فهرست مطالب

مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد - سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

مجله مرکز مطالعات و توسعه آموزش علوم پزشکی یزد
سال شانزدهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مسعود میرزایی* صفحه 226
  • زهرا منصوریان، حسین کریمی مونقی، جمشید جمالی، ابوالفضل خواجوی راد، حوراء اشرفی فرد* صفحات 227-243
    مقدمه

    به علت حساسیت شغلی رشته های علوم پزشکی و ارتباط مستقیم آن با سلامت مردم، عواقب افزایش طول دوره تحصیل دانشجویان گریبان گیر جامعه و نظام سلامت خواهد شد. نظر به اهمیت طول دوره تحصیل دانشجویان دکتری تخصصی و کمبود اطلاعات در مورد علل افزایش آن، این مطالعه به منظور شناسایی عوامل مرتبط از دیدگاه اساتید، دانشجویان و کارشناسان آموزش صورت گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی- همبستگی بود. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. تعداد 118 نفر عضو هیات علمی در تکمیل پرسشنامه ها مشارکت کردند. درخصوص کارکنان آموزش نیز 37 نفر و از میان دانشجویان 71 نفر پرسشنامه را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی با کمک نرم اافزار SPSS  نسخه 24 و همچنین روش کیفی تحلیل محتوی کمی انجام شد.

    نتایج

    عوامل مرتبط با پایان نامه از دیدگاه اساتید، دانشجویان و کارشناسان آموزش به ویژه زمان بر بودن چاپ مقاله شرط دفاع، بیشترین تاثیر را بر افزایش طول دوره تحصیل دانشجویان دکتری تخصصی داشت. در تحلیل محتوی کمی نیز بیشترین عوامل تاثیرگذار از دیدگاه دانشجویان عوامل مرتبط با پایان نامه و از دیدگاه اساتید و کارکنان عوامل فردی بودند.

    نتیجه گیری

    بنا بر نتایج لازم است تا فرایند اعطا گرنت اصلاح گردد. مدت زمانی که دانشجو منتظر چاپ مقاله است، از مدت تحصیل وی کسر گردد. به آن دسته از پروژه های تحقیقاتی که دچار وقفه شده اند ترم تحصیلی اضافه ای بدون درج در سنوات اختصاص یافته و همچنین سازوکار افزایش حمایت های مالی از دانشجو در طول دوره تحصیل وی تدوین گردد.

    کلیدواژگان: طول دوره تحصیل، دیدگاه، عضو هیات علمی، دانشجو، کارشناس آموزش
  • مهدی نادر، مسعود یوسفی، مجید خادم رضاییان* صفحات 244-256
    مقدمه

    لازمه برون رفت و ارایه راه حل جهت رفع هر مشکلی ابتدا شناخت آن مساله و بررسی عوامل موثر بر آن موضوع است، از این جهت بررسی تفصیلی عوامل تنش زا می تواند ما را در ارتقا کیفیت آموزشی و ارتقا بهداشت روان دانشجویان یاری کند.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی در دانشگاه علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 1400-1399 انجام شد. از دانشجویان پزشکی در حال تحصیل در تمام مقاطع به صورت در دسترس نمونه گیری شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه استاندارد MSSQ بود که مشتمل بر 20 سوال در 6 بعد می باشد: استرس های مرتبط با مسایل آکادمیک، استرس های درون فردی و بین فردی، استرس های آموزش و یادگیری، استرس های اجتماعی، استرس های میل و اشتیاق، استرس های فعالیت گروهی.

    نتایج

    تعداد 463 دانشجو در این پژوهش شرکت کردند. 4/51 درصد (236 نفر) از شرکت کنندگان مرد بودند. وضعیت عوامل تنش زا در 49 درصد از دانشجویان زیاد/ شدید بود. بیشترین عامل تنش زا متعلق به بعد استرس های مرتبط با مسایل آکادمیک (5/63 درصد) و کمترین عامل تنش زا استرس های مرتبط با میل و اشتیاق بود (8/20 درصد). ارتباط معنی داری در میزان استرس کل با جنسیت (در خانم ها بیشتر از آقایان) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه تقریبا نیمی از دانشجویان از نظر عوامل تنش زا در وضعیت زیاد/ شدید می باشند، لذا آموزش موثر به دانشجو برای مدیریت تنش و ارتقای مهارت هایی در جهت کاهش تنش (مثلا برگزاری کارگاه های آموزشی) ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: تنش زا، دانشجو، پزشکی
  • افسانه بهرامی، فرشید عابدی، خیرالنسا رمضان زاده، خدیجه فرخفال* صفحات 257-270
    مقدمه
    پزشکی فقط یک علم بیولوژیک نیست، بلکه هنر برخورد با ابعاد انسانی و معنوی را نیز شامل می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی نظر متخصصان آموزش‏پزشکی کشور و دانشجویان در خصوص ادغام ‏هنر در برنامه ‏درسی علوم پزشکی صورت گرفت.
    روش بررسی
    دراین پژوهش چند روشی (multi-method) 22 نفر از خبرگان برجسته حوزه ‏آموزش و 35 نفر از دانشجویان آموزش پزشکی کشور شرکت کردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه ی محقق ساخته با هفت سوال در مورد ضرورت تلفیق هنر در آموزش پزشکی بود که به طور همزمان مطالعه کمی، مطالعه کیفی و تحلیل داده ها انجام شد. روش کمی مطالعه بصورت توصیفی- تحلیلی و در بخش کیفی از تحلیل محتوا استفاده شد. روایی صوری و محتوایی ابزار با نظر اساتید و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ (83/0 = α) تایید شد.
    نتایج
    100 درصد از خبرگان و 80 درصد از دانشجویان آموزش پزشکی کشور، موافق تلفیق هنر در آموزش ‏پزشکی بودند و اذعان داشتند که به‏طور رسمی در دانشگاه های کشور وجود ندارد و گنجاندن آن را در برنامه ‏درسی پزشکی را لازم دانستند. از دیدگاه شرکت کنندگان، هنر درآموزش پزشکی کاربرد های فراوانی ازجمله بهبود یاددهی و یادگیری، ارتقاء خلاقیت، ارتقاء عواطف، ماندگاری مطالب در ذهن، یادگیری کاربردی و پرورش تفکر انتقادی و خلاق دارد.
    نتیجه گیری: مجموعه ی نظرات خبرگان و دانشجویان بر ضرورت ادغام هنر در برنامه ‏درسی علوم پزشکی و نیز بکارگیری شیوه یاددهی- یادگیری بر مبنای هنر در رشته ‏های علوم‏ پزشکی تاکید داشتند. اما بهتر است به‏گونه ‏ای باشد که بار آموزشی بیشتری به دانشجویان تحمیل نشود.
    کلیدواژگان: معنویت، خبرگان آموزش، ادغام، هنر، آموزش پزشکی
  • فاطمه کشمیری*، عاطفه سادات حیدری صفحات 271-275

    مدیران آموزشی می توانند با جلب مشارکت اعضای هیات علمی بهبود روند مدیریت دانشگاه ها را تسهیل کنند. آنها نقش مهمی در هدایت فرایند های تغییر در سیستم های آموزشی دارند و می توانند از طریق ایجاد جو انگیزشی، بهبود کیفیت آموزش و رشد برنامه های توسعه ای را در دانشگاه ها هدایت می کنند. از مدیران آموزشی می توان به عنوان مهمترین عامل هدایت جریان های اصلی آموزش، نام برد که در ایجاد انگیزه اعضای هیات علمی در ارتقای عملکرد خود و سیستم آموزشی موثر هستند. حساسیت فعالیت های آموزشی و پیچیدگی ماموریت های دانشگاه ها، لزوم پاسخگویی به انتظارات، پایش نظام مدیریتی در سیستم های آموزشی، ارزشیابی عملکرد مدیران و ارایه بازخورد به آنها را بیش از پیش ضروری کرده است. بنابراین می توان گفت ارزشیابی در دانشگاه ها یک اقدام راهبردی محسوب می شود و مدیران نظام آموزشی در فرایند رهبری آموزشی نیازمند شناخت نقاط ضعف و قوت خود و برنامه ریزی مبتنی بر نتایج ارزشیابی هستند، لذا ضرورت دارد علاوه بر توانمند سازی عملکرد مدیران، برنامه ریزی جهت پایش، ارایه بازخورد و بهبود عملکرد آنها در سیستم های آموزشی به صورت تکوینی مورد توجه قرار گیرد. در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد با هدف استقرار نظام جامع ارزشیابی، ارزشیابی مدیران آموزشی براساس رویکرد بازخورد چند منبعی طراحی و اجرا شد. ارزشیابی مدیران از دیدگاه ذینفعان مختلف شامل مدیران بالادستی در سطح دانشکده و معاونت آموزشی و زیر دستان شامل اعضای هیات علمی طراحی شده است. ارزیابی با استفاده از فرم های نظرسنجی در دو حیطه رفتار حرفه ای و رفتار مدیریتی انجام می شود. بازخورد نتایج به صورت کارنامه ارزشیابی عملکرد به مدیران آموزشی ارسال می گردد.

    کلیدواژگان: مدیریت و رهبری آموزشی، ارزشیابی آموزشی، ارزشیابی اعضای هیات علمی، آموزش پزشکی
  • فرهاد لطفی، مجید کوثری، صدیقه نجفی پور* صفحات 276-284
    مقدمه

    ارزیابی کیفیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان نقش مهمی در شناخت مشکلات و بهبود سطح کیفی آموزش دارد. این مطالعه با هدف ارزشیابی آموزش بالینی در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی جهرم بر اساس استاندارد های آموزش بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه توصیفی- مقطعی حاضر به روش سرشماری بر روی 100 نفر از کارورزان، کارآموزان پزشکی اجرا شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، چهار پرسشنامه حاوی 51 سوال درخصوص استاندارد های آموزش درمانگاهی، راند های آموزشی، گزارش صبحگاهی و گراندراند منطبق با استاندارد های آموزش بالینی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بود. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر خبرگان و پایایی آن با تعیین آلفای کرونباخ انجام شد. با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 داده ها تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته ها نشان داد، از نظر دانشجویان کارورز راند آموزشی با 3/87 درصد بیشترین امتیاز و گزارش صبحگاهی با 5/46 درصد پایین ترین امتیاز را کسب کردند. آزمون های آماری نشان داد بین دانشجویان کارورز و کارآموز از لحاظ امتیاز داده شده به استاندارد های گراندراند و راند آموزشی تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0> P). ازدیدگاه دانشجویان این مطالعه، راند آموزشی بطور نسبی وضعیت مطلوبی درمقایسه با استاندارد های اعلامی وزارت بهداشت داشت.

    نتیجه گیری

    برخی مداخلات آموزشی برای رعایت بهتر استاندارد های آموزش بالینی وزارت بهداشت ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: استاندارد های آموزش بالینی، ارزشیابی، دانشجویان پزشکی
  • سعیده نوروزی، زینب بهرامی ایوانکی*، مهران تهرخانی صفحات 285-295
    مقدمه

    برنامه درسی پنهان متشکل از پیام های ضمنی جو اجتماعی مراکز آموزشی است که نوشته نشده ولی توسط همه احساس می شود. با توجه به ارتباط مستقیم برنامه درسی پنهان با یادگیری دانشجویان و نیاز اعضای هیات علمی رشته پرستاری، این مطالعه با هدف تبیین تجربیات دانشجویان پرستاری از برنامه درسی پنهان بر فرایند یادگیری انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوا کیفی در دانشگاه علوم پزشکی زنجان در سال 1398 انجام شد. نمونه گیری به صورت مبتنی بر هدف و شامل 19 نفر از دانشجویان پرستاری از نیمسالهای سوم و بالاتر و از هر دو جنس زن و مرد بود. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته و عمیق بود. آنالیز داده ها به صورت دستی انجام شد.

    نتایج

    در مجموع 84 کد اولیه حاصل شد، که بعد از ادغام کد های مشابه در نهایت 44 کد در 9 زیر طبقه و 3 طبقه اصلی شامل تعاملات، عوامل فردی و کیفیت محیط آموزشی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به تجربیات دانشجویان از تاثیر برنامه درسی پنهان بر فرایند یادگیری، جهت ارتقاء یادگیری دانشجویان، باید عناصر برنامه درسی پنهان در برنامه ریزی های آموزشی، مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه درسی پنهان، یادگیری، آموزش
  • علی حسین ثابت*، بهاره وفایی، محسن شکری خیرآبادی، مهدی خدائی ورپشتی صفحات 296-299
  • فرزین باقری شیخانگفشه، اسماعیل عظیمی* صفحات 300-302
|
  • Page 226
  • Zahra Mansourian, Hossein Karimi Moonaghi, Jamshid Jamali, Abolfazl Khajavirad, Houra Ashrafifard* Pages 227-243
    Introduction

    Due to the job sensitivity of medical sciences and its direct relationship with public health, the consequences of increasing the length of study of students will affect the society and the health system. Considering the importance of the length of study of PhD students and the lack of information about the reasons for its increase, this study was performed to identify the related factors.

    Methods

    There was a descriptive- correlational study. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. A total of 118 faculty members participated in completing the questionnaires. 37 employees and 71 students also completed the questionnaire. Data analysis was performed using descriptive and analytical statistics with SPSS 24 software as well as quantitative content analysis.

    Result

    Factors related to the dissertation, especially the time-consuming publication of the defense condition article, had the greatest impact on increasing the length of study for PhD students. In quantitative content analysis, the most effective factors for students were dissertation-related factors and for faculty members and employees were personal issues.

    Conclusion

    According to the results, it is necessary to modify the grant process. Deduct the length of the course while the student is waiting for the article to be published. Allocate research projects that have been paused for an additional semester, excluding the academic year. Also, a plan should be developed to increase financial support for students during their studies.

    Keywords: Length of study, Viewpoint, Faculty member, Student, Academic staff
  • Mahdi Nader, Masoud Yousefi, Majid Khadem-Rezaiyan* Pages 244-256
    Introduction

    To solve any problem, it is necessary to first recognize that problem and examine the factors affecting that issue; therefore, a detailed study of stressors can help us improve the quality of education and mental health of students.

    Methods

    This cross-sectional study was performed at Mashhad University of Medical Sciences in the academic year 2020-2021. The participants were chosen from medical students studying in various grades using convenient sampling method. The instrument used was the standard MSSQ which consists of 20 questions including 6 different dimensions: Stress Related to Academic Issues, Intrapersonal and Interpersonal Stress, Teaching and Learning Stress, Social Stress, Desire Stress, Group Activity Stress.

    Result

    A total of 463 people participated in this study out of whom 51.4% (236 people) were male. Overall, 49% of students were in high/severe condition. The highest level of stress among all dimensions belongs to the stressors related to academic issues (63.5%) and the least stressful factor for students was desire-related stress (8.20%). There was a significant relationship between total stress and gender (higher in women than men).

    Conclusion

    Considering that almost half of the students are in a high/severe state regarding stressful factors, effective training of students to manage stress and improve skills to reduce stress (e.g., by conducting workshops) would be promising.

    Keywords: Stressors, Student, Medicine
  • Afsane Bahrami, Farshid Abedi, Khaironnesa Ramazanzade, Khadijeh Farrokhfall* Pages 257-270
    Introduction
    Medicine is not only a biological science, but also includes the art of dealing with human and spiritual dimensions. Therefore, this study was conducted to investigate the views of medical education professionals and students regarding the integration of art in the medical science curriculum.
    Method
    In this multi-method research, 22 prominent experts in the field of education and 35 medical education students participated. The research tool was a researcher-made questionnaire with seven questions about the need to combine art in medical education, which was done simultaneously with quantitative study, qualitative study and data analysis. Quantitative study method was used descriptively-analytically and content analysis was used in the qualitative part .The face validity and content of the instrument were confirmed by professors and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient (α = 0.832).
    Result
    Basically, 100% of the experts and 80% of the medical students agreed with the integration of art in medical education. They also acknowledged that it does not officially exist in the country's universities and it is necessary to include in the medical curriculum. Also, art has many applications in medical education, including improving teaching and learning, promoting creativity and emotions, keeping content in mind, applied learning, and fostering critical and creative thinking.
    Conclusion
    The results emphasized the integration of art in the medical curriculum as well as the use of art-based teaching-learning in medical sciences. But it is better to be in such a way that does not impose more educational burden on students.
    Keywords: Spirituality, Integration, Education expert, Art, Medical education
  • Fateme Keshmiri*, Atefesadat Heidari Pages 271-275

    Education managers can facilitate the improvement of university management by involving faculty members. They have an important role to play in directing the process of change in educational systems. Managers can drive educational innovation and improvement of developmental programs of universities by creating a motivational atmosphere. Education managers are the most important driving factor in managing the mainstream of education and are effective in motivating faculty members to improve their performance and the educational system. This includes the monitoring of sensitivity of educational activities and the complex protocols of universities, made necessary to meet the expectations, monitor the managers in managerial systems, and evaluate the performance of managers and provide feedback to them. Therefore, it can be said that evaluation in universities is a strategic action and managers of the educational system in the educational leadership process need to recognize their strengths and weaknesses and plan based on the results of evaluation. It is necessary to consider development of management skills, Planning to monitor, provide feedback to improve their performance in educational systems. In Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, the evaluation of educational managers was designed and implemented based on a multi-source feedback approach. At Shahid Sadoughi University Evaluation of managers is designed from the view of different stakeholders, including senior managers at the faculty level, as well as the educational teachers and leaders, including faculty members. Evaluation was done in two areas of professional behavior and managerial behavior. Feedback on the results will be sent to the educational managers as performance evaluation report.

    Keywords: Educational leadership, Educational evaluation, Faculty evaluation, Medical education
  • Farhad Lotfi, Majid Kowsari, Sedigheh Najafipour* Pages 276-284
    Introduction

    Evaluation of the quality of clinical teaching from the students' point of view plays an important role in recognition of the related problems and improvement of the quality of this type of teaching. The aim of this study was to evaluate clinical teaching in Jahrom educational and training centers based on the standards of clinical teaching set by the ministry of health and Medical Education.
    Keywords: Clinical teaching standards, evaluation, Medical students

    Methods

    The present descriptive cross-sectional study was performed by census method on 100 participants including interns and trainees. The questionnaire was composed of 51 questions including training standards in ambulatory teaching, educational round, morning report, and grand rounds, according to the standards of ministry. Content validity of the questionnaire was performed using the opinion of experts and its reliability was determined by Cronbach's alpha. The data was analyzed by using SPSS 21.

    Result

    The findings of the present study showed that the educational rounds and morning report program had the highest (87.3%) and lowest (46.5%) scores in clinical teaching. Statistical tests showed that there was a significant difference between interns and trainees in terms of scores given to Grand Round and Educational Round standards (P < 0.05). However, educational rounds were relatively acceptable in the point of view of medical students.

    Conclusion

    Some educational interventions are necessary to make better adherence to the clinical teaching standards of Ministry of Health.

    Keywords: Clinical teaching standards, Evaluation, Medical students
  • Saeide Noruzi, Zeinab Bahrami-Eyvanaki*, Mehran Tahrekhani Pages 285-295
    Introduction

    The hidden curriculum consists of the implicit messages of the social atmosphere of the educational centers that are not written but are felt by everyone. Due to the direct relationship between the hidden curriculum with student learning and the need for nursing faculty members, this study was conducted to exploring the nursing Students' Experiences of the Hidden Curriculums on learning process.

    Methods

    This qualitative study was conducted through content analysis method in Zanjan University of Medical Sciences in 2019. Purposeful sampling consisted of 19 Third and higher semester and of both sexes. Data was collected through semi-structured and in-depth interviews. Data analysis was performed manually.

    Result

    A total of 84 initial codes were obtained, after which, merging similar codes, finally 44 codes were extracted in 9 sub-themes and 3 main themes including interactions, individual factors and the quality of the educational environment.

    Conclusion

    According to students' experiences of the impact of the hidden curriculum on the learning process, in order to promote student learning, the elements of the hidden curriculum should be considered in educational planning.

    Keywords: Hidden Curriculums, Learning, Education
  • Ali Hosseinsabet*, Bahareh Vafaei, Mohsen Shokri-Khirabadi, Mehdi Khodaei-Varposhti Pages 296-299
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Esmaeil Azimi* Pages 300-302