mysticism as a cognition of the heart to receive the truth has always been a common bridge between mystics in every religion and language. With the advent of Islam, many mystics and epistemologists in their books have expressed mystical themes such as: houses of discovery and intuition, closeness to God, etc. Arabic-language mystical and Persian mystical writers have also dealt with these themes in the forms of poetry and prose. Sheikh Abdulrahim Bora'i, an unknown Yemeni poet - one of the seventeenth-century mujtahid scholars - in his collection of poems, and Sheikh Mahmoud Shabestari, a mystic and poet of the eighth century AH, have mentioned many mystical themes in his Golshan Raz. The present article seeks to apply the mystical views and opinions of these two poets based on the American school of comparative literature, in accordance with a descriptive-analytical method. The results of the research indicate that the themes of the manifestation and grace of the Almighty, the purity of Hazrat Haqq from understanding and similitude, the unity of existence, creation and creation of the universe and the Muhammadan truth are common aspects in the poetry of these two mystic poets.

    Keywords: Comparative Literature, Mysticism, Sheikh Mahmoud Shabestari, Abdolrahim Bora'i