فهرست مطالب

مجله پیاورد سلامت
سال پانزدهم شماره 5 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • لیلا نعمتی انارکی، فاطمه خزائی*، حسن اشرفی ریزی صفحات 409-418
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین نیازهای سالمندان نیاز به اطلاعات است. کتابخانه های عمومی از جمله مراکزی هستند که می توانند نقش موثری در ارایه خدمات اطلاعاتی به سالمندان داشته باشند. هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در ارایه اطلاعات سلامت به سالمندان استان تهران در سال 1399 بود.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی و با نتایج کاربردی بود. در این پژوهش به دلیل جامعیت کار، نمونه گیری به کار برده نشد و به عبارتی نمونه پژوهش برابر با جامعه پژوهش بود. جامعه پژوهش کلیه سرپرستان کتابخانه های عمومی استان تهران وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران بود (87 نفر). روایی این پرسش نامه بر اساس نظر هفت نفر از متخصصان حوزه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی تایید گردید؛ و پایایی آن نیز از طریق آلفای کرونباخ 0/9 محاسبه شد. ابزار پژوهش، پرسش نامه ی محقق ساخته بود. داده ها به وسیله نرم افزار SPSS و با استفاده از آمار توصیفی و آزمون t تک نمونه تحلیل شدند. 

    یافته ها:

     وضعیت منابع، ابزار و فناوری و همچنین خدمات کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در ارایه اطلاعات سلامت به سالمندان، نامطلوب و پایین تر از حد متوسط گزارش شد (0/05<P). یافته ها نشان داد عمده دلایلی که سبب می شود خدمات اطلاعات سلامت در کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برای سالمندان ارایه نشود به ترتیب بودجه ناکافی و عدم وجود امکانات و تجهیزات ویژه سالمندان و روزآمد نبودن، عدم وجود و یا کمبود منابع اطلاعاتی است.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده، وضعیت کتابخانه های عمومی وابسته به سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران در ارایه اطلاعات سلامت به سالمندان استان تهران نامطلوب بود. با توجه به تغییرات جمعیتی در سال های آینده، لازم است کتابخانه های عمومی کشور خود را برای ارایه خدمات مناسب به سالمندان طی سال های پیش رو آماده کنند.

    کلیدواژگان: کتابخانه عمومی، اطلاعات سلامت مصرف کننده، سالمند
  • نجیبه شناور*، هاشم عطاپور، آمنه شناور صفحات 419-431
    زمینه و هدف

    بیماری های عفونی از جمله بیماری های دخیل در سلامت عمومی جامعه هستند و درصد بالایی از علل مرگ در سطح جهان به این بیماری ها نسبت داده شده است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی وضعیت مقالات پراستناد حوزه ی بیماری های عفونی بر اساس شاخص های کتاب سنجی و آلتمتریکس می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی از نوع کاربردی بوده که با استفاده از روش های کتاب سنجی و آلتمتریکس انجام شده است. جامعه پژوهش شامل 687 عنوان مقاله ی پراستناد نمایه شده در پایگاه Web of Science (WOS) بین سال های 2020-2010 است. برای گردآوری داده ها از پایگاه Web of Science و ابزار Bookmarklet و برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای VOSviewer ,Excel ,SPSS استفاده شده است.

    یافته ها:

     روند تولید مقالات پراستناد روندی صعودی داشته است. بالاترین میزان انتشار مقالات در سال 2020 و کمترین میزان در سال 2010 بوده است. امریکا با 49 درصد بیشترین تعداد مقاله را منتشر کرده و lisa Maragakis ,Debroah Yokoe جزو پرکارترین نویسندگان بودند. مجله Lancet Infectious Diseases و موسسه (CDC: Centers for Disease Control and Prevention) بیشترین سهم را در انتشار مقالات پراستناد بیماری های عفونی داشته اند. واژگان: کووید 19، اپیدمیولوژی، بیماری، مرگ و میر و عفونت پرکاربردترین واژه ها در حوزه ی بیماری های عفونی بودند. Mendeley و Twitter نیز از مهم ترین رسانه های اجتماعی بودند که مقالات پراستناد در آنها ذکر شده اند.

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان داد که بین شاخص های آلتمتریکس و میزان استنادات رابطه ی معنی داری وجود دارد. همچنین با شناسایی ویژگی های مقالات پراستناد حوزه بیماری های عفونی تلاش شده است، دید روشنی نسبت به نویسندگان، کشورها، موسسات و مجلات برتر ارایه گردد و بالطبع پژوهشگران می توانند از موضوعات داغ و نوظهور شناسایی شده در این پژوهش، در تحقیقات آتی بهره ببرند.

    کلیدواژگان: بیماری های عفونی، مقالات پراستناد، کتاب سنجی، آلتمتریکس، رسانه های اجتماعی
  • امل حویزئی، ژیلا نجف پور، مهرداد شریفی، منصور ظهیری* صفحات 432-445
    زمینه و هدف

    رشد روز افزون توجه به سلامتی دانش آموزان، سازمان بهداشت جهانی را بر آن داشت تا در چند دهه اخیر به توسعه ی طرح های سلامت مدرسه محور اقدام نماید. مهم ترین طرحی که با استقبال جهانی روبرو شده و در ایران هم نزدیک به یک دهه است که با همکاری وزارتخانه های بهداشت و آموزش و پرورش در حال اجراست، برنامه ی«مدرسه مروج سلامت» می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی اجرای برنامه ی مذکور در ناحیه یک آموزش و پرورش شهر اهواز انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع پژوهش کیفی بود. اطلاعات با روش مصاحبه ی نیمه ساختارمند جمع آوری شد. جامعه ی پژوهش را کارشناسان بهداشت مدارس معاونت بهداشت و مرکز بهداشت غرب و ناحیه یک آموزش و پرورش اهواز، مدیران و کارشناسان بهداشت مقیم در مدارس مروج سلامت تشکیل دادند (22 نفر). نمونه گیری به صورت هدفمند و مصاحبه ها تا زمان عدم دستیابی به داده ی جدید ادامه یافت. تحلیل داده ها با روش تحلیل محتوا انجام شد. 

    یافته ها:

     اغلب اجزای برنامه ی«مدارس مروج سلامت» در سطح آموزش و پرورش ناحیه یک اهواز به شکل مطلوب اجرا نشده است. موانع عمده ی این برنامه در قالب 5 موضوع اصلی و47 موضوع فرعی طبقه بندی شد. موضوعات اصلی شامل ضعف در تولیت، سیاست گذاری و قوانین؛ ضعف انگیزشی، نگرشی و آگاهی مدیران و کارشناسان؛ ضعف در منابع و زیرساخت ها؛ ضعف در اجرای برنامه؛ و نظام ارزشیابی نامناسب بود. بر اساس یافته ها، از مهم ترین دلایل اجرای ناموفق این طرح: نبود شفافیت وظایف بین معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و سازمان آموزش و پرورش، نارضایتی شغلی کارشناسان بهداشت در مدارس، اولویت نداشتن اجرای برنامه از سوی آموزش و پرورش، تخصیص ناکافی بودجه مصوب، نبود همکاری بین بخشی در سطح سازمان های متولی و سهل انگاری در ارزیابی برنامه می باشند.

    نتیجه گیری:

     عمده ترین چالش در برنامه ی«مدارس مروج سلامت»، وجود موانع اجرایی است که استقرار این برنامه را نسبتا غیراثربخش نموده است. تعامل جدی و متعهدانه متولیان دو وزارت ذیربط و حوزه های استانی و شهرستانی متناظر آنها، می تواند زمینه ی اجرا و استقرار این برنامه ی ارزشمند را فراهم آورد. بازنگری در ساختار و تشکیلات اجرایی این برنامه نیز ضروری است.

    کلیدواژگان: مدارس مروج سلامت، دانش آموزان، مطالعه ی کیفی، اهواز
  • مسلم سلیمان پور*، محمدتقی امینی، یزدان شیرمحمدی، علی شاه نظری صفحات 446-459
    زمینه و هدف

    با گسترش جهانی کووید 19، صنعت گردشگری با یکی از بزرگ ترین بحران های عملیاتی، تجاری و مالی خود روبرو شده است و اغلب تعاملات مبدا-مقصد به حالت معلق درآمده و موجب تغییر دیدگاه جامعه میزبان و تغییر تعاملات آنان با گردشگران شده است. هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای توسعه گردشگری در زمان بحران کووید 19 و بعد از آن می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه با بهره گیری از رویکرد تحقیق ترکیبی (کیفی-کمی)، انجام شد. ابتدا در روش کیفی با رویکرد داده بنیاد و مصاحبه با خبرگان دانشگاهی و مدیران و فعالان صنعت گردشگری در استان های آذربایجان شرقی و غربی و استفاده از نمونه گیری هدفمند و نظری 18 نفر تا حد رسیدن به اشباع اطلاعاتی انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید. کدگذاری داده های مستخرج از مصاحبه ها با روش های کدگذاری باز،  محوری و گزینشی انجام شد. جهت برازش و آزمون مدل به دست آمده در گام دوم (بخش کمی)، از روش مدل یابی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی تاییدی بهره برده شد.

    یافته ها: 

    مدل نهایی از مجموع 66 مفهوم استخراج شده از مصاحبه ها، در قالب 14 طبقه و مقوله زمینه ای، شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبردها و در نهایت، پیامدها و نتایج حاصل از کارآفرینی گردشگری در بحران های پاندمیک تشکیل شده است و همه این موارد در این مدل سازی اثرگذارند. بر اساس نتایج پایایی ترکیبی، واریانس استخراج شده، ضریب تعیین مدل و شاخص نیکویی برازش به این نتیجه دست یافتیم که مدل ترسیم شده در حیطه تحلیل مسیر از مفروضات تجربی-نظری مناسبی برخوردار بوده و دارای برازش خیلی مناسبی هست. بر اساس ضرایب مسیرهای حاصل می توان نتیجه گرفت که شرایط مداخله گر بیشترین و شرایط علی کمترین تاثیر بر الگوی راهبردی صنعت گردشگری در بحران های پاندمیک را داشته اند.

    نتیجه گیری:

     نتایج نشان میدهد که در صورت اتخاذ راهبردهایی چون توسعه ی گردشگری مجازی، مدیریت بحران در صنعت گردشگری، توسعه ی گردشگری داخلی با تاکید بر رعایت پروتکل های بهداشتی و تمرکز بر توسعه زیرساخت های گردشگری، منجر به تحقق پیامدهایی چون حفظ و رونق کسب وکارهای گردشگری، تقویت صنعت گردشگری و خلق بازار جدید گردشگری برای دوران پسا کرونا می گردد.

    کلیدواژگان: مدل گردشگری، کارآفرینی، بحران های پاندمیک، گردشگری مجازی
  • سکینه عباسی*، شهرزاد شریف پور واجاری صفحات 460-467
    زمینه و هدف

    سرطان دهانه ی رحم چهارمین علت اصلی مرگ و میر در میان زنان بوده و سالانه حدود نیم میلیون مورد جدید در کشور های توسعه یافته شناسایی می شود. بر اساس بررسی های انکلوژیک، HPV به دو دسته ی پر خطر (high risk) و کم خطر (low risk) طبقه بندی شده و بیشتر موارد ابتلا مرتبط به نوع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی هستند. پاپیلومای نوع 16 و نوع 18 از انواع پرخطر در این سرطان به شمار می روند. پاپیلوما ویروس انسانی، گروه کوچکی از ویروس های بدون پوشش با DNA دو رشته ای هستند که جزو خانواده پاپیلوما ویریده (papilloma viridae) می باشند.

    روش بررسی

    در این مطالعه ی مروری بیش از 200 مقاله ی مرتبط با ویروس پاپیلومای انسانی و عملکرد سیستم ایمنی در برابر این ویروس از پایگاه های Google Scholar، Scopus و Pubmed از سال 2015 تا 2020 بررسی گردید که در نهایت از میان آن ها 34 مقاله در رابطه با مارکرها و سایتوکاین ها درسرطان دهانه رحم، انتخاب شدند.

    یافته ها

    یکی از این روش های In-vitro  در شناسایی مارکرها، استفاده از وکتور برای آلوده سازی سلول های دندریتیک جهت ارایه آنتی ژن، افزایش بیان مارکرها و بلوغ سلول T بکر (Native T cell) می باشد که منجر به شناسایی انواعی از مارکرها و سایتوکاین هایی مانند PD ،PDL ،CD ،MHC ،FASL ،IFN ،IL ،TLR در ارتباط با سرطان دهانه ی رحم شده است.

    نتیجه گیری: 

    پیشگیری از سرطان رحم می تواند بار اقتصادی و همچنین بار اجتماعی ناشی از ابتلا به این بیماری را در جامعه کاهش دهد. از سایتوکاین های مهم و اصلی بیان شده در هنگام مواجهه با HPV  می توان به 6-IL و 8-IL اشاره کرد. چندین اپی توپ آگونیست با قدرت اتصالی بهبود یافته به آلل آنتی ژن لکوسیت انسانی (HLA-A2) A2 کلاس I برای تقویت پاسخ های لنفوسیت T سیتوتوکسیک و استفاده در ساخت واکسن های موثر علیه HPV توصیف شده است؛ زیرا از قبل مشخص شده بود که اپیتوپ های مختلف از 16 HPV مانند E6 و E7، قادر به برانگیختن پاسخ های لنفوسیت T سیتوتوکسیک (CTL) انسانی از طریق اتصال به HLA-A2 هستند.

    کلیدواژگان: ویروس پاپیلومای انسانی، سرطان دهانه ی رحم، سلول T سایتوتوکسیک
  • سمیرا گوهری نژاد، شراره رستم نیاکان کلهری*، راحله سالاری، مهدی ابراهیمی صفحات 468-478
    زمینه و هدف

    دیابت نوع دو نوعی اختلال متابولیک مزمن است که شیوع آن در سراسر جهان به طور مداوم در حال افزایش است؛ خودمراقبتی مهم ترین راهکار مدیریت بیماری دیابت است. پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتبارسنجی ابزار سنجش سطح خودمراقبتی بیماران دیابت نوع دو انجام شده است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه ی مقطعی بود که برای انجام این مطالعه، ابتدا بر اساس مرور متون و بررسی پرسش نامه های موجود آیتم های پیشنهادی تهیه و با حذف و ادغام موارد مشابه به یک پرسش نامه در 4 حیطه ی مرتبط با رژیم غذایی، پایش قندخون، فعالیت بدنی، مصرف دارو با 15 سوال طراحی گردید. 30 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو مراجعه کننده به درمانگاه غدد پرسش نامه را تکمیل کردند. پایایی پرسش نامه با استفاده از آلفای کرونباخ انجام شد و روایی پرسش نامه به شیوه روایی محتوا (CVR) بررسی گردید. داده ها با نرم افزار SPSS  تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج مطالعه نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن واحدهای مورد پژوهش 12/51±52/4 سال بود که 50 درصد آنها زن و 50 درصد دیگر مرد بودند. 56 درصد آنها کمتر از 5 سال به دیابت نوع دو مبتلا بودند. همچنین افرادی که دارای تحصیلات بالاتر هستند کنترل متابولیکی نسبتا بهتری در مدیریت دیابت داشتند و پاسخ بیماران به سوال 6 دارای بیشترین میانگین بود که توجه بیماران به کنترل قند خون را نشان می دهد. برای تعیین پایایی پرسش نامه ضریب آلفای کرونباخ برای کل سوالات 0/773 بود، با حذف سوال 9 به 0/796 افزایش یافت جهت تعیین روایی پرسش نامه با استفاده از دیدگاه صاحب نظران ضریب روایی برای تمام سوالات بالای 0/99 بود و فقط دو سوال روایی آنها 0/66 و 0/16 شد که از آزمون حذف شدند، ضریب همبستگی پیرسون برای هر سوال  محاسبه گردید.

    نتیجه گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد که پرسش نامه ی مورد بررسی از روایی و پایایی لازم برخوردار است. با این ابزار می توان توصیه های مناسب به بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در زمینه لازم برای خودمراقبتی اعم از رژیم غذایی، مصرف دارو، فعالیت های فیزیکی و کنترل قند خون برای جلوگیری از پیشرفت بیماری و عوارض ناشی از آن ارایه کرد.

    کلیدواژگان: خودمراقبتی، دیابت نوع دو، پرسش نامه، اعتبارسنجی، سنجش، ابزار
  • افضل شمسی*، ناهید دهقان نیری صفحات 479-489
    زمینه و هدف

    فشارخون قوی ترین عامل مستقل و قابل اصلاح برای نارسایی قلبی، بیماری ایسکمیک قلب، حوادث عروقی مغزی و بیماری مزمن کلیه در سراسر جهان است که بر کیفیت زندگی بیماران تاثیر می گذارد. جهت ارزیابی دقیق کیفیت زندگی بیماران لازم است پرسش نامه ای اختصاصی و متشکل از ابعاد مختلف طراحی شود تا بتوان نمای مناسبی از کیفیت زندگی این بیماران ارایه کرد. هدف از مطالعه حاضر«طراحی و روان سنجی ابزار کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون» است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک پژوهش روش شناختی است که در دو بخش کیفی و کمی انجام شد. شرکت کنندگان این مطالعه، 260 نفر بیمار مبتلا به پرفشاری خون مراجعه کننده به مراکز درمانی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند. گویه ها بر اساس بخش کیفی مطالعه و مروری بر متون طراحی شدند. ویژگی های اعتباریابی پرسش نامه با استفاده از روایی صوری، محتوا (به روش کیفی و کمی با استفاده از دو شاخص  CVR و CVI) و سازه (با رویکرد تحلیل عامل اکتشافی) انجام شد. پایایی پرسش نامه با روش های همسانی درونی و ثبات، بررسی گردید.

    یافته ها: 

    در بخش کیفی، 55گویه استخراج شد که پس از محاسبه شاخص امتیاز تاثیر آیتم با مقادیر بالاتر از 1/5، نسبت روایی محتوای بیشتر از 0/56 و شاخص روایی محتوای بالاتر 0/79، 45 گویه انتخاب شدند. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، 42 گویه و سه عامل: 1) سیطره ی بیماری شامل دو زیر مقیاس جسمانی (7 گویه) و روانی-اجتماعی (20 گویه)، 2) رویارویی با بیماری (12 گویه) و 3) تطابق با دارو درمانی (3 گویه) مشخص شد که به طور مشترک 53/30 درصد از واریانس مشاهده شده را به خود اختصاص دادند. آلفای کرونباخ، پایایی درونی پرسش نامه را عالی و در حد 91 درصد گزارش کرد.

    نتیجه گیری: 

    پرسش نامه ی طراحی شده از خصوصیات مناسب و موردتایید روان سنجی (روایی و پایایی) برای اندازه گیری کیفیت زندگی بیماران مبتلا به فشارخون بالا برخوردار است. ازین رو این ابزار برای اندازه گیری متغیرهای مدنظر در بیماران ایرانی مبتلا به فشارخون بالای برخوردار پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فشارخون، روان سنجی، روایی، پایایی
  • مرجان قاضی سعیدی، مژگان تنهاپور* صفحات 490-507
    زمینه و هدف

    دوراپزشکی امکان ارایه خدمات پزشکی را از راه دور فراهم می آورد. پیاده سازی این فناوری اغلب با مشکلاتی روبه روست. هدف این مطالعه بررسی حوزه های پرکاربرد خدمات دوراپزشکی در کشور ایران و سایر کشورهای توسعه یافته و همچنین بررسی چالش های قانونی، مالی و حریم خصوصی دوراپزشکی در این کشورها و به طور ویژه در عصر اپیدمی کووید-19 است.

    روش بررسی

    مطالعه ی حاضر یک مطالعه ی مروری است. مطالعات و منابع الکترونیکی از پایگاه داده های علمی PubMed، Scopus، SID، Magiran، وب سایت وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران و وب سایت های مرتبط بازیابی شدند. در نهایت منابع مرتبط با توجه به هدف مطالعه توسط محققان انتخاب و خلاصه ای از نتایج آنها در این مطالعه ارایه شد. 

    یافته ها:

     از پرکاربردترین خدمات دوراپزشکی می توان به حوزه های بالینی رادیولوژی، روانپزشکی و قلب و عروق برای تعامل با بیماران و حوزه های اورژانس، پاتولوژی و رادیولوژی برای برقراری ارتباط مختصصان باهم اشاره کرد. در کشور ایران مشاوره از راه دور پرکاربردترین حوزه ی دوراپزشکی است. در برنامه ی توسعه ی کشور قوانینی محدود در حمایت از ارایه خدمات مراقبت بهداشتی الکترونیک و دوراپزشکی وجود دارد مانند ماده 74 از بخش 14 برنامه توسعه. همچنین از نظر حفظ حریم خصوصی بیماران قوانین قابل استناد محدودی وجود دارند. در هر یک از کشورهای اروپایی اگرچه مجموعه راهنماهایی درمورد وب سایت های سلامت، سلامت همراه، تبادل اطلاعات بین مرزی و غیره وجود دارد اما قوانین یکپارچه ای جهت ارایه خدمات دوراپزشکی وجود ندارد. HIPAA در آمریکا و GDPR در اروپا از جمله قوانین حریم خصوصی در کشورهای توسعه یافته هستند. در قاره آمریکا محدودیت هایی برای بازپرداخت خدمات دوراپزشکی مانند استفاده از مدل پرداخت به ازای خدمت درنظر گرفته شده است؛ اما هزینه ها معمولا کمتر از هزینه های درمان حضوری بیمار هستند.  

    نتیجه گیری:

     استفاده از خدمات دوراپزشکی در عصر حاضر باتوجه به شیوع اپیدمی هایی مانند کووید-19 به یک الزام تبدیل شده است. به منظور توسعه ی خدمات دوراپزشکی در کشور ایران براساس تجربه کشورهای توسعه یافته لازم است ابعاد قانونی، مالی و حریم خصوصی از جمله ایجاد قوانینی صریح درمورد تعیین حقوق بیماران و فراهم کنندگان مراقبت، راهنماهایی مدون جهت ارایه این خدمات در حوزه های مختلف بالینی مانند قالب های ساختارمند برای مشاوره از راه دور و قوانین صریح در حوزه ی حریم خصوصی مورد ملاحظه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: دوراپزشکی، سلامت از راه دور، کووید-19، چارچوب قانونی
|
  • Leila Nemati Anaraki, Fatemeh Khazaee*, Hasan Ashrafi Rizi Pages 409-418
    Background and Aim

    One of the most important needs of the elderly is information. Public libraries are among the centers that can play an effective role in providing information services year after year. The purpose of this study was to investigate the situation of public libraries affiliated with the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality in the Health Information Report for 2020 in Tehran province.

    Materials and Methods

    The present study was descriptive-analytical in nature and with applied results. In this study, due to the comprehensiveness of the work, sampling was not done and in other words, the research sample was with the research community. The research community of Tehran Province Public Librarians was affiliated with the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality (87 people). The validity of this questionnaire was confirmed based on the opinions of seven experts in the field of library and medical information. And its reliability was calculated 0.9 through Cronbach’s alpha. The research tool was a researcher-made questionnaire. Data were analyzed by SPSS software using descriptive statistics and one-sample t-test.

    Results

    The situation of resources, tools and technology as well as the services of public libraries affiliated to the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality in providing health information to the elderly are unfavorable and below average (P>0.05). Findings show that services can be provided Health services in public libraries affiliated to the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality for the elderly, respectively, insufficient budget and lack of facilities and equipment for the elderly and lack of up-to-date, lack or reporting of information sources.

    Conclusion

    According to the results, the situation of public libraries affiliated to the Cultural and Artistic Organization of Tehran Municipality in providing health information to the elderly in Tehran province was unfavorable. Due to demographic changes in the coming years, it is necessary for the public libraries of their country to prepare to provide appropriate services to the previous years.

    Keywords: Public Library, Consumer Health Information, Elderly
  • Najibeh Shenavar*, Hashem Atapour, Ameneh Shenavar Pages 419-431
    Background and Aim

    Infectious Diseases are among the diseases involved in public health and a high percentage of causes of death worldwide are attributed to these diseases. The purpose of this study was to investigate the status of highly cited articles in the field of infectious diseases based on bibliometrics and Altmetrics indicators.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical research was applied research that has been done using bibliometrics and Altmetrics methods. The research population included 687 highly cited articles indexed on the Web of Science (WOS) database between 2010-2020. Web of Science database and Bookmarklet tool was used for data collection and VOSviewer, Excel, and SPSS software were used for data analysis.

    Results

    The production process of highly cited articles have had an upward trend. The highest publication rate was in 2020 and the lowest in 2010. The United States published the largest number of articles with 49%, and Lisa Maragakis and Deborah Yokoe were among the most prolific writers. The Lancet Infectious Diseases Magazine and the Center Disease Control Prevention Institute have contributed the most to the publication of articles citing infectious diseases. Vocabulary: COVID 19, epidemiology, disease, mortality, and infection were the most widely used terms in the field of infectious diseases. Mendeley and Twitter were also among the most important social media sites that cited highly cited articles.

    Conclusion

    The results showed that there is a significant relationship between Altmetrics indices and the number of citations. Also, by identifying the characteristics of highly cited articles in the field of infectious diseases, an attempt has been made to provide a clear view of the top authors, countries, institutions, and journals, and of course, researchers can use the hot and emerging topics identified in this research in future research.

    Keywords: Infectious Diseases, Highly Cited Articles, Bibliometrics, Altmetrics, Social Media
  • Emel Hoveyzi, Jila Najafpoor, Mehrdad Sharifi, Mansour Zahiri* Pages 432-445
    Background and Aim

    The growing health care needs of students actuated world Health Organization to develop School-based health projects in the last decades. The most important plan that has received worldwide attention and in Iran for nearly one decade is Health Promoting School (HPS) program which being implemented with collaboration of Ministries of Health and Education. Present qualitative study was conducted to evaluate this program implementation in Ahvaz education organization (District 1).

    Materials and Methods

    In this qualitative study data was collected by semi-structured interview. The study population consisted of school health experts affiliated with Ahvaz West Health Center and health deputy, health experts affiliated with education organization (District 1 and school headmasters and expert staffs in HPS (22 persons). The sampling was purposeful and the interviews continued until saturation of data. Content analysis was used for analysis of the data.

    Results

    Data analysis showed that most components of the HPS program in schools belong to education organization were not implemented properly. The major barriers were categorized into 5 and 47 main and subsidiary themes respectively. Poor stewardship and authority, policymaking and legislation, weaknesses in motivation, attitude and awareness of managers and experts, inadequacy in resources and infrastructure, ineptitude in program implementation and finally inappropriate evaluation system was specified as the main themes. According to results, some of the most important reasons for failure in HPS program consisted of, lack of functions definiteness between health deputy in ministry of health and education organization, job dissatisfaction in school health experts, not being a priority behalf education organization, insufficient delegation of authorized budget, lack of interpectoral cooperation between trustee organizations and indifference about program evaluation.

    Conclusion

    The most important challenge in the HPS program is the implementation barriers that make the establishment and implementation of this program almost ineffective. The serious and committed interaction between the ministry of Health and Education and between their respective provincial and county districts can provide the foundation for the implementation of this valuable program. A review of the organizational structure and executive framework of the program is also necessary.

    Keywords: Health Promoting Schools, Students, Qualitative Study, Ahvaz
  • Moslem Soleymanpor*, MohamadTaghi Amini, Yazdan Shirmohammadi, Ali Shahnazari Pages 446-459
    Background and Aim

    With the global expansion of Covid 19, the tourism industry has faced one of its biggest operational, commercial and financial crises, and most of the source-destination interactions have been suspended and have changed the view of the host community and their interactions with tourists. The purpose of this study is to provide a model for tourism development during the Covid 19 crisis and beyond.

    Materials and Methods

    This study was conducted using a combined (qualitative-quantitative) research approach. First, in a qualitative method with the data   foundation approach, interviews with academic experts and managers and activists of the tourism industry in East and West Azerbaijan Provinces, and using purposeful and theoretical sampling, 18 people were selected to the point of information saturation. Semi-structured in-depth interviews were used to collect data. Data extracted from interviews were encoded by open, axial and selective coding. Then, to fit and test the obtained model in the second step (quantitative part), the method of structural equation modeling and confirmatory factor analysis were used.

    Results

    The final model consists of a total of 66 concepts extracted from the interviews, in the form of 14 categories and contextual categories, causal conditions, interventional conditions, strategies and finally, consequences and results of tourism entrepreneurship in pandemic crises and all of them affect this model. Based on the results of combined reliability, extracted variance, model determination coefficient and goodness-of-fit index, the drawn model in the field of path analysis has good experimental-theoretical assumptions and has a very good fit. Based on the obtained path coefficients, it can be concluded that the intervention conditions had the most and the causal conditions had the least impact on the strategic model of the tourism industry in pandemic crises.

    Conclusion

    Results indicate that strategies such as virtual tourism development, crisis management in the tourism industry, the development of domestic tourism by emphasizing the observance of health protocols and focusing on the development of tourism infrastructure, leads to the realization of consequences such as the maintenance and prosperity of tourism businesses, strengthening the tourism industry and creating a new tourism market for the post-corona era.

    Keywords: Tourism Model, Entrepreneurship, Pandemic Crises, Virtual Tourism
  • Sakineh Abbasi*, Shahrzad Sharifpour Vajari Pages 460-467
    Background and Aim

    Cervical cancer is the fourth main cause of mortality among women, and annually about half a million new cases are detected in developed countries. Based on oncological studies, human papillomavirus (HPV) is classified into two categories: high-risk type and low-risk type, and most cases are related to the high-risk type of human papillomavirus. HPV 16 and 18 are among the more dangerous ones in this type of cancer. Human papillomavirus is a small group of uncoated viruses with double-stranded DNA that belong to the papillomaviridae family.

    Materials and Methods

    In this review study, more than 200 articles related to human papillomavirus and immune system function against this virus were reviewed from 2015 to 2020 and among them, 34 articles related to markers and cytokines in cervical cancer were chosen from Google Scholar, Scopus, and PubMed.

    Results

    One of In-vitro methods in markers detection , is using vectors to infect dendritic cells to present antigen, increase the expression of markers and mature T cell, which leads to the identification of a variety of markers and cytoklines such as PD, PDL, CD, MHC, FASL, IFN, IL, TLR associated with cervical cancer.

    Conclusion

    Cervical cancer prevention can reduce the economic as well as the social burden of having the disease in the community.  Important cytokines expressed when exposed to HPV include IL-6 and IL-8. Several agonist epitopes with enhanced binding power to the human leukocyte antigen (HLA-A2) A2 class I antigen have been described to enhance cytotoxic T lymphocyte responses and to be used in the development of effective HPV vaccines; this is because it has already been shown that different epitopes of 16 HPVs, such as E6 and E7, are able to elicit human cytotoxic T lymphocyte (CTL) responses by binding to HLA-A2.

    Keywords: Human Papillomavirus, Cervical Cancer, Cytotoxic T-Cell
  • Samira Goharinejad, Sharareh Rostam Niakan Kalhori*, Raheleh Salari, Mehdi Ebrahimi Pages 468-478
    Background and Aim

    Diabetes Type II is a chronic metabolic disorder rising its prevalence worldwide. Self-care is the most important management strategy to control the disorder and its adverse effects. The aim of this study was to design and validate an assessment tool to determine the level of self-care of patients affected by Diabetes type II.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional study. To conduct this study, based on reviewing the texts and reviewing the existing questionnaires, the proposed items were prepared and by eliminating and integrating similar items into a questionnaire in 4 areas related to diet, blood sugar monitoring, Physical activity, drug use was designed with 15 questions. Thirty patients with type 2 diabetes referred to the endocrinology clinic completed a questionnaire. The reliability of the questionnaire was assessed using Cronbach’s alpha and the validity of the questionnaire was assessed by content validity (CVR). Data were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results showed that the mean and standard deviation of the age of the studied units was 52.4±12.51 years, of which 50% were female and the other 50% were male. 56% of them had type 2 diabetes for less than 5 years. Also, people with higher education had relatively better metabolic control in diabetes management and patients ‘answer to question 6 had the highest mean, which shows patients’ attention to blood sugar control. To determine the reliability of the questionnaire, Cronbach’s alpha coefficient for all questions was 0.773, with the omission of question 9, it was increased to 0.796. Only two validity questions were 0.66 and 0.16 which were excluded from the test. Pearson correlation coefficient was calculated for each question.

    Conclusion

    The results of this study showed that the questionnaire has the necessary validity and reliability. With this tool, appropriate advice can be provided to patients with type 2 diabetes in the field of self-care, including diet, medication, physical activity and blood sugar control to prevent the progression of the disease and its complications.

    Keywords: Self Care, Diabetes Type 2, Questionnaire, Validation, Assessment, Tool
  • Afzal Shamsi*, Nahid Dehghan Nayeriه Pages 479-489
    Background and Aim

    Hypertension is the strongest independent and modifiable factor for heart failure, ischemic heart disease, cerebrovascular accident and chronic kidney disease worldwide, which affects the quality of life of patients. In order to accurately assess the quality of life of patients, it is necessary to design a special questionnaire consisting of different dimensions in order to provide a good view of the quality of life of these patients. The purpose of this study is “Design and psychometrics of quality of life tools for patients with hypertension.”

    Materials and Methods

    The present study is a methodological research that was conducted in qualitative and quantitative parts. Participants in this study were 260 patients with hypertension referring to medical centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences (TUMS). The items were designed based on the qualitative part of the study and review of texts. The validation characteristics of the questionnaire were performed using face validity, content (qualitatively and quantitatively using two indicators CVR and CVI) and structure (with exploratory factor analysis approach). The reliability of the questionnaire was assessed by internal consistency and stability methods.

    Results

    In the qualitative section, 55 items were extracted, which after calculating the item impact score index with values higher than 1.5, content validity ratio greater than 0.56 and content validity index higher than 0.57, 45 items were selected. Using heuristic factor analysis, 42 items and three factors: 1) disease dominance including two subscales of physical (7 items) and psychosocial (20 items), 2) coping with the disease (12 items) and 3) compliance with Drug therapy (3 items) was found to jointly account for 53.30% of the observed variance. Cronbach’s alpha reported the internal reliability of the questionnaire as excellent, at 91%.

    Conclusion

    The designed questionnaire has appropriate and approved psychometric properties (validity and reliability) to measure the quality of life of patients with hypertension. Therefore, this tool is recommended for measuring the variables in Iranian patients with hypertension.

    Keywords: Hypertension, Psychometrics, Validity, Reliability
  • Marjan Ghazi Saeedi, Mozhgan Tanhapour* Pages 490-507
    Background and Aim

     Telemedicine provides medical services remotely. There are some problems with implementing telemedicine projects. The purpose of this study was to investigate the most common telemedicine services in Iran and other developed countries as well as examine the legal, financial and privacy challenges of telemedicine services in these countries, especially in the era of the COVID-19 epidemic.  

    Material and Methods

     In this study, the status of telemedicine in Iran and developed countries was reviewed. Thus, related papers and grey literature were retrieved from PubMed, Scopus, SID and Magiran scientific databases. Also, related websites including the Ministry of Health and Medical Education of the Islamic Republic of Iran were examined. According to the study’s purposes, the relevant resources were selected and summarized by researchers.       

    Results

     Radiology, psychiatry and cardiology are the most widely used telemedicine services for interaction with patients as well as emergency, pathology and radiology for healthcare professional communication. Teleconsulting is the most widely used telemedicine service in Iran. There are some laws such as article 74 from section 14 in the Iran development plan to support the provision of e-health and telemedicine services. Also, there are some limited laws for patients’ privacy. In Europe, there is a set of guidelines for health websites, mobile health and cross-border exchange of health information, etc. although there are no uniform laws about telemedicine. HIPAA in the United States and GDPR in Europe are some privacy laws in developed countries. There are some restrictions on telemedicine reimbursement in the United States including the fee-for-service payment model; however, the costs of telemedicine in the United States are usually less than face-to-face treatment. 

    Conclusion

     In the present era using telemedicine services become a requirement due to the outbreaks of epidemics such as COVID-19. Concerning the experience of developed countries, telemedicine services development in Iran requires some considerations in terms of legal, financial and privacy aspects including the creation of explicit laws on patients and healthcare provider’s rights, providing the telemedicine guidelines in different clinical fields such as structured formats for teleconsultation as well as the explicit laws for preserving the patient’s privacy.

    Keywords: Telemedicine, Tele-Health, COVID-19, Legal Framework