فهرست مطالب

قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان) - سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 31، پاییز و زمستان 1400)

نشریه قرآن پژوهی خاورشناسان (قرآن و مستشرقان)
سال شانزدهم شماره 2 (پیاپی 31، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین علوی مهر صفحات 9-41

    این پژوهش به بررسی و تحلیل بنیان ها و اصول تمدن ساز در بیانیه گام دوم که ریشه در «قرآن و حدیث» دارد می پردازد، مهمترین بنیان هایی که در بیانیه آمده است، عبارت اند از: علم و پژوهش، معنویت و اخلاق، اقتصاد، عدالت و مبارزه با فساد، آزادی و استقلال، سیاست خارجی و سبک زندگی. ویل دورانت در قسمتی از کتاب تاریخ تمدن خود به مباحث نظری تمدن پرداخته است. وی اقتصاد، اخلاق، علم، هنر و سیاست را به عنوان بنیان های تمدن موردبحث قرار داده است. مسئله این پژوهش بررسی بنیان های تمدن در اندیشه امام خامنه ای و تحلیل بنیان های تمدن در اندیشه ویل دورانت است. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و انتقادی، ضمن بررسی هر یک از بنیان های فوق و ارایه دیدگاه قرآن، به تحلیل و نقد دیدگاه ویل دورانت نیز پرداخته است. نتایج پژوهش نشان می دهد: طبق دیدگاه امام خامنه ای تمدن نوین اسلامی باید با دین و اسلام پیوند خورده باشد، برخلاف دیدگاه ویل دورانت که جایگاهی برای دین در تمدن معتقد نیست. محور اصلی تمدن قرآن است که کتابی نظام ساز، جامعه ساز و انسان ساز است. برخلاف دیدگاه ویل دورانت که محور اصلی را اقتصاد و سایر اصول تمدن را متاثر از آن می داند؛ همچنین دانش، اخلاق و سیاست به صورت مصداقی در تمدن های موجود جایگاهی ندارد، بلکه تمدن نوین اسلامی بر اساس علم معیار، اخلاق، حکومت و سیاست حرکت می کند.

    کلیدواژگان: مقام معظم رهبری، تمدن، بنیان های تمدنی، تحلیل قرآنی تمدن، بیانیه گام دوم، ویل دورانت
  • علی آقا صفری*، سید علی احمد رضایی صفحات 42-71

    یکی از چالش برانگیزترین مسایل مطرح شده در بیانات مقام معظم رهبری (دامت برکاته) مذاکره با آمریکا است. ایشان با در نظر گرفتن اقتضایات امت اسلامی نسبت به مذاکره خوش بین نبوده و در بسیاری از موارد تصریح نمودند که به دلایل مختلف ازجمله عدم پایبندی آمریکا به تعهداتش مذاکره با او انجام نشود. با توجه به اینکه مذاکره و عدم مذاکره با آمریکا آثار و پیامدهای فراوانی برای جامعه اسلامی دارد، لازم است که مستندات قرآنی مخالفت رهبری دراین باره با تاکید بر دیدگاه مستشرقان آمریکایی موردبحث و بررسی قرار گیرد. پژوهش حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با تمسک به آیات قرآن و مراجعه به بیانات مقام معظم رهبری (دامت برکاته) و دیدگاه مستشرقان آمریکایی، مسئله یادشده را مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. یافته ها حکایت از آن دارد که علت مخالفت رهبری به خاطر آن بوده است که آمریکا و برخی از مستشرقان در مقام نظر و عمل طی سالیان ممتد نشان داده اند که خوی استکباری داشته و پایبند تعهداتشان نیستند. درنتیجه بدعهدی، بی اعتمادی، تهدید علیه امنیت ملی، فشار حداکثری از پیامدهای مذاکره بی قیدوشرط با چنین دشمنان عنود و لجوج خواهد بود. همچنین کلام و حی نیز تصریح دارد که مسلمانان حق ندارند، در برابر چنین دشمنانی عقب نشینی کنند، بلکه باید در برابر زیاده خواهی آنان ایستاده و مقابله کنند و از هر نوع وابستگی به آن ها اجتناب و جهت دفاع از مظلومان قیام کنند تا موجب رعب و وحشت آنان در تمام عرصه ها شوند.

    کلیدواژگان: مستندات قرآنی، دیدگاه مقام معظم رهبری، عدم مذاکره با آمریکا، استکبار، استشراق
  • باقر ریاحی مهر*، حسین شیر افکن صفحات 72-103

    آمریکا از همان ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی ایران جهت شکست این انقلاب و به زانو درآوردن ملت ایران، توطیه هایی را آغاز کرد که بیانگر ماهیت استکباری بوده و امروزه دولت آمریکا نماد استکبار است. اقدامات آمریکا علیه ایران متعلق به یک دولت، حزب یا فرد مشخصی نیست، بلکه ماهیت سیاسی آمریکا یک ماهیت استعماری است. این مقاله که تازه ترین پژوهش در این زمینه به شمار می رود، با بهره جستن از روش تحلیلی- انتقادی در تلاش است، توطیه های آمریکا علیه انقلاب اسلامی ایران را با رویکرد استشراقی و راه های مقابله با آن از منظر قرآن کریم، با تاکید بر رهنمودهای مقام معظم رهبری (دامت برکاته) تبیین و نقد کند. با مطالعه پژوهش های مستشرقان می توان دریافت، اسلام هراسی و جنگ روانی گسترده دولت های آمریکایی علیه انقلاب اسلامی ایران جلوه بارز استشراق مغرضانه است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تحقق آرمان استقلال و آزادی، استقرار نسبی عدالت اجتماعی، کسب عزت و اقتدار ملی منطقه ای و جهانی، جهانی کردن مبارزه با رژیم صهیونیستی، شکست ابهت آمریکا به عنوان نماد اسلام ستیزی در دنیا، احیاء و معرفی اسلام ناب به عنوان مکتب تعالی بخش، تقویت وحدت و برادری در سطح جامعه و دوری از اختلاف های درونی و مذهبی، نقد عالمانه و بصیرت و دشمن شناسی، از جمله تدابیر و راهکارهای مقابله با توطیه های آمریکا از منظر آیات قرآن کریم، با تاکید بر بیانات مقام معظم رهبری (دامت برکاته) است.

    کلیدواژگان: اسلام ستیزی، راهکارهای قرآنی، توطئه های آمریکا، انقلاب اسلامی ایران، رویکرد مستشرقان، مقام معظم رهبری
  • محمدعلی رضایی اصفهانی، عباس کریمی* صفحات 104-127
    مستشرق مداران که افق اندیشه خویش را بر مدار مستشرقان گره می زنند و مبانی، روش ها و گرایش های آنان را جهت استنباط به کار می بندند، هرمنوتیک فلسفی را نیز به جهت خوانش و فهم متون ارج نهاده و چشم انداز متن را به مثابه دیالوگ ابژه (متن) و سوژه (مفسر) و آمیزش آن ها با پیش فرض های سلسله وار تاریخ مند و از جهتی گشوده می نهند، ازاین رو در این مقاله به روش توصیفی -تحلیلی سعی شده است، نسبت آراء مستشرق مدارانی چون سروش، شبستری، ابوزید و فضل الرحمان در نسبت با هرمنوتیک فلسفی بیان گردد، کثرت معنایی متن و سیالیت آن و به عبارتی نسبی گرایی شناختی آن را به نقد کشانیده و کاربست آن را توسط مستشرق مداران با سنت تفسیری اسلامی در فهم متون وحی ناسازگار دانسته است.
    کلیدواژگان: قرآن، مستشرق مداران، هرمنوتیک فلسفی، نسبی گرایی، کثرت گرایی
  • مرتضی سازجینی*، رحمان عشریه، سید محمد نقیب صفحات 128-154
    کتاب «نامه هایی برای محمد پیامبر[J] پژوهشی بر ریشه های قرآن»، تحقیقی درباره مصدر قرآن است که توسط امین قضایی نگارش یافته است. وی بر این باور است که آیات و سوره های مکی قرآن در اصل، نامه هایی بوده است که توسط فرقه ای یهودی- مسیحی به نام ابیونی برای حضرت محمدJ ارسال می شده و به همراه این نامه ها، متن اصلی کتاب مقدس به عنوان ضمیمه و شرح این نامه ها در اختیار ایشان قرار می گرفته است، ولی در زمان جمع قرآن، این نامه ها به عنوان قرآن جمع آوری شد. با توجه به اهمیت مسئله وحیانیت و الهی بودن قرآن و اینکه کتاب حاضر به زبان فارسی در محیط مجازی منتشر گردیده است؛ ضرورت دیده شد تا به نقد روش شناسانه وی در این جستار پرداخته شود. در پژوهش حاضر با روش تحلیل انتقادی به بررسی منابع و روش «قضایی» در دیدگاه حاضر پرداخته شد. نویسنده در تبیین دیدگاه خود متاثر از آراء خاورشناسان تجدیدنظر طلب درباره اعتبار منابع اسلامی چون «ونزبرو» و «لوکزنبرگ» است. نتیجه بررسی روش شناسانه کتاب مذکور حاکی از آن است که دیدگاه «قضایی» هیچ یک از ویژگی های یک نظریه علمی را ندارد و بر حدس و احتمال استوار است و مهم ترین مشکل نظریه وی خروج از بستر تاریخ و اتکای صرف به تحلیل های متنی بدون داشتن شرایط لازم است که این امر موجب ارایه تحلیلی تخیلی و دور از واقع شده است.
    کلیدواژگان: فرقه ابیونی، روش شناسی امین قضایی، مصدر قرآن. نامه هایی برای محمد پیامبر، نامه انگاری قرآن
  • سید عیسی مسترحمی* صفحات 155-181

    واژگان دخیل، الفاظ مفرد غیرعربی هستند که از زبانی دیگر وارد لغت عربی شده و در معنایی یکسان و لفظی مشابه [و یا با اندک تفاوت] به کار می روند. مدعیان و منکران وجود این دسته واژگان در قرآن کریم، به شواهد و دلایل تاریخی و زبان شناسی استناد می کنند و روش های متفاوتی را برای بررسی آن پی می گیرند. تعیین روش صحیح برای بررسی واژگان دخیل در قرآن ازآن رو دارای اهمیت است که راه را بر سوءاستفاده هایی همچون ادعای تاثیرپذیری قرآن از فرهنگ زمانه و متون غیرعربی عصر نزول می بندد. خاورشناسان با انگیزه های گوناگونی به مطالعه این موضوع پرداخته و نگاشته های متعددی را در دو سده اخیر به نگارش درآورده اند. دراین بین، آرتور جفری، نویسنده کتاب «واژگان دخیل در قرآن» از شهرت ویژه ای برخوردار است. جفری با کشف ریشه های تاریخی، گاه با توجه به اصل ساختاری و گاه کاربرد واژگان به توضیح بیش از 320 واژه از واژگان قرآنی پرداخته و مدعی دخیل بودن آن ها شده است. بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و انتقادی نشان می دهد، مطالعات جفری در این زمینه به آسیب هایی روشی مبتلا شده است؛ همچون دخالت دادن برخی پیش فرض های نادرست، درک نادرست از ویژگی های قرآن، تتبع و استقرای ناقص، داوری های حدسی و غیر عالمانه بوده که به اظهارنظرهای وی جهت دهی داده و منجر به برخی قضاوت ها و برداشت های نادرست در تعیین مصداق واژگان دخیل و چرایی کاربرد آن ها در قرآن شده است.

    کلیدواژگان: قرآن، واژگان بیگانه، آرتور جفری، نقد روش شناسی
  • کامران اویسی*، محمد فاکر میبدی صفحات 182-216

    با توجه به تاریخ گذاری نسخه های قدیمی قرآن توسط دانشمندان غربی از طریق آزمایش نوین اشعه نگاری کربن 14، شبهه ای از سوی برخی مستشرقان به ویژه تجدیدنظرطلبانی که از روش نقد منبع به بازپژوهی اصالی و سندی قرآن پرداخته اند، مطرح گردیده است. مفاد شبهه مذکور ازاین قرار است که نتایج آزمایش های کربن 14، قدمت تاریخی نسخه های عتیق قرآن به ویژه نسخه کتابخانه بیرمنگام را به پیش از عصر پیامبر اکرمJ می رساند که شاهدی بر تدوین آن پیش از دین اسلام و درنتیجه عدم اصالت قرآن خواهد بود. بدین معنا که محتوای قرآن موجود، پیش از عصر پیامبرJ یا دیگر مسلمانان با استفاده از آن قرآن موجود را ساخته اند. مقاله حاضر، با توجه به اهمیت دو نسخه بیرمنگام و توبینگن و آزمایش های نوین انجام شده روی آن ها، بر اساس محوریت مطالعه آن دو، به روش تحلیلی و داده پژوهی کتابخانه ای نسبت به شبهه مذکور در سه حیطه نسخه شناختی و فنی، قرآن شناختی و جریان شناختی، درصدد پاسخگویی برآمده است. دستاوردهای فنی و نسخه شناختی پژوهش پیش رو نشان می دهد که آزمایش های انجام شده بر روی نسخه ها، برگه های قرآن یافت شده فقط نشان می دهد آن ها از پوست حیوانی تهیه شده که در زمان حیات پیامبرJ یا کمی پس ازآن زنده بوده است و نمی تواند به اثبات پیش تاریخی بودن نوشته های آن ها نسبت به عصر نزول قرآن بپردازد؛ نیز برخی از پژوهشگران غربی روش آزمایش کربن 14 را نسبی و ناقص دانسته که باید با دیگر روش ها تکمیل گردد و به خودی خود قابل اعتنا نیست؛ چنان که پژوهشگران حاضر در پروژه آزمایش کربن 14 بر روی قرآن، توجهی به مطالعات خط شناسی عربی و نیز برگه شناسی و ابعاد آن و شکل و نوع قلم و تذهیب مصاحف مذکور که نشان دهنده تطبیق با تاریخ نزول قرآن است، نداشته اند. همچنین مطالعه قرآن شناختی چون ملاحظه کاربرد واژگانی در قرآن و نیز مصاحف موردبحث که در نوشته های پیش از اسلام وجود نداشته و یا رایج نبوده، نیز توجه به نزول تدریجی قرآن و مباحث سبب و شان نزول آیات منقول از صدر اسلام تاکنون و ادله وحیانی بودن قرآن، اثبات گر همخوانی نسخه های پیش گفته با قرآن موجود است. همچنین اعتبار قرآن موجود، مبتنی بر مسئله تواتر لفظی قرآن است که نسل به نسل از زمان پیامبرJ تاکنون وجود داشته و به عنوان اعتقادی ضروری بین مسلمانان مطرح است. درنتیجه نسخه های موجود از قرآن، حاکی همان تواتر لفظی بین مسلمانان هستند. ازاین رو مسلمانان نیاز اعتقادی به اثبات یا رد مصاحف عتیق قرآن ندارند و در صورت وجود اشکال در نسخه ها، اصالت قرآن و اعتبار متنی آن که ماخوذ از تواتر لفظی است، به هیچ وجه مخدوش نمی شود. نتیجه جریان شناختی آزمایش کربن 14 بر نسخه های نامبرده، نشان از تلاش جریان تجددطلب استشراقی برای نقد اصالت منابع دینی اسلام است که مخالفان فراوانی نیز در میان مستشرقان دارد. نهایتا آزمایش کربن 14، تفاوت برجسته ای را نسبت به قرآن موجود در مصحف در دست جمهور مسلمانان روشن ننموده است.

    کلیدواژگان: بیرمنگام، توبینگن، رادیو کربن 14، قرآن، مستشرقان، نسخه شناسی
  • حسن رضایی هفتادر*، فاطمه نجارزاده گان صفحات 217-242
    برخی خاورشناسان، به بررسی اعجاز قرآن پرداخته اند. جان ادوارد ونزبرو قرآن پژوه نام دار امریکایی، از زمره آن هاست. وی در بحث اعجاز، نخست به گونه شناسی ابن قتیبه درباره معجزات انبیا و به ویژه جایگاه موسیA اشاره می کند و با بررسی مفاهیم اصطلاحاتی چون: «کتاب»، «کلمه»، کلمات»، «کلم» ، «کلام الله» و «قول» که به باور وی مرتبط با اعجازند، آن ها را با وحی موسوی یا آموزه های عهد عتیق (هم چون دستور آفرینش یا بیان ضمنی اراده الهی) پیوند می دهد. وی لغت «کتاب» را در آیاتی که محتوای جدلی صریحی دارند، به معنای «سلطان» می داند و بر دشواری تشخیص «کتاب» در معنای «قرآن» تاکید می ورزد. سپس آیات دال بر ضرورت وجود کتاب مقدس (نیاز به تایید کتبی کلام الله) را بازتاب دهنده جدال یهودی-مسیحی برمی شمرد و افزون بر «کتاب»، برخی موارد کاربرد «کلمات»، «کلام الله» و «قول» را نیز به مفهوم «قرآن» می خواند. در ادامه، عبارات «نصیبا من الکتاب»، «تفصیل الکتاب» و «کلم» را بر وحی موسوی اطلاق می کند و هم نشینی «نبوت» و «کتاب» یا «الکتاب»، «الحکم» و «النبوه» را به یهودیان اختصاص می دهد و به گزارش مواجهه کعب با عمر اشاره می کند. هم چنین پنج مورد از مجموع نه مرتبه کاربرد «کتاب الله» را به حکم و فرمان تفسیر می کند، و در نهایت بیان می دارد که «کلمات»، «کلمه» و «قول»، برای بیان اراده الهی نیز به کار می روند و مشابه بیان ضمنی اراده الهی در عهد عتیق یا دستور آفرینش هستند. پژوهش حاضر، مستندات ونزبرو را از قرآن و عهدین بررسی می کند و با روش تحلیلی-انتقادی، به ارزیابی آراء وی می پردازد. بررسی دیدگاه ونزبرو درباره اعجاز قرآن، نشان می دهد وی با طرح شبهات، تلاشی نافرجام کرده تا اعجاز قرآن را زیر سوال ببرد.
    کلیدواژگان: ونزبرو، کتاب مطالعات قرآنی، اعجاز قرآن، اصطلاحات بیان گر اعجاز، صورت اولیه اعجاز
  • معصومه قنبرپور*، علی راد، علیرضا کاوند صفحات 243-274

    ریچارد بل ازجمله خاورشناسان باورمند به وقوع جابه جایی در ساختار متنی قرآن کریم است که با ارایه شواهدی از آیات در تلاش است، نبود انسجام در نظم و بلاغت شماری از آیات قرآن را نشان دهد. ازجمله شواهد وی دخالت بشری در تغییر مکان آیات و تبدیل ساختار اولیه بلاغی آیات است؛ در نگاه بل در این دسته از آیات قرآن با پدیده فقدان انسجام در ساختار بلاغی، آشفتگی در موضوع آیات، فقدان نظم آهنگ در بخش پایانی آیات هستیم که شواهدی بر اثبات وقوع انگاره تحریف به گونه جابه جایی در متن آیات است. این پژوهش تلاش دارد با رویکرد انتقادی شواهد درون متنی و برون متنی بل را راستی آزمایی نماید. برآیند پژوهش نشان می دهد که دیدگاه بل استوار نبوده و انگاره وی از کاستی های جدی در پیش فرض و ضعف های زیاد در تحلیل ادبی متن آیات قرآن برخوردار است. بررسی هریک از شواهد درون متنی و برون متنی بل در تفاسیر فریقین چون تفسیر المیزان، تفسیر صافی، التحریر و التنویر، مفاتیح الغیب، جامع البیان و... بیانگر این مطلب است که چینش آیات قرآن به دستور خدا صورت گرفته و شواهد وی، به دلیل درک نادرست وی از مباحث شان نزول، سیاق و تناسب آیات پذیرفتنی نیست.

    کلیدواژگان: ریچارد بل، تحریف قرآن، سیاق، شواهد درون متنی، شواهد برون متنی
  • محمد امینی تهرانی*، مهدی رستم نژاد صفحات 275-302

    علوم و فنون قرایات، مجموعه دانش های نظری و عملی مهارتی هستند که به نحوه های مختلف ارتباط با مصحف قرآن کریم می پردازد. از صدر اسلام تاکنون این مجموعه موردتوجه ویژه دانشمندان اسلامی بوده است. در این میان مستشرقان قرآن پژوه نیز در آثار خود به بررسی تاریخ قرآن کریم، نسخه پژوهی، قرایات قرآن و مسایل مرتبط با آن توجه ویژه ای داشته و شبهاتی را نیز در این عرصه مطرح کرده اند. بر همین اساس محقق مقاله حاضر بر آن است، با معرفی علوم و فنون قرایات و نقش آن در پاسخگویی به شبهات مستشرقان به بررسی گونه های مداخل مطرح شده از سوی مستشرقان درزمینه علوم و فنون قرایات بپردازد. روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی تحلیلی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای شکل گرفته است. توجه هم زمان مستشرقان به مبانی دانش قرایت در کنار بررسی عرصه های مختلف علوم و فنون قرایات مانند تدریس و ترویج قرآن کریم، نسخه شناسی، تاریخ قرایت، از مهمترین دستاوردهای مقاله حاضر است. نسخه شناسی با همه ابعاد آن اعم از تذهیب، خط، قرایت های موجود در نسخه ها، تاریخ نسخه های قرآن، شیوه نگارش حروف و علایم، بیشترین توجه مستشرقان را در میان علوم و فنون قرایات به خود اختصاص داده است که برای پاسخگویی به شبهات آنان تحصیل علومی مانند علم الرسم، علم الضبط، قرایات و علوم قرآنی موردنیاز است

    کلیدواژگان: علوم و فنون قرائات، علم الرسم، علم الضبط، قرائات، تاریخ قرائات، تجوید، وقف و ابتدا، شبهات مستشرقان
  • صمد اسمی قیه باشی* صفحات 303-329

    مدخل داودA در دایره المعارف قرآن لیدن توسط «ایساک هسن» استاد دانشگاه اورشلیم نگارش یافته است. پژوهش حاضر بعد از ترجمه مدخل با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد انتقادی دیدگاه نویسنده را مورد نقد و ارزیابی قرار داده است با این هدف که ازیک طرف دیدگاه مستشرقان درباره آموزه های دینی و به ویژه مباحث قرآن کریم روشن گردد و از طرف دیگر با نقد و ارزیابی آثار آنان زمینه آشنایی با آموزه های ناب اسلامی برای مخاطبان فراهم می گردد. در این نوشتار از آیات قرآن و روایات معتبر اسلامی در تبیین سیره علمی و عملی حضرت داودA نیز بهره گرفته شده است. نویسنده مقاله به برخی مطالب قرآن درباره حضرت داودA اشاره نموده که از نکات مثبت آن است، ازجمله: او پیامبر بزرگ الهی است، خداوند در کنار کتاب «زبور»، به او علم و حکمت و فرمانروایی عطا نموده است. مقام خلیفه اللهی و «فصل الخطاب»، فرمان برداری کوه ها و پرندگان در امر ستایش خداوند، نرم شدن آهن به دست آن حضرت. از موهبت خداوند به اوست. اما اشارات سربسته قرآن را عامل ورود افسانه و پذیرش آن توسط مسلمانان دانسته و تهمت های ناروا به حضرت داودA را به منابع اسلامی نسبت داده است. طلب آمرزش حضرت داودA در قرآن را با افسانه ازدواج او مرتبط دانسته است؛ اما منابع ناب اسلامی هیچ گونه افسانه و تهمت های ناروا به حضرت داودA را بر نمی تابد و دلایل عقلی و نقلی بر عصمت حضرت داودA وجود دارد. افسانه و تهمت های ناروا جزو اسراییلیات بوده که در تورات کنونی آمده است. طلب آمرزش حضرت داودA مربوط به امتحان الهی است، نه افسانه ازدواج او؛ بنابراین آنچه مورد اتهام و عدم پذیرش قرآن کریم و بدگمانی مسلمانان به متون مقدس شده است، تهمت های ناروایی است که نسبت به حضرت داودA در کتاب مقدس روا داشته اند.

    کلیدواژگان: مستشرقان، دایره المعارف قرآن لیدن، حضرت داود علیه السلام، انبیاء، ایساک هسن
  • نجمه قافی*، محمدحسن زمانی صفحات 330-356

    اهتمام مستشرقان به پژوهش های قرآنی به مثابه یک موضوع علمی که دارای کاربست های متعددی است، در عصر حاضر فزونی یافته است. بدیهی است که این پژوهش ها خالی از نکات مثبت و منفی نیست. «قرآن، یک دایره المعارف» معروف به دایره المعارف قرآن با سرویراستاری الیور لیمن یکی از پژوهش های قرآنی نوپدیدی است که مقالاتی نیز راجع به زنان در قرآن همچون مقاله «ازدواج» در آن وجود دارد. مقاله «ازدواج» نوشته خانم «کیسیا علی» به بحث های مختلفی مانند خلقت و جفت شدن، موانع ازدواج، عقد ازدواج و حقوق و تکالیف ناشی از نکاح می پردازد. این مقاله در کنار برخی مطالب مفید دارای شبهات عقیدتی، فقهی و... است که شناساندن و پاسخ به آن ها را بایسته می سازد. مستشرقان به عنوان دانشمندانی که گستره تبلیغات آنان جنبه بین المللی دارد و اشکالات آنان بر آموزه های قرآن موجب بدفهمی جهانیان نسبت به قرآن می شود، ضروری است که به نقد و پاسخ اشکالاتشان به جد پرداخته گردد. نوشتار حاضر با روش توصیفی - تحلیلی نخست به جنبه های مثبت مقاله درزمینه ذکر صحیح مسایل مربوط به ازدواج پرداخته و سپس به بررسی پنج نقطه ضعف درزمینه افزایش حقوق مردان نسبت به زنان در سه حیطه طلاق، تعدد زوجات، قوامیت مرد، مضیق بودن اختیار زن در برابر همسر و عدم دلالت قرآن بر چگونگی توالی خلقت زن و مرد پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که این سخن مستشرقان مبنی بر عدم عدالت میان زن و مرد از منظر قرآن، دور از صواب است. از منظر قرآن زن و مرد در ارزش انسانیت با یکدیگر برابرند و تنها ملاک برتری تقوا است؛ اما در زندگی اجتماعی با توجه به نظام هماهنگ حق و تکلیف، وظایف و تکالیف مردان با زنان متفاوت است.

    کلیدواژگان: مستشرقان، دایره المعارف قرآن، الیور لیمن، کیسیا علی، ازدواج
|
  • Hussain Alavi Mehr Pages 9-41

    This study examines and analyzes the foundations and principles of civilization in the declaration of the second step, which is rooted in the Quran and Hadith. The most important foundations of the declaration are science and research, spirituality and ethics, economics, justice and the fight against corruption, freedom and independence, foreign policy and lifestyle. Will Durant deals with the theoretical issues of civilization in a part of his book on the history of civilization. He has discussed economics, ethics, science, art and politics as the foundations of civilization. The subject of this research is the study of the foundations of civilization in Imam Khamenei’s thought and the analysis of the foundations of civilization in Will Durant’s thought. This research uses analytical-descriptive and critical methods while examining each of the above foundations and presenting the Quranic point of view, also analyzes and criticizes Will Durant’s point of view. The results of the research indicate that according to Imam Khamenei, the view of modern Islamic civilization should be linked to religion and Islam, contrary to Will Durant, who does not believe in a place for religion in civilization. The main axis of civilization is the Quran, which is a system-building, community-building and humanizing book; contrary to Durant’s view that the main axis is influenced by economics and other principles of civilization. Also, knowledge, ethics and politics have no place in existing civilizations as instances, but the new Islamic civilization moves based on standard science, standard ethics, government and standard politics.

    Keywords: Civilization, Foundations of Civilization, Quranic Analysis of Civilization, The Declaration of the Second Step, Will Durant
  • Ali Aqa Safari *, Seyed Ali Ahmad Rezaei Pages 42-71

    One of the most challenging issues raised by the Supreme Leader is the negotiation with the United States. He was not optimistic about the negotiations, considering the requirements of the Islamic Ummah, and in many cases stated that negotiations should not be held with US for various reasons, including the non-compliance of the United States with its obligations. Given that negotiation and non-negotiation with the United States have far-reaching implications for Islamic society, it is necessary to discuss the Quranic documentation of the Leader’s opposition in this regard, emphasizing the views of American Orientalists. The present study has analyzed the mentioned issue using descriptive-analytical method and referring to the verses of the Quran and referring to the statements of the Supreme Leader and the views of American Orientalists. The findings suggest that the reason for the Leader’s opposition was that the United States and some of its Orientalists have shown over the years that they are arrogant and do not stand with their commitments. As a result, not-fulfilling promise, distrust, threats to national security, and maximum pressure will be the consequences of unconditional negotiations with such stubborn enemies. The revelatory word also states that Muslims have no right to retreat in the face of such enemies, but must stand up to their extravagance and avoid any dependence on them, and rise up to defend the oppressed in order to intimidate them in all areas.

    Keywords: Quranic Documents, Supreme Leader’s Viewpoint, Non-negotiation with the United States, Arrogance, orientalism
  • Bagher Riahi Mehr *, Hosin Shirafkan Pages 72-103

    From the very beginning of the victory of the Islamic Revolution of Iran, the United States began conspiracies to defeat this revolution and bring the Iranian nation toward surrender, which shows the nature of arrogance, and today the US government is a symbol of arrogance. US actions against Iran do not belong to a particular government, party or individual, but to the political nature of the United States, a colonial nature. This article, which is the latest research in this field, endeavors to use the analytical-critical method to expose the US conspiracies against the Islamic Revolution of Iran with an Orientalist approach and explain and criticize the ways to deal with it from the perspective of the Holy Quran, emphasizing the Supreme Leader’s guidance. Studying Orientalists’ research, it can be seen that the Islamophobia and the widespread psychological warfare of the American governments against the Islamic Revolution of Iran is a clear manifestation of biased Orientalism. The research findings indicate that the realization of the ideal of independence and freedom, the relative establishment of social justice, the acquisition of regional and global national dignity and authority, the globalization of the struggle against the Zionist regime, the defeat of America as a symbol of anti-Islamism in the world, the revival and introduction of pure Islam as the transcendent school, strengthening unity and brotherhood at the community level and avoiding internal and religious differences, scholarly and insightful criticism and hostility-studies, including techniques and strategies to counter American conspiracies from the perspective of the Holy Quran, with emphasis on the statements of the Supreme Leader.

    Keywords: Anti-Islamism, Quranic Strategies, American Conspiracies, Islamic Revolution of Iran, Orientalists’ Approach, Supreme Leader
  • Mohammad Ali Rezaee Isfahani, Abbas Karimi * Pages 104-127
    Orientalists’ followers who tie their horizons of thought to the Orientalists and use their foundations, methods and tendencies to deduce, give value to philosophical hermeneutics for reading and understanding texts and view the text as the dialogue of the object (text) and subject (interpreter), combine them with historical hypotheses historical presupposes. So, we have tried with descriptive – analytical method to explain the viewpoints of Orientalists’ followers like Soroush, Shabistani, Abu Zayd, and Fazlur Rahman in accordance the philosophical hermeneutics, to criticize the plurality in meaning and its fluidity in other words, its cognitive relativism and its usage by the Orientalists is regarded incompatible with the Islamic interpretive tradition in understanding the texts of revelation
    Keywords: Quran, Orientalists, Philosophical Hermeneutics, Relativism, Pluralism
  • Morteza Sazjini *, Rahman Oshriyeh, Seyyed Muhammad Naqib Pages 128-154
    The book “Letters to Muhammad the Prophet / Research on the Roots of the Quran” is a research on the source of the Quran written by Amin Qazaei. He believes that the Meccan verses and chapters of the Quran were originally letters sent to the Prophet Muhammad (PBUH) by the Judeo-Christian sect called the Abyssinians, and with these letters, the original text, The Holy Bible was given to him as an appendix and description of these letters, but at the time of compiling the Quran, these letters were compiled as the Quran. Considering the importance of the issue of revelation and divinity of the Quran and the fact that the present book has been published in Persian in a cyberspace; it was necessary to critique his methodology in this article. In the present study, the sources and the Qazaei’s method in the present perspective were examined by the method of critical analysis. In explaining his view, the author is influenced by the views of revisionist orientalists on the validity of Islamic sources such as Wansbrough and Luxenberg. The result of the methodological study of the book indicates that the Qazaei’s view does not have any of the characteristics of a scientific theory and is based on conjecture and probability. The biggest problem of the book is the escaping from base of history and depending on textual analysis without the necessary conditions which has led to an imaginative and far-fetched analysis.
    Keywords: Abyssinian sect, Amin Qazaei’s methodology, source of Quran, Letters to the Prophet Muhammad (PBUH), Supposing Quran as Letters to Holy Prophet
  • Seyyed Isa Mostarhami * Pages 155-181

    The words involved are singular non-Arabic words that enter the Arabic word from another language and are used in the same meaning and with the same word (or with slight differences). The claimants and deniers of the existence of this category of words in the Holy Quran, refer to historical and linguistic evidences and reasons and follow different methods to study this issue. Determining the correct method for examining the words involved in the Quran is important; because it closes the way to abuses such as claiming that the Quran is influenced by the culture of the time and non-Arabic texts of the time of revelation. Orientalists have studied this subject with various motives and have written several works in the last two centuries. In the meantime, Arthur Jeffrey, author of The Words Involved in the Quran, has a special reputation. Jeffrey, by discovering historical roots, sometimes according to the structural principle and sometimes the usage of words, has explained more than 320 words of Quranic words and claimed that they are involved words. The usages of descriptive-analytical and critical methods indicate that Jeffrey’s studies in this field have suffered from methodological problems; Such as including some incorrect assumptions, misunderstanding of the characteristics of the Quran, incomplete derivation and induction, conjectural and unscientific judgments that have guided his statements and led to some judgments and misconceptions in determining the meaning of the words involved and why they are used in the Quran

    Keywords: Quran, Alien Words, Arthur Jeffrey, Methodological Critique
  • Kamran Oveisi *, Muhammad Fakhir Maibudi Pages 182-216

    Considering the dating of old versions of the Quran by Western scholars through a new experiment of Carbon-14 radiography, doubts have been raised by some Orientalists, especially revisionists, who have used the method of source critique to re-examine the original and authenticity of the Quran. . The implications of this suspicion are that the results of the Carbon-14 experiments date the ancient versions of the Quran, especially the Birmingham Library version, to before the time of the Holy Prophet (PBUH), which is evidence of its pre-Islamic compilation and consequently its lack of authenticity of Quran. This means that the content of the existing Quran was created before the time of the Prophet (PBUH) or otherwise the Muslims have made it using that Quran. The present article, considering the importance of the two manuscripts of Birmingham and Tübingen and the new experiments performed on them, based on the centrality of their study, analytical method and library research data on the mentioned doubt in three domains of manuscript-studies and technical, Quranic studies and current trends studies, seeks to respond to those doubts. The technical and manuscript achievements of the present research show that the experiments performed on the manuscripts, the pages of the Quran found, only show that they were made from the skin of an animal that was alive during the life of the Prophet (PBUH) or shortly thereafter and is  unable to prove the prehistoric nature of their writings compared to the time of the revelation of the Quran; Some Western researchers have also considered the Carbon-14 test method to be relative and incomplete, which must be supplemented by other methods and is not self-evident; As the researchers in the project of testing Carbon-14 on the Quran, did not pay attention to the study of Arabic calligraphy as well as the sheet and its dimensions and the shape and type of font and illumination of the mentioned Quran, which indicates compliance with the date of revelation of the Quran. Also, the study of the Quran, such as considering the use of words in the Quran, as well as the Musahif in question, which did not exist or were not common in pre-Islamic writings, also pay attention to the gradual revelation of the Quran and the causes and dignity of the revelation of the Quran proves the compatibility of the aforesaid versions with the existing Quran. Also, the validity of the existing Quran is based on the issue of the verbal massive report of the Quran, which has existed for generations since the time of the Prophet (PBUH) step by step and is considered as a necessary belief among Muslims. As a result, existing versions of the Quran indicate the same verbal massive report among Muslims. Therefore, Muslims do not need to believe in proving or refuting the ancient Quranic Masahif, and if there are any errors in the manuscripts, the authenticity of the Quran and its textual validity, which is derived from verbal massive report, will not be distorted in any way. The result of the trend studies of the Carbon-14 experiment on the above-mentioned versions shows the attempt of the Oriental modernist current to critique the authenticity of the religious sources of Islam, which also has many opponents among Orientalists. Finally, the carbon-14 test did not reveal a significant difference from the Quran in the Mushaf in the hands of the Muslims.

    Keywords: Birmingham, Tübingen, Carbon 14 Radiography, Quran, Orientalists, Manuscript Studies
  • Hasan Rezaee Haftador *, Fateme Najjarzadehgan Pages 217-242
    Some orientalists have examined the miraculousness of the Qurān. John Edward Wansbrough, the outstanding American Qurān researcher is one of them. In his discussion of the miraculousness concept, Wansbrough first refers to Ibn Qutayba’s typology of the prophets’ miracles in general and the status of Moses (a) in particular. Examining the concepts of the terms such as “kitāb,” “kalima,” “kalimāt,” “kalama,” “kalāmullāh,” and “qawl” – which are deemed by him as related to miraculousness – he links them to the revelations made to Moses (a) or the teachings of the Old Testament (e.g., the order of creation or the implied description of the Divine Will). He takes the word “kitāb” in the verses with clear dialectic content to mean “sulṭān” and emphasizes the difficulty of identifying the word “kitāb” as the Qurān. He then introduces the verses on the necessity of the existence of the Bible (i.e., the necessity of having the written confirmation of the Divine Book) as a reflection of the Judo-Christian controversy, and in addition to “kitāb,” interprets some applications of the terms “kalimāt,” “kalāmullāh,” and “qawl” as the Qurān. Next, he attributes the phrases “naṣīban min al-kitāb,” “tafṣīl al-kitāb,” and “kalama” to the revelation onto Moses (a), and exclusively attributes the juxtaposition of “nubuwwat” and “kitāb” or “al-kitāb,” “al-hukm,” and “al-nubuwwa” to the Judaists and refers to the encounter between Ka‘b and ‘Umar. He also interprets five out of nine cases of the use of the term “kitābullāh” as order and command. Finally, he maintains that the terms “kalimāt,” “kalima,” and “qawl” are also used to express the Divine Will and are similar to the implied reference to the Divine Will in the Old Testament or the order of creation. This study investigates Wansbrough’s evidences taken from the Qurān and the Testaments, and evaluates his views using an analytical-critical approach. The examination of Wansbrough’s stance to the miraculousness of the Qurān reveals that the doubts he casts are fruitless efforts to question the miraculousness of the Qurān.
    Keywords: Wansbrough, Quranic Studies, Miraculousness of the Qurān, Terms Expressing Miraculousness, Early form of miraculousness
  • Masoumeh Ghanbarpour *, Ali Raad, Alireza Kavand Pages 243-274

    Richard Bell is one of the orientalists who believe in a shift in the textual structure of the Holy Quran, which tries to show the lack of coherence in the order and rhetoric of a number of verses of the Quran by providing evidences from the verses. Among his evidences is human intervention in changing the location of verses and transforming the original rhetorical structure of verses; In Bell’s view, in this group of verses of the Quran, with the phenomenon of lack of coherence in the rhetorical structure, confusion in the subject of verses, lack of order in the final part of the verses, which is evidence of the occurrence of distortion in the text of verses This study tries to verify Bell’s in-text and out-of-text evidences with a critical approach. The conclusions of the research indicate that Bell’s view is not sound and his idea has serious shortcomings in the premise and many weaknesses in the literary analysis of the text of Quranic verses. Examining each of the in-text and out-of-text evidences of Bell in the commentaries of the two major sects of Islam such as Tafsir Al-Mizan, Tafsir Safi, Al-Tahrir wa Al-Tanwir, Mafatih Al-Ghayb, Jame’ Al-Bayan, etc. shows his misunderstanding of the issues of the dignity of revelation, context and appropriateness of verses which are not acceptable

    Keywords: Richard Bell, Quran distortion, context, In-Text Evidences, Out-Text Evidences
  • Muhammad Amini Tehrani *, Mehdi Rostamnejad Pages 275-302

    The sciences and techniques of recitation are a collection of theoretical and practical scientific skills that deal with different ways of relating to the Quran. Since the beginning of Islam, this collection has been of special interest to Islamic scholars. In the meantime, Orientalists have also paid special attention to the study of the history of the Holy Quran, manuscripts researching, recitations of the Quran and related issues, and have also raised doubts in this regard. Accordingly, the researcher of the present article intends to introduce the sciences and techniques of recitations and its role in responding to the doubts of Orientalists to examine the types of interventions proposed by Orientalists in the field of the sciences and techniques of recitation. The research method in this article is descriptive-analytical which has been formed using library resources. Orientalists’ attention to the basics of the science of recitation along with the study of various fields of sciences and techniques of recitation such as teaching and promotion of the Holy Quran, manuscripts researching, history of recitation, is one of the most important achievements of this article. Manuscripts researching with all its dimensions, including tazhib, calligraphy, recitations in manuscripts, history of manuscripts of the Quran, the way of writing letters and symbols, have attracted the most attention of Orientalists among the sciences and techniques of recitation and to answer to their doubts, learning the sciences like the science drawing, the science of discipline, recitations and Quranic sciences are required

    Keywords: Sciences, Techniques of Recitations, Science of Drawing, Science of Discipline, Recitations, History of Recitations, Tajweed, Stop, Beginning, Orientalists’ Doubts
  • Samad Esmi Qayehbashi * Pages 303-329

    The entry of David (A.S) in the Leiden Encyclopedia of Quran was written by Isaac Hasson, a professor at the University of Jerusalem. The present study, after translating the entry with a descriptive-analytical method and with a critical approach, has criticized and evaluated the author’s point of view to clarify the Orientalists’ view on religious teachings and especially the Holy Quran and on the other hand to provide the audience with the opportunity to get acquainted with pure Islamic teachings by criticizing and evaluating the Orientalists’ works. In this article, verses of the Quran and authentic Islamic narrations have been used to explain the scientific and practical life of Prophet David (A.S). The author of the article has mentioned some of the contents of the Quran about David, which are among its positive points, such as: He is the great prophet of God, God has given him knowledge, wisdom and rule along with the book of Psalms. The position of the Caliph of God and the “final decisive speech”, the obedience of mountains and birds in the matter of praising God, the softening of iron by him. It is Divine grace to him. However, the author has considered the secret indications of the Quran as the reason for the entrance of the myth and its acceptance by Muslims and has attributed false accusations against David to Islamic sources. The request for forgiveness of Prophet David (A.S) in the Quran is related to the myth of his marriage, but pure Islamic sources do not mention any myths and false accusations against David (A.S) and there are rational and narrative reasons for the infallibility of David (A.S). False myths and slanders are among the Israelites mentioned in the present Torah. David’s request for forgiveness is related to the Divine test, not the myth of his marriage; therefore, what has been accused and rejected by the Holy Quran and the Muslims’ suspicion of the holy texts are the false accusations that have been made against David in the Bible

    Keywords: Orientalists, Leiden Encyclopedia of Quran, Prophet David (A.S), prophets, Isaac Hossan
  • Najma Qafi *, Muhammad Hasan Zamani Pages 330-356

    Orientalists’ interest in Quranic research as a scientific subject with many applications has increased in the present era. Obviously, these researches have some positive and negative points. “The Quran, An Encyclopedia”, known as the Encyclopedia of the Quran and edited by Oliver Lemon, is one of the new Quranic researches in which there are also articles about women in the Quran such as the article “Marriage”. The article “Marriage” written by Ms. “Kicia Ali” deals with various issues such as creation and mating, barriers to marriage, marriage contract and rights and duties arising from marriage. This article, along with some useful materials, has ideological, jurisprudential, etc. doubts that need to be identified and answered. Orientalists, as scholars whose scope of propaganda is international in nature and whose objections to the teachings of the Quran cause the world to misunderstand the Quran, it is necessary to critique and respond to their objections. The present article, with a descriptive-analytical method, first deals with the positive aspects of the article in the field of correct mentioning of marriage issues and then examines five weaknesses in increasing the rights of men over women in three areas of divorce, polygamy, male’s management, and female’s less authority in front of the spouse and the lack of implication of the Quran on the sequence of creation of man and woman. The findings of the study indicate that the Orientalists’ theories that there is no injustice between men and women from the perspective of the Quran are incorrect. According to the Quran, men and women are equal in the value of humanity and the only criterion is the superiority of piety; but in social life, according to the coordinated system of rights and duties, the duties and responsibilities of men are different from those of women.

    Keywords: Orientalists, the Encyclopedia of Quran, Oliver Lemon, Kicia