فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای اجتماعی
پیاپی 15 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمیله رحیمی، رضا کوچکی علی آبادی، عادل سجودی صفحات 1-18

    پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه صفات شخصیتی و سبک های مقابله با استرس با رضایت از زندگی انجام شد. جامعه مورد مطالعه این پژوهش شامل زنان شاغل در نیروی انتظامی کشور (300 نفر) بود که از میان آن ها حدود 180 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. نتایج آزمون تحلیل واریانس یکراهه مشخص کرد بین رضایت از زندگی زنان شاغل در نیروی انتظامی کشور تفاوت معناداری وجود نداشت، اما بین صفات شخصیتی زنان شاغل در نیروی انتظامی کشور تفاوت معنادار مشاهده شد. رضایت از زندگی تحت تاثیر تعامل عوامل گوناگون از جمله صفات شخصیتی و سبک های مقابله با استرس است. بکارگیری سبک مقابله ای مناسب می تواند موجب افزایش رضایت از زندگی شود، همان طور که داشتن رضایت از زندگی نیز می تواند در بکارگیری سبک مناسب مقابله با استرس تاثیر مهمی داشته باشد.

    کلیدواژگان: استرس، صفات شخصیتی، رضایت از زندگی، زنان شاغل در نیروی انتظامی
  • رضا حسن پور، حمید کشاورز مغانی صفحات 19-43

    بافت های فرسوده شهری از مهمترین کانون های بروز جرم و بزهکاری در شهرها هستند. ناامنی در این بافت ها در کنار عدم وجود خدمات مناسب محله ای موجب تنزل روزافزون کیفیت محیطی این محله ها شده و بر پیچیدگی مسایل و آسیب های موجود در مسیر نوسازی و بهسازی آن ها می افزاید. هدف این تحقیق، بررسی نقش ایجاد امنیت و کاهش زمینه های بروز جرم در بازگشت محله های بافت فرسوده به روند توسعه شهری بود. محله سلیمانداراب رشت یکی از محله های بافت فرسوده کلانشهر رشت است که در سال های اخیر به یکی از مهمترین مراکز فعالیت و سکونت مجرمان بویژه مجرمان مواد مخدر تبدیل شده است. در این پژوهش با استفاده از اصول و مبانی نظری رویکرد پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی، ویژگی های و شاخص های محیطی موثر بر وقوع جرم در محله سلیمانداراب مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از پرسشنامه و تحلیل مکانی، عوامل محیطی موثر بر میزان جرم در محله مشخص شد. نتایج نشان داد وضع موجود به لحاظ امنیت تا حدود زیادی ناشی از شرایط محیطی و کالبدی محله مورد نظر می باشد. مواردی همچون وجود فضاهای بی دفاع در سطح محله، ناکارآمدی شبکه معابر، عدم رعایت سلسله مراتب فضایی- حرکتی و عدم وجود نظارت عمومی بر معابر و فضاهای عمومی محله با شرایط نامطلوب فعلی سلیمانداراب مرتبط هستند. با توجه به یافته های تحقیق در نظر گرفتن تسهیلات لازم برای شروع روند نوسازی محله، اصلاح شبکه معابر با هدف حذف فضاهای بی دفاع، ترمیم سیستم روشنایی محله در شب، افزایش حضور پلیس، و آموزش و فرهنگ سازی برای بهبود نقش ساکنین در امنیت محله پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: امنیت، جرم، بافت فرسوده، سلیمانداراب، رشت
  • ایرج برگ گل، پیمان مهربان جوبنی صفحات 44-64

    جاده های برون شهری شریان های اصلی ارتباطات و عناصر حیاتی سیستم های حمل و نقلی در هر کشوری می باشند و توسعه اقتصادی آن ها را ممکن می سازند. حمل و نقل، یکی از پایه های اصلی توسعه پایدار و متوازن در جوامع بشری محسوب شده و در واقع شبکه های حمل و نقل با مولفه های مهمی همچون اقتصاد، امنیت و عدالت اجتماعی ارتباط تنگاتنگ دارند. هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر تصادفات خروج از جاده و واژگونی اتومبیل ها در یکی از محورهای برون شهری استان گیلان (محور امامزاده هاشم - لوشان) و رابطه آن با تصادفات خسارتی و جرحی- فوتی بود. اطلاعات مورد استفاده در این تحقیق از منبع پلیس راه استان گیلان و در بازه زمانی 9 ماهه (3 ماه آخر سال 1393 و 6 ماه اول سال 1394) جمع آوری شد. جامعه آماری شامل 94 مورد تصادف رخ داده در محور امامزاده هاشم- لوشان بود که در نهایت با استفاده از نرم افزار SPSS مدل لاجستیک برای تصادفات خروج از جاده و واژگونی در این محور ارایه شد. نتایج این پژوهش نشان داد که واژگونی در داخل یا پس از خروج از جاده در تصادفات خسارتی و خروج از جاده در تصادفات جرحی- فوتی تاثیر به سزایی در محور مورد مطالعه داشتند.

    کلیدواژگان: جاده های برون شهری، خروج از جاده، واژگونی، تصادف
  • مطالعه رابطه بین رضایت زناشویی و میزان گرایش به دوست یابی از جنس مخالف در زنان و مردان متاهل
    فاطمه خوشکار، جواد خلعتبری صفحات 65-78

    خیانت های زناشویی و گرایش به جنس مخالف در متاهلین باعث مشکلات اجتماعی، روانی و خانوادگی زیادی شده و این مشکلات ممکن است، باعث اختلال در روند روابط زناشویی متاهلین شود. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط رضایت زناشویی در متاهلین با گرایش به جنس مخالف صورت گرفت. این تحقیق از نوع پژوهش های همبستگی می باشد که در قالب یک مطالعه توصیفی- تحلیلی روی 120 نفر از متاهلین که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند، انجام شد. اطلاعات با استفاده از فرم رضایت زناشویی داس گردآوری و با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. یافته ها نشان داد که سطح بتای رضایت زناشویی 919/0 است که می توان با احتمال %95 بیان کرد که متغیرهای مورد مطالعه قدرت پیش بینی گرایش به جنس مخالف را ندارند. هر چند که معناداری آماری دیده نشد، اما رابطه معکوس بین متغیرها می تواند وجود داشته باشد. با توجه به نتایج پژوهش چنین به نظر می رسد که می توان با بهبود رضایت زندگی زناشویی، گرایش افراد متاهل به جنس مخالف و خیانت های زناشویی را کاهش داد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، دوست یابی، جنس مخالف
  • سمانه نوری لنگ، رضا کوچکی علی آبادی، رفعت الله شریفی طاسکوه صفحات 79-95

    تحقیق حاضر با هدف بررسی عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر انحرافات اخلاقی نوجوانان و جوانان 29-13 ساله در شهر رشت انجام شد. چارچوب نظری تحقیق از نظراتی درباره نظریه نوآوری مرتن، نظریه پیوند افتراقی ساترلند، نظریه نظارت اجتماعی هیرشی و نظریه های رسانه های جمعی برگرفته شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه نوجوانان 29-13 ساله ساکن در شهر رشت در سال 1393 تشکیل می دادند که با حجم نمونه 384 نفر مورد مطالعه قرار گرفتند. روش تحقیق این پژوهش به صورت پیمایش بود، یعنی داده ها به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین پایگاه اقتصادی-اجتماعی و گرایش به بدحجابی و الکلیسم و همچنین بین گروه دوستان و بدحجابی و رابطه جنسی نامشروع و الکلیسم رابطه معنی داری وجود داشت ، ولی بین اشتغال جوانان و گرایش آنان به بدحجابی و رابطه جنسی نامشروع و تماشای ماهواره و الکلیسم رابطه معنی دار نبود. بین میزان استفاده از رسانه های جمعی خارجی و گرایش آنان به بدحجابی و رابطه جنسی نامشروع و تماشای ماهواره و الکلیسم نیز رابطه معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: انحرافات اخلاقی، بدحجابی، روابط جنسی نامشروع، رسانه های جمعی
  • معصومه نیک فطرت، فاطمه کریمی صفحات 96-118

    مدیر مهم ترین عامل هر سازمان است که می تواند نقش تعیین کننده ای را در بهداشت روانی کارکنان و خودکارآمدی آنان ایفا کند. هدف از این پژوهش بررسی رابطه سبک های مدیریت (استبدادی، مشارکتی و دموکراتیک) با سلامت روان و خودکارآمدی کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان رشت بود. تحقیق حاضر یک پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل تمامی کارکنان کلانتری ها، پاسگاه ها، نیروهای عملیاتی 110 و یگان امداد فرماندهی انتظامی شهرستان رشت بود. حجم نمونه جامعه مورد مطالعه را دو گروه به تعداد 215 نفر تشکیل می دادند: یک گروه 11 نفره از مدیران (1) و یک گروه 204 نفره از کارکنان (2). از روش نمونه گیری در دسترس استفاده شد و برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه سبک رهبری استاندارد شده مقیمی و رمضان (1390)، پرسشنامه سلامت عمومی GHQ گلدبرگ (1998)، و پرسشنامه خودکارآمدی شرر (1982) بکار گرفته شدند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی و روش همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیری استفاده شد و تمامی کارهای آماری با نرم افزار SPSS18 انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین سبک های مدیریت و سلامت روان رابطه معنی داری وجود نداشت، اما بین سبک مدیریت و خودکارآمدی کارکنان، همبستگی معنا دار منفی وجود داشت. همچنین سبک های مدیریت توانستند به میزان 8/0 درصد تغییرات سلامت روان و 15/0 درصد سلامت روان را پیش بینی کنند و سبک های مدیریت استبدادی، مشارکتی و دموکراتیک توانستند به میزان 7/13 درصد تغییرات خودکارآمدی را پیش بینی کنند، اما تفاوتهای مذکور هیچکدام از نظر آماری معنی دار نبودند. پیشنهاد می شود مسیولین و مدیران، مفاهیم اساسی و اصولی بهداشت روان را شناخته و در صدد تامین بهداشت روان کلیه کارکنان تحت نظارت خود در محیط کار اقدام کنند.

    کلیدواژگان: سبک های مدیریت، سلامت روان، خودکارآمدی
|
  • Jamileh Rahimi, Reza Kouchaki Aliabadi, Adel Sojoudi Pages 1-18

    This study investigated the relationship between personality traits, stress-coping styles, and life satisfaction of police women. The study population consisted of 300 police women, of which about 180 people were selected using stratified random sampling. The ANOVA test results revealed that there was no significant difference (variability) in the degree of life satisfaction among police women; however, a significant difference was observed in personality traits of the studied population. Life satisfaction is influenced by the interaction of various factors, including personality traits and styles of coping with stresses. Using appropriate stress-coping style may increase life satisfaction; similarly, the satisfaction of life can have a significant impact on using appropriate style of coping with stresses.

    Keywords: life satisfaction, personality traits, police women, stress
  • Reza Hasanpour, Hamid Keshavarz Moghani Pages 19-43

    Distressed urban areas are the most important places of crime and criminality in cities. Insecurity in these areas along with the lack of appropriate services in the community lead to a poor environmental quality and the deterioration of the complex issues involved in the neighborhood’s path towards renovation and improvement. This study aimed to investigate the impact of security and reducing crimes in returning the old structures into development processes of urban areas. The Soleymandarab district of Rasht Metropolis is a neighborhood in the old structure of the city that has been one of the most important centers for the settlement of criminal activities, especially drug dealing. In this study, using theoretical fundamentals, crime prevention were investigated through the design of environmental features and factors that influence crimes in the Soleymandarab neighborhood. The results showed that the status quo of the neighborhood in terms of safety is largely associated with environmental and physical conditions. The spaces with no defense, inefficient road network, the lack of spatial movement hierarchy of streets, and the lack of public scrutiny over public spaces have resulted in the current condition of Soleymandarab. According to the results, considering the facilities necessary for the process of modernization of the neighborhood, modification of the road network in order to eliminate defenseless spaces, lighting system restoration during night, better police presence, and instructions for the residents to improve their role in the security are suggested.

    Keywords: crime, disteressed urban area, Rasht, security, Soleymandarab
  • Iraj Barg e Gol, Peyman Mehrban Jobeni Pages 44-64

    Suburban road arteries are the main connections and vital elements of transportation systems in any country and help to improve the economic activities and development. Transportation is one of the key tenets of sustainable development in human communities and it is closely related to critical components such as economy, security, and social justice. The main purpose of this research was to investigate the number of roadway encroachment and car overturning and the affecting factors in Imamzadehashem- Loshan highway, and its relation to the damage and injury-fatal accidents. The data used in this study was obtained from sources of Guilan police headquarters and includes 9 months (3 months of the end of 1393 and the first 6 months of 1394). The collected Information includes roadway encroachment and overturning accidents. The entire study population consisted of 94 accidents that occurred in the studied period. Finally, using SPSS software, the logistic model for roadway encroachment and overturning accidents in this highway was produced. Based on the logistic model, roadway encroachment increased the probability of accidents leading to injury and death, and overturning mainly increased fatal accidents.

    Keywords: accident severity, overturning accidents, roadwayencroachment, suburban roads
  • Relationship between marital satisfaction and tendency of opposite sex friendship among married men and women
    Pages 65-78

    Marital infidelity and tendency of opposite sex friendship among married men and women lead to social, psychological and family problems, and may confuse married relationships. The present study aimed to determine the relationship between marital satisfaction and tendency of friendship from the opposite sex among married men and women. This study was a correlational research in the form of a cross - sectional study of 120 married people based on random sampling method. Information was collected using a DOS form of marital satisfaction, and Pearson correlation and regression methods were used in the statistical analysis. The results showed that the level of beta for marital satisfaction was 0.919, thus it could be stated that the studied variables were not able to predict the tendency towards opposite sex friendship. An inverse relationship may exist between the variables although no statistical significance could be interpreted. According to the results, it seems that the tendency of opposite sex friendship among married men and women and marital infidelity could be reduced through improving marital satisfaction.

  • Samaneh Nouri Lang, Reza Kouchaki Aliabadi, Rafatollah Sharifi Taskouh Pages 79-95

    This research investigated the effects of economic, social, and cultural factors on teenagers and young people (18-29 year-old) tendency towards moral deviations in Rasht city in 1393. The theoretical framework of the research consisted of the Merton innovation, Sutherland’s differential theories, and Hirshi’s social control and theories of mass media. The statistical population of this research included 384 13–29 year-old teenagers and young people of Rasht. The survey was conducted using questionnaire in order to collect the data. The results showed that there was direct relationship between socioeconomic status and both bad veiling and alcoholism. Moreover, the results indicated that there was direct relationship between unfit friendly group and bad veiling, unlawful sexual relationships, and alcoholism. However, according to the results, there was no relationship between the employment status of the young people and bad veiling, unlawful sexual relationships, watching satellite TV programs, and alcoholism. Finally, there was no relationship between using foreign mass media and bad veiling, unlawful sexual relationships, watching satellite TV programs and alcoholism.

    Keywords: bad veiling, mass media, moral deviations, unlawful sexual relationships
  • Masoumeh Nikfetrat, Fatemeh Karimi Pages 96-118

    Management is the most important factor affecting mental helath and self-efficiency of the staff in any organization. This study aimed to investigate the relationship among management styles (authoritarian, participatory and democratic), mental health and self-efficiency of Rasht police personnel. The current study was a cross correlation descriptive research.The statistical community included all staff of police stations, the police commander, 110 operations forces and the assistance unit of Rasht police station. The sample consisted of 215 staff in two groups, 11 executive members and 204 personnel. The accessible sampling was used and the data collected using the standard leadership questionaire (Moghimi and Ramazan, 1390), Goldberg questionaire (1998) and self-efficiency questionaire (Sheror, 1982). The data was analysed using descriptive statistics, inferential statistics, Pearson correlation and multivariate regression. All statistical analysis have been conducted using SPSS 18 software. The results showed that there was no significant relationship between the style of management and mental health, but there was a significant negative relationship between self-efficiency and the style of management. The styles of management anticipated as much as 0.8 percent of mentelal health variables and the management styles of authoritarian, participatory and democratic anticipated as much as 13.7 percent of self-efficiency variables. However, the differences were not significant. It is suggested that the managers recognize the concept of mental health and try to improve the mental health of their staff in the work places.

    Keywords: management styles, mental health, self-efficacy