فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 134، بهار 1401)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و پنجم شماره 1 (پیاپی 134، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 25
|
  • آزاده فروغی* صفحات 2-17

    استفاده از گیاهان دارویی دارای قدمت طولانی در ایران و جهان است به طوری که تخمین زده شده است که بیش از 80% از جمعیت جهان از طب سنتی (عصاره های گیاهی یا ترکیبات فعال آنها) برای رفع نیازهای بهداشتی خود استفاده می کنند .علاوه بر این، بیش از 50٪ از کل داروهای جدید بالینی دارای منشا طبیعی هستند. گیاهان دارویی ممکن است توانایی درمان مقاومت باکتریایی در برابر بسیاری از انواع آنتی بیوتیک ها را داشته باشند. یکی از مزایای استفاده از گیاهان دارویی، اثرات چندگانه آنها است. با توجه به تعداد ترکیبات شیمیایی در گیاهان، نمی توان مکانیسم واحدی برای اثرات ضدباکتریایی آنها در نظر گرفت بلکه آنها هدف های متعددی در سلول دارند. همچنین نحوه عملکرد داروهای ضدمیکروبی بسته به ترکیبات گیاه بسیار متفاوت هستند. که این ترکیبات در یک گیاه واحد رشد یافته در مناطق مختلف جغرافیایی نیز متفاوت است. همچنین از آنجا که ضوابط استاندارد برای ارزیابی فعالیت ضدمیکروبی گیاهان وجود ندارد، نتایج در بین نویسندگان مختلف بسیار متفاوت است. اما به هرحال فرآورده های دارویی زیادی ماز گیاهانی مانند بابونه و آویشن در ایران و دنیا تولید و مصرف می شوند که به بخشی از آنها در این مقاله اشاره شده است.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، مقاومت آنتی بیوتیکی، طب سنتی، اثرات ضد باکتریایی
  • محمد کاوئی، حسین صادقی*، محمد عزیزی صفحات 18-30

    توسعه صنعت دارویی هر کشوری، نشان دهنده توانمندی آن کشور در حوزه تامین بهداشت و سلامت افراد آن جامعه است. با توجه به تحولات این صنعت در تعامل با دستاوردهای علم زیست فناوری و اهمیتی که زیست داروها در درمان بیماری های خاص در جوامع دارند، بررسی فرآیند تجاری سازی نقش مهمی در ارایه سریع تر داروها به بازار دارد. هدف این پژوهش طراحی الگوی فرآیند تجاری سازی فناوری، با تمرکز بر صنعت دارو و فراورده های بیولوژیک می باشد. روش پژوهش کیفی و از نوع فراترکیب است که برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جمعیت مورد مطالعه ی پژوهش را تمامی مقاله های مرتبط با موضوع پژوهش شامل می شود. در راستای انجام پژوهش پس از طراحی سوالات پژوهش، جستجویی نظام مند براساس کلید واژه های مرتبط- مدل های تجاری سازی، صنعت دارو- از پایگاه های داده Scopus ،Civilica ،SID ،IRANDOC ،ISC ،Emerald ،IEEE ،Science Direct صورت گرفته است. با بررسی مقاله ها و مدل های تجاری سازی، 9 بعد به عنوان ابعاد فرآیند تجاری سازی فناوری، با تمرکز بر صنعت دارو و فراورده های بیولوژیک شناسایی شده است. براساس این ابعاد مدل یکپارچه نهایی ارایه و اعتبارسنجی شده است. این مقاله با شناسایی ابعاد فرآیند تجاری سازی فناوری، با تمرکز بر صنعت دارو و فراورده های بیولوژیک؛ می تواند الگوی مناسبی برای استفاده در صنعت داروی کشور باشد.

    کلیدواژگان: تجاری سازی، فناوری، صنعت دارو، فرآورده های بیولوژیک
  • محمود نظری*، غزال محمدی اهوازی صفحات 31-39

    خلوص ژنتیکی نژادهای گوسفند با توجه به تلاقی های کنترل نشده رو به کاهش است به همین علت حفظ تنوع زیستی در نژادهای بومی به عنوان یک سرمایه ملی ضرورت دارد. بنابراین هدف از انجام این پژوهش بررسی تنوع ژنتیکی و فیلوژنتیکی ناحیه HVR I D-loop ژنوم میتوکندری، بین سه نژاد گوسفند تالشی، شال و ماکویی بود. جهت انجام آنالیزها از توالی های ناحیه D-loop میتوکندری سه نژاد تالشی، شال و ماکویی ذخیره شده در بانک اطلاعاتی NCBI استفاده شد. تنوع نوکلیوتیدی برای نژاد تالشی، شال و ماکویی به ترتیب 04160/0، 04552/0 و 04422/0 و تنوع هاپلوتایپی در هر سه نژاد 00/1 برآورد شد. همچنین نتایج تجزیه واریانس مولکولی (AMOVA) حاکی از آن بود که تنوع درون جمعیت ها 100 درصد و تنوع بین جمعیت ها صفر درصد بود. این نتایج بیانگر وجود تنوع بسیار بالا در این نژادها می باشد. محاسبه D تاجیمای منفی برای نژاد تالشی بیان کننده این موضوع است که جمعیت نژاد تالشی بعد از گذراندن یک تنگنای ژنتیکی در حال گسترش است و انتخاب جهت دار در حال انجام است. در حالی که محاسبه D تاجیمای مثبت برای دو نژاد شال و ماکویی نشان می دهد که این دو جمعیت در حال گزینش متعادل کننده هستند. با رسم درخت فیلوژنتیک به روش NJ مشخص گردید هر سه نژاد گوسفند در گروه هاپلوتایپی D قرار دارند. از قرارگیری این نژادها در گروه نژادهای قفقاز و ترکیه می توان نتیجه گرفت که این سه نژاد از نژادهای قدیمی و باستانی هستند و باید جهت حفظ این سرمایه های ملی تلاش بیشتری کرد.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، HVR I، درخت فیلوژنتیک، ژنوم میتوکندری، گوسفند
  • فاطمه بانکی زاده*، هدایت الله روشنفکر، محمدحسین بنابازی، محمود نظری، رضا صفری صفحات 40-47

    اسپلایسووزم یک کمپلکس بزرگ ریبونوکلیوپروتیینی است، که فرآیند پیرایش mRNAی پیش ساز را در سلول های یوکاریوتی هدایت می کند. در مطالعه حاضر پروفایل ترانسکریپتوم هیپوفیز بوقلمون مادر تجاری از نژاد بیوتی طی مراحل تخم گذاری و کرچی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد 334 ژن با بیان متفاوت بین دو گروه تشخیص داده شد، که 229 ژن دارای بیان زیاد و 105 ژن دارای بیان کم در گروه تخم گذار در مقایسه با گروه کرچ مشاهده شد. در این مطالعه نتایج تجزیه و تحلیل هستی شناسی و KEGG نشان داد که ژن های مسیر اسپلایسوزوم نقش موثری در مرحله انتقال از تخم گذاری به کرچی بوقلمون ها داشتند (05/0>P). علاوه بر این در مسیر انتقال یون کلسیم در بخش عملکرد مولکولی، فرآیند پیرایش باعث فعال شدن و ایجاد ایزوفرم های مختلف ژن مربوط به کلسیم -کالمادولین وابسته به پروتیین کیناز دو آلفا شد، که نقش مهمی در سیستم نوروترانسمیتری و هورمونی دارد. در این مطالعه نشان داده شد که، ژن های SNRPD1، SNRPF و SNRPA1 مربوط به کمپلکس اسپلایسوزوم برای ساخت فولیکول ها و باروری ضروری هستند. ژن HSPA8 نیز که در بوقلمون های تخم گذار نسبت به کرچ بیان کمتری داشت، در اتوفاژی و تخریب فولیکول ها در بوقلمون های کرچ نقش داشت.

    کلیدواژگان: اسپلایسوزوم، هیپوفیز، کرچی، تخمگذاری، بیان ژن
  • مرتضی اکبریان، هادی کیوانفر*، محسن لطفی، سید محمود عظیمی دزفولی، حمیدرضا ورشویی صفحات 48-57

    بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) یک بیماری ویروسی مسری و حاد با واگیری و انتشار سریع در گوسفند و بز است که جهت پیشگیری از شیوع و کنترل این بیماری، واکسیناسیون دام ها بهترین راه حل می باشد. هدف این پژوهش، ارزیابی پاسخ ایمنی حاصل از واکسیناسیون با شش فرمولاسیون تهیه شده از واکسن غیرفعال PPR در بز و گوسفند، در قالب طرح کامل تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 بود. ویروس تخفیف حدت یافته PPR در یک سلول لنفوییدی سوسپانسیون دستکاری شده با قدرت پاساژ بسیار زیاد، تکثیر و سپس با استفاده از دو غیرفعال کننده (mM 4 بایناری اتیلن ایمین [BEI] و یا %3 پراکسید هیدروژن [H2O2]) غیرفعال و سپس هر یک از ویروس های غیر فعال شده با استفاده از سه یاور مختلف (هیدرواکسید آلومینیوم، فسفات آلومینیوم و مخلوط %50 هر یک از این دو ادجوآنت) فرمولاسیون شد. ارزیابی ایمنی زایی و بی ضرری واکسن های تهیه شده، به ترتیب با استفاده از دو دز ml 1/0 و 1 (ده برابر دز) بر روی 38 راس گوسفند و 28 راس بز مورد مطالعه قرار گرفت. هر یک از دزهای مورد آزمایش، طی دو نوبت، در روزهای صفر و 21 آزمایش به صورت زیرجلدی تزریق و سپس تیتر سرمی آنتی بادی علیه ویروس PPR در روزهای صفر، 14، 21، 35،  42 و 60 پس از واکسیناسیون اندازه گیری شد. نتایج نشان داد میانگین تیتر آنتی بادی علیه ویروس PPR تا روز 21 و 60 پس از واکسیناسیون تحت تاثیر نوع غیرفعال کننده و همچنین ادجوانت قرار نگرفت (05/0<P). همچنین، بین غیرفعال کننده ها و ادجوانت های مختلف برهمکنش معنی داری مشاهده نشد (05/0<P). با این حال، ایجاد تیتر آنتی بادی مناسب در گروه های مختلف نشان از ایمنی زایی مناسب واکسن های فرموله شده داشت، هر چند باید کارآیی آن با استفاده از آزمایش چالش مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد. همچنین، بدلیل عدم خاصیت سرطان زایی، ارزان بودن و سازگاری با محیط زیست، H2O2 کاندیدای استفاده به عنوان غیرفعال کننده در ساخت واکسن غیرفعال PPR می باشد.

    کلیدواژگان: ویروس طاعون نشخوارکنندگان کوچک، غیرفعال کننده، واکسن کشته طاعون نشخوارکنندگان کوچک، ادجوآنت، گوسفند و بز
  • امین میرزازاده قصاب، نجمه مصلح*، کرامت اساسی، محمد عباس نیا، بهمن عبدی هاچسو صفحات 58-65

    بیماری هپاتیت همراه با گنجیدگی با عامل آدنوویروس های ماکیان، به دلیل ایجاد تلفات در مزارع گوشتی از بیماری های مهم در صنعت طیور محسوب می شود. مطالعه حاضر به منظور ردیابی و طبقه بندی مولکولی آدنوویروس های ماکیان مرتبط بارخداد های بیماری هپاتیت همراه با گنجیدگی در مزارع مرغ گوشتی کشور انجام شد. در یک بازه زمانی 3 ساله، 22 رخداد بیماری در مزارع با سنین 7 تا 42 روزگی در استان های مازندران، فارس و تهران به ثبت رسید. در هر مورد بعد از اخذ تاریخچه و ثبت جراحات کالبدگشایی، نمونه های ویروس شناسی و آسیب شناسی از بافت کبد پرندگان بیمار اخذ شد. بررسی ویروس شناسی با انجام آزمون زنجیره پلی مراز در زمان حقیقی بر روی ژن 52K آدنوویروس های ماکیان و بررسی میکروسکوپی بافت کبد بعد از رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین انجام شد. بررسی آسیب شناسی بافت کبد نشان دهنده بروز هپاتیت نکروزان به همراه حضور گنجیدگی های داخل هسته ای، منتسب به آدنوویروس های ماکیان، بود. آزمون مولکولی و بررسی سکانس توالی نوکلیوتیدی ژن 52K، نشان از نقش 19گونه D و 3 گونه E آدنوویروس های ماکیان در رخداد های بیماری هپاتیت به همراه گنجیدگی داشت. مطالعه حاضر نشان دهنده نقش غالب گونه های D و E آدنوویروس های ماکیان در ایجاد بیماری هپاتیت به همراه گنجیدگی می باشد. با توجه به گستردگی صنعت طیور کشور، یافته های همه گیر شناسی مطالعه حاضر در استان های مذکور می تواند در جهت کنترل و پیشگیری از این بیماری درکشور مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: آدنوویروس های ماکیان، تورم کبد همراه با گنجیدگی، مرغ گوشتی، ایران
  • اسدالله ارژنگ پور، آرش قلیانچی لنگرودی، حسین حسینی، کاوه پروندار اسدالهی* صفحات 66-71

    بیماری لارنگوتراکییت عفونی (Infectious Laryngotrahetis) یک بیماری مهم اقتصادی دستگاه تنفس در میان ماکیان می باشد. این بیماری به شدت واگیردار بوده و بوسیله آلفاهرپس ویروس تیپ یک طیور (GaHV-1) ایجاد می شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات واکسن نیوکاسل بر روی واکسن لارنگوتراکییت بوده است. بر این اساس تعداد 125 عدد پولت تخم گذار LSL 27 روزه را بصورت کاملا تصادفی به پنج گروه تقسیم و در اتاق های جداگانه در دمای استاندارد نگهداری و طبق یک برنامه خاص با واکسن نیوکاسل و لارنگوتراکییت عفونی واکسینه گردیدند، سه هفته بعد از واکسیناسیون، سرم ها با استفاده از آزمون ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) جهت بررسی تیتر نیوکاسل و الایزا جهت بررسی تیتر لارنگوتراکییت مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان داد تیتر لارنگوتراکییت عفونی (631±1990) در گروهی (G4) که ابتدا واکسن نیوکاسل و سه روز بعد واکسن لارنگوتراکییت عفونی دریافت نمود، بیشتر از سایر گروه ها و بصورت معنی دار بود (05/0>P) و تیتر نیوکاسل (45/1±1/5) در این گروه بطور غیرمعنی داری از سایر گروه ها کمتر بود (05/0

    کلیدواژگان: لارنگوتراکئیت عفونی، نیوکاسل، واکسیناسیون
  • فروغ مکی، زهرا برومند*، منصور میاحی، مسعودرضا صیفی آباد شاپوری صفحات 72-81

    بیماری نیوکاسل به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های صنعت طیور، خسارات اقتصادی فراوانی به همراه دارد. پژوهش حاضر به هدف بررسی نقش ویروس بیماری نیوکاسل در سندرم های تنفسی گله های جوجه گوشتی، در استان های خوزستان و اصفهان می باشد. بدین منظور از بافت های نای، ریه و لوزه های سکومی 20 گله جوجه ی گوشتی (هر استان 10 گله) دارای علایم تنفسی در مناطق مختلف این دو استان نمونه گیری به عمل آمد. نمونه ها به تخم مرغ جنین دار 9 تا 11 روز تلقیح شدند. واکنش RT-PCR برای ردیابی ویروس بیماری نیوکاسل بر روی مایع آلانتوییک انجام شد. از 20 گله مورد مطالعه، این ویروس در نه گله جداسازی و شناسایی شد. توالی 330 نوکلیوتیدی در  ناحیه شکست ژن F ویروس، در نه جدایه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمون RT-PCR حاکی از جداسازی ویروس بیماری نیوکاسل از سندرم های تنفسی در 50% گله های گوشتی استان خوزستان و 40% گله های گوشتی استان اصفهان بود. از نه جدایه ی مذکور، سه مورد در ژنوتیپ II و شش مورد در تحت ژنوتیپ VIId از کلاس II ویروس بیماری نیوکاسل قرار گرفتند و جدایه هایی از هر دو ژنوتیپ در هر دو استان حضور داشتند. تنوع موارد یافت شده ی جدایه ی VIId در استان خوزستان، بیشتر از استان اصفهان بود. جدایه های متعلق به ژنوتیپ II در این مطالعه، با سویه های پاکستانی، چینی و نیجریه ای شباهت داشتند و سایر جدایه ها نیز با سویه های ایرانی پیشین مشابه بودند.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، علائم تنفسی، گله های گوشتی، آزمون RT-PCR، ژن F
  • سجاد دوستداری، تقی زهرایی صالحی*، ابوالفضل خفری، رامک یحیی رعیت، سعید عالمیان صفحات 82-91

    بروسلوز یکی از  مهمترین بیماریهای مشترک بین انسان و دام است که با تب در انسان و سقط جنین در دام همراه است. پیشگیری از بروسلوز در انسان، بر پایه واکسیناسیون دام ها استوار است. بهترین راه برای مبارزه با بیماری بروسلوز در دام، واکسیناسیون است و واکسن Rev.1 موثرترین واکسن برای پیشگیری و کنترل بروسلوز در گوسفند و بز است. از آنجا که یکی از مباحث بسیار مهم در مورد فرآورده های بیولوژیک اطمینان از کیفیت محصول در کلیه مراحل از جمله در زمان نگهداری و حین مصرف است، همچنین با توجه به شرایط فیلد و پروسه تزریق واکسن ارزیابی پایداری واکسن  Rev.1 بعد از محلول سازی واکسن لیوفیلیزه ضروری است.مطالعه حاضر با هدف بررسی پایداری واکسن Rev.1 بعد از محلول سازی انجام شد. بدین منظور، از سه بچ متوالی واکسن Rev.1 نمونه برداری بصورت تصادفی انجام شد، رقت سازی سریالی با سرم فیزیولوژی انجام شد و جرم زنده واکسن بدست آمد. سپس واکسن محلول شده در دماهای چهار، 25 و 37 درجه سانتی گراد قرار داده شد. در زمان های یک، چهار، هشت، 12، 18 و 24 ساعت بعد از محلول سازی، میزان جرم زنده واکسن مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که واکسن Rev.1 بعد از محلول سازی 24 ساعت در دمای چهار درجه سانتی گراد، 18 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد و 12 ساعت در دمای 37 درجه سانتی گراد از نظر میزان جرم زنده واکسن منطبق با الزامات 2019 OIE بود، با توجه به اینکه با گذشت زمان بعد از محلول سازی تیتر واکسن روند کاهشی دارد، توصیه می شود در سریعترین زمان ممکن واکسن محلول شده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: پایداری واکسن، بروسلوز، واکسن Rev.1
  • حمیدرضا فرزین، ابولفضل غنی ئی، مجید جمشیدیان مجاور*، محدثه امیری صفحات 92-100

    باکتری اشریشیاکلی از اعضای مهم فلور طبیعی روده انسان، حیوانات خون گرم و پرندگان می باشد. اغلب، عفونت های ایجاد شده توسط اشریشیاکلی به صورت فرصت طلب رخ می دهند و از عفونت های اصلی و شایع می توان به اشریشیاکلی اوروپاتوژنیک (UPEC) و اشریشیاکلی بیماریزا در پرندگان (APEC) اشاره نمود. در مطالعه ی حاضر، 30 نمونه اشریشیاکلی خارج روده ای از 30 شترمرغ مشکوک به کلی سپتی سمی و 30 پلیت حاوی باکتری اشریشیاکلی از مبتلایان به عفونت ادراری از جمع آوری گشت. جدایه های مورد مطالعه از نظر 8 ژن حدت مشترک (astA، iss، irp2،papC،iucD، tsh، vat،cva A/B cvi cvaC و همچنین 6 ژن مقاومت آنتی بیوتیکی (tetA، blaTEM، sul1، aadA1، aaC(3)-IV، OnRA) بررسی شدند. نتایج حاصل از این مطالعه در میزان شیوع و فراوانی عوامل حدت بیانگر این بود که بیشترین میزان فراوانی در سویه های APEC مربوط به ژن های papC (66/16 درصد) و iss (20 درصد) و در سویه های UPEC مربوط به ژن های irp2 (33/53 درصد) و cva/cvi (40 درصد) بوده است. همچنین در بررسی میزان مقاومت آنتی بیوتیکی در جدایه های APEC بیشترین فراوانی مربوط به ژن aac (3)-IV (30 دزصد) و بیشترین میزان مقاومت مربوط به ژن aadA1 (4/8 درصد) بوده است. با وجود تفاوت های ژنتیکی در برخی از عوامل حدت بین دو گروه باکتری های مطالعه حاضر، نتایج ما نشان داد که شباهت های ژنتیکی عمده ای در جدایه های باکتری از انسان و شترمرغ وجود دارد. ضروری است مطالعات بیشتری در مورد اهمیت شیوع این عوامل حدت و ژن های مقاومت در اپیدمیولوژی و پاتوژنز باکتری در جمعیت انسانی و شترمرغ صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی، APEC، UPEC، عوامل حدت، مقاومت آنتی بیوتیکی
  • مرضیه پسرکلو، آنیا آهنی آذری*، احمد دانش صفحات 101-106

    هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع ورم پستان تحت بالینی در گاوهای شیری، شناسایی عوامل باکتریایی ایجادکننده و تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی جدایه ها در چند گاوداری واقع در اطراف شهرستان گرگان بود. نمونه های شیر 4 دامداری در شرایط استریل جمع آوری شده و تست ورم پستان کالیفرنیا روی آن ها انجام شد. نمونه های مثبت طبق اصول باکتری شناسی کشت شده و جدایه ها شناسایی شدند. تست حساسیت آنتی بیوتیکی به روش کربی بایر انجام شد. در میان 60 گاو شیرده، 16 گاو (6/26 درصد) از نظر تست ورم پستان کالیفرنیا مثبت شدند. باکتری های جداشده از نمونه های مثبت عبارت بودند از: استافیلوکوکوس اوریوس (45 درصد) و استافیلوکوک های کوآگولاز منفی (5/22درصد)، اشرشیا کلی (5/17 درصد)، کلبسیلا پنومونیه، سودوموناس آیروژینوزا و استرپتوکوک ها (5 درصد). تست حساسیت آنتی بیوتیکی نشان داد که 5/92 درصد و 5/82 درصد از کل جدایه ها به ترتیب نسبت به جنتامایسین و سیپروفلوکساسین حساس بودند. علاوه براین، جدایه های اشرشیاکلی نسبت به نیومایسین 8/92 درصد حساسیت نشان دادند. بیشترین مقاومت در برابر پنی سیلین (90 درصد)، تری متوپریم/سولفامتوکسازول (5/87 درصد) و اریترومایسین (5/82 درصد) مشاهده شد. در این مطالعه 5/62 درصد از جدایه ها (50 جدایه) مقاومت چندگانه داشتند. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه به نظر می رسد که جنتامایسین و سیپروفلوکساسین داروهای مناسبتری برای درمان ورم پستان باشند. با این حال برای به حداقل رساندن خطر بروز باکتری های مقاوم انجام تست آنتی بیوگرام قبل از درمان و  ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی در هر منطقه جغرافیایی به صورت دوره ای امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ورم پستان تحت بالینی، مقاومت آنتی بیوتیکی، باکتری، گاوهای شیرده، شیوع
  • بهاء الدین حسن زاده، فرناز ملکی فرد*، محمد یخچالی صفحات 107-115

    بیماری سارکوسیستوزیس یکی از شایع ترین بیماری های تک یاخته ای مشترک است که توسط گونه های مختلف سارکوسیستیس ایجاد می شود. با توجه به اهمیت این بیماری در بهداشت عمومی، میزان فراوانی آلودگی به سارکوسیستیس و تنوع گونه ای آن در گوسفندان و گاوهای کشتار شده در کشتارگاه سقز مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 280 راس گوسفند (140راس) و گاو (140راس) کشتار شده به طور تصادفی انتخاب شدند و از ماهیچه های مری، دیافراگم، قلب، زبان، جوشی و ماهیچه های بین دنده ای نمونه گیری انجام شد. نمونه ها به دو روش مشاهده مستقیم برای کیست های ماکروسکوپی و یافتن کیست های میکروسکوپی به روش هضمی و گسترش مهری مورد بررسی قرار گرفتند. از 140 راس گاو در بررسی به روش هضمی و گسترش مهری به ترتیب 37 لاشه (42/26 %) و 27 لاشه (28/19 %) به ترتیب آلوده به برادی زوییت ها بودند. از 140 راس گوسفند تحت مطالعه، در بازرسی ماکروسکوپی 11 لاشه (85/7 %) ماکروکیست دیده شد. در ارزیابی مورفومتریک، 9 لاشه (81/81%) دارای کیست های گونه سارکوسیستیس ژیگانته آ بودند و 2 لاشه (18/18 %) نیز دارای کیست از گونه سارکوسیستیس مدیزیفورمیس بودند. در بررسی با روش گسترش مهری و هضمی به ترتیب 32 لاشه (85/22 %) و 23 لاشه (42/16 %) آلوده به برادی زوییت انگل بودند. میزان آلودگی در گوسفندان و گاوهای نر بیش تر از ماده بود (05/0 P<). اختلاف فراوانی آلودگی در گروه های سنی مختلف گوسفندان و گاوهای مورد بررسی معنی دار بود و میزان آلودگی در گوسفندان سه سال و بزرگتر و گاوهای دو سال وبزرگتر، بیشتر دیده شد (05/0>P). یافته های این مطالعه بیانگر بالا بودن فراوانی آلودگی سارکوسیستیس در گاوها و گوسفندان منطقه بود. بنابراین با توجه به اهمیت سارکوسیستیس در بهداشت عمومی، پیشنهاد می شود از خوردن گوشت خام و نیمه پخته خودداری کرده و اقدامات پیشگیرانه مانند بازرسی دقیق از لاشه ها و حذف کامل یا موضعی لاشه ها در کشتارگاه صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: کیست ماکروسکوپی، کیست میکروسکوپی، گاو، گوسفند، سارکوسیستیس
  • سید رضا طبری پور، محمدرضا یوسفی*، حسین گیلانی صفحات 116-122

    Haemoproteus spp. تک یاخته داخل سلولی ماکیان می باشد که گلبول های هسته دار پرندگان را آلوده می کند. بالغ بر 140 گونه از آن شناخته شده است، که به طور عمده از پرندگان وحشی و سایر راسته های پرندگان گزارش شده است. ناقل گونه های آن مگس های Hipoboscidae و پشه های Culicidae می باشند. در پرندگانی که ضعف سیستم ایمنی دارند، هموپروتیوزیس می تواند، منجر به  آنمی همولایتیک، انورکسی و مرگ شود. هدف از این مطالعه بررسی مولکولی تک یاخته Haemoproteus. spp در کبک های حیات وحش استان مازندران و شناسایی گونه های موجود در منطقه می باشد. نخست از تعداد 12 قطعه کبک های وحشی که با تله گذاری در طبیعت تهیه گردید پس از نمونه برداری از بال حیوان گسترش های خون رنگ آمیزی شده با گیمسا جهت شناسایی ماکرو و میکروگامت های Haemoproteus. spp در گلبول های قرمز پرندگان به عنوان نمونه مثبت در نظر گرفته شدند. سپس نمونه های خون تهیه شده از این کبک ها به منظور انجام آزمایش PCR، بر روی ژن سیتوکروم b، مورد ارزیابی قرار گرفتند. بررسی لام خون محیطی بیان گر 5 نمونه مثبت از 12 قطعه کبک مورد بررسی بود. انجام آزمایش PCR و بررسی توالی نوکلیوتیدی الگو با نرم افزار BLASTn، آلودگی انگل Haemoproteus. spp را در نمونه های مثبت تاییدکرد. مقایسه توالی نوکلیوتیدی الگو با توالی نوکلیوتیدی گونه های دیگر انگل Haemoproteus. spp نشان داد، شباهت کمی بین توالی نوکلیوتیدی الگو با توالی های نوکلیوتیدی مذکور وجود دارد. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد، گونه ی شناسایی شده انگل Haemoproteus. spp در این مطالعه گونه ای جدید می باشد، که Haemoproteus. partridage نامیده شد.

    کلیدواژگان: Haemoproteus spp، کبک، Hipoboscidae، PCR
  • لیلا نعمتی شیزری، منصور بیات*، ناصر محمدپور دونیقی، نادر مصوری صفحات 123-130

    امروزه پیشرفت های اخیر در سیستم تحویل دارویی منجر به رفع معایب دارورسانی قدیم و افزایش چشمگیر تحویل دارو به بافت هدف شده و به همراه آن دوز درمانی، سمیت و عوارض جانبی کاهش یافته است. هدف از این مطالعه ارزیابی حساسیت ضد قارچی آمفوتریسین B بارگزاری شده در نانوذرات تری متیل کیتوزان و تری پلی فسفات سدیم در مقایسه با شکل سنتی دارو است. مطالعه بر روی ایزوله های مقاوم و حساس کاندیدا آلبیکنس با روش میکرودایلوشن براث مطابق پروتکل CLSA-A3 و همچنین بررسی متابولیکی تکثیر سلولی صورت گرفته است. نتایج این تحقیق نشان داد که حداقل غلظت مهاری (MIC90) نانوذرات آمفوتریسین B و شکل سنتی دارو 25/0 و 75/0 و حداقل غلظت کشندگی (MFC) 5/0 و 1 میکروگرم در میلی لیتر برای ایزوله های حساس می باشد. MIC90 برای ایزوله مقاوم نیز به ترتیب 8 و 32 و MFC به ترتیب 32 و 64 میکروگرم در میلی لیتر بود (05/0>p)،(001/0>p). همچنین نانوذرات و شکل سنتی دارو با آزمون مسیر متابولیکی در ایزوله حساس به ترتیب میزان 90 و 72 درصد و در ایزوله مقاوم 73 و 51 درصد منجر به مهار رشد قارچ در مقایسه با شاهد شدند. نتایج این تحقیق بیان می کند نانوذرات آمفوتریسین B به عنوان یک ضد قارچ موثر، پتانسیل بسیار بالاتری نسبت به شکل سنتی داشته و همچنین در نتیجه آهسته رهش شدن، منجر به تحویل مداوم آنتی بیوتیک هنگام درمان می شود.

    کلیدواژگان: آمفوتریسین B، نانوذرات، کاندیدا آلبیکنس، میکرودایلوشن براث، تری متیل کیتوزان
  • مهدی افتخاری*، احسان شهرامی، محمدحسین هادی تواتری، معصومه اطلس باف صفحات 131-137

    هدف از انجام پژوهش حاضر ارزیابی غلظت برخی از فلزات سنگین در شیر تولیدی گاوداری های صنعتی استان قزوین بود. برای انجام این تحقیق با مراجعه مستقیم نمونه های شیر مربوط به 35 گله صنعتی گاو شیری تحت پوشش اتحادیه دامداران استان قزوین در شهرستان های مختلف استان شامل آبیک، قروین، تاکستان، بویین زهرا و البرز در دو روز متوالی جمع آوری گردید. پس از نمونه گیری بلافاصله نمونه های اخذ شده به آزمایشگاه تخصصی اندازه گیری فلزات سنگین ارسال شد و میزان فلزات سنگین شامل سرب، کادمیوم، کروم، نیکل و جیوه در آنها اندازه گیری شد. سپس داده های حاصله در قالب طرح کاملا تصادفی مورد آنالیز و بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که غلظت سرب، کادمیوم و کروم شیر به ترتیب 77/3±43/1، 24/2±70/0 و 27/1±07/1 میکروگرم در کیلوگرم بود و از نظر غلظت این عناصر بین شهرستان های مختلف تفاوت معنی داری وجود نداشت. میانگین غلظت نیکل و جیوه در شیر گاوداری های مورد مطالعه به ترتیب 30/0 ±63/0 و 37/0±39/0 بود و از نظر غلظت نیکل و جیوه تفاوت بین شهرستان های مختلف استان معنی دار بود و سطح آلودگی شهرستان آبیک از نظر این عناصر بالاتر بود (02/0=P و 03/0=P). در مجموع از آنجا که غلظت عناصر مورد بررسی کمتر از حداقل سطوح خطرساز است، شیر تولیدی در استان قزوین می تواند به عنوان یک محصول کم خطر از نظر غلظت فلزات سنگین (سرب، کادمیوم، نیکل، کروم و جیوه) جهت مصرف در تغذیه انسان تلقی گردد.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، امنیت زیستی، گاوداری، شیر
  • حامد اشرف زاده تخت فولادی، پژمان مرتضوی*، احمد اصغری، فریبرز معیر صفحات 138-148

    هدف از مطالعه حاضر ارزیابی اثرات هسپرتین بر آسیب بافت مغز به عنوان ارگان دوردست به دنبال ایسکمی پرفیوژن مجدد عضلات اسکلتی در موش صحرایی می باشد. 30 سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به صورت تصادفی در پنج گروه شش تایی، شامل: شم، ایسکمی پرفیوژن مجدد، هسپرتین (تزریق داخل صفاقی به میزان mg/kg 50)، گروه دی متیل سولفوکساید (mg/kg 5/1) و درمان مورد مطالعه قرار گرفت. جهت القای ایسکمی عضلات اسکلتی، شریان رانی به مدت دو ساعت مسدود شده و سپس 24 ساعت جریان خون برقرار گردید. در انتها نمونه هایی از خون برای ارزیابی آنزیم های MDA و MPO اخذ شده و موش ها با رعایت اصول اخلاقی معدوم و از بافت مغز جهت بررسی هیستوپاتولوژی با رنگ آمیزی هماتوکسیلین و ایوزین (H&E) و بررسی ایمونوهیستوشیمی HSP70 در فرمالین 10% به آزمایشگاه ارسال شد. سطح سرمی آنزیم های MDA و MPO در گروه ایسکمی نسبت به گروه درمان، به طور معناداری افزایش پیدا کرده بود (05/0>P). در ارزیابی های هیستوپاتولوژی، آسیب شدید همراه با ادم مغزی، پرخونی، نفوذ سلول های آماسی و همچنین تخریب بافت مغز در گروه ایسکمی مشاهده شد اما در گروه درمان به میزان قابل توجهی بهبودی حاصل گردید (05/0>P). در بررسی ایمونوهیستوشیمی بیان داخل سیتوپلاسمی HSP70 تنها در گروه ایسکمی قابل مشاهده و معنادار گزارش گردید و در گروه های دیگر هیچ بیان معناداری در بافت مغز گزارش نگردید. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که هسپرتین سبب کاهش میزان قابل توجهی از آسیب بافتی در مغز به عنوان ارگان دوردست به دنبال ایسکمی پرفیوژن مجدد عضلات اسکلتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: هسپرتین، عضلات اسکلتی، ایسکمی پرفیوژن مجدد، آسیب مغزی، HSP70
  • ارکیده حیدرنژاد*، سعید فیروزه، سید سهیل قائم مقامی، نوید داداش پور دواچی، سعید رضا اصغری صفحات 149-156

    تشخیص آبستنی زودهنگام یک راهکار استراتژیک در کاهش هزینه های دامداری است. با تشخیص به موقع وقوع آبستنی، هزینه های تغذیه ای و بهداشتی حاصل از نگهداری دام های غیرآبستن بر دام دار تحمیل نخواهد شد. هدف این پژوهش بررسی غلظت هورمون های استرادیول 17 بتا و پروژسترون در شیر جهت تشخیص زودهنگام فحلی و آبستنی در بزهای سانن هست. در این آزمایش 22 راس بز نژاد سانن با سن 2-3 ساله، با میانگین زایش 75/1 و میانگین وزن Kg 45/3±5/47 انتخاب شده و تحت شرایط برابر نگهداری شدند. ابتدا همزمانی فحلی در بزها با اسفنج مهبلی و هورمون های PMSG و پروستاگلاندین (اسفنج گذاری به مدت 12 روز و تزریق هورمون ها در روز برداشت اسفنج) انجام شد. روز صفر فحلی با استفاده از فحل یابی توسط تیزر مشخص شد. نمونه های شیر در روزهای صفر و یک چرخه ی فحلی (جهت سنجش هورمون استرادیول و تشخیص فحلی) و در روزهای 19،21،23 و 25 پس از جفت گیری (جهت ارزیابی پروژسترون و تشخیص آبستنی) گرفته شد. میانگین غلظت استرادیول شیر روز صفر فحلی 01/15 (پیکوگرم بر میلی لیتر) pg/ml و روز یک فحلی 76/2 pg/ml بود. در این آزمایش، بر اساس منابع، حیواناتی که پروژسترون شیر آن ها بیش از 5/7 (نانوگرم بر میلی لیتر) ng/ml بود، آبستن فرض شدند که 50 روز بعد با روش اولتراسونوگرافی بررسی شد و نتایج نشان داد که اندازه گیری غلظت پروژسترون شیر از روز 19 بعد از جفت گیری با دقت 86 درصد، می تواند روشی برای تشخیص آبستنی بزها باشد. به طور خلاصه می توان گفت اندازه گیری استرادیول و پروژسترون شیر می تواند روشی برای تشخیص به موقع فحلی و همچنین تشخیص زودهنگام آبستنی باشد.

    کلیدواژگان: تشخیص فحلی، استرادیول، پروژسترون، تشخیص آبستنی، بز سانن، شیر
  • سروش بختیاری راد، زهرا طوطیان*، جواد صادقی نژاد، مهدی وجگانی، بهادر شجاعی صفحات 157-165

    آگاهی از آناتومی گردن رحم به منظور افزایش کارآیی تلقیح مصنوعی از طریق گردن رحم بسیار مهم است. هدف این مطالعه شناسایی مورفولوژی و مورفومتری گردنرحم در گوسفندان نژاد شال و افشاری بود. 200 نمونه بر اساس شکل ظاهری، آرایش چین ها و درجه بندی گردن رحم بررسی گردید سپس قالب سیلیکونی تهیه و ارتفاع چین ها، فاصله دهانه خارجی گردن رحم تا اولین چین و فاصله بین چین ها اندازه گیری شد. در بررسی شکل دهانه خارجی گردن رحم بین دو نژاد، تفاوت معنی دار بود (001/0> P). در نژاد افشاری نوع پاپیلا با 32٪ و در نژاد شال نوع منقاراردکی با 38٪ ، بیشترین فراوانی در شکل دهانه خارجی گردن رحم را داشتند.  فراوانی (درصد) درجه گردن رحم در نژاد افشاری به ترتیب درجه 1 (17%)، درجه 2 (47%) و درجه 3 (38%) و در نژاد شال نیز به ترتیب درجه 1 (21%)، درجه 2 (47%) و درجه 3 (32%) بود. هیچ کدام از متغیرهای فاز تخمدانی، گروه سنی (بره میش/بالغ)، نژاد و برهمکنش این فاکتورها با هم، تاثیر بر روی تعداد چین نداشتند. فاز تخمدانی بر روی قطر گردن رحم و فاصله دهانه تا اولین چین و اثر سن بر روی طول و قطر گردن رحم، ارتفاع چین ها، فاصله دهانه تا اولین چین و فاصله بین چین ها معنی دار بودند (05/0> P). نژاد نیز بر قطر گردن رحم، فاصله دهانه تا اولین چین و فاصله بین چین ها موثر بود (05/0> P). با شناخت دقیق ساختار گردن رحم میش های نژاد شال و افشاری، شاید بتوان گامی موثر در اجرای تلقیح مصنوعی موفق از طریق گردن رحم برداشت.

    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، آناتومی، گردن رحم، میش
  • پوریا رضایی، سید محسن حسینی*، بهنام مشیری، حسین خوش اخلاق صفحات 166-173

    در این مطالعه مصرف بولوس کلسیم خوراکی در دوره پس از زایش بر عملکرد تولیدی و ترکیب شیر، سلامت دام و برخی شاخص های تولیدمثلی بر روی گاوهای شکم دو صورت گرفت. بدین منظور 42 راس گاو شیرده هلشتاین گزینش شده و به دو گروه کنترل (21 راس، بدون مصرف بولوس کلسیم) و گروه درمان (21 راس، 43 گرم بولوس کلسیم خوراکی بلافاصله پس از زایش) تقسیم شدند. نتایج نشان داد که تولید و ترکیب شیر(چربی و پروتیین) و همچنین میزان مقادیر شمارش سلول های سوماتیک شیر تحت تاثیر تیمار آزمایشی بولوس کلسیم قرار نگرفت (05/0 <P). وقوع بیماری های قریب الوقوع در این دسته از گاوها از قبیل متریت، جفت ماندگی و برگشتگی شیردان در گروه آزمایشی نسبت به دام هایی که بولوس کلسیمی مصرف نکرده بودند کمتر بود (نسبت شانس (OR)=13/0). همچنین شایان ذکر است که در مورد شاخص های تولید مثلی، میانگین روزهای باز در گروه تیمار درمان در مقایسه با تیمار شاهد کاهش پیدا کرد اما به لحاظ آماری معنی دار نشد. در مورد نمره وضعیت بدنی در زمان تلقیح در گروه تیمار شاهد و درمان تفاوتی مشاهده نگردید (05/0 <P) و میانگین تعداد تلقیح به ازای آبستنی در گروه تیمار درمان در مقایسه با تیمار شاهد معنی دار نبود (05/0 >P). بطور کلی می توان با مدیریت تغذیه مناسب در دوره خشکی از قبیل تبادل منفی کاتیون-آنیون جیره (DCAD)، بدون مصرف بولوس کلسیمی در دوره انتقال، سلامت و عملکرد تولیدی و تولیدمثلی گاوهای شکم دو را بخوبی مدیریت کرده و همچنین از افزایش هزینه ها جلوگیری به عمل آورد.

    کلیدواژگان: بولوس کلسیم، شاخص های تولید مثلی، عملکرد تولیدی و ترکیب شیر، سلامت، گاو هلشتاین
  • رضا وکیلی*، محمدمهدی مدائنی صفحات 174-182

    استفاده از گیاهان دارویی از قدیم در سلامت انسان، دام و طیوراهمیت فراوان داشته و در سال های اخیر به منظور بهبود کارکرد سیستم ایمنی و سلامت دستگاه گوارش مورد توجه بیشتری قرار گرفته اند. این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف سیاه دانه برمولفه های رشد، فراسنجه‏های خونی و ریخت شناسی ژژنوم جوجه‏های گوشتی انجام شد. آزمایش با استفاده از 250 قطعه جوجه راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار و پنج تکرار صورت پذیرفت. تعیین فراسنجه‏های بیوشیمیایی خون در 42 روزگی انجام شد. پس از تزریق نیم % گلبول قرمز گوسفندی در هفت و 14 روزگی، در روزهای 21 و 28 خون گیری برای ارزیابی سیستم ایمنی به انجام رسید. افزودن نیم % سیاه دانه سبب بهبود معنی‏دار افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی شد. کاهش کلسترول و تری گلیسرید،افزایش HDL و بیلی روبین با افزودن سیاه دانه  مشاهده شد. تفاوت مقادیر ایمونوگلوبین تام، ایمونوگلوبین M و ایمونوگلوبین G در 21 و 28 روزگی معنی داری نبود (05/0<P). با مصرف سطوح مختلف سیاه دانه، متغیرهای ریخت شناسی ژژونوم شامل طول پرز، عرض پرز، عمق کریپت، مساحت پرز، تراکم پرز و مساحت منطقه جذب افزایش معنی داری داشتند (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد، افزودن سیاه دانه تا یک % سبب بهبود عملکرد رشد جوجه‏های گوشتی می‏شود.

    کلیدواژگان: جوجه گوشتی، ریخت شناسی ژژنوم، سیاه دانه، عملکرد، فراسنجه‏های خونی
  • رضا وکیلی*، جواد صائبی فر، رضا مجیدزاده هروی صفحات 183-193

    این آزمایش به منظور بررسی اثر منابع آلی و غیرآلی روی و سلنیوم بر عملکرد، کیفیت تخم مرغ و غلظت سلنیوم و روی تخم مرغ در مرغ های تخم گذار مسن انجام شد. در این آزمایش از 210 قطعه مرغ تخم گذار لگهورن سویه های- لاین (w-36) که در سن 83 هفتگی قرار داشتند، بر پایه یک طرح کاملا تصادفی استفاده گردید. تیمارها شامل هفت تیمار با سه تکرار و در هر تکرار 10 قطعه مرغ بود. تیمارها شامل دو منبع غیرآلی عناصر روی و سلنیوم شامل اکسید روی و سدیم سلنیت و دو منبع آلی روی متیونین و سلنومتیونین از این منابع استفاده کردند. عملکرد تولیدی، کیفیت و غلظت سلنیوم و روی تخم مرغ به مدت شش هفته مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که منابع آلی و غیرآلی روی و سلنیوم در جیره مرغ تخم گذار تاثیر معنی داری بر عملکرد تولیدی و کیفیت داخلی تخم مرغ نداشت. افزودن مکمل روی و سلنیوم از منابع آلی سبب بهبود کیفیت پوسته تخم مرغ نسبت به گروه شاهد شد. منابع آلی و غیرآلی سلنیوم و روی سبب افزایش ذخیره سلنیوم و روی تخم مرغ در هفته های 85 و 87 شدند (05/0>P). برای غنی سازی تخم مرغ با سلنیوم و روی، تفاوت معنی داری بین منبع آلی و غیرآلی وجود نداشت. افزایش ذخیره سازی سلنیوم و روی تخم مرغ تا سن 88 هفتگی مرغان تخمگذار مسن مشاهده شد. افزودن مکمل روی و سلنیوم از منابع آلی سبب بهبودکیفیت پوسته تخم مرغ شد.

    کلیدواژگان: تخم مرغ، سلنیوم، روی، کیفیت پوسته تخم مرغ، منابع آلی و غیرآلی
  • حسین حسینی، فرزاد جعفری، محمدحسین فلاح مهرابادی، محمدرضا قرآنی، لیلا آقاییان، زهرا ضیافتی کافی، ناصر صدری، امیر مدیری همدان، آرش قلیانچی لنگرودی* صفحات 194-200

    بیماری نیوکاسل یکی از بیماری های مهمی است که گونه های مختلف پرندگان را درگیر می نماید. واکسن های مختلف زنده و کشته جهت کنترل این بیماری استفاده می شود که دارای تروپیسم و حدت متفاوت می باشند. جهت بررسی اثربخشی بر روی افزایش تیتر و امکان تکثیر ویروس واکسن در حضور تیتر بالای آنتی بادی نیوکاسل، در این مطالعه پنج واکسن B1، ویتاپست، I2، لاسوتا، کلون لاسوتا در گله تخم گذار 25 هفته (هر گروه 50 عدد مرغ) و با روش آشامیدنی در پنج سالن مجزای همسن مورد مقایسه قرار گرفتند. قبل از شروع آزمایش و سه هفته بعد از واکسیناسیون خون گیری به عمل آمد. پنج روز بعد از واکسیناسیون از مرغ های علامت زده شده جهت تایید تکثیر واکسن، سواپ حلقی گرفته شد. آزمون HI و آزمون Real Time RT-PCR به ترتیب  روی نمونه های سرم و سواب ها گذاشته شد. میزان تیتر گروه ها بعد از سه هفته  با یکدیگر اختلاف معنی دار نداشت ، اما واکسن های لاسوتا و I2  توانسته بودند سبب افزایش تیتر گردند. هم چنین در گروه لاسوتا میزان پراکندگی تیترها کاهش یافته بود. ویروس واکسن های ویتاپست و B1 در هیچ کدام از نمونه های گرفته شده ردیابی نشدند، در واقع در این سطح آنتی بادی، قابلیت تکثیر نداشتند. نتایج نشان داد که واکسن لاسوتا یک گزینه مناسب جهت استفاده در گله هایی با آنتی بادی بالای نیوکاسل می باشد. در ادامه پیشنهاد می شود در این زمینه برروی ایمنی سلولی، مخاطی و مطالعات چالش تحقیقات تکمیلی صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بیماری نیوکاسل، واکسیناسیون، سرولوژی، اثربخشی
  • آرش قلیانچی لنگرودی، زهرا ضیافتی کافی، ناصر صدری، لیلا آقاییان، امیر مدیری همدان، علی هژبر راجعونی، محمدحسین فلاح مهرابادی، حسین حسینی* صفحات 201-208

    آزمون ممانعت از هماگلوتیناسیون (HI) یک روش رایج در آزمایشگاه های دامپزشکی می باشد که دارای حساسیت پایین و ویژگی بالایی در تعیین سطح آنتی بادی می باشد. هدف این مطالعه بررسی تکرارپذیری آزمون HI در بین آزمایشگاه های دامپزشکی و تعیین آنتی ژن مناسب برای آزمون HI بود. دو مطالعه در این تحقیق صورت پذیرفت. در مطالعه اول 60 نمونه سرم در چهار گروه شامل گروه سرم های تیتر منفی،  تیتر پایین،  تیتر متوسط و تیتر بالای نیوکاسل انتخاب شد. همچنین جهت ارزیابی تکرارپذیری نتایج آزمون HI هشت جفت سرم تکراری از هر چهارگروه سرمی انتخاب گردید. سرم ها به یازده آزمایشگاه مختلف دامپزشکی در کشور که سهم بالایی در انجام آزمون HI داشتند، ارسال گردید و از آنها درخواست شد با روش رایج آزمایشگاه تیتر HI نیوکاسل را تعیین کنند. در مطالعه دوم  41 نمونه سرم با استفاده از پنچ آنتی ژن (کلون لاسوتا، لاسوتا، B1، آنتی ژن تجاری، آنتی ژن آزمایشگاهی) برای آزمون HI مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج مطالعه اول نشان داد که اکثر آزمایشگاه ها توانایی شناسایی تیترهای بالا را دارند ولی در تعیین تیترهای صفر، پایین و متوسط تفاوت قابل توجهی دارند. همچنین براساس نتایج هر یک از آزمایشگاه ها مشخص شد که تکرارپذیری نتایج HI در داخل یک آزمایشگاه نیز پایین است. در مطالعه دوم بهترین آنتی ژن از لحاظ یکسان بودن پاسخ ها در آزمون HI آنتی ژن لاسوتاکلون می باشد. این اولین مطالعه کنترل کیفی آزمون HI در  ایران می باشد. نتایج نشان داد که کیفیت انجام HI در سطح قابل قبولی نیست و سازمان دامپزشکی و مراکز تحقیقاتی برای استاندارد سازی این آزمون برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: آنتی ژن، آزمون ممانعت از هماگلوتیناسیون، سرم، کنترل کیفیت، نیوکاسل
  • آیدین عزیزپور* صفحات 209-214
    بیماری های زیونوز باکتریایی یکی از مهم ترین معضلات بهداشتی جوامع انسانی به شمار می روند که در این بین بیماری های منتقله از غذا از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند. مواد غذایی با منشا دامی آلوده مانند تخم مرغ می تواند بعنوان یکی از منابع مهم انتقال بیماری ها به انسان باشد. لذا هدف از این پژوهش بررسی میزان آلودگی تخم مرغ های شهرستان اردبیل به گونه های باکتریایی گرم مثبت استافیلوکوکوس آریوس و باسیلوس سریوس و باکتریایی گرم منفی پروتیوس میرابلیس و انتروباکتر ایروژنز  بود. بدین منظور، با مراجعه به فروشگاه های خرده فروشی تخم مرغ در نقاط مختلف اردبیل تعداد 240 عدد تخم مرغ (80 تخم مرغ محلی، 80 تخم مرغ فله ای و 80 تخم مرغ مارک دار) به صورت تصادفی در مدت شش ماه طی سال های 1398 و 1399 جمع آوری گردید و در شرایط استریل به آزمایشگاه منتقل شدند. پوسته و محتویات تخم مرغ ها از نظر آلودگی باکتریایی با روش های استاندارد کشت، رنگ آمیزی گرم، تست های اکسیداز و کاتالاز مورد بررسی قرار گرفت. از 240 نمونه بررسی شده، در 14 نمونه (83/5 %) آلودگی باکتریایی شناسایی گردید. بیشترین آلودگی به ترتیب در تخم مرغ محلی (14/57 %)، تخم مرغ فله ای(72/35 %) و تخم مرغ مارک دار (14/7 %) مشاهده شد. میزان آلودگی باکتریایی در پوسته تخم مرغ های محلی، فله ای و مارک دار به ترتیب 50/7 %، 00/5 % و 25/1 % بود و در محتویات تخم مرغ های محلی و فله ای به ترتیب 50/2 % و 25/1 % بود. از محتویات تخم مرغ های مارک دار هیچ گونه باکتری جداسازی نشد. در بین نمونه های مورد بررسی آلودگی به گونه های پروتیوس و انتروباکتر وجود نداشت. به هرحال،  33/3 % نمونه ها به گونه های استافیلوکوکوس و 50/2 % نمونه ها به گونه های باسیلوس آلوده بودند. نتایج این بررسی نشان داد که آلودگی به گونه های استافیلوکوکوس و باسیلوس در تخم مرغ ها به ویژه تخم مرغ های محلی منطقه اردبیل وجود دارد که در صورت مصرف غیر بهداشتی تخم مرغ می تواند منجر به ایجاد بیماری های باکتریایی در انسان شود.
    کلیدواژگان: : استافیلوکوکوس، باسیلوس، تخم مرغ، اردبیل
  • سیده زهرا موسوی، عباس تنهاییان، علی جوادمنش* صفحات 215-221
    ورم پستان یکی از مهم ترین بیماری های گاو شیری است. استفاده از آنتی بیوتیک های شیمیایی برای درمان این بیماری منجر به افزایش مقاومت های دارویی باکتریایی و قارچی شده است. از این جهت، داروهای با منشا طبیعی و طیف گسترده از فعالیت های ضدمیکروبی از جمله عصاره های گیاهی و پپتیدهای ضدمیکروبی بعنوان جایگزین های آنتی بیوتیک های رایج مورد توجه قرار گرفتند. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر پپتید تاناتین و عصاره ی زیتون تلخ بر روی عوامل قارچی مولد ورم پستان گاو نظیر قارچ های کاندیدا پارازیلوزیز، کاندیدا آلبیکنز و گونه ی موکور در شرایط آزمایشگاهی می باشد. حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی قارچ (MFC) بر اساس روش میکروبراث به وسیله ی پلیت 96 خانه ای با چهار تکرار با استفاده از عصاره ی زیتون تلخ و پپتید تاناتین بر روی سه قارچ مولد ورم پستان صورت گرفت. نتایج آزمایش نشان داد که تاناتین بر روی هر سه قارچ مورد مطالعه اثرگذار بود. عصاره ی زیتون تلخ با میزان MIC برابر با µg/ml 6250 و MFC برابر با  µg/ml 12500 بیشترین اثر را بر روی قارچ  کاندیدا پارازیلوزیز داشت. غلظت های اعمال شده عصاره ی زیتون تلخ بر قارچ رشته ای موکور بی تاثیر بود در حالی که تاناتین بر روی این قارچ فعالیت مهاری داشت. این مطالعه ثابت کرد که عصاره ی زیتون تلخ و پپتید تاناتین می توانند فعالیت ضد قارچی مناسبی را علیه عوامل ورم پستان گاو مانند کاندیدا پارازیلوزیز، کاندیدا آلبیکنز و گونه ی موکور در شرایط آزمایشگاهی نشان دهند، هر چند که در آینده باید فعالیت ضد قارچی این پپتید در شرایط بالینی نیز مورد بررسی قرار داد.
    کلیدواژگان: قارچ، پپتید تاناتین، ورم پستان، عصاره زیتون تلخ
|
  • A .Foroughi * Pages 2-17

    More than 80% of the world's population relies on traditional medicine (Herbal extracts or their active ingredients) for their health needs for their health needs. In addition, more than 50% of all modern clinical drugs are of natural origin. Herbs may have the ability to treat bacterial resistance to many types of antibiotics. One of the benefits of using the herbs is their multiple effects. In particular, many plants have a high ability to fight bacterial and fungal pathogens. Given the number of chemical compounds in plants, it is not possible to consider a single mechanism for their antibacterial effects, but they have multiple purposes in the cell. Also, the antimicrobial mechanisms are very different depending on the composition of the plant. Since the antibacterial effect of medicinal plants depends significantly on the phytochemical properties of the family and subfamily, it is not surprising that differences in the antibacterial effect of samples taken from the same plant from two different regions are observed. In traditional Iranian medicine, the use of herbs in the treatment of burns, skin disorders, infectious diseases, sepsis and inflammation is common. Because there are no standard criteria for evaluating plant antimicrobial activity, the results vary widely from author to author. Standardizing extraction methods and in vitro tests to search for new antimicrobial drugs from plants will be very useful so that the results are more systematic and their interpretation is simpler and more accurate.

    Keywords: Medicinal plants, Antibiotic resistance, traditional medicine, Antibacterial effects
  • M. Kavei, H. Sadeghi *, M. Azizi Pages 18-30

    The development of the pharmaceutical industry of any country shows the capability of that country in the field of health and well-being of the people of that society. Given the developments in this industry in interaction with the achievements of biotechnology and the importance of biomedicines in the treatment of certain diseases in societies, the study of the commercialization process has an important role in faster delivery of drugs to the market. The purpose of this study is to design a model for the process of commercialization of technology, focusing on the pharmaceutical industry and biological products. The research method is qualitative and meta-combined, which has been used as a library method to collect data. The study population includes all articles related to the research topic. In order to conduct research after designing research questions, a systematic search has been conducted based on related keywords - commercialization models, pharmaceutical industry - from Scopus, Civilica, SID, IRANDOC, ISC, Emerald, IEEE, Science Direct databases. By reviewing commercialization articles and models, 9 dimensions have been identified as dimensions of the technology commercialization process, focusing on the pharmaceutical and biological products industries. Based on these dimensions, the final integrated model has been presented and validated. This article identifies the dimensions of the technology commercialization process, focusing on the pharmaceutical and biological products industry; it can be a good model for use in the country's pharmaceutical industry.

    Keywords: commercialization, technology, pharmaceutical industry, Biological products
  • M .Nazari *, Gh .Mohamadi Ahvazi Pages 31-39

    The genetic purity of sheep breeds is declining due to uncontrolled crossbreeding, so it is essential to preserve biodiversity in native breeds as a national asset. Therefore, the purpose of this study was to investigate the genetic and phylogenetic diversity of the mitochondrial HVR I region between the three Taleshi, Makui and Shal breeds. For this purpose, HVR I sequences of these three breeds were downloaded from NCBI database. Nucleotide diversity for Taleshi, Shawl and Makui breeds calculated 0.0416, 0.04552 and 0.04422, respectively, and haplotype diversity in all three breeds was estimated to be 1.00. In addition, the results of molecular analysis of variance (AMOVA) showed that the diversity within populations was about %100 and in fact the total diversity was included and the diversity between populations was %0. These results indicated high genetic variation in three sheep breeds. Negative Tajima''s D for Taleshi breed indicated that the this population is expanding after going through a recent bottleneck and selection sweep is in progress, while positive Tajima''s D for shawl and Makui breeds demonstrated that these two populations are balancing selection. The NJ phylogenetic test results indicated that all three breeds of sheep were classified into haplotype D. From the classification of these breeds with the Caucasian and Turkish breeds in one branch, it can be concluded that these three breeds are the ancient breeds of sheep and more efforts should be made to preserve these national assets.

    Keywords: Genetic diversity, HVR I, Phylogenetic tree, Mitochondrial genome, Sheep
  • F .Bankizadeh *, H. Roshanfekr, M.H .Banabazi, M. Nazari, R. Safari Pages 40-47

    The spliceosome is a large ribonucleoprotein complex that guides pre-mRNA splicing in eukaryotic cells. In this research, pituitary transcriptome profile of commercial breeder turkey of BUT breed was studied during the laying and broodiness phases. A total of 334 differentially expressed genes during egg-laying phases and brooding phases were identified. There were 229 upregulated and 104 downregulated at egg-laying phases compared with brooding phases. In the present study results of both GO and KEGG analysis suggested that the genes in the spliceosome complex are critical in the transition from the egg-laying to brooding phase turkeys. In addition, in the calcium ion transport in the biological process, splicing activates and creates various isoforms of the calcium/calmodulin alpha, which plays an important role in the neurotransmitter and hormonal systems of turkeys. In this study it was revealed that SNRPD1, SNRPF and SNRPA1/U2A in spliceosome complex were essential for folliculogenesis and fertility. HSPA8 wassignificantly down-regulated at laying turkeys compared with broodiness turkeys was involved in autophagy and follicular regression in broody turkey.

    Keywords: Spliceosome, Pituitary, Broodiness, Egg-Laying, Gene expression
  • M. Akbarian, H. Keyvanfar *, M .Lotfi, S. M .Azimi Dezfouli, H. R. Varshoiee Pages 48-57

    Peste des Petits Ruminunts (PPR) is an acute and contagious viral disease with rapid infection and transmission in sheep and goats. Vaccination of livestock is the best solution to prevent the spread and control of the disease. The aim of this study was to evaluate the immune response derived from vaccination with six formulations of inactivated PPR vaccine in goats and sheep using a completely randomized design with 2 × 2 factorial arrangement. The attenuated PPR virus was amplified in a highly manipulated suspension lymphoid cell having a high passage potential, and then inactivated using two inactivators (4 mM bromoethylene imine [BEI] or 3% hydrogen peroxide [H2O2]). Thereafter each inactivated virus was formulated using three different helpers (aluminum hydroxide, aluminum phosphate, and a 50% mixture of each of these two adjuvants). Iimmunogenicity and safety of the formulated candidate vaccines were evaluated by respective two doses of 0.1 and 1 (10-fold doses) ml of the vaccines administrated into 38 sheep and 28 goats. Each dose was subcutaneously administrated on 0 and 21 days of the experiment and post vaccination sera antibody titer against PPR virus was measured on days 0, 14, 21, 35, 42 and 60. The results showed that the mean antibody titer against PPR virus was not influenced neither by inactivator nor adjuvant up to 21- and 60-days post vaccination (P> 0.05). Also, no significant interaction was observed between different inactivators and adjuvants (P> 0.05). The appropriate antibody titers observed in different experimental groups indicated a good immunization of the formulated vaccines; however, their efficacy remained to be investigated using challenge test. Also, due to the lack of carcinogenicity, cheapness and environmental compatibility reported for H2O2, it is nominated as an inactivator in production inactivated PPR vaccine.

    Keywords: Peste des Petits Ruminunts, inactivator, PPR killed vaccine, Adjuvant, Sheep, Goat
  • A .Mirzazadeh Ghassab, N .Mosleh *, K .Asasi, M. Abbasnia, B. Abdi Hachesoo Pages 58-65

    Inclusion body hepatitis (IBH) with the causative agent of fowl adenoviruses (FAdVs), due to incurring mortality in broiler farms, is considered a significant disease in the poultry industry. The present study was undertaken to detect and molecularly classify FAdV associated with outbreaks of IBH in broiler farms in Iran. Over 3 years, twenty-two outbreaks of IBH, in farms with ages between 7 to 42 days, were recorded in Mazandaran, Fars, and Tehran provinces. In each case, after taking history and recording gross lesions, virological and histopathological samples were obtained from the liver of the affected birds. The virological investigation was carried out by a real-time PCR targeting the 52k gene of FAdV and microscopic investigation of liver tissue was performed after hematoxylin and eosin staining. Histopathological investigation of liver tissue showed necrotizing hepatitis with the presence of intranuclear inclusion bodies attributed to FAdV infection. The molecular assay combined with sequencing analysis of the 52k gene revealed the involvement of 19 FAdV-D and 3 FAdV-E in IBH outbreaks. The present study is indicative of a prominent involvement of FAdV-D and -E in IBH outbreaks. Due to the vastness of the country's poultry industry, the epidemiological findings of the present study in the mentioned provinces could be advantageous for the control and prevention of this disease in the country.

    Keywords: Fowl adenoviruses, inclusion body hepatitis, broilers, Iran
  • A. Arjangpour, A. Ghalyanchi Langeroudi, H. Hosseini, K. Parvandar Asadollahi * Pages 66-71

    Infectious Larangotracheitis (ILT) is an important economic disease of the respiratory tract in chickens. The highly contagious disease is caused by Gallid alphaherpesvirus 1 (GaHV-1). This study aimed to investigate the effects of Newcastle disease vaccine on the laryngotracheitis vaccine. Therefore a total number of 125 twenty-seven days old LSL commercial pullet randomly divided into five groups and kept in the separate rooms at standard temperature. Then according to a special program, they were vaccinated with Newcastle disease and infectious laryngotracheitis vaccines. Three weeks after vaccination, the serums were tested by hemagglutination inhibition (HI) test for Newcastle disease and ELISA for infectious laryngotracheitis. The results of this study showed that the titer of infectious laryngotracheitis (1990 ± 631) in a group (G4) that received the Newcastle disease vaccine first and the infectious laryngotracheitis vaccine three days later was more significant than other groups (P > 0.05). Newcastle titer (5.1 ± 1.45) was non significantly lower in this group than in other groups. Also, Newcastle disease titer was non significantly higher in the group (G2) that first received the ILT vaccine (P > 0.05). The results of this study showed a positive effect of Newcastle disease vaccine if used before the laryngotracheitis vaccine. The results of this study showed that it is better not to use these two vaccines together and to get a higher titer, it is better to use a Newcastle vaccine before the laryngotracheitis vaccine. It is recommended that to study other live vaccines and their interactions.

    Keywords: Infectious laryngotracheitis, Newcastle, Vaccination
  • F. Maki, Z. Boroomand *, M. Mayahi, M. R .Seyfi Abad Shapouri Pages 72-81

    Newcastle disease, as one of the most important diseases of the poultry industry, has many economic losses. The aim of this study was to investigate the role of Newcastle disease virus in respiratory syndromes of broiler flocks in Khuzestan and Isfahan provinces. For this purpose, tissue samples (trachea, lung, and cecal tonsils) were taken from ten dead birds of 20 broiler farms with respiratory symptoms in different regions of these two provinces. Samples were inoculated into 9 to 11 days old embryonated chicken eggs. The RT-PCR was performed to detect Newcastle disease virus on allantoic fluid. Out of 20 studied flocks, the virus was isolated and identified in nine flocks. The 330 base pair nucleotide sequence in the F gene virus cleavage site was examined in 9 isolates. The results of RT-PCR test showed that Newcastle disease virus was isolated from respiratory syndromes in 50% of broiler flocks in Khuzestan province and 40% of broiler flocks in Isfahan province. Of the 9 isolates, 3 were in genotype II and 6 were in genotype VIId of class II Newcastle disease virus, and isolates of both genotypes were present in both provinces. The variety of VIId isolates found in Khuzestan province was more than Isfahan province. Isolates belonging to genotype II in this study were similar to Pakistani, Chinese and Nigerian strains, and other isolates were similar to previous Iranian strains.

    Keywords: Newcastle disease, respiratory symptoms, Broiler flocks, RT-PCR test, F gene
  • S .Dostdari, T. Zahraei Salehi *, A. Khafri, R. Yahyaraeyat, S. Alamian Pages 82-91

    Brucellosis is one of the important zoonotic diseases, that causes fever in human and abortion in animals. Prevention of Brucellosis in humans is based on the vaccination of animals. Vaccination is the best way to prevent brucellosis in livestock. Rev.1 vaccine is one of the most effective vaccines to prevent and control brucellosis in sheep and goat. Since one of the most important topics in biological products  make ensure the quality of the product at all stages, including during storage and consumption.Also,according to the field conditions and the vaccine injection process,evaluation of Rev.1 vaccine stability after solubilization lyophilized vaccine is necessary. the present study was conducted to evaluation stability of Rev.1 vaccine after solublizathion. To do this, samples were collected randomly from three consecutive batches of Rev.1 vaccine. Serial dilution were prepared with physiological saline, and the live mass of the Rev.1 vaccine was obtained. After that dissolved vaccine was kept in different temperature conditions  at 4°C, 25°C and 37°C, Afterword four, eight, 12, 18 and 24 hours after solublizing the vaccine, the live mass of the  Rev.1 vaccine was analyzed. The results showed that Rev.1 vaccine after being solublized was congurous with OIE 2019 criteria when maintained 24 hours at 4°C, 18 hours at 25° C and 12 hours at 37° C. Therefore It is recommended to use the vaccine after solublizing procsee as soon as possible to prevent the reduction in the titer of Rev.1 vaccine and loose of time.

    Keywords: Stabibity of vaccine, Brucellosis, Rev.1 vaccine
  • H. R. Farzin, A. Ghaniei, M. Jamshidian Mojaver *, M. Amir Pages 92-100

    Escherichia coli is an important member of the natural gut flora of humans, warm-blooded animals and birds. Often, infections caused by Escherichia coli occur opportunistically, and the main and most common infections are uropathogenic Escherichia coli (UPEC) and pathogenic Escherichia coli in birds (APEC). In the present study, 30 extra-intestinal Escherichia coli samples were collected from 30 ostriches suspected of having septicemia and 30 plates containing Escherichia coli from patients with urinary tract infections. The isolates were studied for 8 common virulence genes (astA, iss, irp2, papC, iucD, tsh, vat, cva A / B cvi cvaC, as well as 6 antibiotic resistance genes (tetA, blaTEM, sul1, aadA1, aaC. (3) -IV, OnRA) were examined. The results of this study on the prevalence and frequency of virulence factors indicated that the highest frequency in APEC strains was related to papC genes (16/66%) and iss (20%). In UPEC strains, it was related to irp2 (53.33%) and cva A/B cvi cvaC(40%) genes. Also, in the study of antibiotic resistance in APEC isolates, the highest frequency was related to aac (3) -IV gene (30%) and the highest resistance was to the aadA1 gene (8.4%). Despite the genetic differences in some virulence factors between the two groups of bacteria in the present study, our results showed that major genetic similarities Bacterial isolates from humans and ostriches, and further studies on the importance of the prevalence of these viruses and resistance genes in the epidemiology and pathogenesis of bacteria in the human and ostrich populations.

    Keywords: UPEC, APEC, Virulence Factors, Antibiotic resistance
  • M. Pesarakloo, A .Ahani Azari *, A .Danesh Pages 101-106

    The aim of this study was to determine the prevalence of bovine mastitis, isolate of mastitis-causing bacteria and characterize antimicrobial resistance pattern at selected dairy farms around Gorgan, Golestan province. Among 60 lactating cows, 16 (26.6%) cows were positive bovine for subclinical mastitis by California Mastitis Test. Bacterial culture and Agar disc diffusion was used for isolation and antibiotic susceptibility test. The most prevalent isolated bacteria were Staphylococcus aureus (36 cases, 45% (and coagulase-negative Staphylococci (18 cases, 22.5 %,( followed by Eschershia coli (14 cases, 17.5%), Klebsiella pneumonia, Pseudomonas aeruoginosa and Streptococci (4 each, 5%). Antimicrobial susceptibility testing revealed that 92.5% and 82.5% of total isolates were susceptible to gentamycin and ciprofloxacin, respectively. In addition, the E. coli isolates showed 92.8% sensitivity to neomycin. However, the highest resistance was observed against penicillin (90%), trimethoprim/sulfamethoxazole (87.5%) and erythromycin (82.5%). Based on the results, gentamycin and ciprofloxacin may be considered the drugs of choice for mastitis treatment whereas penicillin, trimethoprim-sulfamethoxazole and erythromycin were found to be poor in their efficacy to the isolates. In this study, 62.5% of the isolates (50 isolates) were multiple-drug resistance. Based on the results, it seems that gentamicin and ciprofloxacin are more appropriate drugs for the treatment of mastitis. However, to minimize the risk of resistant bacteria, it is necessary to perform antibiogram testing prior to antibiotic prescription and evaluate the antibiotic resistance pattern periodically in each geographical area.

    Keywords: Antibiotic resistance, dairy cows, Subclinical mastitis, PREVALENCE
  • B. Hasanzadeh, F. Malekifard *, M. Yakhchali Pages 107-115

    Sarcocystis infection is one of the most common zoonotic protozoon diseases caused by different Sarcocystis spp. Due to the importance of this infection in public health, the infection rate of Sarcocystis infectionand its species in slaughtered sheep and cattle of abattoir of Saqez, was investigated. Total of 280 slaughtered sheep and cattle were selected randomly, and their esophagus, diaphragm, heart, tongue, masseter, and intercostal muscles were separated. To find cysts, the samples were examined by two methods direct observation for macroscopic cysts and finding microscopics cysts by digestion and impression smear (DOB smear) methods. Of the 140 inspected cows, 37 (26.42%) and 27 (19.28%) carcasses were contaminated with bradyzoite of parasite, respectively, by impression smear and peptic digestion method. In 140 slaughtered sheep samples, there was 11 (7.85%) macroscopic cyst in samples but microscopic cysts were positive in 32(22.58) and 23(16.42) of sheep respectively, by impression smear and peptic digestion method. In morphologic survey, 9 (81.81%) cases were infected with Sarcocystis gigantea and 2 (18.18%) cases was infected with S. medusiformis. The results showed infections in males were more than females in both sheep and cattle(P<0.05). There was a significant different in various ages of studied cattle and sheep(P<0.05).The infection rate was higher in sheep older than 3 years old and in cows older than 2 years old. This study showed the heavy sarcocystis infection in meat of cattle and sheep of this region,so, Due to importance of this parasite in public health, it is suggested to avoid eating raw and undercooked meat and conduct preventive measures such as closer inspection of carcasses and local or total removal of slaughtered in abattoir.

    Keywords: Cattle, Macroscopic cysts, Microscopic cysts, Sarcocystis, Sheep
  • S.R. Tabaripour, M.R. Yousesfi *, H. Gilani Pages 116-122

    Haemoproteus. spp., infactly is a protozoan parasite. Over than 140 species of that have been known that generally it is reported among wild birds and other birds categories. Its species vector is Hippoboscidae fly and colicoidae mosquito. In birds who involved in weakness of immune system, Haemoproteus. spp. may result in Hemolytic anemia, anorexia and death.  The aim of this study, Molecular study on Haemoproteus. spp. parasite in wildlife Partridge of Mazandaran province and identifying new species of parasite. First, 12 Pieces of wild partridges were sampled with trapping in nature. Then smears of colored bloods by giemsa studied to identify macro- and micro-gametes of Haemoproteus spp. in birds red blood cells, then positive samples, were studied in order to perform PCR method, on cytochrome b like gene. Morphology study in this research demonstrate 5 positive of 12 samples. Infection of Haemoproteus spp. in Positive samples were confirmed by study with PCR method and investigating sample nucleotide sequence using “BLAST” software. Comparing sample nucleotide sequence with nucleotide sequence of other species of Haemoproteus spp. parasite showed that similarity between sample nucleotide sequences with mentioned nucleotide sequences is low. Data analysis showed that identified species of Haemoproteous parasite in this study is a new species called “Haemoproteus. partridage”.

    Keywords: Haemoproteus. spp, partridge, Hippoboscidae, PCR
  • L. Nemati Shizari, M. Bayat *, N. Mohamadpour Dounighi, N. Mosavari Pages 123-130

    Recent advancements in drug delivery system through development of nanomedicine has significantly improved the delivery of the medicine to the target tissue, consequently reduced the required therapeutic dose, toxicity and side effects. The aim of this study was test antifungal susceptibility of trimethylchitosan nanoparticles in combination with amphotericin B (NPs-AmB) through broth micro-dilution method described in CLSA-A3 guidelines on resistant (R) and susceptible (S) Candida albicans isolates and the cell viability and proliferation assays. Minimum inhibitory concentrations (MICs) 90 % of NPs-AmB and AmB determined to be 0.25 and 0.75 µg/mL, and minimum fungicidal concentration (MFC) were 0.5 and 1 µg/mL for S-isolate. MIC 90 for R-isolate were 8 and 32 µg/mL and MFC were 32 and 64 µg/mL respectively demonstrating a significant improvement in antifungal activity (p

    Keywords: Amphotericin B, Nanoparticles, Candida albicans, Microdilution Broth, Trimethyl Chitosan
  • M. Eftekhari *, E. Shahrami, M. H. Hadi Tavatori, M. Atlasbaf Pages 131-137

    The aim of this study was to evaluate the concentration of some heavy metals in the milk produced by dairy farms in Qazvin province. For this study, milk samples of 35 industrial dairy herds under the auspices of the Livestock Breeders Union of Qazvin province in different cities including Abyek, Qazvin, Takestan, Buin Zahra and Alborz were collected by direct reference in two consecutive days. Immediately after sampling, the samples were sent to a specialized laboratory for measuring levels of heavy metals including lead, cadmium, chromium, nickel and mercury. Then, the obtained data were analyzed in a completely randomized design. The results showed that the concentrations of lead, cadmium and chromium in the produced milk were 1.43± 3.77, 0.70± 2.24 and 1.07±1.27 μg / kg respectively.  There was no significant difference in the concentration of these elements among different cities. The concentrations of nickel and mercury in the produced milk were 0.63± 0.30 and 0.39± 0.37 μg / kg respectively. In terms of nickel and mercury concentrations, the difference between different cities of the province was significant and in Abyek was higher than others (P=0.02 and p=0.02 respectively). In conclusion, concentrations of heavy metals (lead, cadmium, chromium, nickel and mercury) in milk produced in dairy farms was less than the standard levels, thus milk produced in Qazvin province can be considered as a healthy product from heavy metals (lead, cadmium, chromium, nickel and mercury) for human consumption.

    Keywords: Pollution, Heavy metals, Biosecurity, cattle husbandry, Milk
  • H. Ashrafzadeh Takhtfooladi, P. Mortazavi *, A. Asghari, F. Moayer Pages 138-148

    The aim of this study was to evaluate the effects of hesperetin on brain tissue damage as a distant organ following skeletal muscle Ischemia–reperfusion in rats. 30 male Wistar rats were randomly divided into five groups of six, including: sham, reperfusion ischemia, Hesperetin (intraperitoneal injection of 50 mg / kg), dimethyl sulfoxide group (1.5 mg / kg) and treatment were studied. To induce skeletal muscle ischemia, the femoral artery was occluded for two hours and then blood flow was established for 24 hours. Finally, blood samples were taken to evaluate MDA and MPO enzymes, and then rats were euthanized according to ethical principles. Brain tissue was sent to the laboratory for histopathological examination by staining with hematoxylin and eosin (H&E) and immunohistochemistry of HSP70 in 10% formalin. Serum levels of MDA and MPO enzymes in the ischemia group were significantly increased compared to the treatment group (P <0.05). In histopathological evaluations, severe injury with cerebral edema, congestion, infiltration of inflammatory cells, and destruction of brain tissue was observed in the ischemic group, but significantly improved in the treatment group (P <0.05).  In immunohistochemical study, intracytoplasmic expression of HSP70 was reported only in the significant ischemia group and in the other groups no significant expression was reported in brain tissue. The results of this study suggest that hesperetin significantly reduces tissue damage in the brain as a distant organ following ischemia-reperfusion of skeletal muscle.

    Keywords: Hesperetin, skeletal muscle, Ischemia–reperfusion, Brain injury, HSP70
  • O. Heidarnejad *, S. Firouzeh, S. S. Ghaem Maghami, N. Dadashpour Davachi, S. R .Asghari Pages 149-156

    Early pregnancy detection is a strategic way to reduce farm costs. Nutritional and health costs resulting from the maintenance of non-pregnant animals will not be imposed on the farmer, by timely detection of pregnancy. The aim of this study was to evaluate the accuracy of early detection of estrus and pregnancy in Sannan goats by measuring of estradiol-17β and progesterone concentrations in milk. In this experiment, 22 Sannan goats with 2-3 years old, with an average calving of 1.75 and an average weight of 47.5 ± 3.45Kg were selected and kept under equal conditions. First, estrus was synchronized in goats with vaginal sponge and PMSG and prostaglandin hormones (sponge for 12 days and injection of hormones on the final day). Milk samples were taken on days 0 and 1 of the estrous cycle (for estradiol test and estrus diagnosis) and on days 19, 21, 23 and 25 after mating (for progesterone measurement and pregnancy diagnosis). The average concentration of estradiol in milk was 15.01 pg/ml on day 0 and 2.76 pg/ml on day 1 of estrus. Based on sources, animals whose milk progesterone was more than 7.5 ng/ml were assumed to be pregnant, which was evaluated 50 days later by ultrasonography. Results show that Milk progesterone can be a way to diagnose goat pregnancy from the 19th day after mating with 86% accuracy. In summary, measuring milk estradiol and progesterone can be a way to timely estrus detection and to early diagnosis of pregnancy.

    Keywords: Estrus detection, 17 β Estradiol, progesterone, Pregnancy detection, Saanen goat, Milk
  • S. Bakhtiari Raad, Z. Tootian *, J. Sadeghi Nezhad, M. Vodjgani, B. Shojaei Pages 157-165

    Knowledge of the anatomy of the cervix is crucial to increase the effectiveness of artificial insemination through the cervix. The aim was to identify the morphology and morphometry of the cervix in Shall and Afshari sheep. 200 samples were examined based on the appearance and then the type of arrangement of the folds and the grading of the cervix. Then, a silicone mold was prepared and the height, distance between the folds, the distance from the outer opening of the cervix to the first fold were measured. The type of cervical shape was significantly different between the two races (P <0.001) In Afshari breed papilla type with 32% and in shall breed duckbill with 38% had the highest frequency in the shape of the outer cervix. Frequency (percentage) of cervical degree in Afshari race is grade 1 (17%), 2 (47%) 3 (38%) and in shall breed is grade 1 (21%), 2 (47%) 3 (32%). None of the variables of ovarian phase, age group (lamb/adult), race and interaction of these factors had any effect on the number of folds. Cervical diameter and distance to the first crease and age in ovarian phase was effective on cervical length, diameter, crease height, cervical distance and also affected cervical diameter, cervical distance to the first crease and the distance between creases (P <0.05). By knowing the exact structure of the cervix of Shall and Afshari ewes, it may be possible to take an effective step in performing successful artificial insemination through the cervix.

    Keywords: artificial insemination, Anatomy, Cervix, ewe
  • P. Rezaei, S. M. HOSSEINI *, B. Moshiri, H. Khoshakhlagh Pages 166-173

    The present study was conducted to evaluate the effect of oral calcium supplementation in the postpartum period on milk production and composition, animal health  and reproduvtive performance. For this purpose, forty-two Holstein lactating cows were selected and divided into two groups: control (twenty-one cows, without any calcium bolus) and treatment group (twenty-one cows,43 g oral bolus immediately after calving). The results showed milk yield and composition (fat and protein), and milk somatic cell count were not affected by oral calcium bolus. The incidence of impending diseases in this group of cows such as metritis, mating and abomasum reversal in the experimental group was lower than animals that did not consume calcium bolus (odds ratio (OR) = 0.13). It is also worth noting that in the case of reproductive indices, the mean of open days in the treatment group decreased compared to the control treatment but was not statistically significant. There was no difference in body condition score at the time of insemination in the control and treatment groups (P <0.05) and the mean number of inseminations per pregnancy in the treatment group was not significant compared to the control treatment (P <0.05). In general, with proper nutrition management during the close up with diet DCAD controling, it is possible to pass the transfer cows without consuming calcium bolus, and also to avoid increasing costs.

    Keywords: Calcium bolus, Reproductive performance, Milk yield, health, Cows
  • R. Vakili *, M. M. Madaeni Pages 174-182

    The use of medicinal plants has long been important in human, animal and poultry health and in recent years to improve the functioning of the immune system and gastrointestinal tract have received more attention. This experiment was performed to investigate the effect different levels of black seed on growth indices, blood parameters and morphology of broiler jejunum. This experiment was performed with 250 308 Ross chickens in a completely randomized design with five treatments and five replications. Blood samples were taken to determine blood parameters at42 days of age. Blood samples were taken on days 21 and 28 to evaluate the immune system after injection of 0.5% of sheep red blood cells at seven and 14 days. Addition of 0.5% of black seed significantly improved body weight gain and feed conversion ratio. Decreased cholesterol and triglyceride, increased HDL and bilirubin were observed with the addition of black seed. There was no significant difference in total immunoglobulin, immunoglobulin M and immunoglobulin G at 21 and 28 days. Consumption of different levels of black seed, jejunum morphological variables including villi length, villi width, crypt depth, villi area, villi density and area of adsorption area increased significantly. The results of this experiment showed that the addition of black seed up to one percent improves the growth performance of broilers.

    Keywords: Black seed, Blood parameters, Broiler, jejunum morphology, performance
  • R .Vakili *, J .Saebifar, R. Majidzadeh Heravi Pages 183-193

    This experiment was performed to investigate the effects of organic and inorganic sources of minerals zinc and selenium on yield, egg quality and selenium and zinc concentration in eggs in older laying hens. In this experiment, 210 Leghorn laying hens-line strains (w-36) at the age of 83 weeks were used based on a completely randomized design. Treatments included seven treatments with three replications and 10 chickens in each replication. Treatments included two inorganic sources of zinc and selenium including zinc oxide and sodium selenite and two organic sources of zinc methionine and selenomethionine and control treatment. Production yield, egg quality and selenium concentration on eggs were evaluated for six weeks. The results showed that organic and inorganic sources of zinc and selenium in the diet of laying hens did not have a significant effect on production performance and internal quality of eggs. Addition of zinc and selenium supplements from organic sources improved egg shell quality compared to the control group. Organic and inorganic sources of selenium and zinc increased selenium and zinc stores in eggs at 85 and 87 weeks (P <0.05) .There was no significant difference between organic and inorganic sources for egg enrichment with selenium and zinc. Increased selenium and zinc storage was observed up to 88 weeks old laying hens. Addition of zinc and selenium supplements from organic sources improved egg shell quality.

    Keywords: Egg, Selenium, Zinc, Egg shell quality, Organic, inorganic Sources
  • H. Hosseini, F. Jafari, M.H. Fallah Mehrabadi, M.R. Ghorani, L. Aghaeean, Z. Ziafati Kafi, N. Sadri, A. Modiri Hamedan, A. Ghalyanchi Langeroudi * Pages 194-200

    Newcastle disease is one of the most important diseases affecting various species of birds. Different live and killed vaccines are used to control the disease that has different tropisms and severity. One of the uses of this vaccine is its use during the breeding period of poultry. To investigate the effectiveness of titer increase and the possibility of proliferation of vaccine in the presence of high antibodies against Newcastle, in this study, five vaccines B1, Vitapest, I2, Lasota, Clone Lasota in 25 weeks’ old laying hens (in each group, 50 chickens) and were compared by drinking vaccination in five separate salons of the same age. Blood was taken from marked chickens before and three weeks after vaccination. Five days after vaccination, pharyngeal swabs were taken from the chickens to confirm the vaccine's proliferation. The HI test and the Real-Time PCR test was performed on sera and swabs, respectively. The HI titers did not significantly differ after three weeks. But in Lasota and I2 groups, it was able to increase the titer. Also, the distribution of titers was reduced only in the Lasota group. The proliferation test results showed that the Vitapest and B1 vaccine viruses were not detected in any samples. They cannot proliferate at this antibody level. The results showed that Lasota is a good offer for use in flocks with high antibodies against Newcastle. It is suggested that additional research be performed on cellular, mucosal, and challenge studies in this field.

    Keywords: Newcastle, Vaccination, Serology, Effectiveness
  • A. Ghalyanchi Langeroudi, Z. Ziafati Kafi, N. Sadri, L. Aghaeean, A. Modiri Hamedan, A. Hojabr Rajeoni, M. H. Fallah Mehrabadi, H. Hosseini * Pages 201-208

    Hemagglutination Inhibition (HI) test is a universal method in veterinary laboratories that has low sensitivity and high specificity in determining the level of antibody. This study aimed to evaluate the repeatability of HI test and to determine the suitable antigen for HI test. Two experiments were conducted in this study. In the first, 60 serum samples were divided into four groups, including negative, low, medium, and high titer serums for Newcastle virus. Also, to evaluate the repeatability of the HI test results, eight pairs of repeating serums were placed from all four serum groups. The sera were sent to 11 different veterinary laboratories, and asked to determine the Newcastle HI titers by standard protocols. In second experiment, 41 sera were used to determine the appropriate antigen using five antigens (Clone Lasota, Lasota, B1, commercial and laboratory antigen) for the HI test. the first experiment showed that most laboratories could identify high titers, but there is a significant difference in determining zero, low, and medium titers. Also, based on results obtained from each of laboratories, it was found that the reproducibility of HI results within a laboratory is low.  In the second experiment, the best antigen was determined in terms of the same answers for use in the HI antigen test of Lasota Clone vaccine. This study is the first study on the quality control of the HI in Iran. The results showed that the quality of test is not satisfactory, and the IVO and research centers should standardize this test.

    Keywords: Antigen, HI, Serum, quality control, Newcastle disease
  • A. Azizpour * Pages 209-214
    Bacterial zoonotic diseases are one of the most important health problems in human societies which in this category, food-borne diseases are special importance. Contaminated Foods with animal origin such as eggs can one of the most important sources of disease transmission to human. Therefore, the purpose of this study was to investigate the contamination of eggs with gram-positive bacterial species of Bacillus cereus and Staphylococcus aureus and gram-negative of Proteus mirabilis and Enterobacter aerogenes in Ardabil city. A total of 240 eggs (80 native eggs, 80 bulk eggs and 80 labeled industrial eggs) were collected randomly from retail stores in different parts of Ardabil a period of six months during 2019 and 2020 and transferred to the laboratory under sterile conditions. Shell and contents of the eggs were examined for bacterial contamination by standard culture methods, Gram Staining and Oxidase and Catalase tests. Out of 240 samples examined, 14 samples (5.83% ) bacterial contamination were identified. The highest contamination was observed in native eggs (57.14%), bulk eggs (35.72%) and labeled eggs (7.14%), respectively. Bacterial contamination in the shell of native, bulk and labeled eggs were 7.50%, 5.00% and 1.25%, respectively, and in the contents of native and bulk eggs were 2.50% and 1.50%, respectively. No bacteria were isolated from the contents of labeled eggs. There was no contamination by Proteus spp and Enterobacter spp among the samples examined, however, 33.3% of the samples were contaminated by Staphylococcus spp and 2.50% of the samples by Bacillus spp. The results of this study indicate the presence of contamination of Staphylococcus spp and Bacillus spp in eggs especially native eggs in Ardabil region which can lead to bacterial zoonotic diseases in human if eggs are consumed unhygienically.
    Keywords: Staphylococcus spp, Bacillus spp, Egg, Ardabil
  • Z. Mousavi, A. Tanhaeian, A. Javadmanesh * Pages 215-221
    Mastitis is one of the most important diseases in dairy cattle. Administration of synthetic antibiotics for treatment of mastitis leads to drug-resistance bacteria or fungi. Hence, the use of natural alternatives such as antimicrobial peptides and plant extracts has been considered as alternatives to common antibiotics. The aim of this study was to evaluate the effect of Thanatin peptide and Chinaberry extract against fungal factors of bovine mastitis such as Candida parapsilosis, Candida albicans and Mucor spp in vitro. The minimum inhibitory concentration (MIC) and the minimum fungicidal concentration (MFC) were determined based on broth micro-dilution method by 96-well plate with four replications using Chinaberry (Melia azedarach) extract and thanatin peptide on three mastitis-causing fungi. The results showed that the thanatin was effective on growth inhibition of all three fungi. Thanatin was more effective against Candida albicans and parapsilosis. Chinaberry extract with MIC of 6250 µg / ml and MFC of 12500 µg / ml had the greatest effect on Candida parapsilosis. Applied Chinaberry extract had no effect on Mucor spp fungi while thanatin showed an antifungal activity against this species. This study proved that Chinaberry extract and Thanatin peptide could show suitable antifungal activity against factors for mastitis includes Candida parasilosis, Candida albicans and Mucor spp in vitro although the antifungal activity of this peptide should be investigated in clinical trials in the future.
    Keywords: fungi, Thanatin peptide, mastitis, Chinaberry extract