فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیست و سوم شماره 8 (پیاپی 111، آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/01
  • تعداد عناوین: 20
|
  • نازیلا رضانیا، مریم حسنی زنوزی*، مطهره سعادتپور صفحات 1-17
    زمینه و هدف

    در سال های اخیر، کاربردهای نانومواد با پایه کربنی در عرصه های مختلف نظیر صنعت آب و فاضلاب توسعه یافته است. یکی از این ترکیبات، گرافن اکساید (GO) است که به دلیل دارا بودن ساختار ورقه ای با سطح ویژه بالا و گروه های سطحی متنوع، توجه زیادی را به خود جلب نموده است. در این راستا، هدف اصلی از انجام پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های انعقادی گرافن اکساید در حذف کدورت از آب و مدل سازی فرایند با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی (ANN) می باشد.

    روش بررسی

    نمونه های کدورت با استفاده از خاک باغچه و آب شهری تهیه و نمونه GO به صورت سوسپانسیون غلیظ خریداری گردید. آزمایش های جارتست برای بررسی تاثیر pH، غلظت GO، کدورت اولیه، زمان ته نشینی و سایر پارامترها بر بازدهی حذف کدورت، انجام شد. به منظور شبیه سازی فرایند، از شبکه عصبی مصنوعی پرسپترون استفاده شد.

    یافته ها

    تحت شرایط pH اسیدی و نیز  با افزایش غلظت GO از 5/2 تا40 میلی گرم بر لیتر، بازدهی حذف کدورت افزایش یافت. اما تغییرات کدورت اولیه اثر مشخص و مستقلی بر بازدهی فرایند نداشت. بخش عمده حذف کدورت در 10 دقیقه ابتدای ته نشینی رخ داد و سرعت ته نشینی لخته ها با افزایش غلظت GO و کاهش pH به شدت افزایش یافت. در مدل سازی با ANN، مقادیر ضریب تعیین (R2) و ضریب همبستگی (R) میان مقادیر واقعی و مقادیر پیش بینی شده حذف کدورت برای داده های آزمون به ترتیب برابر با 9492/0 و  9740/0 به دست آمد که نشان دهنده کارایی خوب مدل بود.

    بحث و نتیجه گیری

    نانو ماده گرافن اکساید کارایی بالایی در حذف کدورت از آب نشان داد. پارامترهای pH و غلظت منعقدکننده، به عنوان مهمترین پارامترهای کنترل کننده فرآیند تشخیص داده شد. مدل داده کاوی شبکه عصبی از عملکرد خوبی برای پیش بینی بازدهی حذف کدورت با استفاده از گرافن اکساید برخوردار بود.

    کلیدواژگان: مواد کلوئیدی، حذف کدورت، انعقاد و لخته سازی، گرافن اکساید، شبکه عصبی مصنوعی
  • حجت الله جغتایی، رحیم دبیری*، محمد الیاس مسلم پور صفحات 19-35

    بررسی نتایج آنالیز عناصر سنگین در نمونه های خاک منطقه مورد مطالعه نشان از غلظت بالای برخی عناصر از قبیل کروم، نیکل و کبالت در بخش های جنوبی منطقه دارد. ارزیابی فلزات سنگین در خاک های منطقه جغتای توسط روش های آماری چند متغیره (ضریب همبستگی پیرسون، آنالیز خوشه ای و تحلیل مولفه اصلی) نشان دهنده همبستگی مثبت و قوی عناصر کبالت، نیکل، کروم، آهن، منگنز و منیزیم می باشد که ناشی از منشا یکسان آنها (واحدهای افیولیتی و الترامافیکی منطقه) می باشد. محاسبه شاخص های آلودگی (فاکتور زمین انباشتگی، فاکتور غنی شدگی، فاکتور آلودگی و درجه آلودگی اصلاح شده) نشان می دهد که خاک های منطقه نسبت به عناصر کروم و نیکل آلودگی شدید و نسبت به عنصر کبالت آلودگی متوسط دارند. آزمایش استخراج ترتیبی بر روی نمونه های آلوده نشان داد که عناصر نیکل و کروم با غلظت بیش از 50 درصد در فاز تبادل پذیرتمرکز یافته اند. به عبارت دیگر وجود واحد های افیولیتی و معدنکاری بر روی واحدهای کرومیتی در منطقه سبب آزاد شدن این عناصر گردیده است ، به طوری که با دور شدن از واحدهای افیولیتی، غلظت این عناصر کاهش می یابد. همچنین گونه سازی عناصر در فاز های مختلف نشان داد که سایر عناصر اغلب در فازهای باقی مانده تمرکز یافته و منشا لیتوژنیک دارند.

    کلیدواژگان: آلودگی خاک، عناصر سنگین، ارزیابی زیست محیطی، استخراج ترتیبی، افیولیت های سبزوار
  • نیما شاه محمدی، رضا باباخانی* صفحات 37-46
    زمینه و هدف

     معماری مساجد و بناهای نظیر آن که با روان مخاطبین در ارتباط است، نیاز به شناخت بیشتر عوامل محرک در این فضاها را ضرورت می بخشد. یکی از این نمونه ها مسجد نصیرالملک است که طراحی منحصر به فرد شبستان آن به دلیل تعدد شیشه های رنگی و تاثیری که بر روی مراجعین می گذارد، بررسی اطلاعات و داده های مربوط به آن را حایز اهمیت می نماید. هدف اصلی این پژوهش دسته بندی داده های شیشه های رنگی بر اساس کد رنگی دیجیتال، دست یافتن به میانگین، واریانس و ارتباط رنگی غالب در هر دهانه، تحلیل اثر روانی رنگی ارسی های شبستان بر افراد و ارایه ی جدولی از کدهای رنگی موجود در تمامی دهانه های شبستان است.

    روش بررسی

    با وجود حجم بالای داده های جمع آوری گردیده، تحلیل آن ها به وسیله روش های معمولی امکان پذیر نبوده، به همین دلیل روش پژوهش در این تحقیق براساس کدنویسی با زبان پایتون و کار با الگوریتم های هوش مصنوعی است، که پس از برداشت داده های مورد نیاز و انجام محاسبات پیچیده آماری، رنگ های موجود در ارسی ها جهت تحلیل به کدهای رنگی تبدیل گشته و پایگاه داد ه ای برای هر ارسی به فرم ماتریسی از اعداد در قالب کدهای رنگ  RGB تشکیل گردیده است.

    یافته ها:

     ترکیبات رنگی در ارسی های مسجد در یک پیوستگی و رابطه ریاضی بسیار دقیقی با یکدیگر قرار دارند، هر یک از این رنگ ها در رابطه ترکیبی خود تاثیرات مشخصی بر روی کاربران میگذارد که در جداول به تفصیل به آنها پرداخته شده است.

    بحث و نتیجه گیری

    میانگین و واریانس اعداد محاسبه شده، رنگ غالب در ردیف های مختلف شبستان را به نمایش در آورده است که بر اساس آن ها پلان رنگی فضای شبستان و همچنین جدولی بر پایه اطلاعات استخراج گردبده ترسیم شده است. از طرفی نیز پیوستگی رنگ ها با یکدیگر سنجیده گشته که نشانگر وجود ارتباط مثبت و پیوستگی در میان داده ها است.

    کلیدواژگان: مسجد نصیرالملک، هوش مصنوعی، طیف رنگی
  • ملیحه امینی*، ریحانه دهقان صفحات 47-58
    زمینه و هدف

    ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب آشامیدنی مبنای قضاوت قابل آشامیدن بودن آن است. تغییرات نامطلوب در این پارامترها می تواند سلامت مصرف کنندگان را تهدید کند. لذا هدف این مطالعه بررسی کیفیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبی آب آشامیدنی و مقایسه آن با استانداردهای ملی و سازمان حفاظت محیط زیست است.

    روش بررسی:

     33 نمونه به طور مستقیم از 11 ایستگاه شبکه توزیع آب شهر جیرفت جمع آوری گردید. آزمایش های فیزیکی و شیمیایی شامل هدایت الکتیریکی، pH، کدورت، کلر باقی مانده، جامدات محلول (TDS)، فلوراید و نیترات بود که بر اساس روش های مندرج در استاندارد متد صورت گرفت و آزمایش های میکروبی نیز شامل کلی فرم کل و کلی فرم مدفوعی با روش تخمیر چند لوله ای انجام شد. این مطالعه در سال 1396 انجام گرفت.

    یافته ها:

     میانگین پارامترهای اندازه گیری شده به ترتیب هدایت الکتریکی 96/720 میکروزیمنس بر سانتی متر، کدورت NTU53/0،pH86/7 ، کل جامدات محلول 8/397، کلر باقی مانده 32/0، نیترات 77/11 و کلر باقی مانده 66/0 میلی گرم در لیتر بود. به جز نیترات و TDS که بالاتر از استاندارد ملی بودند سایر پارامترها استانداردهای ملی و EPA آب آشامیدنی را برآورده نمودند. همچنین کیفیت بهداشتی آب شبکه توزیع شهر جیرفت نیز مشکل آفرین نبود و در حد استاندارد ملی و EPA قرار داشت.

    بحث و نتیجه گیری:

     به طور کلی می توان گفت آب آشامیدنی شبکه توزیع شهر جیرفت از نظر فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی مشکلی برای آشامیدن نداشته و ایمن است.

    کلیدواژگان: کیفیت فیزیکی، شیمیایی و میکروبی، آب آشامیدنی، جیرفت
  • نازنین جوادی فرد، سمیرا خدیوی*، سعید مطهری، مریم فراهانی صفحات 59-77
    زمینه و هدف

    افزایش روز افزون مصرف انرژی با کاهش منابع طبیعی و آلودگی محیط زیست تهدید جدی برای بشر است. لذا استفاده منطقی و برنامه ریزی در این زمینه اهمیت زیادی دارد . مطالعه حاضر با هدف مدیریت یکپارچه انرژی و محیط زیست با استفاده از نرم افزار LEAP پیرامون رودخانه جاجرود انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    سیستم عرضه (تولید، واردات، انتقال و توزیع برق نیروگاه برق آبی لتیان)، تقاضای آب رودخانه جاجرود (مصارف شهری، کشاورزی و صنعتی) و اثرات زیست محیطی انرژی برای محدوده مرز فیزیکی تعیین شده با بهره گیری از توانمندی های نرم افزار LEAP  مدل سازی گردید. سپس نتایج حاصل از اجرای مدل در سناریوی مرجع و سناریوی سیاست های بهینه سازی مصرف آب با راهکارهای مختلف غیر قیمتی (در بخش خانگی، کشاورزی و صنعتی) در افق ده ساله مقایسه شد.

    یافته ها

    تقاضای انرژی در بخش آب و عرضه برق منطقه در سال پایه (1395) به ترتیب  بالغ بر 4/506 و  4/5607 میلیون کیلووات ساعت بوده است که انتظار می رود در سال 1405به 2/651 و 9/7162 میلیون کیلووات ساعت تحت سناریوی مرجع برسد.  درحالی که کل تقاضای انرژی در بخش آب و عرضه برق منطقه در سناریوی صرفه جویی مصرف آب به ترتیب 5/422 و 5/7028 میلیون کیلووات ساعت خواهد بود. انتشار دی اکسید کربن در سناریوی مرجع  از 43/6 میلیون تن در سال پایه به 94/7 میلیون تن در سال 1405 خواهد رسید. درحالی که تحت سناریو پیشنهادی92/7 میلیون تن خواهد شد.

    بحث و نتیجه گیری

    با اجرای سناریوی صرفه جویی آب در منطقه مورد مطالعه، میزان مصرف آب تا 100 میلیون متر مکعب در سال کاهش خواهد یافت. همچنین کاهش 9/32 درصدی در مصرف انرژی و 20هزار تنی در انتشار گازهای گلخانه ای در سال انتهای طرح را در پی خواهد داشت که در بهبود محیط زیست حایز اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، انرژی، محیط زیست، رودخانه جاجرود، نرم افزار LEAP
  • مریم قاسمی تبار، محمدرضا خطیبی* صفحات 79-94
    زمینه و هدف

    برنامه ریزی بدون توجه به ابعاد مختلف شهری در ورودی شهرها، سبب تجمیع کاربری های ناسازگار، بناهای پراکنده و بی ارزش و خیابان های عریض و بی روح در محورهای ورودی اکثر شهرها شده است. از آنجایی که ورودی شهر نخستین فضای شهری است که افراد با آن برخورد می کنند و نخستین تصویر ذهنی از یک شهر را در میان ساکنان و تازه واردان ایجاد می کند؛ لذا توجه به ترجیحات استفاده کنندگان از فضاهای ورودی شهر و کیفیات آن با تاکید بر معیار های زیست محیطی بسیار اهمیت داشته و ساماندهی آن را ضروری می کند. با توجه به ظرفیت قرارگیری باغات سنتی اطراف ورودی شرقی شهر قزوین و اهمیت بصری محورهای ورودی شهر، این پژوهش به صورت خاص تر به دنبال بررسی اثرات معیارهای زیست محیطی بر انتخاب و ترجیح استفاده کنندگان از محورهای ورودی شهر می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی-تحلیلی با ماهیت پیمایشی می باشد. در پژوهش حاضر 30 پرسشنامه ویژه متخصصان در سازمان های شهری توزیع گردید و در نهایت با استفاده از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی AHP معیارهای کلی و زیرمعیارها وزن دهی و اولویت بندی شدند. قلمرو زمانی تحقیق بین سال های 1398-1399 می باشد.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل داده ها نشان می دهد که بیشترین درجه اهمیت معیارها از نظر متخصصین شهری به منظور افزایش ترجیحات استفاده کنندگان از فضای ورودی مربوط به معیار خوانایی است. پس از آن معیارهای سرزندگی، پذیرندگی، تشخص و بهداشت محیط هریک به ترتیب در ترجیحات استفاده کنندگان از فضای ورودی شهرها حایز اهمیت هستند.

    بحث و نتیجه گیری:

     وضعیت هریک از معیارهای کیفی ترجیحات استفاده کنندگان از فضای ورودی در باغات سنتی ورودی شرقی شهر قزوین بررسی شده و در نهایت پیشنهادهایی به منظور ارتقاء کیفیت ورودی از طریق سکانس بندی ورودی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: ورودی شهر، ترجیحات استفاده کنندگان، معیارهای زیست محیطی، روش AHP، باغات سنتی قزوین
  • صالح سنجری*، ناصر برومند، مجتبی مقبلی صفحات 95-106
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت استفاده از سبزیجات سالم، کنترل غلظت عناصر سنگین جهت حفظ سلامتی مصرف کننده حایز اهمیت است. لذا این تحقیق با هدف ارزیابی خطرات فلزات سنگین بر سلامت انسان از طریق مصرف محصولات کشاورزی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    نمونه ها شامل بادمجان، گوجه فرنگی، خیار گلخانه ای و توت فرنگی بودند که به صورت تصادفی از گلخانه های جیرفت جمع آوری شدند و غلظت عناصر سرب و کادمیوم در محصول و میوه این گیاهان اندازه گیری شد و مقدار دریافت روزانه هر عنصر (EDI) برای هر محصول با توجه به مقدار مصرف روزانه هر محصول مشخص گردید.

    یافته ها

    میانگین غلظت سرب و کادمیوم در محصولات نمونه برداری شده با یکدیگر متفاوت بود، بیشترین و کمترین مقدار کادمیوم به ترتیب مربوط به بادمجان و خیار گلخانه ای بود. نتایج نشان داد که مقدار سرب و کادمیوم در محصولات بادمجان، گوجه فرنگی و توت فرنگی بیشتر از محدوده استاندارد ارایه شده براساس توصیه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران و سازمان جهانی بهداشت و خوار و بار و کشاورزی بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد در اغلب محصولات نمونه برداری شده مقدار فلزات سنگین سرب و کادمیوم بیش از حد مجاز است. با این حال مقدار دریافت روزانه هر عنصر (EDI) نشان داد همه محصولات مورد آزمایش، دارای EDI کمتر از میزان دریافت قابل تحمل روزانه موقتی (PTDI) که از طرف موسسه استاندارد ایران گزارش شده است، می باشند. در مجموع، با توجه به نتایج این مطالعه می توان نتیجه گرفت که مصرف این محصولات هیچ تاثیر منفی بر سلامت مصرف کنندگان ندارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، استاندارد، محصولات گلخانه ای، EDI، PTDI
  • سیده زهرا شمسی پاپکیاده*، محمدرضا سرمدی، الهه امینی فر، سید محمد شبیری صفحات 107-118
    زمینه و هدف

    وجود چالش های منحصر به فرد در عصر حاضر موجب نیاز تغییرات واقعی در طرز تفکر و عملکردی کاملا جدید در جامعه شده است. لذا استفاده از آموزش پایداری در تولید منابع انسانی کاملا آگاه، به ویژه با توجه به مهارت های اساسی درک و دانش مورد نیاز در قرن بیست و یکم، حیاتی است. براین اساس هدف اصلی این پژوهش تحلیل محتوای کتاب های ریاضی دوره اول ابتدایی براساس مولفه های آموزش پایداری است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است. واحد تحلیل (تصاویر، متن، فعالیت کلاسی و تمرین و کار در کلاس) است. جامعه آماری کتاب های ریاضی دوره اول ابتدایی (پایه اول، دوم و سوم) است. که در این پژوهش کل محتوای آن براساس سه مولفه آموزش پایداری (اقتصادی، اجتماعی و محیط زیستی) تحلیل شد. حجم نمونه با جامعه آماری یکسان و به صورت سرشماری در نظر گرفته شد. برای تایید روایی چک لیست از روایی صوری و محتوایی با نظرات صاحب نظران استفاده شد و پایایی آن 92/0 از روش هولستی بدست آمد و برای پردازش داده های گردآوری شده از روش آنتروپی شانون استفاده شد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان داد، تصاویر محیط زیستی در هر سه پایه دارای فراوانی بیشتری نسبت به دیگر واحد تحلیل است و در بین مجموع مولفه های آموزش پایداری، مولفه محیط زیستی در کلیه دوره های اول ابتدایی بیشترین و اقتصادی کمترین فراوانی را دارا بود. همچنین بر اساس معیار بار اطلاعاتی و ضریب اهمیت، معیار محیط زیستی در پایه اول و معیار اجتماعی در پایه های دوم و سوم بیشترین مقدار را دارا است. همچنین آموزش پایداری در پایه دوم و سوم با هم یکسان بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته ها بر این امر تاکید دارند که که تعادل و انسجام لازم بین سه مولفه آموزش پایداری برقرار نبوده و در محتوای کتاب های ریاضی دوره اول آن گونه که شایسته است به مولفه های آموزش پایداری توجه نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کتاب های ریاضی، دوره اول ابتدایی، آموزش پایداری، آنتروپی شانون
  • نوشین کریمی علویجه، نرگس صالح نیا*، محمدطاهر احمدی شادمهری صفحات 119-133
    زمینه و هدف

    طی دهه های اخیر انتشار آلاینده ها و حفاظت از محیط زیست یکی از دغدغه های مهم جوامع در حال توسعه می باشد، چرا که این جوامع برای رسیدن به رشد اقتصادی بالا نیازمند استفاده از انرژی هستند و مصرف انرژی بیشتر آلودگی های زیست محیطی بیشتری را به همراه دارد. بررسی عوامل موثر بر انتشار آلاینده ها و به خصوص گاز دی اکسید کربن می تواند در برنامه ریزی برای کنترل و مدیریت آلاینده ها موثر واقع شود. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر اندازه جمعیت، تولید ناخالص داخلی، شدت انرژی و شهرنشینی بر انتشار دی اکسید کربن در کشورهای منتخب منطقه منا طی سال های 2000-2017  است.

    روش بررسی

    عوامل موثر بر انتشار دی اکسید کربن در کشورهای منتخب منطقه منا با استفاده از مدل رگرسیون چندک پنل بررسی شده است. ویژگی شاخص این مدل تخمین متغیرهای مستقل در چندک های گوناگون و تاثیر آن ها بر متغیر وابسته است که با این کار دقت تخمین بسیار بالاتر رفته و می توان نتیجه تخمین در هر چندک را به صورت جداگانه مشاهده کرد.

    یافته ها:

     یافته های تحقیق نشان می دهد که اندازه جمعیت به جز چندک های 05/0 و 1/0 اثر مثبت و معناداری بر گسترش دی اکسید کربن دارد. شدت انرژی و تولید ناخالص داخلی در تمامی چندک ها اثر مثبت و معناداری بر انتشار  CO2دارند. رابطه شهرنشینی و دی اکسید کربن در تمامی چندک ها به جز 95/0 منفی و فقط در چندک های 05/0، 1/0، 7/0 و 8/0معنادار است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    در این مطالعه با توجه به این که تولید ناخالص داخلی بیشترین اثرگذاری را بر میزان انتشار دی اکسید کربن دارد، لذا توصیه می شود که با ارتقای تکنولوژی های تولید، تعبیه زیرساخت های انرژی های تجدیدپذیر و  ارایه مجوزهایی برای ورورد صنایع کمتر آلاینده کننده به کشورهای مورد بررسی، شرایطی میسر شود که رشد اقتصادی ناشی از افزایش تولید ناخالص داخلی با کمترین میزان انتشار آلاینده ها همراه باشد.

    کلیدواژگان: تخریب محیط زیست، CO2، رگرسیون چندک پنل
  • نسترن اکبری زاده، رحیم ملک نیا*، ضیاءالدین باده یان، شیدا خسروی صفحات 135-142
    زمینه و هدف

    گواهی پایداری، مشارکت مردم در مدیریت پایدار جنگل از طریق خرید محصولات گواهی شده است. بنابراین جامعه و مصرف کنندگان محصولات، عامل مهم و بازیگر فعال در پیش برد آن می باشند. از این رو شناخت عوامل موثر بر مشارکت، مرحله اول و مهمی در این زمینه است. پژوهش حاضر به بررسی فاکتور های موثر بر میزان تمایل به مشارکت در مدیریت پایدار جنگل از طریق خرید محصولات با گواهی پایدار می پردازد.

    روش بررسی

    جامعه آماری مطالعه مصرف کنندگان بازار مبل یافت آباد بودند. پس از تعیین حجم نمونه، مشخصات پاسخ دهندگان و دیدگاه آن ها در باره سوالات تحقیق جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از ضرایب همبستگی و آزمون های t و کروسکال والیس انجام شد.

    یافته ها

    بر اساس یافته های تحقیق،  شناخت افراد از مفهموم پایداری و تمایل افراد به خرید محصولات گواهی شده دارای رابطه معنی دار و منفی  با سن می باشد. سوالات تحقیق با میزان تحصیلات پاسخ دهندگان دارای ارتباط مثبت و معنی داری بودند. بین سطح درآمدی افراد و سولات تحقیق ارتباط معنی داری یافت نشد و تنها نگرش شهروندان مبنی بر لزوم مشارکت در مدیریت پایدار جنگل با میزان درآمد افراد ارتباط معنی دار و مثبتی داشت.

    بحث و نتیجه گیری

    شناخت جامعه از مدیریت پایدار، محصولات گواهی شده و تمایل به خرید محصولات گواهی شده تحت تاثیر فاکتورهای اجتماعی قرار دارد. بنابراین لازم است که با توجه به این امر، برنامه های ترویجی برای افزایش آکاهی جامعه از این امر طراحی و اجرا شوند.

    کلیدواژگان: مدیریت پایدار جنگل، محصولات گواهی شده، مشارکت، گواهی پایداری
  • اطلس جیردشتانی، مهدی رمضانی*، سارا نهیبی، نعمت الله خراسانی صفحات 143-154
    زمینه و هدف

    امروزه در بسیاری از کشورهای دنیا، اکوتوریسم برای دستیابی به رشد اقتصادی و همچنین حفاظت از محیط زیست و تنوع زیستی از اهمیت بالایی برخوردار است. اکوتوریسم یکی از جامع ترین جنبه های گردشگری است که تاثیر زیادی بر تنوع زیستی دارد. ارزیابی تنوع زیستی به عنوان شاخصی برای حفاظت بهتر پوشش گیاهی و تنوع گونه ها ضروری است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر اکوتوریسم بر پوشش گیاهی پارک ملی خجیر است.

    روش بررسی

    این پژوهش در سال 1398 انجام شد و دو زون فشار اکوتوریسم کم (100 تا 150 متر از جاده) و فشار اکوتوریسم متوسط ​​(50 تا 100 متر از جاده) انتخاب شد. سپس 36 قطعه نمونه (1 × 1 متر، 1 متر مربع) به صورت تصادفی در فواصل مختلف انتخاب شدند. گونه ها، درختچه ها و گیاهان در قطعه نمونه ثبت شد. شاخص های تنوع زیستی در نرم افزارهایEcological methodology و PAST ارزیابی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج، درصد پوشش در زون های کم ​​و متوسط فشار اکوتوریسم اختلاف معنی دار داشت و به ترتیب 4/59 و 6/33 درصد بود که بیشترین آن مربوط به گونه درمنه است. شاخص غنای مارگالف تفاوت معنی داری را در زون های کم ​​و متوسط فشار اکوتوریسم با 55/5 و 01/4 نشان داد. شاخص شانون-وینر نشان داد که زون کم اکوتوریسم بیشترین تنوع را نسبت به زون فشار اکوتوریسمی متوسط دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی، زون فشار اکوتوریسم کم، تاثیر منفی کمی را بر روی گیاه و تنوع گونه ای دارد و با توجه به آن‎که این پارک از شاخص ترین و غنی ترین بخش های طبیعی کشور به شمار می رود، به همین دلیل حفاظت از زیستگاه ها و رویشگاه های گیاهی آن ضروری است.

    کلیدواژگان: تنوع زیستی، شاخص غنا، حفاظت، پوشش گیاهی، پارک ملی خجیر
  • رضا کریمی قوزلو، آیدا احمدی*، مجید عباسپور، نصرت الله عباس زاده صفحات 155-167
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت صنایع سیمان در رشد اقتصادی کشور و تاثیر آن بر میزان انتشار آلاینده های هوا (ذرات معلق)، در این پژوهش اثرات کارخانه سیمان تهران در محیط اطراف آن مورد بررسی قرار گرفته و هدف اصلی از آن ارزیابی آلاینده ذرات معلق محیطی با شاخص کیفیت هوا در مجتمع صنعتی سیمان تهران می باشد.

    روش بررسی

    در این پژوهش اندازه گیری ذرات معلق PM10 و PM2.5، طی یک دوره یک ساله (1395) در چهار فصل مختلف اندازه گیری شد. برای اندازه گیری ذرات معلق موجود در هوای محیط از دستگاه غبار سنج 531 MET ONE GT  ساخت شرکت TSI استفاده می شود که قابلیت اندازه گیری ذرات با PM10, PM2.5, PM7, PM1 را داراست. دستگاه بعدی غبارسنج پارتیکل کانتر 8530 TSI Dust Trak II از نوع غبارسنجی رومیزی بوده که دارای قابلیت ثبت داده ها را دارد، استفاده شد. این نمونه برداری ها در 6 ایستگاه اندازه گیری در مجتمع صنعتی سیمان تهران انجام یافت و در نهایت نتایج به صورت AQI فصلی مورد ارزیابی قرار گرفت. در روش AQI که یکی از پرکاربردترین روش های ارزیابی وضعیت کیفیت هوا می باشد، ابتدا شاخص آلودگی در یک ایستگاه اندازه گیری و سپس در همه ایستگاه ها بعنوان بالاترین شاخص کیفیت آلودگی تعیین می شود.یافته ها و

    نتایج

    اولین یافته ای که از پژوهش حاضر بدست آمد این بود که آلاینده مسیول در کل ایستگاه های فصل بهار مربوط به تصفیه خانه بوده که جزو طبقه بندی پاک قرار دارد. در ادامه آلاینده مسیول در کل ایستگاه های فصل تابستان مربوط به جاده عوارضی (طبقه بندی سالم)، آلاینده مسیول در کل ایستگاه های فصل پاییز مربوط به محوطه ورزشگاه (طبقه بندی ناسالم برای گروه های حساس)، آلاینده مسیول در کل ایستگاه های فصل زمستان مربوط به منازل مسکونی (طبقه بندی سالم) قرار دارد. بنابراین آلاینده ترین ایستگاه طی یک سال یا 4 فصل متفاوت مربوط به PM2.5 فصل پاییز می باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین وضعیت کیفیت هوا با میانگین غلظت mg/m3 2.106 در صنعت سیمان تهران در طبقه بندی ناسالم برای گروه های حساس قرار گرفته که با رنگ نارنجی مشخص می شود. در آخر پیشنهاداتی برای کاهش آلایندگی ذرات معلق در منطقه صنعت ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: آلاینده ها، سیمان، ذرات معلق، ارزیابی، شاخص کیفیت هوا
  • نرجس همتی علم، اسلام کاشی*، راضیه حبیب پور صفحات 169-184
    زمینه و هدف

    رهایش و پراکندگی ابر گازهای سمی و آتش گیر در جو یکی از حوادث حایز اهمیت در ایمنی فرآیندهاست. پیش بینی نحوه انتشار گازها پس از رهایش آن ها به عنوان یک حادثه خطر زا برای جمعیت های انسانی مجاور صنایع یا محیط زیست برای کاهش خسارات ناشی از آن دارای اهمیت ویژه ای می باشد. آنالیز ریسک معمولا  با نرم افزارهایی که بر پایه آزمایش های تجربی و روش های ریاضی استوارند، انجام می شوند.

    روش بررسی

     برای به دست  آوردن مدل ها و ارزیابی مدل های ارایه شده چندین آزمایش در تحقیقات مختلف انجام گرفته است. آزمایش های انجام یافته در زمینه انتشار گاز را می توان به دو دسته اصلی آزمایش های میدانی و آزمایش های در تونل باد تقسیم بندی کرد. از جمله آزمایش های میدانی مهم می توان به آزمایش های Kit Fox، Thorney Island ، Coyote اشاره کرد. آزمایش های گروه PREP، EMU از جمله آزمایش های صورت گرفته ی مهم در تونل باد می باشند. در بسیاری از موارد به دلیل آن که حادثه بیشتر در فضای باز رخ می دهد، بررسی انتشار گاز در فضای باز بدون حضور مانع و یا در حضور مانع به نمایندگی از ساختمان ها و تجهیزات فرآیندی انجام یافته است.  در برخی از مطالعات نیز انتشار گاز در فضای بسته و ساختمان های بزرگ صورت گرفته است. در مدل سازی انتشار گاز، ابتدا مدل های ساده با عنوان مدل های جعبه ای، مدل های پلوم پایدار، مدل های انتگرالی و بعد مدل های پیشرفته تر مانند مدل های لاگرانژی و مدل های لاگرانژی گوسی ارایه شده است.  در سال های اخیر نیز استفاده از روش های دینامیک سیالات محاسباتی مورد توجه است. مدل های  LES، RANSوDNS  از جمله مدل های بکار برده شده در روش CFD می باشند.

    یافته ها

    گازها و سناریوهای رهایش گوناگونی در کارهای یاد شده مورد مطالعه قرار گرفته اند. از دیگر موارد تاثیر گذار بر انتشار گاز می توان به توپوگرافی محل رهایش و بستر انتشار گاز اشاره کرد که در آزمایش ها و شبیه سازی های عددی مورد بررسی قرار گرفته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    در زمان استفاده و استناد به آزمایش ها و مدل های ارایه شده، تا حد ممکن بایستی شرایط سناریو با آزمایش و مدل نزدیک باشد. از این شرایط می توان به نوع گاز، بستر انتشار گاز، نحوه برون ریزی و نشت گاز (آنی یا پیوسته) و شرایط محیطی دیگر اشاره کرد.

    کلیدواژگان: انتشار گاز سنگین، مدل های انتشار گاز، آزمایش های انتشار گاز، مدل های اغتشاش، CFD
  • مینا بهنود*، فاطمه بهادری امجز، مریم مروتی صفحات 185-196
    زمینه و هدف

    جوامع امروز برای نیل به اهداف توسعه پایدار بایستی افراد جامعه با دانش محیط زیست خود آشنا باشند که از بنیادی ترین راه حل ها آموزش آن در تمامی مقاطع آموزشی می باشد. هدف از این پژوهش سنجش میزان تاثیر گذاری آموزش بر ارتقاء دانش محیط زیستی معلمان و دانش آموزان متوسطه ی اول شهر بم است.

    روش بررسی

    بدین منظور در پژوهش حاضر تاثیرات آموزش محیط زیست هم برای کارکنان آموزش دهنده (معلمان) و هم دانش آموزان تحت دو پرسشنامه که توسط محققان این پژوهش تدوین شده، در مقطع متوسطه ی اول بررسی گردید. روش کار پژوهش به صورت توصیفی- تحلیلی انجام گرفت و جمع آوری اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه برای دو گروه معلمان و دانش آموزان مقطع متوسطه اول، صورت گرفت. پاسخ ها بر اساس طیف لیکرت به صورت 5 گزینه ای (خیلی زیاد تا خیلی کم) و جامعه آماری این تحقیق از طریق آزمون تحلیل عاملی برای معلمان 72 نفر و برای دانش آموزان 180 نفر مشخص شد. برای تجزیه و تحلیل عامل ها از سه آزمون کیزر- میر- اوکلین و آزمون بارتلت استفاده شد. داده های به دست آمده از نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    ضریب پایایی برای هر دو گروه قابل قبول بود. نتایج حاکی از آن است که رفتار های محیط زیستی دانش آموزان به همراه آموزش های محیط زیستی تیوری-عملی صحیح از اهمیت یکسانی برخوردار هستند، همچنین ارتقاء دانش محیط زیستی معلمان در ایجاد رفتار و نگرش مثبت در دانش آموزان تاثیر  دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    بنابراین برای نیل به هدف بالا بردن آگاهی و آموزش محیط زیست در بین افراد یک جامعه بایستی این آموزش ها به هر دو گروه دانش آموزان و آموزش دهندگان (معلمان) داده شود.

    کلیدواژگان: آموزش محیط زیست، توسعه پایدار، فرهنگ محیط زیست
  • مرتضی رمضانپور، حمید صالحیان*، اسماعیل بابانژاد، محمد رضوانی صفحات 197-207
    زمینه و هدف

    آترازین یکی از مهم ترین علف کش های مورد استفاده در ایران و جهان است که ضمن برخورداری از پایداری بالا، احتمال آلودگی آب های زیرزمینی و رواناب را به دنبال دارد. هدف از این آزمایش تعیین حساسترین گونه از بین هشت گونه گیاهی به آترازین و اندازه گیری حد آبشویی این علف کش بود.

    روش بررسی

    آزمایش اول در سال 1398 به منظور ارزیابی حساسیت هشت گونه گیاهی (کلزا، سویا، چچم، یولاف، گندم، علف قناری، تاج خروس و گندم) به بقایای آترازین با استفاده از شاخص GR50 (دز مورد نیاز علف کش برای کاهش 50% ی رشد گیاه) انجام شد. آزمایش دوم نیز به منظور تعیین حد آبشویی علف کش آترازین انجام گرفت. سطوح تیمار علف کش آترازین عبارت بودند از شاهد (عدم کاربرد)، سطح معمول (25/1 کیلوگرم در هکتار) و بالا (5/2 کیلوگرم در هکتار). تیمارهای یاد شده به ستون های خاک واقع در لوله های PVC به ارتفاع 32 سانتی متر تزریق شدند. بعد از گذشت سه روز خاک هر قطعه دو سانتی متری از ستون لوله جدا و هم زمان در معرض آزمون زیست سنجی و تجزیه شیمیایی قرار گرفتند. در آزمایش اول از تجزیه رگرسیون پروبیت برای تشخیص حساسترین گونه به آترازین و در آزمایش دوم نیز با طرح پایه کاملا تصادفی از تجزیه واریانس داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    آزمایش اول نشان داد که کلزا نسبت به سایر گونه ها حساسیت بیشتری به آترازین دارد. بررسی پروفیل توام تغییرات وزن گیاهچه کلزا و غلظت آترازین در اعماق مختلف خاک نشان داد که علف کش آترازین تا عمق 10 سانتی متری خاک نفوذ کرده است.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد تجمع آترازین تا عمق 10 سانتی متری به دلایلی چون مقدار ماده آلی و درصد رس بیشتر در این لایه می باشد. با توجه به حداکثر بانک بذور علف های هرز در مزرعه مورد آزمایش در لایه های سطحی خاک، استفاده از علف کش آترازین در این قطعه آزمایشی می تواند کارایی کنترل علف های هرز را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آبشویی، آترازین، تجزیه شیمیایی، زیست سنجی
  • وحید مشفقی*، سمیرا یوسفیان صفحات 209-222
    زمینه و هدف

    ساختار کالبدی اراضی نشان دهنده نحوه توزیع و ترکیب افقی کاربری های شهری است که نقش بسیار مهمی در پراکنش آلاینده های و کیفیت هوای شهری دارد. مکان گزینی منابع آلاینده (مانند کاربری های صنعتی، تجاری، اداری، مسکونی و...) و اثرگذاری آن بر توزیع سفرهای شهری و ترافیک، به دنبال خود بر میزان و نحوه ی توزیع آلاینده های منتشر شده تاثیر می گذارد. هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی نقش الگوی کاربری اراضی و ساختار کالبدی در تغییرات مکانی آلاینده های شهر تهران در بازه زمانی 1390- 1397 است.

    روش بررسی

    جهت نیل به هدف تحقیق از تصاویر ماهواره ای لندست و همچنین از داده های آلایندگی مرکز کنترل کیفیت هوای تهران در سال های 1390 و 1397 استفاده شد، جهت طبقه بندی تصاویر ماهواره ای و مشخص نمودن نوع کاربری ها از روش شبکه عصبی مصنوعی در نرم افزار ENVI و همچنین جهت پهنه بندی غلظت آلایندگی هوای شهر تهران از مدل Kriging در نرم افزار Arc GIS استفاده شد (تاریخ انجام تحقیق: سال 1398).

    یافته ها

    نتایج تحلیل خود همبستگی فضایی نشان داد که در طول مدت 7 سال بین تغییرات ساختار فضایی و میزان آلودگی هوای تهران همبستگی معناداری وجود داشته است.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج بررسی تغییرات کاربری اراضی و شاخص های آلایندگی هوا نشان می دهد که افزایش ساخت وساز در غرب و شمال تهران باعث افزایش تمرکز آلاینده ها در این جهات از شهر شده درصورتی که تغییر کاربری از زمین های بایر به فضاهای سبز شهری در شرق و جنوب شرقی شهر تهران باعث کاهش غلظت آلاینده های هوای شهری در این مناطق شده است.

    کلیدواژگان: تغییرات کاربری، پراکنش شهری، آلاینده های هوا، شهر تهران
  • فاطمه سبز علیپور، حسین باقرپور* صفحات 223-233
    زمینه و هدف

    صرفه جویی در مصرف نهاده ها، حفظ سوخت های فسیلی و کاهش آلودگی هوا، از جمله مزیت هایی استفاده موثر از انرژی هستند. این پژوهش با هدف بهینه سازی انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای محصول پرتقال در شهرستان دزفول، با کمک دو تکنیک بهینه یابی تحلیل پوششی داده ها و الگوریتم ژنتیک چند هدفه اجرا شد.

    روش بررسی

    در این تحقیق داده ها از 60 باغدار پرتقال به شکل تصادفی و از طریق مصاحبه حضوری و پرسشنامه ای در سال زراعی 1395 جمع آوری گردید و با استفاده از دو تکنیک تحلیل پوششی داده ها و الگوریتم ژنتیک چندهدفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    با توجه به نتایج حاصل از تکنیک تحلیل پوششی داده ها بر اساس مدل های بازگشت به مقیاس ثابت و متغیر و روش اندازه گیری ورودی محور، میانگین کارایی فنی، کارایی فنی خالص و کارایی مقیاس به ترتیب 95/0، 98/0 و 97/0 به دست آمد. نتایج بهینه سازی مصرف انرژی و انتشار گازهای گلخانه ای با استفاده از تحلیل پوششی داده ها نشان داد که حدود 36/4% از انرژی پرتقال، پتانسیل ذخیره شدن دارد که کودهای شیمیایی و سوخت دیزل بیشترین مقدار انرژی ذخیره شده را از کل انرژی ذخیره شده دارا می باشند. همچنین تحلیل پوششی داده ها قادر به کاهش 38/34 کیلوگرم کربن دی اکسید بر هکتار از گازهای گلخانه ای در محصول پرتقال می گردد. نتایج حاصل از الگوریتم ژنتیک نشان داد اگر تمامی نهاده ها به صورت کاملا بهینه مصرف شود، می تواند انرژی مصرفی در تولید پرتقال در منطقه مورد مطالعه را به میزان 1/26% کاهش دهد که در نتیجه کاهش این عامل ورودی، انتشار گاز گلخانه ای می تواند به میزان قابل توجهی کاهش پیدا بکند. همچنین نتایج نشان داد که میزان انرژی ورودی برای تولید پرتقال در حالت ایده آل می تواند 61/32810 مگاژول در هکتار باشد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، استفاده از ماشین های نو به جای ماشین های فرسوده به منظور مصرف سوخت کمتر و همچنین تشویق کشاورزان به انجام آزمون خاک برای تعیین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک قبل از مصرف کود ها توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پرتقال، بهینه یابی، تحلیل پوششی داده ها، الگوریتم ژنتیک
  • سید بهزاد لسانی*، علی مشهدی، سید احمد حبیب نژاد، محمد حبیبی مجنده صفحات 235-247
    با توجه به آن که از یک سو انسان ها حق دارند از محیط زیستی سالم و متعادل و مساعد برای توسعه اقتصادی اجتماعی برخوردار گردند و از دیگر سو محیط زیست موضوعی است که هم مربوط به دولت می شود و هم مربوط به شهروندان، از این رو این مقاله با هدف بررسی تحلیلی نسبت محیط زیست،دولت و شهروندی در صدد بیان رویکردهای مختلف در رابطه با محیط زیست تدوین شده است.این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده و با استفاده از روش کتابخانه ای،تهیه فیش و مراجعه به کتب و مقالات متعدد در سال 1397 انجام گرفته است.یافته ها نشان می دهددر مورد نحوه ارتباط و برخورد با مسایل زیست محیطی سه رویکرد عمده وجود دارد. در رویکرد دولت مدار شامل دیدگاه سوسیالیست ها و مارکسیست ها ، دولت های فاشیستی و نازیستی، دولت های رفاهی و دولت های سبز بر نقش دولت ها در امر حفاظت از محیط زیست تاکید می شود. در رویکرد بدون دولت یا دخالت حداقلی دولت نیز دیدگاه لیبرال ها ،پست مدرنیست ها و آنارشیست ها و محیط زیست گرایان بر نقش محدود و حداقل و یا عدم حضور و دخالت دولت ها در حوزه محیط زیست تاکید می گردد و در رویکرد مشارکت گرایانه که منطقی ترین رویکرد است، بر نقش و کارکرد سازمانهای غیر دولتی مردم نهاد و نهادهای محلی به عنوان سازمانهای مکمل بخش دولتی در مورد مسایل زیست محیطی کشور بحث می شود.
    کلیدواژگان: محیط زیست، دولت، مشارکت، شهروندان، سازمانهای مردم نهاد
  • کرامت الله زیاری، لیلا محمدی کاظم آبادی*، حمیده زعیمی، محمدعلی خانی زاده صفحات 249-265
    زمینه و هدف

    امروزه، رضایت مندی شهروندان یکی از ابزارهای عمده در سنجش عملکرد شهرداری ها محسوب می شود. از این رو، در این مقاله تلاش می شود که با استفاده از نظرات شهروندان، میزان رضایت آنان از عملکرد شهرداری  منطقه 1 شهر شیراز مورد سنجش قرار گیرد تا بتوان از این رهگذر، با شناخت نقاظ قوت و ضعف عملکرد شهرداری، راهکارهایی جهت بهبود عملکرد این سازمان و افزایش رضایت شهروندان ارایه نمود. هدف اصلی و کلی  این طرح «بررسی میزان و عوامل موثر بر رضایت شهروندان شیراز از خدمات ارایه شده توسط شهرداری شیراز می باشد.

    روش بررسی

    این تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی تحلیلی و از نوع پیمایشی با استفاده از ابزار پرسش نامه بوده است. پایایی ابزار تحقیق برپایه ضریب آلفای کرونباخ برای پرسش نامه کانو 70/0 به دست آمده است. سپس با استفاده از نرم افزارspss داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون کای اسکویر رضایت مندی متوسط به بالای شهروندان یعنی 82/70 را نشا ن داد، همچنین نتایج    آزمون کای اسکویر نشان داد که مردان رضایت کم تری نسبت به زنان از عملکرد شهرداری دارند و هرچقد میزان تحصیلات و سن افزایش یافته میزان رضایت مندی کم تر شده و رضایت کارمندان و دانشجویان نیز کم تر از مشاغل دیگر بوده است همچنین نتایج حاصل از آزمون کانو نشان داد که که سطح رضایت مندی شهروندان از (نیازهای اساسی با ضریب رضایت (35/0) در سطح پایین و نیازهای عملکردی با ضریب رضایت (584/0) در سطح متوسط و نیازهای هیجانی با ضریب (723/0) در سطح بالاتری قرار دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به کیفیت پایین خدمات ارایه شده در نیازهای اساسی که از جمله وظایف ذاتی شهرداری محسوب  می شود، این امر بر رفتارشهروندان، به خصوص درمشارکت درامور شهری تاثیر منفی داشته است.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، خدمات، شهرداری، مدل کانو، شهر شیراز
  • لیلا آندرواژ*، علیرضا رجبی پور میبدی، ایمان قاسمی همدانی، مارشا زربازو صفحات 267-280
    زمینه و هدف

    مسایل محیطی و حفظ محیط زیست که به عنوان یکی از شااخص های مسیولیت اجتماعی شرکت ها در نظر گرفته می شودکه مصرف کنندگان هنگام خرید آن را مدنظر قرار می دهند. در نتیجه این مسایل باعث شده است که مسایل محیطی وارد مفاهیم بازاریابی گردند و رویکردی به نام بازاریابی سبز پدیدار شود هدف از این تحقیق تبیین تاثیر متغیرهای مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها و جهت گیری زیست محیطی بر عملکرد بازاریابی سبز(گرایش بازاریابی داخلی سبز، تاکتیک های بازاریابی سبز و جهت گیری استراتژیک بازاریابی سبز) مورد بررسی و سپس تاثیر این متغیرها بر عملکرد بازاریابی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این تحقیق از نظر هدف در زمره تحقیقات کاربردی قرار دارد و از نظر شیوه اجرا در زمره تحقیقات توصیفی -پیمایشی می باشد و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه ساختار یافته است. جامعه آماری کلیه شرکتهای سلامت محور در استان تهران می باشد (حدود 1120 شرکت) و درمقطع زمانی پاییز و زمستان1399 به انجام رسیده است. در این تحقیق روش نمونه گیری، روش تصادفی ساده بوده است و حجم نمونه با توجه به جامعه آماری 1120 تایی تعداد 286 شرکت بوده که طبق فرمول کوکران و در سطح خطای 5 درصد تعیین شده است.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده از این تحقیق تنها فرضیه تاثیر مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر گرایش بازاریابی داخلی سبز مورد تایید قرار نگرفته است و سایر فرضیه ها مورد تایید قرار بوده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    در فرضیه اول با توجه به اینکه آماره t برابر با 57/1بوده و این مقدار در بازه (96/1، 96/1-) قرار دارد، لذا معنادار نیست. از این رو مشخص می شود که در سطح اطمینان 95 درصد مسیولیت پذیری اجتماعی شرکت ها بر گرایش بازاریابی داخلی سبز تاثیری ندارد، .همچنین فرضیه چهارم با توجه به این که آماره t برابر با  25/13-  بوده و این مقدار در بازه (96/1، 96/1-) قرار دارد، بنابراین می توان نتیجه گرفت که این فرضیه معنادارنیست-. از این رو مشخص می شود که جهت گیری زیست محیطی بر گرایش بازاریابی داخلی سبز تاثیرمنفی دارد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی، شرکتهای سلامت محور، جهت گیری زیست محیطی، عملکرد بازاریابی، بازاریابی سبز
|
  • Nazila Rezania, Maryam Hasani Zonoozi *, Motahareh Saadatpour Pages 1-17
    Background and Objective

    In recent years, applications of carbon-based nanomaterials have been developed in various fields such as water and wastewater industry. One of these compounds is graphene oxide (GO), which has attracted a lot of attention due to its high specific surface two-dimensional structure and various surface groups. In this regard, the main purpose of this study is to investigate the coagulation properties of graphene oxide in removing turbidity from water and modeling the process using artificial neural network (ANN).

    Material and Methodology

    The samples were prepared by using garden soil and tap water and the GO was purchased in the form of suspension. Jar tests were performed to assess the influence of pH, GO dosage, initial turbidity, settling time and other parameters on the turbidity removal efficiency. In order to simulate the process, Perceptron neural network was used.

    Findings

    Under acidic pH conditions and with increasing the GO dosage from 2.5 mg/L to 40 mg/L, the removal efficiency increased considerably. However, the initial turbidity did not show a clear effect on the process performance. Much of the turbidity removal occurred within the first 10 minutes of the settling time and the flocs’ exhibited higher settling rates at higher GO dosages and acidic pH condition. According to the results obtained from the created ANN model, the coefficient of determination (R2) and the correlation coefficient (R) between the observed and predicted values of the test data were 0.9492 and 0.974, respectively, which reveal the model’s high capability in predicting the process results.

    Discussion and Conclusion

    GO showed high capability in turbidity removal from water. The pH and GO dosage were recognized as the process controller parameters. The ANN data mining model showed good performance in predicting process efficiency.

    Keywords: Colloidal particles, Turbidity removal, coagulation, flocculation, Graphene oxide, Artificial Neural Network
  • Hojatallah Joghatayi, Rahim Dabiri *, Mohamad Elyas Moslempour Pages 19-35
    Background and Objective

    Joghatay plain is located in Sabezvar Ophiolitic Zone and next to the chromite mine. In this research, the soil pollution by heavy metals have been investigated with respect to geochemical, statistical and environmental indicators in Joghatay plain.Material and

    Methodology

    Samples were collected seasonally from soil in Joghatay plain within May 2014, and the concentration of heavy metals were measured using ICP-MS method. To the geochemical phases of metals in soil were determined using BCR sequential extraction method.

    Finding

    The result of the analysis of heavy metals in soil samples has shown high concentrations of some elements such as Chromium, Nickel and Cobalt in the southern part of the region. Assessment and correlation of heavy metals in Joghatay region soils by multivariate statistical methods (Pearson correlation, cluster analysis and principal component analysis) show a strong positive correlation between Cobalt, Nickel, Chromium, Iron, Manganese and Magnesium due to the same source  (ophiolitic unit area).

    Discussion and Conclusion

    The pollution index (geoaccumulation index, enrichment factor, contamination factor and modified contamination degree) indicates that soil has strongly polluted with regard to Chromium and Nickel and moderately polluted to Cobalt. Sequential extraction method has indicated that more than 50% of Nickel and Chromium concentration in intercahnageable phase. On the other hand ophiolitic rocks and Chromit mining leads releasing of these elements in the area. Though, as far as it gets away from ophiolitic rocks these elements concentration will be decreased. Also element speciation in different phases reveals that the rest elements have concentrated in residual phases and have a lithogenic source.

    Keywords: Soil pollution, Heavy metal, Environmental assessment, sequential extraction, Sabzevar ophiolite
  • Nima Shahmohammadi, Reza Babakhani * Pages 37-46
    Background and Objective

    The architecture of mosques and buildings that are associated with conscious perception, mentality and sensibility of the audience they address, requires more awareness about the provocative factors in these spaces. Nasir Ol Molk Mosque which is one of the example designs contributing psychological refinement as well as tension reduction, makes it vital to analyze information and data related to the mentioned places.

    Material and Methodology

    The present study has divided Nassir Ol Molk’s space into multiple zones in order to have a deeper understanding of dominant color tones of the area. Consequently, every individual orsi has encountered thirteen levels of evaluation. Due to the high volume of collected data, it was not feasible to analyze datasets by conventional methods. Hence the research method in this study is based on Python coding along working with Artificial Intelligence algorithms.

    Findings

    After gathering data followed by applying complex statistical calculations, the colors in orsies were converted to codes for analysis. subsequently, a database founded on the matrix of numbers in the form of RGB color codes, was constructed for each orsi.

    Discussion and Conclusion

    In conclusion, it should be noted that the mean and variance of the calculated color numbers represent distinctive colors in different parts of the mosque. Furthermore, based on the extracted information, a table along with the mosque's color plan was generated. Additionally, the correlation of colors was measured and results indicate a positive connection along with consistency in the selected colors.

    Keywords: Nasir Ol Molk Mosque, Artificial Intelligence, color psychology
  • Malihe Amini *, Reyhane Dehghan Pages 47-58
    Background and Objective

    The physical, chemical and microbial properties of drinking water are the basis for judging its drinking potential. Undesirable changes in these parameters can threaten the health of consumers. Therefore, the aim of this study was to evaluate the physical, chemical and microbial quality of drinking water and compare it with national standards and the Environmental Protection Agency.

    Material and Methodology

    33 samples from 11 stations in the water distribution network of Jiroft were collected directly. Physical and chemical tests include Electrolytic Conductivity, pH, Turbidity, Residual chlorine, Total soluble solids (TDS), Fluoride and Nitrate were done based on the standard methods and microbial tests also included total coliform and fecal coliform with multi-pipe fermentation method was applied. This study was performed in the 2017 year.

    Findings

    The average of the measured parameters were included electrical conductivity 720.69 microsiem/cm, turbidity 0.53 NTU, pH 7.86, total soluble solids 397.8, chlorine residue 0.32, nitrate 11.77 and chlorine residue 0.66 mg/l. Other than Nitrates and TDS, which were above the national standard, other parameters were in national standards and EPA drinking water. Also, the health quality of the water distribution network in Jiroft was not a problem, and it was at the national level and the EPA.

    Discussion and Conclusion

    In general, it can be said that the drinking water of the Jiroft distribution network is without problem in physically, chemically and biologically aaspects and it is safe to drink.

    Keywords: Physical, Chemical, Biological Quality, drinking water, Jiroft
  • Nazanin Javadifard, Samira Khadivi *, Saeid Motahari, Maryam Farahani Pages 59-77
    Background and Objective

    Increasing energy consumption by reducing natural resources and contaminating the environment is a serious threat to human. Therefore, wise use and planning is important in this regard. Present study carried out to assess integrated energy and environmental management using LEAP software around Jajrood River

    Material and Methodology

      Supply system (production, import, transmission and distribution of Latyan hydroelectric power plant), water demand of Jajrood River (urban, agricultural and industrial consumption) and environmental impacts of energy for the determined physical boundary range were modeled by using the capabilities of the LEAP software. Then, the results of model implementation in the reference scenario and scenario of water consumption optimization policies contains the different non-price strategies (household, agricultural and industrial sectors) were compared in a 10-year period.

    Findings

    Energy demand in water sector and the supply of electricity in the base year (2016) were 506/4 and 5607/4 MkWh, respectively, which is expected to reach 651/2 and 7162/9 MkWh in 2026 under the reference scenario. While the total energy demand in the water sector and electricity supply of this region will be 422/5 and 7028/5 MkWh, in the water saving scenario. The carbon dioxide emission in the reference scenario will be increased from 6/43 Mt in the base year to 7/94Mt in 2026. While it will be 7/92 Mt under the proposed scenario.

    Discussion and Conclusions

    By implementing the water saving scenario in the studied area, water consumption will decrease to 100 Mm3per year. Also it will be reduced 32/9 percent energy consumption and 20000 tons of greenhouse gas emissions in the year-end of the plan, which will be important in improving the environment.

    Keywords: Integrated Management, Energy, Environment, Jajrood River, LEAP software
  • Maryam Qasemi Tabar, MohammadReza Khatibi * Pages 79-94
    Background and Objectives

    Planning regardless of the different dimensions of the urban entrances, has caused the aggregation incompatible land uses, scattered and worthless buildings, widespread and soulless streets in the main city entrance axes. Since the urban entrance is the first urban space that people deal with and creates the first image of a city among residents and newcomers; therefore, attention to the user preferences of the urban entrance spaces and its qualities with emphasis on environmental criteria is very important and needs to be regulated. Considering the capacity of the traditional gardens around the eastern entrance of Qazvin and the visual significance of the city entrance axis, this research, is specifically looking at the effects of environmental criteria on the users’ selection and preference of the city entrance axis. This research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-analytical nature with matter of survey.

    Material and Methodology

    In this present study, 30 expert questionnaires were distributed in urban organizations and finally, by using Analytical Hierarchy Process (AHP), overall criteria and sub-criteria were weighted and prioritized.

    Findings

    The results show that the most important criteria in terms of urban experts in order to increase the users’ preferences from the urban entrance spaces is related to Readability criterion. Subsequently, the Vitality, Sense of invitation, Individuation, and Environmental Health criteria are respectively in the users’ preferences of the urban entrance spaces.

    Discussion and Conclusion

    The status of each qualitative criteria of user preferences from entrance space in traditional gardens of the eastern entrance of the Qazvin has been surveyed and finally, some suggestions have been made to improve the quality of entrance through entrance sequences.

    Keywords: Urban Entrance, Users’ Preferences, environmental criteria, AHP model, Qazvin Traditional Gardens
  • Saleh Sanjari *, Naser Boroomand, Mojtaba Moghbeli Pages 95-106
    Background and Objective

    Regarding the importance of using the healthy vegetables, it is important to control the concentration of heavy metals in order to provide the health of consumers. Therefore, this study was done with the aim of investigating the evaluation of the risk of heavy metals on human health trough consumption of greenhouse products.

    Material and Methodology

    Samples included eggplants, tomatoes, greenhouse cucumbers and strawberries, were collected randomly from Jiroft greenhouses and the concentration of lead and cadmium in leaves and fruits of these plants were measured. The amount of EDI was defined for each product according to daily consumption.

    Findings

    The average concentration of lead and cadmium in samples were different. The highest and the lowest amount of cadmium respectively belonged to tomatoes and greenhouse cucumbers. The results showed that levels of lead and cadmium in most of the products were more than the standard range recommended by the institute of Standards and Industrial Research of Iran and the FAO-WHO.

    Discussion and Conclusions

    The results showed that the amount of lead and cadmium exceeded the standard index, However the amount of EDI was less than or equal to PTDI reported by Standards Institute's of Iran. Overall, according to the results of this study, it can be concluded that the consumption of these products has not any negative effects on the consumers' health.

  • Seyedeh Zahra Shamsi Papkiade *, Mohammadreza Sarmadi, Elahe Aminifar, Seyed Mohammad Shobeiri Pages 107-118
    Background and Objective

    The existence of unique challenges in the present age has caused the need for real changes in a completely new way of thinking and acting in society. Therefore, the use of sustainability education in the production of fully aware human resources, especially given the basic skills of understanding and knowledge required in the 21st century, is critical. Therefore, the main purpose of this study is to analyze the content of the first grade primary mathematics textbooks based on the components of sustainability education.

    Material and Methodology

    The present study is a descriptive-analytical study. Unit of analysis (images, text, class activity and practice and class work). The statistical population is the mathematics textbooks of the first primary school. In this study, the entire content was analyzed based on three components of sustainability education (economic, social and environmental). The sample size was the same as the statistical population and was considered as a census. To confirm the validity and checklist, face and content validity with the opinions of experts was used and its reliability was 0.92 by Holstie method and Shannon entropy method was used to process the collected data.

    Findings

    Findings showed that environmental images in all three levels have a higher frequency than the other unit of analysis and among all the components of sustainability education, the environmental component in all the first primary courses had the highest and the lowest economic frequency. Also, based on the information load criterion and the coefficient of importance, the environmental criterion has the highest value in the first grade and the social criterion in the second and third grades. Also, sustainability education in the second and third grades were the same.

    Discussion and Conclusion

    The affidavits emphasize that the necessary balance and coherence between the three components of sustainability education has not been established and that the components of sustainability education have not been given due attention in the content of the first period math textbooks.

    Keywords: Content analysis, Math Textbooks, First grade, sustainability education, Shannon Entropy
  • Nooshin Karimi Alavijeh, Narges Salehnia *, MohammadTaher Ahmadi Shadmehri Pages 119-133
    Background and Objective

    Over the past decades, emissions of pollution and environmental protection have become one of the major concerns of developing countries, because these communities need to use energy to achieve high economic growth and more energy consumption brings more environmental pollution. Investigating influencing factors on the emission of pollutants, and in particular carbon dioxide gas, can be effective in planning for the control and management of pollutants. The purpose of this study is to investigate the effect of population size, GDP, energy intensity and urbanization on carbon dioxide emissions in selected countries of the Mena region during the years 2000-2017.

    Material and Methodology

    Factors affecting the emission of CO2 in selected countries of the MENA region have been investigated using Panel Quantile Regression model. Important feature of this model is the estimation of independent variables in different quantiles and their effect on the dependent variable, which greatly increases the accuracy of the estimate and the result of the estimate in each quantile can be seen separately.

    Findings

    Research findings show that population size except for quantiles of 0.05 and 0.1 has a positive and significant effect on carbon dioxide emissions. The energy intensity and GDP at all quantiles have a positive and significant effect on CO2 emissions. The relationship between urbanization and carbon dioxide is negative at all quantiles except 0.95 and only in 0.05, 0.1, 0.7 and 0.8 quantiles is significant.

    Discussion and Conclusion

    In this study, given that GDP has the greatest impact on carbon dioxide emissions, it is recommended that by upgrading production technologies, preparation renewable energy infrastructure and issuing permits to enter less polluting industries into the countries studied, create the conditions that economic growth due to the increase in GDP to be accompanied by the lowest emissions of pollutants.

    Keywords: Environment Destruction, CO2 Gas, Panel Quantile Regression
  • Nastaran Akbarizadeh, Rahim Maleknia *, Ziaodin Badehian, Sheyda Khosravi Pages 135-142
    Background and Objective

    Sustainability certification is public participation in sustainable forest management using certificated forest products. So, the investigation of willing to pay of public as key component of this process is first and important step. This study was conducted to Studying the effect of economic and social factors on the willing to participate in sustainable forest management using sustainability certification.

    Material and Methodology

    400 users of forest products were surveyed using questionnaire. Socio-economic data and opinions about forest certification were gathered. Statistical analyzes were done using correlation, t-test and Kruskal-Wallis test.

    Findings

    According to the results, there was a significant negative relation between statements of questionnaire and age. Relation between willing to certificated products and educational levels was positive significantly. There was not a significant relation between income levels and their wellness to  these products.

    Discussion and Conclusions

    knowledge and willing to participate in forest management via certificated forest products purchasing are affected by social other than economic factors.

    Keywords: Sustainable Forest Management, Certificated Forest products, participation, Forest Certification
  • Atlas Jirdashtani, Mahdi Ramezani *, Sara Nahibi, Nematollah Khorasani Pages 143-154
    Background and Objective

    Nowadays, ecotourism is very important for managing economic growth as well as preserving the environment and biodiversity in many countries. Ecotourism is one of the most comprehensive aspects of tourism that has a high impact on biodiversity. Evaluation of biodiversity as an indicator is essential for better conservation of vegetation and species diversity. The objective of this study was to investigate the impact of ecotourism on species diversity of Khojir National Park.

    Material and Methodology

    We selected a low-ecotourism pressure zone (100 to 150 m distance from the road) and a medium-ecotourism pressure zone (50 to 100 meters from the road). All plant species were recorded at 36 random plots (1 × 1 m, 1 m2). Biodiversity indicates determine by using PAST and Ecological Methodology software.

    Findings

    According to the results, there was a significant negative relation between statements of questionnaire and age. Relation between willing to certificated products and educational levels was positive significantly. There was not a significant relation between income levels and their wellness to these products.

    Discussion and Conclusions

    knowledge and willing to participate in forest management via certificated forest products purchasing are affected by social other than economic factors.

    Keywords: Sustainable Forest Management, Certificated Forest products, participation, Forest Certification
  • Reza Karimi Ghoozlou, Aida Ahmadi *, Madjid Abbaspour, Nostatollan Abbaszadeh Pages 155-167
    Background and Objective

    Considering the importance of cement industries in the country's economic growth and its effect on emissions of air pollutants (particulate matter); in this research, the effects of Tehran cement factory on the environmental of the region have been investigated. The main purpose of this study is an assessment of environmental pollutant particles with air quality index in 2016 in Tehran Industrial Cement Complex. 

    Material and Methodology

    In this study, the particulate matter PM10 and PM2.5, was measured during a one-year period (2016), in four different seasons. To measure dust particles in the ambient air of the device is used gauge 531 MET ONE GT TSI Manufacturing Co and it has the ability to measure particles with PM10, PM2.5, PM7, and PM1. The next 8530 TSI Dust Trak II counterparty bombing device is a desktop dust-removing device that has the capability to record data. The samples were taken at 6 measuring stations in the Tehran Cement Industrial Complex, and finally, the results were evaluated as a seasonal AQI. In AQI method, which is one of the most widely used methods for assessing the air quality, at first, the pollution index is measured at a station and then determined at all stations as the highest index of contamination quality.

    Findings

    The first finding from the present study was that the pollutant responsible for the whole spring station was a refinery, which is classified as clean. The other pollutant responsible for the entire summer stations related to the road toll (Healthy classification), Responsible pollutant for the entire autumn season station area (unhealthy classification for sensitive groups), and Responsible pollutant for the whole winter season is related to residential buildings (Healthy Classification). So the most polluting plants or four different seasons of the year is autumn PM2.5.

    Discussion and Conclusions

    So the state of air quality with an average concentration of 106.2 mg/m3 in the Tehran cement industry classified as unhealthy for sensitive groups and were characterized by the orange color. Finally, suggestions are made to reduce particulate emissions in the industrial area.

    Keywords: pollutants, Cement, Particulate matter, Air Quality Index Assessment
  • Narjes Hemati Alam, Eslam Kashi *, Razieh Habibpour Pages 169-184
    Background and Objective

    Release and dispersion of toxic and flammable gases in atmosphere is one of the most important incident in safety of the processes. Risk analysis with the aim of prevention from harm and damage usually carries out by software packages, which are based on the field experiments and mathematical models.

    Material and Methodology

    In order to derive dispersion models and evaluate existing models, some different experiments are done. Experiments of the gas release and gas dispersion are in two categories, experiments which took place in wind tunnels and which are field experiments. Kit Fox, Thorney Island and coyote are some of the most famous field experiments. PERP group and EMU tests are major experiments in wind tunnels.  In many of studies, gas dispersion was investigated in the open places in absence or presence of obstacles because most of the industrial accident happens in open places. Others are also taking place in indoors and large buildings. Early, simple models such as box models, steady state plume and integral models were proposed. Thereafter, group models like Lagrangian models and Lagrangian- Gaussian models were evinced. One of the other approach is using more complex and computational methods. Fluid dynamics methods are designed and developed for this purpose. The models of the heavy gas dispersion can be categorized to four major group. The first is simple and experimental models. intermediate and integral or shallow layer models include box models, steady state / general steady state plume models, one dimensional integral models is located in the next. The third group is advanced and lagrange models. The last and latest models are computational fluid dynamic models: RANS, LES and DNS

    Findings

    Different gases, distinct release scenarios are studied in researches. As another effective parameter on the path of gas dispersion, topology of release location can be mentioned which is investigated in field experiments and simulations.

    Discussion and conclusions

    in order to use and refer the field   experiments and models as an evaluation, desired scenarios’ condition should be as close as possible to the models or experiments’ condition. These conditions could be such as type of gas, terrain and topology of release path, puff or plume release and other environment and physical conditions.

    Keywords: Heavy gas dispersion, Dispersion models, Turbulence models, Field experiment, CFD
  • Mina Behnood *, Fateme Bahadori Amjaz, Maryam Morovati Pages 185-196
    Background and Objective

    Today's societies must be familiar with their environment to achieve the goals of sustainable development. One of the most fundamental solutions is to teach environmental knowledge in all educational grades.

    Material and Methodology

    For this purpose, the present study explored the effects of environmental education for both teaching staff (teachers) and students in the first-grade high school using two researcher-designed questionnaires. The research method was descriptive-analytical and the data were collected by completing the questionnaires for two groups of teachers and first-grade high school students based on the five-point Likert scale (from very high to very low). The statistical population of the study was determined by the factor analysis test to be 72 for teachers and 180 for students. The Kieser-Mir-Oaklin and Bartlett tests were used for factor analysis in the SPSS software package.

    Findings

    The reliability coefficient was acceptable for both groups. The results show that students' environmental behaviors along with environmental theories of correct theory-practice are of equal importance. Also, improving teachers' environmental knowledge has a significant effect on students' behavior and positive attitudes.

    Discussion and conclusions

    Therefore, to achieve the goal of promoting environmental awareness and education among the members of a community, these trainings should be given to both students and educators (teachers).

    Keywords: Environmental education, Sustainable development, ENVIRONMENTAL CULTURE
  • Morteza Ramezanpoor, Hamid Salehian *, Esmaeil Babanezhad, Mohammad Rezvani Pages 197-207
    Background and Objective

    Atrazine is one of the most important herbicides in the world and Iran, which has high stability and is likely to contaminate runoff and groundwater resources. The aim of this experiment was to determine the most sensitive of the eight plant species to atrazine and to measure the leaching front of this herbicide.

    Material and Methodology

    The first experiment did in order to sensitivity assessment of eight plant species (Canola, Soybean, Ryegrass, Wild Oat, Wheat, Canarygrass, Redroot Pigweed, and Corn) to simulated atrazine residues by GR50 index (the required dose of herbicide to reduce plant growth by 50% ) at 2019. The second experiment was conducted to determine leaching front of atrazine. Levels of atrazine treatments were: control, usual dose (1.25 kg.h-1) and high dose (2.5 kg.h-1). The treatments were injected into soil columns in 32 cm height PVC pipes and after three days, all 2 cm pieces of soil columns were exposed to bioassay and chemical analysis, simultaneously.In the first experiment probit regression analysis was used to identify the most atrazine-sensitive species and in second experiment with completely randomized basic design the data were investigated by regression analysis.

    Findings

    First experiment showed that canola was more susceptible to atrazine compared to other species. Evaluation of canola seedling weight profile and atrazine concentration simultaneously at different depths of soil showed that atrazine penetrated to 10 cm depth.

    Discussion and Conclusion

    It seems that atrazine accumulation to 10 cm depth is related to higher organic matter and clay content. Due to the fact that the maximum weed seed bank was located in the surface layers of the soil, application of atrazine herbicide in this field can increase the efficiency of weed control.

    Keywords: Atrazine, bioassay, chemical analysis, Leaching
  • Vahid Moshfeghi *, Samira Yousefian Pages 209-222
    Background and Objective

    The land use pattern represents the distribution and horizontal combination of urban applications, which plays a very important role in the distribution of pollutants and urban air quality. The impacts of these pollutants can be identified in the location of pollutants (industrial, commercial, office, residential, etc.), as well as its impact on the distribution of urban travel and subsequent emissions from urban traffic. The main objective of this study is to investigate the role of land use pattern and physical structure in spatial variations of pollutants in Tehran during the period of 2011-2018.

    Material and Methodology

    In order to achieve this goal, Landsat satellite images and also data from the Air Quality Control Center of Tehran in 2011 and 2018 were used. Kriging model was arranged using Arc GIS software to classify satellite images and specify types of applications using artificial neural network method in ENVI software and also to determine the concentration of air pollution in Tehran.

    Findings

    The results of spatial correlation analysis showed that there was a significant correlation between spatial structure changes and air pollution in Tehran during 7 years.

    Discussion and Conclusion

    The results of land use change and air pollution indices indicate that construction in the west and north of Tehran has increased the concentration of pollutants in these directions from the city. If the change from downstream land to urban green spaces in the east and south-east of Tehran reduces the concentration of pollutants urban air has been in these areas.

    Keywords: User Variations, Urban distribution, air pollutants, Tehran city, health-based companies, environmental orientation, marketing performance, Green Marketing
  • Fatemeh Sabzalipour, Hossein Bagherpour * Pages 223-233
    Background and Objective

    Saving on inputs, preservation of fossil fuels and decreasing air pollution are the advantages to using energy efficiently.  The purpose of this study was to optimize energy inputs and greenhouse gas emissions of orange product in Dezful County, with two methods of data envelopment analysis and multi-objective genetic algorithm optimization techniques.

    Material and Methodology

     Data from 60 farmers were randomly collected through face-to-face interviews and a questionnaire during the year 2016 and using two methods of data envelopment analysis and multi-objective genetic algorithm were analyzed.

    Findings

    Regarding the results of data envelopment analysis technique based on fixed and variable return scale models and input-axis measurement, technical efficiency, net technical efficiency and scale efficiency were calculated to be 0.95, 0.98 and 97%. The results of optimization of energy consumption and greenhouse gas emissions by using data envelopment analysis showed that about 4.36% of orange energy has storage potential, that chemical fertilizers and diesel fuel have the highest amount of stored energy of all stored energy. Data envelopment analysis can reduce 34.38 kg of carbon dioxide per hectare from greenhouse gas emissions in orange crops. The results of the genetic algorithm showed that if all inputs were completely optimized, it could reduce the energy consumption of orange production in the study area by 26.1%. Also, the energy input for ideal orange production system could be 32810.6 MJ per ha.

    Discussion and Conclusion

    According to the results of this study, it is recommended to use of new machines and encourage farmers to conduct soil tests before using of fertilizer.

    Keywords: Orange, Optimization, Data Envelopment Analysis, Genetic algorithm
  • Seyedbehzad Lesani *, Ali Mashhadi, Seyedahmad Habibnezhad, Mohammad Habibimajandeh Pages 235-247
    The aim of this research is the considerate attitude three main approaches including government oriented , no government approach or minimal government involvement and participatory approach .This research is analytic descriptive and author investigate by library method and arrangement index card and reference to various books and papers .The findings indicate that in government oriented approach including the views of Socialists and Marxists , Fascist and Nazi governments, welfare and green states, The state's role in protecting the environment is emphasized. The non-governmental or minimal intervention approaches also include the views of liberals, postmodernists, and Anarchists and environmentalists emphasize the limited and minimal role or lack of involvement of governments in the field of the environment and collaborative approach, that is the most appropriate and logical approach emphasizes the role of NGOs and the role of local organizations as public sector supplementing organizations on the environmental issues of countries.
    Keywords: Environment, government, participation, citizens, NGO
  • Karmat Allah Ziyari, Leila MohammadKazem Abadi *, Hamideh Zaimi, MohammadAli Khanizadeh Pages 249-265
    Background and Objective

    Citizens' satisfaction is one of the main means of measuring the performance of municipalities today. Therefore, in this paper, it will be tried to use the citizens' opinions to measure their satisfaction with the performance of the municipality of Shiraz, district 1, so that, by recognizing the weakness and weakness of the municipality's performance, there are solutions to improve the performance The organization provided increased citizens' satisfaction. The main purpose of this project is "to investigate the extent and factors affecting the satisfaction of citizens of Shiraz from the services provided by the Shiraz municipality

    Material and Methodology

    This research was applied in terms of its descriptive-analytical nature and survey type using questionnaire tool. Reliability of the research tool was based on Cronbach's alpha coefficient for Cano questionnaire (0/70). Data were then analyzed using spss software.

    Findings

    The results of the Chi-square test showed a moderate to high satisfaction rate of 70.82. Also, the results of the Chi-square test showed that men had less satisfaction than the performance of the municipality, and each level of education and age increased Satisfaction was lower, and satisfaction of staff and students was also lower than other jobs. Also, the results of the Kano test showed that the level of satisfaction of citizens (basic needs with satisfaction coefficient (0.35) at low level and functional needs with satisfaction coefficient (584 / 0) is at a moderate level and emotional needs are at a higher level with a coefficient of (723/0).

    Discussion and Conclusion

    Due to the low quality of services provided in the basic needs which are considered to be the intrinsic duties of the municipality, this has had a negative effect on the behavior of the landlords, especially in participating in urban activities.

    Keywords: Satisfaction, service, Municipality, Kano model, Shiraz city
  • Leila Andervazh *, Alireza Rajabipour Maybodi, Iman Ghasemi Hamedani, Marsha Zarbazoo Pages 267-280
    Background and Objective

    The purpose of this study was to explain the impact of corporate social responsibility and environmental orientation variables on green marketing performance (green internal marketing orientation, green marketing tactics and strategic green marketing orientation) and then the impact of these variables on Marketing performance was examined.
    Material and

    Methodology

    This research is in the category of applied research in terms of purpose and is in the category of descriptive-survey research in terms of implementation method and the data collection tool is a structured questionnaire. The statistical population of all health-oriented companies in Tehran province is about 1120 companies. In this research, the sampling method was a simple random method and the sample size according to the statistical population of 1120 was 286 companies, which was determined according to the Cochran's formula and at an error level of 5%.

    Findings

    Based on the results of this study, only the hypothesis of the impact of corporate social responsibility on the trend of green internal marketing has not been confirmed and other hypotheses have been confirmed.

    Discussion and Conclusion

    In the first hypothesis, considering that the t-statistic is equal to 1.57 and this value is in the range (1.96, -1.96), so it is not significant. Therefore, it is clear that at the level of 95% confidence of corporate social responsibility has no effect on the trend of green internal marketing. -) is so it can be concluded that this hypothesis is not significant -13.45. Therefore, it is clear that environmental orientation has no effect on green internal marketing orientation.

    Keywords: corporate responsibility, health-based companies, environmental orientation, marketing performance, Green Marketing