فهرست مطالب

فقه و اجتهاد - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه فقه و اجتهاد
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید سجاد ایزدهی صفحات 9-33

    با وجود اینکه در نظام های مردم سالار، مردم رکن اساسی در تعیین کارگزاران و تصمیم سازی ها قلمداد می شوند، گونه مشارکت سیاسی آنان در نظم های سیاسی متفاوت، متناسب با مبانی و ساختار آن نظم سیاسی، رویکردی متفاوت یافته و دچار قبض و بسط می شود؛ درحالی که در نظریه مستند به اهل سنت در عصر حاضر (خلافت جدید)، مشارکت نخبگانی پذیرفته شده، نهادهای مردم سالار در نظام سیاسی تعبیه شده و تحدید قدرت حاکمان به رسمیت شناخته شده است. در نظم سیاسی سلطنت مشروطه بسیاری از ظرفیت های موردقبول جوامع مدرن در خصوص مشارکت سیاسی مانند آزادی انتخاب، برابری و پارلمان در راستای نفی استبداد به کار گرفته شده است؛ درحالی که در نظم مردم سالاری دینی نه تنها بسیاری از ظرفیت های مشارکت سیاسی پذیرفته و استفاده شده؛ بلکه راهکارهای مشارکتی مورد پذیرش در این نظام، گونه ای مستند به شریعت یافته و قالبی بومی به خود گرفته است. این مقاله ضمن تبیین و توصیف مولفه های سه گونه نظام سیاسی «خلافت جدید»، «سلطنت مشروطه» و «مردم سالاری دینی»، جایگاه مردم و ظرفیت های هرکدام از این نظام های سیاسی در خصوص مشارکت سیاسی مردم را بررسی و مقایسه کرده است؛  و گونه سوم را در تامین منافع مادی و معنوی مردم ترجیح می دهد.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، مردم سالاری، خلافت جدید، سلطنت مشروطه، مردم سالاری دینی، نظام سیاسی
  • محمد قاسمی صفحات 35-51

    ادعای مشروعیت بخشی رای مردم در تعیین حاکم سیاسی، یکی از مشهورترین نظریات سیاسی در حوزه اندیشه و فلسفه سیاسی غرب مدرن است. این نظریه برای عصر غیبت مورد تایید و تاکید برخی فقه اندیشان معاصر واقع شده است. طرفدران این نظریه کوشیده اند برای اثبات این نظریه مستنداتی از تراث فقهی اعم از عقل و نقل ارایه دهند. ازجمله مستندات نقلی طرفداران این نظریه، تمسک به آیات خلافت است؛ بدین معنا که خلافت نوع انسان از خدای متعال بیانگر آن است که در مواردی که نصب الهی به صورت تعیینی نسبت به حاکم جامعه اسلامی صورت نگرفته باشد، این مردم اند که در جایگاه خلیفه خداوند در روی زمین، یک نفر از میان خویش را به سمت حاکم جامعه سیاسی انتخاب می کنند. تحقیق حاضر با رویکردی اجتهادی، قوت استدلال به آیات یاد شده را مورد پرسش قرار داده است. براین اساس در مقام ارزیابی استدلال به آیات خلافت، دلالت این آیات بر مشروعیت بخشی رای اکثریت مردم را، مورد تردید قرار می دهد و بر این مطلب تاکید می ورزد که اگر چه در آیات خلافت _ بر خلاف دیدگاه غالب مفسرین اهل سنت _ مستخلف عنه خدای متعال و خلیفه خود انسان است؛ لکن این مطلب به معنای گستردگی مقام خلافت نیست و صرفا این مقام برای انبیاء و اوصیاء توجیه پذیر است. بنابراین ادعای مشروعیت بخشی رای مردم از این آیات سالبه به انتفای موضوع خواهد بود.

    کلیدواژگان: انتخاب اکثریت، مشروعیت سیاسی، خلافت، خلیفه، مستخلف عنه
  • عباسعلی مشکانی صفحات 53-81

    طرفداران انگاره اصالت صلح برای اثبات دیدگاهشان، ادله قرآنی مخالفان قایلان به جهاد ابتدایی را نقد کرده‏اند. ازجمله آیات مورد نقد این گروه، آیات 191 193 و 216 سوره بقره و آیه 5 سوره توبه است. با توجه به همین گستره، پرسش‏های شبهات تحقیق عبارت اند از: مخاطبان وجوب جهاد در آیه 216 سوره کیستند و آیا مقاتله ظهور در جهاد دفاعی دارد یا خیر؟ در آیات 191 193، مقصود از «مشرکان» کدام دسته از مشرکان است؟ دیگر اینکه متعلق «فإن انتهوا» و نیز معنای «فتنه» در این آیات چیست؟ در آیه 5 سوره توبه نیز مقصود «مشرکان پیمان‏شکن» است یا مطلق مشرکان؟ مقاله حاضر با روش اجتهادی تفسیری به بررسی و پاسخگویی به این پرسش‏ها و شبهات، با محوریت دیدگاه‏های آیت‏الله فاضل لنکرانی پرداخته است. یافته‏های پژوهش نیز از این قرار است: از دیدگاه آیت‏الله فاضل لنکرانی، آیه 216 سوره بقره، اولا به اتفاق فقها و مفسران، جزو نخستین آیات دال بر وجود جهاد ابتدایی است و مخاطبان آن نیز فقط برخی از اصحاب پیامبر اکرم9 نیستند؛ بلکه همه مسلمانان مخاطب آیه هستند. ثانیا کلمه «قتال» در بیشتر کاربردهای قرآنی، در قتال ابتدایی ظهور دارد. همچنین این آیه وجوب قتال را مشروط به مقاتله کافران و مشرکان با مسلمانان نفرموده است تا با انتفای شرط، مشروط نیز منتفی شود. در آیات 191 193 سوره بقره نیز اولا ضمیر «هم» درواقتلوهمبه تمام مشرکان مکه و مطلق کافران و مشرکان باز می گردد که وصف بارزشان جنگیدن با مسلمانان است. ثانیاحیث ثقفتموهمبه معنای «حیث وجدتموهم» است و از دو جهت اطلاق دارد: اطلاق مکانی و اطلاق فعلی و دال بر وجوب جهاد ابتدایی است. ثالثا متعلقفإن انتهوا و نیز فتنه در این آیه، «شرک و کفر» است. در آیه 5 سوره توبه نیز مقصود از «مشرکین» «مطلق مشرکان» و نه صرفا مشرکان پیمان‏شکن هستند.

    کلیدواژگان: آیات الاحکام، جهاد، صلح، اصالت صلح، جهاد ابتدایی، آیه 5 سوره توبه، آیه 216 سوره بقره، آیات 191 193 سوره بقره
  • سید کاظم سید باقری صفحات 83-106

    نظام مسایل یکی از مباحث جدید در شناخت دانش هاست که زوایای گوناگونی از مسایل طرح شده، طرح نشده و بایسته پژوهش را به روی پژوهشگران می گشاید و می تواند افق های جدیدی را پیش روی جستجوگران دانش ترسیم کند. ازآنجا که فقه سیاسی نرم افزار نظام سیاسی اسلام به شمار می آید، بایسته است به ابعاد گوناگون این گرایش ازجمله نظام مسایل و ساختار آن پرداخته شود که می تواند نقشی مهم در فهم منظومه فقه سیاسی و زمینه پژوهش های نوآمد و غیرتکراری در آن را فراهم کند. نوشته حاضر بر اساس روش توصیفی تحلیلی و استقرایی، به این پرسش اصلی می پردازد که ساختار و نظام مسایل فقه سیاسی چیست؟ و در فرضیه بر این امر تاکید می شود که ساختار و نظام مسایل فقه سیاسی را می توان در دو عرصه کلان ماهیت فقه سیاسی و مسایل آن بررسی کرد. در ماهیت، مباحث چندگانه ای که نگرش درجه دوم به فقه سیاسی دارند، مورد توجه قرار گرفته است؛ مانند هویت معرفتی، مبادی، مبانی، منابع، تاریخ، روش شناسی و مکاتب فقه سیاسی. در مسایل درجه یک فقه سیاسی، ابعاد چهارگانه حاکمیت، حکومت، شهروندان و مرز / سرزمین مورد توجه است که هرکدام به مباحثی مانند مفاهیم و کلیات، اصول و قواعد و مسایل آن حوزه می پردازد. این امر تاکنون کمتر مورد توجه پژوهشگران بوده که دلیل بر نوآوری آن است.

    کلیدواژگان: فقه سیاسی، نظام مسائل، ساختار
  • سید جواد حسینی خواه، مهدی مقدادی داودی* صفحات 107-127

    اصل مقابله به مثل و دفاع هوشمندانه در برابر تجاوز و غارت بیگانگان همواره یکی از اصول و دکترین دفاعی محور مقاومت است. آیا محور مقاومت برای مقابله به مثل مبنای فقهی قرآنی دارد؟ آیات متعددی درباره مقابله به مثل آمده که نوشتار پیش رو به سه آیه پرداخته است. حاصل پژوهش آن است که در برابر دشمن خاین و متجاوز و ستمگر باید مقابله کرد، تا از مال و جان و آبروی مسلمانان و جامعه اسلامی دفاع شود. در پاسخ تجاوز دیگران، دفاع لزوما تنها در سرزمین خود نیست؛ بلکه چه بسا هجوم و حمله کردن به زیرساخت های نظامی و حیاتی دشمنان صحیح است. همچنین مقابله به مثل همواره با توجه به عمل طرف مقابل سنجیده می شود و با توجه به عمل دشمن، بر همان روش پاسخ داده می شود؛ مگر آنکه به آسیب رساندن به غیرنظامیان و افراد بی طرف بینجامد. پس منطق اسلام بر صلح است؛ مگر درصورتی که خیانت، حمله یا جنگی بر ضد مسلمانان صورت بگیرد. این تحقیق با روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از منابع عقلی و نقلی به دنبال آن است تا ادله مقابله به مثل را از دیدگاه قرآن و فقه بررسی کند و نتایج آن را در فقه مقاومت عرضه نماید.

    کلیدواژگان: صلح، دفاع، مقابله به مثل، اسلام
  • سید محمدهادی پیشوایی صفحات 129-152

    ولایت فقیه محور اصلی فقه سیاسی شیعه است. طبیعی است که بعضی از ابعاد و دقایق این نظریه اجماعی نیست و بین فقها در مورد آن اختلاف نظر وجود دارد. تاریخ این بحث و سیر تحولات آن و شناخت اندیشه های محوری در آن نقش مهمی در فهم عمیق مطالب آن خواهد داشت. یکی از نقاط عطف در طرح این بحث در حوزه های علمیه، بحث ولایت فقیه شیخ انصاری در کتاب مکاسب ایشان است. با توجه به اینکه نظریات شیخ انصاری به ویژه کتاب مکاسب ایشان هنوز یکی از ارکان اندیشه اصولی و فقهی معاصر شیعه به شمار می رود، طبیعتا دیدگاه های شیخ و شیوه بحث ایشان تاثیر بسیاری بر فهم فقیهان معاصر از این نظریه داشته است. ایشان این بحث را به گونه ای که فقها ذیل «فقه الدوله» یا «احکام السلطانیه» طرح می کنند، طرح نکرده و قالب و ادبیات خاصی برای این بحث برگزیده است. این نوشتار در پی این است که اثبات کند ادبیات مبهم و دسته بندی غیرمعمول شیخ انصاری از این بحث سبب اختلاف نظر گسترده در فهم مراد شیخ از این بحث می شود که برخی از فقها، کلام شیخ را به ولایت مطلقه فقیه حمل می کنند و برخی دیگر ایشان را نافی ولایت مطلقه فقیه می دانند. از سویی پذیرش این دسته بندی و چارچوب برای طرح این مسئله سبب نوعی به هم ریختگی، اجمال و نابسامانی در طرح مطالب فقه سیاسی در حوزه های علمیه شده است. در این نوشتار تلاش شده با بررسی تطبیقی آرای شارحان مکاسب، اختلاف نظرها در این مباحث شناسایی و ریشه یابی شوند و تاثیر بحث های شیخ انصاری بر درک خاص بعضی از بزرگان فقه و اصول از ولایت فقیه واکاوی شود.

    کلیدواژگان: ولایت فقیه، ولایت اذنی، ولایت استقلالی، ولایت عامه، ولایه الفقیه فی المکاسب
|
  • Seyed Sajjad Izdehi Pages 9-33

    Although in democracies the people are an essential element in determining the agents and decision-makings, but the type of their political participation in different political orders, in accordance with the principles and structure of that, takes a different form. While, presently, in the theory ascribed to the Sunnis (the Modern caliphate) elite participation is recognized, democratic institutions are embedded in the political system, and the limitation of the rulers' power is recognized as official, in the political order of the constitutional monarchy, many capacities accepted in modern societies regarding political participation, such as: freedom of choice, equality and parliament, have been used to reject tyranny. Meanwhile, in the order of religious democracy, not only many capacities of political participation have been accepted and applied, but also the participatory solutions accepted in this system have been documented by means of Shari'a and have taken on a local form. Explaining and describing the components of three types of political systems: the new caliphate, constitutional monarchy and religious democracy, this article examines and compares the position of the people and the capacities of each of these political systems regarding their political participation.

    Keywords: Political Participation, democracy, New Caliphate, Constitutional Monarchy, Religious Democracy, political system
  • Mohammad Ghasemi Pages 35-51

    The Claim of legitimization through the people's vote in appointing political rulers is one of the most popular political theories in the field of political thought and philosophy in the modern West. This theory has been endorsed and emphasized for the age of occultation by some contemporary thinkers of jurisprudence. Proponents of this theory have tried to provide some evidence of jurisprudential heritage - including rational or narrative- to prove it. One of the narrative documents presented by the proponents of this theory is the reliance on the verses of the Caliphate. In other words, the Man’s caliphate for God indicates that in cases where the divine appointment has not been made regarding the ruler of the Islamic society, it is the people, as the caliph of God on earth, who appoint one of themselves as the political ruler of the community.The present study, with an Ijtihadi approach, has questioned the strength of the argument by means of the above verses. Accordingly, assessing the argument based on the verses of the Caliphate, it questions the implication of these verses as the legitimacy of the majority’s vote. And it emphasizes that although in the verses of the Caliphate, contrary to the prevailing view of the Sunni commentators, the reference of Caliphate is the Almighty God and the caliph is man himself; position can only be justified for the Prophets and messengers. Therefore, claiming the legitimacy of the people's vote on these verses will be an example of the negation of the argument in the absence of the subject.however it does not mean as the extent of the position of the caliphate, since this

    Keywords: majority election, Political Legitimacy, Caliphate, caliph, disobedient
  • Abasali Meshkani Pages 53-81

    Proponents of the idea of ​​the Principalness of peace, in order to prove their point of view, have criticized the Qur'anic arguments of the opponents (who believe in elementary jihad). Among the verses criticized by this group are verses 191-193, and 216 of Surah Al-Baqarah, and verse 5 of Surah Tawbah. According to this conflict, the questions of this research are: Who is the audience of the obligation of jihad in verse 216 of Surah, and is the notion of Muqatilah applied in Defense Jihad or not? In verses 191-193, what is meant by "polytheists"? What are the reference of "Fa in Intahaw" and also the meaning of "Fitnah" in these verses? In verse 5 of Surah Tawbah, is it meant "polytheists who violate the covenant" or absolute polytheists? The present article uses ijtihadi-exigetic method to investigate and answer these questions and doubts, focusing on the views of Ayatollah Fāḍil Lankarāni. The findings of the research are as follows: From the point of view of Ayatollah Fāḍil Lankarāni, verse 216 of Surah Al-Baqarah, first, according to the agreement of jurists and interpreters are among the initial verses implying the existence of primary Jihad and its audience are not just some disciples of the Prophet, rather it addresses all the Muslims; Second, the word "Qital" in most Qur'anic uses appears in the case of primary fighting. Also, this verse does not make the obligation of fighting conditioned to the confrontation of infidels and polytheists with Muslims, so that the position can only be justified for the Prophets and messengers. Therefore, claiming the legitimacy of the people's vote on these verses will be an example of the negation of the argument in the absence of the subject.

    Keywords: majority election, Political Legitimacy, Caliphate, caliph, disobedient
  • Seyed Kazem Seyedbagheri Pages 83-106

    System of problems is one of the new topics in knowing the knowledge opening different angles of the raised, non-raised and should-be-raised research issues as well as new horizons before researchers. Since political jurisprudence could be considered as the software of the Islamic political system, it is necessary to address the various aspects of this approach, including the system of problems and its structure, which can play an important role in understanding the system of political jurisprudence and pave the way for up-to-date and non-repetitive researches in it. Based on descriptive-analytical and inductive methods, the article addresses this main question: what is the structure and system of political jurisprudence problems? In the hypothesis, it is emphasized that the structure and system of political jurisprudence problems can be examined in two major areas: the essence of political jurisprudence and its problems such as epistemological identity, principles, foundations, sources, history, ‌ methodology and schools of political jurisprudence. In first-grade problems of political jurisprudence, the four dimensions of sovereignty, government, citizens and border/territory are considered, each of which dealing with issues such as concepts and generalities, principles and rules and the problems of that field, an innovative issue that has received less attention so far from researchers.

    Keywords: Political Jurisprudence, system of issues, structure
  • Sayyed Javad Hosseinikhah, Mahdi Meghdadi Davoodi* Pages 107-127

    The principle of retaliation and intelligent defense against alien aggression and looting has always been one of the principles and defense doctrine of the resistance axis. Does the axis of resistance enjoys any jurisprudential-Quranic basis for retaliation? There are several verses about retaliation some three of which are dealt in this article. The result of the research is that the traitor, aggressor and oppressor enemy must be confronted in order to defend the property, life and reputation of Muslims and the Islamic society. In response to the aggression of the others, defense is not to be done necessarily only in one's own land; rather, it may be right to invade the military and vital infrastructure of the enemy. Also, retaliation is always measured according to the action of the other side, and according to the action of the enemy, it is answered in the same way; unless it causes harm to civilians and neutrals. So the logic of Islam is peace; unless there is betrayal, attack or war against Muslims. This research seeks to examine the arguments of retaliation from the perspective of the Qur'an and jurisprudence by descriptive-analytical method and using rational and narrative sources to present its results in the jurisprudence of international relations.

    Keywords: peace, Defense, Retaliation, Islam
  • Seyyed MohammadHadi Pishvaei Pages 129-152

    Velayat-i-Faqih (Governance of the Jurist) is the main axis of Shiite political jurisprudence. It is normal to see lack of consensus over some aspects and details of this theory among jurists. Surveying the history of this problem and the course of its developments as well as knowing the pivotal ideas about it would play an important role in order to obtain a deep understanding of its contents. One of the turning points of the developments of this problem in seminary schools is the appearance of the subject of Velayat-e-Faqih in Sheikh Ansari’s book, Makasib. Considering that the theories of Sheikh Ansari (RA) and especially his book Makaseb are still one of the pillars of contemporary Shiite fundamental and jurisprudential thought, naturally his views and his method of discussion will have a great impact on the understanding of contemporary jurists of this theory. He did not formulate this discussion in the way like those jurists who discuss it under the title of "Jurisprudence of the state" or the "rules of the sultanate", rather, he chooses a special format and literature for this problem. This article seeks to prove the idea that the vague literature and unusual classification applied by Sheikh Ansari to deal this problem has caused a wide disagreement about his understanding of it. In addition, the acceptance of this category and framework for dealing this issue has caused a kind of confusion, simplicity and disorder in the presentation of political jurisprudence in the seminaries.

    Keywords: Velayat-e-Faqih, Velayat-e-Azni, Velayat-e-Esteqlal, Velayat-e-Ama, Velayat-e-Faqih Fi Al-Makasib