فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 13، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه ریگی، عاطفه ریگی* صفحات 132-136
    مقدمه

    اعتیاد به تلفن همراه، یک اعتیاد غیر دارویی و رفتاری است که گاهی اوقات استفاده‌ی مفرط و بیش ازحد آن بدون آگاهی صورت می‌گیرد. در قرن حاضر استفاده از آن به عنوان یک اختلال وسواسی و اعتیاد گونه یاد شده است. از جمله کاربران مهم این تکنولوژی، دانشجویان پرستاری می‌باشند.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه‌ی توصیفی- تحلیلی بر روی 100 دانشجوی پرستاری دانشگاه علوم پزشکی زاهدان انجام شد. ابزار این پژوهش شامل پرسش‌نامه‌ی مشخصات دموگرافیک و پرسش‌نامه‌ی اعتیاد به تلفن همراه بود. پرسش‌نامه‌ها به صورت مجازی در اختیار واحدهای پژوهش قرار گرفت و پس از تکمیل توسط آن‌ها، دوباره به پژوهشگر عودت داده شد.

    یافته‌ها

    میانگین و انحراف معیار سن واحدها در این پژوهش 22/405 و 3/308 بود. میانگین و انحراف معیار نمره‌ی اعتیاد به تلفن همراه در بین دانشجویان 13/14 ± 36/9 بود که نشان‌دهنده‌ی وابستگی بالای واحدها می‌باشد. بین هیچ یک از مشخصات دموگرافیک با اعتیاد به تلفن همراه، ارتباط آماری معنی‌داری یافت نشد (0/05 < p value).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به شیوع بالای وابستگی و اعتیاد به تلفن همراه در بین دانشجویان پرستاری و اثرات منفی و مضر این امر، لازم است اقدامات مناسبی در این زمینه انجام داد. از جمله‌ی این اقدامات می‌توان به تشویق بیشتر دانشجویان به انجام فعالیت بیشتر مانند برگزاری دوره‌های ورزشی و همایش‌های علمی و همچنین توضیح و آگاه‌سازی دانشجویان از اثرات منفی اعتیاد به تلفن همراه اشاره کرد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به تلفن همراه، دانشجو، پرستاری
  • بهاره جعفری بجد، محمد رهنما*، مجید علیپور اسکندانی، علی افشاری مقدم، داریوش سعادتی، سعیده سعیدی صفحات 137-142
    شیوه‌ی مطالعه

    در این مطالعه، اثر ضدمیکروبی اسانس زیره سبز و زیره سیاه بر باکتری باسیلوس سریوس (Bacillus cereus) در دمای 10 درجه‌ی سانتی‌گراد در شیر استریلیزه بررسی گردید. باکتری باسیلوس سریوس در محیط کشت آبگوشت مغذی بازیابی گردید. پس از آن مقادیر 103 باکتری در هر سی‌سی شیر انتخاب و در ظروف شیر که از قبل اتوکلاو شده تلقیح گردید. در ادامه غلظت‌های صفر، 0/03، 0/06، 0/1، 0/2، 1 و 2 درصد از اسانس گیاه زیره سبز و غلظت‌های صفر، 0/03، 0/06، 0/1، 0/2، 1، 1/5 و 2 درصد از اسانس گیاه زیره سیاه را به داخل ظروف شیر استریلیزه اضافه گردید. پس از آن مطالعه‌ی وضعیت باکتری در روز‌های صفر، 1، 3، 6، 9، 12، 15، 18 و 21 توسط Spread plate count انجام گرفت. سپس با توجه به میزان لگاریتم داده‌های حاصل، آنالیز واریانس اندازه‌های تکراری انجام شد.

    یافته‌ها

    بر اساس نتایج به دست آمده مشخص گردید اسانس زیره سبز و زیره سیاه دارای اثر ممانعت از رشد معنی‌داری بودند (0/05 > p value).

    نتیجه‌گیری

    در این بررسی، اسانس‌های زیره سبز و زیره سیاه اثر مهارکنندگی خوبی را بروی باسیلوس سریوس در شیر از خود نشان دادند. نتایج حاکی از برتری زیره سبز نسبت به زیره سیاه در این خصوص بود.

    کلیدواژگان: باکتری باسیلوس سرئوس، زیره سبز، زیره سیاه، شیر استریلیزه
  • سید محمود حسینی المدواری*، زهرا نوریزاده صفحات 143-150
    مقدمه

    شاغلین حرفه‌ای اورژانس، در معرض عوامل خطر مختلفی که ناشی از شغل آن‌ها است قرار می‌گیرند. فشارهای ناشی از شغل، اگر بیش از حد باشد، می‌تواند با ایجاد عوارض جسمی، روانی و رفتاری، سلامت وی را به مخاطره اندازد، این مطالعه با هدف بررسی سلامت عمومی و عوامل مرتبط با آن در کارکنان پیش‌بیمارستانی یزد در پاندمی کووید-19 انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    در این پژوهش که به صورت مقطعی با رویکرد توصیفی- تحلیلی انجام شد، تعداد 200 نفر واجد شرایط با روش سرشماری بین کارکنان عملیاتی شاغل در پایگاه‌های اورژانس انتخاب و وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری داده‌ها شامل پرسش‌نامه‌ی استاندارد گلدبرگ (Goldberg) بود که بر اساس مقیاس لیکرت سنجش گردید.

    یافته‌ها

    داده‌ها نشان داد، 26 درصد از کارکنان عملیاتی اورژانس، دارای سلامت عمومی پایین، 50/5 درصد، متوسط و 23/5 درصد، سلامت خوبی داشتند. شاخص‌های آماری نشان داد، بعد اختلال در کارکرد اجتماعی، بیشترین (18 درصد) و بعد افسردگی، کم‌ترین (5 درصد) تاثیر را در کاهش سلامت عمومی داشت. همچنین بین بعد اختلال در کارکرد اجتماعی و نوع استخدام، ارتباط معنی‌داری وجود داشت (0/25 = p value) آزمون Tukey این اختلاف را بین نیروهای رسمی و قراردادی (0/023 = p value) و پیمانی با قراردادی (0/016 = p value) نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    استرس شغلی، می‌تواند اثرات نامطلوب بر عملکرد بالینی پرسنل 115 و سلامت روانی آن‌ها داشته باشد. شناخت دقیق عوامل استرس‌زای محیط کار و شغلی می‌تواند به حفظ سلامت حرفه‌ای این گروه شاغلین کمک نماید.

    کلیدواژگان: کووید-19، سلامت عمومی، پاندمی، کارکنان اورژانس پیش بیمارستانی
  • فاطمه رضایی کهخایی *، علیرضا سالار محبوبه دوستکامی صفحات 151-158
    مقدمه

    در بین پرسنل اتاق عمل، استرس شغلی و فرسودگی بالایی ناشی از محیط کار وجود دارد. مطالعه‌ی حاضر با هدف بررسی تاثیر الگوی توانمندسازی حرفه‌ای پرستاری بر میزان استرس شغلی و فرسودگی شغلی پرستاران اتاق عمل انجام شد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی، در پرسنل اتاق عمل بیمارستان‌های آموزشی شهر زاهدان در سال 1398 انجام گردید. روش نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده بود. تعداد 30 نفر از پرسنل اتاق عمل به دو گروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. جمع‌آوری اطلاعات از طریق پرسش‌نامه‌ی استرس شغلی پرستاری (NSS) Nursing Job Stress Questionnaire و پرسش‌نامه‌ی فرسودگی شغلی (MBI) Maslach Burnout Inventory بود. جهت تجزیه و تحلیل آماری از آزمون‌های t-test، Chi-square، Fisher و ANOVA در سطح معنی‌داری 0/05 انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد، بعد از مداخله بین دو گروه آزمون و شاهد از لحاظ استرس شغلی، تفاوت آماری معنی‌داری وجود دارد (0/001 > p value). بعد از مداخله بین دو گروه آزمون و شاهد از لحاظ فرسودگی شغلی، تفاوت آماری معنی‌داری وجود نداشت (0/05 <p value).

    نتیجه‌گیری

    با توجه به این‌که کارکنان اتاق عمل، استرس شغلی و فرسودگی شغلی را با شیوع بسیار بالایی تجربه می‌کنند، می‌تواند موجب ایجاد مشکلاتی در زمان و دوره‌ی کار گردد. برگزاری کارگاه‌های توانمندسازی حرفه‌ای، می‌تواند به کاهش استرس شغلی آن‌ها کمک نماید.

    کلیدواژگان: توانمندسازی حرفه ای، استرس شغلی، فرسودگی شغلی، پرستاری
  • حمیدرضا عزیزی فارسانی، فرانک بهناز، شایسته خراسانی زاده *، زهرا عزیزی فارسانی صفحات 159-168
    مقدمه

    پاندمی کووید 19، سیستم بهداشتی جهان را دستخوش چالش بزرگی نموده و منجر به انتشار سریع دستورالعمل‌های متعدد بی‌هوشی شده است. تجارب همکاران بین‌المللی ما بایستی در جهت حفظ جان بیماران و کارکنان مراقبت سلامت به کار گرفته شود. هدف اولیه‌ی این مطالعه، برآورد و جمع‌آوری دستورالعمل‌های ملی برای مدیریت بی‌هوشی بیماران با کووید 19 بود که می‌تواند باعث بهبودی در مدیریت هر خیز جدید اپیدمی گردد.

    شیوه‌ی مطالعه

    این مطالعه به صورت مروری بر اساس استخراج اطلاعات از Cochrane Library، Embase، Science Direct، Up-to-date، PubMed بطور همه جانبه‌ای برای دستورالعمل‌های مربوط به کووید 19 بررسی گردید. به علاوه، صفحه‌ی اینترنتی مربوط به منابع اطلاعاتی فدراسیون جهانی متخصصین بی‌هوشی، برای دستورالعمل‌های ملی بررسی و جستجو شد.

    یافته‌ها

    دستورالعمل‌های کشورهای استرالیا، کانادا، چین، هند، ایتالیا، آفریقای جنوبی، کره جنوبی، تایوان، ایران، انگلیس و در نهایت آمریکا مورد بررسی قرار گرفت. تمام دستورالعمل‌ها، غالبا برای محدود کردن شیوع عفونت و حفظ سلامت مراقبین سلامت بود. حیطه و هدف دستورالعمل‌های چینی فراگیرتر بود. آفریقای جنوبی و انگلیس واضح‌ترین و روشن‌ترین منابع اطلاعاتی را در دسترس قرار دارند.‌

    نتیجه‌گیری

    با وجود مستندات جدید، دستورالعمل‌های ملی بایستی به روز شوند تا میزان دقت، وضوح و قابلیت اجرایی شدن آن‌ها بیشتر شود.

    کلیدواژگان: دستورالعمل، بی هوشی عمومی، کوید-19، توصیه های کاربردی
  • ماریا توکلی اردکانی، مریم نیکونژاد، صدیقه سادات اخلاقی، مهدی امینی نیسیانی، محمدرضا مشاری، مسعود سلیمانی* صفحات 169-177
    مقدمه

    در دوران شیوع کووید-19، یکی از گروه‌های پرخطر، بیماران تحت پیوند مغز استخوان هستند. از آن‌جایی که ابتلا به عفونت ویروسی از عوارض شایع پیوند است و پیوند مغز استخوان آخرین خط درمان در بسیاری از بدخیمی‌های خونی است، فعالیت بخش‌های پیوند ضروری می‌باشد. بر طبق مطالعات دو سال گذشته، رعایت دستورالعمل سازمان جهانی بهداشت و انجمن پیوند مغز استخوان اروپا و آمریکا برای پیشگیری ابتلا به کووید-19؛ انجام این درمان پرخطر در دوران شیوع کووید-19 را امکان‌پذیر گردیده است. این مقاله مروری بر تجربیات و راهکارهای مراکز پیوند مغز استخوان دنیا در دوران شیوع ویروس کرونا را ارایه می‎دهد.

    شیوه‌ی مطالعه

    مطالعه‌ی حاضر از نوع مروری و بر پایه‌ی جستجوی اینترنتی در پایگاه‌های اطلاعاتی PubMed، Medline، Scopus و Google Scolar در سال 2020 تا 2021 است. تمامی مقالات بررسی و 30 مقاله به عنوان منابع اصلی انتخاب شدند.

    نتیجه‌گیری

    نظر به پایداری و ظهور سوش‌های جدید ویروس کووید-19 در طول دو سال اخیر و حیاتی بودن پیوند مغز استخوان به عنوان آخرین خط درمانی در برخی بیماران؛ در شرایط حاضر پیشگیری از ابتلاء به کووید-19 در اهداکنندگان و بیماران کاندید پیوند، قبل از پیوند، اولین قدم حیاتی است. آموزش کادر درمان و بیماران در جلوگیری از انتقال ویروس، موثر خواهد بود. همچنین غربال‌گری دوره‌ای کادر درمانی می‌تواند از انتقال ویروس به بیماران بستری جلوگیری نماید. رعایت قرنطینه‌ی خانگی در بیماران قبل و بعد از پیوند، خطر آلودگی با کووید-19 را در بیماران کم می‌کند.

    کلیدواژگان: پیوند مغز استخوان، کووید-19، پیوند سلول های بنیادی خون محیطی پروژنیتور
|
  • Fatemeh Rigi, Atefeh Rigi* Pages 132-136
    Background

    Mobile phone addiction is a non-drug and behavioral addiction that is sometimes used excessively and unknowingly. In the present century, its use has been mentioned as an obsessive-compulsive disorder. Among the important users of this technology are nursing students.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 100 nursing students. The instruments of this study included demographic characteristics questionnaire and mobile phone addiction questionnaire. The questionnaires were given to the research units virtually and they were returned to the researcher after completing them.

    Results

    The mean and standard deviation of age of units in this study were 22.405 and 3.308. The mean and standard deviation of the cell phone addiction score among students was 36.9, 13.14, which indicates the high dependence of the units. No statistically significant relationship was found between any of the demographic characteristics and mobile phone addiction (p value > 0.05).

    Conclusion

    Considering the high prevalence of cell phone dependence and addiction among nursing students and the negative and harmful effects of this, it is still appropriate to take appropriate measures in this regard. These measures include encouraging students to do more activities such as holding sports courses and scientific conferences, as well as explaining and informing students about the negative effects of mobile phone addiction.

    Keywords: Mobile phone addiction, Student, Nursing
  • Bahareh Jafari-Bojd, Mohammad Rahnama*, Majid Alipour-Eskandani, Ali Afshari-Moghadam, Dariush Saadati, Saeedeh Saeedi Pages 137-142
    Background

    In recent years, particular attention has been paid to the use of natural preservatives in foods instead of chemical ones.

    Methods

    In this study, the antimicrobial activity of Cuminum cyminum and Caraway essential oil on Bacillus cereusat 10°C in sterilized milk was investigated. The Bacillus cereusBacterium was recovered in a nutritious Meal culture medium. Subsequently, 103bacteria per cc in milk were selected and into utensil milk those were added to autoclaved before that time. Then, Concentrations of 0, 0.03, 0.06, 0.1, 0.2, 1 and 2 percent ofessential oil of Cuminum cyminum plant and of 0, 0.03, 0.06, 0.1, 0.2, 1, 1.5 and 2 percent of the essential oil of the carawayplant was added to the sterilized milk container. Then the study of bacterial condition was done on days 0, 1, 3, 6, 9, 12, 15,18 and 21 by spread plate count. Then, according to the logarithm of the obtained data, repeated measures of ANOVA.

    Results

    Based on the results, it was found that essential oils of cumin and caraway had an inhibitory effect on growth of Bacillus cereuscompared to control group (p value < 0.05).

    Conclusion

    In this research, essential oils of Cumin and caraway showed suitable antibacterial effects against growth of Bacillus cereusin milk. The results showed that Cumin is more effective than caraway.

    Keywords: Bacillus cereus, Cuminium cyminum, Caraway, Sterilized milk
  • Seyed Mahmood Hosseini-Almadvari*, Zahra Nooreizadeh Pages 143-150
    Background

    Professional emergency workers are exposed to different risk factors which are related to their jobs. The pressure work load can cause complications such as physical symptoms, psychological and behavioral dimension of general health of the paramedic staff. This study examined the General Health status and related factors of Yazd's pre-hospital employees in COVID-19 pandemic.

    Methods

    In this cross-sectional study with descriptive-analytical approach, among operational staff working in emergency centers, 200 eligible participants included with census sampling method. Goldberg general health questionnaire, a Likert-like scale was used to collect data.

    Results

    The data showed that, 26% of the Emergency operational staff had low general health, and the majority 50.5% of them patients had moderate and 23.5% of subjects had good mental health .Statistical analysis showed that the social dysfunction had an impact on reducing mental health with highest (18%) and depression with lowest effect (5%) .The relationship between social dysfunction and type of employment was significant (p value = 0.025). Tukey Test showed that a significant difference between the official and contract employees (p value = 0.023) as well as a significant difference between the contract employees(p value = 0.016).

    Conclusion

    Occupational stressor can have adverse effects on the clinical performance of pre-hospital staff and their mental health. Accurate knowledge of workplace stressors and occupational stressors to protect the health professional which can help this group of worker.

    Keywords: COVID-19, General health, Pandemic, Pre-hospital Emergency staff
  • Fatemeh Rezaei-Kahkhaei*, Alireza Salar, Mahboobeh Doostkami Pages 151-158
    Background

    Occupational stress and high work-related burnout have been observed among operating room personnel, so finding any therapeutic aids to alleviate this stress and relieve them is always valuable. The aim of this study was to investigate the effect of occupational empowerment model on job stress and burnout in operating room nurses.

    Methods

    Thisquasi-experimental study was performed on all operating room personnel working in the operating rooms of Zahedan University of Medical Sciences hospitals, which numbered more than 250. Thirty 30 operating room personnel were selected and randomly divided into intervention and control groups. The number of research units was 15 persons in each group. Questionnaires used in this study were Nursing Job Stress Questionnaire (NSS) and Maslach Burnout Inventory (MBI). Intervention was performed in 4 sessions, two days a week for 2 weeks and completed again after 4 weeks. The control group received no intervention. Descriptive statistics used mean and standard deviation, and inferential statistics, One-way ANOVA, Fisher, Chi-square and t-test were used.

    Results

    In the experimental group, the mean occupational stress of the subjects before the intervention was 7966 ± 8.33 Post-intervention was 72.93 ± 8.72. In the control group, the mean of job stress was 84.46 ± 7.32 before and 84.46 ± 7.32 respectively. There was a significant difference between the two groups after the intervention in terms of occupational stress (p value < 0.001) .In the experimental group, mean burnout was 59.26 ± 22.02 before and 56.8 ± 20.79 after the intervention. In the control group, the mean of burnout was 50.66 ± 17.20 before intervention and 51.00 ± 7.43 after intervention. There was no significant difference between the two groups in terms of burnout after intervention (p value < 0.05)

    Conclusion

    The findings of this study showed that occupational empowerment model reduced stress in operating room staff. The pattern of occupational empowerment was not effective in reducing depression in operating room staff. Operating room staff experience high levels of job stress and burnout, which can cause problems at work time and in the workplace. Holding professional empowerment workshops can help reduce their job stress

    Keywords: Empowerment, Occupational stress, Burnout, Nursing
  • Hamidreza Azizi-Farsani, Faranak Behnaz, Shayesteh Khorasanizadeh*, Zahra Azizi-Farsani Pages 159-168
    Background

    The outbreak of Covid-19 has seriously challenged the world's health systems, which brought about a growing dissemination of a multitude anesthesia guidelines. Considering the collaboration of international collogues with the purpose of saving patients’ lives and health care workers, the primary purpose of this study is to describe and evaluate the national guidelines released for the management of anesthesia in patients with Covid 19.

    Methods

    The required data were collected through systematic review approach by consulting the national guidelines published in the datasets such as Pub-med, Cochrane Library, Embase, Science Direct, and Up-to-date. This inclusive searching approach was supplemented with the World Federation of Anesthesiologists Information Resources website.

    Results

    We reviewed the guidelines disseminated by Australia, Canada, China, India, Italy, South Africa, South Korea, Taiwan, Iran, the United Kingdom, and the United States. The results revealed that all the above guidelines were often used to limit the spread of infection and to maintain the health of health care providers. Considering the scope and mission of the guidelines, the results also showed that the most comprehensive ones were disseminated by Chinese researchers. The most transparent reporting of sources of information was released by South Africa and the United Kingdom scholars.

    Conclusion

    Evidence-based implications, the national guidelines need to be updated to increase their accuracy, clarity, and enforceability.

    Keywords: National guidelines, Anesthesia, Covid-19, Practical implications, Pandemic
  • Maria Tavakoli Ardakani, Maryam Nikoonezhad, Sedigheh Sadat Akhlaghi, Mehdi Amini Neysiani, Mohammad Reza Moshari, Masoud Soleimani* Pages 169-177
    Background

    Patients undergoing bone marrow transplantation (BMT) are high-risk during the Coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak. Viral infections are a common complication in transplanted patients. Since BMT is a definitive line treatment for many hematological malignancies, the BMT unit should provide therapy services during the COVID-19 outbreak. According to studies over the past two years, following the COVID-19 prevention guidelines recommended by the World Health Organization (WHO) and European Group for Blood and Marrow Transplantation (EBMT) has made it possible to carry out this high-risk treatment. This review article presents the experiences and challenges of BMT centers during the outbreak of COVID-19.

    Methods

    The present study is a review article based on searching in medical-scientific databases, including PubMed, Scopus, MEDLINE, and Google Scholar, from 2020 to 2021. All articles were evaluated, and 30 articles were selected as the primary sources of study.

    Conclusion

    Regarding the stability and new strains emergence of coronavirus over the last two years, as well as the importance of BMT as the last-line treatment in some hematological malignancies, COVID-19 prevention is the first pivotal step for immunity of BMT donor and recipient. Training medical service personnel and patients will effectively prevent virus contagiousness and spread. Moreover, regular screening of medical staff can inhibit viral transmission to admitted patients. Stick to home quarantine in patients pre-and post-BMT restricts the risk of COVID-19 contamination.

    Keywords: Hematopoietic stem cell transplant, Bone marrow transplant, COVID-19