فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 83 (پاییز 1400)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 83 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید عبدالرحیم موسوی، فرهاد هادی نژاد* صفحات 1-32

    در یک تقسیم بندی کلی چابکی را می توان به دو بعد: سخت یا چابکی جسمی و نرم یا چابکی ذهنی تفکیک نمود. بررسی ادبیات موضوع و مطالعات گذشته نشان می دهد، مفهوم «چابکی ذهنی» علی رغم تاثیر بالای آن بر چابکی و بهره وری سازمانی، تاکنون مورد توجه جدی پژوهشگران علوم مدیریت و رفتار سازمانی قرار نگرفته است. لذا با توجه به خلا تحقیقاتی موجود و همچنین ماهیت جدید این مفهوم، تحقیق حاضر درصدد شناسایی و تعیین میزان اهمیت شاخص های تاثیرگذار چابکی ذهن در سازمان های نظامی است. برای این منظور از روش های کیفی و کمی استفاده شده است. بدین شکل که در گام اول با کمک مطالعات اسنادی و کتابخانه ای شاخص های اولیه شناسایی گردیده و در گام دوم با تشکیل جلسات خبرگی و انجام مصاحبه، تلخیص و طبقه بندی گردیدند. در ادامه و در گام سوم تحقیق، شاخص های بدست آمده با کمک روش دلفی فازی اعتبارسنجی و پالایش گردیدند. در نهایت با کمک روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، میزان اهمیت و اوزان شاخص ها محاسبه گردید. در نتیجه تحقیق حاضر از منظر هدف در گروه تحقیقات کاربردی و از منظر روش در گروه تحقیقات توصیفی پیمایشی قرار دارد. در پایان، یازده شاخص تاثیرگذار در چابکی ذهن سازمان های نظامی در دو بخش «چابکی ذهن کارکنان» و «چابکی ذهن سازمان» شناسایی، وزن دهی و رتبه بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: چابکی ذهن، دلفی فازی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، سازمان های نظامی
  • محمد عباسیان* صفحات 33-66
    آموزش ایمن و با کیفیت به کارکنان جدیدالورود، از دغدغه های اصلی مراکز آموزش نظامی اغلب کشورهای دنیاست. در همین راستا یکی از آموزش های پرخطر و بااهمیت نیروهای نظامی، آموزش مهارت تیراندازی است. با توجه به مخاطرات تیراندازی با گلوله های واقعی، در بسیاری از مراکز آموزشی نظامی از آموزش و تیراندازی بدون شلیک واقعی (تمرین خشک) نظیر آموزش به کمک شبیه سازها و یا تفنگ بادی استفاده می شود. اما نتایج مطالعات علمی و بررسی های میدانی حاکی از این است که این روش های آموزش و ارتقای مهارت تیراندازی کارکنان نظامی، تنها در حد روشی مکمل توصیه می شود و آموزش با سلاح واقعی و در میادین تیر جنگی همواره مورد تاکید است. از این رو یکی از حادثه خیزترین مکان های مراکز آموزش نظامی، میادین تیر آموزشی سلاح های جنگی آنهاست. مقاله حاضر در روشی علمی درصدد ارایه راهکاری برای مدیریت بحران میادین تیر مهارت آموزان مبتدی تیراندازی است. به همین منظور یک الگوی ترکیبی مبتنی بر ارزیابی خطر به روش های تجزیه وتحلیل ایمنی شغل و تجزیه وتحلیل حالات شکست و اثرات آن ارایه شد. الگوی پیشنهادی، ترکیبی ارزیابی خطر میادین تیر، مشتمل بر ده گام اصلی است. در ادامه، ارزیابی خطر ماموریت تیراندازی دانشجویان سال یکم در میدان تیر ژ-3 یک مرکز آموزش عالی نظامی مدنظر قرار گرفت. بدین منظور، نخست فرآیند تیراندازی برای مطالعه موردی اشاره شده به پنج مرحله اصلی تفکیک شد. سپس گام های ده گانه الگوی پیشنهادی برای آن اجرا گردید. بر این اساس، تعداد 29 خطر برای اجرای ایمن ماموریت های مهارت افزایی تیراندازی ژ-3 مرکز موردمطالعه، شناسایی و برای مدیریت هر یک از این خطرات، اقدامات کنترلی مناسبی ارایه گردید.
    کلیدواژگان: بهبود ایمنی، مهارت تیراندازی، میدان تیر جنگی، سلاح جنگی
  • فرزاد آزادی*، ناصر داداشی، علی اصغر بیک، محمد عزیزی صفحات 67-88

    در میان سازمان های نظامی، با توجه به میزان توانمندی ها و ظرفیت ها، ارتش ج.ا.ا تاثیر قابل ملاحظه ای در کنترل مدیریت بحران های طبیعی بر عهده دارد. به نحوی که علاوه بر حفاظت از مرزهای کشور، ضمن رعایت موارد پیشگیری در خصوص ساخت وسازهای درون سازمانی خود، همواره در تمامی حوادث غیرمترقبه حضور فعال دارد. بنابراین هدف مقاله تعیین الزامات اجرایی فعالیت ارتش در چرخه مدیریت بحران های طبیعی است که متناظر آن سوال تحقیق انجام شده است. این پژوهش از نوع کاربردی توسعه با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی انجام شده است. اساس روش انجام تحقیق پنل خبرگی از استادان، صاحب نظران مدیریت بحران و تجربیات میدانی مسیولان است که نتایج تحقیق به صورت پرسشنامه ی استاندارد چارمز مورد تایید تصمیم گیران و تصمیم ساز معاونت های ذی ربط آجا قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی است که الزامات اجرایی فعالیت ارتش ج.ا.ا. در بحران های طبیعی در چهار الزام ساختار، منابع، قوانین و مقررات و دانشی دسته بندی شده و همچنین مشخص گردید، از آنجایی که در ماموریت های آجا و در سندهای توسعه کشوری برای ارتش ج.ا.ا در مرحله بازسازی نقشی تعریف نشده است، لذا این سازمان در مرحله بازسازی عملا شرکت نمی کند، مگر بنا به دستور فرماندهی معظم کل قوا.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، بحران های طبیعی، توانمندی های آجا، الزامات
  • ابوطالب شفقت، سید جواد رضائی* صفحات 89-114

    امروزه مراکز علمی و پژوهشی با برقراری جریان دانش و اطلاعات و تبادل آن میان بازیگران حوزه صنعت، بستر مناسبی را جهت تولید، توسعه و اشاعه علم و فناوری و ایجاد فضای نوآوری در کشور و صنعت فراهم می سازند. از این رو، مراکز علمی و پژوهشی نیازمند استفاده از شاخص هایی جهت سنجش نوآوری و بلوغ آن می باشند. در این پژوهش پس از مرور ادبیات و نظرسنجی از خبرگان، شش شاخص اصلی شامل: فرهنگ نوآوری، توسعه و زیرساخت نوآوری، شبکه سازی، فرایندهای نوآوری، نیروی انسانی و سیاست ها و راهبردهای یک سازمان علمی و پژوهشی دفاعی شناسایی گردید. پس از تایید شاخص ها، با استفاده از بار عاملی سوالات، میزان اهمیت هر گویه و با استفاده از میانگین نظرات، وضعیت (عملکرد) گویه مورد نظر شناسایی شد. سپس با استفاده از ماتریس اهمیت- عملکرد متغیرها سنجش گردیده و راهبرد هدایت هر شاخص مبتنی بر تحلیل ماتریس اهمیت- عملکرد پیشنهاد گردید. پژوهش انجام گرفته از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. نتایج نهایی سنجش نشان می دهد، میانگین تمامی شاخص های نوآوری کمتر از میانگین نظری است و تنها شاخص نیروی انسانی مرکز مورد مطالعه نزدیک به میانگین و از سطح مطلوبی برخوردار می باشد.

    کلیدواژگان: نوآوری، شاخص های نوآوری، ماتریس اهمیت- عملکرد، سنجش نوآوری، مراکز علمی و پژوهشی دفاعی
  • سید اسدالله حجازی*، محمدحسین رضایی مقدم، بهروز بهرام آبادی صفحات 115-132

    تاریخ جنگ ها نشان داده که ژیومورفولوژی از وسیع ترین تا کوچک ترین مقیاس سرزمینی در سطح استراتژیکی و تاکتیکی، رویکردی اثرگذار بر دفاع سرزمینی به دنبال دارد. عوامل محیطی از جمله ژیومورفولوژی اساسا این الگو را ایجاد می کنند که نیروهای نظامی باید بر اساس آن بیاندیشند، طرح ریزی نمایند و تصمیم بگیرند تا بهترین استراتژی را انتخاب و اجرا نمایند. هدف این تحقیق، ارزیابی شاخص های ژیومورفولوژی نظامی منطقه جاسک و تاثیر آنها بر پهنه بندی دفاع سرزمینی در آن منطقه است. در این راستا تعداد 15 عامل تاثیرگذار مورد بررسی، تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای دستیابی به اهداف تحقیق، 17 پرسشنامه تدوین و از نظر کارشناسان خبره در حوزه دفاعی و ژیومورفولوژیکی استفاده شد. برای وزن دهی عامل ها و تشکیل سوپر ماتریس ها از نرم افزار  Super Decision  و در ترسیم لایه ها و فازی سازی آنها از نرم افزار ARC GIS و مدل FANP استفاده شد. برای تهیه نقشه پهنه بندی ژیومورفولوژی دفاعی، پهنه بندی منطقه در 5 پهنه دفاعی از بسیار نامناسب تا بسیار مناسب تعریف شد. نتایج نشان داد؛ پهنه های مناسب و بسیار مناسب از شرق کوه مبارک در غرب منطقه تا لیردف و بیاهی در شرق آن، پهنه های مناسب و بسیار مناسب در امتداد ارتفاعات و مناطق کوهستانی به صورت منفرد و مجرا و مناطق بسیار نامناسب، نامناسب و نسبتا نامناسب در امتداد مسیل های طغیانی و سیلابی، مناطق هموار و سطوح عارضه دار با رخنمون های سنگی دیده می شود که فاقد هر گونه پوشش گیاهی می باشند و آسیب پذیری و افزایش دیدبانی دشمن را به دنبال دارد.

    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی نظامی، دفاع سرزمینی، پهنه بندی دفاعی، جاسک، FANP
  • ساسان خادمی*، غلامرضا احمدی، جواد رفیعی راد صفحات 133-164

    استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی در کشور به عنوان یک نظام مدیریتی اثربخش و کارا در جهت تخصیص بهینه منابع سازمانی در طول دو دهه گذشته مورد توجه دولت ها بوده و اجرای موفق آن ضرورتی اجتناب ناپذیر محسوب می شود. هدف این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر بهبود میزان آمادگی ارتش جمهوری اسلامی ایران در جهت اجرای موفق بودجه ریزی عملیاتی می باشد. از این رو تاثیر سه عامل نگرش به تغییر، دانش کار و در دسترس بودن منابع بر دو جنبه آمادگی سازمانی برای تغییر شامل تعهد به تغییر و قابلیت اجرای تغییر مورد آزمون قرار می گیرد. همچنین این پژوهش به بررسی میزان کفایت هر یک از جوانب و عوامل یاد شده در سطح ارتش می پردازد. در این پژوهش از پرسشنامه بسته به منظور جمع آوری داده ها استفاده شد و جامعه آماری پژوهش را افسران مالی دوره عالی رسته ای ارتش تشکیل می دهند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از رگرسیون حداقل مربعات معمولی استفاده شد و سوال های پژوهش نیز با استفاده از آزمون t تک نمونه ای و آزمون علامت تک نمونه ای مورد بررسی قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان می دهد که عوامل نگرش به تغییر و در دسترس بودن منابع بر دو جنبه آمادگی سازمانی برای تغییر شامل تعهد به تغییر و قابلیت اجرای تغییر تاثیر مثبت و معنادار دارند، اما عامل دانش کار تنها بر قابلیت اجرای تغییر تاثیر مثبت و معنادار دارد و با تعهد به تغییر رابطه معناداری ندارد. همچنین دیگر یافته های این پژوهش نشان داد که آمادگی سازمانی در ارتش برای تغییر به بودجه ریزی عملیاتی و همچنین انگیزه مناسب و منابع کافی برای این تغییرات در سطح ارتش جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، اما با توجه این که اجرای  بودجه ریزی عملیاتی  شامل مراحل و فرآیند های مختلفی است، لازم است که دانش مجریان در این زمینه ارتقاء و بهبود یابد. بر مبنای نتایج این مطالعه، اتخاذ  شیوه ها و راهکارهای مناسب به منظور آشنایی فرماندهان و کارکنان ارتش با مزایای بودجه ریزی عملیاتی و ایجاد انگیزه در آن ها، تامین منابع مالی، انسانی و فنی و به ویژه افزایش دانش کارکنان مالی نسبت به بودجه ریزی عملیاتی، نقشه راه و شیوه های اجرایی آن به بهبود آمادگی سازمانی برای تغییر و اجرای موفق این شیوه بودجه ریزی کمک می کند.

    کلیدواژگان: آمادگی سازمانی برای تغییر، بودجه ریزی عملیاتی، دانش کار، در دسترس بودن منابع، نگرش به تغییر
|
  • Seyyed Abdolrahim Mousavi, Farhad Hadinejad * Pages 1-32

    In a general classification, agility can fit under two aspects: physical and  mental. Previous related literature and studies signify that the concept of “mental agility” has not yet received serious attention of the scholars and researchers in management and organizational behavior, despite its high impression on organizations’ agility and productivity. Thus, this study aims to identify and determine the importance of effective indicators of mental agility in military organizations. For this purpose, qualitative and quantitative methods have been used. First, initial indicators have been identified by documentary and library studies; Second, they were summarized and classified through interviews and expert meetings; Then obtained indicators were refined and improved by Fuzzy Delphi method.  Finally, the importance and weight of the indicators were calculated via Analytic Hierarchy Process (AHP). Therefore, this study in terms of purpose is applied and in terms of method is descriptive-survey. At the end, eleven effective indicators in mental agility of military organizations are identified and ranked in two areas of “mental agility of staff” and “mental agility of organization”.

    Keywords: Mental Agility, Fuzzy Delphi, analytic hierarchy process, Military organizations
  • Mohammad Abbasian * Pages 33-66
    Safe and quality training of new military students is one of the main challenges of military education centers. In this regard, one of the risky and important trainings of the military forces is shooting skills. Due to the dangers of shooting with real bullets, many military education centers use training and shooting without real firing. However, the results of scientific studies and field surveys indicate that these methods of training are recommended only as a complementary method, and training with real weapons in battlefields is always emphasized. Hence, one of the most dangerous places for military education centers is their weapons training fields. This study aims to provide a solution for shooting field risk management in a scientific way for beginner shooters. For this purpose, a hybrid model based on risk assessment was presented by methods of job safety analysis and failure modes analysis and its effects consisting of ten main steps. Then, the risk assessment of the shooting mission of a military higher education center in the shooting field of G-3 was studied. To this end, first, the shooting process was divided into five main stages; Then the ten steps of the proposed model were run. Finally, 29 risks were identified to carry out the G-3 shooting mission, and finally, appropriate control measures were provided to manage each of these hazards.
    Keywords: Improving Safety, Shooting Skills, Shooting Field, Weapons
  • Farzad Azadi *, Naser Dadashi, Ali Asghar Beyk, Mohammad Azizi Pages 67-88

    In military organizations, I.R. of Iran’s Army, because of its capabilities and capacities, has a considerable influence in management of natural disasters. In addition to protecting the country's borders, while observing safety principles in its internal constructions, army has always been active in all unexpected events. Therefore, this study aims to determine the executive requirements of I.R. of Iran army’s activities in natural disaster management. This research in terms of purpose is applied and in terms of research method is descriptive-analytical. The basis of the research method was an expert panel of professors, crisis management experts and field experiences of the officials. The results of the research have been approved by the decision makers of AJA deputies in the form of Charms standard questionnaire. Findings reveal that the executive requirements of the army in natural disasters are classified into structures, resources, laws and regulations, and knowledge. It was also found that since the role of the army has not been defined in AJA missions and in the national development documents for the reconstruction phase, this organization does not actually participate in it unless ordered by the Supreme Command of the Armed Forces.

    Keywords: crisis management, natural disaster, Capabilities of the Army, requirements
  • Aboutaleb Shafaghat, Seyyed Javad Rezaei * Pages 89-114

    Today, Science and Research Centers (SRCs) by establishing flow of knowledge and information and exchanging it among industry players can provide an appropriate platform for the production, development and dissemination of science and technology and creating an atmosphere of innovation in the country. Therefore, SRCs need to use a model to measure innovation and its maturity. In this research, based on the literature review and experts’ opinion, six main indicators were identified: innovation culture, development and infrastructures of innovation, networking, innovation processes, human resources and policies and strategies of a Defense Scientific and Research Centers (DSRCs). After confirming the indicators, by using the factor load of questions and the average of comments, the importance of each item and its performance were identified, respectively. Then, using the importance-performance matrix, the variables were measured and guidance strategy of each index based on the importance-performance matrix analysis was proposed. This research in terms of purpose is applied and in terms of nature and research method is descriptive-survey. The final results show that the average of all innovation indicators is less than the theoretical average. The only HR Factor of the institution is close to average and desirable index.

    Keywords: Innovation, Innovation Indicators, Importance-Performance Matrix, Innovation Measuring, Defense Science, Research Centers
  • Seyyed Assadollah Hejazi *, Mohammad-Hossein Rezaei Moghaddam, Behrouz Bahramabadi Pages 115-132

    The history of wars has shown that geomorphology from the largest to the smallest territorial scale at the strategic to tactical level has an effective approach to territorial defense. Environmental factors, such as geomorphology, essentially create the pattern by which military forces must think, plan, and decide to select and implement the best strategy. This study aims to assess the military geomorphology of Jask region and its effect on the territorial defense zoning. In this regard, 15 effective factors were examined and analyzed. To achieve the objectives of the research, 17 questionnaires to use the viewpoints of the defense and geomorphology experts were developed. Super Decision software was used to measure the factors and form the super matrices; and ARC GIS software and FANP model were used to draw the layers and their fuzzy. To prepare the defense geomorphology zoning map, the zoning of the region in 5 defense zones was defined from very unsuitable to very suitable. The results showed that suitable and very suitable areas are the east of Mount Mubarak in west of region to Lirdaf and Bihi in the east; suitable and very suitable zones are along the heights and mountainous areas singularly and separately; and very unsuitable, unsuitable and relatively unsuitable areas are along floodplains, smooth areas and surfaces with rocky outcrops that has no vegetation that leads to vulnerability and increase enemy surveillance.

    Keywords: military Geomorphology, Territorial defense, Defense Zoning, Jask, FANP
  • Sasan Khademi *, Gholam-Reza Ahmadi, Javad Rafiee Rad Pages 133-164

    Establishing an operational budgeting system as an effective and efficient management system for the optimal allocation of organizational resources has been considered by governments over the past two decades; and its successful implementation is an inevitable necessity. This study aims to investigate the factors affecting the readiness of the Army for the successful implementation of operational budgeting. Therefore, the effect of three factors: attitude to change, work knowledge and availability of resources on two aspects of organizational readiness for change, including commitment to change and the ability to implement change are tested. This study also examines the adequacy of each of the mentioned aspects and factors at the military level. Data collected via a questionnaire through the statistical population of the study consisting of financial officers of the army. Ordinary least squares regression was used to test the research hypotheses and the research questions were analyzed using one-sample t-test and one-sample symbol test. Findings show that the factors of attitude to change and the availability of resources have a positive and significant effect on two aspects of organizational readiness for change, including commitment to change and the ability to implement change; but the work knowledge factor affects positively and meaningfully on the ability to implement change and it has no significant relationship with the commitment to change. Other findings of this study show that there is organizational readiness in the army to change to operational budgeting, as well as appropriate motivation and sufficient resources for these changes; but it is considerable that the implementation of operational budgeting involves various stages and processes, it is necessary to upgrade and improve the knowledge of presenters in this field. Based on the results, adopt appropriate methods and strategies to familiarize commanders and military personnel with the benefits of operational budgeting and motivate them; provide financial, human and technical resources; increase the knowledge of financial personnel about operational budgeting; and roadmap and implementation methods help to improve organizational readiness for successful change and implementation of this budgeting method.

    Keywords: Organizational Readiness for Change, Operational Budgeting, work knowledge, Availability of Resources, Attitude to Change