فهرست مطالب

دانش شناسی - پیاپی 54 (پاییز 1400)

نشریه دانش شناسی
پیاپی 54 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • قنبر احمدی*، اکبر جوکار صفحات 1-17
    هدف
    هدف اصلی این پژوهش ارزیابی فناوری های نوین در ذخیره و بازیابی اطلاعات در آرشیوهای سازمان صدا و سیما با بررسی وضعیت موجود است.روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی با استفاده از روش پیمایشی در زمستان 1399 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش 120 نفر از کارکنان و متخصصان علوم کتابداری و اطلاع رسانی شاغل در 20 مرکز آرشیوهای سازمان صدا و سیما بوده اند. در این پژوهش چون کل جامعه مورد نظر بوده است از روش سرشماری استفاده شد. ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش پرسشنامه بود. روایی و اعتبار ابزارهای اندازه گیری اطلاعات با نظر 10 نفر از استادان و متخصصان و تحلیل های آماری تایید شد و ضریب آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار (اس. پی. اس. اس) نسخه 21، معادل 92/ 0 محاسبه گردید. داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که مولفه های ذخیره اطلاعات، بازیابی اطلاعات، انتقال و به کارگیری فناوری در این آرشیوها به ترتیب با امتیاز 61/3، 81/3، 70/3، 64/3 در سطح مناسبی است. از این رو نقش فناوری های نوین در ذخیره و بازیابی اطلاعات در آرشیوهای سازمان صدا و سیما مشهود است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه، بکارگیری فناوری های نوین اطلاعات در آرشیوها می تواند ابزاری برای بهبود سرعت، حافظه و دقت بسیار زیاد در فراهم آوری، امکان استفاده ارزان از اطلاعات سایر آرشیوها و پایگاه های اطلاعاتی شود. با بکارگیری فناوری در آرشیوها می توان با اشتراک منابع علاوه بر حذف موازی کاری و فعالیت های پراکنده، کاهش هزینه ها و سهولت دسترسی به منابع کارایی آرشیوها را افزایش داده و رضایتمندی کاربران را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین، ذخیره اطلاعات، بازیابی اطلاعات، انتقال اطلاعات، آرشیوهای سازمان صدا و سیما
  • زهرا جمالی*، فاطمه جمالی صفحات 18-32
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی ویژگی های روان شناختی و جمعیت شناختی کارکنان و کتابداران کتابخانه‏های مرکزی دانشگاه‏های دولتی شهر تهران است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر، توصیفی _ همبستگی است و جامعه آماری پژوهش، نیروی انسانی کتابخانه های مرکزی دانشگاه های دولتی شهر تهران است. ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه 06 سوالی نیو، 798/0 است که نشان می دهد پرسشنامه مربوطه از پایایی مطلوب برخوردار است. همچنین روایی پرسشنامه شخصیتی نیو توسط کوستا و مک کری (1987) روی 208 نفر از دانشجویان آمریکایی به فاصله سه ماه اجراء گردید که ضرایب اعتبار آن بین 83/0 تا 75/0 به دست آمده است که اعتبار درازمدت این پرسشنامه را نشان می دهد.

    یافته ‏ها

    نمره روان آزرده گرایی کتابداران مورد مطالعه بین 12 تا 24 است که نشان می دهد آنها هیجانات پایداری دارند، نمره چهار ویژگی دیگر بین 24 تا 48 است که نشان می دهد کتابداران افرادی منعطف، گاهی درون گرا و گاهی برون گرا هستند، آنها به دیگران و مسیولیتهای خود اهمیت می دهند. همچنین بین متغیرهای جمعیت شناختی و ویژگی های روان شناختی رابطه معناداری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    کتابداران از نظر عاطفی باثبات، آرام و راحت بوده و به آسانی می توانند با موقعیت های بغرنج و فشار روانی روبه رو شوند، آنها افرادی اجتماعی هستند و با دیگران روابط صمیمانه برقرار می کنند ولی گاهی هم تا حدی محافظه کار هستند. آنها تقریبا عواطف یکنواختی دارند، کتابداران تا حدی به نیازهای مراجعه کنندگان اهمیت می دهند، اما، ممکن است گاهی نیز به فکر منافع خود بوده و متکبر باشند.

    کلیدواژگان: ویژگی های روانشناختی، شخصیت، کتابداری، کتابدار، کتابخانه مرکزی، کتابخانه دانشگاهی، تهران
  • مراد دستاران، زهره میرحسینی*، فرشته سپهر صفحات 33-52
    هدف

    هدف تحقیق حاضر تحلیل فراترکیب مهارت های ارتباطی و اطلاعاتی کتابداران جهت ارتقاء خدمات کتابخانه های عمومی است.

    روش پژوهش

    برای دستیابی به هدف پژوهش، از روش ترکیبی که شامل استفاده هم زمان از تکنیک فراترکیب و روش تحلیل محتوا، تکنیک دلفی، روایی سازه و مدل یابی استفاده شده است. جامعه آماری شامل 327 نفر از کتابداران استان خوزستان در سال 1398 بوده است که با روش نمونه گیری انتساب متناسب، تعداد 175 نفر انتخاب و 129 مفهوم در حوزه مهارت های اطلاعاتی و 95 مفهوم در حوزه مهارت های ارتباطی انتخاب وسپس این مفاهیم با اجرای سه مرحله تکنیک دلفی با پایایی (97/0) و روایی (90/0)  به دست آمده است.

    یافته ها

    یافته های توصیفی منتج از پژوهش نشان داد که  میانگین های مهارت ارتباطی  و مهارت اطلاعاتی به ترتیب برابر با، 98/0 و 86/ 0در سطح مطلوب و نسبتا مطلوب است. در این پژوهش به نقش سه متغیر جنسیت، گروه سنی، وضعیت تحصیل در میان  کتابداران پرداخته و مشخص شد که از میان این عوامل «مهارت های اطلاعاتی و ارتباطی» در بین کتابخانه های مختلف و وضعیت  تحصیلی به ترتیب با توجه به سطح معنا داری 42/0 و34/0 رابطه ی معنا داری  در میان گویه های مولفه ها وجود دارد و میان کتابداران با گروه های سنی مختلف کمترین میزان برخورداری و رابطه معناداری وجود دارد. 

    نتیجه گیری

    وضعیت مهارت های اطلاعاتی و ارتباطی کتابداران کتابخانه های عمومی استان اهواز در سطح نسبتا مطلوب قرار دارد که بایستی دوره ها و کارگاه هایی در جهت آگاهی بهتر نسبت به  مهارت های اطلاعاتی و ارتباطی وتوانایی یادگیری کار با نرم افزارهای اطلاعاتی و ارتباطی جهت  ارتقا مهارت های کتابداران  برگزار شود.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی- خدمات، مهارت های اطلاعاتی و ارتباطی، خوزستان-کتابداران
  • علی رحیمی*، عاطفه امینی نیا، سیده نیلوفر شامرادی صفحات 53-66
    هدف

    کتابخانه به لحاظ سنتی مخزنی از اطلاعات است، محلی که جویندگان اطلاعات برای یافتن جواب سوال‏های خود به آنجا مراجعه می کنند. باتوجه به توسعه کتابخانه ‏های دیجتال و کمبود تحقیقات و قوانین جامع و به روز در این حوزه و حفظ حق مالکیت آثار، در این نوشتار به شناسایی و رتبه ‏بندی راه کارهایی به منظور بهبود وضعیت حق مالکیت معنوی در کتابخانه های دیجیتالی پرداخته شد.

    روش پژوهش

    روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی است، از نظر فرایند انجام کار جزء تحقیقات توصیفی از نوع میدانی می‏باشد. جامعه آماری خبرگان کتابخانه‏ های دیجیتال و حقوق‏دانان آشنا به موضوع بودند که 30 نفر به صورت هدفمند به عنوان نمونه تعیین گردیدند. جهت گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه محقق ‏ساخته استفاده شد که روایی آن توسط خبرگان و پایایی آن با آلفای کرونباخ 77/0 مورد تایید قرار گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ‏ها از آزمون‏های T و فریدمن استفاده شد و از نرم‏ افزار SPSS نسخه 25 برای تحلیل های آماری بهره گرفته شد.

    یافته ‏های

    یافته ‏های پژوهش نشان دادند که زیرساخت‏های نرم ‏افزاری و سخت ‎افزاری با میانگین رتبه (34/44)، نیروی انسانی متخصص (77/35)، قانون کپی‏رایت (98/30)، حفظ مالکیت معنوی مولف (76/29)، جذب منابع مالی (54/24)، توسعه انتشارات الکترونیکی (34/22)، امنیت پایگاه داده (54/21)، فرهنگ استفاده از کتابخانه‏ ها (80/19)، حفظ منابع اطلاعاتی (21/15) و تعامل بین کاربران و کارکنان کتابخانه‏ ها (54/12) در رتبه‏ های اول تا دهم قرار گرفتند.

    نتیجه‏ گیری

    کتابخانه ‏های دیجیتالی با امکاناتی که ارایه  می‏دهند زمینه مساعدی را برای چرخه علم در جامعه که امروزه مهم‏تر از تولید علم تلقی می‏شود، ایجاد می‏کنند و این امر تاثیر بسزایی در ترویج علم دارد. بنابراین استفاده از سازوکارهای مدیریتی، توسعه منابع انسانی، حقوقی و قانونی، محتوا و ارایه خدمات می‏تواند نقش مهمی در توسعه این‏گونه کتابخانه‏ ها داشته باشد.

    کلیدواژگان: بهبود کتابخانه‏ ها، قوانین حقوقی، کتابخانه‏ های دیجیتال، حق مالکیت معنوی
  • فاطمه رضایی منش، محسن حاجی زین العابدینی، امیررضا اصنافی* صفحات 67-82
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش روشن ساختن نقش کتابخانه ها در جامعه و اجرای فرایند توسعه پایدار، روشن ساختن نقش کتابخانه های دانشگاهی و ارزیابی آن ها بر اساس مولفه ها، شاخص های کتابخانه سبز و استاندارد لید و ارایه راهبرد هایی برای ایجاد کتابخانه های سبز بر اساس مرور متون است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر با بهره گیری از روش کتابخانه ای و به صورت مرور متون انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد برای داشتن کتابخانه دانشگاهی سبز باید ابتدا این مسئله توسط جامعه و دولتمردان مورد توجه قرار گیرد و برای پیاده سازی آن از ترویج تفکر و فرهنگ سبز در جامعه شروع کرد. زیرا بسیاری از مشکلات در این زمینه ریشه در فرهنگ و استفاده نادرست از منابع طبیعی و تجدید ناپذیر دارد. کتابخانه های دانشگاهی با توجه به رسالت خود در زمینه آموزش فرهنگ و ایجاد تمدن جهانی، در این زمینه نقش آفرینی زیادی دارند .

    نتیجه گیری

    برای داشتن کتابخانه سبز دانشگاهی لزوما نباید با ساختمان سبز شروع کرد.  بلکه این کتابخانه ها ماموریت های سبز دارند. بسیاری از کتابخانه با پیاده سازی چند مولفه سبز در کتابخانه خود از جمله ترویج فرهنگ زیست محیطی در کتابخانه و آموزش به جامعه، پیاده سازی الگوهای مصرف بهینه آب و انرژی های تجدید ناپذیر، استفاده از روش های بازیافت و مدیریت پسماند به عنوان کتابخانه سبز شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: فرهنگ سبز، ارزیابی کتابخانه دانشگاهی، کتابخانه سبز، توسعه پایدار، استاندارد لید
  • زهره دوگچی*، محمدجواد تاجیک صفحات 83-93
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تعیین نقش مدیریت اطلاعات دیجیتال بر متغیرهای کاربرپژوهی از دیدگاه کاربران استفاده‏ کننده از اطلاعات الکترونیک و دیجیتال به ویژه در وبسایت راهبری اصیل می‎باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- پیمایشی می‎باشد. جامعه آماری شامل 50 نفر از کاربران وب‎سایت راهبری اصیل می‏باشد که به عنوان نمونه در دسترس و به روش غیرتصادفی ساده از میان کاربران وب‏سایت راهبری اصیل انتخاب شدند و پرسشنامه محقق ساخته با 30 سوال در بین آن‎ها توزیع گردید و در نهایت 44 پرسشنامه تجمیع شد. جهت بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ  بر روی 44 پرسشنامه برابر با 937/0 است. به منظور سنجش روایی پرسشنامه مذکور با استفاده از روش همسانی درونی روایی سازه نتایج ضریب همبستگی بین هریک ازسوالات مولفه‏ ها درسطح خطای کمتراز 01/0 معنادار بوده ‎اند که نشان می‎دهد پرسشنامه مذکور از روایی سازه بالایی برخوردار می باشد. جهت تجزیه و تحلیل داده‏ ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و در بخش استنباطی (آزمون t تک‏متغیری) به کمک نرم ‏افزار اس ‎پی‎ اس ‎اس بهره گرفته‎ شد.

    یافته ‎ها

    ازدیدگاه کاربران، مدیریت اطلاعات دیجیتال برهرشش مولفه رضایت مشتری (64 درصد)، وفاداری به برند (61 درصد)، کیفیت خدمات (64 درصد)، تعهد روابط (63 درصد)، تمایل به خرید (62 درصد) و همچنین تصویر ذهنی مشتری (61 درصد) تا حد زیادی نقش داشته‎ است.

    نتیجه ‏گیری

    میزان نقش مدیریت اطلاعات دیجیتال برکاربرپژوهی ازدیدگاه کاربران به ‏صورت معناداری بیشترازحد متوسط بوده و مدیریت اطلاعات دیجیتال تاحد زیادی (63 درصد) برکاربرپژوهی نقش داشته ‎است.

    کلیدواژگان: مدیریت اطلاعات، اطلاعات دیجیتال، کسب و کار الکترونیک، کاربرپژوهی، تجربه کاربری، رابط کاربر
  • محمدحسن عظیمی، سمیرا اسماعیلی* صفحات 94-107
    هدف

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی مولفه‎ های هوش مصنوعی در پایگاه‎های اطلاعاتی ایرانی و میزان استفاده از آن‏ها در این پایگاه‎ها است.

     روش‎ پژوهش

    این پژوهش از نوع کاربردی و با روش اسنادی و پیمایشی انجام شده است. جامعه‎ی آماری این پژوهش شامل 7 پایگاه اطلاعاتی ایرانی(نورمگز، نورلیب، مگ‏ایران، سیویلیکا، ایرانداک، آی اس سی و اس آی دی) است. ابزار گردآوری داده‎ها، یادداشت‏برداری و سیاهه‏ی وارسی محقق‏ساخته و مصاحبه با خبرگان است. تجزیه و تحلیل داده‎ ها با استفاده از نرم‏افزارSPSS انجام شده است.

    یافته ‏ها

    یافته‏ ها نشان داد که پایگاه اطلاعاتی ایرانداک بیشترین و پایگاه‏های سیویلیکا و مگ‏ایران کمترین استفاده را از مولفه های هوش مصنوعی داشتند. همچنین مولفه های "تشابه‎ یابی معنایی" و" منابع مرتبط و عبارات پیشنهادی"  بیشترین استفاده را در پایگاه‏های اطلاعاتی ایرانی داشته و مولفه های "ابهام‎زدایی کلمات در متن"، "تشخیص و طبقه‎ بندی اسامی"، "مترجم‏های تصویری"، "شرح تصویر"، "تبدیل گفتار به نوشتار"، "تبدیل نوشتار به گفتار"، "مترجم‎های صوتی" کمترین استفاده را در آن‏ها داشته اند.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج نشان داد که استفاده از مولفه های هوش مصنوعی در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی می‏تواند زمینه تسریع و تسهیل فرایندهای پردازش، ذخیره و بازیابی منابع را در پایگاه های اطلاعاتی ایرانی فراهم کند.

    کلیدواژگان: هوش مصنوعی، پردازش متن، پردازش تصویر، پردازش گفتار، پایگاه اطلاعاتی
  • لیلا گودرزی، علیرضا اسفندیاری مقدم*، بهروز بیات صفحات 108-127
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی اشتراک گذاری اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه های ایران انجام شده است.

    روش پژوهش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی است.از نظر روش اجرای پژوهش کیفی است. صاحب نظران و خبرگان حوزه کتابداری و حوزه آموزش اعم از اساتید دانشگاه ها به عنوان جامعه پژوهش در نظر گرفته  شده اند که با روش هدفمند گلوله برفی با انجام 20 مصاحبه، تشخیص محقق این بوده است که اطلاعات گردآوری شده به نقطه اشباع رسیده است. ابزار گردآوری داده ها بررسی پژوهش های ملی و بین المللی مرتبط با موضوع و همچنین مصاحبه اکتشافی نیمه ساختار یافته بود. در نهایت پس از جمع آوری اطلاعات از بخش های مصاحبه و بررسی منابع، در این مرحله از کدگذاری (باز، محوری و انتخابی)، برای طبقه بندی داده ها استفاده شد. برای بررسی اعتبار درونی(قابلیت اعتبار) یافته ها، علاوه بر اینکه داده ها با مطالعه مبانی نظری، پیشینه تحقیق، منابع، مصاحبه با افراد کانونی انتخاب و تایید شدند، نظرات و رهنمودهای گروهی از خبرگان نیز لحاظ شد و قبل از کدگذاری، جرح و تعدیل نهایی به عمل آمد. برای تایید دقت و صحت داده ها، در مورد اعتبار مطالعه از شیوه بررسی به وسیله اعضای پژوهش  استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش بیانگر آن بود که الگوی مناسب اشتراک گذاری اطلاعات در کتابخانه های دانشگاه های کشور، متشکل از ابعادی چون بکارگیری فناوری، سیاست های سازمانی، مهارت های فردی و گروهی، آمادگی محیطی، الزامات اجرایی و پیش نیازهای سازمانی و مدیریتی  می باشد.

    نتیجه گیری

    الگوی اشتراک گذاری اطلاعات در کتابخانه ها کمک می نماید تا زمینه برای ارتباط بهتر بین مسیولان کتابخانه ها و بهره گیری از نظرات و دیدگاه های سایر همکاران برای آنها فراهم گردد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری اطلاعات، کتابخانه ها، دانشگاه های ایران
|
  • Ghanbar Ahmadi *, Akbar Jokar Pages 1-17
    Objective
    The main purpose of this study is to evaluate new technologies in storing and retrieving information at IRIB's video archiving system through examining the current and ongoing situation.
    Methodology
    The present study was a descriptive-analytical study using a survey method which completed in December 2020. The statistical population of this study included 120 employees and specialists, working in 20 archive centers Department of Islamic Republic of Iran Broadcasting, IRIB, with degrees in fields including library and information sciences. Census sampling was performed. In this study, because the whole population was targeted, the census method was used. The data collection tool of this research was a questionnaire. The validity and reliability of information measurement tools were confirmed by the professors of information science and statistical analysis, and Cronbach's alpha coefficient was equal to 0.92 all based on results by software (SPSS) version 21. Data were analyzed in two sections including descriptive statistics and inferential statistics.
    Results
    The results of the research showed that the components of information storage, information retrieval, transfer and application of technology in these archiving systems with scores including 3.61, 3.81, 3.70, and 3.64 are at an appropriate level. Therefore, the role of new technologies in storing and retrieving information at the IRIB's archiving systems is evident.
    Conclusion
    According to the results of the study, the use of new information technologies in archives can be a tool to improve the speed, memory and high accuracy in providing, the possibility of cheap use of information from other archives and databases. By using technology in archives, by sharing resources, in addition to eliminating duplication and fragmented activities, it is possible to reduce the costs and ease of access to resources to increase the efficiency of archives and provide user satisfaction.
    Keywords: New Technologies, information storage, Information retrieval, information transfer, IRIB archiving systems
  • Zahra Jamali *, Fatemeh Jamali Pages 18-32
    Objective

    The purpose of this study is to identify the psychological characteristics of employees and librarians of central libraries of Tehran’s state Universities.

    Methodology

    The present research method is descriptive _ correlation and the statistical population of the research is the manpower of central libraries of public libraries in Tehran. To study the research community, a Neo questionnaire was used. In this study, Cronbach’s alpha test was used to measure the reliability of the questionnaire. Cronbach’s alpha is 0.897. It indicates that the questionnaire has the desired validity. Also the validity and validity of the  Neo personality questionnaire was implemented by Costa and McConnell (1987)on 208 American students within three months, whose validity coefficients were obtained between 0/83 to 0/ 75, which showed long - term validity of the questionnaire.

    Results

    The cross - sectional score of the librarians is between 12 and 24 indicating that they have lasting emotions, scores of four additional features between 24 and 48, indicating that the librarians are flexible, sometimes an introvert, sometimes an extrovert, they care about others and their responsibilities. there was also no significant relationship between demographic variables and psychological characteristics.

    Conclusion

    The librarians are emotionally stable, relaxed and easy to face with complex situations, they are social people and they have close relationships with others, but sometimes they are rather conservative, but sometimes they may be mindful of their interests, but they may sometimes be mindful of their interests.

    Keywords: Personality traits, psychological characteristics, Librarianship, librarian, Central library, Tehran, the academic library
  • Morad Dastaran, Zohreh Mirhoseini *, Fereshteh Sepeher Pages 33-52
    Objective

    The purpose of this study is meta-synthesis the communication skills (verbal, non-verbal and interpersonal) and information (software, hardware, network, communication technology) of librarians to improve public library services.

    Methodology

    To achieve the purpose of the research, the combined method, which includes the simultaneous use of meta- Synthesis technique and content analysis, Delphi technique, structural validity and modeling has been used. The statistical population consisted of 327 librarians in Khuzestan province in 1398. By proportional attribution sampling method, 175 people were selected and 129 concepts in the field of information skills and 95 concepts in the field of communication skills were selected and then these concepts were implemented by implementing three stages of Delphi technique with reliability. 0.97 and validity (0.90) has been obtained

    Results

    The descriptive findings of the study showed that the means of communication skills and information skills are equal to 0.98 and 0.86, respectively, at the desired and relatively desirable levels. In this study, the role of three variables of gender, age group, educational status among librarians was discussed and it was found that among these factors, "information and communication skills" among different libraries and educational status, respectively, according to the level of significance /042 and 0.34.

    Conclusion

    The situation of information and communication skills of librarians in public libraries of Ahvaz province is at a relatively good level. Courses and workshops should be held for better knowledge of information and communication skills and the ability to learn to work with information and communication software to improve librarians' skills.

    Keywords: public library librarians, information, communication skills, Khuzestan Province- public libraries
  • Ali Rahimi *, Atefeh Amininia, Seyedeh Niloufar Shamoradi Pages 53-66
    Objective

    The library is traditionally a repository of information, a place where information seekers come to find answers to their questions. Due to the development of digital libraries and the lack of comprehensive and up-to-date research and laws in this field and the preservation of copyright in works, this article identified and ranked solutions to improve the intellectual property status of digital libraries.

    Methodology

    The research method is applied in terms of purpose, in terms of the work process is a descriptive field research. The statistical population of digital library experts and lawyers was familiar with the subject and 30 people were purposefully selected as a sample. A researcher-made questionnaire was used to collect data, the validity of which was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha of 0.77. T-test and Friedman test were used for data analysis and SPSS software version 25 was used for statistical analysis. 

    Results

    The research findings showed that software and hardware infrastructures with average rank (44.34), specialized manpower (35.77), copyright law (30.98), maintenance Intellectual property of the author (29.76), attracting financial resources (24.54), development of electronic publications (22.34), database security (21.54), culture of using libraries (19.80), conservation of resources Information (15/21) and interaction between users and library staff (12/54) were ranked first to tenth.

    Conclusion

    Digital libraries with the facilities they provide create a favorable environment for the cycle of science in society, which today is considered more important than the production of science, and this has a great impact on the promotion of science. Therefore, the use of management mechanisms, human resource development mechanisms, legal mechanisms, content mechanism and service delivery can play an important role in the development of such libraries.

    Keywords: Library Improvement, Legal Laws, Digital libraries, intellectual property rights
  • Fatemeh Rezaeimanesh, Mohsen Haji Zeanolabedini, Amir Reza Asnafi * Pages 67-82
    Objective

    The purpose of this study is to clarify the role of libraries in society and implement the process of sustainable development, clarify the role of university libraries and evaluate them based on components, green library indicators and lead standards and provide strategies to them. 

    Methodology

    The present study was conducted using the library methods and literature review.

    Results

    The research findings showed that in order to have a green university library, this issue should first be considered by the society and the government, and in order to implement it, it should start by promoting green thinking and culture in the society. Because many of our problems in this area are rooted in culture and misuse of natural and non-renewable resources. University libraries have a great role to play in this regard due to their mission in teaching culture and creating a global civilization.

    Conclusion

    To have a university green library, you do not necessarily have to start with a green building, but these libraries have green missions. Optimal use of water and non-renewable energy, use of recycling methods and waste management are known as green libraries.

    Keywords: Green Culture, Evaluation of academic Library, Green Library, Sustainable Development, Lead Standard
  • Zohreh Dokchi *, Mohammad Javad Tajic Pages 83-93
    Objective

    The purpose of this study is to determine the role of digital information management on user research variables from the perspective of users using electronic and digital information, especially in the Rahbari Asil website.

    Methodology

    The present study is applied in terms of purpose and descriptive in terms of survey method. The statistical population includes 50 users of Rahbari Asil website, who were selected as an available sample by simple non-random method and The researcher-made questionnaire with 30 questions was distributed among them and finally 44 questionnaires were collected. To evaluate the reliability of the questionnaire, Cronbach's alpha coefficient was used, which is equal to 0.937. In order to assess the validity of the questionnaire using the internal consistency method of construct validity, the results of correlation coefficient between each of the component questions were significant at an error level of less than 0.01, which indicates that the questionnaire has a high construct validity. To analyze the data, descriptive statistics (mean and standard deviation) were used and in the inferential section (univariate t-test) using SPSS software.

    Results

    From the end users' point of view, digital information management has six components of customer satisfaction (64%), brand loyalty (61%), service quality (64%), relationship commitment (63%), willingness to buy (62%) and also, the customer's mental image (61%) played a large role.

    Conclusion

    The role of digital information management on user research from the perspective of end users is significantly higher than average and digital information management has played a large role (63%) on user research.

    Keywords: information management, digital information, E-business, user research
  • Mohammad Hassan Azimi, Samira Esmaeili * Pages 94-107
    Objective

    The purpose of this study was to identify the components of artificial intelligence in Iranian databases and the rate of its use in these databases.

    Methodology

    This research is an applied and has done by documentary and survey method. The statistical population of this research includes 7 internal databases (Normags, Norlib, Magiran, Civilica, Irandoc, ISC and SID). Data collection tools were researcher-made notes and checklists and interviews with experts. Data analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The results showed that Irandoc database had the most and Civilica and Magiran databases had the least use of artificial intelligence components. It also has the most used components in databases and components. Components of  "word Disambiguation in text", "name recognition and classification", "image translators", "description" "Image", "Speech to text conversion", "Text to speech conversion", "Audio translators" have had the least use in databases.

    Conclusion

    The results showed that the use of artificial intelligence components in Iranian databases can accelerate and facilitate the processes of processing, storing and retrieving resources in Iranian databases.

    Keywords: Artificial Intelligence, Text Processing, image processing, Speech Processing, Database
  • Leila Goodarzi, Alireza Isfandyari-Moghaddam *, Behrooz Bayat Pages 108-127
    Objective

    The present study was conducted to design an information sharing model in Iranian university libraries. This research is applied in terms of purpose.

    Methodology

    In terms of research method is qualitative. Experts in the field of librarianship and education, including university professors, have been considered as the research community. By conducting a targeted snowball method with 20 interviews, the researcher has determined that the collected information has reached saturation point. The data collection tool was a review of relevant national and international research as well as a semi-structured exploratory interview. Finally, after collecting information from the interview and resource review sections, in this stage, coding (open, axial and selective) was used to classify the data. In order to check the internal validity (validity) of the findings, in addition to the data being selected and confirmed by studying the theoretical foundations, research background, sources, interviews with focal individuals, the opinions and guidelines of a group of experts were taken into account. The final adjustment was made. In order to confirm the accuracy of the data, the validity of the study was used by the research members.

    Results

    The research findings indicated that the appropriate pattern of information sharing in the libraries of the country's universities consists of dimensions such as technology application, organizational policies, individual and group skills, environmental readiness, executive requirements and organizational and managerial prerequisites.

    Conclusion

    The information sharing model in libraries helps to provide a basis for better communication between library officials and benefit from the opinions and views of other colleagues.

    Keywords: Information Sharing, Libraries, Iranian universities